HOE RAAK IK MIJN LEZER? Gratis LEESBAARHEIDSTIPS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOE RAAK IK MIJN LEZER? Gratis LEESBAARHEIDSTIPS"

Transcriptie

1 HOE RAAK IK MIJN LEZER? Gratis LEESBAARHEIDSTIPS Joke Huisman dialogos.nl tekstkwaliteit 2012

2 2 Vind je het moeilijk je verhaal aantrekkelijk en logisch op papier of op het web te zetten? En zoek je een methode om voortaan scherp, to-the-point en leesbaar over te komen? Maak dan gebruik van deze LEESBAARHEIDSTIPS. Je krijgt ze helemaal gratis. Vind je de tips nuttig? Stuur ze door naar collega s, laat t weten op twitter of ga naar tekstkwaliteit En wil je meer weten? Volg dan:

3 3 Vooraf Wil je écht gelezen worden? Vraag je dan af waar jíj als lezende professional naar uitkijkt? Naar korte, aantrekkelijk en boeiend geschreven teksten? Met een structuur die het mogelijk maakt efficiënt te lezen? Ja natuurlijk, hoor ik je zeggen: Ik wil graag snel tot de kern komen. Geen lange aanloop, maar conclusies voorop. Geen ondoordringbare, saaie, inhoudsloze teksten, maar verhalen die ertoe doen. Ja, en dan lees ik veel sneller, effectiever en efficiënter. Kloof tussen leeservaring en schrijfgedrag Ok, maar je bent zelf niet alleen een LEZENDE, maar ook een SCHRIJVENDE professional. Hou je dan rekening met je lezer? Schrijf je sprekend en vraag je je af wat je lezer eraan heeft? Of wil je al je kennis en ideeën over het voetlicht brengen zonder je af te vragen of je daarmee je lezer wel boeit? Raar eigenlijk dat er vaak zo n kloof gaapt tussen je leeservaring en je eigen schrijfgedrag. Zelf heb ik daar ook last van. Sterker nog, de beste schrijvers hebben ermee te kampen. Wees je eigen lezer De oplossing is simpel. Probeer JE EIGEN LEZER te zijn. Want t werkt als je je inleeft in de ontvanger van je tekst. Of vraag een collega je tekst als lezer te scannen. En vraag het vooral als die het druk heeft. Want ook jouw lezers hebben vaak 100 andere dingen te doen. En vind je t moeilijk je collega te storen? Bied dan aan dat die ook jou kan vragen als je eigenlijk geen tijd hebt. Raak je lezer Ga aan de slag, raak je lezer en maak een onuitwisbare indruk met wat je schrijft. Ga na wat je zelf graag leest: wat valt je op, wat lees je eerst en wat sla je over? Niet alleen vergroot je zo je schrijfplezier. Ook je lezers snappen gelijk wat je bedoelt. En je voorkómt dat ze aan de haal gaan met een totaal andere boodschap dan jij wilt overbrengen. Twee keer winst dus. Je schrijft met effect en de LEESBAARHEIDSFACTOR van wat je schrijft neemt met sprongen toe. Ik wens je veel schrijfplezier, Joke Huisman dialogos.nl tekstkwaliteit

4 4 Heb jij ook last van een lezersblock? Neem een concrete persoon in gedachten Hoe hou ik m n lezers op het netvlies? Veel schrijvers hebben last van een lezersblock. Ik ook. Al schrijvend vergeet ik vaak dat er ook nog lezers zijn. En vraag ik me helemaal niet af of mijn lezer wel op m n boodschap zit te wachten. Raar eigenlijk, want natuurlijk willen we écht gelezen worden. We schrijven bijna dagelijks rapporten, mails, brieven en verslagen voor medewerkers, klanten of burgers. Maar weten we wel wie onze lezers zijn? Zonder lezers geen publiek. En als we ons nu wel in die lezer inleven? Ik geef toe, het valt niet altijd mee om een concrete persoon in gedachten te nemen. Maar probeer het eens. Je zult zien dat het dan een stuk makkelijker wordt zó te schrijven dat je lezer in één keer begrijpt wat je wilt zeggen. Weet wie je lezer is Als je weet wie je lezer is, gaat het schrijven een stuk makkelijker. Maak van je lezer een concrete persoon. Vraag je dus af: voor wie schrijf ik? Wat wil mijn lezer weten? Wat moet mijn lezer weten? Wat weet mijn lezer al? In wat voor context leest mijn lezer mijn tekst? Heeft die het druk? Of neemt die juist alle tijd?

