TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN"

Transcriptie

1 TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (november auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol aandeel uit elke sector. Uiteraard zijn er in de meeste sectoren meerdere topbedrijven, voor wie meer gespreid wil beleggen. En er zijn ook nog andere groeisectoren. Gemiddelde jaarlijkse omzetgroei ( ) Gemiddelde jaarlijkse winstmarge ( ) Keuze van Excelco Oliediensten/Diensten olie & gas 23 % 15 % Fred.Olsen Energy PC s, tablets, smartphones 13 % 12 % Microsoft, Apple Medische technologie 12 % 11 % Varian, Intuitive Surgical Luxegoederen 11 % 15 % Coach Auto-industrie 5 % 3 % Toyota Groei is het belangrijkste voor een (beursgenoteerd) bedrijf. Maar men mag het belang van een voldoende nettowinstmarge niet onderschatten. Bedrijven met een nettowinstmarge van 10% en meer hebben meestal ook een hoge rentabiliteit. En dat is de basis van een goed bedrijf. Ook de terugbetalingscapaciteit moet voldoende zijn om moeilijke jaren goed door te komen. Topbedrijven voldoen in het algemeen aan volgende normen: Nettowinstmarge groter dan 10% Rentabiliteit van het eigen vermogen hoger dan 15% Terugbetalingscapaciteit (operationele cashflow/schulden) hoger dan 30% Investeer vooral in bedrijven die aan deze normen voldoen! Excelco selecteert voor u topbedrijven die koopwaardig zijn!

2 2 Sector: PC s, tablets & smartphones Traditionele pc's (Dell, HP) worden deels vervangen door tablets en ultrabooks Tablets worden straks in alle scholen en gezinnen gebruikt, een gigantische en groeiende markt Voor smartphones en tablets is een ecosysteem onontbeerlijk: hardware, software plus applicaties Schrijvers van applicaties hebben een voorkeur voor de meest gebruikte systemen zoals i OS van Apple, Android en Windows 8 Apple, Microsoft en Google hebben een eigen ecosysteem met veel applicaties RIM (Blackberry) is in vertraging met een nieuw eigen systeem, Microsoft komt met de Surface Samsung wedt zowel op Android als op Windows 8, Nokia gebruikt enkel Windows 8 Apple bouwt een juridische beschermmuur (tegen Samsung) via zijn patenten Voordelen Windows 8 van Microsoft: compatibiliteit en gebruik van Office op tablet voor invoer van gegevens Cloud computing is de nieuwe standaard: elke toepassing op elke plaats en toestel kunnen gebruiken Apple is de innovator, Microsoft volgt later met eigen oplossingen! Evolutie van de sector:

3 3 Evolutie marktaandelen van 2006 tot 2011: Winstmarge, efficiëntie, rentabiliteit en groei in één grafiek: De groene (rode) kleur staat voor goede (slechte) vooruitzichten. De omvang van het bolletje drukt de omzetgroei uit. Hoe meer het bolletje rechts boven staat, hoe rendabeler het bedrijf. Microsoft heeft een zeer hoge nettowinstmarge, terwijl Apple veel sneller groeit. Gemiddeld bedraagt de rentabiliteit over het eigen vermogen van Microsoft meer dan 40%. Bij Apple is dat ongeveer 27%.

4 4 Apple versus Microsoft Apple is een zeer transparant bedrijf met slechts enkele producten: de Mac, de ipod, de iphone en de ipad. De verkoop van die twee laatste producten groeit exponentieel. Het is een geïntegreerd hardware- en softwarebedrijf. Het is dominant in de consumentenmarkt voor smartphones en tablets. Microsoft haalt 80% van de omzet uit software, waarbij vooral het OS Windows voor een gestage groei en een hoge winstmarge zorgt. De spelconsole Xbox is met Kinect, gebaseerd op lichaamsbeweging, een innovatie en een commercieel succes. Microsoft komt einde 2012 met een eigen tablet, de Surface, die online zal verkocht worden. Microsoft moet het vooral hebben van de bedrijvenmarkt, waar de tablet ook zijn intrede gedaan heeft. Op 90% van de PC s die op de markt komen is Windows voorgeïnstalleerd. Maar het aantal PC s daalt ten voordele van het aantal tablets. Beide bedrijven hebben een zogenaamd ecosysteem: hardware + software + applicaties. Momenteel lijkt enkel Google met Android in staat om dat na te doen. "Op smartphones is Android ondertussen net goed genoeg. Op tablets net niet" (D. Deckmyn, Een verloren jaar voor tablets, De Standaard, 29/12/2011, p.24). Voor vele kopers is het om de apps (applicaties) te doen. De softwareontwikkelaars kiezen uiteraard voor de best verkopende apparaten. Microsoft gunt de ontwikkelaars een stuk meer van de omzet dan Apple. Maar Apple biedt veruit de meeste apps. Eigen toestellen die op een 'natuurlijke wijze' worden bediend, diensten via de 'cloud' en één besturingssysteem dat op alle apparaten werkt. Dat is de bijgestelde strategie die Microsoft recent ontvouwde. En dat is juist dezelfde strategie als die van... Apple! Microsoft brengt met de Surface een apparaat tussen een tablet en een laptop. Het grote voordeel is dat u gemakkelijker gegevens kunt invoeren en Microsoft Office kunt gebruiken, wat op een gewone tablet niet mogelijk is. Via cloud computing wordt de Surface een apparaat waar u overal alles kunt mee doen! Dat is voor de bedrijvenmarkt essentieel. Microsoft nam ook Yammer over, ook wel "Facebook of the enterprise" genoemd. Yammer stelt elk bedrijf in staat om als een apart sociaal netwerk te functioneren. In 2011 werd Skype gekocht voor 8,5 miljard dollar. Skype maakte bellen via internet mogelijk. Het is de bedoeling dat Skype de Xbox en de Windows Phone gaat ondersteunen. Microsoft heeft alle bouwstenen voor de toekomst bij elkaar gebracht.

5 5 (Cijfers de koersen veranderen dagelijks) In de periode kende Apple een explosieve groei terwijl Microsoft groeide tegen 10% per jaar. Maar de nettowinstmarge van Microsoft is veel hoger. Daaruit volgt dat de rentabiliteit op het eigen vermogen van Microsoft beduidend hoger was dan bij Apple. Op (immateriële) software is de winstmarge uiteraard hoger dan op hardware, waar de materiaal- en productiekosten op iedere eenheid drukken. Als Microsoft een nieuwe licentie van Windows verkoopt, dan kost dat niets. Terwijl de winst per aandeel van Microsoft verdubbelde, halveerde de K/W-verhouding! Bij Apple was de daling van gemiddelde K/W-verhouding nog meer uitgesproken! Het lijkt of het aandeel goedkoper noteert naarmate de winst stijgt. De markt schat het groeipotentieel lager in naarmate de groei zich effectief realiseert. Nochtans steeg het groeiritme van Apple. De groei van de totale omzet versnelde in 2011 tot 66%, na in 2010 met 52% te zijn gestegen! Beide bedrijven bewezen dat ze vrij recessiebestendig zijn, alhoewel Microsoft toch conjunctuurgevoeliger is. In het zware crisisjaar 2009 daalde de omzet van Microsoft met 3% terwijl die van Apple zelfs met 14% toenam! Maar het was voor beide bedrijven toch wel een mager jaar. De beurskoersen daalden echter overdreven fel. Beide bedrijven staan al dertig jaar aan de top, groeien nog altijd sneller dan gemiddeld en noteren tegen redelijke K/W-verhoudingen

6 6

7 7 De koers van Apple volgt met enige vertraging de explosieve stijging van de winst per aandeel. Apple presteerde zo verbluffend sterk dat de koers bestendig achter de feiten aanholde! Op de rechtergrafiek ziet men dat het aandeel sinds 2009 voortdurend ondergewaardeerd is. Hoelang blijft dit verhaal duren? Het aandeel van Microsoft evolueerde totaal anders. De winst per aandeel verdubbelde bijna in de periode , ondanks de crisis. Tegelijkertijd halveerde de gemiddelde K/W-verhouding van ongeveer 20 naar 10 en werd het aandeel dus relatief goedkoper! De koers is in 2012 lager dan in 2007, ondanks de winstgroei van 10% per jaar gemiddeld. Sinds 2009 is het ondergewaardeerd. Wat brengt de toekomst? Dat hangt niet alleen af van het bedrijf maar van de marktevolutie en de opkomst van nieuwe concurrenten. De markt voor tablets is gigantisch groot: alle gezinnen en bedrijven zijn potentiële klanten! Zelden heeft een product zo n ruime en groeiende markt voor zich gehad. Er is dus ruim plaats voor enkele concurrenten. En uiteraard neemt de concurrentie toe. Tot hiertoe was Samsung de enige echte rivaal van Apple en dat bedrijf verliest wellicht de juridische patentenoorlog. Vandaar dat het voor sommige apparaten al gekozen heeft voor Windows 8. Een licentie op Windows 8 biedt de beste bescherming tegen de claims van Apple. Voor Nokia is Windows 8 zelfs de enige reddingsboei om te overleven. Is er nog ruimte is voor grote productvernieuwingen? De recente nieuwe versies van Apple kregen slechts marginale verbeteringen mee, zoals de verbetering van de kwaliteit van het scherm.

8 8 Windows 8 biedt twee grote voordelen: het laat de gebruiker toe om Microsoft Office te gebruiken op een tablet en dus gegevens in te voeren en niet alleen te lezen! En dat is tot hiertoe uniek! het tweede grote voordeel is dat u, als gebruiker van Microsofts cloud services, een werk kunt starten op uw PC op kantoor en het in de trein verder afwerken op uw tablet. De bestellingen van Windows 8 voorafgaand aan de lancering bereikten recordcijfers en waren 40% hoger dan bij de lancering van Windows 7 in Marktpotentieel In de bijgevoegde grafiek ziet u een voorspelling van het marktaandeel van Microsoft en Apple. Het betreft een grafiek van de researchfirma Forrester, besproken in The Economist. U merkt de explosieve groei van het aantal tablets. Pas in 2014 zal Microsoft volgens deze cijfers echt aanwezig zijn in de markt. Maar tegen 2016 zou het bedrijf 25% van de tablets voor zijn rekening nemen en een kleiner percentage van de smartphones. Aangezien Microsoft vandaag niet eens aanwezig is in deze markten, is dat veelbelovend voor het aandeel. Ook Apple- en Androidtoestellen zouden profiteren van de groeiende markten. Bron: The Economist, Microsoft and the launch of Windows 8, 27/10/2012, p.54. Conclusie Zowel Apple als Microsoft lijken goede kaarten te hebben in een snel expanderende markt. Microsoft zal evenwel eerst met sterke groeicijfers moeten uitpakken alvorens de koers omhoog gaat. Het groeitempo van Apple zal afnemen maar de winst per aandeel zal met ruime dubbele cijfers blijven groeien! Excelco wijst u de weg naar de beste aandelen!

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans 16 november 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans - 5 oktober 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN auteur: Paul Hermans 27 april 2013 Beleggers zijn zich meer dan ooit bewust van de risico s. Veilig beleggen met uitzicht op een goed rendement is moeilijker

Nadere informatie

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Retail: stagnerende sector met lage marges Retailers hebben het moeilijk. Toenemende bestellingen via internet vragen

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? helpline B.V., 20 maart 2014, versie 1.0 Dellaertweg 9 C 2316 WZ Leiden 071-523

Nadere informatie

Er bestaat een langdurige rivaliteit tussen

Er bestaat een langdurige rivaliteit tussen 2.1 Kiezen tussen platforms: ios of Android Er bestaat een langdurige rivaliteit tussen de platforms Android en ios. Er bestaat onenigheid over dat Apple buitensporige controle uitoefent over de App Store.

Nadere informatie

Flashinfo. Macro-economische parameters

Flashinfo. Macro-economische parameters Flashinfo Algemene beursindexen 29/04/2013 Index Koers W/W YTD Index/Item Koers W/W YTD BEL 20 2610,12 2,20% 5,42% Belgian All Shares Return 27934,81 2,24% 5,24% FTSE 100 6426,42 2,22% 8,96% Euronext Top

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie

groeistuipen van Cloud Computing

groeistuipen van Cloud Computing groeistuipen van Cloud Computing strategische keuzes voor ICT-bedrijven in een vraaggestuurde markt groeistuipen van Cloud Computing strategische keuzes voor ICT-bedrijven in een vraaggestuurde markt inhoud

Nadere informatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet kpn doet t gewoon Als eerste één oplossing op elk vlak: KPN ÉÉN. Of uw organisatie nu groot of klein is, met KPN ÉÉN valt alles op z n plek.

Nadere informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie Business Plan YOUMOTICA The YOU in domotica Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers Contact: Jimmy Cleuren Dorpstraat 100, Wellen, België tel: +32 11 22 33 44 mail: info@youmotica.be

Nadere informatie

Beleggen met de Warren Buffett strategie

Beleggen met de Warren Buffett strategie Beleggen met de Warren Buffett strategie Tien pakkende artikelen over de value investing filosofie van s werelds beste belegger drs. Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 2007 www.warrenbuffett.nl/aandelen

Nadere informatie

Het gebruik van de smartphone in België

Het gebruik van de smartphone in België M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar M Onderzoek November 20121 Het gebruik van de smartphone in België UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld 2 3 Van nomade naar teamwerk Dit onderzoek over het

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Succesvol worden op de beurs!

Succesvol worden op de beurs! 2013 Succesvol worden op de beurs! Kom erachter hoe het mij is gelukt om 122.000, - winst te behalen in een periode van 5 jaar tijd! Puur en alleen door me te richten op het kopen en verkopen van aandelen,

Nadere informatie

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven anno 2010. Zakelijk nemen ze een steeds belangrijkere rol in. Maar hoe gebruiken mensen die nieuwe gadgets?

Nadere informatie

BUSINESS SPECIAL 2013/2014

BUSINESS SPECIAL 2013/2014 BUSINESS SPECIAL 2013/2014 >> BTC TELECONSULT, DE TOEKOMST IS NU Dagelijks communiceren u en uw medewerkers met klanten en leveranciers en wisselt u gegevens en informatie uit met uw medewerkers, ongeacht

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Beleggers zitten op dit moment in een moeilijk pakket. Veilige obligaties leveren nauwelijks iets op, aandelen en obligaties van de Emerging Markets staan

Nadere informatie

Acht kansrijke aandelen voor beursjaar 2012

Acht kansrijke aandelen voor beursjaar 2012 AANDELEN2012.COM Acht kansrijke aandelen voor beursjaar 2012 Met grondige analyses van elk van de geselecteerde bedrijven Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 11 I NHOUD AANDELEN 2012... 3 Apple

Nadere informatie

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Groothandel In opdracht van: Exact Nederland & KPN

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Groothandel In opdracht van: Exact Nederland & KPN Management Samenvatting Groothandel In opdracht van: Exact Nederland & KPN Peter Vermeulen Pb7 Research 24 juli 2014 peter@pb7.nl 1 Inhoud Inhoud... 1 Achtergrond... 2 De MKB Cloud Barometer voor Handelsbedrijven

Nadere informatie

0900-0024 (R 0,10 per minuut) abnamro.nl. de consument van 2015. cross channel retail

0900-0024 (R 0,10 per minuut) abnamro.nl. de consument van 2015. cross channel retail 0900-0024 (R 0,10 per minuut) abnamro.nl de consument van 2015 cross channel retail de consument van 2015 cross channel retail 1 De manier waarop mensen winkelen verandert in razend tempo. Consumenten

Nadere informatie

Onderwerp: Tech monitor: Betalen van internetaankopen (MOB/WME/2006-011/kle)

Onderwerp: Tech monitor: Betalen van internetaankopen (MOB/WME/2006-011/kle) 1 Van: drs. R. Kleijmeer Onderwerp: Tech monitor: Betalen van internetaankopen () Managementsamenvatting Ruim 10 miljoen Nederlanders gebruikten het internet in 2005. Vijf jaar geleden was dit aantal 2,9

Nadere informatie

cross channel retail update 2014

cross channel retail update 2014 cross channel retail update De invloed van online winkelen cross channel retail update Inleiding koopgedrag in kaart Motieven voor online en offline winkelen. Fysieke winkels maken inhaalslag. Een indruk

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends. SaaS: maak de transitie voor het te laat is. Thema-update: ICT

Rabobank Cijfers & Trends. SaaS: maak de transitie voor het te laat is. Thema-update: ICT Rabobank Cijfers & Trends SaaS: maak de transitie voor het te laat is Software as a Service (SaaS) 1 maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. Steeds meer klanten van softwarebedrijven kiezen voor

Nadere informatie

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN

MKB Cloud Barometer 2014 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN Peter Vermeulen Pb7 Research 24 juli 2014 peter@pb7.nl 1 Inhoud Inhoud... 1 Achtergrond... 2 De MKB Cloud Barometer voor Productiebedrijven

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores

IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit Whitepaper over de inzet van zakelijke full service IT stores IT: van kostenpost tot katalysator van productiviteit 1 Inleiding Tien jaar geleden zaten

Nadere informatie

themarapport aandelen

themarapport aandelen het nieuwe winkelen themarapport aandelen Beleggingscommunicatie 22 juli 2013 In iets meer dan tien jaar tijd heeft internet een revolutie teweeggebracht in de wijze waarop wij winkelen. Door de populariteit

Nadere informatie