TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN"

Transcriptie

1 TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol aandeel uit elke sector. Uiteraard zijn er in de meeste sectoren meerdere topbedrijven, voor wie meer gespreid wil beleggen. En er zijn ook nog andere groeisectoren. Gemiddelde jaarlijkse omzetgroei ( ) Gemiddelde jaarlijkse winstmarge ( ) Onze keuze Oliediensten/Diensten olie & gas 23 % 15 % Fred.Olsen PC s, tablets, smartphones 13 % 12 % Microsoft Medische technologie 12 % 11 % Intuitive Surgical Luxegoederen 11 % 15 % Coach Auto-industrie 5 % 3 % Geen Groei is het belangrijkste voor een (beursgenoteerd) bedrijf. Maar men mag het belang van een voldoende nettowinstmarge niet onderschatten. Bedrijven met een nettowinstmarge van 10% en meer hebben meestal ook een hoge rentabiliteit. En dat is de basis van een goed bedrijf. Ook de terugbetalingscapaciteit (cashflow/schulden) moet voldoende zijn om moeilijke jaren goed door te komen. Excelco selecteert voor u topbedrijven die koopwaardig zijn!

2 2 Sector: Diensten olie & gas De olieproductie is over haar piek. De meeste privébedrijven hebben nog reserves voor ca. elf jaar. Dat maakt dat deze bedrijven permanent op zoek zijn naar nieuwe oliebronnen, die meestal diep onder de zeebodem liggen en hogere productiekosten meebrengen. De moeilijke zoek- en productieomstandigheden brengen opportuniteiten mee voor de gespecialiseerde toeleveranciers. Vroeger was boren een relatief eenvoudige klus die door de oliemajors uitbesteed werd. Naarmate er minder oliebronnen zijn en deze moeilijker toegankelijker zijn, is boren een specialisatie geworden. Bodemonderzoek, olieplatforms bouwen, diepzeeboren, verplaatsen van platforms en andere diensten worden aangeboden door hooggespecialiseerde toeleveranciers. Een relatief nieuwe techniek is het horizontaal boren, die ook gebruikt wordt om gas uit leisteen te halen. Men kan er verschillende kilometers verticaal mee boren om dan een boog te maken en horizontaal of schuin verticaal verder te gaan. Zo kan men nog olie halen uit bronnen die eerder niet meer toegankelijk waren. De olie-industrie wordt meer en meer afhankelijk van de brains van de oliedienstenbedrijven. Men verwacht dat vooral de big four Baker Hughes, Halliburton, Weatherford en Schlumberger - uit de nieuwe situatie voordeel uit zullen halen. Schlumberger wordt deels per prestatie betaald. Als het meer olie uit een bron kan halen dan contractueel aangegeven, dan krijgt het een extra-vergoeding. Soms participeert het oliedienstenbedrijf mee in de opbrengsten van de productie. Het toont aan dat knowhow en de bijhorende onderhandelingsmacht verschoven is van de oliemajors naar de grote oliedienstenbedrijven.

3 3 Halfjaarresultaten 2012 Omzet Winst Schlumberger + 19 % + 18 % Halliburton + 26 % + 9 % Fred.Olsen + 8 % + 6 % Robbins & Myers + 35 % + 19 % Petrofac + 20 % + 32 % Fugro + 14 % + 15 % Fred. Olsen Energy is een klein Noors oliedienstenbedrijf. Het bedrijf beschikt over acht boorplatforms en een dienstenplatform. Gemiddeld zijn ze verhuurd voor anderhalf jaar aan verschillende oliemaatschappijen. Het bedrijf is een royale dividendbetaler. Fred.Olsen Energy scoort zeer goed inzake winstmarge en rentabiliteit. Bovendien heeft het de hoogste productiviteit (omzet per werknemer).

4 4 Gemiddeld groeit de winst per aandeel met 20,64%, de omzet per aandeel met 10,32%, enz. Dit zijn de jaarlijkse gemiddelde groeicijfers van de laatste 6 jaar. Als we gezien de gunstige vooruitzichten van Fred.Olsen één jaar groei bij rekenen, dan bekomen we een schatting van de waarde over één jaar. De multiplicator is het aantal keer de winst per aandeel, de omzet per aandeel enz. waartegen het aandeel gemiddeld noteert. In dit geval gaat het om vrij lage coëfficiënten. Excelco berekent vier keer de waarde en neemt daarvan het gemiddelde. De geschatte waarde over één jaar is kr 348 tegenover een koers van kr 260 (sept. 2012). Het aandeel noteert dus tegen 75% van zijn geschatte waarde over één jaar. Of nog de onderwaardering (het opwaarts potentieel) is 25%. De beurskoers bevindt zich soms boven en soms onder de waarde. Als dat laatste het geval is, is het aandeel koopwaardig, mits de vooruitzichten goed zijn!

5 5 Sector: PC s, tablets & smartphones Traditionele pc's (Dell, HP) worden deels vervangen door tablets en ultrabooks (Apple, Microsoft, Samsung) Tablets worden straks in alle scholen en gezinnen gebruikt, een gigantische en groeiende markt Voor smartphones en tablets is een ecosysteem onontbeerlijk: hardware, software plus applicaties Schrijvers van applicaties hebben een voorkeur voor de meest gebruikte systemen zoals Apple, Android en Windows 8 Apple, Microsoft en Google hebben een eigen ecosysteem, RIM in mindere mate RIM (Blackberry) is in vertraging met een nieuw eigen systeem, Microsoft komt met de Surface Samsung wedt zowel op Android als op Windows 8, Nokia gebruikt enkel Windows 8 Apple bouwt een juridische beschermmuur (tegen Samsung) via zijn patenten Microsoft komt later in de markt, maar met een eigen herkenbaar systeem en deels in alliantie met Nokia Apple is de innovator, Microsoft volgt de evolutie! De nettowinstmarge van Microsoft (bijna 35%) is fenomenaal hoog, maar de groei (de grootte van het ballonnetje) is het hoogst bij Apple. Doro is het meest efficiënte bedrijf (het bovenste ballonnetje) met een verhouding van omzet tot totale activa van meer dan 150%. De kleur (groen, rood) geeft de goede of slechte vooruitzichten weer. Apple is veruit het beste bedrijf, maar de koers van Apple weerspiegelt stilaan de hoge waarde van het bedrijf. Microsoft is daarentegen duidelijk ondergewaardeerd.

6 6 Microsoft is een gediversifieerd bedrijf met activiteiten in software, online services en entertainment. In 2010 maakte software ongeveer 84% van de omzet uit. Hieronder valt het operating systeem Windows (30% van de verkopen), Office en Servers & Tools. Entertainment is goed voor 13% van de verkopen. Online Services maken slechts 3% uit. Microsoft diversifieert zijn productengamma, o.a. via activiteiten in cloud computing met Windows Azure, dat computertoepassingen en capaciteit aanbiedt. De spelconsole Xbox met Kinect, gebaseerd op lichaamsbeweging, is innovatief. Deze divisie groeit snel. In 2011 werd Skype gekocht voor 8,5 miljard dollar. Skype maakt bellen via internet mogelijk. Het is de bedoeling dat Skype Microsoft-producten, zoals de Xbox en de Windows Phone gaat ondersteunen. Eind 2012 verschijnt Microsoft's eigen tablet, de Surface. De Surface heeft een cover die als toetsenbord kan dienen. Voor het gebruik om data in te voeren is dat een pluspunt. Andere tablets dienen hoofdzakelijk om data te lezen. De Surface zal als uitstalraam voor Windows 8 dienen. Eigenlijk wordt de Surface gepositioneerd tussen de huidige tablets en de laptops. Daarmee richt Microsoft zich deels tot een ruimer publiek dan dat van de ipad. Het softwarebedrijf gaat nu de concurrentie aan met zijn vroegere hardwarepartners Lenovo, Acer, HP en Dell. Tegelijk bindt het de strijd aan met Apple. Dat is een fundamentele strategiewijziging. Microsoft kan het zich niet permitteren om op de markt van tablets afwezig te blijven. In de bedrijven, waar Microsoft domineert met Windows, heeft de tablet en de smartphone zijn intrede gedaan. Werknemers brengen hun eigen toestellen mee en gebruiken die, zonder toestemming van de IT-afdeling. Dat is een fundamentele bedreiging voor de dominantie van Windows. En Windows is de core-business van Microsoft! Windows 8 heeft zijn intrede gedaan. Niet alleen Nokia maar ook Samsung gebruikt het als besturingssysteem voor smartphones. Terwijl de winst per aandeel verdubbelde halveerde de K/W-verhouding!

7 7 De evolutie van de winstmarge en de rentabiliteit vallen samen!

8 8 Sector: Luxegoederen Technische know-how is fundamenteel en zorgt voor afgesloten markt (oligopolies) Dollargevoelig: inkomsten grotendeels in dollar, kosten in lokale munt Sector groeit veel sneller dan de wereldeconomie vooral Burberry, Coach en Hermès Sector presteert op LT beter dan het beursgemiddelde Winsten uit harde luxegoederen (juwelen, horloges) zijn meer cyclisch Verkoop in het Verre Oosten en aan Japanse en Chinese toeristen belangrijk Namaak is een plaag Zeer hoge gemiddelde nettowinstmarge en rentabiliteit (Coach, Hermès, Richemont) Coach was de beste over de ganse periode en heeft een zeer hoge rentabiliteit Burberry presteerde het beste in 2011 De K/W-verhoudingen zijn meestal beduidend hoger dan gemiddeld

9 9 Halfjaarresultaten 2012 Omzet Winst Burberry + 11 % 0 % Hermès + 22 % - 43 % Luxottica + 15 % + 23 % LVMH + 26 % + 20 % Richemont + 24 % + 20 % Tiffany & Co + 4 % + 2 % Coach is één van de grootste verkopers van luxegoederen in de VS. Het is één van de meest bekende merken in de VS. Het neemt ook een belangrijke plaats in op de belangrijke Japanse markt en het is aanwezig in de groeimarkt China. Het maakt handtassen en accessoires van hoge kwaliteit. De producten zijn zeer goed gemaakt en attractief geprijsd. Twee derde van de omzet komt van handtassen en lederen artikelen, voor mannen en vrouwen. Sieraden en accessoires zorgen voor 27% van de omzet en andere producten voor 7%. Directe verkoop aan de consument zorgt voor het grootste deel van de omzet. De verkoop gebeurt vooral via eigen winkels en internet. Daarnaast gebeurt de verkoop via indirecte kanalen zoals taxvrije winkels in 18 landen. De directe verkoop zorgt voor een zeer hoge winstmarge omdat de distributiemarge in het bedrijf blijft. Het directe contact met de klant bevordert ook de klantentrouw. De productie wordt volledig uitbesteed. Dat is de tweede factor die de hoge winstmarge verklaart. De productie gebeurt in vele landen waaronder de VS, Hong Kong, India, Vietnam, Taiwan en Peru. De grootste producent zorgt voor 16% van het aantal producten. Coach heeft een groot geautomatiseerd distributiecentrum van 85 ha in Florida van waaruit de goederen verscheept worden naar de winkels en verdelers. In Shanghai is er een Aziatisch distributiecentrum, dat in bezit is en gemanaged wordt door een derde. Zo worden weer kosten bespaard.

10 10 Met een gemiddelde omzetgroei van 15% en een nettowinstmarge van ver boven de 20% presteert Coach uitzonderlijk goed. Ook wat betreft omloopsnelheid van het totaal actief is Coach de beste in zijn sector. Dat resulteert in een fenomenale rentabiliteit van het eigen vermogen van gemiddeld 45 procent.

11 11 Sector: Medische technologie Tussen 1998 en 2005 kende de sector voor medische uitrusting zoals pacemakers en stents een snelle expansie. De patiënten moeten tegenwoordig een groter deel van de kosten dragen, wat leidt tot een vertraging in de vraag. Ziekenhuizen zijn niet bereid veel meer te betalen voor een nieuw product als dat maar kleine verbeteringen bevat. En dat is dikwijls het geval. De Amerikaanse FDA eist voor haar goedkeuring klinische proeven als bewijs voor de meest riskante implantaten. Voor minder riskante moet aangetoond worden dat het nieuwe vergelijkbaar is met iets dat al bestaat. De recente heisa rond lekkende borstimplantaten van een Franse firma noodzaakt een strengere regulering. Ook in VS zijn er heel wat problemen met implantaten. Een recente enquête bij leidinggevenden van hospitalen in de VS toont aan dat chirurgische ingrepen staan voor 20% tot 40% van de kosten van een ziekenhuis, maar dat 68% van de inkomsten gerelateerd zijn aan chirurgie. (bron: website Intuitive Surgical). Ziekenhuizen investeren uiteraard in apparatuur die omzet creëert. De medische technologie is een groeisector, met een gemiddelde groei van meer dan 10% per jaar. De gemiddelde nettowinstmarge in de sector is hoog. De sector is zeer recessiebestendig. Ook in het crisisjaar 2009 namen de verkopen toe. De klanten zijn ziekenhuizen en medische centra. De toenemende veroudering van de bevolking doet het aantal ingrepen stijgen. Nieuwe medische technologie die beter en sneller werkt is voor de ziekenhuizen een zegen. Ze bespaart kosten, vermindert complicaties en doet de ontvangsten toenemen. Het relatief kleine Intuitive Surgical uit de VS is een snelle groeier en een op alle vlakken excellent bedrijf! Ook Varian en Stratec zijn excellente bedrijven. Halfjaarresultaten 2012 Omzet Winst Stratec + 20 % + 5 % Intuitive Surgical + 27 % + 34 % Smith & Nephew + 3 % + 2 % Varian + 8 % + 9 %

12 12 Intuitive Surgical is de globale technologieleider in robot-geassisteerde "minimaal invasieve" - chirurgie (MIS). Het bedrijf biedt met het da Vinci Surgical System superieure visualisatie, verbeterde beweeglijkheid, grotere precisie en ergonomisch comfort. Met het da Vinci systeem kunnen chirurgen zelfs complexe ingrepen uitvoeren, zoals open-hart chirurgie. Het is een nieuwe generatie in de chirurgische systemen. Het systeem werd eind 2010 gebruikt in 1450 hospitalen. Einde 2011 was dat al Meer dan 20% van de omzet komt van buiten de VS. De terugkerende (recurring) omzet uit onderhoud, support 24/7 en opleidingen bedraagt 56% van de totale omzet. De omzet groeide over 5 jaar met gemiddeld 40% per jaar. Ook de andere waardebepalende factoren laten een uitzonderlijke groei zien! Alleen bij de absolute topbedrijven zien we zo n mooie grafieken.

13 13 Conclusies Onze portefeuille bevat bedrijven met een gemiddelde nettowinstmarge van 26,4%, een gemiddelde rentabiliteit over het eigen vermogen van 36,9% en een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 13,2%! Dat zijn buitengewone resultaten. Hoe evolueerde de totale omzet van onze geselecteerde bedrijven en de gemiddelde beurskoersen van de aandelen? Deze portefeuille kende een dip in , maar inmiddels staan de koersen veel hoger dan in 2006! (cijfers sept. 2012) Naarmate de beurkoers en/of de waarde evolueert zal het advies automatisch aangepast worden! U kan uw eigen selectie bewaren. P.S. Op analoge wijze kan iedereen op zijn/haar maat een portefeuille samenstellen. Bovenstaande portefeuille is beperkt in zijn samenstelling en wordt enkel als voorbeeld gebruikt. Resultaten uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar bieden wel een houvast om de kwaliteit van de bedrijven te beoordelen.

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (november 2012 - auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans 16 november 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans - 5 oktober 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: April 2014 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Top 5-sterrenbedrijven 1 Vijf kengetallen 3 1.1 Nettowinstmarge 3 1.2 Groei 4 1.3

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR HET BESTE BEDRIJF VAN NEDERLAND

OP ZOEK NAAR HET BESTE BEDRIJF VAN NEDERLAND OP ZOEK NAAR HET BESTE BEDRIJF VAN NEDERLAND (auteur Paul Hermans november 2012) Inleiding Excelco kent aan elk bedrijf 0 tot 5 sterren toe op basis van het behalen van de volgende waarde voor vijf ratio

Nadere informatie

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 4 oktober 2014 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Groeibedrijven in 2014 1 Beleggen in de beste bedrijven 3 1.1 De vijf kengetallen 3 1.2 Belang

Nadere informatie

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Retail: stagnerende sector met lage marges Retailers hebben het moeilijk. Toenemende bestellingen via internet vragen

Nadere informatie

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 25 april 2015 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Excellente bedrijven uit groeisectoren 1 Evolutie van de 5-sterrenindex van Excelco

Nadere informatie

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN auteur: Paul Hermans 27 april 2013 Beleggers zijn zich meer dan ooit bewust van de risico s. Veilig beleggen met uitzicht op een goed rendement is moeilijker

Nadere informatie

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Beleggers zitten op dit moment in een moeilijk pakket. Veilige obligaties leveren nauwelijks iets op, aandelen en obligaties van de Emerging Markets staan

Nadere informatie

Businessplan Soteo. Bedrijfsmanagement. 8December 2010. Hogeschool Gent Departement Aalst Arbeidstraat 14 9300 AALST

Businessplan Soteo. Bedrijfsmanagement. 8December 2010. Hogeschool Gent Departement Aalst Arbeidstraat 14 9300 AALST Hogeschool Gent Departement Aalst Arbeidstraat 14 9300 AALST Bedrijfsmanagement Businessplan Soteo 8December 2010 Academiejaar 2010-2011 Studenten: Dries De Gendt Ken Walckiers Stef Renneboog Renaat Schockaert

Nadere informatie

Informatietechnologie

Informatietechnologie ING Investment Office Publicatiedatum: 16 januari 2014 Sectorcommentaar Informatietechnologie Door Eric de Graaf, analist van het ING Investment Office De sector informatietechnologie (IT) kan bovengemiddeld

Nadere informatie

market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten

market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten Maart 2014 In deze uitgave Inleiding Meer omzet maar minder winst 3 Brazilië Verkoop getroffen

Nadere informatie

Mei 2015. market monitor. Focus op de ICT-sector prestaties en vooruitzichten

Mei 2015. market monitor. Focus op de ICT-sector prestaties en vooruitzichten Mei 2015 market monitor Focus op de ICT-sector prestaties en vooruitzichten Disclaimer Dit rapport wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik

Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Navigeren op internet verandert 3 1.2 Wat willen we met dit onderzoek? 3 1.3 Hoe zit de domeinnamenmarkt in elkaar? 4 1.4 Over

Nadere informatie

Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt?

Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt? We kunnen het iedereen aanraden: begin met beleggen in dividendaandelen. Natuurlijk is het leuk om te speculeren op de beurs en af en toe een gokje te wagen met een aandeel dat de nieuwe Apple of Google

Nadere informatie

De TopAandelen-selectiecriteria

De TopAandelen-selectiecriteria Laatst bijgewerkt: 21 februari 2014 De TopAandelen-selectiecriteria Hoe we voor onze TopAandelen service iedere maand op zoek gaan naar de goedkoopste aandelen van de best presterende bedrijven Geachte

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

Flashinfo. Macro-economische parameters

Flashinfo. Macro-economische parameters Flashinfo 22/07/2013 Algemene beursindexen Index Koers W/W YTD Index/Item Koers W/W YTD BEL 20 2650,16 0,76% 7,04% Belgian All Shares Return 28718,50 0,53% 8,20% FTSE 100 6630,67 1,31% 12,43% Euronext

Nadere informatie

Haalbaarheid van een printerloos kantoor

Haalbaarheid van een printerloos kantoor Haalbaarheid van een printerloos kantoor december 2010 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 INLEIDING... 1 1.1 AANLEIDING... 1 1.2 DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN... 2 1.3 AANPAK... 3 1.4 LEESWIJZER... 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Bedrijven moeten zich laten begeleiden in hun ICT-ontwikkeling

Bedrijven moeten zich laten begeleiden in hun ICT-ontwikkeling Bedrijven moeten zich laten begeleiden in hun ICT-ontwikkeling Geen enkele sector wordt zo door vernieuwing en innovatie gestuurd als de sector van informatica en telecommunicatie. Een generatie duurt

Nadere informatie

VBO-ANALYSE. Open economie betekent geven en nemen Buitenlandse investeringen fundamenteel voor Belgische economie

VBO-ANALYSE. Open economie betekent geven en nemen Buitenlandse investeringen fundamenteel voor Belgische economie VBO-ANALYSE Open economie betekent geven en nemen Buitenlandse investeringen fundamenteel voor Belgische economie Oktober 2013 570.000 II aantal jobs bij buitenlandse ondernemingen 50% II toegevoegde waarde

Nadere informatie

Flashinfo. Macro-economische parameters

Flashinfo. Macro-economische parameters Flashinfo Algemene beursindexen 29/04/2013 Index Koers W/W YTD Index/Item Koers W/W YTD BEL 20 2610,12 2,20% 5,42% Belgian All Shares Return 27934,81 2,24% 5,24% FTSE 100 6426,42 2,22% 8,96% Euronext Top

Nadere informatie

Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie

Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie ING Economisch Bureau Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie Mobiel internet is in Nederland aan een opmars bezig. De verwachting is dat de bestedingen via smartphones

Nadere informatie

Mobiel ondernemen heeft de toekomst

Mobiel ondernemen heeft de toekomst ING Economisch Bureau Mobiel ondernemen heeft de toekomst Meerderheid mkb heeft geen mobiele strategie Mobiel internet is in Nederland aan een opmars bezig. De verwachting is dat de bestedingen via smartphones

Nadere informatie

Waarom kiezen voor Cloud Computing?

Waarom kiezen voor Cloud Computing? Waarom kiezen voor Cloud Computing? De grootste verandering in de ICT sinds de opkomst van het internet 1 Een White Paper is een document dat uitgebreide, objectieve en relevante informatie biedt over

Nadere informatie

Grote vraag naar natuurlijke hulpbronnen leidt tot schaarste

Grote vraag naar natuurlijke hulpbronnen leidt tot schaarste 22-09-2012 Nieuws & achtergronden voor de beleggende klant van ABN AMRO 7 Beleggingsfondsen zijn er in tienduizenden soorten en maten. Dus hoe maakt u een juiste selectie? Om beleggingsfondsen te beoordelen

Nadere informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie Business Plan YOUMOTICA The YOU in domotica Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers Contact: Jimmy Cleuren Dorpstraat 100, Wellen, België tel: +32 11 22 33 44 mail: info@youmotica.be

Nadere informatie

Brief van de Beheerders 2 e kwartaal 2015

Brief van de Beheerders 2 e kwartaal 2015 Brief van de Beheerders 2 e kwartaal 2015 Jacques Berghmans & Hubert d Ansembourg 1. De M&A cyclus ondersteunt de aandelen markten De fusie- en overnamecyclus In ons verslag over het eerste kwartaal van

Nadere informatie