5 5 Wat is je hoofdboodschap Als je de hoofdboodschap voor ogen hebt, kun je een opzet maken voor je tekst. Ga na: wat zijn mijn kernpunten? Welke belangrijkste vraag van de lezer beantwoordt mijn tekst? Doel van je tekst Wil je dat je lezer iets doet met je tekst? Bijvoorbeeld dat hij of zij iets te weten komt, ergens van overtuigd raakt of iets gaat doen? Vraag je dan af: wat wil ik bij mijn lezer bereiken? Wat wil ik dat mijn lezer gaat doen? Wat is het belangrijkste doel van mijn tekst? Structuur is het raamwerk De structuur is het raamwerk van je tekst. Daarom is het handig je van tevoren af te vragen: met welke structuur bereik ik het beoogde effect bij de lezer: chronologisch, thematisch, argumentatief of anders? Waar zet ik welke informatie in de gekozen structuur? Met welke kopjes kan ik deze structuur zichtbaar maken?

6 6 Tips Gebruik korte inhoudelijke kopjes; die mogen best uitnodigend of prikkelend zijn. Stel vooraf vast met welke tekstmarkeringen je werkt: cursief, vet of hoofdletters; markeer met mate. Met bullets navigeert de lezer makkelijker door de tekst. Bedenk welke afkortingen voor de lezer gesneden koek zijn; geef anders altijd aan waar de afkorting voor staat. Vraag het je lezer s Ik ben benieuwd of je met deze TIPS en VRAGEN je lezer van dienst kan zijn. Vraag het hem of haar eens als je weer een tekst de wereld in stuurt. Je zult versteld staan van de reacties waar je je voordeel mee kunt doen.

7 7 Ik wil niet weten wie mijn lezer is Wil jij weten wie je lezer is? Of heb je daar geen boodschap aan? Schrijf jij liever ingewikkeld met vaktermen, zo lang mogelijke zinnen en een boodschap die verstoppertje met je lezer speelt? Dat mag natuurlijk. Maar dan weet je zeker dat je lezer al na twee zinnen afhaakt. Die heeft geen tijd om je hersenspinsels te doorgronden. Laat staan er zelf ook nog wat van te vinden. Die lezer móet dan wel haar of zijn eigen interpretatie geven aan wat jij onduidelijk over het voetlicht brengt. Zonde van jouw energie én die van je lezer. Ga zelf s op de stoel van de lezer zitten. Wie is die lezer eigenlijk? Probeer een concrete persoon voor de geest te halen. Maak het je lezer in elk geval zo makkelijk mogelijk. Want veel tijd heeft die meestal niet. Leef je in Probeer je voor te stellen dat je zelf Tweede-Kamerlid, directeur van een maatschappelijke organisatie of een gewone burger bent en weinig tijd hebt om informatie tot je te nemen. Lees je tekst ook zo. Of vraag je collega dat te doen. En laat weg wat je niet wilt weten. Neem je lezer bij de hand Maak inhoudelijke kopjes en tussenkopjes en geef in de eerste zin van een alinea de kernboodschap weer. Daarmee maak je het je lezers makkelijk je tekst eerst te scannen. Zo weten ze snel wat ze moeten weten of doen. En kunnen ze beslissen wat ze wel en niet willen lezen.

8 8 Weinig tijd Werk met bullets of streepjes als je lezer weinig tijd heeft. Het dwingt je zelf ook om efficiënt te schrijven. Rangschik naar volgorde van belangrijkheid en zet kernwoorden cursief, vet of in hoofdletters. TIEN TIPS VAN JE LEZER Verplaats je in mij. Schrijf zo scherp, zo kort en zo duidelijk mogelijk. Beperk je tot de kernpunten. Lange stukken hebben geen effect: ik lees ze niet. Werk meer infographics. Schrijf sprekend, actief en makkelijk. Zorg dat ik in één oogopslag snap waar het om gaat. Schrap alle overbodige woorden en laat weg wat tussen haakjes staat. Een tekst maak je niet korter door een kleiner lettertype te gebruiken. Denk na over de boodschap die je mij wilt overbrengen. Waar wil je een besluit over of wat wil je dat ik doe of nalaat? Probeer dat in één korte zin te vatten. Jij bent de deskundige. Wat vind jíj, wat is jouw advies? Jij selecteert immers wat echt belangrijk is voor mij. Geef niet alleen aan waarom jouw advies goed is, maar ook wat anderen vinden.

9 9 Verplaats je in je lezer Verplaats je s in je lezer. Probeer je in te leven in welke situatie die je teksten leest. Heeft je lezer het druk? En is die hoog of laag opgeleid? Leest die je tekst in werktijd of in haar of zijn vrije tijd? En wat wil je dat die met je teksten doet: moet hij of zij iets weten, iets doen of iets nalaten? Of misschien wel een negatieve boodschap verwerken? Want dat bepaalt hoe je je lezer tegemoet treedt, welke woorden je daarvoor kiest en hoeveel tijd je van je lezer vraagt.

10 10 DE GOUDEN CIRKEL VAN HET SCHRIJFPROCES Wil jij je teksten in 1x perfect op papier of op t web hebben? Wedden dat t niet lukt? Schrijven is een proces. Schaven en schrappen hoort erbij. Doe je dat niet, dan snapt je lezer vaak niet wat je wilt zeggen. Ga na wat je zelf graag leest: wat valt je op, wat lees je eerst en wat sla je over? Schrijf zoals je zelf graag leest Als je schrijft zoals je zelf graag leest, snappen je lezers gelijk wat je bedoelt. En je voorkómt dat ze aan de haal gaan met een totaal andere boodschap dan jij wilt overbrengen. Twee keer winst dus. Je schrijft met effect en de LEESBAARHEIDSFACTOR van wat je schrijft neemt met sprongen toe. Handvat DE GOUDEN CIRKEL VAN HET SCHRIJFPROCES geeft een handvat. Het helpt je je bewust te worden van de fase in het schrijfproces waar je op dat moment in zit: VOORBEREIDEN, SCHRIJVEN, BEOORDELEN, AANSCHERPEN en HERTALEN. In de praktijk verloopt zo n proces natuurlijk minder schematisch. Dat neemt niet weg dat het helpt om verschillende fasen voor ogen te houden.

11 11 Voorbereiden Zorg dat je hoofdboodschap helder is voordat je gaat schrijven. Is dat niet zo? Of heb je geen heldere opdracht gekregen? Probeer dan eerst duidelijk te krijgen wat je aan wie wilt overbrengen: voor wie is je tekst bedoeld? Wat wil je precies zeggen? Wat wil je bij de lezer bereiken? Hoe ga je t zeggen? Schrijven Bedenk tijdens het schrijven wat je lezer nodig heeft om: te begrijpen wat je wilt zeggen te gaan doen wat je wilt. Beoordelen Leg je tekst even weg. Of vraag een collega er als lezer naar te kijken ga na of de boodschap toegankelijk en begrijpelijk is voor de lezer. De boodschap is toegankelijk als de lezer belangrijke informatie makkelijk kan vinden: de structuur is helder de lay-out vergemakkelijkt het lezen. De boodschap is begrijpelijk als de lezer zegt: ik weet nu ik kan nu ik wil nu ik ga nu

12 12 Aanscherpen Ga na of je lezer in één oogopslag weet wat hij of zij moet weten. Scherp je tekst aan en schrap wat je lezer niet wilt weten. Zorg dat in 1x duidelijk is: wat het doel is van je tekst wat de hoofdboodschap is wat je bij je lezer wilt bereiken. Hertalen Wil je het je lezer nog makkelijker maken? Hertaal dan je tekst en doorloop daarvoor nog 1x DE GOUDEN CIRKEL VAN HET SCHRIJFPROCES. Toon en stijl Het vinden van de juiste toon en schrijfstijl is misschien wel het moeilijkste wat er is. Veel schrijvers schieten in de automatische piloot van plechtig en afstandelijk taalgebruik. Ze beginnen bijvoorbeeld een brief met: In antwoord op uw schrijven. of Hierbij ontvangt u. Maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt veel gewoner schrijven. Elke lezer vindt het prettig gestimuleerd te worden om door te lezen. Bijvoorbeeld door een vraag te krijgen als Wilt u weten wanneer we open zijn?.... Maak zelf het verschil Probeer zelf s verschil te maken te maken door je tekst heel FORMEEL en daarna heel INFORMEEL te maken. Bijvoorbeeld: Mag ik u een kleine versnapering aanbieden en Joh, pak een koekie man.

13 13 Kernwaarden van je organisatie Schrijf dan niet: Vind je het moeilijk de juiste toon en stijl te vinden? Praat er dan over met je collega s. Het is immers een subtiel spel dat nauw samenhangt met de KERNWAARDEN van je organisatie. Zijn die kernwaarden bijvoorbeeld samenwerkend en mensgericht? U wordt verzocht de brief ondertekend te retourneren Bezwaar kan aangetekend worden met betrekking tot deze regeling bij Er zal, met betrekking tot die gevallen waarin werknemers worden verplicht om zich te melden, op worden toegezien dat Maar: Wilt u de brief ondertekend terugsturen? Wilt u bezwaar maken tegen deze regeling? Dien dan een bezwaarschrift in bij Als werknemers zich moeten melden, houden we er rekening mee dat

14 14 Zorg jij voor leesgemak? Natuurlijk wil je echt gelezen worden en scherp, to-the-point en leesbaar overkomen. En natuurlijk wil je ook effect bereiken met je tekst. Maak het je lezer dan zo makkelijk mogelijk. Leesgemak is cruciaal als je wilt dat je boodschap overkomt. Snapt je lezer niet in 1x wat je wilt zeggen? Dan is al je inspanning voor niets geweest. Zorg daarom dat wat je schrijft landt bij je lezer. Hou informatie die bij elkaar hoort bij elkaar Plaats bijvoorbeeld hulpwerkwoord en hoofdwerkwoord zo dicht mogelijk bij elkaar ( Ik heb besloten i.p.v. ik heb op basis van informatie verkregen uit diverse overleggen met besloten ). Eén onderwerp Een leesbare zin gaat bij voorkeur over één onderwerp. Splits een lange zin met meer onderwerpen in tweeën of schrap informatie. Liever geen lijdende vorm Passieve vormen zijn onprettig voor de lezer. Als het niet echt nodig is, gebruik dan liever de actieve vorm. Of kies men als handelende persoon.

15 15 Tussen haakjes Kopjes Zet alleen (tussen haakjes) wat secundair is. Meestal kun je het dan gewoon weglaten. (Tekst tussen haakjes slaan lezers meestal over.) Maak hoofdkopjes vet en tussenkopjes cursief. Of wissel in lettergrootte. Dat oogt rustiger dan onderstreept. Zelfstandige naamwoordgroepen Voorkóm lange zelfstandige naamwoordgroepen. Bijvoorbeeld door er werkwoordsvormen van te maken. Als dat lastig is, ga dan na of je een zin kunt splitsen. Lange woordgroepen Soms ontkom je niet aan lange woordgroepen die steeds terugkeren in de tekst. Probeer of je zo n lange woordgroep één keer kunt noemen om in de rest van de tekst een betekenisvolle verkorte term te gebruiken. Bijvoorbeeld de eerste keer Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gevolgd door Rijksdienst. Vermijd afkortingen Als het gebruik van veel afkortingen in een lange tekst niet te vermijden is, geef dan in een bijlage een alfabetisch overzicht van alle gebruikte afkortingen. Noem de afkorting altijd de eerste keer voluit met de afkorting tussen haakjes. Of gebruik in een webtekst een pop-up om een toelichting te geven.

16 16 Informatie schrappen Redundante informatie is lastig voor de lezer. Schrap alles wat je als lezer niet hoeft te weten om te kunnen beslissen, handelen of oordelen. Wees concreet waar het kan Gebruik zo concreet mogelijke woorden en zinnen. Het geeft je lezer houvast als die zich iets voor kan stellen bij wat je probeert over te brengen.

17 17 Hou jij taal begrijpelijk, concreet en toegankelijk? Professionals zijn bang het verwijt te krijgen Jip-en-Janneke taal te gebruiken als ze eenvoudig schrijven. Lezers zouden hen dan dom vinden en niet voor vol aanzien. Alsof je als schrijver op je hurken gaat zitten en bewust in kindertaal je boodschap overbrengt. Ik zou zeggen: gebruik dan Jaap-en-Jannie taal. En zorg dat je buurvrouw, oom of dochter begrijpt wat je schrijft. Hoe breder m n publiek, des te meer moeite het schrijven me kost Trouwens, het is veel moeilijker je taalniveau aan te passen aan je lezer dan B2B of voor vakgenoten te schrijven. Schrijf ik bijvoorbeeld voor taalwetenschappers, dan kost me dat geen enkele moeite. Pas wanneer ik hetzelfde onderwerp voor een breed publiek toegankelijk wil maken, moet ik m n best doen en me inleven in een concrete lezer. Hoe breder het publiek, des te harder ik moet werken. TIEN TIPS OM BEGRIJPELIJK TE SCHRIJVEN 1. Ga na wat je kernboodschap is. Wat moet je lezer onthouden? 2. Wees je eigen lezer. Wat wil, kan of moet je weten? Hoeveel tijd heb je om de tekst te lezen? Veel of weinig? 3. Vraag je collega je lezer te zijn en stel je tekst op hem of haar af. 4. Schrijf je sprekend? Dan heb je je lezer eerder op je hand dan wanneer je formele schrijftaal gebruikt. 5. Val met de deur in huis. Bijvoorbeeld: Wij stellen de vergadering een week uit. In deze brief leggen we uit waarom. 6. Schrijf kort. Splits een zin bij 15 woorden of meer. 7. Schrijf actief. Dat houdt je lezer wakker.

18 18 8. Vermijd moeilijke woorden. Een slimme tekst is zo eenvoudig dat je lezer in één keer begrijpt wat er staat. 9. Voorkom jargon, tangconstructies of ouderwetse woorden als ter zake, alsmede, reeds. 10.Schrijven is schrappen. Werk desnoods met bijlagen. Schrijf publieksteksten in eenvoudige taal De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer leest veel ambtelijke teksten die voor een groot publiek bedoeld zijn. Zijn advies: Schrijf die publiekteksten in eenvoudige taal. Anders begrijpen mensen absoluut niet waar het over gaat. Laten we niet vergeten dat slechts vijf procent van de Nederlanders hooggeletterd is. En juist die vijf procent schrijft die publieksteksten. WEES CONCREET Laat werkwoorden werken Laat zien wie wat doet en stop een handeling niet in een zelfstandig naamwoord. Dus niet zo: Er is een beoordeling gemaakt van de bestaande ramingen van arbeidstekorten in de zorg. Maar zo: We hebben de geraamde arbeidstekorten in de zorg beoordeeld.

19 19 Kom snel tot de kern Laat je lezer niet wachten op de kern van je boodschap. Dus niet zo: Naar aanleiding hiervan is op verzoek van u en de minister nagegaan of, en zo ja in welke vorm wijzigingen nodig zijn om te komen tot aanpassing van de huidige regeling van het concurrentiebeding. Maar zo: Moet de huidige regeling voor het concurrentiebeding worden aangepast? En zo ja, hoe dan? Op uw verzoek en dat van de minister hebben we dat uitgezocht. Spreek je lezer direct aan Noem je lezer waar dat maar kan. Dat maakt een tekst een stuk leesbaarder. Dus niet zo: Een verzoek kan ingediend worden bij Maar zo: Wilt u een verzoek doen? Doe dat dan bij Of: Wilt u iets vragen? Dat kan bij Geef aan wie wat doet Een passieve constructie of lijdende vorm verhult wie wat doet. Terwijl die informatie meestal wel relevant is. Dus niet zo: Eind 2012 wordt de nota gepubliceerd.

20 20 Maar zo: Eind 2012 publiceren we de nota. Laat zien wat het verband is Maak het verband tussen zinnen of alinea s duidelijk met structuur- of tussenwoorden. Dan weet je zeker dat je lezer je begrijpt. Dus niet zo: De boetes geven geen aanleiding in te grijpen. Er worden gerechtelijke stappen ondernomen als de regels worden overtreden. Maar zo: De boetes geven nu geen aanleiding om in te grijpen. Zodra dezelfde personen nog een keer een boete krijgen, moeten we wel gerechtelijke stappen nemen. Leg vaktermen uit en licht afkortingen toe Gebruik je vaktermen of afkortingen? Licht zo n term of afkorting dan toe als je m de eerste keer in een tekst of hoofdstuk gebruikt. Kort is niet altijd beter Hangt er voor je lezer veel af van wat je schrijft? En is die lezer heel erg betrokken? Ga er dan maar van uit dat die zo volledig mogelijke informatie wil. En als dat 10 pagina s tekst betekent, dan is dat prima. Twee keer winst Ga s wat vaker in de schoenen van je lezers staan, zou ik willen zeggen. Zo voorkóm je dat je lezer aan de haal gaat met een totaal ander verhaal dan jij had willen overbrengen. Zo boek je twee keer winst: je schrijft met effect en de LEESBAARHEIDSFACTOR van wat je schrijft stijgt zienderogen.

21 21 Een leesbaarheidstest als hulpmiddel Wil je weten of een tekst Een toegankelijk leesbaarheidstest is voor jouw als doelgroep? Ga dan naar de leesbaarheidstest. Deze tool is een hulpmiddel als je niet zeker weet of je lezers je wel begrijpen. Is de uitslag negatief? Dan zul je je tekst begrijpelijker en toegankelijker moeten schrijven.

22 TOEGIFT Wil je meer tips of interessante weetjes? Kijk dan op: VOLG DE LEESBAARHEIDSFACTOR Wil je zelf nog scherper, begrijpelijker en leesbaarder overkomen? Op papier of op het web? Kom dan naar de De Leesbaarheidsfactor. Speciaal voor taalproevers met lef. Met open inschrijving, maar ook in-company als: WORKSHOP met gratis e-courses Intensieve MASTERCLASS met 5 weken persoonlijke online coaching Individueel COACHINGSTRAJECT live, online of via Skype Meer weten? Mail of bel NA AFLOOP: schrijf je makkelijker, korter en boeiender weten je lezers gelijk wat je bedoelt schrijf je op het taalniveau van je lezer.

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright 2007-2016 tekstmodel.nl Voel je vrij om dit document te delen in je netwerk. Maar zonder de inhoud te veranderen. Dankjewel! tekstmodel www.tekstmodel.nl

Nadere informatie

Schrijven voor internet

Schrijven voor internet Schrijven voor internet Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Amersfoort, 4 februari 2016 Wie is Xenia? Xenia Wassenbergh, geboren in Amsterdam. Is drs. Europese Studies (UvA). Schrijft sinds 1992 voor

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

Tekstbureau Duidelijk Zo

Tekstbureau Duidelijk Zo Tekstbureau Duidelijk Zo Praktische tips voor het schrijven van webteksten De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren. (Friedrich Nietzsche) Om te beginnen Iedereen kan schrijven. Goed schrijven

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Handleiding schrijven voor Wiki

Handleiding schrijven voor Wiki Handleiding schrijven voor Wiki Durf, begin Wees niet bang om te schrijven. Begin gewoon met schrijven. Pas als je klaar bent, kijk je naar de regels en pas je de tekst aan. Perfectie bestaat niet. Als

Nadere informatie

Schrijf duidelijke en aantrekkelijke. teksten in 5 stappen

Schrijf duidelijke en aantrekkelijke. teksten in 5 stappen Schrijf duidelijke en aantrekkelijke teksten in 5 stappen 09/2013 Beste lezer, Gefeliciteerd! Je hebt je ingeschreven voor mijn Schrijftips, dus je bent geïnteresseerd in schrijven. Dat is mooi! Want goede

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Schrijven voor het web. Roel Meertens

Schrijven voor het web. Roel Meertens Schrijven voor het web Roel Meertens Inhoud Doel vandaag Taalniveau B1 Belang begrijpelijk schrijven Richtlijnen voor schrijven Webrichtlijnen Praktische voorbeelden Doel van vandaag Burger centraal Dienstverlening

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren 0 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren Dit is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Postbus 0011 00 ea Den Haag www.rijksoverheid.nl Maand 0 B-0000 0 tips

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Summercourse: Schrijf in 4 maanden je boek en profileer je als expert!

Summercourse: Schrijf in 4 maanden je boek en profileer je als expert! HOE VERHOOG JE JE OMZET MET ONLINE TEKSTEN? Webinar: online teksten Online trainer en schrijfcoach Blogger Auteur Journaliste Webinar: online teksten Mijn waarom: Ik wil ondernemers helpen om hun verhaal,

Nadere informatie

om Kort en Krachtig te schrijven Ingrid Verbakel

om Kort en Krachtig te schrijven Ingrid Verbakel om Kort en Krachtig te schrijven Ingrid Verbakel Tekst Tekeningen Ingrid Verbakel www.ingridinterviewt.nl Inge de Fluiter www.schetswinkel.nl Wil je meer tips? Meer oefeningen? Begeleiding bij het schrijven?

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen 15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen Volgens de IT-beveiligingsorganisatie Symantec werd in februari 2007 wereldwijd 70% van alle e-mails als SPAM bestempeld en op mailserverniveau tegengehouden.

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Workshop inschrijven op aanbestedingen

Workshop inschrijven op aanbestedingen Workshop inschrijven op aanbestedingen Training vandaag. 1. Structuur van je tekst 2. Klant centraal zetten 3. Helder taalgebruik 4. SMART schrijven 1. Structuur. 1. Volgorde 2. Alinea s 3. Opsommingen

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

Wie schrijft, die blijft

Wie schrijft, die blijft Wie schrijft, die blijft Tips voor leesbare teksten Denk en schrijf in alinea s Een goede tekst bestaat uit meerdere alinea s. Een goede alinea heeft slechts een onderwerp. Dit onderwerp staat in de zogenoemde

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven Maak het verschil met de BSTSLLR-methode voor het verhogen van je expertstatus Daisy Goddijn Inhoudsopgave Voorwoord...11 Inleiding...13 De BSTSLLR-methode...17

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN voor hypotheekverstrekkers KLANTGERICHT COMMUNICEREN: MEER DAN EENVOUDIGE TAAL Voor de meeste mensen is een hypotheek - met al z n productspecificaties - een van de meest

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com Copywriting - Leer vlijmscherp schrijven om effectief de aandacht te trekken van uw lezers en hen te overtuigen Ontdek hoe u overtuigender kunt schrijven Schrijft of herschrijft u commerciële teksten,

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK TAALGEBRUIK provincie Antwerpen Richtlijnen voor in Een persoonlijkheid uit zich in daden, maar natuurlijk ook in woorden. De taal die je spreekt, verraadt je karakter en onthult de waarden die je aanhangt.

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Myxt Web Solutions Ron Schöningh Helftheuvelweg 11 511 AV s-hertogenbosch Tel. 073 850 51 85 mail: ron@myxt.nl Inhoudsopgave 1. Schrijven voor het web 3 1.1 Lezen

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0 ContentDocument Een website ontwerpen zonder dat je beschikt over goede content is als het ontwerpen van een maatpak zonder de maten van de drager op te nemen. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com

Nadere informatie

51 tips voor vlotte teksten

51 tips voor vlotte teksten 1 Hoe zorg je dat de lezer jouw tekst tot het einde leest? Als je iets schrijft voor anderen, dan wil je ook dat jouw tekst gelezen wordt en dat de lezer onderweg niet afhaakt. Iedere lezer is in se een

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten 2015 Annie Massop Hart en Ziel Marketing - Alle rechten voorbehouden - 1 Inleiding Dit stappenplan sluit aan op de workshop Hoe je intuïtief

Nadere informatie

Richtlijnen duidelijke websites Voor iedereen die websites begrijpelijker wil maken Inhoud 1 Startpagina en menu 2 Een webpagina 3 Duidelijk schrijven 1 Startpagina en menu Het doel van de website Maak

Nadere informatie

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken?

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken? Zo-doen-we-het-kaart Informatie voor ouders Het kan gebeuren dat in de loop van de tijd het toedienen van het groeihormoon problemen oplevert. Uw kind wil niet meer. Iedere avond probeert uw kind tijd

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR SCHOLEN

CHECKLIST VOOR SCHOLEN CHECKLIST VOOR SCHOLEN Aan: [ klik hier ] Van: Yeter 12/08/2011 Checklist duidelijke taal Voor scholen De Checklist duidelijke taal Voor scholen maakt deel uit van een

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Studiewijzer. Stap 00 Vóór het schrijven Vijf eisen van zakelijke communicatie Opdrachten

Inhoudsopgave. Studiewijzer. Stap 00 Vóór het schrijven Vijf eisen van zakelijke communicatie Opdrachten Inhoudsopgave Studiewijzer Stap 00 Vóór het schrijven Vijf eisen van zakelijke communicatie Stap 1 Doel 1.1 Waarom schrijven mensen? 1.2 Doelen 1.3 Waarom, waarom, waarom? 1.4 Doorlopend voorbeeld Stap

Nadere informatie

Dienst of product meer zichtbaar via bloggen. Suheyla Tunc

Dienst of product meer zichtbaar via bloggen. Suheyla Tunc Dienst of product meer zichtbaar via bloggen Suheyla Tunc Wat is bloggen, weblog, blog? - digitaal dagboek - een interactief systeem: een inleiding met een reactiemogelijkheid - naam voor een website met

Nadere informatie

Marcom Dokter. Maakt uw marketingcommunicatie beter

Marcom Dokter. Maakt uw marketingcommunicatie beter Marcom Dokter Maakt uw marketingcommunicatie beter Wat is uw visie? blablablablablablablablablablalba. Webdesign Anno 2014 bestaat een bedrijf zonder website voor de buitenwereld niet. Als uw toekomstige

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Tips helder taalgebruik

Tips helder taalgebruik Tip 1: Een goede tekst geeft antwoord op alle mogelijke vragen van de lezer Zorg dat in de tekst een antwoord op de volgende vragen staat. Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe? Tip 2: Eén hoofdonderwerp

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

[DE 3 MAGISCHE SMSSEN]

[DE 3 MAGISCHE SMSSEN] 2012 Life Coach Désirée Desiree [DE 3 MAGISCHE SMSSEN] Hoe je op een subtiele en liefdevolle manier je man kunt manipuleren zodat hij zich realiseert hoe blij hij mag zijn met jou. De 3 magische smssen

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers

TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN. voor hypotheekverstrekkers TRAINING KLANTGERICHT COMMUNICEREN voor hypotheekverstrekkers KLANTGERICHT COMMUNICEREN: MEER DAN EENVOUDIGE TAAL Voor de meeste mensen is een hypotheek - met al z n voorwaarden - een van de meest ingewikkelde

Nadere informatie

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013 Peter Waterkoort info@waterkoort.nl Schrijven kun je leren! Agenda Kennismaken Schrijfopdracht Theorie Tekst uitbreiden Structuur, opbouw en afsluiting

Nadere informatie