Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Lotterstraat 34, 2021 TG, Haarlem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Lotterstraat 34, 2021 TG, Haarlem"

Transcriptie

1 Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Lotterstraat 34, 2021 TG, Haarlem

2 Over Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Hoe zit het nu in elkaar? Organisaties kunnen zich aansluiten bij de Stichting. De Stichting heeft een klachtencommissie ingehuurd die bestaat uit een voorzitter, ambtelijk secretaris, leden van de klachtencommissie en een netwerk van extern deskundigen die we kunnen betrekken voor specifieke doelgroepen. De organisatie betaald jaarlijkse kosten (per vestiging of afhankelijk van de omvang). De organisatie betaald een maximaal eigen bijdrage bij klachten. De klager worden geen kosten in rekening gebracht. Dit mag ook niet door de organisatie gedaan worden. De klachtencommissie is een apart orgaan verbonden aan de Stichting. De Stichting sluit een contract met de deelnemers en na het uitvoeren van een opdracht (behandelen klacht) betaald de Stichting de leden van de klachtencommissie. De Stichting stuurt een factuur voor de klacht naar de organisatie (t/m maximaal eigen bijdrage). Op dit moment zijn er 680 zorgorganisaties en zelfstandig zorgverleners aangesloten.

3 Doelstellingen 1) Het oprichten en doen functioneren van een landelijk werkende klachtencommissie in de zorg en aanverwante sectoren; De Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg is opgericht op 28 augustus De klachtencommissie is al actief sinds juli ) Het sluiten van overeenkomsten met deelnemers die gebruik willen maken van de klachtencommissie Onze leden zijn zorgorganisaties en aanverwante organisaties die vallen onder de Wet Klachtrecht Clienten Zorgsector en zich willen aansluiten bij een externe klachtencommissie voor de onafhankelijke behandeling van klachten. 3) Het voorzien van reglementen, organisatie en personele bezetting van de klachtencommissie Voor behandeling van klachten werkt de klachtencommissie volgens het Klachtenreglement, versie 1.6. Behandeling van klachten Bij de behandeling van de klacht start de vaste klachtencommissie met een onderzoek. Wanneer de commissie voldoende informatie heeft om de klacht in behandeling te nemen wordt de zittingscommissie samengesteld. De behandeling van klachten wordt vastgelegd in een beveiligde omgeving in een document beheer systeem. De Klachtencommissie streeft naar een zo kort mogelijke doorlooptijd. De commissie doet conform de klachtenregeling binnen twee tot vier maanden nadat de klacht in behandeling is genomen een gemotiveerde uitspraak over de gegrondheid van de klacht. Zij beoordeelt of een klacht terecht is of niet. De uitspraak wordt schriftelijk kenbaar gemaakt aan klager en verweerder (de directie). Zo nodig doet de commissie hierbij aanbevelingen aan de directie.

4 De Klachtencommissie Op 31 december 2014 bestond de klachtencommissie uit: De heer mr M. Zaaijer, voorzitter De heer M. van Veenendaal, plaatsvervangend voorzitter Mevrouw H.E. Snoeks, interim manager gezondheidszorg De heer L. Heuckeroth, haarwerkspecialist Naam en functie benoemd herbenoemd aftredend M. Zaaijer (voorzitter) 2015 n.v.t. n.v.t. M. van Veenendaal 2014 n.v.t. n.v.t. (plv voorzitter) H.E. Snoeks (lid) 2014 n.v.t. n.v.t. L. Heuckeroth (lid) 2014 n.v.t. n.v.t. Ambtelijke ondersteuning werd tot 1 juni 2014 verleend door mevrouw C. Rouwenhorst. Vanaf 1 juni 2012 werd de ambtelijke ondersteuning verleend door de heer mr. M. van Veenendaal. De secretariële ondersteuning was in goede handen bij mevrouw C. Verbeek. De commissie werd tot 1 januari 2015 tevens ondersteund door de heer S. Rouwenhorst. De klachtencommissie beschikt niet over een vaste vergaderruimte om reden dat leden van de Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg (hierna: de Stichting) zich verspreid over Nederland bevinden. Vergaderruimtes worden in overleg met de betrokken partijen bepaald. De klachtencommissie heeft geen zelfstandig toegang tot het (elektronisch) patiëntendossier. Betrokken partijen worden door de commissie verzocht alle stukken betrekking hebbende op de klacht toe te zenden uiteraard mits de klager daarvoor schriftelijk toestemming voor heeft verleend. De klachtencommissie behandelt zowel klachten volgens de WKZC (Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector), alsook klachten volgens de specifieke klachtenregeling op grond van artikel 41 Wet BOPZ (Wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen). De klachtencommissie is een volledig onafhankelijke commissie; géén van de leden is werkzaam bij één van de bij de Stichting aangesloten zorginstellingen. Voor klagers en beklaagden is er een folder over het klachtrecht met informatie over de belangrijkste aspecten van de klachtencommissie en van de behandeling van klachten. Het Reglement is aanwezig bij alle zorginstellingen die zijn aangesloten bij de Stichting.

