Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten"

Transcriptie

1 Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten

2 Wat kunt u doen als u een klacht heeft? GGz Breburg biedt gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op uw wensen. Toch kan het zijn dat u klachten heeft over genomen beslissingen of de wijze waarop medewerkers met u omgaan. Met deze klachten kunt u terecht bij de Klachtencommissie. In deze folder leest u hoe u een klacht kunt indienen over uw behandeling, uw verblijf of onze bejegening. GGz Breburg vindt een goede individuele klachtenbehandeling van groot belang. Dat zijn we wettelijk verplicht, maar vooral vinden wij dat een goede klachtenregeling past bij ons streven naar kwaliteit van onze zorg. Een klacht kan ons op het spoor van verbeteringen zetten. En daar is iedereen bij gebaat. GGz Breburg heeft een klachtenreglement opgesteld waarin het klachtrecht en de werkwijze van de Klachtencommissie is vastgelegd. 1 Wat is een klacht Elke uiting van ongenoegen behandelen wij als een klacht, en die kan overal over gaan. Er gelden verschillende werkwijzen, afhankelijk van de klacht die u heeft. Klachten verdelen wij in twee soorten, op basis van twee wetgevingen: WKCZ-klachten: Algemene klachten die vallen onder de Wet klachtrecht cliënten zorgsector (WKCZ) Bopz-klachten: klachten als u gedwongen bent opgenomen, zoals geregeld in de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet BOPZ)

3 Algemene klachten (WKCZ) Onder algemene klachten verstaan we klachten over: onze hulpverlening. Bijvoorbeeld: afspraken uit uw behandelplan worden niet nagekomen bejegening door medewerkers. U vindt bijvoorbeeld dat men niet naar u wil luisteren. onze organisatie. U vindt bijvoorbeeld dat GGz Breburg telefonisch niet goed te bereiken is, of u vindt dat er te veel tijd zit tussen twee afspraken. Klachten rondom uw opname (Bopz) Wanneer u gedwongen opgenomen bent, kan de behandelaar beslissingen nemen die uw rechten vergaand beperken. Bij die mogelijke beslissingen hoort een speciale klachtenprocedure. Dit zijn de beslissingen of gebeurtenissen waarvoor een bijzondere klachtenprocedure geldt: de vaststelling van wilsonbekwaamheid; de uitvoering van een behandelingsplan, waarmee niet ingestemd is of waartegen verzet bestaat; de toepassing van Middelen of Maatregelen in noodsituaties; opgelegde vrijheidsbeperkingen; het niet toepassen van een overeengekomen behandelingsplan; het niet toepassen van een behandeling zoals beschreven in de zelfbindingsverklaring. 2 Wat kunt u doen als u een klacht heeft Een goed gesprek Als u klachten hebt, is het belangrijk dat u deze met betrokkene(n) bespreekt. Een direct gesprek is de snelste mogelijkheid om tot een oplossing te komen. Daarmee voorkomt u voor uzelf dat de problemen blijven voortbestaan en u stelt de hulpverlener(s) in staat de hulpverlening te verbeteren. Helpt dat niet of niet voldoende dan kunt u een klacht indienen bij de Klachtencommissie.

4 Een klacht indienen De klachtencommissie kent twee procedures in het omgaan met een ingediende klacht: Klachtenbemiddeling onder verantwoordelijkheid van de directeur Misschien is het moeilijk voor u om uw klacht rechtstreeks met de betrokken hulpverlener of een andere medewerker te bespreken. Of u doet dat wel, maar het gesprek leidt niet tot een oplossing. Dan kunt u ook gebruik maken van de klachtenbemiddelingsregeling. Uw klacht wordt dan gestuurd naar de directeur van de betreffende zorggroep waar u wordt behandeld. De directeur zorgt er voor dat de klachtenbemiddeling in gang wordt gezet. U kunt een verzoek tot klachtenbemiddeling indienen bij de Klachtencommissie cliënten. de secretaris zal u vragen of u bemiddeling wilt. Dit is de kortste weg om uw klacht onder de aandacht te brengen Klachtenbehandeling door de klachtencommissie Als de klachtenbemiddeling geen oplossing heeft gebracht, of u wilt geen gesprek of bemiddeling, dan wordt uw klacht door de Klachtencommissie behandeld. De secretaris bespreekt dit met u. De Klachtencommissie bestaat uit een poule van 16 leden: drie juristen, niet werkzaam voor of bij de zorgaanbieder een vertegenwoordiger, op voordracht van de cliëntenraad vijf psychiaters, van wie twee niet werken voor of bij de zorgaanbieder zeven inhoudelijk deskundigen uit de kring van hulpverleners Uit deze leden wordt per behandeling van een klachtbrief een optredende Klachtencommissie samengesteld van maximaal 4 en minimaal 3 leden. De voorzitter van de optredende commissie is altijd een jurist. PatiëntenVertrouwensPersoon (PVP) U kunt zich laten bijstaan door de landelijke, onafhankelijke Stichting PVP, de PatiëntenVertrouwensPersonen (PVP). Met de PVP kunt u over uw klacht praten. De PVP adviseert u over hoe u met de klacht kunt omgaan. Ook kan

5 de PVP u begeleiden bij het indienen van de klacht. U kunt de PVP bereiken via de centrale receptie op of via de helpdesk van de landelijke stichting PVP: (10 ct/min). Op werkdagen is de helpdesk geopend van 10:00-16:00 uur en op zaterdagmiddag van 13:00-16:00 uur. 3 Wie kunnen een klacht indienen Iedere cliënt of bewoner (of diens wettelijk vertegenwoordiger) van GGz Breburg kan een klacht indienen. Dit kan tijdens de behandeling maar eventueel ook na afloop. Als u iemand een schriftelijke machtiging geeft kan hij of zij ook een klacht indienen namens u. Familie en medecliënten kunnen ook een klacht indienen als die valt onder de Wet Bopz. Wanneer een cliënt is overleden, kunnen nabestaanden in de ruimste zin van het woord een klacht indienen. 4 Hoe kunt u een klacht indienen U kunt uw klacht indienen bij de Klachtencommissie cliënten. Dit moet schriftelijk en wordt een klachtbrief genoemd. U kunt meerdere klachten in uw klachtbrief zetten. Als u het moeilijk vindt om zelf het klachtbrief te schrijven kan de PatiëntenVertrouwensPersoon of iemand anders u hierbij helpen. De secretaris van de Klachtencommissie bevestigt binnen drie werkdagen na ontvangst van uw klachtbrief dat dit is ontvangen, of neemt telefonisch contact met u op als u een telefoonnummer vermeldt. U krijgt een folder voor cliënten en een klachtenreglement met bijlage: de klachtenbemiddelingsregeling, toegezonden waarin de procedure staat beschreven.

6 U kunt ook eerst het reglement aanvragen bij de Klachtencommissie cliënten voor u een klacht indient. 5 Hoe gaat de Klachtencommissie te werk De Klachtencommissie stuurt degene over wie u de klacht indient het klaagschrift toe. Met een verzoek om een schriftelijke reactie. Deze reactie krijgt u weer toegestuurd. Meestal krijgen de klager én de aangeklaagde de gelegenheid nog een mondelinge toelichting te geven. Dit gebeurt in een hoorzitting. U, én degene over wie uw klacht gaat, zijn dan beiden aanwezig. Als u zwaarwegende redenen hebt om niet samen met de aangeklaagde te worden gehoord, kunt u bij de Klachtencommissie een gemotiveerd verzoek hiertoe doen. Tijdens de hoorzitting kunt u zich naast de PatiëntenVertrouwensPersoon nog laten bijstaan door een andere persoon. Bijvoorbeeld door een familielid of een vriend(in). Als het nodig is, zal de Klachtencommissie u om toestemming vragen om uw behandelingsdossier in te zien. De Klachtencommissie kan ieder die voor de instelling werkt, verzoeken om inlichtingen te verstrekken over de klacht. De Klachtencommissie kan zich laten adviseren door deskundigen. De beslissing van de klachtencommissie wordt aan u en aan degene waarover u geklaagd hebt gestuurd, i.a.a. Raad van Bestuur, Directie, Geneesheer Directeur.

7 Als de klacht een ernstige aanleiding heeft, informeert de Klachtencommissie ook de Inspectie voor de volksgezondheid (zie paragraaf 9.). 6 Hoe lang duurt de behandeling van een klacht Binnen twee maanden na het indienen van de klacht ontvangt u schriftelijk de beslissing van de Klachtencommissie. In vakantieperioden of wanneer de Klachtencommissie uitgebreider onderzoek wil doen kan dit langer duren. De Klachtencommissie laat u dan weten waarom de beslissing is vertraagd. Een Bopz-klacht moet binnen vier weken zijn afgehandeld. Is de behandeling waar de klacht over gaat nog bezig, dan moet de Klachtencommissie binnen twee weken beslissen over de klacht. 7 De beslissing van de Klachtencommissie Een besluit van de Klachtencommissie heeft vier mogelijkheden: 1. De klacht is niet ontvankelijk: de klacht is geen klacht in de zin van de wet, of de klager is niet bevoegd een klacht in te dienen 2. De klacht is gegrond: u heeft gelijk met uw klacht 3. De klacht is gedeeltelijk gegrond: u krijgt op sommige punten wel gelijk, op andere punten niet 4. De klacht is ongegrond: u krijgt geen gelijk. In de beslissing komen verschillende punten terug: de toedracht de zienswijze van partijen een motivering van de beslissing eventueel een advies aan de Raad van Bestuur over te nemen maatregelen, bijvoorbeeld het aanpassen van procedures.

8 Binnen een maand na verzenddatum van de beslissing laat de directie u, degene over wie uw klacht ging, en de Raad van Bestuur weten of er maatregelen genomen zullen worden. En zo ja, welke dat dan zijn. Tegen een uitspraak van de Klachtencommissie cliënten op een WKCZ-klacht (Wet klachtrecht cliënten zorgsector) kunt u niet in beroep gaan. Als een Bopz-klacht ongegrond wordt verklaard, kunt u in beroep gaan bij de rechter. 8 Melden van klachten door Klachtencommissie aan Inspectie voor Volksgezondheid Als de aanleiding van uw klacht een ernstige situatie is laat de Klachtencommissie de Raad van Bestuur weten wat er gebeurd is. Onder een ernstige situatie verstaan wij een situatie waarbij sprake is van onverantwoorde zorg. Als de Klachtencommissie vervolgens constateert dat De Raad van Bestuur niets zou doen aan deze klacht zal zij de situatie melden aan de Inspectie voor de Volksgezondheid. De klager, de aangeklaagde(n) en de Raad van Bestuur ontvangen een kopie van de melding. 9 Wat verder belangrijk is Er zijn geen kosten verbonden aan het indienen van een klacht. U kunt zich laten bijstaan door bijvoorbeeld familie of een advocaat. Eventueel daar aan verbonden kosten worden niet door GGz Breburg vergoed. Iedereen die bij de klachtbemiddeling en -behandeling is betrokken heeft een geheimhoudingsplicht en gaat vertrouwelijk met uw gegevens om. Een anoniem ingediende klacht kan niet worden behandeld. Ook wordt een klacht niet in behandeling genomen als een gelijke klacht van dezelfde cliënt nog in behandeling is. De Klachtencommissie kan geen schadevergoeding toekennen. U kunt uw klacht altijd schriftelijk intrekken.

9 Twee jaar na afsluiting van de procedure wordt het dossier over de klachtenbehandeling vernietigd. Wanneer u dit wenst, kunt u uw klacht ook bij andere daartoe bevoegde organen indienen, zoals het Regionaal Tuchtcollege. 10 De wet BIG Beroepen Individuele Gezondheidszorg en de tuchtrechtspraak De beschreven klachten kunt u indienen op basis van het klachtrecht. Buiten dat kunt u ook een klacht indienen volgens het tuchtrecht. Doel van het tuchtrecht is de zorgvuldige beroepsuitoefening in de gezondheidszorg te waarborgen. De tuchtrechter toetst klachten over het handelen van een beroepsbeoefenaar. Klagen via het tuchtrecht is dus niet bedoeld om de klager genoegdoening te geven. Het tuchtrecht bewaakt het vertrouwen in, en de kwaliteit van hulpverleners in de gezondheidszorg. In de wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) staat alles over registratie, opleiding, voorbehouden handelingen en tuchtrechtspraak van onder meer artsen, gezondheidspsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen. Een klacht kan ingediend worden bij het Regionale Tuchtcollege. Naast de klager zelf kan ook de zorgaanbieder of de Inspecteur voor de volksgezondheid een klacht indienen. Hoger beroep is mogelijk bij het Centrale Tuchtcollege. De aangeklaagden kunnen worden: berispt, geschorst, doorgehaald in het register -zij mogen hun beroep dan niet meer uitoefenen-, maar kunnen ook worden vrij gesproken. 11 Samenvattend Als u klachten heeft, maak deze kenbaar. Dit kunt u doen door: 1. met de betrokkene zelf te praten

10 2. de secretaris vragen bemiddeling te regelen 3. uw klacht in te dienen bij de Klachtencommissie cliënten van GGz Breburg De Klachtencommissie cliënten is voor alle klachten, zowel de WKCZklachten als de Bopz-klachten. De cliënt staat centraal, doel is: herstel van de relatie c.q. genoegdoening. Klachten over beroepsmatig handelen volgens de wet BIG kunt u indienen bij het Regionale Tuchtcollege van de wet BIG. Hier staat het belang van de samenleving bij een zorgvuldige beroepsuitoefening in de gezondheidszorg centraal. 12 Belangrijke adressen en telefoonnummers Klachtencommissie cliënten GGz Breburg Postbus AT Tilburg Tel klachtencommissie-clienten@ggzbreburg.nl Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (Noord-Brabant en Limburg) Postbus AB Eindhoven Tel Inspectie voor de Gezondheidszorg voor Noord-Brabant en Zeeland Postbus MA s-hertogenbosch Tel Aan de inhoud van deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

11

12 GGz Breburg is een instelling in Midden en West Brabant die geestelijke gezondheidszorg biedt aan mensen in alle leeftijden. Meer informatie: VIK DIV 006 april 2012

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen 2 Inhoud 1 Wat is een klacht 5 2 Wat kunt u doen als u een klacht heeft 6 3 Wie kunnen een klacht indienen 8 4 Hoe kunt

Nadere informatie

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? GGz Breburg biedt geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op

Nadere informatie

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet WKCZ en wet BOPZ

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet WKCZ en wet BOPZ Onafhankelijke klachtencommissie Wet WKCZ en wet BOPZ Inhoud 1. Inleiding 4 2. Klachtenregeling 4 3. De klachtencommissie 4 4. Twee soorten klachten 4 5. Wie kan een klacht indienen? 5 6. Advies en ondersteuning

Nadere informatie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie Een klacht indienen bij de klachtencommissie Wat houdt dat in? Informatie voor cliënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Inhoudsopgave Recht op het indienen van een klacht...1 Patiënten- en familievertrouwenspersonen...2

Nadere informatie

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet BOPZ en Wkkgz

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet BOPZ en Wkkgz Onafhankelijke klachtencommissie Wet BOPZ en Wkkgz Inhoud 1. Inleiding 4 2. Klachtenregeling 4 3. De Klachtencommissie 4 4. Twee soorten klachten 4 5. Wie kan een klacht indienen? 5 6. Advies en ondersteuning

Nadere informatie

Om uw belang te waarborgen en te voldoen aan de wettelijke verplichting is er een reglement opgesteld waarin het klachtrecht voor u is vastgelegd.

Om uw belang te waarborgen en te voldoen aan de wettelijke verplichting is er een reglement opgesteld waarin het klachtrecht voor u is vastgelegd. KLACHTENBEHANDELING VOOR CLIËNTEN WOORD VOORAF Wij willen onze behandeling zo goed mogelijk afstemmen op uw wensen en verwachtingen. Toch kan het zijn dat u klachten hebt over genomen beslissingen of de

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten

Heeft u een klacht? Laat het ons weten Heeft u een klacht? Laat het ons weten Klachten over uw behandeling/verblijf Wij doen ons uiterste best om een goede behandeling te bieden die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. Onverhoopt kan het

Nadere informatie

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de klachtencommissie Wat houdt

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf Heeft u een klacht? Laat het ons weten Klachten over uw behandeling/verblijf Wij doen ons uiterste best om een goede behandeling te bieden die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. Onverhoopt kan het

Nadere informatie

Klachtenbehandeling. voor cliënten van de Viersprong

Klachtenbehandeling. voor cliënten van de Viersprong Klachtenbehandeling voor cliënten van de Viersprong 2 Voor cliënten in Amsterdam: Klachtencommissie GGZ Amsterdam en omstreken t.a.v. mevrouw M. Spreij, ambtelijk secretaris Postbus 74077 1070 BB Amsterdam

Nadere informatie

De klachtencommissie. cliënten

De klachtencommissie. cliënten De klachtencommissie cliënten Als u een klacht hebt, is het van belang dat GGZ Delfland dat van u hoort. In de brochure Hebt u een klacht? Laat het ons weten! staat hoe u op de juiste wijze een klacht

Nadere informatie

Klachtencommissie cliënten

Klachtencommissie cliënten Klachtencommissie cliënten Klachten Klachtbehandeling www.ggz-nhn.nl In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. De brochure gaat over de klachtenregeling van GGZ Noord-Holland-Noord.

Nadere informatie

Klachtencommissie GGZ Noord-Holland-Noord. Klachten. Klachtbehandeling

Klachtencommissie GGZ Noord-Holland-Noord. Klachten. Klachtbehandeling Klachtencommissie GGZ Noord-Holland-Noord Klachten Klachtbehandeling In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. De brochure gaat over de klachtenregeling van GGZ Noord-Holland-Noord.

Nadere informatie

Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule

Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule Informatie voor cliënten Inleiding De medewerkers van de Bascule behandelen en begeleiden jaarlijks vele cliënten. Zij doen dat met kennis van zaken, zij doen

Nadere informatie

Folder Klachtenregeling voor Cliënten en Wettelijk Vertegenwoordigers

Folder Klachtenregeling voor Cliënten en Wettelijk Vertegenwoordigers Folder Klachtenregeling voor Cliënten en Wettelijk Vertegenwoordigers Soms verloopt niet alles naar wens. Het kan gaan om kleine problemen, die zonder veel moeite besproken en opgelost kunnen worden. Soms

Nadere informatie

VICTAS Klachten BOPZ

VICTAS Klachten BOPZ VICTAS Klachten BOPZ Utrecht, September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een klacht? 2.1. Klachten over het verblijf op de afdeling B3 van Victas 2.2. BOPZ-klachten 3. De klachtencommissie 3.1. Hoe dien

Nadere informatie

Klachtenreglement de Bascule

Klachtenreglement de Bascule Klachtenreglement de Bascule Informatie voor cliënten Pagina 1 Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 1. Informatie en ondersteuning bij onvrede en klachten 3 1.1 De klachtenfunctionaris 3 1.2 Vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement 1.2.04 20130426 cliënten ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Heeft u vragen of een klacht over onze zorg en/of dienstverlening?

Heeft u vragen of een klacht over onze zorg en/of dienstverlening? Klachtenregeling cliënten Vivium Zorggroep Heeft u vragen of een klacht over onze zorg en/of dienstverlening? Wij doen ons uiterste best om de zorg naar tevredenheid uit te voeren en hiermee te zorgen

Nadere informatie

De Klachtencommissie. Algemene informatie

De Klachtencommissie. Algemene informatie De Klachtencommissie Algemene informatie Inleiding Zuyderland Medisch Centrum (Zuyderland Medisch Centrum) heeft een onpartijdige Klachtencommissie die zich bezighoudt met de behandeling van klachten.

Nadere informatie

Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule

Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule Procedure klachtbehandeling binnen de Bascule Informatie voor cliënten Inleiding De medewerkers van de Bascule behandelen en begeleiden jaarlijks vele cliënten. Zij doen dat met kennis van zaken, zij doen

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Inhoud 1. Wat is een klacht? 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? 3. Hoe dien ik een Bopz-klacht in? 4. De patiëntenvertrouwenspersoon 5. De Inspectie

Nadere informatie

Klachtencommissie. Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen. www.ggz-nhn.nl

Klachtencommissie. Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen. www.ggz-nhn.nl Klachtencommissie Informatie over de klachtenregeling familie en naastbetrokkenen www.ggz-nhn.nl In deze brochure leest u wat u kunt doen als u klachten heeft. Deze brochure gaat specifiek over de klachtenregeling

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Inhoud 1. Wat is een klacht? pag 1 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? pag 2 3. De klachtencommissie pag 2 4.

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht. cliënten >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht. cliënten >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht cliënten >> 1 Maak uw klacht kenbaar aan de direct betrokkene(n) GGzE heeft als uitgangspunt

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten en hun vertegenwoordigers

Klachtenreglement cliënten en hun vertegenwoordigers Inleiding Het klachtenreglement heeft tot doel om het mogelijk te maken dat klachten van cliënten, wettelijk vertegenwoordigers of andere direct bij de cliënt betrokken personen, goed en zo snel mogelijk

Nadere informatie

Klachten. over behandeling en verblijf FOTO: WILLEM WOZNITZA FOTO: EDDY WESTVEER FOTO: EDDY WESTVEER

Klachten. over behandeling en verblijf FOTO: WILLEM WOZNITZA FOTO: EDDY WESTVEER FOTO: EDDY WESTVEER Klachten over behandeling en verblijf 2 K L A C H T E N O V E R U W B E H A N D E L I N G E N V E R B L I J F K L A C H T E N O V E R U W B E H A N D E L I N G E N V E R B L I J F 3 Inhoud P A G I N A

Nadere informatie

1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen werkzaam bij de zorgaanbieder en haar partners.

1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen werkzaam bij de zorgaanbieder en haar partners. Klachtenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1.1 De zorgaanbieder: Gezinssupport.nu. 1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen

Nadere informatie

Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis

Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.3.2.33 Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis algemene informatie bronnen www.pvp.nl, 2008 In deze brochure staat informatie over het indienen

Nadere informatie

Een klacht; wat doet u daarmee?

Een klacht; wat doet u daarmee? Een klacht; wat doet u daarmee? Inhoud Alle soorten klachten... 3 Wie kan een klacht indienen?... 3 Waar kunt u een klacht indienen?... 3 Plaats van ontstaan... 3 Afdeling Patiëntenservice... 3 Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten

Klachtenregeling Cliënten Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

Reglement van de klachtencommissie van. de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord

Reglement van de klachtencommissie van. de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord Reglement van de klachtencommissie van de Stichting GGZ Noord-Holland-Noord Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling 4 Samenstelling, benoeming en ontslag

Nadere informatie

Klachtenreglement Zorgmed

Klachtenreglement Zorgmed 1 Klachtenreglement Zorgmed Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Definities 3 Art. 1.1. Art. 1.2. Art. 1.3. Art. 1.4. Klacht Klager Medewerker Klachtencommissie Hoofdstuk 2 Procedure voor behandeling

Nadere informatie

Een klacht, wat doet u daarmee?

Een klacht, wat doet u daarmee? Een klacht, wat doet u daarmee? Zuyderland Medisch Centrum heeft het leveren van goede zorg hoog in het vaandel staan. Toch gaat er soms iets mis of lopen de zaken niet zoals u dat verwacht. Het is belangrijk

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1 : A. Özdemir Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening Inhoudsopgave Voorwoord 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 1.1 Nova Curae 2 1.2

Nadere informatie

De klachtencommissie Informatie voor familie en naasten

De klachtencommissie Informatie voor familie en naasten De klachtencommissie Informatie voor familie en naasten GGZ Friesland doet er alles aan om patiënten die in zorg zijn zo goed en zorgvuldig mogelijk te helpen. Ook proberen wij diegenen die als naaste

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Informatie voor cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en/of naasten

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Informatie voor cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en/of naasten Heeft u een klacht? Laat het ons weten Informatie voor cliënten, wettelijk vertegenwoordigers en/of naasten Wij doen graag ons uiterste best om onze cliënten een goede behandeling te bieden. Toch kan het

Nadere informatie

Suggestie of klacht? ALGEMEEN

Suggestie of klacht? ALGEMEEN ALGEMEEN Suggestie of klacht? Het Laurentius ziekenhuis wil goede zorg verlenen door deskundig, zorgvuldig, patiëntgericht en goed georganiseerd te werken. We vinden het belangrijk dat u, als patiënt of

Nadere informatie

De klachtencommissie Informatie voor patiënten

De klachtencommissie Informatie voor patiënten De klachtencommissie Informatie voor patiënten Als u bij ons in behandeling bent, doen wij er alles aan om u zo goed en zorgvuldig mogelijk te helpen. Soms gaat daarbij helaas iets mis. Bent u het ergens

Nadere informatie

2.3.7 Protocol omgaan met klachten

2.3.7 Protocol omgaan met klachten 2.3.7 1. Inleiding In dit protocol wordt het klachtenbeleid van Ambulante Zorg op Maat (AZOM) beschreven. In het klachtenprotocol wordt beschreven op welke wijze klachten worden opgevangen en behandeld.

Nadere informatie

Uw klachten, onze zorg

Uw klachten, onze zorg Uw klachten, onze zorg INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Onderdeel van Arkin Klachten? Wij horen graag van u. Blijven rondlopen met klachten lost niets op. Integendeel, het staat uw behandeling in de weg; niemand

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Klachtenfunctionarissen Als u klachten heeft... Inleiding VieCuri Medisch Centrum heeft het leveren van goede zorg hoog in het vaandel staan. Toch gaat er soms iets mis of lopen zaken niet zoals u dat

Nadere informatie

BOPZ Klachtenregeling patiënten OLVG definitieve versie 15 juni 2017

BOPZ Klachtenregeling patiënten OLVG definitieve versie 15 juni 2017 BOPZ Klachtenregeling patiënten OLVG definitieve versie 15 juni 2017 Voorwoord Als u niet tevreden bent over onze zorgverlening op de psychiatrische afdeling van OLVG op locatie West, heeft u het recht

Nadere informatie

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten.

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. EDT Maastricht Klachtenreglement 1 Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

Klachten over het verblijf op de afdeling psychiatrie

Klachten over het verblijf op de afdeling psychiatrie Klachten over het verblijf op de afdeling psychiatrie Gebaseerd op de gelijknamige brochure van de Stichting PVP Uitgave 2008 Inhoud Inleiding 2 Wat is een klacht? 2 Wat kan ik doen als ik een klacht heb?

Nadere informatie

1. Begripsomschrijvingen Wie een klacht kan indienen Bij wie een klacht kan worden ingediend - 2 -

1. Begripsomschrijvingen Wie een klacht kan indienen Bij wie een klacht kan worden ingediend - 2 - Inhoudsopgave 1. Begripsomschrijvingen - 2-2. Wie een klacht kan indienen - 2-3. Bij wie een klacht kan worden ingediend - 2-4. Hoe een klacht wordt ingediend - 2-5. De medewerker en diens leidinggevende

Nadere informatie

R A A M W E R K K L A C H T E N R E G E L I N G P I C T O G R A M M E N

R A A M W E R K K L A C H T E N R E G E L I N G P I C T O G R A M M E N H E T R A A M W E R K K L A C H T E N R E G E L I N G VA N K L A C H T E N R E G E L I N G H E T M E T VA N R A A M W E R K P I C T O G R A M M E N Klachtenregeling Als praten niet geholpen heeft In dit

Nadere informatie

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg De onafhankelijke Klachtenregeling voor ZZP-ers in de zorg Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector is iedere zorgaanbieder sinds 1november 1995 verplicht

Nadere informatie

Niet tevreden? Laat het ons weten!

Niet tevreden? Laat het ons weten! Niet tevreden? Laat het ons weten! In het Sinai Centrum besteden we veel aandacht aan het verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid rondom onze zorgverlening. Wij doen dit onder andere aan de hand van

Nadere informatie

Addendum Bopz, een klachtenregeling Bopz

Addendum Bopz, een klachtenregeling Bopz juni 19 Addendum Bopz, een klachtenregeling Bopz Inleiding Deze klachtenregeling Bopz is van toepassing op de Bopz klachtencommissie van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) voor wat betreft de klachtbehandeling

Nadere informatie

Klachtenreglement Helios Solutions

Klachtenreglement Helios Solutions Klachtenreglement Helios Solutions Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een

Nadere informatie

Centrumlocatie. Klachten over het verblijf op de afdeling psychiatrie

Centrumlocatie. Klachten over het verblijf op de afdeling psychiatrie Centrumlocatie Klachten over het verblijf op de afdeling psychiatrie Inhoud Inleiding 3 Wat is een klacht? 3 Wat kan ik doen als ik een klacht heb? 4 De klachtencommissie 4 De patiëntenvertrouwenspersoon

Nadere informatie

b) Directeur De directeur van de Stichting Levenseindekliniek, of diens vervanger.

b) Directeur De directeur van de Stichting Levenseindekliniek, of diens vervanger. KLACHTENREGELING STICHTING LEVENSEINDEKLINIEK Bewerkt door Datum Omschrijving Steven Pleiter 16 oktober 2014 Versie 1 Revisiefrequentie Eerstvolgende Omschrijving Jaarlijks Augustus 2015 1) Definities

Nadere informatie

Klachten en klachtenregeling Informatie voor ouders

Klachten en klachtenregeling Informatie voor ouders Klachten en klachtenregeling Informatie voor ouders Welkom De tekst in deze brochure is een samenvatting van de officiële klachtenregeling van GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen. U kunt de volledige tekst

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIENTEN KLACHTOPVANG KLACHTENREGELING KLACHTBEMIDDELING KLACHTBEHANDELING

KLACHTENREGELING VOOR CLIENTEN KLACHTOPVANG KLACHTENREGELING KLACHTBEMIDDELING KLACHTBEHANDELING KLACHTOPVANG KLACHTENREGELING KLACHTBEMIDDELING KLACHTENREGELING VOOR CLIENTEN KLACHTBEHANDELING KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN Klachtenregeling Waarover kunt u een klacht indienen? NEOS ALS ORGANISATIE

Nadere informatie

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven:

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven: Titel Klachtenregeling RIBW de Vliet, Regeling - augustus 2017 Aanleiding Iedere zorginstelling of zorgverlener is verplicht om een laagdrempelige regeling voor de behandeling van klachten van haar cliënten

Nadere informatie

Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Recacare; b. raad van bestuur

Nadere informatie

Borging Evaluatie: eenmaal per drie jaar Door: avm

Borging Evaluatie: eenmaal per drie jaar Door: avm Deze is een aanvulling op de 'Klachtenbehandeling cliënten' (organisatiehandboek A 334.110). Deze is niet van toepassing op klachten in het kader van de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen

Nadere informatie

4. Klacht Elk bezwaar over een gedraging in de zin van de wet van de directie van Zorg-Los of van voor hem werkzame personen.

4. Klacht Elk bezwaar over een gedraging in de zin van de wet van de directie van Zorg-Los of van voor hem werkzame personen. 9.3.1.3 KLACHTENREGELING ZORG-LOS Inleiding De wet klachtrecht cliënten zorgsector (WKCZ) legt aan zorgaanbieders een verplichtend kader op voor het treffen van een regeling om klachten van zorgvragers

Nadere informatie

Klachtenregeling. informatie voor cliënten

Klachtenregeling. informatie voor cliënten Klachtenregeling informatie voor cliënten Inhoud 1 Inleiding 1 Twee soorten klachten 2 Advies en ondersteuning 2 Een klacht indienen 3 Behandeling van een klacht 4 Als u het niet eens bent met de beslissing

Nadere informatie

Idee, opmerking of klacht?

Idee, opmerking of klacht? ALGEMEEN Idee, opmerking of klacht? Klachtenopvang in Laurentius Het Laurentius ziekenhuis wil goede zorg verlenen door deskundig, zorgvuldig, patiëntgericht en goed georganiseerd te werken. We vinden

Nadere informatie

Klachtenregeling Jeugdwet

Klachtenregeling Jeugdwet Klachtenregeling Jeugdwet Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een ouder zonder

Nadere informatie

DE VOORWAARDELIJKE MACHTIGING; GEDWONGEN BEHANDELING BUITEN HET PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS

DE VOORWAARDELIJKE MACHTIGING; GEDWONGEN BEHANDELING BUITEN HET PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS DE VOORWAARDELIJKE MACHTIGING; GEDWONGEN BEHANDELING BUITEN HET PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS INHOUD Woord vooraf De Wet Bopz Wat is een voorwaardelijke machtiging? Wie mogen een voorwaardelijke machtiging

Nadere informatie

I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Klachtenreglement Opgesteld door: Directeur/Bestuurder Datum vastgesteld: Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 II. DE PROCEDURE... 4 Artikel 1 Een klacht indienen:... 4 Artikel 2

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING GGZ OOST BRABANT. Artikel 1 Begripsbepalingen

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING GGZ OOST BRABANT. Artikel 1 Begripsbepalingen REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING GGZ OOST BRABANT Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a klacht: de schriftelijk kenbaar gemaakte uiting van onvrede, komende van een cliënt 1,

Nadere informatie

Gedwongen opname (BOPZ)

Gedwongen opname (BOPZ) PSYCHIATRIE Gedwongen opname (BOPZ) In Bewaring Stelling en Rechterlijke Machtiging Deze folder geeft algemene informatie over een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis of op een psychiatrische

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting TCCN

Klachtenregeling Stichting TCCN Stichting TCCN Koornbeursweg 71 8442 DJ Heerenveen 085-489 44 55 Versie: januari 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Beheerder: Naam Functie Afdeling Rita Bijker Kwaliteitsmedewerker Kwaliteit Innovatie Centrum INLEIDING Dit reglement

Nadere informatie

Uw rechten tijdens behandeling en verblijf

Uw rechten tijdens behandeling en verblijf Uw rechten tijdens behandeling en verblijf Brochure voor cliënten van GGZ NML 2 Voorwoord Het is goed om te weten dat u bepaalde rechten heeft tijdens uw behandeling en/of verblijf. In deze brochure vindt

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Klachtenbrochure. Wanneer u, als patiënt/cliënt van GGz Centraal, een klacht heeft. Brochure voor patiënten/cliënten van GGz Centraal

Klachtenbrochure. Wanneer u, als patiënt/cliënt van GGz Centraal, een klacht heeft. Brochure voor patiënten/cliënten van GGz Centraal Klachtenbrochure Wanneer u, als patiënt/cliënt van GGz Centraal, een klacht heeft Brochure voor patiënten/cliënten van GGz Centraal mr. E.P. van Dijk, ambtelijk secretaris klachtencommissie GGz Centraal

Nadere informatie

Klachten? Welkom. Zorg met aandacht

Klachten? Welkom. Zorg met aandacht Klachten? Welkom Zorg met aandacht Wij hechten bijzonder veel waarde aan de mening van onze cliënten en streven voortdurend naar verbetering van onze dienstverlening. Bent u tevreden over onze dienstverlening

Nadere informatie

U kunt bij de stedelijke klachtencommissie klagen over de volgende beslissingen:

U kunt bij de stedelijke klachtencommissie klagen over de volgende beslissingen: Een klacht? Daar komen we samen uit! Informatie over de klachtenregeling Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) voor cliënt en naastbetrokkene. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Reglement klachtencommissie Soort: Regeling Datum: 4 oktober 2012 Kenmerk Decos: D-KC-00002/INT-1201301 Pagina s: 7 Auteur(s): Klachtencommissie cliënten Versie: 2 Gebruik: Extern Status: Definitief Rubriek:

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen uit!

Een klacht? Daar komen we samen uit! Klachtenregeling BOPZ Een klacht? Daar komen we samen uit! ME/B1.66 Informatie over de klachtenregeling Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) voor cliënt en naastbetrokkene. Deze folder

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Informatie voor cliënten, familieleden en vertegenwoordigers

Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Informatie voor cliënten, familieleden en vertegenwoordigers Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Informatie voor cliënten, familieleden en vertegenwoordigers Heeft u een klacht? Laat het ons weten! Florence doet haar uiterste best om goede zorg te verlenen.

Nadere informatie

Klachtenregeling Zorggroep Drenthe BOPZ

Klachtenregeling Zorggroep Drenthe BOPZ Klachtenregeling Zorggroep Drenthe BOPZ INLEIDING Zorggroep Drenthe streeft naar een klimaat waarin cliënten, hun relaties en hun familieleden, bezoekers, medewerkers en vrijwilligers in een open sfeer

Nadere informatie

De klachtenregeling in Nebo. Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo

De klachtenregeling in Nebo. Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo De klachtenregeling in Nebo Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo Inhoud Vooraf 1 De klachtenregeling.. 2 Bespreken van de klacht met

Nadere informatie

Klachtenregeling Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1.1 Zorgaanbieder 1.2 Klachtencommissaris 1.3 Cliënten 1.4 Klacht 1.5 Klager 1.

Klachtenregeling Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1.1 Zorgaanbieder 1.2 Klachtencommissaris 1.3 Cliënten 1.4 Klacht 1.5 Klager 1. Klachtenregeling Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1.1 Zorgaanbieder Point O Zorg vof 1.2 Klachtencommissaris De commissaris zoals bedoeld in artikel 7 ( Aanstelling klachtencommissie ) van deze regeling.

Nadere informatie

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V.

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V. Protocol Klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem December 2011 Protocol van de klachtencommissie van Autimaat B.V. Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTEN CLIENTEN

REGLEMENT KLACHTEN CLIENTEN REGLEMENT KLACHTEN CLIENTEN Instituut voor Maatschappelijk Werk Tilburg e.o. Versie 1.3 April 2005 1 REGLEMENT KLACHTEN CLIENTEN In een klachtrechtreglement ligt vast welke weg een cliënt kan/moet bewandelen

Nadere informatie

Procedure klachtenregeling cliënten

Procedure klachtenregeling cliënten Procedure klachtenregeling cliënten Inleiding Het doel van het Klachtenreglement van ArosA is het regelen van een behoorlijke en zorgvuldige omgang van de klachten van cliënten. De Klachtenregeling bestaat

Nadere informatie

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Klachtenopvang azm Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Voorwoord 3 Waarover kan ik klagen? 4 Wie kan een klacht indienen? 4 Waar kan ik klagen?

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland

Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland Inleiding De Zelfstandige Psychiaters Kennemerland hechten veel waarde aan een goede verstandhouding tussen cliënten en hun

Nadere informatie

Rechtspositie. Mondriaan. Mondriaan. van opgenomen patiënten. voor geestelijke gezondheid

Rechtspositie. Mondriaan. Mondriaan. van opgenomen patiënten. voor geestelijke gezondheid Rechtspositie van opgenomen patiënten Mondriaan Mondriaan voor geestelijke gezondheid Inhoud Voorwoord 3 Algemene rechten 4 Beperkingen van algemene rechten 4 Vrijwillige en onvrijwillige opname 5 Recht

Nadere informatie

Klachten over uw behandeling Wat kunt u doen als u een WKKGZ klacht heeft?

Klachten over uw behandeling Wat kunt u doen als u een WKKGZ klacht heeft? Klachten over uw behandeling Wat kunt u doen als u een WKKGZ klacht heeft? Als professionele organisatie voor geestelijke gezondheidszorg wil Yulius u zo goed mogelijk ondersteunen. Toch kan het zijn dat

Nadere informatie

BOPZ addendum. Bijlage bij Klachtenregeling Tergooi. Voorwoord

BOPZ addendum. Bijlage bij Klachtenregeling Tergooi. Voorwoord Bijlage bij Klachtenregeling Tergooi Voorwoord In de Klachtenregeling van Tergooi is beschreven hoe het indienen en afhandelen van klachten op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie voor zorgaanbieders van Kraamzorg 1op1. b. raad van bestuur : de raad van bestuur van Kraamzorg de Waarden;

Reglement Klachtencommissie voor zorgaanbieders van Kraamzorg 1op1. b. raad van bestuur : de raad van bestuur van Kraamzorg de Waarden; Reglement Klachtencommissie voor zorgaanbieders van Kraamzorg 1op1 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : de kraamverzorgende;

Nadere informatie

b) Medisch management Het medisch management van de Stichting Levenseindekliniek.

b) Medisch management Het medisch management van de Stichting Levenseindekliniek. KLACHTENREGELING STICHTING LEVENSEINDEKLINIEK Bewerkt door Datum Omschrijving Steven Pleiter 23 oktober 2017 Versie 1 Revisiefrequentie Eerstvolgende Omschrijving Jaarlijks Oktober 2018 Introductie: Het

Nadere informatie

Klachtenregeling voor cliënten

Klachtenregeling voor cliënten Klachtenregeling voor cliënten www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld.

Nadere informatie

KLACHTENCOMMISSIE. Reglement. Artikel 1. Begripsbepalingen

KLACHTENCOMMISSIE. Reglement. Artikel 1. Begripsbepalingen KLACHTENCOMMISSIE Onafhankelijk orgaan van Emergis, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg RGC Zeeuws-Vlaanderen PAAZ Admiraal De Ruyter Ziekenhuis De Villa, Praktijk voor Psychiatrie en Psychotherapie

Nadere informatie

klachtenreglement van het Dr. Leo Kannerhuis dr. leo kannerhuis verder met autisme informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen

klachtenreglement van het Dr. Leo Kannerhuis dr. leo kannerhuis verder met autisme informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen klachtenreglement van het Dr. Leo Kannerhuis informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen juni 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie en missie dr leo kannerhuis Het Dr.

Nadere informatie

Volgens de Wet Bopz zijn er diverse vormen van gedwongen opname of gedwongen behandeling:

Volgens de Wet Bopz zijn er diverse vormen van gedwongen opname of gedwongen behandeling: GEDWONGEN OPGENOMEN MET EEN INBEWARINGSTELLING (IBS) INHOUD Woord vooraf Hoe kunt u gedwongen worden opgenomen? Wat is een IBS? Wat is de procedure bij een IBS? Hoe lang duurt een IBS? Wat zijn de gevolgen

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Ontevreden?, klachten of een suggestie, laat het ons weten!

Ontevreden?, klachten of een suggestie, laat het ons weten! Patiëntenvoorlichting Ontevreden?, klachten of een suggestie, laat het ons weten! Wat u vooraf moet weten Wat is een klacht precies Onze klachtenprocedure Overige klachtenbehandeling Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Klachtenbeleid Cliënten. Datum vaststelling: januari 2011

Klachtenbeleid Cliënten. Datum vaststelling: januari 2011 Klachtenbeleid Cliënten Datum vaststelling: januari 2011 Te herzien voor: januari 2014 Opgesteld & vastgesteld door: Marco Cattel Inhoud 1. Inleiding 3 1.1. Compliment, feedback of klacht 2. Begripsbepaling

Nadere informatie

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven:

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven: Titel Klachtenregeling RIBW de Schakel, Regeling - augustus 2017 Aanleiding Iedere zorginstelling of zorgverlener is verplicht om een laagdrempelige regeling voor de behandeling van klachten van haar patiënten

Nadere informatie