Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Proefveld 1 6. Proefveld 2 8. Proefveld Conclusie 14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Proefveld 1 6. Proefveld 2 8. Proefveld Conclusie 14"

Transcriptie

1

2 2 Inhoudsopgave Mycorrhizae 3 Test met Micosat 3 Testen in het veld 5 Resultaten Proefveld 1 6 Proefveld 2 8 Proefveld 3 11 Conclusie 14 Kostenvergelijking gangbaar en teeltverzorging 15

3 3 Mycorrhizae Mycorrhizae is een micro-organisme dat samen met schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. Micosat F Uno, het product dat gebruikt is in de test, bestaat uit een selecte groep mycorrhizae, schimmels en bacteriën die afgestemd zijn op de wortels van bloembollen. De mycorrhizae-schimmels groeien, eenmaal in de grond aangebracht, binnen ongeveer een week uit tot een kolonie. De endo-mycorrhizae gaat een symbiose aan met de wortel van de plant. Eenmaal binnengedrongen in de wortels van de gastplant bevordert de symbiose de opname van stikstof, magnesium, kalium en fosfaat. Daarnaast onttrekt de plant spoorelementen zoals koper, zink en ijzer beter uit de bodem. De plant groeit beter en breidt haar wortelgestel (rhizosfeer) aanzienlijk uit waardoor nog meer voeding en water opgenomen wordt. Dit stimuleert de groei en dat resulteert uiteindelijk in een meeropbrengst. Daarnaast biedt de sterkere en gezondere plant beter weerstand tegen veel voorkomende ziekten zoals augustaziekte (Tobacco Necrosis Virus) en de groene schimmel (Penicillium Hirsutum Dierckx). Chemisch ontsmetten is niet nodig, er zijn nu immers dominante schimmels en bacteriën in de bodem aanwezig waardoor slechte ziekteverwekkende schimmels en bacteriën geen kans krijgen. Aanvullend kan er met de gewasverzorging Micosat TAB WP op het gewas gespoten worden, wat weerstand biedt tegen Fusarium (Fusarium Oxysporum) en Botrytis (Botrytis Tulipae Lind). Bovendien zijn Micosat producten 1% biologisch en goedgekeurd door SKAL. Test met Micosat Het doel van dit onderzoek is om te zien of het aantal bollen, de ziektewerendheid en de uniformiteit van de bollen vergroot wordt door het toedienen van Micosat. Daarnaast wordt er gekeken of het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen helemaal achterwege gelaten kan worden, ook de kosten worden vergeleken. Het uiteindelijke doel is het telen op een schone bodem met helder water en het oogsten van gezonde bollen. Om het effect van de mycorrhizae in de bollenteelt te onderzoeken, worden verschillende variabelen gemeten. Het meten van de verschillen tussen de Micosat- en controlevelden wordt op verschillende manieren gedaan. Ongeveer 6 weken na het planten wordt een mico-count uitgevoerd (zie afbeelding 1). Er worden dan monsters genomen van de wortelfragmenten om te zien hoe de mycorrhizae-schimmel Afbeelding 1: Het verzamelen van wortelmonsters zich ontwikkelt. Hieruit komen vier percentages die aantonen hoeveel wortelfragmenten gekoloniseerd zijn door de mycorrhizae-schimmel (F%), wat daarvan de intensiteit is (M%), of de schimmel de wortelcellen binnen is gegroeid (a%) en wat daarvan de intensiteit is (A%).

4 4 Afbeelding 2: arbusculair Het binnentreden van de mycorrhizae in de wortel noemen we arbusculair en is te zien op afbeelding 2. Door deze symbiose geeft de mycorrhizae voedingselementen efficiënt door aan de plant. De combinatie van bacteriën en de mycorrhiza maakt zelfs de opname van vastgelegd fosfaat en kalium in de bodem beschikbaar. De mycorrhizae krijgt op haar beurt suikers en koolstof van de plant terug. Vervolgens wordt er een proefrooiing uitgevoerd. Zowel van de Micosat- als van de controlevelden wordt 1 meter van het bed uit de grond gehaald 1. De bollen worden gedroogd, gepeld, gesorteerd, geteld en gewogen. Alle bollen worden op maat gesorteerd, gebaseerd op de omtrek in centimeter. De kleinste maat is 7,5 cm, de volgende 8 cm, vervolgens 8,5 cm, daarna 9 cm, vervolgens 1 en 11 cm en tot slot 12 cm en groter dan 12 cm. Ook wordt het aantal aangetaste bollen bijgehouden. Hierbij moet vermeld worden dat de bollen erg kritisch worden bekeken, zelfs bollen met lichte schimmelvorming op de huid worden bestempeld als aangetaste bollen. Tulpenbollen kunnen door verschillende ziekten aangetast worden. Fusarium Oxysporum (bolrot of zuur) is een schimmelziekte en te herkennen aan wit schimmelpluis, een gekrompen bol en een zure lucht, zie afbeelding 3. Botrytis Tulipae Lind (vuur) is te herkennen aan een waterige grijsbruine plek op de bol die onder natte omstandigheden steeds groter wordt, zie afbeelding 4. Penicillium hirsutum Dierckx (groene schimmel of bewaarrot) ontstaat tijdens de bewaring en is te herkennen aan bruine verkleuringen met een blauwgroene schimmel- en sporenmassa, zie afbeelding 5. Tobacco Necrosis Virus (augustaziekte) resulteert vooral in vroegtijdige afsterving van aangetaste planten, symptoomvorming in de bollen blijft grotendeels achterwege. Afb. 3: Fusarium Oxysporum Afb. 4: Botrytis Tulipae Lind Afb. 5: Penicillium Hirsutum Dierckx Vervolgens zijn de volgende verschillen bekeken: 1. Verschil in hoeveelheid (kilogram) 2. Verschil in hoeveelheid (aantal) 3. Verschil in gemiddeld gewicht per bol 4. Verschil in aangetaste bollen 5. Maatsortering 1 Van perceel 1 kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het gaat om 1 meter.