5 Wet- en regelgeving Bij de behandeling van klachten heeft de klachtencommissie te maken met twee regelingen, de regeling volgens de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) en de regeling volgens de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (Wet BOPZ). De regelingen verschillen van elkaar, in het bijzonder waar het gaat om de kracht van de uitspraak van de klachtencommissie. In de regeling volgens de WKCZ geeft de klachtencommissie een oordeel over de klacht, in de regeling volgens de Wet BOPZ beslist de klachtencommissie op de klacht. Bovendien kan, wanneer de klachtencommissie een BOPZ-klacht niet gegrond bevonden heeft, de klager zijn klacht aan de rechter voorleggen. Van overheidswege zijn er al geruime tijd plannen in de maak om de WGBO, WKCZ, WMCZ, WTZi en Kwaliteitswet Zorg te vervangen voor één wet: Wet Cliëntenrechten ( wordt als invoeringsjaar genoemd). Het klachtrecht voor de gezondheidszorg wordt hierdoor gewijzigd, in die zin dat de organisatie voor de behandeling van klachten wordt gecentraliseerd en er in de uitvoering onderscheid wordt gemaakt tussen wat thans WKZC-klachten respectievelijk BOPZ-klachten zijn. Het komt regelmatig voor dat een klacht zowel BOPZ- als WKCZ-onderdelen (gecombineerde klachten) bevat. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de nieuwe wet gaat voorzien in de behandeling van gecombineerde klachten. De wettelijke verplichting om een onafhankelijke klachtencommissie te hebben komt door de wijzigingen te vervallen. In de plaats daarvan dient een zorginstelling zich verplicht (nu is dat nog vrijwillig) aan te sluiten bij een onafhankelijke (externe) geschilleninstantie. Op dit moment zijn er nog weinig GGZ-instellingen aangesloten bij een geschilleninstantie. De thans geldende procedures zijn voor klagers kosteloos. Volgens de plannen zal de klager bij de Landelijke Geschillencommissie voor de Zorg griffiegeld moeten gaan betalen. Bovendien zullen klagers te maken krijgen met reiskosten wanneer zij moeten afreizen naar de Landelijke Geschillencommissie. In veel gevallen is dit onmogelijk wanneer klager op een gesloten afdeling verblijft. De Wet BOPZ wordt over enige tijd vervangen door de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg. De nieuwe wet wil gedwongen behandeling van mensen met psychiatrische problemen minder ingrijpend maken. Het wetsvoorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer (2017 wordt als invoersdatum genoemd).

6 Toelichting op het overzicht 2014 Klagers 12 klachten (klachtonderdelen) 30 BOPZ 0 WKCZ 30 Onbekend schorsingsverzoeken bijstand - advocaat/jurist 2 - patiëntenvertrouwenspersoon - advocaat en patiëntenvertrouwenspersoon BOPZ WKCZ Gegrond n.v.t. 9 Ongegrond n.v.t. 10 deels gegrond n.v.t. 1 Bemiddeld op hoorzitting n.v.t. 1 niet ontvankelijk n.v.t 4 deels niet ontvankelijk / n.v.t. 0 deels ongegrond ingetrokken n.v.t. 2 klachtencommissie onbevoegd n.v.t. 2 procedure gestaakt n.v.t. 3 nog in behandeling op * n.v.t. 0 *de uitkomsten zijn in de tabel verwerkt In het verslagjaar 2014 hebben 12 personen zich gewend tot de klachtencommissie met in totaal 30 (klachten. Deze klachtenonderdelen zijn verwerkt in bovenstaand tabel. 2 klagers werden bijgestaan door een advocaat/jurist. 3 personen (deze zijn als 4 aparte klachten meegeteld) zijn in hun klacht niet-ontvankelijk verklaard, omdat degene tegen wie de klacht was gericht niet was aangesloten bij de Stichting. 1 persoon heeft haar klacht - dankzij bemiddeling door de klachtencommissie op de hoorzitting - ingetrokken. De klachtencommissie heeft 0 BOPZ-klachten behandeld. Van de 20 klachten die behandeld zijn, heeft de klachtencommissie 10 klachten ongegrond bevonden. 1 klacht was voor een deel gegrond en 9 klachten waren gegrond. In 2 klachten ingediend door 1 persoon heeft de klachtencommissie kunnen bemiddelen. Geen van de klachten betrof een ernstige situatie met een structureel karakter. De noodzaak om een klacht al direct te melden bij Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft zich in het verslagjaar derhalve niet voorgedaan.

7 De aanbevelingen van de klachtencommissie De klachtencommissie heeft aan haar bevindingen met betrekking tot 20 klachten 4 aanbevelingen verbonden; daarvan zijn te noemen: Behandelafspraken tussen behandelaar en zorgvrager schriftelijk vastleggen; Toestemming van zorgvrager voor een behandeling schriftelijk vastleggen; Meer en beter gestructureerd overleg met de zorgvrager. 1 instelling heeft gevolg gegeven aan de aanbevelingen van de klachtencommissie. 2 instellingen hebben geen gevolg gegeven aan de aanbevelingen van de klachtencommissie om reden dat zij zich niet konden vinden in de bevindingen van de klachtencommissie. 1 instelling heeft geen gevolg kunnen geven om reden dat deze instellingen ten tijde van de behandeling van de klacht niet meer was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Haarlem, mei 2015 Cynthia Rouwenhorst-Zweeris (Bestuursvoorzitter Klachtencommissie Gezondheidszorg)

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Reglement klachtencommissie Soort: Regeling Datum: 4 oktober 2012 Kenmerk Decos: D-KC-00002/INT-1201301 Pagina s: 7 Auteur(s): Klachtencommissie cliënten Versie: 2 Gebruik: Extern Status: Definitief Rubriek:

Nadere informatie

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet WKCZ en wet BOPZ

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet WKCZ en wet BOPZ Onafhankelijke klachtencommissie Wet WKCZ en wet BOPZ Inhoud 1. Inleiding 4 2. Klachtenregeling 4 3. De klachtencommissie 4 4. Twee soorten klachten 4 5. Wie kan een klacht indienen? 5 6. Advies en ondersteuning

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

De klachtencommissie. cliënten

De klachtencommissie. cliënten De klachtencommissie cliënten Als u een klacht hebt, is het van belang dat GGZ Delfland dat van u hoort. In de brochure Hebt u een klacht? Laat het ons weten! staat hoe u op de juiste wijze een klacht

Nadere informatie

Klachtenservice voor kleine en middelgrote organisaties in de zorg

Klachtenservice voor kleine en middelgrote organisaties in de zorg Klachtenservice voor kleine en middelgrote organisaties in de zorg Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. De klachtencommissie 3 Samenstelling klachtencommissie Vergaderfrequentie en afspraken

Nadere informatie

Reglement van de klachtencommissie van. de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord

Reglement van de klachtencommissie van. de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord Reglement van de klachtencommissie van de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling 4 Samenstelling, benoeming en ontslag

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2017

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2017 GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2017 Geschillencommissie Fysiotherapie Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Samenstelling Geschillencommissie 3. Zittingen 4. Werkwijze van de Geschillencommissie

Nadere informatie

KI,ACF+ïHNCOMMISSÏE GETOND}IETDSUORG

KI,ACF+ïHNCOMMISSÏE GETOND}IETDSUORG LANNELïJKE KI,ACF+ïHNCOMMISSÏE GETOND}IETDSUORG r AA R RA P P o RrAG E LAN D E Lrr KE -rï:ïlr-ï M M I ss I E GEzo N D H E I Dszo RG KhACÏ LA"IiDELïJKf, TENCOMÀ,ITSSTE GEUONDHEINSZORG JAARRAPPORTAG E LKGZ

Nadere informatie

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet BOPZ en Wkkgz

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet BOPZ en Wkkgz Onafhankelijke klachtencommissie Wet BOPZ en Wkkgz Inhoud 1. Inleiding 4 2. Klachtenregeling 4 3. De Klachtencommissie 4 4. Twee soorten klachten 4 5. Wie kan een klacht indienen? 5 6. Advies en ondersteuning

Nadere informatie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie Een klacht indienen bij de klachtencommissie Wat houdt dat in? Informatie voor cliënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Inhoudsopgave Recht op het indienen van een klacht...1 Patiënten- en familievertrouwenspersonen...2

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Informatie voor Cliënten

Informatie voor Cliënten KLACHTENCOMMISSIE Van bij de vereniging SIGRA aangesloten Verpleeg- en verzorgingshuizen, Thuiszorgorganisaties, Organisaties voor Gehandicaptenzorg en Zelfstandige Behandelcentra Informatie voor Cliënten

Nadere informatie

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem Externe Klachtencommissie Klachtenregeling voor externe behandeling van klachten, voorgelegd door cliënten op wie de WKCZ en WBOPZ van toepassing is. Voorwoord Cliënten dienen niet snel een klacht in.

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Inhoud 1. Wat is een klacht? 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? 3. Hoe dien ik een Bopz-klacht in? 4. De patiëntenvertrouwenspersoon 5. De Inspectie

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten

Klachtenregeling Cliënten Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei Klachtencommissie Informatie voor de klager Ziekenhuis Gelderse Vallei U heeft een klacht ingediend bij de klachtencommissie of overweegt dit te doen. U vindt hier informatie over de werkwijze van de klachtencommissie,

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Zorgverleners leren van klachten en ongewenste gebeurtenissen in de zorg. Doel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg is dan ook: openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan

Nadere informatie

Verslag 4Kids Klachtrecht Cliënten Zorgsector Openbaar

Verslag 4Kids Klachtrecht Cliënten Zorgsector Openbaar Verslag 4Kids Klachtrecht Cliënten Zorgsector 2013 Openbaar Inhoudsopgave Inleiding 3 Klachtenregeling 4Kids 4 Procedure klachten cliënten 4 Procedure klachten oudercommissie 4 Promotie klachtrecht 6 Samenstelling

Nadere informatie

Klachtenreglement Human Concern

Klachtenreglement Human Concern Klachtenreglement Human Concern 1. Klachtenreglement 1. Begripsbepaling - Klacht een uiting van onvrede met de geboden zorg en/of de organisatie daarvan alsook het ontbreken van zorg of een naar voren

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten Jeugdwet

Klachtenregeling cliënten Jeugdwet Klachtenregeling cliënten Jeugdwet Coöperatie Dichtbij U.A. Deze regeling is van toepassing vanaf 1 februari 2018 1 Inhoudsopgave KLACHTENREGELING CLIËNTEN JEUGDWET COÖPERATIE DICHTBIJ U.A.... 3 OVERWEGINGEN...

Nadere informatie

KLACHTENCOMMISSIE. Reglement. Artikel 1. Begripsbepalingen

KLACHTENCOMMISSIE. Reglement. Artikel 1. Begripsbepalingen KLACHTENCOMMISSIE Onafhankelijk orgaan van Emergis, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg RGC Zeeuws-Vlaanderen PAAZ Admiraal De Ruyter Ziekenhuis De Villa, Praktijk voor Psychiatrie en Psychotherapie

Nadere informatie

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder. SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder. SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Overal waar mensen werken worden wel eens fouten gemaakt of gaan dingen

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT]

KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT] KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT] Postadres: Wilhelminalaan 3 3743 DB Baarn Versie mei 2012 2 I. BEGRIPSBEPALINGEN 1. Instellingen:

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten Wat kunt u doen als u een klacht heeft? GGz Breburg biedt gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op uw

Nadere informatie

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord Klachtenregeling Cliënten van Jeugdbescherming Noord Deze regeling is van toepassing vanaf 1 juli 2015 Inhoudsopgave Overwegingen 3 Artikelen Artikel 1 Begripsbepalingen / 4 Artikel 2 De Klachtencommissie

Nadere informatie

Datum: Klachtenreglement Vitaalpunt

Datum: Klachtenreglement Vitaalpunt Datum: 01-01-2011 Betreft: Klachtenreglement Vitaalpunt Klachtenreglement Vitaalpunt Algemeen Stichting VitaalPunt is een erkend zelfstandig behandelcentrum, gericht op het verlenen van (para)medische

Nadere informatie

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven:

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven: Titel Klachtenregeling RIBW de Vliet, Regeling - augustus 2017 Aanleiding Iedere zorginstelling of zorgverlener is verplicht om een laagdrempelige regeling voor de behandeling van klachten van haar cliënten

Nadere informatie

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? GGz Breburg biedt geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op

Nadere informatie

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem Externe Klachtencommissie Klachtenregeling voor externe behandeling van klachten, voorgelegd door cliënten op wie de WKCZ en WBOPZ van toepassing is. Voorwoord Cliënten dienen niet snel een klacht in.

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Stichting Sensire en Stichting Sutfene

KLACHTENREGELING Stichting Sensire en Stichting Sutfene KLACHTENREGELING Stichting Sensire en Stichting Sutfene Klachtenbehandeling door de klachtencommissie op basis van de Wet klachtrecht cliënten zorgsector (Wkcz) en de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten

Klachtenreglement cliënten Klachtenreglement cliënten Betreft: Klachten van cliënten Document: D-01 Versie: 1 Uitgiftedatum: 05.03.18 Inhoudsopgave I Inleiding... 2 A Doel reglement... 2 B Toepassingsgebied... 2 C Externe richtlijnen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 KLACHTENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE

JAARVERSLAG 2016 KLACHTENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2016 KLACHTENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE Jaarverslag 2016 Klachtencommissie Fysiotherapie Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Mutaties en samenstelling klachtencommissie 4 3. Zittingen 4 4. Werkwijze

Nadere informatie

Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Lotterstraat 34, 2021 TG, Haarlem 023-8440607

Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Lotterstraat 34, 2021 TG, Haarlem 023-8440607 Stichting Klachtencommissie Gezondheidszorg Lotterstraat 34, 2021 TG, Haarlem 023-8440607 JAARRAPPORTAGE 2013 IDENTITEIT VAN STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG Handelsnaam Stichting Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling van de Klachtencommissie Openbare Apotheek

Klachtenregeling van de Klachtencommissie Openbare Apotheek Klachtenregeling van de Klachtencommissie Openbare Apotheek Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie Klachtenregeling van de Klachtencommissie Openbare Apotheek Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem Externe Klachtencommissie Klachtenregeling voor externe behandeling van klachten, voorgelegd door cliënten op wie de WKCZ van toepassing is. Voorwoord Cliënten dienen niet snel een klacht in. Als een cliënt

Nadere informatie

1. De klachtencommissie heeft tenminste drie leden, waaronder de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter.

1. De klachtencommissie heeft tenminste drie leden, waaronder de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter. Hoofdstuk 3 De klachtencommissie Artikel 5 Klachtencommissie 1. De deelnemende Raden van Bestuur brengen de klachtenbehandeling onder bij de door hen ingestelde Klachtencommissie Verzorging en Verpleging

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG

KLACHTENREGELING STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG KLACHTENREGELING STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG Deze klachtenregeling is voor zorgorganisaties aangesloten bij de Stichting klachtencommissie gezondheidszorg. Artikel 1 Begripsbepalingen In

Nadere informatie

Klachtencommissie GGZ Noord-Holland-Noord. Klachten. Klachtbehandeling

Klachtencommissie GGZ Noord-Holland-Noord. Klachten. Klachtbehandeling Klachtencommissie GGZ Noord-Holland-Noord Klachten Klachtbehandeling In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. De brochure gaat over de klachtenregeling van GGZ Noord-Holland-Noord.

Nadere informatie

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland Klachtencommissie Jaarverslag 2013 Stichting Inhoud 1 Voorwoord... 2 2 Samenstelling van de commissie... 2 3 Registratie & rapportage... 2 4 Gegevens over de klachtenbehandeling... 3 5 Onderwerp van de

Nadere informatie

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen. GGZ ingeest Arkin HVO-Querido

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen. GGZ ingeest Arkin HVO-Querido Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen GGZ ingeest Arkin HVO-Querido Maart 2012 Inhoud ALGEMENTE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Samenstelling, benoeming en ontslag

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE CLIËNTEN ZORGINSTELLINGEN VGU

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE CLIËNTEN ZORGINSTELLINGEN VGU VD16.029 REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE CLIËNTEN ZORGINSTELLINGEN VGU Vastgesteld 20-12-2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 4 Artikel 2 Samenstelling en benoeming klachtencommissie...

Nadere informatie

De klachtencommissie Informatie voor patiënten

De klachtencommissie Informatie voor patiënten De klachtencommissie Informatie voor patiënten Als u bij ons in behandeling bent, doen wij er alles aan om u zo goed en zorgvuldig mogelijk te helpen. Soms gaat daarbij helaas iets mis. Bent u het ergens

Nadere informatie

Klachtenreglement Bauland Kliniek

Klachtenreglement Bauland Kliniek Klachtenreglement Bauland Kliniek 1. Begripsomschrijving Voor de toepassing van deze regeling, wordt verstaan onder: a. Kliniek: Bauland Kliniek b. Klacht: Een door een cliënt naar voren gebracht bezwaar

Nadere informatie

Klachtencommissie cliënten

Klachtencommissie cliënten Klachtencommissie cliënten Klachten Klachtbehandeling www.ggz-nhn.nl In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. De brochure gaat over de klachtenregeling van GGZ Noord-Holland-Noord.

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Opsteller (naam, functie, team) Rita Bijker Gebruikers Leidinggevenden en medewerkers Versienummer 3.0 Vastgesteld

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland

Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland Inleiding De Zelfstandige Psychiaters Kennemerland hechten veel waarde aan een goede verstandhouding tussen cliënten en hun

Nadere informatie

Reglement en procedure Klachtencommissie BOPZ voor Cliënten van Curium- LUMC

Reglement en procedure Klachtencommissie BOPZ voor Cliënten van Curium- LUMC Reglement en procedure Klachtencommissie BOPZ voor Cliënten van Curium- LUMC Inhoud 1 Reglement klachtencommissie Begripsbepaling Artikel 1 3 Klachtenprocedure 5 Artikel 2: Indienen van een klacht 5 Artikel

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter

Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begrippen Blz. 03 Artikel 2 Uitgangspunten Blz. 04 Artikel 3 De Klachtencommissie Blz. 05 Artikel 4 De werkwijze van de commissie

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Klachtencommissie Rijnmond

Jaarverslag 2018 Klachtencommissie Rijnmond Jaarverslag 018 Klachtencommissie Rijnmond Inhoudsopgave: Pagina I. Samenstelling Klachtencommissie Rijnmond II. Klachtencommissie Rijnmond in 018 III. Afhandeling klachten Bijlage 1: Lijst van aangesloten

Nadere informatie

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten.

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. EDT Maastricht Klachtenreglement 1 Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2018

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2018 GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2018 Geschillencommissie Fysiotherapie Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Samenstelling Geschillencommissie 3. Zittingen 4. Werkwijze van de Geschillencommissie

Nadere informatie

REGLEMENT INDIVIDUEEL KLACHTRECHT CLIËNTEN ZORGINSTELLINGEN VGU

REGLEMENT INDIVIDUEEL KLACHTRECHT CLIËNTEN ZORGINSTELLINGEN VGU VD11.051 REGLEMENT INDIVIDUEEL KLACHTRECHT CLIËNTEN ZORGINSTELLINGEN VGU Vooraf Uitgangspunt in de dienstverlening aan mensen met een beperking is dat de betreffende instellingen zo nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

Tussenuitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil

Tussenuitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Tussenuitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer: 17.005 Partijen: A, - klaagster- en B, handelend onder de naam C, - aangeklaagde -. Partijen zijn overeengekomen dit geschil bij bindend advies

Nadere informatie

Klachtencommissie. Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen. www.ggz-nhn.nl

Klachtencommissie. Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen. www.ggz-nhn.nl Klachtencommissie Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen www.ggz-nhn.nl In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. Deze brochure gaat specifiek over de klachtenregeling

Nadere informatie

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder SKGN

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder SKGN Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Overal waar mensen werken worden wel eens fouten gemaakt of gaan dingen

Nadere informatie

2. Cliënt Een natuurlijk persoon aan wie Buurtzorg Nederland maatschappelijke ondersteuning of gezondheidszorg verleent of heeft verleend.

2. Cliënt Een natuurlijk persoon aan wie Buurtzorg Nederland maatschappelijke ondersteuning of gezondheidszorg verleent of heeft verleend. Klachtenregeling Datum van inwerkingtreding: 1 mei 2011 Artikel 1 Algemene bepalingen In deze klachtenregeling, als bedoeld in artikel 2, lid 1, van de Wet klachtrecht cliënten zorgsector, wordt verstaan

Nadere informatie

Verslag 4Kids Klachtrecht Cliënten Zorgsector 2011. Openbaar

Verslag 4Kids Klachtrecht Cliënten Zorgsector 2011. Openbaar Verslag 4Kids Klachtrecht Cliënten Zorgsector 2011 Openbaar Inhoudsopgave Inleiding 3 Klachtenregeling 4Kids 4 Procedure klachten clienten 4 Procedure klachten oudercommissie 4 Promotie klachtrecht 5 Samenstelling

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING GGZ OOST BRABANT. Artikel 1 Begripsbepalingen

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING GGZ OOST BRABANT. Artikel 1 Begripsbepalingen REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING GGZ OOST BRABANT Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a klacht: de schriftelijk kenbaar gemaakte uiting van onvrede, komende van een cliënt 1,

Nadere informatie

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen

Klachtenregeling. Cliënten van Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen Klachtenregeling Cliënten van Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen Deze regeling is van toepassing vanaf 1 juli 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Artikelen Artikel 1 Begripsbepalingen / 4 Artikel

Nadere informatie

Reglement voor de klachtencommissie fysiotherapie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Reglement voor de klachtencommissie fysiotherapie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) Reglement voor de klachtencommissie fysiotherapie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) Artikel 1 Begripsbepalingen In deze klachtenregeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder

Nadere informatie

4. Klacht Elk bezwaar over een gedraging in de zin van de wet van de directie van Zorg-Los of van voor hem werkzame personen.

4. Klacht Elk bezwaar over een gedraging in de zin van de wet van de directie van Zorg-Los of van voor hem werkzame personen. 9.3.1.3 KLACHTENREGELING ZORG-LOS Inleiding De wet klachtrecht cliënten zorgsector (WKCZ) legt aan zorgaanbieders een verplichtend kader op voor het treffen van een regeling om klachten van zorgvragers

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Inhoud 1. Wat is een klacht? pag 1 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? pag 2 3. De klachtencommissie pag 2 4.

Nadere informatie

Klachtenregeling, versie 1.6 17-07-2014

Klachtenregeling, versie 1.6 17-07-2014 Klachtenregeling, versie 1.6 17-07-2014 Pagina 1 van 17 Klachtenregeling versie 1.6 17-07-2014 Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Bij wie kan een klacht worden ingediend.... 5 Artikel 3

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, KLACHTENREGELING GGD HAAGLANDEN 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - de GGD Den Haag en de GGD Zuid-Holland West per 1 januari 2014 gezamenlijk de

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT]

KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT] KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT] Postadres: Gooimeer 4-15 1411 DC Naarden 2 Inleiding Op grond van

Nadere informatie

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V.

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V. Protocol Klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem December 2011 Protocol van de klachtencommissie van Autimaat B.V. Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling

Nadere informatie

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de klachtencommissie Wat houdt

Nadere informatie

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg De onafhankelijke Klachtenregeling voor ZZP-ers in de zorg Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector is iedere zorgaanbieder sinds 1november 1995 verplicht

Nadere informatie

VICTAS Klachten BOPZ

VICTAS Klachten BOPZ VICTAS Klachten BOPZ Utrecht, September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een klacht? 2.1. Klachten over het verblijf op de afdeling B3 van Victas 2.2. BOPZ-klachten 3. De klachtencommissie 3.1. Hoe dien

Nadere informatie

Klachten Regeling. Inhoud

Klachten Regeling. Inhoud Inhoud Inleiding 2 Deel I: Klachtenregeling cliënten 010 Zorg- en Adviesbureau 2 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 2 Artikel 1: begripsomschrijvingen 2-3 Artikel 2: wie een klacht op een Bopz-klacht kan

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek De Zorgboog

Kwaliteitshandboek De Zorgboog HKZ 2010 norm referentie: 1.3.1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen - Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting de Zorgboog;

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Beheerder: Naam Functie Afdeling Rita Bijker Kwaliteitsmedewerker Kwaliteit Innovatie Centrum INLEIDING Dit reglement

Nadere informatie

De klachtenregeling in Nebo. Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo

De klachtenregeling in Nebo. Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo De klachtenregeling in Nebo Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo Inhoud Vooraf 1 De klachtenregeling.. 2 Bespreken van de klacht met

Nadere informatie

OFZ Klachtenreglement

OFZ Klachtenreglement OFZ Klachtenreglement Inhoud 1. DEFINITIES... 3 Artikel 1... 3 2. KLACHTENCOMMISSIE... 4 Artikel 2... 4 Artikel 3... 4 3. HET INDIENEN VAN EEN KLACHT... 4 Artikel 4... 4 4. BEMIDDELING... 6 Artikel 5...

Nadere informatie

Reglement Regionale externe klachtencommissie Drechtsteden voor verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties (VVT)

Reglement Regionale externe klachtencommissie Drechtsteden voor verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties (VVT) Reglement Regionale externe klachtencommissie Drechtsteden voor verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties (VVT) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de

Nadere informatie

KLACHTENREGELING PRO-CURA BV

KLACHTENREGELING PRO-CURA BV KLACHTENREGELING PRO-CURA BV Leiderdorp, Januari 2011 Pagina 1 van 7 INHOUD Inleiding... 3 Artikel 1 Begripsomschrijving... 3 Artikel 2 Klachtencommissie... 4 Artikel 3 Aanmelding van een klacht... 4 Artikel

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Informatie voor cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en/of naasten

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Informatie voor cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en/of naasten Heeft u een klacht? Laat het ons weten Informatie voor cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en/of naasten Wij doen graag ons uiterste best om onze cliënten een goede behandeling te bieden. Toch kan het

Nadere informatie

De Klachtencommissie. Algemene informatie

De Klachtencommissie. Algemene informatie De Klachtencommissie Algemene informatie Inleiding Zuyderland Medisch Centrum (Zuyderland Medisch Centrum) heeft een onpartijdige Klachtencommissie die zich bezighoudt met de behandeling van klachten.

Nadere informatie

Klachtenbehandeling door de klachtencommissie

Klachtenbehandeling door de klachtencommissie Klachtenbehandeling door de klachtencommissie De klachtencommissie onderzoekt bij de commissie ingediende klachten en beoordeelt de gegrondheid van de klacht in de zin van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector,

Nadere informatie

!"#$%&""#%'(#)* Klachtenreglement

!#$%&#%'(#)* Klachtenreglement Klachtenreglement Algemeen Het doel van behandeling van klachten is in de allereerste plaats herstel van de verhoudingen tussen de klager en de organisatie. Het vastleggen en volgen van een procedure om

Nadere informatie

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017 Klachtenreglement Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017 Praktijk voor Psychiatrie en Psychotherapie Vosbergerweg 1 8181 JG HEERDE ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Careyn klachtenregeling

Careyn klachtenregeling RvB 24072013 RvB/13-095 Careyn klachtenregeling Proceseigenaar: Wagenaar, M (Menno) Printdatum: 7-10-2013 Pagina 1 van 17 Voorwoord Klanten dienen niet snel een klacht in. Als een klant de stap zet om

Nadere informatie

Reglement van de klachtencommissie van. de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord

Reglement van de klachtencommissie van. de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord Reglement van de klachtencommissie van de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling 4 Samenstelling, benoeming en ontslag

Nadere informatie

KLACHTENREGELING EXTERNE KLACHTENCOMMISSIE ZORG. Klachtenregeling Externe klachtencommissie zorg

KLACHTENREGELING EXTERNE KLACHTENCOMMISSIE ZORG. Klachtenregeling Externe klachtencommissie zorg Versie 1.0 Pagina Pagina 1 van 10 Klachtenregeling Externe klachtencommissie zorg Datum vastgesteld 13-12-2016 Vastgesteld door M. van Veenendaal Versie 1.0 Pagina Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Definities...

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE STICHTING HUMAN CONCERN

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE STICHTING HUMAN CONCERN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE STICHTING HUMAN CONCERN Artikel 1. begripsbepaling a. Klacht een uiting van onvrede met de geboden zorg en/of de organisatie daarvan alsook het ontbreken van zorg of een naar

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht. cliënten >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht. cliënten >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht cliënten >> 1 Maak uw klacht kenbaar aan de direct betrokkene(n) GGzE heeft als uitgangspunt

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten. Thuiszorg De Zorgster

Klachtenregeling cliënten. Thuiszorg De Zorgster Klachtenregeling cliënten Thuiszorg De Zorgster Inhoudsopgave: Klachtenregeling cliënten Thuiszorg De Zorgster... 3 Inleiding... 3 Deel 1: Klachtenregeling cliënten Thuiszorg De Zorgster... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen 2 Inhoud 1 Wat is een klacht 5 2 Wat kunt u doen als u een klacht heeft 6 3 Wie kunnen een klacht indienen 8 4 Hoe kunt

Nadere informatie

Reglement Klachtenadviescommissie

Reglement Klachtenadviescommissie Reglement Klachtenadviescommissie Doelstelling Artikel 1 Doelstelling 1.1 De doelstelling van het reglement van de klachtenadviescommissie is het creëren van de voorwaarden voor een evenwichtige behandeling

Nadere informatie

Klachtencommissie Tandarts Support. Jaarverslag 2013

Klachtencommissie Tandarts Support. Jaarverslag 2013 Klachtencommissie Tandarts Support Jaarverslag 2013 Klachtencommissie Tandarts Support PC. Hooftstraat 5-11 1071 BL AMSTERDAM 020-2602166 klachtenregeling@tandartssupport.nl www.tandartssupport.nl Van

Nadere informatie

Regeling Klachtencommissie WKCZ

Regeling Klachtencommissie WKCZ Regeling Klachtencommissie WKCZ Bijlage 2 bij Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4

Nadere informatie

Regeling Klachtencommissie BOPZ

Regeling Klachtencommissie BOPZ Regeling Klachtencommissie BOPZ Bijlage 3 bij Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4

Nadere informatie

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen GGZ ingeest, Arkin, HVO-Querido

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen GGZ ingeest, Arkin, HVO-Querido Handleiding Familiebeleid 2.4.2 Voorbeelden van Klachtenregelingen voor familie van GGZ-cliënten Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen GGZ ingeest, Arkin, HVO-Querido GGZ ingeest,

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie Lentis/UCP/FPC van Mesdag. Inleiding

Reglement klachtencommissie Lentis/UCP/FPC van Mesdag. Inleiding Reglement klachtencommissie Lentis/UCP/FPC van Mesdag Inleiding De klachtencommissie Lentis/UCP/FPC van Mesdag behandelt klachten die zijn ingediend op grond van de Wet Bopz en de Wet kwaliteit, klachten

Nadere informatie

Omgaan met klachten. Interne klachtenregeling cliënten Joris zorg

Omgaan met klachten. Interne klachtenregeling cliënten Joris zorg Omgaan met klachten Interne klachtenregeling cliënten Joris zorg Intern Klachtenreglement Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepaling In deze klachtenregeling wordt verstaan onder: a. klacht:

Nadere informatie

Klachtenregeling Virenze

Klachtenregeling Virenze Status Definitief Pagina 1 van 5 Klachtenregeling Virenze Artikel 1: begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De instelling: alle onder Virenze ressorterende bedrijfsonderdelen en

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT AUTISME KENNIS CENTRUM

KLACHTENREGLEMENT AUTISME KENNIS CENTRUM HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Instelling : Autisme Kennis Centrum (hierna: de instelling). 2. Klachtencommissie : de commissie door

Nadere informatie

Artikel 2 Wie een klacht kan indienen Een klacht over een gedraging jegens een cliënt kan worden ingediend door:

Artikel 2 Wie een klacht kan indienen Een klacht over een gedraging jegens een cliënt kan worden ingediend door: Klachtenreglement Allerzorg Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Allerzorg; b. directie : de

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING

KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING Reglement van orde van de landelijke Klachtencommissie Reclassering (Definitief vastgesteld op 20 december 2012) De Klachtencommissie Reclassering, gelet op hoofdstuk 5 van

Nadere informatie

Klachtenreglement Gezondheidscentrum Just care

Klachtenreglement Gezondheidscentrum Just care 1 re Klachtenreglement Gezondheidscentrum Just care Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. b. c. d. e. f. g. zorgaanbieder

Nadere informatie