Hilda Verwey-Jonker is een beetje boos. Hadden ze me dat niet even kunnen vragen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hilda Verwey-Jonker is een beetje boos. Hadden ze me dat niet even kunnen vragen?"

Transcriptie

1 1 Speech minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de installatie van Mariëtte Hamer als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad op 9 oktober 2014 Dames en heren, Ik neem u even mee terug in de tijd. November Net na de oorlog. Bijna alle levensmiddelen zijn nog op de bon. Bij Hilda Verwey-Jonker (in Eindhoven) worden een taart en een telegram bezorgd. Terwijl haar kinderen verlekkerd naar de taart kijken, leest zij verbaasd het telegram. Ze is door haar politieke partij, de SDAP, benoemd als lid van de Voorlopige Staten-Generaal. Hilda Verwey-Jonker is een beetje boos. Hadden ze me dat niet even kunnen vragen? Echt boos wordt ze als ze het partijbestuur (even later) vraagt waarom de keus op haar is gevallen. Het antwoord (van Koos Vorrink) is bot en bondig: Er moet een vrouw in! Dat is het enige argument. Er moet een vrouw in... Hilda Verwey-Jonker is zó beledigd dat ze de benoeming weigert. Ze zegt: Dan nemen jullie de werkster van het partijbureau maar, dat is ook een vrouw! Ik wist dus wat ik níét tegen Mariëtte Hamer moest zeggen (toen ik haar mocht vertellen dat het kabinet haar officieel zou voordragen als voorzitter van de SER.) Ik vond het de hoogste tijd dat de SER eindelijk eens een vrouw als voorzitter zou krijgen, maar Mariëtte Hamer is geen voorzitter van de SER geworden omdát ze een vrouw is. Ze is het geworden omdat ze er de kennis, de kwaliteit en de verbindende kracht voor heeft. Ze weet de weg in polder en politiek, kent de dossiers, en is in staat om mensen binnenskamers tot elkaar te brengen en mensen buiten de SER bij belangrijke discussies te betrekken. Dat maakt haar voor mij dé voorzitter waar de SER op dit moment behoefte aan heeft. We komen uit een ernstige crisis en zien de wereld om ons heen ingrijpend veranderen. Robots rukken op en grondstoffen raken op. Nederlanders leven gemiddeld steeds langer en moeten in hun werkende leven vaker van baan en beroep veranderen. Werknemers

2 2 en ondernemers moeten zich in steeds sneller tempo aanpassen aan veranderingen in de technologie en op de wereldmarkt. In zo n tijd is er behoefte aan innovatieve ideeën en durf om met elkaar een nieuwe richting in te slaan. Samen, werkgevers, werknemers en overheid. Daarom was ik ook zo blij met het sociaal akkoord dat we vorig jaar hebben gesloten. Daarmee maakten de sociale partners weer eens duidelijk dat ze ook in moeilijke tijden bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen. Door in goed overleg met het kabinet de arbeidsmarkt aan te passen aan de eisen van de tijd en de toekomst. Door samen te werken aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt waar mensen van werk naar werk gaan; het liefst zonder werkloos te worden. De geschiedenis van de polder kent natuurlijk ook minder mooie episodes, waarin vuisten werden gebald en handen niet geschud, maar terugkijkend kunnen we trots zijn op alles wat de samenwerking tussen overheid en sociale partners ons heeft opgeleverd. Het heeft ons één van de rijkste landen en één van de meest concurrerende economieën van de wereld gemaakt. De SER en de Stichting van de Arbeid speelden en spelen daar een essentiële rol bij. Ze zijn onmisbaar onderdeel van ons sociaaleconomische orde. De Regering acht het van het grootste belang dat zij bij haar sociaaleconomische politiek door de Sociaal-Economische Raad terzijde wordt gestaan. Dat zei premier Willem Drees in 1950 tijdens de eerste openbare vergadering van de SER, en dat herhaal ik hier met instemming. De vijfenzestigste verjaardag is in zicht, maar ik zie geen enkele reden om de SER als te oud af te schrijven. Dit is nog steeds dé plek waar werknemers en werkgevers, samen met de kroonleden, op basis van gedegen analyse en in goed gesprek, op zoek gaan naar breed gedragen oplossingen voor gemeenschappelijke problemen. Niet alleen kijkend naar het eigen belang, maar ook naar het belang van de ander en naar het algemeen belang.

3 3 Dat maakt de SER méér dan een denktank die het kabinet van advies voorziet. Hier wordt gewerkt aan draagvlak voor maatregelen die ons land sociaal en economisch vooruit kunnen helpen. We zien dat de SER de buitenwereld daarbij steeds meer betrekt. Ik zie dat als een grote verdienste van Wiebe Draijer. Het mocht misschien wel worden verwacht van iemand die zijn brood als consultant (bij McKinsey) verdiende, maar het is hem toch maar gelukt om meer mensen en meer maatschappelijke organisaties bij het advieswerk te betrekken. Met als toppunt het Energieakkoord. Dit maakt duidelijk dat de SER zich kan aanpassen aan de eisen van de tijd zonder dat we daarvoor de structuur volledig moeten veranderen. Het kabinet is er niet voor om de SER als instituut nu volledig op de schop te nemen. Het concept uit de dagen van Drees is verre van verouderd. Dit is en blijft dé plek waar werkgevers en werknemers, samen met de kroonleden, kunnen komen tot adviezen die hun deelbelangen overstijgen en een bijdrage leveren aan het algemeen belang. Hier hebben de organisaties van werkgevers en werknemers wat met elkaar uit te ruilen. Dat is de kern en de kracht van de SER. Het kabinet vindt het een positieve ontwikkeling dat de SER meer maatschappelijke organisatie bij haar adviezen betrekt. Door ze mee te laten denken en mee te laten discussiëren. Dat kan de kwaliteit van de adviezen verder verbeteren en maakt de SER zelf meer zichtbaar. Het kabinet is ook in 2015 weer van plan de SER een flink aantal adviezen te vragen. Om een postzegel te besparen, heb ik de brief waarin we dat aankondigen zelf meegenomen. Om straks aan Mariëtte Hamer te geven. Het is geen lijst met concrete adviesaanvragen; ik ga mijn collega s niet voor de voeten lopen. Zij vragen de SER straks concreet advies. Maar in de brief geef ik de richting aan van de adviezen die u kunt verwachten. Adviezen op het terrein van arbeid, onderwijs en zorg. Met concrete vragen. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat we chronisch zieken aan het werk helpen en houden?

4 4 Maar ook met ideeën die nog om verdere invulling vragen. Bijvoorbeeld met het oog op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie; de eerste helft van Dat voorzitterschap biedt ons de kans onderwerpen op de agenda te zetten die voor Nederland en de Europese Unie van belang kunnen zijn. Wat doen we met of wat doen we tegen een structureel lage economische groei? Hoe komen we tot een meer circulaire economie? Ook in 2015 kunt u dus rekenen op een reeks adviesaanvragen. En er liggen er nog een paar. Denk aan de adviesaanvragen over de toekomst van ons pensioenstelsel, over arbeidsmigratie, over de inrichting van de arbeidsmarkt en de WW. Ik kijk uit naar deze adviezen en hoop dat we er echt iets mee kunnen. Dat heeft ú in de hand. Het is aan de SER om te komen met unanieme adviezen die geen minister of staatssecretaris in een onderste la kan laten verdwijnen. Het is (in onze parlementaire democratie) uiteindelijk de politiek die beslist, maar de SER biedt de sociale partners wel de kans om hun stempel te drukken op de uiteindelijke besluitvorming. De voorzitter en de andere kroonleden spelen daarbij een cruciale rol. Van kroonleden mag worden verwacht dat ze voor verdieping zorgen en dat ze werkgevers en werknemers binnen de SER met elkaar verbinden. Juist als werkgevers en werknemers de neiging hebben om zich in te graven in hun eigen gelijk en onwrikbaar vasthouden aan vastgeroeste opvattingen, is het aan de Kroonleden om sociale partners te stimuleren uit hun schuttersputjes te komen, over hun eigen schaduw heen te springen en samen nieuwe wegen in te slaan. We staan voor beslissingen die van groot belang zijn voor de generaties van nu en de generaties van de toekomst. Beslissingen die alle Nederlanders raken en daarom op brede maatschappelijke steun moeten kunnen rekenen. Er zijn misschien mensen die nu denken: Ja, dat móét een kabinet zonder meerderheid in de Eerste Kamer wel... Het klopt dat de coalitiepartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, maar dat is voor mij niet de doorslaggevende reden om draagvlak te zoeken. Als we maatregelen nemen op het terrein van werk en WW, van pensioen en zorg, dan hebben we het over maatregelen die iedereen raken. Nu en in de toekomst.

5 5 Die maatregelen moeten daarom op brede steun in de samenleving kunnen rekenen. Van werkgevers en werknemers, van jong en oud, van links en rechts. De SER kan daar een sleutelrol rol bij spelen. Dames en heren, Het is vandaag een dag dat we dag en dag zeggen. Dag, als afscheidsgroet, tegen de vertrekkende voorzitter. Dag, als welkomstgroet, tegen de nieuwe voorzitter. Wiebe Draijer is twee jaar voorzitter van de SER geweest en heeft in die tijd meer dan een vluchtige vingerafdruk achtergelaten. We zien zijn hand in het Energieakkoord, waarbij meer dan veertig maatschappelijke organisatie betrokken waren. Ik denk dat Wiebe Draijer meer dan tevreden terug mag kijken op een vruchtbare tijd als voorzitter van de SER. Namens het kabinet wil ik hem daar van harte voor danken. Ik wens hem veel succes bij de bank die een soort uitwisseling met de SER lijkt te hebben. SER-voorzitter Herman Wijffels kwam van de Rabobank: SER-voorzitter Wiebe Draijer gaat naar de Rabobank, met de R van Rijnland We hebben gelukkig een geweldige nieuwe voorzitter gevonden die op vertrouwen binnen en buiten de SER kan rekenen. Namens het kabinet wens ik Mariëtte Hamer veel succes als voorzitter van de SER. Ze is na acht mannen de eerste vrouw als voorzitter van de SER, maar treft een andere organisatie aan dan Hilda Verwey-Jonker, die hier in 1957 als eerste vrouw lid van de SER werd. In haar autobiografie beschreef ze de SER als een mannenbolwerk waar vrouwen van 35 jaar als te oud uit secretaressefuncties werden geweerd. Toen ze daar wat van zei, was het antwoord: U begrijpt toch wel dat we liever een jong gezichtje en een aardig figuurtje tegenover ons zien? Dat zal niemand hier nog durven zeggen Hoop ik Dames en heren, ik ben u nog íéts vergeten te vertellen. Wat is er met die taart gebeurd? De taart die Hilda Verwey-Jonker (in 1945) kreeg om haar te feliciteren met de benoeming (in het noodparlement) die ze weigerde.

6 6 Ze heeft het later zelf verteld: Mijn kinderen waren even bang dat de taart aan hun neus voorbij zou gaan, maar we besloten dat we die taart moeilijk terug konden sturen naar Amsterdam en hebben m dus opgegeten. Ik moet het haar dochter Iris eens vragen, maar ik denk dat Mariëtte Hamer dat ook zo gedaan zou hebben Met die principiële en tegelijk praktische en pragmatische aanpak die we in de polder zo goed kunnen gebruiken.

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten

Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten 1 Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten Dames en heren, Allereerst wil ik u van harte feliciteren met uw zilveren jubileum. Het is voorbeeldig

Nadere informatie

Speech Mariëtte Hamer bij haar installatie als voorzitter van de SER 9 oktober Introductie

Speech Mariëtte Hamer bij haar installatie als voorzitter van de SER 9 oktober Introductie Speech Mariëtte Hamer bij haar installatie als voorzitter van de SER 9 oktober 2014 Introductie Dank voor uw aanwezigheid hier vandaag. Wiebe, dank voor de mooie woorden. Het leek alsof je niet was weggeweest.

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Vrienden, Kameraden, Socialisten, Laat mij beginnen met jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 te wensen. Vandaag zijn we hier niet toevallig in

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de dinerbijeenkomst van het Rathenau Instituut, 7 februari 2012 in Den Haag

Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de dinerbijeenkomst van het Rathenau Instituut, 7 februari 2012 in Den Haag Toespraak van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bij de opening van de dinerbijeenkomst van het Rathenau Instituut, 7 februari 2012 in Den Haag Meneer de staatssecretaris, dames en heren, Ik voel mij bevoorrecht

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Stimuleer fiscaal werkaanpassing voor mensen met chronische aandoening

Stimuleer fiscaal werkaanpassing voor mensen met chronische aandoening Stimuleer fiscaal werkaanpassing voor mensen met chronische aandoening Den Haag, 25 mei 2016. Stimuleer investeringen in werkaanpassingen door fiscale voordelen. Creëer een vangnet voor tijdelijk mindere

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer havo 2006-I

Eindexamen maatschappijleer havo 2006-I Opgave 3 Meer onrust over minder sociale zekerheid (mens en werk en politieke besluitvorming) Maximumscore 5 15 Voorbeelden van een juiste omschrijving van de verzorgingsstaat (één van de volgende): 3

Nadere informatie

Regeringsmaatregelen in verband met de crisis

Regeringsmaatregelen in verband met de crisis Regeringsmaatregelen in verband met de crisis De afgelopen week waren er intensieve onderhandelingen over de maatregelen die de regering wil gaan nemen in het kader van de financiele en de economische

Nadere informatie

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG geef haar gelijk dat zij het zwaar heeft en dat de crechemedewerkers zodat ze alles op tijd af kan krijgen. Collega zal in de slachtofferrol terecht komen en wellicht in tranen uitbarsten. voel dat ik

Nadere informatie

had ik (misschien) al iets meer details over het zogenaamde septemberpakket kunnen vertellen,

had ik (misschien) al iets meer details over het zogenaamde septemberpakket kunnen vertellen, Inleiding Maarten Camps DNB seminar 12 september 2012 Dames en heren, Ik ben met plezier naar Bussum gekomen, maar dacht wel even: jammer dat dit seminar niet een week later wordt gehouden. Dan had ik

Nadere informatie

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat.

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat. Majesteit, dames en heren. Hartelijk welkom! En, Majesteit, ik weet zeker dat ik hier namens alle aanwezigen spreek als ik zeg dat wij buitengewoon vereerd zijn dat U bij een deel van dit programma aanwezig

Nadere informatie

Mag ik dan nooit meer stoppen met werken?

Mag ik dan nooit meer stoppen met werken? Mag ik dan nooit meer stoppen met werken? 67 vragen over aow-vragen en uw pensioen (Uit AD van 1-11-2016) De AOW-leeftijd gaat in 2022 met drie maanden omhoog voor iedereen die na 1954 geboren is. Reden

Nadere informatie

Toespraak Voorzitter bij het in ontvangst nemen van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 op 20 november 2012 in de Oude Zaal

Toespraak Voorzitter bij het in ontvangst nemen van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 op 20 november 2012 in de Oude Zaal Toespraak Voorzitter bij het in ontvangst nemen van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2012 op 20 november 2012 in de Oude Zaal Dames en heren, Allereerst dank ik het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT-

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Dames en Heren, Partijgenoten, Ik sta hier beduusd voor u. Het is een bijzondere tijd geweest. Als ik in terugkijk

Nadere informatie

Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord

Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord Het is goed dat werkgevers en werknemers een sociaal akkoord hebben gesloten. In deze tijd van crisis is het belangrijk dat zij elkaar gevonden hebben. Nederland kenmerkt

Nadere informatie

Tegelijk moeten we vaststellen dat ons pad nog een aantal belangrijke drempels bevat. Zo blijft het spanningsveld tussen flexibiliteit

Tegelijk moeten we vaststellen dat ons pad nog een aantal belangrijke drempels bevat. Zo blijft het spanningsveld tussen flexibiliteit Vice- Eerste Minister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, Belast met Buitenlandse Handel Vice- Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, Chargé du Commerce

Nadere informatie

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum.

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum. Toespraak staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het jaarcongres van de Landelijke Cliëntenraad op 29 maart 2012 in Nieuwegein. Dames en heren, Het is vandaag een feestelijke

Nadere informatie

Mijn motto is: iedereen heeft een talent

Mijn motto is: iedereen heeft een talent Mariëtte Hamer, Sociaal-Economische Raad Mijn motto is: iedereen heeft een talent Onze huidige samenleving is nog te veel gericht op wat je niet kunt, terwijl we naar een situatie moeten waarin je uitgaat

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

De SER en chronisch zieke werkenden

De SER en chronisch zieke werkenden Chronisch ziek en werken in Nederland, operationaliseren van de beleidsadviezen 2016. Een plan van aanpak waaruit Vlaanderen kan leren of aanzet tot gezamenlijke actie? 25 januari 2018 00-00-2009 pagina

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

Regeringsverklaring. woensdag 31 december "Werken aan het vertrouwen"

Regeringsverklaring. woensdag 31 december Werken aan het vertrouwen Regeringsverklaring woensdag 31 december 2008 "Werken aan het vertrouwen" Het jaar dat vandaag zijn allerlaatste dag beleeft is getekend door de grootste financiële wereldcrisis sedert de jaren dertig

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014 Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers Multiscope Banenruil.nl April 2014 Conclusies werknemers» Het is duidelijk dat er veel winst valt te behalen in vermindering

Nadere informatie

Speech na afloop van de laatste plenaire Kamervergadering van 2015 Door de tijdelijke Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib

Speech na afloop van de laatste plenaire Kamervergadering van 2015 Door de tijdelijke Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Speech na afloop van de laatste plenaire Kamervergadering van 2015 Door de tijdelijke Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Beste collega s, Voordat ik de laatste vergadering van 2015 sluit, wil

Nadere informatie

Toespraak voorzitter Boele Staal bij Nieuwjaarsreceptie. Nederlandse Vereniging van Banken, 14 januari 2013

Toespraak voorzitter Boele Staal bij Nieuwjaarsreceptie. Nederlandse Vereniging van Banken, 14 januari 2013 1 Toespraak voorzitter Boele Staal bij Nieuwjaarsreceptie Nederlandse Vereniging van Banken, 14 januari 2013 Dames en heren, 2013 wordt bepaald geen gemakkelijk jaar voor de bancaire sector en de Nederlandse

Nadere informatie

Samengesteld door: Willemijn Lau. Deel 1:

Samengesteld door: Willemijn Lau. Deel 1: Gratis workshop Samengesteld door: Willemijn Lau Deel 1: Hoe je met een ondernemende houding je zwakke positie op de arbeidsmarkt transformeert naar een krachtige en gemakkelijker het werk realiseert dat

Nadere informatie

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Delta Lloyd is continu bezig het pensioenbewustzijn te

Nadere informatie

Meer koopkracht door echte banen

Meer koopkracht door echte banen 2014 Arbeidsvoorwaarden 2015 Meer koopkracht door echte banen centen en procenten voor een gelijkwaardige samenleving Gelijkwaardige samenleving De FNV streeft naar een eerlijke, solidaire en rechtvaardige

Nadere informatie

Alleen het gesproken woord geldt

Alleen het gesproken woord geldt Speech minister Lodewijk Asscher (SZW) bij Nederland Nu: de sociaaleconomische staat van Nederland -lezing, gehouden in het SER-gebouw, Den Haag, maandag 4 maart 2013, 16:00 uur Alleen het gesproken woord

Nadere informatie

Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders

Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders kwantitatief risicobereidheidsonderzoek Peter Zegwaart Juli 2019 Waarom dit onderzoek? Het bestuur van BPF Schilders vindt het belangrijk

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

Goede morgen allemaal, welkom.

Goede morgen allemaal, welkom. Opening Verantwoordingsdag, 16 mei 2018 Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Versie I, d.d. 3 mei 2018 Goede morgen allemaal, welkom. Vandaag vieren wij Verantwoordingsdag. Op deze dag

Nadere informatie

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen?

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen? Crisismaatregelen De financiele en economische crisis zorgt ervoor dat o.a. de pensioenfondsen op dit moment geen dekking meer hebben voor het uitbetalen van pensioenen in de toekomst en dat het ernaar

Nadere informatie

Onze idealen zijn het fundament en onze oplossingen moeten het verschil maken.

Onze idealen zijn het fundament en onze oplossingen moeten het verschil maken. De weg terug We zijn op de weg terug. Dat voel je en dat zie je. Overal in het land zijn er CDA-ers die hun rug rechten en met nieuw enthousiasme uitdragen waar we voor staan. Die weg terug was de opdracht

Nadere informatie

Lieve Marianne, Ik mis je, Papa. Gezocht: Kinderrechten. Groep 2: Lieve Marianne. Lieve papa,

Lieve Marianne, Ik mis je, Papa. Gezocht: Kinderrechten. Groep 2: Lieve Marianne. Lieve papa, Gezocht: Kinderrechten Groep 2: Lieve Lieve papa, Mama zei dat ik je een brief kon schrijven. Ik vond het een goed idee. Ik heb ook een tekening gemaakt, die staat op de achterkant. Hoe is het in de gevangenis?

Nadere informatie

11 1 1 11 1 1 1 1 11 1 l 1 1111 11

11 1 1 11 1 1 1 1 11 1 l 1 1111 11 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Sociaal-Economische Raad Mevr. M. Hamer, voorzitter Postbus 90405 2509 LK S GRAVENHAGE 1 11 1 11 11 11 1 1 11

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Voorzitter. Aan de minister van Buitenlandse Zaken De heer A.G. Koenders Postbus EB Den Haag. Prioriteiten Nederlands voorzitterschap EU

Voorzitter. Aan de minister van Buitenlandse Zaken De heer A.G. Koenders Postbus EB Den Haag. Prioriteiten Nederlands voorzitterschap EU Voorzitter Aan de minister van Buitenlandse Zaken De heer A.G. Koenders Postbus 20061 2500 EB Den Haag BETREFT Prioriteiten Nederlands voorzitterschap EU DEN HAAG 19 december 2014 E-MAIL b.van.riel@ser.nl

Nadere informatie

Schokland Werkboek burgerschap voor niveau 3-4

Schokland Werkboek burgerschap voor niveau 3-4 Schokland Werkboek burgerschap voor niveau 3-4 ANNE-MARIE BRUNEN MALOU LEMAIRE SANDER HEEBELS MARJAN DORRESTEIJN MENNO BEEKHUIZEN HANNEKE SCHOTTERT ANKE TAUBE Inhoudsopgave Woord aan de leerling 6 Kern

Nadere informatie

Welkom. Workshop Multi Culti, of liever niet?

Welkom. Workshop Multi Culti, of liever niet? Welkom Workshop Multi Culti, of liever niet? Agenda 1. Waar gaan we het precies over hebben: multi culti (internationalisering) 2. Facts & Figures 3. De workshop: Multi Culti of liever niet? 4. Conclusies

Nadere informatie

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Dames en heren, Welkom op deze prachtige locatie. Wat

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

13-10-2014 VBOB VELDHOVEN

13-10-2014 VBOB VELDHOVEN 13-10-2014 VBOB VELDHOVEN Agenda 1. Intro 2. KNVG vandaag 3. KNVG vandaag en morgen (evt iets over ons stelsel) 4. Toekomstig pensioenstelsel 5. Hoe lobbyen wij voor onze zaak intro I, me and myself Akzo,

Nadere informatie

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2015

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2015 Dodenherdenking Beuningen, 4 mei 2015 Voor het eerst in mijn leven bezocht ik twee weken geleden Auschwitz en Birkenau. Twee plekken in het zuiden van Polen waar de inktzwarte geschiedenis van Europa je

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli

Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli 2009-06 Slavernij, dames en heren. Eén van de ergste dingen die mensen elkaar kunnen aandoen is proberen een ander te ontmenselijken.

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1990-1991 22187 Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid IMr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAIM SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Nieuwe cao Schoonmaak. 9,5% erbij en 1 mei vrij Laat je stem horen!

Nieuwe cao Schoonmaak. 9,5% erbij en 1 mei vrij Laat je stem horen! Nieuwe cao Schoonmaak 9,5% erbij en 1 mei vrij Laat je stem horen! Trotse schoonmakers, Het is ons gelukt: we hebben 1 mei vrij! De cao Schoonmaak is de eerste cao in Nederland waar weer in staat dat werkers

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen en trends rond pensioenen in Nederland keynotespeech Mariëtte Hamer Den Haag, 4 oktober 2016

Actuele ontwikkelingen en trends rond pensioenen in Nederland keynotespeech Mariëtte Hamer Den Haag, 4 oktober 2016 Actuele ontwikkelingen en trends rond pensioenen in Nederland keynotespeech Mariëtte Hamer Den Haag, 4 oktober 2016 00-00-2009 pagina 1/x Afdeling Communicatie Inhoud Trends die aanleiding geven om het

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad De heer ir. W. Draijer Postbus 90405 2509 LK S GRAVENHAGE

Nadere informatie

Opdracht behorend bij les Schrijf een goede betogende brief bij geschiedenis

Opdracht behorend bij les Schrijf een goede betogende brief bij geschiedenis Opdracht behorend bij les Schrijf een goede betogende brief bij geschiedenis Werk in tweetallen. Hieronder staan steeds drie fragmenten uit de inleiding, het middenstuk en het slot van betogende brieven

Nadere informatie

Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017

Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017 1 Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017 Geachte burgemeester, want dat bent u nog twee dagen, mevrouw Van der Knaap, dochters Barbara en Mignon met partners en kleinkinderen, leden van de

Nadere informatie

DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE

DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE DUURZAME INZETBAARHEID ZO DOEN WE DAT IN DRENTHE Duurzame inzetbaarheid? Wat is dat eigenlijk? Het is weliswaar een breed begrip, maar wordt in onze regio steeds belangrijker. Het gaat erom medewerkers

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

Stabiele en toereikende pensioenopbouw in de gevarenzone. Respecteer langjarig fiscaal kader

Stabiele en toereikende pensioenopbouw in de gevarenzone. Respecteer langjarig fiscaal kader Stabiele en toereikende pensioenopbouw in de gevarenzone. Respecteer langjarig fiscaal kader Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie vinden gezamenlijk dat de pensioenhoogte op peil moet blijven

Nadere informatie

De staatssecretaris had dit graag meegemaakt. Maar helaas is haar agenda in haar eerste week overvol met andere belangrijke zaken.

De staatssecretaris had dit graag meegemaakt. Maar helaas is haar agenda in haar eerste week overvol met andere belangrijke zaken. Speech van Jeroen Fukken, directeur OV en Spoor, bij het Railforum Jaarcongres, Den Haag, 8 november 2012. Dames en heren, Allereerst van harte gefeliciteerd! Railforum bestaat 20 jaar en dat mag gevierd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 676 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

>Retouradres Postbus BJ Den Haag

>Retouradres Postbus BJ Den Haag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Datum 28 februari 2017 Betreft Brief aan Kamer met beantwoording Kamervragen van de leden Dijkstra en Van Weyenberg (beiden D66) over jonge vrouwen die vaak

Nadere informatie

Aantal groepjes 2 3 3 3 Leerlingen per groepje 9 8 9 10. Werkgevers: 3 Werknemers: 3 Kabinet: 2

Aantal groepjes 2 3 3 3 Leerlingen per groepje 9 8 9 10. Werkgevers: 3 Werknemers: 3 Kabinet: 2 Belangen: Polderspel Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen spelen in groepen een onderhandelingsspel. De onderhandelingen rondom een nieuw sociaal akkoord nemen vaak veel tijd in beslag. Er ontstaat

Nadere informatie

Ieder mens wil in beginsel ergens bij horen

Ieder mens wil in beginsel ergens bij horen Ieder mens wil in beginsel ergens bij horen TON HEERTS VOORZITTER MBO RAAD Ik was een tijdje geleden op bezoek bij een school in Utrecht. Daar kwam ik een klas binnen en er werden zes kaarsjes aangestoken

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

3 januari 2015. Onderzoek: Stand en toekomst van de Nederlandse economie

3 januari 2015. Onderzoek: Stand en toekomst van de Nederlandse economie 3 januari 2015 Onderzoek: Stand en toekomst van de Nederlandse economie 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5074 Inboeknummer Dossiernummer Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Speech minister Schippers (VWS) tijdens Innovation for the patient op 1 en 2 maart

Speech minister Schippers (VWS) tijdens Innovation for the patient op 1 en 2 maart Speech minister Schippers (VWS) tijdens Innovation for the patient op 1 en 2 maart Goedemorgen dames en heren, Ik wil graag beginnen met het verhaal van Henke. Henke is een Nederlands jongetje van 11 dat

Nadere informatie

Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. AOW-leeftijd op 66 jaar?

Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. AOW-leeftijd op 66 jaar? Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk AOW-leeftijd op 66 jaar? Samenvatting Publiek achter stakingen en AOW-leeftijd van 66 jaar De stakingen voor 'een beter pensioen' die door

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

Dingetjes I. Kleuter-kabouters Dingetjes I Kleuter-kabouters 2018 David Arts Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Een ontspannen samenleving

Een ontspannen samenleving Een ontspannen samenleving Wanneer je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat is het antwoord vaak goed, druk. Mensen hebben het druk. Met van alles: werk, kinderen, vrienden, sporten, alles door elkaar.

Nadere informatie

Naar een inclusief design van technologie. Ton Wilthagen Tilburg University

Naar een inclusief design van technologie. Ton Wilthagen Tilburg University Naar een inclusief design van technologie Ton Wilthagen Tilburg University 1. Insteek: te wenig besef van de veranderingen op de arbeidsmarkt Ecologie 2.Technologie verandert altijd, maar wordt nu veel

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid: Creatief werken aan werk in de regio!

Duurzame inzetbaarheid: Creatief werken aan werk in de regio! Duurzame inzetbaarheid: Creatief werken aan werk in de regio! Natuurlijke groei is iets wat haast onmerkbaar gaat maar wel grote gevolgen heeft. Je bewust worden van, en zicht krijgen op die groei maakt

Nadere informatie

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van WAAR WIJ VOOR STAAN. Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement Strijden voor sociale rechtvaardigheid, het stimuleren van werkgelegenheid en groei, hervorming

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Pensioenseminar 2013 speech Joanne Kellermann

Pensioenseminar 2013 speech Joanne Kellermann Pensioenseminar 2013 speech Joanne Kellermann De Nederlandsche Bank ontvangt u vandaag met veel plezier op deze sportieve middag. Pensioenfondsbestuurders en toezichthouders hebben verschillende taken.

Nadere informatie

Wensdenken en illusoire politiek

Wensdenken en illusoire politiek Wensdenken en illusoire politiek Flexwerkers sneller laten doorstromen naar vaste contracten. Dat is wat minister Asscher wil bewerkstelligen met de Wet werk en zekerheid. Het omgekeerde lijkt te gebeuren,

Nadere informatie

Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid.

Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid. Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid. Inleiding. Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in onze middelen zaten

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b Bijlage VMBO-KB 2017 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-17-2-b Staatsinrichting van Nederland Bron 1 tot en met bron 4 zijn vier fragmenten van een stadsplattegrond.

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie