TV DACTYLOGRAFIE/TOEGEPASTE INFORMATICA:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TV DACTYLOGRAFIE/TOEGEPASTE INFORMATICA:"

Transcriptie

1 BSO TWEEDE GRAAD Eerste en tweede leerjaar vak(ken) TV DACTYLOGRAFIE/TOEGEPASTE INFORMATICA: 2 u/week IT-x 2000/019 (vervangt 96046)

2

3 BEGINSITUATIE De meeste leerlingen hebben een basiskennis van de klavierstudie. Een grondige herhaling van de studie van het basisklavier is noodzakelijk, gezien er leerlingen aanwezig kunnen zijn zonder de vereiste voorkennis. ALGEMENE DOELSTELLINGEN Vaardig en inzichtelijk omgaan met de hard- en software. De apparatuur op een efficiënte manier gebruiken. De lettercombinaties blind en foutloos aanslaan. De vingers spontaan terugbrengen op de gidstoetsen na een verplaatsing. De juiste automatismen van vingerzetting toepassen. De toetsen regelmatig, zacht en veerkrachtig aanslaan. Respect voor het materiaal afdwingen. Uitleg durven vragen indien nodig. Het zelfvertrouwen en de concentratie ontwikkelen. Het doorzettingsvermogen ontwikkelen (niet opgeven bij het typen van fouten). Spontaan de juiste houding aannemen. Milieuvriendelijk werken d.w.z. zonder overdreven lawaai en verkwisting van papier. Spontaan een woordenboek raadplegen. Inzichtelijk en efficiënt werken. Verzorgd werk afleveren. Zin voor netheid ontwikkelen. Zelfstandig werken en zonder de medeleerlingen te storen. Een tekst (van één of meerdere pagina's) blind en foutloos typen, rekening houdend met de dactylografische normen en de BIN-normen. SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN De cursief geplaatste doelstellingen zijn bedoeld als uitbreiding. 1 Algemene principes van het typen Het softwarepakket activeren. De vingers zonder aarzelen verplaatsen van de gidstoetsen naar de bovenste rij en terug naar de gidstoetsen. De dactylografische normen toepassen. Het visueel en motorisch geheugen ontwikkelen. Fouten zelfstandig aanduiden. Een foutenanalyse maken. Foutieve bewerkingen wegnemen. Een evenwichtige bladverdeling uitvoeren. Frequent voorkomende functies en sneltoetsen gebruiken. 2 Het toetsenbord De letters en tekens van de startrij, de bovenrij, de benedenrij en de hoofdlettertoetsen vlot met elkaar combineren. De nieuwe toetsen vlot toepassen. Minder frequent gebruikte tekens situeren op het toetsenbord. De diverse tekens vlot opnemen in de typestroom. Het basisklavier vlot, ritmisch en foutloos gebruiken. De spatiëringsregels correct gebruiken. Het gebruik van de 'dode' toets kennen en toepassen.

4 BSO tweede graad Verkoop 2 Dactylografie/toegepaste informatica (1 e jaar 2 uur, 2 e jaar 2 uur) 3 Tekstverwerkingsfuncties 3.1 Tekstverwerker Het doel en het nut van het gebruik van een tekstverwerkingspakket uitleggen. De onderdelen van de computerconfiguratie benoemen. Het softwarepakket waarmee gewerkt wordt omschrijven. Een computer opstarten en afsluiten. Het softwarepakket activeren en afsluiten. De begrippen alfanumeriek, numeriek, functie- en cursorklavier, sneltoetsen kennen. De betekenis van een menustructuur verklaren en weten hoe deze geactiveerd wordt. 3.2 Correctie- en revisietypen Correcties op een efficiënte manier uitvoeren. Cursorverplaatsingen binnen een tekst efficiënt uitvoeren. Het onderscheid tussen een automatische regelovergang, regel- en alinea-einde verklaren. Een korte tekst zonder fouten en dactylografisch verzorgd kopiëren. Een document intypen en op een efficiënte wijze nazien. Tekst vlot wissen, vervangen en invoegen. Een gewiste tekst herstellen. 3.3 Vensteropmaak De onderdelen van het venster kunnen opsommen. De standaard werkbalken kunnen benoemen. De niet-afdrukbare tekens (regeleinde, alinea-einde, vaste spatie, vast liggend streepje) benoemen en toepassen. 3.4 Bestanden openen, benoemen en opslaan in een verantwoorde map Het verschil tussen het openen van een nieuw, leeg document en van een bestaand document kennen. De juiste map aanduiden. Een bestand openen, benoemen en opslaan in een aangepaste map. Een aangepaste bestandsnaam gebruiken. 3.5 Tekenopmaak Tekst met verschillende lettertypes uitwerken. De lettergrootte van een tekst aanpassen. Tekst accentueren. 3.6 Alinea- en pagina-opmaak De dactylografische afbrekingen toepassen. De linkse tabulatorinstelling efficiënt gebruiken. De decimale tabulator spontaan gebruiken bij het typen van getallenreeksen. De opgesomde opmaakfuncties gebruiken. De marges instellen. Tekst uitlijnen. 3.7 Werken met meerdere openstaande documenten Met meerdere openstaande documenten werken. Het nut en de beperkingen van het tegelijk werken met meerdere openstaande documenten onderkennen. 3.8 Spelling- en grammaticacontrole De spelling en de grammatica van een document uitvoeren rekening houdend met de beperkingen. 3.9 Afdrukken De printopdracht activeren. Het nut van een afdrukvoorbeeld verantwoorden.

5 3.10 De genormaliseerde briefschikking De schikkingsnormen bij het typen van adressen kennen en toepassen. Eenvoudige brieven (incl. uit handschrift) kopiëren. LEERINHOUDEN De cursief geplaatste onderdelen hebben betrekking op uitbreidingsleerinhouden. 1 Algemene principes van het typen 1.1 Ergonomische aspecten Lichaamshouding, ritmische aanslag, enz. 1.2 Belangrijkste onderdelen van de computer 1.3 Bedrijfsklaar maken 1.4 Blindtypen 1.5 Tienvingertypen 1.6 Driloefeningen 2 Het toetsenbord 2.1 Kleinletterklavier (excl. de bovenste rij) De gidsrij (q-rij) De bovenrij (a-rij) De onderrij (w-rij) De komma De kommapunt De dubbele punt 2.2 Het gebruik van de wisseltoetsen en het wisselslot Het vraagteken Het punt Het uitroepteken 2.3 Het liggend streepje 2.4 Spatiëringsregels 2.5 De bovenste rij 2.6 De cijfers 2.7 De dode toets Het samentrekkingsteken Het deelteken 2.8 Bijzondere tekens De schuine streep Het graadteken Het percentteken De wiskundige symbolen (de vier hoofdbewerkingen)

6 BSO tweede graad Verkoop 4 Dactylografie/toegepaste informatica (1 e jaar 2 uur, 2 e jaar 2 uur) 3 Tekstverwerkingsfuncties 3.1 Tekstverwerker Algemeenheden, opstarten Documentvenster en dialoogvenster Menustructuur en activering Helpmenu 3.2 Correctie- en revisietypen Automatische regelovergang, regel- en alinea-einde Efficiënte cursorverplaatsing Tussenvoegen en overtypen Selecteren en bewerkingen op selecteren (knippen, kopiëren en plakken) Wissen van tekst en niet-afdrukbare tekens Ongedaan maken Vaste spatie en liggend streepje Omzetten van kleine letters naar hoofdletters 3.3 Vensteropmaak: werkbalken, liniaal, documentweergave 3.4 Bestanden openen, benoemen en opslaan in een verantwoorde map 3.5 Tekenopmaak Onderstrepen, vet, cursief Lettergrootte Lettertypes (fonts) Speciale tekens en symbolen 3.6 Alinea- en pagina-opmaak Marges Tabulatorinstellingen Inspringen Alinea's uitlijnen Splitsen einde regel Regelafstand Alinea-wit Tekst verticaal centreren 3.7 Werken met meerdere openstaande documenten 3.8 Spellingcontrole en grammaticacontrole 3.9 Afdrukken Afdrukvoorbeeld Elementaire afdrukopdrachten Afdrukbeheer 3.10 De genormaliseerde briefschikking TE REALISEREN EINDPRODUCTEN Eenvoudige teksten van één pagina MINIMALE UITRUSTING Basisprincipe: elke leerling beschikt gedurende elk lesuur over een persoonlijke en aangepaste computer.

7 Het spreekt voor zich dat het werken met een geavanceerde tekstverwerkingspakket aangepaste hardware vereist. Minimale hardware: de computer moet in staat zijn om zonder te grote wachttijden of andere ingrepen een professionele tekstverwerker met grafische interface te kunnen draaien. De computers moeten zo opgesteld staan dat er naast het toestel voldoende ruimte is voor een boek of een losbladige tekst. Tevens moeten volgende ergonomische eisen vervuld zijn: het scherm moet van goede kwaliteit (stabiel beeld zonder reflecties) en verstelbaar zijn, voor het toetsenbord moet er voldoende ruimte zijn voor de polsen. De veiligheid dient gegarandeerd te zijn (bijv. de bekabeling moet veilig weggeborgen zijn). Minimale software: vanuit louter didactisch standpunt is in de tweede graad de keuze van het pakket niet belangrijk. De tekstverwerker en de gebruikte versie moeten bij voorkeur in de praktijk veel gebruikt worden. De keuze van het pakket (en de versie ervan) wordt bepaald door de pakketten die in de derde graad op de stageplaatsen gebruikt worden (leerlingen moeten hier met hetzelfde pakket en zo mogelijk met dezelfde of een weinig verschillende versie in aanraking komen) en door de op de arbeidsplaatsen gebruikte pakketten. Het is bovendien vanzelfsprekend dat de school beschikt over legale licenties van de te gebruiken software. Tevens is het aangewezen dat de school geabonneerd is op een vaktijdschrift (zie bibliografie) en dat er in de mediatheek een aantal basiswerken over tekstverwerking aanwezig zijn. METHODOLOGISCHE WENKEN In de tweede graad werken wij met graadsleerplannen. De leerinhouden kunnen vrij over de twee leerjaren gespreid worden, maar voor de beginnende leerkracht wordt de volgende indeling aanbevolen: 1 Aanbevolen indeling van de leerstof 1 e jaar 2 e jaar 1 Algemene principes 3 Tekstverwerkingsfuncties 2 Het toetsenbord 3.1 Tekstverwerker 3.2 Correctie- en revisietypen Herhaling van de basisprincipes 3 Tekstverwerkingsfuncties 3.1 Tekstverwerker 3.2 Correctie- en revisietypen (3.2.1 t/m 3.2.6) 3.3 Vensteropmaak 3.4 Bestandsbeheer 3.5 Tekenopmaak (3.5.1) 3.10 Afdrukken (3.10.1) 2 Houding Hoofdlettergebruik 3.3 Vensteropmaak 3.4 Bestandsbeheer 3.5 Tekenopmaak (3.5.3) 3.6 Alinea- en pagina-opmaak 3.7 Werken met meerdere documenten 3.8 Spellingcontrole 3.9 Afdrukken 3.10 De genormaliseerde briefschikking De leerlingen moeten erop attent gemaakt worden dat een juiste houding dient te worden aangenomen. Dit is van groot belang omdat anders na langdurig computerwerk spier- en/of rugpijn kan optreden. In het bijzonder moet er gelet worden op de correcte vingerzetting en de juiste aanslagtechniek. De leerkracht zal ook in de tweede graad blijvend alert zijn voor het blind typen en

8 BSO tweede graad Verkoop 6 Dactylografie/toegepaste informatica (1 e jaar 2 uur, 2 e jaar 2 uur) hiervoor een niet aflatende corrigerende, maar toch positieve houding aannemen. 3 Oefenen De beoogde doelstellingen kunnen geoptimaliseerd worden indien de leerlingen de aangeleerde kennis en vaardigheden ook buiten de lessen inoefenen. Leerlingen die thuis over een computer beschikken, zijn natuurlijk bevoordeeld. De leerkracht kan inspanningen doen waardoor de computerlokalen ook buiten de lessen voor de leerlingen toegankelijk zijn. Dit belet echter niet dat de aankoop van een persoonlijke computer kan gestimuleerd worden (denk hierbij ook aan de firma's die gesprecialiseerd zijn in de verkoop van tweedehandse computers). Ook moet de aandacht van de leerling gevestigd worden op het feit dat door het veelvuldig oefenen zij hun snelheid en nauwkeurigheid opdrijven. Om de zekerheid van de leerling bij tekstverwerking te verhogen kan de leerling veel voorkomende functies of bewerkingen uit het hoofd leren. De leerling moet dan wel weten over welke courante functies het hier gaat. Bij tekstverwerking is het dan weer belangrijk dat de leerling de leerstof zelf uitprobeert. Dit vraagt van de leerkracht wel een duidelijke en geleide opgave of oefening. Hierdoor krijgt de leerling een breder inzicht en zal ook meer gemotiveerd zijn om de cursus bij te hebben en in orde te houden. Leerstof die zij bij wijze van spreken voorgeschoteld krijgen om er een toepassing op te maken, leidt vaak tot passieve gedrag van de leerling. 4 Individualisering Bijzondere aandacht dient te worden geschonken aan leerlingen die (bijv. omwille van een verschillende vooropleiding) een achterstand hebben. Een gedifferentieerde en geïndividualiseerde begeleiding is in deze gevallen zeker noodzakelijk. De leraar zal deze leerlingen deskundig en efficiënt opvangen en aansporen om zich zo vlug mogelijk bij te werken. Veel leerlingen kennen de leerstof wel maar presteren minder door faalangst. Ook hier heeft de leerkracht een belangrijke taak. Het leren werken met het helpmenu en de functie ongedaan maken verhogen de zelfverzekerdheid van de leerling. 5 Structuur van het leerplan Vermits het leerplan een graadsleerplan is, moet de leraar bijzondere aandacht schenken aan het jaarplan. De verschillende onderdelen van het leerplan moeten zeker niet in de opgegeven volgorde worden afgehandeld. Tevens kunnen bepaalde onderdelen in de gewone teksten geïntegreerd worden. De aandacht moet vooral gaan naar het inzichtelijk leren gebruiken van de verschillende functies zodat de verworven vaardigheden, indien nodig, kunnen overgedragen worden naar andere tekstverwerkingspakketten. Een ander aspect is dat tekstverwerkers steeds meer mogelijkheden bieden. Bovendien wordt vlotte communicatie met databanken, rekenbladen en andere software steeds gemakkelijker. Via , fax, Internet en andere faciliteiten evolueert ook de manier van communiceren. Binnen de beschikbare uren zal de leraar dus een verantwoorde keuze moeten maken uit de beschikbare mogelijkheden. 6 Praktijkopleiding Het lokaal hoort zeer ordelijk en net te zijn en een rustige sfeer uit te stralen. Ook aan de klasversiering e.d. moet de nodige aandacht besteed worden. De leerling zal er voortdurend op attent gemaakt worden zuinig om te gaan met papier. De leerlingen moeten een map hebben waarin de oefeningen (in de juiste volgorde) bewaard worden. Wanneer het niet mogelijk is elke tekst uit te printen kan de leerkracht per klas een dossier bijhouden van alle oefeningen. Dit dossier wordt samengesteld door elke les de tekst van een andere

9 leerling af te drukken. Elke leerling kan echter zelf een overzicht bijhouden van de behaalde resultaten (foutenanalyse en evaluatie). Nochtans is het te verkiezen dat elke leerling alle eigen teksten zelf bewaart. In elk geval moet de map zeer zorgvuldig worden bijgehouden: bij voorkeur vooraan een opsomming van alle gemaakte oefeningen; elk blad voorzien van een naam, klas, datum en bij voorkeur het lesonderwerp; een schutblad gebruiken waar nodig; duidelijk onderscheid maken tussen opgelegde en vrije oefeningen. Om de interesse bij de leerlingen te verhogen is het nuttig briefpapier van firma's uit de omgeving van de school te gebruiken en teksten te kiezen in verband met de actualiteit of uit hun belangstellingssfeer. Coördinatie met de leerkrachten talen en handelscorrespondentie is sterk aan te bevelen. Het gebruik van woordenboeken wordt sterk gestimuleerd. De veelbesproken Bin-normen staan steeds centraal. In dat verband geldt het Bin-boekje als maatstaf. Het is aangewezen dat elke leerling zich een exemplaar ervan aanschaft. 7 Snelheidsmeting Occasioneel kan een snelheidsmeting ingelast worden. Snelheid blijft echter altijd ondergeschikt aan nauwkeurigheid. Afhankelijk van het beschikbaar aantal lesuren per week kan de volgende maatstaf als richtlijn gebruikt worden: op het einde van de 2 e graad: 90 tot 140 aanslagen per minuut. EVALUATIE 1 Evaluatie-elementen 1.1 In aanmerking te nemen elementen Houding, techniek en blindtypen (vaardigheid) 10 % Lay-out en bladschikking 10 % Correcte uitvoering opdrachten 20 % Foutenpercentage - nauwkeurigheid - snelheid 50 % Efficiëntie - tijdsduur 10 % Het gewicht van deze verdeling is relatief; ze kan aangepast worden naarmate de leerlingen vorderen. 1.2 Klaviervaardigheid Beschikken over een goede klaviervaardigheid (vlot blindtypen, juiste vingerzetting en houding), moet in de 2 e graad als een bereikte doelstelling aanzien worden. Er kunnen 50 % van de punten aan het foutenpercentage en snelheid besteed worden. Dit neemt niet weg dat aan het blindtypen een blijvende aandacht moet geschonken worden. Ook leerlingen die later soms pas in het eerste leerjaar van de tweede graad instappen moeten door intens extra oefenen ernaar streven binnen enkele maanden de vooropgestelde vaardigheid te bereiken. Het is aan te bevelen om een tabel met de punten in functie van het foutenpercentage te hanteren. Het staat de leerkracht vrij om zelf zijn eigen criteria vast te stellen. Merk op dat de schaal niet lineair hoeft te zijn, maar dat die in elk geval aan de leerlingen moet bekend gemaakt worden. Het spreekt echter vanzelf dat hierover binnen de school duidelijke afspraken dienen gemaakt te worden.

10 BSO tweede graad Verkoop 8 Dactylografie/toegepaste informatica (1 e jaar 2 uur, 2 e jaar 2 uur) aanleren van het klavier overgang naar doorlopende tekst doorlopende tekst Zodra een leerling minder dan 5 haalt, moeten remediëringsoefeningen voorzien worden. 1.3 Lay-out De evaluatie van de lay-out (10 % van de punten) kan als volgt uitgesplitst worden: het uniform en doordacht intypen en vorm geven van de tekst (alinea- en pagina-einden, gelijk aantal witruimte boven en onder de kopjes van eenzelfde niveau, consequente interpunctie); het consequent toepassen van de geldende principes en normen (cf. BIN-normen en typografische afspraken); het esthetisch-creatief gevoel. Niet alles is in regels te vatten. Wie 'lay-out" zegt, zegt ook 'creativiteit'. Enerzijds moeten wij de leerlingen een duidelijke houvast bieden wat lay-out betreft, anderzijds mag dit keurslijf niet te strak aangespannen worden. Persoonlijk goed ogende oplossingen voor een bepaalde lay-out kunnen dan ook een bonus opleveren. 1.4 Tekstverwerking In de tweede graad worden de basisfuncties van de tekstverwerker grondig ingeoefend. Hierbij moet enige routine ontstaan, gebaseerd op het inzichtelijk begrijpen en kunnen verantwoorden van de handeling. Deze routine is belangrijk om de professionele leerstof van de derde graad vlot te kunnen verwerken. Zo mag bijv. een les over "opmaakprofielen" in de derde graad niet struikelen op het niet kunnen instellen van de uitlijning. Het is een basisvereiste om de leerlingen inzichtelijk te leren werken. Dit uitgangspunt moet dan ook bij de evaluatie een belangrijke rol spelen. De leerkracht zal de leerlingen op deze procesevaluatie moeten voorbereiden en het waarom ervan uitleggen. Een complexe oefening moet vooraf goed voorbereid worden, zodat het inzicht en het probleemoplossend denken gestimuleerd worden. De leerling moet bij het oplossen van een bepaald probleem weten met welk middel welke functie hij dit probleem het best oplost. Belangrijk is dat niet enkel het resultaat, maar nog meer de manier waarop het resultaat bereikt werd, meetelt. Procesevaluatie primeert duidelijk op productevaluatie. Ook de tijd waarin en de efficiëntie waarmee een opdracht uitgevoerd wordt, kan in zekere mate meespelen. Daarom kan er af en toe een korte theoretische toets ingelast worden om na te gaan hoe een leerling een probleem beredeneerd aanpakt. De oefeningen moeten zó aangeboden worden en de evaluatie moet zó gericht zijn dat het inzichtelijk gebruik en het probleemoplossend werken zo optimaal mogelijk gewaardeerd wordt. Drie of vier leerlingen kunnen ook tegelijk aan een opdracht werken. Aangezien de procesevaluatie primeert, is het verbeteren op het scherm belangrijk. Wie op scherm verbetert, krijgt een beter inzicht in de gevolgde werkwijze en kan ook daar de lay-out van het document evalueren. Af en toe kunnen korte werkschema's "op de ouderwetse manier" het probleemoplossend denken bevorderen en "trial and error" vermijden. 2 Tijdstip en duur van de evaluatie 2.1 Permanente evaluatie Het onderdeel klaviervaardigheid wordt permanent geëvalueerd. Ook de kennis van de basisfuncties en de zorg om de lay-out worden in de lessen zelf geëvalueerd. Nieuw verworven kennisgedeelten kunnen beoordeeld worden via korte mondelinge overhoringen die tijdens de oefeningen

11 kunnen afgenomen worden. De oefeningen die de leerlingen in de lessen maken, dienen om vertrouwd te geraken met, en inzicht te krijgen in het gebruik van de aangeleerde functies. Tijdens het maken van die oefeningen, stuurt de leerkracht in de les zelf waar nodig bij. In de tweede graad is het niet steeds mogelijk om elke afgewerkte oefening én op fouten én op lay-out én op het efficiënt gebruik van de tekstverwerker te controleren. Maar de leerkracht dient wel bij te houden wie welke oefening afgewerktheeft. Het is sterk aan te bevelen om geregeld (bijv. eens per week) de in die periode afgewerkte teksten via één of meer cijfers globaal en/of per tekst te evalueren (op fouten, zorg, lay-out, tekstverwerking en kwantiteit). 2.2 Herhalingstoetsen Herhalingstoetsen omvatten grotere opdrachten en bieden de gelegenheid om een pas aangeleerd leerstofonderdeel, samen met vroeger aangeleerde onderwerpen te evalueren. In eerste instantie primeert hierbij de manier van werken en daarmee samengaand het resultaat en de gebruikte tijd (m.a.w. het proces). Procesevaluatie kan gebeuren via de verbetering op het scherm en/of via een schriftelijke neerslag van de werkmethode. Voor herhalingstoetsen wordt een maximumduur ingesteld (bijv. 1,5 keer de tijd die een goede leerling nodig heeft om de opdrachten volledig op te lossen). 2.3 Rapportcijfers Rapportcijfers zijn het (gewogen) gemiddelde van de verschillende in de betreffende periode toegekende cijfers. Het is vanzelfsprekend dat alle evaluatiecriteria moeten aan bod komen (klaviervaardigheid, tekstverwerking, lay-out) en dat ook attitudes moeten geëvalueerd worden. Dit laatste kan gebeuren met een afzonderlijk cijfer, dat gerust voor bijv. 20 % van het rapportcijfer kan meetellen. Belangrijke attitudes zijn bijv. orde, zorg voor het materiaal, sociale ingesteldheid, het stellen van veel vragen, inzet, tempo, Let echter op dat leerlingen die minder, weinig of geen vragen stellen, daarom niet persé minder punten krijgen. Centraal in de evaluatie moet het inzichtelijk beheersen van de tekstverwerkingstechniek blijven staan. Denk eraan dat goed opgestelde toetsen automatisch een aantal attitudes testen (bijv. het werken met inzet, inzicht en efficiëntie). Het op tijd indienen van een taak of het meebrengen van een handboek moet nog altijd als een vanzelfsprekendheid beschouwd worden. Wie zijn taak niet (op tijd) indient, of zijn handboek vergeet, kan beter anders aangepakt worden. Bij herhaling kan dit invloed hebben op het "attitudecijfer", maar kan dit geen aanleiding zijn om de rapportcijfers op absolute wijze met een aantal eenheden te verminderen. Bij zwakke prestaties moeten aan de leerlingen extra oefeningen worden opgelegd, die indien mogelijk op school worden uitgevoerd. Het organiseren van inhaallessen is eveneens te overwegen. In elk geval moet (vooral bij de aanvang) voorkomen worden dat de leerling gedemotiveerd geraakt. 2.4 Examens Voor het examen worden de drie grote "pijlers" (klaviervaardigheid, tekstverwerking en lay-out) in elkaar gepast. De werkwijze is analoog aan de herhalingstoetsen, enkel de opdracht is wat omvangrijker. Zo wordt ook het langdurig geconcentreerd werken, het efficiënt en inzichtelijk werken geëvalueerd. Voor het examen worden 2 tot 3 uur voorzien. Het is vanzelfsprekend dat het examen plaats vindt tijdens de gewone examenperiode. Indien een leerling over het ganse jaar zwak gepresteerd heeft, moet een vakantietaak overwogen worden.

12 BSO tweede graad Verkoop 10 Dactylografie/toegepaste informatica (1 e jaar 2 uur, 2 e jaar 2 uur) 2.5 Hulpmiddelen Vanzelfsprekend is het gebruik van de helpfaciliteiten uit het softwarepakket toegelaten. Ook tegen het laten gebruiken van eigen nota's, BIN-boekje of andere handboeken is geen enkel bezwaar. 3 Vuistregels Tot slot volgen enkele vuistregels waarmee zoveel mogelijk dient rekening gehouden te worden: permanente evalutatie is even belangrijk als evaluatie via toetsen; probeer vakoverschrijdend te evalueren, zodat de zelfredzaamheid van de leerling (en het probleemoplossend denken) groter wordt; evalueer systeemoverschrijdend zodat de kennis overdraagbaar is op andere pakketten en andere versies van het gebruikte pakket; schenk aandacht aan de attitudes van de leerling; zorg ervoor dat evaluatie op geen enkel moment demotiverend werkt; evalueer nooit negatief, maar positief, de leerling moet m.a.w. iets leren uit uw evaluatie. BIBLIOGRAFIE Klavierstudie en muisbeheersing SIX, K., Typ-top, deel 2, deel 3 en Plus 1, Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 1996 en 1997 en 1997, 202 p., 132 p. en 102 p. DE LANGE, T., AZ-tekst 2, cursus machineschrijven, Wolters Plantyn, 1996, 96 p. Tekstverwerking BUYSSE, CAUWENBERGH, VAN CALSTER, Probleemoplossend werken met MS Word 97, Standaard uitgeverij MIM, Antwerpen, 1997, 144 p. DE GEYTER-DIEPENDAELE, T., Methodenleer, Dactylo, Tekstverwerking, uitgave in eigen beheer, 1993, 56 p. DE LANGE, T., AZ-tekst 2, MS Word, Wolters Plantyn, Antwerpen DEVRIENDT, D., Word 97, upgrade gids, WWW-Soft, Oostkamp, 1997, 48 p. DEVRIENDT, D., DE GEYTER-DIEPENDAELE, Werk wijzer met MS Word 6.0 en7.0 deel 1 en Werk wijzer met MS Word 6.0 en 7.0 deel 2, WWW-Soft, Oostkamp, 1996, 224 p. en 240 p. GEMEENSCHAPSONDERWIJS, PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST, Het Bin-boekje, Nevelland, Brussel, 1995, 24 p. GOOKIN, D., Microsoft Word 97 voor Dummies, Addison-Wesley Longman, Amsterdam, 1997, 430 p. HERNALSTEEN, P., Zakelijke communicatie en Belgische Normen, Van In, Lier, 1992, 95 p. KARBO, M. B., Compact en to the point, uitgeverij Segment, Beek, 1998, 80 p. SEEGERS, WESDORP, Word 7.0, deel 1 en deel 2, Instruct bvba, Herent, 1996, SIX, K., Typ-top deel 4, deel 5 en deel 6 en MS Word 6/7, Standaard Uitgeverij MIM, Antwerpen, 1996 en 1997 en 1998, 245 p.,180 p.,180 p. SYBEX, Word 7, Leer uzelf Word, Soest, 1997, 316 p. Vaardige Vingers, driemaandelijks tijdschrift van de Academie voor Bureauwetenschappen, Tienen

13 VAN DEN BROECK, CUYPERS, MS Word 7.0 en MS Word 97, Standaard Uitgeverij, MIM, Antwerpen, , 218 p. en 233 p.

EERSTE GRAAD BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR KANTOOR EN VERKOOP. 1 DACTYLOGRAFIE (2 e JAAR, 3 UUR)

EERSTE GRAAD BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR KANTOOR EN VERKOOP. 1 DACTYLOGRAFIE (2 e JAAR, 3 UUR) EERSTE GRAAD BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR KANTOOR EN VERKOOP 1 BEGINSITUATIE Voor de meeste leerlingen is de computer al lang geen onbekende meer. Wat echter wel nieuw is, is het vak dactylografie waar

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: Onderwijsvorm: Onderwijsniveau: Graad: Duur: Studiegebied: lineaire opleiding Secundair onderwijs BSO tweede graad 1 - jarige cyclus Handel Opleiding: DACTYLOGRAFIE (KO)

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: derde leerjaar FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Naamloos jaar (zachte sector) Vak(ken): TV Dactylografie/toegepaste informatica 2 lt/w Vakkencode:

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Toerisme FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Toerisme Vak(ken): TV Dactylografie/toegepaste informatica

Nadere informatie

FUNDAMENTEEL GEDEELTE

FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s) Verkoop Vak(ken): TV Dactylografie/toegepaste informatica 2/2

Nadere informatie

3KA Toegepaste informatica

3KA Toegepaste informatica 3KA Toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2008 WOORD VOORAF Alle leerlingen verwerven de basisvaardigheden van ICT in het eerste jaar van de eerste graad

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: Graad: Jaar: Studiegebied: BSO TSO tweede graad eerste en tweede leerjaar Grafische technieken Handel Toerisme SPECIFIEK GEDEELTE Optie(s): BSO Drukken Kantoor Verkoop

Nadere informatie

5HA- Dactylografie / toegepaste informatica

5HA- Dactylografie / toegepaste informatica 5HA- Dactylografie / toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2007 WOORD VOORAF Alle leerlingen hebben in de tweede graad kennisgemaakt met de computer, de

Nadere informatie

Inhoud Basiscursus. Word 2010 NL-NL

Inhoud Basiscursus. Word 2010 NL-NL Inhoud Basiscursus Word 2010 NL-NL Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-5 Lint... 1-5 Backstage... 1-8 Knopafbeeldingen in het lint... 1-11 Werkbalk Snelle toegang... 1-12 Scherminfo... 1-12 Miniwerkbalk...

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-23 Muistechnieken... 1-23 Windows Verkenner... 1-24

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-23 Muistechnieken... 1-23 Windows Verkenner... 1-24 Module 1 Basisvaardigheden Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-9 Lint... 1-9 Backstage... 1-12 Knopafbeeldingen in het lint... 1-15 Werkbalk Snelle toegang... 1-15 Scherminfo... 1-15 Miniwerkbalk... 1-16

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

7 Kantoor/Verkoop Toegepaste informatica

7 Kantoor/Verkoop Toegepaste informatica 7 Kantoor/Verkoop Toegepaste informatica Thierry Willekens, leerkracht Koninklijk Technisch Atheneum Mol 2009 WOORD VOORAF Deze bundel is samengesteld voor leerlingen van de 3 graad 3 leerjaar (BSO-niveau,

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar Licap - Brussel september 1998 MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 INSTRUCT

INHOUDSOPGAVE 2 INSTRUCT 2 INSTRUCT INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 VOORWOORD... 8 GEBRUIK VAN HET CURSUSBOEK... 8 ONLINE ONDERSTEUNING... 10 INLEIDING: ALGEMENE BASISKENNIS... 10 1 WORD, BASISMOGELIJKHEDEN... 16 Toets vooraf...

Nadere informatie

Word 2007, deel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: januari 2008 ISBN:

Word 2007, deel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: januari 2008 ISBN: Word 2007, deel 1 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: januari 2008 ISBN: 978 90 460 0433 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS SPECIFIEK GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Toerisme SPECIFIEK GEDEELTE Optie(s): Toerisme Vak(ken): TV Dactylografie/toegepaste informatica

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Stations, mappen en bestanden 9 1.1 Naar de verkenner 9 1.1.1 Beeld 9 1.1.2 Het actieve station 10 1.2 Structuur van een station 11 1.2.1 Mappen en bestanden 11 1.2.2 Bestanden

Nadere informatie

Leerlijn basisvaardigheden ICT SCHOLENGEMEENSCHAP KOBRA BRASSCHAAT

Leerlijn basisvaardigheden ICT SCHOLENGEMEENSCHAP KOBRA BRASSCHAAT Leerlijn basisvaardigheden ICT SCHOLENGEMEENSCHAP KOBRA BRASSCHAAT Deze leerlijn is geen leerplan. Het is een leidraad waarin de ICT basisvaardigheden in een aantal leerdoelen zijn omgezet. De school streeft

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als... 48 2.13 Oefeningen... 50 2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54

2.12 Een document opslaan als... 48 2.13 Oefeningen... 50 2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Starten met Word 2007 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Starten met Word 2007 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Starten met Word 2007 15 1.1 Word 2007 starten 15 1.2 Het documentvenster 16 1.2.1 De titelbalk 16 1.2.1.1 De Officeknop 17 1.2.1.2 De werkbalk Snelle toegang 20 1.2.1.3 De titelbalk

Nadere informatie

TV Dactylografie/toegepaste informatica

TV Dactylografie/toegepaste informatica LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: TV Dactylografie/toegepaste informatica Specifiek gedeelte 2/2 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Verkoop Handel BSO derde graad eerste

Nadere informatie

TV Dactylografie/toegepaste informatica

TV Dactylografie/toegepaste informatica LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: TV Dactylografie/toegepaste informatica Specifiek gedeelte 2/2 lt/w Studierichting: Handel Studiegebied: Handel Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Leerjaar: eerste

Nadere informatie

Leerplan BUROTICA. Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie

Leerplan BUROTICA. Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie VSKO Leerplan BUROTICA TSO3 Modulair leerplan Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie Goedkeuringscode: 07-08/1822/N/G 31 januari 2008 Inhoudstafel 1 INLEIDING: OPLEIDING BUROTICA... 8 1.1

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company MS Publisher Module 0 tccbk00228 MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie

Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Zakelijke communicatie in een eerste vreemde taal 2

Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Zakelijke communicatie in een eerste vreemde taal 2 te kunnen instappen in Zakelijke communicatie in een eerste vreemde taal 2 Om te kunnen starten in deze sequentiële module Zakelijke communicatie in een eerste vreemde taal 2 en dus vrijgesteld te worden

Nadere informatie

LEERLIJN BASISVAARDIGHEDEN ICT

LEERLIJN BASISVAARDIGHEDEN ICT Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL LEERLIJN BASISVAARDIGHEDEN ICT Dit is geen leerplan maar eerder als richtdocument te gebruiken bij de implementatie van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Starten met Word 13 1.1 Word starten 14 1.2 Het lint 15 1.3 Het lint aanpassen 16 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 18 1.5 De liniaal 20 1.6 Miniwerkbalk 20 1.7 Livevoorbeeld

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010 Inhoudsopgave Ms Word 2010-1 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

TV Dactylografie/toegepaste informatica

TV Dactylografie/toegepaste informatica LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: TV Dactylografie/toegepaste informatica Specifiek gedeelte 4/3 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Kantoor Handel BSO derde graad eerste

Nadere informatie

Vak: Tekstverwerking

Vak: Tekstverwerking Vak: Tekstverwerking Let op: de inhoud van een vakfiche wordt jaarlijks aangepast. Zorg ervoor dat u de juiste vakfiche raadpleegt. Deze vakfiche is geldig van: 1 januari 2015 tot en met 31 december 2015.

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Word 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Word 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Word 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Word starten 13 1.3 Het startvenster van Word 14 1.4 Het documentvenster 14 1.4.1 De titelbalk 15 1.4.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2010 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Word Basis. 325,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 1 dag Max Deelnemers: 10

Word Basis. 325,- excl. BTW per deelnemer Duur: Kosten: 1 dag Max Deelnemers: 10 Word Basis Kosten: 325,- excl. BTW per deelnemer Duur: 1 dag Max Deelnemers: 10 Word is het bekende tekstverwerkingspakket van Microsoft. Tijdens de eendaagse training leer je onder meer over tabgebruik,

Nadere informatie

TV Dactylografie/toegepaste informatica

TV Dactylografie/toegepaste informatica LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: TV Dactylografie/toegepaste informatica Specifiek gedeelte 4/4 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Kantoor Handel BSO derde graad eerste

Nadere informatie

- ict leerlijnen Springplank Heusden-Zolder -

- ict leerlijnen Springplank Heusden-Zolder - Elementaire leerstof Aanvullende leerstof 1. Een positieve houding tegenover ict aannemen 1.1 Beseffen dat ict mogelijkheden en beperkingen heeft. 1.2 Apparatuur met zorg behandelen. De bedieningsvoorschriften

Nadere informatie

Word. Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Navigeren & selecteren. Vooscholen.wordpress.com. Opslaan als. Spellingscontrole

Word. Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Navigeren & selecteren. Vooscholen.wordpress.com. Opslaan als. Spellingscontrole Word Sneltoetsen Word - Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL +

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 2 Word activeren 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 5 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen 8 Het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Visual Steps Wat heeft u nodig? Uw voorkennis Hoe werkt u met dit boek?...

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Visual Steps Wat heeft u nodig? Uw voorkennis Hoe werkt u met dit boek?... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De cd-rom en de website bij dit boek... 19 Bekijken van de cd-rom...

Nadere informatie

WORD LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET

WORD LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET WORD LESSCHEMA 2271 - DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET (Basis Excel en Gevorderd Word) Onderdeel Word geldig voor MS Office 2010-13-16 Doelstellingen PLOT Wat betreft het geavanceerd gebruik van

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week Licap - Brussel - september 1995 INHOUD 1 BEGINSITUATIE... 5 2

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 1

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 1 Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Tekstverwerken met Word, deel 1 2004-2012 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2007. 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2007. 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2007 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54

2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

Bijlage I Sneltoetsen Word

Bijlage I Sneltoetsen Word Bijlage I Sneltoetsen Word Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Word 2010, deel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2010 ISBN:

Word 2010, deel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2010 ISBN: Word 2010, deel 1 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2010 ISBN: 978 90 0621 4 9 7 8 9 0 4 6 0 0 6 2 1 4 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Registratie ICT-doelen

Registratie ICT-doelen Registratie ICT-doelen Vierde leerjaar 1. De computer bedienen CB1 De benaming van de verschillende randapparaten CB9 CB10 actief gebruiken Het alfanumeriek klavier hanteren. Toetsen die gebruikt worden

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14 3 Opdrachten geven... 16 3.1

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 1

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 1 Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Tekstverwerken met Word, deel 1 004-01 Instruct, Postbus 38, 410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep informatica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o BSO TWEEDE GRAAD vak TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE 1 u/w IT-o 2000/095 (vervangt 97323) TV AUTOTECHNIEK / CARROSSSERIE INHOUDSOPGAVE Beginsituatie voor het vak... 2 Specifieke visie... 2 Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Invoer. Opslaan als. Spellingscontrole CTRL + F6. Wisselen tussen. Word bestanden CTRL + W

Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Invoer.  Opslaan als. Spellingscontrole CTRL + F6. Wisselen tussen. Word bestanden CTRL + W Sneltoetsen Word - Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL + Muiswiel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BASIS WORD

HOOFDSTUK 1: BASIS WORD WORD LESSCHEMA 2255 - DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET (Powerpoint, Outlook, Word) Onderdeel Word (geldig voor 2010-13-16) Doelstellingen PLOT Wat betreft het geavanceerd gebruik van word Aan

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Meertalig Secretariaat modulenaam Tekstverwerking code module C3 Geldig vanaf 01/09/2015 aantal lestijden 80 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link: structuurschema

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Pagina 1 van 5 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Procesevaluatie: richt zich op de kwaliteit van het leerproces en probeert dus het leerproces van de leerlingen en het onderwijsproces (het didactisch

Nadere informatie

Vak: Toegepaste informatica

Vak: Toegepaste informatica Vak: Toegepaste informatica Let op: de inhoud van een vakfiche wordt jaarlijks aangepast. Zorg ervoor dat u de juiste vakfiche raadpleegt. Deze vakfiche is geldig van 1 januari 2015 tot en met 31 december

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013 Inhoudsopgave Ms Word 2013-1 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14

Nadere informatie

Leerlijn basisvaardigheden ICT

Leerlijn basisvaardigheden ICT Leerlijn basisvaardigheden ICT Deze leerlijn is geen leerplan. Het is een leidraad waarin de ICT basisvaardigheden in een aantal leerdoelen zijn omgezet. De school streeft ernaar dat basisvaardigheden

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-3-8 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Kantoor Verkoop Vak(ken): TV Toegepaste informatica 1 ste

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...4

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 1

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 1 Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Tekstverwerken met Word, deel 1 004-01 Instruct, Postbus 38, 410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 2

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 2 Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Tekstverwerken met Word, deel 004-01 Instruct, Postbus 38, 410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

LEERLIJN Basisvaardigheden ICT

LEERLIJN Basisvaardigheden ICT LEERLIJN Basisvaardigheden ICT EERSTE KLAS VVKaBO september 2001 Eerste klas Pagina 1 van 6 AANZETTEN IN DE EERSTE KLAS 1 De computer bedienen CB 5 Dubbelklikken. In één beweging twee keer klikken op de

Nadere informatie

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company MS Excel Module 0 MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft

Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...2 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...4 4. Sneltoets-combinaties bij

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e BSO TWEEDE GRAAD vak TV ELEKTRICITEIT 1 u/week IT-e 2000/057 (vervangt 98036) 1 2 e graad SO Vak: ELEKTRICITEIT TV 1 ste jaar: 1u/w 2 de jaar: 1u/w BEGINSITUATIE VOOR HET VAK Voor het vak elektriciteit

Nadere informatie

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows... 1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word... 1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel... 3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...

Nadere informatie

Effectief gebruik van Word

Effectief gebruik van Word Effectief gebruik van Word Word is een hele uitgebreide tekstverwerker. Er is een groot aantal onbekende manieren om Word effectiever te gebruiken. In dit document een aantal opties die extra aandacht

Nadere informatie

Inhoud training Microsoft Word

Inhoud training Microsoft Word Inhoud training Microsoft Word Basis & Gevorderd Word Basis Hoofdstuk 0 Basisvaardigheden o Indeling in schijven, mappen en bestanden o Beheren van bestanden en mappen o Bestanden opslaan o Bestanden openen

Nadere informatie

GIGA Informatica WORD &POWERPOINT. GIGAIWW 1-4.indd :27:58

GIGA Informatica WORD &POWERPOINT. GIGAIWW 1-4.indd :27:58 GIGA Informatica WORD &POWERPOINT GIGAIWW 1-4.indd 1 23-07-2007 16:27:58 Hoofdstuk 2 Basishandelingen Overzicht van de vereiste voorkennis Kennismaking met Windows Basishandelingen in Windows Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarplan Informatica 5e jaar 2010-2011

Jaarplan Informatica 5e jaar 2010-2011 Jaarplan Informatica 5e jaar 2010-2011 Het volgende jaarplan is toepasbaar voor de volgende lerarenbezetting: 1 leraar (11u) 1 leraar Beheer van computersystemen en netwerken + basiskennis elektriciteit

Nadere informatie

TV Dactylografie/toegepaste informatica

TV Dactylografie/toegepaste informatica LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: TV Dactylografie/toegepaste informatica Specifiek gedeelte 3/2 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Secretariaat-talen Handel TSO derde graad

Nadere informatie

MS Visio Professional

MS Visio Professional MS Visio Professional Module 0 MS Visio Professional, versie 2002 (NL) Nummer: 303 (19092002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door

Nadere informatie

Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking. Premium versie 13

Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking. Premium versie 13 1 Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking Premium versie 13 1 Eerste gebruik van Dragon: installatie en een gebruikersprofiel aanmaken De spraakherkenningssoftware Dragon is beschikbaar als vaste

Nadere informatie

VAK Informatica. LP NR September 2011 VVKSO BRUSSEL D/2011/7841/039 KSO LEERKRACHT Kris Cauberghe

VAK Informatica. LP NR September 2011 VVKSO BRUSSEL D/2011/7841/039 KSO LEERKRACHT Kris Cauberghe JAARPLANNING GRAAD 2 VAK Informatica 1 U/W 1 SCHOOLJAAR 2011-2012 HANDBOEK Desktopper Windows 7: Computers en systeemsoftware, Tekstverwerking, Presentaties STUDIERICHTING 3AO & 3BAKc LP NR September 2011

Nadere informatie

Registratie ICT-doelen

Registratie ICT-doelen Registratie ICT-doelen Zesde leerjaar CB1 CB13 BG3 BG4 BG5 AG6 1. De computer bedienen De benaming van de verschillende randapparaten actief gebruiken Weten dat sommige toetsen (functietoetsen, pijltjestoetsen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Tips en sneltoetsen

Hoofdstuk 18 Tips en sneltoetsen Hoofdstuk 18 Tips en sneltoetsen 18.0 Inleiding In deze cursus proberen we steeds op veel manieren tips en suggesties te geven die je tijd kunnen besparen. In dit hoofdstuk gaan we specifiek kijken naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? De volgorde van lezen

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? De volgorde van lezen Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Uw voorkennis...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...16 De tekens in dit boek...17 Uw voorkennis...18

Nadere informatie

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: Specifiek gedeelte Studierichting: Verkoop Studiegebied: Handel Onderwijsvorm: BSO Graad: tweede graad Leerjaar: eerste en tweede leerjaar Leerplannummer: OO-2018-009

Nadere informatie

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.:

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: Cursus Inhoud 15 Modules - 15 Vragen Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: * Praktijkopdrachten met real-time feedback bij gemaakte fouten * Rijke interactieve multimedia

Nadere informatie

1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows. 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word

1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows. 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows... 1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word... 1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel... 3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 2

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Tekstverwerken met Word, deel 2 Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Tekstverwerken met Word, deel 2 2004-2012 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Boekhouden voor een boekhoudkundige bediende

Vereiste basiscompetenties om rechtstreeks te kunnen instappen in Boekhouden voor een boekhoudkundige bediende te kunnen instappen in Boekhouden voor een boekhoudkundige bediende Om te kunnen starten in deze sequentiële module Boekhouden voor een boekhoudkundige bediende en dus vrijgesteld te worden van Inleiding

Nadere informatie

Tekstverwerking 1 TEKSTVERWERKING 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Tekstverwerking 1 TEKSTVERWERKING 1 (CSE12.1/CREBO:53139) TEKSTVERWERKING 1 (CSE12.1/CREBO:53139) sd.cse12.1.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB)

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB) Eindtermen Opleiding Grensbewaking (OGB) Deelkwalificatie 5 Digitale middelen Onderwijseenheden Deelkwalificatie 5 28. ICT - Windows...02 ICT - Word ICT - Excel ICT - Power Point 03 04 05 29. ACTPOL 08

Nadere informatie

Informatica ASO - STW. F. Thomas - C. Kaivers C. Dilen

Informatica ASO - STW. F. Thomas - C. Kaivers C. Dilen Informatica 2019-2020 www.in4matica.be 3 ASO - STW Vaktips - Evaluatie Resultaten raadpleegbaar via online puntenboek. Taken Zowel oefeningen als attitudes kunnen tijdens de lessen beoordeeld worden. Taak

Nadere informatie

Geautomatiseerde informatievoorziening - gebruik 2 GEAUTOMATISEERDE INFORMATIEVOORZIENING - GEBRUIK 2 (CAL03.2/CREBO:50209)

Geautomatiseerde informatievoorziening - gebruik 2 GEAUTOMATISEERDE INFORMATIEVOORZIENING - GEBRUIK 2 (CAL03.2/CREBO:50209) GEAUTOMATISEERDE INFORMATIEVOORZIENING - GEBRUIK 2 (CAL03.2/CREBO:50209) sd.cal03.2.v2 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

ECDL. Module 3. Tekstverwerken met Word 2002 NL. ECDL, Versie 4.0 (NL) Nummer: 314 ( ) The Courseware Company

ECDL. Module 3. Tekstverwerken met Word 2002 NL. ECDL, Versie 4.0 (NL) Nummer: 314 ( ) The Courseware Company ECDL Module 3 Tekstverwerken met Word 2002 NL ECDL, Versie 4.0 (NL) Nummer: 314 (07032005) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie

Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN

Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN Affligem Computeropleidingen 2011 2012 http://www.tvds.be Hoe inschrijven? Inschrijven kan ten laatste

Nadere informatie

PowerPoint 2010 in 12 stappen

PowerPoint 2010 in 12 stappen Omschrijving Volledige progressieve training PowerPoint 2010 in 12 stappen (12 modules, 123 rubrieken) Duur 14:21 Inhoud 1. Leer PowerPoint kennen en maak uw eerste dia's Ontdek PowerPoint en voer uw eerste

Nadere informatie