Albert Alexandre. Mélanie Paulis. Mormont Jemelle. Vieuxville Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Albert Alexandre. Mélanie Paulis. Mormont 1861 1918 Jemelle. Vieuxville 1856 1893 Antwerpen"

Transcriptie

1 Albert Alexandre Mormont Jemelle Mélanie Paulis Vieuxville Antwerpen

2

3

4 Rond 1800 woont in de Aisnevallei, in de gemeente Heyd, ene Charles Alexandre ( 1840) waarvan we alleen maar weten dat hij trouwt met Marguerite Collard ( 1857) uit de omgeving. Hoeveel kinderen het gezin telt, is onbekend maar zeker is dat in 1807 in Heyd een zoon Marcellin Alexandre wordt geboren. Het hoe of wat is totaal onbekend, maar de jonge Marcellin krijgt de kans om te studeren en verdiept zich blijkbaar in de toen nog nagelnieuwe wetten van Napoleon. Marcellin Alexandre huwt in 1837 (30 jaar oud) Marie Davin uit de buurgemeente Aisne en vestigt zich in het mooie woonhuis van de Fourneau de Laforge, gemeente Mormont, als Légiste, wetskundige, een soort advocaat die ook optreedt als onofficiële vrederechter bij koop/verkoop, huur/verhuur, erfrecht, gebuurschap,. Maître Alexandre is bekend in het hele Aisnedal en ook ver daarbuiten. Hij krijgt zelfs regelmatig bezoek van advocaten, rechters en dokters uit Luik. Hijzelf gaat ook vaak naar Luik. Marcellin en Marie krijgen 8 kinderen waarvan er 3 jong sterven. Van de 5 die opgroeien, is de oudste een dochter: Marie Cathérine Alexandre ( 1837 Laforge). Rond 1860 verlooft Marie zich. Een citaat uit het boek van Leunis : Zij is bevriend geraakt met een jonge man die bij hen aan huis kwam. Een man van standing en officier. Toen ze bereidselen maakten voor het huwelijk is het gebeurd dat Marie, die heftig van aard was, haar verloofde een slag in het gezicht gaf. Daar dit gebeurde in aanwezigheid van een deftig gezelschap, meende de officier het aan zijn eer verschuldigd te zijn onmiddellijk met zijn verloofde te breken. Marie was niet de persoon om te trachten dit geschil te schikken. Echter op 16 maart 1861 werd een kindje geboren en werd genoemd Albert Louis Alexandre. (onze overgrootvader Albert Alexandre dus)

5 Laforge (Mormont)

6 1861 Geboorte van Albert Alexandre. Hij wordt in het geboorteregister van de gemeente Mormont ingeschreven als Albertus Ludovicus Alexandre. Albert zal met zijn ongehuwde moeder bij zijn grootvader Marcellin in Laforge opgroeien tot zijn 10 jaar. Albert 1 jaar oud Albert 10 j De tweede echtgenote van Marcellin overlijdt. Hij is 64 jaar en gaat op pensioen, verlaat het huis in Laforge en keert terug naar Heyd om daar zijn oude dag te slijten. In 1875 zal hij daar, 68 jaar oud, overlijden. Marie Cathérine en zoon Albert verhuizen met hun (groot)vader mee naar Heyd. Als Marcellin sterft is Albert 14 jaar Albert 12 j Moeder Marie Cathérine bevalt (nog steeds ongehuwd) van een dochtertje: Marie Nestorine Alexandre. Albert heeft er een 12 jaar jonger zusje bij Albert 14 j Na de dood van haar vader gaat het Marie Cathérine financieel niet meer zo gemakkelijk. Eerst zoekt moeder en daarna ook zoon Albert werk en ze verblijven daarvoor regelmatig in Luik. Beiden hebben een aantal korte jobs. Moeder vooral als huishoudster en kokkin bij rijke families. Ze zou ook een tijdje op het kasteel van Chevetogne gewerkt hebben. Tussendoor verblijven ze te Heyd. Ergens in die periode vervult Albert ook zijn legerdienst in Luik en wordt sergeant. Precieze details ontbreken daarover maar het moet in de periode geweest zijn. Albert is dan jaar oud.

7 Graf van Marcellin Alexandre op het kerkhof van Heyd

8 1880 Albert 19 j Rosalie Alexandre, een jongere zus van Marie Cathérine en dus tante van Albert, is gehuwd met Henri Grignet die jachtopziener is op het kasteel Les Rochettes in Izier. Ze wonen met hun 6 kinderen op het kasteeldomein. Als in 1880 om een ons onbekende reden een einde komt aan zijn taak als jachtopziener, vindt Henri Grignet een job als knecht op de hoeve van Petit-Bomal. De familie Grignet zoekt een woonst in de buurt van Petit-Bomal en vindt die in Vieuxville op de grote baan, komende van Bomal het eerste huis op de linkerkant, net voor het huis waar Lisa woonde. Een daglonershuisje met een kamer beneden en een kamer boven, net als het huis in Logne Vader Grignet stapt elke dag naar Petit-Bomal, moeder Rosalie zorgt voor een paar koeien en kippen, een moestuin en wat grasland beneden aan de Lambrée.

9 1881 Albert 20 j Mélanie 25 j Marie Cathérine Alexandre gaat af en toe met zoon en dochtertje vanuit Heyd op bezoek bij haar zus in Vieuxville. Albert is terug thuis na zijn legerdienst en zoekt werk. Rosalie wil Albert als knecht bij haar op het boerderijtje in dienst nemen. En zo komt Albert in Vieuxville wonen. Albert raakt daar in Vieuxville bevriend met Mélanie Paulis, die bij haar moeder in het huis Pondant woont. Albert is dan jaar, Melanie is 5 jaar ouder, jaar.

10 Wat weten we over Mélanie Paulis? Van Jean François Matthieu Pondant weten we dat hij arts-chirurg is, dat hij gehuwd is met Gérardine Biron en in 1766 in Vieuxville voor hem een groot huis laat bouwen.

11 Een dochter van Matthieu en Gérardine, Marie Victoire Angélique Pondant ( ), huwt Célestin Denis Paulys ( ), griffier aan het vredegerecht van het kanton Ferrières. Ze hebben drie kinderen. De oudste is zoon Jean Gérard Victor Célestin Paulis ( ), de tweede zoon, Nicolas Joseph, sterft jong, de derde is een dochter, Marie Victoire Rosalie. Wanneer in 1845 Célestin Denis Paulys senior sterft, wordt het huis onder de twee nog levende kinderen verdeeld. Beiden worden landbouwer en vormen hun deel om tot een boerderij door een stal en een schuur aan te bouwen.

12 Célestin junior huwt in 1853 een meisje uit Izier: Anne-Joseph Fagnoule ( ). Anne-Joseph komt mee in het linker-deel van het huis Pondant (ofte huis van de grootmoeder ) in Vieuxville wonen. Anne-Joseph Fagnoule

13 Célestin Paulis en Anne-Joseph Fagnoule hebben 5 kinderen. De tweede is dochter Mélanie Paulis ( ). Melanie groeit op in het huis Pondant. Na haar schooltijd blijft ze thuis om haar moeder te helpen bij het huishouden. Terug naar Albert nu : hij doet het werk op de boerderij helemaal niet graag. Hij vindt zijn nonkel en tante bovendien slavendrijvers Albert 22 j Mélanie 27 j Albert zoekt ander werk. In de streek rond Vieuxville is er alleen werk als knecht op een hoeve te vinden. Op zoek naar een andere job verblijft hij daarom regelmatig in Luik. Van wat hij daar allemaal uitricht, weten we niets maar het zijn wellicht een reeks korte jobs. Hij verblijft in ieder geval regelmatig in Vieuxville, waar zijn vriendschap met Melanie overgaat in verliefdheid. Getuige daarvan zijn 2 kaartjes die Albert in 1883 en 1884 aan Mélanie schrijft. Twee pathetische kleinoden die perfect in die tijd passen

14 La fleur au sentiments vouée. C est la pensée des absents, elle prends l emploi, l illusion vers elle l attire, l amour, l amitié lui font dire, pensez à moi, aimez-moi. A ma bien-aimée Mélanie, le 9 août 1883, Albert.

15 Souvenir à mon ange chérie et bien-aimée Mélanie Paulis. Ces fleurs diront à Mélanie que pour l aimer il est trop peu de la vie. Tu conserveras cette image en souvenir de ton Albert, tu te rappellera du 2 janvier 1884, jour ou il te quittas le coeur bien gonflé de tristesse Albert 24 jaar Mélanie 29 j Uit wat grootva Leunis in zijn boek schrijft, zou je kunnen afleiden dat Albert naar Congo is getrokken als een avonturier, dat hij in 1888 tijdens een verlof in België naar zijn vriendin Mélanie in Vieuxville is gekomen, daar verliefd is geworden, gevolgd door een snelle verloving en huwelijk. Maar wellicht heeft die verloving reeds in 1885 of begin 1886 plaatsgevonden. Dit blijkt in ieder geval uit een kaartje dat Albert in 1886 schrijft aan zijn fiancée Mélanie (zie verder). Maar als er reeds in 1885 de afspraak is om te trouwen, waarom trekt Albert dan nog naar Congo als avonturier of om er de stoere soldaat uit te hangen? We weten dat moeder Marie Cathérine Alexandre het moeilijk heeft om de eindjes aan mekaar te knopen, met zijn werk als boerenknecht bij zijn tante heeft haar zoon Albert bitter weinig verdiend. Mélanie helpt haar moeder thuis maar heeft dus ook geen geld. Wellicht beseffen Albert en Mélanie dat er eerst geld moet verdiend worden voor de huur van een huisje, meubelen, kleding en eten vooraleer ze kunnen trouwen. Leopold II heeft net op de conferentie van Berlijn in februari 1885 Congo als privé-bezit toegewezen gekregen. Hij richt in zijn Congo-Vrijstaat een administratieve structuur op en een ordedienst: de Force Publique wordt een koloniaal leger met blanke officieren. Albert heeft wellicht in de krant de oproep van Leopold II gezien: hij zoekt Belgische onderofficieren, die in Congo als officier de inlandse troepen zullen leiden.

16 Om de nodige mensen aan te trekken, zal de verloning als officier waarschijnlijk nog hoger hebben gelegen dan in België. Geld verdienen zal dus wellicht de reden geweest zijn waarom Albert voor zijn huwelijk eerst een paar jaar naar Congo is getrokken. Daarbij heeft Albert daar niet de stoere soldaat uitgehangen. Op een envelop (de inhoud is verdwenen) die Albert op 20 november 1888 naar Mélanie stuurt, kunnen we uit de afzender afleiden dat hij werkzaam was in het Régiment d administration in de havenstad Boma. Zijn wapen was dus een pen. Hij deed bureauwerk. In een postzegel-boekje van Mélanie zitten nog meer postzegels uit de Etat Indépendant du Congo van andere data maar telkens afgestempeld in Boma. Een bewijs bovendien dat Albert en Mélanie in de Congo-jaren een correspondentie onderhielden.

17

18 Mélanie van haar kant verdient ondertussen geld als onderwijzeres. In de dorpsschool van toen is de onderwijzer altijd een man maar voor handwerk werd er een maîtresse de couture ingeschakeld. Als in 1887 ene mevrouw Charlier ontslag neemt, krijgt Mélanie op 7 juni 1887 een brief van de provinciegouverneur van Luik waarin ze met onmiddellijke ingang wordt aangesteld als institutrice de couture in de gemeenteschool van Vieuxville. Mélanie

19 Het gebouwencomplex, dienende als herberg van Vieuxville, werd in 1868 aangekocht door de gemeente die het omvormde en opdeelde in 4 delen: gemeentehuis, school, onderwijzerswoning en pastorij Albert 25 jaar Mélanie 30 j Albert tekent voor 4 jaar dienst in de Force Publique en vertrekt op 18 oktober 1886 vanuit Antwerpen naar Boma in Congo.

20 3 dagen later, op 21 oktober 1886, stuurt hij vanuit een tussenstop in Lissabon een kaartje naar Mélanie. Lisbonne 21 octobre 86. Souvenir donné à ma fiancée chérie et bien aimée Mélanie de ton fiancé Albert. A toi mon coeur et ma dernière pensée ma Mélanie. Ne m oublie jamais. N oublie pas que mon âme est toujours près de toi.

21 Boma is een havenstad aan de Congo-rivier, 100 km stroomopwaarts van de monding. Vanaf 1886 was het de hoofdstad van de Congo Vrijstaat en later van Belgisch Congo tot in 1926 Leopoldville, nu Kinshasa, die rol overnam. Boma aan de Congostroom.

22 Pour preuve de ma conduite, schrijft Albert later, klimt hij in Congo snel op tot de rang van onder-luitenant.

23 1889 Albert 28 jaar Mélanie 33 j Na 3 jaar zit Albert s eerste term van 3 jaar in Congo er op en heeft hij recht op een betaalde reis naar huis en een half jaar vrij. Begin september 1889 komt hij aan in België. Hij reist vrijwel onmiddellijk door naar Vieuxville, naar zijn Mélanie. Ze besluiten niet langer te wachten met trouwen en de trouwdatum wordt vastgelegd op 2 januari 1890, 4 maand later. In principe moet Albert het vierde jaar van zijn contract in Congo nog uitvoeren maar blijkbaar is het feit van te huwen een vastgelegde reden om het contract te stoppen. Zo blijkt toch uit een brief die hij enige tijd later aan zijn baas en Kolonel stuurt. Albert zal nu een job in België zoeken Albert 29 jaar Mélanie 34 j 2 januari: huwelijk van Albert Alexandre met Mélanie Paulis in Vieuxville. Anne-Joseph Fagnoule, moeder van Mélanie, is fel gekant is tegen het huwelijk. Ze vindt Mélanie te zacht, te lief en te goed voor een man van de wereld die Albert toch is. Ze zal tot op de morgend van het huwelijk trachten van Mélanie te doen afzien van het huwelijk. Ze wil haar naam niet laten vermelden in de huwelijksakte maar zal uiteindelijk toch voor akkoord tekenen. Amper anderhalf jaar later zullen haar slechte voorgevoelens waarheid worden

24

25 Albert en Mélanie huren een huisje achteraan rechts in de Truchette. Ze beleven er een gelukkige tijd. Ze leven van het inkomen van Mélanie en het spaargeld van Albert. De huishoudkosten worden nauwkeurig in een schrijfboek bijgehouden. Albert zoekt een passende betrekking maar dat loopt erg moeizaam. Soms is hij zeker van te gelukken, schrijft grootva Leunis, maar dan loopt het weer mis. Op 9 december 1890 wordt hun dochtertje Florentine Marie Joseph Marceline Alexandre geboren. Flore wordt ze genoemd. Eerst laat moeder Mélanie haar leerlingen naar de Truchette komen, na een paar maand gaar Florentine in de kinderwagen mee naar de klas. Ernest en Leonie Pasquasy (13 en 10 jaar), kinderen van Mélanie's oudere zus Pauline Paulis en Joseph Pasquasy, zijn veel bij hun grootmoeder Anne-Joseph Fagnoule in het grootmoedershuis en houden zich veel met de kleine Flore bezig. Volgens fiches van Henriette Damas zijn Albert s moeder Marie Marguerite en zusje Marie Nestorine (17 jaar in 1890) ook een tijd in het huisje in de Truchette ingeschreven. Daarna vertrekken ze naar Luik.

26

27

28 1891 Albert 30 jaar Mélanie 35 j Florentine 1 j Ten einde raad zoekt Albert zijn vroegere chef op van tijdens zijn legerdienst in Luik. De man is ondertussen Kolonel Commandant van het 5 regiment Artillerie, gelegerd in het Nationaal Réduit in Antwerpen. Albert vraagt hem om te bemiddelen bij het zoeken van een job binnen het leger. De kolonel herinnert zich Albert als iemand met een goede ontwikkeling, die goed kon opstellen en heel nauwkeurig kon werken. Hij biedt hem onmiddellijk aan om bij hem als secretaris te komen werken. Albert kan beginnen als Sergant-Chef met snelle doorgroei naar Adjudant, de hoogste graad binnen de onderofficieren. Albert aanvaardt de job en installeert zich te Antwerpen als Wachtmeester-Secretaris van het 5 regiment Artillerie. 5 Artillerie is gelegerd in Antwerpen in Fortje 6. Toen Antwerpen zich in de 19 eeuw sterk ging uitbreiden buiten de Spaanse vesten, werden rond 1850 een 7-tal fortjes gebouwd ter verdediging van die groeiende stadswijken Borgerhout en Berchem. Als 10 jaar later Antwerpen wordt uitgebouwd tot het Nationaal Réduit en de grote Brialmont-versterkingen worden gebouwd, verdwijnen de meeste van deze fortjes. Fortje 6 blijft bestaan en wordt opgenomen in de Brialmont-vesting waar het dienst blijft doen als kazerne. Fortje 6 in 1850

29 Aanleg van de Brialmont-omwalling rond 1860 Fortje 6 opgenomen in de Brialmont-gordel (na 1860) 1892 Albert 31 jaar Mélanie 36 j Florentine 2 j Op 22 april 1892 komen vrouw en kind over naar Antwerpen. Albert voelt zich goed thuis in de kazerne. Voor Mélanie verandert de wereld volledig: de grote stad, de lawaaierige kazerne, heel andere mensen, veel van hen spreken een taal waarvan ze niets begrijpt, bij conversaties met andere onderofficiersvrouwen voelt ze zich in haar landelijke onschuld heel onbehaaglijk, In deze omgeving leven en haar kind grootbrengen is voor Mélanie een nachtmerrie. Ze wordt ziek. Welke ziekte is onbekend maar zeker is dat moedeloosheid en heimwee er een grote rol in spelen

30 De overgang is veel te groot voor Mélanie Links, achter de kriekenboom, is de woonst van Albert en Mélanie

31 1893 Albert 32 jaar Mélanie 37 j Florentine 3 j Op 16 mei overlijdt Mélanie Paulis op 37-jarige leeftijd. Florentine is 2,5 jaar. Op 19 mei 1893 wordt Mélanie begraven op het kerkhof van Vieuxville naast haar stiefzus Florentine Jacquet die 5 jaar eerder op 20-jarige leeftijd overleed.

32 Uit het boek van grootva Leunis

33 Graf van Mélanie (stenen monument) naast dat van Florentine Jacquet (houten kruis) 51 jaar later zal naast Mélanie, op de plaats van Florentine Jacquet, haar dochter Florentine Alexandre begraven worden : En in 1954 zullen Leunis en de kinderen op deze plaats een nieuw grafmonument laten oprichten :

34

35 Albert Blijft totaal hulpeloos achter. Voor het huishouden en de verzorging van kleine Flore neemt hij eerst een meid in dienst maar dat loopt uit op gesukkel. Dan komt zijn zus Marie Nestorine (ondertussen 20 jaar) hem enige tijd helpen. Ook Flore s jongste oom Arthur Jacquet (dan 22 jaar oud) komt regelmatig op bezoek in Antwerpen en neemt Flore soms voor enkele weken mee naar haar grootmoeder in Vieuxville. Arthur werkt aan de spoorwegen en kan daardoor regelmatig reizen maken. Albert komt ook regelmatig naar Vieuxville en logeert dan telkens in Logne bij Leonie en Ernest Pasquasy. Florentine met haar oom Arthur rond 1895 en 40 jaar later

36 1894 Albert 33 jaar Florentine 4 j Een geheimzinnig gebeuren: najaar 1893, een half jaar na het overlijden van Mélanie, trekt Albert naar Scherpenheuvel en bezoekt er een gepensioneerd commandant van de gendarmerie en zijn dochter. Is vader Paquot een oude vriend of collega van Albert of is de dochter Thérèse een vriendin? Van waar kent hij ze en sinds wanneer? Vragen zonder antwoord. Feit is dat Albert en Thérèse besluiten te trouwen. Geen grote liefde maar duidelijk een verstandshuwelijk. Albert ziet in Thérèse een goede huishoudster. Thérèse is 8 jaar ouder dan Albert. Ze is geboren te Bihain bij Vielsalm in Albert verkrijgt als militair op 18/12/1893 vergunning tot dit huwelijk van den minister van oorlog en op 18 januari 1894 (8 maand na het overlijden van Mélanie) trouwen Albert Alexandre en Thérèse Paquot te Scherpenheuvel. De huwelijksakte vermeldt de aanwezigheid van de ouders van Thérèse en van Marie Cathérine Alexandre, moeder van Albert. Alles verloopt vlot. Thérèse verzorgt haar man en de kleine Florentine zo goed mogelijk maar zonder enige vorm van hartelijkheid. Albert is s avonds dikwijls niet thuis. Hij gaat kaartspelen met vrienden of houdt discussies over politiek of spiritisme of dergelijke. Er zijn tijden dat hij kerkelijk is, dan weer is hij liberaal en een keer is hij zelfs bijna aangenomen als vrijmetselaar. Florentine gaat naar de gemeenteschool en leert er even vlot Vlaams ( Antwerps ) als Frans spreken. Eerste communie van Florentine met vader Albert en stiefmoeder Thérèse. 1896

37 1897 Albert 36 jaar Florentine 7 j Grootmoeder Anne-Joseph Fagnoule overlijdt in Vieuxville. Einde van de enige moederliefde die Flore (nu 7 jaar oud) heeft gekend. Vanaf nu zal ze in de rol van slechts stiefdochter gedwongen worden Het graf van Anne-Joseph Fagnoule op het kerkhof van Vieuxville

38 Florentine heeft het eerste leerjaar van de basisschool beëindigd. Ze kan nu lezen! Albert schenkt haar bij die gelegenheid een leesboekje :

39 Rond 1900: Albert poseert... Nee, geen heldhaftige generaal, wel een bekwame secretaris die heel erg goed is in zijn administratieve werk! Uit het Felixarchief. Fortje 6 : eerst Wilrijksevest 39 daarna Wilrijksesteenweg Albert 45 jaar Florentine 16 j Maart 1906: Thérèse schrijft een verjaardagskaartje voor Albert:

40 Enige maanden later overlijdt Thérèse Paquot. De omstandigheden zijn niet bekend. Voor Albert begint nu weer een moeilijke tijd na de 12 jaren dat Thérèse voor hem zorgde en alles zo vlot ging. Hij reist nu weer meer naar Vieuxville en Florentine brengt er alle vakanties door.

41 Florentine is nu 16 jaar en gaat voor drie jaar naar de staatsnormaalschool in Brugge, de Ecole Normale pour Demoiselles in de Rue St Georges. Ze verblijft er op het Internaat. Vader Albert bezoekt haar daar een paar maal en stuurt af en toe een kaartje.

42 Albert is na het overlijden van Thérèse bevriend geworden met de weduwe van een oudcollega in Antwerpen. Haar naam kennen we niet. Ze is ouder maar heeft veel geld Ze hebben al samen een reisje gemaakt Maar als hij eens in Vieuxville bij Sophie Breulheid in de Ravet op bezoek is, logeert daar een nichtje van Sophie, Hortense. Ze is 29 jaar, 17 jaar jonger dan Albert. Sophie fungeert een beetje als koppelaarster en de vonk slaat over Albert vergeet de rijke weduwe en zijn kans op een renteniersbestaan en kiest resoluut voor de jonge Hortense. Ze gaan trouwen! Heeft hij goed gekozen? Wellicht niet. Nog voor het huwelijk wordt Albert (zie volgende brief) Fatigué et surtout déprimé Ook al wijt hij dat zelf hoofdzakelijk aan razende tandpijn

43 Hortense Gaspard is geboren in Durbuy. Haar vader werkt aan de telegraaflijnen langs de spoorwegen en is overgeplaatst naar het grote spoorwegcomplex van Jemelle. Daarom verhuist de familie Gaspard daarheen. Ook de twee broers van Hortense werken er voor de spoorwegen, de ene als machinist, de andere als ambtenaar aan de statie Albert 46 jaar Florentine 17 j 7 september 1907 : huwelijk van Albert Alexandre met de 29-jarige Hortense Gaspard uit Jemelle. Hortense eist vanaf het begin Albert volledig voor haar op. Hij is er voor haar. Als Florentine thuis is in Fortje 6, moet ze een veel mindere plaats innemen dan vroeger.

44 Drie weken voor het huwelijk stuurde Albert een brief aan zijn 17-jarige dochter Florentine in Brugge. Grootva Leunis schrijft in zijn boek De correspondentie die Florentine in de kostschool van thuis ontvangt is meestal vol klachten en weinig prettig. Hij neemt de brieven niet op in zijn boek maar dit voorbeeld van klachten en verwijten is toch bewaard gebleven: (Bladzijde 1/4)

45 On dirait vraiment que tu ne cherche qu à me faire dépenser de l argent, c est tout de même terrible! (Bladzijde 2/4)

46 Je ne vais pas faire la dépense d aller à Bruges. Avec tout le désir que j éprouve de te revoir le plus souvent possible, avoue que ce serait de l argent jeté follement. (Bladzijde 3/4) Je communique ta lettre à maman après avoir corrigé plusieurs fautes d ortographe. Fais donc attention!

47 quel misère d être seul avec cette gamine : dat is zijn 17-jaar jongere bruid (Bladzijde 4/4) Opmerkelijk: Vader tekent hier met Albert. In alle bewaarde correspondentie tot nu toe tekende hij voor zijn dochter altijd met zijn familienaam Alexandre

48 1908 Albert 47 jaar Florentine 18 j Er wordt bij Hortense en Albert een meisje geboren, Antoinette. Maar als ze een jaar oud is, sterft ze Albert 48 jaar Florentine 19 j Hortense verblijft bij haar ouders in Jemelle voor de geboorte van Marcellin Alexandre Albert 49 jaar Florentine 20 j Florentine behaalt het diploma van onderwijzeres. Het is in die tijd soms jaren wachten op een eerste interim voor de klas. Flore wil die wachttijd nuttig gebruiken door voort te studeren voor regentes. Stiefmoeder Hortense wil echter de studiekosten niet betalen, als Florentine wil verder studeren, moet ze die studie zelf betalen. Haar moeder Melanie had van de grootmoeder een paar stukken grond in de Ravet geërfd en die heeft Flore overgeërfd. Nonkel Edouard Paulis is beheerder van die gronden. Hij gaat akkoord om er enkele te verkopen, zodat Florentine hiermee haar studies kan betalen. En Albert? Hij laat betijen, wat Hortense zegt is wet Florentine vertrekt voor twee jaar naar de Ecole Normale de l Etat, section Moyenne in de Rue des Rivageois te Luik (Fragnée). Ze gaat er uiteraard weer op internaat. Tijdens de vakanties komt ze thuis in Fortje 6 en daar moet ze het huishouden doen zodat Hortense eens rust kan nemen Uit het boek van grootva Leunis: Vader is goed en vriendelijk maar moet er geheel en alleen voor Hortense zijn

49 1911 Albert 50 jaar Florentine 21 j Het tweede zoontje, genoemd naar zijn vader, Albert Alexandre wordt geboren in Antwerpen Albert 51 jaar Florentine 22 j Zomer 1912: Florentine heeft het diploma van regentes behaald en woont terug thuis in Fortje 6. In afwachting van een betrekking op een school, kijkt ze uit naar een tijdelijke job, misschien op een bureel of zo. Een paar collega s van haar zijn naar Rusland als gouvernante in een adellijke familie gaan werken. Flore neigt ook wel in die richting maar vader is absoluut tegen. Gelukkig wordt ze vrij snel geplaatst in een school op het Kiel. De Blekke School aan de De Bosschaertstraat

50 Ze wordt onderwijzeres in de legendarische Blikke - ofte Blekke School aan de De Bosschaertstraat 280, een stedelijke meisjesschool als noodschool opgetrokken uit Aluminium en plaatstaal. Albert zal er nog in de klas zitten bij zijn moeder. Jawel, Albert heeft op een meisjesschool gezeten! Leunis vond het heel speciaal dat op de bulletins (rapporten) van Albert, Florentine handtekent onder de onderwijzeres en hij daarnaast onder de ouders. Begin jaren 30 gaat ze als regentes aan de slag in de school van den Tir aan de Sint Bernardsesteenweg. De school is gevestigd in een voormalige kazerne met aangrenzend schietveld, vandaar de benaming.

51 Toendertijd noemde men wetenschappelijke vakken, de vakken die nu algemene vakken worden genoemd. In tegenstelling tot de praktijkvakken. Algemene vakken in de voormiddag, praktijk in de namiddag, staat er dus. Welk wetenschappelijk vak of welke vakken Florentine in Den Tir geeft, weten we niet. Haar Onderwijzeresdiploma vermeldt dat ze naast de verplichte vakken ook den niet verplichtenden leergang in de Engelsche taal met vrucht gevolgd heeft. We weten ook dat ze rond de tijd dat ze Leunis leerde kennen, een avondcursus Engelse literatuur volgde. Haar Regentaatsdiploma vermeldt dat ze naast geslaagd te zijn voor de voorgeschreven examens, ze bovendien ook a subi un examen sur le Français et qu elle s est particulièrement distinguée. Wellicht geeft ze dus Engels en/of Frans? Informatie daarover ontbreekt.

52 Brugge 1910 Luik 1912

53 Terug naar 1913 : 1913 Albert 52 jaar Florentine 23 j Florentine gaat nu elke dag te voet van Fortje 6 over het Wilrijkse Plein naar de school in de De Bosschaertstraat. Op de verlaten weg over het plein komt ze dagelijks een jonge man tegen die Maar dat verhaal kennen we! Daar is Leunis Barentsen die vanuit de Abdijstraat 166 op weg is naar de Minervafabriek Albert Alexandre zit niet meer goed in zijn vel. Hij voelt zich niet gezond en thuis kan hij de drukte van zijn twee kleine, verwende zoontjes maar moeilijk verdragen en zijn zenuwachtige, prikkelbare jonge vrouw al helemaal niet meer Hij wordt ziek. Blijkbaar hoest hij s morgens altijd erg. TBC? We weten het niet. Hij verblijft enkele maanden in het Militair Hospitaal van Kamp Beverlo (Leopoldsburg). Zijn toestand verbetert niet, ook niet voor het gezin zonder vader in Fortje 6. Uiteindelijk vraagt Albert het pensioen aan. Het wordt hem toegekend. Ze moeten dan ook vertrekken uit Fortje 6 en besluiten te verhuizen naar Jemelle, waar de familie van Hortense woont. In Jemelle zelf vinden ze zo snel geen woongelegenheid maar wel in Serinchamps, 10 km ten noordwesten van Jemelle. Op 2 december 1913 verhuist het gezin naar Haversin 144 in Serinchamps. Enig tijd later verhuizen ze toch naar Jemelle. Over wanneer dat precies gebeurt en waar ze in Jemelle gaan wonen, hebben we geen informatie.

54 Uittreksel uit de bevolkingsregisters in het Felixarchief. Florentine verhuist uiteraard niet mee naar Haversin, ze blijft in Antwerpen wonen, in de buurt van haar school. Ze huurt een kamer met pension bij oude mensen in de Wittestraat 106 op het Kiel en zal een half jaar later trouwen met Leunis en in de Kruishofstraat 160 gaan wonen.

55 Een kaart die Albert schreef vanuit het Militair Hospitaal aan Florentine. Florentine Hortense

56 1914 Albert 53 jaar Florentine 24 j Florentine gaat trouwen met Leunis Barentsen. Vader Albert is er niet erg over te spreken. Hij heeft allerlei bedenkingen. Hij is er vooral tegen omdat zijn kandidaat schoonzoon geen rooms-katholiek is. Gelukkig weet stiefmoeder Hortense Albert toch te overhalen om te tekenen. 4 augustus 1914 : huwelijk van Florentine Alexandre met Leunis Barentsen te Antwerpen. En dat is net ook de dag dat de Duitsers België binnenvallen en dat den grooten oorlog uitbreekt. Of er een verband is tussen beide gebeurtenissen, blijft onduidelijk Het huwelijk vindt, omwille van de oorlogsomstandigheden, op het Antwerpse stadhuis plaats onder hun beiden zonder andere familieleden of vrienden. De huwelijksreis vindt s namiddags plaats: een oversteek van de Schelde naar de rust van de Linkeroever. Het huwelijksmaal bestaat s avonds uit een etentje in een restaurant op de Suikerrui en dan rijden ze met de tram terug naar het Kiel

57 Uit het boek van Leunis: Als Albert weet dat hij niet lang meer zal leven en een weduwe achterlaten met twee kinderen, dan wordt hij gelovig, neen, hij heeft godsdienstwaanzin. Soms blijft hij voor een boom of een paal staan en begint zijn gebeden op te zeggen als stond hij voor een altaar. De kinderen van de buurt noemen hem een zot en lachen daarvoor zijn jongens uit. Het is treurig en wreed, maar het gaat immers zo. Hun herinnering aan hun vader was: een lastige, venijnige man. Daartegen is Florentine dikwijls opgekomen. Ze zegde hen dat ze hem alleen gekend hebben als een zieke man in een zeer moeilijke toestand. De gezonde normale Albert Alexandre was een geestige opgeruimde mens, die steeds goed en lief voor zijn dochter geweest is. Hij heeft zijn leven geleefd en ruim zijn deel gehad in de miserie. Het was een goed man Albert 57 jaar Florentine 28 j Albert Alexandre overlijdt rond middernacht in de nacht van 9 op 10 juni 1918.

58 Hortense Gaspard woont nog zo n 40 jaar als weduwe in Jemelle. Florentine en Leunis en ook hun zoon Albert bezoeken de grootmoeder van Jemelle regelmatig. Hortense wordt ongeveer 80 jaar oud en overlijdt rond In 1924 ondernemen Florentine en Leunis met zoon Albert een fietstocht door de Ourthestreek. Voor Leunis is het de eerste maal dat hij in de Ardennen komt. Hij raakt op slag verliefd op de geboortestreek van Florentine. Een jaar later zullen ze in Logne het huisje kopen. Bij die fietstocht brengen ze zoon Albert naar Jemelle die daar een tijdje gaat logeren bij zijn stief-grootmoeder. Zijn nonkels Marcellin en Albert Alexandre zijn dan 15 en 13 jaar oud, Albert Barentsen is er dan 9. Een generatie verschil maar toch ongeveer dezelfde leeftijd en dus goede speelkameraden. Een uittreksel uit het begin van het reisverslag van Leunis:

59 Albert Alexandre junior verhuist met zijn tweede vrouw, Hélène Braibant, naar Ciney. Ze hebben twee zoons: Jean-Pierre en Alain. Ook met de familie Alexandre van Ciney is lange tijd contact onderhouden. Florentine Alexandre en Leunis Barentsen bouwen met hun 4 kinderen een dubbel-leven uit: half op het Kiel in Antwerpen, waar Albert Alexandre van 1892 tot 1913 in Fortje 6 gewoond en gewerkt heeft, en half in Logne (Vieuxville), waar Albert zijn Melanie heeft gevonden en waar hij tussen 1880 en 1892 regelmatig verbleef. Het Barentsen-Alexandre verhaal staat uitvoerig beschreven in het boek van grootva Leunis.

60 Frank Barentsen. Augustus 2013

61

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT Vieuxville 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON 1766 Gérardine BIRON de FILOT 1806 Célestin Denis PAULIS de MARCOURT 1853 Anne-Joseph FAGNOUL de IZIER 1890 Albert ALEXANDRE de HEYD La Maison

Nadere informatie

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Albert Alexandre & Melanie Paulis wonen vanaf 1892 in Fortje 6 aan de Kielse Vest. Melanie overlijdt in 1893. Albert blijft er wonen

Nadere informatie

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis 1 2 1 2 3 4 3 4 maart 1913 Albert Alexandre ligt in bed in een grote slaapzaal van het Militair Hospitaal in Beverlo. Hij is al een tijdje ziek, het ging van kwaad naar erger. Hij hield het niet meer vol

Nadere informatie

Actes d'état civil. Vieuxville Izier Mormont - Heyd

Actes d'état civil. Vieuxville Izier Mormont - Heyd Actes d'état civil Vieuxville Izier Mormont - Heyd Met informatie uit aktes Burgerlijke Stand en Parochieregisters van Vieuxville, Izier, Mormont en Heyd, kunnen we de stamboom langs de kant van grootmoeder

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter.

1915-2015. 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. 1915-2015 100 jaar geleden werd Albert Barentsen geboren als zoon van een Zeeuwse migrant en een Waalse migrantendochter. Tekst bij de genealogische wandeling op het Kiel 1 Florentine woont in fortje 6

Nadere informatie

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne Suzanne Barentsen Middelburg 1894 1967 Wemmel tante Suze van Logne Middelburg 28 mei 1894 Wemmel 19 februari 1967 1894 Middelburg Dampoortsingel (nu Veersesingel) : Geboorte van Suzanne Barentsen, dochter

Nadere informatie

Vieuxville Logne. de geschiedenis van. De familiegeschiedenis Pondant Paulis Alexandre tegen de achtergrond van

Vieuxville Logne. de geschiedenis van. De familiegeschiedenis Pondant Paulis Alexandre tegen de achtergrond van Leunis & Florentine verkleed als Ernest & Leonie Pasquasy De familiegeschiedenis Pondant Paulis Alexandre tegen de achtergrond van de geschiedenis van Vieuxville Logne 1766-1993 Vieuxville rond 1725. l

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. op het Kiel en het Wilrijkse Plein

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. op het Kiel en het Wilrijkse Plein Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling op het Kiel en het Wilrijkse Plein 1 Vertrek aan de Dikke Mee 2 Fortje 6 & Minerva 3 Kruishofstraat - OS 1920 & WT 1930 4 Sint Bernardse Steenweg met

Nadere informatie

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt dus bij welke familie je hoort. Ouders Met je ouders heb

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Evert slaapt voor eeuwig op de Grebbeberg, rij 7 graf nummer 37. Tijdens de mobilisatie in augustus

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische-opdracht door een scholier 2111 woorden 7 februari 2003 7,7 39 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Dit hoofdstuk gaat over

Nadere informatie

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin Walcherse herkomst Deel 1 Ritthem en De Schoone Waardin De informatie in deze tekst halen we voor het grootste deel uit: Het Boek van Suze, de kroniek door onze tante Suze rond 1955 in Logne geschreven.

Nadere informatie

Schrijven. U leert een kaartje te schrijven OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Schrijven. U leert een kaartje te schrijven OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

GEZONDHEID (La santé)

GEZONDHEID (La santé) FICHE LEXICALE NEERLANDAIS 1/5 GEZONDHEID (La santé) a. Wat zijn hun klachten? (De quoi se plaignent-ils?) A C B G I H 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. E D Klachten hoest moet overgeven ben verkouden heb

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 Als u een kind onder 18 jaar heeft 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Klein Verlet. Source : SD Worx Last update : June 2002

Klein Verlet. Source : SD Worx Last update : June 2002 Klein Verlet Loonwaarborg bij klein verlet Artikel 30 van de Wet op de Arbeidsovereenkomsten voorziet dat de werknemer het recht heeft om, met behoud van loon, afwezig te zijn van het werk om: bepaalde

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 De halfwezenuitkering 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat gaat er van

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen.

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Een levenslijn Tijdens het kennismakingsgesprek of in het eerste themagesprek kunt u met iets bijzonders beginnen:

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

had, maar ook zij is achteraf alles kwijt geraakt door de oorlog.

had, maar ook zij is achteraf alles kwijt geraakt door de oorlog. 1. MIJN JEUGDJAREN De bedoeling waarom ik over mijn jeugd wil schrijven is om jullie mee te voeren in mijn verhaal, te laten meevoelen en te laten begrijpen hoe een kind van 4 à 5 jaar leeft in een moeilijke

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Kinderbijslag

Praktische opdracht Economie Kinderbijslag Praktische opdracht Economie Kinderbijslag Praktische-opdracht door een scholier 2001 woorden 16 juni 2004 5,2 27 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding: Mijn praktische opdracht voor economie maak ik

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Jacob komt aan het eind tot de conclusie dat er vier mensen in zijn leven zijn en het was alles een droevig

Jacob komt aan het eind tot de conclusie dat er vier mensen in zijn leven zijn en het was alles een droevig Boekverslag door I. 2064 woorden 19 januari 2000 6.2 38 keer beoordeeld Auteur Genre Ferdinand Bordewijk Psychologische roman Eerste uitgave 1938 Vak Nederlands Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, eenendertigste

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen)

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen) Primaire gegevens van het gelezen werk Auteur: Jane Austen Titel: Sense and Sensibility Ondertitel: - Verschenen in: 1811 Aantal blz.: 322 Leestijd: 23 uur Uitgelezen op: 27 december 2001 Verantwoording

Nadere informatie

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum:

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: 26-01-2018 1 inhoud Zakelijke informatie over het boek 3 Over de auteur.4 Over het boek.. 5 Keuze opdracht 6 Bronvermelding 8 2 Zakelijke informatie

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

Van Buggenhout-Opstal to the States

Van Buggenhout-Opstal to the States Van Buggenhout-Opstal to the States Ons verhaal begint ergens in de jaren 1800 in de Broekstraat bij de familie Annaert. Het bevolkingsregister uit de Franse tijd (1818) vermeldt hen in het huis nr. 33.

Nadere informatie

1. 与 荷 兰 语 之 家 (Huis van het Nederlands) 一 起 为 您 找 一 个 最 适 合

1. 与 荷 兰 语 之 家 (Huis van het Nederlands) 一 起 为 您 找 一 个 最 适 合 Onthaalbureau Inburgering Antwerpen 安 特 卫 普 市 社 会 融 入 接 待 处 Bent u nieuw in Vlaanderen en wilt u Nederlands leren? wilt u meer weten over het leven in Vlaanderen? zoekt u werk? hebt u andere vragen? Onthaalbureau

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Anw en gezamenlijke huishouding

Anw en gezamenlijke huishouding Anw en gezamenlijke Inhoud Anw afhankelijk van leefsituatie 2 Wat is een gezamenlijke 2 Wanneer is er een gezamenlijke 3 Wat betekent samenwonen voor uw Anw 4 Lat-relatie of samenwonen 4 Wanneer is er

Nadere informatie

Het Grootvadershuis te Laforge

Het Grootvadershuis te Laforge Het Grootvadershuis te Laforge Albert Alexandre (onze overgrootvader) is, volgens zijn geboorteakte, in 1861 geboren in Laforge bij Mormont (Aisnevallei) en daarna opgegroeid bij zijn ongehuwde moeder

Nadere informatie

- 35 - 6. Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de

- 35 - 6. Overlijden van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de grootvader, de - 35 - Afdeling 8. - KLEIN VERLET Artikel 131 In de gevallen voorzien in het Koninklijk Besluit van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid van

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap uit elkaar gaan huwelijk geboorte wettelijk samenwonen bemiddeling opvang voor kinderen koppel zwangerschap scheiding Familie We wonen samen maar willen niet trouwen. Kan dat? Ja. In België leven vele

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

Verslag Nederlands Zwarte sneeuw

Verslag Nederlands Zwarte sneeuw Verslag Nederlands Zwarte sneeuw Verslag door een scholier 1671 woorden 30 mei 2016 7,3 11 keer beoordeeld Auteur Simone van der Vlugt Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: naam en voornaam:... rijksregisternummer : geboorteplaats en datum:...

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: naam en voornaam:... geboorteplaats en datum:... beroep:... adres:.. telefoon/gsm-nummer.

Nadere informatie

uitgave januari 2015

uitgave januari 2015 uitgave januari 2015 Veel kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkel over wat er met hen gebeurt als hun ouders uit elkaar gaan. Bijvoorbeeld of zij kunnen beslissen bij welke ouder ze willen wonen

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

VOORNAAM: GEBOORTEPLAATS EN DATUM:. RIJKSREGISTERNUMMER:. BEROEP:. ADRES:. TELEFOON:

VOORNAAM: GEBOORTEPLAATS EN DATUM:. RIJKSREGISTERNUMMER:. BEROEP:. ADRES:. TELEFOON: VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING in toepassing van de wet van 17 maart 2013 inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsmaatregel die strookt met de menselijke waardigheid.

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Alleen is maar alleen

Alleen is maar alleen 177 177 HOOFDSTUK 11 Alleen is maar alleen WOORDEN 1 1 Heb jij het ook zo...? a los b druk 2 Aan welke... van de stad woon jij? a kant b plek 3 O, daar? Daar woont ook een... van me! a omgeving b kennis

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Naam bewoner: Informatie over geboorte bewoner. Ouderlijk huis

Naam bewoner: Informatie over geboorte bewoner. Ouderlijk huis Naam bewoner: Informatie over geboorte bewoner Wat weet je over de geboortedag van de bewoner? Kan je iets vertellen over de geboorteplaats? Had de naam van de bewoner een speciale betekenis? Werd er aan

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VG&O 0-3 VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VERSIE VOOR PLEEGOUDERS VAN JEUGDIGEN VAN 0 T/M 3 JAAR NAAM JEUGDIGE: GEBOORTEDATUM: GESLACHT: INVULDATUM: MEETMOMENT: DEZE VRAGENLIJST IS INGEVULD DOOR: MAN PLEEGMOEDER

Nadere informatie

Umaru Kigozi Babinga. Aisha

Umaru Kigozi Babinga. Aisha Umaru Kigozi Babinga Umaru is 18 jaar. Zijn beide ouders zijn 5 jaar geleden overleden en hij zwierf alleen rond op straat. Hij is door Jane opgenomen omdat zijn familie hem afwees. Hij gaat niet meer

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Jan Van Everbroeck. Carolina Verheyen. Broechem 1863 1940 Borgerhout. Wijnegem 1863 1953 Borgerhout

Jan Van Everbroeck. Carolina Verheyen. Broechem 1863 1940 Borgerhout. Wijnegem 1863 1953 Borgerhout Jan Van Everbroeck Broechem 1863 1940 Borgerhout Carolina Verheyen Wijnegem 1863 1953 Borgerhout 1863 Maria Elisabeth Van Camp is in 1830 te Oelegem geboren. Carolus Verheyen is in 1826 in Westmalle geboren.

Nadere informatie

BEGINNERSCURSUS DAG 2

BEGINNERSCURSUS DAG 2 1 BEGINNERSCURSUS DAG 2 A. FORCING Tekst: Hans en Hilde B. GRAMMATICA Vorming O.T.T. Substantief: de/ het Vraagwoorden Vraagzin (inversie) C. CONVERSATIE Elkaar vragen stellen (cfr. Voorstelling) Een gewone

Nadere informatie

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86.

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Wat is jouw kijk? 86 Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Vacature Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: - Het leuk vindt om mij als mens met een verstandelijke beperking en dementie

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: Naam en voornaam:... Geboorteplaats en datum:... Beroep:... Woonplaats:...

Nadere informatie

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum 1. Wat voor rare mensen waren dat daarstraks? (zijn) 2. Zodra we de film, zullen we je vertellen wat we ervan vonden.

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Een nagelaten bekentenis Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Moeilijke woorden zijn onderstreept. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 118. dit boek heeft

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

AOW en gezamenlijke huishouding

AOW en gezamenlijke huishouding AOW en gezamenlijke Inhoud AOW afhankelijk van leefsituatie 2 Wat is een gezamenlijke 2 Wanneer voert u een gezamenlijke 3 Wat betekent samenwonen voor uw AOW 4 Lat-relatie of samenwonen 5 Wanneer is er

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen

Partner- en Wezenpensioen Partner- en Wezenpensioen Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

Tolstoj als pedagoog CAHIER. Levensloop. jaartallen

Tolstoj als pedagoog CAHIER. Levensloop. jaartallen Tolstoj als pedagoog CAHIER 1 Levensloop jaartallen in Levensloop in jaartallen Chronologie van leven en werken van schrijver en pedagoog L.N.Tolstoj, van 1828 tot 1878. Van de latere jaren tot aan zijn

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie