Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April Contact: 011/ excelco

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco"

Transcriptie

1 Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: April 2014 Contact: 011/ excelco

2 2 Top 5-sterrenbedrijven 1 Vijf kengetallen Nettowinstmarge Groei Rentabiliteit eigen vermogen Zelffinancieringsgraad Terugbetalingscapaciteit 5 2 Belang van 5 sterren 5 3 Stijgen de koersen van de 5-sterren-bedrijven sneller? 5 4 De beste 5-sterrenbedrijven per sector Biotech / Farma Internetservices Fastfoodsector Chipssector Luxesector Hightechdiensten Financiële diensten 15 5 Samenvatting en conclusie 16

3 3 De 5 sterren van Excelco Beleggen in de beste bedrijven loont op termijn. Gezien deze bedrijven beduidend beter dan gemiddeld presteren zullen ook de beurskoersen daarvan profiteren. 1 Vijf kengetallen Excelco kent sterren toe op basis van 5 kengetallen. Als het bedrijf de norm haalt voor een bepaald kengetal krijgt het daarvoor een ster. De 5 kengetallen en normen zijn: Norm Gemiddelde Excelco Nettowinstmarge (NW/Omzet) 10% 7% Omzetgroei 10% 2% Rentabiliteit eigen vermogen (NW/BW) 15% 13% Graad van zelffinanciering (BW/TA) 40% 43% Terugbetalingscapaciteit (CF/S) 33% 18% 1.1 Nettowinstmarge (nettowinst/omzet) (return on sales) Deze ratio geeft wat de onderneming van de omzet in % overhoudt als alle kosten afgetrokken zijn. Gemiddeld ligt de nettowinstmarge bij de meer dan 600 bedrijven die in Excelco opgenomen zijn rond de 7%. De nettowinstmarge is de basis van een bedrijf. Een hoge nettowinstmarge zorgt voor een goede rentabiliteit en voldoende cash om te investeren en/of uit te keren. Een lage nettowinstmarge maakt de resultaten sterk afhankelijk van allerlei factoren zoals wisselkoersen, de rente, de belastingdruk of uitzonderlijke kosten. De nettowinstmarge kan verbeterd worden door een hogere omzet of door kostenbesparingen. De evolutie van de nettowinstmarge is uiteraard zeer belangrijk.

4 4 De nettowinstmarge wordt niet beïnvloed door het aantal aandelen. Vele bedrijven verminderen het aantal aandelen door ze in te kopen en te vernietigen. Daardoor stijgt de winst per aandeel, maar niet de nettowinstmarge. De winstmarge is zeer uiteenlopend. In sectoren zoals de retail en de autonijverheid is dat meestal een stuk lager dan 10%. In software is de marge meestal hoog, omdat een bijkomende licentie niets kost. Kan een bedrijf met een lage nettowinstmarge geen vijf sterren halen? Toch wel maar dan moet het een zeer hoge efficiëntie halen. Dat wordt gemeten door de verhouding omzet/totaal actief (omloopsnelheid) die dan tenminste 200% moet bedragen. Een voorbeeld hiervan is Colruyt, dat met een nettowinstmarge van minder dan 5% en een zeer hoge efficiëntie toch een goede rentabiliteit weet te behalen. 1.2 Groei Omzetgroei is een must voor een beursgenoteerd bedrijf. Groei kan organisch of via fusies (overnames) gebeuren. Organische groei is het meest gezond. Die wordt gerealiseerd via hogere volumes of door prijsverhogingen. Groei door overnames zorgt vaak voor bijkomende acquisitie- en integratiekosten en soms vallen er zelfs lijken uit de kast. De baten komen pas in een later stadium. Dikwijls daalt de winst per aandeel na een grote overname. In sectoren waar er weinig organische groei is, vinden er veel fusies plaats. 1.3 Rentabiliteit eigen vermogen (nettowinst/boekwaarde) De rentabiliteit geeft aan hoeveel winst een bedrijf genereert in verhouding tot het eigen vermogen. De rentabiliteit van het eigen vermogen is determinerend voor de vergoeding aan de aandeelhouders. De gemiddelde rentabiliteit bedraagt 13%. 1.4 Zelffinancieringsgraad (boekwaarde/totaal actief) Deze ratio geeft aan hoeveel van procent van het totaal actief met eigen vermogen gefinancierd is. Hoe hoger de uitkomst hoe beter voor de solvabiliteit. Maar een hoge zelffinancieringsgraad is nadelig voor de rentabiliteit over het eigen vermogen.

5 5 1.5 Terugbetalingscapaciteit (operationele cashflow/schulden) Dit cijfer geeft aan hoeveel geldmiddelen uit de eigenlijke ondernemingsactiviteit vrijkomen en welk % van de schulden daarmee in één jaar kan afgelost worden. De ratio is een belangrijke indicator voor faillissementen. Als het goed gaat met een bedrijf neemt deze ratio snel toe en omgekeerd. Het is een voorspellende indicator voor faillissementen. Gemiddeld bedraagt deze ratio 18%. 2 Belang van 5 sterren Het halen van deze 5 strenge normen impliceert dat het bedrijf groeit en terzelfdertijd rendabel en solvabel is. Deze categorie van bedrijven genereert genoeg cash om te investeren in groei. De rentabiliteit zorgt voor een toenemende kasstroom die de solvabiliteit verbetert en bovendien toelaat de aandeelhouders te vergoeden voor hun risico. Slechts 3% van de bedrijven behaalt 5 sterren! Minder dan 10% heeft 4 sterren! Als een bedrijf met 5 sterren ook nog opereert in een sector die groeit, dan wordt het aandeel dubbel interessant! Beleg vooral in groeisectoren! Maar sommige bedrijven groeien ook in sectoren die stagneren, omdat hun zakenmodel of hun product of service beter is dan dat van de concurrerende bedrijven. 3 Stijgen de koersen van de 5-sterren-bedrijven sneller? Presteren 5 sterren bedrijven ook beter op de beurs? Deze bedrijven noteren immers meestal duur. Excelco stelde een koersindex op voor bedrijven met 5 sterren en vergeleek de evolutie van deze 5-sterren index met de evolutie van de Bel20. In de periode tussen 1 januari 2012 en 1 april 2014 stegen de koersen van de bedrijven met 5 sterren gemiddeld met 87% in dollar! In dezelfde periode steeg de Bel20 met 49%.

6 6 Index 5-sterrenbedrijven Beleggen in de beste bedrijven wereldwijd is een eenvoudige maar doeltreffende beleggingsstrategie! 4 De beste 5-sterrenbedrijven per sector Hieronder een lijst van de bedrijven die in 2013 vijf sterren behaalden, met vermelding van de gemiddelde nettowinstmarge in de voorbije jaren. Sector Bedrijf Gem. nettowinstmarge Biotech /Farma Biogen 20% Allergan 11% Internetservices Baidu 38% Priceline 28% Yandex 29% Google 25% Fastfood Chipotle Mex. Grill 10% Panera Bread 7%

7 7 Hightechdiensten Cognizant 15% Luxe Fossil 12% Richemont 20% Financiële diensten MasterCard 37% Chips Qualcomm 29% Melexis 20% 4.1 Biotech / Farma In de sector Biotech groeiden omzet en winst in 2013 nauwelijks maar de koersen stegen uitermate fors, gedreven door het succes van een aantal nieuwe medicijnen. Het aantal kankerpatiënten neemt toe naarmate de bevolking veroudert en de opsporingstechnieken verbeteren. Kankermedicijnen evolueren sterk omdat de ziekte beter begrepen wordt. Immunotherapie die het immuunsysteem tegen de ziekte activeert is in opmars. De regulatoren keuren kankermedicijnen sneller goed. Medicijnen tegen kanker zijn peperduur en brengen dus veel op voor de farmabedrijven. Een behandeling met Revlimid van Celgene kan in de VS tot $ kosten! Een risico is dan ook dat overheden en verzekeringsmaatschappijen de terugbetaling zullen beperken. In de VS is dat met Obamacare (Affordable Care Act ) reeds het geval.

8 8 De meeste bedrijven in de sector zijn zwaar overgewaardeerd en recent trad dan ook een correctie op. Biotech is een hype. De farmabedrijven die het snelst groeien zijn diegenen die gespecialiseerd zijn in een paar zeer succesvolle medicijnen. Allergan is nummer één in medische esthetica. Eén van de belangrijkste producten is Botox. Botox is afgeleid van botuline, dat bekend is als oorzaak van voedselvergiftiging (botulisme). De stof kent verscheidene medische toepassingen o.a. voor de behandeling van spierspasmen en -krampen. Maar de toepassing in cosmetica, waarbij mensen een 'botoxbehandeling' ondergaan, is de meest gekende. Biogen is het oudste biotechbedrijf in de wereld. Het heeft vooral middelen tegen multiple sclerosis en andere ziekten van het zenuwstelsel. Daarnaast is er een medicijn tegen rheumatoide arthritis. Biogen is al vele jaren rendabel en realiseert een omzet van meer dan $6 mrd, vooral uit 2 medicijnen tegen multiple sclerose, Avonex en Tysabri. Die 2 producten zorgen voor 2/3 van de totale omzet. De helft van de verkopen wordt in de VS gerealiseerd. 4.2 Internetservices In internetservices neemt het groeipercentage af en de totale winst stabiliseert. Groeimotor is de verdere toename van het internetgebruik in de wereld. De verkopen via internet groeien spectaculair, vooral inzake informatie (kranten), hardware, TV s, mode, cosmetica en entertainment. Het online streamen van muziek neemt een vlucht. Streaming vervangt meer en meer het downloaden. De huur van dvd's wordt in snel tempo vervangen door streaming van films.

9 9 Hoe groter het bereik, hoe meer publiciteit aangetrokken worden. De klant wil zijn reclameboodschap immers zo ruim mogelijk verspreid zien. Dat is een groot voordeel voor de gevestigde spelers. Risico s zijn het succes van de sociale media en van applicaties op smartphones en tablets. Via applicaties kan men rechtstreeks relevante informatie opvragen zonder Google te gebruiken. In deze sector blijft de gemiddelde nettowinstmarge nog ruim boven de 20%. De koersen stegen op jaarbasis nog met bijna 50%, ondanks de recente terugval. De recente daling komt door onder meer door de forse koersval van het Russische Yandex en het Chinese Baidu. De politieke crisis in Oekraïne verklaart dat deels, maar de Russische economie kent tevens een ferme dip door de gedaalde gasprijzen en export. Inzake omzetgroei torent Baidu, het Chinese Google, er ver boven uit. Yahoo heeft het moeilijk om organisch te groeien maar heeft wel een grote deelneming in het Chinese Alibaba. Yandex, het Russische Google, groeide met 37%. Ook Google en Akamai zijn interessante aandelen. Priceline is een stuk kleiner dan deze grote bedrijven, maar niet minder interessant. Priceline.com is een uitbater van internetsites voor alles wat met reizen te maken heeft. De Priceline Group bestaat uit 4 merken: Booking.com, Priceline.com, Agoda.com en Rentalcars.com. De groep is de marktleider inzake hotelreservaties, met meer dan deelnemende hotels wereldwijd. De websites bestaan in 41 talen, onder meer in het Nederlands.

10 10 Hieronder de evolutie van de winst per aandeel, de boekwaarde en de koers van Priceline. 4.3 Fastfoodsector In de fastfoodsector is een kleine revolutie bezig. De sector in zijn geheel stagneert inzake omzet en winst, alhoewel er steeds meer restaurants geopend worden. De kleinere spelers die focussen op gezonde voeding en een aangename omgeving, zoals Chipotle Mexican Grill en Panera Bread, winnen marktaandeel. Groeimotor is het openen van nieuwe restaurants via het franchising-systeem, waarbij de zaakvoerder een zelfstandige is.

11 11 Panera Bread Chipotle Mexican Grill Deze bedrijven bieden goedkope kwaliteitsmaaltijden in een aangename omgeving, waar internet vrij beschikbaar is. Panera Bread is één van de grootste foodservice bedrijven in de Verenigde Staten. Het verse brood is de aandachtstrekker en de strategie focust op mensen die een goed en vers ontbijt willen tegen een faire prijs. De ontvangst is zeer vriendelijk en er is free internet in de meer dan restaurants, die verspreid zijn over 44 staten in de VS. De restaurants zijn deels eigendom en worden deels uitgebaat via franchising. Franchising laat snelle groei toe. Er zijn zo'n 7 miljoen klanten per week om te ontbijten, te lunchen, te dineren of gewoon iets te drinken of om iets af te halen om mee naar huis te nemen. Het bedrijf telt ruim medewerkers van wie een groot deel parttime werkt. Het bedrijf is zeer solvabel. De gemiddelde omzetgroei in de periode is 17%. Voor zijn de prognoses evenwel zwak. Chipotle Mexican Grill presteert nog beter dan Panera Bread. Het bedrijf serveert Mexicaanse gerechten, waarbij uitsluitend gebruik gemaakt wordt van natuurlijke en kwalitatief hoogstaande ingrediënten. Het vlees is hormonenvrij en bevat geen residuen van antibiotica. Het menu biedt slechts beperkte keuzemogelijkheden. De bediening gaat snel. Zo kunnen er tot 300 klanten in een restaurant bediend worden. Gesticht in 1993 is het bedrijf in 2013 uitgegroeid tot een groot bedrijf met werknemers. Mc Donald s groeit traag maar heeft een hoge rentabiliteit en is een dividendaandeel geworden. Het bedrijf koopt regelmatig eigen aandelen in en verhoogt zo de winst per aandeel.

12 Chipsector De chipsector groeit niet meer. De traditionele pc wordt deels vervangen door een tablet. Tablets en smartphones vereisen chips met andere kenmerken dan die voor servers en pc s. Deze laatste toestellen hebben krachtige chips nodig en daarin is Intel de nummer één. Chips voor mobiele toestellen mogen niet veel energie gebruiken. Qualcomm en ARM zijn daarin het best. De technologie evolueert dagelijks en dat maakt het risico groot. Vooral Qualcomm won marktaandeel. Het bedrijf geeft zijn technologie in licentie aan de producenten van mobiele toestellen en genereert zo terugkerende inkomsten terwijl het zelf geen productiekosten heeft. Zo realiseer je een hoge nettowinstmarge. Qualcomm staat het meest rechts met de hoogste nettowinstmarge (28%). De grootte van het ballonnetje weerspiegelt de sterke omzetgroei (30%). Hoe hoger het ballonnetje, hoe efficiënter het bedrijf is. Eenvoudig gesteld: de bedrijven rechts boven zijn de meest rendabele en de grootste ballonnen zijn de sterkste groeiers. Qualcomm steekt er boven uit, maar ook SanDisk groeit snel. Het Belgische Melexis maakt chips en sensoren voor de autonijverheid. Het aantal wagens en het aantal chips per auto stijgen. Melexis ontwerpt de chips maar besteedt de productie uit. De meeste omzet wordt in Azië gerealiseerd, met 42% van het totaal.

13 Luxesector Voor de luxesector was 2013 een iets minder jaar, mede door de lage dollar. De inkomsten zijn (groten)deels in dollar en de kosten in lokale munt. Niettemin groeide de sector met ongeveer 7,6%. In de meeste jaren worden evenwel dubbele groeicijfers gehaald. De luxesector doet het al tientallen jaren goed. Bij de vrouwen doen handtassen het erg goed en vele mannen willen een duur horloge. Voor de horlogesector is de opkomst van steeds meer iwatches een risico. Vooral in Japan en China groeit de sector maar ook in de VS is er een toenemende vraag naar luxeproducten. De markt voor luxegoederen is een afgesloten markt. Nieuwe spelers geraken er zeer moeilijk in. Enerzijds is de vereiste productkennis zeer groot. Anderzijds worden vele luxemerken aangeboden door gespecialiseerde verkoopkanalen op dure locaties. De toenemende vraag van de nieuwe rijken uit de groeilanden staat tegenover steeds dezelfde aanbieders. De fusies in de sector versterken nog eens de machtsposities van de grote luxefirma's. Door in China te gaan produceren verdienen de bedrijven meer geld omdat de prijzen daar, door de hoge invoerrechten, hoger liggen dan in West-Europa. Tevens biedt dat de mogelijkheid om de prijzen hier te verhogen. Vooral de minder dure artikelen worden in prijs verhoogd. De Amerikaanse producent van horloges en handtassen Fossil presteerde sterk, samen met Samsonite en Richemont. Het Britse Burberry en het Italiaanse Prada ondervonden de negatieve invloed van de besparingen in de Chinese markt.

14 14 Deze bedrijven zijn zeer rendabel, met een gemiddelde rentabiliteit over het eigen vermogen van bijna 18%. De gemiddelde nettowinstmarge bedraagt 11,5%. 4.6 Hightechdiensten De sector van de hightechdiensten stagneert maar Cognizant floreert. Cognizant weet met de inzet van hoog opgeleide medewerkers uit onder meer India en Mexico een fantastische groei te realiseren door het overnemen van de IT-diensten van grote bedrijven. De klanten zijn over het algemeen zeer grote bedrijven, die hun IT-diensten outsourcen en daarvoor jaarlijks tussen de $5 miljoen en $50 miljoen betalen. Die klanten doen via Cognizant aan de outsourcing van hun IT-diensten, om die zo goedkoper te organiseren. Die inkomsten zijn voor Cognizant jaarlijks terugkerende inkomsten. Dat is de basis van de groei. Het succesvolle zakenmodel bestaat erin hoogtechnologische outsourcingsdiensten te leveren, tegen zeer competitieve voorwaarden. Een risico is de noodzaak om steeds meer goedkope informatici aan te trekken.

15 Financiële diensten Ook de sector financiële diensten is interessant. MasterCard is hier het bedrijf met meeste performante betalingssysteem in de wereld. Het betalingsverkeer neemt wereldwijd toe, ook dankzij de groei van de aankopen via internet. MasterCard genereert omzet door het heffen van een vergoeding op het bedrag (in dollar) van de financiële transacties. MasterCard biedt ook extra diensten. Door de massa inlichtingen die het bedrijf verzamelt en de gesofisticeerde data-mining heeft het bedrijf een groot inzicht in gewoontes en kooptrends. Die kennis wordt ter beschikking van de klanten gesteld. MasterCard behaalt verbluffende financiële resultaten, op het vlak van groei en rentabiliteit. De evolutie van de omzet en de winst per aandeel ziet men in de volgende grafieken.

16 16 5 Samenvatting en conclusie We vergelijken de beste bedrijven nog eens onderling. De gemiddelde nettowinstmarge van deze bedrijven is hoger dan 20%! Elk bedrijf uit de vergelijking krijgt een score van 0 tot 10. Hieronder de score van elk bedrijf voor 2013, na onderlinge vergelijking. Uit deze keur van bedrijven kan men meerdere interessante portefeuilles distilleren. Beleggen in sterbedrijven uit groeisectoren is een eenvoudige en succesvolle beleggingsstrategie, mits men een perspectief op lange termijn heeft. Deze tekst is met veel zorg samengesteld. Desalniettemin is Excelco bvba niet aansprakelijk voor onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden inhoud. Het programma Excelco beoogt te helpen bij het samenstellen van een aandelenportefeuille. De gebruiker blijft zelf volledig aansprakelijk voor het resultaat van zijn portefeuille. Excelco bvba kan hiervoor nooit aansprakelijk gehouden worden.

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Retail: stagnerende sector met lage marges Retailers hebben het moeilijk. Toenemende bestellingen via internet vragen

Nadere informatie

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 4 oktober 2014 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Groeibedrijven in 2014 1 Beleggen in de beste bedrijven 3 1.1 De vijf kengetallen 3 1.2 Belang

Nadere informatie

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (november 2012 - auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol

Nadere informatie

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 25 april 2015 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Excellente bedrijven uit groeisectoren 1 Evolutie van de 5-sterrenindex van Excelco

Nadere informatie

H&M is een topbedrijf. Alle waardebepalende factoren vertonen een stijgende tendens.

H&M is een topbedrijf. Alle waardebepalende factoren vertonen een stijgende tendens. Bedrijfsrapport H&M is een Zweeds kledingbedrijf met meer dan 3.000 winkels in 48 markten. H&M mikt op dames- en tienerkleding en op lingerie en accessoires. Buiten het merk H&M zijn er de merken COS,

Nadere informatie

Studie: verklaart de groei en de waardering van de vrije kasstroom waarom smallcaps en midcaps beter presteren dan blue chips op de lange termijn?

Studie: verklaart de groei en de waardering van de vrije kasstroom waarom smallcaps en midcaps beter presteren dan blue chips op de lange termijn? Studie: verklaart de groei en de waardering van de vrije kasstroom waarom smallcaps en midcaps beter presteren dan blue chips op de lange termijn? In deze uiteenzetting gaan we op zoek naar een verklaring

Nadere informatie

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN auteur: Paul Hermans 27 april 2013 Beleggers zijn zich meer dan ooit bewust van de risico s. Veilig beleggen met uitzicht op een goed rendement is moeilijker

Nadere informatie

excelco GRATIS Excelco selecteert de beste aandelen uit groeisectoren Beleg nu met evenveel kennis van zaken als Warren Buffett!

excelco GRATIS Excelco selecteert de beste aandelen uit groeisectoren Beleg nu met evenveel kennis van zaken als Warren Buffett! excelco Excelco selecteert de beste aandelen uit groeisectoren Excelco 4u GRATIS op proef? surf naar www.excelco.be Beleg nu met evenveel kennis van zaken als Warren Buffett! Excelco, uw online beleggingspartner

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

De favoriete aandelen van Bart Sebrechts

De favoriete aandelen van Bart Sebrechts De favoriete aandelen van Bart Sebrechts 08/08/2016 om 09:16 door Bart Sebrechts Bart Sebrechts, hoofd beleggingen van Merit Capital, geeft in zijn aandelenselectie geven de voorkeur aan marktleiders met

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Technology Semiconductor Integrated Circuits

Technology Semiconductor Integrated Circuits TIP 1: Amkor Technology Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten AMKR US0316521006 Technology Semiconductor Integrated Circuits Amkor Technology (AMKR) is het op één na grootste

Nadere informatie

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Als je moet kiezen welk plaatje je op je cijferlijst zou willen hebben,

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 Op de gegevens voor de top 10% van 1999

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

Eindexamen economie havo I

Eindexamen economie havo I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Henkel levert goede prestaties in het tweede kwartaal

Henkel levert goede prestaties in het tweede kwartaal Persbericht 12 augustus 2014 Vooruitzichten voor 2014 bevestigd Henkel levert goede prestaties in het tweede kwartaal Solide organische omzetgroei: + 3,3% Omzet, beïnvloed door valuta-effecten: 4.137 miljoen

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

GVV s (vastgoedbevaks)

GVV s (vastgoedbevaks) GVV s (vastgoedbevaks) en hun waardering Presentatie beschikbaar op www.gertdemesure.be onder vastgoedbeleggingen 1. Huidige activiteiten VFB: research van een 40-tal Belgische bedrijven Makelaar in bank-

Nadere informatie

Wanneer crasht de beurs?

Wanneer crasht de beurs? Wanneer crasht de beurs? Twee miljoen Belgen lezen dagelijks de krant. Zij lezen dat het Spaarboekje nu een Verliesboekje is geworden (Nieuwsblad 15/11). Dat beleggingsfondsen in Europese aandelen terug

Nadere informatie

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017 07/03/2017 SYNTHESE: Er is een opmerkelijke versnelling van de omzetgroei in het derde kwartaal bij restaurants en drinkgelegenheden. Hotels en catering kennen nog steeds een dalende omzet. De horecaprijzen

Nadere informatie

RAPPORT: AGEAS. Risico belegging (op 6 sterren)

RAPPORT: AGEAS. Risico belegging (op 6 sterren) Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: AGEAS Het aandeel Ageas is hét aandeel dat je moet hebben volgens velen, maar is

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MANAGEMENTVERKLARING VOOR DE PERIODE

TUSSENTIJDSE MANAGEMENTVERKLARING VOOR DE PERIODE VOOR DE PERIODE EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2011 Gezien de verkoop van Avis Europe, die op 3 oktober 2011 van kracht werd, heeft deze mededeling enkel betrekking op de voortgezette activiteiten. SAMENVATTING

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo 2000-I

Eindexamen economie 1 havo 2000-I Opgave 1 Meer mensen aan de slag Het terugdringen van de werkloosheid is in veel landen een belangrijke doelstelling van de overheid. Om dat doel te bereiken, streeft de overheid meestal naar groei van

Nadere informatie

Spirit AeroSystems Holdings Inc.

Spirit AeroSystems Holdings Inc. TIP 3: Spirit AeroSystems Holdings Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector New York Stock Exchange Verenigde Staten SPR US8485741099 Industrial Goods - Aerospace/Defense Products & Services Spirit

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

POLSSLAG VLAAMSE HORECA

POLSSLAG VLAAMSE HORECA 13/06/2017 SYNTHESE: De omzetgroei vertraagt in het laatste kwartaal van 2016 bij restaurants en drinkgelegenheden. De omzetdaling bij hotels loopt ten einde. De horecaprijzen stijgen minder snel dan vorige

Nadere informatie

ALGEMEEN OMZET FEBRUARI 2016 16/02/2016. Boordtabellen Horeca. Synthese:

ALGEMEEN OMZET FEBRUARI 2016 16/02/2016. Boordtabellen Horeca. Synthese: FEBRUARI 2016 16/02/2016 Boordtabellen Horeca Synthese: De omzetgroei in de horeca zet door en is het sterkst in restaurants en logies. De horeca inflatie blijft op een hoog niveau. Het aantal arbeidsplaatsen

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Respect voor klanten, partners en medewerkers

Respect voor klanten, partners en medewerkers Respect voor klanten, partners en medewerkers Service : een ander woord voor het respect dat een onderneming verschuldigd is aan haar klanten, medewerkers en partners. Voertuigbeglazing KERNCIJFERS (in

Nadere informatie

Advanced Battery Tech Inc.

Advanced Battery Tech Inc. TIP 1: Advanced Battery Tech Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten ABAT US00752H1023 Industrial Electrical Equipment Advanced Batteries (ABAT) ontwikkelt, fabriceert en

Nadere informatie

Koers-winstverhouding (Price earnings ratio)

Koers-winstverhouding (Price earnings ratio) 1 Strategie Koers-winstverhouding (Price earnings ratio) Doel Perspectief Maat voor relatie tussen ondernemingswinst en prijs aandeel Managementvraagstuk Een aandeelhouder wil zicht hebben op de mogelijke

Nadere informatie

Biedt de revival kansen of is het een hype? Dag van de Belegger, 26 november 2011

Biedt de revival kansen of is het een hype? Dag van de Belegger, 26 november 2011 Technologieaandelen Biedt de revival kansen of is het een hype? Dag van de Belegger, 26 november 2011 Pieter Bailleul Product & Marketing Manager Benelux 2011 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2017

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2017 Polsslag Ondernemend Limburg januari 2017 VKW Limburg en UNIZO Limburg houden de vinger aan de pols van de Limburgse economie POL Themabevraging januari 2017 Outlook 2017 1 Evaluatie 2016 volgens sector

Nadere informatie

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Beleggers kunnen niet alleen geld verdienen als aandelen stijgen, maar ook als aandelen dalen. Dat kan met zogeheten short-posities. In feite

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo I

Eindexamen m&o vwo I Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 tot en met 8. TomTom nv is een Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen. Informatiebron 6 geeft een schets van het bedrijfsprofiel van TomTom. Hieruit

Nadere informatie

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol aandeel uit elke

Nadere informatie

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i.

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #kpnjaarcijfers2011 Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #hoofdpunten Turbulent 2011 Financiële doelen grotendeels gehaald Strategie neergezet voor komende jaren Internationaal gaat heel goed Nederland

Nadere informatie

Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend, maar is dat wel zo? Is er een onderwaardering te vinden.

Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend, maar is dat wel zo? Is er een onderwaardering te vinden. Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: SHELL Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend,

Nadere informatie

ALGEMEEN OMZET DECEMBER /12/2016

ALGEMEEN OMZET DECEMBER /12/2016 DECEMBER 2016 01/12/2016 Boordtabellen Horeca Synthese: De omzetgroei in de horeca blijft positief, maar zwakt af. Dit is een gevolg van een dalende omzet bij de logies. Ook het prijsverloop in de horeca

Nadere informatie

Henkel bevestigt omzetverwachting voor volledig boekjaar en verhoogt verwachting van de winst per preferent aandeel

Henkel bevestigt omzetverwachting voor volledig boekjaar en verhoogt verwachting van de winst per preferent aandeel Persbericht 14 november 2017 Henkel bevestigt omzetverwachting voor volledig boekjaar en verhoogt verwachting van de winst per preferent aandeel Henkel zet een sterke prestatie neer in het derde kwartaal

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk oktober 2015 Welkom Wij heten u van harte welkom in Van der Valk Hotel 2 Programma 19.00 uur Ontvangst 19.30 uur Opening 19.40 uur Chinese groeivertraging 20.00

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg juli 2015: +4,8 Ondernemersvertrouwen op hoogste peil in 4 jaar Nog geen hitterecords voor Limburgse economie

Polsslag Ondernemend Limburg juli 2015: +4,8 Ondernemersvertrouwen op hoogste peil in 4 jaar Nog geen hitterecords voor Limburgse economie Ieder kwartaal peilen VKW Limburg en UNIZO-Limburg naar het aanvoelen van de Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders over de economische gang van zaken in de bedrijven. De resultaten van deze bevraging

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 0,15 0,12 100% = 25%

Nadere informatie

Duvel Moortgat : courante netto winst +16%

Duvel Moortgat : courante netto winst +16% 15 Maart 2000 Duvel Moortgat : courante netto winst +16% Markante feiten van 1999 Beursintroductie: Duvel Moortgat werd begin juni geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. Participatie in Noord Amerikaanse

Nadere informatie

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding:

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding: Dossier regionale luchthavens 0. Aanleiding: In 2004 presenteerde het Vlaams Forum Luchtvaart een rapport en aanbevelingen aan de Vlaamse regering over de luchtvaart in Vlaanderen [2]. Belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? De Rabobank verwacht een moeizaam derde kwartaal voor de Nederlandse varkenssector. Aan het einde

Nadere informatie

Vijf tips om een trendommekeer te voorspellen.

Vijf tips om een trendommekeer te voorspellen. Vijf tips om een trendommekeer te voorspellen. Tijdens het schrijven van deze bijdrage vergadert de NAVO en verhoogt de spanning in Ukraine. Onzekerheid is dé katalysator die beleggers doen huiveren! In

Nadere informatie

Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte!

Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte! Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte! Het welles-nietes-verhaal tussen de Amerikaanse Democraten en -Republikeinen zorgt voor volatiliteit. Toch kon de S&P500, de trendsetter

Nadere informatie

VFB DAG VAN DE TIPS RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017

VFB DAG VAN DE TIPS RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017 VFB DAG VAN DE TIPS 2017 RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017 TOP 3 AANDELEN 2 DSM: op weg naar 100% Life Sciences Koers Target Potentieel KERNCIJFERS (EUR) Market Cap (miljoen EUR) K/W 2017 K/W 2018 Div. Yield

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit naar verwachting met 1¾% in 1 en met 1½% in 11. De toename van het bbp komt bijna volledig voor

Nadere informatie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie De index voor Amerikaanse aandelen in biotech- en medische systemen is sinds zijn hoogtepunt afgelopen februari ruim 12% gezakt.

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300 Oefenopgave 1 Oefenopgave 1 Balans 1-1-2001 (x 1.000 euro) Gebouwen 300 EV Voorraden 200 Crediteuren Debiteuren 400 Kas 300 EV 600 Crediteuren 600 300 1200 1200 - Inkopen 600.000 euro (helft rekening,

Nadere informatie

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering.

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering. Top 100 vragen. De antwoorden! 1 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. De producent rekent de hogere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor daalt de vraag naar producten. De productie

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-I

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 q v = 200 1,25 + 450 = 200 q a

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELD 2009*

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELD 2009* 14 januari 2010 COMMERCIËLE RESULTATEN WERELD 2009* De Renault groep verhoogt zijn marktaandeel tot 3,7% dankzij de goede commerciële prestaties in het tweede halfjaar De Renault groep bereikt zijn doelstelling:

Nadere informatie

Algemene vergadering van aandeelhouders ROTTERDAM,23 APRIL 2008

Algemene vergadering van aandeelhouders ROTTERDAM,23 APRIL 2008 Algemene vergadering van aandeelhouders Nyloplast NV ROTTERDAM,23 APRIL 2008 Agenda Algemene Vergadering van Aandeelhouders 1. Opening 2. Toelichting op jaarverslag 2007 3. Jaarrekening 2007: vaststelling

Nadere informatie

T T A M. Vandaag lijken aandelen volgens TreeTop Asset Management absoluut en relatief goedkoop.

T T A M. Vandaag lijken aandelen volgens TreeTop Asset Management absoluut en relatief goedkoop. T T A M Een vermogen 249 keer verhogen sinds 1900 Ondanks twee wereldconflicten en de grote crisis van de jaren dertig, verhoogde de reële waarde (na inflatie) van een globale aandelenportefeuille 249

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Marc Langeveld RBA. Technologie & Innovatie. 23 juni 2017 ProBeleggen Symposium

Marc Langeveld RBA. Technologie & Innovatie. 23 juni 2017 ProBeleggen Symposium Marc Langeveld RBA Technologie & Innovatie 23 juni 2017 ProBeleggen Symposium Kort CV Op mijn 14 e (1982) gestart met beleggen Afgerond HEAO-CE (1989 - HES Amsterdam) en Registerbeleggingsanalist (1996

Nadere informatie

Dutch Meat Importers Association. Noordwijk, 7 nov 2014

Dutch Meat Importers Association. Noordwijk, 7 nov 2014 Dutch Meat Importers Association Noordwijk, 7 nov 2014 Introductie Laurens Maartens Nooit verlegen om een praatje! Geeft met veel plezier zijn visie op de markten. Oa DFTtv en WallStreetJournal. UBS /

Nadere informatie

Iridium Communications

Iridium Communications TIP 3: Iridium Communications Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector American Stock Exchange Verenigde Staten IRDM US46269C1027 Technology - Diversified Communication Services Iridium Communications

Nadere informatie

Strategy Background Papers

Strategy Background Papers november 2013 Beleggen in vastgoed Huurder of eigenaar, iedereen krijgt in het dagelijkse leven te maken met vastgoed. De meeste eigenaars van een huis zien hun woning meer als een vorm van comfort dan

Nadere informatie

2. Geografisch a. Duidelijk omzetverlies in België: ,2 miljoen 59,4 miljoen 50,6 miljoen

2. Geografisch a. Duidelijk omzetverlies in België: ,2 miljoen 59,4 miljoen 50,6 miljoen BIJLAGE NOTULEN ALGEMENE VERGADERING DD.29/04/2014 Samenvatting van de gestelde vragen en antwoorden. Tijdens de presentatie van het jaaroverzicht heeft dhr. Luc Switten, CEO, omstandig een toelichting

Nadere informatie

Vooruitzichten economie en financiële markten

Vooruitzichten economie en financiële markten Vooruitzichten economie en financiële markten Bob Homan, ING Investment Office Grip op je Vermogen Den Haag, 9 oktober 2015 Vraag 1 Hoeveel % is de wereldindex (in Euro s) van hoogtepunt (15/4) tot dieptepunt

Nadere informatie

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten Country factsheet - Oktober 2013 De Verenigde Staten De Verenigde Staten zijn reeds lang nummer één op de international e-commercemarkt. Eind 2013 zal hen dat waarschijnlijk 193,3 miljard euro aan inkomsten

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk april 2016

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk april 2016 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk april 2016 Welkom! Wij heten u van harte welkom 2 Programma 19.00 uur - Ontvangst 19.30 uur - Opening 19.40 uur - Impact lage olieprijs 20.00 uur - Pauze 20.10

Nadere informatie

Empirisch bewijs van impact op lange termijn van TV-reclame

Empirisch bewijs van impact op lange termijn van TV-reclame Empirisch bewijs van impact op lange termijn van TV-reclame Over het gunstig effect van tv-reclame voor nationale merken, of het nu op korte of lange termijn is, werd in veel landen geschreven. Hoe zit

Nadere informatie

GERTUR. Kredietrapport internationaal. Datum GERTUR BVBA. Samenvatting. Bedrijfsnaam. Vestigingsadres WINKELOM 77/1A 2440 GEEL Belgie

GERTUR. Kredietrapport internationaal. Datum GERTUR BVBA. Samenvatting. Bedrijfsnaam. Vestigingsadres WINKELOM 77/1A 2440 GEEL Belgie Kredietrapport internationaal Datum 14-06-2017 Naam GERTUR BVBA Samenvatting Bedrijfsnaam GERTUR Vestigingsadres WINKELOM 77/1A 2440 GEEL Belgie Kredietadvies Contant Score 6,92 Rating Bedrijfsstatus CCC

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Groothandel in computers, randapparatuur en software Computergroothandels richten zich doorgaans op bedrijfsmatige afnemers. Ze leveren hardware, software en toebehoren. Ook service- en adviesdiensten

Nadere informatie

De FinTech-revolutie. Valutatransacties: snel, goedkoop, transparant

De FinTech-revolutie. Valutatransacties: snel, goedkoop, transparant November 2016 De FinTech-revolutie Valutatransacties: snel, goedkoop, transparant Doet u zaken met het buitenland? Grote kans dat u bij uw bank te veel betaalt voor uw valutatransacties. Bovendien betaalt

Nadere informatie

QRF VULT HAAR ACQUISITIESTRATEGIE VAN BINNENSTEDELIJK WINKELVASTGOED VERDER IN TIJDENS DERDE KWARTAAL VAN 2015

QRF VULT HAAR ACQUISITIESTRATEGIE VAN BINNENSTEDELIJK WINKELVASTGOED VERDER IN TIJDENS DERDE KWARTAAL VAN 2015 QRF VULT HAAR ACQUISITIESTRATEGIE VAN BINNENSTEDELIJK WINKELVASTGOED VERDER IN TIJDENS DERDE KWARTAAL VAN 2015 - Acquisitie van een handelscomplex in de binnenstad van Aalst met een totale verhuurbare

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 PERSBERICHT 07/07/2015 COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 Renault wint terrein in Europa en consolideert zijn positie In het eerste halfjaar was er een lichte stijging van het aantal inschrijvingen

Nadere informatie

Hof Hoorneman China Value Fund

Hof Hoorneman China Value Fund Hof Hoorneman China Value Fund UW VERMOGEN IS HET WAARD 1 China is en blijft de groeimotor van de wereld. Waarom beleggen in China? De Chinese economie groeit met ruim 7%. Dit groeipercentage is aanzienlijk

Nadere informatie

Callon Petroleum Co. TIP 2:

Callon Petroleum Co. TIP 2: TIP 2: Callon Petroleum Co. Beurs New York Stock Exchange Land Verenigde Staten Ticker Symbol CPE ISIN Code US13123X1028 Sector Energy Independent Oil & Gas Callon Petroleum (CPE) is een Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Rapport datum 15-05-2014 Bedrijf Adres groesman international amsterdam - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Breitnerlaan 7 Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,4 Betalingsscore 7,8

Nadere informatie

Belgische GVV s. ondersteboven gekeerd. (vastgoedbevaks) VFB / Kortrijk feb. 2017

Belgische GVV s. ondersteboven gekeerd. (vastgoedbevaks)  VFB / Kortrijk feb. 2017 Belgische GVV s (vastgoedbevaks) ondersteboven gekeerd Presentatie beschikbaar op www.gertdemesure.be onder vastgoedbeleggingen 1. Vastgoedbevaks, nu GVV s Fiskale voordelen: in België: Geen bedrijfsbelasting

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018 Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018 VKW Limburg en UNIZO Limburg houden de vinger aan de pols van de Limburgse economie POL Themabevraging januari 2018 Outlook 2018 1 Evaluatie 2017 volgens sector

Nadere informatie

Valutamarkt. De euro op koers. Havo Economie 2010-2011 VERS

Valutamarkt. De euro op koers. Havo Economie 2010-2011 VERS Valutamarkt De euro op koers Havo Economie 2010-2011 VERS 2 Hoofdstuk 1 : Inleiding Opdracht 1 a. Dirham b. Internet c. Duitsland - Ierland - Nederland - Griekenland - Finland - Luxemburg - Oostenrijk

Nadere informatie

De financiële impact van BYOD

De financiële impact van BYOD De financiële impact van BYOD Top 10 inzichten uit het wereldwijde -onderzoek Jeff Loucks / Richard Medcalf Lauren Buckalew / Fabio Faria Het aantal BYOD-apparaten in de zes landen van ons onderzoek zal

Nadere informatie

Financieel Forum Leuven 11 oktober 2010. Herman Daems

Financieel Forum Leuven 11 oktober 2010. Herman Daems Financieel Forum Leuven 11 oktober 2010 Banken en ondernemingen Op zoek naar een nieuwe relatie Herman Daems Deze presentatie is onvolledig zonder de mondelinge toelichting van de auteur. Gelieve dit document

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%)

Persbericht NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%) Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%) De nettowinst over 2008 bedroeg 383,1 miljoen, overeenkomend met 6,03 per aandeel, vergeleken met

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

Persbericht. Henkel boekt recordomzet en -winst. 23 februari Sterke resultaten voor het boekjaar 2016

Persbericht. Henkel boekt recordomzet en -winst. 23 februari Sterke resultaten voor het boekjaar 2016 23 februari 2017 Persbericht Sterke resultaten voor het boekjaar 2016 Henkel boekt recordomzet en -winst Omzet: +3,5% naar 18.714 miljoen (organisch: +3,1%) Omzetgroei opkomende markten: organisch +6,8%

Nadere informatie

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Jaarresultaten 2013 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2014. Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Kerncijfers 2013

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt. Kwartaalbericht Varkens Q1 2016

Rabobank Food & Agri. Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt. Kwartaalbericht Varkens Q1 2016 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q1 2016 Opslagregeling en kleiner aanbod ondersteunen langzaam herstel Europese varkensmarkt Na een teleurstellend vierde kwartaal in het vorige jaar, start

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Economie 1,2 (nieuwe stijl) en economie (oude stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Economie 1,2 (nieuwe stijl) en economie (oude stijl) Economie 1,2 (nieuwe stijl) en economie (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 01 Tijdvak 2 Inzenden scores Uiterlijk op 22 juni de scores van de alfabetisch eerste

Nadere informatie

Presentatie halfjaarcijfers 2012

Presentatie halfjaarcijfers 2012 Presentatie halfjaarcijfers 2012 Okura Hotel, Amsterdam 26 juli 2012 René J. Takens, CEO Hielke H. Sybesma, CFO Jeroen M. Snijders Blok, COO Agenda 1. Accell Group in H1 2012 2. Aandeel Accell Group 3.

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk Inhoud 01 Inleiding: het Verenigd Koninkrijk 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in het Verenigd Koninkrijk? 04 03 Wie is de Britse

Nadere informatie