Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Introductie consumptieaardappelen 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Introductie consumptieaardappelen 8"

Transcriptie

1

2 2

3 3 Inhoudsopgave Intro/conclusies 4 Mycorrhizae 5 Test met Micosat 5 Producten, toepassing en dosering 6 Methode 7 Introductie consumptieaardappelen 8 Algemene resultaten consumptieaardappelen 9 Maatsortering consumptieaardappelen 10 Introductie pootaardappelen 12 Algemene resultaten pootaardappelen 13 Maatsortering pootaardappelen 14 Introductie gewasverzorging 16 Algemene resultaten gewasverzorging 17 Maatsortering gewasverzorging 18 Voordelen telen met Micosat 19 Bijlagen 20

4 4 Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën 65 proefvelden met controle (57 consumptie + 8 pootgoed) geanalyseerde aardappels 350 hectare proefvelden 27 verschillende rassen 6 provincies Conclusies Opbrengst De aanbevolen behandelingen MICOSAT F Uno en Seeds WP geven ten opzichte van de conventionele gewasbescherming gemiddeld: + 6,5% meer opbrengst in kilo s bij consumptie-aardappels + 21% meer opbrengst in kilo's bij pootgoed (+ 6.5% in aantal knollen) Resultaatverbetering Zo n per ha. ( zie apart hoofdstuk) Betere smaak van de tafelaardappels. Ziektewering Micosat TAB en VO12 bewijzen hun potentieel als biologisch alternatief voor gangbare gewasverzorging tijdens de groei. Mits goed aangebracht. Aaltjes Telers met aaltjesproblemen zien een positief effect met Micosat LEN.

5 5 Mycorrhizae Mycorrhiza is een micro-organisme dat samen met schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. Micosat F Uno en Seeds WP bestaan uit een selecte groep mycorrhizae, schimmels en bacteriën die afgestemd zijn op de wortels van aardappelen. De mycorrhizae-schimmels groeien, eenmaal in de grond aangebracht, binnen ongeveer 5-6 weken uit tot een kolonie. De endomycorrhizae gaan een symbiose aan met de wortels van de plant. Eenmaal binnengedrongen in de wortels van de gastplant bevordert de symbiose de opname van stikstof, magnesium, kalium en fosfaat. Daarnaast onttrekt de plant spoorelementen zoals koper, zink en ijzer beter uit de bodem. De plant groeit beter, wordt sterker en breidt haar wortelgestel (rhizosfeer) aanzienlijk uit, waardoor nog meer voeding en water opgenomen wordt. Dit stimuleert de groei en dat resulteert uiteindelijk in een meeropbrengst. Een sterkere en gezondere plant biedt beter weerstand tegen veel voorkomende ziekten zoals Rhizoctonia (Rhizoctonia solani), Fusarium (F. Solani) en Schurft (Streptomyces spp.). Chemische middelen zijn niet nodig, er zijn nu immers dominante schimmels en bacteriën in de bodem aanwezig waardoor slechte ziekteverwekkende schimmels en bacteriën geen kans krijgen. Daarnaast biedt Micosat LEN weerstand tegen veel verschillende insecten en Nematoden (aaltjes). Aanvullend kan er met de gewasverzorging Micosat TAB Plus en V012 op het gewas gespoten worden, wat onder andere weerstand biedt tegen Aardappelziekte (Phytophthora Infestans), Alternaria (Alternaria Solani) en Botrytis (Botryotinia fuckeliana). Micosat producten zijn 100% biologisch en goedgekeurd door SKAL. Test met Micosat Het doel van dit onderzoek is om te zien of het gewicht en aantal aardappels toeneemt. Daarnaast om te kijken of de ziektewerendheid en de uniformiteit van de aardappels verbeterd wordt door het toedienen van Micosat. Ook wordt er gekeken of het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen is te verminderen, dan wel helemaal achterwege gelaten kan worden. Tenslotte worden de kosten tussen gangbaar en de Micosat methode met elkaar vergeleken. Het uiteindelijke doel is telen van aardappelen met geen of zo weinig mogelijk chemie, op een schone bodem met zuiver water wat resulteert in het oogsten van gezonde aardappelen en het bereiken van een beter bedrijfsresultaat.

6 6 Producten, toepassing en dosering Micosat F Uno is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza, nuttige schimmels en bacteriën die gezamenlijk zorgen voor optimale omstandigheden voor de groei van planten. Ze stimuleren de wortelgroei en verbeteren de opname van voedingstoffen en sporenelementen. De planten groeien beter en zijn beter bestand tegen droogte, ziekten en andere stressfactoren. Micosat F Uno is in granulaatvorm en kan aangebracht worden met een granulaatstrooier. De aanbevolen dosering bij het poten van aardappels is 10 tot 12 kilogram per hectare. Ook Micosat Seeds WP is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza nuttige schimmels en bacteriën die de wortelgroei stimuleren en de opname van voedingsstoffen en sporenelementen verbeteren. Micosat Seeds WP is in poedervorm en dient opgelost te worden in een tank van 200 tot 1000 liter water, met een filter van minimaal 75 µ en doppen van minimaal 100 µ. De aanbevolen dosering voor aardappel is 4-5 kilo per hectare. Belangrijk is de vloeistof in beweging te houden. De wortelfragmenten waarop de mycorrhizae zijn geënt laten los en zakken na ca. 15 minuten naar de bodem en vormen een kleiachtige laag. Micosat levert 12V, 8,5 A elektropompjes in bruikleen die in de tank kunnen worden gehangen en de vloeistof ook bij stilstand van de tractor in beweging houdt. Ook kan Micosat Seeds WP als poeder op de aardappels in de bunker aangebracht worden. 20 gram Micosat ST099 hechtpoeder kan met 1 kilo Micosat Seeds WP vermengd worden. Micosat blijft dan goed aan de aardappels hechten. De dosering hierbij is 5 kilogram Seeds WP per hectare en 20 gram Micosat ST099 per kilogram Seeds WP. Wanneer een perceel last heeft van aaltjes, kan voor Micosat LEN gekozen worden. Ook dit is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza nuttige schimmels en bacteriën die wortelgroei stimuleren en de opname van voedingstoffen en sporenelementen verbeteren. LEN geeft daarnaast een verhoogde weerstand tegen, insecten, larven en nematoden. Afhankelijk van de aaltjesdruk houden we een dosering aan van 4 tot 20 kilogram per hectare. Micosat LEN is in poedervorm en wordt net zo toegepast als de Micosat Seeds WP. Het blad kan met Micosat TAB Plus en V012 gespoten worden. Dit herstelt de natuurlijke microbiële balans in het bodem-plantsysteem. Ziekteverwekkers kunnen zo minder schade veroorzaken. Geeft plant meer weerstand tegen de meeste bovengrondse schimmels, bacteriën en phytoplasmaproblemen. Na opkomst van het loof moet gestart worden met Micosat TAB Plus, 500 gram per hectare. Na 7-12 dagen moet er, afhankelijk van de ziektedruk en groeisnelheid, gespoten worden met Micosat V012, 500 gram per hectare. Spuit Micosat TAB Plus en V012 om en om elke 7-12 dagen (de frequentie moet bij hoge ziektedruk wel verhoogd worden).

7 7 Methode Meer dan 65 aardappeltelers hebben testen gedaan met Micosat. Daarvan hadden 52 telers een controleveld welke zijn opgenomen in de resultaten. In totaal was er meer dan 350 hectare proefveld, verdeeld over 6 provincies en 26 rassen. Telkens is een deel van een perceel met Micosat behandeld, de rest van het perceel is gebruikt als controleveld. Om het effect van de mycorrhizae in de aardappelteelt te onderzoeken, worden verschillende variabelen gemeten. Het meten van de verschillen tussen de Micosat- en controlevelden wordt op verschillende manieren gedaan. Ongeveer 6 weken na het planten werd een aantal micocounts uitgevoerd. Er zijn monsters genomen van de wortelfragmenten om te zien hoe de mycorrhizaeschimmel zich heeft ontwikkeld. Hieruit kwamen 4 percentages die aantonen hoeveel wortelfragmenten gekoloniseerd zijn door de mycorrhizae-schimmel (F%), wat daarvan de intensiteit is (M%), in welke mate de schimmel de wortelcellen binnen is gegroeid (a%) en wat daarvan de intensiteit is (A%). Vervolgens werd er ongeveer een week voor de echte rooiing, een proefrooiing uitgevoerd. Zowel van de Micosat- als de controlevelden werd 3 x 2 meter aardappelruggen uit de grond gehaald. Om vergelijkbare rooiingen te doen, zijn deze op dezelfde hoogtes gedaan. De aardappels werden geteld, gewogen en gesorteerd. De categorieën zijn daarbij als volgt: <28, 28-35, 35-45, 45-50, 50-55, 55-60, 60-70, en >80 mm. Ook werd het aantal gerooide planten per rug genoteerd, om het juiste tal te kunnen berekenen. In dit rapport wordt onderscheid gemaakt tussen de resultaten van de knolbehandeling en de knolbehandeling in combinatie met gewasverzorgingsmiddelen. De resultaten van de knolbehandeling worden besproken in een aparte hoofdstuk, dit wordt nog verder uitgesplitst naar de resultaten van consumptieaardappelen en van pootaardappelen. De resultaten van de knolbehandeling in combinatie met de verzorgingsproducten staan in een apart hoofdstuk. Alle overige proeven zijn opgenomen in het laatste hoofdstuk. Er wordt tevens een kostenvergelijking gemaakt tussen telen met Micosat en de gangbare methode.

8 8 Introductie consumptieaardappelen In dit hoofdstuk worden de resultaten besproken van alle 44 proeven met consumptieaardappelen waarin Micosat F Uno, Micosat Seeds WP en Micosat LEN zijn toegepast. De proefvelden worden hier vergeleken met de controlevelden. Consumptieaardappelen zijn bedoeld voor de consumptie. Hier wordt nog onderscheid gemaakt tussen tafelaardappelen, frietaardappelen en chipsaardappelen. Omdat het doeleinde per aardappel verschilt, verschillen ook de gewenste eigenschappen. Zo is bij een tafelaardappel de schilkwaliteit belangrijker en bij een frietaardappel het zetmeelgehalte en de vorm. Wat ze gemeen hebben is dat de teelt verschilt van de pootgoedteelt. Uiteindelijk is de uiterlijke kwaliteit, het totaal aantal kilo's en de maatsortering belangrijker dan bij pootgoed. Bij de consumptieaardappelen is het daarom nuttiger te kijken naar het verschil in kilo's, het gemiddeld gewicht per aardappel en de maatsortering.

9 9 Algemene resultaten consumptieaardappelen Aantal proeven: 37 Verschil in kilo's Het gebruik van Micosat levert gemiddeld 6,5% meeropbrengst in kilo's. Verschil in aantal Het aantal aardappelen tussen een behandeling met Micosat en een gangbare behandeling verschilt een beetje. Micosat levert gemiddeld 2,0% meer aantallen. Bij het terugrekenen van het aantal aardappelen naar het aantal geanalyseerde planten, blijkt dat het tal bij de Micosatbehandeling 3,3% hoger ligt. Verschil in gewicht per knol Een behandeling met Micosat heeft een duidelijk effect op het gemiddeld gewicht per aardappel. Een Micosat aardappel weegt gemiddeld 8.5% meer dan een gangbaar behandelde aardappel.

10 10 Maatsortering consumptieaardappelen Bij verschil tussen Micosat en Controle (gangbaar) is de maatsortering van de Micosatpartijen lichtelijk beter. Dit is te zien in de grafiek hiernaast. De maatsortering is hier uitgedrukt in percentages (aardappels in de maat delen door het totaal aantal aardappels). De tabel geeft de waarden in aantallen weer. In de Micosat-partij zitten meer aardappels in de gewenste maat groter dan 55 mm (zie linker grafiek) en minder aardappels in de minder gewenste maat kleiner dan 35 mm (zie rechter grafiek). Van de Micosat-partij valt 6,4% in de categorie kleiner dan 35 mm, bij de controlepartij is dit 6,6%.

11 11 Perceel 1 ZH Perceel 2 ZH

12 12 Introductie pootaardappelen Op deze pagina worden de resultaten besproken van 7 proeven met pootaardappelen waarin Micosat F Uno, Micosat Seeds WP en Micosat LEN zijn toegepast. De proefvelden worden hier vergeleken met de controlevelden. Pootaardappelen zijn bedoeld om volgend seizoen te gebruiken als pootgoed. Dit betreft ongeveer 15% van de gehele Nederlandse productie. Aan het exporteren van pootgoed zijn strenge eisen verbonden en het voorkomen van knolziekten speelt daarin een belangrijke rol. Pootaardappels worden over het algemeen eerder gerooid, om het risico op ziekten te beperken. Uiteindelijk gaat het om het totaal aantal kilo's, maar met name is het aantal aardappels erg belangrijk. Daarom is het bij pootaardappelen nuttiger om te kijken naar het verschil in aantallen, het tal en het percentage aardappels groter dan 35mm.

13 13 Algemene resultaten pootaardappelen Aantal proeven: 7 Verschil in kilo's Het gebruik van Micosat levert gemiddeld 21% meeropbrengst op gemeten in kilo's. In alle 7 proeven behaalden de telers een positief resultaat. Verschil in aantal Micosat levert gemiddeld 6,5% meer aantallen. In een gemiddelde Micosatpartij zitten 268 aardappels, terwijl er dit bij de controle maar 249 zijn. Bij het terugrekenen van het aantal aardappelen naar het aantal geanalyseerde planten, blijkt dat het tal bij de Micosatbehandeling nagenoeg gelijk is. Verschil in gewicht per knol Een behandeling met Micosat heeft een duidelijk effect op het gemiddeld gewicht per aardappel. Een Micosataardappel weegt gemiddeld 25% meer dan een gangbaar behandelde aardappel.

14 14 Maatsortering pootaardappelen De maatsortering van de Micosatpartijen is lichtelijk beter. Dit is te zien in de grafiek hiernaast. De maatsortering is hier uitgedrukt in percentages (aardappels in de maat delen door het totaal aantal aardappels). De tabel geeft de waarden in aantallen weer. In de Micosatpartij zitten meer aardappels in de maat groter dan 55 mm (zie linker grafiek) en minder aardappels in de maat kleiner dan 35mm (zie rechter grafiek). Van de Micosat-partij valt 8% in de categorie kleiner dan 35mm, bij de controlepartij is dit 9%. Dit betekent dat de Micosataardappels de meest gewenste maten hebben.

15 15 Perceel 5 FR Perceel 3 NH

16 16 Introductie gewasverzorging Op deze pagina worden de resultaten besproken van alle 8 proeven waarin Micosat F Uno, Micosat Seeds WP en Micosat LEN zijn toegepast in combinatie met TAB PLUS en V012. De proefvelden worden hier vergeleken met de controlevelden. Door de weersomstandigheden van dit seizoen was de ziektedruk in de aardappelteelt erg hoog. Onder de plantenziekten is phytophthora één van de schadelijkste ziekten voor de aardappelteelt. Phytophthora is een schimmelziekte die zich onder natte omstandigheden en bij temperaturen van 15 tot 20 graden al vroeg in het groeiseizoen kan ontwikkelen. Met uitzondering van de wortels tast de ziekte alle boven- en ondergrondse delen van de plant aan. Phytophthora is te herkennen aan bladvlekken, schimmelpluis aan beide kanten van het blad, langwerpige bruine vlekken op de stengel en in de bladoksels of blauwachtige schemerende vlekjes op de knol. Verspreiding, kieming en infectie geschiedt door wind en regen en kan binnen enkele dagen hectaren infecteren. Om het aardappelgewas weerstand te geven tegen ziekten kan er om-en-om gespoten worden met Micosat TAB PLUS en V012. Het is belangrijk om te starten wanneer het loof boven komt. De behandeling dient om de 7 tot 12 dagen herhaald te worden, afhankelijk van de ziektedruk en de groeisnelheid. Om infectie tijdens een hoge ziektedruk te voorkomen is het noodzakelijk een strenger spuitschema aan te houden. De dosering van 500 gr/ha kan verhoogd worden tot 700 gr/ha. In een aantal proeven is te laat gestart met de bespuitingen of een te ruime interval aangehouden. In geen enkel van de gevallen heeft de phytophthora de aardappels besmet. Wel is duidelijk dat de groei van de zwaar aangetaste velden is achtergebleven. Dit is dan ook terug te zien in de resultaten. Overigens zijn bij deze gevallen ook de percelen met chemische gewasbescherming dit seizoen niet geheel vrij gebleven van phytophthora-aanvallen. In deze gevallen bleken de aardappels met de Micosat-knolbehandeling sterker en groter dan de gangbaar behandelde percelen. Ook kwamen er veel rotte aardappels in voor.

17 17 Algemene resultaten Micosat gewasverzorging Aantal proeven: 8 Verschil in kilo's Het gebruik van Micosat levert gemiddeld een -1,7% lagere opbrengst in kilo s. In 50% van de proeven behaalden de telers een positief resultaat. Verschil in aantal Het aantal aardappelen tussen een behandeling met Micosat en een gangbare behandeling verschilt nauwelijks. Micosat levert gemiddeld 12,6% meer aantallen. Bij het terugrekenen van het aantal aardappelen naar het aantal geanalyseerde planten, blijkt dat het tal bij de Micosatbehandeling 11% hoger ligt. Verschil in gewicht per knol Een behandeling met Micosat heeft een duidelijk effect op het gemiddeld gewicht per aardappel. Een Micosataardappel weegt gemiddeld iets minder dan een gangbaar behandelde aardappel, de kwaliteit is goed.

18 18 Maatsortering met Micosat gewasverzorging Zoals blijkt uit de algemene resultaten zijn de Micosat-aardappelen iets achtergebleven in de groei. Dit is duidelijk terug te zien in de maatsortering. De maatsortering is hier uitgedrukt in percentages (aardappels in de maat delen door het totaal aantal aardappels). In de Micosat-partij zitten minder aardappels in de maat groter dan 55 mm (zie linker grafiek) en meer aardappels in de maat kleiner dan 35 mm. In de maten 50 tot 60 mm is het aandeel vrijwel gelijk.

19 19

20 20 SEEDS WP Poeder Micosat F UNO Granulaat Voordelen telen met Micosat Micosat Zonder Micosat Zonder Geschatte opbrengst per hectare (in kilo's): Consumptie-aardappelprijs ,22 p/kilo f Poot-aardappelprijs ,27 p/kilo Meeropbrengst in kilo uitgaande van minimaal 5% Meeropbrengst juiste formaat Meeropbrengst geen zilverschurft 6% Kosten Micosat versus bestrijdingsmiddelen Kosten gangbaar Chemisch poten en gewas Kosten Micosat ondergronds planten met water spuiten of poedondergronds 4 kg Seeds -204 Kosten Micosat ondergronds planten met granulaat ondergronds 12 kilo UNO granulaat -384 bovengronds 4 x 500 gram TAB bovengronds 4 x 500 gram V Kosten extra meststoffen. Onnodig bij Micosat, afhankelijk van de bodem Kosten aantal gangen bespuiten 8x of Voordelen milieu, bodem verbetering, gezondheid voedsel & oppervlakte water Extra opbrengst per hectare:

21 Bijlagen 21

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28

29 29

30 30

31 31

32 32

33 33

34 34

35 35

36 36

37 37

38 38

39 39

40 40

41 41

42 42

43 43

44 44

45 45

46 46

47 47

48 48

49 49

50 50

51 51

52 52

53 53

54 54

55 55

56 56

57 57

58 MICOSAT NEDERLAND ENERGIEWEG 1B 2421 LM NIEUWKOOP [0172]

Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën

Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 65 proefvelden met controle (57 Consumptie + 8 Pootgoed) 27.337 geanalyseerde

Nadere informatie

Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Algemene resultaten 8.

Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Algemene resultaten 8. 2 3 Inhoudsopgave Intro/conclusies 4 Mycorrhizae 5 Test met Micosat 5 Producten, toepassing en dosering 6 Methode 7 Algemene resultaten 8 Maatsortering 9 Kostencalculatie 10 Conclusie 11 Bijlagen 12 4

Nadere informatie

Gemiddeld 11% meeropbrengst in kilo s door minder aangetaste uien, dus minder tarra

Gemiddeld 11% meeropbrengst in kilo s door minder aangetaste uien, dus minder tarra November 2017 2 Inhoudsopgave Intro/Conclusies 3 Mycorrhiza 4 Test met Micosat 4 Producten, toepassing en dosering 5 Methode 6 Algemene resultaten 7 Maatsortering 8 Aangetaste uien 10 Kostencalculatie

Nadere informatie

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën Het Nederlands Lelie Rapport 16 Met mycorrhizae, schimmel en bacteriën Inhoudsopgave Test met Resultaten Perceel 1 Perceel 2 Perceel 3 Perceel 4 Conclusie Kostencalculatie staat voor een schone bodem en

Nadere informatie

Mycorrhiza. Test met Micosat

Mycorrhiza. Test met Micosat Mycorrhiza Mycorrhiza een micro-organisme dat in de bodem samen met schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. Micosat Seeds (het product dat in de test is gebruikt) bestaat uit een selecte

Nadere informatie

Het Wortelrapport 2017 De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels

Het Wortelrapport 2017 De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De proef... 4 Producten... 4 Proefopzet... 5 Metingen... 5 Resultaten...

Nadere informatie

Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Proefveld 1 6. Proefveld 2 8. Proefveld Conclusie 14

Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Proefveld 1 6. Proefveld 2 8. Proefveld Conclusie 14 2 Inhoudsopgave Mycorrhizae 3 Test met Micosat 3 Testen in het veld 5 Resultaten Proefveld 1 6 Proefveld 2 8 Proefveld 3 11 Conclusie 14 Kostenvergelijking gangbaar en teeltverzorging 15 3 Mycorrhizae

Nadere informatie

Het Nederlands Bloembollen Rapport De effecten van het gebruik van Micosat mycorrhizea, schimmels en bacteriën op de teelt van bloembollen

Het Nederlands Bloembollen Rapport De effecten van het gebruik van Micosat mycorrhizea, schimmels en bacteriën op de teelt van bloembollen De effecten van het gebruik van mycorrhizea, schimmels en bacteriën op de teelt van bloembollen MICOSAT NEDERLAND JULI 2017 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Proeven... 4 Producten... 4

Nadere informatie

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Proeven... 4 Producten... 4 Metingen... 5

Nadere informatie

Weerbaar telen Micosat

Weerbaar telen Micosat Weerbaar telen Micosat 2 Micosat is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza, nuttige schimmels en bacteriën die van nature in de bodem, rondom de wortels en op het blad van planten voorkomen. Gezamenlijk

Nadere informatie

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Resultaten seizoen 2018 Advies 2019 Praktijkonderzoek Al jaren is Amistar het vertrouwde en zelfs veruit het meest gebruikte middel in de rijenbehandeling tegen

Nadere informatie

Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman

Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman Inleiding In 2007 werd door SPNA op de locatie Proefboerderij Kollumerwaard, Munnekezijl, een proef uitgevoerd

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Resultaten 6. Conclusie 7. Proefveld Noord-Brabant 1 8. Proefveld Noord-Brabant 2 10

Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Resultaten 6. Conclusie 7. Proefveld Noord-Brabant 1 8. Proefveld Noord-Brabant 2 10 2 Inhoudsopgave Mycorrhizae 3 Test met Micosat 3 Testen in het veld 5 Resultaten 6 Conclusie 7 Proefveld Noord-Brabant 1 8 Proefveld Noord-Brabant 2 10 Proefveld Flevoland 1 11 Proefveld Flevoland 2 12

Nadere informatie

Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85

Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85 Aardappelteelt Programma voor vandaag: De belangrijke aardappelziekten PowerPoint presentaties Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85 Planning Toets deel 2 Woe, 9. november (ziekten, plagen,

Nadere informatie

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Inleiding In opdracht van VBU (Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal) werd in

Nadere informatie

Geeft bodemziekten geen ruimte!

Geeft bodemziekten geen ruimte! Geeft bodemziekten geen ruimte! Een gezonde plant begint bij een gezond wortelstelsel Trianum is een nieuw middel dat de wortels van tal van gewassen versterkt en beschermt tegen ziekten als Fusarium,

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte. met de medewerking van

Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte. met de medewerking van Genetisch gewijzigde aardappelen ter bestrijding van de aardappelziekte met de medewerking van De aardappelziekte De aardappelziekte wordt veroorzaakt door Phytophthora infestans, een schimmelachtig organisme.

Nadere informatie

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Belangrijk om te weten: Algemeen: Fosfaat, kali, magnesium Op zand: ph en o.s. Op klei: % slib Bodemmonster Fosfaat laag: voldoende bemesten

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

Minimaliseren van zwarte vlekken op wortelen.

Minimaliseren van zwarte vlekken op wortelen. Minimaliseren van zwarte vlekken op wortelen. Pagina 1 van 13 Dit is het verslag van het onderzoek wat afgelopen seizoen uitgevoerd is door Hagranop bv en Innoventis bv. Het onderzoek is gedaan om meer

Nadere informatie

Tot de laatste korrel robuust in de strijd tegen Phytophthora.

Tot de laatste korrel robuust in de strijd tegen Phytophthora. Tot de laatste korrel robuust in de strijd tegen Phytophthora. www.valbon.nl Gebruiksvriendelijke spuitkorrel (WDG) Phytophthora infestans Aardappelziekte ligt altijd op de loer Een geslaagde teelt van

Nadere informatie

CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L.

CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L. 1/9 CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L.) - 13/12/2013 I ONDERZOEK VAN DE ONDERSCHEIDBAARHEID, DE HOMOGENITEIT EN DE

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker C. Meijer BV Lady Anna Willem in t Anker Historie CMK 2001-022-033 Doel: goed bewaarbaar frietras met goede verwerkingseigenschappen Oogst 2009 eerste pootgoed productie buiten kweekbedrijf Oogst 2014

Nadere informatie

Waarom plantsapmetingen?

Waarom plantsapmetingen? Waarom plantsapmetingen? Geeft zeer snel een resultaat van het totaal van opgenomen voedingsstoffen door de plant Toont verschillen in voedingsopname tussen rassen aan Maakt gericht bijsturen mogelijk

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

Pootgoed informat ie

Pootgoed informat ie Pootgoed informatie Beste teler, Vitaal en gezond pootgoed is de basis voor een goede aardappelteelt. Dit is de reden dat we deze brochure voor u hebben gemaakt. Als Farm Frites Agro team hebben we de

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

Preventie van bewaarziekten met. Nico Harteveld Manager Outdoor crops

Preventie van bewaarziekten met. Nico Harteveld Manager Outdoor crops Preventie van bewaarziekten met Nico Harteveld Manager Outdoor crops tegen bewaarziekten Het 1 e Biotechnologische fungicide tegen bewaarziekten in fruit 2012 registratie in appel Peer volgt in 2013 3

Nadere informatie

Bescherm uw kostbare gewas en oogst: Kwaliteit begint. De Opbrengst Promotor

Bescherm uw kostbare gewas en oogst: Kwaliteit begint. De Opbrengst Promotor Bescherm uw kostbare gewas en oogst: Kwaliteit begint bij de start... De Opbrengst Promotor EMESTO is de nieuwe familie van pootgoedbescherming gebaseerd op het nieuwe carboxamide fungicide Penflufen.

Nadere informatie

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek Compost is een veel gebruikte bodemverbeteraar in meerdere teelten. Diverse soorten zijn verkrijgbaar, waarbij aan sommige soorten middels extra doorgroeien met micro-organismen,

Nadere informatie

AGRITON Inhoudsopgave:

AGRITON Inhoudsopgave: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef.... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten... 2 4. Resultaten... 4 4.1 Algemeen... 4 4.2 Resultaten

Nadere informatie

DLV Aktua Chrysant. Zwaardere takken in chrysant met Trianum (Trichoderma harzianum T-22)

DLV Aktua Chrysant. Zwaardere takken in chrysant met Trianum (Trichoderma harzianum T-22) DLV Aktua Chrysant Zwaardere takken in chrysant met Trianum (Trichoderma harzianum T-22) De laatste tijd is er veel aandacht voor ziekteweerbaarheid van de bodem. Eén van de organismen die hierbij regelmatig

Nadere informatie

Direct op voorsprong tegen Phytophthora. Technisch dossier

Direct op voorsprong tegen Phytophthora. Technisch dossier Direct op voorsprong tegen Phytophthora Technisch dossier Inleiding Tanos is een nieuw middel tegen Phytophthora in aardappelen. Het middel werkt snel en is direct effectief. De eigenschappen van Tanos

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Programma voor vandaag:

Programma voor vandaag: Aardappelteelt Programma voor vandaag: Standdichtheid en benodigde hoeveelheid pootgoed Bemesting van aardappelen Opdrachten no.2 Pauze 10:30 10:45 PowerPoint presentatie / werk in groepen Opdrachten no.

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

Voorwoord Maiskopbrand

Voorwoord Maiskopbrand Rassenadvies mais Seizoen 2018 Voorwoord Na een gemiddeld goed groeizaam jaar wat opbrengst en kwaliteit betreft, zit het nieuwe seizoen 2018 er weer aan te komen. Na legering van afgelopen jaar is maar

Nadere informatie

Enkele bodemgebonden schimmelziekten op aardappelen. 13 maart 2014, Jan Lamers

Enkele bodemgebonden schimmelziekten op aardappelen. 13 maart 2014, Jan Lamers Enkele bodemgebonden schimmelziekten op aardappelen 13 maart 2014, Jan Lamers Presentatie Vruchtwisselings gebonden ziekten. Oorzaken lagere opbrengsten nauwe bouwplannen Wat is er bekend over de oorzaken?

Nadere informatie

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro)

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) 9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) Samenvatting Pootgoed wordt bewaard bij lage temperatuur. Dit heeft o.a. voordeel naar een maximale kiemrust, tragere fysiologische

Nadere informatie

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking Ter voorkoming van wormenoverlast Wormen kunnen grote overlast bezorgen wanneer deze in te groten getale voorkomen in de land- en tuinbouw, tuinen en plantsoenen. Ook op sportvelden is het van belang om

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

Carial Star Eén schot, twee voltreffers

Carial Star Eén schot, twee voltreffers Carial Star Eén schot, twee voltreffers Wat is? is een nieuw fungicide voor de aardappelteelt. Het middel: Voorkomt Alternaria, zowel Alternaria solani als Alternaria alternata. Voorkomt Phytophthora door

Nadere informatie

Vlaanderen is landbouw & visserij CERTIFICERING VAN POOTAARDAPPELEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

Vlaanderen is landbouw & visserij CERTIFICERING VAN POOTAARDAPPELEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaanderen is landbouw & visserij CERTIFICERING VAN POOTAARDAPPELEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ In Vlaanderen worden hoogwaardige pootaardappelen geteeld. Dit is de verdienste van een vijftigtal producenten

Nadere informatie

Bespaar op kosten Phytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond.

Bespaar op kosten Phytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond. Bespaar op kosten hytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond. Bespaar op de kosten van de bestrijding van Alternaria en hytophthora op zanden dalgronden en profiteer van een betere en langere

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN. www.dlvplant.nl

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN. www.dlvplant.nl KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie a-KB-2-b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie a-KB-2-b Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 39 tot en met 48. Bij

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-GT-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 37 tot en

Nadere informatie

Bemesting in pootaardappelen

Bemesting in pootaardappelen Bemesting in pootaardappelen Datum: Januari 2017 Uitgebracht door: E. Boot Rusthoeve Agrarische Innovatie- en Kenniscentrum/ PAA zuidwest Noordlangeweg 42 4486 PR Colijnsplaat In opdracht voor: Pentagrow/Agroplanta

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2014

Groeicurve Bintje en Fontane 2014 Groeicurve en 2014 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2014 de groei van opgevolgd op 29 praktijkpercelen.

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Switch WGGA, 12819 N W.3 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in: a. de teelt van peulvruchten b. de teelt

Nadere informatie

Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen

Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen Project in opdracht van HPA Ing. K.H. Wijnholds en Ir. J.A. Booij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Akkerbouw, Groene

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 39 tot en met 48. Bij

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Amistar, WG en aanbevelingen, N W.7.

Amistar, WG en aanbevelingen, N W.7. Amistar, WG en aanbevelingen, 11767 N W.7. Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik in de volgende toepassingsgebieden

Nadere informatie

DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN

DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN De omstandigheden in Nederland, zoals klimaat en grondsoort, zijn zeer geschikt voor het telen van pootaardappelen. Daarnaast is het vakmanschap van de Nederlandse telers

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

Groeicurve Amora en Anosta (2015)

Groeicurve Amora en Anosta (2015) 4.1 Groeicurve en (2015) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2015 werden 9 velden

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 200 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt?

Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt? Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt? J. Bonnast (BDB), W. Odeurs (BDB) Samenvatting Het optimaliseren van de teelttechniek is een uitdaging voor iedere

Nadere informatie

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis quickstart Quickstart meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen. Fijnzadige gewassen hebben weinig

Nadere informatie

Kwaliteit verhoogt het rendement

Kwaliteit verhoogt het rendement Kwaliteit verhoogt het rendement Akkerbouw informatie bijeenkomst 2016 www.tenbrinkebv.nl 16 14 12 13,3 Akkerbouw 2016 % verlagingen pootaardappelen 15,3 10 8 6 4 2 7,4 7,6 6,7 0 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

1/25/2018. Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen. Inleiding. More crop per drop. Wie ben ik en wat is mijn rol

1/25/2018. Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen. Inleiding. More crop per drop. Wie ben ik en wat is mijn rol Inleiding Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen Sigrid Arends Wie ben ik Over het project Resultaten 2014-2017 Zetmeelaardappelen Consumptieaardappelen Soja Uien/Plantuien Pootaardappelen Samenvatting

Nadere informatie

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!!

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!! Pireco Productie BV Ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem, plant en gewas Motivatie van Pireco : Zoektocht naar natuurlijk evenwicht dat zorgt voor betere weerbaarheid tegen aantasting

Nadere informatie

Introductie. Zin en onzin van microbieel verrijkte producten. Onderwerpen. Het bodemleven. Rol van het bodemleven in de grond

Introductie. Zin en onzin van microbieel verrijkte producten. Onderwerpen. Het bodemleven. Rol van het bodemleven in de grond Zin en onzin van microbieel verrijkte producten Gera van Os Lector Duurzaam Bodembeheer, CAH Dronten Onderzoeker Gewas- en bodemgezondheid, PPO Lisse Introductie Bodem is de basis voor een goede teelt:

Nadere informatie

Bodemweerbaarheid, hoe krijgen we er grip op?

Bodemweerbaarheid, hoe krijgen we er grip op? Bodemweerbaarheid, hoe krijgen we er grip op? Gera van Os (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) Joeke Postma (Plant Research International) F/B biomass * Streptomyces ssrhizoc Lysobacter C/N ssstrept F

Nadere informatie

Diagnose van bladvlekken

Diagnose van bladvlekken Diagnose van bladvlekken De rol van Alternaria solani, A. alternata & ozon LeafSpot Alumni bijeenkomst 2016-10-27 Rozemarijn de Vries Jan Spoelder Lo Turkensteen Renate Ellens Bladziekten in aardappel

Nadere informatie

Kennismiddagen 2017

Kennismiddagen 2017 Kennismiddagen 2017 1 Licentieverlenging voor competentie - teelt - Let bij wisselen van pasje op uw inloggegevens (oude pasnr. is inlog!!) ALGEMEEN 2 Brengplicht veiligheidsbladen Leveranciers zijn volgens

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare bladmeststoffen groei door kennis Foliplus Foliplus bladmeststoffen is een complete range van vloeibare meststoffen voor toepassing op het blad. CropSolutions heeft de beste

Nadere informatie

IPM = Informatie. Aardappelziekte (P. infestans) Alternaria (A. solani)

IPM = Informatie. Aardappelziekte (P. infestans) Alternaria (A. solani) IPM = Informatie Aardappelziekte (P. infestans) Alternaria (A. solani) Alternaria 2013 16: voornaamste conclusies in ons klimaat spelen de fysiologische weerstand van het gewas en het groeistadium op z

Nadere informatie

Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen

Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen Precisiebemesting met gecontroleerd vrijkomende meststoffen www.icl-sf.nl Meer met minder Gecontroleerd vrijkomende meststoffen Gecontroleerd vrijkomende meststoffen zijn meststofkorrels met daaromheen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 250 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

Ziekten en plagen ERWINIA. Veroorzaakt door: Bacterie.

Ziekten en plagen ERWINIA. Veroorzaakt door: Bacterie. Ziekten en plagen ERWINIA Veroorzaakt door: Bacterie. Erwinia Carotovora: bovengrondse delen of knollen verslijmen en vertonen rotte plekken (stinkend zachtrot). De knollen rotten geheel weg en verspreiden

Nadere informatie

Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem

Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem Gera van Os PPO-Bollen, Bomen & Fruit Introductie Bodem is de basis voor een goede teelt: Opbouw en afbraak organische stof

Nadere informatie

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012)

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) V. Damanet (CARAH) Samenvatting Groeiseizoen 2012 begon met een zeer vochtige en nogal koude lente. Het planten vond plaats in twee duidelijk afgescheiden

Nadere informatie

biostimulant voor professionele land- en tuinbouw

biostimulant voor professionele land- en tuinbouw biostimulant voor professionele land- en tuinbouw www.hollandfarming.com Cropmax CROPMAX wordt al 20 jaar door telers in inmiddels meer dan 35 landen gebruikt om het maximale uit de teelt te halen. CROPMAX

Nadere informatie

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens INHOUD

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens INHOUD VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST ir. Koen Willekens INHOUD Compost en ziekteweerbaarheid Agro-ecosysteem Compost Compostthee Proeven met compost en compostthee

Nadere informatie

SPNA SPNA. Laboratorium. Directzaai. Directzaai 12-1-2011. Minimale grondbewerking in het Oldambt Ervaringen SPNA 2003 2010

SPNA SPNA. Laboratorium. Directzaai. Directzaai 12-1-2011. Minimale grondbewerking in het Oldambt Ervaringen SPNA 2003 2010 12-1-211 SPNA Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw: 12-1-211 Minimale grondbewerking in het Oldambt Ervaringen SPNA 23 21 Masterclass Niet-Kerende Grondbewerking Jaap van t Westeinde www.spna.nl

Nadere informatie

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Projectnummer PT: 14216.12 In opdracht van: Productschap Tuinbouw Postbus 280 2700 AG Zoetermeer Uitgevoerd door: Cultus Agro Advies Zandterweg 5 5973 RB

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Valse meeldauw in zonnebloemen Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Probleem in zonnebloemen Valse meeldauw (Plasmopara halstedii) > oomyceet In Nederland,

Nadere informatie

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2015)

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2015) Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2015) A. Degavre (CARAH) Samenvatting Vanaf half april kon er in goede omstandigheden geplant worden en tegen 15 mei was al het grootste deel van het planten

Nadere informatie

Bodemweerbaarheid & bodemleven

Bodemweerbaarheid & bodemleven Bodemweerbaarheid & bodemleven Joeke Postma, Mirjam Schilder, Johnny Visser 29-11-2018, CBAV - Putten Bodemweerbaarheid Ziektegevoelig Ziektewerend Een ziektewerende grond = grond waarin weinig of geen

Nadere informatie

Potatoes goes wild Marktvooruitzichten

Potatoes goes wild Marktvooruitzichten Potatoes goes wild Marktvooruitzichten 22 juni 2018 Inhoudsopgave 01 Introductie Agrico 02 De wereld 03 Buitenlandse concurrentie 04 Leveranciers 05 Afnemers 06 Marktverkenning 07 Toekomst / Trends 01

Nadere informatie

De keuring van pootaardappelen

De keuring van pootaardappelen De keuring van pootaardappelen Nederlandse Algemene Keuringsdienst De omstandigheden in Nederland, zoals klimaat en grondsoort, zijn zeer geschikt voor het telen van pootaardappelen. Daarnaast is het vakmanschap

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

De keuring van pootaardappelen

De keuring van pootaardappelen De keuring van pootaardappelen De omstandigheden in Nederland, zoals klimaat en grondsoort, zijn zeer geschikt voor het telen van pootaardappelen. Daarnaast is het vakmanschap van de Nederlandse telers

Nadere informatie

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma Verhoog uw maïs productie en bespaar op uw krachtvoer Profiteer van het N-xt Maïs Bemestingsprogramma Aanpassing aan EU wetgeving Wij zijn genoodzaakt om enkele formules van meststoffen aan te passen aan

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21 Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel 21 Begin bij het inzaaien Een succesvolle maïsteelt wordt voorbereid vanaf het vroegste stadium. Daarbij gaat het erom vroegtijdig

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 2 de bodem Ik beschrijf hoe ik mijn eigen groentetuin aan het opzetten ben van daag behandel ik de bodem. In deel 1 heb ik het gehad over de locatie en het opzetten

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Switch, N W.6

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WGGA van het middel Switch, N W.6 HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WGGA van het middel Switch, 12819 N W.6 1 juli 2016 A. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik

Nadere informatie

Correct omgaan met pootgoed. Aanbevelingen

Correct omgaan met pootgoed. Aanbevelingen Correct omgaan met pootgoed Aanbevelingen Opkomstproblematiek 2016 Oorzaken? het weer infectie contaminatie fysiologie bodem Oorzaken? het weer infectie contaminatie fysiologie bodem Oorzaken? het weer

Nadere informatie