Digitale Patiënten Dossier (DPD)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale Patiënten Dossier (DPD)"

Transcriptie

1 Digitale Patiënten Dossier (DPD) Inleiding Het Digitale Patiënten Dossier hierna te noemen, DPD, is een zeer uitgebreide vorm van digitale verslaglegging. Dankzij deze digitale vorm kunnen de gegevens compacter worden bewaard waardoor de back-up sneller gemaakt is. Het dossier en de journaalgegevens van dit nieuwe DPD zitten in de geavanceerde back-up van de WinMensgegevens. Als u gebruikt maakt van het DPD en de nieuwe journaalgegevens dan hoeft u geen aparte back-up meer te maken van verslaglegging en logfiles. In een later stadium zal het DPD ook makkelijker uit te wisselen zijn met collega s en/of andere zorginstellingen. Er wordt ook een module ontwikkeld waarin het mogelijk is om uw patiënten online vragenlijsten/meetinstrumenten in te laten vullen die u simpel weg met een druk op de knop kan inlezen in het DPD van WinMens. In het huidige DPD zijn de online VAS-score en HIT als demo beschikbaar om dit uit te proberen. Lees hier verderop meer over. We gaan in deze handleiding niet uitleggen wat u moet invullen, maar hoofdzakelijk hoe u het kan invullen. Tevens gaan we er vanuit dat u de basiskennis hiervoor in huis hebt. Patiënt selecteren Om met het DPD te starten moet u eerst een patiënt selecteren waarvan u de gegevens wilt gaan vastleggen en een verwijzing voor deze patiënt hebben aangemaakt. U kunt op 3 manieren naar het dossier: 1. Op de patiëntenkaart gaat u naar het 2e tabblad. De knop linksboven in is de knop naar het Digitaal Patiënten. 2. Via de F8 knop nadat de patiënt geselecteerd is in b.v. agenda of kaart. 3. Via de patientmanager met de knop Dossier bewerken. Het dossier wordt geopend op het tabblad Aanmelding tenzij je met F8 start dan kom je direct op het tabblad Journaal. Menu Als het dossier geopend is dan ziet u boven aan de toolbar staan.

2 Het eerste icoontje van de toolbar is gegevens opslaan Het tweede icoontje is voor de instellingen van het standaard dossier Het derde icoontje is om een compleet verslag te kunnen weergeven en uit te printen. Het vierde icoontje is om het documenten beheer te openen. Zie hiervoor de Help van Documentenbeheer. De kleine icoontjes achter de genoemde 4 zijn voor het tabblad Journaal Instellingen: U kunt hier 3 zaken instellen. 1. Het inlezen van een aangepast richtlijnen bestand. Lees hier voor de Help van Richtlijnen aanpassen. 2. U kunt aangeven welke meetinstrumenten u in dit standaard dossier weergegeven wilt hebben. U kunt meetinstrumenten die u nooit gebruikt bij patiënten met het standaard dossier uitzetten door het hokje er voor uit te klikken. Nieuwe meetinstrumenten kunt u toevoegen door juist een vinkje in het hokje te zetten. U verlaat het scherm met het kruisje in het wordt dan direct opgeslagen. U moet daarna het dossier even opnieuw opstarten zodat de juiste lijst meetinstrumenten zichtbaar wordt. 3. U kunt de kleur instellen waarmee de geselecteerde keuzes in het dossier weergegeven worden. Dit is momenteel nog niet beschikbaar voor het standaard dossier. Aanmelding (tabblad) Als de patiënt via verwijzing bij u is gekomen dan geeft u op de verwijzing bij Toestemming Verleend aan en dan opent het dossier met Op verwijzing van. Als de patiënt via DTO gekomen is de veranderd u Toestemming op de verwijzing in Directe Toegang. Het dossier opent dan met Directe Toegang op het tabblad Aanmelding. Veel informatie wordt op dit tabblad, uit de patiëntenkaart en van de verwijskaart gehaald. De resterende gegevens kunt u zelf invullen. De techniek van opslaan en bewerken is anders dan u gewend bent. b.v. in de patiëntenkaart moet u eerst op bewerk drukken en daarna op opslaan als u iets gewijzigd heeft. In het DPD kunt u meteen wijzigen en dan op de opslaan knop drukken. Er wordt zelfs bij gehouden of u iets veranderd heeft. Mocht u het DPD willen afsluiten zonder het gewijzigde te hebben opgeslagen, dan zal de vraag alsnog gesteld worden of u het wilt opslaan. Maar wen u zelf aan om voordat u van tabblad wisselt op de knop opslaan te drukken.

3 Anamnese klacht (tabblad) Geen opmerking Anamnese aanvulling (tabblad) De meeste invulvelden spreken voor zich. Als kanttekening willen we wel vermelden dat de rubrieken onderzoeken en andere zorgverlening onder het kopje achtergrond informatie geen normaal invoerveld is met een invoer limit maar een tekst editor zeer klein geschaald. U kunt dus meer tekst kwijt en kan dat teruglezen door de scrollen in het vakje. Bij hulpmiddelen kunt u hulpmiddelen selecteren van de linker naar de rechter kolom te verplaatsen. Dit kan d.m.v. een dubbelklik of met het verplaatspijltje tussen die twee kolommen. De rechterkolom zijn de hulpmiddelen die u voor deze patiënt geselecteerd heeft.

4 Om de hulpmiddelen uit de rechterkolom te verwijderen kunt u ook dubbel klikken of het verplaats pijltje gebruiken. U kunt het lijstje hulpmiddel zelf verder aanvullen. U doet dit door in de map (C:\)winmens\Instellingen op uw PC het bestandje hulpmiddelen(.txt) te openen. U kunt daar onderaan de lijst uw aanvulling neerzetten. Ga de volgorde niet veranderen als je bij patiënten al hulpmiddelen geselecteerd hebt anders veranderen de hulpmiddelen van die patiënten in iets anders! U kunt bij het afsluiten van het bestandje voor opslaan kiezen. U moet daarna het dossier even opnieuw opstarten zodat de aangevulde lijst hulpmiddelen zichtbaar wordt. De default instellingen zijn: bril corset elleboogkruk kruk looprekje orthop.schoenen rollator scoot-mobiel steunzolen stok bekkenband gehoorapparaat Onderzoek (tabblad) Voor gebruik van dit tabblad is toch wel enige uitleg nodig. Op dit tabblad kan u het onderzoek tekstueel vastgelegen. Daarnaast kunt u plaatjes de houding van de patiënt weergeven. Onder elk plaatje staan 5 knoppen. 3 met een pijl naar rechts, 1 met een gebogen pijl naar links en een knop met een soort steeksleutel. De eerste drie knoppen met de pijl naar links zijn verplaatsbare knoppen (locators). Hiermee kunt u b.v. aanduiden waar de patiënt b.v. pijn heeft of houdingsafwijkingen accentueren. U klikt b.v. op de eerste pijl (nummer 1 is dan geselecteerd), daarna klikt u op de desbetreffende positie in het plaatje daarboven waar de locator moet gaan staan. Door met de rechtermuistoets op de locator te klikken kunt u de richting van de pijl veranderen.

5 Met de gebogen turquoise pijl naar links toe kunt u de pijlen van het desbetreffende plaatje weer in de standaard positie zetten (reset). Met de laatste knop van de 5 knoppen (steeksleutel), kunt u een ander plaatje selecteren uit de standaard geïnstalleerde mappen. Ziet u de mappen staan-frontaal, staan-sagitaal, zit-frontaal en zit-sagitaal niet staan dan kunt u deze als nog downloaden van onze site: U kunt ook zelf plaatjes toevoegen deze mogen de extensie *.jpg of *.bmp hebben van 362 x 798 pixels. Wilt u het standaard plaatje weer selecteren nadat u eerst een ander plaatje had geselecteerd, dan klikt u eerst weer op de knop met de steeksleutel (5) en dan meteen op annuleren. Als u zelf plaatjes/foto s heeft gemaakt of getekend dan kunt u dit het beste in de map Houding zetten die in de (C:\)winmens map staat. Hier wordt automatisch gekeken als u een ander plaatje wilt selecteren. Onderzoek aanvulling (tabblad) Onderzoek aanmaken U heeft de mogelijkheid om een onderzoek samen te stellen en later een onderzoeken toe te voegen. Er zijn 12 onderzoeken die door Fairware zijn samengesteld die u zo kunt gebruiken. Elk onderzoek bestaat uit : Stand, Beweging, Spierconditie en Specifieke testen. Als er nog geen onderzoek staat kunt u een nieuw onderzoek maken. U selecteert dan de items (b.v. LWK,TWK en Heup ) en druk dan op de knop [Nieuw onderzoek]. Er wordt dan een nieuw onderzoek gegenereerd. Onderzoek toevoegen Wilt u naderhand toch nog een onderzoek toevoegen, gebruikt dan de combobox. Selecteer uit de lijst een onderzoek wat u wilt toevoegen en druk dan op de knop [Toevoegen]. In deze combobox (lijst) zit een extra onderzoek : LWK/Bekken/Heup. U kunt ook een datum aan het onderzoek koppelen wanneer dit onderzoek is afgenomen.

6 Verander dan de huidige datum met de afnamedatum van het onderzoek. Dit geldt ook voor het toevoegen van een onderzoek. Met het vinkje : (de)selecteer alle onderzoeken kunt u in 1 keer alle vinkjes aan of uit zetten. Vergeet niet na invullen of wijzigingen om op opslaan te drukken. Meetinstrumenten Op het tabblad Onderzoek aanvulling kunt u meetinstrumenten toevoegen aan het dossier van de patiënt. U wordt hier verondersteld dat u de benodigde kennis over de meetinstrumenten paraat heeft. Het meetinstrument zelf, complete uitleg, validiteit en bij behorende literatuur wordt niet door Fairware verzorgd. In WinMens hebben we er voor gekozen om de meest gebruikte meetinstrumenten toe te voegen. De meeste meetinstrumenten moeten door de patiënt (op papier) ingevuld worden en u kunt de uitkomsten in de tabel invoeren. In het dossier staan links de aanwezige meetinstrumenten en de door u voor deze patiënt geselecteerde meetinstrumenten staan rechts. Om een meetinstrument voor deze patiënt te selecteren klikt u op het meetinstrument in de linker kolom. Klik dan nog een keer op het meetinstrument, maar houdt nu de linker muistoets ingedrukt en sleep het meetinstrument naar de rechter kolom en laat daar de muistoets los. Het instrument is geselecteerd. Om het meetinstrument te openen moet u dubbelklikken op het meetinstrument in de rechter kolom. In dit voorbeeld nemen we de PSK. De meetinstrumenten hebben allemaal dezelfde standaard opbouw zoals hieronder. Om een nieuwe meting te maken druk u eerst op de knop [Nieuwe meting]. Als het PSK meetinstrument geopend is kunt u zelf de 5 problemen in vullen. In ons voorbeeld hebben wij : Lopen, Fietsen, Hardlopen, Wandelen en Bed opmaken ingevuld. Bij het eerste Resultaat (mm) kunt u de scores invullen. *** Let op als u de onderste invult moet u daarna met de muis op de regel erboven klikken omdat anders de onderste score niet opgeslagen wordt. Dit is ook van toepassing bij de VAS ***

7 Als u afsluit worden de gegevens vanzelf opgeslagen. Als u nog een meting wilt maken kunt u gewoon weer op [Nieuwe meting] drukken. Deze wordt op een nieuwe pagina opgeslagen. Met de laatste 2 pijltjes achter de reeks pijltjes toetsen kunt u de pagina s bekijken. Boven in het kader van dit scherm zit u ook welke meting het is en hoeveel er zijn. In ons voorbeeld : Meetinstrumenten (2/2) dus de tweede meting van twee metingen. Meetinstrumenten online (VAS en HIT) Om de VAS score (of HIT) online te gebruiken moet u eerst de patiënt vertellen waar het online meetinstrument te vinden is. Uiteraard hebben wij daar rekening mee gehouden. Belangrijk voor u als therapeut is dat u een goedwerkend adres heeft ingevuld in WinMens. Dit adres zal gebruikt gaan worden. (invullen bij Bestand, Instellingen, Praktijk/Systeemgegevens) Als extra aanvulling mag u uw website vermelden dit kunt u ook invullen bij Bestand, Instellingen, Praktijk/Systeemgegevens op het eerst tabblad achter het adres. U vult dan in (xxx is uw website adres) Om een klaar te zetten is het natuurlijk ook belangrijk om het adres van de patiënt te hebben. Als dit al op de patiënten kaart staat in gevuld wordt dit automatisch gebruikt. Zo niet dan kunt u dit als nog eerst invullen. Druk nu op de knop rechtsonder in het scherm [VAS ] Onderstaande scherm komt dan naar voren:

8 Gebruikt u een standaard programma vanaf uw eigen computer, dan kunt u gewoon op [Ja] drukken. (Outlook 2003 of zo iets), ga verder met de volgende alinea. Gebruikt u b.v. Hotmail, Gmail, Windows live of een andere online applicatie dan kunt u het beste op [Nee] drukken. WinMens heeft de link van de VAS score online in het geheugen geplaatst. U kunt dan in dit geval uw programma starten en een nieuwe maken. Zet dan de muiscursor in het berichtenveld en klik met de rechtermuistoets. Kies van voor plakken of gebruik CTRL-V. U ziet nu een bericht met een vrij lange link. VERANDER HIER NIETS AAN. In principe hoeft u nu alleen maar op verzenden te drukken als het adres van de patiënt goed is ingevuld. Uiteraard kunt u ook nog eigen tekst toevoegen, als u de link maar intact laat. In de link zit een versleutelde informatie, er wordt geen patiëntinformatie meegestuurd wel het patiënt nummer. Ook uw AGBcode en de praktijkcode zodat WinMens de juiste resultaten kan ophalen. Als u de verstuurd heeft kunt u wachten totdat de patiënt de scores heeft ingevuld. Als de patiënt de scores heeft ingevuld krijgt u automatisch een (op het ingestelde adres) dat de scores zijn ingevuld met de resultaten leesbaar in de . U hoeft dit niet over te schrijven. Om de scores te verwerken zoekt u in WinMens de desbetreffende patiënt weer op, opent het dossier en gaat u naar het tabblad Meetinstrumenten. Om de VAS score meetinstrument op te roepen klikt u 1 keer op 02 VAS voor pijn uit de lijst met aanwezige meetinstrumenten. Zeer belangrijk om te weten is dat er nog geen scores ingevuld mogen zijn als u de scores wilt gaan inlezen. Dus in de kolom Resultaten (mm) moet overal 0 staan. Scores waar al een waarde staat groter dan 0 zal niet worden overschreven. U moet dan eerst [nieuwe meting] kiezen. Druk nu op de knop [Vas score] en de score worden opgehaald en in de tabel neergezet. De VAS score is klaar. Wilt u nu b.v. een tweede VAS score afnemen dan kunt u dit hele verhaal opnieuw uit voeren. Resultaten U kunt de resultaten van de ingevulde meetinstrumenten overzichtelijk terug lezen op het tabblad Evaluatie onder de knop [Toon meetresultaten] Analyse (tabblad) Het tabblad analyse is uitgebreid met tips voor het invullen van de oefentherapeutische diagnose en met een extra knop [Genereer]. Deze knop genereert automatisch een stukje tekst van de oefentherapeutische diagnose. Deze tekst bevat de eerste 3 items die genoemd worden bij de tips. De rest moet u zelf aanvullen.

9 Behandelplan (tabblad) Het invullen van het tabblad Behandelplan spreekt ook voor zich. Alles kunt u tekstueel invullen. Alleen bij het behandeldoel en behandelplan zijn er hulpschermen beschikbaar die het mogelijk maken om uw behandeldoel en behandelplan eenvoudiger en mogelijk sneller samen te kunnen stellen. Dit hoeft u niet te gebruiken, u kunt ook gewoon uw eigen tekst daar in vullen. Behandeldoel samenstellen Als u er voor kiest om het behandeldoel te willen samen stellen uit voor geprogrammeerde teksten, dan kunt u op de knop [Stel behandeldoel samen] drukken. U krijgt dan een scherm te zien zoals onderstaand, maar dan nog niets ingevuld in de rechterkolom en de teksteditor daaronder. In de linker kolom staan 14 voor gedefinieerde behandeldoelen. Om deze te kunnen selecteren moet u eerst deze 1 keer met de linker muistoets aanklikken zodat de focus (blauw gearceerd) is. Daarna kunt u met de linker muistoets ingedrukt de tekst naar de rechterkolom slepen, zodat deze tekst nu ook in de rechterkolom staat. U kunt op deze manier meerdere doelen selecteren. U kunt vervolgens enkele doelen Smart laten formuleren door het programma door op de knop [Smart formuleren] aan de rechterkant te klikken. Als u in de rechterkolom de behandeldoelen heeft staan en u wilt deze niet Smart formuleren dan kunt u op de knop [Akkoord] drukken. Het scherm zal dan sluiten en de geselecteerde tekst komt in het dossier te staan.

10 Bij het selecteren van behandeldoel [001] Verminderen van beperkingen in ADL zal WinMens u vragen; welke PSK wilt u gebruiken voor het Smart formuleren van het doel. U kunt dan een PSK selecteren en de voorgeprogrammeerde zinnen worden gevuld met de meetresultaten van de desbetreffende PSK. Aanpassen/aanvullen behandeldoel en Smartbestand De teksten van de doelen zijn aan te passen en uit te breiden, dit kunt u buiten WinMens doen. In de map van (C:\)winmens staat een map Behandeldoel met twee bestanden daarin. De twee tekstbestanden heten behandeldoelen.txt en behandelsmart.txt, wijzig deze namen niet. De inhoud daarentegen mag u wel wijzigen, maar de opbouw structuur weer niet. Met de structuur opbouw wordt bedoeld ; [001], [002],[003] enz. Dit zijn correspondentie nummers die weer samen hangen met de smart formulering (behandelsmart.txt) De smart formulering horende bij het doel staan in het bestandje behandelsmart.txt. Voor het behandeldoel [001] Verminderen van beperkingen in ADL is een extra smart optie in WinMens gemaakt. Deze hangt samen met het meetinstrument PSK. Als deze is ingevuld worden de teksten van 1 t/m 5 overgenomen in de smart formulering. In het bestand behandelsmart.txt staan ook bij item [001] twee variabelen <<PSK>> en <<PSK-waarde>>. Wijzig deze variabelen niet. De rest mag u wel wijzigen wat tekst betreft. Zelf tekst aanpassen toevoegen De Smartformulering komt onderaan in de teksteditor te staan. U kunt zelf ook nog wijzigingen hierin aan brengen. Als u klaar bent drukt u op de knop [Akkoord]. Behandelplan samenstellen Het samenstellen van behandelplan gaat samen met het kiezen van de richtlijn. U drukt op de knop [Selecteer de richtlijnen] en u kiest de gewenste richtlijn door op het plusje ervoor te klikken. Vervolgens opent de richtlijn zich en verschijnen de bijbehorende subdoelen (zie afbeelding hieronder). U kunt de gewenste subdoelen selecteren door ze aan te vinken. Door op (de)selecteer te drukken wordt de selectie omgedraaid, alle lege hokjes worden aangevinkt en de aangevinkt hokjes gaan uit. Heeft u alles

11 geselecteerd wat u wenst te behandelen klik dan op [Akkoord]. De richtlijnen worden in het dossier gezet bij behandelplan. Als er geen specifieke richtlijn voor de aandoening van de patiënt is kunt u kiezen voor Geen richtlijn beschikbaar. Daar staan alle mogelijke subdoelen in die wij konden bedenken. Mochten er al eerder richtlijnen zijn geselecteerd, dan zal WinMens vragen of alle andere richtlijnen verwijderd moeten worden. Als u dat niet wilt, klik dan op Nee. De subdoelen die u in tweede instantie selecteert komen niet meer onder het kopje van de gekozen richtlijn maar onder het kopje : Aanpassing op het huidige behandelplan. Als dit het geval is dan zal ook boven in het kader van het scherm van de richtlijnselector deze tekst te zien zijn. U kunt het richtlijnen bestand zelf aanvullen of veranderen. Hoe u dit doet vindt u in de Help Aanpassen Richtlijnen. U kunt in het vak helemaal links onder op het tabblad Behandelplan ook nog eigen tekst kwijt. Dit kan alleen niet interactief gebruikt worden in het programma. Bij journaal kunt u aangeven welk subdoel u gaat behandelen en welke u van plan bent de volgende sessie te gaan doen. De status van wat u behandeld heeft en afbehandeld is kunt u dan zien in de kolom op het tabblad behandelplan. Deze hokjes hoeft u hier niet aan of uit te vinken. Verder op het tabblad Behandelplan kunt u de frequentie van de behandeling aangeven. Het totaal aantal benodigde weken en behandelingen wordt daarna door het programma berekend.

12 RPS form (tabblad) Het RPS formulier heeft ook enige uitleg nodig, hoe deze in WinMens gebruikt kan worden. Wat er tekstueel ingevuld moet worden is helemaal aan u (en uw kennis hiervan). In een later stadium van WinMens zullen we proberen om dit ook zoveel mogelijk automatisch te laten invullen. Momenteel is onze kennis hierover niet toereikend genoeg. Als u dit tabblad RPS voor u heeft staan zal u zien dat er 10 kleine tekst editors zijn dit allemaal gevuld kunnen worden met relevante tekst. Nadat u de tekst(en) heeft ingevuld is er een mogelijkheid om diversen tekstboxen aan elkaar te linken. Belangrijk : Vul eerst de teksten in en druk dan op opslaan voordat u de linken wil gaan leggen. Anders kan het gebeuren dat u uw teksten kwijt raakt. Druk ook niet op het knopje rechtsboven naast een teksteditor voordat u heeft opgeslagen. In WinMens hebben we gekozen voor kleuren omdat het met lijnen vrij moeilijk is om te realiseren. Ook zou dit minder overzichtelijk kunnen worden. Als u de teksten heeft ingevuld en daarna op opslaan gedrukt heeft, is er een mogelijkheid om de teksten fictief met elkaar te verbinden. Dit is zoals u gewend bent met uw huidige RPS formulier, maar dan zonder lijnen. Als voorbeeld gaan we de link A (groen) aanmaken. De basiskleur van de eerste editor is groen. Zo heeft elke editor zijn eigen basis kleur. Met het knopje naast de editor kun je zien (nadat er gelinkt is) welke teksteditors aan het huidige teksteditor gelinkt zijn. Deze zullen dan met dezelfde kleur oplichten. Een teksteditor box kan meerdere malen in een link zitten. Daarmee bedoelen we als hij deel uitmaakt van Link A, zou deze ook kunnen worden opgenomen in Link C. [1] Als u andere tekst editor boxen aan de eerst box (helemaal links bovenin) wilt hangen, houdt u de CTRL toets op uw toetsenbord ingedrukt en klikt u met de linker muistoets in de editor box. Deze zal dan groen

13 oplichten. U kunt de CTRL toets loslaten. Als u nu met de muis boven deze tekst editor zweeft zult u een handje zien. Dit wil zeggen dat deze editor box een basis is. [2] Om een vervolg editor box toe te voegen houdt u nu de Shift toets ingedrukt en selecteert u een tekst editor box die u wilt linken. Deze krijgt dezelfde kleur. (groen) Als u er nog 1 wilt toevoegen aan de eerst editor box, doet u precies hetzelfde. Houdt de Shift toets ingedrukt en selecteer een andere editor box. [3] Zodra u de CTRL toets weer gebruikt zal dat de basis volg kleur zijn. Zo kunt u kris kras de tekst editor boxen aan elkaar linken, volgens de regels van het RPS formulier. De teksten zullen niet worden mee genomen in de linken, zoals in ons voorbeeld Link A. Iedere tekst editor box heeft zijn eigen teksten. *Vergeet na het linken weer niet om op de knop opslaan te drukken Daarna kunt u op de kleine knopjes naast de teksteditor drukken om te zien welke editors met elkaar verbonden zijn. De knop [Reset link] maakt al deze linken weer ongedaan. (na het opslaan.) De tekst zal niet worden verwijderd. Journaal (tabblad) De journaalgegevens inzien, bewerken en invoeren kan vanaf deze versie alleen nog maar via het tabblad Journaal van het dossier. Deze is op te roepen met de functietoets [F8]. U moet wel een patiënt geselecteerd hebben. De geselecteerde patiënt wordt weergegeven in de selectie box (rechtsboven in het hoofdscherm). Het selecteren van een patiënt is mogelijk nu door in de agenda een keer met de linker muistoets op de naam van de patiënt te klikken. In principe hoeft de patiëntenkaart als deze volledig ingevuld is niet meer geopend te worden. Het centrale punt van het programma wordt nu de agenda. Het is dus nu ook zeer eenvoudig om vanuit de agenda een journaal post in te vullen. U hoeft in de agenda alleen maar de desbetreffende patiënt aan te klikken en op de functietoets F8 op uw toetsenbord te drukken of met de muis rechtsboven op [F8] te klikken en het dossier wordt op het tabblad journaal geopend. De functietoets [F7] is voor de oefeningen. Ook hiervoor geldt dat de patiëntenkaart niet meer open hoeft te staan. Uiteraard moet er wel eerst een patiënt geselecteerd worden zoals hierboven in het voorbeeld. Het selecteren van een patiënt zoals hierboven geldt voor alle programma onderdelen. Dus b.v. agenda maar ook als u via nota s een patiënt op zoekt komt de geselecteerde patiënt in de selectie box te staan. De journaal gegevens staan in een tabel. Deze tabel wordt geopend in een speciaal grid. Dit grid heeft de mogelijkheid dat u meteen bestaande gegevens kan aanpassen wat tekstinhoud betreft. U dient wel na het veranderen van de tekst een journaal regel er boven of er onder aan te klikken om te zorgen dat de gegevens bewaard blijven. De knop Opslaan van het dossier werkt hier niet. Uiteraard kunt u ook de gegevens bewerken door op de knop [Bewerken] te drukken.

14 De volgorde van de journaals kan om technische redenen niet omgedraaid worden en ook niet op datum gesorteerd worden. Bij het openen van een nieuw journaal regel wordt in het bovenste deel van het scherm de 2 laatste journaals getoond om toch makkelijk terug te kunnen kijken. U kunt ook verder terug kijken door het schuifje aan de rechterkant naar boven te verplaatsten Bij journaal gegevens [Nieuw] of [Bewerken] krijgt het onderstaande scherm te zien. Boven in het scherm krijgt u de bestaande journaal gegevens te zien zodat u tijdens de nieuwe invoer of het bewerken terug kan kijken naar wat u bij eerdere behandelingen heeft ingevuld. In het onderste gedeelte van het journaal scherm kunt u de actuele gegevens bewerken. Datum journaal staat standaard op de huidige datum, deze kunt u handmatig veranderen. Journaal type staat standaard op Behandeling, hier kunt u ook een andere variant kiezen. Bij Type Tussen evaluatie zal de scherm lay-out veranderen zoals in het voorbeeld hier onder.

15 In het journaal heeft u de mogelijkheid om het behandelplan erbij te roepen. Dit kan als u op de knop [Behandelplan] drukt. Rechtsboven ziet u de, in het behandelplan gekozen, subdoelen staan. Tevens ziet u ook twee pijltjes staan, één boven Plan en één boven Activiteiten. Als u op één van de twee pijltjes drukt zal de geselecteerde tekst van een subdoel (vak rechtsboven) worden overgenomen in het tekstvak van het gekozen pijltje. Bij het pijltje van Activiteiten is het zo dat automatisch het vinkje Behandeld bij subdoelen wordt aangevinkt met inachtneming dat u dit subdoel tijdens deze sessie behandeld heeft. Bij het pijtje boven Plan is het de bedoeling dat u daar de subdoelen neerzet die u de volgende sessie wilt gaan behandelen. Er komt dan geen vinkje bij behandeld te staan omdat deze nog niet daadwerkelijk aan bod geweest zijn. Als u een subdoel heeft Afgehandeld kunt u dat handmatig aanvinken tijdens een tussen evluatie in het journaal met type Tussenevaluatie. Automatisch zal de journaaldatum in het vak wordt gezet van b.v. 1 e Evaluatie (datum). Dit staat achter datum in de subdoelen tabel. Dit werkt alleen bij Type Tussen evaluatie Bij een tweede tussen evaluatie wordt de datum onder de 2 e evaluatie gezet in dezelfde tabel. Links boven staan ook weer de beschikbare meetinstrumenten. U kunt hier op dubbelklikken om een nieuwe meting te verwerken.

16 Evaluatie (tabblad) Alle meetresultaten kunt u oproepen door op de knop Toon meetresultaten te klikken.

17 Met de knop Print kan je de resultaten in een tekstbestand of Excel bestand zetten. En dat kan je dan weer in je brief plakken. Linksonder aan het tabblad Evaluatie heeft u ook nog een tekstvak waarin u de resultaten van meetinstrumenten die niet in WinMens staan kunt noteren. Afsluiting (tabblad) Geen opmerking

Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie

Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie Inleiding Het Digitale Cliënten Dossier hierna te noemen, DPD, is een zeer uitgebreide vorm van digitale verslaglegging. Dankzij deze digitale vorm kunnen de gegevens

Nadere informatie

Chronische Pijn Protocol Dossier (CPP)

Chronische Pijn Protocol Dossier (CPP) Chronische Pijn Protocol Dossier (CPP) Het kiezen van dit type dossier doet u in de verwijzing. U maakt daar een nieuwe verwijzing aan en u kiest Chronisch Pijn Protocol bij Dossier type. U kunt vervolgens

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

Handleiding. EGGO Digitaal - versie januari 2011

Handleiding. EGGO Digitaal - versie januari 2011 Handleiding INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Introductie 4 1.1 Hoe werkt EGGO Digitaal?............................ 5 1.2 Varianten EGGO-kaart.............................. 5 2 Instructie voor docenten 7

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

Basishandleiding Welkom in de basishandleiding van Researchtool.

Basishandleiding Welkom in de basishandleiding van Researchtool. Basishandleiding Welkom in de basishandleiding van Researchtool. Met deze handleiding kunt u zelf snel en eenvoudig uw eigen onderzoek opzetten en uitvoeren. De opzet van de handleiding is zo dat u stapsgewijs

Nadere informatie

SpinOffice handleiding

SpinOffice handleiding SpinOffice handleiding Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van de software. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand met documentbeheer

Nadere informatie

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services Handleiding versie 1.8 18 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN...

Nadere informatie

e-devop 8 Help 1.1 Inleiding... 4

e-devop 8 Help 1.1 Inleiding... 4 handleiding INHOUD 1. Inleiding... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Wat is e-devop?... 5 1.3 Hoe werkt e-devop... 6 1.4 Praktijk kiezen bij opstarten... 6 1.5 Updates... 7 2. Tien meest gestelde vragen... 7 2.1

Nadere informatie

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 Handleiding ILIAS Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 G. Smits 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Inloggen... 5 De pagina editor... 8 Paragraaf invoegen... 9 Media invoegen... 12 Voer vraag

Nadere informatie

Update documentatie. Intramed versie 8.2. Intramed versie 8.2

Update documentatie. Intramed versie 8.2. Intramed versie 8.2 Update documentatie Intramed versie 8.2 Intramed versie 8.2 Inhoudsopgave Update documentatie Hoofdstuk 1 Afwijkende declaratiecodes...1 1.1 Gebruik Afwijkende declaratiecode...1 Hoofdstuk 2 Agenda...4

Nadere informatie

Handleiding Manuren Registratie en Informatie Systeem MARIS 2.2

Handleiding Manuren Registratie en Informatie Systeem MARIS 2.2 Handleiding Manuren Registratie en Informatie Systeem MARIS 2.2 13 Oktober 2008 MARIS Versie 2.2 2R IT Services B.V. Pagina 1 van 72 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Voorwoord... 4 2 Inleiding... 5 2.1

Nadere informatie

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC Handleiding 2.0 2014 Deze handleiding is geschreven en beschikbaar gesteld door MCC-ModelCarParts.Dit document, dan wel enige informatie hieruit, mag niet geheel

Nadere informatie

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller Reader 43 Workshop Kennismaken met websites FRONTPAGE 2003 Mediatheek Tilburg Moller 2 Inleiding... 5 1 Wat gaan we doen?... 5 1.1 Onderwerp.. 5 1.2 Inleiding.. 6 1.3 De opdracht 6 1.4 Infobronnen 6 1.5

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

UNIFORM-Agri Handleiding Management. Versie 4.x

UNIFORM-Agri Handleiding Management. Versie 4.x UNIFORM-Agri Handleiding Management Versie 4.x INHOUD 1. INSTALLATIE- EN OPSTARTPROCEDURE 3 1.1 INSTALLATIE 3 1.2 OPSTARTEN VAN HET PROGRAMMA 3 1.3 WERKEN MET DE GEGEVENS VAN UW BEDRIJF 3 1.4 REGISTRATIE

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Documentatie ELLO:2. Voorwoord

Documentatie ELLO:2. Voorwoord Documentatie ELLO:2 Voorwoord Deze handleiding is geschreven voor ELLO:2, ofwel Eduliga Leeromgeving 2. De Ello versie op het moment van schrijven is 2.21 Geschreven door: Patrick Knoben en Luc Gommans

Nadere informatie

EASION SURVEY HANDLEIDING DE ENIGE PROFESSIONELE ONDERZOEKSTOOL WAARBIJ DE DATA VAN U IS EN BLIJFT.

EASION SURVEY HANDLEIDING DE ENIGE PROFESSIONELE ONDERZOEKSTOOL WAARBIJ DE DATA VAN U IS EN BLIJFT. EASION SURVEY HANDLEIDING DE ENIGE PROFESSIONELE ONDERZOEKSTOOL WAARBIJ DE DATA VAN U IS EN BLIJFT. Datum: februari 2015 Versie: Release 2015_349_02 2015 Parantion Groep B.V. Deventer Handleiding Easion

Nadere informatie

Maak een website met Weebly

Maak een website met Weebly Maak een website met Weebly Meer dan 10 miljoen mensen en bedrijven gebruiken Weebly Omdat het de eenvoudigste en krachtigste manier is om op een betaalbare manier een website te maken. Deze beginnershandleiding

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Clubwebsite

Handleiding Sportlink Clubwebsite Handleiding Sportlink Clubwebsite Versie 1.6 januari 2009 Sportlink Services Huis ter Heideweg 14 3705 LZ Zeist www.sportlink.nl 1 Inhoud Handleiding Sportlink Clubwebsite 1 Versie 1.4 december 2008 1

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders Central Station Handleiding voor applicatiebeheerders Versie 2, september 2011 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding... 4 1.1 Doel van deze handleiding...4 1.2 Conventies...4 1.3 Versie...4 1.4 Meer informatie...4

Nadere informatie

Handleiding. Access 2003/2007

Handleiding. Access 2003/2007 Handleiding Access 2003/2007 (Versie 6.5) behorende bij het vak OGO 1.1: Van Model tot Systeem (2IO05) Opleiding Technische Informatica Handleiding Access 2003/2007 Inhoudsopgave: 1. INLEIDING MICROSOFT

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Declareren via VECOZO

Declareren via VECOZO Declareren via VECOZO Voor podotherapie Intramed versie 8.2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding...1 Hoofdstuk 2 Algemene instellingen...2 2.1 Praktijk AGB-code controleren / invullen...2 2.2 AGB-code instellen

Nadere informatie