5 5 Testen in het veld In het najaar van 215 zijn 14 bollenkwekers gestart met een test met Micosat, verspreid over Limburg, Flevoland, Zuid-Holland en Noord-Holland (zie afbeelding 6). Hiervan worden drie tulpenkwekers meegenomen in dit onderzoek. Ook de proeven met de lelies worden gevolgd. De lelies staan langer dan de tulpen en daarom worden de resultaten van de lelies verwacht in het najaar van 216. Afbeelding 6: proeflocaties Micosat kan op twee verschillende manieren toegepast worden op de bloembollen. Micosat F Uno Granulaat wordt met een dosering van 2-3 kilo met een granulaatstrooier aangebracht. Micosat SEEDS WP wordt toegediend door 8-12 kilo per hectare op te lossen in een tank van 2-1 liter water. Bij stilstand zakt Micosat in water uit de wortelfragmenten waarop de mycorrhizae zijn geënt en laten los in water indien het niet in beweging blijft. Micosat levert elektropompjes in bruikleen die in de tank kunnen worden gehangen om de vloeistof ook bij stiltand van de tractor in beweging te houden. Afbeelding 7: Micosat in vloeistoftank Voor de proeven in dit onderzoek is de Micosat F Uno granulaat gebruikt. Twee tulpenkwekers hebben nog een extra experiment aangelegd door de dosering aan te passen en Micosat te combineren met andere producten. Perceel 1 is biologisch en bestaat uit een Micosatveld en een gangbaar controleveld. Perceel 2 bestaat uit twee Micosat-velden en een gangbaar controleveld. Perceel 3 bestaat uit twee Micosat-velden en een onbehandeld controleveld. Twee kwekers hebben besloten om ook Micosat op het gewas te spuiten tijdens het groeiseizoen.

6 Maten in % van het totaal Aangetaste bollen in % Gewicht in gram 6 Resultaten Perceel 1 Ondergrond: zand Tulpenras: Pink Impression Dosering: Micosat Seeds WP 1 kg/ha Micosat TAB WP 1,5 kg/ha Micosat LEN 1,5 kg/ha 2: Gemiddeld gewicht per bol Micosat 8, g Controle 7,25 g 3: Verschil in aangetaste bollen Micosat 2,84% Controle 7,54% 4: Maatsortering De maatsortering duidt niet op een uniformer formaat van de bol. 2: Verschil in gemiddeld gewicht per bol 9, 8, 8, 7,25 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,, Micosat Controle 3: Verschil in aangetaste bollen 12, 1, 7,54 8, 6, 4, 2,84 2,, Micosat Controle 4: Maatsortering % zevenenhalf % acht % acht en half % negen % tien % elf % twaalf %>twaalf Micosat Controle

7 7 Perceel 1 Door het wegen, meten, tellen en beoordelen van de tulpenbollen van zowel het Micosat- als controleveld, kunnen ook de volgende conclusies getrokken worden. 1. Verschil in gemiddeld gewicht per bol De bollen uit het Micosat-veld wegen gemiddeld 1,3% meer dan de bollen uit het controleveld. Dit betekent dat de bollen die behandeld zijn met Micosat gemiddeld zwaarder zijn dan de bollen die behandeld zijn met gangbare middelen. Dit duidt op een betere groei van de Micosat-bollen. 2. Verschil in aangetaste bollen Van de bollen uit het Micosat-veld is slechts 2,84% van de bollen aangetast, in het controleveld was dit 7,54%. Dit betekent dat er van de bollen die behandeld zijn met Micosat minder bollen aangetast zijn dan de bollen die behandeld zijn met gangbare middelen. Echter zijn de bollen van beide partijen niet bewaard onder ideale omstandigheden. De bollen zijn blootgesteld aan infectiebronnen en dit heeft er mede toe geleid dat bollen meer schimmelvorming vertonen. Dit duidt erop dat de bollen die behandeld zijn met Micosat minder vatbaar zijn voor infecties tijdens de bewaring. 3. Maatsortering Van de bollen uit het Micosat-veld behoren meer bollen tot de maat 1 dan in het controleveld. Van het controleveld behoren meer bollen tot de maat 11 dan in het Micosat-veld. Van het Micosat-veld zijn meer bollen uitgegroeid tot de maat 12. Uiteindelijk is er geen eenduidige trend te zien, de maatsortering duidt dan ook niet op een uniformer formaat van de bol.

8 Gewicht in gram Hoeveelheid in aantallen Hoeveelheid in kilogram 8 Resultaten Perceel 2 Ondergrond: zand Tulpenrassen Controle: Renown Unique Micosat: Royal Elegance Micosat overdosering: Fringed Elegance Dosering: Micosat F Uno 21 kilo/ha Micosat F Uno 9 kilo/ha Micosat LEN 1,5 kilo/ha 1: Verschil in kilo s Controle:,56 kg Micosat:,8 kg Micosat overdosering:,76 kg 2: Verschil in aantallen Controle: 6 Micosat: 49 Micosat overdosering: 52 3: Gemiddeld gewicht per bol Controle: 9,33 g Micosat: 16,33 g Micosat overdosering: 14,62 g 4: Verschil in aangetaste bollen Controle: 18,33 % Micosat: 6,12 % Micosat overdosering: 7,69 % 5: Maatsortering De maatsortering laat zien dat de Micosat-bedden een hoger percentage bollen bevat in de maat groter dan 12. Ook laat de maatsortering zien dat het controleveld een hoger percentage bollen bevat in de maat 7,5 en kleiner. 1,9,8,7,6,5,4,3,2, : Verschil in hoeveelheid (kg),56,8,76 Controle Micosat Micosat overdosering 2: Verschil in hoeveelheid (aantal) 6 49 Controle Micosat Micosat overdosering 3: Verschil in gemiddeld gewicht per bol 2, 18, 16, 14, 12, 1, 8, 6, 4, 2,, 9,33 16, ,62 Controle Micosat Micosat overdosering

9 Maten in % van het totaal Aangetaste bollen in % 9 4: Verschil in aangetaste bollen 25, 2, 18,33 15, 1, 5, 6,12 7,69, Controle Micosat Micosat overdosering 5: Maatsortering % zevenenhalf % acht % acht en half % negen % tien % elf % twaalf %>twaalf Controle Micosat Micosat overdosering

10 Perceel 2 Tijdens het groeiseizoen is er een mycorrhizaetelling gedaan. Hieruit bleek dat de mycorrhizae-schimmel zich in de behandelde velden goed ontwikkeld heeft. In het bed waar de overdosering Micosat toegediend is, heeft de schimmel zich het best ontwikkeld. Het percentage van de schimmelontwikkeling in dit bed was 76,67%, bij een aanbevolen dosering was dit 66,67%. Ook is de bladstand bekeken, hieruit bleek dat het blad van de behandelde bedden langer groen bleef, wat een langere groeiperiode betekent. Door het wegen, meten, tellen en beoordelen van de tulpenbollen van zowel het Micosat- als controleveld, kunnen ook de volgende conclusies getrokken worden Verschil in hoeveelheid (kilogram) Het totaal aantal kilo tulpenbollen van het Micosat-bed met aanbevolen dosering is 42,9% meer dan van het controleveld. Het totaal aantal kilo tulpenbollen van het Micosat-bed met overdosering is 35,7% meer dan van het controleveld. Dit duidt op een hogere opbrengst van de Micosat-bedden. Echter is deze proef aangelegd met drie verschillende rassen. 2. Verschil in hoeveelheid (aantallen) Het totaal aantal tulpenbollen van het Micosat-bed met aanbevolen dosering is 18,3% lager dan van het controleveld. Het totaal aantal tulpenbollen van het Micosat-bed met overdosering is 13,3% lager dan van het controleveld. 3. Verschil in gemiddeld gewicht per bol De bollen uit het Micosat-bed met aanbevolen dosering wegen gemiddeld 75% meer dan de bollen uit het controleveld. De bollen uit het Micosat-bed met overdosering wegen gemiddeld 56,7 % meer dan de bollen uit het controleveld. Dit betekent dat de bollen die behandeld zijn met Micosat gemiddeld zwaarder zijn dan de bollen die behandeld zijn met gangbare middelen. Dit duidt op een betere groei van de Micosat-bollen. 4. Verschil in aangetaste bollen Van de bollen uit het Micosat-bed met aanbevolen dosering is slechts 6,12% van de bollen aangetast, van het Micosat-bed met overdosering was dit 7,59% en in het controleveld was dit 7,54%. Dit betekent dat er van de bollen die behandeld zijn met Micosat minder bollen aangetast zijn dan de bollen die behandeld zijn met gangbare middelen. Een overdosering van Micosat lijkt niet te leiden tot een verhoogde weerbaarheid tegen ziekten. 5. Maatsortering De maatsortering laat zien dat de Micosat-bedden een hoger percentage bollen bevat in de maat 1, 11 en groter dan 12. Ook laat de maatsortering zien dat het controleveld een hoger percentage bollen bevat in de maat 7,5 en kleiner. Overeenkomend met het resultaat van het gemiddeld gewicht per bol duidt de maatsortering erop dat de Micosat-bollen groter zijn.

11 Gewicht in gram Hoeveelheid in aantallen Hoeveelheid in kilogram 11 Resultaten Perceel 3 1: Verschil in hoeveelheid (kg) Tulpenras: Jan van Es Dosering: Micosat F Uno: 25 kilo/ha ,95 5,2 5,5 1: Verschil in kilo s Controle: 5,95 kg Micosat: 5,2 kg Micosat en chemisch: 5,5 kg : Verschil in aantallen Controle: 826 Micosat: 78 Micosat en chemisch: 887 3: Gemiddeld gewicht per bol Controle: 7,2 g Micosat: 6,67 g Micosat en chemisch: 6,2 g 4: Verschil in aangetaste bollen Controle: 5,57 % Micosat: 6,67 % Micosat en chemisch: 5,98 % 5: Maatsortering De maatsortering duidt niet op een uniformer formaat van de bol Controle Micosat Micosat en chemisch ontsmet 2: Verschil in hoeveelheid (aantal) Controle Micosat Micosat en chemisch ontsmet 3: Verschil in gemiddeld gewicht per bol 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,, 7,2 6,67 6,2 Controle Micosat Micosat en chemisch ontsmet

12 Maten in % van het totaal Aangetaste bollen in % 12 4: Verschil in aangetaste bollen 8, 7, 6, 5,57 6,67 5,98 5, 4, 3, 2, 1,, Controle Micosat Micosat en chemisch ontsmet % zevenenhalf % acht % acht en half 5: Maatsortering % negen % tien % elf % twaalf %>twaalf Controle Micosat Micosat en chemisch ontsmet

13 Perceel 3 Tijdens het groeiseizoen is er een mycorrhizae-telling gedaan. Hieruit bleek dat de mycorrhizae-schimmel zich in de behandelde velden goed ontwikkeld heeft. In het bed met de chemisch ontsmette bollen waar ook Micosat toegediend is, heeft de schimmel zich het best ontwikkeld. Het percentage van de schimmelontwikkeling in dit bed was 53,3%, terwijl dit bij het Micosat-bed 4% was. Chemische bolontsmetting doodt slechts aanwezige schimmels op de bol en is daarmee kortwerkend. Een chemische ontsmetting doodt de mycorrhiza-schimmels niet wanneer deze later toegediend worden. Chemische ontsmetting en Micosat zouden samen gebruikt kunnen worden. Ook is de bladstand bekeken, hieruit bleek dat het blad van de behandelde bedden minder lang groen bleef en een lichtere kleur had, dit betekent een kortere groeiperiode. Door het wegen, meten, tellen en beoordelen van de tulpenbollen van zowel het Micosat- als controleveld, kunnen ook de volgende conclusies getrokken worden Verschil in hoeveelheid (kilogram) Het totaal aantal kilo tulpenbollen van het Micosat-bed is 12,6% minder dan van het controleveld. Het totaal aantal kilo tulpenbollen van het chemisch ontsmette Micosat-bed is 7,6% minder dan van het controleveld. Dit duidt op een lagere opbrengst van de Micosat-bedden. 2. Verschil in hoeveelheid (aantallen) Het totaal aantal tulpenbollen van het Micosat-bed met aanbevolen dosering is 5,6% lager dan van het controleveld. Het totaal aantal tulpenbollen van het Micosat-bed met chemische ontsmetting is 7,4% hoger dan van het controleveld. 3. Verschil in gemiddeld gewicht per bol De bollen uit het Micosatbed wegen gemiddeld 7,4% minder dan de bollen uit het controleveld. De bollen uit het chemisch ontsmette Micosatbed wegen gemiddeld 13,9% minder dan de bollen uit het controleveld. Dit betekent dat de bollen die behandeld zijn met Micosat gemiddeld minder zwaar zijn. 4. Verschil in aangetaste bollen Van de bollen uit het Micosat-bed is 6,67% van de bollen aangetast, van het chemisch ontsmette Micosatbed was dit 5,98% en in het controleveld was dit 5,57%. Dit betekent dat er van de bollen die behandeld zijn met Micosat meer bollen aangetast zijn dan de bollen die behandeld zijn met gangbare middelen. Chemisch ontsmetten combineren met het gebruik van Micosat lijkt een mogelijke oplossing. Echter zijn de bollen van beide partijen niet gerooid en bewaard onder ideale omstandigheden. De bollen zijn met een riek uit de grond gehaald, beschadigd en blootgesteld aan infectiebronnen. Dit heeft er mede toe geleid dat bollen meer schimmelvorming vertonen, dit kan een vertekenend beeld geven. 5. Maatsortering De maatsortering laat zien dat de Micosat-bedden een hoger percentage bollen bevat in de maat 11 en groter dan 12. Ook laat de maatsortering zien dat het controleveld een hoger percentage bollen bevat in de maat 1 en 12. Uiteindelijk is er geen eenduidige trend te zien, de maatsortering duidt dan ook niet op een uniformer formaat van de bol.

14 14 Conclusie Micosat staat voor een schone bodem en gezonde productie door een alternatief te bieden voor de chemie in de landbouw. Daarnaast verrijkt Micosat de bodemstructuur, zowel op korte als lange termijn. Het bodemleven wordt gestimuleerd en vastgelegde bodemvoorraden fosfaat die vaak voor 8-1 jaar voeding aan de gewassen kunnen geven, worden door het toedienen van Micosat beschikbaar. Extra fosfaat toevoegen bij de bemesting is dan overbodig. Ook de kosten zijn belangrijk. Telen met Micosat is voordeliger dan de gangbare methode. Dit komt door lagere kosten voor bestrijdingsmiddelen, een lagere bemesting en minder vaak spuiten. Op de volgende pagina staat de vergelijking tussen de kosten voor het gangbaar telen en het telen met Micosat. Het resultaat is wisselend. De cijfers zijn opgemaakt naar aanleiding van het proefrooien en de gesprekken met en de ervaringen van de boeren. Ze variëren per geval, maar geven een overwegend positief beeld weer. De verschillen in opbrengst in kilo s variëren van min 12,61% tot plus 42,86%. Ook wordt het gemiddeld gewicht per bol uitgedrukt, welke de beste indicatie geeft voor de groei. Het verschil in gemiddeld gewicht per bol verschilt van min 13,9% tot plus 75%. Uiteindelijk duidt de maatsortering van het totaal aantal bollen niet op een uniformer formaat van de bol, maar bevatten de Micosat-velden wel een groter aandeel bollen die uitgegroeid zijn tot de maat 12 en groter dan 12. Een ander groot voordeel dat het consortium van schimmels en bacteriën biedt, is de ziektewering. Het aantal aangetaste bollen varieert van 5,57 % tot 18,33% in de controlevelden en van 2,84% tot 7,69% in de Micosat-velden. In twee van de drie proeven betekent dit dat er minder afgekeurd wordt. Voordelen van telen met Micosat: een gezonde bodem; geen chemische bestrijding (wellicht voor noodgevallen); geen residuen; minder of geen fosfaat in de bemesting; lagere kosten voor de verzorging van het gewas; betere opbrengst en bewaarkwaliteit minder uitval door aangetaste bollen; duurzame landbouw. Verschil in ondergrond lijkt van invloed op het resultaat, op zandgrond lijkt de mycorrhizae een positiever effect te hebben. Dit verschil is ook terug te zien aan de mycorrhizae-ontwikkeling, deze is hoger op zandrond dan op klei. Om volgend jaar een uitgebreidere proef te doen, zullen er meer indicatoren getoetst worden. Zo zullen de bladstand en de Brix-waarde geanalyseerd worden. Ook zal het proefrooien bestaan uit drie keer één meter per veld.

15 15 Kostenvergelijking per ha. Micosat Gangbaar Wortelvorming en weerstand Groeistimulering F Uno OF 62, Fosfaat SEEDS WP 51, Chemisch ontsmetten Weerbaarheid Topsin M 139/5L TAB Plus 26, Captan Securo Mirage Elan Totaal 77, OF 88, Totaal 1.1,- per 1. Ltr.

16 MICOSAT NEDERLAND ENERGIEWEG 1B 2421 LM NIEUWKOOP [172]

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën Het Nederlands Lelie Rapport 16 Met mycorrhizae, schimmel en bacteriën Inhoudsopgave Test met Resultaten Perceel 1 Perceel 2 Perceel 3 Perceel 4 Conclusie Kostencalculatie staat voor een schone bodem en

Nadere informatie

Het Nederlands Bloembollen Rapport De effecten van het gebruik van Micosat mycorrhizea, schimmels en bacteriën op de teelt van bloembollen

Het Nederlands Bloembollen Rapport De effecten van het gebruik van Micosat mycorrhizea, schimmels en bacteriën op de teelt van bloembollen De effecten van het gebruik van mycorrhizea, schimmels en bacteriën op de teelt van bloembollen MICOSAT NEDERLAND JULI 2017 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Proeven... 4 Producten... 4

Nadere informatie

Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Algemene resultaten 8.

Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Algemene resultaten 8. 2 3 Inhoudsopgave Intro/conclusies 4 Mycorrhizae 5 Test met Micosat 5 Producten, toepassing en dosering 6 Methode 7 Algemene resultaten 8 Maatsortering 9 Kostencalculatie 10 Conclusie 11 Bijlagen 12 4

Nadere informatie

Gemiddeld 11% meeropbrengst in kilo s door minder aangetaste uien, dus minder tarra

Gemiddeld 11% meeropbrengst in kilo s door minder aangetaste uien, dus minder tarra November 2017 2 Inhoudsopgave Intro/Conclusies 3 Mycorrhiza 4 Test met Micosat 4 Producten, toepassing en dosering 5 Methode 6 Algemene resultaten 7 Maatsortering 8 Aangetaste uien 10 Kostencalculatie

Nadere informatie

Mycorrhiza. Test met Micosat

Mycorrhiza. Test met Micosat Mycorrhiza Mycorrhiza een micro-organisme dat in de bodem samen met schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. Micosat Seeds (het product dat in de test is gebruikt) bestaat uit een selecte

Nadere informatie

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Proeven... 4 Producten... 4 Metingen... 5

Nadere informatie

Het Wortelrapport 2017 De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels

Het Wortelrapport 2017 De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De proef... 4 Producten... 4 Proefopzet... 5 Metingen... 5 Resultaten...

Nadere informatie

Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën

Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 Met Micosat mycorrhizae, schimmels en bacteriën Het Nederlands Aardappel Rapport 2016 65 proefvelden met controle (57 Consumptie + 8 Pootgoed) 27.337 geanalyseerde

Nadere informatie

Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Introductie consumptieaardappelen 8

Intro/conclusies 4. Mycorrhizae 5. Test met Micosat 5. Producten, toepassing en dosering 6. Methode 7. Introductie consumptieaardappelen 8 2 3 Inhoudsopgave Intro/conclusies 4 Mycorrhizae 5 Test met Micosat 5 Producten, toepassing en dosering 6 Methode 7 Introductie consumptieaardappelen 8 Algemene resultaten consumptieaardappelen 9 Maatsortering

Nadere informatie

Interactie tussen stikstofgift en Fusariumaantasting bij Fritillaria imperialis. Auteur(s): E.A.C. Vlaming-Kroon en A.M. van Dam

Interactie tussen stikstofgift en Fusariumaantasting bij Fritillaria imperialis. Auteur(s): E.A.C. Vlaming-Kroon en A.M. van Dam Interactie tussen stikstofgift en Fusariumaantasting bij Fritillaria imperialis. Auteur(s): E.A.C. Vlaming-Kroon en A.M. van Dam Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen PPO nr. 3376 augustus

Nadere informatie

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink Voortgezet diagnostisch onderzoek naar een betere beheersing van een aantasting door de schimmel Colletotrichum acutatum bij de bollenteelt van tulpen cv. Giuseppe Verdi Voortgezet diagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Resultaten 6. Conclusie 7. Proefveld Noord-Brabant 1 8. Proefveld Noord-Brabant 2 10

Mycorrhizae 3. Test met Micosat 3. Testen in het veld 5. Resultaten 6. Conclusie 7. Proefveld Noord-Brabant 1 8. Proefveld Noord-Brabant 2 10 2 Inhoudsopgave Mycorrhizae 3 Test met Micosat 3 Testen in het veld 5 Resultaten 6 Conclusie 7 Proefveld Noord-Brabant 1 8 Proefveld Noord-Brabant 2 10 Proefveld Flevoland 1 11 Proefveld Flevoland 2 12

Nadere informatie

Waterbroei tulp: Ontsmetting van de bollen?

Waterbroei tulp: Ontsmetting van de bollen? Waterbroei tulp: Ontsmetting van de bollen? juli 2002 Ing. H. Meester Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: info@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Bolontsmetting Tulp 10/20/2011. Onderwerpen. Waarom bolontsmetting? Basis voor bolontsmetting plantgoed tulp. Welke middelen in ontsmettingsbad?

Bolontsmetting Tulp 10/20/2011. Onderwerpen. Waarom bolontsmetting? Basis voor bolontsmetting plantgoed tulp. Welke middelen in ontsmettingsbad? Onderwerpen Bolontsmetting Tulp Annette Bulle PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit 25 oktober 2010 Bolontsmetting Middelen: fungiciden, insecticiden, reinigingsmiddelen Methoden: dompelen, douchen Aanvulling

Nadere informatie

Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar Bemesting op maat!

Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar Bemesting op maat! Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar Bemesting op maat! Back to the roots. www.tenbrinkebv.nl Agenda Doelstelling bemestingsproeven bloembollen. Resultaten zichtbaar gemaakt. Conclusie meerjarig onderzoek.

Nadere informatie

Weerbaar telen Micosat

Weerbaar telen Micosat Weerbaar telen Micosat 2 Micosat is een hoog geconcentreerde entstof van mycorrhiza, nuttige schimmels en bacteriën die van nature in de bodem, rondom de wortels en op het blad van planten voorkomen. Gezamenlijk

Nadere informatie

Bolontsmetting lelie

Bolontsmetting lelie Bolontsmetting lelie PT 13428 september 2011 F. Kreuk 09050 09058 10091 10092 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Pythiumbestrijding broeierij tulp

Pythiumbestrijding broeierij tulp Pythiumbestrijding broeierij tulp In opdracht van Productschap Tuinbouw juli 2004 F. Kreuk INHOUDSOPGAVE SAMENVATTING.. 3 1. INLEIDING 4 2. PROEFOPZET.. 4 3. ALGEMEEN.. 4 4. RESULTATEN. 5 4.1 Teeltgegevens

Nadere informatie

Het effect van het toepassen van ORGAplus Sierteelt of Hi-Cal op de opbrengst en maatsortering van tulpen op kalkrijke zavelgrond in 2008

Het effect van het toepassen van ORGAplus Sierteelt of Hi-Cal op de opbrengst en maatsortering van tulpen op kalkrijke zavelgrond in 2008 Het effect van het toepassen van ORGAplus Sierteelt of Hi-Cal op de opbrengst en maatsortering van tulpen op kalkrijke zavelgrond in 2008 Projectnr. 08-7011ORGAplus Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- INHOUDSOPGAVE: 1. Doel proef.... 2 2. Proef opzet.... 2 3. Objecten

Nadere informatie

Geeft bodemziekten geen ruimte!

Geeft bodemziekten geen ruimte! Geeft bodemziekten geen ruimte! Een gezonde plant begint bij een gezond wortelstelsel Trianum is een nieuw middel dat de wortels van tal van gewassen versterkt en beschermt tegen ziekten als Fusarium,

Nadere informatie

Proeftuin Zwaagdijk Onderzoekscentrum voor de agrarische sector. Onderzoek biologische bollenteelt

Proeftuin Zwaagdijk Onderzoekscentrum voor de agrarische sector. Onderzoek biologische bollenteelt Proeftuin Zwaagdijk Onderzoekscentrum voor de agrarische sector Onderzoek biologische bollenteelt 2000-2010 Onderzoek biologische bollenteelt Bemesting Beheersing onkruid Gebruikswaarde onderzoek Ziekten

Nadere informatie

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Risico s in de productie In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Schimmels Bewaarrot (Penicillium)

Nadere informatie

Aantasting van Alliumbollen door Fusarium

Aantasting van Alliumbollen door Fusarium Aantasting van Alliumbollen door Fusarium Voortgezet diagnostisch onderzoek 2006/2007 Peter Vink, Trees Hollinger, Paul van Leeuwen en Khanh Pham Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen Augustus

Nadere informatie

Gladiolen Bakkenproef 2011

Gladiolen Bakkenproef 2011 Gladiolen Bakkenproef 2011 Opzet: Doel: Mei geplant, oktober geoogst 90 bollen per m2 Teelt in handen van gespecialiseerde teler Geen chemische onkruidbeheersing, handmatig Grondsoort: lichte-, Calciumrijke

Nadere informatie

PROJECTVERSLAG 2005 NAAR EEN OPLOSSING VOOR ONBEKEND WORTELROT IN LELIE

PROJECTVERSLAG 2005 NAAR EEN OPLOSSING VOOR ONBEKEND WORTELROT IN LELIE PROJECTVERSLAG 2005 NAAR EEN OPLOSSING VOOR ONBEKEND WORTELROT IN LELIE Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie Projectverslag fase 3 Uitgevoerd door: DLV Facet DLV Facet: Peter Graven DLV

Nadere informatie

De kracht van organische stof.

De kracht van organische stof. De kracht van organische stof. Agenda. Het belang van organische stof in de bodem! Proefopzet 2012 2013 Proefresultaten Conclusie Belang van organische stof. Verbeteren van de structuur. Voeding van het

Nadere informatie

10 L Mirage is een geregistreerd handelsmerk. Fungicide. Breed werkend fungicide

10 L Mirage is een geregistreerd handelsmerk. Fungicide. Breed werkend fungicide Mirage Plus 570 SC Zacht geformuleerd breedwerkend fungicide voor gebruik tegen vele schimmels op de bollen en in het gewas Fungicide Breed werkend fungicide Voor het gebruik in onder andere gladiool,

Nadere informatie

Voortgang veldproefen Klei naar de Veenkoloniën

Voortgang veldproefen Klei naar de Veenkoloniën Praktijknetwerk Klei voor de Veenkoloniën Doel en start. Het praktijknetwerk heeft tot doel: Kennis te ontwikkelen over de mogelijkheid nutriëntarme zandgronden op een rendabele manier te verrijken met

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Preventie Buxus, bodem en bodemleven

Preventie Buxus, bodem en bodemleven Preventie Buxus, bodem en bodemleven Alternatieve bestrijding buxusbladvlo Achtergrondinformatie Vorig jaar is op de onderzoekslocatie van Delphy in Boskoop een proef uitgevoerd met alternatieve middelen

Nadere informatie

Buxus proefveld 2012

Buxus proefveld 2012 Buxus proefveld 2012 Onderzoeken welke biologische middelen en natuurlijke teeltmethodieken effect hebben op het probleem Cylindrocladium in de vollegronds Buxusteelt. Buxus-kwekers hebben in toenemende

Nadere informatie

DLV Aktua Chrysant. Zwaardere takken in chrysant met Trianum (Trichoderma harzianum T-22)

DLV Aktua Chrysant. Zwaardere takken in chrysant met Trianum (Trichoderma harzianum T-22) DLV Aktua Chrysant Zwaardere takken in chrysant met Trianum (Trichoderma harzianum T-22) De laatste tijd is er veel aandacht voor ziekteweerbaarheid van de bodem. Eén van de organismen die hierbij regelmatig

Nadere informatie

ORGANISCH BODEMVERBETEREND

ORGANISCH BODEMVERBETEREND DCM VIVISOL - Stimuleert en diversifieert het bodemleven! Inbreng van het organisch bodemverbeterend middel DCM VIVISOL creëert de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een actief en gevarieerd

Nadere informatie

Precisieplant tulp. Basis voor precisielandbouw. A.H.M.C. Baltissen, H. Gude, A. van der Lans, A. Haaster

Precisieplant tulp. Basis voor precisielandbouw. A.H.M.C. Baltissen, H. Gude, A. van der Lans, A. Haaster Precisieplant tulp Basis voor precisielandbouw A.H.M.C. Baltissen, H. Gude, A. van der Lans, A. Haaster Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij

Nadere informatie

Biologische bestrijding van Pratylenchus penetrans PT project 11943

Biologische bestrijding van Pratylenchus penetrans PT project 11943 Biologische bestrijding van Pratylenchus penetrans PT project 11943 ing. W. Saathof rapport: 377 project: 2717 maart 2006 Biologische bestrijding van Pratylenchus penetrans PT project 11943 ing. W. Saathof!"#$&'!(()*#!

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf FOSFAATMESTSTOF VOOR MAÏS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest

Nadere informatie

Verspreiding van zuur vanuit plantgoed en vanuit de grond

Verspreiding van zuur vanuit plantgoed en vanuit de grond Verspreiding van zuur vanuit plantgoed en vanuit de grond Onderdeel van project 320791 Epidemiologie en beheersing van Fusarium in tulp M. F. N. van Dam, S. J. Breeuwsma, A. J. M. van Haaster Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman

Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman Rhizoctoniabestrijding in de teelt van biologische pootaardappelen KW0721 Door: Ing. W.S. Veldman Inleiding In 2007 werd door SPNA op de locatie Proefboerderij Kollumerwaard, Munnekezijl, een proef uitgevoerd

Nadere informatie

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Belangrijk om te weten: Algemeen: Fosfaat, kali, magnesium Op zand: ph en o.s. Op klei: % slib Bodemmonster Fosfaat laag: voldoende bemesten

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

De Eenheid zegt in dit document iets over de vorm van het product, vast / vloeibaar, en/of de toepassing per eenheid.

De Eenheid zegt in dit document iets over de vorm van het product, vast / vloeibaar, en/of de toepassing per eenheid. Document: Bestekteksten Datum: november 2018 Toelichting: Deze bestekteksten zijn ontwikkeld door t.b.v. het opstellen van bestekken voor het openbaar groen en andere projecten in de openbare ruimte. De

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

Het voorkomen van Pseudo-kurkstip in tulpen

Het voorkomen van Pseudo-kurkstip in tulpen Het voorkomen van Pseudo-kurkstip in tulpen Voortgezet diagnostisch onderzoek 2009/2010 Peter Vink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij

Nadere informatie

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Inleiding De CBGV baseert haar adviezen bij voorkeur op zoveel mogelijk proefresultaten. Resultaten moeten daarbij

Nadere informatie

Rapport van de voortijdig beëindigde bemestingsproef in hyacinten op kalkrijke zandgrond 2008

Rapport van de voortijdig beëindigde bemestingsproef in hyacinten op kalkrijke zandgrond 2008 Rapport van de voortijdig beëindigde bemestingsproef in hyacinten op kalkrijke zandgrond 2008 Projectnr. 08-7021ORGAplus Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk Onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is zeer gedateerd. Deze onderzoeken zijn gedaan in een tijd

Nadere informatie

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek Compost is een veel gebruikte bodemverbeteraar in meerdere teelten. Diverse soorten zijn verkrijgbaar, waarbij aan sommige soorten middels extra doorgroeien met micro-organismen,

Nadere informatie

Gewasbescherming. Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw

Gewasbescherming. Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw Gewasbescherming Gebruiksaanwijzing voor de glastuinbouw Inhoudsopgave Pagina 1 Introductie Hoe werkt CleanLight? Pagina 2 Betere kwalititeit Behandeling herhalen Sporen & Mycelium Pagina 3 Virussen &

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

Inzet van mycorrhiza s in de bollenteelt

Inzet van mycorrhiza s in de bollenteelt Inzet van mycorrhiza s in de bollenteelt M. de Boer, S.J. Breeuwsma, J. Baar en G.A. Hiddink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bollen December 2005 PPO nr. 321113 2005 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Opbrengstvergelijking lelie

Opbrengstvergelijking lelie vergelijking lelie In opdracht van Kleurrijk Flevoland maart 2008 F. Kreuk B 0771 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Preventie van bewaarziekten met. Nico Harteveld Manager Outdoor crops

Preventie van bewaarziekten met. Nico Harteveld Manager Outdoor crops Preventie van bewaarziekten met Nico Harteveld Manager Outdoor crops tegen bewaarziekten Het 1 e Biotechnologische fungicide tegen bewaarziekten in fruit 2012 registratie in appel Peer volgt in 2013 3

Nadere informatie

Composten OR-1 en OR-2 in de boomkwekerij en vaste plantenteelt Resultaten van veldproeven in het groeiseizoen van 2003

Composten OR-1 en OR-2 in de boomkwekerij en vaste plantenteelt Resultaten van veldproeven in het groeiseizoen van 2003 Composten OR-1 en OR-2 in de boomkwekerij en vaste plantenteelt Resultaten van veldproeven in het groeiseizoen van 2003 Zundert, december 2003 Composten OR-1 en OR-2 in de boomkwekerij en vaste plantenteelt

Nadere informatie

4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING - LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 2002 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI

4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING - LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 2002 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI 4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 22 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI (in samenwerking met de Vlaamse Compostorganisatie, VLACO) DOEL In een lange termijnproef wordt de bodemverbeterende

Nadere informatie

Waarom plantsapmetingen?

Waarom plantsapmetingen? Waarom plantsapmetingen? Geeft zeer snel een resultaat van het totaal van opgenomen voedingsstoffen door de plant Toont verschillen in voedingsopname tussen rassen aan Maakt gericht bijsturen mogelijk

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Doel van project Door middel van beperkte eerste ervaringen in een project waarin boomkwekers

Nadere informatie

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis quickstart Quickstart meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen. Fijnzadige gewassen hebben weinig

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef.... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten.... 2 4. Resultaten.... 4 4.1 Algemeen.... 4 4.2 Resultaten

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT FOSFAATMESTSTOF VOOR MAIS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest zorgt bij een laag fosfaatgehalte voor een lagere opbrengst en

Nadere informatie

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE In opdracht van Productschap Tuinbouw April 2004 Ing. C. Oostingh Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56

Nadere informatie

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21

Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel. explorer 21 Biostimulerend middel voor de rhizosfeer Haal het maximale uit de wortel 21 Begin bij het inzaaien Een succesvolle maïsteelt wordt voorbereid vanaf het vroegste stadium. Daarbij gaat het erom vroegtijdig

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Droogrotbestrijding in gladiolen

Droogrotbestrijding in gladiolen Droogrotbestrijding in gladiolen Vervanging van Sumisclex Auteur: Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen Februari 27 PPO nr. 32 3352 27 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Onderzoek naar de vroege bloemaanleg bij de tulpencultivar Strong Gold

Onderzoek naar de vroege bloemaanleg bij de tulpencultivar Strong Gold Onderzoek naar de vroege bloemaanleg bij de tulpencultivar Strong Gold In opdracht van V.O.F. Van Kampen, Den Helder. Martin van Dam en Peter Vink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BV Sector Bloembollen

Nadere informatie

Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem

Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem Praktijknetwerk: bodemverbetering Bouwen aan een vitale bodem Door: Sjoerd Smits Uitleg Netwerk: Goossens Flevoplant, Ens is bedenker & aanvrager van netwerk Doel: samen bouwen aan een vitale bodem, kennis

Nadere informatie

PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS. Boriumopname bij paprika in steenwol (teelt 1984). C. Sonneveld

PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS. Boriumopname bij paprika in steenwol (teelt 1984). C. Sonneveld PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS Boriumopname bij paprika in steenwol (teelt 98). C. Sonneveld Naaldwijk, maart, 986. Intern Verslag 986, no. PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS Boriumopname bij

Nadere informatie

Sturen op bodemweerbaarheid door toediening van organische materialen

Sturen op bodemweerbaarheid door toediening van organische materialen Sturen op bodemweerbaarheid door toediening van organische materialen TKI-AF-15261 Privaat Publieke Samenwerking (PPS) 2016-2019 Joeke Postma, Mirjam Schilder, Peter Vreeburg, (Gera van Os), Johnny Visser,

Nadere informatie

1/25/2018. Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen. Inleiding. More crop per drop. Wie ben ik en wat is mijn rol

1/25/2018. Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen. Inleiding. More crop per drop. Wie ben ik en wat is mijn rol Inleiding Resultaten druppelirrigatie diverse gewassen Sigrid Arends Wie ben ik Over het project Resultaten 2014-2017 Zetmeelaardappelen Consumptieaardappelen Soja Uien/Plantuien Pootaardappelen Samenvatting

Nadere informatie

N-systemen in wintertarwe

N-systemen in wintertarwe N-systemen in wintertarwe Inleiding HLB BV en Proeftuin Zwaagdijk voerden het project N-systemen in wintertarwe uit in opdracht van Productschap Akkerbouw in de periode 2010-2012. Doelstelling van het

Nadere informatie

Plantversterkers voor vaste planten 2016 Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Plantversterkers voor vaste planten 2016 Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Eindverslag Plantversterkers voor vaste planten 2016 Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Overzicht demo 28 juli 2016 1. Doel van project Het testen van verschillende

Nadere informatie

Bodem en bodemstructuur

Bodem en bodemstructuur Bodem en bodemstructuur De basis voor een mooie tuin en beplanting! Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Voorbereiding aanplant Tuin en beplanting : groen visitekaartje van bewoner, gemeente, wijk,

Nadere informatie

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!!

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!! Pireco Productie BV Ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem, plant en gewas Motivatie van Pireco : Zoektocht naar natuurlijk evenwicht dat zorgt voor betere weerbaarheid tegen aantasting

Nadere informatie

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Resultaten seizoen 2018 Advies 2019 Praktijkonderzoek Al jaren is Amistar het vertrouwde en zelfs veruit het meest gebruikte middel in de rijenbehandeling tegen

Nadere informatie

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Februari 2013 Programma

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Projectnummer PT: 14216.12 In opdracht van: Productschap Tuinbouw Postbus 280 2700 AG Zoetermeer Uitgevoerd door: Cultus Agro Advies Zandterweg 5 5973 RB

Nadere informatie

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking Ter voorkoming van wormenoverlast Wormen kunnen grote overlast bezorgen wanneer deze in te groten getale voorkomen in de land- en tuinbouw, tuinen en plantsoenen. Ook op sportvelden is het van belang om

Nadere informatie

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Groeifactoren Klimaat Gewasbesch. biologisch Plantversterkers Gewasbesch. chemisch Bemesting Plantmateriaal Klimaat

Nadere informatie

Screeningsonderzoek bestrijding Fusarium in Buxus sempervirens

Screeningsonderzoek bestrijding Fusarium in Buxus sempervirens Screeningsonderzoek bestrijding Fusarium in Buxus sempervirens November 2013 Cultus Agro Advies BV Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Uitvoering 2.1 Doel van het screeningsonderzoek 2.2 Opzet screeningsonderzoek

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie

Naar een energiezuiniger klimaatbeheersing bij de bewaring van tulpenbollen

Naar een energiezuiniger klimaatbeheersing bij de bewaring van tulpenbollen Naar een energiezuiniger klimaatbeheersing bij de bewaring van tulpenbollen Praktijkproef EB-01 Dr. H. Gude en Ing. M.H.G.E. Dijkema Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen PPO nr. 33044710

Nadere informatie

Plantversterkers voor rozen in pot Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Plantversterkers voor rozen in pot Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Eindverslag Demo Plantversterkers voor rozen in pot Ondertitel: onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Overzicht demo maart 2016. 1. Doel van project Het testen van verschillende

Nadere informatie

Penicillium in lelie. Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie. Hans Kok

Penicillium in lelie. Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie. Hans Kok Penicillium in lelie Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit April 2010

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Maïsopbrengsten Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Het meeste onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is gedateerd. De onderzoeken zijn gedaan

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

Erwinia chrysanthemi in Amaryllidaceae

Erwinia chrysanthemi in Amaryllidaceae Erwinia chrysanthemi in Amaryllidaceae Voortgezet diagnostisch onderzoek 2007 Peter Vink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit September 2008 PPO nr. 3234036700-6 /

Nadere informatie

2.2 Grasland met klaver

2.2 Grasland met klaver 2.2 Grasland met klaver Tot grasland met klaver wordt gerekend grasland met gemiddeld op jaarbasis meer dan 10 15 procent klaver. 2.2-1 2.2.1 Grasland met klaver: Kalk In deze paragraaf wordt alleen de

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

Invloed van de stikstofgift op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr

Invloed van de stikstofgift op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr Invloed van de stikstofgift op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien rapport / publicatie nr. 08-08 Uireka is een uniek driejarig ketenproject met als doel het verbeteren van de kwaliteit en daarmee het

Nadere informatie

Silicium toepassing in paprika

Silicium toepassing in paprika Silicium toepassing in paprika PT 13834-03 Januari 2011 Ing. J.R. Sanders Ing. S.H. Persoon Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telephone (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 BB-082011 Grasgids voor Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 Belgisch Witblauw Groot in Gras Barenbrug Belgium NV Hogenakkerhoekstraat 19 9150 Kruibeke E-mail:

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie