Wet werk en bijstand (WWB)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wet werk en bijstand (WWB)"

Transcriptie

1 Wet werk en bijstand (WWB) Informatieboekje

2

3 Pagina 1 Wet werk en bijstand (WWB) Informatieboekje

4 Pagina 2 Inhoud INHOUD Pagina Introductie 3 Jongeren tot 27 jaar 4 Uitkering aanvragen 6 Werk 7 Rechten en plichten in de WWB 9 Maatregelen 10 Formulieren 11 Vakantie 12 Inkomsten 13 Vermogen 14 Fraude 15 Uw uitkering en de belasting 16 Schuldhulpverlening 17 Bezwaarprocedure 18 Cliëntenparticipatie 19 Gratis juridisch advies en ondersteuning 20 Bijzondere bijstand 21 Collectieve ziektekostenverzekering 22 Ooievaarspas 23 Heeft u nog vragen? 24 Contactgegevens 26

5 Pagina 3 Introductie WWB staat voor Wet werk en bijstand. Het uitgangspunt van de WWB is dat iedere Nederlander zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorziet. Als dit niet lukt, dan helpt de gemeente u bij het zoeken naar werk, en zolang u nog geen inkomen heeft,kunt u financiële ondersteuning krijgen. Er is door de overheid een minimumbestaansinkomen vastgesteld (bijstandsnorm). Voor de actuele bedragen kunt u kijken op De bedragen worden twee keer per jaar aangepast. Heeft u minder inkomsten dan de bijstandsnorm en heeft u geen recht op andere regelingen zoals bijvoorbeeld een Werkloosheids- of ziekte wetuitkering, dan kunt u recht hebben op een (aanvullende) uitkering op grond van de WWB. INTRODUCTIE De hoogte van uw uitkering hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals uw leeftijd, of u samenwoont, of u kinderen heeft, of u inwonend bent, et cetera. Aan de WWB zijn bepaalde regels verbonden. Deze vindt u in dit informatieboekje. Voor bedragen en meer specifieke vragen kunt u terecht bij het digitaal loket of bij uw contactpersoon. Op de website van de afdeling Werk en Inkomen vindt u meer informatie. Achterin deze uitgave staan contactadressen voor informatie.

6 Pagina 4 Jongeren tot 27 jaar JONGEREN TOT 27 JAAR Jongeren van 18 tot 27 jaar vallen onder de Wet werk en bijstand en kunnen recht hebben op een bijstandsuitkering. Valt u binnen deze groep en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan moet u eerst vier weken actief zoeken naar werk. In die periode kunt u nog geen bijstandsuitkering aanvragen. U moet in die periode ook kijken of u nog onderwijs kunt volgen of uw oude opleiding kunt afmaken. Wanneer start de zoekperiode? De zoekperiode van vier weken gaat in op de dag dat u zich bij UWV WERKbedrijf meldt. Wat moet u tijdens de zoekperiode doen? De zoekperiode is wettelijk vastgesteld op vier weken. Pas na deze vier weken kunt u een aanvraag voor een bijstandsuitkering indienen. U moet naar werk zoeken en werk dat u wordt aangeboden moet u aannemen. U moet ook kijken of er mogelijkheden voor u zijn om onderwijs te volgen of af te maken. Dit onderwijs moet door de overheid zijn gefinancierd. Lukt het niet om werk te vinden, is een opleiding niet mogelijk? Dan moet u alle bewijsstukken, zoals sollicitatiebrieven, afwijzingen daarop en verklaringen van opleidingsinstituten bewaren. Deze heeft u nodig als u een uitkering wilt aanvragen. Na vier weken zoektijd kunt u een aanvraag voor een bijstandsuitkering indienen. Hiervoor heeft u twee weken de tijd. De gemeente beoordeelt of u voldoende uw best heeft gedaan om werk te vinden en of u nog onderwijs kunt volgen. Heeft u voldoende uw best gedaan, is onderwijs volgen niet mogelijk en krijgt u een uitkering toegekend? Dan kan de uitkering ingaan vanaf de eerste dag van de zoekperiode, tenzij het recht pas later ingaat. Als u niet voldoende uw best heeft gedaan of helemaal niet, dan verlaagt de gemeente uw uitkering of krijgt u helemaal geen uitkering. Wat gebeurt er na de zoekperiode? Zodra de gemeente u een bijstandsuitkering toekent, maakt de gemeente samen met u een plan van aanpak. Hierin staat: - hoe u uw kansen op betaald werk kunt vergroten, bijvoorbeeld met een cursus of een werkstage; - wat de gemeente daarbij van u eist en verwacht; - hoe de gemeente u daarbij gaat helpen. Bij de toekenningsbrief van de bijstandsuitkering krijgt u ook dit plan van aanpak toegestuurd. U moet zo snel mogelijk beginnen met de activiteiten die in uw plan van aanpak staan.

7 Pagina 5 Jongeren van 16 en 17 jaar Bent u 16 of 17 jaar? Dan kunt u de gemeente vragen om te helpen bij het zoeken naar werk. Een extra voorwaarde is dat u een startkwalificatie heeft (diploma VWO, HAVO of MBO-2 niveau), of daarvan moet zijn vrijgesteld. Ook voor u geldt dat u eerst vier weken zelf moet zoeken naar werk of een opleiding. Als de zoekperiode van vier weken voorbij is, kunt u zich weer melden bij de gemeente voor hulp bij het zoeken naar werk. Jongeren van 16 en17 jaar hebben geen zelfstandig recht op uitkering, omdat zij minderjarig zijn en behoren tot het gezin van de ouders. Heeft u een WW-uitkering? Een WW-uitkering is geld voor mensen die geen werk hebben. WW is een afkorting van Werkloosheidswet. Heeft u voordat u bijstand aanvraagt een WW-uitkering? Vraag de bijstandsuitkering dan vier weken voordat uw WW-uitkering eindigt aan. De laatste vier weken van de WW-periode gelden dan als zoekperiode voor de bijstand. U moet in die periode ook actief op zoek naar werk of een opleiding. De bijstandsuitkering gaat in dit geval niet in vanaf de eerste dag van de zoekperiode, omdat u dan nog recht heeft op een WW-uitkering. JONGEREN TOT 27 JAAR Op de website voor jongeren staat informatie voor jongeren over het vinden van werk of een opleiding.

8 Pagina 6 Uitkering aanvragen UITKERING AANVRAGEN Bent u ouder dan 27 jaar? Dan meldt u zich aan via bij het UWV WERKbedrijf. U kunt zich met uw DigiD-code registreren. Bij het UWV WERKbedrijf vindt u vacatures. Is het niet gelukt om werk te vinden? Dan stuurt het UWV uw gegevens door naar de gemeente. U krijgt van de gemeente een brief met een afspraak en een informatieset. Hierin staat welke papieren u bij die afspraak moet meenemen. Het gaat daarbij om zaken als bankafschriften, uw huurcontract en uw (oude) inkomensgegevens. Als u zelfstandige ondernemer bent, dan kunt u uw aanvraag rechtstreeks indienen bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak maken met de afdeling Werk en Inkomen. Dat geldt ook voor personen die in een inrichting verblijven. Bent u om medische of sociale redenen niet in staat om zelf naar de gemeente te komen? Dan kan een consulent op huisbezoek komen. Binnen acht weken neemt de gemeente schriftelijk een beslissing op uw aanvraag. U heeft vier weken na het indienen van de aanvraag recht op een voorschot, tenzij er geen recht op bijstand is. Het kan ook zijn dat er nog geen beslissing genomen kan worden omdat er informatie ontbreekt. Dan laat de afdeling Werk en Inkomen u schriftelijk weten wat er ontbreekt en binnen welke tijd u die informatie moet inleveren. Geeft u de gevraagde informatie niet, dan kan de gemeente uw aanvraag niet verder behandelen. Ingangsdatum De uitkering gaat over het algemeen niet eerder in dan op de dag dat u zich gemeld heeft bij het UWV WERKbedrijf.

9 Pagina 7 Werk De gemeente helpt u zo goed mogelijk bij het vinden van werk. Dit gebeurt onder andere door middel van een trajectplan of een plan van aanpak dat in overleg met u wordt gemaakt. Dit is geen vrijblijvend traject. U moet zich aan de gemaakte afspraken houden. Doet u dat niet, dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering. Het traject wordt dan vertraagd of uw uitkering wordt gekort (zie pagina 10, maatregelen ). Het is daarom belangrijk dat u op tijd contact opneemt met uw consulent als u zich niet aan de gemaakte afspraken kunt houden. WERK Trajectplan/plan van aanpak In het plan kan worden opgenomen dat u wordt aangemeld voor een workfirst traject (werken met behoud van uitkering). Ook kan een re-integratiebedrijf worden ingeschakeld om u aan werk te helpen. In het plan worden verschillende afspraken gemaakt. Belangrijk is dat u: - alle afspraken nakomt die met u zijn gemaakt om uw kansen om werk te vinden te verbeteren of dat u tijdig contact opneemt met uw consulent als dat niet lukt; - zelf actief en aantoonbaar probeert een baan te vinden; - ingeschreven staat bij het UWV WERKbedrijf en uitzendbureaus; - meewerkt aan een onderzoek naar uw kansen op werk of (om)scholing; - algemeen geaccepteerd werk aanvaardt. Een betaalde baan heeft de voorkeur, maar is niet altijd (direct) mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om de kans op een betaalde baan te vergroten en om weer actief te worden, bijvoorbeeld: - U kunt nuttige werkervaring opdoen via gesubsidieerde arbeid. - U kunt actief worden door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. - U kunt een cursus of opleiding volgen. Let op: overleg altijd eerst met uw consulent. Er kan sprake zijn van een combinatie van werk, inkomen en begeleiding. Uw persoonlijke situatie is daarbij leidend. Er wordt gestreefd naar een oplossing op maat voor wat betreft scholing en studie, kinderopvang, maatschappelijke activiteiten en schuldhulpverlening. Algemeen geaccepteerd werk De verplichting algemeen geaccepteerd werk te aanvaarden, betekent dat u geen werk mag weigeren. U mag bijvoorbeeld geen werk weigeren omdat het aangeboden werk niet aansluit op uw opleidingsniveau of uw arbeidsverleden, of op enige afstand is van uw woonplaats. Iedereen heeft een leer- of arbeidsverplichting tot de pensioengerechtigde leeftijd. Ook alleenstaande ouders met kinderen zijn verplicht aan het werk te gaan.

10 Pagina 8 WERK Maatschappelijke activiteiten Als u al langere tijd niet heeft gewerkt, kan het zijn dat u weinig sociale contacten heeft. Er kunnen stappen worden gezet om dat te verbeteren. Het gaat om activiteiten zoals vrijwilligerswerk, cursussen en werkoriëntatie. Het doel is het zetten van een eerste stap op weg naar werk. U kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in verzorgingshuizen, de speel-o-theek, de kringloopwinkel of bij sportverenigingen. Ook kunnen we, waar mogelijk, stageplaatsen organiseren. Dan kunt u werkervaring opdoen of u zich kunt oriënteren op een bepaalde beroepsrichting. Scholing en studie Soms is het nodig dat u een cursus, opleiding of (om)scholing volgt om uw kansen op een baan te vergroten. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw consulent uitstroom van de afdeling Werk en Inkomen informeert u daarover. Als het kan, proberen we u een opleiding of scholing aan te bieden met een eventuele stage of baangarantie. Als u de Nederlandse taal (nog) onvoldoende beheerst, zijn er mogelijkheden voor taalcursussen, eventueel in combinatie met werkstages. Kinderopvang Ouders met kinderen tot en met de basisschoolleeftijd die een opleiding of traject volgen, kunnen kinderopvang vergoed krijgen. Dit kan als: - de opleiding of het traject noodzakelijk is om daarna te gaan werken; - kinderopvang nodig is om de opleiding te kunnen volgen. De Wet kinderopvang brengt met zich mee dat ouders zelf een contract moeten sluiten met een kinderopvangcentrum. De kosten die u maakt voor de kinderopvang worden voor een deel vergoed via de Belastingdienst. Het deel dat u zelf moet betalen, hangt af van uw inkomen. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk dat het deel dat u zelf moet betalen, door de gemeente vergoed wordt als noodzakelijke trajectkosten. Voor de vergoeding van kinderopvang gelden een aantal voorwaarden: - U krijgt niet meer kinderopvang dan nodig is voor het volgen van het traject of de scholing. - U krijgt alleen kinderopvang als er geen andere mogelijkheid tot opvang is. - De opvang is bij een erkend kinderdagverblijf of bij gastouders die bij een erkend gastouderbureau zijn aangesloten. Tijdelijke ontheffing In individuele gevallen kan de afdeling Werk en Inkomen een tijdelijke en/of gedeeltelijke vrijstelling van de arbeidsverplichting verlenen als daarvoor medische of sociale redenen zijn. U bent verplicht mee te werken aan een medisch onderzoek, als dat nodig is. Een vrijstelling van de arbeidsverplichting is altijd tijdelijk.

11 Pagina 9 Rechten en plichten in de WWB U mag van de afdeling Werk en Inkomen verwachten dat wij: - ons houden aan de afspraken die wij met u maken; - zorgvuldig en discreet met uw gegevens omgaan; - u alle nodige informatie geven; - u op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Wij verwachten van u dat u: - ons alle gevraagde informatie geeft die wij nodig hebben om te kunnen beoordelen of u recht heeft en houdt op een uitkering. Dat betekent dat u ons ook op de hoogte stelt van wijzigingen. Dat kan gaan over de hoogte van uw inkomen en dat van uw kinderen, wijzigingen in de gezinssamenstelling, de aanschaf van een nieuwe auto, het krijgen van een erfenis of het winnen van een prijs in de loterij. - zich houdt aan de afspraken die wij met u maken. RECHTEN EN PLICHTEN IN DE WWB

12 Pagina 10 Maatregelen MAATREGELEN Als u zich niet aan de regels en afspraken houdt, dan wordt uw uitkering voor een bepaalde periode verlaagd. Dit wordt een maatregel genoemd. De afdeling Werk en Inkomen onderzoekt daarbij altijd hoe ernstig de gedraging is, hoe de gezinssituatie is en of u wel iets te verwijten valt. De verlaging wordt voor de periode van een maand toegepast, en bij herhaling kan de verlaging of de periode verdubbeld worden. De uitkering kan ook worden verlaagd, als u zich misdraagt ten opzichte van medewerkers van het UWV WERKbedrijf of van de gemeente. Misdragingen zijn bijvoorbeeld vandalisme of fysieke bedreiging van medewerkers, maar ook verbale bedreigingen. Hoe ernstiger de misdraging is, hoe hoger het percentage van de verlaging. Dat kan oplopen tot zelfs 100%. Ook kan u de toegang tot het gebouw voor een bepaalde periode worden ontzegd. Controle De afdeling Werk en Inkomen controleert uw gegevens om te beoordelen of u (nog) recht heeft op een uitkering. Dat kan bijvoorbeeld door u uit te nodigen voor een gesprek, of door u een formulier toe te sturen. Als u een uitnodiging krijgt, bent u verplicht te komen. Als u niet verschijnt, zonder dat daar een geldige reden voor is opgegeven, kan uw uitkering verlaagd of beëindigd worden. Een adviseur kan ook op huisbezoek komen om uw woon- en leefsituatie te controleren. De adviseur zal u vragen om mee te werken aan het onderzoek. Als u dat niet doet, kan het zijn dat de afdeling Werk en Inkomen niet (meer) kan vaststellen of u recht heeft op een uitkering. Het gevolg hiervan kan zijn dat uw uitkering wordt beëindigd. Waar nodig, informeert de afdeling Werk en Inkomen bij andere instellingen naar de juistheid van de door u verstrekte gegevens. Als er een aanleiding is voor een intensief onderzoek dan vindt een uitgebreide controle plaats. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als we van andere instanties informatie over u ontvangen, of als er tips binnenkomen met relevante informatie die wij nog niet hadden. Uw gegevens worden gecontroleerd bij het Inlichtingenbureau. Dit is een organisatie die zorgt voor gegevensuitwisseling tussen de afdeling Werk en Inkomen en een aantal andere instanties.

13 Pagina 11 Formulieren Wij kunnen u een aantal formulieren opsturen. Het is de bedoeling dat u de formulieren, plus de gevraagde gegevens, op tijd naar ons terugstuurt. De uiterlijke inleverdatum staat op het formulier. Wanneer u dit niet doet, wordt uw uitkering niet betaald. Als u de gegevens te laat inlevert, kan uw uitkering worden verlaagd. Inkomstenformulier Als u inkomsten heeft, ontvangt u een inkomstenformulier. Afhankelijk van het soort inkomen, kunt u maandelijks of twee keer per jaar een inkomstenformulier ontvangen. Niet alleen de inkomsten van uzelf, maar ook die van uw (eventuele) partner moet u aan ons doorgeven. FORMULIEREN Mutatieformulier U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen in uw leefsituatie. Het gaat om wijzigingen die van belang zijn voor de hoogte van de uitkering. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een verhuizing, de geboorte van een kind, als u gaat samenwonen (niet alleen met een partner, maar ook met bijvoorbeeld uw broer of oma, et cetera). Dit soort informatie kan van invloed zijn op (de hoogte van) uw uitkering en moet u zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Werk en Inkomen. U kunt dit doen met het mutatieformulier. Statusformulier Een keer per jaar ontvangt u een statusformulier. Daarop staan alle relevante gegevens die wij van u hebben. U moet deze gegevens controleren en het formulier weer terugsturen.

14 Pagina 12 Vakantie VAKANTIE U mag vier weken per jaar, met behoud van uitkering, in het buitenland verblijven. U moet de afdeling Werk en Inkomen vijf werkdagen voor uw vertrek laten weten waar u naar toe gaat en hoe lang u weg gaat. Hiervoor kunt u het vakantieformulier gebruiken. U kunt het ook bij uw contactpersoon melden. U ontvangt vervolgens een brief met informatie over de vakantieregels. Als u terugkomt, moet u zich persoonlijk melden. Neem een legitimatie-bewijs mee en eventuele bewijsstukken (tickets etc). Als u langer dan vier weken op vakantie naar het buitenland gaat, wordt uw uitkering beëindigd.

15 Pagina 13 Inkomsten Als er iets verandert in uw inkomen, dan bent u verplicht dit zo snel mogelijk door te geven aan de afdeling Werk en Inkomen. Bij inkomen gaat het niet alleen om een andere uitkering of loon. Het kunnen ook inkomsten zijn uit bijvoorbeeld kamerverhuur of alimentatie. De door u ontvangen inkomsten van een bepaalde maand worden mogelijk in mindering gebracht op de bijstandsuitkering van diezelfde maand. Het is daarom belangrijk dat u ontvangen inkomsten direct doorgeeft (zie formulieren op blz. 11). Als u in deeltijd werkt, dan kan een deel van uw inkomsten onder bepaalde voorwaarden vrijgelaten worden. Deze vrijlating geldt voor iedereen die aan deze voorwaarden voldoet en is aan een wettelijk maximum gebonden. Deze vrijlating kan maximaal zes maanden duren. Voor alleenstaande ouders kan dit verlengd worden. INKOMSTEN

16 Pagina 14 Vermogen VERMOGEN Voor de bepaling van uw vermogen zijn bezittingen en (opeisbare) schulden van belang. Het vermogen van kinderen onder de 18 jaar is ook van invloed op uw recht op uitkering. De afdeling Werk en Inkomen kijkt onder andere naar het geld op uw bankrekening(en) en/of spaarrekening(en), de waarde van een auto en kostbaarheden. Het is belangrijk dat u ons op de hoogte houdt. Daarmee voorkomt u dat u achteraf een bedrag terug moet betalen. Als uw totale vermogen hoger is dan een bepaalde grens (wettelijk vrij te laten bedrag) kunt u geen bijstandsuitkering ontvangen. U moet dan eerst leven van uw eigen geld. Hieronder worden een aantal specifieke vormen van vermogen uitgelegd. Vermogen uit erfenis of boedelscheiding Het kan zijn dat u recht heeft op een deel van de boedel na echtscheiding of dat u erfgenaam bent, maar nog niet meteen geld of geldwaarde ontvangt. De gemeente kent dan wel een uitkering toe, in sommige gevallen in de vorm van een lening die u moet terugbetalen zodra u het geld ontvangt. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met het wettelijk vrij te laten bedrag. Eigen huis, woonwagen of woonschip Als u in een eigen woning, een woonwagen of woonschip woont en de marktwaarde minus de hypotheek hoger is dan een wettelijk vastgesteld bedrag, dan spreken we van overwaarde. Dat geld kunt u lang niet altijd verzilveren. Dat kan pas op het moment dat u de woning verkoopt. Op dat moment kunt u de gemeente terugbetalen. Als zo n situatie aan de orde is, verstrekt de gemeente uw uitkering onder de voorwaarde van hypotheek. Dat wordt krediet - hypotheek genoemd.

17 Pagina 15 Fraude Blijkt achteraf dat u niet de volledige waarheid heeft verstrekt over zaken die relevant zijn voor de (hoogte van de) uitkering, dan pleegt u fraude. Bij fraude moet u de te veel ontvangen uit - kering terugbetalen. Het is voor u misschien niet altijd even duidelijk wanneer u regels overtreedt. Studeren bijvoorbeeld, mag dat met behoud van uitkering? En hoe zit het met (onbetaald) werk? Heeft samenwonen meteen gevolgen voor de uitkering? Als u vragen heeft, kunt u het beste meteen contact opnemen met uw consulent. U voorkomt daarmee problemen. Het voorkomen van fraude is ook in uw belang. FRAUDE De afdeling Werk en Inkomen kan op meerdere manieren fraude opsporen. De belangrijkste zijn: - het (laten) controleren van uw gegevens, - het voeren van gesprekken met u, - informatie van andere instanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst) en al dan niet anonieme tips van derden. Als de consulent een signaal krijgt dat er iets niet (meer) klopt, dan wordt dit uitgezocht. Eerst doet de afdeling Werk en Inkomen zelf een onderzoek in de vorm van een administratieve controle. Blijft het vermoeden van fraude bestaan, dan gaat de consulent intensiever controleren. Hierbij kunnen (onaangekondigde) gesprekken bij u thuis worden gevoerd. Er kan ook een sociaal rechercheur worden ingeschakeld. Onderzoek door een sociaal rechercheur Sociaal rechercheurs hebben opsporingsbevoegdheden. Zij mogen onderzoeksmethoden gebruiken zonder u hiervan op de hoogte te stellen. Deze opsporingsmethoden lijken veel op die van de politie. Zo kunnen sociaal rechercheurs bijvoorbeeld een getuigenverhoor afnemen bij buren of informatie inwinnen bij andere instanties. Sociaal rechercheurs zijn specialisten in fraudezaken, zoals zwartwerken, koppelbaaspraktijken, postadressen, samenwoning et cetera. Wat gebeurt er als u heeft gefraudeerd? Als blijkt dat u fraude heeft gepleegd, moet u de te veel ontvangen uitkering terugbetalen. Dat zijn brutobedragen, dus inclusief de door de afdeling Werk en Inkomen afgedragen belasting en premie. Bovenop de terugbetaling krijgt u ook een boete, die even hoog is als het gefraudeerde bedrag. Dit is wettelijk bepaald. Het recht op uitkering wordt daarna opnieuw bepaald, maar dan op grond van de juiste gegevens. Het kan ook zijn dat uw uitkering wordt beëindigd, of er kan een korting op uw uitkering ingehouden worden. Bij bedragen hoger dan ,- wordt ook aangifte van fraude gedaan bij het Openbaar Ministerie (strafrecht). De zaak kan dan zelfs voor de rechter komen.

18 Pagina 16 Uw uitkering en de belasting UW UITKERING EN DE BELASTING U komt misschien in aanmerking voor heffingskortingen. U kunt de heffingskortingen aanvragen bij de Belastingdienst, dat kan ook digitaal. Bij het aanvraagformulier zit een toelichting. Van de Belastingdienst ontvangt u dan een beschikking. Omdat sommige door de Belastingdienst gestorte bedragen tot het inkomen behoren, bent u verplicht dat op te geven. De afdeling Werk en Inkomen brengt dat bedrag vervolgens in mindering op uw uitkering. Bepaalde heffingskortingen worden niet gekort op de WWB, zoals: - de jonggehandicaptenkorting voor personen ouder dan 27 jaar; - Toeslagen (zoals huur- en zorgtoeslag) worden niet gekort op de uitkering. Voor vragen kunt u gratis de Belastingdienst bellen, op nummer

19 Pagina 17 Schuldhulpverlening De afdeling Werk en Inkomen heeft een specialist in schuldhulpverlening ingehuurd (PLANgroep). Als u schulden heeft en er zelf niet meer uitkomt, wacht dan niet langer en neem contact op met de gemeente. Hoe eerder u een afspraak maakt, hoe beter. Voorkom dat uw schulden problematisch worden. Er zijn geen wachtlijsten en de hulp is gratis. PLANgroep Werkplein Corbulo Prins Bernhardlaan 183 Voorburg Telefoon (070) SCHULDHULPVERLENING

20 Pagina 18 Bezwaarprocedure BEZWAARPROCEDURE Klachten en bezwaren lijken veel op elkaar, maar er is een verschil. Een klacht gaat vooral over de manier waarop de afdeling Werk en Inkomen met u omgaat. Over de klachtenprocedure is een aparte folder. Deze kunt u opvragen bij uw consulent. Een bezwaar gaat over de besluiten die genomen zijn over uw uitkering of uw traject naar werk. De besluiten worden in een beschikking vastgelegd. Bezwaarschriftenprocedure In de beschikking (de brief waarin de beslissing staat over uw uitkering) staat ook hoe u een bezwaar kunt indienen. U kunt tegen alle beschikkingen bezwaar indienen. Maakt u bezwaar omdat de beschikking langer dan acht weken op zich laat wachten (de wettelijke afhandelingstermijn), dan kunt u uw bezwaar meteen na die acht weken sturen. Wat gebeurt er nadat u uw bezwaarschrift heeft gestuurd? De juridische afdeling van de gemeente behandelt uw bezwaarschrift en nodigt u uit voor een hoorzitting daarover. Deze bijeenkomst wordt geleid door een onafhankelijke commissie die de gemeente adviseert. U kunt een raadsman of vertrouwenspersoon meenemen. U krijgt binnen veertien weken schriftelijk antwoord op uw bezwaarschrift. Duurt de afhandeling langer, dan ontvangt u daarover bericht. Wet dwangsom en beroep bij het niet tijdig beslissen Als er niet op tijd op uw aanvraag of bezwaarschrift wordt beslist en dit is te wijten aan de gemeente, dan heeft u recht op een vergoeding. U moet de gemeente dan schriftelijk in gebreke stellen. U kunt dat ook digitaal doen met uw DigiD. In beroep Bent u het niet eens met de uitspraak? Als u geen gelijk krijgt, wordt het bezwaar ongegrond verklaard. Bent het daar niet mee eens? Dan kunt u in beroep gaan bij de Arrondissementsrechtbank in Den Haag. Als u het uiteindelijk ook niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank, kunt u vervolgens nog hoger beroep aantekenen bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Adressen van deze instanties staan in de brieven die u hierover krijgt. Het voeren van deze procedures kost geld. Hoeveel dat is, hangt af van uw inkomen.

21 Pagina 19 Cliëntenparticipatie Cliënten kunnen via vertegenwoordigende instellingen invloed uitoefenen op het beleid van de afdeling Werk en Inkomen waar het gaat om de (bijzondere) bijstand en het minimabeleid. De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar hebben alledrie een cliënten- of participatieraad. Klankbordgroep De sociale diensten van de drie gemeenten zijn met ingang van 1 januari 2012 samengevoegd. Voor de advisering aan de colleges van de drie gemeenten is een klankbordgroep ingesteld die bestaat uit vertegenwoordigers van de afzonderlijke cliëntenraden of participatieraden uit Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. Deze klankbordgroep adviseert in beginsel door middel van een uniform advies voor de drie gezamenlijke gemeenten. CLIËNTENPARTICIPATIE Achterin deze folder staan de contactgegevens om in contact te treden met de cliëntenraden van Voorschoten en Wassenaar en de Participatieraad van Leidschendam-Voorburg.

22 Pagina 20 Gratis juridisch advies en ondersteuning GRATIS JURIDISCH ADVIES EN ONDERSTEUNING Komt u uit Leidschendam-Voorburg? U kunt naar het Juridisch Loket in Den Haag. Zij helpen u gratis verder met uw vraag op het gebied van sociale zekerheid, wetten en regelingen waar u niet direct een antwoord op heeft. Bezoekadres Het Juridisch Loket Den Haag Herengracht EG Den Haag Contact T ( 0,10 p/m) Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot uur Komt u uit Voorschoten? Dan kunt u gratis juridisch advies en ondersteuning krijgen bij Loket de Wegwijzer van de Sociaal Raadsvrouw. Bezoekadres Loket de Wegwijzer Ambachtspad 24, 2251 CP Voorschoten Komt u uit Wassenaar? Dan kunt u met uw vragen of problemen op sociaal-juridisch gebied terecht bij het eerder genoemde Juridisch Loket Den Haag of bij het Juridisch Loket in Leiden. Bezoekadres Het Juridisch Loket Leiden Bargelaan 8a 2333 CT Leiden Contact T ( 0,10 p/m) Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot uur Contact T (071) Openingstijden Dinsdag van 9.00 tot uur (op afspraak) Ook kunt u terecht bij het Juridisch Loket in Leiden, zie hiernaast.

23 Pagina 21 Bijzondere bijstand Er zijn diverse regelingen voor inwoners van Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar met een laag inkomen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor mensen ouder dan 65 jaar, of voor mensen met schoolgaande kinderen. Ook is er een langdurigheidstoeslag voor mensen die al langer van een laag inkomen moeten rondkomen. Mogelijk heeft u recht op een van deze regelingen. Informeert u daarover bij uw consulent of kijk op Sociale Fondsen Zowel Leidschendam-Voorburg, Voorschoten als Wassenaar kennen een sociaal fonds. Deze zijn onhankelijk van de afdeling Werk en Inkomen of de gemeenten. Deze fondsen kunnen ondersteuning bieden aan personen die om bepaalde redenen niet in aanmerking komen voor (bijzondere)bijstandsverlening, maar toch in een hulp nodig hebben. Uw consulent kan u vertellen wat mogelijkheden zijn en hoe u een aanvraag kunt doen. BIJZONDERE BIJSTAND Flitsbalie Met de nieuwe Flitsbalie voor de aanvraag van bijzondere bijstand kunnen inwoners van Leidschendam-Voorburg in twintig minuten bij Werkplein Corbulo een aanvraag bijzondere bijstand indienen. U gaat dan met een besluit in de hand de deur uit en heeft - als positief op uw aanvraag beslist wordt - een week na datum aanvraag het geld op uw rekening. Hoe maak ik een afspraak? Als u contact opneemt met de gemeente over bijzondere bijstand, wordt meteen gekeken of dit via de Flitsbalie afgehandeld kan worden. U krijgt daarvoor dan een afspraak. U moet dan op het afgesproken tijdstip langskomen bij het Werkplein Corbulo, Prins Bernhardlaan 183 in Voorburg. Waarvoor kunt u bij de flitsbalie terecht? - School-, sport- en culturele kosten; - Leenbijstand computer; - Categoriale bijzondere bijstand 65+; - Collectieve zorgverzekering; - Internetkosten; - Bijzondere bijstand voor chronisch zieken en gehandicapten; - Ooievaarspas. Hoe werkt de Flitsbalie - U moet ingeschreven staan in de gemeente Leidschendam-Voorburg. - U moet aan de voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. - Bel de gemeente voor een afspraak op nummer Neem alle bewijsstukken mee bij de afspraak.

24 Pagina 22 Collectieve ziektekostenverzekering COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING Inwoners van Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm, kunnen gebruikmaken van een collectieve ziektekostenverzekering bij Zorg & Zekerheid. Als u aanvullend verzekerd bent met AV-Standaard of AV-Top dan vult de gemeente uw verzekering aan met een extra dekking: de AV-gemeente. U krijgt niet alleen een korting op de premie, maar ook profiteert u dan van extra vergoedingen. Deze collectieve ziektekostenverzekering kunt u aanvragen via uw consulent van de afdeling Werk en Inkomen.

25 Pagina 23 Ooievaarspas Als inwoner van de gemeente Leidschendam-Voorburg kunt u een Ooievaarspas aanvragen als u een laag inkomen heeft. Met de Ooievaarspas kunt u met korting of gratis deelnemen aan activiteiten zoals sportclubs, museumbezoek of bibliotheekpas. De gemeenten Voorschoten en Wassenaar kennen geen Ooievaarspas. Inwoners van Wassenaar en Voorschoten kunnen gebruikmaken van de minimaregeling voor sociaalculturele activiteiten. Voor de inwoners van Voorschoten is dit de regeling maatschappelijke participatie. Voor de inwoners van Wassenaar is dit de minimaregeling. Kijk voor meer informatie op of u informeer hiernaar bij uw consulent. OOIEVAARSPAS

26 Pagina 24 Heeft u nog vragen? HEEFT U NOG VRAGEN? Als u na het lezen van deze brochure nog vragen heeft, kijk dan op de website van de afdeling Werk en Inkomen: of neem contact op met uw consulent. Bij het gemeentelijke servicecentrum in Leidschendam en in de wachtruimte op Werkplein Corbulo liggen folders over diverse onderwerpen, zoals bijstand voor incidentele kosten. Op de volgende pagina van dit boekje vindt u nuttige contactgegevens.

27 Pagina 25 Organisatie Afdeling Werk en Inkomen Gemeente Leidschendam-Voorburg Gemeente Leidschendam-Voorburg Gemeente Voorschoten Gemeente Voorschoten Gemeente Wassenaar Gemeente wassenaar Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Binnenlandse Zaken Gemeente Den Haag Belastingdienst Contactgegevens Werkplein Corbulo, Prins Bernhardlaan 183, Voorburg Telefoon Kon.Wilhelminalaan 2, Leidschendam (postadres) Postbus 905, 2270 AX Voorburg Telefoon Leidseweg 25, Voorschoten (postadres) Postbus 393, 2250 AJ Voorschoten Telefoon Gemeentekantoor, Johan de Wittstraat 45, Wassenaar (postadres) Postbus 499, 2240 AL Wassenaar openbaar bestuur (Wet dwangsom) (voor de Ooievaarspas) Telefoon (gratis) -

28 Pagina 26 Contactgegevens CONTACTGEGEVENS Organisatie Het Juridisch Loket Den Haag Het Juridisch Loket Leiden Loket de Wegwijzer Contactgegevens Herengracht 7, 2511 EG Den Haag Telefoon ( 0,10 p/m) Bargelaan 8a, 2333 CT Leiden Telefoon ( 0,10 p/m) Ambachtspad 24, 2251 CP Voorschoten Telefoon (071) UWV WERKbedrijf Telefoon (070) Dienst Uitvoering Onderwijs Telefoon Telefoon (050) , Stichting Platform Gehandicapten Zijdesingel 12, 2261 BZ Leidschendam Leidschendam-Voorburg Telefoon (070) Stichting Platform Gehandicapten Voorschoten Stichting Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord, locatie Voorschoten Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg Raad van samenwerkende kerken Voorschoten Kringloopwinkel Het Goed Mw Y. Molenkamp-Beauchez, voorzitter, Leidseweg 179, 2253 AC Voorschoten, Yvonne@gcmolenkamp.demon.nl Telefoon (0252) , informatie@rvkleidschendamvoorburg.nl Kerkplein 2, 2251 BS Voorschoten Telefoon (071) De Star 9 en 17a, 2266 NA Leidschendam Telefoon (070) ,

29 Pagina 27 Organisatie Voedselbank Leidschendam-Voorburg, Stichting Buren Unie van Vrijwilligers Voorschoten Unie van Vrijwilligers Wassenaar Contactgegevens Distelweide 27, 2272 VP Voorburg Telefoon , Leidseweg 180, 2251 LK Voorschoten Telefoon (071) Van Wijnbergenlaan 31, 2242 JR Wassenaar Telefoon (070) CONTACTGEGEVENS Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW) Voedselbank Voorschoten Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar Telefoon (070) Zwaluwweg 4a, 2251 MW Voorschoten Telefoon PLANgroep (schuldhulpverlening) Werkplein corbulo, Prins Bernhardlaan 183, Voorburg Telefoon (070) Participatieraad Klankbordgroep Cliëntenraad Wassenaar Cliëntenraad Voorschoten Burg. Feithplein 95 A, Voorburg Telefoon (070) , Telefoon (071) ,

30 Pagina 28

31

32 Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus 905, 2270 AX Voorburg T F (070) E info@leidschendam-voorburg.nl Tekst: Team Communicatie, afdeling Werk en Inkomen Realisatie: Document Productie Centrum (DPC) Maart

Wet werk en bijstand (WWB)

Wet werk en bijstand (WWB) Wet werk en bijstand (WWB) Informatieboekje Pagina 1 Wet werk en bijstand (WWB) Informatieboekje Pagina 2 Inhoud INHOUD Pagina Introductie 3 Jongeren tot 27 jaar 4 Uitkering aanvragen 6 Werk 7 Rechten

Nadere informatie

De Participatiewet. Informatieboekje

De Participatiewet. Informatieboekje De Participatiewet Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus 905, 2270 AX Voorburg www.leidschendam-voorburg.nl T 14 070 F (070) 320 1302 E info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk zoeken. Zolang u geen werk hebt gevonden ontvangt u bijstand, via de Wet

Nadere informatie

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012 Brochuretekst SZW Wet werk en bijstand Januari 2012 Wet werk en bijstand Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Inhoudsopgave Wanneer hebt u recht op bijstand? 3 Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? 4 Hoe hoog is uw bijstandsuitkering?

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk

Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Zo snel mogelijk weer aan het werk Wet werk en bijstand Iedere Nederlander moet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Lukt u dat niet én zijn er geen andere voorzieningen, dan helpt

Nadere informatie

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 In 2012 verandert de Wet werk en bijstand (WWB). Er gelden dan nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen die al een

Nadere informatie

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een WAO/WIA/ WAZ/ Wajong-uitkering? Wat als u zich niet aan de regels houdt?

Wat zijn mijn rechten en plichten bij een WAO/WIA/ WAZ/ Wajong-uitkering? Wat als u zich niet aan de regels houdt? Wat zijn mijn rechten en plichten bij een WAO/WIA/ WAZ/ Wajong-uitkering? Wat als u zich niet aan de regels houdt? VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Voorkom problemen, houd u aan de regels!

Voorkom problemen, houd u aan de regels! Voorkom problemen, houd u aan de regels! Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van de uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld dat bestemd

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk zoeken. Zolang u geen werk hebt gevonden ontvangt u bijstand, via de Wet

Nadere informatie

Wat moet ik weten over BIJSTAND

Wat moet ik weten over BIJSTAND Wat moet ik weten over BIJSTAND 1 INHOUDSOPGAVE HOE VRAAGT U EEN UITKERING AAN? 3 WANNEER HEEFT U RECHT OP BIJSTAND? 3 HOE HOOG IS UW UITKERING? 3 WAT BEN IK VERPLICHT? 5 INLICHTINGENVERPLICHTING 7 DE

Nadere informatie

Hoe zit dat met de IOW?

Hoe zit dat met de IOW? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de IOW? Informatie over de IOW-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.1156 d.d. 17-12-2013 Onderwerp De beantwoording van schriftelijke vragen van het raadslid L. RADEMAKER (SP) inzake Uitkeringsgerechtigden moeten duidelijkheid krijgen over hoogte uitkering

Nadere informatie

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Participatiewet Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Inhoudsopgave U hebt een DigiD nodig 3 U volgt de volgende stappen 4 Bijstand voor jongeren 5 Vaste contactpersoon 5 Deze spelregels zijn

Nadere informatie

NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN SPELREGELS MET DUIDELIJKE AFSPRAKEN Heeft u geen of onvoldoende

Nadere informatie

Minimaregeling, aanvraagformulier

Minimaregeling, aanvraagformulier Minimaregeling, aanvraagformulier Met dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een minimaregeling van de Gemeente Hellevoetsluis. Informatie over de bestaande minimaregelingen kunt u nalezen

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wet investeren in jongeren Aanvullende inkomensvoorziening ouderen

Wet werk en bijstand. Wet investeren in jongeren Aanvullende inkomensvoorziening ouderen Wet werk en bijstand Wet investeren in jongeren Aanvullende inkomensvoorziening ouderen Wet werk en bijstand Wanneer hebt u recht op bijstand? 3 Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? 5 Hoe hoog is uw

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren Dak- en thuislozen In deze brochure 3 Dak- en thuisloos 4 Dakloos 6 Thuisloos 7 Het locatiebezoek 9 Klachten en bezwaar 10 Schema: locatiebezoek 10 Beheer van uw uitkering 12 Belangrijke adressen, telefoonnummers

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? UWV Telefoon Werknemers via 0900-92 94 0,04 per minuut, met een starttarief van 0,045. Hier komen nog uw gebruikelijke

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

Rechten en plichten. Wet werk en bijstand (WWB)

Rechten en plichten. Wet werk en bijstand (WWB) Rechten en plichten Wet werk en bijstand (WWB) mei 2014 Wanneer ontvangt u een WWB uitkering? Heeft u onvoldoende inkomsten om in uw eigen levensonderhoud te voorzien? Dan kunt u in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Een eigen inkomen met de Wajong

Een eigen inkomen met de Wajong uwv.nl werk.nl Een eigen inkomen met de Wajong Als u zelf geen geld kunt verdienen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) 1 INFORMATIEFOLDER WERKPLEIN VENRAY E.O. Wet investeren in jongeren (WIJ) Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren

Nadere informatie

Wat doet het Inlichtingenbureau?

Wat doet het Inlichtingenbureau? Wat doet het Inlichtingenbureau? Deze brochure geeft belangrijke informatie met betrekking tot de controle van uw gegevens. Wanneer u bijstand krijgt, worden uw gegevens gecontroleerd door verschillende

Nadere informatie

Minimaregeling, aanvraagformulier.

Minimaregeling, aanvraagformulier. Minimaregeling, aanvraagformulier. Met dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een minimaregeling van de Gemeente Hellevoetsluis. Informatie over de bestaande minimaregelingen kunt u nalezen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

Aanvraagformulier persoonsondersteunend budget.

Aanvraagformulier persoonsondersteunend budget. Aanvraagformulier persoonsondersteunend budget. Registratienummer: Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) (in te vullen door de ISD) Geldig vanaf 1 januari 2015. Op de laatste bladzijde staat algemene

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Kinderopvangtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum.

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum. Informatiekrant U ontvangt een uitkering van Orionis Walcheren. Tot en met mei 2018 was u van ons gewend dat wij elke maand een nieuwsbrief uitgaven. Door verschillende redenen is deze nieuwsbrief al een

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kinderopvangtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Of wilt u het aanvragen? Dan is

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen?

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen? Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Uitkering en fraude. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Uitkering en fraude. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl www.utrecht.nl Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Deze folder is speciaal voor cliënten van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SoZaWe) die meer willen weten over de gevolgen van fraude. Er is

Nadere informatie

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats:

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan afdeling Sociale

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

Nieuwe regels voor de bijstandsuitkering. De regels rond de bijstandsuitkering veranderen. Dat is een

Nieuwe regels voor de bijstandsuitkering. De regels rond de bijstandsuitkering veranderen. Dat is een De regels rond de bijstandsuitkering veranderen. Dat is een direct gevolg van de Participatiewet, die vanaf 1 januari 2015 van kracht is. Deze wet vervangt (onder meer) de Wet werk en bijstand. Het doel

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

Wet werk en bijstand 2013 en overige regelingen

Wet werk en bijstand 2013 en overige regelingen Wet werk en bijstand 2013 en overige regelingen Wanneer Hoe Inhoudsopgaaf hebt u recht folder op Wet werk en bijstand Krijgt Verwervingskosten Wat vraagt hoog is u uw een aan 3 Moet een lagere bijstandsuitkering

Nadere informatie

Wet werk en bijstand 2013 en overige regelingen

Wet werk en bijstand 2013 en overige regelingen Wet werk en bijstand 2013 en overige regelingen Wanneer Hoe Inhoudsopgaaf hebt u recht folder op Wet werk en bijstand Krijgt Verwervingskosten Wat vraagt hoog is u uw een aan 3 Moet een lagere bijstandsuitkering

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen

Daarvan kan ik niet rondkomen uwv.nl werk.nl Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt,

Nadere informatie

STATUSOVERZICHT EN WIJZIGINGSFORMULIER

STATUSOVERZICHT EN WIJZIGINGSFORMULIER STATUSOVERZICHT EN WIJZIGINGSFORMULIER Wilt u bij beantwoording het kenmerk vermelden. Rivierweg 111 Telefoon: 010-2848688 Postbus 133 Telefax: 010-2848800 2900 AC Capelle aan den IJssel BTW nummer: 001877045B05

Nadere informatie

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

U heeft (ook) meerderjarige kinderen in huis

U heeft (ook) meerderjarige kinderen in huis 1. Reden aanvraag Inlichtingenformulier bij Aanvraag bijstand (WWB) voor levensonderhoud/bijzondere bijstand Waarvoor vraagt u bijstand aan? 2. Persoonlijke gegevens Naam Adres Postcode + Woonplaats Burgerservicenummer

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt

Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt Werk boven uitkering UWV stimuleert mensen om aan het werk te gaan en ondersteunt ze daarbij. Is werken niet mogelijk, dan verstrekt UWV

Nadere informatie

Individuele inkomenstoeslag 2016, aanvraagformulier

Individuele inkomenstoeslag 2016, aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2016, aanvraagformulier 1. Persoonsgegevens aanvrager Naam: Burgerservicenummer: Adres: Postcode/ woonplaats: Telefoonnummer: Soort en nr. legitimatiebewijs (kopie bijvoegen):

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen > mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen Inleiding De gemeente Vught doet veel voor inwoners met een laag inkomen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen geld mislopen,

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ)

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) Met ingang van 1 januari 2015 wordt een aantal wijzigingen

Nadere informatie

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2 September 2011 Naam Adres Woonplaats Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van Sociale Zaken van dit jaar. In elke nieuwsbrief behandelen we onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn. Hieronder vindt u

Nadere informatie

Modelteksten wijziging WWB en samenvoeging WIJ

Modelteksten wijziging WWB en samenvoeging WIJ Modelteksten wijziging WWB en samenvoeging WIJ Teksten - 2012 Oktober 2011 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt

Nadere informatie

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bijzondere bijstand Als u als gevolg van bijzondere

Nadere informatie

Weer aan het werk. Gefeliciteerd, een baan! Eerst: meld uw werk

Weer aan het werk. Gefeliciteerd, een baan! Eerst: meld uw werk Weer aan het werk Weer aan het werk U krijgt van ons een uitkering omdat u (tijdelijk) geen eigen of onvoldoende inkomen heeft. Het is de bedoeling dat u snel (weer) werk vindt waarmee u in uw levensonderhoud

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Welkom bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Wij helpen u graag een stapje verder!

Welkom bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Wij helpen u graag een stapje verder! Welkom bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Wij helpen u graag een stapje verder! SAMEN VERDER In deze folder: Wie zijn we? Traject naar werk Wanneer kom ik in aanmerking voor een bijstandsuitkering?

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Hoe en waarom controleert de afdeling Werk, inkomen en zorg uw gegevens?

Hoe en waarom controleert de afdeling Werk, inkomen en zorg uw gegevens? Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Hoe en waarom controleert de afdeling Werk, inkomen en zorg

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2 Mei 2014 Voorwoord In deze tweede digitale nieuwsbrief weer volop nieuws. Zo kunt u lezen over WeHelpen.nl; een nieuwe, laagdrempelige manier om hulp aan te bieden en te ontvangen. Zo kan iedereen een

Nadere informatie

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ Je hebt je gemeld bij het Werkplein. Misschien omdat je geen of te weinig werk hebt of geen inkomen hebt. Als je jonger

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Waar gaat deze brochure over?

Inhoudsopgave. 3 Waar gaat deze brochure over? Het huisbezoek Gemeente Amsterdam Inhoudsopgave 3 Waar gaat deze brochure over? 4 Wat doet de Dienst Werk en Inkomen? 4 Uitkering aanvragen bij de Dienst Werk en Inkomen 4 Wanneer heeft u recht op een

Nadere informatie

Wajong en veranderingen

Wajong en veranderingen Wajong en veranderingen veranderingen in uw leven en uw uitkering www.bpv.nl bpv&w wa jong en veranderingen 5 Door wie is deze folder gemaakt? Deze folder is gemaakt voor het project Informatievoorziening

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Schulden en/of betalingsachterstanden van uzelf? Nee Ja vul in. Totaalbedrag schulden

Schulden en/of betalingsachterstanden van uzelf? Nee Ja vul in. Totaalbedrag schulden Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea invullen iinvullen Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitkeringsadministratie Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl

Nadere informatie

Werk maken van werk. Werk en bijstand in de gemeente Vught

Werk maken van werk. Werk en bijstand in de gemeente Vught > Werk maken van werk Werk en bijstand in de gemeente Vught 1 Voor wie is deze brochure? Woont u in de gemeente Vught? En hebt u een bijstandsuitkering? Of gaat u die binnenkort aanvragen? Dan is deze

Nadere informatie

Gemeente Ede. Voorwaarden voor kwijtschelding

Gemeente Ede. Voorwaarden voor kwijtschelding Gemeente Ede Aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2014 voor ondernemers Door dit formulier in te vullen verzoekt u de gemeente Ede om in aanmerking te mogen komen voor kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

Minima Leermiddelen Aanvraag

Minima Leermiddelen Aanvraag Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Servicebalie telefoonnummer (0341) 359 611 Minima Leermiddelen Aanvraag Let op: Uw aanvraag voor Minima Leermiddelen

Nadere informatie

Formulier Aanvraag Minimaregeling(en) 2017 Activiteitenfonds, Bijkomende studiekosten, Peuterspeelzaal en Individuele Inkomenstoeslag

Formulier Aanvraag Minimaregeling(en) 2017 Activiteitenfonds, Bijkomende studiekosten, Peuterspeelzaal en Individuele Inkomenstoeslag Postadres Postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen Bezoekadres Raadhuisplein 24 7901 BW Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-291325 E-mail info@hoogeveen.nl Internet www.hoogeveen.nl Formulier Aanvraag Minimaregeling(en)

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Spelregels voor een uitkering

Spelregels voor een uitkering Spelregels voor een uitkering Voor het aanvragen van een uitkering geldt een aantal spelregels. De gemeente Nederweert wil u hierin zo goed mogelijk begeleiden. In deze folder leest u hoe de procedure

Nadere informatie

Aanvraag ZoetermeerPas 2019

Aanvraag ZoetermeerPas 2019 Aanvraag ZoetermeerPas 2019 Heeft u een laag inkomen en wilt u leuke activiteiten ondernemen? Met de ZoetermeerPas kunnen u en uw gezinsleden kortingen krijgen op sportieve, culturele, educatieve en ontspannende

Nadere informatie

Stuur dus de gevraagde informatie tijdig en volledig toe om stopzetting of vertraging van de betalingen te voorkomen!

Stuur dus de gevraagde informatie tijdig en volledig toe om stopzetting of vertraging van de betalingen te voorkomen! Status- en mutatieformulieren en formulieren maandelijkse inkomsten De gemeente Moerdijk werkt vanaf 1 januari 2010 niet meer met maandbriefjes (Rofjes), maar met status- en mutatieformulieren. U ontvangt

Nadere informatie

team Participatie Raalte Inlichtingenformulier WWB

team Participatie Raalte Inlichtingenformulier WWB 1. PERSOONSGEGEVENS AANVRAGER Voeg een kopie van uw geldige legitimatiebewijs bij (geen rijbewijs) als u dit formulier voor het eerst invult of als u uw legitimatie na de vorige keer verlengd heeft. (Meisjes)naam,

Nadere informatie

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verzoek

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verzoek Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Fontanusplein 1 Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Loket Samenleving telefoonnummer (0341) 359 635 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Verzoek

Nadere informatie

Minimabeleid PC-regeling Aanvraag

Minimabeleid PC-regeling Aanvraag Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Fontanusplein 1 Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Loket Samenleving telefoonnummer (0341) 359 646 Minimabeleid PC-regeling Aanvraag Let op: Uw

Nadere informatie

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie.

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. uwv.nl werk.nl Ik ben ziek. Wat nu? Wilt u meer weten? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. Kijk dan voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt

Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Inhoud Wie doet wat voor u? 2 Op zoek naar werk 3 Zo snel mogelijk weer aan de slag 3 Wat wij verder van u verwachten 8 Wat mag u

Nadere informatie

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Wegwijzer in de minimaregelingen

Wegwijzer in de minimaregelingen Wegwijzer in de minimaregelingen Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitkeringen levensonderhoud 4 2. Minimaregelingen gemeente 5 2.1. Langdurigheidstoeslag 6 2.2. Regeling Schoolgaande Kinderen (RSK) 6 2.3.

Nadere informatie

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag?

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag? Bron: Brochure Kinderopvangtoeslag 2008, mei 2008 van de Belastingdienst/Toeslagen Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de

Nadere informatie

Statusoverzicht en wijzigingsformulier

Statusoverzicht en wijzigingsformulier Statusoverzicht en wijzigingsformulier 1 2 Statusoverzicht en wijzigingsformulier Elke maand krijgt u van ons een overzicht met uw persoonlijke gegevens. Dit is het statusoverzicht. Als uw persoonlijke

Nadere informatie

De nieuwe Wet werk en bijstand - Zo snel mogelijk weer aan het werk

De nieuwe Wet werk en bijstand - Zo snel mogelijk weer aan het werk Bijlage bij notitie armoedebeleid provincie Groningen De nieuwe Wet werk en bijstand - Zo snel mogelijk weer aan het werk (Bron: website ministerie sociale zaken en werkgelegenheid) Vanaf 1 januari 2004

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt.

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. Aa en Hunze Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Van uitkering naar werk

Van uitkering naar werk Van uitkering naar werk 1 Weer aan het werk U krijgt van ons een uitkering omdat u (tijdelijk) geen of onvoldoende inkomsten heeft. Het is de bedoeling dat u snel (weer) werk vindt waarmee u in uw levensonderhoud

Nadere informatie

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Stad met een hart Rondkomen van een laag of een minimuminkomen is niet makkelijk. Zeker als u een hoger inkomen gewend was. Maar maakt u wel gebruik

Nadere informatie

Gemeente Ede. Voorwaarden voor kwijtschelding

Gemeente Ede. Voorwaarden voor kwijtschelding Gemeente Ede Aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2014 Door dit formulier in te vullen vraagt u de gemeente Ede om kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2014. Dat kan voor: afvalstoffenheffing

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Postadres Postbus 8029, 3503 SB Utrecht Telefoon 030-286 52 11 www.utrecht.nl/sozawe Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen Dit formulier is speciaal voor

Nadere informatie

Inlichtingenformulier voor aanvraag Huygenpas/Schoolfonds

Inlichtingenformulier voor aanvraag Huygenpas/Schoolfonds Inlichtingenformulier voor aanvraag Huygenpas/Schoolfonds Lees dit eerst U vraagt de Huygenpas of het Schoolfonds aan, hiervoor hebben wij een aantal gegevens van u nodig. Vaak zijn dat nogal persoonlijke

Nadere informatie