9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro)"

Transcriptie

1 9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) Samenvatting Pootgoed wordt bewaard bij lage temperatuur. Dit heeft o.a. voordeel naar een maximale kiemrust, tragere fysiologische veroudering en pathogenen kunnen zich niet of nauwelijks uitbreiden. Té koud bewaren echter kan leiden tot opkomstproblemen of een minder vitaal gewas. In 211 werd een proef aangelegd om de impact van té koude temepraturen na te gaan. Er werden rassen met telkens twee maatsorteringen gebruikt. Deze werden bewaard bij vier verschillende regimes met wisselende lengte van 1 C in de frigo. Er werd gekeken naar de opkomst, gewasstand, het aantal stengels en knollen alsook de opbrengst. De bekomen resultaten waren niet eenduidig over de rassen heen. Situering Naast de teelt zelf is de bewaring van pootgoed een cruciale factor in het bekomen en afleveren van kwaliteitsvol pootgoed. De bewaring van pootgoed heeft dan ook een evolutie gekend naar bewaring in kisten in combinatie met mechanische koeling. Met deze koeling kunnen lage bewaartemperaturen nagestreefd en aangehouden worden. Bewaring bij lage temperatuur (2,5 à 4 C) biedt verschillende voordelen: - De kiemrust van de knollen is maximaal. - Tragere fysiologische veroudering - Diverse pathogenen kennen geen of slechts minimale uitbreiding bij lage temperaturen, o.a.stengelnatrot (Dickeya) en zilverschurft (Helminthosporium solani). Koude bewaartemperaturen lijkt dus alleen maar voordelen te bieden, met als resultaat beperkt gekiemde, vaste en gezonde poters. De laatste jaren duiken echter gevallen op van perfect ogend pootgoed dat na planten abnormaal of niet kiemt. Een abnormale kieming bij te koud bewaard pootgoed kan zich manifesteren in pootgoed dat veel en fijne scheuten vertoont (draadspruiten), wat resulteert in minder vitaal gewas. In ernstigere gevallen zijn de deelweefsels in de ogen dermate beschadigd dat helemaal geen kiemen meer tot ontwikkeling komen. Deze beschadigingen zijn uitwendig quasi niet te herkennen. In 211 werd een proef aangelegd (gefinancierd door Fonds voor Landbouw en Visserij) om de impact van te koude temperaturen te kwantificeren. Proefopzet Er werden rassen in proef opgenomen en van elk ras werden 2 maatsorteringen gebruikt. Het pootgoed werd voor het planten opgesplitst in 4 subloten om telkens bij een ander regime bewaard worden. In het controleregime werd het pootgoed bewaard in een frigo met een constante temperatuur van 4 C, dit van 2 maart tot en met 2 april 211. Daarnaast werden 3 varianten voorzien, waarbij de andere subloten voor korte of langere tijd bij 1 C bewaard werden. De verschillende regimes staan in onderstaande figuur verder toegelicht.

2 Figuur 1 Bewaarregimes koudebewaring pootgoed 1 C 4 C Aantal dagen in bewaring maart 1 maart april 2 april Tabel 1 Herkomst en kenmerken pootgoed Nr. Cultivar Potermaat (mm) gewicht 5 kn knollen / kg Herkomst Klasse 1 Premiére 28/35 1,13 44 Nederland A 2 Premiére 35/55 3,2 1 Nederland A 3 Anosta 28/4 1,48 34 Nederland A 4 Anosta 4/55 3,42 15 Nederland A 5 Alegria 28/35 1,2 42 België Alegria 35/45 2,5 19 België 7 Monalisa 28/35 1,32 38 België 8 Monalisa 35/45 3,12 1 België 9 Lady Rosetta 28/35,98 51 België 1 Lady Rosetta 35/45 3,5 1 België 11 Bintje 28/35 1,2 4 België E 12 Bintje 35/45 2,44 21 België E Gemiddelde alle maten 2,1 29 kleine maten 1,23 41 grote maten 2,98 17 Op 2 april werden de poters uit de frigo s gehaald en opgeslagen in een ruimte met temperaturen van 12 C. De verschillende partijen pootgoed werden op 28 april uitgeplant op een perceel gelegen in het proefstation Inagro en dit steeds in 4 parallellen. In totaal werden 48 objecten x 4 parallellen aangelegd. Het aantal objecten werd als volgt bekomen: rassen x 2 potermaten x 4 bewaarregimes = 48 verschillende objecten. Elk veldje bestond uit 1 rij van 25 planten en werd dus in totaal 4 keer uitgeplant bij een plantafstand van 75 x 41 cm (32.52 planten/ha). Het aanaarden werd uitgevoerd op mei en de eerste opkomst werd waargenomen op 18 mei. Tijdens het seizoen werd het verloop van de opkomst genoteerd en werd het aantal stengels per plant geteld. Op het einde van het seizoen werd per veldje de opbrengst per struik bepaald. De opbrengst werd

3 Opkomst (%) Opkomst (%) gesorteerd en op basis van de gerooide struiken kon ook het aantal knollen per struik bepaald worden. Het rooien gebeurde gefaseerd, met name in functie van de vroegrijpheid van de rassen. De respectievelijke datums zijn als volgt: Resultaten Opkomst De eerste opkomst werd waargenomen op 18 mei, dit is 2 dagen na planten. De opkomst werd 5 maal beoordeeld tussen 23 mei en 17 juni. In de opkomst zijn duidelijk rasverschillen waar te nemen. Monalisa kende een zeer trage opkomst (minder dan 2% bij de eerste waarneming), terwijl Bintje van in het begin quasi een volledige opkomst kende. Voor de andere rassen werd op 23 mei een onvolledige opkomst genoteerd, maar de ontbrekende planten kwamen nadien vlot op. Bij de laatste quotering op 17 juni werd voor zowat alle rassen een volledige opkomst vastgesteld. Uitzondering was Monalisa, waar de opkomst niet hoger lag dan 9%. Er was ook een invloed merkbaar van de potermaten. De kleine maten kenden een iets tragere start dan de grote maten (resp. 59 vs. 7 %). Vanaf eind mei lagen de opkomst percentages echter op hetzelfde niveau. Bij de opkomst was ook een invloed merkbaar van de bewaarregimes. Hoe langer de knollen koud (bij 1 C) bewaard werden, hoe trager de opkomst verliep. De verschillen waren echter niet bijzonder groot. Het regime A (constant 4 C) was op 23 mei 8% opgekomen; regime D (constant 1 C) had toen een opkomst van 5%. De verschillen werden kleiner naarmate het seizoen vorderde. Vanaf begin juni werden geen statistische verschillen meer waargenomen op vlak van opkomst tussen de verschillende bewaarregimes. Bij de finale telling liet regime A (4 C) 99% opkomst noteren; regime D (1 C) 97 %. Grafiek 1 1 Evolutie opkomst (uitgedrukt in %) volgens ras (links) en volgens bewaarregime en potermaat (rechts) mei 3 mei jun 17 jun 4 23 mei 3 mei jun 17 jun 2 2 Klein Groot Bewaarregime Potermaat Gewasstand De gewasstand werd beoordeeld op en op 9 en 28 juni. De gebruikte schaal gaat van 1 (zeer slecht) tot 9 (zeer goed). De vaststellingen rond de gewasstand sluiten zeer goed aan bij deze van de opkomst. Vooreerst is er een sterke rasinvloed. Daarnaast is we initieel een slechtere gewasstand bij de kleine potermaten en ook bij de regimes die langer bij 1 C bewaard worden. De verschillen tussen de potermaten en de regimes zijn echter zo goed als uitgevlakt bij de laatste quotering op 28 juni. De rasverschillen zijn op dit moment wel nog duidelijk waar te nemen.

4 Aantal stengels per struik Gewasstand (1-9) Gewasstand (1-9) Grafiek 2 9 Evolutie gewasstand (schaal 1-9) volgens ras (links) en volgens bewaarregime en potermaat (rechts) jun 28 jun jun 28 jun Klein Groot Bewaarregime Potermaat Aantal stengels De stengels werden een eerste maal beoordeeld voor alle rassen op 3 mei. Voor sommige rassen was dit tijdstip te vroeg, daar de opkomst nog onvolledig was. De finale beoordeling vond plaats per ras, telkens bij maximale opkomst. Voor Bintje was dit op 3 mei, op 7 juni vond de telling plaats voor Première, Anosta en Lady Rosetta en op 23 juni pas konden de aantallen voor Alegria en Monalisa bepaald worden. Grafiek 3 Aantal stengels per struik in functie van ras en bewaarregime Uit de gegevens en de grafiek blijkt een duidelijke interactie voor het stengelaantal tussen de parameter ras en de parameter bewaarregime. Bij Anosta daalt het aantal stengels naarmate er langer bij 1 C bewaard werd, bij Bintje is de evolutie juist omgekeerd. Voor de andere rassen lijkt er geen invloed te zijn van het bewaarregime op het aantal stengels. Wel duidelijk is opnieuw de rasinvloed, met ongeveer 5 stengels voor Première en Anosta, 4 stengels voor Bintje en minder dan 3 stengels per plant voor Alegria, Monalisa en Lady Rosetta.

5 Aantal knollen per struik Er zijn ook duidelijke verschillen tussen de potermaten. Over de rassen en regimes heen bedraagt het gemiddelde voor de kleine maten 2,9 stengels per plant en voor de grote maten gemiddeld 4,5 stengels per plant. Aantal knollen Bij de oogst werd ook de knollen geteld om te komen tot een knolaantal per plant. De resultaten staan in onderstaande grafiek weergegeven. Grafiek 4 1 Aantal knollen per struik in functie van ras en bewaarregime De conclusies voor het knolaantal liggen in dezelfde lijn als deze voor het stengelaantal. Een duidelijke rasinvloed en een duidelijk effect van de potermaat. Voor deze laatste parameter bedraagt het gemiddeld knolaantal voor de kleine potermaten 1, en voor de grote potermaten 13,5 stengels per struik. Daarnaast is er opnieuw een interactie tussen de rassen en het bewaarregime. Bij Alegria worden minder knollen per struik waargenomen naarmate pootgoed langer bij koudere temperaturen gestockeerd werd. Dit is ook zo, zij het minder uitgesproken voor Première, Anosta en Monalisa. Bij Lady Rosetta en Bintje daarentegen lijkt een langere bewaring op 1 C te leiden tot meer knollen per struik. Opbrengst De opbrengst werd bepaald door per ras 1 of 15 struiken te rooien. De rassen werden niet allemaal gelijktijdig gerooid, maar in functie van hun vroegrijpheid. De rooidata en het aantal groeidagen zijn hieronder weergegeven in Tabel 2. De eerste vaststelling is dat de opbrengst sterk verschilt van ras tot ras, wat logisch is gezien het verschillend opbrengstpotentieel per ras, maar vooral gezien de kortere of langere groeiperiode die de rassen konden ontwikkelen op het veld. Ook is er een duidelijk opbrengstverschil per struik naargelang de gebruikte potermaat. Voor de kleine potermaten bedraagt de opbrengst gemiddeld 1.35 g/struik, voor de grote maten gemiddeld 1.55 g/struik.

6 Opbrengst (gram per struik) Tabel 2 Duur van het groeiseizoen per ras Ras Rooidatum Groeidagen (aantal) Première 19 juli 82 Anosta 2 juli 83 Alegria 3 augustus 97 Monalisa 1 augustus 14 Lady Rosetta 1 september 12 Bintje 2 september 127 De invloed van het bewaarregime op de opbrengst is minder eenduidig: ook voor deze parameter blijkt er een interactie op te treden tussen de parameters ras en bewaarregime. Bij Première, Alegria en Monalisa ligt de opbrengst per struik lager naarmate er langer bij 1 C bewaard werd. Bij Anosta en Lady Rosetta wordt het hoogste rendement waargenomen bij de bewaring op 4 C; er is echter geen verschil tussen de regimes die kort of lang bij 1 C bewaard werden. Bij het ras Bintje tot slot is de opbrengst van de 2 uiterste regimes omzeggens identiek en is de opbrengst van de tussenliggende regimes iets lager. Grafiek 5 Totale opbrengst (gram per struik) in functie van ras en bewaarregime In de onderstaande tabel worde de knolaantallen en opbrengsten weergegeven per parameter.

7 Tabel 3 Knolaantal en opbrengst (g) per struik Parameter Aantal knollen / struik Gewicht / struik (gram) Gemiddelde per ras / Totaal / Totaal mm mm mm mm mm mm mm mm Première 1, 4,7,1 1,7 12, Anosta 1,4 4,7, 11,3 12, Alegria,2 2,7 5,2 7,9 8, Monalisa,4 5,8 5,5 11,4 11, Lady Rosetta, 1,5 9,7 11,2 11, Bintje 1,1 3,1 11,4 14,5 15, Gemiddeld,9 3,8 7,4 11,2 12, Gemiddelde per maat Klein,7 3,,8 9,9 1, Groot 1, 4,5 8, 12,5 13, Gemiddelde per regime,8 3,8 7,7 11,5 12, ,9 3,7 7,3 11, 11, ,9 3,8 7,3 11,1 12, ,9 3,8 7,3 11, 11, Besluit Het tijdelijk (te) koud stockeren van pootgoed van verschillende rassen en telkens 2 potermaten heeft in deze proef niet geleid tot eenduidige resultaten over de rassen heen wat betreft de impact van de koudestoot op de vitaliteit van het pootgoed. Wat de parameters opkomst en gewasstand betreft is er wel een duidelijk verband tussen de termijn dat het pootgoed bij 1 C bewaard werd en de betreffende quoteringen: hoe langer de koudeperiode, hoe trager de opkomst of hoe matiger de gewasstand. Dit is vooral bij de eerste waarnemingen. Hoe meer het seizoen vorderde, hoe meer deze verschillen uitvlakten. De andere parameters, met name stengelaantal, knolaantal en opbrengst worden niet eenduidig beïnvloed door het bewaarregime. Voor deze parameters wordt een duidelijke interactie waargenomen van het bewaarregimes en het ras. Sommige rassen reageren op de koude met minder stengels, knollen en opbrengst; andere rassen reageren neutraal en een enkel ras laat hogere waarden noteren bij de langste koudeperiode.

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker C. Meijer BV Lady Anna Willem in t Anker Historie CMK 2001-022-033 Doel: goed bewaarbaar frietras met goede verwerkingseigenschappen Oogst 2009 eerste pootgoed productie buiten kweekbedrijf Oogst 2014

Nadere informatie

Groeicurve Première en Sinora (2016)

Groeicurve Première en Sinora (2016) Groeicurve en (2016) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2016 werden 8 velden

Nadere informatie

Groeikracht nieuwe zetmeelaardappelrassen. Kees Bus

Groeikracht nieuwe zetmeelaardappelrassen. Kees Bus Groeikracht nieuwe zetmeelaardappelrassen Kees Bus Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit Akkerbouw, Groene ruimte en Vollegrondsgroente PPO nr 510269 februari 2006 2006 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Groeicurve Amora en Anosta (2015)

Groeicurve Amora en Anosta (2015) 4.1 Groeicurve en (2015) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2015 werden 9 velden

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2014

Groeicurve Bintje en Fontane 2014 Groeicurve en 2014 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2014 de groei van opgevolgd op 29 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Onderzoek naar de gevoeligheid van aardappelrassen voor kringerigheid, op percelen met Trichodorus primitivus besmet met tabaksratelvirus.

Onderzoek naar de gevoeligheid van aardappelrassen voor kringerigheid, op percelen met Trichodorus primitivus besmet met tabaksratelvirus. Onderzoek naar de gevoeligheid van aardappelrassen voor kringerigheid, op percelen met Trichodorus primitivus besmet met tabaksratelvirus. E.G. Schepel HLB BV Februari 2007 Projectnummer: 2993 Dit project

Nadere informatie

Groeicurve Première en Anosta

Groeicurve Première en Anosta 4.1 Groeicurve Première en Anosta V. De Blauwer (PCA) Samenvatting In navolging van vorig jaar volgde het PCA de groei op van Première en Anosta op telkens acht praktijkpercelen. De gemiddelde opbrengst

Nadere informatie

Verbetering van de kwaliteit van TBMpootgoed

Verbetering van de kwaliteit van TBMpootgoed Verbetering van de kwaliteit van TBMpootgoed Groeikracht pootgoed I.R. C.B. Bus Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV februari 2001 PPO 55.7.17b 2001 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant &

Nadere informatie

Beheersing van bacterie in pootgoed

Beheersing van bacterie in pootgoed Beheersing van bacterie in pootgoed Proefverslag Fonds voor Landbouw & Visserij Kürt Demeulemeester Beheersing van Erwinia in pootgoed 2014 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Situering project... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Correct omgaan met pootgoed. Aanbevelingen

Correct omgaan met pootgoed. Aanbevelingen Correct omgaan met pootgoed Aanbevelingen Opkomstproblematiek 2016 Oorzaken? het weer infectie contaminatie fysiologie bodem Oorzaken? het weer infectie contaminatie fysiologie bodem Oorzaken? het weer

Nadere informatie

Terugblik 2012 & uitdagingen voor de toekomst Kürt Demeulemeester

Terugblik 2012 & uitdagingen voor de toekomst Kürt Demeulemeester Terugblik 2012 & uitdagingen voor de toekomst Kürt Demeulemeester Topics Gezond pootgoed Wat leert ons het uitzonderlijke plantseizoen 2012? Plantverloop (enquête LCA) Areaal (%) Vroeg geplant Laat geplant

Nadere informatie

Definities Fasen van ontwikkeling van een poter

Definities Fasen van ontwikkeling van een poter Kwaliteit van pootgoed en plantenfysiologie Variatie in groeikracht en gevolgen voor opbrengstvorming P.C. Struik Landelijke pootaardappeldag, 17 januari 2017 Fasen van ontwikkeling van een poter de groeiperiode,

Nadere informatie

Evolutie van de Belgische voorraden

Evolutie van de Belgische voorraden Evolutie van de Belgische voorraden 2015-2016 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), P. Lebrun (FIWAP) Samenvatting Jaarlijks houden FIWAP, CARAH, PCA en Inagro een enquête om de evolutie van de aardappelvoorraden

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2015

Groeicurve Bintje en Fontane 2015 Groeicurve en 2015 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2015 de groei van opgevolgd op 26 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker

Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker Areaal aardappelen 2017 Proeven aangelegd in 2017 Rassenproef frietaardappelen 10 rassen in proef Variabel poten SMART Crops Groeicurve Fontane Bintje Bladmeststoffen

Nadere informatie

Onderzoek naar de fysiologische leeftijd aardappel en wat kan dat voor ons betekenen?

Onderzoek naar de fysiologische leeftijd aardappel en wat kan dat voor ons betekenen? Onderzoek naar de fysiologische leeftijd aardappel en wat kan dat voor ons betekenen? P.C. Struik The Potato Valley bijeenkomst, 26 november 2018 Fasen van ontwikkeling van een poter de groeiperiode, de

Nadere informatie

Stikstofbemesting bij biologische aardappelen

Stikstofbemesting bij biologische aardappelen Stikstofbemesting bij biologische aardappelen A. Beeckman (Inagro), J. Rapol (Inagro), L. Delanote (Inagro) Samenvatting Uit proeven van voorgaande jaren kwam naar voor dat stalmest te traag werkt om optimaal

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

9.1 Kiemremming van in het veld

9.1 Kiemremming van in het veld 9.1 Kiemremming van in het veld V. De Blauwer (PCA), Annie Demeyere (ADLO), P. Vermeulen (VTI), J. Fagard (PIBO), R. Van Avermaet (LTCW) Samenvatting Voor het vierde jaar op rij werden het voorbije groeiseizoen

Nadere informatie

Kiemremming. alternatieven voor CIPC. Kürt Demeulemeester

Kiemremming. alternatieven voor CIPC. Kürt Demeulemeester Kiemremming alternatieven voor CIPC Kürt Demeulemeester Kiemremming in de aardappelteelt Tijdens de teelt 1 actieve stof: maleïne hydrazide 6 handelsproducten 1) CROWN (10373P/B) 2) FAZOR 60 SG (9193P/B)

Nadere informatie

Bossigheid in Zantedeschia

Bossigheid in Zantedeschia Bossigheid in Zantedeschia Is vervroegd afsterven van weefselkweekplantjes en het daarna koud bewaren van de knollen een van de oorzaken van bossigheid P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Resultaten seizoen 2018 Advies 2019 Praktijkonderzoek Al jaren is Amistar het vertrouwde en zelfs veruit het meest gebruikte middel in de rijenbehandeling tegen

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen

Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen Project in opdracht van HPA Ing. K.H. Wijnholds en Ir. J.A. Booij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Akkerbouw, Groene

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2016

Groeicurve Bintje en Fontane 2016 Groeicurve Bintje en Fontane 2016 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2016 de groei van Bintje opgevolgd

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

Evolutie van de Belgische voorraden

Evolutie van de Belgische voorraden Evolutie van de Belgische voorraden 2012-2013 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), P. Lebrun (FIWAP) Samenvatting Jaarlijks houden FIWAP, CARAH, PCA en Inagro een enquête om de evolutie van de aardappelvoorraden

Nadere informatie

Alternatieve kiemremmers CIPC. Kürt Demeulemeester Melle, 6 februari 2019

Alternatieve kiemremmers CIPC. Kürt Demeulemeester Melle, 6 februari 2019 Alternatieve kiemremmers CIPC Kürt Demeulemeester Melle, 6 februari 2019 Kiemremming in de aardappelteelt TIJDENS DE TEELT IN DE BEWARING 1 ACTIEVE STOF: MALEÏNE HYDRAZIDE 7 HANDELSPRODUCTEN 1) CROWN SL

Nadere informatie

VELDSLA ONDER GLAS 2015

VELDSLA ONDER GLAS 2015 VELDSLA ONDER GLAS 2015 Zaaidichtheid 4 e gamma (winter 2015-2016 ) TOAGLA15VSL_TT01 Onderzoek financieel gesteund door GMO. Doel Nagaan wat de invloed is van de zaaidichtheid op opbrengst en geel blad.

Nadere informatie

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Inleiding In opdracht van VBU (Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal) werd in

Nadere informatie

De fysiologische ontwikkeling van de poter. Invloed van de bewaring op de groei van de plant :631.53:58

De fysiologische ontwikkeling van de poter. Invloed van de bewaring op de groei van de plant :631.53:58 633.491:631.53:58 De fysiologische ontwikkeling van de poter Invloed van de bewaring op de groei van de plant Dr. ir. D. E. VAN DER ZAAG Rijkslandbouwconsulent voor Aardappelen OVERDRUK UIT LANDBOUWVOORLICHTING

Nadere informatie

Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje

Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje Onderzoek van 2003 t/m 2006 P.J. van Leeuwen, P. Vink en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bollen november 2006 PPO nr.

Nadere informatie

Grondbewerking voor Zetmeelaardappelen

Grondbewerking voor Zetmeelaardappelen Grondbewerking voor Zetmeelaardappelen Onderzoek in 2006 en 2007 in opdracht van: Verenigingen Voor Bedrijfsvoorlichting Communicatie in 2006 en 2007 in opdracht van: Provincie Groningen Onderzoek en communicatie

Nadere informatie

Invloed van de stikstofgift op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr

Invloed van de stikstofgift op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr Invloed van de stikstofgift op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien rapport / publicatie nr. 08-08 Uireka is een uniek driejarig ketenproject met als doel het verbeteren van de kwaliteit en daarmee het

Nadere informatie

AGRITON Inhoudsopgave:

AGRITON Inhoudsopgave: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef.... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten... 2 4. Resultaten... 4 4.1 Algemeen... 4 4.2 Resultaten

Nadere informatie

Pootgoed informat ie

Pootgoed informat ie Pootgoed informatie Beste teler, Vitaal en gezond pootgoed is de basis voor een goede aardappelteelt. Dit is de reden dat we deze brochure voor u hebben gemaakt. Als Farm Frites Agro team hebben we de

Nadere informatie

DOORWAS EEN PROBLEEM IN 2015?

DOORWAS EEN PROBLEEM IN 2015? DOORWAS EEN PROBLEEM IN 2015? Hoe voorkom ik doorwas? Ilse Eeckhout, PCA Seizoen 2015 - droog 01/06/2015 03/06/2015 05/06/2015 07/06/2015 09/06/2015 11/06/2015 13/06/2015 15/06/2015 17/06/2015 19/06/2015

Nadere informatie

Na de teelt 18/11/

Na de teelt 18/11/ HERFSTSAVOOIKOOL 2015 met bestemming industrie 1 Cultivaronderzoek late herfstteelt - bestemming industrie 1.1 Doel In deze proef werden verschillende rassen onderzocht op hun geschiktheid voor levering

Nadere informatie

Rassenproef biologische quinoa 2018

Rassenproef biologische quinoa 2018 Rassenproef biologische quinoa 2018 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke, Inagro Context Quinoa is door zijn unieke eigenschappen een gewas met een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden,

Nadere informatie

s 98 c-b Temperatuur- en gietproef bij herfstkomkommers. door: Ir.A.A.M.Sweep, Naaldwijk,1966. Z2J5.303I

s 98 c-b Temperatuur- en gietproef bij herfstkomkommers. door: Ir.A.A.M.Sweep, Naaldwijk,1966. Z2J5.303I c-b Bibliotheek» PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, Naaldwijk È. TE NAALDWIJK. 1 s 98 Proefstation Temperatuur- en gietproef bij herfstkomkommers. door: Ir.A.A.M.Sweep, Naaldwijk,1966.

Nadere informatie

Bemesting in pootaardappelen

Bemesting in pootaardappelen Bemesting in pootaardappelen Datum: Januari 2017 Uitgebracht door: E. Boot Rusthoeve Agrarische Innovatie- en Kenniscentrum/ PAA zuidwest Noordlangeweg 42 4486 PR Colijnsplaat In opdracht voor: Pentagrow/Agroplanta

Nadere informatie

Aanaarden in één of twee werkgangen

Aanaarden in één of twee werkgangen 9.1 Aanaarden in één of twee werkgangen V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Bij een definitieve rugopbouw direct na het planten wordt de opkomst vertraagd. Dit vergroot de kans op aantasting van de kiemen

Nadere informatie

Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman

Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman Inleiding In 2007 werd door SPNA op de locatie Proefboerderij Kollumerwaard, Munnekezijl, een proef uitgevoerd

Nadere informatie

Invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr

Invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr Invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien rapport / publicatie nr. 08-0 Uireka is een uniek driejarig ketenproject met als doel het verbeteren van de kwaliteit en daarmee het

Nadere informatie

Onderzoek naar effect van zaad primen en vroeg zaaien op opbrengst cichorei; verslag 2006 en eindverslag. Ir. L. van den Brink

Onderzoek naar effect van zaad primen en vroeg zaaien op opbrengst cichorei; verslag 2006 en eindverslag. Ir. L. van den Brink Onderzoek naar effect van zaad primen en vroeg zaaien op opbrengst cichorei; verslag 2006 en eindverslag Ir. L. van den Brink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit Akkerbouw, Groene Ruimte

Nadere informatie

Kropsla onder glas Rassenproef Zomer 2017

Kropsla onder glas Rassenproef Zomer 2017 PROEFVERSLAG Kropsla onder glas Rassenproef Zomer 2017 Proefnummer: TOAGLA17KSL_RA02 uitgevoerd door: Inagro VZW Ieperseweg 87 8800 Rumbeke-Beitem Afgevaardigd bestuurder: Diensthoofd: Teeltverantwoordelijke:

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

Seizoen Droogte, hitte, lage opbrengsten, doorwas,

Seizoen Droogte, hitte, lage opbrengsten, doorwas, Seizoen 2018 Droogte, hitte, lage opbrengsten, doorwas, Het weer in 2018 uiterst warm zeer zonnig droog Gem. temperatuur: 11,9 C = evenaring jaarrecord 2014 (normaal 10,5 C) 6 de zonnigste jaar ooit sinds

Nadere informatie

De waarde van diverse cultivars nagaan met als doel een zo ruim mogelijke oogstspreiding voor afzet op de verse markt te bekomen.

De waarde van diverse cultivars nagaan met als doel een zo ruim mogelijke oogstspreiding voor afzet op de verse markt te bekomen. Proef cultivaronderzoek broccoli vroege teelt voor de verse markt 216 Doel De waarde van diverse cultivars nagaan met als doel een zo ruim mogelijke oogstspreiding voor afzet op de verse markt te bekomen

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1 Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Bram Vervisch, Annelies Beeckman, Johan Rapol, Lieven Delanote, Victoria Nelissen, Koen Willekens Inleiding Proeven de voorbije jaren hebben aangetoond

Nadere informatie

Rassenproef CONSUMPTIEAARDAPPELEN 2012

Rassenproef CONSUMPTIEAARDAPPELEN 2012 Interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt vzw Rassenproef CONSUMPTIEAARDAPPELEN 2012 Proefcode: RSE12WL Offerte code: In opdracht van: Servagri SA Uitvoering door: Interprovinciaal Proefcentrum

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia P.J. van Leeuwen, A.Th. J. Koster, J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen januari 2005 PPO nr.330928 2005 Wageningen,

Nadere informatie

Deze proef verliep in samenspraak met de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij.

Deze proef verliep in samenspraak met de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij. Cultivaronderzoek late herfstteelt - bestemming industrie 1. Doel In deze proef werden verschillende rassen onderzocht op hun geschiktheid voor levering aan de verwerkende industrie. Belangrijke parameters

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2017

Proefresultaten zoete aardappel 2017 Proefresultaten zoete aardappel 2017 Zoete aardappel doet het goed in Vlaamse grond Proefcentrum Herent voerde in 2017 een rassenproef uit waarbij de opbrengst van verschillende rassen bataat nagegaan

Nadere informatie

Pootgoedgoedkwaliteit in project in jaar 2013

Pootgoedgoedkwaliteit in project in jaar 2013 Pootgoedgoedkwaliteit in project 20-15-10 in jaar 2013 Project in opdracht van PA Ing. K.H. Wijnholds Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Akkerbouw, Groene Ruimte

Nadere informatie

Nieuwe rassen komen in het zog van Grandval

Nieuwe rassen komen in het zog van Grandval Nieuwe rassen komen in het zog van Grandval Karel Van Den Berge, Lieven Delanote (Inagro) Gunther Leyssens (PIBO) Triticale is met ongeveer 200 ha het belangrijkste graangewas in de Vlaamse biologische

Nadere informatie

VELDSLA ONDER GLAS Rassenonderzoek

VELDSLA ONDER GLAS Rassenonderzoek VELDSLA ONDER GLAS 215 - Rassenonderzoek Winterteelt 215-216 4 e gamma TOAGLA15VSL_RA4 Onderzoek financieel gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

Nadere informatie

INDUSTRIELE CICHOREI

INDUSTRIELE CICHOREI 23/05/2002 COMITE VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN Criteria voor het onderzoek van rassen met het oog op hun toelating tot de catalogus INDUSTRIELE CICHOREI

Nadere informatie

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Ing. D. Bos en Dr. Ir. A. Veerman Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV PPO 5154708 2003 Wageningen,

Nadere informatie

Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai. H. de Putter

Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai. H. de Putter Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai H. de Putter Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BV. Projectrapport nr. 110118 2001 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Rassenproef Butternutpompoen 2012 biologische teelt

Rassenproef Butternutpompoen 2012 biologische teelt Rassenproef Butternutpompoen 2012 biologische teelt Ir. Lieven Delanote, Philippe France Er is een vraag naar diversificatie in het aanbod van biologische pompoenen. Butternut pompoenen komen hierbij nadrukkelijk

Nadere informatie

Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015

Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015 Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol, Inagro Doel In de rassenproeven biologische aardappel van Inagro halen verschillende

Nadere informatie

Warmwaterbehandeling Allium en Crocus

Warmwaterbehandeling Allium en Crocus Warmwaterbehandeling Allium en Crocus Onderzoek naar de mogelijkheden voor een cultuurkook P. J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, boomkwekerij & fruit Lisse,

Nadere informatie

Programma voor vandaag:

Programma voor vandaag: Aardappelteelt Programma voor vandaag: Standdichtheid en benodigde hoeveelheid pootgoed Bemesting van aardappelen Opdrachten no.2 Pauze 10:30 10:45 PowerPoint presentatie / werk in groepen Opdrachten no.

Nadere informatie

CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L.

CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L. 1/9 CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS AARDAPPELEN (Solanum tuberosum L.) - 13/12/2013 I ONDERZOEK VAN DE ONDERSCHEIDBAARHEID, DE HOMOGENITEIT EN DE

Nadere informatie

Precisieplant tulp. Basis voor precisielandbouw. A.H.M.C. Baltissen, H. Gude, A. van der Lans, A. Haaster

Precisieplant tulp. Basis voor precisielandbouw. A.H.M.C. Baltissen, H. Gude, A. van der Lans, A. Haaster Precisieplant tulp Basis voor precisielandbouw A.H.M.C. Baltissen, H. Gude, A. van der Lans, A. Haaster Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij

Nadere informatie

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen 8.4 Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen - 2011 W. Odeurs en J. Bries (BDB) Samenvatting Bodemkundige Dienst van België heeft in 2011 twee proefvelden aangelegd om het gebruik van

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

AGRITON INHOUDSOPGAVE:

AGRITON INHOUDSOPGAVE: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ INHOUDSOPGAVE: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten en spuitdatums.... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012)

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) V. Damanet (CARAH) Samenvatting Groeiseizoen 2012 begon met een zeer vochtige en nogal koude lente. Het planten vond plaats in twee duidelijk afgescheiden

Nadere informatie

pca Bewaarproblemen oogst 2014

pca Bewaarproblemen oogst 2014 pca Bewaarproblemen oogst 2014 Seizoen 2014 Prachtig voorjaar Zomer: groeizaam weer (plaag ) Natte augustus Hoge temperaturen bij oogst Hoge temperaturen eerste weken bewaring Grote productie Grove knollen,

Nadere informatie

controle Gecertificeerd pootgoed: 1 etiket per zak, bigbag of vracht

controle Gecertificeerd pootgoed: 1 etiket per zak, bigbag of vracht controle Gecertificeerd pootgoed: 1 etiket per zak, bigbag of vracht controle Controleer de kwaliteit bij aankomst op de hoeve! Neem een staal, was de knollen Controleer op ziekten (lakschurft, zilverschurft,

Nadere informatie

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN CRITERIA CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE VOOR HET ONDERZOEK VAN RASSEN MET HET OOG OP HUN

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 200 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

a? PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN-

a? PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 3 R 84 a? PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- TE NAALDWIJK. EN FRUITTEELT ONDER GLAS, Mechanisatie bij,de radijsteelt onder glas. door: D.de Ruiter. Naaldwijk, 1968. f j

Nadere informatie

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink Voortgezet diagnostisch onderzoek naar een betere beheersing van een aantasting door de schimmel Colletotrichum acutatum bij de bollenteelt van tulpen cv. Giuseppe Verdi Voortgezet diagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Het effect van het calciumgehalte van pootgoed op de groei en opbrengst van zetmeelaardappelen

Het effect van het calciumgehalte van pootgoed op de groei en opbrengst van zetmeelaardappelen Het effect van het calciumgehalte van pootgoed op de groei en opbrengst van zetmeelaardappelen In opdracht van Agrobiokon Vertrouwelijk Roland Velema, Pim van de Griend & Henk Velvis Nota 104 Het effect

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie

Verslag. Voorkiemproef aardappelen biologische teelt 2004 (1)

Verslag. Voorkiemproef aardappelen biologische teelt 2004 (1) Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (P.C.B.T.) v.z.w. Ieperseweg 87 8800 RUMBEKE Tel. : 051/26 14 00 Fax. : 051/24 00 20 e-mail : povlt.pcbt@west-vlaanderen.be Verslag Voorkiemproef

Nadere informatie

Parameters ter bepaling van het optimale rooitijdstip bij tulp

Parameters ter bepaling van het optimale rooitijdstip bij tulp Parameters ter bepaling van het optimale rooitijdstip bij tulp M. van Dam en H.Gude Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen Juni 2004 PPO nr. 330628 2004 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien.

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. In opdracht van: Agro-vital/Agriton Molenstraat 10-1, 8391 AJ Noordwolde Fr, The Netherlands Uitgebracht door: N.G. Boot

Nadere informatie

Bio vraagt meer van rassen spruitkool

Bio vraagt meer van rassen spruitkool Bio vraagt meer van rassen spruitkool Lieven Delanote, Johan Rapol Er zijn geen biologische fungiciden beschikbaar met een goede werkzaamheid tegen de courante ziekten in spruitkool. Voor de biologische

Nadere informatie

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Opdrachtgever: Auteur:

Nadere informatie

Aanaarden in één of twee werkgangen

Aanaarden in één of twee werkgangen 9.1 Aanaarden in één of twee werkgangen V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Bij een definitieve rugopbouw direct na het planten wordt de opkomst vertraagd. Dit vergroot de kans op aantasting van de kiemen

Nadere informatie

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek Compost is een veel gebruikte bodemverbeteraar in meerdere teelten. Diverse soorten zijn verkrijgbaar, waarbij aan sommige soorten middels extra doorgroeien met micro-organismen,

Nadere informatie

SNIJBOON RASSENPROEF VOORJAARSTEELT

SNIJBOON RASSENPROEF VOORJAARSTEELT SNIJBOON RASSENPROEF VOORJAARSTEELT Proefcode: GG 12 borsvj Offertecode: Code klant: GEP nummer: Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch

Nadere informatie

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Planttype en plantkwaliteit late herfstprei Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Lieven Delanote, Karel Dewaele, Philippe France Een aantal biologische telers kweekt zelf zijn preiplanten

Nadere informatie

Bestrijding van Myrothecium in lisianthus

Bestrijding van Myrothecium in lisianthus Bestrijding van Myrothecium in lisianthus 2015 PT nummer.: 14980 Proef nummer: 14512 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk Phone +31 (0)228 56 31 64 Fax +31 (0)228 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

1 E 38 3efstation voor de Groenten- en Fruitteelt onder Glas te Naaldwijk

1 E 38 3efstation voor de Groenten- en Fruitteelt onder Glas te Naaldwijk Co Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 1 E 38 3efstation voor de Groenten- en Fruitteelt onder Glas te Naaldwijk 1>:M. proef FRur - da c -AS ; PLANTDICHTHEIDSPROEVEN BIJ VIER SLARASSEN (WjNTER 1975) door

Nadere informatie

VELDSLA ONDER GLAS Rassenonderzoek

VELDSLA ONDER GLAS Rassenonderzoek VELDSLA ONDER GLAS 216 - senonderzoek Winterteelt 216-217 4 e gamma TOAGLA16VSL_RA3 Onderzoek financieel gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

Nadere informatie

10.2 Rassenproef biologische aardappelen

10.2 Rassenproef biologische aardappelen 10.2 Rassenproef biologische aardappelen L. Delanote (PCBT), K. Demeulemeester (PCA) Samenvatting Het proefjaar 2011 werd opnieuw gekenmerkt door extremen in het weer. Het was droog en warm van april tot

Nadere informatie

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU Proefcode : OL13 BKTTZA Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN. www.dlvplant.nl

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN. www.dlvplant.nl KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

Use what you produce.

Use what you produce. Lady Anna Use what you produce. Lady Anna de nieuwe generatie Retail, foodservice, fastfood en tafelmarkt/ thuisfriet. Zeer goede drogestof verdeling in de knol en onder de plant Dunne schil, perfecte

Nadere informatie

Warmwaterbehandeling Crocus Grote Gele

Warmwaterbehandeling Crocus Grote Gele Warmwaterbehandeling Crocus Grote Gele Onderzoek naar de mogelijkheden voor een cultuurkook P. J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit PPO

Nadere informatie

10.2 Rassenproef biologische aardappelen

10.2 Rassenproef biologische aardappelen 10.2 Rassenproef biologische aardappelen L. Delanote (PCBT), K. Demeulemeester (PCA) Samenvatting Door de droge weersomstandigheden in mei tot juli 2010 werd in deze proef geen plaag vastgesteld. Dit is

Nadere informatie

Optimale moment voor dompelen Zantedeschia in gibberellinezuur (GA) voor bloemaanleg. P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert

Optimale moment voor dompelen Zantedeschia in gibberellinezuur (GA) voor bloemaanleg. P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Optimale moment voor dompelen Zantedeschia in gibberellinezuur () voor bloemaanleg. P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bollen, Boomkwekerij & fruit PPO nr.

Nadere informatie