Jeugdplan. Benjamins/F jeugd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdplan. Benjamins/F jeugd"

Transcriptie

1 Jeugdplan. Benjamins/F jeugd

2 Hockeyplan Jongste jeugd (Benjamins). Inleiding: Hockey is een sport die in Nederland steeds populairder wordt onder de jeugd. Daardoor is te zien dat er binnen verengingen de jeugd afdeling steeds groter wordt en er mogelijk een scheve verhouding ontstaat tussen jeugd en senioren. Binnen onze verenging is dit absoluut niet anders. Door deze scheve verhouding tussen senioren en junioren is het moeilijk om oudere trainers uit de senioren te krijgen voor het trainen en coachen van de verschillende jeugd teams. Gelukkig is de bereidwilligheid van de jeugd spelers uit voornamelijk de A en B jeugd en eventueel de C jeugd te prijzen. Door de groei van jeugd leden werd het steeds moeilijker om alle trainingen op een lijn te krijgen. Vandaar dat het verzoek kwam van het bestuur aan de Technische commissie om een jeugdplan te schrijven om de kwaliteit te verhogen van de trainingen en voor het waarborgen van alle jeugd leden die nagenoeg het zelfde hebben gehad. Naast het verhogen van de kwaliteit zou dit hockeyplan er voor moeten zorg dat in de toekomst het selectiebeleid zich steeds verder gaat verbeteren. De hoop van de technische commissie is dan ook dat de jeugdtrainers enthousiast worden van dit jeugdplan en dat dit jeugdplan de ondersteuning gaat bieden die een jeugdtrainer nodig heeft bij het begeleiden van een team. De technische commissie.

3 Uitleg en werking van het jeugd plan. Dit jeugd plan is zo ontwikkelt dat elk team kan werken met dit plan. Ongeacht welke niveau dat is binnen een leeftijdscategorie. Dit hockeyplan kent dan ook de volgende leerlijnen die gedurende de jeugdopleiding behandeld worden. Technische vlak: Lopen met de bal Spelen van de bal. Passeer bewegingen. Hockeyhouding. Scoren. Verdedigen.. Tactische vlak: Lopen met bal. Lopen zonder bal. Samenspel. Uitverdedigen. Drukzetten. Strafcorner (verdedigend aanvallend). De leerlijnen zijn als volgt uitgewerkt. Eerst staat er beschreven wat de leerlijn inhoud en staat er omschreven hoe de beweging eruitziet. Vervolgens staan daar onder verschillende stappen met daar achter een opdrachtvorm. Jij als trainer moet er voor gaan zorgen dat jou deelnemers deze stap kunnen laten zien op het moment dat jij daar als trainer om vraagt. Naast de opdrachtvorm die vast ligt mag je zelf bepalen op wat voor een manier je dat gaat uitvoeren in jou training. Naast de opdrachtvorm is er onder geschreven wat het gevolg moet zijn van jou handelen als trainer. Dit is een ruggensteun die jou kan helpen met het controleren of de oefening correct is gegaan en of het leerresultaat goed is naar aanleiding van jou handelen. Als laatst heb ik bij de stappen erbij geschreven bij welk niveau iemand is bij een stap. Je kunt dus zo zien of iemand toe is aan de volgende stap of dat er nog echt oefening nodig is om die stap te halen. Wij als technische commissie zijn van mening op het moment dat 80% de op niveau 4 zit er een stap gemaakt dient te worden naar de volgende stap. Naast het gebruik van de leerlijn wil de technische commissie graag de kwaliteit waarborgen en erop toe zien dat het niveau gedurende de jeugd blijft stijgen. Mocht het zo zijn dat een team om wat voor reden dan ook achter blijft en de groei niet voldoende is, willen wij als de technische commissie dit graag weten. Daarom is de technische commissie van mening dat er om de tien weken een test dag/training is waarbij de trainers eenmalige een ander team krijgen waarbij ze door de technische commissie vastgestelde oefening krijgen die ze moeten beoordelen op wat voor een niveau de deelnemers zitten. Dit zal worden gedaan aan de hand van de S.T.I.P lijst wat staat voor Snelheid, Techniek, Intelligentie, Persoonlijkheid. Dit zal verder worden uitgelegd onder het hoofdstuk beoordelen.

4 Visie: Algemeen: De technische commissie is van mening dat ten alle tijden het individueel voor gaat aan het team. Dit houdt in dat de deelnemers zoveel mogelijk op eigen niveau moeten trainen en spelen. Dit zal vooral gedaan worden aan de hand van game like situaties. Dit houd in dat alle technieken en tactieken gebaseerd moeten zijn op wedstrijdsituaties. Tactiek MHCB: Binnen onze vereniging wordt er aan de hand van de tactiek getraind die gehanteerd wordt door heren en dames 1. Dit houdt in dat er ten alle tijden gestreefd dient te worden naar het hanteren van het systeem (1 keeper, 1 laatste man, 3 verdedigers, 3 middenvelders en 3 aanvallers). Dit systeem zou er voor moeten zorgen dat er moeiteloos speler(s) kunnen worden uitgeleend binnen de jeugd elftalen en dat de aansluiting vanuit de A jeugd richting de senioren beter zou moeten verlopen. Mini s: Gedurende de mini periode tot en met de D8 jeugd zal de nadruk liggen op de technische vaardig maken van de deelnemers. De tactische vaardigheden komen op dat moment op het tweede plan. Dit zal pas echt vormen gegeven worden op het moment ze door gaan stromen richting de D jeugd. De technische vaardigheden dienen vooral toegepast te worden in individuele vormen, waarbij zoveel mogelijk oefeningen met stick en bal moeten worden uitgevoerd. Waarbij het game like toegevoegd dient te worden. D,C,B,A: Gedurende deze periode zal het technische leerlijn steeds minder worden en zal er vooral tactische getraind dient te worden. Waarbij alle oefeningen game link moeten zijn (wedstrijdsituatie). Dat betekend dat alle oefeningen moet bijdragen aan een betere wedstrijdprestatie. Jongste jeugd: Kerndoelen: Het aanleren van de juiste hockeyhouding. Het lopen van de bal met richting verandering d.m.v. het verplaatsen het lichaam. Begin maken met richting verandering d.m.v. stickhandeling. Het stoppen van de bal. Het spelen van de bal doormiddel van een push en schuifslag. Planning: We gaan uit dat deze deelnemer 40 training krijgen op jaarbasis.

5 Methodiek hockeyhouding: Omschrijving van de hockeyhouding: Vastpakken van de stick gaat als volgt, de benjamin pakt de stick boven aan de grip vast, waarbij gelet moet worden op de v stand die te zien moet zijn tussen duim en wijsvinger op het moment dat de krul naar boven wijst. De andere hand moet minimaal 3 volwassen vuisten (4 tot 5 vuisten van de benjamin) daaronder en moet op de zelfde manier worden vast gepakt als de linkerhand. Maar met de kanttekening dat de deelnemer deze losjes vast houdt (in het begin is dit zeer moeilijk voor de benjamin). Houding van het lichaam: Licht door de knieën zaken, rechte rug. De linker elleboog moet uitsteken (je moet op je horloge kunnen kijken). Plaats van de bal de ten opzichten van het lichaam: De bal ligt ten allen tijden rechts voor je (altijd voor je voeten nooit langs je!) Methodiek hockeyhouding. Stap 1: De trainer laat de benjamin de stick voor de deelnemers neer laten leggen (als het kan met de krul omhoog) vervolgens de stick laten oppakken met de linker hand aan het uiteinde. Gevolg stap 1: Als het goed is en de deelnemers de stick goed hebben opgepakt hebben ze meteen de eerste v houding tussen duim en wijsvinger. 1: De deelnemer heeft geen idee hoe hij de stick moet vast pakken. 2: De deelnemer pakt de stick op maar heeft aanwijzingen en hulp nodig om de stick vast te pakken. 3: De deelnemer hoeft alleen herinnert te worden wanneer hij de stick vast heeft. 4: De deelnemer pakt de stick meteen goed vast en corrigeert eventueel nog mocht dit nodig zijn. Stap 2: De stick op laten pakken van de grond zoals beschreven staat bij stap 1. Vervolgens een tweede actie de plaatsing van de rechterhand. 4 a 5 benjamin vuisten daaronder. En op dezelfde manier als de rechterhand vast pakt. Gevolg stap 2: Als het goed is heeft de benjamin zijn stick nu goed vast. Op het moment dat je er nu een bal voor legt zul je zien dat de hockeyhouding al aardig begint te kloppen. Blijf er echter opletten, dat handplaatsing goed blijft. 1: De deelnemer pakt de stick verkeerd om vast/heeft geen idee hoe hij de stick moet vast pakken. 2: De deelnemer plaatst de linkerhand goed maar heeft moeite met bepalen waar de rechterhand moet. 3: De deelnemer plaatst de handen goed maar niet ver genoeg uit elkaar. 4: De deelnemer pakt de stick meteen goed vast en controleert dit doormiddel van de dubbele v tussen duim en wijs vinger. Stap 3: De vorige stappen zijn bekend. Nu kunnen we gaan naar de lichaamshouding. de deelnemer pakt zijn stick nu vast. Vervolgens vertel je in eerste instantie dat hij op zijn horloge moet kijken (elleboog vrij van het lichaam) en iets door de knieën moet gaan.

6 Gevolgen stap 3: De hockeyhouding is compleet. Er kan een begin worden gemaakt met hockey. 1: Deelnemer weet de stick goed vast te pakken maar weet vervolgens niet hoe ze moet gaan staan. 2: Deelnemer heeft de stick goed vast maar vergeet dat door de knieën te zaken (loopt met een kromme rug). 3: Deelnemer heeft de stick goed vast maar heeft nog moeite met naar buiten steken van de linker elleboog. 4: Deelnemer weet precies hoe de hockeyhouding is en pas dit met een toe.

7 Methodiek Lopen met de bal. Inleiding. Voor dat een kind toe is aan lopen met de bal. Moet eerst de leerlijn hockeyhouding goed zijn behandeld! Dan pas kun je de volgende stap maken naar lopen met de bal. Het is namelijk zo dat lopen met een bal precies de hockeyhouding is alleen komt er nu een bal tegen de stick te liggen. Van groot belang is dat de deelnemer in de benjamin zoveel mogelijk doet en speelt met zijn stick en de bal. Daarnaast is het de bedoeling dat de benjamin zoveel mogelijk herhaling maakt om de beweging eigen te maken. Omschrijving van de beweging. Zoals hierboven beschreven staat het beginpunt waarvan de vorige leerlijn Hockeyhouding geëindigd is. Deze basis moet goed. Op dat moment kan het lopen met de bal eindelijk niet meer fout gaan. Zolang de deelnemer maar een paar punt goed blijft doen en er op gecorrigeerd blijft worden. Deze punten zijn: Het laten uitsteken van de linker elleboog. De bal altijd voor het lichaam is (normaal rechts voor het lichaam). Handen ver genoeg uit elkaar (3 volwassen vuisten/ 4 a 5 benjamin vuisten). Het door de knieën zaken. Losjes vast houden met de rechterhand. Stap 1: De deelnemer gaat in de hockeyhouding staan met de bal tegen de stick en neemt deze voor 3 meter mee in de forehand. Gevolgen: Als de deelnemer de juiste houding hanteert en je laat hem langs een rechte lijn lopen. Moet je kunnen zien dat de bal parallel of zelf over de lijn zal lopen. 1: De deelnemer kan lopen met de bal in de forehand maar moet wel continu kijken naar de bal om te zorgen dat hij de bal in de stick heeft. 2: De deelnemer kan lopen/doorlopen met de bal in de forehand maar verlies nog af en toe de bal. 3: De deelnemer kan versnellen met de bal in de forehand maar raakt nog af en toe de bal kwijt. 4: De deelnemer kan versnellen/rennen met de bal in de forehand en kijkt niet meer naar de bal. Stap 2: De deelnemer gaat in de hockeyhouding staan met de bal tegen de stick en gaan vervolgens met de bal aan de stick 1 meter recht door lopen om vervolgens een flauwe bocht naar links te maken (denk aan de ronding van de cirkel). Gevolgen: De deelnemer ervaart nu sturing vanuit zijn rechterhand. En de bal zal nog verder van het lichaam moeten liggen. 1: De deelnemer loopt met de bal maar heeft nog grove correctie nodig om de bal te laten volgen. 2: De deelnemer loopt op tempo maar heeft moeite correctie en doet nog wilde bij bewegingen (over correctie). 3: Deelnemer kan in hoog tempo een bocht lopen maar het ziet er nog niet altijd even vloeiend uit. 4: de deelnemer kan in hoog tempo een bocht lopen en corrigeert de bal met soepele bewegingen. Waardoor het er vloeiend uit ziet.

8 Stap 3: De deelnemer gaat in de hockeyhouding staan met de bal tegen de stick en gaan vervolgens met de bal aan de stick 1 meter lopen en gaan proberen een flauwe bocht naar rechts te maken (denk aan de ronding van een cirkel). Gevolgen: de deelnemer ervaart nu dat hij de bal dichter bij hem moet liggen om te kunnen sturen. 1: De deelnemer loopt met de bal maar heeft nog grove correctie nodig om de bal te laten volgen. 2: De deelnemer loopt op tempo maar heeft moeite correctie en doet nog wilde bij bewegingen (over correctie). 3: Deelnemer kan in hoog tempo een bocht lopen maar het ziet er nog niet altijd even vloeiend uit. 4: de deelnemer kan in hoog tempo een bocht lopen en corrigeert de bal met soepele bewegingen. Waardoor het er vloeiend uit ziet. Stap 4: De deelnemer gaat in de hockeyhouding staan met de bal tegen de stick en gaan vervolgens met de bal aan de stick 1 meter lopen en vervolgens proberen om bochten afwisselend links en rechts te maken. Gevolgen: De deelnemer zorgt dat hij totale sturing krijgt in de stick en deze op verschillende manieren kan gebruiken. 1: De deelnemer loopt in rustig tempo de bochten en heeft moeite met de bal aan de stick te houden. 2: De deelnemer kan op tempo bochten lopen maar heeft moeite met verschillende vromen van bochten. 3: De deelnemer kan op tempo bochten lopen maar maakt nog af en toe fouten en kan deze moeilijk corrigeren. 4: de deelnemer kan in hoog tempo zowel links als rechts verschillende bochten lopen zonder de bal te verliezen. Stap 5: De deelnemer gaat in stilstaan proberen om de bal van rechtsvoor naar links voor te spelen (bal moet in een horizontale lijn bewegen) en probeert hem te stoppen met backhand krul. De deelnemer speelt de bal nog niet terug naar zijn forhand kant. Gevolgen: De deelnemer leert nu een tweede manier van gebruik van stick. Eerst corrigeerde hij zich door zich zelf te verplaatsen ten opzichten van de bal. Nu corrigeerde doormiddel van stick beweging. 1: De deelnemer kan de stick niet op tijd naar de backhand krijgen, mist veel ballen op de backhand. 2: De deelnemer kan de stick op tijd naar de backhand krijgen maar het verloopt nog niet soepel, stick gaat nog relatief hoog door de lucht. 3: De deelnemer kan de bal van links naar rechts halen, maar speelt de bal naar links nog niet even hard als naar rechts. 4: De deelnemer haalt met soepele beweging de bal van links naar rechts in het zelfde tempo.

9 Stap 6: de deelnemer loopt nu 10 meter recht vooruit en om de meter legt de benjamin de bal stil met de krul en loopt vervolgens door naar de volgende pion. Gevolgen: de benjamin leert controle houden over de bal. Gaat de benjamin nu te snel lopen en dreigt bal verlies dan kan hij zich zelf corrigeren. 1: De deelnemer is regelmatig te laat (speelt te hard de bal) met de backhand of mist de bal door verkeerde stickplaatsing. 2: De deelnemer heeft af en toe controle en af en toe springt de bal van de stick. 3: De deelnemer heeft controle maar heeft nog wel moeite om in eens de bal stil te leggen. 4: De deelnemer heeft totale controle over de bal en kan deze op elk moment correct stil leggen en aan de stick houden. Stap 7: De deelnemer staat stil en beweegt de bal van links naar rechts van forhand naar backhand en andersom. Let op de bal rolt in een rechte lijn het hoeft nog niet op een indian dribbel te lijken. Het moet gecontroleerd. Gevolgen: de deelnemer kan nu sneller en makkelijker iemand passeren of ontwijken. En kan een keuze maken of hij de bal afschermt en met het lichaam doet sturen of dat hij er voor kiest om met e stick een richting te bepalen. 1: De deelnemer speelt in een te laag tempo van backhand naar forhand en mist nog veel ballen op de backhand kant. 2: De deelnemer kan rustig de bal van links naar rechts halen maar heeft moeite om dit op tempo te doen. 3: De deelnemer kan de redelijk van links naar rechtshalen maar maakt nog steeds fouten in de aannamen. 4: De deelnemer kan de bal soepel van links naar rechthalen op tempo en kan dit eventueel combineren met sturen van het lichaam. Stap 8: De deelnemer loopt nu een meter recht vooruit stopt de bal met de backhand laat hem terug lopen en laat hem op zijn eigen stick lopen, zodat hij omhoog komt. 1: De deelnemer handelt niet snel genoeg en kan daarom niet onder de bal komen. 2: De deelnemer lukt het om de bal goed terug te halen maar krijgt de bal niet omhoog. 3: De deelnemer lukt het om de bal goed terug te halen en krijgt de bal al af en toe in de lucht. 4: De deelnemer lukt het 9 van de 10 keer op de bal op de stick te laten rollen en kan de bal omhoog brengen. Gevolgen: De deelnemer heeft totale controle over zijn forehand en backhand en is toe aan de F. Dit is niet een stap die perse gehaald moet worden. Het is wel een streven.

10 Methodiek spelen van de bal. Inleiding: Voordat het kind klaar is voor het spelen van de bal moet er al een begin gemaakt zijn met de leerlijn lopen met de bal en hockeyhouding. Dit komt omdat het spelen van de bal een heleboel vraagt van een snelle hand oog coördinatie van de deelnemers. Echter op het moment dat de andere twee leerlijnen lopen is het verstandig hier toch mee te beginnen en dan vooral met de push en in een iets latere fase de schuifslag. Van groot belang is dat deze technieken gekoppeld dienen te worden aan de leerlijn lopen met de bal. Hierdoor ervaren leren ze een actie maken met afronden op doel. Omschrijving van de technieken: De push is een doormiddel van een duwbeweging de bal spelen over een korte afstand. Er moet rekening gehouden met de volgende punten: Iets door de knieen zakken. Stick tegen de bal zetten. Linker elleboog vrij van het lichaam. Bal tussen de benen (nijgt naar het voorste been). Niet te lang bal contact. Na wijzen met de punt omhoog. Handen uit elkaar (3 tot 4 volwassen vuisten). Schuifslag is een techniek voor een korte afstand. Waarbij de bal snel gespeeld dient te worden. Handen uit elkaar (3 tot 4 volwassen vuisten). Door de knieën zakken (diepe zit). Bal rechtsboven je raken. Na wijzen in de richting die je gaat spelen. Altijd linker voet voor. Stap 1: De deelnemer kan een bal pushen over een afstand van 2 meter. Gevolgen: De deelnemer ervaart wanneer en hoeveel kracht hij moet zetten om de bal weg te duwen. 1: De deelnemer krijgt het niet voor mekaar om de bal weg te duwen (missen van de bal). 2: De deelnemer krijgt het voor mekaar om de bal weg te spelen, maar wijkt veel af van de richting. 3: De deelnemer krijgt het voor om de bal af en toe hard te spelen 4: De deelnemer kan de bal met kracht weg spelen. In een gewenste richting. Stap 2: De deelnemer kan een bal pushen over een afstand van 3 meter in een rechte lijn. Gevolgen: de deelnemer kan nu inschatten wat hij moet doen om de bal in een rechtenlijn te pushen. 1: De deelnemer heeft veel moeite met het pushen van de bal, de techniek gaat zeer langzaam stap voor stap. 2: de deelnemer kan de bal spelen maar het verloopt nog niet vloeiend en de bal heeft wisselende snelheden. 3: De deelnemer kan de bal in een vloeiende bewegingspelen.

11 4: De deelnemer kan de bal hard spelen en de beweging ziet er vloeiend uit.. Stap 3: de deelnemer kan een schuifslag demonstreren over een afstand van 2 meter. Gevolgen: De deelnemer kan de bal spelen en ervaart dat hij de bal makkelijk kan raken. Echter de plaats en het raken van de bal heeft hij nog moeite mee. Niveau bepaling. 1: De deelnemer raakt de bal niet of nauwelijks waardoor de bal niet voorwaarts gaat. 2: De deelnemer raakt de bal maar de bal gaat nog alle kanten op. 3: De deelnemer raakt af en toe de bal goed maar de snelheid van de bal wisselt. 4: de deelnemer raakt consequent de bal goed waardoor er veel snelheid gegeven wordt aan de bal Stap 4: De deelnemer kan in de loop een push toepassen over een afstand van minimaal 2 meter. Gevolgen: de deelnemer kan nu als hij loopt met de bal zelf bepalen wanneer hij de bal speelt en eventueel 1: De deelnemer lukt het niet om de bal technische goed te pushen. 2: De deelnemer kan de bal pushen maar moet bijna stil gaan staan om het technisch goed uit te voeren. 3: De deelnemer kan de bal technisch goed pushen maar de snelheid van de bal heeft hij nog niet onder controle. 4: De deelnemer kan de bal technische goed pushen en kan de bal verschillende snelheden meegeven. Stap 5: De deelnemer kan een schuifslag demonstreren over een afstand van 3 meter in een rechtenlijn. Gevolgen er kan een begin gemaakt worden met samen spel. Doordat de deelnemer nu gericht kan spelen of scoren. 1: De deelnemer raakt de bal niet of nauwelijks waardoor de bal niet voorwaarts gaat. 2: De deelnemer raakt de bal maar de bal gaat nog alle kanten op. 3: De deelnemer raakt af en toe de bal goed maar de snelheid van de bal wisselt. 4: de deelnemer raakt consequent de bal goed waardoor er veel snelheid gegeven wordt aan de bal Stap 6:de deelnemer kan een schuifslag demonstreren uit de loop over een afstand van 3 meter in een rechtenlijn. Gevolgen: het spel kan steeds beter gespeeld worden. Er kan een begin gemaakt worden met een 2 tegen 1. 1: De deelnemer raakt de bal niet of nauwelijks waardoor de bal niet voorwaarts gaat. 2: De deelnemer raakt de bal maar de bal gaat nog alle kanten op. 3: De deelnemer raakt af en toe de bal goed maar de snelheid van de bal wisselt. 4: de deelnemer raakt consequent de bal goed waardoor er veel snelheid gegeven wordt aan de bal Vervolg gaat door in het spelen van een 2 tegen 1

12 Methodiek stoppen van de bal. Bij het hockey gaat het er op dat je zoveel mogelijk scoort dit moet voorkomen worden. Dus er zal verdedigd moeten worden. Dit begint bij de aller kleinste al door het leren van het stoppen van een bal. Op het moment dat je een bal kunt stoppen kun je ook meteen beginnen met het onderscheppen. Vandaar dat we bij de leerlijn stoppen van de bal door zal lopen in de leerlijn verdedigen. Technische omschrijving. Laag stopen: Deelnemer moet proberen ten alle tijden twee handen aan de stick te houden. (3 a 4 vuisten er tussen). Linkervoet moet hoger staan dan de rechter. Diep zitten goed door de knieen zakken. Goed in de stick knijpen. Hoge stop: Stick hoog linker elleboog goed vrij van het lichaam. Linker voet moet hoger staan dan de rechter. Krul moet iets naar achter gericht zijn (linker arm voor de rechter als je boven kijkt). Goed in de stick knijpen. Stap 1: De deelnemer kan de bal stoppen met de stick volledig laag op de grond. Gevolgen: de deelnemer zal ervaren dat hij alle ballen kan stoppen op. Daarnaast zal hij in partijtjes zien dat als hij zijn stick zo heeft hij veel ballen relatief makkelijk kan onderscheppen. Niveau bepaling. 1: De deelnemer gaat niet door knieën en blijft hoog, knijpt niet in zijn stick waardoor het moeilijk wordt een bal te stoppen. 2: De deelnemer brengt af en toe de stick te laat naar onder waardoor hij de bal veel mist. 3: De deelnemer stopt nagenoeg alle ballen, maar heeft niet altijd meteen controle. 4: De deelnemer staat zelf verzekerd en gaat goed laag zitten om de bal te zitten en stop ze nagenoeg allemaal. Stap 2: De deelnemer kan de bal stoppen met de stick volledige laag op de grond en kan na het stoppen meteen doorlopen. Gevolgen: De deelnemer leert dat hij na het onderscheppen meteen zelf een actie kan maken. Niveau bepaling. 1: De deelnemer heeft legt eerst de bal stil voordat hij begint met lopen. 2: De deelnemer heeft moeite met controle en wacht lang met de bal meenemen. 3: De deelnemer stopt de bal bijna altijd goed en neemt deze snel weer. 4: De deelnemer stopt ook moeilijk ballen en neemt het vervolgens meteen weer mee. Stap 3: De deelnemer kan de bal stoppen met de stick hoog en stoppen met de krul. Gevolgen: de deelnemer kan de bal nu hoog stoppen waardoor een vervolg actie makkelijker wordt.

13 1: De deelnemer heeft veel moeite met stoppen van de bal en springt nog veelal van de stick af. 2: De deelnemer kan als hij de bal volgt de bal aardig stoppen maar springt nog wel van de stick. 3: De deelnemer kan de bal goed stoppen en neemt deze goed mee (volgt de bal continu). 4: De deelnemer kan de bal goed stoppen zonder continu de bal te hoeven volgen. Stap 4: De deelnemer kan de bal stoppen met de stick hoog en kan vervolgens doorlopen. Gevolgen: de deelnemer kan de bal nu hoog stoppen waardoor een vervolg actie makkelijker wordt. 1: De deelnemer gaat niet door knieën en blijft hoog, knijpt niet in zijn stick waardoor het moeilijk wordt een bal te stoppen. 2: De deelnemer brengt af en toe de stick te laat naar onder waardoor hij de bal veel mist. 3: De deelnemer stopt nagenoeg alle ballen, maar heeft niet altijd meteen controle. 4: De deelnemer staat zelf verzekerd en gaat goed laag zitten om de bal te zitten en stop ze nagenoeg allemaal. Stap 5: De deelnemer kan de bal in de loop meenemen zonder te stoppen met de sticklaag. 1: De deelnemer heeft veel moeite met stoppen van de bal en springt nog veelal van de stick af. 2: De deelnemer kan als hij de bal volgt de bal aardig stoppen maar springt nog wel van de stick. 3: De deelnemer kan de bal goed stoppen en neemt deze goed mee (volgt de bal continu). 4: De deelnemer kan de bal goed stoppen zonder continu de bal te hoeven volgen. Stap 4: De deelnemer kan de bal stoppen met de stick hoog en kan vervolgens doorlopen.

14 Beoordelen. Gedurende de training zal zoals eerder beschreven staat om de 10 werken een beoordeling plaats vinden door een andere trainer. Voor zo training krijg je van de Technische commissie een beoordelingslijst met de namen van de betreffende groep. Daarnaast zal er een oefening stap beschreven worden op de lijst. Vervolgens ga je beoordelen of ze dat aan kunnen en eventueel opschreven bij welke niveau ze zijn. Deze beoordelingsformulieren geven ons een beter inzicht in de groei van de jeugdleden. Daarnaast zijn we van mening dat mogelijke problemen eerder aan het licht komen door de controle momenten. Mocht het voorkomen dat het voor dat de oefening voor de groep te moeilijk is. Dan zal jullie een stap lager moeten gaan beoordelen en op het formulier vermelden dat je een stap lager hebt beoordeeld. Beoordelinglijst (uitleg). Binnen onze verenging gaan werken met een beoordelingsformulier dat STIP heet. STIP staat voor Snelheid, Techniek, Intelligentie, Persoonlijkheid. Snelheid: Daar wordt mee bedoelt de handelingsnelheid die iemand heeft om een beweging uit te voeren. Techniek: Daar wordt mee bedoelt de technische uitvoering van de techniek. Intelligentie: Daar wordt mee bedoelt het spel inzicht het kunnen toepassen van de technieken. Persoonlijkheid: Daar wordt mee bedoelt de instelling van de deelnemer. Op wat voor een manier is hij betrokken bij de oefening/wedstrijd. Al deze onderdelen worden apart van elkaar beoordeeld. Dit mogelijke scores zijn onvoldoende, matig, voldoende, ruim voldoende, goed. Verder zal op de STIP lijst de stap staan die je moet beoordelen. Naast de STIP zullen de volgende gegevens nog worden ingevuld: Naam beoordelaar. Datum. Welk team. Deze beoordelinglijsten worden netjes na de training afgegeven aan de trainerscoördinator of bij de mini coördinator. Deze bewaard de beoordelingsformulieren nauwkeurig en zorgt dat de privacy niet geschonden wordt.

Jeugdplan. E tweede jaar

Jeugdplan. E tweede jaar Jeugdplan E tweede jaar Versie 1 (2009-2010) Pagina 1 Hockeyplan E tweede jaar Inleiding: Hockey is een sport die in Nederland steeds populairder wordt onder de jeugd. Daardoor is te zien dat binnen verenigingen

Nadere informatie

Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen

Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen Aanname grip Aanname ingedraaid Door met je linkerbeen uit te stappen kun je de bal goed voor je lichaam stoppen.

Nadere informatie

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2

OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN DEEL 2 OEFENINGEN HOCKEYPLAN SEIZOEN 2015-2016 DEEL 2 Onderstaand deel 2 met oefeningen welke speciaal door het Hockeyplan zijn geselecteerd. Deze oefeningen dienen als basis voor diverse technische/taktische

Nadere informatie

HC. Houten, periodisering seizoen , Basistechnieken.

HC. Houten, periodisering seizoen , Basistechnieken. HC. Houten, periodisering seizoen 2009-200, Basistechnieken. In dit blok zullen de belangrijkste basistechnieken aan bod komen. Het is van groot belang deze technieken vroegtijdig in het seizoen en op

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Training 1. zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal

Training 1. zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal Training 1 zaalhockey: overspelen Doel: warming up, oefenen overspelen Aantal spelers: 3- of 4-tallen Nodig: een bal per 3-tal zaalhockey: wennen aan de balk Doel: wennen spelen tegen de balk Aantal spelers:

Nadere informatie

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen.

Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken zoals aannames, passen, lopen met de bal en passeerbewegingen. Trainingsoefenstof bijeenkomst Starten met training geven in de zaal Warming-up Tekening 1: warming-up vormen met 2-tallen (a) en 4-tallen (b) Doel van de warming-up oefeningen is het trainen van de basistechnieken

Nadere informatie

poortschietspel vaste afstand

poortschietspel vaste afstand Voorfase 3.1/ warming-up poortschietspel vaste afstand Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten / passen tussen de pionnen aannemen van een rollende bal voor of op de lijn

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

Zaaloefeningen. Inspelen Forehand overspelen (5 min)

Zaaloefeningen. Inspelen Forehand overspelen (5 min) Inspelen Forehand overspelen In tweetallen tegen over elkaar, allebei ongeveer 2 meter van de balk. Na enkele minuten er een wedstrijdje van maken. Binnen 1 minuut zo veel mogelijk keren overspelen, elke

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1

Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 Structuur jeugdopleiding A.S.C. Waterwijk: Onderbouw Seizoen 2009/ 2010 versie 1.1 F Pupillen: Een speler bij de F pupillen moet op meerdere posities inzetbaar zijn. 1. Dribbelen: 1.1 Elke stap de bal

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen Oefenvorm 1.1 0 10 20 30 40 4 tegen 4 met 4 doeltjes 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: door snelle wisselingen speelveldgedeelte kunnen scoringskansen

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars F-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

HC Houten, periodisering seizoen : Middenveld aanspelen

HC Houten, periodisering seizoen : Middenveld aanspelen opgeheven, maar daar tegenover staat wel dat er dan geen goede druk meer kan worden gezet op de achterhoede. Daar is nu namelijk een 3:2 situatie ontstaan. Uiteraard kan de tegenstander ook zijn vrije

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars F-pupillen 1 Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Elk kind heeft recht op een coach

Elk kind heeft recht op een coach handout Workshop Jong geleerd, oud gedaan Elk kind heeft recht op een coach Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Uitgangspunten... 3 Pijlers... 3 Aandachtspunten... 3 Concentratie... 4 Samenwerking... 4 Gevoeligheid...

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 Oefenvorm 2.1. 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Bedoeling van deze vorm Karakteristiek - in

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK PRAKTIJK Kennismakingsmappen Hockey en Korfbal Met de kennismakingsmappen proberen sportbonden bruggen te slaan naar het bewegingsonderwijs. Er worden lessen beschreven die verenigingstrainers kunnen gebruiken

Nadere informatie

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij

F/E-TEAMS WK 14 TRAINING. Teamfunctie. Teamtaak Scoren. Speelveldgedeelte Niet van toepassing. Rol tegenpartij F/E-TEAMS WK 14 TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Niet van toepassing Rol tegenpartij Doelstelling Passen/aannemen/positie/samenwerken POORTSCHIETSPEL MET KEEPERS F/E-TEAMS Organisatie

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 08-03-205 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : tegen alle kanten & ondertal 2 tegen Doelstelling inzichtelijk : Fase, 2 en 3 Bewegingsscholing : Sprong Twee tegen een - stroomvorm

Nadere informatie

SKILL GAMES JO10 & JO11 BLOK 2

SKILL GAMES JO10 & JO11 BLOK 2 SKILL GAMES JO10 & JO11 BLOK 2 SKILL GAMES TRAINING De FIFA18 SKILL GAMES training is de opvolger van de circuittraining. Om beter aan te sluiten op de belevingswereld van de kinderen hebben we ervoor

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

Stick In de zaal is een zaalhockeystick vereist. Dit is een stick die dunner (en lichter) is, dunnere krul.

Stick In de zaal is een zaalhockeystick vereist. Dit is een stick die dunner (en lichter) is, dunnere krul. Inleiding Wat leuk dat het team gaat zaalhockeyen. Naast het feit dat het een leuk en snel spelletje is, is de ervaring dat de kinderen veel leren van het zaalhockey en dit ook meenemen naar buiten. Misschien

Nadere informatie

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal 0 veld 2 kleine doeltjes 0 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: in de opbouw de tegenpartij lokken om de

Nadere informatie

kaatsen en positiespel

kaatsen en positiespel Partijspel met omschakeling! Twee veldjes gebruiken, veld A van 30-40 met op beide achterlijnen twee kleine goals. veld B 15-20 met op elke achterlijn een kleine goal en bal op de middenlijn. We spelen

Nadere informatie

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen

2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen Oefenvorm 1.1 2 (+k) tegen 2 (+k) grote doelen 7 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper door middel van dribbelen / individuele actie in

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 DIGEN VERDE WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 30-11-2014 Teamfunctie : Verdedigen fase 2, 3 & 4 Doelstelling technisch : Verdedigende houding : Samenwerking tussen de LSP, RSP, CSP, en CAM om druk te zetten in fase 2 Rol tegenpartij : Aanvallen

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start met de bal

Nadere informatie

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen OEFENVORMEN TACTIEK Door Lucas van Krieken A. Verdedigen B. Aanvallen De oefenstof zal echter ook heel veel de techniek aanspreken. Immers, zonder techniek kom je nooit hoog en blijf je dus in een laag

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Presentatie Zaalhockey 2015-2016

Presentatie Zaalhockey 2015-2016 Presentatie Zaalhockey 2015-2016 Zaalhockey 2015 2016 Presentatie door Ewout Schröder Programma - Hockey Academy - Zaalhockey Het spel in balbezit + omschakelen - Zaalhockey Het spel in niet-balbezit +

Nadere informatie

G. Het verbeteren van het verdedigen

G. Het verbeteren van het verdedigen G. Het verbeteren van het verdedigen Verdedigen over een heel veld is geen gemakkelijke opgave. De ruimte moet voor de tegenstander klein worden gehouden, maar hoe doe je dat? Ook wordt er in dit thema

Nadere informatie

Doelverdedigen : De Sliding Versie juni 2006 Bron: KNHB / C. van der Staak / J.Toxope / B.Bams

Doelverdedigen : De Sliding Versie juni 2006 Bron: KNHB / C. van der Staak / J.Toxope / B.Bams Doelverdedigen : De Sliding Versie juni 2006 Bron: KNHB / C. van der Staak / J.Toxope / B.Bams Jacqueline Toxopeus is oud-keepster van Den Bosch Dames 1 en van het Nederlands Elftal (89 interlands) en

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd:

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep 1. Benjamins en mini s Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: Grote speldrang; ze doen dingen voor het plezier van het doen. Grote drang tot nabootsen.

Nadere informatie

Datum: Maandag 12 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Fielding (fielden) Door: Percy Isenia en hr. S. Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke

Datum: Maandag 12 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Fielding (fielden) Door: Percy Isenia en hr. S. Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke 1 Datum: Maandag 12 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Fielding (fielden) Door: Percy Isenia en hr. S. Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke Algemene opmerkingen: - Zie o.a. ook coachcursus Hitting

Nadere informatie

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan.

Trainingscyclus. verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers. - tegenstander. - kaatser. - pion, petje. - bal. - keeper. - balbaan. Trainingscyclus verwijzing van alle tekens: - te coachen spelers - tegenstander - kaatser - pion, petje - bal - keeper - balbaan - looplijn - dribbel warming-up: met bal voorafgaand aan elke training *

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 10-01-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Meenemen van de bal en passing over de grond Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Passen en meenemen

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 07-02-2016 (Evaluatie training) Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Passen en meenemen in combinatie met 1 tegen 1 actie frontaal Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden foot linear zig zag hops 11.11.012 Uitleg De speler start op zijn linkervoet naast het latje van het 1e vak 1 De speler springt in het 1e vak 2 De speler springt aan dezelfde kant

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. B junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

1 van :36

1 van :36 1 van 5 4-12-2014 09:36 I Pad: Instruc e Zaalhockey Trainingen (Trainingen overzicht) Zaalhockey-oefeningen, voor alle niveau's (Training niveau) Batch 2: 2 tegen 1 en passing (Training batch) 5-0 patroon,

Nadere informatie

Wandelkampioen. Organisatie leeftijd 60 plus Regels:

Wandelkampioen. Organisatie leeftijd 60 plus Regels: Wandelkampioen leeftijd 60 plus Alle spelers starten met een bal, behalve de verdediger. De verdediger probeert de ballen van de andere spelers af te pakken of weg te tikken. De verdediger telt hoeveel

Nadere informatie

G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g

G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g I n h o u d s o p g a v e 1. I n t r o d u c t i e B l z. 2 2. D e f i n i t i e s B l z. 2-3 2.1 StreetSurfing

Nadere informatie

# Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

# Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Training : 12 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Kaatsen van de bal, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Kaatsen

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen

Training vrijdag Circuittraining EWC F-pupillen Ieder onderdeel duurt ± 10 minuten. Na die 10 minuten wisselen de groepen van onderdeel. Het partijspel is na de 5 onderdelen en duurt ± 15 minuten. Onderdeel 1: Spelvorm 1 met bal Stadionspel (allemaal

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 25-01-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 frontaal en passeerbewegingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Wendbaarheid 1 Passeerbewegingen

Nadere informatie

SCHC. Zaalhockey seizoen Hockeylijn 6-tallen/m A 9 november 2017

SCHC. Zaalhockey seizoen Hockeylijn 6-tallen/m A 9 november 2017 SCHC Zaalhockey seizoen 2017-2018 Hockeylijn 6-tallen/m A 9 november 2017 Hockeytactisch NBBZ (NietBalbezit) Dobbelsteen (2mans) 6 tal + 8 tal + D Huis (3 mans) B/A Eigen helft B/A Strafcorner technieken

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

4,8. Werkstuk door een scholier 1650 woorden 8 februari keer beoordeeld

4,8. Werkstuk door een scholier 1650 woorden 8 februari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1650 woorden 8 februari 2006 4,8 27 keer beoordeeld Vak LO Hockey 1. Geschiedenis Hockey is een hele oude sport. Al 2000 jaar geleden werd een spel gespeeld dat op hockey leek.

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Cursus B-Golf

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Cursus B-Golf Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Cursus B-Golf Algemeen B-Golf INHOUD ALGEMEEN VEILIGHEID SWING BASICS BASIS B-GOLF p3 p5 p6 p12 B-Golf

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 3 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VASTE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3 punten)

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld

Allemaal naast elkaar op de lange zijde van het veld aan de kant van het korfbalveld. Oefeningen tot aan de helft van het veld Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Aanvallen; het verbeteren van het afwerken op doel en het oefenen van vaste patronen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Heen en

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B DIGEN VERDE WU 2.1 WU 2.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 9 K 2 tegen 1 (+1) klein doeltje - lijn 9 11 11 12 12 10 10 k speler 1

Nadere informatie

WEEK 13 TRAININGEN GEHELE WEEK - HET SCOREN EN RICHTEN

WEEK 13 TRAININGEN GEHELE WEEK - HET SCOREN EN RICHTEN WEEK 13 TRAININGEN GEHELE WEEK - HET SCOREN EN RICHTEN TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij - Doelstelling Zelfvertrouwen en beter worden. Schietstand,

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

Datum : Bewegen in verdedigende houding

Datum : Bewegen in verdedigende houding Datum : 1-11-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 actie alle kanten & en in ondertal 2 tegen 1 / 3 tegen 2 Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Sprong

Nadere informatie

www. voetbaltrainer.be

www. voetbaltrainer.be www. voetbaltrainer.be Leidraad leeftijdscategorie 9- jarigen trainingscursus deel seizoensgebonden trainingen trainingssessies Leden Voetbaltrainer = gratis De cursus zal op de website staan Niet leden

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 6 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Inzet Zuiver spelen

Nadere informatie

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd Versie 4 6 juni 2011 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DOELSTELLINGEN JEUGDBELEID... 3 3. TOELICHTING TEAMINDELINGEN... 3 3.1 Team indeling Jongste

Nadere informatie

Techniek Raak de bal in het hart Open staan Kaatsen met verste been Kleine pasjes op de bal maken als de bal onderweg is

Techniek Raak de bal in het hart Open staan Kaatsen met verste been Kleine pasjes op de bal maken als de bal onderweg is Datum : 03-03-2016 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch : Kaatsen van van de bal, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid

Nadere informatie

groep 1 voorfase-wu 1.1 T/M 1.4 / oefenvorm 1.1 t/m 1.13 / partijvorm 1A t/m 1c llen

groep 1 voorfase-wu 1.1 T/M 1.4 / oefenvorm 1.1 t/m 1.13 / partijvorm 1A t/m 1c llen groep 1 voorfase-wu 1.1 T/M 1.4 / oefenvorm 1.1 t/m 1.13 / partijvorm 1A t/m 1c llen a v n a a Voorfase 1.1 / warming-up oversteekspel - 2 verdedigers en doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek:

Nadere informatie

Spelhervattingen : Uitverdedigen en spelopbouw Versie juni 2006 Bron: KNHB / A. K. Manenschijn / B.Bams

Spelhervattingen : Uitverdedigen en spelopbouw Versie juni 2006 Bron: KNHB / A. K. Manenschijn / B.Bams Spelhervattingen : Uitverdedigen en spelopbouw Versie juni 2006 Bron: KNHB / A. K. Manenschijn / B.Bams Albert Kees Manenschijn is in het verleden actief geweest als trainer coach van Hurley Heren en Dames

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

M.M.H.C. Voordaan. The Way we Play! Jeugdhockey

M.M.H.C. Voordaan. The Way we Play! Jeugdhockey M.M.H.C. Voordaan The Way we Play! Jeugdhockey Versie 4 november 2015 Wat is de Voordaan The Way we play? Eén tactische en technische leiddraad voor alle jeugdtrainers en coaches Wat? (tactiek en techniek)

Nadere informatie

Welkom. Coachavond Zaalhockey 24 november 2016 MHC Forescate

Welkom. Coachavond Zaalhockey 24 november 2016 MHC Forescate Welkom Coachavond Zaalhockey 24 november 2016 MHC Forescate Programma 1. Uitgifte materialen door de materiaalcommissie 2. Algemene informatie over zaalhockey door Ad de Gruiter 3. Speelsystemen en basis

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN)

WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) WEEK 6 - HET POSITIESPEL IN DE OPBOUW (PASSEN/AANNEMEN) PIONSCHIETSPEL VARIABELE AFSTAND Organisatie Regels: beide spelers kunnen scoren door de pion te raken (= 1 punt) of de pion om te schieten (= 3

Nadere informatie

TRAINING 2 FEBRUARI

TRAINING 2 FEBRUARI 170201 TRAINING 2 FEBRUARI TRAINING Teamfunctie Teamtaak Speelveldgedeelte Rol tegenpartij Doelstelling OVERSTEEKSPEL 1 VERDEDIGER EN DOELTJES Regels: 3-4 spelers met bal proberen te dribbelen naar de

Nadere informatie

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC Voor de creatieve speler kom je kijken! Met de eerste trainingen weer in zicht wil ik het seizoen graag aftrappen met een stukje over een niet te onderschatten vaardigheid

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Oefening 1: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Teamtaak: Het verbeteren van het creëren van kansen 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Teamtactiek. Bouwstenen, die samen een speelplan vormen

Teamtactiek. Bouwstenen, die samen een speelplan vormen Teamtactiek Bouwstenen, die samen een speelplan vormen Programma Een gemeenschappelijk taal spreken Bouwstenen Kant en klaar spelsysteem jeugdelftallen TAAL Plaats op het veld Goal tegenstander HOOG Een

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kaatsen van de bal, passing over de grond onder weerstand 4 tegen 2

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kaatsen van de bal, passing over de grond onder weerstand 4 tegen 2 Datum : 10-04-2015 Teamfunctie Doelstelling technisch : Aanvallen : Kaatsen van de, passing over de grond en afwerken op doel Doelstelling inzichtelijk : Fase 2, 3 en 4 Bewegingsscholing : Snelheid 1 Kaatsen

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie