Industriepark Kleefse Waard sustainable industries

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Industriepark Kleefse Waard sustainable industries"

Transcriptie

1 Industriepark Kleefse Waard sustainable industries Energetische maatregelen Oorspronkelijke fundamenten Tussentijds gebruik Tijdelijke functies Cleantech als belangrijkste focus Investeren in cleantech start-ups Gebruik van duurzame oplossingen Duurzame kennisdeling Duurzame mobiliteit De toekomst

2 energetische maatregelen Bij de herontwikkeling van Gebouw LB (vloeroppervlak: ca m 2 ; architect: OFFICE Kersten Geers David van Severen; oplevering: maart 2014) worden diverse maatregelen getroffen om het gebouw energetisch goed in te richten, door optimaal gebruik te maken van het oorspronkelijke pand. Hierbij streven we naar BREEAM-keurmerk Excellent. Een aantal voorbeelden van deze maatregelen: Betonkernactivering. Grote ramen in combinatie met opvang en verplaatsing van zonnewarmte. Luchtcirculatie tussen oorspronkelijke buitenmuren en nieuwe binnengevels (door plaatsing van box in een box). Het inzetten van een bestaande fabrieksschoorsteen (zie foto), waarbij de natuurlijke trek zorgt voor ventilatie en zo luchtbehandelingskasten vervangt.

3 Gebouw LB, met de oorspronkelijke fabrieksschoorsteen, waarbij de natuurlijke trek wordt ingezet voor ventilatie van het gebouw.

4 oorspronkelijke fundamenten Soms heeft een gebouw geen historische, maar wel economische waarde. De uitstraling van gebouwen past echter niet altijd bij het park en de positie in de omgeving. Herontwikkeling zou dan niet volstaan en volledige sloop en nieuwbouw heeft in zo n situatie niet onze voorkeur. In dat geval bouwen we graag voort op de fundamenten van het oorspronkelijke gebouw. Bijvoorbeeld bij het Poortgebouw, de toegang tot IPKW en de plek van waaruit het park beveiligd wordt. We hebben het fundament en de kolomstructuur van het oorspronkelijke gebouw behouden, maar het gebouw heeft een geheel nieuwe uitstraling en kwaliteit gekregen (architect: NL Architects; oplevering: 2009).

5 Het vroegere portiersgebouw, de ontmanteling daarvan, de opbouw op het oorspronkelijke fundament en het nieuwe Poortgebouw.

6 tussentijds gebruik Het lukt niet om voor alle leegstaande gebouwen met historische waarde op IPKW direct een nieuwe functie te vinden. Om deze gebouwen in afwachting van een meer permanente gebruiker of functie een hernieuwde functie te geven kijken we naar tussenoplossingen. Gebouw KB, een oude productiehal, wordt bijvoorbeeld gebruikt voor evenementen. Hier is een nieuwe betonvloer ingestort en voor de rest is het industriële karakter zoveel mogelijk behouden en is een deel afgesloten, om een meer intieme sfeer te creëren. In deze hal zijn het afgelopen jaar (2013) onder andere onze eigen Green Industry Events gehouden, maar ook evenementen van het Ministerie van Economische Zaken, de ArtEZ afstudeershows tijdens de Mode Biënnale (foto) en de Techniekdag van VNO NCW.

7 De hal zoals we hem in 2003 aantroffen. Vlak voor de ArtEZ Modeshow in de hal van de voormalige productiehal in Gebouw KB; opgeknapt (o.a. een nieuwe betonvloer) maar met behoud van het industriële karakter.

8 tijdelijke functies Soms heb je voor een huisvestingsvraag van een huurder geen passend antwoord binnen de bestaande bouw, maar is nieuwbouw ongewenst. Bijvoorbeeld als iets een tijdelijk karakter heeft, zoals een tijdelijke toename in benodigde opslagcapaciteit. In dat geval zorgen we ervoor dat we een tijdelijke oplossing bieden die ook echt tijdelijk is, zoals het plaatsen van een nissenhut, die demontabel en verplaatsbaar is.

9 Nissenhut (van binnen en van buiten) met tijdelijke functie voor een van de huurders op IPKW.

10 cleantech als belangrijkste focus IPKW is een park dat zich focust op clean technologies, ook wel Energie- en Milieutechnologie genaamd. Wij huisvesten bedrijven die zich bezighouden met hoogwaardige technologieën op het gebied van duurzame productie en/of energie. Voorbeelden van op IPKW gevestigde bedrijven zijn 4Pet Recycling, AkzoNobel, HyET Solar, HyGear, DNV KEMA, Nedstack, Bonar, Plato en Teijin Aramid.

11 Hydrothermische houtveredeling op IPKW door Plato.

12 investeren in cleantech start-ups IPKW stimuleert, ondersteunt en investeert in cleantech start-ups via de in 2012 opgerichte incubator Stichting Greenhouse, een broedplaats voor ondernemers met als doel hun idee of product verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Voor een zeer laag bedrag (vanaf 150,- per maand) krijgen start-ups toegang tot de services van de Greenhouse, zoals een kantoorruimte, financiering, labruimte en advies op het gebied van zaken als techniek, huisstijl en bedrijfsontwikkeling. IPKW investeerde tot nu toe ,- in de Greenhouse en is bezig met de oprichting van een gezamenlijk cleantech fonds voor starters.

13 Op de achtergrond: de ingang van incubator de Greenhouse. Kleine foto s met de klok mee: on-site productie van waterstof door HyGear, dat op IPKW groeide van starter met twee medewerkers tot een grote speler met zeventig mensen in dienst; de in de Greenhouse ontwikkelde Oryon Watermill van Deepwater Energy, die 100% schone energie opwekt uit stuwkracht van (langzaam) stromend water; de gedeelde vergadertafel in de Greenhouse; ondernemers van BTN International met hun modulaire opslagtank, waarmee transport- en bouwkosten kunnen worden bespaard.

14 gebruik van duurzame oplossingen IPKW kiest voor duurzame oplossingen en duurzame materialen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van hydrothermisch veredeld hout van Plato, door samen te werken met de energetische experts van Karbouw Bouwonderneming, door betonvloeren in kleur te storten en zo geen vloerbedekking meer te gebruiken en door het nieuwe hek rondom het park te verlichten met energie uit zonnecellen in het hek zelf (realisatie: eind 2014).

15 De betonvloeren in Gebouw LB (oplevering: maart 2014) worden in kleur gestort, waardoor geen vloerbedekking nodig is.

16 duurzame kennisdeling Op IPKW organiseren we, samen met Stichting kiemt en de gemeente Arnhem, elk jaar twee Green Industry Events. Elk event heeft een thema op het snijvlak van duurzaamheid, innovatie en de industrie. (Startende) ondernemers krijgen de kans hun product of dienst te laten zien, tijdens de netwerkborrel ontmoeten mensen uit het bedrijfsleven, de industrie en de politiek elkaar en er zijn inspirerende lezingen en presentaties. Zo waren onder andere duurzaam ondernemer Ruud Koornstra (foto), WakaWaka-bedenker Maurits Groen, Arnhems Ondernemer van het Jaar Ronbout Swanborn en Lean and Greenoprichter Nico Anten te gast als spreker, alsook minder bekende ondernemers, professoren en ambtenaren met veel kennis van technologische innovaties en/of duurzaamheidbeleid.

17 De betonvloeren in Gebouw LB (oplevering: maart 2014) worden in kleur gestort, waardoor geen vloerbedekking nodig is. Met de klok mee: energieopwekking buiten de evenementenhal voor de horecakoeling binnen; luisteraars tijdens een Pecha Kucha over de toekomst van zonne-energie; de Nuna7 als een van de vele innovaties die we tijdens de events laten zien; duurzaamheidsgoeroe Ruud Koornstra tijdens een event over mobiliteit.

18 duurzame mobiliteit Duurzame mobiliteit speelt een belangrijke rol op IPKW. Een aantal voorbeelden: We hebben zes gewone laadpunten en een snellader voor elektrische auto's. We huisvesten in de Greenhouse twee new mobility start-ups: De Thuislader (nieuw oplaadpunt voor thuis) en Exergy (nieuwe opslagmogelijkheden door accu s van basismaterialen). We huisvesten per maart 2014 Alliander Mobility Services, die op IPKW onderzoek doen naar diverse mobiliteitsoplossingen. Diverse werknemers, waaronder de Technische Dienst, rijden elektrisch. Er is een elektrische deelauto gratis beschikbaar voor ieder die op IPKW werkt. De lolo smart is op IPKW ontwikkeld.

19 De kick-off van de elektrische deelauto op IPKW, samen met Project A15. Rechts: de eerste snellaadpaal in de regio, op IPKW

20 de toekomst IPKW is druk bezig met meer oplossingen op het gebied van duurzaamheid. Wat er de komende tijd gepland is: Circulair denken en doen, door de biomassacentrale van Dalkia en (nieuwe) huurders aan elkaar te koppelen en een algemeen leidingnetwerk aan te sluiten waar ieder zijn reststroom op kwijt kan (in 2014 worden de eerste reststromen aangesloten). Realisatie van een waterstoftankstation (eind 2014). Meer nieuwe bomen planten (reeds tientallen bomen geplant, nog vele tientallen in de planning). Alle verlichting op het park veranderen in led (realisatie 2014). Witte fietsenplan (nu hebben we twee deelfietsen, eind 2014 ligt er een uitgebreid plan). Elektrische deelauto (nu hebben we er één, begin 2015 is dit uitgebreid naar vier). Alle werknemers rijden elektrisch (nu zes van de elf, eind 2014 iedereen). Het inzetten van windenergie (dit jaar valt de beslissing over plaatsing van drie windmolens in de Pleij, goed voor het energieverbruik van ca. drieduizend huishoudens).

uw event / bijeenkomst / productpresentatie / congres / workshop / kick-off / training op Industriepark Kleefse Waard

uw event / bijeenkomst / productpresentatie / congres / workshop / kick-off / training op Industriepark Kleefse Waard uw event / bijeenkomst / productpresentatie / congres / workshop / kick-off / training op Industriepark Kleefse Waard I uw event op IPKW? Industriepark Kleefse Waard ipkw.nl tailor made versie januari

Nadere informatie

Schipper Bosch Industriepark Kleefse Waard

Schipper Bosch Industriepark Kleefse Waard Winnaar Schipper Bosch Industriepark Kleefse Waard Ruimtelijk ontwerp West 8, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, NL Architects, buroharro Planvorming en realisatie 2003 2020 Juryoordeel Het doorsnee

Nadere informatie

te huur Gebouw LB Kantoor-/-bedrijfs- en/of labruimte, Westervoortsedijk 73, Arnhem

te huur Gebouw LB Kantoor-/-bedrijfs- en/of labruimte, Westervoortsedijk 73, Arnhem te huur Gebouw LB Kantoor-/-bedrijfs- en/of labruimte, Westervoortsedijk 73, Arnhem Industriepark Kleefse Waard real estate B.V. visit: Westervoortsedijk 73 6827 AV Arnhem post: PO Box 5197 6802 ED Arnhem

Nadere informatie

Industriepark Kleefse Waard ipkw.nl

Industriepark Kleefse Waard ipkw.nl Industriepark Kleefse Waard ipkw.nl zo doen we dat! deelname ABN AMRO Circular Economy Awards 2018 inleiding De wereld verandert en anders omgaan met de aarde is de allerbelangrijkste opgave van dit moment.

Nadere informatie

Iedereen overal en altijd laden

Iedereen overal en altijd laden Iedereen overal en altijd laden Jorrit Zijdewind 19-11-2015 1 1 intro zelf 19-11-2015 Allego template Even voorstellen 2 Geboren en getogen in Utrecht Onrustig en reislustig Van fysiotherapeut naar communicatiefanaat

Nadere informatie

Power to Power Energy management systems for local grids

Power to Power Energy management systems for local grids Power to Power Energy management systems for local grids MTSA Technopower MTSA Technopower ontwerpt en bouwt klantspecificieke installaties, machines en apparaten Pilot plants Demo plants Productie plants

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria Jeff Gielen, 28 oktober 2014 www.biofacilities.nl Inhoud 1. Kadans Biofacilities 2. Expertise en support + services 3. Lessons

Nadere informatie

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid SundayNL 2014-19 november 2014 - Arnhem Wijnand van Hooff Programmadirecteur TKI Solar Energy Inhoud Het Nederlandse Energiebeleid en

Nadere informatie

KeiWerken C2C geïnspireerd bouwen en werken. Conferentie Duurzaam Verdienen 11 oktober 2012 Martin Smit Hunesus

KeiWerken C2C geïnspireerd bouwen en werken. Conferentie Duurzaam Verdienen 11 oktober 2012 Martin Smit Hunesus KeiWerken C2C geïnspireerd bouwen en werken Conferentie Duurzaam Verdienen 11 oktober 2012 Martin Smit Hunesus Even voorstellen... Martin Smit duurzaam ondernemer directeur/eigenaar Hunesus Turning innovative

Nadere informatie

19 april 2018 Gelderland

19 april 2018 Gelderland 19 april 2018 Gelderland We hebben 10+ innovatie hubs op een oppervlakte praktisch even groot als Silicon Valley Wij zijn StartupDelta Vanuit overheden, universiteiten, onderwijs, en bedrijfsleven zetten

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

VEEMARKTKWARTIER 3.0

VEEMARKTKWARTIER 3.0 VEEMARKTKWARTIER 3.0 1 VEEMARKTKWARTIER 3.0 2 Plantoelichting Toelichting op het nieuwe plan voor VMK. Het nieuwe plan is een, in verband met het huidige tijdsbeeld, bijgestelde gebiedsvisie, maar binnen

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel Solarpark Hengelo NL Greenlabel Solarpark Hengelo _ introductie Locatie: Partners: Zutphen IJssel Hengelo (GLD) Doetinchem Solarpark _ Nieuw? Combineren! NL Greenlabel Solarpark Het NL Greenlabel Solarpark

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Nieuwsbrief Energie april 2013

Nieuwsbrief Energie april 2013 b6agina 1 van 6 Nieuwsbrief Energie april 2013 Inhoud Nieuws Duurzame energieveiling van start Nieuwe visie ontwikkeling biogas Algen en zeewier: hoe duurzaam is de productie? Kwaliteitsborging helpt bij

Nadere informatie

... VERBINDT. Wij denken in een keten benadering. De organisatie van het TIC is opgebouwd door professionals uit de markt.

... VERBINDT. Wij denken in een keten benadering. De organisatie van het TIC is opgebouwd door professionals uit de markt. WELKOM VERBINDT Wij denken in een keten benadering. De organisatie van het TIC is opgebouwd door professionals uit de markt. Ondernemers ondernemen voor Ondernemers. Zij weten als geen ander, hoe een brug

Nadere informatie

De schakel tussen mens en techniek

De schakel tussen mens en techniek 3, 4 en 5 november 2015 Venray De schakel tussen mens en techniek voor Midden- en Zuidoost-Nederland Schrijf u nu online in! Evenementen HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY Evenementenhal Venray De Voorde

Nadere informatie

Aanpak stimuleren ondernemerschap

Aanpak stimuleren ondernemerschap 1 Collegenota bij Raadsinformatiebrief stimuleren ondernemerschap.docx Aan burgemeester en wethouders Zaaknummer 116066 Portefeuillehouder(s) Ron König Cluster Beleid en Regie Vertrouwelijk Nee Ambtenaar

Nadere informatie

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bedrijven en inwoners zijn doordrongen van dit feit. Gemeenten

Nadere informatie

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Inhoud presentatie 0. Hoe omgaan met ambities 1. Wat is het Ecomunitypark 2. Voor wie is het park 3. Van samenwerking

Nadere informatie

ZORGELOOS RIJDEN & LADEN. Toyota Prius Plug-in Hybrid

ZORGELOOS RIJDEN & LADEN. Toyota Prius Plug-in Hybrid ZORGELOOS RIJDEN & LADEN Toyota Prius Plug-in Hybrid Grenzeloze, THE NEW MOTION ONZE VISIE duurzame mobiliteit voor iedereen The New Motion wil voor iedereen grenzeloze mobiliteit mogelijk maken op basis

Nadere informatie

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Door: Hans Wouters Programma energietransitie Provincie Gelderland Geactualiseerde verdeling 100 mln Verdeling nog te bestemmen revolverende

Nadere informatie

Projectinformatie. Nieuwbouw bedrijfsunit Capelle XS Gebouw Wilhelmus

Projectinformatie. Nieuwbouw bedrijfsunit Capelle XS Gebouw Wilhelmus Projectinformatie Nieuwbouw bedrijfsunit Capelle XS Gebouw Wilhelmus Betreft Zeer representatieve bedrijfsunit bestaande uit ca. 127,5 m² bedrijfsruimte op de begane grond, ca. 127,5 m² entresol ingedeeld

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Zou het niet prachtig zijn als

Zou het niet prachtig zijn als , YouCongres 2014 6-2-2014 Zou het niet prachtig zijn als YouCongres 6 feb 2014 Duurzame infra: ambities van opdrachtgevers ProRail wil in 2020 de energie-efficiency met 30 procent verbeterd hebben ten

Nadere informatie

Waar haalt u de energie vandaan?

Waar haalt u de energie vandaan? Waar haalt u de energie vandaan? De belevingswaarde van een gebouw wordt bepaald door de gebruikers, of ze zich er comfortabel voelen, of ze succesvol zijn in hun onderneming, maar vooral of het een plek

Nadere informatie

Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator

Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator - faciliteert de ontwikkeling/optimalisatie van uw technologie - helpt uw energietechnologie succesvol in de markt zetten voor (startende) bedrijven:

Nadere informatie

Kantoorruimte: Het bestemmingsplan biedt ruimte om het pand (gedeeltelijk) uit te breiden met een extra verdieping.

Kantoorruimte: Het bestemmingsplan biedt ruimte om het pand (gedeeltelijk) uit te breiden met een extra verdieping. Modern bedrijfspand, met kantoorruimte, beschikbaar op een absolute A1-locatie aan de A15 in Spijk (gemeente Lingewaal), nabij knooppunt Gorinchem (A27/A15) en niet ver van knooppunt Deil (A2/A15). Bij

Nadere informatie

We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken

We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken Daarom werken wij aan de realisatie van een innovatieve installatie die biomassa (zoals afvalhout) en andere reststromen

Nadere informatie

We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken

We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken Daarom werken wij aan de realisatie van een innovatieve installatie die biomassa (zoals afvalhout) en andere reststromen

Nadere informatie

We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken

We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken We willen de wereld laten zien dat je van restproducten duurzame energie kunt maken Daarom werken wij aan de realisatie van een innovatieve installatie die biomassa (zoals afvalhout) en andere reststromen

Nadere informatie

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby van De Mors In een mum van tijd een ruimte die precies aan uw wensen voldoet? Dat is onze specialiteit! mycuby staat voor een nieuwe, duurzame manier van bouwen.

Nadere informatie

Te huur. Atelier / kantoorruimte Gebouw KB

Te huur. Atelier / kantoorruimte Gebouw KB Te huur Atelier / kantoorruimte Gebouw KB Industriepark Kleefse Waard real estate B.V. visit: Westervoortsedijk 73 6827 AV Arnhem post: PO Box 5197 6802 ED Arnhem T +31 (0)26 384 46 46 F +31 (0)26 384

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

THE LIFESTYLE OFFICE

THE LIFESTYLE OFFICE THE LIFESTYLE OFFICE The Lifestyle Office W elke levensstijl past bij mij? Bij welke groep wil ik horen? Hoe wil ik werken? Dit zijn de belangrijkste vragen van jonge mensen die op zoek gaan naar werk.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Inhoud. Apeldoorn Business Campus. Ontmoeting en interactie. Kennisdeling, kennisoverdracht en samenwerken

Inhoud. Apeldoorn Business Campus. Ontmoeting en interactie. Kennisdeling, kennisoverdracht en samenwerken Apeldoorn Business Campus Apeldoorn Business Campus is gevestigd in het voormalig hoofdkantoor van Centraal Beheer Achmea. Deze campus is een plek waar onderwijs en bedrijfsleven onder één dak zijn gehuisvest.

Nadere informatie

IAA 2019 NEW MOBILITY WORLD FRANKFURT september RAI Automotive Industry AutomotiveNL

IAA 2019 NEW MOBILITY WORLD FRANKFURT september RAI Automotive Industry AutomotiveNL IAA 2019 NEW MOBILITY WORLD FRANKFURT 10-15 september 2019 RAI Automotive Industry AutomotiveNL Holland Paviljoen IAA Frankfurt 2019 U kunt daarbij zijn! Reserveer nu uw ruimte in onze collectieve stand.

Nadere informatie

De sociaaleconomische waarde van tijdelijk gebruik. Alexandra de Jong 3 juli 2012

De sociaaleconomische waarde van tijdelijk gebruik. Alexandra de Jong 3 juli 2012 De sociaaleconomische waarde van tijdelijk gebruik Alexandra de Jong 3 juli 2012 Opbouw van de presentatie Inleiding Tijdelijk gebruik Onderzoeksopzet Case studies Conclusies & aanbevelingen 2 Inleiding

Nadere informatie

Onderwerp. raad Energie Made in [Arnhem] 14-5. EMiA. Arnhem toonaangevend in energie. Themasessie raad 14 mei 2012 Marc de Kroon, sr.

Onderwerp. raad Energie Made in [Arnhem] 14-5. EMiA. Arnhem toonaangevend in energie. Themasessie raad 14 mei 2012 Marc de Kroon, sr. EMiA Arnhem toonaangevend in energie Themasessie raad 14 mei 2012 Marc de Kroon, sr. adviseur EZ Het begin van Energie Made in [Arnhem] UN Millennium doelen: Duurzame samenleving Duurzaam inkopen CO2 reductie

Nadere informatie

Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz

Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz RAI PTM - bijeenkomst Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz 1 Stedin Netbeheer is verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit in West Nederland Onze missie: duurzame energie voor iedereen

Nadere informatie

wilmersdorf Vindt u de match? te apeldoorn unit 44C

wilmersdorf Vindt u de match? te apeldoorn unit 44C PROUDLY PRESENTING... wilmersdorf unit 44C te apeldoorn Vindt u de match? Op een centrale locatie goed gelegen nabij de rijksweg A1 en A50 staat op bedrijventerrein Kuipersveld een bedrijfsverzamelgebouw

Nadere informatie

Uitbreiding Holmatro Raamsdonksveer. Breeam Gebouwinformatie

Uitbreiding Holmatro Raamsdonksveer. Breeam Gebouwinformatie 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat NV. Holmatro www.holmatro.com/nl uitbreiding kantoren / industrie Zalmweg, Raamsdonkveer

Nadere informatie

Green Coal from torrefied Biomass: een tweede generatie hoogwaardig en groen alternatief voor steenkool

Green Coal from torrefied Biomass: een tweede generatie hoogwaardig en groen alternatief voor steenkool Resultaten en bevindingen van project Green Coal from torrefied Biomass: een tweede generatie hoogwaardig en groen alternatief voor steenkool Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie.

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie Samenvatting De gemeente maakt sinds 2011 onderdeel uit van de bestuurlijke regio FoodValley. In de regio FoodValley heeft elke gemeente een economisch profiel gekozen dat moet bijdragen aan de doelstelling

Nadere informatie

HANDELSDOCK ONDERNEMEN AAN DE TOEKOMST!

HANDELSDOCK ONDERNEMEN AAN DE TOEKOMST! HANDELSDOCK ONDERNEMEN AAN DE TOEKOMST! HANDELSDOCK ONDERNEMEN AAN DE TOEKOMST! HandelsDock spreekt tot de verbeelding: units met een industriële uitstraling geschikt voor kantoorruimte, showroom, productie

Nadere informatie

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3 PS2011MME05-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 30-08-2011 Nummer PS: PS2011MME05 Afdeling : ECM Commissie : MME Registratienummer : 8096D8F2 Portefeuillehouder : Van Lunteren Titel

Nadere informatie

De financiering van de energetische efficientie. Brussel : 12 februari Belfius Bank Philippe Dedobbeleer

De financiering van de energetische efficientie. Brussel : 12 februari Belfius Bank Philippe Dedobbeleer De financiering van de energetische efficientie Brussel : 12 februari 2019 Belfius Bank Philippe Dedobbeleer SMART BUILDING & RENOVATION SOLUTION Met passie voor energie-efficiëntie Smart Building & Renovation

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Innovatieve oplossingen worden bereikt door samenwerken. ICT Campus brengt bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar, om van

Nadere informatie

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes

mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby Multi-inzetbare prefab ruimtes mycuby van De Mors In een mum van tijd een ruimte die precies aan uw wensen voldoet? Dat is onze specialiteit! mycuby staat voor een nieuwe, duurzame manier van bouwen.

Nadere informatie

Divosa najaarscongres

Divosa najaarscongres Divosa najaarscongres Door: Johan Treur Versie: 1.0 29 november 2018 Innovatie. Waarom eigenlijk? Belangrijkste aanleiding om te innoveren is het BUIG-tekort van 30 á 40 miljoen. Dit tekort lossen we namelijk

Nadere informatie

ZORGELOOS RIJDEN & LADEN

ZORGELOOS RIJDEN & LADEN ZORGELOOS RIJDEN & LADEN Volvo V60 Plug-In Hybrid UW VolVo Plug-In Hybrid NU MET Smart Charging- Pakket Grenzeloze, THE NEW MOTION ONZE VISIE duurzame mobiliteit voor iedereen wil voor iedereen grenzeloze

Nadere informatie

ZORGELOOS RIJDEN & LADEN

ZORGELOOS RIJDEN & LADEN ZORGELOOS RIJDEN & LADEN SLIM, Veilig & snel laden Laadpunt al vanaf 950 excl. btw 1149,50 incl. btw Mitsubishi Outlander PHEV Grenzeloze, THE NEW MOTION ONZE VISIE duurzame mobiliteit voor iedereen The

Nadere informatie

Te huur: monumentaal kantoorpand. Ceintuurbaan 2, Harderwijk - Gebouw 100

Te huur: monumentaal kantoorpand. Ceintuurbaan 2, Harderwijk - Gebouw 100 Te huur: monumentaal kantoorpand Ceintuurbaan 2, Harderwijk - Gebouw 100 Bouw & Infra Park, Ceintuurbaan 2, Harderwijk Het Bouw & Infra Park in Harderwijk is dé bedrijvencampus en hét congrescentrum voor

Nadere informatie

In oktober 2009 zijn een aantal leegstandbeheerders een samenwerking gestart met het doel de zekerheid, kwaliteit en professionaliteit in de branche te vergroten. www.vlbn.nl www.keurmerkleegstandbeheer.nl

Nadere informatie

centrumplan vlijmen verslag bewonersavond 22 september 2015

centrumplan vlijmen verslag bewonersavond 22 september 2015 centrumplan vlijmen verslag bewonersavond 22 september 2015 INHOUD randvoorwaarden bestaande situatie structuurontwerp opmerkingen bewoners op structuurontwerp materiaalkeuze bewoners Randvoorwaarden Ontwikkeling

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

energy business park arnhems buiten

energy business park arnhems buiten energy business park energy business park Arnhems Buiten huisvest al jaren een aantal van de belangrijkste en meest innovatieve bedrijven op het gebied van energie en milieutechnologie. Bedrijven als KEMA,

Nadere informatie

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK PROJECT UITGELICHT: HET GROOT ZIEKENGASTHUIS IN S-HERTOGENBOSCH OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK Maakt werk van leegstand Hoofdkantoor Dr. Kuyperstraat 9 2514 BA Den Haag T: 070 335 20 30 F: 070 347 07 77 3 Oud

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Economische Monitor Stedelijk netwerk. Arnhem-Nijmegen CONCEPT. Rozendaal Rheden Doesburg. Arnhem. Zevenaar. Renkum. Westervoort. Duiven Montferland

Economische Monitor Stedelijk netwerk. Arnhem-Nijmegen CONCEPT. Rozendaal Rheden Doesburg. Arnhem. Zevenaar. Renkum. Westervoort. Duiven Montferland CONCEPT Economische Monitor Stedelijk netwerk Renkum Arnhem Rozendaal Rheden Doesburg Zevenaar Westervoort Arnhem-Nijmegen Overbetuwe Lingewaard Duiven Montferland Druten Beuningen Rijnwaarden Wijchen

Nadere informatie

Realiseren eerste vier windmolens in Arnhem

Realiseren eerste vier windmolens in Arnhem Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.005.647 Portefeuillehouder(s) Anja Haga Zaaknummer 2016-01-01477 Programmamanager Paul van Hoof Cluster SCO Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Marion Visser

Nadere informatie

Energievisie Borne 22 september 2011. Michel Leermakers Linda Rutgers Twence. Co Kuip HVC. www.twence.nl

Energievisie Borne 22 september 2011. Michel Leermakers Linda Rutgers Twence. Co Kuip HVC. www.twence.nl Energievisie Borne 22 september 2011 Michel Leermakers Linda Rutgers Twence Co Kuip HVC Inhoud van vanochtend Gemeente Borne Visie Twence Werkwijze Energievisie Resultaten Huidige energieconsumptie Bronpotentieel

Nadere informatie

OBJECTINFORMATIE TE HUUR. In een bedrijfsverzamelgebouw: Bedrijfsunits vanaf ca. 270 m² met kantoor vanaf ca 70 m². Pompmolenlaan 41-43 te Woerden

OBJECTINFORMATIE TE HUUR. In een bedrijfsverzamelgebouw: Bedrijfsunits vanaf ca. 270 m² met kantoor vanaf ca 70 m². Pompmolenlaan 41-43 te Woerden OBJECTINFORMATIE TE HUUR In een bedrijfsverzamelgebouw: Bedrijfsunits vanaf ca. 270 m² met kantoor vanaf ca 70 m² Pompmolenlaan 41-43 te Woerden Adres Pompmolenlaan 41 43, 3447 GK te Woerden OBJECTINFORMATIE

Nadere informatie

MJA Routekaart ICT 2030 en SER Energieakkoord

MJA Routekaart ICT 2030 en SER Energieakkoord MJA Routekaart ICT 2030 en SER Energieakkoord Jeroen van der Tang Manager Duurzaamheid & Milieu Nederland ICT 30 januari 2014 Introductie Nederland ICT Nederland ICT is de branchevereniging van ICT-bedrijven

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Ongewoon Strijp-S SAS-3 Levendig straatbeeld Sedum Parkeerkelder

Ongewoon Strijp-S SAS-3 Levendig straatbeeld Sedum Parkeerkelder SAS-3 Woonbedrijf bouwt op SAS-3 tussen de Torenallee en de Kastanjelaan. SAS-3 staat voor Stads Architectuur Strijp-S. Dat is niet voor niets: de 20 stadswoningen, 47 koopappartementen en 131 huurappartementen

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

Waarom? Wat willen we? En hoe? Position paper Vereniging Elektrische Rijders

Waarom? Wat willen we? En hoe? Position paper Vereniging Elektrische Rijders Waarom? Wat willen we? En hoe? Position paper Vereniging Elektrische Rijders Najaar 2016 Waarom een vereniging voor elektrische rijders? Elektrisch rijden is in opmars. Elektrisch rijden is cool, het is

Nadere informatie

SMART BUSINESS AREA OF THE FUTURE

SMART BUSINESS AREA OF THE FUTURE SMART BUSINESS AREA OF THE FUTURE REALTY, 17/05/2018 Freddy Hoorens Partner Quares; CEO Jade Synergies VOORSTELLING QUARES GROUP STRUCTUUR Anneleen Desmyter Freddy Hoorens Herman Du Bois AGENCY België

Nadere informatie

WELKOM. Openbare verlichting in Doel: Gemeentes en beheerders de mogelijkheid geven om te anticiperen op hun rol in de toekomst:

WELKOM. Openbare verlichting in Doel: Gemeentes en beheerders de mogelijkheid geven om te anticiperen op hun rol in de toekomst: WELKOM Openbare verlichting in 2030 Doel: Gemeentes en beheerders de mogelijkheid geven om te anticiperen op hun rol in de toekomst: welke functie(s) heeft Openbare Verlichting in de toekomst,? wie zijn

Nadere informatie

Workshops op: Donderdag: 23 mei vanaf 14.00 uur / 20.00 uur Vrijdag: 24 mei vanaf 12.00 uur / 17.00 uur. Duurzaam ondernemen

Workshops op: Donderdag: 23 mei vanaf 14.00 uur / 20.00 uur Vrijdag: 24 mei vanaf 12.00 uur / 17.00 uur. Duurzaam ondernemen Workshops op: Donderdag: 23 mei vanaf 14.00 uur / 20.00 uur Vrijdag: 24 mei vanaf 12.00 uur / 17.00 uur Thema: Duurzaam ondernemen Fons Cateau: Was vanaf 1996 t/m 2012 algemeen directeur van de Achterhoeks-Twentse

Nadere informatie

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Gemeente AFVALFASE GRONDSTOF Producenten

Nadere informatie

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven!

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven! Inzet VNO-NCW Brabant Zeeland en brancheverenigingen voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant op 20 maart 2019 Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Provincies

Nadere informatie

Cluster Excellence. Maak je cluster succesvol. 3 november Herman Wijffels Innovatie Event 2016

Cluster Excellence. Maak je cluster succesvol. 3 november Herman Wijffels Innovatie Event 2016 Cluster Excellence Maak je cluster succesvol 3 november 2016 Herman Wijffels Innovatie Event 2016 Kennismaking Brechtje Vreenegoor & Sebastiaan Berendse Clustermanager Clusteradviseur & consortium bouwer

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

De schakel tussen universiteit en markt

De schakel tussen universiteit en markt De schakel tussen universiteit en markt Erasmus MC Dr. Molewaterplein 50 3015 GE Rotterdam (010) 704 0 704 www.erasmusmc.nl Erasmus MC Incubator Rotterdam Rotterdam Science Tower, Marconistraat 16 3029

Nadere informatie

LOCATIES SMART ENERGY KENNIS STUDENTEN FTE IN 475 BEDRIJVEN HOOFDKANTOREN. Duitsland. Arnhems Buiten Europa. kiemt. Oost NV.

LOCATIES SMART ENERGY KENNIS STUDENTEN FTE IN 475 BEDRIJVEN HOOFDKANTOREN. Duitsland. Arnhems Buiten Europa. kiemt. Oost NV. NEW ENERGY Duitsland SUP Arnhems Buiten Europa 8.120 FTE IN 475 BEDRIJVEN LOCATIES China kiemt Oost NV Arnhem Centraal SMART ENERGY CLEAN HOOFDKANTOREN IPKW TenneT HAN IJsseloord 2 ACE (Automotive Centre

Nadere informatie

Oudeweg 91-95, 2031 CC Haarlem MAAK II

Oudeweg 91-95, 2031 CC Haarlem MAAK II Oudeweg 91-95, 2031 CC Haarlem MAAK II Deze informatie is met zorg samengesteld. Desondanks kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. HUURINFORMATIE BEDRIJFSRUIMTE Adres Object Oudeweg 91-95, 2031 CC

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

VDL Groep. Kracht door samenwerking. Heavy duty waterstoftoepassingen. Menno Kleingeld

VDL Groep. Kracht door samenwerking. Heavy duty waterstoftoepassingen. Menno Kleingeld VDL Groep Kracht door samenwerking Heavy duty waterstoftoepassingen Menno Kleingeld VDL Groep No-nonsens Nederlands familiebedrijf Met name gericht op de maakindustrie Wim van der Leegte: Boegbeeld Nederlandse

Nadere informatie

EVSmart B.V. Slimme laadinfrastructuur op maat

EVSmart B.V. Slimme laadinfrastructuur op maat EVSmart B.V. Slimme laadinfrastructuur op maat Slimme laadinfrastructuur op maat EVSmart maakt slimme laadinfrastructuur op maat. De opbouw van onze laadinfrastructuur is gericht op vormvrijheid van de

Nadere informatie

BusVision. Is Nederland klaar voor elektrisch busvervoer? Nico van Egmond 15 april 2014

BusVision. Is Nederland klaar voor elektrisch busvervoer? Nico van Egmond 15 april 2014 BusVision Is Nederland klaar voor elektrisch busvervoer? Nico van Egmond 15 april 2014 Wie is Alliander, Liandon, Alliander Mobility Services De rol van Alliander Opportunity Laden Laadmethoden Opportunity

Nadere informatie

Jaarbeurs van de toekomst

Jaarbeurs van de toekomst Jaarbeurs van de toekomst Herontwikkeling Jaarbeursterrein De herontwikkeling van het Jaarbeursterrein is in 2015 gestart en zal doorlopen tot minimaal 2026. Belangrijk uitgangspunt is dat Jaarbeurs haar

Nadere informatie

BELANG VAN EEN OFFSHORE WIND THUISMARKT

BELANG VAN EEN OFFSHORE WIND THUISMARKT BELANG VAN EEN OFFSHORE WIND THUISMARKT Uitkomsten van de studie uitgevoerd voor TKI Wind op zee INHOUD PRESENTATIE 1. Innovatie Contract TKI WOZ 2. Opdracht TKI 3. Aanpak onderzoek 4. Uitkomsten 5. Conclusies

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

Centrumplan Groen Doorwerth. een burgervisie van betrokken bewoners

Centrumplan Groen Doorwerth. een burgervisie van betrokken bewoners Centrumplan Groen Doorwerth een burgervisie van betrokken bewoners Wie wij zijn: Cees Kwakernaak Jan den Ouden Egbert Jaap Mooiweer Piet Warmerdam Frank Fähnrich Wij zijn een kleine groep betrokken bewoners

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

U zoekt tijdelijke woonruimte?

U zoekt tijdelijke woonruimte? U zoekt tijdelijke woonruimte? Wij bieden de oplossing! Een tijdelijke woning, tijdens nieuwbouw of verbouwing. G&G Unitservices is gespecialiseerd in tijdelijke en semi-permanente nieuwe en gebruikte

Nadere informatie

Solar Solutions. Peter Verlinden & Mathijs Leffers - 15 april 2015

Solar Solutions. Peter Verlinden & Mathijs Leffers - 15 april 2015 Solar Solutions Peter Verlinden & Mathijs Leffers - 15 april 2015 1 Wie is Rexel Bewuste woningen Commerciële ondersteuning 2 Wie is Rexel 3 Wereldwijd actief P. 4 Meer dan 100 jaar ervaring in Nederland

Nadere informatie

WIJ WENSEN U EEN INSPIRERENDE DAG!

WIJ WENSEN U EEN INSPIRERENDE DAG! WIJ WENSEN U EEN INSPIRERENDE DAG! WELKOM DOOR MODERATOR TOM VAN T HEK PROJECTTEAM FERDINAND WIEMAN Marke'ngmanager Projectmanager Congres MARLEEN MENKEN Eventmanager MEDEDELINGEN MEDIAPLAZA- SUPERNOVA-

Nadere informatie

Nieuwbouw Daalimpex. Casestudie

Nieuwbouw Daalimpex. Casestudie Nieuwbouw Daalimpex Casestudie 2 Inhoud GEBOUWINFORMATIE... 3 INNOVATIE EN MILIEUVRIENDELIJKE ONTWERPMAATREGELEN... 4 MILIEU-IMPACT REDUCTIE BOUWPLAATS:... 4 BREEAM-NL ASPECTEN:... 4 3 Gebouwinformatie

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl Tatelaar Zevenaar Project: Herstructurering bedrijventerrein Tatelaar, Zevenaar (32 ha) tot een consumentgericht bedrijventerrein. Opdracht: Ontwikkelen van masterplan voor herprofilering en revitalisering

Nadere informatie