Duurzaamheid loont in Nieuw-Mathenesse. Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaamheid loont in Nieuw-Mathenesse. Samenvatting"

Transcriptie

1 Duurzaamheid loont in Nieuw-Mathenesse Samenvatting

2 1 Inleiding duurzaamheidsambities Nieuw-Mathenesse De gemeente Schiedam heeft in 2008 een Masterplan opgesteld voor de herontwikkeling en herstructurering van bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse. Inzet bij de herstructurering is het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig gebied, waarbij aandacht wordt besteed aan economische ontwikkelingsmogelijkheden, stedenbouwkundige en duurzaamheidsaspecten en milieutechnische randvoorwaarden, met inpassing van woonfuncties. Bij de ambities die de gemeente Schiedam stelt voor Nieuw Mathenesse is het van belang de ruimtelijke structuur en kwaliteit van het openbaar gebied duurzaam te verbeteren en hiermee de vastgoedontwikkelingen te stimuleren, voor zowel de kortere als de langere termijn. Bij de uitwerking van een plan voor gebiedsgerichte duurzame herstructurering van Nieuw- Mathenesse is gebruik gemaakt van de benadering voor Locale gebiedstypologie en Omgevingskwaliteit (LOGO). Door middel van een aantal stappen is op transparante wijze met betrokken partijen gecommuniceerd over kwaliteitsambities, opgaven en kansen voor een duurzame gebiedsontwikkeling. Door middel van een aantal workshops met belangstellende bedrijven en bewonersvertegenwoordigers uit of nabij Nieuw-Mathenesse is informatie verkregen over de kansen en mogelijkheden die betrokkenen zelf van belang achten om het gebied op een duurzame wijze te transformeren. De uitkomsten van de workshops zijn in een beleidskader weergegeven, met een overzicht waarin per gebiedsprofiel concrete duurzaamheidsambities, kansen en acties zijn uitgewerkt. De centrale duurzaamheidsambitie luidt als volgt: Nieuw-Mathenesse ontwikkelt zich tot een hoogwaardig bedrijventerrein met een aanzienlijke toekomstwaarde, waar efficiënt wordt omgegaan met energie en grondstoffen, afval, transport en ruimte. Het sluiten van de (grondstoffen) kringloop is een pré (cradle to cradle). Uitgangspunt is dat geïnvesteerd wordt in kansrijke duurzaamheidopties, die zich op termijn terugverdienen. Bedrijven zijn de motor achter deze ontwikkeling. Overheden spelen een stimulerende rol door onder meer kennisontwikkeling, subsidies en hulp bij procedures. De goede naam van het bedrijventerrein zorgt op termijn voor een hogere waarde van het vastgoed. Een gewilde locatie voor slimme ondernemers!". Zo wordt gestreefd naar een evenwichtige belangenafweging tussen economische en ruimtelijke/ecologische kwaliteit en leefbaarheid (profit, planet en people), De uitgangspunten van het Schiedamse milieu- en klimaatbeleid zijn: duurzaamheid en duurzame ontwikkeling, duurzaam ondernemen en Cradle to cradle. 2 Relevante duurzaamheidsthema s Duurzaamheidsambities zijn per gebiedsprofiel uitgewerkt in een zestal duurzaamheidsthema s. Per thema worden voor de gebiedsprofielen de ambitie, kansen en acties aangegeven. De duurzaamheidsthema s zijn: - Zorgvuldig ruimtegebruik. - Water en groen. - Verkeer en vervoer. - Energie en afval. - Duurzaam bouwen. - Duurzaam ondernemen.

3 2.1 Zorgvuldig ruimtegebruik Ambitie Nieuw-Mathenesse is een terrein dat nu en in de toekomst kan voorzien in ruimte voor bedrijfsactiviteiten en voor wonen, goed wordt onderhouden en flexibel is ontworpen. De functies wonen en werken versterken elkaar Kansen en acties per gebiedsprofiel Distilleercluster en werkgebied - parkeren op daken van woon- en werkpanden - gezamenlijke voorzieningen voor bedrijven (van kantine tot afvalcontainers en autowasplaatsen). - onderhouds- en beheerprogramma i.v.m. verpaupering en illegaliteit binnen het gebied, de aanpak van de kades, wegen en openbaar groen - onderhoudsservice aan ondernemers - geschakeld bouwen levert ruimtewinst en afscherming van hinder en rommelige plekken - tijdelijke voorzieningen en invullingen van braakliggende terreinen of leegstaande gebouwen, bijvoorbeeld voor recreatieve doeleinden (kermis, circus e.d.) - mooie panden, kades en uitzichten bieden kansen om de recreatieve functie en daarmee ook de uitstraling van het gebied te versterken. 2.2 Groen en water Ambitie In Nieuw-Mathenesse krijgen water en groen een duidelijke plek. Water, lucht en bodem worden gezuiverd, waardoor een bijzondere flora en fauna kan ontstaan, die zichzelf in stand kan houden. Er ontstaat zo een aantrekkelijk gebied om te ondernemen, te wonen en te verblijven in de buitenruimte Kansen en acties per gebiedsprofiel Distilleercluster en werkgebied: - water en groen met een positieve uitstraling en allure voor bedrijven. - buffering tussen woon- en werkgebied, door middel van groene dwarsverbanden. - toepassing van groene daken en groene gevels. - water/groenstructuur voor berging, infiltratie en zuivering van water - groene accenten en verbindingen (groene daken, gevels, daktuinen, groene brug naar woongebied) - wonen/werken aan het water - groene daken en groene muren met een positief effect op de koel- en onderhoudsvraag van gebouwen 3

4 2.3 Verkeer en vervoer Ambitie Gestreefd wordt naar optimale bereikbaarheid en ontsluiting van Nw Mathenesse. Mogelijkheden worden onderzocht om te komen tot reductie van transportkilometers (goederen en personen) en daarmee tot beperking van transportkosten en reductie van verkeersemissies. Daar waar mogelijk wordt vergroening van wagenparken nagestreefd, OV verbeterd (bus en waterbus) en wordt langzaam verkeer bevorderd Kansen en acties per gebiedsprofiel Disitilleercluster en werkgebied - verbeteren verkeerssituatie en -veiligheid (o.a. éénrichtingsverkeer, gescheiden rijbanen (fiets-, voetpaden), doorgaande route vanaf Rotterdamse Dijk) - gebiedsgericht vervoersmanagement, gericht op efficiencyverbetering van personenvervoer, goederenvervoer en vergroening wagenpark - verbetering toegang tot bus en waterbus - toeristische route langs de Buitenhavenweg als onderdeel van de bijzondere beeldkwaliteit. - parkeerplekken combineren met groen - bevorderen gebruik van OV, o.a. door creëren aanzuigende werking naar OV met focus van fiets- en wandelpaden op opstapplaatsen OV - verbeteren veiligheid door éénrichtingverkeer en gescheiden rijbanen. - combineren parkeerplekken met groenvoorzieningen 2.4 Energie en reststoffen Ambitie Het energie- en materiaalgebruik in Nieuw-Mathenesse is duurzaam en er wordt bijgedragen aan het halen van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen (80% minder CO 2 -uitstoot in 2040 t.o.v. 1990; in 2025: 50% minder CO 2 -uitstoot). Vraag en aanbod van restwarmte, -stoffen en - producten worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd Kansen en acties per gebiedsprofiel Disitilleercluster en werkgebied: - gebruik/opslag restwarmte/koude en bij elkaar brengen van vraag en aanbod rest- en grondstoffen - benutten van duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie - samen met bedrijven productieprocessen bekijken op C2Cmogelijkheden - uitvoeren energiescans, onderzoek mogelijkheden voor een eye-catcher, bijv. windmolen - gezamenlijke inzameling en afvoer van rest- en afvalstoffen (parkmanagement)

5 - energieonderzoek bij de ontvangende partijen (woningen), inventarisatie van de vraag van restwarmte en eventueel reststoffen - toepassing passieve energie (warmte, licht, ventilatie) - bevorderen duurzaamheid door toepassing zonne-energie, groen dak e.d. 2.5 Duurzaam bouwen Ambitie Er worden duurzame en energiezuinige bedrijfsgebouwen, woningen, infrastructuur en openbare voorzieningen gerealiseerd. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de economische (waarde vastgoed), sociale (woon, werk en verblijfsomgeving) en ecologische (schoon en soortenrijkdom) kwaliteit van het gebied Kansen en acties per gebiedsprofiel Disitilleercluster en werkgebied: - stimuleren duurzame herbruikbare materialen in gebouwen en buitenruimte - energieneutraal/ cradle to cradle bouwen - duurzame ontwerpeisen bij nieuwbouw en herstructurering. - opknappen en inrichten van het openbaar gebied met aandacht voor duurzame /hernieuwbare kwalitatief hoogwaardige materialen - energieneutraal en cradle to cradle bouwen - realiseren van een gezond binnenklimaat en een prettige leefomgeving voor de gebruikers, door gebruik van duurzame herbruikbare materialen in de gebouwen en de buitenruimte 2.6 Duurzaam ondernemen Ambitie Nieuw Mathenesse is een bedrijventerrein waar ondernemers de nut en de noodzaak van duurzaam ondernemen beseffen, waar de gemeente het goede voorbeeld geeft en ondernemers zo goed mogelijk worden ondersteund om aan de slag te gaan met duurzaam ondernemen Kansen en acties per gebiedsprofiel Disitilleercluster en werkgebied: - ondernemers hebben hart voor het gebied en werken actief mee aan de revitalisering - bedrijfsbezoeken om bedrijven te enthousiasmeren voor C2C en inventariseren van de weerstand - transparant maken quick wins voor ondernemers - afstemming binnen Europees project met Sisco-partners - gemeente met ambitie op het gebied van cradle to cradle. Voor gemengd gebied idem en voor de functie wonen is dit niet van toepassing. 5

6 Voorbeeldtabel van het gebiedsprofiel distilleercluster per duurzaamheidsthema met een actie Gebiedsprofiel 1 Thema met bijbehorende duurzaamheidsambitie Duurzaamheidskansen Acties korte termijn Acties lange termijn 1. Distilleercluster - destilleerbedrijven - toeleverende bedrijven destilleer Zorgvuldig ruimtegebruik Een terrein dat nu en in de toekomst kan voorzien in een ruimte voor bedrijfsactiviteiten, dat goed wordt onderhouden en flexibel is ontworpen. - beter onderhoud en beheer kan de waarde van het vastgoed en aantrekkelijkheid van het terrein verhogen - uitwerken onderhouds- en beheer programma i.v.m. verpaupering illegaliteit, waaronder aanpak van de kades, wegen en openbaar groen - blijven investeren in een goed beheer- en onderhoudsprogramma Groen/water Het versterken van het gebied met water en groen, met een positieve uitstraling voor bedrijven. - versterken groenwateraccenten i.v.m. betere uitstraling/allure van bedrijven - nagaan acties uit en uitvoeren van het Groenplan - stimuleringsactie gemeente voor groene daken - uitvoeren groenplan met beheerprogramma Infra: verkeer en vervoer Het verduurzamen van de vraag naar het vervoer van personen en goederen. - stimuleren (openbaar) vervoer over water personeel en goederen - mogelijkheden in kaart brengen voor vervoer over water - uitvoeren van het gemeentelijk verkeersplan Infra: energie, reststoffen Het verduurzamen van het energie- en materiaalgebruik. - stimuleren uitwisseling energie, grondstoffen en water (hergebruik reststoffen restwarmte uit Glasfabriek) - uitvoeren onderzoek/ quickscan (bio)energie en restafvalstoffen - uitvoering mogelijke resultaten uit het energie- /reststoffenonderzoek Duurzaam bouwen, ontwerpen en inrichten openbaar gebied Het realiseren van duurzame bedrijfsgebouwen, infrastructuur en openbare voorzieningen. - Stimuleren toepassen herbruikbare materialen in gebouwen en buitenruimte - opstellen met voorkeurslijst van de gebruiken materialen. - opstellen plan voor het duurzaam inrichten van het openbaar gebied

DPL BEDRIJVENTERREINEN

DPL BEDRIJVENTERREINEN DPL BEDRIJVENTERREINEN PRESENTATIE voor Ruimteconferentie PBL Jaap Kortman IVAM DPL-BT Introductie Doelstellingen DPL-BT Hoe werkt DPL-BT Voorbeeld: Pilot Hoorn Wat kun je er mee doen? DPL BEDRIJVENTERREIN

Nadere informatie

Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen

Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen In de afgelopen maanden heeft de Stichting Groene Hart samen met IVAM en Grontmij hard gewerkt aan het verduurzamen van vier bedrijfsterreinen ITC, gemeente Alphen

Nadere informatie

WKO in duurzame gebiedsontwikkeling case Westland Ir. Marion Bakker SenterNovem 030 2393677 m.m.c.bakker@senternovem.nl

WKO in duurzame gebiedsontwikkeling case Westland Ir. Marion Bakker SenterNovem 030 2393677 m.m.c.bakker@senternovem.nl WKO in duurzame gebiedsontwikkeling case Westland Ir. Marion Bakker SenterNovem 030 2393677 m.m.c.bakker@senternovem.nl 12-11-2007Sheet nummer 1 Ontwikkelingen wereldwijd Heeft de Al Gore film impact?

Nadere informatie

Bijlage 3 Duurzame gebiedssjablonen verder uitgewerkt

Bijlage 3 Duurzame gebiedssjablonen verder uitgewerkt Bijlage 3 Duurzame gebiedssjablonen verder uitgewerkt De volgende sjablonen voor duurzame gebiedsontwikkeling zijn te onderscheiden: gezonde wijk Klimaatvriendelijke wijk / gebied Prachtig compacte wijk

Nadere informatie

Factsheet DPL-BT Industrieterrein Groningen Zuidoost

Factsheet DPL-BT Industrieterrein Groningen Zuidoost Achtergrond Het bedrijventerrein Groningen Zuidoost is een groot bedrijventerreinencluster in het zuidoosten van de stad. Het ligt globaal tussen de spoorlijn Groningen Bad Nieuweschans en de A7 in. Het

Nadere informatie

Realistisch duurzaam -samen aan de slag-

Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam Opbouw presentatie Startpunt voor opzet van het actieprogramma duurzaamheid Kijkje in de toekomst (voorbeeld Haarlemmermeer) Ideeën 27 maart

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer?

Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer? Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer? Mogen wij u helpen te verdienen aan duurzaamheid? 1 Wie wil er geen energie besparen? Hoewel het er vaak niet van komt,

Nadere informatie

WELKOM Kraaiven Vitaal Gerard Jacobs

WELKOM Kraaiven Vitaal Gerard Jacobs WELKOM Kraaiven Vitaal Gerard Jacobs Samen met bedrijven en gemeente werken aan kwalitatief hoogwaardige bedrijventerrein. Behartigen van de, gezamenlijke, belangen van de ondernemers naar de gemeente

Nadere informatie

in opdracht van en Nota van Uitgangspunten Goudse Poort Samenvatting Definitief

in opdracht van en Nota van Uitgangspunten Goudse Poort Samenvatting Definitief in opdracht van en Nota van Goudse Poort Samenvatting Definitief Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten Geeresteinselaan 57 Postbus 57 3930 EB Woudenberg Telefoon (033) 286 82 11 Fax (033) 286 82 00

Nadere informatie

Duurzaamheid en Bedrijventerreinen Gemeente Alphen aan den Rijn

Duurzaamheid en Bedrijventerreinen Gemeente Alphen aan den Rijn 1. Welkomstwoord/opening 2. DPL als beleidsinstrument voor duurzame ontwikkeling 3. Project Duurzame bedrijventerreinen 4. Ronde Tafel Gesprekken 5. Discussie en vervolgafspraken 6. Afsluiting 7. Napraten

Nadere informatie

Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom Hendrik-Ido-Ambacht Flexibele kavelgrootte Ga naar www.ambachtsezoom.nl voor de actuele kavelinformatie Zone A: Groene etalage Langs hoofdontsluiting, collectieve

Nadere informatie

Projectplan Waterfront Schiedam

Projectplan Waterfront Schiedam Projectplan Waterfront Schiedam Versie 4 februari 2008 Projectplan Waterfront Schiedam Deel 1 De herstructurering van Nieuw-Mathenesse Inhoud 1. Inleiding 2. Projectorganisatie en bemensing 3. Werkorganisatie

Nadere informatie

DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Resultaten nulmeting Ladonk en Vorst A te Boxtel

DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Resultaten nulmeting Ladonk en Vorst A te Boxtel Planet People Profit DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Resultaten nulmeting Ladonk en Vorst A te Boxtel Jaap Kortman (IVAM) in samenwerking met parkmanagement, de gemeente Boxtel en de

Nadere informatie

DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE. Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019

DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE. Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019 DUURZAAMHEID, KLIMAATVISIE EN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE Bijeenkomst gemeenteraad 5 februari 2019 PROGRAMMA 1. Inleiding (Daan Russchen) 2. Startnotitie Klimaatvisie (Jur Marringa/Roland Roijackers) 3.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Casestudy Faxx-locatie

Casestudy Faxx-locatie Casestudy Faxx-locatie Van de Ven Bouw en Ontwikkeling 28-4-2014 Inhoud Algemeen... 3 Projectgegevens... 4 BREEAM-NL... 5 Specifieke ontwerpmaatregelen... 6 Specifieke uitvoeringsmaatregelen... 6 Reductie

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Ambitieweb. grip en zicht op duurzaamheid. rps.nl Laboratoria Gebieden Gebouwen Infrastructuur

Ambitieweb. grip en zicht op duurzaamheid. rps.nl Laboratoria Gebieden Gebouwen Infrastructuur Ambitieweb grip en zicht op duurzaamheid rps.nl Laboratoria Gebieden Gebouwen Infrastructuur Grip en zicht op duurzaamheid met ambitiewebtool Heeft uw organisatie duurzaamheidsambities? Welke zijn dat

Nadere informatie

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN CHECKLIST : AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN Versterk de identiteit van de Buitenstad door landschappelijke, aardkundige en archeologische waarden zichtbaar op te nemen in de ruimtelijke inrichting

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Ontwerpvoorstel aan de raad

Ontwerpvoorstel aan de raad Ontwerpvoorstel aan de raad Opgesteld door Projectorganisatie Stationsgebied Kenmerk 15.502883 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 11 juni 2015 Geheim Nee Toekomstvisie centrum-west fase

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking 1 2 Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking Medio 2019 moet Nieuw-Mathenesse een modern, gemengd bedrijventerrein zijn waarmee de gemeente

Nadere informatie

BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering. Positieve energie

BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering. Positieve energie BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering Positieve energie BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering BPD wil vooroplopen met duurzame gebiedsontwikkeling. Voor ons gaat duurzame gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

leegstand en herbestemming

leegstand en herbestemming leegstand en herbestemming Gerben van Dijk, 17 maart 2011, KNX : gebruik #leegst in uw tweets programma introductie motto SBR, prettig kennis te maken focus duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving

Nadere informatie

Wonen in kantoren, werkt dat?

Wonen in kantoren, werkt dat? Wonen in kantoren, werkt dat? De lettergrootte voor bijschriften is 12 Erik Cremers Adviseur Duurzame Leefomgeving Inleiding DGMR heeft uitgebreide ervaring renovaties en herbestemmingen Advisering van

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Toekomstgericht & Duurzaam ondernemen in Schagen

Toekomstgericht & Duurzaam ondernemen in Schagen Grote Wallerweg 1 Toekomstgericht & Duurzaam ondernemen in Schagen GEBRUIK LOCATIE IN SCHAGEN SCHAGEN IS EEN LEVENDIGE STAD MET EEN MET EEN CENTRALE FUNCTIE VOOR DE OMLIGGENDE DORPEN IN NOORD-HOLLAND.

Nadere informatie

DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Goudse Poort, Gouda

DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Goudse Poort, Gouda DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Goudse Poort, Gouda Jaap Kortman (IVAM) in samenwerking met Parkmanager van de Exploitatievereniging Goudse Poort en de Belangenvereniging Goudse Poort,

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe CVDR Officiële uitgave van Olst-Wijhe. Nr. CVDR608705_1 13 maart 2018 Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe Het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, Gelet

Nadere informatie

Van duurzaam denken naar duurzaam doen

Van duurzaam denken naar duurzaam doen Van duurzaam denken naar duurzaam doen Onze welvaart gaat ten koste van onze planeet en generaties na ons. Wij kunnen daar iets aan doen. Als we onze verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe? Verantwoording

Nadere informatie

Duurzaamheidscheck toetsing voorkeursmodellen op basis van GPR stedenbouw

Duurzaamheidscheck toetsing voorkeursmodellen op basis van GPR stedenbouw Gemeente Cranendonck Duurzaamheidscheck toetsing voorkeursmodellen op basis van GPR stedenbouw 20 juni 2018 model 2 model 3 1 Energie Een vrij groot aandeel van de woningen met een dakvlak is geschikt

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

Duurzame zorgomgevingen

Duurzame zorgomgevingen Duurzame zorgomgevingen Healing Environments in woonzorggebouwen drs. ing. Bert Krikke Een healing environment is een omgeving die het welzijn, welbevinden en ziekteherstel bevordert Traditionele kenmerken:

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Overijssels Ontwikkelmodel

Overijssels Ontwikkelmodel Overijssels Ontwikkelmodel Inzicht in duurzaamheid geeft toekomst met uitzicht! Door Egbert Dijk op 20 oktober 2011 Inhoud Wat is duurzame ontwikkeling? Omgevingsvisie Overijssel Processtappen duurzame

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gemeenteraad van 9 juli 2015

Openbare besluitenlijst Gemeenteraad van 9 juli 2015 Openbare besluitenlijst Gemeenteraad van 9 juli 2015 1. Inkoopstrategie Aanvullende zorg 2016 Meedoen naar Vermogen 1 In te stemmen met de inkoopstrategie Aanvullende zorg 2016 waarin twee pijlers centraal

Nadere informatie

PVE start SO PVE start VO Onderzoeken in VO

PVE start SO PVE start VO Onderzoeken in VO PVE start SO PVE start VO Onderzoeken in VO A: Wijk Ontmoeting stimuleren door structuur wijk A1: Gemeenschappelijke tuin, die in landschappelijk opzicht goed aansluit op de privé tuinen Streven naar 40-60%

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Naar toekomstbestendige werklocaties! Actieprogram ma. Rondven-Den Engelsman

Naar toekomstbestendige werklocaties! Actieprogram ma. Rondven-Den Engelsman Naar toekomstbestendige werklocaties! Actieprogram ma Rondven-Den Engelsman Naar toekomstbestendige werklocaties! In 2018 inventariseerden we voor alle bedrijventerreinen, de centra en het buitengebied

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Verankering milieu, groen en duurzaamheid in het gemeentelijk beleid 2014-2019. Regionaal overleg 6 oktober 2014

Verankering milieu, groen en duurzaamheid in het gemeentelijk beleid 2014-2019. Regionaal overleg 6 oktober 2014 Verankering milieu, groen en duurzaamheid in het gemeentelijk beleid 2014-2019 Regionaal overleg 6 oktober 2014 Meerjarenplanning 2014-2019: milieu & duurzaamheid 1. De BBC: situering 2. Basis: bestuursakkoord

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

DGBC: Onafhankelijke organisatie 360 participanten uit alle geledingen

DGBC: Onafhankelijke organisatie 360 participanten uit alle geledingen DGBC: Onafhankelijke organisatie 360 participanten uit alle geledingen Eén taal voor duurzaamheid in bebouwde omgeving Duurzaamheid meetbaar / verhandelbaar Duurzaamheid is Dezelfde taal spreken Missie:

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Agenda. Belgisch en Nederlands Limburg wensbeeld Weert en Cranendonck Overleg met belanghebbende Provincie Limburg Conclusies Vervolg

Agenda. Belgisch en Nederlands Limburg wensbeeld Weert en Cranendonck Overleg met belanghebbende Provincie Limburg Conclusies Vervolg Westtangent Weert Agenda Belgisch en Nederlands Limburg wensbeeld Weert en Cranendonck Overleg met belanghebbende Provincie Limburg Conclusies Vervolg Belgisch en Nederland Limburg wensbeeld Doel De economische

Nadere informatie

Schaalsprong OV Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie

Schaalsprong OV Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie Schaalsprong OV Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot 2040 Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie Opgave Excellente bereikbaarheid Klimaatneutrale stad

Nadere informatie

Van circulair gebied naar circulair gebouw

Van circulair gebied naar circulair gebouw Circulair gebouwd is het beste verkoopargument Van circulair gebied naar circulair gebouw Deel 1-14.00 uur 14.30 uur Introductie in duurzame gebiedsontwikkeling: Ecomunitypark * Bert Krikke Deel 2-14.30

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Duurzaamheid in Baggerwerkzaamheden

Duurzaamheid in Baggerwerkzaamheden Duurzaamheid in Baggerwerkzaamheden Aanpak Duurzaam GWW en Ambitieweb 10 oktober 2017 Baggernetdag Dirk van Hout Sjoerd Schellevis PAGINA 0 Klimaatverandering PAGINA 1 Green Deal Duurzaam GWW 2.0 Samenwerken

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG-

BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG- ! BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG- The convenient Inconvenient sponsored by Philips. Ecologisch voetafdruk London heeft 48.868.000 global hectare nodig = 6.63

Nadere informatie

Jaarbeurs van de toekomst

Jaarbeurs van de toekomst Jaarbeurs van de toekomst Herontwikkeling Jaarbeursterrein De herontwikkeling van het Jaarbeursterrein is in 2015 gestart en zal doorlopen tot minimaal 2026. Belangrijk uitgangspunt is dat Jaarbeurs haar

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019 Werklocaties Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor bedrijfsruimte in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen

Nadere informatie

Duurzame gebiedsontwikkeling Driehoek Het Zand Gemeente Ridderkerk

Duurzame gebiedsontwikkeling Driehoek Het Zand Gemeente Ridderkerk Duurzame gebiedsontwikkeling Driehoek Het Zand Gemeente Ridderkerk M. Koorn 7-12-2017 INHOUD 1 Inleiding... 3 1.1 Duurzame gebiedsontwikkeling... 3 1.2 Ambitie Ridderkerk... 3 2 DRIEHOEK HET ZAND... 5

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl Tatelaar Zevenaar Project: Herstructurering bedrijventerrein Tatelaar, Zevenaar (32 ha) tot een consumentgericht bedrijventerrein. Opdracht: Ontwikkelen van masterplan voor herprofilering en revitalisering

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Circulaire Infra Duurzaam GWW

Circulaire Infra Duurzaam GWW Circulaire Infra Duurzaam GWW Amersfoort Jan Bart Jutte (RHDHV) Miguel Kerkstra Cor Luijten 29 november 2018 Duurzaam GWW: Duurzaamheid en circulariteit Omgevingswijzer: duurzaamheid vertaald naar 12 thema

Nadere informatie

Toelichting op planuitwerking Fase 3

Toelichting op planuitwerking Fase 3 Toelichting op planuitwerking Fase 3 Martijn den Braven FASE 3 WATERFRONT WAT & HOE Aanleiding Huidige stedenbouwkundige opzet stamt uit 2010 Ontwikkeling fase 3 vanaf 2018 Inspelen op actuele

Nadere informatie

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid Slim Maasterras Drechtsteden Zakelijk Kansen voor Duurzaamheid Dynamisch Voorbeeld van hoogwaardig functioneel groen in stedelijke context Boston Children s Museum Plaza, Boston Michael van Valkenburg

Nadere informatie

Werksessie Weerselo WELKOM!

Werksessie Weerselo WELKOM! Werksessie Weerselo WELKOM! Samen aan de slag Waar staan we nu? Schetsplan Werksessies Vervolgstappen Waar staan we nu? Tot eind 2015 T/m mei 2016 Zomer 2016 Verkennen van de opgave Kansenkaart verder

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking

Ladder voor duurzame verstedelijking Ladder voor duurzame verstedelijking Klik om de modelstijlen te bewerken Tweede niveau Derde niveau Vierde niveau Vijfde niveau Ladder voor duurzame verstedelijking 1. Waar komt het vandaan? 2. Wat is

Nadere informatie

Pagina 2 van 5. Financiële toelichting Lasten / baten Dekking in. Plan van aanpak Groene Energie in de Schappen

Pagina 2 van 5. Financiële toelichting Lasten / baten Dekking in. Plan van aanpak Groene Energie in de Schappen Adviescommissie 4 april 2011 Dagelijks bestuur 13 april 2011 Algemeen bestuur 14 december 2011 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 22 Onderwerp: Groene Energie in Spaarnwoude Het algemeen bestuur besluit: 1.

Nadere informatie

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Een bijzondere wijk In het zuidoosten van Hoofddorp wil gemeente Haarlemmermeer samen met marktpartijen, ketenpartners en bewoners een bijzondere wijk ontwikkelen.

Nadere informatie

2.3 Programma 3: De werkende gemeente

2.3 Programma 3: De werkende gemeente 2.3 Programma 3: De werkende gemeente Wat willen we bereiken? Algemeen Als gemeente kiezen we voor een strategische focus op werken en leren. Door het versterken van de economische ontwikkeling in onze

Nadere informatie

Investeren in duurzaam vastgoed Nieuw-Mathenesse. rendeert

Investeren in duurzaam vastgoed Nieuw-Mathenesse. rendeert Investeren in duurzaam vastgoed Nieuw-Mathenesse rendeert Duurzaamheid op het Schiedamse bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse krijgt een nieuwe impuls. De gemeente stimuleert alle erfpachters waarvan de erfpacht

Nadere informatie

Maritiem Kwartier Delfzijl

Maritiem Kwartier Delfzijl Maritiem Kwartier Delfzijl 31.08.2007 25 om zich te profileren moeten aan het Maritiem Kwartier ook unieke functies worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld buitendijkse- en havenwoningen, een waterluchthaven,

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug Masterplan t Bouwhuis Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug 1. landgoederen Zorgterrein t Bouwhuis

Nadere informatie

Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij

Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Nieuw-Mathenesse Stedelijk, Modern en Gastvrij Rapportage onderzoek gebiedsbranding Nieuw-Mathenesse 2 3 Inhoud sop gave Hoofdstuk 1 Inleiding 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Lincolnpark in vogelvlucht Een bijzondere wijk Lincolnpark biedt ruimte aan circa 850 woningen en voorzieningen zoals winkels, horeca, een school, kleinschalige

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls kantoren

Kwaliteitsimpuls kantoren 10 maart 2014, Festival Leegstaand Vastgoed Kwaliteitsimpuls kantoren Sjef de Pont, hoofd afdeling Economische Zaken, sector Stadsontwikkeling Opzet workshop Situatie s-hertogenbosch Onze aanpak: Impuls

Nadere informatie

MAASTRICHTS ENERGIE AKKOORD. Project: Mijn Groene Loper

MAASTRICHTS ENERGIE AKKOORD. Project: Mijn Groene Loper MAASTRICHTS ENERGIE AKKOORD Project: Mijn Groene Loper Voor het project: Mijn Groene Loper streven de gezamenlijke partijen: gemeente Maastricht, Projectbureau A2 Maastricht, Ballast Nedam Development

Nadere informatie

Movares Duurzaamheidsscan

Movares Duurzaamheidsscan Movares Duurzaamheidsscan Innovatief procesinstrument Grip op duurzaamheid in elke projectfase Grip op duurzaamheid van A tot Z. Dat is de ambitie van Movares. Voor veel mensen en partijen is duurzaamheid

Nadere informatie

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche wat te verwachten? delen van visie en droom van fareno inzicht in mogelijkheden en proces gezondere aanpak in onze branche u enthousiast

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

Ambities bodem en grondwater

Ambities bodem en grondwater Ambities bodem en grondwater Ambitie Basis Comfort Excellent Samenvatting Veilig, gezond en te exploreren binnen wettelijke regels Multifunctioneel gebruik van de bodem Voor alle functies blijft bodem

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

De Rietvelden - de vutter s-hertogenbosch. Groenvisie verbetert imago en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerrein

De Rietvelden - de vutter s-hertogenbosch. Groenvisie verbetert imago en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerrein De Rietvelden - de vutter s-hertogenbosch Groenvisie verbetert imago en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerrein Huidige situatie Rietveldenweg Impressie Rietveldenweg met wilgen en vlinderlokkende beplanting

Nadere informatie

Swart Installatietechniek BV

Swart Installatietechniek BV Swart Installatietechniek BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Opgesteld door: E. Wolthuis Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Huis ter Heideweg 4 3705 LZ Zeist Tel: 030 243 64 64 Datum: februari

Nadere informatie

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Participatiebijeenkomst 12 april2018 Programma Introductie (19.30 19.40) Presentatie: historie, ruimtelijke kaders en selectieproces (19.40 19.55) Doel van de

Nadere informatie

Jeanet van Antwerpen, directeur SADC Ontbijtsessie Dutch Green Building Week 22 september 2015

Jeanet van Antwerpen, directeur SADC Ontbijtsessie Dutch Green Building Week 22 september 2015 Circulaire gebiedsontwikkeling Jeanet van Antwerpen, directeur SADC Ontbijtsessie Dutch Green Building Week 22 september 2015 SADC 9/23/2015 titel SADC 9/23/2015 titel SADC 9/23/2015 Circulaire werkmilieus

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL

INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL Amstelveen 1. Inventarisatie van de algemene bedrijfsonderdelen. Relevante aandachtspunten Van toepassing? Afvalstoffen? Werkomgeving - Kantoor X ja - Werkplaats

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2).

Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2). Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2). Doel en aanleiding Masterplan en Beeldkwaliteitplan Belangrijk brondocument van deze omgevingsvergunning

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Utrechtse energie! Op weg naar klimaatneutraal in 2030

Utrechtse energie! Op weg naar klimaatneutraal in 2030 Utrechtse energie! Op weg naar klimaatneutraal in 2030 Lot van Hooijdonk, wethouder Verkeer en mobiliteit, Duurzaamheid en Milieu Hier komt tekst Energie- & klimaatdag voor lokale besturen Hier Antwerpen,

Nadere informatie

CO 2 - Footprint Bedrijventerrein Lorentz I & II te Harderwijk

CO 2 - Footprint Bedrijventerrein Lorentz I & II te Harderwijk CO 2 - Footprint Lorentz I & II te Harderwijk Periode: 211-213 Datum: 24-1- 214 Versie: 2 1 Inhoudsopgave Inleiding CO 2 - Footprint 211 CO 2 - Footprint 212 CO 2 - Footprint 213 Vergelijk Totalen Ambitie

Nadere informatie