Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Money Transfer(Excel2007 en 2010)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Money Transfer(Excel2007 en 2010)"

Transcriptie

1 Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Money Transfer(Excel2007 en 2010)

2 Inleiding Vanaf april 2011 werkt de FIU-Nederland met een nieuw systeem voor het verzamelen, verwerken en analyseren van ongebruikelijke transacties. Werden voorheen nog diverse methodes van melden geaccepteerd, vanaf april 2011 worden alle meldingen vanuit een beveiligde website door de melder verzondennaar de FIU- Nederland. Aan het formaat van deze meldingen worden eisen gesteld: meldingen moeten als een xmlmeldrapport worden verzonden. Om dit xml- formaat te verkrijgen, kunnen meldende instellingen gebruik maken van dit Excel-meldprogramma. Na het invullen van in dit meldprogramma, genereert deze met één druk op de knop een xml-meldrapport dat aan deze eisen voldoet. Dat meldrapport kan vervolgens via de beveiligde website naar FIU- Nederland worden verzonden. Het meldprogramma kan worden gebruikt door: Meldergroepen Nederland Traditionele melders Handelaren Vrije beroepsgroepen Overheid Assurantie tussenpersoon Bank Beleggingsmaatschappij Casino Creditcardmaatschappij Effectenbemiddelaar Financieringsmaatschappij Geldtransactiekantoor Levensverzekeraar Handelaar in antiek Handelaar in kunst Handelaar in sieraden Handelaar in vaartuigen Handelaar in voertuigen Overige handelaren Accountant Advocaat Bedrijfseconomisch adviseur Belastingadviseur Bemiddelaar in onroerende zaken Makelaar Notaris Onafhankelijk juridisch adviseur Trustmaatschappijen Belastingdienst Douane Toezichthouder Voor informatie over de meldplicht per meldergroep,betreffende indicatoren van melden en meer kijkt u op

3 Voor gebruik Het meldprogramma is gemaakt in Excel VBA en is gericht op een gebruiker met kennis van de normale gebruiksfuncties van Excel. Het meldprogramma opent zich in het Excel-programma dat op uw computer is geïnstalleerd. Het is dus een voorwaarde dat u beschikt over Excel op een PC met MS Windows (Excel versies 2003 tot en met 2010 en Windows XP of hoger worden ondersteund). Daarnaast moet uw PC het formaat XML ondersteunen, een functionaliteit die normaal gesproken via updates automatisch geïnstalleerd wordt. Mocht uit een melding in het Meldprogramma blijken dat u deze functionaliteit mist, dan kunt u op de Microsoft website een update installeren vanuit de volgende link: Nadat u het meldprogramma in Excel heeft gestart, zijn de normale gebruiks functies van Excel enigszins beperkt. Wij adviseren u om alle andere bestanden in Excel te sluiten voordat u het meldprogramma in Excel opstart. Bent u toch in de normale Excel-functionaliteit aan het werken, dan kunt u door het aanklikken van Invoegtoepassingen altijd weer terug naar de Meldprogamma functies, De functies die u nodig heeft voor het genereren van een xml-meldrapport zijn allemaal te vinden onder het Meldprogramma:

4 Ontwerptoelichting De MFA Excel applicatie biedt de gebruiker de mogelijkheid om op eenvoudige wijze, met basale kennis van Excel, handmatig transacties in te voeren,een aantal controles uit te voeren en een xml-meldrapport te genereren. De applicatie voorziet in het hergebruiken van eerder ingevoerde meldrapporten voor nieuwe meldingen. Beschikbare functies in het menu: Nieuw meldrapport Een leeg meldrapport wordt aangemaakt. Meldrapport opslaan De gebruiker heeft de mogelijkheid om het meldrapport zelf tussentijds op te slaan. Voordat het meldrapport gecontroleerd kan worden, moet het zijn opgeslagen en moet u het een definitieve naam hebben gegeven Meldrapport opslaan als De gebruiker heeft de mogelijkheid om met het actieve meldrapport meerdere meldingen te maken via de functie melding opslaan als. Bestaand meldrapport Controleer meldrapport Een eerder aangemaakt meldrapport wordt geopend voor verdere verwerking. Dit kan betrekking hebben op: Een eerder deels ingevuld rapport dat tijdelijk is opgeslagen. Een ingevuld rapport dat na controle nog fouten bevat. Een correct ingevuld en verzondenmeldrapport, waar delen van hergebruikt worden. In dit laatste geval worden automatisch een aantal velden leeg gemaakt wanneer het meldrapport wordt heropend. De controle van de invoer wordt gedaan via de data validatie regels in de Excel werkbladen. Voor meervoudige data validatie, bijvoorbeeld controle van het invoertype in combinatie van een waarde, wordt direct op het werkblad uitgevoerd met extra codering. Via de Controleer melding wordt het volledige meldrapport op gecontroleerd op invulling de verplichte velden. Maar deze controles zijn niet volledig, er wordt niet gecontroleerd op correcte inhoud en alle onderlinge relaties tussen de ingevulde velden. Een aantal van die controles worden later wel uitgevoerd door de FIU-Nederland. Dit gebeurt zowel automatisch als handmatig. Op basis van deze controle is het mogelijk dat u in een later stadium van de FIU alsnog een bericht ontvangt om informatie te wijzigen of toe te voegen. Genereer XML meldrapport Deze functie kunt u uitvoeren (is geactiveerd) als een meldrapport met de voorgaande keuze is gecontroleerd en de status goedgekeurd heeft. N.B. Speciaal voor het melden van Money Transfers Omdat dit formulier ook voor andersoortige transacties wordt gebruikt, staan niet alle verplichte velden voor het melden van een money transfer blauw gearceerd. U vult bij Money Transfers in elk geval ook in: Werkmaatschappij (werkblad Melding) MT referentienummer (werkblad Transactie) Initialen van opdrachtgever en begunstigde (werkblad Transactiepartijen) Persoons- en identificatiegegevens van de opdrachtgever en/of begunstigde uit Nederland.

5 Handleiding voor het melden van money transfers in Excel 2007/ Download het meldprogramma voor ongebruikelijke transacties vanaf de website (of, indien u het meldprogramma in uw mail heeft ontvangen, vanuit uw mail). Het gaat om de onderstaande drie bestanden: 2. U plaatst deze drie bestanden in een lokale map op uw computer (bijvoorbeeld in Mijn documenten) of op een USB-stick. 3. Is de download geslaagd, dan startu Excel op. U kiest Bestand en vervolgens Openen. U gaat naar de map waarin u de bovenstaande bestanden hebt geplaatst en klikt op: 4. Bij het openen geeft Excel mogelijk een beveiligingsmelding. Dit komt omdat het meldprogramma macro s bevat die nodig zijn om een meldrapport te maken dat geschikt is om naar de FIU-Nederland te sturen. Hier kiest u voor Macro s inschakelen. N.B. Het is mogelijk dat het inschakelen van deze functie niet toegestaan is omdat uw organisatie hiervoor specifieke beveiligingsrichtlijnen hanteert Neemt u dan contact op met uw afdeling ICT of beheerder.

6 5. Hebt u het meldprogramma geopend, dan ziet u het onderstaande scherm: De tabel (MeldID, Meldergroep, etc ) is de eerste keer dat u dit programma opstart leeg, deze wordt namelijk gevuld op basis van de configuratievragen die u automatisch doorloopt. 6. Achtereenvolgens ziet u de schermen: Vul de door u gewenste taal in Vul het land in waar u bent gevestigd

7 Vul de door u gewenste meldergroep in, Op basis van deze laatste keuze kiest u vervolgens uit: U vult uw identificatienummer in (MeldID). U hebt dit unieke nummer bijuwregistratie per ontvangen van de FIU-Nederland. Tot slot klikt u op Voltooien:

8 7. In Excel 2007 en 2010 opent u het meldprogramma door te klikken op Invoegtoepassingen of (in de Engelstalige versie) op Add-Ins: 8. U bent nu in het meldprogramma. Dat betekent dat een aantal functies uit het Excel menu vanaf nu niet meer werken. U kuntalleen de functies uit het Meldprogramma kiezen! Welke functies dit zijn, ziet u door te klikken op Meldprogramma. 9. Wilt u een nieuw meldrapport aanmaken, dan klikt u Nieuw Meldrapport aan: 10. U kunt een keuze maken uit de mogelijkheden: Money Transfer of een andersoortige transactie (Overig):

9 11. Kiest u voor een Money Transfer, dan ontvouwt zich onderstaand werkblad: In de eerste kolom ziet u aan de kleur (blauw) of u verplicht bent dit veld in te vullen. In de tweede kolom INVOER vult u de gevraagde gegevens in. Het veld wordt groen als het veld juist is ingevuld. Sommige velden zijn al automatisch juist voor u ingevuld. Omdat dit formulier ook voor andersoortige transacties wordt gebruikt, staan niet alle verplichte velden voor het melden van een money transfer blauw gearceerd. Op dit werkblad geldt dat voor het veld werkmaatschappij. Dit veld bent u verplicht in te vullen als u een money transfer meldt. Onderaan de pagina ziet u de namen van de werkbladen die u doorloopt. U bent nu in het eerste werkblad Melding. 12. Is het werkblad Meldingjuist ingevuld, dan klikt u op werkblad Transactie.

10 13. Het werkblad Transactie opent zich. U vult ook hier de velden in, de verplichte velden zijn in de eerste kolom aangegeven in de kleur blauw.u kunt zelf een transactienummer invullen. In dit werkblad is MT referentienummer een verplicht veld, al is deze niet blauw gearceerd. Bij de Soort Transactie en bij de Indicator kiest u uit een menu wanneer u aan de achterzijde van het invulveld op het pijltje klikt:

11 N.B. Weet u niet welke Indicator u moet kiezen, dan klikt u op Indicator_1of Indicator_2(of u klikt het werkblad Indicatoren aan). Uit de getoonde lijst onthoudt u de juiste code voor de Indicator en kiest vervolgens Terug naar het tabblad transactie waar u de juiste code aanklikt. Is alles correct ingevuld, dan kiest u voor het werkblad Girale Overboeking: Zijn alle velden in het werkblad Transactie correct ingevuld, dan klikt u het werkblad Transactiepartijen aan.

12 14. In het werkblad Transactiepartijenkunt u informatie kwijt over de opdrachtgever en de begunstigde. Een van beide partijen is gevestigd in Nederland. Van deze partij bent u verplicht persoons- enidentificatiegegevens in te vullen. Bij landen en identiteitsbewijs kiest u een optie uit de aangeboden lijst:

13 15. Zijn alle velden correct ingevuld, dan kiest u voor Meldrapport Opslaan. Het programma kiest nu een submap (Reports) die automatisch is aangemaakt voor meldrapporten. U kunt zelf de naam kiezen, alleen de extensie (het gedeelte achter de punt) moet.rpt blijven. Dit gebeurt automatisch als u hier niets aan verandert. 16. Vervolgens kiest u Controleer meldrapport 17. U ontvangt een foutmelding op het scherm als er velden niet juist zijn ingevuld of wanneer u verplichte velden bent vergeten in te vullen. Het programma gaat automatisch naar het veld toe dat onjuist of niet is ingevuld. Nadat u dit heeft hersteld, kiest u nogmaals voor Controleer meldrapport. 18. Is uw meldrapport volledig ingevuld, dan verschijnt hiervan een melding op het scherm.

14 19. Als laatste stap maakt u op basis van dit Excelmeldrapport een XML-meldrapport. U kiest Genereer XML meldrapport. U ontvangt een schermmelding als het gelukt is een XML-meldrapport aan te maken. In deze schermmelding wordt het pad getoond naar de map waarin het XML-meldrapport is opgeslagen. Onthoudt u dit pad goed. 20. Zoekt u dit pad op, bijvoorbeeld met Windows Verkenner, dan ziet dit er ongeveer zo uit: Let op! De meldrapporten die u naar de FIU-Nederland stuur, hebben dezelfde naam als de Excel-meldrapporten die u heeft gemaakt. U ziet het verschil aan het Type bestand. Dit moet een XML-document zijn. 21. U kunt nu het Excel meldprogramma afsluiten en het gegenereerdexml-bestand verzenden aan FIU-Nederland via het meldportaal. Op vindt u meer informatie over het verzenden van uw XMLmeldrapporten.

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Outlook 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

Quick Reference MS Word Merge Addon SE

Quick Reference MS Word Merge Addon SE Eddon Software BV Rietveldenweg 82 5222 AS s-hertogenbosch The Netherlands T +31 (0)88-235 66 66 F +31 (0)88-235 66 77 E info@eddon.nl W www.eddon.nl Quick Reference MS Word Merge Addon SE Block: MS Word

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie.

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Handleiding digitale zorginkoopapplicatie Achmea Zorgkantoor Zorginkoop 2016 In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Achmea Zorgkantoor 31 mei

Nadere informatie

SpinOffice handleiding

SpinOffice handleiding SpinOffice handleiding Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van de software. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand met documentbeheer

Nadere informatie

MS Word Merge Add-on SE. User Guide

MS Word Merge Add-on SE. User Guide MS Word Merge Add-on SE User Guide 2014, Eddon Software B.V., s-hertogenbosch. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Facturatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Facturatie ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Facturatie 1. Inleiding:.2 2. Inrichten stamgegevens:....2 2.1 Debiteuren..2 2.2 Betalingscondities..3 2.3 Artikelgroepen 4 2.4 Artikelen..4 3. Verkoopfacturen:

Nadere informatie

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie.

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Handleiding digitale zorginkoopapplicatie Achmea Zorgkantoor Zorginkoop 2015 In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Achmea Zorgkantoor 30 juni

Nadere informatie

Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42

Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42 Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42 XEU.com B.V. IBANC software is een softwareproduct waarmee u eenvoudig en exibel betaal- en incassoverzamelopdrachten kunt maken die voldoen aan de nieuwe SEPA

Nadere informatie

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 4 Functionaliteit:... 4 Systeemeisen:... 5 1. Installatie Factuur2King

Nadere informatie

Fidura Enterprise. Documentatie Installatie BTW 2012 Fix, Versie 2.2.0 / 2.3.0 / 3.0.1

Fidura Enterprise. Documentatie Installatie BTW 2012 Fix, Versie 2.2.0 / 2.3.0 / 3.0.1 Fidura Enterprise Documentatie Installatie BTW 2012 Fix, Versie 2.2.0 / 2.3.0 / 3.0.1 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. RANDVOORWAARDEN... 3 3. INSTALLATIE VAN DE SERVER... 3 3.1 INLEIDING... 3 3.2 GEGEVENS

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

e-devop 8 Help 1.1 Inleiding... 4

e-devop 8 Help 1.1 Inleiding... 4 handleiding INHOUD 1. Inleiding... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Wat is e-devop?... 5 1.3 Hoe werkt e-devop... 6 1.4 Praktijk kiezen bij opstarten... 6 1.5 Updates... 7 2. Tien meest gestelde vragen... 7 2.1

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn PGNPO op de website www.pgnpo.nl versie 1.59 8 juni 2009

Gebruikershandleiding Mijn PGNPO op de website www.pgnpo.nl versie 1.59 8 juni 2009 Gebruikershandleiding Mijn PGNPO op de website www.pgnpo.nl versie 1.59 8 juni 2009 Inhoudsopgave Het doel van Mijn PGNPO...1 De Homepage PGNPO...2 Mijn PGNPO: het openingsscherm voor scholen...7 Mijn

Nadere informatie

NIEUWE FUNCTIONALITEIT King 5.45a

NIEUWE FUNCTIONALITEIT King 5.45a NIEUWE FUNCTIONALITEIT King 5.45a Versie 5.45.05, augustus 2011 Quadrant Software B.V. Alle rechten voorbehouden Inleiding Dit document geeft u inzicht in de nieuwe functionaliteit van King 5.45 (vanaf

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding Porta

Gebruikers- handleiding Porta Gebruikers- handleiding Porta Inleiding Met de applicatie Porta op ons extranet kunnen gegevensbestanden tussen het CAK en ketenpartners uitgewisseld worden. In deze handleiding is beschreven hoe u dit

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Handleiding Ruitenburg Online. Cliënt versie 3.5

Handleiding Ruitenburg Online. Cliënt versie 3.5 Handleiding Ruitenburg Online Cliënt versie 3.5 2005-2012 Pink Web Applications B.V. Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave is alleen bedoeld voor klanten van Pink Web Applications B.V. met een abonnement

Nadere informatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Versie: 0.1 Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 27-5-2015 Initiële versie Pieter Lammers

Nadere informatie

Versie 1.0 dd.14-3-2011. Beheerderhandleiding MobiDM 3.6.2

Versie 1.0 dd.14-3-2011. Beheerderhandleiding MobiDM 3.6.2 Versie 1.0 dd.14-3-2011 Beheerderhandleiding MobiDM 3.6.2 Index 1. INLEIDING... 2 1.1. GEBRUIKTE SYMBOLEN... 2 1.2. UW DIENSTVERLENER... 3 2. INGEBRUIKNAME MOBIDM... 3 2.1. ALGEMEEN... 3 2.2. INLOGGEN...

Nadere informatie

Handleiding Delta/W in combinatie met

Handleiding Delta/W in combinatie met Handleiding Delta/W in combinatie met versie 1.1, februari 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Instellingen... 4 2.1 Parameters... 4 2.2 Parameters (S.05)... 4 2.3 Autorisatie (S.22)...

Nadere informatie

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4)

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 4 Hoofdstuk 2. Installatie van de Cloud-oplossingen

Nadere informatie

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen.

Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Koppeling met imuis Inleiding U heeft de online boekhoudsoftware van imuis aangeschaft en/of wilt een koppeling tussen The Nanny en imuis tot stand brengen. Een koppeling tussen The Nanny en imuis kent

Nadere informatie

3 Licentie activeren 4 Backup gegevens. 2 Personen scherm. 2 Persoon zoeken. 5 Kopieer persoonsgegevens. 3 Verwijder contactmoment

3 Licentie activeren 4 Backup gegevens. 2 Personen scherm. 2 Persoon zoeken. 5 Kopieer persoonsgegevens. 3 Verwijder contactmoment 2 1-2-3 CRM versie 2.5 Inhoud I Introductie 4 II Installatie en Backup 5 1 Installatie standalone... editie 5 Gebruik 1-2-3 CRM... vanaf USB stick 9 2 Installatie netwerk... editie 10 3 Licentie activeren...

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie