Bijlage 2: Beschikbaarheid van biomassa voor export naar Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 2: Beschikbaarheid van biomassa voor export naar Nederland"

Transcriptie

1 Bijlage 2: Beschikbaarheid van biomassa voor export naar Nederland Notitie ten behoeve van Uitwerking Visie Bio-economie voor de Commissie Corbey 10 december 2014

2 2 1. Introductie De beschikbaarheid van biomassa in de EU en de wereld voor export naar Nederland is onder andere afhankelijk van vraag en aanbod van biomassa in de EU en de rest van de wereld. In dit document wordt een aantal recente studies besproken waarin vraag naar en aanbod van biomassa voor energetische toepassingen in kaart worden gebracht. De verhouding tussen vraag en aanbod geeft inzicht in de schaarste van biomassa en daarmee de mate waarin biomassa beschikbaar is voor export naar Nederland voor gebruik in de chemische industrie. De focus ligt daarbij vooral op houtachtige biomassa, aangezien houtachtige biomassa relatief makkelijk getransporteerd en verhandeld kan worden. Alle gegevens over vraag en aanbod van biomassa zijn per jaar. 2. Beschikbaarheid van biomassa in de wereld voor export naar Nederland 2.1. Aanbod van biomassa in de wereld In deze sectie worden vier studies besproken waarin het potentieel van biomassa voor energie wordt geanalyseerd. Twee review studies zijn meegenomen die zijn uitgevoerd door het IPCC en het UK Energy Centre (UKEC). De twee andere analyses betreffen recente nieuwe analyse van het International Renewable Energy Agency (IRENA) en Nova Institut (NI). UK Energy Centre - Energy from biomass: the size of the global resource Het UK Energy Centre (UKEC) heeft een review gepubliceerd van 28 potentieel analyses. De meeste van deze studies hebben betrekking op. De potentieel studies kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën, namelijk studies die de grenzen aangeven van wat biofysisch mogelijk is en studies die verkennen wat maatschappelijk aanvaardbaar of ecologisch verantwoord is. De bandbreedte in biomassa beschikbaarheid en de belangrijkste factoren worden weergegeven in Figuur 1. De onderste bandbreedte van biomassa potentieel schattingen (tot ~ 100 EJ) gaat uit van een beperkte beschikbaarheid van grond voor energiegewassen. Deze veronderstelling is gebaseerd op scenario s waarin sprake is van een sterke stijging van de vraag naar voedsel, een beperkte intensivering van de productie van voedsel, een uitbreiding van de landbouw in beboste gebieden, graslanden en marginale gronden, en diëten die evolueren op basis van bestaande trends. Het potentieel van energiegewassen is navenant laag (8-71 EJ). De bijdrage uit afval en residuen wordt slechts in een beperkt aantal studies meegenomen en is geschat op EJ.

3 3 Studies die uitkomen op een biomassa potentieel van EJ gaan er allemaal vanuit dat de groei van de opbrengsten van voedselgewassen per hectare gelijke tred houdt met de bevolkingsgroei en de toenemende vraag naar vlees. In deze scenario s is weinig of geen landbouwgrond beschikbaar voor energiegewassen, afgezien van marginale, gedegradeerde en ontboste gebieden. In scenario s die uitgaan van een sterke toename van de vraag naar voedsel neemt het areaal bos wereldwijd af (met maximaal 25%) en wordt volwassen bos vervangen door jonge bomen. Verder wordt in deze bandbreedte en hoger potentieel van reststromen en afval ( EJ) aangenomen, deels omdat meer afval en residuen stromen zijn meegenomen dan in andere studies. Figuur 1 Overzicht van potentieel schattingen van biomassa en de belangrijkste factoren Schattingen van 300 EJ tot 600 EJ (600 EJ is iets meer dan het huidige wereldwijde primaire energieverbruik) gaan uit er van uit dat de stijging van de opbrengsten van voedselgewassen en dierlijke producten per hectare akkerland en grasland de stijging van de vraag naar voedsel zal overtreffen. Cruciaal voor het intensiveren van de landbouw is dat dierlijke productiesystemen overschakelen op gebruik van voedergewassen in plaats van grasland. Dit resulteert in dat een surplus areaal hoogproductieve landbouwgrond ter grootte van China (> 1 Gha) beschikbaar komt voor energiegewassen. Daarnaast komt een areaal grasland en marginale gronden beschikbaar voor energiegewassen dat groter is dan India (> 0.5 Gha). In totaal komt meer dan 10% van het mondiale landareaal beschikbaar voor energiegewassen, wat ongeveer gelijk is aan het huidige areaal akkerland. Voor een aantal van deze schattingen in deze bandbreedte kan een eiwit rijk dieet alleen gerealiseerd worden in combinatie met aanzienlijke ontbossing. De rol van residuen en afval is geschat op EJ.

4 4 Alleen in extreme scenario s wordt een potentieel van meer dan 600 EJ gerealiseerd. Doel van deze scenario s is de gevoeligheid van biomassa potentiëlen te laten zien voor variabelen zoals bevolkingsgroei en veranderingen in voeding (en dan vooral de vraag naar dierlijke producten), om daarmee een theoretische bovengrens aan te geven. IPCC Bioenergy; IPCC Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation Het IPCC gaat uit van een technisch potentieel van 500 EJ in (Figuur 2). Dit getal is gebaseerd op een review van de wetenschappelijke literatuur. Deze 500 EJ is als volgt opgebouwd: Het potentieel van residuen afkomstig uit de bosbouw, landbouw en organisch afval (met inbegrip van de organische fractie van huishoudelijk afval en ook mest, procesresiduen etc.) wordt geschat op ongeveer 100 EJ. Dit deel van het technisch potentieel is relatief zeker, hoewel concurrerende toepassingen, anders dan bio-energie, dit potentieel aanzienlijk kunnen beperken. Het potentieel van extra oogst van biomassa door middel van bosbouw activiteiten is geschat op EJ. De productie van biomassa door energiegewassen op overtollige arealen goede kwaliteit agrarische gronden en weilanden (3 Gha) heeft een potentieel van 120 EJ. Daarboven kan nog 140 EJ energiegewassen geproduceerd worden, er van uitgaande dat het toepassen van efficiëntere agrarische technologieën leidt tot een stijging van de productie van gewassen en dierlijke producten per hectare landbouwgrond. De potentiële bijdrage van marginale en gedegradeerde gronden en arealen met beperkte waterbeschikbaarheid (5 Gha) kan oplopen tot 70 EJ extra. Op basis van de expert review van de wetenschappelijke literatuur gaat het IPCC vervolgens uit van een totaal biomassa potentieel van 100 tot 300 EJ in. Hierbij wordt nog opgemerkt dat het realiseren van 300 EJ grote beleidsinspanningen vergt, die vooral zijn gericht op het verbeteren van de efficiëntie van landbouw en voedselproductie en goed bestuur, zoals het implementeren van beleid om landgebruik te reguleren en ontbossing te voorkomen.

5 5 Figuur 2 Mondiale vraag en aanbod van biomassa in IRENA - Global Bioenergy Supply and Demand Projections Het International Renewable Energy Agency (IRENA) heeft in september 2014 een studie gepubliceerd waarin de mondiale vraag naar en aanbod van biomassa in is geanalyseerd. Het aanbod van biomassa is geanalyseerd op basis van een (niet economisch) model waarin vraag en aanbod van landbouwgrond voor voedsel, bosbouwproducten en residuen en afval zijn meegenomen. Een hoog en laag scenario zijn gedefinieerd waarin de vraag naar voedsel en de ontwikkeling van de productiviteit in de landbouw worden gevarieerd. Het totale potentieel in het lage scenario is 97 EJ en 147 EJ in hoge scenario (Figuur 3). Deze bandbreedte valt binnen de EJ range die het IPCC beschouwd als inzetbaar. Ongeveer 38-45% van het totale aanbod is afkomstig van agrarische residuen en afval (37-66 EJ). Het overige potentieel (60-81 EJ) komt van energiegewassen (33-39 EJ) en bosproducten, waaronder bosbouw residuen (27-43 EJ). In de IRENA studie wordt ook een vergelijking gemaakt met een andere recente analyse van de World Bioenergy Association (WBA), die niet in de hierboven besproken studies is meegenomen. De WBA komt uit op een potentieel van in totaal 150 EJ in. Het potentieel van agrarische residuen en residuen van voedselafval in de WBA studie wordt geschat op 62 EJ, dicht bij de IRENA schatting van EJ. Het potentieel van bosproducten is volgens de WBA analyses 70 EJ, wat hoger dan de EJ die IRENA heeft geschat. IRENA schat het potentieel voor energiegewassen hoger in (35-39 EJ) ten opzichte van de 18 EJ in de WBA studie. Het verschil komt door de aannames over beschikbaarheid van land voor energiegewassen (0.2 Gha vs. 0.9 Gha).

6 6 Figuur 3 Mondiale aanbod van biomassa in 2.2 Vraag naar biomassa in de wereld IPCC (2011) Bioenergy; IPCC Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation Schattingen van de vraag naar biomassa die door het IPCC gerapporteerd worden lopen sterk uiteen. Figuur 5 laat resultaten van modelanalyses waarin de wereldwijde primaire energievoorziening uit biomassa is berekend. Tussen ongeveer 100 en 140 verschillende lange termijn scenario s liggen ten grondslag aan deze figuur. De scenario resultaten variëren als gevolg van, onder andere, verschillen in veronderstellingen over de totale groei van de vraag naar energie, de kosten en de beschikbaarheid van concurrerende koolstofarme en hernieuwbare energie technologieën (inclusief bio-energie). De mediaan van de schattingen van het biomassa gebruik in voor een baseline scenario ligt op ongeveer 65 EJ. In geval van klimaatbeleid wordt er in totaal tussen de 75 EJ en 85 EJ biomassa gebruikt. De totale spreiding in deze getallen is echter enorm. De onderkant van de bandbreedte ligt op ongeveer 30 EJ en de bovenkant op bijna 200 EJ. Nova Institut (2014) Sustainable biomass potential for biofuels in competition to food, feed, bioenergy and industrial material use in Germany, Europe and worldwide De studie van het Nova Institut maakt onderdeel uit van het project Sustainable biomass potential for biofuels in competition to food, feed, bioenergy and industrial material use in Germany, Europe and worldwide. De resultaten van deze studie zijn nog niet officieel gepubliceerd. Onderstaande figuur laat het aanbod en de vraag van biomassa voor voedsel, veevoer, materialen, bio-energie en biobrandstoffen. Hiervoor is een model gebruikt met aannames over de ontwikkeling van de vraag naar en aanbod van genoemde biomassa toepassingen. Drie scenario s zijn uitgewerkt die variëren met betrekking tot de vraag naar biomassa als gevolg van groei van de bevolking en inkomens, en het aanbod van biomassa, dat wordt beïnvloed door de ontwikkeling van de opbrengsten per hectare en de mate waarin natuurlijke vegetatie wordt gebruik voor

7 7 de productie van biomassa. De vraag naar bio-energie voor warmte en elektriciteit productie wordt in deze studie ook meegenomen, op basis van onder andere projecties van het IEA. Figuur 4 Mondiale aanbod van en vraag naar biomassa in 2011 en De resultaten laten zien dat het mondiale potentieel van biomassa in voor alle doeleinden is ca. 12, 18 en 28 miljard ton droge stof. Dit komt overeen met 222, 333 en 518 EJ, uitgaande van 18,5 MJ per kg droge stof. De vraag naar bio-energie is geschat op 48 EJ, wat een potentieel betekent voor de productie van transportbrandstoffen van 11 tot 33 EJ, uitgaande van 333 EJ potentieel. Als het hoge potentieel wordt aangenomen dat stijgt het potentieel van bio-energie en biobrandstoffen met 185 EJ. Dit betekent dat het totale potentieel van bio-energie (inclusief biobrandstoffen) uitkomt op 0 EJ in geval van het lage biomassa potentieel en 266 EJ als het hoge biomassa potentieel wordt genomen. IRENA (2014) Global Bioenergy Supply and Demand Projections Figuur 5 Mondiale vraag naar biomassa in 2020, en In de IRENA studie is de wereldwijde vraag naar biomassa in geschat op circa 70 EJ en 88 EJ in respectievelijk het referentie scenario en hernieuwbare energie scenario (Figuur 6). Deze figuur toont ook de vraag naar biomassa in volgens negen andere studies. Ook de projectie van de IPCC voor het ppm klimaat scenario is meegenomen (zie ook de vorige paragraaf). De totale vraag naar biomassa in varieert in deze studies tussen de 63 EJ en 88 EJ.

8 8 Figuur 6 Mondiale vraag naar biomassa in in de IRENA studie en andere rapporten. 2.3 Overzicht beschikbaarheid van biomassa in de wereld voor export naar Nederland Tabel 1 geeft een overzicht van de vraag naar biomassa en aanbod van biomassa voor energie in en op basis van de hierboven besproken bronnen. De review van het UK Energy Centre (UKEC) laat zien dat schattingen van het potentieel van biomassa in uiteen lopen van minder dan 100 EJ tot 1200 EJ. De belangrijkste factoren die deze bandbreedte verklaren zijn: De groei van de populatie De vraag naar dierlijke producten De ontwikkeling van de productiviteit in de landbouw en vooral in de dierlijke productie systemen en daarmee de beschikbaarheid van land voor energiegewassen De beschikbaarheid van marginale en gedegradeerde gronden De opbrengst per hectare van energiegewassen. Gemiddelde waardes die in studies worden aangenomen lopen uiteen van 5 tot 15 ton droge stof per hectare. Het potentieel van biomassa boven 100 EJ wordt vooral bepaald door de beschikbaarheid van land voor energiegewassen. Alleen in extreme scenario s wordt een potentieel van dan 600 EJ in gerealiseerd en dergelijk hoge potentiëlen moeten dan ook niet worden beschouwd als realistisch, maar als als-dan scenario s. Studies die uitkomen op een potentieel van tussen de 100 en 600 EJ zijn minder gebaseerd op extreme aannames, maar nog steeds zijn deze potentiëlen erg onzeker en mogelijk maar beperkt realistisch. Dit is in lijn met de analyse van het IPCC, waarin het technisch potentieel wordt geschat in op 500 EJ in, maar op basis van expert review wordt een realistisch potentieel van 100 tot 300 EJ aangenomen. Ook de schatting van het Nova Instituut van 266 EJ valt in deze categorie.

9 9 Op basis van deze getallen is voor het bepalen van het tekort en overschot aan biomassa 300 EJ als bovengrens genomen. De 100 EJ potentieel schattingen uit het IPCC rapport en uit de UKEC review studie geven meteen ook de ondergrens aan van de range die in de literatuur is gevonden. De 100 EJ potentiëlen zijn relatief zeker, want deze zijn gebaseerd op reststromen uit de landbouw en bosbouw. De IRENA studie komt uit op een iets lager potentieel, namelijk 97 EJ in. Aangezien de meeste studies een stijging van het potentieel veronderstellen kan verwacht worden dat het potentieel in hoger ligt dan 97 EJ. Het potentieel volgens het hoge scenario in het IRENA rapport is 147 EJ in, wat valt binnen de range die het IPCC aanneemt. De 300 EJ uit het IPCC rapport kan als hoogste schatting van het inzetbare potentieel beschouwd worden. Echter, aangezien het potentieel van 300 EJ voor een belangrijk deel is gebaseerd op het onzekere potentieel van energiegewassen op overtollige, gedegradeerde en marginale gronden is besloten om bij bepalen van het biomassa tekort en overschot uit te gaan van 100 EJ. Het IPCC merkt op dat het realiseren van 300 EJ biomassa supply in grote beleidsinspanningen vergt, zoals het verbeteren van de efficiëntie van landbouw en voedselproductie en de implementatie van beleid om landgebruik te reguleren en ontbossing te voorkomen. Daarbij is het potentieel van energiegewassen ook onzeker als gevolg van onzekerheden over de opbrengsten per hectare, de kosten van energiegewassen en de daadwerkelijke beschikbaarheid. De analyses die zijn meegenomen zijn veelal technisch georiënteerd en gaan voorbij aan dat in werkelijkheid vraag naar en aanbod van biomassa in evenwicht komen door middel van prijzen. Daarbij komt dat overtollige en gedegradeerde en marginale gronden mogelijk deels gebruikt worden. Indien overtollige, gedegradeerde en marginale gronden een positieve prijs hebben, zoals meestal het geval is, mag ook worden aangenomen dat deze gronden een huidig economisch nut hebben. Dergelijke economische mechanismen zijn maar beperkt meegenomen in de gereviewde studies en daarom wordt voor het bepalen van het tekort en overschot aan biomassa 100 EJ aangenomen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het IPCC stelt dat concurrerende toepassingen, anders dan bio-energie, het potentieel van residuen en afval aanzienlijk kunnen beperken. Schattingen van de vraag naar biomassa in lopen uiteen van ca. 30 EJ tot 200 EJ. Deze bandbreedte is het gevolg van verschillen in, onder andere, veronderstellingen over de totale groei van de vraag naar (bio)energie en de kosten en de beschikbaarheid van concurrerende koolstofarme en hernieuwbare energie technologieën (inclusief bio-energie). De spreiding in de vraag naar biomassa in volgens de meeste gebruikte scenario s is veel kleiner, namelijk tussen de 65 EJ en 85 EJ. Deze bandbreedte is daarom aangenomen bij het bepalen van de beschikbaarheid van biomassa voor export naar Nederland. Uitgaande van een potentieel van biomassa van 100 EJ en een vraag naar biomassa voor energie van EJ komt het totale surplus aan biomassa in uit op 15 tot 35 EJ. Deze range is relatief zeker als gevolg van het relatief zekere minimale potentieel van 100 EJ aan afval en residuen op basis waarvan de vergelijking is gemaakt evenals het onzekere potentieel van energiegewassen. Echter, alternatief gebruik van biomassa dan voor energie kan de beschikbaarheid veel lager doen uitvallen dan 100 EJ en daarom ook het overschot doen dalen. Gebruik van biochemicaliën, bijvoorbeeld, wordt in weinig studies expliciet meegenomen.

10 10 Tabel 1 Overzicht van het mondiale aanbod van en vraag naar biomassa in en. Aanbod van biomassa (EJ) Jaar Bosbouw Afval en residuen Energiegewassen IRENA - Laag IRENA - Hoog Nova Institut - Laag Vraag naar biomassa voor energie Jaar Totaal (EJ) 97 IRENA Laag IRENA Hoog IPCC BAU 65 Nova Institut - Hoog 266 IPCC ppm 75 UKEC review - Onderste bandbreedte <100 IPCC < 450 ppm 85 UKEC review - Middelste bandbreedte < IPCC Onderkant bandbreedte 30 UKEC review- Hoogste bandbreedte > IPCC Bovenkant bandbreedte 200 IPCC Technisch potentieel /140/70* 500 IPCC - Minimum inzetbaar potentieel IPCC - Maximum inzetbaar potentieel MINIMUM 100 MINIMUM 65 MAXIMUM 100 MAXIMUM Totaal (EJ) * Deze drie getallen gelden voor, van links naar rechts, Surplus landbouwgrond, Surplus landbouwgrond bij intensivering landbouw en voor Gedegradeerde gronden. Overschot van biomassa Jaar Totaal (EJ) MINIMUM 15 MAXIMUM 35

11 11 3 Beschikbaarheid van biomassa in de EU voor export naar Nederland 3.1 Aanbod van biomassa in de EU De afgelopen jaren zijn meer dan 25 studies uitgevoerd naar het potentieel van biomassa in de EU. In deze sectie wordt een aantal review studies en recente potentieel studies besproken. Bentsen and Felby (2012) Biomass for energy in the European Union a review of bioenergy resource assessments In deze studie zijn 16 potentieel analyses voor de EU gereviewed. De resultaten staan weergegeven in de figuur links; de getallen hieronder zijn geschat afgelezen uit deze figuur. Het gebruik van land voor voedsel en veranderingen in landgebruik zijn bepalend voor zijn beschikbaarheid van overtollig land voor energiegewassen. Schattingen van het huidige (~ 2010) potentieel van energiegewassen variëren tussen de 0.8 EJ en 2.0 EJ. Dit potentieel stijgt tot 4,3-6,0 EJ in en 3-56 EJ in. Deze stijgende trend wordt bevestigd door individuele resource schattingen. De hoogste schatting van 56 EJ betreft een theoretisch-technische analyse, die is gebaseerd is op vrij extreme aanname over de stijging van de efficiëntie van de landbouw in de EU en wereldwijd. Dit getal moet dus worden beschouwd als een theoretisch-technische waarde en niet als een reëel scenario. De op een na hoogste potentieel schatting voor bioenergiegewassen in de EU in ligt op circa 30 EJ.

12 12 Schattingen van het huidige potentieel van residuen uit de landbouw variëren tussen de 0,8 en 2,9 EJ. Er is geen eenduidige trend te ontdekken in de groei of afname van de beschikbaarheid. Schattingen voor variëren tussen de 0,6-5,0 EJ. Biomassa uit bossen betreft zowel het oogsten van de residuen als het intensiever oogsten van bestaande bossen. Het potentieel in laat een grote spreiding zien, tussen de 0,8 en 6,0 EJ. Daarnaast is er in de EU een aanzienlijk biomassa potentieel van andere reststromen, zoals rioolslib, residuen uit de houtverwerkende industrie, mest en andere residuen uit de landbouw en voedselverwerkende industrie. Het European Environmental Agency (EEA) schat het potentieel daarvan in op 3.1 EJ in 2010 en 3.2 EJ in. In totaal komt het EEA uit op 12.4 EJ duurzaam biomassa potentieel in de EU in (EEA, 2006). Long et al. (2013) Biomass resources and their bioenergy potential estimation: A review In deze studie wordt een aantal bestaande potentieel studies besproken met betrekking tot de aanpak en methode. De deze studies zijn geclassificeerd als statische analyses en remote sensing / geographical informations sytems (RS_GIS) studies. De studies zijn verder geclassificeerd met betrekking tot de dominante factoren die de biomassa potentiëlen bepalen. Daarna zijn de resultaten uit bestaande studies samengevat, maar helaas zonder een gedegen analyse van de aannames die de variatie in resultaten verklaard. Voor de EU is het potentieel van energiegewassen ingeschat op 1,7 tot 12,8 EJ (geen jaartal is gegeven). Agrarische reststromen en bosbouw residuen kunnen in totaal 3,1-5,4 EJ leveren. Eén van de studies gaat uit van sterk toenemende opbrengsten per hectare, in vooral Oost Europa, waar het bio-energie potentieel stijgt tot 5,1-9,3 EJ. Dit getal kan worden verdubbeld indien uitgegaan wordt van hoog productieve houtachtige gewassen. Het totale maximale potentieel van energiegewassen in de EU komt daarmee uit op maximaal 22.1 EJ. Biomass Futures: Atlas of EU biomass potentials Spatially detailed and quantified overview of EU biomass potential taking into account the main criteria determining biomass availability from different sources Het Biomass Futures project is een van de meest recente en gedetailleerde potentieel analyses. Resultaten zijn beschikbaar voor 2020 en voor een referentie scenario en een sustainability scenario. In dat laatste scenario is meegenomen dat er geen biomassa geoogst mag worden uit arealen met een hoge biodiversiteit of uit een hoge koolstof massa in de aanwezige vegetatie. De productie van voedsel en andere niet energetische toepassingen heeft voorrang gekregen in de analyses, dus de potentiëlen geven de maximaal beschikbare hoeveelheid biomassa weer voor energetische en andere toepassingen. De resultaten van deze (technische) potentieel analyses staan Tabel 2. In totaal wordt het biomassa potentieel in de EU in 2020 geschat op 17.6 en 15.4 EJ in het respectievelijk referentie en sustainability scenario. De potentiëlen in zijn iets lager ( EJ). Het merendeel van dit potentieel komt van residuen uit de

13 13 landbouw, meerjarige gewassen en additionele productie van hout uit bossen. Het verschil tussen het sustainability scenario / duurzame potentieel en het referentie scenario / potentieel wordt vooral veroorzaakt door een afname van het potentieel van rotational crops (eenjarige gewassen) en perennial crops (meerjarige gras- en houtachtige gewassen) en primary forest residues (oogstresiduen uit de bosbouw). Tevens zijn in het Biomass Futures project cost supply curves bepaald, die laten zien welke productiekosten de biomassa potentiëlen beschikbaar gemaakt kan worden. Deze zijn meegenomen in de analyses waarin zowel vraag en aanbod zijn meegenomen (zie sectie 5). (EJ) 2020 Current 2020 Reference Sustainability Reference Sustainability Wastes Agricultural residues Rotational crops Perennial crops Landscape care wood Roundwood production Additional harvestable roundwood Primary forestry residues Secondary forestry residues Tertiary forestry residues TOTAL Tabel 2 Overzicht van biomassa potentiëlen in de EU in 2020 en uit het Biomass Futures project. IRENA - Global Bioenergy Supply and Demand Projections Het International Renewable Energy Agency (IRENA) heeft recent (september 2014) een studie gepubliceerd waarin de mondiale vraag naar en aanbod van biomassa in is geanalyseerd. Zie de beschrijving hiervoor voor meer informatie. Een hoog en laag scenario zijn gedefinieerd waarbij de vraag naar voedsel en de ontwikkeling van de productiviteit in de landbouw worden gevarieerd. Voor de EU worden geen gedetailleerde gegevens gerapporteerd, behalve onderstaande figuur. Europa is daarbij gedefinieerd als de EU plus Rusland. Om die reden heeft Europa het op twee na hoogste aanbod van de zes regio s die worden onderscheiden. Ongeveer een derde van het potentieel in deze regio komt van hout uit Rusland. Merk verder op dat er een groot gat is tussen het onderste en bovenste potentieel van biomassa uit bossen (7 en 21 EJ). Het totale potentieel in in Europa komt uit op ca. 20 EJ in het lage scenario en meer dan 35 EJ in het hoge scenario.

14 14 Figuur 7 Aanbod van biomassa in de EU in 3.2 Vraag naar biomassa in de EU IRENA - Global Bioenergy Supply and Demand Projections Voor de EU worden geen gedetailleerde gegevens gerapporteerd in de IRENA studie, behalve de figuur over de beschikbaarheid van biomassa in paragraaf 3.2 en onderstaande figuur waarin aanbod van biomassa en vraag naar biomassa voor energie worden vergeleken voor Europa voor het jaar. Europa is gedefinieerd als de EU en Rusland. Het totale potentieel van biomassa is 19 EJ tot 36 EJ. De vraag naar biomassa voor energietoepassingen is begroot op ca. 18 EJ. Dit betekent dat Europa zelfvoorzienend is, zelfs als wordt uitgegaan van het lage potentieel. Merk op dat dit waarschijnlijk niet geldt voor de EU, want een groot deel van het potentieel in Europa komt uit Rusland. Figuur 8 Vraag en aanbod van biomassa in de EU in

15 15 Bentsen and Felby (2012) Biomass for energy in the European Union a review of bioenergy resource assessments De National Renewable Energy Action Plans (NREAPs) die de EU lidstaten hebben opgesteld bevatten schattingen van de binnenlandse en ingevoerde bronnen van biomassa die nodig is om de doelstellingen van het EU energiebeleid te realiseren. Echter, deze schattingen worden gerapporteerd op basis van verschillende aannames met betrekking tot omzettingsrendementen. Bentsen en Felbey hebben daarom de vraag biomassa opnieuw berekend op basis van de NREAPS en op basis van standaard conversie efficiënties en de veronderstelling dat 11% van de Europese elektriciteitsproductie is gebaseerd op co-generatie van warmte en elektriciteit. Figuur 9 Vraag naar biomassa in de EU in 2005 tot en met De jaarlijkse vraag naar biomassa voor energietoepassingen is berekend op 5,7 EJ nu en de verwachting is dat dit zal stijgen tot circa 10,0 EJ in Het merendeel van de biomassa zal worden gebruikt voor elektriciteit en warmte. IEA World Energy Outlook 2012 Volgens het International Energy Agency stijgt de vraag naar bioenergy in OECD Europe van 5.4 EJ in 2011 tot 9.1 EJ in 2035 in het New Policies Scenario / 450 scenario en 8.3 EJ in 2035 in het Current Policies scenario New Policies scenario Current Policies / 450 scenario Tabel 3 Overzicht van vraag naar biomassa in de EU in 2011 t/m 2035.

16 Overzicht beschikbaarheid van biomassa in de EU voor export naar Nederland Tabel 4 toont een overzicht van vraag naar en aanbod van biomassa in de EU in 2020 en. De IRENA studie voorspelt de hoogste vraag naar biomassa en ook het hoogste aanbod van biomassa in. Dit komt deels omdat in die studie Europa ook Rusland omvat. Een groot deel van het potentieel komt namelijk van biomassa uit de bosbouw in Rusland. De getallen uit deze studie zijn daarom lastig te vergelijken met de andere studies en zijn daarom niet meegenomen bij het bepalen van het tekort overschot aan biomassa in de EU. De review studies van Long et al. (2013) en Bentsen and Felby (2012) laten een brede range in schattingen van het potentieel van biomassa in de EU zien. Opvallend is dat in deze studies hoge potentiëlen voor energiegewassen worden voorspeld en lage potentiëlen voor residuen en reststromen ten opzicht van het Biomass Futures project. Dit komt deels doordat het Biomass Futures completer is met betrekking tot de typen residuen die zijn meegenomen. Afgezien daarvan komt de grootste onzekerheid door het onzekere potentieel van energiegewassen. Zo wordt in het IPCC SRREN het potentieel van biomassa in de EU in geschat op EJ. De waardes uit het Biomass Futures project voor energiegewassen lijken dan ook aan de conservatieve kant.

17 17 Tabel 4 Overzicht van aanbod van en vraag naar biomassa in de EU. Aanbod van biomassa (EJ) Jaar Energie-gewassen Overig Totaal (EJ) Vraag naar biomassa voor energie Jaar Totaal (EJ) IRENA - Laag IRENA 18 IRENA - Hoog Bentsen and Felby Biomass Futures reference IEA New Policies scenario 8.4 Biomass Futures sustainability IEA Current policies / 450 scenario 7.7 Biomass Futures reference Biomass Futures sustainability n/d Bentsen and Felby MINIMUM MINIMUM 7.7 MAXIMUM MAXIMUM 10 Long et al * Deze drie getallen gelden voor, van links naar rechts, Surplus landbouwgrond, Surplus landbouwgrond bij intensivering landbouw en voor Gedegradeerde gronden. Overschot van biomassa Jaar Totaal (EJ) MINIMUM 2.4 MAXIMUM 13.2

18 18 Voor de EU wordt in de vergelijking van vraag en aanbod uitgegaan van een maximum potentieel in van energiegewassen van 7.4 EJ in de EU en voor residuen en afval is uitgegaan van de 13 EJ uit het sustainability scenario uit het Biomass Futures project, aangezien die analyse meer recent is en meer compleet lijkt te zijn dan eerdere studies. Dit betekent dat het maximum ligt op 20.4 EJ. Ook voor het minimale potentieel wordt uit gegaan van de Biomass Futures gegevens. Dit betekent dat het totale potentieel in de EU varieert tussen de 14.5 en 20.9 EJ. De bandbreedte van de vraag naar bioenergie in de EU in is met 7.7 tot 10 EJ relatief beperkt. Dit komt deels omdat de onderliggende analyses uitgaan van het (ambitieuze) klimaatbeleid van de EU, waarin het gebruik van biomassa een belangrijke rol speelt. Dit alles betekent dat de EU naar alle waarschijnlijkheid voldoende biomassa kan produceren om aan de binnenlandse vraag voor energietoepassingen te voldoen. Het overschot van biomassa is begroot op 2.4 tot 13.2 EJ in. De verwachting is dat er dus voldoende biomassa beschikbaar is in de EU voor export naar Nederland ten behoeve van de chemische industrie. De resultaten laten verder zien dat de potentiëlen sterk worden beïnvloed door het potentieel van energiegewassen en daarmee door overheidsbeleid gericht op het verhogen van de efficiënt landgebruik in de landbouw.

19 19 Referenties Biomass Futures / Elbersen, B., H. Böttcher, I. Startisky, G. Hengeveld, M.-J. Schelhaas and H. Naeff (2012). Biomass Futures project. Atlas of EU biomass potentials. Deliverable 3.3: Spatially detailed and quantified overview of EU biomass potential taking into account the main criteria determining biomass availability from different sources. Wageningen, The Netherlands and Laxenburg, Austria, Alterra - part of Wageningen UR and the International Institute for Applied Systems Analysis EEA (2006) How much bioenergy can Europe produce without harming the environment? EEA rapport, European Environment Agency (EEA). IEA (2013). World Energy Outlook Paris, France, International Energy Outlook: 660. IPCC / Chum, H., A. Faaij, J. Moreira, G. Berndes, P. Dhamija, H. Dong, B. Gabrielle, A. Goss Eng, W. Lucht, M. Mapako, O. Masera Cerutti, T. McIntyre, T. Minowa, K. Pingoud, 2011: Bioenergy. In IPCC Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation [O. Edenhofer, R. Pichs-Madruga, Y. Sokona, K. Seyboth, P. Matschoss, S. Kadner, T. Zwickel, P. Eickemeier, G. Hansen, S. Schlömer, C. von Stechow (eds)], Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA. IRENA (2014) Global Bioenergy Supply and Demand Projections. A working paper for REmap. Abu Dhabi, United Arab Emirates Long, H., X. Li, H. Wang and J. Jia (2013). Biomass resources and their bioenergy potential estimation: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews 26(0): Nova Institut (2014) Sustainable biomass potential for biofuels in competition to food, feed, bioenergy and industrial material use in Germany, Europe and worldwide. Unpublished results. UK Energy Centre (20 11) Energy from biomass: the size of the global resource - An assessment of the evidence that biomass can make a major contribution to future global energy supply.

20 Edward Smeets LEI / Wageningen UR edward.smeets@wur.nl in opdracht van BE Basic

Bio-energieteelt: een onuitputtelijke bron?

Bio-energieteelt: een onuitputtelijke bron? PBL-Achtergrondstudie Bio-energieteelt: een onuitputtelijke bron? Het potentieel van bioenergieteelt nader bekeken Auteurs: Anne Gerdien Prins & Jan Ros Contact: annegerdien.prins@pbl.nl Maart 2014 PBL-publicatienummer

Nadere informatie

Nutriënten en organische stof stromen en voorraden op wereld en Europese schaal. Jan Peter Lesschen. Kimo van Dijk en Oene Oenema

Nutriënten en organische stof stromen en voorraden op wereld en Europese schaal. Jan Peter Lesschen. Kimo van Dijk en Oene Oenema Nutriënten en organische stof stromen en voorraden op wereld en Europese schaal Jan Peter Lesschen Kimo van Dijk en Oene Oenema Introductie Bodemvruchtbaarheid ongelijk verdeeld in de wereld Natuurlijke

Nadere informatie

Nut en noodzaak van schaliegas vanuit energieperspectief

Nut en noodzaak van schaliegas vanuit energieperspectief Nut en noodzaak van schaliegas vanuit energieperspectief Jeroen de Joode Schaliegasbijeenkomst provincie Noord-Brabant s-hertogenbosch, 27 september 2013 www.ecn.nl Hoofdboodschap Rol gas in NL energiesysteem

Nadere informatie

CO 2 -PRIJS EN VEILINGOPBRENGSTEN IN DE NATIONALE ENERGIEVERKENNING 2015

CO 2 -PRIJS EN VEILINGOPBRENGSTEN IN DE NATIONALE ENERGIEVERKENNING 2015 CO 2 -PRIJS EN VEILINGOPBRENGSTEN IN DE NATIONALE ENERGIEVERKENNING 2015 Achtergronden bij de projecties PBL-notitie Corjan Brink 6 oktober 2015 PBL-publicatienummer: 1900 Colofon CO 2 -PRIJS EN VEILINGOPBRENGSTEN

Nadere informatie

Voetafdruk van de Nederlandse consumptie, 2005

Voetafdruk van de Nederlandse consumptie, 2005 Indicator 14 juni 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De hoeveelheid land die nodig is

Nadere informatie

Agrarische grondprijzen in soorten en maten

Agrarische grondprijzen in soorten en maten Agrarische grondprijzen in soorten en maten Oktober 2015 Wietse Dol, Paul Peter Kuiper 1 en Martien Voskuilen De gemiddelde grondprijs geeft een goed beeld van de grondprijsontwikkeling, mits rekening

Nadere informatie

F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers

F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers F.4.1 Inleiding Deze bijlage geeft een toelichting bij de productie en verwerking van het Nederlands afval sinds 1985 plus een inschatting hiervan tijdens de komende planperiode.

Nadere informatie

Biomassa: brood of brandstof?

Biomassa: brood of brandstof? RUG3 Biomassa: brood of brandstof? Centrum voor Energie en Milieukunde dr ir Sanderine Nonhebel Dia 1 RUG3 To set the date: * >Insert >Date and Time * At Fixed: fill the date in format mm-dd-yy * >Apply

Nadere informatie

Hoe voeden we 9 mrd mensen optimaal: lokaal of mondiaal? Aalt Dijkhuizen MVO

Hoe voeden we 9 mrd mensen optimaal: lokaal of mondiaal? Aalt Dijkhuizen MVO Hoe voeden we 9 mrd mensen optimaal: lokaal of mondiaal? Aalt Dijkhuizen MVO 12-03-2015 NL Agri & Food: oprecht een topsector! Tweede exporteur ter wereld Stevige pijler onder de economie 10% v/h BNP;

Nadere informatie

Fosfaat en bio energie. Anton Haverkort

Fosfaat en bio energie. Anton Haverkort Fosfaat en bioenergie Anton Haverkort? BbE grondstoffen, visie RvB Randvoorwaarden Organisatie / integrale goederenstroom (value chain) Drivers: Olie schaarser/ duurder Mitigatie agenda Agrarische afvalstromen

Nadere informatie

Bijlage Indicatieve streefcijfers voor de lidstaten

Bijlage Indicatieve streefcijfers voor de lidstaten bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 311 E van 31/10/2000 Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bevordering van elektriciteit uit hernieuwbare

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD HOUTIGE BIOMASSA ALGEMEEN

VRAAG EN ANTWOORD HOUTIGE BIOMASSA ALGEMEEN VRAAG EN ANTWOORD HOUTIGE BIOMASSA ALGEMEEN Wat is biomassa? Biomassa is organisch materiaal afkomstig van bomen en planten. Ook mest, slib en andere biologisch afbreekbare stoffen worden beschouwd als

Nadere informatie

Wat is de rationale voor Regionale Biomassaketens?

Wat is de rationale voor Regionale Biomassaketens? Wat is de rationale voor Regionale Biomassaketens? Wolter Elbersen (Wageningen UR) Amersfoort, 1 december 2011 Biomassa en Bioenergie in Nederland Netherlands 4 million ha total and 2 million ha agriculture

Nadere informatie

Het Klimaatdebat. 09/01/2013 Bart Strengers

Het Klimaatdebat. 09/01/2013 Bart Strengers Het Klimaatdebat 1 De Klimaatwetenschap Brede overeenstemming over grote lijn en dat is in toenemende mate al decennia lang het geval De aarde warmt op en dat komt grotendeels door de mens. Wetenschap

Nadere informatie

Gemeente Bergen. Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016

Gemeente Bergen. Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016 Gemeente Bergen Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot 2020 Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016 Energiegebruik 2010-2015 Energiegebruik Bergen (NH. (GWh) 2010 2011

Nadere informatie

Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna

Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna W.J. Willems (PBL) & J.J. Schröder (PRI Wageningen UR) november 2013 Sinds 2010 is de gebruiksnorm

Nadere informatie

HERNIEUWBARE ENERGIE IN ITALIË

HERNIEUWBARE ENERGIE IN ITALIË HERNIEUWBARE ENERGIE IN ITALIË Overzicht 1 Hernieuwbare energiebronnen (hierna ook: HE) spelen een belangrijke rol in het kader van het Italiaanse energiesysteem. Ze worden uitvoerig gebruikt om elektriciteit

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

DUURZAME VOEDSEL PRODUCTIE IN 2050: INTENSIVEREN EN EXTENSIVEREN! JAN WILLEM ERISMAN

DUURZAME VOEDSEL PRODUCTIE IN 2050: INTENSIVEREN EN EXTENSIVEREN! JAN WILLEM ERISMAN DUURZAME VOEDSEL PRODUCTIE IN 2050: INTENSIVEREN EN EXTENSIVEREN! JAN WILLEM ERISMAN Louis Bolk (1866-1930) Hoe ruimer zou onze opvatting van het leven zijn, indien het ons gegeven was dit eens te bestuderen

Nadere informatie

Landbouw richting 2020

Landbouw richting 2020 A Landbouw richting 2020 Bert-Jan Aling Rabobank Nederland Sectormanager Food & Agri Financieringsvolume 1996-2009 30,0 28,1 30,1 28,0 26,0 23,4 25,8 24,0 22 22,2 22,0 19,7 20,5 20,0 18,2 19 18,0 17,1

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Prof. Dr. Martin Kropff Rector Magnificus Wageningen University Vice-president Raad van Bestuur Wageningen UR Ons klimaat verandert Ons klimaat verandert Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie. Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105

Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie. Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105 Milieu- en klimaatuitdagingen voor de 21ste eeuw: van Europese visie naar lokale betekenis en actie Hans Bruyninckx, Mortsel, 9 oktober 2105 Presentation by Dr. Hans Bruyninckx, Executive Director, EEA

Nadere informatie

Management samenvatting

Management samenvatting Management samenvatting Haalbaarheidsstudie - Bio-energie als duurzame oplossing voor het bereiken van energiedoelstellingen in de gemeente Ede 1. Introductie 1.1 Achtergrond Biomassa wordt over het algemeen

Nadere informatie

BioMCN: Advanced Sustainable Biofuels BIObased Industry april 2015 Jeroen Koot -CEO

BioMCN: Advanced Sustainable Biofuels BIObased Industry april 2015 Jeroen Koot -CEO BioMCN: Advanced Sustainable Biofuels BIObased Industry 2015 9 april 2015 Jeroen Koot -CEO Content Bio-methanol belangrijke grondstof voor o.a. transport en chemie BioMCN ontwikkelt duurzame en bio-based

Nadere informatie

Het Klimaatdebat. 09/01/2013 Bart Strengers

Het Klimaatdebat. 09/01/2013 Bart Strengers Het Klimaatdebat 1 De Klimaatwetenschap Brede overeenstemming over grote lijn en dat is in toenemende mate al decennia lang het geval De aarde warmt op en dat komt grotendeels door de mens. Wetenschap

Nadere informatie

klimaatverandering en voedsel

klimaatverandering en voedsel klimaatverandering en voedsel Parijs; wat is er afgesproken en gaat het lukken? Wat betekent dit voor landbouw en voeding? Energie transitie als voorbeeld voor producent en consument Duurzaamheid als paradigma.

Nadere informatie

Komt CCS op tijd of haalt duurzame energie in? Pieter Boot Vijfde nationaal CCS Symposium 25 juni 2010

Komt CCS op tijd of haalt duurzame energie in? Pieter Boot Vijfde nationaal CCS Symposium 25 juni 2010 Komt CCS op tijd of haalt duurzame energie in? Pieter Boot Vijfde nationaal CCS Symposium 25 juni 2010 Cutting Energy Related CO 2 Emissions Baseline Emissions 62 Gt BLUE Map Emissions 14 Gt 2030 Key aspects

Nadere informatie

Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 2030

Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 2030 IP/3/661 Brussel, 12 mei 23 Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 23 In 23 zal het wereldenergieverbruik verdubbeld zijn; fossiele brandstoffen, voornamelijk

Nadere informatie

De club van Rome had toch gelijk!

De club van Rome had toch gelijk! De club van Rome had toch gelijk! Bernard Dam MECS, Chemical Engineering, Faculty of Applied Science, Delft University of Technology 11 november 2009 Delft University of Technology Challenge the future

Nadere informatie

Koolstofcyclus in de zee. Stefan Schouten. NIOZ is part of the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO)

Koolstofcyclus in de zee. Stefan Schouten. NIOZ is part of the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) Koninklijk Royal Netherlands Nederlands Institute Instituut for voor Sea Research Zeeonderzoek Koolstofcyclus in de zee Stefan Schouten NIOZ is part of the Netherlands Organisation for Scientific Research

Nadere informatie

Meer biomassa bijstoken?

Meer biomassa bijstoken? Meer biomassa bijstoken? Is duurzaam gecertificeerde biomassa macro gezien altijd duurzaam of speelt er meer? CE Delft sinds 1978 Onafhankelijk onderzoek en advies Milieu, economie, techniek en beleid

Nadere informatie

7 Afvalbeheerscenario s

7 Afvalbeheerscenario s 7 Afvalbeheerscenario s 7.1 Inleiding Om het toekomstig afvalstoffenbeleid te kunnen formuleren en uitvoeren, is het noodzakelijk dat inzicht bestaat in het te verwachten afvalaanbod en afvalbeheer in

Nadere informatie

Caro De Brouwer 27/11/2013

Caro De Brouwer 27/11/2013 Caro De Brouwer 27/11/2013 Caro De Brouwer 2e Master Irw Energie, KUL Erasmus Imperial College London Thesis: Solvent storage for postcombustion CCS in coal fired plants Voorzitter YERA Young Energy Reviewers

Nadere informatie

Beschikbaarheid en duurzaamheid in EU

Beschikbaarheid en duurzaamheid in EU Beschikbaarheid en duurzaamheid in EU Wat doet Staatsbosbeheer? Wat gebeurt er in EU? Henk Wanningen Wat is Staatsbosbeheer? Verzelfstandigd overheidsbedrijf Areaal 265.000 ha Bos 100.000 ha Bos 27% NL-bos

Nadere informatie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie

Duorsume enerzjy yn Fryslân. Energiegebruik en productie van duurzame energie Duorsume enerzjy yn Fryslân Energiegebruik en productie van duurzame energie 1 15 11 oktober 1 Inhoud Management Essay...3 1 Management Essay De conclusies op één A4 De provincie Fryslân heeft hoge ambities

Nadere informatie

GROENE KOOLWATERSTOFFEN. Marcel Weeda, Remko Detz, Jeffrey Sipma

GROENE KOOLWATERSTOFFEN. Marcel Weeda, Remko Detz, Jeffrey Sipma GROENE KOOLWATERSTOFFEN Marcel Weeda, Remko Detz, Jeffrey Sipma AANLEIDING: Grote belangstelling voor waterstof in de aanloop naar, en binnen het Klimaatakkoord Scenario s, projecties en schattingen voor

Nadere informatie

De rol van biomassa in de energietransitie Inleiding Debat 22 nov 2017

De rol van biomassa in de energietransitie Inleiding Debat 22 nov 2017 Jan Peter Nap Hanze Research Energy De rol van biomassa in de energietransitie Inleiding Debat 22 nov 2017 Energietransitie 2 Er staat veel op het spel Klimaatverandering - CO 2, opwarming, milieu, afspraken

Nadere informatie

Biobased economy vanuit ketenperspectief. Woody Maijers Lector Integrale voedsel- en productieketens Directeur van De Ketencoach

Biobased economy vanuit ketenperspectief. Woody Maijers Lector Integrale voedsel- en productieketens Directeur van De Ketencoach Biobased economy vanuit ketenperspectief Woody Maijers Lector Integrale voedsel- en productieketens Directeur van De Ketencoach 1 Van lineair naar circulair 2 Van ketens naar netwerken Productie biomassa

Nadere informatie

Energie uit hout. Inzet van lokaal en niet-lokaal hout en borging van duurzaamheid. Your partner in bioenergy

Energie uit hout. Inzet van lokaal en niet-lokaal hout en borging van duurzaamheid. Your partner in bioenergy Energie uit hout Inzet van lokaal en niet-lokaal hout en borging van duurzaamheid Auteur Datum Martijn Vis 31-10-2013 Your partner in bioenergy BTG Biomass Technology Group B.V. Bestaat 26 jaar 100% focus

Nadere informatie

Klimaat & CO 2, Parijs, Polen Wereldwijde doelen, NL-doelen Energie in de gemeente Wierden Opties duurzame opwek:

Klimaat & CO 2, Parijs, Polen Wereldwijde doelen, NL-doelen Energie in de gemeente Wierden Opties duurzame opwek: Scenario s Jaap de Boer Energy Watch Klimaat & CO 2, Parijs, Polen Wereldwijde doelen, NL-doelen Energie in de gemeente Wierden Opties duurzame opwek: Twence Zon (particulier, bedrijven, zonneparken) Wind

Nadere informatie

5 Kansen en knelpunten voor de houtsector en boseigenaren

5 Kansen en knelpunten voor de houtsector en boseigenaren 5 Kansen en knelpunten voor de houtsector en boseigenaren In dit hoofdstuk wordt de vergelijking van vraag en aanbod samengevat en gekeken welke kansen en knelpunten er gesignaleerd kunnen worden voor

Nadere informatie

Klimaatverandering en klimaatscenario s in Nederland

Klimaatverandering en klimaatscenario s in Nederland Page 1 of 6 Klimaatverandering en klimaatscenario s in Nederland Hoe voorspeld? Klimaatscenario's voor Nederland (samengevat) DOWNLOAD HIER DE WORD VERSIE In dit informatieblad wordt in het kort klimaatverandering

Nadere informatie

Biodieselproductie uit palmolie en jatropha in Peru en impact voor duurzaamheid.

Biodieselproductie uit palmolie en jatropha in Peru en impact voor duurzaamheid. Biodieselproductie uit palmolie en jatropha in Peru en impact voor duurzaamheid. Een Levens Cyclus Duurzaamheids Analyse Auteur: Baukje Bruinsma November 2009 Samenvatting. Door het verbranden van fossiele

Nadere informatie

Biobrandstoffen: Hype of duurzame oplossing? Prof. Wim Soetaert

Biobrandstoffen: Hype of duurzame oplossing? Prof. Wim Soetaert Biobrandstoffen: Hype of duurzame oplossing? Prof. Wim Soetaert 1 Fossiele grondstoffen worden steeds duurder Petroleumprijs in dollar per vat Hernieuwbare grondstoffen: opbrengst per ha stijgt voortdurend

Nadere informatie

Hernieuwbare Energie in Olst-Wijhe

Hernieuwbare Energie in Olst-Wijhe Hernieuwbare Energie in Olst-Wijhe Update April 2019 Uitgevoerd in opdracht van: Opgesteld door: Ir. G.F. Bakema Versie: 1 TELEFOON Schimmelpennincksingel 51, 7431ZL Diepenveen +31 (0)655 156 776 info@solwind.nl

Nadere informatie

Broeikasgasemissies Landbouw en Visserij: cijfers en beleid

Broeikasgasemissies Landbouw en Visserij: cijfers en beleid Broeikasgasemissies Landbouw en Visserij: cijfers en beleid Rondetafel Klimaat, 20/06/2016 Departement Landbouw en Visserij Inhoud (1) Waar wil Europa naartoe? (2) Waar staat Vlaanderen? Landbouw en visserij?

Nadere informatie

Energievoorziening Rotterdam 2025

Energievoorziening Rotterdam 2025 Energievoorziening Rotterdam 2025 Trends Issues Uitdagingen 9/14/2011 www.bollwerk.nl 1 Trends (1) Wereld energiemarkt: onzeker Toenemende druk op steeds schaarsere fossiele bronnen Energieprijzen onvoorspelbaar,

Nadere informatie

Monitor energie en emissies Drenthe

Monitor energie en emissies Drenthe Monitor energie en emissies Drenthe 2012-2015 - november 2017 www.ecn.nl Monitor energie en emissies Drenthe 2012-2015 Deze monitor sluit aan op de notitie Energie en emissies Drenthe 2020, 2023 en 2030

Nadere informatie

Beleid voor biomassa. -Lopend beleid -Discussies -Trends

Beleid voor biomassa. -Lopend beleid -Discussies -Trends Beleid voor biomassa -Lopend beleid -Discussies -Trends Beleid duurzame energie in beweging Volkskrant 30 maart 2010: Van der Hoeven neemt afstand van eigen duurzaamheidsbeleid Van onze verslaggever Michael

Nadere informatie

Water crisis - kunnen ingenieurs nog iets bijbrengen?

Water crisis - kunnen ingenieurs nog iets bijbrengen? Water crisis - kunnen ingenieurs nog iets bijbrengen? James.Leten@siwi.org Wereldwijds Opportuniteiten Regionaal - Stroomgebied Lokaal: checklist 2000 2015 millennium ontwikkelingsdoelstellingen 2000 2015

Nadere informatie

Vergelijking met buitenland

Vergelijking met buitenland Vergelijking met buitenland Michel de Haan Wageningen UR - LR USA NL Our Mission: Create a better understanding of milk production world-wide India China Ethiopia Argentinië Brazil Waarom vergelijking

Nadere informatie

Triodos duurzaam bouwen. Onze visie en assessment methode voor duurzaam bouwen

Triodos duurzaam bouwen. Onze visie en assessment methode voor duurzaam bouwen Triodos duurzaam bouwen Onze visie en assessment methode voor duurzaam bouwen Overzicht 1. Inleiding 2. Criteria & vragen 1. Essentiële criteria 2. Project criteria 3. Context 2 Overzicht 1. Inleiding

Nadere informatie

Het nieuwe Europese klimaatplan voor 2030: behoudt de EU haar voortrekkersrol?

Het nieuwe Europese klimaatplan voor 2030: behoudt de EU haar voortrekkersrol? Het nieuwe Europese klimaatplan voor 2030: behoudt de EU haar voortrekkersrol? Dr. Jos Delbeke, DG Klimaat Actie, Europese Commissie, Universiteit Hasselt, 25/2/2014 Overzicht 1. Klimaat en energie: waar

Nadere informatie

Waterstof. Hoe het kleinste element in het periodiek systeem een grote drijvende kracht vormt voor de energie- en chemische industrie transitie

Waterstof. Hoe het kleinste element in het periodiek systeem een grote drijvende kracht vormt voor de energie- en chemische industrie transitie Waterstof Hoe het kleinste element in het periodiek systeem een grote drijvende kracht vormt voor de energie- en chemische industrie transitie Jörg Gigler & Marcel Weeda TKI Nieuw Gas Waterstofbijeenkomst

Nadere informatie

Tanja de Koeijer, Harry Luesink en Gideon Kruseman (LEI Wageningen UR) November 2013

Tanja de Koeijer, Harry Luesink en Gideon Kruseman (LEI Wageningen UR) November 2013 Bijlage notitie 9. Ex ante evaluatie mestbeleid 213 Effect van verplichte mestverwerking op de afzetprijs van mest: 1: Empirisch-theoretische relatie tussen vraag en van. Tanja de Koeijer, Harry Luesink

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIE UIT BIOMASSA: kansen, knelpunten & dilemma s

DUURZAME ENERGIE UIT BIOMASSA: kansen, knelpunten & dilemma s Copernicus Institute of Sustainable Development DUURZAME ENERGIE UIT BIOMASSA: kansen, knelpunten & dilemma s Prof. Dr. Martin Junginger Provincie Utrecht, 20.2.2018 Vier onderwerpen 1. Inzet van biomassa

Nadere informatie

Bos en klimaatverandering

Bos en klimaatverandering Bos en klimaatverandering 19/08/2009 De mondiale trend van klimaatverandering brengt vele klimaateffecten met zich mee. Temperatuurstijging, de verandering van regenvalpatronen, hiervan kunnen we in Suriname

Nadere informatie

Introductie 27/11/2015. Biologische Voeder Grondstoffen Visie 2015-2020. Tom Wiegmans Category manager Organic Feed ingredients.

Introductie 27/11/2015. Biologische Voeder Grondstoffen Visie 2015-2020. Tom Wiegmans Category manager Organic Feed ingredients. 27/11/2015 Biologische Voeder Grondstoffen Visie 2015-2020 Tom Wiegmans Category manager Organic Feed ingredients 26 November 2015 1 Introductie Tom Wiegmans Internationale Agrarische handel gestudeerd

Nadere informatie

Safe production of Marine plants and use of Ocean Space. 2de Nederlands-Belgische Zeewierconferentie: DE MULTIFUNCTIONELE NOORDZEE

Safe production of Marine plants and use of Ocean Space. 2de Nederlands-Belgische Zeewierconferentie: DE MULTIFUNCTIONELE NOORDZEE Safe production of Marine plants and use of Ocean Space 2de Nederlands-Belgische Zeewierconferentie: DE MULTIFUNCTIONELE NOORDZEE Waarom dit project? De 2050 Challenge 2050: 10 billion people Voedsel Water

Nadere informatie

Klimaatslimme landbouw en het recht

Klimaatslimme landbouw en het recht Jonathan Verschuuren Actualiteitendag VMR 23 Maart 2017 Klimaatslimme landbouw en het recht Photocredit: GettyImages Landbouw en klimaatverandering: 3 uitdagingen 1. Terugdringen broeikasgasemissies Wereldwijde

Nadere informatie

Klimaatslimme landbouw en het recht

Klimaatslimme landbouw en het recht Jonathan Verschuuren Actualiteitendag VMR 23 Maart 2017 Klimaatslimme landbouw en het recht Photocredit: GettyImages Landbouw en klimaatverandering: 3 uitdagingen 1. Terugdringen broeikasgasemissies Wereldwijde

Nadere informatie

Wetenschappelijke Feiten. over. Bos & Energie

Wetenschappelijke Feiten. over. Bos & Energie pagina 1/9 Wetenschappelijke Feiten Bron: over FAO (2008) Bos & Energie Samenvatting en details: GreenFacts Context - Het energieverbruik in de wereld zal in de komende jaren dramatisch toenemen. Terwijl

Nadere informatie

voetafdrukrekeningen, herbe rekend

voetafdrukrekeningen, herbe rekend De Belgische voetafdrukrekeningen, herbe rekend 2 april 2009 Lies Janssen Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie De ecologische voetafdruk van België + Luxemburg Tot 2007 publiceerde Global

Nadere informatie

Zittingsdocument B7-0000/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0000/2011

Zittingsdocument B7-0000/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0000/2011 EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 27.7.2011 B7-0000/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0000/2011 ingediend overeenkomstig artikel 115, lid 5, van het

Nadere informatie

Duurzame biomassa. voor betere materialen, energie en brandstoffen

Duurzame biomassa. voor betere materialen, energie en brandstoffen Duurzame biomassa voor betere materialen, energie en brandstoffen De Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (Commissie Corbey) heeft de afgelopen jaren regelmatig adviezen uitgebracht over duurzaamheid

Nadere informatie

Biomassa, ruimte en klimaat Beoordeling ruimtelijke gevolgen stimulering biobrandstoffen; gezamenlijk eindproduct IC2, IC3 en ME04

Biomassa, ruimte en klimaat Beoordeling ruimtelijke gevolgen stimulering biobrandstoffen; gezamenlijk eindproduct IC2, IC3 en ME04 Biomassa, ruimte en klimaat Beoordeling ruimtelijke gevolgen stimulering biobrandstoffen; gezamenlijk eindproduct IC2, IC3 en ME04 Dr. Tom Kram (PBL) Dr. Eric Koomen (VU-RE) Dr.Ir. Bert Annevelink (WUR

Nadere informatie

Economie en melkproductie

Economie en melkproductie Economie en melkproductie Productschap Zuivel onderwijsdag Pierre Berntsen Directeur Agrarische Bedrijven ABN AMRO 19 november 2013 Agenda Stand van de economie Beschikbaarheid van grondstoffen en zuivel

Nadere informatie

Kennisdeling: Duurzaamheid van vergistingsprocess

Kennisdeling: Duurzaamheid van vergistingsprocess Kennisdeling: Duurzaamheid van vergistingsprocess Drs. Ing. F. Pierie Drs. L.J.M. Heijne Prof. Dr. A.J.M. Schoot Uiterkamp 6/14/2017 1 6/14/2017 2 Inleiding vergisting Onderdelen in de keten 6/14/2017

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Emissie broeikasgassen in Europa,

Emissie broeikasgassen in Europa, Indicator 11 januari 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2009 nam de Europese uitstoot

Nadere informatie

Biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (VHKA)

Biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (VHKA) Biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (VHKA) Marit van Hout, PBL 10 oktober 2018, Den Bosch TKI BBE overleg Wat staat er over biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het

Nadere informatie

5 Energiescenario s Nederland in 2050

5 Energiescenario s Nederland in 2050 STAPPENPLAN VOOR DUURZAME ENERGIEPRODUCTIE hoofdstuk 5, conceptversie 7 juli 2015 Maarten de Groot Kees van Gelder 5 Energiescenario s Nederland in 2050 5.1 Inleiding Op 15 november 2012 en 21 april 2013

Nadere informatie

Nut en noodzaak van schaliegas in Nederland

Nut en noodzaak van schaliegas in Nederland Nut en noodzaak van schaliegas in Nederland Paul van den Oosterkamp, Jeroen de Joode Schaliegas Congres - IIR Amersfoort, 30-31 Oktober 2013 www.ecn.nl Visie ECN Rol gas in NL energiesysteem nu en straks

Nadere informatie

Duurzaamheid begint bij jezelf! Alumni. 11 september 2012. jan.blom@keyknowledge.nl

Duurzaamheid begint bij jezelf! Alumni. 11 september 2012. jan.blom@keyknowledge.nl Duurzaamheid begint bij jezelf! 11 september 2012 Alumni jan.blom@keyknowledge.nl Hoe oud is duurzaamheid?? Duurzaamheid is maar vijfentwintig jaar oud! 16 juni 1987: Gro Harlem Brundtland biedt haar rapport

Nadere informatie

Kringlooptoets. Een instrument om de effectiviteit van maatregelen systematisch te onderzoeken. 24 juni 2015

Kringlooptoets. Een instrument om de effectiviteit van maatregelen systematisch te onderzoeken. 24 juni 2015 Kringlooptoets Een instrument om de effectiviteit van maatregelen systematisch te onderzoeken 24 juni 2015 Kringloop- WIJZER of TOETS? 2 Kringloopwijzer Gewassen Bodem Vee Mest Mest 3 Kringlooptoets Gewassen

Nadere informatie

1. Inleiding. Notitie Amsterdam, 8 december 2016

1. Inleiding. Notitie Amsterdam, 8 december 2016 Notitie Amsterdam, 8 december 2016 Afdeling Policy Studies Van Aan Koen Smekens, Paul Koutstaal Gijs Zeestraten (Ministerie van Economische Zaken) Kopie Onderwerp Gevolgen van scenario s uitfasering kolencentrales

Nadere informatie

Duurzaamheid van biomassa voor haarden en kachels voor huishoudelijk gebruik.

Duurzaamheid van biomassa voor haarden en kachels voor huishoudelijk gebruik. 1 Inleiding Duurzaamheid van biomassa voor haarden en kachels voor huishoudelijk gebruik. In het klimaatakkoord van Parijs 2015 is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot minder

Nadere informatie

De fosfaatbalans Huidige ontwikkelingen en toekomstvisie Schuiling, R. e.a. InnovatieNetwerkrapport nr E, Utrecht, februari 2011.

De fosfaatbalans Huidige ontwikkelingen en toekomstvisie Schuiling, R. e.a. InnovatieNetwerkrapport nr E, Utrecht, februari 2011. Samenvatting 69 De fosfaatbalans Huidige ontwikkelingen en toekomstvisie Schuiling, R. e.a. InnovatieNetwerkrapport nr. 10.2.232E, Utrecht, februari 2011. Fosfaat is onmisbaar voor de landbouw en speelt

Nadere informatie

Bodemvruchtbaarheid. fundament onder voedselproductie. René Schils

Bodemvruchtbaarheid. fundament onder voedselproductie. René Schils Bodemvruchtbaarheid fundament onder voedselproductie René Schils Bodemvruchtbaarheid fundament onder voedselproductie Wat is bodemvruchtbaarheid? Waarom is bodemvruchtbaarheid belangrijk? Wat zijn de actuele

Nadere informatie

Perspectives and Key Arguments in the Food - Fuel Debate BIOFUELS

Perspectives and Key Arguments in the Food - Fuel Debate BIOFUELS Perspectives and Key Arguments in the Food - Fuel Debate BIOFUELS Master Thesis by Anouke de Jong VU supervisor B.J. Regeer Introductie Biobrandstoffen; brandstoffen gemaakt van biomassa 1 ste generatie

Nadere informatie

Goederen en diensten van ecosystemen in Nederland, 2013

Goederen en diensten van ecosystemen in Nederland, 2013 Indicator 2 oktober 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De Nederlandse samenleving maakt

Nadere informatie

Milieu Impact van Composieten

Milieu Impact van Composieten Milieu Impact van Composieten Ben Drogt BiinC Ben Drogt,BiinC Aerospace Engineer sinds 1987 23 jaar bijdsm in verschillende R&D and Business posities Sinds 2006 focus op composieten, innovatie en duurzaamheid

Nadere informatie

PROJECTIE ETS-PRIJS VOLGENS UITGANGSPUNTEN CONCEPT WETVOORSTEL MINIMUM CO2-PRIJS ELEKTRICITEITSPRODUCTIE

PROJECTIE ETS-PRIJS VOLGENS UITGANGSPUNTEN CONCEPT WETVOORSTEL MINIMUM CO2-PRIJS ELEKTRICITEITSPRODUCTIE PROJECTIE ETS-PRIJS VOLGENS UITGANGSPUNTEN CONCEPT WETVOORSTEL MINIMUM CO2-PRIJS ELEKTRICITEITSPRODUCTIE Notitie Corjan Brink 15 november 2018 Colofon Projectie ETS-prijs volgens uitgangspunten concept

Nadere informatie

Financiële baten van windenergie

Financiële baten van windenergie Financiële baten van windenergie Grootschalige toepassing van 500 MW in 2010 en 2020 Opdrachtgever Ministerie van VROM i.s.m. Islant Auteurs Drs. Ruud van Rijn Drs. Foreno van der Hulst Drs. Ing. Jeroen

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Vereniging voor Zonnekrachtcentrales 30 nov. 2012 Energietransitie te belangrijk! Kohnstammhuis

Verslag bijeenkomst Vereniging voor Zonnekrachtcentrales 30 nov. 2012 Energietransitie te belangrijk! Kohnstammhuis Verslag bijeenkomst Vereniging voor Zonnekrachtcentrales 30 nov. 2012 Energietransitie te belangrijk! Kohnstammhuis Global Energy Assessment Naar Een Duurzame Toekomst samenvatting van de lezing van Wim

Nadere informatie

Het thema omvat vier domeinen die met behulp van modellen bestudeerd worden. De vier modellen functioneren onafhankelijk van elkaar.

Het thema omvat vier domeinen die met behulp van modellen bestudeerd worden. De vier modellen functioneren onafhankelijk van elkaar. Zwitsers milieurapport CO 2 -balans van de bosbouw en het houtbeleid in Zwitserland Bosbouw en houtindustrie dragen op verschillende manieren bij tot de vermindering van het broeikaseffect door de fixatie

Nadere informatie

Borging duurzaamheid vaste biomassa in de SDE+ Joyce de Wit RVO.nl

Borging duurzaamheid vaste biomassa in de SDE+ Joyce de Wit RVO.nl Borging duurzaamheid vaste biomassa in de SDE+ Joyce de Wit RVO.nl Aan bod komt: Wanneer duurzaamheid aantonen? Waar gaan de eisen over? Hoe toon je duurzaamheid aan? Gebruik goedgekeurde certificaten

Nadere informatie

Reactie visiedocument: Duurzame bio-economie 2030

Reactie visiedocument: Duurzame bio-economie 2030 Reactie visiedocument: Duurzame bio-economie 2030 Prof. dr. M.B. Katan, Prof. dr ir R. Rabbinge & Prof. dr. L.E.M. Vet Bijeenkomst Commissie Corbey / Utrecht, 16 januari 2015 1 Light use efficiency: terrestrial

Nadere informatie

Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging

Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging Wereldvoedselvoorziening en mondiale voedselzekerheid als uitdaging Prof. Dr Ir Rudy Rabbinge Universiteitshoogleraar Duurzame Ontwikkeling & Voedselzekerheid, Wageningen UR Debatreeks De toekomst van

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en wetgeving

Mest, mestverwerking en wetgeving Mest, mestverwerking en wetgeving Harm Smit Beleidsmedewerker Economische Zaken, DG AGRO Inhoud Feiten en cijfers. Huidig instrumentarium. Visie op mestverwerking en hoogwaardige meststoffen Toekomstig

Nadere informatie

De Energieboerderij 10/21/2011. Inhoudsopgave. toont duurzaamheid aan! Bio-energie: oplossing bij reststromen? Waarom Energieboerderij?

De Energieboerderij 10/21/2011. Inhoudsopgave. toont duurzaamheid aan! Bio-energie: oplossing bij reststromen? Waarom Energieboerderij? Inhoudsopgave De Energieboerderij Jan Kamp Wageningen UR (PPO-AGV) toont duurzaamheid aan! Waarom Energieboerderij? Opzet project Resultaten 2008 en 2009 Strategieën voor verbetering Waarom Energieboerderij?

Nadere informatie

De markt voor houtige biomassa

De markt voor houtige biomassa De markt voor houtige biomassa Jan Oldenburger Ede, 1 november 2016 Inhoud Houtige biomassa Gebruik van hout in Nederland Biomassa potentieel en benutting Biomassatoepassing en -markt Markt voor chips

Nadere informatie

A8-0392/337. Dario Tamburrano, Piernicola Pedicini, Eleonora Evi, David Borrelli, Rosa D'Amato, Marco Zullo namens de EFDD-Fractie

A8-0392/337. Dario Tamburrano, Piernicola Pedicini, Eleonora Evi, David Borrelli, Rosa D'Amato, Marco Zullo namens de EFDD-Fractie 11.1.2018 A8-0392/337 337 Overweging 7 (7) Bijgevolg is het passend om op Unieniveau een bindend streefcijfer van ten minste 27 % voor het aandeel hernieuwbare energie vast te stellen. De lidstaten moeten

Nadere informatie

Duurzame Warmte uit Biomassa

Duurzame Warmte uit Biomassa Duurzame Warmte uit Biomassa Ir. Kees W. Kwant Chair IEA Bioenergy Contents 1. Bioenergy Heat in the sustainable Global Energy Mix 2. Stimulering van duurzame warmte 1. ISDE 2. EIA 3. SDE 3. Subsidie budgetten

Nadere informatie

BIS Nederland Symposium 13 maart 2018

BIS Nederland Symposium 13 maart 2018 BIS Nederland Symposium 13 maart 2018 Karteren van organische stof in de bodem voor een duurzame toekomst Titia Mulder Soil Geography & Landscape group, Wageningen University Outline Internationale context

Nadere informatie

Nederland importland. Landgebruik en emissies van grondstofstromen

Nederland importland. Landgebruik en emissies van grondstofstromen Nederland importland Landgebruik en emissies van grondstofstromen Vraagstelling en invulling Welke materiaalstromen naar en via Nederland veroorzaken wereldwijd de grootste milieudruk? Klimaat, toxische

Nadere informatie