jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter."

Transcriptie

1 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. Tekst bij de genealogische wandeling op het Kiel 1 Florentine woont in fortje 6 en Leunis werkt bij Minerva 2 de dagelijkse wandeling over het Wilrijkse Plein 3 Kruishofstraat 160 : het geboortehuis 4 expo Abdijstraat 232 : de eerste woonst 6 Beerschotstraat 18 : hoe het begon 7 de blekke school 8 De Bosschaertstraat 104 : het epicentrum van het Kiel 9 de Pierenbergstraat 10 Wittestraat 106 : tussen plein en huwelijk

2 De hoofdrolspelers :

3 1 fortje 6 en Minerva Albert Alexandre, vader van Florentine, is geboren en opgegroeid in de Aisnevallei (boven Bomal). Hij vervult zijn legerdienst in Luik, waar hij een administratieve taak krijgt toegewezen. Op zoek naar werk belandt hij daarna in Vieuxville, waar hij Mélanie Paulis van het huis Pondant (het grootmoeders huis ) leert kennen en huwt. In hun huisje in de Truchette te Vieuxville wordt in 1890 dochtertje Florentine Alexandre geboren. Albert Alexandre zoekt nog steeds werk, een administratieve job, bureauwerk, maar in de streek rond Vieuxville is alleen werk als knecht op een hoeve te vinden. Ten einde raad schrijft hij naar de commandant van zijn legerdienst met de vraag of die kan hem kan helpen aan een baan in het leger. De commandant herinnert zich Albert als een zeer nauwgezette en bekwame kracht en wil hem onmiddellijk in dienst nemen als zijn persoonlijke secretaris. Maar hij is ondertussen Kolonel-Commandant van het 5 regiment Artillerie geworden, dat gelegerd is in de vestingen rond Antwerpen En zo verhuizen Albert Alexandre en Mélanie Paulis met dochtertje Florentine (1 jaar oud) in 1891 naar Antwerpen. Albert wordt er Wachtmeester-Secretaris van het 5 regiment Artillerie dat gekazerneerd is in het fortje 6. Rond 1850 barst Antwerpen uit zijn voegen. Die voegen zijn de omwallingen uit 1550, de zogenaamde Spaanse vesten, die lagen waar nu de leien lopen. In de periode wordt daarom een nieuwe omwalling gebouwd op grotere afstand van het centrum. Op de plaats waar nu de ring loopt, worden vesten uitgegraven en met die grond een brede en hoge aarden wal gebouwd, voorzien van een hele reeks monumentale poorten. Binnen en buiten de vestingen worden ook allerlei militaire gebouwen en kazernes opgenomen. Eén daarvan is het zogenaamde fortje 6 waar Albert Alexandre met vrouw en dochter Florentine gaat wonen. 3 km buiten deze Brialmont-omwalling worden verder nog 8 forten gebouwd (Hoboken, Wilrijk, Mortsel,, de forten langs de krijgsbaan ) en rond 1900 wordt op een afstand van 15 km voor de vestingen nog eens een hele gordel van tientallen forten gebouwd (bv. Lier, Kessel, ). Na 1918 verdwijnt de Brialmont-omwalling heel geleidelijk om vanaf 1965 plaats te maken voor de Ring. Melanie Paulis, moeder van Florentine, sterft een jaar na aankomst in Antwerpen. Florentine zal daarom van haar 2 de tot 6 de levensjaar terug in Vieuxville bij haar grootmoeder wonen. Van haar 6 jaar gaat ze in Antwerpen naar school en zal tot haar 16 jaar in de kille, donkere kazerne fortje 6 opgroeien

4 Fortje 6 bevond zich juist op de plaats van de ring, iets links van de brug van de Gerard Le Grellelaan : Op 16-jarige leeftijd gaat Florentine voor 5 jaar op Internaat om het diploma van onderwijzeres en regentes te halen. In 1913 woont ze terug bij haar vader in fortje 6. Eind september 1913 kan ze aan de slag als onderwijzeres in de stedelijke meisjesschool aan de De Bosschaertstraat op het Kiel. Ze is dan 23 jaar.

5 Aan de stadszijde van de Brialmont-omwalling, aan de Karel Oomsstraat, ligt de Minervafabriek. Daar worden sinds 1904 luxueuze, goed afgewerkte, op maat gemaakte Minervaauto's gebouwd. Het begoede deel van de wereldbevolking kent Minerva. Leden van koningshuizen, mensen van adel, opkomende filmsterren en grote bedrijfsleiders uit alle continenten rijden rond in een Minerva uit Antwerpen. De enige concurrent van formaat in de wereld is Rolls-Royce

6 Leunis Barentsen uit Middelburg heeft een opleiding boekhouden gevolgd maar vindt geen werk. Net hetzelfde probleem als in Vieuxville: in het agrarische Zeeland kan je als knecht op een hoeve aan de slag maar er zijn veel te weinig kantoorbanen. Uiteindelijk zal Leunis als 25-jarige in augustus 1909 naar Antwerpen werk komen zoeken en kan hij aan de slag in de Minerva-fabriek. Eerst als klerk in het magazijn, daarna als boekhouder. Hij gaat op het Kiel, op een kamer in de Abdijstraat wonen. Waarom op het Kiel? Daar vertellen we verder meer over 2 de dagelijkse wandeling over het Wilrijkse Plein Oktober-november 1913 : Florentine heeft een job in de stedelijke meisjesschool op het Kiel en wandelt vanaf eind september elke morgen van haar woonst in fortje 6 over het Wilrijkse Plein naar haar school aan de De Bosschaertstraat op het Kiel. Dat is een kleine 2 km. Ze vertrekt om 8u en komt 20 minuten later op school toe. Leunis schrijft in zijn familiekronieken :

7 Leunis loopt al 4 jaar lang dagelijks elke morgen de weg van zijn woning in de Abdijstraat op het Kiel over het Wilrijkse Plein, langs fortje 6 en door de Wilrijkse poort naar de Minervafabriek. Een goede 2 km. Hij vertrekt nest als Florentine rond 8u.

8 We laten Leunis zelf aan het woord in zijn familiekroniek : Wat was er gebeurd? Waarom bleef ze weg? Vader Albert Alexandre is ziek en gaat op vervroegd pensioen uit het leger. Begin december 1913 verlaat hij daarom fortje 6 en keert terug naar Wallonië. Zijn dochter Florentine kan dus ook niet langer in fortje 6 blijven wonen en zoekt en vindt een kamer met kost en inwoon in de Wittestraat op het Kiel, dicht bij haar school. Voor Florentine zijn er dus na 2 maanden plots geen morgenwandelingen meer over het Wilrijkse Plein We laten Leunis weer aan het woord : Florentine heeft het diploma regentes Frans en Engels en volgt nog verdere avondlessen Engelse letterkunde, Leunis heeft in Middelburg Engelse les gevolgd in het eventuele vooruitzicht van in Engeland werk te zoeken en vervolmaakt zich ook in de Engelse taal en letterkunde. Er is dus voldoende gespreksstof

9 De ontmoeting in de Brederodestraat heeft begin 1914 plaats. Een half jaar later, op 4 augustus zullen de Waalse immigrantendochter en de Zeeuwse immigrant in Antwerpen trouwen. Florentine is dan 3 maand zwanger. Ze gaan wonen in de Kruishofstraat 160, ongeveer halverwege de school op het Kiel en de Minerva-fabriek. 3 Kruishofstraat 160 : het geboortehuis Rond 1910 worden er aan de Kruishofstraat, tegenover het Wilrijkse Plein, midden in een uitgestrekt agrarisch landschap, 6 stedelijke rijhuizen gebouwd. Merkwaardig Een visionair idee van iemand die de stad snel tot daar zag uitbreiden? De 6 huizen met de even nummers 160 tot 170: In het meest rechtse huis (nr 160) zullen Leunis en Florentine 3 jaar wonen ( ). Ze wonen er op de eerste of tweede verdieping.

10 De alleenstaande bewoner van het gelijkvloers is afwezig in die periode en het gezin met een zoon op de andere verdieping is gevlucht naar Engeland zodat Leunis en Florentine blijkbaar alleen in het huis wonen.

11 Florentine en Leunis zijn getrouwd op 4 augustus 1914, de dag dat het Duitse leger België binnenviel. 2 maand later, nu ze 1 maand in hun nieuwe woonst wonen, staat het Duitse leger voor Antwerpen. Op 6 oktober 1914 vlucht een groot deel van de Antwerpse bevolking en het leger naar Nederland of naar het Westen over de pontonbrug. In de nacht van 6 op 7 oktober voeren de Duitsers beschietingen uit om de stad tot overgave te dwingen. Op 7 oktober vlucht de rest van de bewoners en de militairen en wordt de lege stad ingenomen. Leunis schrijft over 6 en 7 oktober : Florentine is dan 5 maand zwanger.

12

13 2 weken later roept de Antwerpse burgemeester (Frans Van Cauwelaert) alle vluchtelingen op om naar het rustige en geregelde Antwerpen terug te keren zodat het normale leven kan hernemen. Florentine en Leunis keren per trein terug naar hun ongeschonden woonst. Florentine is sinds de terugkeer van de vlucht, terug aan de slag in haar school maar Leunis is werkloos, de Minerva-fabriek is een Duitse munitiefabriek met Duits personeel geworden. 3,5 maand later, op 26 januari 1915 wordt daar in de Kruishofstraat 160 Albert geboren, precies 100 jaar geleden.

14

15 Een jaar later (1916) komt er een zusje voor Albert bij, Suzanna, dat echter 1 jaar oud (in 1917) zal sterven.

16 Aan de overzijde van de straat ligt de uitgestrekte vlakte die o.a. als militair oefenplein dienst doet. Vanaf 1907 wordt dit Wilrijkse Plein ook als vliegplein gebruikt waar Jan Olieslagers en collega s regelmatig vliegdemonstraties geven. Er worden een paar kleine loodsen voor vliegtuigjes en een grote hangar voor een Zeppelin gebouwd. We herkennen op een luchtfoto van ca ook het oude Kruishof en de Kruishofstraat:

17 De uitgestrekte vlakte van wat ooit behoorde tot het gebied Bernescot Beerschot : een schot (omheinde plaats) waar beren (varkens) gehouden werden.

18 In 1917, Albert is dan 3 jaar, verhuist de familie Barentsen naar de De Bosschaertstraat. Daar huren ze een 4-tal jaar op 2 plaatsen een huis en kopen dan in 1921 het huis nr 104. De huizen in de Kruishofstraat worden na de tweede wereldoorlog afgebroken. De appartementsgebouwen dateren uit de 60-er jaren. De straat wordt ook meermaals hernummerd. Het oude nummer 160 situeert zich ergens rond het huidige nummer 50.

19 4 expo 1930 Op de kale vlakte hier, tussen de huidige Jan Van Rijswijcklaan en de Boomse Steenweg, wordt in 1930 een grote wereldtentoonstelling gehouden (de derde in Antwerpen na 1885 en 1894 die plaatsvonden op het Zuid). Na afbraak, wordt de grote as van die WT de Jan De Voslei hier. Het hele gebied wordt verkaveld en vormt nu de tentoonstellings wijk. De Paleizen van de Vlaamsche Kunst blijven bestaan als de huidige de Christus Koningkerk en de school van de Pestalozzistraat. Leunis, Florentine en kinderen nemen een toegangs-abonnement en komen de WT regelmatig bezoeken. In een tijd zonder tv, internet en andere media, moet die WT een fantastische belevenis zijn en een wonderlijke kijk op de wereld, zeker voor de toen 15-jarige Albert!

20 5 Abdijstraat 232 : de eerste woonst Als Leunis in 1909 bij Minerva als magazijn-klerk begint te werken, zoekt hij een woonst en vindt die hier als kamer bij een koppel waarvan de man machinist is op de stoomlocomotieven van de internationale treinen. Een goede woning-keuze blijkbaar want hier raakt de kersverse migrant snel ingeburgerd. Hij schrijft: Waarom Leunis hier woont en niet ergens binnen de omwalling, dichter bij de fabriek, zal duidelijk worden hier net om de hoek in de Beerschotstraat. Leunis woont hier 5 jaar van september 1909 tot zijn huwelijk begin augustus 1914 en ook nog de eerste huwelijksmaand (augustus 1914) samen met Florentine. De eerste 2 jaar bij de familie van Jan Hermans, de laatste 3 jaar (volgens het bevolkingsregister) meestal als enige huurder in het huis.

21 6 Beerschotstraat 18 : hoe het begon We zijn augustus 1909, Leunis is 25 jaar. Hij heeft een opleiding boekhouden in Middelburg gevolgd. Hij gaat na zijn legerdienst wel aan de slag als inspecteur bij een verzekeringsmaatschappij maar dat ligt hem niet. Hij zoekt een kantoorbaan, liefst als boekhouder. In Middelburg en omgeving zijn er weinig kantoren en veel kandidaten. Een grote stad moet betere kansen bieden. Een aantal ooms en tantes van Leunis zijn hem daarin voorgegaan naar Den Haag en Rotterdam, een vriend woont en werkt in Londen, een andere in België, in Lier... Ook Leunis gaat zijn geluk beproeven. Eerste poging: Antwerpen. Hij schrijft naar de vriend uit zijn legertijd, Piet van den Elsacker, die in Lier woont en vraagt hem om raad. Piet nodigt Leunis uit om een week bij hem te komen logeren om vanuit Lier de Antwerpse kranten met werkaanbiedingen te volgen en snel te kunnen reageren en gaan solliciteren. In augustus 1909 komt Leunis voor een week naar Lier en volgt de Antwerpse arbeidsmarkt. Leunis schrijft op aanbiedingen en gaat persoonlijk solliciteren. Maar zonder succes. En bovendien Het feit kersversch Hollander te zijn, was al voldoende om terug te schrikken., schrijft Leunis, Zo stond het er dus wel slecht voor. Beter gezegd: verdere pogingen waren nutteloos. Leunis zal de volgende maandag onverrichterzake naar Middelburg moeten terugkeren. Maar eerst gaat hij op zondag nog een bezoek brengen aan oom Koo (Jacobus) en tante Cor (Cornelia) die anderhalf jaar geleden (1908) met hun 5 kinderen van Vlissingen naar Antwerpen vertrokken zijn. Leunis heeft hun adres: Beerschotstraat 18. Eerst even uitleggen wie oom Jacobus en tante Cornelia precies zijn: Leunis is genoemd naar zijn grootvader Leunis Barentsen. Uit 2 huwelijken heeft deze grootvader 21 kinderen, waarvan er 4 bij de geboorte sterven, zodat Leunis 16 ooms en tantes Barentsen heeft. De moeder van Leunis (Suzanna) is een dochter uit het eerste huwelijk, oom Jacobus een zoon uit het tweede huwelijk. Jacobus is in Vlissingen gehuwd met Cornelia de Koning. Bij Jacobus en Cornelia worden er (tussen 1894 en 1907) in Vlissingen vijf kinderen geboren: Albert, Leunis, Hendrik, Maarten en Lena. In 1908 verhuist dit gezin dus naar Antwerpen.

22 Cornelia heeft een zus die al rond 1890 op het Kiel in de De Bosschaertstraat is komen wonen, vandaar de keuze voor Antwerpen en het Kiel. In 1908 komen de familie Barentsen - De Koning met hun 5 kinderen vanuit Vlissingen en de familie Van Zanten De Koning (de zus) met hun 7 kinderen vanuit de De Bosschaertstraat gelijktijdig in het nieuwe huis in de Beerschotstraat 18 wonen. Geen klein huis maar toch: 4 volwassenen en 12 kinderen Jacobus Barentsen heeft eerst een tijdje als visverkoper gewerkt en staat in 1909 in het bevolkingsregister ingeschreven als dokwerker.

23 Maar nu terug naar het verhaal van Leunis: Leunis gaat voor zijn terugkeer naar Middelburg dus op bezoek bij oom Koo en tante Cor. Op zondag na de middag zullen ze wel thuis zijn. Zijn vriend Piet van den Elsacker heeft hem uitgelegd hoe hij met tram 4 naar de Antwerpse wijk Kiel buiten de vestingen kan geraken. Op een zondag in augustus 1909 stapt Leunis van de tram op de Sint Bernardse Steenweg in een voor hem onbekende wereld en staat voor het eerst op het Kiel Hij vraagt de weg en langs de Abdijstraat draait hij de Beerschotstraat in naar nummer 18. De gevel van het huis nr.18 is in 100 jaar weinig veranderd. Leunis omschrijft het als een mooi huis dat er binnen ook zeer burgerlijk uitziet. Hier staat 100 jaar geleden Leunis dus voor de deur en belt aan Een fantasietje: Leunis belt aan. Het 10-jarige zoontje van Koo en Cor komt de deur opendoen. Leunis zegt: Ik ben Leunis Barentsen. De knaap antwoordt: Ik ook! Zo zou het kunnen gegaan zijn. Als Leunis de eerste keer op het Kiel komt, woont er al een jaar een andere Leunis Barentsen! 15 jaar jonger dan onze Leunis En er woont ook al een Albert Barentsen op het Kiel! In rood de respectievelijke leeftijden wanneer Leunis (25 jaar) hen in augustus 1909 bezoekt. Leunis wordt bijzonder hartelijk door zijn oom en tante ontvangen. Ze praten over van alles en ook over het doel van het verblijf van Leunis in Lier. Nu blijkt oom Koo bevriend te zijn met een Hollandse familie Kijzer in de buurt. Mijnheer Kijzer is hoofdmagazijnier op de automobielfabriek Minerva. Oom Koo gaat regelmatig met die vriend op café om te biljarten, Hollanders onder elkaar. Ook net vandaag. Of Leunis mee wil gaan? Misschien heeft die vriend wel een job in het magazijn voor Leunis? Het gesprek met mijnheer Kijzer verloopt heel gemoedelijk. Gelukkig speelde ik niet slecht, schrijft Leunis achteraf. En als Leunis het ogenblik gekomen acht, spreekt hij de man aan over het doel van zijn verblijf in Antwerpen. En het onverwachte gebeurt: in het magazijn bij Minerva werken 8 bedienden. Binnenkort zal er één vertrekken. Mijnheer Kijzer heeft dan een nieuwe bediende nodig. En als Hollanders onder elkaar wil hij Leunis aannemen! Je bent nummer 1 en ik zal je aanbevelen aan de chef die trouwens ook een Hollander is. Het zal dan aan jou zijn om je best te doen voor een plaats in de boekhouding. Leunis keert de dag daarop dolblij en hoopvol terug naar Middelburg en wacht af. Na twee weken komt er een kaartje van mijnheer Kijzer: Kom vlug naar hier. Grote opwinding in huize Barentsen aan de Oude Vlissingsche Weg in Middelburg. Moeder Suzanna Barentsen is bezorgd. Nog gauw dit, vergeet dat niet, je gaat de wijde wereld in. Hoe zal het gaan? Ze heeft tranen in de ogen. Voor vader Joost Barentsen, die in zijn jonge jaren zelf 17 jaar in Oost-Indië verbleef, is Antwerpen nu niet zo ver maar toch is ook hij aangedaan

24 Begin september 1909 komt Leunis dus terug naar het Kiel. Tante Cor zal voor zijn eten en de was zorgen. Logeren kan Leunis er niet, het huis is overvol. Hij verblijft even op kamer bij mijnheer Kijzer, zijn chef, en huurt dan voor 5 jaar de kamer Abdijstraat 232, net om de hoek. Elke middag en avond gaat hij langs bij tante Cor om mee te eten. Hij wordt bij Minerva aan de collega s voorgesteld en begint zijn werk in de grote fabriek, in het bureel van het magazijn. Het werk was niet lastig al vergde het aandacht De weg naar de fabriek loopt langs de Kruisstraat en dwars over het Wilrijkse Plein, langs fortje 6 en door de Wilrijkse poort naar de Minervafabriek aan de Karel Oomsstraat. Maar dat weten we al In zijn vrije tijd volgt Leunis opnieuw Engelse les: Ik nam les in de Engelse taal en na een jaar studie was ik zaterdags meestal aan de dokken om de taal praktisch toe te passen. Hij gaat ook graag naar de stad. Zondagmorgen loopt hij al eens rond in de Bazar, de Vaxelaire of de Tiets. Zondagavond gaat hij soms naar de opera. Zondagnamiddag gaat hij regelmatig naar voetbal kijken. De dag van Holland-België op Beerschot is voor hem een feestdag! De kinderen Barentsen de Koning zullen in 1919, na de oorlog, terugkeren naar Vlissingen, Oom Koo en tante Cor verhuizen naar Terneuzen. Langs die kant is de naam Barentsen dus niet op het Kiel gebleven. 7 de blekke school Net als vandaag, maakte de snelle bevolkingstoename op het Kiel eind 19 de en begin 20 ste eeuw, de bouw van nieuwe basisscholen noodzakelijk. Aan de Pierenbergstraat werd een stedelijke jongensschool gebouwd, aan de Speerstraat zou de stedelijke meisjesschool volgen. Als tijdelijk onderkomen voor deze school werd door de Londense firma Humphreys op korte tijd een demonteerbare school opgetrokken (nu zouden dat containerklassen zijn). Omdat deze lokalen uit aluminium en plaatstaal werden gebouwd, kreeg de school de naam Blekke School.

25 De blekke school situeert zich tussen de Schijfwerperstraat en de Speerstraat met hoofdingang in de De Bosschaertstraat tegenover het nummer 245. Je kunt best op deze plek aan het grote hek gaan staan om een beeld te krijgen van de verdwenen school. Waar nu de nieuwe appartementswoningen staan, links en rechts, bevonden zich (met de rug naar de Schijfwerperstraat en Speerstraat) lange, lage paviljoenen met klaslokalen. Deze klassen gaven rechtsreeks uit op de centrale speelplaats waarvan het middendeel bestond uit zand met enkele kleine bomen aan de zijkanten. Aan de kant De Bosschaertstraat bevond zich een gebouwtje met een toegangspoort en aan weerszijden een lokaal, waarschijnlijk het bureau van de directrice en een wachtkamer. Aan de andere zijde, aan de Stadionstraat, staat een groter gebouw met waarschijnlijk turnzaal / refter.

26 In 1907 is Florentine (17 jaar) naar de staatsnormaalschool in Brugge gegaan, waar ze 3 jaar later het diploma van onderwijzeres haalt. In 1910 gaat Florentine (20 jaar oud) daarom naar Luik, naar de Ecole Normale de l Etat, en haalt er tegen de zomer van 1912 het diploma van regentes. Dan keert ze terug naar Antwerpen waar ze terug bij vader in fortje 6 gaat wonen en een baan tracht te vinden in het stedelijk onderwijs. En ze heeft geluk! Dankzij de leerplicht-verlenging van 12 tot 14 jaar, wordt er vanaf 1913 in alle lagere scholen een 7 de en 8 ste leerjaar opgericht. Daardoor zijn er meteen meer onderwijzers nodig. Florentine wordt zo vanaf september 1913 als onderwijzeres in de Blekke School geplaatst. Vanaf dan gaat ze elke morgen om 8 u op weg van Fortje 6 naar de school in de De Bosschaertstraat, dwars over het Wilrijkse Plein. Dat verhaal kennen we al!

27 Als begin december haar vader, Albert Alexandre, om gezondheidsredenen op pensioen gesteld wordt en terug naar Wallonië verhuist, zoekt Florentine een kamer met pension in de buurt van haar school en vindt die in de Wittestraat 106. Na 2 maanden is dit dus het einde van haar dagelijkse wandeling over het Wilrijkse Plein. Maar we weten al dat het goed afloopt! In september 1921 gaat zoon Albert (6 jaar) naar het eerste leerjaar van de lagere school. Het eerste leerjaar wordt gemeenschappelijk voor jongens en meisjes in de meisjesschool gegeven. Vanaf het tweede leerjaar gaan de jongens dan naar de jongensschool. Albert gaat dus 1 jaar naar de stedelijke lagere meisjesschool 22, bij iedereen gekend als de blekke school. Zijn moeder Florentine krijgt dat schooljaar het eerste leerjaar toegewezen, zodat ze haar eigen zoon in de klas heeft. Vanaf het 2 de leerjaar loopt Albert school in de stedelijke jongensschool van de Pierenbergstraat. Leunis vindt het wel heel opmerkelijk dat op de rapporten van Albert tijdens het eerste leerjaar, Florentine onder de onderwijzeres tekent en hij daar net naast, onder de ouders, zijn handtekening plaatst. Vanaf 1925 wordt de nieuwbouw aan de Speerstraat in gebruik genomen. Een ontwerp van stads-bouwmeester Alexis Van Mechelen, die in zijn jongere jaren ook de stadsfeestzaal aan de Meir en de Opera tekende. Een bureel van de directrice, een ontvangstkamer, een conciërgewoning en 16 klaslokalen. De achterzijde aan de Atletenstraat omvat een openbaar badhuis met daarboven een turnzaal en aan weerzijden 4 tekenklassen. Florentine blijft tot 1933 in deze stedelijke lagere meisjesschool lesgeven. 20 jaar lang dus. Daarna staat ze als regentes Frans - Engels voor de klas bij 16 tot 18 jarige meisjes, eerst 5 jaar in de handels- en nijverheidsschool den Tir aan de Sint Bernardse Steenweg en daarna 5 jaar in de nieuwe school aan de Van Peenestraat. Terloops: Achter de zijstraten van de De Bosschaertstraat zien we het Beerschotstadion, gebouwd in 1920 voor de Olympische spelen die toen in Antwerpen werden georganiseerd.

28 8 De Bosschaertstraat 104 In 1921 kopen Florentine & Leunis het huis De Bosschaertstraat 104. Koopsom + kosten in 1921 = frs = 645 euro. Lening afbetaald in 20 jaar. Onmiddellijk opmerken dat de huidige gevel uit 1947 dateert en we niet weten hoe de gevel er in de Barentsens-tijd heeft uitgezien. Nummer 104 wordt vanaf 1921 voor 25 jaar het epicentrum van het leven van de familie Barentsen op het Kiel. Hier lopen dagelijks de ouders met hun 4 kinderen de voordeur binnen en buiten De eerste 12 jaar woont hier ook Omoe, de moeder van Leunis, en enkele jaren ook Suze, zijn 10 jaar jongere zus, bij in.

29 Beneden is er een klein salon (3,5m x 3,2m) en daarachter de keuken (3,5m x 3,1m later iets vergroot) met bijkeuken. Een smalle trap leidt naar 2 slaapkamers op de 1ste verdiepingen ook onder het dak zijn er nog 2 kleine slaapkamers. Dankzij de Omoe als oppas bij de kinderen, kunnen Florentine en Leunis in 1924 een fietstocht door de geboortestreek van Florentine maken. Leunis wordt ook op slag verliefd op de Ourthestreek en Vieuxville. Ze kijken uit naar een huisje dat te koop komt en een jaar later, in 1925, kopen ze het huis nummer 40 in Logne, het huisje van Logne. Vanaf nu zijn er 2 epicentra waar het leven van de familie Barentsen zich afspeelt: De Bosschaertstraat = school, werken, ~ Logne = vakantie, buiten, vrij, Tijdens de vakantieperiodes zijn er vanaf nu wel steeds een aantal familieleden in Logne en een paar op het Kiel. Uiteraard ook weer dankzij de Omoe die altijd de ouderloze kinderen opvangt. In beide richtingen worden veel brieven geschreven die voor een groot deel bewaard zijn gebleven en die heel wat informatie geven over het leven aan weerszijden.

30 Na enige jaren vertrekt tante Suze van het Kiel naar Nederland en wordt gouvernante bij een joodse familie in Rotterdam. Later wordt ze gezelschapsdame bij een oudere vrouw in Bussum. In 1933 vertrekt Omoe, de moeder van Leunis, naar haar dochter Francine in Vlissingen en zal er overlijden. In de zomer van 1942 wordt bij Leunis de longziekte TBC vastgesteld. Na een aantal perioden van ziekteverlof gaat Leunis op 1 januari 1944 (op 59 jaar) op pensioen. Het was de droom van Leunis en Florentine om na hun pensioen, hun oude dag in Logne te gaan doorbrengen. Omdat Leunis betere lucht dan de slechte stadslucht nodig heeft, besluiten ze dit plan vervroegd uit te voeren. Florentine gaat ook op pensioen (ze is dan 53 jaar) en in mei 1944 vertrekken ze voor onbepaalde tijd naar Logne. Onderweg slaat het noodlot toe: Florentine heeft een hersenbloeding en sterft een week later in een kliniek in Luik. Na de begrafenis in Vieuxville, keert Leunis naar de De Bosschaertstraat terug. Maar als een paar maand jaar later, in december 1944, het huis zwaar beschadigd wordt door de inslag van een V-bom in de Pierenbergstraat, lijkt het beter dat hij toch het tijdelijk herstelde huis verlaat en naar Logne vertrekt. Zijn zus Suze is bereid om uit Nederland terug te keren en met haar broer Leunis in Logne te gaan wonen. 10 jaar lang wonen broer en zus in Logne. In die periode schrijft Leunis zijn boeken met de familiekronieken, doet opzoekwerk in de gemeentearchieven en stelt stambomen op. Dank zij dat werk, kunnen wij ons nu een beeld vormen van het leven van de familie Barentsen hier op het Kiel. De kinderen (22 tot 30 jaar oud) blijven aanvankelijk in de De Bosschaertstraat wonen. Mela huwt in 1945 Filip Tas, in 1947 trouwt Suze met Bruno Pauwels en Albert met Els Janssen. Leo huwt Jet Vergauwen en zal op de bovenverdieping van het huis nog een aantal jaren blijven wonen. Albert tekent in 1947 de plannen voor een grondig herstel na de oorlogsschade en van toen (1948) dateert ook de nieuwe gevel die we nu nog zien.

31 9 de Pierenbergstraat Op de hoek van de Abdijstraat met de Pierenbergstraat, stond de stedelijke lagere jongensschool die iedereen kende als de Pierenbergstraat. Hier ging Albert naar school van het 2 de tot het 8 ste leerjaar. Het huidige gebouw dateert van na WO2. Hier, ter hoogte van nr 33, viel op 20 december 1944 de V-bom die het oude schoolgebouw vernielde en veel schade veroorzaakte aan het huis in de De Bosschaertstraat 104.

32 In 1929 gaat de 14-jarige Albert naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen om er bouwkunde te studeren. Na het 3 de tot 6 de jaar academie en een aanvullend 7 de jaar haalt Albert het diploma van Architect. Zijn eerste werk als gediplomeerd bouwmeester is de verbouwing in 1934/35 van het huis in Logne. Van 1935 tot 1938 (20-23 jaar oud) gaat Albert aan het werk bij de bekende Poolse architect Kaplansky in Antwerpen.

33 De periode is onderbroken in 1937/38 voor zijn legerdienst. Hij verblijft dan in de Schoolcompagnie in de St Joriskazerne in Antwerpen, is elke avond vrij en kan zo reeds cursussen aan het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde gaan volgen. In februari 1939 vertrekt Kaplansky naar Israel en treedt Albert (24 jaar oud) in dienst als tekenaar bij de dienst der militaire gebouwen in Brussel. In mei 1940, bij de inval van de Duitsers, verblijft hij gedwongen een aantal maanden in Zuid-Frankrijk, waar hij een dagboek schrijft en een heel schetsboek tekent. Daarna wordt hij voor 2,5 jaar tewerkgesteld bij de dienst Bruggen en Wegen van het Ministerie van Openbare Werken in Brugge. Vanaf 1943, bij zijn terugkeer naar Antwerpen, gaat hij verder cursussen volgen aan het Hoger Instituut, waar ondertussen ook een zekere Els Janssen uit de Langstraat in Borgerhout student is 10 Wittestraat 106 : tussen plein en huwelijk Toen Albert Alexandre begin december 1913 fortje 6 verliet en terug naar Wallonië vertrok, bleef Florentine alleen in Antwerpen achter. In de kazerne kon dat uiteraard niet meer en dus zocht ze, zoals we reeds vertelden, een onderkomen in de buurt van haar school op het Kiel. Ze vond een kamer in de Wittestraat 106 bij een ouder koppel. Hier heeft ze 9 maand gewoond tot aan haar huwelijk met Leunis.

34

35 Frank Barentsen - 26 januari 2015

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Albert Alexandre & Melanie Paulis wonen vanaf 1892 in Fortje 6 aan de Kielse Vest. Melanie overlijdt in 1893. Albert blijft er wonen

Nadere informatie

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. op het Kiel en het Wilrijkse Plein

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. op het Kiel en het Wilrijkse Plein Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling op het Kiel en het Wilrijkse Plein 1 Vertrek aan de Dikke Mee 2 Fortje 6 & Minerva 3 Kruishofstraat - OS 1920 & WT 1930 4 Sint Bernardse Steenweg met

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne Suzanne Barentsen Middelburg 1894 1967 Wemmel tante Suze van Logne Middelburg 28 mei 1894 Wemmel 19 februari 1967 1894 Middelburg Dampoortsingel (nu Veersesingel) : Geboorte van Suzanne Barentsen, dochter

Nadere informatie

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis 1 2 1 2 3 4 3 4 maart 1913 Albert Alexandre ligt in bed in een grote slaapzaal van het Militair Hospitaal in Beverlo. Hij is al een tijdje ziek, het ging van kwaad naar erger. Hij hield het niet meer vol

Nadere informatie

Na de tweede wereldoorlog volgen nog hernummeringen en daardoor weten we dus niet exact waar het geboortehuis zich bevond.

Na de tweede wereldoorlog volgen nog hernummeringen en daardoor weten we dus niet exact waar het geboortehuis zich bevond. Het geboortehuis van Albert Barentsen (26 januari 1915) De Kruishofstraat is een oude landweg die van het Leikwartier in Antwerpen langsheen het Kruishof naar Wilrijk loopt. Rond 1860 verdwijnt het noordelijke

Nadere informatie

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT Vieuxville 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON 1766 Gérardine BIRON de FILOT 1806 Célestin Denis PAULIS de MARCOURT 1853 Anne-Joseph FAGNOUL de IZIER 1890 Albert ALEXANDRE de HEYD La Maison

Nadere informatie

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin Walcherse herkomst Deel 1 Ritthem en De Schoone Waardin De informatie in deze tekst halen we voor het grootste deel uit: Het Boek van Suze, de kroniek door onze tante Suze rond 1955 in Logne geschreven.

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Joost Barentsen. Suzanna Barentsen. Ritthem Middelburg. Vrouwepolder Vlissingen

Joost Barentsen. Suzanna Barentsen. Ritthem Middelburg. Vrouwepolder Vlissingen Joost Barentsen Ritthem 1842 1916 Middelburg Suzanna Barentsen Vrouwepolder 1854 1934 Vlissingen Rond 1700 is de familienaam Barentsen op Walcheren ontstaan. Sinds de helft van de 18 de eeuw stammen alle

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Albert Alexandre. Mélanie Paulis. Mormont 1861 1918 Jemelle. Vieuxville 1856 1893 Antwerpen

Albert Alexandre. Mélanie Paulis. Mormont 1861 1918 Jemelle. Vieuxville 1856 1893 Antwerpen Albert Alexandre Mormont 1861 1918 Jemelle Mélanie Paulis Vieuxville 1856 1893 Antwerpen Rond 1800 woont in de Aisnevallei, in de gemeente Heyd, ene Charles Alexandre ( 1840) waarvan we alleen maar weten

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Van boodschap tot schilderij

Van boodschap tot schilderij Van boodschap tot schilderij Een onderzoek naar de herkomst van een briefkaart Hans Hendriks 2017 Aanleiding 1 Briefkaart uit 1915 gekregen van mijn vader in 1978, verstuurd vanuit Antwerpen naar Middelburg

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Koning Juliana Inleiding Koningin Juliana werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag. Haar volledige naam is: Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau. Ze is een dochter Prins van Hendrik

Nadere informatie

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben.

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben. Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden. Ze heeft een zusje dat dol op haar is. Ze woont in een mooie stad:

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen).

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). 1. Je tekent mooi, zeg. 2. Wat een mooi schilderij! 3. Ik heb iets moois voor jou. 4. Mijn vader is een harde werker. 5. Het

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Umaru Kigozi Babinga. Aisha

Umaru Kigozi Babinga. Aisha Umaru Kigozi Babinga Umaru is 18 jaar. Zijn beide ouders zijn 5 jaar geleden overleden en hij zwierf alleen rond op straat. Hij is door Jane opgenomen omdat zijn familie hem afwees. Hij gaat niet meer

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken D e geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. 9 maanden kijk je er naar uit en natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson 1980 Ze is de jongste. En de vreemdste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Witte Slagerij

De Geschiedenis van de Witte Slagerij De Geschiedenis van de Witte Slagerij Rotterdam-winter 1887 In een gezellige straat in Rotterdam Crooswijk woont Marie (geb. Maria Johanna Storm- 12-03-1868) met haar ouders en haar 4 jaar oudere broer

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Jan Van Everbroeck. Carolina Verheyen. Broechem 1863 1940 Borgerhout. Wijnegem 1863 1953 Borgerhout

Jan Van Everbroeck. Carolina Verheyen. Broechem 1863 1940 Borgerhout. Wijnegem 1863 1953 Borgerhout Jan Van Everbroeck Broechem 1863 1940 Borgerhout Carolina Verheyen Wijnegem 1863 1953 Borgerhout 1863 Maria Elisabeth Van Camp is in 1830 te Oelegem geboren. Carolus Verheyen is in 1826 in Westmalle geboren.

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Partnerkeuze bij allochtone jongeren

Partnerkeuze bij allochtone jongeren Partnerkeuze bij allochtone jongeren Inleiding In april 2005 lanceerde de Koning Boudewijnstichting een projectoproep tot voorstellen om de thematiek huwelijk en migratie te onderzoeken. Het projectvoorstel

Nadere informatie

Aanvraag om kinderbijslag

Aanvraag om kinderbijslag Aanvraag om kinderbijslag MyFamily staat voor u klaar! MyFamily Brouwersvliet 4 bus 3 2000 Antwerpen kinderbijslag@xerius.be 078 15 40 25?? Wanneer een formulier Aanvraag om kinderbijslag indienen? Meestal

Nadere informatie

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Evert slaapt voor eeuwig op de Grebbeberg, rij 7 graf nummer 37. Tijdens de mobilisatie in augustus

Nadere informatie

Afscheidsviering van Ward 8 november 2014

Afscheidsviering van Ward 8 november 2014 Pagina 1 van 5 Afscheidsviering van Ward 8 november 2014 Graag willen we vanuit Windekind jullie in een 3-luik weergeven hoe Ward klank, toon en dans heeft gebracht in onze school, bij zijn collega s en

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Ejercicios para EL EXAMEN ORAL

Ejercicios para EL EXAMEN ORAL Ejercicios para EL EXAMEN ORAL EL EXAMEN ORAL Over al deze onderdelen moet je zo uitgebreid mogelijk iets kunnen vertellen. Wat je hier vindt is het minimum van wat je moet kunnen. Leer vooral de woorden!

Nadere informatie

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan

Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004. Pasen is opstaan Gelezen: Genesis 1 en 2 enkele verzen Marcus 16: 1 8 11-04-2004 Pasen is opstaan Gemeente, Het woord, het werkwoord dat bij Pasen hoort is: opstaan. Daarbij horen de afgeleide zelfstandige naamwoorden:

Nadere informatie

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben Barakkenkampen In 1951 kwamen 12.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen noodgedwongen in Nederland aan voor een tijdelijk verblijf. Ze werden opgevangen in kampen. Het woonoord in Lage Mierde was

Nadere informatie

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 1 Het laatste dijkhuis van Zwaagdijk In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke dijkhuisjes,

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Alles is in volle opbouw.

Alles is in volle opbouw. Alles is in volle opbouw. Duits paviljoen ook te zien op de vlgd dia Vlgd dia Hall van machines Oud Vlaanderen met het Belfort van Bethune(fr) Hoofdingang aan de Kortrijksesteenweg 2 dia s verder Het Duits

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

Aanvraag om kinderbijslag

Aanvraag om kinderbijslag Aanvraag om kinderbijslag MyXeriusFamily staat voor u klaar! MyXeriusFamily Brouwersvliet 4 bus 3 2000 Antwerpen E Kinderbijslag@xerius.be T 078 15 40 25 Uw rijksregisternummer: Wanneer een formulier Aanvraag

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

ROESELARE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

ROESELARE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG ROESELARE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Kort voor de oorlog RO_03 Zo zag de Grote Markt er uit, kort voor de oorlog. - Wat zie je links vooraan in beeld? *Tip: als je de foto van de website haalt, dan

Nadere informatie

E25. Deel 2 van Expo 1913 bestaat uit 3delen omdat het bestand te groot was voor 2 delen van de grote expo

E25. Deel 2 van Expo 1913 bestaat uit 3delen omdat het bestand te groot was voor 2 delen van de grote expo E25 Deel 2 van Expo 1913 bestaat uit 3delen omdat het bestand te groot was voor 2 delen van de grote expo De doorgang van het Citadelpark naar het andere deel van de WT van 13ne noemde de Belvédèrelaan,

Nadere informatie

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD?

WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD? WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD? We leven in een samenleving waar alles steeds sneller gaat, en als je niet aan dit tempo kunt voldoen, dan val je helaas uit de boot. En om het deze keer niet over jongeren

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort

Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort Gent 19 Ook hier is er nog geen vuiltje aan de lucht. In de St Baafsabdij zijn de paters nog niks bewust wat Keizer Karel hen later zal aangedaan

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Wereldjongerendagen 2011

Wereldjongerendagen 2011 Wereldjongerendagen 2011 Stap in in ons reisverhaal (1) Kom bij ons zitten (2) en wij leggen jullie (3) De blijde boodschap van onze reis naar Madrid uit (4) Hnd 8, 26-40 Stap 1: Stap in Hnd. 8, 26: Ga

Nadere informatie

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Een nieuw beging 11 jaar

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Een nieuw beging 11 jaar Heb je wel gehoord Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera Een nieuw beging 11 jaar Geschreven door: Mies Westera Franke Geïllustreerd door: Loes van der

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam

De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam Giessenburg, 9 mei 2009 De aansluiting van De Tak Rotterdam-Giessendam Terugkijkend op 25 jaar Stichting van Nederveen is er één onderwerp geweest dat met grote regelmaat reden tot gesprekstof geweest,

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk.

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Ik zie aan de overkant de J. Guislainstraat niet liggen tenzij de brug vroeger bijna

Nadere informatie

Burgstraat, Prinsenhof. Gent 8

Burgstraat, Prinsenhof. Gent 8 Burgstraat, Prinsenhof. Gent 8 Leie stadsvesten Brugse Poort Brugsepoortstr Begijnhof(laan) Begijnengracht Prinsenhof Rabot De Lieve Burgstraat Kaart van 1780? De coupure zou aangelegd worden tussen 1750

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

VERKOOP & BOUWFORMULE

VERKOOP & BOUWFORMULE VERKOOP & BOUWFORMULE BOUWEn MET ZEKERHEID Het leven zit vol dromen en verlangens. De Verkoop & Bouwformule van Hyboma helpt u die waarmaken: een woning op maat, zonder zorgen, om te leven zoals u dat

Nadere informatie

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna?

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Hoe ziet jullie gezin er uit? En wat vind je daarvan? Welke voordelen heeft het

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Vlucht uit Sint-Petersburg

Vlucht uit Sint-Petersburg Marian Hoefnagel Vlucht uit Sint-Petersburg VEERTIEN De tijd van je leven Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 107. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Mouna s verhaal met bijhorende MDG s

Mouna s verhaal met bijhorende MDG s Mouna s verhaal met bijhorende MDG s Foto 1. Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje. Deze keer

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie