Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer"

Transcriptie

1 Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk tal van concrete acties uit. Her en der is een werkgroep een louter liturgische werkgroep. Af en toe stelt een werkgroep zich de vraag: waarom doen wij dit of dat? En als wij iets organiseren wat is onze uiteindelijke doelstelling? Of anders gezegd: wat willen wij met pastoraal bij onze leerlingen of collega s bereiken? Zijn we goed bezig of moeten we bijsturen? Een moment van zelfreflectie kan hierbij verhelderend zijn. Het kan een denkproces in beweging brengen. Het kan leiden tot een visie op Hoe kunnen we tijdens een schooljaar jonge mensen van jaar én leerkrachten tot verdieping en engagement brengen?. Ons aanbod: De diocesane pedagogische begeleiders pastoraal zijn bereid om op vraag van pastorale werkgroepen aan de hand van een kijkwijzer deze zelfreflectie te ondersteunen of het denkproces te begeleiden. Bijkomende informatie: Hilde Bouckaert (scholengemeenschappen Sint- Maarten, Sint-Donaas, Oostkust, Ichthus, Veurne-Westkust, Hoppeland, Sint- Jan, Sint-Paulus, Prizma en scholengroep Diksmuide) en Rik Depré (scholengemeenschappen Sint-Maartensscholen Ieper, Groeninge, Molenland, Houtland en Sint-Michiel) Denken en doen in dialoog: pastoraal in 3D Visie- en groeimap De dienst opvoedingsproject en pastoraal van het VSKO ontwikkelde samen met het ICS (Interdiocesane Commissie Schoolpastoraal) een visie- en groeimap met als titel Pastoraal op school: denk & doe in dialoog. Deze map werd samengesteld voor alle onderwijsmensen uit het secundair onderwijs, maar de centrale visietekst in verband met pastoraal op school werd geschreven voor het basisonderwijs, buitengewoon onderwijs en secundair onderwijs. Aan de hand van teksten, beelden, werkvormen worden onderwijsmensen op weg geholpen om loyaal de katholieke identiteit van een school zichtbaar te maken in hun pastorale praktijk op school, vanuit hun persoonlijke en professionele zijn en met respect voor andere levensovertuigingen. Wat aangeboden wordt, is niet af en is de weergave van een groeiproces. In de toekomst zal dus materiaal worden toegevoegd. Pastoraal op school is immers groeien in het geloof dat mensen samen het visioen tot leven willen brengen dat gegrondvest is op de persoon en de boodschap van Jezus Christus.

2 De visiemap werkt de vier doelstellingen van pastoraal op school uit: 1 volwassenen en jongeren kennis laten maken met christelijk geloven; 2 de christelijke inspiratie voeding geven; 3 kansen tot beleving geven; 4 de inspiratie voel- en tastbaar maken in het hele schoolleven. Bij de uitbouw van een schooleigen pastoraal spelen vier elementen een grote rol: 1 De pastoraal vertrekt in de eerste plaats vanuit de persoon van Jezus Christus, zijn boodschap en de bredere geloofstraditie. 2 Dit uitgangspunt geeft het katholieke onderwijsproject haar identiteit en haar plaats in het bredere onderwijslandschap. 3 De pastoraal helpt de christelijke identiteit van de school vorm te geven en geeft haar een gezicht. Zonder haar zou die identiteit een leeg en abstract begrip blijven. Pastoraal heeft ook een relatie met alle vakken, maar het meest specifiek met het vak rooms-katholieke godsdienst en beiden inspireren elkaar. 4 De pastoraal krijgt een eigen stijl door de mensen die dichtbij en veraf bij de school betrokken zijn. Ook de plaats die pastoraal krijgt, kleurt de pastoraal. Ook de tijd waarin we leven en de tijd die aan de gelovige inspiratie besteed wordt, bepalen mee het karakter van de pastoraal. Ons aanbod: De begeleiders kunnen bijdragen bij het implementeren van de inzichten over hoe een dynamische pastoraal op school vandaag kan zijn opgebouwd en geconcretiseerd in functie van de eigen school, schoolcultuur en -identiteit. Bijkomende informatie: Hilde Bouckaert (scholengemeenschappen Sint- Maarten, Sint-Donaas, Oostkust, Ichthus, Veurne-Westkust, Hoppeland, Sint- Jan, Sint-Paulus, Prizma en scholengroep Diksmuide) en Rik Depré (scholengemeenschappen Sint-Maartensscholen Ieper, Groeninge, Molenland, Houtland en Sint-Michiel) Nascholingstraject: Pastoraal in 3D De dienst opvoedingsproject en pastoraal van het VSKO ontwikkelde samen met het ICS (Interdiocesane Commissie Schoolpastoraal) een visie- en groeimap met als titel Pastoraal op school: denk & doe in dialoog. Om deze nieuwe visie te implementeren in de school en bij de pastorale groepen wordt net zoals vorig schooljaar ook dit schooljaar een gratis nascholingsproject aangeboden. Samen met de deelnemers worden de inzichten verduidelijkt over hoe een dynamische pastoraal op school vandaag kan zijn opgebouwd en geconcretiseerd in functie van de eigen school, schoolcultuur en schoolidentiteit.

3 Het project wordt aangeboden als een teamgericht project op niveau school of scholengemeenschap. Elke reeks bestaat uit een mogelijk intakegesprek met directie en pastoraal verantwoordelijke en nadien 2 of 3 inhoudelijke sessies. Elke reeks wordt aangepast aan de noden en de vragen omtrent de eigen pastorale werking van de aanvragende school of scholengemeenschap. Deze nascholing liep vorig schooljaar in acht van onze secundaire scholen. Data en locatie worden afgesproken tijdens het intakegesprek. Elk project wordt begeleid door Bart Walgraeve. Een volledige omschrijving van deze nascholing vind je op (aanbod secundair onderwijs). Bijkomende informatie: Hilde Bouckaert (scholengemeenschappen Sint- Maarten, Sint-Donaas, Oostkust, Ichthus, Veurne-Westkust, Hoppeland, Sint- Jan, Sint-Paulus, Prizma en scholengroep Diksmuide) en Rik Depré (scholengemeenschappen Sint-Maartensscholen Ieper, Groeninge, Molenland, Houtland en Sint-Michiel) Nascholingstraject: DEKT DE VLAG DE LADING? Een geïnspireerde zoektocht naar de identiteit van onze katholieke school Deze nascholing vertrekt vanuit de concrete realiteit dat een school en schoolteam vandaag de dag zoekend zijn op vlak van hun katholieke identiteit. Scholen werken hard aan een onderwijskundig profiel, maar kennen vaak niet genoeg hun levensbeschouwelijk profiel. Men is de dragende grond van waaruit katholiek onderwijs wordt ingericht en aangeboden door de tijd heen uit het oog verloren en zo ook het visioen, de droom waar men naartoe wil. De eigenheid van een katholieke school ligt in haar christelijke inspiratie. Een schoolteam kan deze inspiratie niet uit de weg gaan. Ze daagt het schoolteam uit om na te denken over de katholieke identiteit en om na te gaan of het geïnspireerde opvoedingsproject het schoolgebeuren stuwt. Belangrijk is dat we die eigenheid kunnen omschrijven naar het hele schoolteam toe. Om aan deze vraag tegemoet te komen, bieden we dit schooljaar de nascholing: Dekt de vlag de lading? aan. In dit nascholingstraject willen we met directie en kernteam stilstaan bij twee belangrijke vragen: 1 Wat is de identiteit van een katholieke school vandaag de dag? 2 Hoe kunnen wij deze identiteit proberen waar te maken in onze eigen school?

4 Door reflectie en analyse gaan we samen op zoek naar wat jouw school, als katholieke school, vandaag kan betekenen en verwezenlijken vanuit haar opdrachtsverklaring. Onze missie onze visie onze strategie. Wie zijn wij als school? Waar staan we voor en waar gaan we voor? De doelstelling is dubbel: enerzijds het team een inhoudelijk aanbod geven om hierrond samen in gesprek en reflectie te gaan om zo een intrinsieke motivatie aan te boren om rond identiteit te werken en aan te tonen dat dit de hele school/scholengemeenschap ten goede kan komen. Anderzijds heel concreet proberen deze geïnspireerde doorlichting in het dagelijks schoolleven gestalte te geven en hiervoor een strategie uit te werken. Dekt de vlag de lading? wordt gratis aangeboden en begeleid door Leen Dillen. Binnen de school wordt een kernteam gevormd. Dit team start het traject op en geeft het ook verder gestalte. Concreet gaat het om 1 intakegesprek met de directie om de specifieke vraag van de school scherp te stellen en 3 of 4 sessies van 2 uur met het volledige kernteam. Je vindt een volledige omschrijving van deze nascholing op (aanbod secundair onderwijs). Alle info: Leen Dillen leen.dillen@vsko.be gsm: Website identiteit & pastoraal@school Sinds september 2010 is de website identiteit & pastoraal@school op actief. Tijdens de komende schooljaren willen de domeinbegeleiders pastoraal en identiteit voor het basis- en secundair onderwijs voor het bisdom Brugge, samen met WEPABA (werkgroep pastoraal basisonderwijs) en de commissie voor de schoolpastoraal van het secundair onderwijs van ons bisdom, deze website verder uitbouwen. De site bevat nu al visieteksten en informatie voor de schoolpastoraal in het (Bu)BaO en (Bu)SO. Op de website vind je onder de rubriek gebed van de week voor elke week een aanbod van teksten, overwegingen en gebeden, bestemd voor persoonlijke overweging en gebed. Dit aanbod kun je ook gebruiken voor een moment van bezinning tijdens personeelsvergaderingen of bij het begin van een vergadering van een (pastorale) werkgroep Dit gebed van de week wordt telkens opgebouwd vanuit het maandthema van Leeftocht, het maandelijks bezinningsaanbod van het VSKO. Onder de rubriek pastoraal (Bu)SO vind je naast de tweewekelijkse mededelingen, ook minstens één maal per trimester een pastorale impuls. Deze impuls bevat aanzetten voor een gebedsmoment, een celebratie, verdiepingsmoment Er worden bewust geen totaal uitgewerkte vieringen aangeboden. Maar wel heel concrete teksten, ideeën die de school kan gebruiken als aanzet om een schooleigen viering samen te stellen.

5 In de loop van dit schooljaar voorzien we ook een alfabetische en thematische trefwoordenlijst. Voor dit schooljaar zijn er vijf pastorale impulsen voorzien. september-oktober 2014 'Wakker voor vrede' (aanbod begin schooljaar) november-december inspiratiebundel: 'De Grote oorlog: van herinneringseducatie tot vredeseducatie' - de sterk evangelisch bewogen vrouw: uitgave van een nieuw Mariabeeld januari-februari 2015 stille en sacrale ruimte op school: 'Een tent van samenkomst' maart-april 2015 Goede Week: 'Het eerste woord zal vrede zijn' mei-juni zendingsmoment nieuwe leerkrachten (TADD) - 'de bezemwagen': leerlingen die niet slaagden... Nascholingsproject: van inspiratie tot identiteit Doelstellingen Het project beoogt: - de verkenning van de eigen inspiratie en identiteit (van de school); - de verkenning van de christelijke inspiratie voor het eigen werk en voor de identiteit van de eigen school; - de eigen bijdrage in de christelijke identiteit van de school. Het project wil naar de eigen en de christelijke inspiratie op zoek gaan en wil zo de deelnemers aanzetten tot een verdere ontplooiing als mens, als gelovige, als deelgenoot in de visie en de opdracht van het christelijk opvoedingsproject en de identiteit van de school. Het project wil reflecterend stilstaan bij de vraag hoe men de eigen inspiratie waarachtig kan integreren in de opdracht en de job, die men in het onderwijs opneemt. Het wil ook een bijdrage zijn in de discussie binnen het onderwijs over de plaats van de spiritualiteit en de christelijke identiteit binnen de school. Het project wil naar de inspiratiebron van de onderwijsopdracht in en van de identiteit van de katholieke school gaan en wil de eigen levensovertuiging van de deelnemers voeden door o.a. met elkaar op een procesmatige wijze het

6 levensbeschouwelijk gesprek te voeren en hen te vormen tot ankerpersonen. Ankerpersonen die nadien in de eigen school zelf ook leerlingen wensen te begeleiden in hun totaliteit en met hen en de collega s het levensbeschouwelijk en/of het identiteitsgesprek willen aangaan. Doelgroep Het project richt zich tot personeelsleden die op vrijwillige basis een bijdrage willen leveren in de christelijke identiteit van de katholieke school. In enkele samenkomsten staan zij stil bij de eigen identiteit van de school en de inspiratiebron(nen) ervan en/of bij de eigen inspiratie. Op deze wijze willen zij zich bekwamen in het levensbeschouwelijk gesprek op school. Inhoud Het project wil een vorming aanbieden van drie sessies, waarin de deelnemers met elkaar spreken over de identiteit van de school en de inspiratiebronnen van het (eigen) leven en het werk op school met elkaar delen. Op een wezenlijke manier wil het project de (christelijke) identiteit van de eigen school alsook de inspiratiebron(nen) voor het eigen werk en voor de school verkennen. Het project wil samen zoeken naar een antwoord op de vraag wat het christelijk geloof kan betekenen voor de identiteit van de school en voor de eigen functie, opdracht of vak op school. Tevens wil het project de deelnemers oefenen in het levensbeschouwelijk gesprek zodat zij de levensbeschouwelijke dialoog met collega's en andere participanten van het schoolgebeuren - beter - kunnen aangaan. De vier grote pijlers van het project zijn de cultuur van vandaag, het eigen leven en geloof van de deelnemers en vooral de wereld van de eigen school, waarin de deelnemers actief zijn. Inspiratie wordt aangeboden om vanuit de eigen beroepsspiritualiteit mee te werken aan de christelijke identiteit van de school. Methode Het project richt zich tot groepen, bestaande uit 6 à 15 personen. Er worden drie sessies voorzien voor personeelsleden. Alle deelnemers krijgen telkens de nodige documentatie over het behandelde onderwerp. Dit project is gratis. Plaats en data van de sessies - woensdag 19 november woensdag 11 maart woensdag 27 mei 2015 telkens van tot uur in Diocesaan centrum Groenhove in Torhout Bijkomende informatie: Hilde Bouckaert (scholengemeenschappen Sint- Maarten, Sint-Donaas, Oostkust, Ichthus, Veurne-Westkust, Hoppeland, Sint- Jan, Sint-Paulus, Prizma en scholengroep Diksmuide) en Rik Depré (scholengemeenschappen Sint-Maartensscholen Ieper, Groeninge, Molenland, Houtland en Sint-Michiel)

7 Inschrijving: surf hiervoor naar of meld je aan per mail bij Hilde Bouckaert of Rik Depré. Leeftocht Leeftocht is een maandelijkse vierkleurige publicatie van het VSKO. Leeftocht is een maandelijkse 'tochtgenoot die stilstaat bij de 'spirit' van het bewogen bezig zijn op school. Leeftocht put uit de rijke verhalenschat van de joods-christelijke traditie. Leeftocht bevat ernstige en ludieke elementen: een kunstwerk, een bespiegeling, een cursiefje en cartoon, een bezinning of gebed. Leeftocht is in de eerste plaats bedoeld als verdieping van je eigen spirit. Je kunt die spirit delen met je collega s en met je leerlingen. Je kunt Leeftocht gebruiken als moment van bezinning bij personeelsvergaderingen, pastorale vergaderingen, vakvergaderingen (godsdienst). Leeftocht kan je ook inspireren voor het uitwerken van bezinningsmomenten, gebeds- en eucharistievieringen, een meditatief moment in de klas. Tussen taal en teken' wordt dit schooljaar het jaarthema van Leeftocht. We leven in een wereld waarin taal belangrijk is. Toch kunnen we niet altijd precies zeggen wat we denken en voelen. Dit kunnen symbolen wel. Het hele schooljaar lang zal Leeftocht stilstaan bij de kracht van symbolen. september oktober november december januari februari maart april mei juni bliksem dans steen droom wit schaduw zout spiegel tent parfum Dit nieuwe jaarthema van Leeftocht biedt zeker inspiratie voor een (pastoraal) jaarthema op school. Ook kunnen een of meerdere maandthema s zich lenen tot een pastorale uitwerking. Voor meer info en abonneren: Bezinning voor onderwijsmensen Iedere auto heeft af en toe een groot onderhoud nodig. Als je daarvoor geen aandacht hebt, begint hij vroeg of laat te sputteren en uiteindelijk is de schade onherstelbaar. Dus gaat hij beter op geregelde tijden eens voor een dag de garage binnen om zijn vitale delen te verzorgen, zodat hij gesmeerd blijft lopen. Voor de innerlijke mens gaat dat evengoed op.

8 Wordt het onderhoudsboekje van jouw onderwijsleven regelmatig aangevuld? Vorig schooljaar ontvingen de Norbertijnen van Averbode een groep onderwijsmensen voor een midweekend in hun abdij. De deelnemers waren het er roerend over eens: voor wie inzet en inspiratie in evenwicht wil houden, is Bezinning voor onderwijsmensen een prima onderhoudsprogramma. Enkelen onder hen delen in dit artikel hun ervaringen. Tijdens het nieuwe schooljaar bieden het VSKO en de Abdij van Averbode opnieuw een bezinningsprogramma aan. Aanbod (telkens in de Abdij van Averbode): - 21 en 22 november 2014 Tom Schellekens Van Mis-kleun naar Mis-viering - 23 en 24 januari 2015 Nikolaas Sintobin Onderscheidend in het leven staan: in de klas, in het persoonlijke gesprek en thuis - 27 en 28 februari 2015 Veerle Neyens Gegrepen door hun grote liefde - 27 en 28 maart 2015 Raymond Minnaert Geloof in beeld gebracht Meer informatie op in de rubriek Vorming en op Een programmabrochure is beschikbaar tegen het begin van het schooljaar. Wie deze via de post wenst toegezonden te krijgen, geeft een seintje aan pastoraal@vsko.be of tel van het schooljaar. Interessante data MISSIO - WELZIJSZORG - BROEDERLIJK DELEN donderdag 2 oktober 2014 infomoment Missio Groenhove, Torhout donderdag 9 oktober 2014 startavond Welzijnszorg VIVES, Kortrijk Soep op de stoep 2014 geen vaste dag, elke organisatie op de werkvloer kiest totaal vrij maandag 12 januari 2015 startavond Broederlijk Delen De Spil, Roeselare

9 vrijdag 27 februari 2015 (focusdag van deze actie, maar elke organisatie op de werkvloer kan ook totaal vrij kiezen) koffiestop Broederlijk Delen IJD BRUGGE (jongerenpastoraal bisdom Brugge) zaterdag 4 oktober 2014 WWW-dag (diocesane verdiepingsdag) Torhout, Sint-Rembertinstituut zaterdag 11 oktober 2014 Plusdag (1ste t.e.m. 3de SO) vrijdag 17 oktober 2014 dag van de jeugdbeweging zondag 9 november 2014 Vredeswake Langemark, kerk Sint-Paulus-Bekering zaterdagavond 20 december 2014 Waakvlam Kortrijk vrijdag 6 maart 2015 jongerenavond (vanaf 4de SO) Grootseminarie Brugge donderdag t.e.m. maandag 2-6 juli 2015 Bijbels tentenkamp (1ste t.e.m. 4de SO) maandag 20 t.e.m. vrijdag 31 juli 2015 Pelgrimstocht (vanaf 4de SO) Dag van de pastoraal: GEDREVEN DOOR KRACHT VAN HET GELOOF Doelstelling: Deze dag is de jaarlijkse vormingsdag, georganiseerd door de diocesane commissie voor schoolpastoraal in samenwerking met het Eekhoutcentrum. Dit jaar willen wij stilstaan bij hoe het geloof je kan drijven in wie je bent en wat je doet. Naast twee referaten en een aantal getuigenissen is er ook ruimte om in groepjes met elkaar uit te wisselen.

10 Doelgroep: Deze dag richt zich tot pastoraal bewogen en bezielde leraren, pastorale verantwoordelijken, leden van pastoraal dragende groepen en al wie zich aangesproken voelt. Programma uur: referaat: Marc Vervenne uur: referaat: zuster Trees Cooman uur: verdiepingsmoment uur: maaltijd uur: - jongeren uit de Sint-Michielsbeweging (Kortrijk) getuigen - stille ruimte in je school Bellinda Staelens uur: uitwisseling in groepjes uur: ontmoetingsmoment uur: einde Data, uur en locatie: vrijdag 21 november 2014 in het DPB Brugge Carmino Bohez Rik Depré Dag van de pastoraal Cursuscode: D Docent: diverse docenten Datum en uur: vrijdag 21 november 2014 van u. tot u. Locatie: DPB-centrum d'abdij Brugge

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. 2 Denken en doen in dialoog: pastoraal in 3D Visie- en groeimap

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. 2 Denken en doen in dialoog: pastoraal in 3D Visie- en groeimap PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer 1 Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk concrete acties uit. Her

Nadere informatie

PASTORAAL OP SCHOOL Denken en doen in dialoog

PASTORAAL OP SCHOOL Denken en doen in dialoog PASTORAAL OP SCHOOL Denken en doen in dialoog 1 Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen. Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE Baron Ruzettelaan 435 8310 Assebroek tel. (050) 37 26 75 fax: (050) 35 45 08 e-mail: dpb@dpbbrugge.be www.kobrugge.be PASTORAAL@SCHOOL MEDEDELINGEN (BU)SO

Nadere informatie

Schoolpastoraal. Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt een aantal vaststellingen vanuit de scholen

Schoolpastoraal. Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt een aantal vaststellingen vanuit de scholen Schoolpastoraal WORD Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk tal van

Nadere informatie

Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer

Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer 1 Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen. Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk tal van concrete acties

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE Baron Ruzettelaan 435 8310 Assebroek tel. (050) 37 26 75 fax: (050) 35 45 08 e-mail: dpb@dpbbrugge.be www.dpbbrugge.be PASTORAAL@SCHOOL MEDEDELINGEN SO

Nadere informatie

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen :

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : SCHOOLPASTORAAL & HET VAK GODSDIENST Drongen, 19 februari 2009 Peter Malfliet VISIES IN GROEI Bisdom Brugge : overleg

Nadere informatie

Zeggen of doen, zeggen en doen? Pastoraal of toekomst, pastoraal en toekomst

Zeggen of doen, zeggen en doen? Pastoraal of toekomst, pastoraal en toekomst Zeggen of doen, zeggen en doen? Pastoraal of toekomst, pastoraal en toekomst Wie heeft nog niet gehoord van dialoogschool, levensbeschouwelijke diversiteit, geïntegreerde pastoraal, christelijke identiteit,

Nadere informatie

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Via vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen werken aan 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

NASCHOLINGSTRAJECTEN - IDENTITEIT 2010-2011

NASCHOLINGSTRAJECTEN - IDENTITEIT 2010-2011 NASCHOLINGSTRAJECTEN - IDENTITEIT 2010-2011 Ons eigen opvoedingsproject: de levensadem van onze school *Inleiding* Elke katholieke (basis)school heeft een welbepaalde visie, een eigen opvoedingsproject

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

ONDERSTEUNEND PERSONEEL

ONDERSTEUNEND PERSONEEL 1 ONDERSTEUNEND PERSONEEL 1 We kiezen het opvoedersteam van het jaar! De werkgroep ondersteunend personeel van de Pedagogische Begeleiding regio West-Vlaanderen verkoos in de twee voorbije schooljaren

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010 Brief van de hoofdbegeleider mei 00 Brugge, 05 mei 00 Geachte Voorzitter van het Schoolbestuur, Geachte directeur, De gebeurtenissen van de laatste dagen brengen een schokgolf teweeg in ons bisdom, in

Nadere informatie

Pastoraal op school op vier niveaus

Pastoraal op school op vier niveaus Pastoraal op school op vier niveaus Sommige scholen werken in hun pastoraal aanbod hoofdzakelijk tal van concrete acties uit. Andere spitsen zich meer toe op vieringen. Af en toe stelt een pastorale werkgroep

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

NEDERLANDS. Zijn er nog vragen?

NEDERLANDS. Zijn er nog vragen? NEDERLANDS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en

Nadere informatie

website pastoraal@school: www.kobrugge.be/pastoraal

website pastoraal@school: www.kobrugge.be/pastoraal Het internet is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse wereld. Ook leerlingen hebben het internet volop ter beschikking als snelweg naar informatie, als plaats van ontmoeting en als uitlaatklep. Ook

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee

pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee 0 pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee Heverlee, mei 2014 Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Geacht lid van het schoolbestuur, Wellicht hoorde u van de

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

Beleidsplan. Sint-Vincentiusregio Inzetten op zorgzaam omgaan met wie we zijn als Broeders van Liefde en Aangesloten Leden

Beleidsplan. Sint-Vincentiusregio Inzetten op zorgzaam omgaan met wie we zijn als Broeders van Liefde en Aangesloten Leden Sint-Vincentiusregio 2013-2018 Inzetten op zorgzaam omgaan met wie we zijn als Broeders van Liefde en Aangesloten Leden actieplan aangesloten leden Sint-Vincentiusregio 2013-2018 domein 1: Spiritueel leven

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314 1. Algemeen. De functieomschrijving wilden we beknopt & concreet maken om volgende redenen : Ze moet bruikbaar zijn op de 1 e personeelsvergadering waar we telkens ongeveer 20 minuten informeren en overleggen.

Nadere informatie

DE EIGENHEID VAN HET CONGREGATIONEEL ONDERWIJS IN HET KATHOLIEK ONDERWIJSLANDSCHAP

DE EIGENHEID VAN HET CONGREGATIONEEL ONDERWIJS IN HET KATHOLIEK ONDERWIJSLANDSCHAP DE EIGENHEID VAN HET CONGREGATIONEEL ONDERWIJS IN HET KATHOLIEK ONDERWIJSLANDSCHAP Studiedag OCR woensdag 14 september 2016 Slotdocument Vergeet de leegte niet, de stilte niet, en de openheid niet, want

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2016-2017 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2016-2017. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

PASTORAAL OP SCHOOL DENK & DOE IN DIALOOG

PASTORAAL OP SCHOOL DENK & DOE IN DIALOOG PASTORAAL OP SCHOOL DENK & DOE IN DIALOOG Visie -en groeimap voor het secundair onderwijs VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS Pedagogisch Bureau Dienst Opvoedingsproject & Pastoraal INTERDIOCESANE

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2015-2016 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2015-2016. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen 1 PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken tal van concrete acties uit. Her en der

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

IN DE KIJKER. School in beeld/ziel in beeld Bezielde kunst- en opvoedingsprojecten in de sg Sint-Nicolaas

IN DE KIJKER. School in beeld/ziel in beeld Bezielde kunst- en opvoedingsprojecten in de sg Sint-Nicolaas IN DE KIJKER Marleen Lietaer voor alle personeelsleden School in beeld/ziel in beeld Bezielde kunst- en opvoedingsprojecten in de sg Sint-Nicolaas Op 1 september 2009 bestaat de scholengemeenschap Sint-Nicolaas

Nadere informatie

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien Samen groeien door Visie en missie De Wingerd, samen groeien Vanuit de christelijke identiteit ontmoeten we elkaar, luisteren we naar elkaar, inspireren we elkaar, zijn we nieuwsgierig en gaan we de dialoog

Nadere informatie

MEDEDELINGEN PERSONENZORG

MEDEDELINGEN PERSONENZORG MEDEDELINGEN PERSONENZORG REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Het schooljaar

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

KALENDER (versie ) SECUNDAIR ONDERWIJS - EXTERN

KALENDER (versie ) SECUNDAIR ONDERWIJS - EXTERN REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen KALENDER 2019 2020 (versie 17.06.2019) SECUNDAIR ONDERWIJS - ETERN 1. TOELICHTINGEN

Nadere informatie

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 1 start: schooljaar 2007-2008 tot juni 2010 Initiatief: 3 scholengemeenschappen SO VCLB Gent Doel: Bestaande initiatieven

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten juni 2013, nr. 38 In het begin De laatste examens zijn voorbij. Het is een drukke periode geweest. Hopelijk kan je met een zekere genoegdoening terug

Nadere informatie

De V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs Veurne, werft een voltijdse directeur zonder lesopdracht aan. Datum van indiensttreding: 1 april 2016.

De V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs Veurne, werft een voltijdse directeur zonder lesopdracht aan. Datum van indiensttreding: 1 april 2016. V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs D. de Haenelaan 10-8630 VEURNE OPENSTELLING VOOR EEN FUNCTIE VAN DIRECTEUR (M/V) ZONDER LESOPDRACHT VRIJE KATHOLIEKE BASISSCHOOL, Brugsesteenweg 77 te 8630 Veurne Datum:

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse.

Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse. Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse Tweede jaar samen DON BOSCO zijn plaats geven 1. Voorafgaande opmerkingen Het

Nadere informatie

katholieke dialoogschool en pastoraal op school

katholieke dialoogschool en pastoraal op school BETEKENIS EN ROL VAN DE PASTORAAL IN DE KAHTOLIEKE DIALOOGSCHOOL Dialoognota ontwerptekst versie 3 / 2015-11-23 Commissie Pastoraal Basisonderwijs (COM-PAS) Interdiocesane Commissie Schoolpastoraal (ICS)

Nadere informatie

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH Stoekeplein 8a 7902 HM Hoogeveen tel.: 0528-234494 info@pricoh.nl www.pricoh.nl PricoH heeft acht christelijke basisscholen onder haar beheer. Binnen deze acht scholen werken ruim 200 medewerkers, in diverse

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Naam: Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs

Nadere informatie

Werken met een richtdocument

Werken met een richtdocument Kwaliteitsvolle loopbaanbegeleiding Werken met een richtdocument Marc Van Gils april 2008 1 Een creatieve zoektocht naar mogelijkheden tot optimale afstemming van de doelen van de medewerker en die van

Nadere informatie

Zorg dragen voor én werken aan de identiteit van katholieke basisscholen.

Zorg dragen voor én werken aan de identiteit van katholieke basisscholen. Wie een vuur brandend wil houden, houdt zijn houtvoorraad in het oog. Zorg dragen voor én werken aan de identiteit van katholieke basisscholen. De katholieke identiteit van een school. Een paradoxale realiteit.

Nadere informatie

Inhoud INHOUD INLEIDING. Opdrachtsverklaring van het Katholiek onderwijs in Vlaanderen. Een christelijk mensbeeld

Inhoud INHOUD INLEIDING. Opdrachtsverklaring van het Katholiek onderwijs in Vlaanderen. Een christelijk mensbeeld INHOUD INLEIDING Basis Opdrachtsverklaring van het Katholiek onderwijs in Vlaanderen Een christelijk mensbeeld Pastoraal op school in relatie tot christelijke identiteit en godsdienst Inhoud Visieontwikkeling

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject. Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1

Deel 1. Opvoedingsproject. Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1 Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1 HET OPVOEDINGSPROJECT VAN HET KATHOLIEK BASISONDERWIJS MAASMECHELEN-ZUID (KBM-Z). Als katholieke basisscholen willen we ons profileren als

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Infootje. Bisdom Gent - basisonderwijs. In dit nummer: Bezinnende gedachte Regiowerking Prikbord Kalender Begeleidersteam

Infootje. Bisdom Gent - basisonderwijs. In dit nummer: Bezinnende gedachte Regiowerking Prikbord Kalender Begeleidersteam Infootje Bisdom Gent - basisonderwijs SCHOOLJAAR 2011 2012 nummer 4 - december In dit nummer: Bezinnende gedachte Regiowerking Prikbord Kalender Begeleidersteam die licht ontsteken aan sterren van hoop.

Nadere informatie

SCHOOLPASTORAAL EN OPVOEDINGSPROJECT

SCHOOLPASTORAAL EN OPVOEDINGSPROJECT SCHOOLPASTORAAL EN OPVOEDINGSPROJECT Bellinda Staelens voor alle directies en personeelsleden Een nieuwe start Goed kunnen onderscheiden is de basis voor elk degelijk onderwijs (M. Gandhi) Het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

MEDEDELINGEN PERSONENZORG

MEDEDELINGEN PERSONENZORG MEDEDELINGEN PERSONENZORG REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Met deze mededelingen

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Status van het beleidsdeel: Status DO GMR RvT Kwaliteitscyclus Instemming verleend 12-06-2017

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS Aan de directies en mentoren SO en CVO DAG VAN DE MENTOR Beste (adjunct)directeur en mentor Van harte nodigen we je uit op woensdagnamiddag

Nadere informatie

Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar

Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar 2017-2018 We leven in een wereld vol uitdagingen, iedereen is ondertussen op de hoogte van de noodzaak aan een duurzame ontwikkeling van onze planeet. Maar hoe zorg

Nadere informatie

MIJN EERSTE AGENDA. kleef hier je foto. 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs.

MIJN EERSTE AGENDA. kleef hier je foto. 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs. Catalogus 2016-2017 Uitgeverij Licap Guimardstraat 1 1040 Brussel Tel. 02 507 05 05 www.licap.be Basisonderwijs Buitengewoon onderwijs agendabasis.licap.be MIJN EERSTE AGENDA 'Mijn eerste agenda' is een

Nadere informatie

ONDERSTEUNEND PERSONEEL, PEPER EN ZOUT VAN ONZE SCHOLEN

ONDERSTEUNEND PERSONEEL, PEPER EN ZOUT VAN ONZE SCHOLEN ONDERSTEUNEND PERSONEEL, PEPER EN ZOUT VAN ONZE SCHOLEN 'Blijf onderweg af en toe eens stilstaan om het uitzicht te bewonderen.' Doen we dit niet te weinig in het onderwijs? Stilstaan bij wat bereikt is

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Catalogus UITGEVERIJ LICAP CVBA. basisonderwijs buitengewoon onderwijs. Guimardstraat 1 1040 Brussel www.licap.be

Catalogus UITGEVERIJ LICAP CVBA. basisonderwijs buitengewoon onderwijs. Guimardstraat 1 1040 Brussel www.licap.be Catalogus 2014 2015 basisonderwijs buitengewoon onderwijs Guimardstraat 1 1040 Brussel www.licap.be UITGEVERIJ LICAP CVBA Basis onderwijs Schoolagenda's 'Mijn eerste agenda' is een schoolagenda geschikt

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN EN PASTORAAL WERK(ST)ER INFORMATIEBROCHURE 2011 INHOUD Permanent diakens Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Vorming voor besturen. Partners in de nascholing. Meer weten? voor een geolied bestuur een uitstekende balsem

Vorming voor besturen. Partners in de nascholing. Meer weten? voor een geolied bestuur een uitstekende balsem Partners in de nascholing 2011-2012 Meer weten? De website vimko.vsko.be verzamelt de informatie die een bestuurder nodig heeft. Elke bestuurder van het katholiek onderwijs ontving een persoonlijke inlogcode

Nadere informatie

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT EEN STAALTJE VORMING OP MAAT LITURGIE VIEREN MET JONGEREN Een bezinning, gebedsviering, eucharistie voorbereiden, het schrikt begeleiders soms af. Toch is het eenvoudiger dan het lijkt. Het vraagt gewoon

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen Elementen van visie In juli 1996 als basis voor leerplannen door de bisschoppen aanvaard De context: een geseculariseerde

Nadere informatie

Identiteitstraject Scholengemeenschap Prizma

Identiteitstraject Scholengemeenschap Prizma Identiteitstraject Scholengemeenschap Prizma Schooljaar 2014-2015 November 2013: VZW/SG/scholen nieuwe naam PRIZMA, nieuw logo voor SG en scholen; Opstart identiteitsteam van directies van de SG. 1 Schooljaar

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

We zijn een katholieke basisschool

We zijn een katholieke basisschool 1 We zijn een katholieke basisschool Als katholieke basisschool willen we pedagogisch verantwoord onderwijs en een kwaliteitsvolle opvoeding bieden geïnspireerd op de figuur van Jezus Christus. We zijn

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE

VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE Pedagogische studiedag godsdienst Vanaf het schooljaar 2011-2012 start een nieuwe ronde van godsdienststudiedagen, die loopt gedurende 3 jaar. Alle scholen organiseren

Nadere informatie

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek

Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Werken in Teamverband Vragen voor een groepsgesprek Don Boscocollege Hechtel Hieronder vind je een tekst en bijbehorende vragen waarmee de gangmakers in Hechtel een gesprek op gang willen brengen in verschillende

Nadere informatie

Doorniksesteenweg Bossuit

Doorniksesteenweg Bossuit Doorniksesteenweg 557 27-09-2013 8583 Bossuit Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 10 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Kleuterschool Bossuit, Doorniksesteenweg 557 8583 Bossuit Geachte Heer,

Nadere informatie

Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge

Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge Schooljaar 2013-2014 November 2013 Nr. 2 1. Dagen van de Wiskunde Naar jaarlijkse traditie vinden in november onze Dagen

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo. 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser

Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo. 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser Inspirator nieuwe functie in het christelijk vo 19 januari 2011 Congres CNV Onderwijs Identiteit als kwaliteit Taco Visser Motivatie als de kern van het onderwijs Kennismakingsoefening over motivatie Motivatie

Nadere informatie

MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE

MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE BASISSCHOLEN INTERNAAT KINDHEID JESU SCHOTEN SINT-MICHIELSCOLLEGE SCHOTEN SINT-MICHIELSCOLLEGE BRASSCHAAT SINT-LUDGARDISSCHOOL MERKSEM SINT-LUDGARDISSCHOOL ANTWERPEN MARIS STELLA INSTITUUT OOSTMALLE MARIS

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie