LANDSCHAPSONTWIKKELINGSPLAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LANDSCHAPSONTWIKKELINGSPLAN"

Transcriptie

1 2 Stand van zaken Landschapsontwikkelingsplan Het afgelopen jaar is er weer van alles gebeurd met de TOP-projecten uit het Landschapsontwikkelingsplan Schouwen-Duiveland is inmiddels gestart. Een mooi moment om terug te kijken op 2012 en vooruit te blikken op 2013! Blijvende promotie buitengebied LANDSCHAPSONTWIKKELINGSPLAN In 2012 hebben we aandacht besteed aan de promotie van het buitengebied en ook in 2013 gaan we hiermee verder. Zo wordt er een leskist ontwikkeld en zijn we gestart met het promotie project Veelzijdig Landschap. Leskist Ons landschap lezen Op dit moment legt het Natuur en milieu-educatief centrum Schouwen-Duiveland de laatste hand aan de leskist. Dit is een lespakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs en overige geïnteresseerden dat bestaat uit vier lessen. Na het volgen van deze serie lessen hebben leerlingen of andere personen die de lessen hebben gevolgd meer kennis over het landschap. Ze leren het landschap op een andere manier bekijken en beleven waardoor het landschap meer en beter wordt gewaardeerd. Les 1 geschiedenis: deze les geeft uitleg over het ontstaan van het landschap van Schouwen-Duiveland. Zo is te zien dat Schouwen-Duiveland in het verleden er heel anders uitzag. Er zijn verschillende gebieden bijgekomen, maar ook zijn verschillende gebieden in de loop der jaren verzwolgen door de golven. Vooral aan de zuidkant zijn dit zeer grote gebieden. Les 2 aardrijkskunde: deze les gaat over landschapselementen. Welke landschapselementen zien we terug op Schouwen-Duiveland? Natuurlijk vallen hier de dijken onder, maar ook de welen, elzemeten en nog vele andere soorten landschapselementen passeren de revue. Na deze twee lessen weten de leerlingen veel meer over ons landschap. Les 3 excursie: deze les bestaat uit het ervaren van wat er is geleerd in de directe omgeving. Welke landschapselementen zien de leerlingen terug in de directe omgeving? Les 4 handvaardigheid: deze les is een doe-les. De kennis die is opgedaan wordt met materialen verwerkt. Na deze lessenserie weten de leerlingen waarom Schouwen-Duiveland met haar veelzijdige landschap er uitziet zoals het er uitziet. Daarnaast kunnen ze de verschillende landschapselementen ook herkennen in het landschap.

2 Veelzijdig landschap 2040: Schouwen-Duiveland is het vakantie-eiland waar gasten en eilanders genieten van het fraaie en veelzijdige landschap. Zo luidt één van onze ambities voortkomend uit de strategische visie Tij van de toekomst. De combinatie van water, natuur en cultuur maakt dat ons eiland ook nu al een geliefde vakantiebestemming of plek om te wonen is. Het landschap is zeer divers. Dijk- en waterlandschappen, het duin en kustlandschap en het (open) agrarisch gebied geven Schouwen-Duiveland haar eigen identiteit. De identiteit van een bijzonder eiland in de Zeeuwse Delta. Er wordt door diverse partijen flink geïnvesteerd in het landschap. Tijd om dit eens extra onder de aandacht te brengen. Dit gaan we doen met het project Veelzijdig Landschap dat erop is gericht om samen met onze partners het veelzijdige landschap van Schouwen-Duiveland te promoten aan de hand van uitvoeringsprojecten en activiteiten die plaats gaan vinden in 2013 en Cultuurhistorische elementen Als gemeente willen we ons landschap met haar cultuurhistorische elementen beter in de schijnwerpers zetten. Een goede inventarisatie is hiervoor noodzakelijk. Op initiatief van de heemkundige vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland zijn in de polder Dreischor de aanwezige cultuurhistorische elementen geïnventariseerd. Deze inventarisatie heeft 38 objecten opgeleverd. Dit is een mooi begin voor een totaalinventarisatie. 1. gemaal 2. pasveersloot 3. muraltmuur 4. beldert, voormalige landbouwhaven 5. PZEM hoogspanningsgebouwtje 6. De Korenbijter, Helleweg 2 7. De Kievitshoek, Helleweg 1 8. Kapiteinsweg Kapiteinsweg Kapiteinsweg Kapiteinsweg Willemswoeve, Zorgesweg Zorgesweg Noordhoek, Zorgesweg Den Salomon, Zorgesweg Zorgesweg 1 (geen waardevolle elementen) 17. De Hoonaard? Welleweg Maaye, Oudsweg De rentmeester, Blindeweg Lettaerde, Blindeweg Elfgemeten, Blindeweg Het Hoefje, Blindeweg Molenweg Molenweg Zuiddijkweg Lindehoeve, Zuiddijkweg De kleine Schorre, Zuiddijk Het Zwarte paard, Langeweg Annahof Zuiddijk Zuiddijk Westerhoeve, Platteweg De Kons, Daniel Lopse Hockseweg Teelhoeve, Gaanderseweg 34. Mon Desir, Gaanderseweg De Villa, Gaanderseweg De Hond, Gaanderseweg Krugersdorp, Gaanderseweg Meeuwseweg, een van de einig vergeblevenonverharde wegen (nu fietspad)

3 Inmiddels is er een start gemaakt met de polder Vierbannen. Het is de bedoeling om alle polders op Schouwen-Duiveland te inventariseren. Hulp daarbij is gewenst. Wilt u mee zoeken naar cultuurhistorische elementen in de polders van Schouwen-Duiveland of beschikt u over informatie? Meld u aan bij mevrouw Geluk (riageluk@zeelandnet.nl / ). Als de inventarisatie gereed is, willen we aan de hand van deze informatie thematochten ontwikkelen. Verhalen over landschap Er zijn plannen voor een project voor de bovenbouw van de basisscholen van Schouwen-Duiveland, waarin het landschap van Schouwen-Duiveland centraal staat. Het project heet: Kiekus Week van het Landschap. Het is een initiatief van het Regionaal Educatief Platform waarin de musea van Schouwen- Duiveland samenwerken met de stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Het project wordt gecoördineerd door Wido Blokland, namens de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland. De plannen verkeren in een vergevorderd stadium. De basisscholen zijn benaderd en de musea hebben aantrekkelijke programma s samengesteld waarin ze ieder vanuit hun eigen collectie of werkgebied workshops en andere activiteiten rondom het landschap organiseren voor de leerlingen. De voornemens zijn om dit in juni 2013 uit te voeren. De gemeente Schouwen-Duiveland ondersteunt dit initiatief en heeft hiervoor een bijdrage toegezegd van maximaal Het project zal onder andere resulteren in verhalen die de leerlingen gaan schrijven over het landschap van Schouwen-Duiveland of onderdelen daarvan. Dit is een van de manieren waarop de leerlingen actief bezig kunnen zijn met het landschap. Haven de Staart In de buurt van Sirjansland daar waar de Rampertsedijk, de Dillingsweg en de Noorddijk samenkomen, lag in het verleden een landbouwhaven; Haven de Staart. Bij het afsluiten van Dijkwater van de Grevelingen verloor de haven zijn functie. Door de jaren heen verdween verder de verbinding tussen de haven en Dijkwater en werd de haven overwoekerd door planten en struiken. Als u er nu langs rijdt, is er dan ook niet veel meer van deze verloren cultuurhistorische haven te zien.

4 Bijzondere haven De haven was toch wat meer bijzonder dan de andere landbouwhavens, omdat deze een spuikom bezat. Hierdoor kon de haven en de toegang iedere keer eenvoudig schoon gespoeld worden. De andere landbouwhavens aan de Grevelingenkant zijn inmiddels aangepast en in gebruik als jachthaven. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een plan en het zoeken naar financiën voor het terugbrengen van landbouwhaven de Staart in oude glorie. Helaas is de haven, nadat deze niet meer in gebruik was als haven, gebruikt als stortplaats van afval. Om de haven weer terug te brengen als monument, moet dus ook (een gedeelte van) de stort worden verwijderd. Er is onderzoek gedaan naar de mate van verontreiniging en naar de hoeveelheid grond die afgevoerd moet worden om de haven weer in volle glorie terug te brengen. Alles bij elkaar gaat het flink wat geld kosten en we zijn op dit moment dan ook aan het bekijken waar we dit geld vandaan kunnen halen. Als dat lukt, is het de bedoeling om dit jaar nog met de werkzaamheden te starten. Rustplekken en uitzichtpunten Om het landschap beter te kunnen beleven zijn we bezig met het vergroten van het aantal rustplekken en uitzichtpunten. Deze rustpunten bevinden zich langs wegen, fietspaden en op andere plekken met een bijzonder uitzicht. - Uitzichtpunt Poortambacht Eén van deze locaties waar een rustplek gecreëerd is, is de locatie in Poortambacht achter de Nunnenplaat. Aan de buitenzijde van de daar aanwezige windwal is een uitzichtpunt gemaakt waardoor u goed zicht heeft op de daar ontwikkelde natuur, bekend onder de naam plan Tureluur of de Zuidkust van Schouwen. Een echt belevingspunt dat in 2012 op feestelijke wijze in gebruik is genomen tijdens

5 de boomfeestdag. Op deze dag is de plek, waar de herkenbare schanskorven zijn toegepast als zitelement, verder verfraaid met groen, bomen en een haag. - Uitzichtpunt Deelgebied 10 en 12 In 2013 en 2014 worden de laatste deelgebieden van de natuurontwikkeling Zuidkust van Schouwen gerealiseerd. Het project is daarmee afgerond. Deze gebieden die zich ten westen en ten noorden van Zierikzee bevinden, worden voorzien van uitkijk- en belevingspunten. Deelgebied 12, het gebied tussen de Zandweg en de Nieuwe Koolweg wordt zelfs voorzien van twee punten! Er komt een uitkijkpunt bij de voormalige bebouwing aan de Gasthuisdreef en ook langs het te realiseren fietspad in het gebied wordt een punt gerealiseerd. In deelgebied 10, het gebied ten Noord-Westen van het havenkanaal, legt de gemeente in overleg met Vereniging Natuurmonumenten een uitkijkpunt over het natuurgebied aan. Dit uitkijkpunt wordt verbonden met het buitendijkse fietspad. Het buitendijkse fietspad realiseert projectbureau Zeeweringen als zij de dijk tussen Borrendamme/Boerenweg en de Keersluis gaat voorzien van een nieuwe steenbekleding. Het uitkijkpunt wordt gesitueerd aan het einde van een hol pad in de vorm van een plateau. Deze uitbouw zorgt ervoor dat u nagenoeg over een hoek van 270 graden de natuur kan bekijken. Doordat dit bastion op een goede 175 meter van de dijk ligt in het natuurgebied, voelt u zich echt één met de natuur. - Rustpunt Havenhoofd Doordat het projectbureau Zeeweringen in 2013 tijdens de dijkversterkingen ook een onderhoudspad realiseert dat gebruikt kan worden als fietspad, ontstaat er een fietspad ten westen langs het havenkanaal naar het havenhoofd en van het havenhoofd naar het bestaande fietspad langs de Oosterschelde. Er komt dus een ontsluiting naar het havenhoofd. Het havenhoofd is een perfecte plek om de Oosterschelde te ervaren. U krijgt op dit punt een goed beeld over het havenkanaal en de boten die daar varen, de boten op de Oosterschelde, maar ook een prima zicht op bruinvissen die zich vaak op die plaats ophouden. Het schijnt de plek te zijn van de Oosterschelde om bruinvissen te zien. Vandaar dat het de bedoeling is om in 2013 op het havenhoofd een uitkijkpunt te realiseren voor de bruinvis. We willen schanskorven plaatsen waarop gezeten kan worden en daarnaast nog panelen met informatie over de specifieke plek en de bruinvis. Dit punt realiseert de gemeente met ondermeer Nationaal Park Oosterschelde en stichting Rugvin. LOP bank: stand van zaken Ook zijn we in 2012 aan de slag met het maken van een specifieke (picknick)bank als een stuk voor de herkenbaarheid van de rustplekken. Omdat het een bank moest zijn die niet te veel last heeft van vandalisme, is er gekozen voor een bank van metaal. Daarnaast is de bank zo ontworpen dat hij op een betonnen plaat gemonteerd kan worden. Dit maakt hem onderhoudsvriendelijk en helpt voorkomen dat gras en andere planten de bank overwoekeren. De 1e versie van de bank staat op dit moment voor het gemeentehuis. Gedurende de maand oktober heeft iedereen de gelegenheid gekregen om opmerkingen te maken over de bank. Er zijn een behoorlijk aantal reacties binnengekomen Op dit moment passen we het ontwerp aan naar aanleiding van de reacies. We houden u op de hoogte!

6 Faunatoren Oosterland In Oosterland is het initiatief ontstaan om de daar aanwezige ruïne van een vroegere transformatortoren aan de Hoge Maireweg om te vormen tot een faunatoren. Bouwbedrijf Capelle wil samen met anderen en met steun van Europese subsidie en een gemeentelijke bijdrage de toren weer opknappen. Hierdoor ontstaat een ideale nestgelegenheid voor een groot aantal dieren. De verwachting is dat de toren na realisatie kan dienen als huisvesting voor ondermeer spitsmuizen, egels, insecten, kerkuil, mussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Op deze manier wordt de biodiversiteit in de omgeving van Oosterland gestimuleerd en krijgt de vervallen toren weer een nieuwe bestemming. De toren ligt aan het nieuwe rondje Oosterland, dat deel uitmaakt van het Wandelpadennetwerk Schouwen-Duiveland. Als de initiatiefnemers het benodigde geld bij elkaar krijgen, wordt de toren naar verwachting in 2013 of 2014 gerealiseerd.

7 Wandelpadennetwerk Het afgelopen jaar is er onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Zeeland hard gewerkt aan het wandelpadennetwerk op Schouwen-Duiveland en het resultaat mag er zijn. In totaal is ongeveer 300 km aan wandelroutes gerealiseerd, waarvan 100 km bestaande routes die opnieuw worden bewegwijzerd. Van de 300 km is ruim 18 km pad over boerenland. Wekelijks is een groep vrijwilligers bezig met deze bewegwijzering, zij plaatsen routepalen en monteren bordjes met richtingpijlen. Langs de routes worden bestaande informatiepanelen vernieuwd of hersteld en er komen ook nieuwe informatiepanelen over wetenswaardigheden langs de paden. Binnen het netwerk komen diverse wandelingen over interessante thema s op het eiland; bijvoorbeeld: de visserij in Bruinisse, het ontstaan van de Kop, de watersnoodramp en een kinderroute over de Vikingen in Burgh. Daarnaast wordt in het kader van de landschapsversterking op zeven dijken de beplanting met bomen vernieuwd en uitgebreid. Verder zijn op diverse dijken rasters hersteld, dammen verlegd en aangelegd, komen er twee trekpontjes en trappen over twee dijken. Dit alles om de wandelmogelijkheden op Schouwen-Duiveland te verbeteren. Op donderdag 18 april 2013 wordt het nieuwe wandelpadennetwerk officieel geopend! Tot slot.. En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze update over de TOP projecten. Zoals u heeft kunnen lezen staan we ook in 2013 zeker niet stil. Het wordt wederom een mooi jaar vol met activiteiten en projecten in het kader van landschapsontwikkeling op Schouwen-Duiveland. Wij willen u hartelijk danken voor uw interesse en heeft u vragen of suggesties laat het ons weten! U kunt hievoor contact opnemen met Brechje van Gils via brechje.van.gils@schouwen-duiveland.nl.

8 Laan van St. Hilaire SH Zierikzee Postadres: Postbus JA Zierikzee T (0111) F (0111) gemeente@schouwen-duiveland.nl

Landschapsontwikkelingsplan

Landschapsontwikkelingsplan Landschapsontwikkelingsplan Schouwen-Duiveland Evaluatie 2011-2013 en vervolg Inhoud 1. Inleiding 5 2. Verantwoording TOP-projecten 2011 2013 7 2.1 De TOP-projecten 2011-2013 7 2.2 De resultaten 7 2.3

Nadere informatie

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008)

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008) Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland Voortgangsrapportage (19 november 2008) Weg- en bermbeplanting WS (groenstructuur) Indiener: Waterschap Zeeuwse Eilanden Investeringen: 104.672 SGB-bijdrage:

Nadere informatie

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Deelgebied West Zeeuws-Vlaanderen Zuidwest-Zeeland een van de 20 nationale landschappen Bekijk Nederland opnieuw Voortgangsrapportage Inhoudsopgave Projecten in uitvoering

Nadere informatie

LANDSCHAPSONTWIKKELINGSPLAN

LANDSCHAPSONTWIKKELINGSPLAN 6 LANDSCHAPSONTWIKKELINGSPLAN januari 2017 Stand van zaken Landschapsontwikkelingsplan Ook in 2016 is gewerkt aan de TOP-projecten uit het landschapsontwikkelingsplan (LOP) van Schouwen-Duiveland. In deze

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

Plan Tureluur in Servicecentrum Kerkwerve

Plan Tureluur in Servicecentrum Kerkwerve Informatiebulletin Nationaal Park Oosterschelde december 2005, nummer 16 Bron: Informatiebulletin Nationaal Park Oosterschelde Voor activiteiten overzicht kijk op www.npoosterschelde.nl Oosterscheldekering

Nadere informatie

Beverroute - Rondje Grevelingen, groo...

Beverroute - Rondje Grevelingen, groo... Beverroute - Rondje Grevelingen, groo... Nederland Zuid Holland Ouddorp 80,66 (ongeveer 4:44 u) Fietsroute 559023 + - 69 57 58 59 41 71 84 86 98 95 97 78 90 91 67 Leaflet (http://leafletjs.com) 2017 Falkplan

Nadere informatie

Wandel voordelen voor iedereen!

Wandel voordelen voor iedereen! Even Bijpraten... Juli 2012 Deze informatie ontvangt u omdat u direct betrokken bent bij een wandelnetwerk in Zeeland. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties dan kunt u deze sturen naar onderstaand

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Overzicht activiteiten en resultaten 2011 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal Park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen : Informatiezuilen

Nadere informatie

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid Buitendijks erfgoed Congresgebouw Buitendijks erfgoed de Doelen, in het kustgebied en het gemeentelijk Leeuwarden beleid Waarom buitendijks erfgoed op nemen in het gemeentelijk beleid? Bij de vaststelling

Nadere informatie

GRONDPRIJSBRIEF gemeente Schouwen-Duiveland

GRONDPRIJSBRIEF gemeente Schouwen-Duiveland GRONDPRIJSBRIEF 2019 gemeente Schouwen-Duiveland Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland in zijn vergadering van 18 december 2018 en in werking getreden

Nadere informatie

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland SCHOUWEN-DUIVELAND KLIMAATBESTENDIG Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de neerslag neemt toe. Studies brachten de huidige en toekomstige uitdagingen in kaart,

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

4301 HR Zierikzee Vraagprijs: k.k.

4301 HR Zierikzee Vraagprijs: k.k. Hem 26 4301 HR Zierikzee Vraagprijs: 59.000 k.k. Bouwperceel van 177 m2 in het centrum van Zierikzee. In de autoluwe straat de Hem, bieden wij te koop aan een bouwperceel met bouwvergunning op 177 m2 eigen

Nadere informatie

Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door

Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Jolien Schroot en Herman Stikkel Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Jolien Schroot en Herman Stikkel 1 Fietsen in je eigen

Nadere informatie

GRONDPRIJSBRIEF 2017

GRONDPRIJSBRIEF 2017 GRONDPRIJSBRIEF 2017 GEMEENTE SCHOUWEN-DUIVELAND 1 Inhoud 1. Woningbouw 1.1 Bruinisse - WBP Riekusweel 4 1.2 Kerkwerve - WBP Vuuf Gemeten 2 1.3 Nieuwerkerk - WBP d Heule 2 1.4 Oosterland - WBP Oostkenshil

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

OP PAD MET DE GIDSEN VAN STAATSBOSBEHEER

OP PAD MET DE GIDSEN VAN STAATSBOSBEHEER OP PAD MET DE GIDSEN VAN STAATSBOSBEHEER JULI 2015 Donderdag 2 juli 19.00 uur Meeuwenduinen Dinsdag 7 juli 19.00 uur Boswachterij Westerschouwen Woensdag 8 juli 13.30 uur KABOUTERPAD voor de kleuters Donderdag

Nadere informatie

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45 *Z089685A57C* Naam project Gegevens aanvrager Kwaliteitsbeleving Havenkanaal Oude-Tonge Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres: pia Postadres: Postbus 1000 4330 ZW Middelburg Rijkswaterstaat Zeeland Projectbureau Zeeweringen pia Waterschap Scheldestromen Kanaalweg

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Case Plompetoren Analyse 1. Project Plompetoren 2. Kansen Nationaal Park Oosterschelde Extra: Lange termijn perspectief Zeeweringen 21 eeuw Case Plompetoren Projectgroep: -

Nadere informatie

SAMENVATTING PLANBESCHRIJVING BRUINISSEPOLDER, VLUCHTHAVEN ZIJPE, STOOFPOLDER TOT BRUINISSE PZDT-R ONTW. VERBETERING STEENBEKLEDING

SAMENVATTING PLANBESCHRIJVING BRUINISSEPOLDER, VLUCHTHAVEN ZIJPE, STOOFPOLDER TOT BRUINISSE PZDT-R ONTW. VERBETERING STEENBEKLEDING SAMENVATTING PLANBESCHRIJVING BRUINISSEPOLDER, VLUCHTHAVEN ZIJPE, STOOFPOLDER TOT BRUINISSE PZDT-R-11258 ONTW. VERBETERING STEENBEKLEDING PROJECTBUREAU ZEEWERINGEN 10 oktober 2011 075686597:A - Definitief

Nadere informatie

Dijktraject Hoedekenskerke "restant" in relatie tot het voormalige wachthuisje voor het veer Hoedekenskerke- Terneuzen

Dijktraject Hoedekenskerke restant in relatie tot het voormalige wachthuisje voor het veer Hoedekenskerke- Terneuzen Rijkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Leden PPZ-overleq memo Dijktraject Hoedekenskerke "restant" in relatie tot het voormalige wachthuisje voor het veer Hoedekenskerke- Terneuzen PIa Waterschap

Nadere informatie

Achterbanraadpleging Natuurbeleving

Achterbanraadpleging Natuurbeleving Achterbanraadpleging Natuurbeleving Regionaal debat Rockanje, 30 september 2014 Het programma van deze avond: Presentatie landelijke achterbanraadpleging Debat over een aantal vraagstukken rondom natuurbeleving

Nadere informatie

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder NIEUWSFLITS #1 2016 Leiden, 7 januari 2016 Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder De zeven werkbijeenkomsten die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft georganiseerd

Nadere informatie

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE De Meeldijk vormt de grens van s-heer Arendskerke en de Ankeverepolder. Beide polders bevinden zich op een oude kreekrug, die zich van Goes via s-heer Arendskerke richting Lewedorp uitstrekt. 12. Meeldijk

Nadere informatie

LESMATERIAAL NME CENTRUM SCHOUWEN-DUIVELAND OVER LANDSCHAP

LESMATERIAAL NME CENTRUM SCHOUWEN-DUIVELAND OVER LANDSCHAP NME-Centrum Schouwen-Duiveland p/a Radarschool De Zonnewijzer I.M. van der Bijlstraat 15, Zonnemaire Postadres: Postbus 245 4300 AE Zierikzee ada.schreurs@nmesd.nl www.nmeschouwenduiveland.nl LESMATERIAAL

Nadere informatie

Maandag 19 februari 2007

Maandag 19 februari 2007 Maandag 19 februari 2007 - Sjoerd - Matthijs - Robin - Dennis - Ramon Met z n allen naar de Plompe Toren Openingstijden voor bezichtiging. Dagelijks van 10.00 17.00 uur Burghsluis Burghsluis ligt aan de

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

Aanleiding en uitgangspunt

Aanleiding en uitgangspunt NatuurVisie COLOFON Partij: ChristenUnie Zeeland Fractievoorzitter: Jan Henk Verburg Opsteller visie: Ria Rijksen Datum: maart 2016 Contact: fractie@zeeland.christenunie.nl Aanleiding en uitgangspunt De

Nadere informatie

Reizende Expositie reist voort

Reizende Expositie reist voort Informatiebulletin Nationaal Park Oosterschelde april 2005, nummer 14 Bron: Informatiebulletin Nationaal Park Oosterschelde Voor activiteiten overzicht kijk op www.npoosterschelde.nl Oosterscheldekering

Nadere informatie

4328 EL Burgh-Haamstede Koopprijs: 695.000 v.o.n.

4328 EL Burgh-Haamstede Koopprijs: 695.000 v.o.n. Hogezoom 94 4328 EL Burgh-Haamstede Koopprijs: 695.000 v.o.n. Bouwkavel Royale bouwkavel aan de rand van natuurgebied de Vroongronden Op de Kop van Schouwen, direct aan het natuurgebied de Vroongronden

Nadere informatie

Landschappelijk advies. Ontwikkeling Heereweg 460/460a, Lisse

Landschappelijk advies. Ontwikkeling Heereweg 460/460a, Lisse Landschappelijk advies Ontwikkeling Heereweg 460/460a, Lisse Landschapsbeheer Zuid-Holland Landschappelijke Advies ontwikkeling Waddinxveen, 12 september 2011 Opdrachtgever : Familie Bergman Tekst : Pieter

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Kustversterking Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering is. Uit dit

Nadere informatie

Terrein inrichting Plompe Toren

Terrein inrichting Plompe Toren Terrein inrichting Plompe Toren Atelier de Lyon Rietveld Landscape December 2011 Voorlopig ontwerp Plompe Toren Huidig situatie Plompe Toren Voorlopig ontwerp Voorlopig ontwerp: aanzicht vanaf Oosterschelde

Nadere informatie

Appelmarkt 2. 4301 CA Zierikzee Vraagprijs: 1.495 euro p/m. Vraa. Karakteristiek winkelpand te huur op unieke A-1 locatie van Zierikzee.

Appelmarkt 2. 4301 CA Zierikzee Vraagprijs: 1.495 euro p/m. Vraa. Karakteristiek winkelpand te huur op unieke A-1 locatie van Zierikzee. Appelmarkt 2 4301 CA Zierikzee Vraagprijs: 1.495 euro p/m Vraa Karakteristiek winkelpand te huur op unieke A-1 locatie van Zierikzee. In de eeuwenoude binnenstad van Zierikzee wordt op A1 locatie, precies

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Havenhoofd Harderwijk

Havenhoofd Harderwijk Oktober 00000.B2016 Havenhoofd Harderwijk INHOUD VOORWOORD BEELDENREEKS PLATTEGROND LUCHTFOTO S ONTWERPVISIE CONCLUSIE IMPRESSIES VOORWOORD Gemeentebelang Harderwijk-Hierden maakt zich sterk voor het weer

Nadere informatie

Herinrichting en Dijkversterking Vissershaven Bruinisse

Herinrichting en Dijkversterking Vissershaven Bruinisse Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu burgemeester Gerhardus Cornelis Geertrudis Maria Rabelink, handelend ter uitvoering van het besluit van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ONTWIKKELING

NIEUWSBRIEF ONTWIKKELING NIEUWSBRIEF ONTWIKKELING 2016 JOHANNAPOLDER DE GROENE LOPER KOP VAN DE HAVEN BESTE BEWONER, GEINTERESSEERDE, Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde is gestart met een kwaliteitsimpuls van de Johannapolder,

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Maarstraat 12. 4301 HA Zierikzee Vraagprijs: 129.000 k.k. Vraa. Winkelpand direct gelegen aan het sfeervolle plein van de Maarstraat.

Maarstraat 12. 4301 HA Zierikzee Vraagprijs: 129.000 k.k. Vraa. Winkelpand direct gelegen aan het sfeervolle plein van de Maarstraat. Maarstraat 12 4301 HA Zierikzee Vraagprijs: 129.000 k.k. Vraa Winkelpand direct gelegen aan het sfeervolle plein van de Maarstraat. In de binnenstad van Zierikzee, gelegen aan het sfeervolle plein met

Nadere informatie

4301 HZ Zierikzee Huurprijs: 650/mnd.

4301 HZ Zierikzee Huurprijs: 650/mnd. Verrenieuwstraat 6 4301 HZ Zierikzee Huurprijs: 650/mnd. Vraa Winkelpand gelegen tegenover het MontMaertre plein. Dit winkelpand is gelegen op een centrale locatie aan het einde van de Verrenieuwstraat,

Nadere informatie

memo Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur Algemeen

memo Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur Algemeen /,~ Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu memo Aanleg en onderhoud nestplaatsen Algemeen ("bijen hotels") voor Schorzijdebij Rijkswaterstaat Projectbureau pia Waterschap Scheldestromen

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Uiterdijk 33 Zoelen

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Uiterdijk 33 Zoelen GEMEENTE BUREN Toelichting landschappelijke inpassing Uiterdijk 33 Zoelen Toelichting landschappelijke inpassing Projectnr.061-083 / november 2016 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Planlocatie...

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

WaterschapScheidestromen Provincie Zeeland, afdeling Water, Bodem en Natuur T.a.v. de heer P. Sinke Postbus AD MIDDELBURG

WaterschapScheidestromen Provincie Zeeland, afdeling Water, Bodem en Natuur T.a.v. de heer P. Sinke Postbus AD MIDDELBURG WaterschapScheidestromen Provincie Zeeland, afdeling Water, Bodem en Natuur T.a.v. de heer P. Sinke Postbus 165 4330 AD MIDDELBURG uw brief uw kenmerk ons kenmerk bijlagen : 2013009520 : 1 behandeld door

Nadere informatie

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE in relatie tot de dijk Hieronder zijn vanuit het thema de belangrijkste aandachtspunten van de dijken in relatie tot de omgeving samengevat. Hierbij is de indeling

Nadere informatie

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ).

Camping Achter Port Zélande ligt camping Port Zélande. Deze camping ligt midden in de natuur met veel ruimte en rust. (tel ). De Duindoorn is één van de eerste struiken die zich in een duingebied vestigt. Hij wordt dan ook pionierplant genoemd, die gemakkelijk in het voedselarme zand wortelt en de grond daarmee geschikt maakt

Nadere informatie

Huize Cartils. Cartils 2A, 6286 NA te Wittem. Samenvatting

Huize Cartils. Cartils 2A, 6286 NA te Wittem. Samenvatting Huize Cartils Cartils 2A, 6286 NA te Wittem Pesaken 2 6 6271 PB Gulpen T 043 323 35 11 info@klemen t2.com www.klement2.com IBAN NL62 ABNA 0537 2583 88 KVK 61719765 BTW NL 854460500B01 Samenvatting In de

Nadere informatie

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging)

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Midden-Delfland als Wandellandschap Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Wandelpaden in Midden-Delfland voor het voetlicht Opbouw van de presentatie:

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid.

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid. Openbare verlichting in de gemeente Oss Gemeente Oss zorgt ervoor dat de openbare ruimte in Oss verlicht is. We gebruiken hiervoor verschillende soorten verlichting. Hieronder leest u waarom en wanneer

Nadere informatie

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Natuur&Zo Oostkant 1 4531 HA Terneuzen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De respondenten... 4 Informatievoorziening... 5 Gebruik van

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overzicht van het Plangebied... 3 3 Ambitie... 3 4 Scope... 4 5 De opgave... 4 6 Fasering...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Menroute De Tureluurroute ca. 18 km

Menroute De Tureluurroute ca. 18 km MENROUTES OP SCHOUWEN-DUIVELAND Menroute De Tureluurroute ca. 18 km De menroutes op Schouwen-Duiveland zijn samengesteld voor twee doelgroepen, a. Voor leden van de Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland

Nadere informatie

renm/pvs/07ink Onderwerp Recreatieve functie dijktrajecten Kisters of Suzanna's Inlaag en Schelphoek Oost

renm/pvs/07ink Onderwerp Recreatieve functie dijktrajecten Kisters of Suzanna's Inlaag en Schelphoek Oost 'ooj '. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Gemeente Schouwen-Duiveland T.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 5555 4300 JA ZIERIKZEE ing. R.H.M. Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Communicatie & Educatie; Overzicht resultaten 2012 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Bijen. Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken

Bijen. Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken Bovenbouw De natuur beleven doe je buiten, maar onderzoeken kun je ook binnen! Met dit veldwerkmateriaal kunnen de leerlingen zowel buiten als binnen aan de slag rond thema s als vogels, water, afval en

Nadere informatie

situering projectlocatie aan de historische kerkring van Wissekerke Landgoed Wissekerke

situering projectlocatie aan de historische kerkring van Wissekerke Landgoed Wissekerke situering projectlocatie aan de historische kerkring van Wissekerke geomorfologie getijdevlakte kreekrug getijdevlakte projectlocatie ligt op de kreekrug op de overgang naar het voormalige getijdevlak

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

De Keenesluis komt weer tot leven! Het creëren van een verpoosplek en h et beleefbaar maken van zeldzaam Nederlands erfgoed. ^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^ļ

De Keenesluis komt weer tot leven! Het creëren van een verpoosplek en h et beleefbaar maken van zeldzaam Nederlands erfgoed. ^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^ļ I -;ļ-- De Keenesluis komt weer tot leven! Het creëren van een verpoosplek en h et beleefbaar maken van zeldzaam Nederlands erfgoed. Doĩpsĩaaå 1 Fijnaaĩt ^ ^ ^ ^ ^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^ļ»v'^ r, K h Vil

Nadere informatie

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen. Naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in

Nadere informatie

WESTSTRAAT 25 TE DREISCHOR BROCHURE

WESTSTRAAT 25 TE DREISCHOR BROCHURE WESTSTRAAT 25 BROCHURE TE DREISCHOR Zoekt u een boerderijwoning met apart gastenverblijf of met grote schuur of zou u wel een B&B willen beginnen dan is dit een uitmuntende object voor uw doeleinden. Wij

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee t Paelsteenveld, Geef ons uw idee A. Inleiding t Paelsteenveld is een 10 hectare groot park in de kustgemeente Bredene. De dahliatuin telt variëteiten uit alle windstreken die s zomers de omgeving opfleurt.

Nadere informatie

Groede Podium Groede. Een interactieve kustcorridor voor jong en oud

Groede Podium Groede. Een interactieve kustcorridor voor jong en oud Groede Podium Groede Een interactieve kustcorridor voor jong en oud Bunkers Binnenplaats Paden Plankaart Groede Podium Een interactieve kustcorridor voor jong en oud Tussen Groede-dorp en Groede-bad is

Nadere informatie

Totale lengte 8 km route 2017 = 29,6 km (2016 was 34 km)

Totale lengte 8 km route 2017 = 29,6 km (2016 was 34 km) Routebeschrijving Avondvierdaagse 2017 Dinsdag 8 Km (7,8 km) Start: Havenpark, Oude Haven, Nieuwe haven, Hoofdpoortstraat, Laan van St. Hilaire,, eerste weegje Havenweg Weldamseweg Levenstrijd dijk omhoog

Nadere informatie

Dijkpark elzenhagen-zuid

Dijkpark elzenhagen-zuid Dijkpark elzenhagen-zuid amsterdam Hoogstedelijk wonen in een wollige groene wereld Sequentie van parken tussen IJ en Waterland Park Elzenhagen : een park in een park Beplantingsprincipe Park Elzenhagen

Nadere informatie

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN Uniek erfgoed Zo bijzonder als het Noorder Dierenpark was, zo bijzonder is ook haar ruimtelijke erfenis. Misschien nog wel

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Laarzenpad Kollumerzwaag

Laarzenpad Kollumerzwaag Laarzenpad Kollumerzwaag 1. Inleiding Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland c.a. Het is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. In 1443 kwam het dorp

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst. Sluiting Blusgroep Dreischor. 17 maart 2014

Bewonersbijeenkomst. Sluiting Blusgroep Dreischor. 17 maart 2014 Bewonersbijeenkomst Sluiting Blusgroep Dreischor 17 maart 2014 Welkom! Kennismaking Blusgroep Dreischor Project Maatwerk Brandweer Sluiting blusgroep Dreischor Brandweerzorg in de toekomst Wat zijn de

Nadere informatie

gebiedsontwikkeling perkpolder hulst

gebiedsontwikkeling perkpolder hulst gebiedsontwikkeling perkpolder hulst De ontwikkeling van een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatielandschap Gebiedsontwikkeling Perkpolder De ontwikkeling van een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatielandschap

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

VERZEKERD VAN LANDSCHAP!

VERZEKERD VAN LANDSCHAP! VERZEKERD VAN LANDSCHAP! Jaarbericht 2013 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap VERZEKERD VAN LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap;

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

ONZE HUNZE. projectendocument

ONZE HUNZE. projectendocument ONZE HUNZE projectendocument In dit document staan de uitgewerkte project ideeën voor Onze Hunze samengevat. De ideeën zijn uitgewerkt door de regiegroep Onze Hunze Gieterveen* nav een bijeenkomst en veldbezoek.

Nadere informatie

Nota Recreatiewoningen

Nota Recreatiewoningen Nota Recreatiewoningen Inhoud 3 4 Inleiding 1 Probleemstelling Mede vanwege de economische crisis en het instorten van de (reguliere) woningenmarkt hebben zich bij de gemeente Schouwen-Duiveland diverse

Nadere informatie

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht Staatsbosbeheer - landelijk informatiecentrum Postbus 1300, 3970 BH Driebergen T 030-6926213 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen

Nadere informatie

Graag z.s.m. aanmelden i.v.m. reserveringen, later aansluiten wordt lastig.

Graag z.s.m. aanmelden i.v.m. reserveringen, later aansluiten wordt lastig. Beste Tuf Tuffers, Zondag 21 augustus hebben we de verrassingstocht. Hiervoor gaan we verkassen. Wie heeft er een mogelijkheid om solexen te vervoeren? Vertrek uiterlijk 10.15 uur vanuit ons nieuwe stamcafé

Nadere informatie

MOO-locaties. Noordzee Noordzee Noordzee. Waddenzee Texel 't Horntje 206 207. Rijnmond Oostvoornse meer Westvoorne 302 303. Lok-nr Lokatie X Y

MOO-locaties. Noordzee Noordzee Noordzee. Waddenzee Texel 't Horntje 206 207. Rijnmond Oostvoornse meer Westvoorne 302 303. Lok-nr Lokatie X Y MOO-locaties Lok-nr Lokatie X Y 203 204 Wrak 'Gulf op Panama' 100.73 551.73 Wrak 'Sylvia' 109.45 574.44 Noord-Holland Huisduinen 205 233 West-kapelle West-Kapelle 272 Vluchthaven 307 Kaaphoofd 110.80 553.00

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Globaal plan

Globaal plan Globaal plan Galgenweelpark De opzet voor het Galgenweelpark is een natuurlijk ogend park dat toegankelijk is voor een groot aantal verschillende gebruikers. Een fietspad, een Finse looppiste, verschillende

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

BOGERDHOF 7 DREISCHOR BROCHURE

BOGERDHOF 7 DREISCHOR BROCHURE BROCHURE BOGERDHOF 7 DREISCHOR In het mooiste dorp van het eiland Schouwen-Duiveland, Dreischor, staat deze goed onderhouden, half vrijstaande woning met garage. De woning is voorzien van een compleet

Nadere informatie

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Deelgebied Zak van Zuid-Beveland Zuidwest-Zeeland een van de 20 nationale landschappen Bekijk Nederland opnieuw Voortgangsrapportage Inhoudsopgave Projecten in uitvoering

Nadere informatie

4318 TR Brouwershaven Vraagprijs: k.k.

4318 TR Brouwershaven Vraagprijs: k.k. da Meeuwenstein 67 4318 TR Brouwershaven Vraagprijs: 124.000 k.k. Vrijstaande recreatiewoning in de luwte van het Grevelingenmeer! Deze vrijstaande recreatiewoning met tuinhuis ligt aan de rand van het

Nadere informatie

4301 HB Zierikzee Vraagprijs: 225.000 k.k.

4301 HB Zierikzee Vraagprijs: 225.000 k.k. Melkmarkt 3 4301 HB Zierikzee Vraagprijs: 225.000 k.k. Vraa Karakteristiek woon-/winkelpand (beleggingsobject) in de binnenstad van Zierikzee Deze verhuurde winkelruimte met zelfstandige bovenwoning is

Nadere informatie