Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer"

Transcriptie

1 1 Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen. Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk tal van concrete acties uit. Her en der is een werkgroep een louter liturgische werkgroep. Af en toe stelt een werkgroep zich de vraag: waarom doen wij dit of dat? En als wij iets organiseren wat is onze uiteindelijke doelstelling? Of anders gezegd: wat willen wij met pastoraal bij onze leerlingen of collega s bereiken? Zijn we goed bezig of moeten we bijsturen? Een moment van zelfreflectie kan hierbij verhelderend zijn. Het kan een denkproces in beweging brengen. Het kan leiden tot een visie op Hoe kunnen we tijdens een schooljaar jonge mensen van jaar én leerkrachten tot verdieping en engagement brengen?. Ons aanbod: De diocesane pedagogische begeleiders pastoraal zijn bereid om op vraag van pastorale werkgroepen aan de hand van een kijkwijzer deze zelfreflectie te ondersteunen of het denkproces te begeleiden. Bijkomende informatie bij de domeinbegeleiders voor pastoraal op school: Hilde Bouckaert en Rik Depré.

2 2 Denken en doen in dialoog: pastoraal in 3D Visie- en groeimap De dienst 'opvoedingsproject en pastoraal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen' ontwikkelde samen met het ICS (Interdiocesane Commissie Schoolpastoraal) een visie- en groeimap met als titel Pastoraal op school: denk & doe in dialoog. Deze map werd samengesteld voor alle onderwijsmensen uit het secundair onderwijs, maar de centrale visietekst in verband met pastoraal op school werd geschreven voor het basisonderwijs, buitengewoon onderwijs en secundair onderwijs. Aan de hand van teksten, beelden en werkvormen helpen we onderwijsmensen op weg om loyaal de katholieke identiteit van een school zichtbaar te maken in hun pastorale praktijk op school, vanuit hun persoonlijke en professionele zijn en met respect voor andere levensovertuigingen. Wat aangeboden wordt, is niet af en is de weergave van een groeiproces. In de toekomst zullen we dus materiaal toevoegen. Pastoraal op school is immers groeien in het geloof dat mensen samen het visioen tot leven willen brengen dat gegrondvest is op de persoon en de boodschap van Jezus Christus. De visiemap werkt de vier doelstellingen van pastoraal op school uit: 1 volwassenen en jongeren kennis laten maken met christelijk geloven; 2 de christelijke inspiratie voeding geven; 3 kansen tot beleving geven; 4 de inspiratie voel- en tastbaar maken in het hele schoolleven. Bij de uitbouw van een schooleigen pastoraal spelen vier elementen een grote rol: 1 De pastoraal vertrekt in de eerste plaats vanuit de persoon van Jezus Christus, zijn boodschap en de bredere geloofstraditie. 2 Dit uitgangspunt geeft het katholieke onderwijsproject haar identiteit en haar plaats in het bredere onderwijslandschap. 3 De pastoraal helpt de christelijke identiteit van de school vorm te geven en geeft haar een gezicht. Zonder haar zou die identiteit een leeg en abstract begrip blijven. Pastoraal heeft ook een relatie met alle vakken, maar het meest specifiek met het vak rooms-katholieke godsdienst en beiden inspireren elkaar. 4 De pastoraal krijgt een eigen stijl door de mensen die dichtbij en veraf bij de school betrokken zijn. Ook de plaats die pastoraal krijgt, kleurt de pastoraal. Ook de tijd waarin we leven en de tijd die aan de gelovige inspiratie besteed wordt, bepalen mee het karakter van de pastoraal. Ons aanbod: De begeleiders kunnen bijdragen tot het implementeren van de inzichten over hoe een dynamische pastoraal op school vandaag kan zijn opgebouwd en geconcretiseerd in functie van de eigen school, schoolcultuur en -identiteit. Bijkomende informatie bij de domeinbegeleiders voor pastoraal op school: Hilde Bouckaert en Rik Depré.

3 3 Nascholingstraject: ALS TEAM SAMEN WERKEN AAN EEN KATHOLIEKE DIALOOGSCHOOL De nascholingsprojecten Samen werken aan een katholieke dialoogschool willen de visie op de katholieke dialoogschool stapsgewijs integreren en implementeren. Het is de bedoeling om tijdens een nascholing de bestaande identiteit van de school, congruent met de christelijke levensbeschouwing, te vormen tot een dialogale identiteit, vertaald naar de plaatselijke context en aansluitend bij de aanwezige mogelijkheden. De nascholing vat het samen werken aan de katholieke dialoogschool als een dynamisch samenwerkingsverband op van alle actoren van de school/ scholengemeenschap en is nooit af. Het is een wegproject dat een ideaal nastreeft in solidariteit met de brede samenleving waarin de school ingebed is. In het nascholingsproject als team samen werken aan een katholieke dialoogschool kiest het team vanuit het eigen opvoedingsproject en vanuit een intakegesprek voor een concretisering van één van volgende drie modules. Module 1: verkennen van wat een katholieke dialoogschool is en hoe de school zich hierin situeert (min. 1 sessie) Module 2: trajectmatig expertise opbouwen: welke stappen zetten we met ons team in de richting van een katholieke dialoogschool? Hoe gaan we hiermee concreet aan de slag? (min. 3 sessies) Module 3: thematisch uitwerken van een welbepaalde zorg/vraag van een school/scholengemeenschap. Welke stappen zetten we met ons team in de behartiging van dat thema vanuit het denkkader van de katholieke dialoogschool? (1 à 3 sessies) Deze nascholing wordt gratis aangeboden. Je vindt een volledige omschrijving van deze nascholing op: (aanbod secundair onderwijs). Alle informatie: Leen Dillen leen.dillen@katholiekonderwijs.vlaanderen gsm: Website identiteit & pastoraal@school Sinds september 2010 is de website identiteit & pastoraal@school op actief. Ook tijdens het komende schooljaar willen de domeinbegeleiders pastoraal en identiteit voor het basis- en secundair onderwijs van het Katholiek Onderwijs regio West-Vlaanderen, samen met WEPABA (werkgroep pastoraal basisonderwijs) en de commissie voor de schoolpastoraal van het secundair onderwijs van ons bisdom, deze website verder uitbouwen. De site bevat visieteksten en informatie voor de schoolpastoraal in het (Bu)BaO en (Bu)SO.

4 4 Op de website vind je onder de rubriek gebed van de week voor elke week een aanbod van teksten, overwegingen en gebeden, bestemd voor persoonlijke overweging en gebed. Dit aanbod kun je ook gebruiken voor een moment van bezinning tijdens personeelsvergaderingen of bij het begin van een vergadering van een (pastorale) werkgroep, enz. Dit gebed van de week wordt telkens opgebouwd vanuit het maandthema ( Waar zijn we mee bezig? ), het maandelijks bezinningsaanbod van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Onder de rubriek pastoraal (Bu)SO en (Bu)BaO vind je ook geregeld een pastorale impuls. Deze impuls bevat aanzetten voor een gebedsmoment, een celebratie, een verdiepingsmoment, enz. Er worden bewust geen totaal uitgewerkte vieringen aangeboden. Maar wel heel concrete teksten en ideeën die de school kan gebruiken als aanzet om een schooleigen viering samen te stellen. Voor het schooljaar zijn er zeker de volgende pastorale impulsen voorzien: september-oktober 2015 'GEWOON ANDERS': jaarthema vanuit de figuur van Franciscus van Assisi begin schooljaar november-december 2015 Franciscus en de ontmoeting met de Sultan en de melaatse vredesmoment en/of herinneringsviering Kerst vanuit de figuur van Franciscus adventswake januari-februari 2016 We doen het anders verdiepingsmoment veertigdagentijd maart-april 2016 Waar zijn we mee bezig? aanbod Goede Week 2016 (vooral BaO) mei-juni 2016 het zonnelied bedevaart vrede en alle goeds einde schooljaar

5 5 Nascholingsproject: IN DIALOOG VANUIT DE BIJBELSE INSPIRATIE Doelstellingen Het project: beoogt een verdiepende vorming voor de deelnemers: verkenning van eigen, christelijke en bijbelse inspiratie in relatie tot eigen werk en identiteit; wil de deelnemers aanzetten vanuit de bijbelse inspiratie tot verdere ontplooiing van de persoonlijke identiteit als mens en als gelovige; wil stilstaan bij de vraag hoe we de bijbelse inspiratie kunnen integreren in de eigen opdracht en job. Het project wil zo een dialoog voeren met de deelnemers vanuit de bijbelse inspiratie over de plaats van de spiritualiteit en de christelijke identiteit binnen het samen werken aan het project van de katholieke dialoogschool. Het project wil naar de eigen en de christelijke inspiratie op zoek gaan en wil zo de deelnemers aanzetten tot een verdere ontplooiing als mens, als gelovige, als deelgenoot in de visie en de opdracht van het christelijk opvoedingsproject, en de identiteit van de katholieke dialoogschool. Het project wil reflecterend stilstaan bij de vraag hoe je de eigen inspiratie waarachtig kunt integreren in de opdracht en de job die je in het onderwijs opneemt. Het wil ook een bijdrage zijn in de discussie over de plaats van de spiritualiteit en de christelijke identiteit binnen de school. Het project wil naar de inspiratiebron van de onderwijsopdracht in en van de identiteit van de katholieke school gaan en wil de eigen levensovertuiging van de deelnemers voeden door o.a. met elkaar op een procesmatige wijze het levensbeschouwelijk gesprek te voeren en hen te vormen tot ankerpersonen. Ankerpersonen die nadien in de eigen school zelf ook leerlingen wensen te begeleiden in hun totaliteit en met hen en de collega s het levensbeschouwelijk en/of het identiteitsgesprek willen aangaan. Doelgroep Het project richt zich tot personeelsleden die op vrijwillige basis een bijdrage willen leveren aan de christelijke identiteit van de katholieke school. In enkele samenkomsten staan zij stil bij de eigen identiteit van de school en de inspiratiebron(nen) ervan en/of bij de eigen inspiratie. Op deze wijze willen zij zich bekwamen in het levensbeschouwelijk gesprek op school. Inhoud Het project wil een vorming aanbieden van drie sessies, waarin de deelnemers met elkaar spreken over de inspiratiebronnen van het (eigen) leven en het werk op school in functie van de identiteit van de school. Op een wezenlijke manier wil het project de inspiratiebron(nen) voor het eigen werk en voor de school verkennen alsook de (christelijke) identiteit van de eigen school.

6 6 Het project wil samen zoeken naar een antwoord op de vraag wat de christelijke inspiratie kan betekenen voor de identiteit van de school en voor de eigen functie, opdracht of vak op school. Tevens wil het project de deelnemers oefenen in het levensbeschouwelijk gesprek zodat zij de levensbeschouwelijke dialoog met collega's en andere participanten van het schoolgebeuren - beter - kunnen aangaan. De vier grote pijlers van het project zijn de cultuur van vandaag, het eigen leven en geloof van de deelnemers en vooral de wereld van de eigen school, waarin de deelnemers actief zijn. Methode Het project richt zich tot groepen bestaande uit 6 à 15 personen. Er worden drie sessies voorzien voor personeelsleden. Alle deelnemers krijgen telkens de nodige documentatie over het behandelde onderwerp. Dit project is gratis. Plaats en data van de sessies: -woensdag 18 november woensdag 9 maart woensdag 18 mei 2016 telkens van tot uur in Diocesaan centrum Groenhove in Torhout. Inschrijving: meld je aan per mail bij Hilde Bouckaert of Rik Depré. Leeftocht Waar zijn we mee bezig? Iedereen kent de uitgave van Leeftocht die al jaren in alle scholen wordt verspreid. Het is een publicatie van Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor alle onderwijsmensen en ze verschijnt in alle schoolmaanden. In vele scholen put men eruit om een bezinningsmoment te stofferen. Vaak ligt het ter inzage in de leraarskamer of bij het aanbod voor schoolpastoraal. Hier en daar krijgen de kunstwerken van Koen Lemmens een plekje in de wandelgangen. Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht. Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan, blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt. (Uit het startnummer) Elke jaargang is er een specifiek jaarthema waarop 10 maandnummers geënt zijn. Voor volgend schooljaar is de centrale uitgangsvraag Waar zijn we mee bezig?. Daar worden 10 thema s mee verbonden die nauw verwant zijn aan hedendaagse maatschappelijke trends en tendensen: - waardering en sociale media, - geweld van ver of dichtbij, - angst en onzekerheid,

7 7 - geld hebben of missen, - gezondheid van lichaam en geest, - de grote diversiteit van onze samenleving, - duurzaamheid en verantwoordelijkheid, - leven en vergankelijkheid, - verbondenheid en relaties, - communicatiekanalen -... Alle nummers zijn digitaal te downloaden, maar wie een origineel papieren exemplaar wil ontvangen, kan via het webadres ook een individueel jaarabonnement aanvragen. Voor meer informatie en abonneren: Bezinning voor onderwijsmensen Iedere auto heeft af en toe een groot onderhoud nodig. Als je daarvoor geen aandacht hebt, begint hij vroeg of laat te sputteren en uiteindelijk is de schade onherstelbaar. Dus gaat hij beter op geregelde tijden eens voor een dag de garage binnen om zijn vitale delen te verzorgen, zodat hij gesmeerd blijft lopen. Voor de innerlijke mens gaat dat evengoed op. Wordt het onderhoudsboekje van jouw onderwijsleven regelmatig aangevuld? Vorig schooljaar ontvingen de Norbertijnen van Averbode een groep onderwijsmensen voor een weekendverblijf in hun abdij. De deelnemers waren het er roerend over eens: voor wie inzet en inspiratie in evenwicht wil houden, is Bezinning voor onderwijsmensen een prima onderhoudsprogramma. Tijdens het nieuwe schooljaar bieden het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de Abdij van Averbode opnieuw een bezinningsprogramma aan. Aanbod (telkens in de Abdij van Averbode): oktober november 2015 Ludwig Getteman Ilse Kerremans 30 januari 2016 Marcel Braekens 27 februari 2016 Johan Verstraeten Diversiteit omarmen. Interbeschouwelijke dialoog als spirituele zoektocht "Geen enkele vrouw is immers alleen maar vrouw" (Edith Stein) Geloofsoverdracht: een moeilijke opgave Leiderschap zonder angst, op zoek naar een nieuwe taal, beslissingskracht door stilte Meer informatie op in de rubriek Vorming en op Een programmabrochure is beschikbaar bij het begin van

8 8 het schooljaar. Wie deze via de post wenst toegezonden te krijgen, geeft een seintje op tel Interessante data zaterdag 3 oktober 2015 WWW-dag (diocesane catechesedag) Torhout, Sint-Rembertinstituut zondag 08 november 2015 vredeswake speciaal voor jongeren Langemark, kerk Sint-Paulus-Bekering vrijdag 27 november 2015 inspiratiedag voor pastoraal op school Katholiek Onderwijs regio West-Vlaanderen d'abdij Brugge BuBaO BaO BuSO SO HO zondag 28 februari 2016 vredeswake de kracht van vrouwen Langemark, kerk Sint-Paulus-Bekering zaterdag 19 maart 2016 de Passie in Ieper zondag 29 mei 2016 vredeswake vrede en religie Langemark, kerk Sint-Paulus-Bekering MISSIO - WELZIJNSZORG - BROEDERLIJK DELEN woensdag 09 september 2015 diocesaan oriëntatiefeest bisdom Brugge in Torhout met startmoment Missio! woensdag 07 oktober 2015 startavond Welzijnszorg VIVES, Kortrijk Soep op de stoep 2015 geen vaste dag, elke organisatie op de werkvloer kiest totaal vrij woensdag 20 januari 2016 startavond Broederlijk Delen De Spil, Roeselare vrijdag 04 maart 2016 koffiestop Broederlijk Delen (focusdag van deze actie - 10de editie! - maar elke organisatie op de werkvloer kan ook totaal vrij kiezen)

9 9 IJD BRUGGE (jongerenpastoraal bisdom Brugge) zondag 6 - zaterdag 12 september 2015 inleefweek IJD Brugge vrijdag 23 oktober 2015 dag van de jeugdbeweging zaterdag 6 februari 2016 plusconaction IJD Brugge vrijdag 22 april 2016 jongerenavond (vanaf het 4de jaar SO) Grootseminarie Brugge zaterdag 30 april 2016 nationale bijeenkomst wereldjongerendagen zaterdag 16, zondag 17, maandag 18 - maandag 25 juli 2016 voorprogramma Wereldjongerendagen (keuze uit drie programma s) maandag 4 tot zaterdag 9 juli 2016 zomerkamp +12 maandag 25 juli tot maandag 1 augustus 2016 Wereldjongerendagen in Krakau INSPIRATIEDAG PASTORAAL OP SCHOOL De katholieke dialoogschool en haar pastoraal Doelstelling: deze dag is de jaarlijkse vormingsdag, georganiseerd door de diocesane commissie voor schoolpastoraal in samenwerking met het Eekhoutcentrum. Dit jaar willen wij stilstaan bij het concept van de katholieke dialoogschool en de plaats van de pastoraal daarbinnen. Naast twee referaten biedt het programma ook een aantal werkwinkels aan. Doelgroep: deze dag richt zich tot pastoraal bewogen en bezielde leraren, pastorale verantwoordelijken uit alle onderwijsniveaus (BuBaO, BaO, BuSO, SO) en docenten en studenten HO, leden van pastoraal dragende groepen en al wie zich aangesproken voelt.

10 10 Programma uur: referaat: uur: referaat: uur: maaltijd Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek onderwijs Vlaanderen Didier Pollefeyt, vice-rector KU Leuven uur: verdiepingsmoment uur: werkwinkels uur: ontmoetingsmoment uur: einde Datum en locatie: vrijdag 27 november 2015 in d Abdij, Baron Ruzettelaan 435, 8310 Assebroek Hilde Bouckaert Rik Depré

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. 2 Denken en doen in dialoog: pastoraal in 3D Visie- en groeimap

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. 2 Denken en doen in dialoog: pastoraal in 3D Visie- en groeimap PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer 1 Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk concrete acties uit. Her

Nadere informatie

Schoolpastoraal. Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt een aantal vaststellingen vanuit de scholen

Schoolpastoraal. Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt een aantal vaststellingen vanuit de scholen Schoolpastoraal WORD Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk tal van

Nadere informatie

Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer

Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Pastoraal op school? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk tal van concrete acties uit.

Nadere informatie

PASTORAAL OP SCHOOL Denken en doen in dialoog

PASTORAAL OP SCHOOL Denken en doen in dialoog PASTORAAL OP SCHOOL Denken en doen in dialoog 1 Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen. Sommige pastorale werkgroepen in een school werken hoofdzakelijk

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE Baron Ruzettelaan 435 8310 Assebroek tel. (050) 37 26 75 fax: (050) 35 45 08 e-mail: dpb@dpbbrugge.be www.kobrugge.be PASTORAAL@SCHOOL MEDEDELINGEN (BU)SO

Nadere informatie

Zeggen of doen, zeggen en doen? Pastoraal of toekomst, pastoraal en toekomst

Zeggen of doen, zeggen en doen? Pastoraal of toekomst, pastoraal en toekomst Zeggen of doen, zeggen en doen? Pastoraal of toekomst, pastoraal en toekomst Wie heeft nog niet gehoord van dialoogschool, levensbeschouwelijke diversiteit, geïntegreerde pastoraal, christelijke identiteit,

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE Baron Ruzettelaan 435 8310 Assebroek tel. (050) 37 26 75 fax: (050) 35 45 08 e-mail: dpb@dpbbrugge.be www.dpbbrugge.be PASTORAAL@SCHOOL MEDEDELINGEN SO

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen :

Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : Over de liefde, het huwelijk, mogelijke huwelijksperikelen, de duurzame trouw,. tussen : SCHOOLPASTORAAL & HET VAK GODSDIENST Drongen, 19 februari 2009 Peter Malfliet VISIES IN GROEI Bisdom Brugge : overleg

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Via vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen werken aan 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen

PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer. Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen 1 PASTORAAL OP SCHOOL? Ondersteuning op de werkvloer Uitgangspunt: een aantal vaststellingen vanuit de scholen Sommige pastorale werkgroepen in een school werken tal van concrete acties uit. Her en der

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2015-2016 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2015-2016. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE BASISONDERWIJS Baron Ruzettelaan Assebroek. Brief van de hoofdbegeleider mei 2010 Brief van de hoofdbegeleider mei 00 Brugge, 05 mei 00 Geachte Voorzitter van het Schoolbestuur, Geachte directeur, De gebeurtenissen van de laatste dagen brengen een schokgolf teweeg in ons bisdom, in

Nadere informatie

pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee

pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee 0 pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee Heverlee, mei 2014 Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of

Nadere informatie

NASCHOLINGSTRAJECTEN - IDENTITEIT 2010-2011

NASCHOLINGSTRAJECTEN - IDENTITEIT 2010-2011 NASCHOLINGSTRAJECTEN - IDENTITEIT 2010-2011 Ons eigen opvoedingsproject: de levensadem van onze school *Inleiding* Elke katholieke (basis)school heeft een welbepaalde visie, een eigen opvoedingsproject

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2016-2017 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2016-2017. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

Maria. open schoot ontvankelijk ik reik mijn hart openstaand en koesterend tranen deppend borgend in mijn handen de grootste schat Het kind

Maria. open schoot ontvankelijk ik reik mijn hart openstaand en koesterend tranen deppend borgend in mijn handen de grootste schat Het kind Pagina1 Maria open schoot ontvankelijk ik reik mijn hart openstaand en koesterend tranen deppend borgend in mijn handen de grootste schat Het kind De werkgroep pastoraal basisonderwijs (WEPABA) van het

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

DE EIGENHEID VAN HET CONGREGATIONEEL ONDERWIJS IN HET KATHOLIEK ONDERWIJSLANDSCHAP

DE EIGENHEID VAN HET CONGREGATIONEEL ONDERWIJS IN HET KATHOLIEK ONDERWIJSLANDSCHAP DE EIGENHEID VAN HET CONGREGATIONEEL ONDERWIJS IN HET KATHOLIEK ONDERWIJSLANDSCHAP Studiedag OCR woensdag 14 september 2016 Slotdocument Vergeet de leegte niet, de stilte niet, en de openheid niet, want

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Geacht lid van het schoolbestuur, Wellicht hoorde u van de

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

Wie geld heeft, wil er meestal meer. Wie er geen heeft, belandt in de marge of valt uit de boot.

Wie geld heeft, wil er meestal meer. Wie er geen heeft, belandt in de marge of valt uit de boot. Dag in dag uit komt er nogal wat op ons af. Sommige ervaringen maken ons blij. Of bieden een houvast. Andere belevenissen maken ons bang. Nog andere doen ons twijfelen: we liggen er soms wakker van! We

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen Elementen van visie In juli 1996 als basis voor leerplannen door de bisschoppen aanvaard De context: een geseculariseerde

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Pastoraal op school op vier niveaus

Pastoraal op school op vier niveaus Pastoraal op school op vier niveaus Sommige scholen werken in hun pastoraal aanbod hoofdzakelijk tal van concrete acties uit. Andere spitsen zich meer toe op vieringen. Af en toe stelt een pastorale werkgroep

Nadere informatie

MEDEDELINGEN PERSONENZORG

MEDEDELINGEN PERSONENZORG MEDEDELINGEN PERSONENZORG REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Het schooljaar

Nadere informatie

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien Samen groeien door Visie en missie De Wingerd, samen groeien Vanuit de christelijke identiteit ontmoeten we elkaar, luisteren we naar elkaar, inspireren we elkaar, zijn we nieuwsgierig en gaan we de dialoog

Nadere informatie

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact Antwerpen E19 Kom kennismaken! Willebroek Antwerpen Dijle Hoogstraat Ijzerenleen O.-L.- Vrouwestraat Duffel F. De Mero Bruul destraat Keiz Lange Ridderstraat Dijle erstraat Speecqvest Zandpoortvest Station

Nadere informatie

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Naam: Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

website pastoraal@school: www.kobrugge.be/pastoraal

website pastoraal@school: www.kobrugge.be/pastoraal Het internet is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse wereld. Ook leerlingen hebben het internet volop ter beschikking als snelweg naar informatie, als plaats van ontmoeting en als uitlaatklep. Ook

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

katholieke dialoogschool en pastoraal op school

katholieke dialoogschool en pastoraal op school BETEKENIS EN ROL VAN DE PASTORAAL IN DE KAHTOLIEKE DIALOOGSCHOOL Dialoognota ontwerptekst versie 3 / 2015-11-23 Commissie Pastoraal Basisonderwijs (COM-PAS) Interdiocesane Commissie Schoolpastoraal (ICS)

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Nascholing Mentor in het onderwijs Met een goed timemanagement los ik mijn gebrek aan tijd op!

Nascholing Mentor in het onderwijs Met een goed timemanagement los ik mijn gebrek aan tijd op! Nascholing Mentor in het onderwijs Doelgroep: klas- of vakmentoren, mentor-coaches in aanvangs- of stagebegeleiding of zelfs mentor-coaches van LIO's, uit het basisonderwijs en secundair onderwijs, uit

Nadere informatie

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH Stoekeplein 8a 7902 HM Hoogeveen tel.: 0528-234494 info@pricoh.nl www.pricoh.nl PricoH heeft acht christelijke basisscholen onder haar beheer. Binnen deze acht scholen werken ruim 200 medewerkers, in diverse

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject. Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1

Deel 1. Opvoedingsproject. Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1 Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1: Het opvoedingsproject Pagina 1 HET OPVOEDINGSPROJECT VAN HET KATHOLIEK BASISONDERWIJS MAASMECHELEN-ZUID (KBM-Z). Als katholieke basisscholen willen we ons profileren als

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT EEN STAALTJE VORMING OP MAAT LITURGIE VIEREN MET JONGEREN Een bezinning, gebedsviering, eucharistie voorbereiden, het schrikt begeleiders soms af. Toch is het eenvoudiger dan het lijkt. Het vraagt gewoon

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS Aan de directies en mentoren SO en CVO DAG VAN DE MENTOR Beste (adjunct)directeur en mentor Van harte nodigen we je uit op woensdagnamiddag

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Lesimpuls bij de Blokkenkerk van Sint-Trudo naar aanleiding van het Trudojaar Kerk?

Lesimpuls bij de Blokkenkerk van Sint-Trudo naar aanleiding van het Trudojaar Kerk? Lesimpuls bij de Blokkenkerk van Sint-Trudo naar aanleiding van het Trudojaar 2019-2020 Kerk? 1. Beginsituatie Veel van de middelbare scholieren zijn niet meer erg bekend met wat een kerk is. Ze kennen

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ---------------------------------------- WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ----------------------------------------

Nadere informatie

Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar

Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar Toekomstarchitecten Aanbod schooljaar 2017-2018 We leven in een wereld vol uitdagingen, iedereen is ondertussen op de hoogte van de noodzaak aan een duurzame ontwikkeling van onze planeet. Maar hoe zorg

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

1. Begeleiding en vorming. linken met OKB DIRECTIE en TEAM

1. Begeleiding en vorming. linken met OKB DIRECTIE en TEAM 1. Begeleiding en vorming linken met OKB DIRECTIE en TEAM 1 Werkblad 1 2 2. Prioriteiten en tijdsbesteding inzake vorming en nascholing linken met OKB DIRECTIE en SCHOLENGEMEENSCHAP 3 werkblad 2 Leiderschap

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Volgende

Nadere informatie

Het Vicariaat Onderwijs is een dienst van de bisschop

Het Vicariaat Onderwijs is een dienst van de bisschop Baron Ruzettelaan 435 8310 BRUGGE 050 37 26 75 www.vicariaatonderwijsbisdombrugge.be versie 06/09/2018 Het Vicariaat Onderwijs is een dienst van de bisschop Bisschoppelijk gedelegeerde Canoniek is bisschoppelijk

Nadere informatie

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Aanwezig: Elisabeth Hagymasi, BuSO De Rozenkrans ; Karen Degraeve, BuSO De Pinker; Tom Verheecke, BuSO Heuvelzicht; Leen Witdouck, BuSO Kouter ; Brecht Declercq,

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Situering in de parochiegemeenschap

Situering in de parochiegemeenschap 2 Situering in de parochiegemeenschap 1. Een parochie wordt opgebouwd door het samenspel van vele mensen, groepen en verenigingen die zich laten inspireren door de Bijbel en de woorden en daden van Jezus

Nadere informatie

De Zill! Leerplansite verkennen.

De Zill! Leerplansite verkennen. De Zill! Leerplansite verkennen. De waarde van de Zill! leerplansite wordt soms wel eens onderschat. Je kan er alle informatie vinden rond visie, het waarom, het waar Er wordt haarfijn uitgelegd wat Zill!

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN EN PASTORAAL WERK(ST)ER INFORMATIEBROCHURE 2011 INHOUD Permanent diakens Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

decreet leerlingenbegeleiding november 2018

decreet leerlingenbegeleiding november 2018 STAP VAN JE SCHOOLWERKING NAAR HET DECREET LEERLINGENBEGELEIDING EN TERUG Greet Vanhove, dienst Lerenden DOELEN EN VERLOOP Decreet leerlingenbegeleiding in notendop 4 begeleidingsdomeinen inhoudelijk concretiseren

Nadere informatie

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont

de Preekstoel de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans 26/7 02/8 09/8 16/8 23/8 30/8 Ilse Dupont de Preekstoel Marleen Gebruers 05/7 Hanne Jacobs 12/7 Marcel en Hild. 19/7 de Bakker Helsen Didier Vanderslycke Katlijn Malfliet Bruno Aerts Bob Timmermans Jacques Maes Ilse Dupont 26/7 02/8 09/8 16/8

Nadere informatie

NEEN JOS WOUTERS, directeur basisschool De Horizon in Beringen-Mijn.

NEEN JOS WOUTERS, directeur basisschool De Horizon in Beringen-Mijn. HollandseHoogte DE STANDAARD 14 BINNENLAND DONDERDAG 17 JUNI 2010 Kan De overste van de Broeders van Liefde, broeder René Stockman, pleit in Tertio voor lessen islamitische godsdienst in katholieke scholen

Nadere informatie

WORKSHOP. Type ASO TSO BSO KSO DBSO (mits afstemming vooraf)

WORKSHOP. Type ASO TSO BSO KSO DBSO (mits afstemming vooraf) WORKSHOP NAAM ORGANISATIE TITEL WORKSHOP Studio Globo En... Actie?! DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type ASO TSO BSO KSO DBSO (mits afstemming

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025

Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025 Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025 Cross-Over 26 januari 2016 Inleiding Onderwijs anno 2025 Waar willen we dan staan? Wat moeten we vandaag aanpakken? Dromen bedrog Grote dossiers Kernvraag: welk

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Werken met een richtdocument

Werken met een richtdocument Kwaliteitsvolle loopbaanbegeleiding Werken met een richtdocument Marc Van Gils april 2008 1 Een creatieve zoektocht naar mogelijkheden tot optimale afstemming van de doelen van de medewerker en die van

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER EN PERMANENT DIAKEN INFORMATIEBROCHURE INHOUD Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in het ziekenhuispastoraat

Nadere informatie

Infootje. Bisdom Gent - basisonderwijs. In dit nummer: Bezinnende gedachte Regiowerking Prikbord Kalender Begeleidersteam

Infootje. Bisdom Gent - basisonderwijs. In dit nummer: Bezinnende gedachte Regiowerking Prikbord Kalender Begeleidersteam Infootje Bisdom Gent - basisonderwijs SCHOOLJAAR 2011 2012 nummer 4 - december In dit nummer: Bezinnende gedachte Regiowerking Prikbord Kalender Begeleidersteam die licht ontsteken aan sterren van hoop.

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving . Missie Leren met ambitie jong en oud, hand in hand een thuis vanuit redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving de toekomst tegemoet. 2. Visie 2. Ons opvoedingsproject

Nadere informatie

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN identiteit IK DOE en IK SPREEK Damiaan doet wat hij gelooft. Hij toont en vertelt waar hij zijn inspiratie

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2023 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente Westervoort voor de jaren 2018-2023. In de afgelopen weken, maanden is er nagedacht, geformuleerd, opnieuw geformuleerd

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten

G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten GO-AL G odsdienst O nderwijs - A lle L eerkrachten juni 2013, nr. 38 In het begin De laatste examens zijn voorbij. Het is een drukke periode geweest. Hopelijk kan je met een zekere genoegdoening terug

Nadere informatie

Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse.

Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse. Ontwerp van een draaiboek voor het onthaal, de begeleiding en de salesiaanse vorming van nieuwe personeelsleden ter plaatse Tweede jaar samen DON BOSCO zijn plaats geven 1. Voorafgaande opmerkingen Het

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

PASTORAAL OP SCHOOL DENK & DOE IN DIALOOG

PASTORAAL OP SCHOOL DENK & DOE IN DIALOOG PASTORAAL OP SCHOOL DENK & DOE IN DIALOOG Visie -en groeimap voor het secundair onderwijs VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS Pedagogisch Bureau Dienst Opvoedingsproject & Pastoraal INTERDIOCESANE

Nadere informatie

Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge

Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge Schooljaar 2013-2014 November 2013 Nr. 2 1. Dagen van de Wiskunde Naar jaarlijkse traditie vinden in november onze Dagen

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. OPVOEDINGSPROJECT Onze school wil iedereen uitnodigen om samen de wereld te ontdekken, om samen lief en leed te delen en wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien. Wij willen dat iedereen bij

Nadere informatie