Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April Contact: 011/ excelco

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco"

Transcriptie

1 Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: April 2014 Contact: 011/ excelco

2 2 Top 5-sterrenbedrijven 1 Vijf kengetallen Nettowinstmarge Groei Rentabiliteit eigen vermogen Zelffinancieringsgraad Terugbetalingscapaciteit 5 2 Belang van 5 sterren 5 3 Stijgen de koersen van de 5-sterren-bedrijven sneller? 5 4 De beste 5-sterrenbedrijven per sector Biotech / Farma Internetservices Fastfoodsector Chipssector Luxesector Hightechdiensten Financiële diensten 15 5 Samenvatting en conclusie 16

3 3 De 5 sterren van Excelco Beleggen in de beste bedrijven loont op termijn. Gezien deze bedrijven beduidend beter dan gemiddeld presteren zullen ook de beurskoersen daarvan profiteren. 1 Vijf kengetallen Excelco kent sterren toe op basis van 5 kengetallen. Als het bedrijf de norm haalt voor een bepaald kengetal krijgt het daarvoor een ster. De 5 kengetallen en normen zijn: Norm Gemiddelde Excelco Nettowinstmarge (NW/Omzet) 10% 7% Omzetgroei 10% 2% Rentabiliteit eigen vermogen (NW/BW) 15% 13% Graad van zelffinanciering (BW/TA) 40% 43% Terugbetalingscapaciteit (CF/S) 33% 18% 1.1 Nettowinstmarge (nettowinst/omzet) (return on sales) Deze ratio geeft wat de onderneming van de omzet in % overhoudt als alle kosten afgetrokken zijn. Gemiddeld ligt de nettowinstmarge bij de meer dan 600 bedrijven die in Excelco opgenomen zijn rond de 7%. De nettowinstmarge is de basis van een bedrijf. Een hoge nettowinstmarge zorgt voor een goede rentabiliteit en voldoende cash om te investeren en/of uit te keren. Een lage nettowinstmarge maakt de resultaten sterk afhankelijk van allerlei factoren zoals wisselkoersen, de rente, de belastingdruk of uitzonderlijke kosten. De nettowinstmarge kan verbeterd worden door een hogere omzet of door kostenbesparingen. De evolutie van de nettowinstmarge is uiteraard zeer belangrijk.

4 4 De nettowinstmarge wordt niet beïnvloed door het aantal aandelen. Vele bedrijven verminderen het aantal aandelen door ze in te kopen en te vernietigen. Daardoor stijgt de winst per aandeel, maar niet de nettowinstmarge. De winstmarge is zeer uiteenlopend. In sectoren zoals de retail en de autonijverheid is dat meestal een stuk lager dan 10%. In software is de marge meestal hoog, omdat een bijkomende licentie niets kost. Kan een bedrijf met een lage nettowinstmarge geen vijf sterren halen? Toch wel maar dan moet het een zeer hoge efficiëntie halen. Dat wordt gemeten door de verhouding omzet/totaal actief (omloopsnelheid) die dan tenminste 200% moet bedragen. Een voorbeeld hiervan is Colruyt, dat met een nettowinstmarge van minder dan 5% en een zeer hoge efficiëntie toch een goede rentabiliteit weet te behalen. 1.2 Groei Omzetgroei is een must voor een beursgenoteerd bedrijf. Groei kan organisch of via fusies (overnames) gebeuren. Organische groei is het meest gezond. Die wordt gerealiseerd via hogere volumes of door prijsverhogingen. Groei door overnames zorgt vaak voor bijkomende acquisitie- en integratiekosten en soms vallen er zelfs lijken uit de kast. De baten komen pas in een later stadium. Dikwijls daalt de winst per aandeel na een grote overname. In sectoren waar er weinig organische groei is, vinden er veel fusies plaats. 1.3 Rentabiliteit eigen vermogen (nettowinst/boekwaarde) De rentabiliteit geeft aan hoeveel winst een bedrijf genereert in verhouding tot het eigen vermogen. De rentabiliteit van het eigen vermogen is determinerend voor de vergoeding aan de aandeelhouders. De gemiddelde rentabiliteit bedraagt 13%. 1.4 Zelffinancieringsgraad (boekwaarde/totaal actief) Deze ratio geeft aan hoeveel van procent van het totaal actief met eigen vermogen gefinancierd is. Hoe hoger de uitkomst hoe beter voor de solvabiliteit. Maar een hoge zelffinancieringsgraad is nadelig voor de rentabiliteit over het eigen vermogen.

5 5 1.5 Terugbetalingscapaciteit (operationele cashflow/schulden) Dit cijfer geeft aan hoeveel geldmiddelen uit de eigenlijke ondernemingsactiviteit vrijkomen en welk % van de schulden daarmee in één jaar kan afgelost worden. De ratio is een belangrijke indicator voor faillissementen. Als het goed gaat met een bedrijf neemt deze ratio snel toe en omgekeerd. Het is een voorspellende indicator voor faillissementen. Gemiddeld bedraagt deze ratio 18%. 2 Belang van 5 sterren Het halen van deze 5 strenge normen impliceert dat het bedrijf groeit en terzelfdertijd rendabel en solvabel is. Deze categorie van bedrijven genereert genoeg cash om te investeren in groei. De rentabiliteit zorgt voor een toenemende kasstroom die de solvabiliteit verbetert en bovendien toelaat de aandeelhouders te vergoeden voor hun risico. Slechts 3% van de bedrijven behaalt 5 sterren! Minder dan 10% heeft 4 sterren! Als een bedrijf met 5 sterren ook nog opereert in een sector die groeit, dan wordt het aandeel dubbel interessant! Beleg vooral in groeisectoren! Maar sommige bedrijven groeien ook in sectoren die stagneren, omdat hun zakenmodel of hun product of service beter is dan dat van de concurrerende bedrijven. 3 Stijgen de koersen van de 5-sterren-bedrijven sneller? Presteren 5 sterren bedrijven ook beter op de beurs? Deze bedrijven noteren immers meestal duur. Excelco stelde een koersindex op voor bedrijven met 5 sterren en vergeleek de evolutie van deze 5-sterren index met de evolutie van de Bel20. In de periode tussen 1 januari 2012 en 1 april 2014 stegen de koersen van de bedrijven met 5 sterren gemiddeld met 87% in dollar! In dezelfde periode steeg de Bel20 met 49%.

6 6 Index 5-sterrenbedrijven Beleggen in de beste bedrijven wereldwijd is een eenvoudige maar doeltreffende beleggingsstrategie! 4 De beste 5-sterrenbedrijven per sector Hieronder een lijst van de bedrijven die in 2013 vijf sterren behaalden, met vermelding van de gemiddelde nettowinstmarge in de voorbije jaren. Sector Bedrijf Gem. nettowinstmarge Biotech /Farma Biogen 20% Allergan 11% Internetservices Baidu 38% Priceline 28% Yandex 29% Google 25% Fastfood Chipotle Mex. Grill 10% Panera Bread 7%

7 7 Hightechdiensten Cognizant 15% Luxe Fossil 12% Richemont 20% Financiële diensten MasterCard 37% Chips Qualcomm 29% Melexis 20% 4.1 Biotech / Farma In de sector Biotech groeiden omzet en winst in 2013 nauwelijks maar de koersen stegen uitermate fors, gedreven door het succes van een aantal nieuwe medicijnen. Het aantal kankerpatiënten neemt toe naarmate de bevolking veroudert en de opsporingstechnieken verbeteren. Kankermedicijnen evolueren sterk omdat de ziekte beter begrepen wordt. Immunotherapie die het immuunsysteem tegen de ziekte activeert is in opmars. De regulatoren keuren kankermedicijnen sneller goed. Medicijnen tegen kanker zijn peperduur en brengen dus veel op voor de farmabedrijven. Een behandeling met Revlimid van Celgene kan in de VS tot $ kosten! Een risico is dan ook dat overheden en verzekeringsmaatschappijen de terugbetaling zullen beperken. In de VS is dat met Obamacare (Affordable Care Act ) reeds het geval.

8 8 De meeste bedrijven in de sector zijn zwaar overgewaardeerd en recent trad dan ook een correctie op. Biotech is een hype. De farmabedrijven die het snelst groeien zijn diegenen die gespecialiseerd zijn in een paar zeer succesvolle medicijnen. Allergan is nummer één in medische esthetica. Eén van de belangrijkste producten is Botox. Botox is afgeleid van botuline, dat bekend is als oorzaak van voedselvergiftiging (botulisme). De stof kent verscheidene medische toepassingen o.a. voor de behandeling van spierspasmen en -krampen. Maar de toepassing in cosmetica, waarbij mensen een 'botoxbehandeling' ondergaan, is de meest gekende. Biogen is het oudste biotechbedrijf in de wereld. Het heeft vooral middelen tegen multiple sclerosis en andere ziekten van het zenuwstelsel. Daarnaast is er een medicijn tegen rheumatoide arthritis. Biogen is al vele jaren rendabel en realiseert een omzet van meer dan $6 mrd, vooral uit 2 medicijnen tegen multiple sclerose, Avonex en Tysabri. Die 2 producten zorgen voor 2/3 van de totale omzet. De helft van de verkopen wordt in de VS gerealiseerd. 4.2 Internetservices In internetservices neemt het groeipercentage af en de totale winst stabiliseert. Groeimotor is de verdere toename van het internetgebruik in de wereld. De verkopen via internet groeien spectaculair, vooral inzake informatie (kranten), hardware, TV s, mode, cosmetica en entertainment. Het online streamen van muziek neemt een vlucht. Streaming vervangt meer en meer het downloaden. De huur van dvd's wordt in snel tempo vervangen door streaming van films.

9 9 Hoe groter het bereik, hoe meer publiciteit aangetrokken worden. De klant wil zijn reclameboodschap immers zo ruim mogelijk verspreid zien. Dat is een groot voordeel voor de gevestigde spelers. Risico s zijn het succes van de sociale media en van applicaties op smartphones en tablets. Via applicaties kan men rechtstreeks relevante informatie opvragen zonder Google te gebruiken. In deze sector blijft de gemiddelde nettowinstmarge nog ruim boven de 20%. De koersen stegen op jaarbasis nog met bijna 50%, ondanks de recente terugval. De recente daling komt door onder meer door de forse koersval van het Russische Yandex en het Chinese Baidu. De politieke crisis in Oekraïne verklaart dat deels, maar de Russische economie kent tevens een ferme dip door de gedaalde gasprijzen en export. Inzake omzetgroei torent Baidu, het Chinese Google, er ver boven uit. Yahoo heeft het moeilijk om organisch te groeien maar heeft wel een grote deelneming in het Chinese Alibaba. Yandex, het Russische Google, groeide met 37%. Ook Google en Akamai zijn interessante aandelen. Priceline is een stuk kleiner dan deze grote bedrijven, maar niet minder interessant. Priceline.com is een uitbater van internetsites voor alles wat met reizen te maken heeft. De Priceline Group bestaat uit 4 merken: Booking.com, Priceline.com, Agoda.com en Rentalcars.com. De groep is de marktleider inzake hotelreservaties, met meer dan deelnemende hotels wereldwijd. De websites bestaan in 41 talen, onder meer in het Nederlands.

10 10 Hieronder de evolutie van de winst per aandeel, de boekwaarde en de koers van Priceline. 4.3 Fastfoodsector In de fastfoodsector is een kleine revolutie bezig. De sector in zijn geheel stagneert inzake omzet en winst, alhoewel er steeds meer restaurants geopend worden. De kleinere spelers die focussen op gezonde voeding en een aangename omgeving, zoals Chipotle Mexican Grill en Panera Bread, winnen marktaandeel. Groeimotor is het openen van nieuwe restaurants via het franchising-systeem, waarbij de zaakvoerder een zelfstandige is.

11 11 Panera Bread Chipotle Mexican Grill Deze bedrijven bieden goedkope kwaliteitsmaaltijden in een aangename omgeving, waar internet vrij beschikbaar is. Panera Bread is één van de grootste foodservice bedrijven in de Verenigde Staten. Het verse brood is de aandachtstrekker en de strategie focust op mensen die een goed en vers ontbijt willen tegen een faire prijs. De ontvangst is zeer vriendelijk en er is free internet in de meer dan restaurants, die verspreid zijn over 44 staten in de VS. De restaurants zijn deels eigendom en worden deels uitgebaat via franchising. Franchising laat snelle groei toe. Er zijn zo'n 7 miljoen klanten per week om te ontbijten, te lunchen, te dineren of gewoon iets te drinken of om iets af te halen om mee naar huis te nemen. Het bedrijf telt ruim medewerkers van wie een groot deel parttime werkt. Het bedrijf is zeer solvabel. De gemiddelde omzetgroei in de periode is 17%. Voor zijn de prognoses evenwel zwak. Chipotle Mexican Grill presteert nog beter dan Panera Bread. Het bedrijf serveert Mexicaanse gerechten, waarbij uitsluitend gebruik gemaakt wordt van natuurlijke en kwalitatief hoogstaande ingrediënten. Het vlees is hormonenvrij en bevat geen residuen van antibiotica. Het menu biedt slechts beperkte keuzemogelijkheden. De bediening gaat snel. Zo kunnen er tot 300 klanten in een restaurant bediend worden. Gesticht in 1993 is het bedrijf in 2013 uitgegroeid tot een groot bedrijf met werknemers. Mc Donald s groeit traag maar heeft een hoge rentabiliteit en is een dividendaandeel geworden. Het bedrijf koopt regelmatig eigen aandelen in en verhoogt zo de winst per aandeel.

12 Chipsector De chipsector groeit niet meer. De traditionele pc wordt deels vervangen door een tablet. Tablets en smartphones vereisen chips met andere kenmerken dan die voor servers en pc s. Deze laatste toestellen hebben krachtige chips nodig en daarin is Intel de nummer één. Chips voor mobiele toestellen mogen niet veel energie gebruiken. Qualcomm en ARM zijn daarin het best. De technologie evolueert dagelijks en dat maakt het risico groot. Vooral Qualcomm won marktaandeel. Het bedrijf geeft zijn technologie in licentie aan de producenten van mobiele toestellen en genereert zo terugkerende inkomsten terwijl het zelf geen productiekosten heeft. Zo realiseer je een hoge nettowinstmarge. Qualcomm staat het meest rechts met de hoogste nettowinstmarge (28%). De grootte van het ballonnetje weerspiegelt de sterke omzetgroei (30%). Hoe hoger het ballonnetje, hoe efficiënter het bedrijf is. Eenvoudig gesteld: de bedrijven rechts boven zijn de meest rendabele en de grootste ballonnen zijn de sterkste groeiers. Qualcomm steekt er boven uit, maar ook SanDisk groeit snel. Het Belgische Melexis maakt chips en sensoren voor de autonijverheid. Het aantal wagens en het aantal chips per auto stijgen. Melexis ontwerpt de chips maar besteedt de productie uit. De meeste omzet wordt in Azië gerealiseerd, met 42% van het totaal.

13 Luxesector Voor de luxesector was 2013 een iets minder jaar, mede door de lage dollar. De inkomsten zijn (groten)deels in dollar en de kosten in lokale munt. Niettemin groeide de sector met ongeveer 7,6%. In de meeste jaren worden evenwel dubbele groeicijfers gehaald. De luxesector doet het al tientallen jaren goed. Bij de vrouwen doen handtassen het erg goed en vele mannen willen een duur horloge. Voor de horlogesector is de opkomst van steeds meer iwatches een risico. Vooral in Japan en China groeit de sector maar ook in de VS is er een toenemende vraag naar luxeproducten. De markt voor luxegoederen is een afgesloten markt. Nieuwe spelers geraken er zeer moeilijk in. Enerzijds is de vereiste productkennis zeer groot. Anderzijds worden vele luxemerken aangeboden door gespecialiseerde verkoopkanalen op dure locaties. De toenemende vraag van de nieuwe rijken uit de groeilanden staat tegenover steeds dezelfde aanbieders. De fusies in de sector versterken nog eens de machtsposities van de grote luxefirma's. Door in China te gaan produceren verdienen de bedrijven meer geld omdat de prijzen daar, door de hoge invoerrechten, hoger liggen dan in West-Europa. Tevens biedt dat de mogelijkheid om de prijzen hier te verhogen. Vooral de minder dure artikelen worden in prijs verhoogd. De Amerikaanse producent van horloges en handtassen Fossil presteerde sterk, samen met Samsonite en Richemont. Het Britse Burberry en het Italiaanse Prada ondervonden de negatieve invloed van de besparingen in de Chinese markt.

14 14 Deze bedrijven zijn zeer rendabel, met een gemiddelde rentabiliteit over het eigen vermogen van bijna 18%. De gemiddelde nettowinstmarge bedraagt 11,5%. 4.6 Hightechdiensten De sector van de hightechdiensten stagneert maar Cognizant floreert. Cognizant weet met de inzet van hoog opgeleide medewerkers uit onder meer India en Mexico een fantastische groei te realiseren door het overnemen van de IT-diensten van grote bedrijven. De klanten zijn over het algemeen zeer grote bedrijven, die hun IT-diensten outsourcen en daarvoor jaarlijks tussen de $5 miljoen en $50 miljoen betalen. Die klanten doen via Cognizant aan de outsourcing van hun IT-diensten, om die zo goedkoper te organiseren. Die inkomsten zijn voor Cognizant jaarlijks terugkerende inkomsten. Dat is de basis van de groei. Het succesvolle zakenmodel bestaat erin hoogtechnologische outsourcingsdiensten te leveren, tegen zeer competitieve voorwaarden. Een risico is de noodzaak om steeds meer goedkope informatici aan te trekken.

15 Financiële diensten Ook de sector financiële diensten is interessant. MasterCard is hier het bedrijf met meeste performante betalingssysteem in de wereld. Het betalingsverkeer neemt wereldwijd toe, ook dankzij de groei van de aankopen via internet. MasterCard genereert omzet door het heffen van een vergoeding op het bedrag (in dollar) van de financiële transacties. MasterCard biedt ook extra diensten. Door de massa inlichtingen die het bedrijf verzamelt en de gesofisticeerde data-mining heeft het bedrijf een groot inzicht in gewoontes en kooptrends. Die kennis wordt ter beschikking van de klanten gesteld. MasterCard behaalt verbluffende financiële resultaten, op het vlak van groei en rentabiliteit. De evolutie van de omzet en de winst per aandeel ziet men in de volgende grafieken.

16 16 5 Samenvatting en conclusie We vergelijken de beste bedrijven nog eens onderling. De gemiddelde nettowinstmarge van deze bedrijven is hoger dan 20%! Elk bedrijf uit de vergelijking krijgt een score van 0 tot 10. Hieronder de score van elk bedrijf voor 2013, na onderlinge vergelijking. Uit deze keur van bedrijven kan men meerdere interessante portefeuilles distilleren. Beleggen in sterbedrijven uit groeisectoren is een eenvoudige en succesvolle beleggingsstrategie, mits men een perspectief op lange termijn heeft. Deze tekst is met veel zorg samengesteld. Desalniettemin is Excelco bvba niet aansprakelijk voor onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden inhoud. Het programma Excelco beoogt te helpen bij het samenstellen van een aandelenportefeuille. De gebruiker blijft zelf volledig aansprakelijk voor het resultaat van zijn portefeuille. Excelco bvba kan hiervoor nooit aansprakelijk gehouden worden.

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 4 oktober 2014 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Groeibedrijven in 2014 1 Beleggen in de beste bedrijven 3 1.1 De vijf kengetallen 3 1.2 Belang

Nadere informatie

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 25 april 2015 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Excellente bedrijven uit groeisectoren 1 Evolutie van de 5-sterrenindex van Excelco

Nadere informatie

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Retail: stagnerende sector met lage marges Retailers hebben het moeilijk. Toenemende bestellingen via internet vragen

Nadere informatie

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN auteur: Paul Hermans 27 april 2013 Beleggers zijn zich meer dan ooit bewust van de risico s. Veilig beleggen met uitzicht op een goed rendement is moeilijker

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR HET BESTE BEDRIJF VAN NEDERLAND

OP ZOEK NAAR HET BESTE BEDRIJF VAN NEDERLAND OP ZOEK NAAR HET BESTE BEDRIJF VAN NEDERLAND (auteur Paul Hermans november 2012) Inleiding Excelco kent aan elk bedrijf 0 tot 5 sterren toe op basis van het behalen van de volgende waarde voor vijf ratio

Nadere informatie

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (november 2012 - auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans 16 november 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans - 5 oktober 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Beleggingen. Beleggen in China? Wegwijs in het doolhof van de Chinese aandelenmarkten. Rendeert een belegging in hoogrentende bedrijfsobligaties nog?

Beleggingen. Beleggen in China? Wegwijs in het doolhof van de Chinese aandelenmarkten. Rendeert een belegging in hoogrentende bedrijfsobligaties nog? Uw Beleggingen oktober maart 2015 2013 ACTUA Beleggen in China? Wegwijs in het doolhof van de Chinese aandelenmarkten FOCUS Rendeert een belegging in hoogrentende bedrijfsobligaties nog? FOCUS Made in

Nadere informatie

BELOFTEVOLLE BELEGGINGSTHEMA S FAVORIETE AANDELEN

BELOFTEVOLLE BELEGGINGSTHEMA S FAVORIETE AANDELEN NIEUWS, TRENDS EN ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN JAARGANG 3 NR 11 DECEMBER 2012 REDACTIE BEËINDIGD OP 14 DECEMBER 2012 FINANCIËLE MARKTEN TRIOMFEERDEN IN 2012 Aan de zijlijn blijven staan was geen

Nadere informatie

De TopAandelen-selectiecriteria

De TopAandelen-selectiecriteria Laatst bijgewerkt: 21 februari 2014 De TopAandelen-selectiecriteria Hoe we voor onze TopAandelen service iedere maand op zoek gaan naar de goedkoopste aandelen van de best presterende bedrijven Geachte

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

themarapport aandelen

themarapport aandelen het nieuwe winkelen themarapport aandelen Beleggingscommunicatie 22 juli 2013 In iets meer dan tien jaar tijd heeft internet een revolutie teweeggebracht in de wijze waarop wij winkelen. Door de populariteit

Nadere informatie

Beleggingen. Positieve verwachtingen geleidelijk ingelost. Hoogrentende bedrijfsobligaties: ook in 2014 interessant!

Beleggingen. Positieve verwachtingen geleidelijk ingelost. Hoogrentende bedrijfsobligaties: ook in 2014 interessant! uw Beleggingen oktober maart 04 03 STRATEGIE Positieve verwachtingen geleidelijk ingelost ACTUA Hoogrentende bedrijfsobligaties: ook in 04 interessant! FOCUS Gezondheidssector in vorm! edito Een nieuwe

Nadere informatie

Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt?

Waarom doen dividendaandelen het toch zo veel beter dan de brede aandelenmarkt? We kunnen het iedereen aanraden: begin met beleggen in dividendaandelen. Natuurlijk is het leuk om te speculeren op de beurs en af en toe een gokje te wagen met een aandeel dat de nieuwe Apple of Google

Nadere informatie

DOSSIER. Het beheer van uw portefeuille optimaliseren

DOSSIER. Het beheer van uw portefeuille optimaliseren DOSSIER Het beheer van uw portefeuille optimaliseren Hoe bouwt u een performante beleggingsportefeuille op? Het antwoord zal voor iedereen verschillend zijn. Elke belegger heeft immers zijn eigen doelstellingen.

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik

Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik Onderzoeksrapport Trends in internetgebruik Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Navigeren op internet verandert 3 1.2 Wat willen we met dit onderzoek? 3 1.3 Hoe zit de domeinnamenmarkt in elkaar? 4 1.4 Over

Nadere informatie

OPPORTUNITEITEN EN KNELPUNTEN BIJ DE TOEPASSING VAN

OPPORTUNITEITEN EN KNELPUNTEN BIJ DE TOEPASSING VAN FACULTEIT ECONOMISCHE EN TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN VAKGROEP BELEIDSINFORMATIE, OPERATIONEEL BEHEER EN TECHNOLOGIEBELEID Academiejaar 2003-2004 OPPORTUNITEITEN EN KNELPUNTEN BIJ DE TOEPASSING

Nadere informatie

Krijgt de beurs een klap? 1

Krijgt de beurs een klap? 1 AANDELEN- & OBLIGATIE NIEUWS 18DE JAARGANG NR. 2 APRIL / MEI / JUNI 2015 Krijgt de beurs een klap? Iedereen die de beurzen een beetje volgt, kan er niet naast kijken. De stemming op de markten is duidelijk

Nadere informatie

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Beleggers zitten op dit moment in een moeilijk pakket. Veilige obligaties leveren nauwelijks iets op, aandelen en obligaties van de Emerging Markets staan

Nadere informatie

Insinger de Beaufort Beleggingsvisie oktober 2014

Insinger de Beaufort Beleggingsvisie oktober 2014 Insinger de Beaufort Beleggingsvisie oktober 214 grafiek 2 grafiek 3 34 1.4 33 32 3 3 1.38 1.36 1.34 George Raven 29 28 27 26 1.32 1.3 1.28 25 1.26 Jan Wirken Eurostoxx5 index Eurodollarkoers Samenvatting

Nadere informatie

Uit de presentielijst blijkt dat ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn:

Uit de presentielijst blijkt dat ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn: Concept notulen van de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van Aalberts Industries N.V., gevestigd te Langbroek, hierna ook de vennootschap, gehouden op 21 april 2015 om 14.00 uur in het Hilton Hotel,

Nadere informatie

Beleggen met de Warren Buffett strategie

Beleggen met de Warren Buffett strategie Beleggen met de Warren Buffett strategie Tien pakkende artikelen over de value investing filosofie van s werelds beste belegger drs. Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 2007 www.warrenbuffett.nl/aandelen

Nadere informatie

ResearchBase. Meer, meer, meer online! Dé onderzoekdatabase van Tijdschrift voor Marketing. jaargang 9 november 2012

ResearchBase. Meer, meer, meer online! Dé onderzoekdatabase van Tijdschrift voor Marketing. jaargang 9 november 2012 11 jaargang 9 november 2012 ResearchBase 3 Afscheid titels onvermijdelijk Webwinkel doelwit 4 Resultaten supermarkten in de lift Dé onderzoekdatabase van Tijdschrift voor Marketing Meer, meer, meer online!

Nadere informatie

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL

T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL T R E ETOP P A T R I M O I N E INTERNATIONAL KWARTAALVERSLAG Q4 2014 TreeTop Patrimoine International is een compartiment van de bevek TreeTop Portfolio SICAV, een beleggingsfonds naar Luxemburgs recht.

Nadere informatie

www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015

www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015 www.kbc.be Kennisbank KBC- Beleggerskoers 2014-2015 Kennisbank KBC-Beleggerskoers 2014-2015 KBC Beleggerskoers 2014-2015 1 Voorwoord Deze kennisbank is een bron van informatie over beleggen en andere gerelateerde

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie

De Amerikaanse aandelenmarkt, die goed standhoudt, is sinds kort losgekoppeld van het economische momentum, dat verzwakt.

De Amerikaanse aandelenmarkt, die goed standhoudt, is sinds kort losgekoppeld van het economische momentum, dat verzwakt. De risicopremie van Amerikaanse aandelen is dit jaar naar onze mening minder aantrekkelijk dan die van aandelen in de eurozone (overwogen) en Japan (overwogen), en zelfs de groeilanden. Er zijn enkele

Nadere informatie

market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten

market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten market monitor Focus op duurzame consumptiegoederen en non-food detailhandel - prestaties en vooruitzichten Maart 2014 In deze uitgave Inleiding Meer omzet maar minder winst 3 Brazilië Verkoop getroffen

Nadere informatie

warrants www.warrants.commerzbank.com inhoudsopgave commerzbank securities the first option in the warrants market...3 zijn warrants iets voor mij?...4 waarom warrants van commerzbank kopen?...7 hoe worden

Nadere informatie