3 te een. Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte leden van de Raad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 te een. Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte leden van de Raad,"

Transcriptie

1 Raadhuisplein AP Emmen Telefoon Correspondentieadres: Postbus RA Emmen 3 te een Ge«" Aan de gemeenteraad van Emmen Dienst Beleid ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n) Het rekenkameronderzoek en MPV afdeling BELE/BDB behandeld door telefoon fax Emmen, A.L. Berk (0591) fax 17 november 2010 onderwerp Rekenkameronderzoek Grondbeleid Geachte leden van de Raad, De Rekenkamercommissie van de gemeente Emmen heeft onderzoek gedaan naar het grondbeleid in de gemeente Emmen. Het onderzoeksrapport Gemeentelijk grondbeleid is u ter kennisneming aangeboden en gepresenteerd in de commissievergadering van juni De zienswijze van ons college op het rekenkameronderzoek, d.d. 19 mei 2010, is in het onderzoeksrapport in hoofdstuk 7 opgenomen. Hierin wordt gemeld dat er in de loop der jaren nieuw grondbeleid is ontwikkeld en er nieuwe instrumenten, zoals het Meerjarenperspectief vastgoed en de Grexwet, beschikbaar zijn gekomen. Wij hebben aangegeven dat bij de verdere ontwikkeling van deze instrumenten de aanbevelingen van het Rekenkameronderzoek worden betrokken. Het rekenkameronderzoek en de opzet van het Meerjaren Perspectief Vastgoed 2010 (MPV) worden nu samen behandeld in de commissievergadering van 2 december Ten behoeve van de behandeling in de commissie geven wij, in aanvulling op onze reactie van 19 mei 2010, aan in hoeverre het MPV 2010, dat in juni 2010 aan de Raad ter kennisname is aangeboden en geen onderdeel uitmaakte van het rekenkameronderzoek, wijzigingen bevat die bijdragen aan de invulling van een aantal van de aanbevelingen van de rekenkamer. Volledigheidshalve worden onderstaand alle aanbevelingen van de rekenkamercommissie opgenomen. Daar waar een relatie is met het MPV 2010 wordt inhoudelijk op de aanbeveling ingegaan. Daar waar dit niet het geval is wordt verwezen naar de aanstaande nieuwe nota grondbeleid die momenteel wordt opgesteld. Deze nieuwe nota zal in de eerste helft van 2011 aan de Raad ter vaststelling worden aangeboden.

2 -2- Aanbeveling 1 De Rekenkamercommissie adviseert om in de programmabegroting en in de jaarstukken inhoud te geven aan het gestelde in artikel 16 en 70 van het BBV en artikel 22 van de Financiële verordening van de gemeente zelf Artikel 16 De paragraaf betreffende het grondbeleid bevat ten minste: a. een visie op het grondbeleid in relatie tot de realisatie van de doelstellingen van de programma's die zijn opgenomen in de begroting: b. een aanduiding van de wijze waarop de provincie onderscheidenlijk gemeente het grondbeleid uitvoert; c. een actuele prognose van de te verwachten resultaten van de totale grondexploitatie; d. een onderbouwing van de geraamde winstneming; e. de beleidsuitgangspunten omtrent de reserves voor grondzaken in relatie tot de risico's van de grondzaken. Artikel 16 van de BBV vormt uitgangspunt voor het opstellen van de paragraaf grondbeleid voor de begroting. Bovenstaande punten worden ook uitgebreid behandeld in het MPV De visie op het grondbeleid en de relatie tot de realisatie van doelstellingen binnen de begrotingsprogramma's komt aan bod in hoofdstuk 4 van de MPV Een actuele prognose van de te verwachte resultaten wordt gegeven in hoofdstuk 5 van de MPV In hoofdstuk 7 van de MPV 2010 wordt de vermogenspositie en weerstandsvermogen behandeld, inclusief een onderbouwing van de geraamde winstneming. Artikel In de toelichting op het onderhanden werk inzake grondexploitatie wordt voor het totaal van de in exploitatie zijnde complexen aangegeven: a. de boekwaarde aan het begin van het begrotingsjaar; b. de vermeerderingen in het begrotingsjaar; c. de verminderingen in het begrotingsjaar; d. de boekwaarde aan het einde van het begrotingsjaar; e. de geraamde nog te maken kosten en een onderbouwing hiervan; f. de geraamde opbrengsten en een onderbouwing hiervan; g. het geraamde eindresultaat; h. een uiteenzetting van de wijze waarop eventuele nadelige resultaten worden opgevangen. In hoofdstuk 5 van het MPV 2010 wordt in tabel 4 en tabel 5 per complex: " De boekwaarde per 1 januari 2009 gegeven; " de vermeerdering of vermindering in het begrotingsjaar 2009; " en de totale boekwaarde per 1 januari 2010.

3 -3- In hoofdstuk 5 tabel 7 worden de geraamde nog te maken kosten weergegeven per complex. Artikel 22. van de financiële verordening van de gemeente Emmen lid 1 betreft de nota grondbeleid. De nota grondbeleid wordt opnieuw opgesteld en ter vaststelling begin 2011 aangeboden aan de Raad. Lid 2. In de paragraaf grondbeleid van de begroting en de jaarstukken wordt ingegaan op de uitvoering van de nota grondbeleid, met name de belangrijkste financiële ontwikkelingen zoals verlies/winstverwachtingen, te ontwikkelen en in ontwikkeling genomen projecten, de verwerving van gronden, de uitgifte van gronden, en de relaties van het grondbeleid met de programma's. Bovenstaande punten worden uitgebreid behandeld in het MPV 2010: a per te ontwikkelen en in ontwikkeling genomen projecten de belangrijkste aspecten zoals boekwaarde, nog te realiseren kosten en opbrengsten, resultaat in hoofdstuk 5; " de verlies en winstverwachting in hoofdstuk 5.6; " de verwerving van gronden in hoofdstuk 5.3.2; ' de uitgifte van gronden in hoofdstuk 4; " de relaties van het grondbeleid met de programma's in hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4. Aanbeveling 2 Aan een nieuw kadernota grondbeleid is alleen al vanwege de veranderde wetgeving per l juli 2008, te weten de nieuwe Wet ruimtelijke ordening met de daarin opgenomen nieuwe Grondexploitaliewel, dringend behoefte. De tweede reden betreft de inhoud die deze kadernota zou moeten hebben volgens de Financiële verordening van de gemeente zelf Een nieuwe nota grondbeleid wordt momenteel opgesteld en zal aan de raad in de eerste helft van 2011 ter vaststelling worden aangeboden. Aanbeveling 3 De Rekenkamercommissie adviseert de raad om in 2010 een nieuwe kadernota grondbeleid vast te stellen waarin de doelstellingen van het grondbeleid SMART zijn geformuleerd en de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de daarin opgenomen Grondexploitatiewet een beleidsmatige vertaling hebben gekregen. Een nieuwe nota grondbeleid wordt momenteel opgesteld en zal aan de raad in de eerste helft van 2011 ter vaststelling worden aangeboden.

4 -4- Aanbeveling 4 De Rekenkamercommissie adviseert de raad duidelijke keuzes te maken wat betreft de beleidsdoelstellingen van het grondbeleid en het daarbij te hanteren instrumentarium. Een nieuwe nota grondbeleid wordt momenteel opgesteld en zal aan de raad in de eerste helft van 2011 ter vaststelling worden aangeboden. Aanbeveling 5 De Rekenkamercommissie adviseert de raad het college te verzoeken daadwerkelijk uitwerking te geven aan het gestelde in de Financiële verordening van de gemeente dat op basis van een nieuwe actualiteit een nota grondbeleid wordt aangeboden ter behandeling en vaststelling door de raad. Een maximale termijn van een jaar zou hierbij het uitgangspunt kunnen zijn. Een nieuwe nota grondbeleid wordt momenteel opgesteld en zal aan de raad in de eerste helft van 2011 ter vaststelling worden aangeboden. Aanbeveling 6 De rekenkamercommissie adviseert de raad om het college te verzoeken het jaarlijkse MPV een dusdanige inhoud te geven dat de raad zijn sturende en controlerende functie waar kan maken Het MPV 2010 is anders van inhoud en opzet dan de MPV's ervoor. Inhoudelijk is het MPV aangepast door de beleidsdoelen te vertalen in uitvoering en daarnaast per complex de boekwaarde, resultaat en winstgeving te geven. Ook is er een verschillenanalyse toegevoegd van het resultaat op 1 januari 2009 vergeleken met 1 januari Daarnaast is de tekst minder financieel technisch opgesteld met als doel een meer duidelijke verslaggeving te geven. Aanbeveling 7 De Rekenkamercommissie adviseert de raad het college te verzoeken om jaarlijks het MPV tegelijkertijd met de jaarlijkse kadernota t.b.v. de begroting uit te brengen. Het MPV 2010 is gelijktijdig met de kadernota aan de Raad aangeboden. Het MPV zal ook de komende jaren gelijktijdig met de kadernota worden aangeboden. Aanbeveling 8 De Rekenkamercommissie adviseert de raad het college te verzoeken om voor de grondexploitatie gestructureerd risicomanagement toe te passen, ingebed in de Planning csr control cyclus

5 - 5 - In samenwerking met de accountant is in 1997 beleid geformuleerd ten aanzien van bepaling weerstandsvermogen, waardering, resultaatbepaling en -verwerking inzake grondcomplexen. De raad heeft dit beleid vastgesteld. Dit beleid is nog steeds actueel en vormt de basis voor de bepaling van het weerstandsvermogen, het vermogen bedoelt voor afdekking van de algemene bedrijfsrisico's voortvloeiend uit de grondexploitatie. De toepassing van dit beleid wordt gemeld in de paragraaf grondbeleid, het MPV en de gedetailleerde uitwerking van het beleid wordt transparant verantwoord in de jaarverantwoording van de dienst Beleid (productenrealisatie). Aanbeveling 9 De Rekenkamercommissie adviseert voor het beperken van het risico dat de gemeente bij bepaalde projecten loopt meer gebruik te maken van publiek private samenwerkingsconstructies. Een PPS is een langdurig samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven om gezamenlijk projecten te realiseren. De taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld. Hierbij lopen de primaire belangen van de overheid en marktpartijen uiteen. Marktpartijen streven naar winstmaximalisatie terwijl bij de overheid geredeneerd wordt vanuit het publieke belang en de publieke taken. De private partijen kunnen ertoe neigen om het risico af te wentelen op de overheid. De verdeling van taken en verantwoordelijkheden is derhalve complex en vormen een risico op zich. Of een PPS van toegevoegde waarde is bij de realisatie van projecten verschilt per project. "Het credo bij PPS is altijd: doe niet samen watje ook alleen kunt doen en bepaal vooraf welke meerwaarde PPS zou kunnen leveren." Wolting, B, PPS en gebiedsontwikkeling. (2008). Aanbeveling 10 De Rekenkamercommissie adviseert de raad om het college te verzoeken het jaarlijkse Meerjarenperspectief vastgoed elk jaar tegelijkertijd met de Kadernota t.b.v. de begroting aan de raad uit te brengen. Hierbij moet geen jaar worden overgeslagen. Het MPV zal elk jaar opgesteld worden en gelijktijdig met de kadernota aan de Raad worden aangeboden. Het MPV 2010 is gelijktijdig met de kadernota aan de Raad aangeboden. Aanbeveling 11 De Rekenkamercommissie adviseert de raad om het college te verzoeken om het jaarlijkse Meerjarenperspectief vastgoed zodanig op te stellen dat de raad zijn sturende en controlerende functie kan uitoefenen.

6 -6- Het MPV 2010 is anders van inhoud en opzet dan de MPV's ervoor. Inhoudelijk is het MPV aangepast door de beleidsdoelen te vertalen in uitvoering en daarnaast per complex de boekwaarde, resultaat en winstgeving te geven. Daarnaast is de tekst minder financieel technisch opgesteld met als doel een meer begrijpelijke verslaggeving te geven. Aanbeveling 12 De Rekenkamercommissie adviseert de raad om ten aanzien van het jaarlijkse Meerjarenperspectief vastgoed zijn sturende en controlerende functie nadrukkelijk uit te oefenen. Zowel het belang van het grondbeleid voor de verdere ontwikkeling van de gemeente, denk aan de Strategienota "Emmen 2020", als de financiële belang van de grondexploitatie vragen hierom. Aan een nieuwe kadernota grondbeleid is alleen al vanwege de veranderde wetgeving per 1 juli 2008, te weten de nieuwe Wet ruimtelijke ordening met de daarin opgenomen nieuwe Grondexploitatiewet, dringend behoeft. De tweede reden betreft de inhoud die deze kadernota zou moeten hebben volgens de Financiële verordening van de gemeente zelf. De nota grondbeleid wordt momenteel opgesteld en zal in de eerste helft van 2011 aan de Raad ter vaststelling worden aangeboden. Het MPV 2010 is gewijzigd van inhoud en opzet. De eisen die de financiële verordening van de gemeente Emmen en de BBV vormen de basis voor de paragraaf grondbeleid en het MPV. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Emmen, C. Bijl

7 (Uit: notulen vergadering raadscommissie BME 2 december 2010) 8. Onderwerpen ter bespreking 8A. Rekenkamercommissie Emmen: Onderzoek Gemeentelijk grondbeleid CDA vindt het rapport helder, leerzaam en grondig geschreven. De conclusies van de RKE zijn nogal stevig. Misschien bewust om de raad te prikkelen, maar om dat in de besluiten ook zo te formuleren gaat de fractie wat ver. Dat is ook niet nodig want het college heeft de raad geïnformeerd over zijn eigen acties inzake het grondbeleid. Ten eerste komen B&W in 2011 met een kadernota Grondbeleid. Verder voldoet het Meerjarenperspectief Vastgoed 2010 (MPV) goed aan de eisen van de BBV en heeft het college toegezegd de komende jaren dit MPV op te leveren en zijn verantwoording daarover nader in te vullen. Op deze punten is besluitvorming door de raad niet nodig, al moet zij inderdaad scherper letten op de onderliggende stukken bij grondexploitaties, zoals de RKE aanbeveelt. Het CDA heeft geen behoefte aan nadere aanscherping van grondbeleid in de planning- en controlcyclus; de accountant dringt hier niet op aan. Indien andere partijen daartoe behoefte voelen, stelt men voor dat in de Auditcommissie te bespreken. De RKE vindt publiek-private samenwerkingen (PPS) een oplossing voor het terugdringen van risico's. Het CDA vindt dat bij deze constructie het risico meestal verschoven wordt naar de overheid en propageert daarom een strakke scheiding tussen publieke en private taken. Wakker Emmen ziet dat het grondbeleid ernstig negatief wordt beïnvloed door de crisis. Zowel het CBS als de VNG waarschuwen voor onrealistisch grondbeleid. De conclusies van de RKE liegen er niet om. De raad kan het financiële gemeentebeleid niet sturen terwijl het weerstandsvermogen door de grote projecten onder druk komt te staan. Daarom moeten de aanbevelingen in het rapport zo spoedig mogelijk worden geïmplementeerd. Zijn B&W bereid deze één-op-één over te nemen? Wakker Emmen keurt, met name naar aanleiding van het onderzoek, het MPV af. Eerst moeten de aanbevelingen van de RKE zijn geïmplementeerd. CDA werpt tegen dat de conclusies en aanbevelingen van de RKE zijn gebaseerd op het MPV 2007 en 2009 en reeds geïmplementeerd zijn in dat van W D vindt het risico dat het grondbeleid verwordt tot papieren tijger groot. Dat moet voortaan worden voorkomen. Verder is de fractie het oneens met de aanbeveling dat de gemeente meer gebruik moet maken van PPS'en. De W D vindt dat de ondernemers ondernemers moeten blijven. D66 sluit zich in grote lijnen aan bij het betoog van het CDA. Men vindt dat het college op verschillende gebieden steken heeft laten vallen. Bij de eerstvolgende grondbeleidsnota moeten zowel college als raad laten zien lering uit dit onderzoek te hebben getrokken. DOP geeft aan veel extra kennis te hebben opgedaan uit de workshop over grondbeleid van de avond tevoren en kan zich voor het overige vinden in de woorden van Wakker Emmen. L E F! memoreert dat de RKE stellig verklaart dat, terwijl alle bevoegdheden bij het college moeten liggen, de financiële verordening dit verhindert. De accountant heeft dit nooit opgemerkt. Hoe kijkt het college hiertegenaan? B G E vindt de conclusies van de RKE helder. Er zijn acties uitgezet. Het MPV 2010 ziet er al heel anders uit dan voorheen. De gemeente is op de goede weg en daar moet zij mee doorgaan. Christenunie kan zich aansluiten bij de analyse van het CDA. Tijdens de eerdere presentatie van het rapport is de fractie wel geschrokken, want men voelt zich wel verantwoordelijk voor haar taak. Want in eerdere jaren heeft de fractievoorzitter zich als lid van de toenmalige Rekenkamer vaak sterk gemaakt voor het vermijden van risico's ten aanzien van het weerstandsvermogen van het grondbedrijf. De fractie denkt dat het goed is dat er wat tijd zat tussen de presentatie en deze bespreking, zodat het rapport op sommige punten inmiddels is te nuanceren omdat het college enkele acties al heeft uitgevoerd. Het MPV 2010 omvat alle verplichte paragrafen, al is de inhoud volgens de Christenunie her en der nog wel voor verbetering vatbaar. Juist omdat dit stuk een collegebevoegdheid is, moet het een plaats krijgen in de planning- en controlcyclus waarin de grondparagraaf te summier en onvoldoende concreet is. Het college zou het risicomanagement in die stukken dan ook transparanter naar voren moeten laten komen. Een vervolgbespreking in de Auditcommissie is een goed idee.

8 De gemeentelijke tweepettenrol van enerzijds een open en democratisch orgaan en anderzijds grondhandelaar is lastig te combineren. Daarom heeft de Christenunie minder moeite met de kritische aanbevelingen op dit punt van de RKE. PvdA deelt de samenvatting van het CDA en ziet de kadernota Grondbeleid graag tegemoet om te controleren of de aanbevelingen daarin worden meegenomen. Reactie college Wethouder Arends is ondanks de kritische noten van de RKE blij met de aanbevelingen in het rapport. Prettige bijkomstigheid was dat de afdeling het MPV 2010 al gereed had, dat op alle punten tegemoetkomt aan het commentaar van de RKE. De uitgestelde bespreking stelde het college in staat de raad erover te informeren dat alle aanbevelingen inmiddels zijn verwerkt c.q. overgenomen, behalve aanbeveling 9 over de PPS. B&W wijzen die constructie niet zonder meer af, maar vindt ook niet dat een PPS altijd tot minder risico's leidt. De workshop van 1 december was constructief dankzij o.a. de leiding van een expert op het gebied van grondbeleid, die Emmen complimenteerde met een weerstandsvermogen van het grondbedrijf ad C 15,5 min. op een totale reserve van C 29,2 min. Mooie getallen voor een gemeente van deze omvang. Het college vindt daarom niet dat het weerstandsvermogen inzake het grondbeleid onder druk staat, zoals Wakker Emmen stelt. Als de gemeente niet voldoet aan de eisen van de BBV ontstaat een rechtmatigheidsprobleem en dan legt de accountant daar als eerste de vinger op - het grondbeleid is nadrukkelijk onderdeel van diens controle en daarover is de accountant steeds positief geweest. Daarom delen B&W de opmerking van de RKE over de wrijving met de verordening niet. LEF! denkt dat het goed is dit punt mee te nemen naar de Auditcommissie. Wethouder Arends vindt het goed deze en andere grondbeleidsaspecten in dat gremium te laten terugkomen, zoals het vraagstuk transparantie versus de bewakersrol van grondposities. Het college zal bekijken hoe de grondparagraaf in de planning- en controlcyclus is te concretiseren.

9 Aan: de leden van de gemeenteraad (hckh'^a Í Van: het college van burgemeester en wethouders 1*1 Betreft: informatie (brief) op grond van artikel 169 lid 2 Geme C K M. Zo I l Betreft besluit collegenr. 10/503 Onderwerp: Bestuurlijke reactie onderzoeksrapport gemeentelijk grondbeleid Het college stelt u voor deze brief te verzenden en te plaatsen op de lijst ingekomen stukken en de bijbehorende documenten ter inzage te leggen. Datum: 18 mei 2010 De assistent-gemeentesecretaris, CM. de Widt Brief naar Services ter Verzending dd. Bijlage verzonden bij brief Ja/Nee Behandeling in commissie dd. Behandeling in raad dd. Overige acties:

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Normenkader, toets van de begroting aan de formele eisen Inhoudsopgave 1 Normenkader 2 1.1 Besluit Begroting en Verantwoording 2 1.2 Verordening

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen Raadsvergadering d.d. : 1 december 2011 Raadsbesluitnummer : R11.081 Carrousel d.d. : 17 november 2011 Onderwerp : Eindrapport Rekenkamercommissie kwaliteit Grondbeleid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen 2012-2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding a. Aanleiding en kader b. Proces 2. Risicomanagement a. Risico's en risicomanagement b. Invoering van risicomanagement

Nadere informatie

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen.

Nadere toelichting Op 15 april 2010 presenteert de Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân (RKC) haar rapport inzake het grondbeleid in Achtkarspelen. Aan de Gemeenteraad Raad Status 3 februari 2011 Besluitvormend Onderwerp Advies controlecommissie over rapport Rekenkamercommissie inzake grondbeleid Punt no. 6 Korte toelichting De controlecommissie heeft

Nadere informatie

Hieronder reageren wij op de afzonderlijke conclusies en aanbevelingen uit het rapport van uw Rekenkamer.

Hieronder reageren wij op de afzonderlijke conclusies en aanbevelingen uit het rapport van uw Rekenkamer. Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.n1 Rekenkamer Utrecht T.a.v. dhr. P.j.C.M. van den Berg Behandeld door J.A. Bodewitz Doorkiesnummer 030-28 61054 E-mail j.bodewitz@utrecht.n1

Nadere informatie

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rapportage Alphen-Chaam 02 juni 2009 R A P P O R T A G E E F F

Nadere informatie

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

bijlage 1 fax (0591)685599

bijlage 1 fax (0591)685599 Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 14 591 f. 591 685599 Postbus 31 78 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl sdzt\ Gemeente Tfjíp Emmen Aan de raad van de gemeente Emmen Programma Centrumvernieuwing

Nadere informatie

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD Nota auditcommissie gemeente Simpelveld In deze nota wordt een beschrijving gegeven van een auditcommissie. Deze nota bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Wat

Nadere informatie

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Raadsvoorstel Agendapunt: 16 Onderwerp risicomanagement grondexploitaties Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn Quick scan programmabegroting 2016-2019 Bestuurlijk rapport Goede aansluiting om te sturen en te controleren Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn 1 juni 2016 1 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Agenda Rol van de raad en het college Regelgeving Planning en control cyclus Accountant Provinciaal toezicht Vragen? Rol van de raad en het college

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER 2016 Programmabegroting 2017 Te besluiten om: 1. De programmabegroting 2017 vast te stellen, waarmee tevens wordt besloten om: 2. Voor de financiën

Nadere informatie

Rapport bij de jaarstukken 2007 provincies Noord-Brabant en Limburg

Rapport bij de jaarstukken 2007 provincies Noord-Brabant en Limburg Startnotitie Rapport bij de jaarstukken 2007 provincies Noord-Brabant en Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek In de jaarrekening en het jaarverslag leggen Gedeputeerde Staten jaarlijks verantwoording

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

HET GEMEENTELIJK GRONDBELEID

HET GEMEENTELIJK GRONDBELEID HET GEMEENTELIJK GRONDBELEID De rapportage over het onderzoek naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het grondbeleid van de gemeente Emmen. Rekenkamercommissie Emmen mei 2010 Voorwoord

Nadere informatie

Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels. Gemeente Albrandswaard

Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels. Gemeente Albrandswaard Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels Gemeente Albrandswaard Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels Gemeente Albrandswaard Datum: 18 mei 2012 Afdeling: Bestuur, team ontwikkeling Afdelingshoofd:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: I / 3 S~ iy^o Datum: Behandeld door: A. Bergstra Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling/Projecten Onderwerp: Meerjaren programma grondexploitaties

Nadere informatie

De 101tte. VERTROUWELIJK. Opdracht. Voorziening Suytkade in de jaarrekening 2013

De 101tte. VERTROUWELIJK. Opdracht. Voorziening Suytkade in de jaarrekening 2013 De 101tte. Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Lindhoven Tel: (088) 288 2888 Fax: (088) 288 9839 wwwdeloittenl VERTROUWELIJK Aan het college van burgemeester

Nadere informatie

Aan de Raadsfractie van Wakker Emmen t.a.v. dhr. R. van der Weide Akkerdistel DP KLAZIENAVEEN. Geachte heer van der Weide,

Aan de Raadsfractie van Wakker Emmen t.a.v. dhr. R. van der Weide Akkerdistel DP KLAZIENAVEEN. Geachte heer van der Weide, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres:.-rf^e^ 7811 AP Emmen Postbus 30001 nte ^ Telefoon 14 0591 7800 RA Emmen 6 ^ ' Aan de Raadsfractie van Wakker Emmen t.a.v. dhr. R. van der Weide Akkerdistel 63 7891

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

RWO/ grondzaken Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar. W. van Bemmel

RWO/ grondzaken Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar. W. van Bemmel gemeente Den Helder Registratienummer: BI08.00854 Portefeuillehouder: Raadsvoorstel H. Boskeljon / B. Fritzsche Van afdeling: RWO/ grondzaken Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar.

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 16 08/486

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 16 08/486 o~~çëîççêëíéä= låçéêïéêéw= beleidsnotitie: mogelijkheden Grondexploitatiewet Portefeuillehouder: G. Evenhuis Dienst Beleid Sociaal Economische Ontwikkeling Margreet Harmsma, telefoon ((0591)68 54 57) =

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact J. van Kranenburg T 070-441 80 85 j.van.kranenburg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 Startnotitie Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 1 Aanleiding voor het onderzoek Een begrotingscyclus (van jaar t) begint met de begroting (in jaar t-1)

Nadere informatie

Tussentijdse resultaatneming bij grondexploitaties

Tussentijdse resultaatneming bij grondexploitaties op orde Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 23 22 Fax (038) 498 23 16 pam.van.der.eerden@zwolle.nl www.zwolle.nl Richtlijnen voor Tussentijdse

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2012

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2012 Jaarverslag 2012, vastgesteld 17 januari 2013 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag '' Rekenkamercommissie Tynaarlo 2012". Wij doen als rekenkamercommissie

Nadere informatie

Besluiten: Vast te stellen de Financiële verordening provincie Zuid-Holland 2017

Besluiten: Vast te stellen de Financiële verordening provincie Zuid-Holland 2017 Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten vergadering November 2016 Nummer 6955 Onderwerp Financiële verordening provincie Zuid-Holland 2017 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Invoering nieuwe voorschriften Besluit Begroting & Verantwoording (BBV). Datum 25 mei 2016 Naam en telefoon Coen van den Hout (9300) Afdeling F&C Portefeuillehouder Frank den Brok Waarover wil

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Verordening ex artikel 213a Gemeentewet. Informatievoorziening grondexploitaties

Verordening ex artikel 213a Gemeentewet. Informatievoorziening grondexploitaties Verordening ex artikel 213a Gemeentewet en Informatievoorziening grondexploitaties Kleine onderzoeken op twee domeinen Memorandum van het tiende, gecombineerde onderzoek van de Rekenkamercommissie van

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 28-5-2013 B en W-besluit nr.: 13.0508 Naam programma: Programma Stedelijke Ontwikkeling Onderwerp: Programma Ruimtelijke Investeringen Leiden (PRIL) 2013 Het

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016

Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen-Chaam. Nr. 122759 18 december 2015 Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016 1 Begroting en verantwoording Artikel 1 Programma-indeling

Nadere informatie

Betreft: klacht over verklaring bij de jaarrekening 201 1 van de gemeente Noordenveld.

Betreft: klacht over verklaring bij de jaarrekening 201 1 van de gemeente Noordenveld. Groenestein 23 9301 TP RODEN telefoon: 050 5010342 website: www.qroennoordenveld.nl e-mail: groennoordenveld@home.nl Bankrekening: 3558.83.406 t.n.v. Groen Noordenveld Ingeschreven KvK Meppel nr. 04087156

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Collegevoorstel Openbaar Onderwerp BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In de notitie grondexploitaties 2016 van

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 200816626 Onderwerp Spoorboekje Planning- en Controlcyclus 2008 Portefeuillehouder J.J.Nobel Steiler Sander Heesen Collegevergadering 4 maart 2008 Raadsvergadering

Nadere informatie

Gemeente fi Bergen op Zoom

Gemeente fi Bergen op Zoom Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Nota Investeren

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Rekenkamer Oost-Nederland, Juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING VERORDENING 212 GEMEENTEWET

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING VERORDENING 212 GEMEENTEWET ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING VERORDENING 212 GEMEENTEWET Artikel 2. Programmabegroting Artikel 2 bevat een aantal bepalingen over de inrichting van de begroting waarin de kaderstellende functie van de raad

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT . 'irt: RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Reg istratien um mer raad 1 204468 Datum: 3 juni 2015 Afdeling / Team Raadsgriffie / Portefeuillehouder: Roald Helm Behandeld door: B.W. Gerdingh Ondenverp: Advies

Nadere informatie

JAARVERSLAG. gemeente veendam. voorkant_jaarverslag.indd :49:13

JAARVERSLAG. gemeente veendam. voorkant_jaarverslag.indd :49:13 JAARVERSLAG 2005 gemeente veendam voorkant_jaarverslag.indd 1 31-03-2006 10:49:13 JAARVERSLAG 2005 De Ommelander Rekenkamer: De Ommelander rekenkamercommissie vormt via een personele unie de rekenkamercommissie(s)

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit. Vaststellen beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit

Beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit. Vaststellen beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit Aan de raad, Onderwerp: Beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit Voorstel: Vaststellen beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit 1 SAMENVATTING Tijdens de raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voorstel aan de Raad 144/2003 (definitief) Registratienummer Fatale datum raadsbesluit 9 juli 2003 Opgesteld door, telefoonnummer Griffie, 2520 Programma Portefeuillehouder P.J.J. Lucassen Onderwerp van

Nadere informatie

NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG

NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG Opgesteld door: G.Z-H In opdracht van: Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg Postbus 341 3100 AH Schiedam Tel.: 010-2981010 Fax: 010-2981020

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/84

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/84 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/84 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Via deze brief geeft de RKC antwoord op deze vragen.

Via deze brief geeft de RKC antwoord op deze vragen. Aan: Gemeente Albrandswaard T.a.v. de gemeenteraad Postbus 1000 3160 GA Rhoon Datum: 1 december 2017 Betreft: Quick scan grondexploitaties Geachte raadsleden, Eind 2016 heeft de rekenkamercommissie (RKC)

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

V/2013/2619 Startnotitie. Nota grondbeleid M.A.W.J.M. Wijdeven

V/2013/2619 Startnotitie. Nota grondbeleid M.A.W.J.M. Wijdeven Registratiekenmerk V/2013/2619 Startnotitie Datum registratie: 15 januari 2013 raadsconllnissie Ruimtelijke Zaken Datum. 25 februari 2013 Agendapunt 9 Onderwerp: Porteleuillehouder: : Nota grondbeleid

Nadere informatie

w w Raadsvoorstel (gewijzigd) accoord voor kennisgeving bespreken afwijzen eerst rapport int00978

w w Raadsvoorstel (gewijzigd) accoord voor kennisgeving bespreken afwijzen eerst rapport int00978 "l.u-iols C\. ^ tt-oc n.{ GEMEENTE accoord voor kennisgeving aann. w w m I Y \/t f P y s! fr Raadsvoorstel (gewijzigd) bespreken afwijzen eerst rapport raadsvergadering 14-4-2015 agendapunt nummer 15int00978

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss 12 december 2008 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 3 3. DOELSTELLING

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar M M Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. Gemeente Mook en Middelaar M M Samenvatting. Voorstel om te besluiten Agenda puntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d. d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 111111111111111111111111111 001111110110111111111101111 M M16005293

Nadere informatie

PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012

PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012 PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012 Korte intro (wethouder Kolff) Wat is de huidige situatie en wat is wettelijk verplicht (hoofd financiën) Presentatie van vernieuwingen uit den lande: *

Nadere informatie

9*-`" **"' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013

9*-` **' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013 9*-`" **"' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 73 lnformant:

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad maart 2012

T.J. Kolsteren raad maart 2012 Agendapunt commissie: 12 steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 11raad00747 29 maart 2012 Financiële beheersverordening

Nadere informatie

Notitie Grondbeleid in begroting en jaarstukken 2019

Notitie Grondbeleid in begroting en jaarstukken 2019 Notitie Grondbeleid in begroting en jaarstukken 2019 Regiodagen BZK 2019 27 juni Eindhoven 2 juni Zwolle 4 juli Utrecht Inleiders commissie BBV Henk van der Heijden (gemeente Den Haag) David van Hooff

Nadere informatie

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties.

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis : financiële kaders grondexploitaties : Wonen Voorstelnummer : 16.30 Info bij afdelingshoofd

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2003/406

Raadsvoorstel 2003/406 Raadsvoorstel 2003/406 Onderwerp Vaststellen verordeningen inzake financiële functie gemeente Commissie Algemene Bestuurszaken Datum 10 november 2003 Raadsvergadering 11 december 2003 Samenvatting In de

Nadere informatie

Sector: PF Nr.: De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van, nr ;

Sector: PF Nr.: De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van, nr ; Sector: PF Nr.: 1021247 De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van, nr 1021219; b e s l u i t : vast te stellen de volgende Verordening op het financiële beleid

Nadere informatie

bijlage(n) 2 fax (0591)

bijlage(n) 2 fax (0591) Raadhuisplein 1 7811 APEmmen Telefoon (0591) 68 55 55 Correspondentieadres: Postbus 30001 7800 RA Emmen ^et» Aan de raad van de gemeente Emmen Dienst Gebied ons kenmerk 09.083849 uw brief van/kenmerk bijlage(n)

Nadere informatie

Verordening op het financiële beleid en beheer van de gemeente Hengelo

Verordening op het financiële beleid en beheer van de gemeente Hengelo GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hengelo. Nr. 70808 2 december 2014 Verordening op het financiële beleid en beheer van de gemeente Hengelo De raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Gemeente jfl Bergen op Zoom

Gemeente jfl Bergen op Zoom Gemeente jfl Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Nota

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Registratienummer: Onderwerp: Voorstel Zienswijze Kadernota 2016 GGD Zaanstreek-Waterland

Registratienummer: Onderwerp: Voorstel Zienswijze Kadernota 2016 GGD Zaanstreek-Waterland Onderwerp: Voorstel Zienswijze kadernota 2016 GGD Zaanstreek-Waterland Samenvatting: Het dagelijks bestuur van de GGD ZW heeft haar kadernota 2016 ingediend en vraagt om een zienswijze van uw gemeenteraad.

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - 7 JAN Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - 7 JAN Geachte leden van de raad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning Programmering Geld Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Programmering

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO.12. Voorstel tot vaststelling Nota Grondbeleid AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO.12. Voorstel tot vaststelling Nota Grondbeleid AAN DE RAAD Voorstel tot vaststelling Nota Grondbeleid AGENDAPUNT NO.12 AAN DE RAAD Samenvatting/Advies Het gemeentelijk grondbeleid is een beleidsterrein waar omvangrijke uitgaven worden gedaan en waarbij de risico

Nadere informatie

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth De taak van de raad onder het dualisme Kaders stellen (WMO, Jeugdwet, handhaving) Budgetteren (begroting) Lokale wetgeving

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 juni 2018 (onder voorbehoud) Jaargang en nummer 2018, nr. 43 Geheim Nee Rekenkameronderzoek: Zicht

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Lansingerland; Besluit(en) - In te stemmen met de Verordening Rekenkamer Lansingerland

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Lansingerland; Besluit(en) - In te stemmen met de Verordening Rekenkamer Lansingerland Gemeente Lansingerland Raadsbesluiten d.d. 24/05/2007 Raadsbesluit BR0700047 Besluitnr. 2007/74 Datum Raad 24 mei 2007 Agendapunt 13 Behandelend ambtenaar Kees van 't Hart 4074 Kees.van.t.hart@lansingerland.nl

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

behandeld door dhr. M. Versteeg telefoon (0223)

behandeld door dhr. M. Versteeg telefoon (0223) gemeente Den Helder ' Kopiehouders: raadscommissies. college van burgemeester & wethouders. gemeentesecretaris en ambtelijk contactpersoon Gemeenteraad Den Helder Postbus 36 1780 AA DEN HELDER verzendgegevens

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012 Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Memo Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Aan: Leden van de

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 626 6 november 2017 Financiële Verordening 2018 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie