Hunebedden, grafheuvels en urnenvelden drs. B.I.M. Klijnstra Stakelbeek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hunebedden, grafheuvels en urnenvelden drs. B.I.M. Klijnstra Stakelbeek"

Transcriptie

1 Hunebedden, grafheuvels en urnenvelden drs. B.I.M. Klijnstra Stakelbeek Ontstaan stuwwallandschap Drenthe, veenlandschap en stuwwallen Drenthe ligt op een wat hoger gelegen plateau in het zuiden en oosten begrensd door de rivieren Vecht en Eems. In het westen en noorden daalt het landschap langzaam richting de kuststreken. In de lijn Emmen Dokkum wodt het plateua doorsneden door een waterscheiding (Hunze). De oostelijke helft wordt de Hondsrug genoemd, de westelijke helft wordt gevormd door de Friese Wouden en het Groninger Westerkwartier. Het landschap wordt gevormd door (hoog)veengebieden afgewisseld met zandopduikingen en stuwwallen. De stuwwallen zijn gevormd tijdens de ijstijden waarbij het landijs zich tot in Noord- en West-Nederland uitstrekten. Het zware landijs stuwde zand voor zich uit. Toen het ijs zich later weer terugtrok bleven de zandophopingen liggen. Aan de kenmerkende stuwwallen is nu nog te zien hoe ver het ijs zich heeft uitgebreid over Nederland (afb. 1). De verste uitbreiding was tot aan de lijn Haarlem Utrecht Nijmegen. Wij beperken ons nu tot het Drentse landschap. Tijdens de laatste grote uitbreiding van landijs over Noord-Nederland werden de Noord-Nederlandse stuwwallen gevormd (rug van Gaasterland, Woldberg, Bisschopsberg en Zuidwolde). Afb. 1

2 IJstijden Gedurende het geologische tijdperk Pleistoceen (2,5 mln BC) zijn er verschillende ijstijden. Vanaf het Holoceen gaan we langzaam over naar warmere perioden ( BC tot heden). Saalien (ijstijd) ( BC BC) Drie ijstijden ( BC, BC en BC) IJsbedekking gedurende de derde ijstijd ( BC). Beide andere ijstijden poolwoestijn / toendra. Eemien (tussenijstijd) ( BC BC) Climax BC (loofbos) Weichselien (periode met kortere koude perioden) ( BC BC) Koude perioden (poolwoestijn, toendra) Warme perioden (Toendra, naaldbos) De terugtrekkende ijsmassa liet een dunne deklaag van keileem en smeltwaterafzettingen achter op de onderliggende laag fijn zand. In de smeltwaterafzettingen bevonden zich ook stenen en keien die door het ijs waren meegenomen vanuit noordelijke regionen. Tegen het einde van de laatste ijstijd werd er in bepaalde gebieden dekzand afgezet, hierheen geblazen door de koude poolwinden. Plaatselijk werden deze dekzandgebieden opgestuwd tot hoge duinen. Nu nog zijn deze dekzanden in Drenthe herkenbaar in het landschap. Echter zijn de meesten nu door bos bedekt. Deze dekanden moeten niet verward worden met de latere stuifzanden waar de kenmerkende drentse heidegebieden zijn ontstaan. Deze stuifzand- en heidegebieden zijn grotendeels door menselijk toedoen ontstaan toen de behoefte aan landbouwgebieden groter werd en kunnen ook alleen in stand blijven doordat ze worden begraasd. Zou dit niet gebeuren dan groeien de heidevelden langzaam dicht totdat er alleen nog maar bossen over zijn. Alleen begrazing door wild is niet voldoende om de heidevelden in stand te houden. Ook veeteelt is noodzakelijk. Er zijn ook nu nog schaapskooien waar het karakterestieke drentse heideschaap wordt gehouden. De mens heeft duidelijke sporen achtergelaten. De eerste mensachtigen (Neanderthalers) lieten rond BC voor het eerst hun sporen na in Nederland. De moderne mens vestigt zich uiteindelijk rond BC permanent in Drenthe.

3 Culturen De menselijke beschaving is veel eerder ontstaan dan dat er bewoning was in Drenthe. De allereerste mensachtigen ontstonden in het Paleolithicum en ontwikkelden zich in de loop van honderdduizenden jaren tot de moderne mens. Paleolithicum (Pleistoceen) BC BC Vroeg-Paleolithicum ( BC / BC) Er zijn verschillende opvattingen over wanneer het Vroeg-Paleolithicum eindigede, ik zal BC aanhouden. De eerste vroege mensachtigen ontstaan in Oost-Afrika in het gebiede dat bekend staat als de Grote Slenk (huidig Ethiopië, Kenia, Tanzania en Uganda). Er was toen nog geen menselijke bewoning in het huidige Nederland. Oud-Paleolithicum ( BC BC) De eerste mensachtigen, de Homo Neanderthaler (ontstaan uit de Homo Heidelbergensis), vestigen zich in het Oud-Paleolithicum in (Zuid-)Europa. Eventuele sporen van menselijke bewoning in Noord-Nederland zijn door de latere ijstijden volledig uitgewist. Maar het is aannemelijk dat er al menselijke activiteit was in het Oud-Paleolithicum aangezien er op de Utrechtse Heuvelrug wel sporen uit deze periode zijn gevonden zoals eenvoudige stenen werktuigen (vuistbijlen en klopstenen). Men leefde naast verscheidende dieren die hier nu niet meer van nature voorkomen zoals rendieren, wisenten, wilde paarden en wolven. Ook leefden er nog dieren die nu uitgestorven zijn zoals de wolharige neushoorn, megaloceros (reuzenhert), grottenleeuwen en zelfs mammoeten. Midden-Paleolithicum ( BC BC) In het Midden-Paleolithicum was Drenthe vrijwel niet bewoond aangezien het hier toen bedekt was met een dikke laag landijs. Waarschijnlijk zwerfden de menselijke bewoners (Neanderthaler) in de zomers over de toendra s en trokken ze zich s winters terug in zuidelijker gelegen grotten. In Afrika ontstond de voorlopers van de moderne mens die zich gedurende het Midden-Paleolithicum steeds verder uitbreidde. Rond BC vestigde de moderne mens (Homo sapiens) zich uiteindelijk in het Midden-Oosten en Oost-Europa. Jong-Paleolithicum ( BC BC) Rond BC maakt de Neanderthaler in Frankrijk plaats voor de moderne mens en stierf uiteindelijk uit. Het Jong-Paleolithicum begint. In de eerste periode van het Jong- Paleolithicum was het echter nog te koud in Drenthe voor menselijke bewoning. Er was hier toen een koude poolwoestijn. Pas rond BC maakte deze poolwoestijn plaats voor een toendra welke na BC langzaam overging in naaldbos. In Drenthe en ook hier in Havelte, zijn uit deze latere periode wel sporen van menselijke bewoning teruggevonden. De zogenoemde Hamburg-cultuur heeft hier geleefd (+/ BC). Zij gebruikten steeds geavanceerdere vuurstenen werktuigen zoals spitsen, krabbers en stekers. Onder andere rendieren, paarden, poolvossen, veelvraten en sneeuwhazen leefden hier naast de mens. De mammoeten en neushoorns zijn hier nu uitgestorven.

4 Mesolithicum (Holoceen) BC BC Het Paleolithicum gaat rond BC over in het Mesolithicum. De ijstijden zijn verleden tijd en het klimaat begint te lijken op het huidige klimaat en in bepaalde perioden was het zelfs een paar graden warmer. Elanden, edelherten, reeën, oerossen, wisenten, wolven, beren, lynxen en bevers leefden nu naast onze voorouders. De mensen leefden in hutten en tenten en maakten nog specialistischere stenen werktuigen als in het Jong-Paleolithicum. Het leefgebied van deze mensen was erg uitgebreid. Engeland was nog verbonden met het vaste land van Europa en ook in het gebied waar nu de Noordzee ligt was een groot gedeelte bewoonbaar. De oprukkende Noorzee dreef de mensen in het Laat-Mesolithicum naar de gebieden die het huidige Nederland vormden. Het Mesolithicum duurde tot ongeveer BC. Daarna gaat het Mesolithicum over in het Neolithicum. Neolithicum BC BC Rond BC ging men in het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië over van een jagerverzamelaarscultuur naar akkerbouw en veeteelt. Eenkoren, emmertarwe en gerst waren de eerste gewassen die verbouwd werden. Schapen en geiten zijn de eerste gedomesticeerde dieren. Rond BC bereikt deze verandering Zuid-Europa (als eerste de kustvlakten van Griekenland). Het begin van het Neolithicum kenmerkt zich door de overgang van een jagerverzamelaarscultuur naar akkerbouw en veeteelt in Noordwest-Europa rond BC. Pas rond BC bereikte deze cultuursomslag uiteindelijk de uithoeken van Europa en dus ook Noord-Nederland. Inmiddels zijn ook runderen en varkens gedomesticeerd en worden Tarwe, gerst, linzen, wikke, erwten en vlas verbouwd. De diverse culturen in Noord-Nederland onderscheiden zich van elkaar door hun aardewerk (vorm en versiering), werktuigen en verschillende manieren van begravingen. De belangrijkste neolithische culturen waarvan in Nederland sporen zijn teruggevonden zijn: De Leijen Wartenaar ( BC BC) Survival (5.500 BC BC) Swifterbant BC BC) Trechterbeker (3.800 BC BC) Standvoetbeker (3.100 BC BC) Klokbeker (2.800 BC BC)

5 In Drenthe is de Trechterbekercultuur de eerste beschaving die uitgebreid de akkerbouw en veeteelt bedrijft. Dit is dan ook de eerste beschaving waarvan veel sporen zijn aangetroffen. De zeespeigel stijgt en door veenvorming wordt laaggelegen land onbewoonbaar. De bewoning trekt zich terug tot hogergelegen gebieden zoals Drenthe. De mens drukt steeds meer een stempel op het landschap. Voor de akkerbouw moet steeds meer bos wijken en begrazing vertraagt de herbebossing steeds meer. Heidevelden en schrale graslanden zijn hiervan het gevolg. In deze open ruimten ontstonden de zandverstuivingen die we nu nog in Drenthe terugvinden. Sporen van deze grondbewerking zijn soms nog terug te vinden in de bodem als ploegsporen gemaakt met een eergetouw of haakploeg. Van de nederzettingen is zeer weinig teruggevonden en hier kan daarom dus ook niets over worden gezegd. Wel weten we dat het vee in kralen werd gehouden en nog niet in stallen, anders hadden we hier ongetwijfeld wel ergens in Noordwest-Europa resten van gevonden. Wel kunnen we uit overige bewoningssporen van omringende culturen in Europa opmaken dat de Trechterbekercultuur in kleine dorpjes heeft gewoond bestaande uit hooguit een tiental woningen. De nederzettingen verplaatsten zich door de verschillende territoria waarbij steeds hetzelfde punt centraal in het territorium blijft. Dit centralen punt is meteen ook het meest duidelijk spoor dat nu nog zichtbaar is in het landschap, namelijk hun grafmonumenten. De hunebedden van Havelte zijn één van de door hen gebouwde grafmonumenten. Ook de Standvoetbeker- en Klokbeker-culturen hebben hun sporen nagelaten, al moet je daar vaak wat beter voor zoeken. Van deze latere bekerculturen is erg weinig bekend over hun nederzettingen. Men verbleef nergens een langere tijd en ze begroeven hun doden in grafheuvels die verspreid liggen in het landschap en geen centrale plaats meer innamen. Het is dan ook onmogelijk om territoria vast te stellen. Bronstijd BC 800 BC Rond BC woonden de boeren in boerderijen. De dorpjes werden ook nu nog verplaatst door de territoria waarbij wel regelmatig werd teruggekeerd naar eerdere locaties. Vee werd nu gehouden in stallen in de boerderij al was dit vermoedelijk alleen in de winter. Verscheidende opgravingen geven een goede kijk in de nederzettingen van vooral de Midden- en Late Bronstijd. Van sommige boerderijen zijn alle palen nog terug te zien in de bodem waardoor recontructie van de boerderijen mogelijk is. Men woonde in 5 á 6 meter brede 15 tot 60 meter lange huizen. Deze bestonden meestal uit drie delen of schepen. De stallen zijn duidelijk herkenbaar aan de extra staanderpalen of schotten waartussen de koeien gestald werden. Het woongedeelte is herkenbaar aan de aanwezigheid van één of meer haarden. De wanden bestonden uit vlechtwerk maar soms ook uit planken. Het is aannemelijk dat in de langere huizen verschillende families woonden. Celtic Fields In de late Bronstijd ontstond nog een opmerkelijk fenomeen, de Celtic Fields (afb. 2), welke soms nog herkenbaar zijn in het landschap. Celtic Fields zijn grote gebieden waar akkerbouw, veeteelt en soms bewoning werd verdeeld in kleine vierkante/rechthoekige percelen die omgeven waren door lage wallen. Deze akkertjes lagen aaneengesloten in het

6 gebied waardoor er een ruitstructuur ontstond. Deze complexen waren minstens 1500 meter lang en 800 meter breed. Vooral op luchtfoto s is de karakterestieke ruitstructuur nog goed te herkennen. Afb. 2 De verschillende Bronstijd-culturen: Wikkeldrager (2.100 BC BC) Elp (1.800 BC BC) Sleen (1.100 BC 700 BC) IJzertijd 800 BC 0 BC/AD Deze periode zullen we nu niet verder bespreken. Romeinse tijd 0 BC / AD 400 AD Deze periode zullen we nu niet verder bespreken. Middeleeuwen 400 AD AD Deze periode zullen we nu niet verder bespreken. Nieuwe en nieuwste tijd AD - heden Deze periode zullen we nu niet verder bespreken.

7 Grafmonumenten omgeving Havelte We gaan nu verder in op de grafmonumenten die in de omgeving van Havelte zijn terug te vinden. De graven zijn de meest zichtbare resten van de beschavingen. Ze zijn zelfs nu nog, na duizenden jaren, duidelijk herkenbaar in het landschap en vormen zo een tastbare link met onze directe voorouders. Vaak zijn er fraaie grafgiften aangetroffen die ons een unieke kijk geven in de wereld van beschavingen die al lang geleden zijn verdwenen. De graven liggen vaak bij elkaar en bepaalde plaatsen blijven eeuwenlang in gebruik als graflocatie. Hierdoor kan het zijn dat vlakgraven, grafheuvels, urnenvelden en bijzettingen uit verschillende perioden door elkaar heen liggen. Ook nu nog zien we dit terug, de begraafplaatsen van nu zijn soms al zeer lange tijd in gebruik. We weten dat begravingen belangrijke culturele gebeurtenissen waren waar veel aandacht aan werd besteed. Er zijn resten teruggevonden van tijdelijke bouwwerken zoals pallisaden, staketsels en dodenhuizen. Natuurlijk is nu niet meer na te gaan welke ceremonieën en rituelen er uitgevoerd werden, noch wat de geloofsovertuigingen waren. Er zijn naast de begravingen geen grote rituele centra bekend. Er is één klein bouwsel teruggevonden bij Barger-Oosterveld dat lijkt op een tempeltje dat na gebruik opzettelijk is afgebroken (afb. 3). Doordat het geheel na het afbreken in het veen terecht is gekomen zijn de resten relatief goed beward gebleven en kan het tempeltje gereconstrueerd worden. Afb. 3 Waarschijnlijk is het gebruikt voor het tijdelijk tentoonstellen van bijvoorbeel een boomkist of bijzetting. Het geheel dateert uit BC. Mogelijk dat andere dodenhuizen waarvan elders enkel de paalresten als verkleuringen zijn teruggevonden er ook zo hebben uitgezien. Vlakgraven Van vlakgraven zijn in het landschap geen herkenbare structuren zichtbaar. Deze zullen daarom ook niet behandeld worden. Grafheuvels Grafhevels werden door de Wikkelbeker-, Swifterbant- em Klokbekercultuur gebruikt. Ook de Elp-cultuur gebruikte grafheuvels waarbij we veel bijzettingen zien aan de voet van de heuvels.

8 Grafheuvels zijn meestal rond van vorm maar de Elpcultuur gebruikte ook langwerpige heuvels. De heuvels werden vaak omgeven door ringwallen, steenkransen of paalkransen. Van deze laatste zijn natuurlijk alle zichtbare resten vergaan, enkel verkleuringen in de bodem duiden nog op hun aanwezigheid. Bij een grafheuvel bij Zeijen is zelfs een 35 meter lang toegangspad teruggevonden betsaande uit een dubbele palenrij. Dit monument doet sterk denken aan het Britse Stonehenge (3.000 BC BC) al is een verwantschap tussen beide monumenten niet aantoonbaar. Mede ook doordat de grafheuvel bij Zeijen door de Elpcultuur (1.800 tot BC) is opgeworpen. Grafheuvels werden vaak door meerdere culturen gebruikt (soms wel tot 5). Steeds weer werden (vooral crematies, brandstapelresten en urnen) bijgezet in oude heuvels. Urnenvelden De Sleencultuur gebruikte grafvelden waarbij tientallen tot soms enkele honderden bijzettingen zijn teruggevonden. De meeste bijzettingen bestaan uit crematieresten, vaak verpakt in een urn. Vandaar de term urnenvelden. Deze bijzetingen werden vaak bedekt door kleine heuveltjes. Hunebedden De trechterbekercultuur gebruikte (naast gewone vlakgraven) grafkelders die plaats boden aan enkele tientallen doden. Deze grafkelders worden bedekt door monumenten die wij nu kennen als de hunebedden. Ondanks dat de hunebedden zeer indrukwekkend zijn, zijn deze maar korte tijd gebruikt. Ze zijn steeds op dezelfde manier opgebouwd. Een niervormige krans omsluit de grafkelder. Draagstenen (vroege graven 2 tot 4, later tot wel 15) worden elk bedekt met een deksteen. Deze vormden de daadwerkelijke kelder. De kelders werden aan beide uiteinden afgesloten met een sluitsteen. Dit geheel is wat we vandaag de dag nog kunnen aanschouwen. Oorspronkelijk was de ruimte tussen de draagstenen opgevuld met kleinere stenen zodat de kelder geheel gesloten was. In de kelders bevond zich een verdiepte vloer van stenen (soms rond, soms plat). Tussen twee draagstenen aan de zuidelijke zijde was wat meer ruimte gelaten die als ingang diende. De ingang werd soms gemarkeerd door een drempelsteen of een trapje. Het geheel werd omgeven door een aarden heuvel waarbij de dekstenen werden vrijgelaten. De heuvel was onderbroken door de toegang tot de kelder. In sommige gevallen was ook de toegang gemarkeerd met stenen en soms zelfs door draagstenen en dekstenen zoals in Havelte (afb. 4). Er is één geval bekend waar twee grafkelders werde omgeven door één aardheuvel.

9 Afb. 4 Aan de voet van de aardheuvels liggen dikwijls vlakgraven. Ook zijn hier kuilen gevonden waarin materiaal dat oorspronkelijk in de kelder lag is bijgezet. Onder de grafgiften vinden we vooral aardewerk maar ook vuustenen werktuigen en kralen van barnsteen, git of koper. Skeletresten zijn niet bewaard gebleven. In de latere periode van de Trechterbekercultuur zien we de opkomst van crematie. Ook deze resten werden in of bij de hunebedden en vlakgraven bijgezet. In de hunebedden vinden we ook aardewerk van de Swifterbant- en Klokbekercultuur terug. Hierdoor weten we dat deze oude monumenten ook in latere perioden nog gebruikt werden door latere culturen. Constructie hunebedden Op de volgende pagina is een afbeelding geplaatst van de wijze waarop de hunebedden waarschijnlijk zijn geconstrueerd (afb. 5). De zware stenen werden door middel van spierkracht (mens en dier) naar hun plek gebracht en uiteindelijk in de juiste positie geplaatst. Men had nog geen beschikking over machines. Het bouwen van een hunebed moet ontzettend veel werk zijn geweest waarbij de hele gemeenschap werd betrokken. Dit maakt wel duidelijk dat de dood een belangrijk deel uitmaakte van de rituele gebruiken en dat de overledenen nog erg belangrijk bleven voor de nabestaanden.

10 Afb. 5

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

De eerste bewoners van Nederland

De eerste bewoners van Nederland De eerste bewoners van Nederland 1.De oudste vrouw van Nederland 1a Trijntje In november 1997 graven mensen bij Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland een gat van tien meter diep. Ze zoeken naar sporen

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Begraven en cremeren in de prehistorie

Begraven en cremeren in de prehistorie 9 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Begraven en cremeren in de prehistorie Rond kerkhoven, begraafplaatsen en andere zaken die met de dood te maken hebben, hangt vaak een waas van geheimzinnigheid

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

De bewoners van het Gooi

De bewoners van het Gooi De bewoners van het Gooi Perioden en culturen door Egbert J. Pelgrim Voor een niet-ingewijde bevatten artikelen over archeologische onderwerpen soms een overstelpende hoeveelheid termen om allerlei verschillende

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016)

Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016) Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016) De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het voornemen een deel van het Noordsche Veld tot archeologisch monument

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO BIJZONDERE SCHATTEN De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom komt er een uitbreiding

Nadere informatie

In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter

In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter Van IJstijden naar ons huidige Holoceen; ongeveer 10.800 jaar geleden. Het klimaat

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is

Nadere informatie

Het landschap van Ermelo door de tijden heen

Het landschap van Ermelo door de tijden heen Het landschap van Ermelo door de tijden heen Het landschap van Ermelo heeft zijn vorm hoofdzakelijk te danken aan de laatste twee ijstijden. Voor de voorlaatste ijstijd maakte het huidige grondgebied van

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER

VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER Van vuistbijl tot trechterbeker Thema: Archeologie en prehistorie Doelgroep: groep 5 t/m 8 Duur: 1,5 uur Voorbereiding: 1,5 uur Kosten: 1,50 per leerling Leskoffer: 15,00

Nadere informatie

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei HET TRECHTERBEKERVOLK HET TRECHTERBEKERVOLK het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei Vraag: Waar werd een hunebed in de

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO/VWO BIJZONDERE SCHATTEN De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom komt er een uitbreiding

Nadere informatie

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is

Nadere informatie

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Samenvatting PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Deze basistekst is gekoppeld aan de canon van Boxtel. In deze basistekst wordt het vroegste deel van de menselijke

Nadere informatie

Het gebied Begrenzing

Het gebied Begrenzing Cursus Reitdiep Het gebied Begrenzing -In het Oosten: de lijn Westerdijkshorn Wolddijk - Noorderhogebrug -In het Westen: de lijn Zuurdijk Lammerburen - Balmahuizen -In het Noorden: de lijn Onderwierum

Nadere informatie

DE PREHISTORIE IN EUROPA

DE PREHISTORIE IN EUROPA DE PREHISTORIE IN EUROPA 240.000 v.c. - ±100 v.c. De hier beschreven prehistorie geeft een beeld van ons land tussen ± 240.000 voor Christus en ± 100 voor Christus, ongeveer 50 jaar voor de komst van de

Nadere informatie

De presentatie rond de trap

De presentatie rond de trap Kijktocht OER! Plus 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de prehistorie; de tijd van de jagers en boeren. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Deze kijktocht helpt je ontdekken

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden?

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden? Hunebedden Inleiding Ik hou mijn werkstuk over hunebedden, omdat ik het een leuk onderwerp vind. Maar ik hou het er ook over, omdat ik er veel van te weten wil komen. Ik ben op het idee gekomen, omdat

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Bodem en grond 9 1.1 Grond, bodem en grondsoorten 9 1.2 Eigenschappen van grond 20 1.3 Problemen met de grond 23 1.4 Verbeteren van landbouwgronden 30 1.5 Transport van

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD EDE VROEGER EN NU Geldersch Landschap & Kasteelen BIJLAGE 1 BEELD met toelichting voor groep 5 t/m 8 www.glk.nl 1.1 LEVEN ALS BOER IN DE IJZERTIJD Toelichting bij de praatplaten bij het lesprogramma 1.1

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Steentijd in Nederland Door Nikky Kruithof

Steentijd in Nederland Door Nikky Kruithof Steentijd in Nederland Door Nikky Kruithof Prehistorie De prehistorie is de periode in de geschiedenis van de mens van vóór de geschreven bronnen. De eerste geschreven bronnen dateren vanaf de late ijzertijd

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT

RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT dia 1 RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT Helperzoomtunnel Jan Pieter Schuitemaker Helperzomtunnel dia 3 Geologie Noordoost Nederland GEOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN WAAR WE IN DE GEOTECHNIEK

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren Tijd van jagers en tot 3000 v. Chr. De prehistorie Prehistorie 3000 v. Chr. Evolutietheorie: Eerste mensen ong. 3 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Hij is geëvolueerd (Theorie Charles Darwin) en

Nadere informatie

Langs pingo s en de mythische stad Hunsow

Langs pingo s en de mythische stad Hunsow Langs pingo s en de mythische stad Hunsow Startplaats: Afstand: Parkeerplaats van het Hunebedcentrum 35,9 km Het is wellicht een goed idee om deze fietstocht te beginnen of af te sluiten met een bezoek

Nadere informatie

Bijlage III. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch bureauonderzoek

Bijlage III. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch bureauonderzoek Bijlage III Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch bureauonderzoek 1017 10 woningen en huisartsenpraktijk Van Voorst tot Voorststraat te Vught 11-6-2013 Bijlage III van X 5222

Nadere informatie

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 2 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 2 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE Lesbrief Bovenbouw voortgezet onderwijs - VMBO BIJZONDERE SCHATTEN De haven van Rotterdam is een van de belangrijkste havens van Europa. Er worden per jaar meer dan 400 miljoen ton goederen verwerkt. Schepen

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Rendierjagers. in Westerveld. Leidraad voor de leerkracht. en méér

Rendierjagers. in Westerveld. Leidraad voor de leerkracht. en méér Rendierjagers en méér inwesterveld Leidraadvoordeleerkracht Inleiding Rendierjagers en méér in Westerveld is een educatief erfgoedproject voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het is een project van

Nadere informatie

Archeon Expeditietocht prehistorie

Archeon Expeditietocht prehistorie Archeon Expeditietocht prehistorie Hartelijk welkom in Themapark Archeon. De naam Archeon heeft te maken met archeologie. Een archeoloog onderzoekt hoe de mensen vroeger woonden en leefden door letterlijk

Nadere informatie

1. Ontstaan van de mens

1. Ontstaan van de mens 1. Ontstaan van de mens Zoals je wel weet hebben de mens en de mensapen dezelfde voorouders. We stammen dus niet af van de mensapen maar we hadden wel dezelfde voorouders. Hoe deze splitsing is kunnen

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren 1.1 Van jagers verzamelaars naar tot 3000 v. Chr. De prehistorie : levenswijze van jagers verzamelaars ontstaan van landbouw, landbouwsamenlevingen Onderzoeksvraag: Welke gevolgen had de Neolithische Revolutie

Nadere informatie

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is

Nadere informatie

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is er

Nadere informatie

IJstijden. Blauw = tussenijstijd Rose = ijstijd

IJstijden. Blauw = tussenijstijd Rose = ijstijd IJstijden Blauw = tussenijstijd Rose = ijstijd IJstijden Glaciaal tijdens het pleistoceen 2.500.000-100.000 jaar geleden 1. ijs duwt de bodem naast en voor zich om hoog en zo ontstonden stuwwalen. 2. ijs

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom komt

Nadere informatie

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen Henk van der Velde en Niels Bouma Inleiding In de zomermaanden van 2017 heeft er in Oosterdalfsen een publieksopgraving plaatsgevonden. Een archeoloog,

Nadere informatie

Geschiedenis jagers en boeren

Geschiedenis jagers en boeren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Rijken 03 January 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/48588 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Pottenbakkersovens in Landgraaf

Pottenbakkersovens in Landgraaf Pottenbakkersovens in Landgraaf Schaesberg, Steenfabriek Russel, Dr. Calsstraat In 1921 twee ovens uit verschillende tijdsperken met vondsten uit de vroege en volle middeleeuwen. Ook in 1926 werd nog aardewerk

Nadere informatie

Eigen omgeving Leerboek Drents landschap. September/Oktober 2011

Eigen omgeving Leerboek Drents landschap. September/Oktober 2011 Eigen omgeving Leerboek Drents landschap September/Oktober 2011 Klas: Naam: De lessen Inhoud Les 1 Verkennen omgeving 3 Les 2 Verkennen omgeving 5 Les 3 Esdorpenlandschap 7 Les 4 Balloërveld 11 Les 5 Sporen

Nadere informatie

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is

Nadere informatie

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE BIJZONDERE SCHATTEN LESBRIEF BOVENBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom is

Nadere informatie

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het Meta uit Meteren Tijdens opgravingen in het toekomstige woongebied De Plantage in Meteren (gemeente Geldermalsen) troffen archeologische onderzoekers eind 2010 een aantal crematiegraven uit de IJzertijd

Nadere informatie

Jagers met pijl en boog.

Jagers met pijl en boog. Jagers met pijl en boog. Inleiding. In zijn wondermooie boek Onze vroegste voorouders (2017, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 607 blz) behandelt de Leidse archeoloog Prof. Louwe Kooijmans de herkomst

Nadere informatie

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: Eindredactie, structuur en validatie: Eelco Bruinsma. Projectleiding: Eelco Bruinsma

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: Eindredactie, structuur en validatie: Eelco Bruinsma. Projectleiding: Eelco Bruinsma Fivelsgoud 2 Achtergrondteksten voor docenten bij: TIJDVAK 1: Tijd van jagers en boeren 3000-50 voor Christus (Oorspronkelijke tekst: Jouke Nijman. Bewerking: Merel Thomése. Redactie: Anja Reenders) Eindredactie,

Nadere informatie

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd De Steentijd Het HVR museum beschikt over een uitgebreide steentijdcollectie waarvan een representatief gedeelte permanent wordt tentoongesteld. De collecties zijn gevormd uit schenkingen en bruiklenen

Nadere informatie

Rond en groen De piramiden van Ronse

Rond en groen De piramiden van Ronse Rond en groen De piramiden van Ronse /LEAD/ Volgens de Vlaamse streekauteur Omer Wattez (1857-1935) is Ronse de Parel van de Vlaamse Ardennen. Deze eretitel heeft de stad grotendeels aan zijn geaccidenteerde

Nadere informatie

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je?

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je? Kijktocht OER! basis 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de tijd van de jagers en verzamelaars. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Hoe ze leefden en hoe hun gebied eruitzag,

Nadere informatie

Samenvatting Dit proefschrift gaat over de geschiedenis van prehistorische grafheuvellandschappen in Midden- en Zuid-Nederland, gereconstrueerd door middel van palynologisch onderzoek (onderzoek met behulp

Nadere informatie

Veldgids. Hunebedden

Veldgids. Hunebedden Veldgids Hunebedden Veldgids Hunebedden COLOFON Documenttitel Atlas Hunebedden Datum 23 november 2006 Opdrachtgever Provincie Drenthe Tekst A. Bossema Redactie Fotografie en illustraties A. Voerman J.B.

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense d Werkstuk door een scholier 1890 woorden 30 oktober 2004 7 79 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde De Loonse en Drunense D A. Tot welk landschapstype behoort het

Nadere informatie

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Bijlage 3 bij Nota van Uitgangspunten Strijpsche Kampen Definitief Gemeente Oirschot Grontmij Nederland bv Eindhoven, 11 mei 2007 Verantwoording Titel :

Nadere informatie

Extra: Terpen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/79565

Extra: Terpen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/79565 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 oktober 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/79565 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 RONDE 1: HUNEBEDDEN 1. Wat is een hunebed? A. Een graf B. Een huis C. Een opslag D. Weten we niet 2. Hoe oud zijn de Nederlandse hunebedden?

Nadere informatie

Vroeger, toen hier ijs lag...

Vroeger, toen hier ijs lag... Vroeger, toen hier ijs lag... Opdrachtenboekje bij het geologisch leerpad Datum Naam Boekje Geo-pad 1 Inleiding Vroeger, toen hier ijs lag De titel van dit opdrachtenboekje is niet voor niets gekozen.

Nadere informatie

Foto s der natuur, biodiversiteit

Foto s der natuur, biodiversiteit Zoals u wellicht heeft gemerkt is 2010 het internationale jaar van de biodiversiteit. Met mijn fotoproject hoop ik het bewustzijn van biodiversiteit te verbeteren, want Biodiversiteit is leven Foto s der

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Week 1DEF: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

LANDSCHAPSANALYSE. 3: Landschapsvormen Hoog-Nederland. Sabine Geerlings Academie van Bouwkunst - 27 aprii. 27 september 2013 Academie van Bouwkunst

LANDSCHAPSANALYSE. 3: Landschapsvormen Hoog-Nederland. Sabine Geerlings Academie van Bouwkunst - 27 aprii. 27 september 2013 Academie van Bouwkunst LANDSCHAPSANALYSE 3: Landschapsvormen Hoog-Nederland 27 september 2013 Academie van Bouwkunst Sabine Geerlings Academie van Bouwkunst - 27 aprii Onderwerpen 1. Rivierenlandschap 2. Zandlandschap 3. Krijt-

Nadere informatie

96-(224) 2.0 LOSSE GESTEENTEN

96-(224) 2.0 LOSSE GESTEENTEN 96-(224) 2.0 LOSSE GESTEENTEN Grondboor en Hamer, jrg. 43, no. 5/6, p. 225-227, 3 fig., november 1989 AFZETTINGEN VAN RIJN EN MAAS IN LIMBURG W.M. Felder* In de loop van het Mioceen, 10 tot 7 miljoenn

Nadere informatie

Opdracht 1 en 2. Voorbeeld: Deze toets is dat wel moeilijk; maar het toen is erg belangrijk dat je laat hondje zien wat je kunt.

Opdracht 1 en 2. Voorbeeld: Deze toets is dat wel moeilijk; maar het toen is erg belangrijk dat je laat hondje zien wat je kunt. leestoets Opdracht 1 en 2 In de volgende teksten staan heel wat woorden te veel. Dat komt doordat er iets fout is gelopen bij het printen van de teksten: er zat een virus op de computer en daardoor zijn

Nadere informatie

EXCURSIE TE RHENEN OP 13 OKTOBER 1990 van de LANDELIJKE WERKGROEP STEENTIJD

EXCURSIE TE RHENEN OP 13 OKTOBER 1990 van de LANDELIJKE WERKGROEP STEENTIJD EXCURSIE TE RHENEN OP 13 OKTOBER 1990 van de LANDELIJKE WERKGROEP STEENTIJD Voordracht door Jaap de Vlieger uit Driebergen 1. Even wat geologie van Midden-Nederland We kennen veel tijdvakken bij de ontstaansgeschiedenis

Nadere informatie

De eerste boeren Het dorp

De eerste boeren Het dorp De eerste boeren Later gaan de mensen zelf eten verbouwen. Wortels en bonen, en graan om brood van te bakken. De mensen hebben ook schapen en koeien. De jagers zijn boeren geworden. Het dorp Boeren trekken

Nadere informatie

Vragen over landschappen die we gaan behandelen

Vragen over landschappen die we gaan behandelen Landschappen Vragen over landschappen die we gaan behandelen Wat zijn landschappen? Waar komen ze voor? Hoe zien ze er uit? Welke informatie geven ze? Hoe zijn ze ontstaan? Wat is landschap? Dit? Kerk

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier

Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier Bureauonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 1081 Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier Bureauonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 1081 Definitief

Nadere informatie

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele 2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele andere manier worden vermenigvuldigd of verspreid. traject

Nadere informatie

In deze digitale les worden de volgende onderwerpen rondom de ijstijd besproken:

In deze digitale les worden de volgende onderwerpen rondom de ijstijd besproken: Introductie (bij dia2 ) In deze digitale les worden de volgende onderwerpen rondom de ijstijd besproken: - De laatste ijstijd en het landschap - De dierenwereld - De Neanderthaler - De moderne mens - Jagen

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Het onderzoeksgebied vanuit de lucht bekeken (Foto: Birger Stichelbaut). De

Nadere informatie

Ik heb gekozen voor vier gemeenschappelijke deelvragen, deze behandel ik per landschap.

Ik heb gekozen voor vier gemeenschappelijke deelvragen, deze behandel ik per landschap. Werkstuk door een scholier 2220 woorden 4 maart 2003 6,1 59 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1.1 Inleiding Nederland, een land wat bestaat uit verschillende soorten landschappen. Al deze landschappen

Nadere informatie

Dollard: landschapsontwikkeling en geologie van vóór de Dollardinbraken

Dollard: landschapsontwikkeling en geologie van vóór de Dollardinbraken De Stichting Verdronken Geschiedenis organiseerde in het kader van het project Verhalen van de Eems-Dollard kust in het najaar van 2016 avonden, middagen en excursies waarop zeer uiteenlopende verhalen

Nadere informatie

WANDELROUTE KENNEMERSTRAATWEG POLLEPEL HAMERBIJL ZEVENHUIZERLAAN SIKKELS SPANJAARDSLAAN HOUTWAL WATERPUT PALENCIRCEL WONINGBOUW START HOOGEWEG

WANDELROUTE KENNEMERSTRAATWEG POLLEPEL HAMERBIJL ZEVENHUIZERLAAN SIKKELS SPANJAARDSLAAN HOUTWAL WATERPUT PALENCIRCEL WONINGBOUW START HOOGEWEG WANDELROUTE KENNEMERSTRAATWEG POLLEPEL HAMERBIJL ZEVENHUIZERLAAN SPANJAARDSLAAN SIKKELS HOUTWAL GEBOUWEN UIT DE VROEGE MIDDELEEUWEN WATERPUT PALENCIRCEL WONINGBOUW START HOOGEWEG WONINGBOUW GEBOUWEN UIT

Nadere informatie

N76, Zwartberg, gemeente Genk

N76, Zwartberg, gemeente Genk Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in maart een archeologienota

Nadere informatie

Kijk eens naar de grond. Een blik op het Hagelandse prehistorische bodemarchief

Kijk eens naar de grond. Een blik op het Hagelandse prehistorische bodemarchief Winar Wingense archeologische dienst KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE VAN BELGIË VOOR WETENSCHAPPEN EN KUNSTEN Kijk eens naar de grond. Een blik op het Hagelandse prehistorische bodemarchief 2011 Pierre M.

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4

Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4 Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De bedoeling is, dat je

Nadere informatie

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor.

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor. Om meer te weten te komen over de megalieten van Wéris, is het handig om een klein bezoekje te brengen aan het museum. Het is gewijd aan het megalithisme en het dagelijkse leven tijdens het Neolithicum.

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE

Lesbrief BIJZONDERE SCHATTEN OPDRACHT 1 - SCHATGRAVEN IN DE NOORDZEE Lesbrief Tweede fase voortgezet onderwijs - HAVO/VWO BIJZONDERE SCHATTEN De haven van Rotterdam wordt te klein. Voor de in- en uitvoer van goederen is meer ruimte nodig in de haven. Daarom komt er een

Nadere informatie

Excursie zand en grindwinning Azewijnse Broek in Netterden en IJstijdenmuseum Varsselder.

Excursie zand en grindwinning Azewijnse Broek in Netterden en IJstijdenmuseum Varsselder. P a g i n a 1 Excursie zand en grindwinning Azewijnse Broek in Netterden en IJstijdenmuseum Varsselder. Op zondag 8 november 2015 verzamelden wij om 10.30u met 13 leden bij de ingang van het IJstijdenmuseum,

Nadere informatie

LES 2: HET BODEMARCHIEF 13 - INFORMATIE BIJ LES 2 14 - BIJ LES 2; TEKENINGEN VAN PERIODES 15 - BIJ LES 2: STRIP OVER BODEMLAGEN 20

LES 2: HET BODEMARCHIEF 13 - INFORMATIE BIJ LES 2 14 - BIJ LES 2; TEKENINGEN VAN PERIODES 15 - BIJ LES 2: STRIP OVER BODEMLAGEN 20 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 3 INLEIDING 4 - WAT IS HET 4 - LEERDOELEN 4 - KERNDOELEN 4 - DIDACTISCHE INSTEEK 4 - LESSTOFVERRIJKEND EN SAMENHANG 5 - PLAATS IN LEERLIJN 5 - OPZET EN TIJDSINVESTERING 5 - LESMATERIAAL

Nadere informatie

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk!

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk! Romeinse cijfers Vroeger werd er overal in Romeinse cijfers gerekend. Deze cijfers zijn bedacht door de Romeinen in de Romeinse tijd. Er is geen symbool voor het getal 0. Ze vonden namelijk dat niks maar

Nadere informatie