Betreft: Startbeslissing voor het complex project Gemeente Rumst: naar een leefbare woonkern, project vrachtverkeer.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: Startbeslissing voor het complex project Gemeente Rumst: naar een leefbare woonkern, project vrachtverkeer."

Transcriptie

1 NOTA AAN DE GEMEENTERAAD RUMST 27/10/2016 Betreft: Startbeslissing voor het complex project Gemeente Rumst: naar een leefbare woonkern, project vrachtverkeer. 1. Situering De Vlaamse overheid zet met de nieuwe procesaanpak voor complexe projecten in op de realisatie van projecten binnen een aanvaardbare termijn en met een zo maximaal mogelijk draagvlak. Met het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten, het besluit van 12 december 2014 tot uitvoering van het decreet complexe projecten en het besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten ter uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, is de regelgeving inzake complexe projecten sinds 1 maart 2015 van kracht. De nieuwe procesaanpak onderscheidt vier fases: de verkenningsfase, de onderzoeksfase, de uitwerkingsfase en de uitvoeringsfase. De fases zijn gescheiden door drie vaste beslismomenten: de startbeslissing, het voorkeursbesluit en het projectbesluit. Ter voorbereiding van het voorkeurs- en het projectbesluit vindt telkens een openbaar onderzoek plaats. In het traject van eerste idee tot en met de uitvoering zijn deze fases, beslismomenten en openbare onderzoeken de vaste ankers in het proces. Het belang van de verkenningsfase mag niet onderschat worden. Elk complex project is uniek en vereist maatwerk. In navolging van de aanbevelingen van de commissies Sauwens en Berx was het duidelijk dat voor de opstart van een officiële procedure het noodzakelijk is om in een informele verkenningsfase goed na te denken over de projectdefinitie en de proces-aanpak. De voorbije maanden vond een breed actorenoverleg plaats om zicht te krijgen op de projectdefinitie en de procesaanpak. Op die manier wordt reeds tijdens de verkenningsfase invulling gegeven aan de principes inzake complexe projecten: open communicatie en transparantie, participatie, maatwerk, oplossingsgericht samenwerken, geïntegreerde aanpak en door de actoren gedragen procesregie. Voor het complexe project heeft het actorenoverleg bijgedragen tot de inhoud van deze startbeslissing en de als bijlage toegevoegde procesnota. Deze startbeslissing is niet het akkoord van de bevoegde overheid voor de realisatie van een complex project. Het betekent wel het concrete engagement om een proces op te starten om een problematiek of opportuniteit te onderzoeken. Uit de startbeslissing vloeien dus geen rechten of plichten voort voor derden. En aan de startbeslissing is geen (voorafname op de) goedkeuring van het project of oplossingsrichting gekoppeld.

2 Actoren die er in zijn opgenomen verlenen hun medewerking aan het planproces, nemen een gemandateerde rol op in de processtructuur en engageren zich om de omschreven verantwoordelijkheden actief op te nemen. De startbeslissing en procesnota geven aan hoe met de betrokken actoren zal worden samengewerkt in het participatietraject. De inhoud van de startbeslissing wordt, net als de procesnota, actief naar actoren en belanghebbenden gecommuniceerd. De overheid die een startbeslissing neemt, bezorgt een kopie van deze startbeslissing aan de andere overheden (Provincieraad en Vlaamse Regering). De startbeslissing geeft in het bijzonder groen licht voor de onderzoeksfase waar het de bedoeling is om het beste alternatief te filteren uit een brede waaier van alternatieven. Daarvoor moeten de verschillende alternatieven op een geïntegreerde manier onderzocht en afgewogen worden. Het beste alternatief wordt geformuleerd in het voorkeursbesluit. 2. Inhoudelijk 2.1 Probleemdefinitie Naar een leefbare woonkern - project vrachtverkeer Rumst Er zijn in Rumst te veel woonstraten waar vrachtverkeer zorgt voor geluid, trillingen en onveilige situaties. Er zijn in het verleden al een aantal maatregelen genomen. Zo zijn er ANPR-camera s geplaatst en is er een gedeeltelijke omleiding voor zwaar verkeer in Rumst centrum. Dit is echter nog onvoldoende om de historisch gegroeide situatie op te lossen. Voor een leefbaar centrum zijn bijkomende maatregelen nodig. Het gemeentebestuur heeft gevraagd aan de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) om een totaalaanpak uit te werken. Uit eerste onderzoek blijkt dat de situatie enkel opgelost kan worden met de aanleg van een nieuwe vrachtwagenroute. Meerdere oplossingen zijn mogelijk, verder onderzoek is nodig vooraleer een keuze gemaakt kan worden. 2.2 Globale beschrijving van het gebied Tussen de dorpskernen van Rumst en Terhagen bevinden zich twee historische verouderde bedrijventerreinen met een gezamenlijke oppervlakte van 107 ha, gekend als Catenberg en Stuyvenberg. De bedrijventerreinen worden begrensd door een voormalig en actief kleiontginningsgebied (noorden), de E19 (oosten), Rupel en kern Rumst (zuiden) en de dorpskern Terhagen (westen). Het vrachtverkeer van en naar de bedrijventerreinen verloopt doorheen een reeks woonstraten (Tiburstraat, Kerkstraat, Tuinwijk, Steenberghoekstraat, Doelhaagstraat, Hoge Meentochtstraat, ).

3 Op dit moment rijden dagelijks ongeveer 1000 vrachtwagens bij ongeveer 400 woningen voor de deur. Het vrachtverkeer zorgt voor grote hinder en resulteert regelmatig in klachten naar leefbaarheid en vragen aan het gemeentebestuur naar een oplossing. 2.3 Projectdoelstellingen Doelstelling van het project is het weghalen van het vrachtverkeer uit de dorpskern van de gemeente Rumst door een nieuwe goed functionerende vrachtroute uit te bouwen tussen de bedrijventerreinen Catenberg en Stuyvenberg en het bestaande op- en afrittencomplex Rumst van de E19. Het gemeentebestuur van Rumst wil via het voorkeursbesluit een goed onderbouwde keuze maken waar het nieuwe tracé komt en vervolgens via het projectbesluit de detailuitwerking ervan bepalen. 3. Omschrijving van de complexiteit van het project Het decreet van 25 april 2014 definieert een complex project als een project van groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch belang dat om een geïntegreerd vergunningen- en ruimtelijk planproces vraagt. Er moet dus zowel een ruimtelijke planningscomponent aanwezig zijn, als een vergunningencomponent. Bovendien moet het project van groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch belang zijn. Het decreet van 25 april 2014 geeft reeds een aantal criteria waaruit dit groot maatschappelijk en ruimtelijk strategisch belang blijkt. Het project voldoet aan volgende criteria van artikel 7, 1, van het decreet complexe projecten: 1. de probleemstelling of het programma van het project is meervoudig en omvat diverse af te wegen belangen, zoals woonkwaliteit, verkeersleefbaarheid, bereikbaarheid, landschappelijke waarde, biodiversiteit, tewerkstelling en economie. 2. het project is onontbeerlijk voor een noodzakelijke verbetering van de woonkwaliteit, de milieukwaliteit, de economische ontwikkeling en de mobiliteit; 3. bij de afweging van de betrokken belangen is de maatschappelijke meerwaarde prominent; 4. het project is ruimtelijk structurerend voor het gebied in kwestie of wordt voorzien in een complexe omgeving; 5. het project heeft een grote rechtstreekse of onrechtstreekse socioeconomische, ruimtelijke, leefmilieu-gerelateerde of verkeerskundige impact.

4 Het oplossen van het probleem van het te drukke vrachtverkeer in het dorpscentrum is voor inwoners en bedrijven van groot belang. Dit project moet dan ook grondig aangepakt worden. We gebruiken hiervoor de nieuwe procesaanpak voor complexe projecten. De procesaanpak van de complexe projecten is voor voorliggend project onontbeerlijk. Het is een complex probleem dat extra studie- en maatwerk vraagt. Gezien het belang is het logisch dat de Rumstenaar van bij de start betrokken wordt in deze zoektocht. Een dergelijk project kan alleen maar worden gerealiseerd door een intensief participatief traject. Reeds in de verkenningsfase is er overleg met de stakeholders geweest. In de onderzoeksfase, als er onderzoek gebeurt in functie van de keuze voor één van de alternatieven, wordt die participatie verder gezet. Met een voorkeursbesluit wordt het gekozen alternatief gemotiveerd en beleidsmatig verankerd en wordt er duidelijkheid gecreëerd voor de stakeholders. Transparantie, inspraak, communicatie en samenwerken zijn hierin sleutelwoorden. Het onderzoek en de onderbouwing van de keuze gebeurt in verschillende stappen. Men kan op verschillende momenten formeel zijn mening geven vooraleer het gemeentebestuur een definitieve beslissing zal nemen. Tijdens regelmatig ingeplande infosessies krijgt elke burger de informatie die nodig is om een eigen mening te vormen. Daarnaast voorzien we ook tips voor inspraak en ondersteuning voor burgers die hun mening kenbaar willen maken. In het stappenplan van de procesnota vind je al deze momenten terug. 4. Bevoegde overheid Volgens artikel 6, 1, van het decreet complexe projecten kan het gemeentebestuur Rumst een startbeslissing nemen. Gelet op het feit dat het een louter lokale problematiek betreft ligt het voor de hand dat het gemeentebestuur Rumst in dit geval de bevoegde overheid is. 5. Eerste zicht op de onderzoeksfase Het is duidelijk dat de problematiek van het vrachtverkeer in de dorpskern van Rumst moet aangepakt worden en dat dit ook gepaard zal gaan met de aanleg van nieuwe weginfrastructuur. In de verkenningsfase werd reeds een mobiliteitsonderzoek gevoerd waarin een 11-tal alternatieven werden beoordeeld op het vlak van mobiliteit. Alle mogelijke alternatieven en deelaspecten, eventueel aangevuld met de voorstellen die uit de inspraak naar voren komen, zullen op een gelijkwaardige wijze worden onderzocht. Door op verschillende criteria (geluid, gezondheid, ruimte, financieel, milieu, ) de alternatieven met mekaar te vergelijken, kan een onderbouwd voorkeursbesluit voorbereid worden.

5 6. Samenwerkingsovereenkomst Het projectgebied ligt volledig op het grondgebied van de gemeente Rumst. POM Antwerpen heeft sinds 21 december 2012 een samenwerkingsovereenkomst met het gemeentebestuur: Overeenkomst met betrekking tot de oprichting van een studiesyndicaat Catenberg Stuyvenberg. Eén van de doelstellingen in de overeenkomst is de ontsluiting van de bedrijventerreinnen Catenberg en Stuyvenberg in een stroomversnelling te brengen en de realisatie aanvang te laten vinden. 7. Ordegrootte van raming proceskosten De studiekosten en begeleiding door POM Antwerpen worden gefinancierd door de gemeente en VLAIO. Ondersteuning door andere overheden wordt gedragen binnen de respectievelijke organisaties vanuit hun doelstellingen. In de onderzoeksfase wordt een gelijkaardige financiering voorzien. 8. Voorstel van beslissing De gemeenteraad beslist 1. Haar goedkeuring te hechten aan bovengenoemde startbeslissing van het complexe project Gemeente Rumst: naar een leefbare woonkern, project vrachtverkeer in de zin van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten. 2. Het proces ter voorbereiding van het voorkeursbesluit op te starten.

Decreet complexe projecten. Inke Dedecker

Decreet complexe projecten. Inke Dedecker Inke Dedecker Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten o Belg. Staatsbl. 27 augustus 2014 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2014 tot uitvoering van het decreet van 25 april

Nadere informatie

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014)

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen David Stevens Team Complexe Projecten Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Naar een leefbare woonkern: project vrachtverkeer Rumst. Project vrachtverkeer Rumst studiedag decreet complexe projecten, 29 juni 2017

Naar een leefbare woonkern: project vrachtverkeer Rumst. Project vrachtverkeer Rumst studiedag decreet complexe projecten, 29 juni 2017 Project vrachtverkeer Rumst studiedag decreet complexe projecten, Naar een leefbare woonkern: project vrachtverkeer Rumst 1. Voorstelling POM Antwerpen 2. Projectintroductie 3. Verloop project 1 missie

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk en ruimtelijk-strategisch

Nadere informatie

Gemeente RUMST: NAAR EEN LEEFBARE WOONKERN, PROJECT VRACHTVERKEER VERNIEUWING ONTSLUITING BEDRIJVENTERREINEN CATENBERG EN STUYVENBERG

Gemeente RUMST: NAAR EEN LEEFBARE WOONKERN, PROJECT VRACHTVERKEER VERNIEUWING ONTSLUITING BEDRIJVENTERREINEN CATENBERG EN STUYVENBERG Procesnota, oktober 2016 Gemeente RUMST: NAAR EEN LEEFBARE WOONKERN, PROJECT VRACHTVERKEER VERNIEUWING ONTSLUITING BEDRIJVENTERREINEN CATENBERG EN STUYVENBERG 2 0. Doelstelling van de procesnota Voorliggende

Nadere informatie

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers Decreet complexe projecten Jean-Christophe Beyers GSJ Advocaten Inhoud Algemeen Proceduredecreet Beslissingsbevoegheid Procedure Verkenningsfase Onderzoeksfase Uitwerkingsfase Uitvoeringsfase Rechtsbescherming

Nadere informatie

Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak?

Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak? Hoe kan het versnellen van investeringsprojecten bijdragen tot een breder maatschappelijk draagvlak? Havens en omwonenden Inspiratiedag 11 oktober 2011 Vaststellingen Commissies Berx en Sauwens Lange duurtijd

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: Groot maatschappelijk en ruimtelijk strategisch

Nadere informatie

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Aanleiding project en aanpak Vaststellingen - Lange doorlooptijden - Sequentiële procedures en onzekerheid - Moeilijke

Nadere informatie

Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten

Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Procedureverloop

Nadere informatie

VR DOC.0130/1

VR DOC.0130/1 VR 2016 2602 DOC.0130/1 DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 12 december 2016 GRONDGEBONDEN ZAKEN

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 12 december 2016 GRONDGEBONDEN ZAKEN Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 12 december 2016 GRONDGEBONDEN ZAKEN 16 2016_GR_00194 Project Stationsomgeving - Startbeslissing Gemeenteraad - Goedkeuren Samenstelling Aanwezig: de heer Luc

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Startbeslissing voor het complex project Industrieterrein Op de Berg te Maasmechelen 1. SITUERING

Nadere informatie

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten 1 Naar een nieuwe aanpak - aanleiding Vaststellingen - lange doorlooptijd projecten door

Nadere informatie

VLAAMSE BAAIEN Participatieproces

VLAAMSE BAAIEN Participatieproces VLAAMSE BAAIEN Participatieproces 1 Stakeholderforum 1 31 maart 2017, Brugge Overzicht van de presentaties 1. Situering van de uitdagingen 2. Procesaanpak programma Vlaamse Baaien Waarom en uitgangspunten

Nadere informatie

VR DOC.0687/1BIS

VR DOC.0687/1BIS VR 2019 1005 DOC.0687/1BIS VR 2019 1005 DOC.0687/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013 Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen Instrumentarium RO: een toekomstig samenspel van beleidsplannen, RUP s, versnelde investeringsprojecten, strategische projecten en (omgevings)vergunningen WOLFGANG

Nadere informatie

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 Peter Cabus Kabinet Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Inhoud 1. Visienota Vlaamse regering:

Nadere informatie

Hier groeit een plan!

Hier groeit een plan! Hier groeit een plan! Wat? Herinrichting stationsomgeving Kessel: herbestemmen van een industriezone naar een zone waar wonen en werken samengaan, rekening houdend met: de schaal van de functies rond het

Nadere informatie

Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten

Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten Beleidsperspectief: Participatie en versnelling van investeringsprojecten VVBB-studiedag - Participatie en complexe besluitvormingsprocessen 16 december 2010 Versnellen van Investeringsprojecten 76 aanbevelingen

Nadere informatie

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018 Briefadvies Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen Brussel, 24 juli 2018 Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@salv.be

Nadere informatie

Complexe Projecten. Het strategisch niveau van de onderzoeksfase

Complexe Projecten. Het strategisch niveau van de onderzoeksfase Complexe Projecten Het strategisch niveau van de onderzoeksfase onderzoeksfase Geïntegreerde weloverwogen afweging alternatieven op strategisch niveau VOORKEURSBESLUIT Vaststelling van op strategisch niveau

Nadere informatie

Advies. Tussennota complex project Extra containerbehandelingscapaciteit havengebied Antwerpen. Brussel, 17 augustus 2018

Advies. Tussennota complex project Extra containerbehandelingscapaciteit havengebied Antwerpen. Brussel, 17 augustus 2018 Advies Tussennota complex project Extra containerbehandelingscapaciteit havengebied Antwerpen Brussel, 17 augustus 2018 201808017advies tussennota complex project ECA.DOCX Mobiliteitsraad Vlaanderen Wetstraat

Nadere informatie

Complexe projecten en onroerend erfgoed

Complexe projecten en onroerend erfgoed Complexe projecten en onroerend erfgoed Opbouw Onroerenderfgoedregelgeving Basisbeginselen Instrument - bescherming Instrument - adviesverlening Complexe projecten 1 Onroerenderfgoedregelgeving decreet

Nadere informatie

De drietrapsraket van een complex project en zijn praktische invulling

De drietrapsraket van een complex project en zijn praktische invulling De drietrapsraket van een complex project en zijn praktische invulling KRISTOF HECTORS 1 & SAM VOET 2 1. INLEIDING EN VRAAGSTELLING Deze bijdrage gaat specifiek in op de drietrapsraket die is ingevoerd

Nadere informatie

COMPLEX PROJECT GEMEENTE RUMST: NAAR EEN LEEFBARE WOONKERN, PROJECT VRACHTVERKEER

COMPLEX PROJECT GEMEENTE RUMST: NAAR EEN LEEFBARE WOONKERN, PROJECT VRACHTVERKEER COMPLEX PROJECT GEMEENTE RUMST: NAAR EEN LEEFBARE WOONKERN, PROJECT VRACHTVERKEER Alternatievenonderzoeksnota 2 Aangepast na raadpleging van het publiek en adviesinstanties Opdrachtgever: Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij

Nadere informatie

VR DOC.0488/1BIS

VR DOC.0488/1BIS VR 2018 1805 DOC.0488/1BIS DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND,

Nadere informatie

COMPLEX PROJECT ALTERNATIEVE ONTSLUITINGSWEG VRACHTVERKEER RUMST

COMPLEX PROJECT ALTERNATIEVE ONTSLUITINGSWEG VRACHTVERKEER RUMST COMPLEX PROJECT ALTERNATIEVE ONTSLUITINGSWEG VRACHTVERKEER RUMST Alternatievenonderzoeksnota Opdrachtgever: Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen Datum: 15 december 2016 Titel Opdrachtgever

Nadere informatie

Een vlottere mobiliteit in de Noorderkempen Aanleg Ring rond Malle FASE 1

Een vlottere mobiliteit in de Noorderkempen Aanleg Ring rond Malle FASE 1 Een vlottere mobiliteit in de Noorderkempen Aanleg Ring rond Malle FASE 1 Presentatie Gemeenteraad Malle 12 maart 2018 1 Inhoud (1) Mobiliteitsproblematiek Mobiliteitsvisie Noorderkempen Ringwegen Zoersel

Nadere informatie

VR DOC.0914/1

VR DOC.0914/1 VR 2016 1507 DOC.0914/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft:

Nadere informatie

Complexe Projecten. Studiedag 24 september. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen

Complexe Projecten. Studiedag 24 september. Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen Complexe Projecten Studiedag 24 september Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen PROGRAMMA Aanvang: 9u.30 9u.40 10u.20: team complexe projecten: uitleg over aanpak complexe

Nadere informatie

Code goede praktijk Adviesverlening. versie 30/01/2014

Code goede praktijk Adviesverlening. versie 30/01/2014 Code goede praktijk Adviesverlening versie 30/01/2014 Deze code is, zowel wat betreft het informele voortraject als met betrekking tot de formele procedure, relevant binnen processen waar adviezen worden

Nadere informatie

complex project klein-rusland

complex project klein-rusland project klein-rusland 11 oktober 2016 complex project klein-rusland aanleiding Project Gentse Kanaalzone: economische ontwikkeling van de haven laten samengaan met leefbare havendorpen en wijken. Samenwerking

Nadere informatie

Herinrichting stationsomgeving Kessel Infomoment 5 juni 2018

Herinrichting stationsomgeving Kessel Infomoment 5 juni 2018 Herinrichting stationsomgeving Kessel Infomoment 5 juni 2018 Veerle Boeckxstaens, schepen Ruimtelijke Ordening VERWELKOMING 6/7/2018 Infomoment CP Herinrichting stationsomgeving Kessel 2 Conny Deneweth

Nadere informatie

PROCESNOTA verbeteren van de nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge

PROCESNOTA verbeteren van de nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge 1 PROCESNOTA verbeteren van de nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge 2 de versie 28 maart 2017, gewijzigd n.a.v. de geactualiseerde AON foto PR/MBZ 2 Versies versie datum opmerking

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

PITTEM RUP DE POSTERIJ

PITTEM RUP DE POSTERIJ 06008 PITTEM RUP DE POSTERIJ DECEMBER 2018 procesnota plan.id. RUP_37011_2.14_00010_00001 WVI www.wvi.be BARON RUZETTELAAN 35 8310 BRUGGE T +32 50 36 71 71 E info@wvi.be datum aanpassing fase algemeen

Nadere informatie

Alternatievenonderzoeksnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk

Alternatievenonderzoeksnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk Advies Alternatievenonderzoeksnota complex project Kanaal Bossuit-Kortrijk Brussel, 14 december 2018 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@mobiliteitsraad.be www.mobiliteitsraad.be

Nadere informatie

PROCESNOTA verbeteren van de nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge

PROCESNOTA verbeteren van de nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge 1 PROCESNOTA verbeteren van de nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge 3 de versie 2 maart 2018 foto PR/MBZ 2 Versies versie datum opmerking 1 15 juli 2016 Opgemaakt n.a.v. de startbeslissing

Nadere informatie

Advies. Brussel, 17 november 2016

Advies. Brussel, 17 november 2016 Advies van de Vlaamse Havencommissie over de Alternatievenonderzoeksnota over het "Complex project ter verbetering van de nautische toegankelijkheid van de achterhaven van Zeebrugge" Brussel, 17 november

Nadere informatie

2 planningsproces. ting van: DD-MM-JJJJ

2 planningsproces. ting van: DD-MM-JJJJ PROCESNOTA 1 inleiding 2 planningsproces geïntegreerd planningsproces maand De Vlaamse Regering bekrachtigde op 1 juli 2016 het decreet waardoor de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen

Nadere informatie

leeswijzer bij de kenningsgevingsnota Plan-MER ontsluiting Haspengouw - E40

leeswijzer bij de kenningsgevingsnota Plan-MER ontsluiting Haspengouw - E40 leeswijzer bij de kenningsgevingsnota Plan-MER ontsluiting Haspengouw - E40 WelkoM Hallo, Deze leeswijzer begeleidt u doorheen de kennisgevingsnota van het milieueffectenrapport voor de ontsluiting Haspengouw

Nadere informatie

Niel watergebonden bedrijventerrein: Het wat, waarom en hoe Dirk Cleiren

Niel watergebonden bedrijventerrein: Het wat, waarom en hoe Dirk Cleiren Niel watergebonden bedrijventerrein: Het wat, waarom en hoe Dirk Cleiren 16 mei 2013 Vragen die ik zal beantwoorden: - Wat? - Waarom? - Wat betekent dat voor mij? - Wie en Hoe concreet? - Hoeveel kost

Nadere informatie

Pittem RUP Ruimtelijke kwaliteit centrum pittem

Pittem RUP Ruimtelijke kwaliteit centrum pittem 06426 Pittem RUP Ruimtelijke kwaliteit centrum pittem mei 2019 procesnota - fase startnota plan.id. RUP_37011_214_00009_00001 WVI www.wvi.be BARON RUZETTELAAN 35 8310 BRUGGE T +32 50 36 71 71 E wvi@wvi.be

Nadere informatie

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS

ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS ALTERNATIEVENONDERZOEKSNOTA KLUISBOS Advies 2019-08 / 28.06.2019 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Opzet project Kluisbos... 3 3 Enkele bedenkingen / aandachtspunten... 4 3.1 Procesaanpak

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 april 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Nota Ruimte. Ontwerp Nota Ruimte. Goedkeuring.

Nadere informatie

ADVIES VAN 25 JUNI 2014 OVER HET ONTWERP VAN BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET DECREET COMPLEXE PROJECTEN

ADVIES VAN 25 JUNI 2014 OVER HET ONTWERP VAN BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET DECREET COMPLEXE PROJECTEN ADVIES VAN 25 JUNI 2014 OVER HET ONTWERP VAN BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET DECREET COMPLEXE PROJECTEN SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS 24 1210 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE BEOORDELING...

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 687 (2015-2016) Nr. 2 23 mei 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage

Nadere informatie

RUISELEDE RUP ZORGDORP

RUISELEDE RUP ZORGDORP 06492 RUISELEDE RUP ZORGDORP JUNI 2018 procesnota - fase startnota plan.id. RUP_37012_214_00005_00001 WVI www.wvi.be BARON RUZETTELAAN 35 8310 BRUGGE T +32 50 36 71 71 E wvi@wvi.be datum aanpassing fase

Nadere informatie

Een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland 7 oktober 2015

Een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland 7 oktober 2015 Een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland 7 oktober 2015 verloop infoavond. inleiding door de gouverneur. naar een nieuwe toekomst voor de bewoners van Klein-Rusland. vragen? aanleiding Project

Nadere informatie

2 planningsproces. 2.2 agenda RUP-procedure

2 planningsproces. 2.2 agenda RUP-procedure PROCESNOTA 1 opzet De voorliggende procesnota wordt opgemaakt in kader van de opmaak van het RUP recratie Dadizele. Deze procesnota moet worden samen gelezen met de andere onderdelen van dit RUP. In functie

Nadere informatie

gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota

gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota gemeente zwevegem RUP Transfo herziening A procesnota april 2019, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56

Nadere informatie

25 APRIL Decreet betreffende complexe projecten (1)

25 APRIL Decreet betreffende complexe projecten (1) VLAAMSE OVERHEID [C 2014/35706] 25 APRIL 2014. Decreet betreffende complexe projecten (1) Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Decreet betreffende complexe

Nadere informatie

Informatiemap m.e.r. Sloeweg (N62) Resultaten van de haalbaarheidsstudie

Informatiemap m.e.r. Sloeweg (N62) Resultaten van de haalbaarheidsstudie Informatiemap m.e.r. Sloeweg (N62) Resultaten van de haalbaarheidsstudie Inhoud Deel I Achtergronden... 3 Waarom deze m.e.r.-studie?... 3 Wat zijn de knelpunten op de Sloeweg?... 3 Welke stappen zijn

Nadere informatie

STAD MENEN RUP HAGEWINDE

STAD MENEN RUP HAGEWINDE 06432 STAD MENEN RUP HAGEWINDE MEI 2018 procesnota plan.id. RUP_34027_214_00107_00001 WVI www.wvi.be BARON RUZETTELAAN 35 8310 BRUGGE T +32 50 36 71 71 E wvi@wvi.be datum aanpassing fase algemeen directeur

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. december 2018, procesnota, voorlopig vastgesteld

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. december 2018, procesnota, voorlopig vastgesteld Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid december 2018, procesnota, voorlopig vastgesteld 1. Opzet De voorliggende procesnota wordt opgemaakt in kader van de opmaak van het RUP Natuurgebied Zuid. Deze procesnota

Nadere informatie

Project Versnellen Investeringsprojecten. Workshop Strategische Projecten Luc Goedertier 6 september 2011

Project Versnellen Investeringsprojecten. Workshop Strategische Projecten Luc Goedertier 6 september 2011 Project Versnellen Investeringsprojecten Workshop Strategische Projecten Luc Goedertier 6 september 2011 1 Inhoud Inleiding: korte historiek en opdracht Visienota van de Vlaamse Regering van 15 oktober

Nadere informatie

PROCESNOTA COMPLEX PROJECT Noord-Zuidverbinding Limburg

PROCESNOTA COMPLEX PROJECT Noord-Zuidverbinding Limburg 1 PROCESNOTA COMPLEX PROJECT Noord-Zuidverbinding Limburg Februari 2018 Departement Omgeving De Werkvennootschap 2 Versiebeheer Versie Datum Opmerking 1 februari 2018 Opgemaakt naar aanleiding van de startbeslissing

Nadere informatie

VOORONTWERP VOORKEURSBESLUIT VERBETERING NAUTISCHE TOEGANKELIJKHEID TOT DE (ACHTER)HAVEN VAN ZEEBRUGGE

VOORONTWERP VOORKEURSBESLUIT VERBETERING NAUTISCHE TOEGANKELIJKHEID TOT DE (ACHTER)HAVEN VAN ZEEBRUGGE VOORONTWERP VOORKEURSBESLUIT VERBETERING NAUTISCHE TOEGANKELIJKHEID TOT DE (ACHTER)HAVEN VAN ZEEBRUGGE INHOUDSOPGAVE 1. Situering... 2 2. Omschrijving van de complexiteit van het project... 4 3. Bevoegde

Nadere informatie

Uitbreiding historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek. geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Uitbreiding historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek.   geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Uitbreiding historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek Procesnota 1 Januari 2018 www.omgeving.be Leeswijzer bij de nota Inleiding: doelstelling

Nadere informatie

Stad Geel. Procesnota herinrichting Stationsomgeving Geel

Stad Geel. Procesnota herinrichting Stationsomgeving Geel Stad Geel Procesnota herinrichting Stationsomgeving Geel Versie: 31 januari 2018 Inhoudsopgave Uitleg over de procesnota:... 3 Hoofdstuk 1: Projectdoelstelling en procesaanpak... 4 Hoofdstuk 2: Voorstel

Nadere informatie

gemeente anzegem RUP Reynaert juli 2017, procesnota, fase startnota

gemeente anzegem RUP Reynaert juli 2017, procesnota, fase startnota gemeente anzegem RUP Reynaert juli 2017, procesnota, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 -

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zonevreemd jeugdverblijf De Horizon Gemeente Bredene Procesnota 2.0 algplanid: rup_30000_213_00146_00001 maart 2018 dienst ruimtelijke planning. tel 050 40 35 33.

Nadere informatie

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. juni 2018, procesnota, fase scopingnota

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. juni 2018, procesnota, fase scopingnota Stad WAREGEM RUP WINDHOEK juni 2018, procesnota, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP bavikhove dorp west PROCESNOTA. april 2019, definitief vastgeteld

Stad harelbeke RUP bavikhove dorp west PROCESNOTA. april 2019, definitief vastgeteld Stad harelbeke RUP bavikhove dorp west PROCESNOTA april 2019, definitief vastgeteld Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Startbeslissing voor

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 december 2016 Besluit nummer: 2016_GR_01159 Onderwerp: Globaal parochiekerkenplan - Goedkeuring Beknopte samenvatting: Aan de gemeenteraad wordt

Nadere informatie

GEmeente Lendelede RUP Vandewalle - VENTILO NV. juni 2017, Procesnota, fase startnota

GEmeente Lendelede RUP Vandewalle - VENTILO NV. juni 2017, Procesnota, fase startnota GEmeente RUP Vandewalle - VENTILO NV juni 2017, Procesnota, fase startnota 1. Opzet De voorliggende procesnota wordt opgemaakt in kader van de opmaak van het RUP Vandewalle Ventilo NV Deze procesnota moet

Nadere informatie

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND Advies 2018-21 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Leefbare locatie 4 3.3 Alternatief

Nadere informatie

gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota

gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Dit ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) bestaat uit de volgende niet te scheiden

Nadere informatie

DECREET GEMEENTEWEGEN. Dries Elst

DECREET GEMEENTEWEGEN. Dries Elst DECREET GEMEENTEWEGEN Dries Elst Trage wegen gemeentewegen Trage wegen = zéér groot aandeel Ca. 42.000 km trage weg Vandaag toegankelijk in Vlaanderen bron: Wegenregister. Trage wegen = zéér groot aandeel

Nadere informatie

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid

Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid Peter Cabus Duurzaam Ruimtegebruik Antwerpen, 23 maart 2018 Leiegardens 2014, Your Estate Solution Inhoud 1. Context 2. Witboek Beleidsplan

Nadere informatie

gemeente anzegem RUP reynaert procesnota augustus 2018, fase scopingnota

gemeente anzegem RUP reynaert procesnota augustus 2018, fase scopingnota gemeente anzegem RUP reynaert procesnota augustus 2018, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16

Nadere informatie

gemeente zwevegem RUP Gemeentepark procesnota december 2018, fase scoping

gemeente zwevegem RUP Gemeentepark procesnota december 2018, fase scoping gemeente zwevegem RUP Gemeentepark procesnota december 2018, fase scoping Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16

Nadere informatie

gemeente lendelede RUP dorpskom maart 2018, Procesnota, Fase scopingnota

gemeente lendelede RUP dorpskom maart 2018, Procesnota, Fase scopingnota gemeente lendelede RUP dorpskom maart 2018, Procesnota, Fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16

Nadere informatie

VR DOC.0130/2. PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk Klein-Rusland (Zelzate)

VR DOC.0130/2. PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk Klein-Rusland (Zelzate) VR 2016 2602 DOC.0130/2 PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk Klein-Rusland (Zelzate) 2 Inhoud PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk

Nadere informatie

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. november 2018 procesnota

Stad WAREGEM RUP WINDHOEK. november 2018 procesnota Stad WAREGEM RUP WINDHOEK november 2018 procesnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be Ontwerper

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP MOLENeiland. juli 2018, fase scopingnota

Stad harelbeke RUP MOLENeiland. juli 2018, fase scopingnota Stad harelbeke RUP MOLENeiland juli 2018, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Pagina 1 van 5 De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

ADVIES VAN 25 APRIL 2018 OVER VOORKEURSBESLUIT COMPLEX PROJECT NIEUWE SLUIS ZEEBRUGGE

ADVIES VAN 25 APRIL 2018 OVER VOORKEURSBESLUIT COMPLEX PROJECT NIEUWE SLUIS ZEEBRUGGE ADVIES VAN 25 APRIL 2018 OVER VOORKEURSBESLUIT COMPLEX PROJECT NIEUWE SLUIS ZEEBRUGGE SARO HAVENLAAN 88 BUS 23 1000 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE BEOORDELING... 2 III. PROCESMATIGE AANDACHTSPUNTEN...

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. januari 2018, procesnota, fase startnota

Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid. januari 2018, procesnota, fase startnota Stad harelbeke RUP Natuurgebied zuid januari 2018, procesnota, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24

Nadere informatie

VOORONTWERP VOORKEURSBESLUIT VERBETEREN VAN DE LEEFBAARHEID VOOR DE BEWONERS VAN DE WOONWIJK KLEIN- RUSLAND (ZELZATE)

VOORONTWERP VOORKEURSBESLUIT VERBETEREN VAN DE LEEFBAARHEID VOOR DE BEWONERS VAN DE WOONWIJK KLEIN- RUSLAND (ZELZATE) VOORONTWERP VOORKEURSBESLUIT VERBETEREN VAN DE LEEFBAARHEID VOOR DE BEWONERS VAN DE WOONWIJK KLEIN- RUSLAND (ZELZATE) INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 1 1. Situering... 2 2. Omschrijving van de complexiteit

Nadere informatie

107 ha bedrijventerrein

107 ha bedrijventerrein Reet 107 ha bedrijventerrein Catenberg Stuyvenberg Molleveld Terhagen Rumst 1 Problematiek Te veel vrachtverkeer door woonkern Historisch gegroeid (woonkern ligt tussen BT en autostrade) Is allemaal bestemmingsverkeer

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan Wijziging BPA Kleine Kromstraat

Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan Wijziging BPA Kleine Kromstraat Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan Wijziging BPA Kleine Kromstraat Procesnota Gemeentebestuur Beveren Stationsstraat 2 9120 Beveren Gaspar Bosteels Ruimtelijk

Nadere informatie

PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk Klein-Rusland (Zelzate) Versie 2 (september 2016)

PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk Klein-Rusland (Zelzate) Versie 2 (september 2016) PROCESNOTA verbeteren van de leefbaarheid voor de bewoners van de woonwijk Klein-Rusland (Zelzate) Versie 2 (september 2016) 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Algemene inleiding... 3 Hoofdstuk 2: Probleemdefinitie

Nadere informatie

Advies. Brussel, 18 januari 2017

Advies. Brussel, 18 januari 2017 Advies van de Vlaamse Havencommissie over de Alternatievenonderzoeksnota over het complex project "Realisatie van extra containerbehandelingscapaciteit in het havengebied Antwerpen Brussel, 18 januari

Nadere informatie

gemeente lendelede RUP site neirynck procesnota april 2019, procesnota

gemeente lendelede RUP site neirynck procesnota april 2019, procesnota gemeente lendelede RUP site neirynck procesnota april 2019, procesnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP eiland. november 2017, procesnota, fase startnota

Stad harelbeke RUP eiland. november 2017, procesnota, fase startnota Stad harelbeke RUP eiland november 2017, procesnota, fase startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 -

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP eiland. maart 2018, procesnota, fase scopingnota

Stad harelbeke RUP eiland. maart 2018, procesnota, fase scopingnota Stad harelbeke RUP eiland maart 2018, procesnota, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 - fax

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging

Nadere informatie