Joost Barentsen. Suzanna Barentsen. Ritthem Middelburg. Vrouwepolder Vlissingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Joost Barentsen. Suzanna Barentsen. Ritthem Middelburg. Vrouwepolder Vlissingen"

Transcriptie

1 Joost Barentsen Ritthem Middelburg Suzanna Barentsen Vrouwepolder Vlissingen

2

3 Rond 1700 is de familienaam Barentsen op Walcheren ontstaan. Sinds de helft van de 18 de eeuw stammen alle Barentsen s af uit het dorp Ritthem. Generaties lang leverden ze Commiesen voor de zuid-, west- en oostwatering, de bescherming tegen de zee, van levensbelang voor Walcheren.

4 Ritthem Uit de stamboom blijkt dat Suzanna en Joost Barentsen afstammen van een gemeenschappelijke voorvader, ene Leunis Barentsen (± ). Opmerkelijk is daarbij dat voor Suzanna die Leunis de betovergrootvader is, voor Joost is het de achterbetovergrootvader (officieel heet dat oudvader ), één generatie meer dus.

5 Leunis Barentsen ( ), vader van Suzanna, was commies ( opzichter ) aan de Oostwatering en gestationeerd te Vrouwepolder. Daar heeft hij Francina Minderhout, geboren te Vrouwepolder, leren kennen. Rond 1847 zijn ze gehuwd en eerst in Vlissingen en daarna in Vrouwepolder gaan wonen. Leunis had met Francina 13 kinderen. De 6 de in de reeks was Suzanna, geboren in Na het overlijden van Francina hertrouwt Leunis met Lena Melse en zal met haar nog 8 kinderen hebben. 21 in totaal dus. In 1871 wordt Leunis tewerkgesteld aan de Zuidwatering en zal hij terug in zijn geboortedorp Ritthem gaan wonen. Leunis Barentsen Vader van Suzanna

6 Cornelia Barentsen ( ), moeder van Joost, werkte als jong meisje als dienstbode op een grote boerderij te Ritthem. Uit het boek Van Suze: Zoals in dien tijd (rond 1840) zoveel gebeurde en als iets gewoons werd beschouwd, vond de boer dat hij ook andere rechten op haar had dan alleen als dienstbode. Hij was haar broodheer en zij was, vooral toen, afhankelijk van hem. Zo werd haar een zoon geboren, Joost. Cornelia trouwt later nog met een dagloner, Lourens Houmes, waaruit nog een zoon, Cornelis, wordt geboren. Lourens blijkt jong te zijn gestorven.

7 1842 Geboorte van Joost Barentsen te Ritthem. Cornelia is als weduwe heel arm. Maar de mensen wisten niet anders en uitzicht op beter was er al helemaal niet. Ze leeft met Joost heel zuinig in een eenvoudige arbeiderswoning met alleen de allernodigste meubels.

8 1848 Joost 6 jaar Bijzonder voor die tijd én op een dorp én arm zijnde, is dat Joost de volle 6 jaar naar school is gegaan Joost 12 jaar Na de schooltijd gaat Joost als vanzelfsprekend op een hofstede werken. Eerst als koewachter (de weiden zijn dan nog niet met draad afgespannen en er moet op de koeien gepast worden) dan als boerenknecht en zelfs als paardenknecht. De werkdag loopt dan nog van zonsopgang tot zonsondergang. Vee verzorgen, graan dorsen, werk in de schuur, 1861 Joost 19 jaar Joost behoort tot de lichting 1861 van de Nationale Militie maar valt, volgens een brief van de Commissaris des Konings in de provincie Zeeland, bij de loting buiten oproeping, wat hem tot geen dienst verplicht.

9 Op een dag is Joost op het land aan het werken en er komt een heer naar hem toe die een praatje maakt: zware landarbeid geen verbetering in zicht toekomst niet rooskleurig dienst nemen in het Indische leger vooruitzichten prachtig goed betaald groot pensioen Joost is onervaren en kent totaal niets van de wereld, heeft nog nooit van Indië gehoord, is nog nooit verder dan de dorpen in de buurt geweest Hij is nog minderjarig en dus moet moeder Cornelia schriftelijk voor akkoord tekenen. Dat gebeurt volgens het bewijs van toestemming op 7 januari Joost tekent te Middelburg voor 6 jaar dienst bij de KNIL, het Koninklijk Nederlands- Indisch Leger.

10 Toestemming van moeder Cornelia Handtekening van moeder Cornelia Merk op dat ze haar familienaam met een d schrijft

11 Joost jaar Dank zij een Extract uit het stamboek van de Onder-Officieren en manschappen van mindere graden van het leger in Nederlandsch-Indië van 16 juli 1888, krijgen we, mits enig gepuzzel, een overzicht van de militaire loopbaan van Joost :

12 15 januari 1862 Middelburg: Vrijwillig geengageerd als soldaat voor 6 jaar. Per boot door de binnenwateren naar Harderwijk voor een opleiding van 4 maand.. 24 mei 1862 Nieuwediep (= Den Helder): geembarkeerd aan boord van de SS Wilhelmina en Clara Het schip vaart rond Kaap de Goede Hoop en komt na 3 maand en 7 dagen in Batavia (het huidige Jakarta) aan. 31 augustus 1862 Gedebarkeerd te Batavia en geplaatst in het Bataljon van Palembang. Volgens zijn signalement daar heeft Joost blauwe ogen en blond haar (dat kan je uit een zwart-wit foto uiteraard niet opmaken). Zijn lengte bedraagt 1m 5dm 7cm 8mm (militaire precisie!). 1,58m dus, is niet groot!

13 11 februari 1864 Graad van Korporaal. 26 mei 1868 Joost engageert zich voor een nieuwe periode van 6 jaar. Hij krijgt een bronzen medaille voor zijn eerste 6 jaar dienst. Overgang naar de Garnizoen Compagnie in Bantam. Dat Joost zijn termijn in Nederlands-Indië tot twee maal toe met 6 jaar verlengt, bewijst wel dat hij het er naar zin heeft. De eerste 12 jaar blijken ook vrij rustig te verlopen. 1 juni 1874 Na 6 jaar weer een nieuw engagement voor 6 jaar. Hij krijgt nu de zilveren medaille. Hij wordt geplaatst bij het 13 de bataljon Infanterie. 9 april 1875 Graad van Sergeant (wordt onderofficier dus). Opeenvolgende overgangen naar 9, 11 en 12 bataljon Infanterie.

14 Joost neemt zowel in 1875, 1876, 1877 als 1878 deel aan krijgsverrichtingen in Atjeh. Sinds de opening van het Suez-kanaal in 1869, varen de Europese schepen naar Oost en Zuidoost-Azië door de Malakka-straat, langsheen het soevereine Atjeh. Het wordt een gouden tijd voor Atjehnese zeerovers. Om de scheepvaart te beveiligen, wil Nederland Atjeh onder koloniaal gezag brengen en verklaart het in 1873 de oorlog. De weerstand is echter groot. Pas in 1904 lukt het Nederland om heel Atjeh te bezetten maar steeds nieuwe opstanden maken dat de Atjeh-oorlog tot aan de eerste wereldoorlog zal duren. 30 mei 1876 Overgeplaatst naar Cheribon. 12 april 1878 Overgeplaatst naar Atjeh. 15 mei 1878 Joost raakt gewond. Hij krijgt een klewang-houw in de rug met doorklieving van het schouderblad. (Een klewang is een Indonesisch zwaard).

15

16 19 december 1878 Joost wordt ongeschikt voor de dienst verklaard omrede hij het gebruik van zijn regter arm mist wegens verwonding in den strijd. Hij vraagt het pensioen aan en krijgt het toegewezen. Hij is dan 36 jaar. 15 februari 1879 Joost vertrekt naar Nederland aan boord van het SS Prins van Oranje. Door het nieuwe Suezkanaal duurt de terugreis nog slechts 1 maand en 14 dagen. SS Prins van Oranje Maar nu even een aantal jaar terug in de tijd naar Vrouwepolder : 1854 Geboorte in Vrouwepolder van Suzanna Barentsen Suzanna 6 j Moeder Francina sterft, vader Leunis hertrouwt met Lena Melse. Als commies aan de Zuidwatering gaat vader Leunis met zijn gezin in Ritthem wonen.

17 En weer terug naar 1879 : 1879 Joost 37 jaar Suzanna 25 j Op 29 maart 1879 komt Joost te Nieuwediep aan na 17 jaar dienst in Nederlands-Indië. Op 3 april 1879 verlaat hij te Harderwijk de militaire dienst en keert terug naar Ritthem. Daar er in die tijd slechts weinig en zeer trage communicatie met Batavia mogelijk is, komt zijn terugkeer in Ritthem als een totale verrassing. Het weerzien met zijn moeder is bijzonder gelukkig. Joost zelf vindt een totaal veranderd Walcheren terug. Zoals het nieuwe kanaal door Walcheren (1871).

18 Handtekening van Joost. In Ritthem leert hij Suzanna Barentsen kennen en na korte tijd besluiten ze te trouwen : huwelijk van Joost Barentsen met Suzanna Barentsen. Ze gaan wonen in Middelburg.

19 Suzanna Barentsen Joost Barentsen Joost heeft een (voor die tijd) groot militair pensioen maar wil toch niet werkloos blijven rondlopen. Hij solliciteert naar verschillende betrekkingen en zal achtereenvolgens gevangenis-bewaarder (1881 tot 1882), boswachter der bolwerken (1882 tot 1888) en bode bij de godshuizen (weeshuis, ouderlingenhuis) en bij de nutspaarbank (1888 tot 1916) worden. Hij zoekt steeds een aangename werkkring met veel vrije tijd voor zijn hobby: in de tuin werken.

20 Ondanks zijn 4-jarige deelname aan de krijgsverrichtingen in Atjeh, wordt Joost toch beschreven als een goedig man. In hoeverre hij blijvend letsel en handicap aan zijn rechterarm heeft overgehouden, daarover vinden we geen enkele aanwijzing.

21 Joost jaar Suzanna j 1880 Geboorte dochtertje Cornelia. Ze sterft als ze 1 jaar oud is Geboorte van dochter Francina Geboorte zoon Leunis Geboorte zoon Hendrik Geboorte dochter Suzanna. De familie woont aan de rand van Middelburg, op de Dampoortsingel (huidige naam Veersesingel). Achter het huis een schuurtje met een geit, een perenboom, een beek. In de achterkamer een bedstede = een brede kast met twee deuren en erin een bed. Op zondagmorgen naar de Oostkerk.

22 Suzanna 4 jaar & Francina 17 jaar Suzanna 15 jaar

23 Leunis 16 jaar Hendrik 19 jaar

24 rond 1895 Joost 53 jaar Suzanna 41 j Leunis 11 jaar Moeder Suzanna heeft een winkel van kruidenierswaren: snoepgoed, aanmaakhout voor de kachel, briketkool, lamppetroleum, inlands seizoenfruit, De levensmiddelen zijn niet verpakt maar liggen in een paar rijen houten bakken: erwten, bonen, rijst, grutte, suiker, meel, zout, Op de toonbank staat een oude koffiemolen voor de klanten die gemalen koffie willen. Met Pasen is het kermis. Dan staat er een draaimolen en een paar tentjes. Er wordt touw gesprongen. Ook door de volwassenen. Er wordt gespeeld met de knikkers ( merbels ofte marrebollen ), enz Joost 57 jaar Suzanna 45 j Leunis 15 jaar Verhuis naar de andere kant van de stad, naar de Oude Vlissingsche Weg 14. Een kwartiertje buiten de stad. Een ideale plaats voor de kinderen om te spelen. De Oude Vlissingsche Weg rond 1900

25 Een eenvoudig huis maar voor deze tijd toch wel erg ruim. Beneden twee kamers, een keuken en een bijkeuken met broodoven. Boven een grote zolder over het hele huis. In de grote kamer zijn twee bedsteden. In de winter slapen de kinderen in de grote kamer omdat die bewoond en dus verwarmd is, in de zomer slapen ze op de zolder. Rond het huis een grote tuin met een moestuin met wortelen, aardbeien, frambozen, Een deel van de frambozen dient voor de brandewijn! Achteraan de tuin een beek om in te spelen en via een plank over de beek worden alle weiden daar achter ook speelterrein. De mensen leven eenvoudig maar volgens het boek van Suze moet het een schitterende tijd voor de kinderen zijn. Maar prettig dat het was! Soms gaan ze op bezoek naar oom Cornelis, broer van vader. Hij woont in Vlissingen, dicht bij de dijk met daarachter een strand! Suzanna Barentsen en zwager Oom Cornelis 1909 Joost 67 jaar Suzanna 55 j Leunis 25 jaar Dochter Francina trouwt in 1903 met Bram Van Schijndel, een politieagent, en gaat in Vlissingen wonen. Bram sterft in In 1920 hertrouwt Francina met Piet Hollebrandse, een metaalbewerker op de scheepswerf De Schelde. Ze heeft 10 kinderen (9 uit het eerste huwelijk, 1 uit het tweede). Zoon Hendrik wordt beroepsmilitair bij de genietroepen. In 1916 huwt hij Jaantje Van Eck. Ze hebben geen kinderen. Dochter Suzanna blijft ongehuwd. Ze zal later gouvernante in Den Haag en Rotterdam worden.

26 Hendrik Barentsen Familie Van Schijndel Barentsen

27 Leunis - Suzanna - Hendrik Francina - vader Joost - moeder Suzanna 1909 : zoon Leunis beëindigt zijn militaire dienst in Bergen-op-Zoom en wordt inspecteur bij de verzekeringsmaatschappij Haarlem in Middelburg. De job ligt hem eigenlijk niet en hij kijkt uit naar een andere betrekking. Liefst een kantoorbaan. In Middelburg zijn er echter weinig kantoren en veel kandidaten Een grote stad moet betere kansen bieden. Een vriend van Leunis, Frans Klinge, woont en werkt in Londen. Hij is er getrouwd met een Engelse. Frans kan Leunis in Londen gemakkelijk aan een baan helpen, op voorwaarde dat hij Engels spreekt. Daarom volgt Leunis Engelse les in Middelburg. Maar Leunis wil toch liever eerst zijn geluk beproeven in Antwerpen. Hij schrijft naar een oud vriend en collega uit zijn legertijd, Piet van den Elsacker, die met zijn vrouw in Lier woont en vraagt hem om raad. Piet nodigt Leunis uit om een week bij hem te komen logeren om vanuit Lier de Antwerpse kranten met jobaanbiedingen te volgen en snel te kunnen gaan solliciteren.

28 Leunis volgt de arbeidsmarkt, schrijft op aanbiedingen en gaat persoonlijk solliciteren. Eenvoudig is het niet. Men wil jongere mensen als beginneling of men wil ervaring, referenties, Veel pogingen maar geen succes. Tijdens zijn verblijf in Lier is Leunis van plan een bezoek te brengen aan oom Koo (Jacobus, broer van zijn moeder, één van de 20 broers en zussen ) en zijn gezin die enige jaren geleden van Vlissingen naar Antwerpen vertrokken waren. Ze wonen in de Beerschotstraat op het Kiel. Ze zullen trouwens na enige tijd terug naar Nederland, naar Terneuzen, vertrekken. Langs die kant zijn er dus geen Barentsen s in Antwerpen gebleven. Op zondag neemt Leunis tram 4 en gaat op zoek in de voor hem onbekende wereld van die wijk buiten de vestingen. Augustus 1909: Leunis staat voor het eerst op het Kiel Oom Koo, tante Cornelia en de 5 kinderen wonen in een mooi huis dat er binnen ook zeer burgelijk uitziet. Ze praten over van alles en ook over het doel van het verblijf van Leunis in Lier. Nu blijkt oom Koo bevriend met een Hollandse familie in de buurt. Mijnheer is hoofdmagazijnier op de automobielfabriek Minerva. Koo zou net met die vriend op café gaan biljarten. Of Leunis mee wil gaan? Misschien heeft die vriend wel een job in het magazijn voor Leunis? Het gesprek met mijnheer De Kijzer verloopt heel gemoedelijk. Gelukkig speelde ik niet slecht, schrijft Leunis achteraf. Als Leunis het ogenblik gekomen acht, spreekt hij de man aan over het doel van zijn verblijf in Antwerpen. En het onverwachte gebeurt: in het magazijn bij Minerva werken 8 bedienden. Binnenkort zal er één vertrekken. Mijnheer De Kijzer heeft dan een nieuwe bediende nodig. En als Hollanders onder elkaar wil hij Leunis aannemen! Je bent nummer 1 en ik zal je aanbevelen aan de chef die trouwens ook een Hollander is. Leunis keert terug naar Middelburg en wacht af. Na 2 weken een kaartje van mijnheer De Kijzer: kom vlug naar hier. Grote opwinding in huize Barentsen in Middelburg. Je gaat de wijde wereld in. Hoe zal het gaan?

29 Een dag later wordt Leunis aan de collega s voorgesteld en begint zijn werk in de grote Minerva-fabriek. Hij werkt in het bureel van het magazijn. Het werk is niet lastig al vergt het aandacht. Men werkt 10,5 uur per dag. In de zomer van 6 tot 6 en inde winter van 7 tot 7 met een rust van 12u tot half twee. Als bediende heb je recht op 8 dagen betaald verlof per jaar. Een paar jaar later wordt in de fabriek de Engelse week ingevoerd en wordt er s zaterdags slechts tot 1u gewerkt. Leunis gaat aanvankelijk in de kost en voor de was bij zijn tante en huurt een gemeubelde kamer bij zijn chef in de Zandvlietstraat. Korte tijd later verhuist hij naar een kamer in de Abdijstraat bij Jan Hermans, een machinist op de grote internationale treinen. In het weekend gaat voor Leunis een heel nieuwe wereld open in de grote stad: Bazar, Vaxelaire en Tiets, opera (op de galerie debout voor 1 fr), voetbal op den Beerschot. Leunis herneemt ook zijn Engelse lessen en zijn kennis van het Engels helpt zeker bij het bekomen van een plaats in het bureel van de chef van de boekhouding. En zo gaat Leunis elke dag te voet van de Abdijstraat over het Wilrijkse Plein naar de Minerva-fabriek aan de Karel Oomsstraat. Op de verlaten weg over het plein komt hij telkens een jonge vrouw tegen die Maar dat verhaal kennen we! Daar is Florentine Alexandre die vanuit Fortje 6 op weg is naar haar school op het Kiel 1914 Joost 72 jaar Suzanna 60 j Leunis 30 jaar Huwelijk van Leunis Barentsen met Florentine Alexandre te Antwerpen.

30 Florentine en Leunis bouwen met hun 4 kinderen een dubbel-leven uit: half op het Kiel in Antwerpen en half in Logne (Vieuxville). Het Barentsen-Alexandre verhaal staat uitvoerig beschreven in het boek van grootva Leunis. 6 oktober 1914 : Duitse aanval op Antwerpen. Duizenden Antwerpenaars slaan op de vlucht naar Nederland. Leunis en Florentine beslissen ook om te vertrekken naar Middelburg. De hele namiddag te voet tot over de Nederlandse grens, vandaar met een bomvolle tram naar Bergen-op-Zoom en s nachts met een overvolle speciale trein naar Middelburg. Tegen de morgen staan ze voor het ouderlijk huis aan de Oude Vlissingsche Weg. Er volgt een gelukkig weerzien met de angstige ouders! Flore leert in Middelburg de ouders Barentsen kennen: lieve aardige mensen zonder enige pretentie. Drie weken later komt via de Hollandse kranten de oproep van de Antwerpse burgemeester, Frans Van Cauwelaert, om terug te keren naar de stad. Alles is weer rustig en geregeld en ook de scholen gaan weer open. Afscheid van Middelburg en terug met de trein. Flore en Leunis vinden hun huis ongeschonden terug. De Minerva-fabriek is wel een Duitse munitiefabriek geworden Joost 73 jaar Suzanna 61 j Leunis 31 jaar 26 januari 1915 : geboorte van zoontje Albert bij Leunis en Florentine in Antwerpen.

31 1916 Joost 74 jaar Suzanna 62 j Leunis 32 jaar 6 oktober 1916 : Joost Barentsen overlijdt te Middelburg. Over de omstandigheden weten we niets. Suze blijft bij haar Moeder Suzanna te Middelburg wonen Suzanna 65 j Leunis 35 jaar Moeder Suzanna, die we vanaf nu de Omoe zullen noemen en haar dochter Suzanna, die we Suze zullen noemen (zoals ze in die jaren door iedereen genoemd worden) hebben het na het overlijden van Joost en het wegvallen van zijn pensioen, financieel moeilijk. Ze verhuizen naar een huisje in de stad zonder achteruit. Leunis en Florentine vinden het daarom beter dan ze naar Antwerpen komen. In de oorlogsjaren is dat moeilijk maar eens de oorlog voorbij, komen ze op 18 juli 1919 bij zoon Leunis en schoondochter Florentine in de De Bosschaertstraat 104 op het Kiel in Antwerpen wonen. Kleine Albert is dan 4,5 jaar en kleine Suze 7 maand oud. Van tijd tot tijd gaat Omoe logeren bij haar dochter Fransien in Vlissingen. Ze wordt dan overal op visite gevraagd en moet over Antwerpen vertellen. Omoe akkordeert In Antwerpen best met Florentine. Ze hebben elk hun opvattingen over opvoeding maar de grootmoeder schikt zich goed naar moeder Florentine. Omoe heeft weinig last van ouderdomskwalen. Voelt ze zich niet al te best, dan heeft ze haar kruiden (lindebloesem, kruiskamille, valeriaan, accasia en zo meer). Ze maakt daarvan bittere aftreksels: Bitter in de mond maakt het hart gezond. Van een dokter moet ze niet weten: Hij gaat zeggen dat ik naar bed moet en het bed verzwakt, zodat men zich na een week werkelijk ziek en zwak voelt. Van de dokter moet ze een regiem volgen, vooral niet te veel vet eten, maar ze zegt mijn voornaamste genoegen is goed eten, als ik dat niet meer mag, dan heeft het leven veel minder bekoring voor mij. Omoe Suzanna verblijft af en toe ook te Logne.

32 De Omoe (Suzanna Barentsen) met Florentine en kinderen Albert en Suze in Logne. Omoe in Antwerpen

33 1929 Suzanna 75 j Leunis 45 jaar Leunis verlaat de Minerva-burelen en wordt kassier bij de Société Belge de Crédit Maritime, die gevestigd is aan de Graanmarkt 13. Net op tijd want op 24 oktober 1929 klappen de beurzen in elkaar en gaan de banken over kop. De Minerva-fabriek, die vooral dure luxe-auto s produceert, krijgt het in de grote depressie moeilijk en stevent af op een faillissement.

34 1933 Suzanna 79 j Leunis 49 jaar Omoe gaat haar laatste dagen in Vlissingen bij haar dochter Fransien doorbrengen. Na een verblijf van 13 jaar in Antwerpen, komen op 27 juni 1933 Fransien en Piet haar met de auto van Vlissingen halen Suzanna 80 j Leunis 50 jaar Een half jaar later, op 8 januari 1934, komt er s avonds een telegram toe: moeder ernstig ziek. Kom spoedig. Leunis en Florentine vermoeden dat moeder al overleden is. Leunis vertrekt de volgende morgen met de autobus naar Bergen-op-Zoom en met de trein van daar verder naar Vlissingen. Als hij bij Fransien aankomt, zijn broer Hendrik en zus Suze daar ook reeds. Fransien vertelt dat grootmoeder wat ongesteld was maar niet van belang. Ze was naar bed gegaan en Fransien had gevraagd lig je goed?, waarop ze antwoordde ja, ik lig lekker hoor. Een uurtje later lag ze nog als daarvoor maar had opgehouden te leven. s Avonds worden een paar kleinigheden verdeeld die als aandenken kunnen dienen en worden de kosten verdeeld. De begrafenis vindt twee dagen later plaats.

35 Na de begrafenis, tegen de avond, vertrekken Leunis, Suze en Hendrik met de trein vanuit Vlissingen. In Bergen-op-Zoom stapt Leunis uit. Hendrik en Suze reizen verder, Hendrik naar Utrecht, Suze naar Rotterdam. Leunis zal de bus naar Antwerpen nemen. Het volgende stukje uit het einde van het verslag dat Leunis over deze dagen maakt, is de moeite waard om te lezen: Leunis Barentsen in onvervalste James Bond stijl!

36 1940 Leunis 56 jaar Suze is gouvernante bij een Joodse familie in Rotterdam. In de oorlogsjaren wordt deze familie weggevoerd. Een vreselijke ervaring voor Suze. Ze staat nu op straat. Ze zoekt een nieuwe betrekking en zal in Bussum (boven Hilversum) bij een oudere dame, een mevrouw Jansen, gaan inwonen als een soort gezelschapsdame.

37 1944 Leunis 60 jaar Florentine Alexandre, echtgenote van Leunis, sterft totaal onverwacht aan een hersenbloeding. Leunis zelf is ziek, Tuberculose. Het huis in de De Bosschaertstraat is door een V-bom in de buurt zwaar beschadigd De beste oplossing voor Leunis is dat hij in het huis in Logne gaat wonen. In de zomer komen zijn kinderen met familie daar continu logeren maar hij kan daar niet de lange winters alleen gaan doorbrengen. Aan zijn zus Suze wordt gevraagd of zij haar betrekking als gouvernante in Bussum wil opzeggen en die rol in Logne wil komen verderzetten voor haar broer. Suze stemt ermee in en zal 9 jaar bij Leunis in Logne wonen.

38

39 Fragmenten uit 2 brieven van Suze aan de familie in Antwerpen.

40 1955 Leunis 71 jaar 1955 : Leunis overlijdt te Logne. Hij wordt begraven op het kerkhof van Vieuxville bij zijn echtgenote Florentine

41 1967 Na de dood van Leunis woont Suze bij haar nicht Suze en neef Bruno Pauwels in Wemmel. Ze overlijdt daar op 22 februari 1967, 73 jaar oud.

42 Suze wordt in het familiegraf te Vieuxville begraven jaar later, op 15 april 1968, overlijdt Fransien in Vlissingen, 86 jaar oud. Verkuyl Quakkelaarstraat

43 1981 Hendrik verblijft geruime tijd in een rusthuis in Vlissingen en is 91 jaar oud als hij in 1981 sterft in een ziekenhuis in Hilversum Frank Barentsen. Augustus 2013

44

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne Suzanne Barentsen Middelburg 1894 1967 Wemmel tante Suze van Logne Middelburg 28 mei 1894 Wemmel 19 februari 1967 1894 Middelburg Dampoortsingel (nu Veersesingel) : Geboorte van Suzanne Barentsen, dochter

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin Walcherse herkomst Deel 1 Ritthem en De Schoone Waardin De informatie in deze tekst halen we voor het grootste deel uit: Het Boek van Suze, de kroniek door onze tante Suze rond 1955 in Logne geschreven.

Nadere informatie

1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter.

1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. 1915-2015 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. Tekst bij de genealogische wandeling op het Kiel 1 Florentine woont in fortje 6

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Albert Alexandre & Melanie Paulis wonen vanaf 1892 in Fortje 6 aan de Kielse Vest. Melanie overlijdt in 1893. Albert blijft er wonen

Nadere informatie

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis 1 2 1 2 3 4 3 4 maart 1913 Albert Alexandre ligt in bed in een grote slaapzaal van het Militair Hospitaal in Beverlo. Hij is al een tijdje ziek, het ging van kwaad naar erger. Hij hield het niet meer vol

Nadere informatie

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861).

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861). Bernard Molenkamp Mijn opa BERNARD MOLENKAMP wordt 14-3-1897 geboren te Zelhem (een klein dorpje in de provincie Gelderland op een grote boerderij De Molenkamp ) in Holland. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het bittere kruid door Marga Minco

Boekverslag Nederlands Het bittere kruid door Marga Minco Boekverslag Nederlands Het bittere kruid door Marga Minco Boekverslag door een scholier 1080 woorden 7 maart 2003 5,2 20 keer beoordeeld Auteur Genre Marga Minco Psychologische roman, Eerste uitgave 1957

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015 Malka Mai Mirjam Presseler Rose Kattenberg, 4V 6 november 05 Inhoud Samenvatting Tijd 3 Ruimte 3 Perspectief 3 Thema 3 Personages 3 Titel 3 De auteur 4 Eindoordeel 4 Het boek bestaat uit 34 bladzijdes

Nadere informatie

Lies en Piet van der Veer. een familiegeschiedenis

Lies en Piet van der Veer. een familiegeschiedenis Lies en Piet van der Veer een familiegeschiedenis 2 Hier speelde de geschiedenis van Lies en Piet : Tijnje-Leeuwarden-Rotterdam-Oss-Beverwijk-Deil 3 1 Woord vooraf Het zijn rare tijden wanneer je moeder

Nadere informatie

Petrus Wilhelmus Vos ( )

Petrus Wilhelmus Vos ( ) Petrus Wilhelmus Vos (1837-1906) Hij is geboren op 6 mei 1837 in Amsterdam. Zijn vader is in 1838 overleden toen was hij één jaar oud. Zijn moeder is in 1841 hertrouwd met Gerrit van Vlier zij krijgt in

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Koning Juliana Inleiding Koningin Juliana werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag. Haar volledige naam is: Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau. Ze is een dochter Prins van Hendrik

Nadere informatie

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen).

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). 1. Je tekent mooi, zeg. 2. Wat een mooi schilderij! 3. Ik heb iets moois voor jou. 4. Mijn vader is een harde werker. 5. Het

Nadere informatie

Adressen op basis van de burgerlijk stand:

Adressen op basis van de burgerlijk stand: Bidprentje van Hendrikus Werring. Foto en bidprentje (met onjuiste sterfdatum) van Ida Buijer. (met dank aan Ida Schroder-Werring en Anneke Westerbeek-Werring) Va Hendrikus (Hendrik of Hen(d)ricus) WERRING),

Nadere informatie

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT Vieuxville 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON 1766 Gérardine BIRON de FILOT 1806 Célestin Denis PAULIS de MARCOURT 1853 Anne-Joseph FAGNOUL de IZIER 1890 Albert ALEXANDRE de HEYD La Maison

Nadere informatie

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 %

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 % Cliëntgroep 1 Cliëntgroep 1 4 % 16, 11, 4 % 16, 11, 31, 34, 31, 34, 1 16, 1 16, 9, 9, Somatische aandoening (65+) Mevrouw Jansen is 81 en heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Ze is hierdoor aan de

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Evert slaapt voor eeuwig op de Grebbeberg, rij 7 graf nummer 37. Tijdens de mobilisatie in augustus

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Dagboek augustus 2015

Dagboek augustus 2015 Dagboek 10 14 augustus 2015 We gaan vandaag opnieuw een dag het veld in. We zijn niet helemaal klaargekomen met de bezoeken. Sinds begin dit jaar is ons werkgebied uitgebreid met 6 communes. In dit gebied

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Antoon Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) 02. Hendricus van den

Nadere informatie

Het leven van Kant, van Hegel

Het leven van Kant, van Hegel Het leven van Kant, van Hegel Alsof hij elke dag een beslissing neemt die zo goed is als wanneer hij zijn hele leven daarover had kunnen nadenken. Het leven van Kant, van Hegel, de dagen van het leven

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND Opdracht 1 een afspraak maken het Nederlandse landschap Sinterklaas het kaartje Opdracht 13 Carola Hadassa Carola Hadassa Carola Hadassa Opdracht 18 Hallo,

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1)

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Dit is Columbus. Columbus ontdekte in 1492 Amerika. Hij was een ontdekkingsreiziger. Columbus was heel gemeen. Daar lees je straks meer over.

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

Umaru Kigozi Babinga. Aisha

Umaru Kigozi Babinga. Aisha Umaru Kigozi Babinga Umaru is 18 jaar. Zijn beide ouders zijn 5 jaar geleden overleden en hij zwierf alleen rond op straat. Hij is door Jane opgenomen omdat zijn familie hem afwees. Hij gaat niet meer

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

ij / ei/ sch 9 De geit is grijs Kijk en schrijf de... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X IJ Z

ij / ei/ sch 9 De geit is grijs Kijk en schrijf de... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X IJ Z Pen! nr. 9 - De geit is grijs versie 1 november 2017 1 9 De geit is grijs de geit het schaap Kijk en schrijf de... ij / ei/ sch Pen! nr. 9 - De geit is grijs versie 1 november 2017 2 9.1 Lees, luister

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf.

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. In 2018 wil het Haags juweliersbedrijf Backers en Zoon haar 100-jarig jubileum vieren. Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden met

Nadere informatie

Alleen is maar alleen

Alleen is maar alleen 177 177 HOOFDSTUK 11 Alleen is maar alleen WOORDEN 1 1 Heb jij het ook zo...? a los b druk 2 Aan welke... van de stad woon jij? a kant b plek 3 O, daar? Daar woont ook een... van me! a omgeving b kennis

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL 1857 1953 HELENA VAN OORSCHOT 1859-1958 Lambertus van Schijndel is op 4 december 1857 geboren te

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. op het Kiel en het Wilrijkse Plein

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. op het Kiel en het Wilrijkse Plein Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling op het Kiel en het Wilrijkse Plein 1 Vertrek aan de Dikke Mee 2 Fortje 6 & Minerva 3 Kruishofstraat - OS 1920 & WT 1930 4 Sint Bernardse Steenweg met

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Amel door Zohra Zarouali

Boekverslag Nederlands Amel door Zohra Zarouali Boekverslag Nederlands Amel door Zohra Zarouali Boekverslag door een scholier 1456 woorden 5 januari 2002 7,7 264 keer beoordeeld Auteur Genre Zohra Zarouali Sociale roman Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie,

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, 1. Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, Beste Veteranen, familieleden, vrienden en kennissen

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons 1. Verdrietig, maar vol dankbaarheid voor alle goede zorgen en liefde die wij van hem mochten ontvangen, geven wij kennis van het overlijden van mijn maatje en onze lieve vader.. 2. Onze lieve zoon, broer,

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

grijs de bij het ijs de wijn de vijf de prijs de rijst de dijk het rijbewijs a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

grijs de bij het ijs de wijn de vijf de prijs de rijst de dijk het rijbewijs a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Pen! nr. 9 - Vijf mei is vrij 1 9.1 Lees en schrijf 5 de bij het ijs de wijn de vijf de bij het ijs de wijn de vijf de prijs de rijst de dijk het rijbewijs de prijs de rijst de dijk het rijbewijs een fles

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol Boekverslag door Robbin 736 woorden 6 november 2017 0 keer beoordeeld Auteur Els Pelgrom Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1977 Vak Nederlands De schrijver: Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) De ouders van Betje Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Betje Hendriks (1880-1955) 02. * Gemert 04-03-1850 + Helmond

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart.

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. Regenten en vorsten LES 2 HANDEL 1600 Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. 1700 JE LEERT waarom de moederhandel zo belangrijk is; hoe de VOC werkt; hoe de WIC werkt.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De rugzak door Joke Verweerd

Boekverslag Nederlands De rugzak door Joke Verweerd Boekverslag Nederlands De rugzak door Joke Verweerd Boekverslag door een scholier 1632 woorden 9 februari 2005 7,6 87 keer beoordeeld Auteur Genre Joke Verweerd Roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN Opdracht 1 de collega s de overeenkomst het werkoverleg de bedrijfsarts Opdracht 8 Rosmalen, 25 maart Hallo papa, Hoe gaat het met je? Met mij gaat het heel goed!

Nadere informatie

HERFSTUITJE IN SINT-AMANDS

HERFSTUITJE IN SINT-AMANDS HERFSTUITJE IN SINT-AMANDS Met 22 stonden we op zondag 27 september 2015 paraat aan de Cuytegemhoeve, klaar om even Sint Amands te verkennen. Vertrek was voorzien om 14 u en ja hoor, iedereen was perfect

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Cornelis Vrijschool 22 april 2009 opa en oma-dag groep 3. Opa en oma dag groep 3

Cornelis Vrijschool 22 april 2009 opa en oma-dag groep 3. Opa en oma dag groep 3 Opa en oma dag groep 3 Mats & Daniëlle Bonma, op de boot in 1937, onderweg van Nederlands-Indië naar Nederland. De school van opa van Nils Jonk. Cornelis Vrijschool 22 april 2009 opa

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

JURJEN DOUWES EN JURJEN JURJENS DE VRIES

JURJEN DOUWES EN JURJEN JURJENS DE VRIES JURJEN DOUWES EN JURJEN JURJENS DE VRIES door Mattie Bruining-Hoeksma te Surhuisterveen Jurjen Douwes werd geboren in 1804 te Veenwouden, als zoon van Douwe Tjeerds en Grietje Sijes. De huwelijks bijschrijving

Nadere informatie

Toespraak G. Verbeet Zwolle, 15 augustus 2016

Toespraak G. Verbeet Zwolle, 15 augustus 2016 Toespraak G. Verbeet Zwolle, 15 augustus 2016 Dames en heren, jongens en meisjes, Dank voor de uitnodiging om vandaag te mogen spreken bij deze bijzondere herdenking bij het monument Indië-Nieuw-Guinea

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie