20 thematische ideeën

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "20 thematische ideeën"

Transcriptie

1 EUROPESE WEEK VAN DE LOKALE DEMOCRATIE 2011 MENSENRECHTEN OP LOKAAL NIVEAU 20 thematische ideeën Men denkt soms dat rechten en vrijheden de exclusieve bevoegdheid zijn van centrale overheden en dat internationale organen deze universele waarden bewaken. Niets is minder waar. Mensenrechten maken integraal deel uit van de democratie en de lokale democratie impliceert een absoluut respect voor de mensenrechten. Bovendien komen veel rechten en vrijheden vaak lokaal tot uiting. Dit geldt voor talloze sociale en burgerrechten (gelijke toegang tot openbare diensten, bescherming van minst bedeelden, bejaarden, minderheden, enz.). Toch zijn lokale overheden zich vaak niet bewust van deze rol. Dit jaar wil de Europese week van de lokale democratie deze lokale dimensie van mensenrechten onder de aandacht brengen. Zo kunnen lokale overheden en burgers bewakers worden van mensenrechten en actoren van de lokale democratie. Wij hebben ons geïnteresseerd in vier grote domeinen van het lokaal beleid. Op basis hiervan werden in dit document twintig thematische ideeën uitgewerkt. Die ideeën moeten, ter gelegenheid van de Europese Week van de Lokale Democratie 2011, ontwikkeld en uitgevoerd worden in samenwerking met de burgers. Zo kunnen onze lokale collectiviteiten ruimten worden met meer solidariteit, tolerantie en respect voor mensenrechten en vrijheden.

2 A. Een cultuur van mensenrechten verspreiden Vlak na de Tweede Wereldoorlog en zijn weerzinwekkende misdaden is de bescherming van de mensenrechten een fundamentele bekommernis geworden. In 1948 hebben de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. In 1953 keurde de Raad van Europa het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens goed. Dit verdrag speelde een doorslaggevende rol bij de democratisering van het Europese continent tijdens de naoorlogse heropbouw en is nog steeds een referentiewerk. Vijftig jaar later, in 2000, heeft de Europese Unie ter voorbereiding van de uitbreiding naar het oosten het Handvest van de Grondrechten aangenomen. Dit handvest herbevestigt de rechten en vrijheden van het EVRM. Om de solidariteit, het respect en de tolerantie bij onze lokale besturen te versterken, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de lange weg die de verschillende generaties afgelegd hebben. Culturele activiteiten 1. Wedstrijden organiseren in scholen voor essays, artikels, beeldende kunst en tentoonstellingen rond mensenrechten. 2. Met universiteiten en culturele organisaties conferenties, debatten en evenementen organiseren die de nadruk leggen op de educatieve en historische waarde van de mensenrechten en de nieuwe uitdagingen. 3. Een specifiek deel van de officiële gemeentelijke website wijden aan de deelname aan de Europese Week van de Lokale Democratie 2011, geïdentificeerd door middel van het logo en de slogan, met een link naar de website van de EWLD en referentieteksten over mensenrechten. 4. Europese evenementen organiseren over de waarden van mensenrechten; experts, Europese geschiedkundigen en internationale organisaties voor de verdediging en bevordering van mensenrechten uitnodigen. Culturele en interculturele activiteiten met jongeren 5. Debatten organiseren rond mensenrechten in jeugdraden, in het bijzonder over respect voor en non-discriminatie van personen met een handicap, alsook over vooroordelen op basis van religieuze, taalkundige of culturele afkomst en seksuele geaardheid. 6. Interculturele activiteiten kunnen georganiseerd worden in samenwerking met scholen, jeugdverenigingen en jeugdraden. Jongeren (van verschillende culturen, etnische minderheden, enz.) kunnen deze activiteiten organiseren, bij voorkeur in vrijetijdscentra en bibliotheken. Mogelijke activiteiten zijn studieactiviteiten, sport, muzikale en artistieke vorming of tentoonstellingen. Deze initiatieven moeten contacten tussen culturen stimuleren en segregatie en culturele versnippering tegengaan. 7. Andere interculturele acties kunnen georganiseerd worden met alle burgers (in het bijzonder bejaarden en vrouwen). Bewoners uit verschillende streken en

3 landen kunnen artisanale producten, gerechten, traditionele klederdracht, enz. voorstellen. Zo kan de sociale cohesie in multiculturele wijken en gemeenten gestimuleerd worden. B. Sociale rechten en toegang tot openbare diensten en steunstructuren stimuleren Openbare diensten en steunstructuren zijn toegankelijk voor alle burgers, maar de minst bedeelden kennen deze, om verschillende redenen, vaak zeer slecht. Dit geldt dikwijls voor bejaarden, jongeren in moeilijkheden, gezinnen in armoede en immigranten. De financiële crisis, het plotse verlies van een baan,... kunnen deze situaties van armoede en sociale uitsluiting verergeren. De volgende initiatieven zijn bedoeld om burgers te ontmoeten daar waar ze wonen, door te anticiperen en door het risico op armoede en het gevoel van uitsluiting te vermijden. Nadelen vermijden 8. Informatiepunten of kiosken installeren in verschillende wijken, op pleinen of markten, om bij burgers en bewoners informatie en brochures te verspreiden over sociale diensten, gezondheidsdiensten en bijstandstructuren, in het bijzonder ondersteunende diensten en preventiediensten voor jongeren, hulp aan gezinnen in moeilijkheden, crèches en kinderbijstand, vrijetijdsbestedingen en andere activiteiten voor bejaarden aangeboden in de wijk en de gemeente, wachtlijsten voor sociale huisvesting, enz. 9. In wijken waar verschillende gezinnen getroffen werden door werkloosheid en andere gevolgen van de financiële crisis, kan een informatiepunt informatie verschaffen over steunmaatregelen van gemeentediensten en andere lokale of regionale instellingen. Zij kunnen de impact van de crisis helpen verlichten. Sociale integratie van immigranten en minderheden bevorderen 10. Specifieke brochures verspreiden in de taal van de belangrijkste buitenlandse gemeenschappen, waarin ze alle informatie terugvinden over de verschillende diensten die immigranten en hun gezinnen nodig hebben om zich te integreren (adres van informatiekantoren, taalcursussen voor immigranten, interculturele verenigingen en bemiddelaars, enz.). Misbruik en seksuele uitbuiting vermijden 11. Sensibiliseringacties en communicatiecampagnes kunnen georganiseerd worden in verschillende wijken (vooral in supermarkten, winkelcentra en markten), in samenwerking met NGO s en verenigingen. Deze richten zich in het bijzonder tot vrouwen en kinderen om iedere vorm van seksuele uitbuiting of misbruik, segregatie of huiselijk geweld te vermijden.

4 Milieurechten Om de veiligheid van een collectiviteit te vrijwaren, is het essentieel om aan alle bewoners menswaardige leefomstandigheden aan te bieden. Milieubescherming en sanering van vervuilde zones waarborgen aan alle burgers het recht op gezonde en veilige levensomstandigheden. Drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn eveneens essentiële diensten. 12. De verbetering van menselijke leefomstandigheden houdt in dat op woonwagenparken en andere kampeerterreinen drinkbaar water, toiletten en sanitaire voorzieningen geïnstalleerd worden. 13. Tijdens de Week kunnen activiteiten georganiseerd worden met burgers en verenigingen om illegale stortplaatsen te reinigen en deze te bestemmen voor openbare activiteiten. C. De toegang tot het openbaar leven voor ondervertegenwoordigde groepen bevorderen Veel activiteiten kunnen de gelijke kansen voor verschillende categorieën burgers en bewoners met betrekking tot de deelname aan het openbare leven helpen waarborgen, door iedere vorm van discriminatie te vermijden. Door de culturele weerstand en het gebrek aan zelfvertrouwen te overwinnen, zullen mensen meer gemotiveerd zijn om deel te nemen aan het openbare leven. Participatieve initiatieven 14. Gemeentebesturen kunnen in verschillende wijken een ruime waaier aan informele participatieve activiteiten organiseren en alle bewoners en lokale verkozenen uitnodigen om hun onderlinge relaties te ontwikkelen. Ze kunnen zo het vertrouwen in de lokale overheden versterken zonder onderscheid in leeftijd, geslacht, geloof, etnische afkomst, handicap of statuut. 15. Openbare debatten, vergaderingen of vraag & antwoord met de burgemeester of gemeenteraadsleden kunnen georganiseerd worden in verschillende wijken over aangelegenheden van bijzonder belang. 16. Bezoeken aan het stadhuis en ontmoetingen met verkozenen kunnen in dit opzicht ook nuttig zijn, in het bijzonder om zich te richten tot specifieke groepen die voordeel kunnen halen uit een betere kennis van de instellingen. 17. Jongerenraden kunnen opgericht worden om jongeren vertrouwd te maken met de democratische regels en om hen te betrekken bij het openbare leven.

5 De vrijheid van vereniging en vreedzame vergadering promoten 18. Er kunnen permanente en doelgerichte acties gevoerd worden zodat verschillende groepen elkaar kunnen ontmoeten, bidden en culturele activiteiten organiseren (voorbeeld: een gemeentelijke ruimte/gebouw ter beschikking stellen voor een migrantenvereniging of een minderheid, als gebedsplaats voor een religieuze minderheid,...). Tijdens de Europese Week van de Lokale Democratie kunnen activiteiten voor interreligieuze en interculturele dialoog georganiseerd worden. 19. Tijdens de Week kunnen ondersteunende activiteiten georganiseerd worden voor verenigingen zonder winstbejag en in het bijzonder lokale verenigingen van immigrantengemeenschappen, voornamelijk gericht op administratieve en bestuurlijke kwesties. D. De functie van bemiddelaar/ombudsman van de mensenrechten Verschillende Europese landen hebben een functie van bemiddelaar, burgerverdediger of ombudsman gecreëerd op lokaal en regionaal niveau. Als burgers vinden dat hun rechten geschonden zijn, kunnen ze hun klacht richten tot deze persoon. Een lokale bemiddelaar/ombudsman moedigt de geest van legaliteit en zelfrespect aan en ondersteunt en verspreidt bijgevolg een cultuur van mensenrechten en menselijke waardigheid. 20. Ter gelegenheid van de Europese Week van de Lokale Democratie kan een gemeentebestuur beslissen om een persoon te belasten met deze verantwoordelijkheid. Het kan gaan om een gepensioneerde leraar, een rechter, een gemeenteraadslid of de burgemeester zelf. De bemiddelaar/ombudsman ontvangt klachten, onderzoekt ze en stelt oplossingen voor die voldoen aan de verwachtingen van burgers. Specifieke procedures en maatregelen zijn mogelijk als de bemiddelaar/ombudsman merkt dat de grondrechten niet volledig gerespecteerd worden in de acties van lokale openbare diensten om de vastgestelde problemen en obstakels uit de weg te ruimen.

12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU

12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU 12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU DE LOKALE RELIGIEUZE SITUATIE IN KAART BRENGEN EN BEGRIJPEN 01 Lokale overheden wordt verzocht zich bewust te zijn van het toenemende belang

Nadere informatie

Manifest voor de Rechten van het kind

Manifest voor de Rechten van het kind Manifest voor de Rechten van het kind Kinderen vormen de helft van de bevolking in ontwikkelde landen. Ongeveer 100 miljoen kinderen leven in de Europese Unie Het leven van kinderen in de hele wereld wordt

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken. 20 juni 2003 PE 329.885/6-24 AMENDEMENTEN 6-24

EUROPEES PARLEMENT. Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken. 20 juni 2003 PE 329.885/6-24 AMENDEMENTEN 6-24 EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken 20 juni 2003 PE 329.885/6-24 AMENDEMENTEN 6-24 Ontwerpadvies (PE 329.885) Carmen Cerdeira Morterero

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú De Socialistische Fractie in het Europees Parlement streeft naar de garantie dat iedereen zich volledig aanvaard voelt zoals hij of zij is, zodat we in onze gemeenschappen

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0230/15. Amendement. Lorenzo Fontana, Vicky Maeijer namens de ENF-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0230/15. Amendement. Lorenzo Fontana, Vicky Maeijer namens de ENF-Fractie 3.9.2015 A8-0230/15 15 Overweging F F. overwegende dat een herziening van de EU-Verdragen nodig is om de bescherming van de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten te versterken; F. overwegende dat

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Stuk 653 (2000-2001) Nr. 8 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 4 maart 2002 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Chokri Mahassine c.s. houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt AMENDEMENTEN Zie :

Nadere informatie

Het Comité van permanente vertegenwoordigers heeft op 27 mei 2009 overeenstemming bereikt over de tekst die in de bijlage gaat.

Het Comité van permanente vertegenwoordigers heeft op 27 mei 2009 overeenstemming bereikt over de tekst die in de bijlage gaat. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 mei 2009 (03.06) (OR. en) 10394/09 SOC 375 JAI 339 AG 46 EDUC 106 SAN 158 NOTA van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) aan: de Raad (EPSCO) nr.

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU Commissie politieke zaken 5.3.2009 AP/100.506/AM1-24 AMENDEMENTEN 1-24 Ontwerpverslag (AP/100.460) Co-rapporteurs: Ruth Magau (Zuid-Afrika) en Filip Kaczmarek

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf... 11

Inhoudsopgave. Woord vooraf... 11 Inhoudsopgave Woord vooraf... 11 Benelux... 13 1 Ontstaan en historische ontwikkeling... 13 2 Institutionele structuur en werking... 15 2.1 Benelux Secretariaat-Generaal... 16 2.1.1 Samenstelling... 16

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit 1. Algemeen kader De cel Internationale Solidariteit van de gemeente Anderlecht streeft ernaar projecten inzake internationale solidariteit te ontwikkelen,

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0389/2. Amendement. Dominique Bilde namens de ENF-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0389/2. Amendement. Dominique Bilde namens de ENF-Fractie 25.1.2017 A8-0389/2 2 Visum 18 gezien de verklaring over de bevordering van burgerschap en de gemeenschappelijke waarden vrijheid, tolerantie en non-discriminatie door middel van onderwijs (Verklaring

Nadere informatie

EUROPA: HET IS ONZE TOEKOMST

EUROPA: HET IS ONZE TOEKOMST EUROPA: HET IS ONZE TOEKOMST EEN INSTRUMENT VOOR KERKELIJKE ACTIE BIJ DE EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 2019 VAN DE CONFERENTIE VAN EUROPESE KERKEN EN DE KERKELIJKE COMMISSIE VOOR MIGRANTEN IN EUROPA.

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

De rechten van de mens

De rechten van de mens A 342286 Paul Morren De rechten van de mens Vereniging voor de Verenigde Naties Brussel ÖQÏÏM -Apeldoorn Inhoud Voorwoord Mare Bossuyt 9 Deel I: De rechten van de mens: waarover gaat het? 13 1. Het concept

Nadere informatie

EUROPA: HET IS ONZE TOEKOMST

EUROPA: HET IS ONZE TOEKOMST CONTACTEER ONS CONFERENTIE VAN EUROPESE KERKEN BRUSSEL Jozef II straat 174, BE-1000 Brussel +32 2 230 17 32 cec@cec-kek.be web www.ceceurope.org facebook www.facebook.com/ceceurope twitter @ceceurope EUROPA:

Nadere informatie

Personen met een handicap hebben gelijke rechten

Personen met een handicap hebben gelijke rechten Personen met een handicap hebben gelijke rechten De Europese strategie voor personen met een handicap 2010-2020 Europese Commissie Gelijke rechten, gelijke kansen Europese toegevoegde waarde Circa 80 miljoen

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie politieke zaken 26.1.2009 ONTWERPVERSLAG over de uitdagingen een verscheidenheid aan etnische, culturele en religieuze groepen in de ACS-landen en de

Nadere informatie

De Rondetafels van de Interculturaliteit

De Rondetafels van de Interculturaliteit De Rondetafels van de Interculturaliteit Inleiding In de federale regeringsverklaring van maart 2008, die door de huidige federale regering werd hernomen, werd op vraag van de minister van Werk en van

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013

Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013 Implementing the UNCRPD Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013 Wat is het VN-Verdrag? UNCRPD = United Nations

Nadere informatie

De Raad wordt verzocht in zijn zitting van 7 maart 2016 de in de bijlage opgenomen ontwerpconclusies aan te nemen.

De Raad wordt verzocht in zijn zitting van 7 maart 2016 de in de bijlage opgenomen ontwerpconclusies aan te nemen. Raad van de Europese Unie Brussel, 7 maart 2016 6255/1/16 REV 1 SOC 81 GENDER 13 ANTIDISCRIM 13 FREMP 34 NOTA van: het Comité van permanente vertegenwoordigers aan: de Raad nr. vorig doc.: 6255/16 SOC

Nadere informatie

Gedragsregels van GEA AG

Gedragsregels van GEA AG Gedragsregels van GEA AG Bochum 05.06.2003 Overeenkomst over de principes van sociale verantwoording / Gedragsregels van GEA AG Preambule GEA AG verklaart nadrukkelijk als wereldwijd actieve onderneming

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Mensenrechten Beleid (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.2/2013 op 22 februari 2013) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

8763/19 jwe/gra/sp 1 TREE.1.B

8763/19 jwe/gra/sp 1 TREE.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 3 mei 2019 (OR. en) 8763/19 JEUN 64 EDUC 221 SOC 330 EMPL 245 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente

Nadere informatie

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen M I S S I E 'Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.' Mensen hebben recht op werk, sociale bescherming, behoorlijke huisvesting, een gezond leefmilieu, op culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Nadere informatie

EUROPESE SOCIAAL-DEMOCRATEN: VOORSTANDER VAN DE EUROPESE GRONDWET

EUROPESE SOCIAAL-DEMOCRATEN: VOORSTANDER VAN DE EUROPESE GRONDWET EUROPESE SOCIAAL-DEMOCRATEN: VOORSTANDER VAN DE EUROPESE GRONDWET EUROPESE SOCIAAL-DEMOCRATEN: VOORSTANDER VAN DE EUROPESE GRONDWET Richard Corbett, lid van het EP De Europese grondwet is een grote verbetering

Nadere informatie

GRONDWET EN GELIJKHEID

GRONDWET EN GELIJKHEID Factsheet Grondwet voor Europa GRONDWET EN GELIJKHEID April 2005 Platform Artikel 13 Factsheet Grondwet en Gelijkheid Deze factsheet bevat informatie over de gevolgen van de invoering van de Grondwet voor

Nadere informatie

Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze datum

Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze datum Bouwen aan de democratische veiligheid in Europa Ontwerptoespraak van de secretaris-generaal Brussel, woensdag 12 november 2014 Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze

Nadere informatie

Art. 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Art. 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens MENSENRECHTENBELEID Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(98)29 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE DERDE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: BESTRIJDING VAN RACISME EN ONVERDRAAGZAAMHEID JEGENS ROMA/ZIGEUNERS

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding... 1. 1. Totstandkoming van het Verdrag... 3. 2. Doorwerking van de rechten van het IVRPH... 5

INHOUD. Inleiding... 1. 1. Totstandkoming van het Verdrag... 3. 2. Doorwerking van de rechten van het IVRPH... 5 INHOUD Inleiding.............................................................. 1 1. Totstandkoming van het Verdrag..................................... 3 2. Doorwerking van de rechten van het IVRPH..........................

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 8 november 2006 (17.11) (OR. en) 14845/06 SOC 507

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 8 november 2006 (17.11) (OR. en) 14845/06 SOC 507 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 8 november 2006 (17.11) (OR. en) 14845/06 SOC 507 NOTA van: aan: Betreft: de Groep sociale zaken het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel)/de Raad (EPSCO)

Nadere informatie

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit

Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Studiedag Ethnic Profiling Dienst diversiteit Isaac De Vos 21 mei 2015 Cel Diversiteit Doel: Discriminatie binnen de geïntegreerde politie tegen te gaan. Sensibiliseringscampagnes, het coördineren van

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen:

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen: INLEIDING De volgende Europese verkiezingen zullen gehouden worden van tot 5 mei 014 in alle 8 lidstaten. Dit handvest bevat de politieke standpunten die de leden van de Europese Alliantie voor de Vrijheid

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ONTWERPVERSLAG

EUROPEES PARLEMENT Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ONTWERPVERSLAG EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 20.1.2014 2014/2006(INI) ONTWERPVERSLAG over evaluatie van de rechtspleging met betrekking tot het strafrecht

Nadere informatie

Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Financieringsinstrument voor de bevordering van democratie en mensenrechten in de wereld

Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Financieringsinstrument voor de bevordering van democratie en mensenrechten in de wereld EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid 2011/0412(COD) 5.6.2012 AMENDEMENTEN 8-45 Ontwerpadvies Barbara Matera (PE487.956v01-00) Financieringsinstrument voor de

Nadere informatie

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent 1. Missie - visie Gelijke Kansen en Diversiteit UZ Gent Het UZ Gent is een pluralistische instelling. De benadering van Gelijke Kansen en Diversiteit op

Nadere informatie

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl 1 Actief burgerschap en sociale integratie: Door de toenemende individualisering in onze samenleving is goed

Nadere informatie

EUROPA VOOR DE BURGER: INHOUD

EUROPA VOOR DE BURGER: INHOUD EUROPA VOOR DE BURGER: INHOUD INLEIDING For my grandparents it was a dream. For my parents is was a process. For me it is everyday reality. Op de vraag wat betekent Vrede voor jou, antwoorde de 23-jarige

Nadere informatie

Erasmus+ ROLMODELLEN GEMEENSCHAPPELIJKE WAARDEN UITDRAGEN

Erasmus+ ROLMODELLEN GEMEENSCHAPPELIJKE WAARDEN UITDRAGEN ROLMODELLEN GEMEENSCHAPPELIJKE WAARDEN UITDRAGEN DOE MEE > Als je een leerkracht of maatschappelijk werker bent die een evenement wil organiseren met een rolmodel > als je wil deelnemen als rolmodel >

Nadere informatie

Krachtiger bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat

Krachtiger bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat P7_TA-PROV(2013)0090 Krachtiger bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat Resolutie van het Europees Parlement van 14 maart 2013 over de opvoering van de strijd tegen racisme, vreemdelingenhaat en haatmisdrijven

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 21 september 2005 (27.09) (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 12470/05 LIMITE JEUN 47 EDUC 134 SOC 355

PUBLIC. Brussel, 21 september 2005 (27.09) (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 12470/05 LIMITE JEUN 47 EDUC 134 SOC 355 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 september 2005 (27.09) (OR. en) 12470/05 LIMITE PUBLIC JEUN 47 EDUC 134 SOC 355 NOTA van aan: het voorzitterschap de Groep jeugdzaken Nr. vorig doc.: 11409/05

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE EUROPESE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT

Nadere informatie

Ankerpunten voor morgen

Ankerpunten voor morgen Ankerpunten voor morgen Wat doen we? Van waaruit doen we dat? Deus Caritas Est : deze boodschap maakte Pieter Jozef Triest gevoelig voor de noden van zijn tijd. Vertaald naar vandaag, is ook onze zendingsopdracht:

Nadere informatie

Gedragscode. Looops B.V. Januari Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5

Gedragscode. Looops B.V. Januari Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5 Gedragscode Looops B.V Januari 2019 Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 1 van! 5 Gedragscode algemeen/60/004 Pagina! 2 van! 5 Het beleid dat Looops voert, is vanuit een breed maatschappelijk bewustzijn,

Nadere informatie

Stand for Secularism and Human Rights!

Stand for Secularism and Human Rights! EU ELECTIONS 2014 Stand for Secularism and Human Rights! EHF Manifesto November 2013 E uropean elections in May 2014 will be crucial for humanists in Europe. The rise of radical populist parties, the persisting

Nadere informatie

Stichting Nida Stichting Openhaard

Stichting Nida Stichting Openhaard Stichting Nida Stichting Openhaard INHOUDELIJK JAARVERSLAG Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Evenementen 2015-2016... 4 Radar bijeenkomst thema; Verbinden... 5 Voorleesexpress...

Nadere informatie

Vergadering van de Permanente Commissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa Tallinn (Estland), 27 mei 2016

Vergadering van de Permanente Commissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa Tallinn (Estland), 27 mei 2016 PARLEMENTAIRE ASSEMBLEE VAN DE RAAD VAN EUROPA BELGISCHE DELEGATIE Vergadering van de Permanente Commissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa Tallinn (Estland), 27 mei 2016 De Permanente

Nadere informatie

UNIVERSELE VERKLARING VAN DE VERANTWOORDELIJKHEDEN EN VAN DE PLICHTEN VAN DE MENS

UNIVERSELE VERKLARING VAN DE VERANTWOORDELIJKHEDEN EN VAN DE PLICHTEN VAN DE MENS UNIVERSELE VERKLARING VAN DE VERANTWOORDELIJKHEDEN EN VAN DE PLICHTEN VAN DE MENS Proposed by the InterAction Counsil, 1 September 1997 INLEIDING De Verklaring van de Plichten van de Mens is een initiatief

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Eerste leerjaar B 3.1. Mijn rechten Beroepsvoorbereidend leerjaar 3.1. Mijn rechten Wie ben ik? * De leerlingen ontdekken wie ze zelf zijn - de mogelijkheden

Nadere informatie

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe Gemeente Schaarbeek Voor het eerst in 2015, heeft de gemeente Schaarbeek een begrotingskrediet voor de Noord-Zuid samenwerkingsprojecten te ondersteunen ingeschreven. De gemeente wil de lokale initiatieven

Nadere informatie

INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND. Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind.

INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND. Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind. INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind. Artikel 2 Non-discriminatie Alle rechten gelden voor alle kinderen,

Nadere informatie

EERBIEDIGING VAN DE GRONDRECHTEN IN DE UNIE

EERBIEDIGING VAN DE GRONDRECHTEN IN DE UNIE EERBIEDIGING VAN DE GRONDRECHTEN IN DE UNIE De rechtsgrondslag voor de grondrechten op EU-niveau is lange tijd voornamelijk gelegen geweest in de verwijzing in de Verdragen naar het Europees Verdrag tot

Nadere informatie

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog I. Preambule Levensbeschouwingen zijn waardevol in onze samenleving. Ze zijn een belangrijke zingever voor mensen en dragen bij aan de gemeenschapsvorming.

Nadere informatie

7749/19 voo/pau/sp 1 TREE 1.B

7749/19 voo/pau/sp 1 TREE 1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 21 maart 2019 (OR. en) 7749/19 NOTA I/A-PUNT van: aan: nr. vorig doc.: 7045/19 Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad CULT 50 RELEX 288 EDUC 166 DEVGEN 61 PESC

Nadere informatie

Democratiequiz met achtergrondinformatie over democratie en rechtstaat

Democratiequiz met achtergrondinformatie over democratie en rechtstaat Democratiequiz met achtergrondinformatie over democratie en rechtstaat Beschrijving van de activiteit De quiz wordt gespeeld op de wijze van petje op, petje af. In de plaats van petjes krijgen de kinderen

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

JEUGD RECHTSGROND DOELSTELLINGEN RESULTATEN

JEUGD RECHTSGROND DOELSTELLINGEN RESULTATEN JEUGD Jeugd is een nationaal beleidsgebied. Op Europees niveau worden besluiten inzake jeugdbeleid overeenkomstig de gewone wetgevingsprocedure aangenomen. Er bestaan talrijke Europese programma's die

Nadere informatie

ADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2015/2254(INL) van de Commissie constitutionele zaken

ADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2015/2254(INL) van de Commissie constitutionele zaken Europees Parlement 2014-2019 Commissie constitutionele zaken 2015/2254(I) 16.6.2016 ADVIES van de Commissie constitutionele zaken aan de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Nadere informatie

VERKLARING VAN EUSKADI

VERKLARING VAN EUSKADI VERKLARING VAN EUSKADI De voorzitsters en voorzitters die deelnemen aan de XII Conferentie van de Europese Regionale Wetgevende Parlementen gehouden in Euskadi/Baskenland op 3 en 4 november (Lijst met

Nadere informatie

Diversiteit op de werkvloer: telt iedereen mee? Interprovinciaal Congres Welzijn op het Werk 24 mei 2019

Diversiteit op de werkvloer: telt iedereen mee? Interprovinciaal Congres Welzijn op het Werk 24 mei 2019 Diversiteit op de werkvloer: telt iedereen mee? Interprovinciaal Congres Welzijn op het Werk 24 mei 2019 Diversiteit op de werkvloer: telt iedereen mee? 1. Over Unia 2. Diversiteit op de werkvloer vandaag

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0361/1. Amendement. Julia Reda namens de Verts/ALE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0361/1. Amendement. Julia Reda namens de Verts/ALE-Fractie 13.1.2016 A8-0361/1 1 Overweging E E. overwegende dat 1 887 verzoekschriften, waarvan 1 070 nietontvankelijk waren, in 2014 zijn afgehandeld; overwegende dat dit een stijging van bijna 10 % betekent ten

Nadere informatie

Handvest van de grondrechten van de EU

Handvest van de grondrechten van de EU Handvest van de grondrechten van de EU A5-0064/2000 Resolutie van het Europees Parlement over de opstelling van een handvest van de grondrechten van de Europese Unie (C5-0058/1999-1999/2064(COS)) Het Europees

Nadere informatie

EUROPEES HANDVEST VAN DE RECHTEN VAN DE MENS IN DE STAD.

EUROPEES HANDVEST VAN DE RECHTEN VAN DE MENS IN DE STAD. EUROPEES HANDVEST VAN DE RECHTEN VAN DE MENS IN DE STAD. Ter attentie van alle mannen en vrouwen in de steden Waarom is er aan het begin van de 21 e eeuw nood aan een Europees handvest van de rechten van

Nadere informatie

van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens

van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens ingediend op 1029 (2016-2017) Nr. 1 21 december 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Katia Segers, Güler Turan en Tine Soens betreffende de recente ontwikkelingen in Polen en de verdediging van

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: 7679/17 JEUN 39 Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de

Nadere informatie

Formulier voor het verkrijgen van subsidies

Formulier voor het verkrijgen van subsidies Formulier voor het verkrijgen van subsidies De cel Internationale Solidariteit biedt ondersteuning aan verschillende initiatieven rond internationale solidariteit in de gemeente Anderlecht aan. Het is

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita Welkom / Swagatam Stichting Vrouwen organisatie Sarita Stichting Sarita Vrouwenorganisatie Sarita opgericht 4 juni 1994 Nieuwe logo Betekenis De naam Sarita betekent letterlijk: een snel stromende rivier.

Nadere informatie

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK INHOUDSTAFEL INLEIDING Een integraal en solidair humanisme a) Bij het aanbreken van het derde millennium 1 b) De betekenis van dit document 3 c) Ten dienste van

Nadere informatie

Europees Bureau voor de Grondrechten De situatie van Roma-EU-burgers die in andere lidstaten wonen

Europees Bureau voor de Grondrechten De situatie van Roma-EU-burgers die in andere lidstaten wonen Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) MEMO / 9 november 2009 Europees Bureau voor de Grondrechten De situatie van Roma-EU-burgers die in andere lidstaten wonen Het Europees Bureau voor de Grondrechten

Nadere informatie

Sociale gezondheidscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement

Sociale gezondheidscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement Sociale gezondheidscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement Het Handvest Door hun akkoord met de sociale gezondheidscoördinatie van Sint-Joost-Ten-Noode, verbinden de leden zich

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien de Verdragen, en in het bijzonder de artikelen 2, 3, 4 en 6 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU),

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien de Verdragen, en in het bijzonder de artikelen 2, 3, 4 en 6 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU), Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2016)0344 Recente ontwikkelingen in Polen en de impact ervan op de grondrechten, zoals vastgelegd in het Handvest voor de grondrechten van de Europese

Nadere informatie

VN-verklaring over de rechten van inheemse volken 1

VN-verklaring over de rechten van inheemse volken 1 VN-verklaring over de rechten van inheemse volken 1 De Algemene Vergadering Met als leidraad de bedoelingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties, en goed vertrouwen in de nakoming van

Nadere informatie

BpE: Becoming a part of Europe:

BpE: Becoming a part of Europe: www.bpe-project.eu BpE: H O E K A N J E U G D - E N J O N G E R E N W E R K J O N G E M I G R A N T E N, V L U C H T E L I N G E N E N A S I E L Z O E K E R S O N D E R S T E U N E N B E L E I D S A A

Nadere informatie

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN 3.1 Exploreren, verkennen en integreren van de mogelijkheden van de mens 3.2 Exploreren, verkennen en integreren van de grenzen van de mens 3.3 Ontdekken

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 28.11.2016 JOIN(2016) 54 final 2016/0366 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Brussel, 27 februari 2007 (01.03) (OR. fr) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 6855/07 SOC 78

Brussel, 27 februari 2007 (01.03) (OR. fr) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 6855/07 SOC 78 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 27 februari 2007 (01.03) (OR. fr) 6855/07 SOC 78 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

Nadere informatie

Silvia Costa Vaststelling van het programma Creatief Europa ( ) (COM(2018)0366 C8-0237/ /0190(COD))

Silvia Costa Vaststelling van het programma Creatief Europa ( ) (COM(2018)0366 C8-0237/ /0190(COD)) 21.3.2019 A8-0156/153 153 Overweging 5 (5) Bevordering van de Europese culturele verscheidenheid hangt af van het bestaan van bloeiende en veerkrachtige culturele en creatieve sectoren, die werken kunnen

Nadere informatie

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita Welkom / Swagatam Stichting Vrouwen organisatie Sarita Stichting Sarita Vrouwenorganisatie Sarita opgericht 4 juni 1994 Nieuwe logo Betekenis De naam Sarita betekent letterlijk: een snel stromende rivier.

Nadere informatie

9635/17 mou/gys/ln 1 DG E 1C

9635/17 mou/gys/ln 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 24 mei 2017 (OR. en) 9635/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 24 mei 2017 aan: nr. vorig doc.: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties CULT 76 RELEX

Nadere informatie

De Raad van Europa. I. Ontstaan en karakter. Iemand die zich inzicht wil

De Raad van Europa. I. Ontstaan en karakter. Iemand die zich inzicht wil De Raad van Europa I. Ontstaan en karakter Iemand die zich inzicht wil verschaffen in de ontwikkeling van het internationalisme van na de 2e wereldoorlog zal heel wat moeite moeten doen om door de brei

Nadere informatie

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden

CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Versie definitief Datum, 21 december 2011 CleanLease International Business principles: onze normen en waarden Inhoud 1 Inleiding CleanLease normen en waarden 2 Normen en waarden: medewerkers 3 Normen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 februari A D V I E S Nr. 1.837 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 februari 2013 ----------------------------------------------- Optioneel protocol bij het pact inzake economische, sociale en

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(96)43 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE EERSTE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: BESTRIJDING VAN RACISME, VREEMDELINGENHAAT, ANTISEMITISME EN

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Sociale huisvestingscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement

Sociale huisvestingscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement Sociale huisvestingscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement Het Handvest Door hun akkoord met de sociale huisvestingscoördinatie van Sint-Joost-Ten-Noode, verbinden de leden

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(97)36 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE TWEEDE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: SPECIALE ORGANEN OP NATIONAAL NIVEAU GERICHT OP DE BESTRIJDING

Nadere informatie

Respect voor de fundamentele rechten van transgender personen

Respect voor de fundamentele rechten van transgender personen www.philodroit.be Respect voor de fundamentele rechten van transgender personen Isabelle Rorive professor aan de Faculteit rechten voorzitster van het Centre Perelman Université libre de Bruxelles www.philodroit.be

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad tot vaststelling van

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Consultatieproces Dit document bevat de ontwerpvisie die resulteerde uit de conferentie Winning through twinning, die van 17

Nadere informatie