energy business park arnhems buiten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "energy business park arnhems buiten"

Transcriptie

1 energy business park

2 energy business park Arnhems Buiten huisvest al jaren een aantal van de belangrijkste en meest innovatieve bedrijven op het gebied van energie en milieutechnologie. Bedrijven als KEMA, TenneT, DEKRA en NRG zijn grote spelers in de energiesector en zij bepalen al sinds jaar en dag het gezicht van dit business park. Er vinden veel bijeenkomsten rondom de energiesector op Arnhems Buiten plaats. Zoals in 2011 de stadsconferentie rondom het convenant energy made in [Arnhem]. Deze heeft als doel de energie in de stad te mobiliseren om samen het verschil te maken op het thema energie. De komende jaren zal Arnhems Buiten zijn positie als centrum van energie verder gaan versterken: door nieuwe partijen uit de energiesector aan te trekken, kennisuitwisseling te faciliteren en innovatie in de sector te stimuleren. Arnhems Buiten wil zich niet alleen op regionaal, maar ook op bovenregionaal en (inter)nationaal niveau onderscheiden als drijver van innovatie in energie en milieutechnologie.

3 Arnhems Buiten, centrum van energie

4 toekomst TCN is sinds 2005 de trotse eigenaar van Arnhems Buiten. Met respect voor het verleden bouwen aan de toekomst; dat doen we samen op Arnhems Buiten. Als (her)ontwikkelaar heeft TCN al bijna twintig jaar ervaring met het ontwikkelen, herontwikkelen en beheren van nieuw en bestaand vastgoed. Dat doen we bijvoorbeeld met kantoren, maar ook met scholen en natuurlijk met business parks.

5 Twee andere succesvolle TCN projecten: de Atoomclub en het Media Park Het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk het Media Park in Hilversum, een business park van ruim 50 hectare dat TCN sinds 2003 in eigendom heeft en dat we ontwikkelen, herontwikkelen en beheren. Wij behandelen onze projecten met respect; we behouden wat we kunnen en verbeteren waar dat mogelijk is. Diezelfde opgave hebben we op Arnhems Buiten. Bouwen aan de toekomst

6 behoud en (her)ontwikkeling Arnhems Buiten is een voormalig landgoed, prachtig gelegen op de grens van stuwwal en rivier, waarop met respect voor historie en natuur een business park is aangelegd dat uniek is in Nederland. Het park is van een uitzonderlijke schoonheid vol monumenten, kunst, zeldzame bomen en gazons en biedt een fantastische (werk)omgeving voor huurders en bezoekers. Ontwikkeling van nieuwbouw is mogelijk, maar vindt pas na zorgvuldige afweging plaats. Op dit moment wordt op het park het nieuwe hoofdkantoor van TenneT, het Mariendaal Center of Excellence, gerealiseerd. Wij willen bij de ontwikkeling en herontwikkeling van het business park de historische en vaak spraakmakende architectuur zoveel mogelijk bewaren. Ook het oorspronkelijke landschapsplan blijft behouden. Slechts 10 procent van de ruim 50 hectare grond op het park is bebouwd en deze lage bebouwingsdichtheid zal gehandhaafd blijven.

7 duurzame gebiedsontwikkeling maar ook een prettige werkomgeving met veel faciliteiten... Ook zorgen we voor een zo prettig mogelijke omgeving voor huurders en bezoekers. Op Arnhems Buiten willen we dat de bedrijven en organisaties die er gevestigd zijn het goed hebben. Ook dat is energie. Dat betekent dat we met en voor u evenementen kunnen organiseren en faciliteren. En dat we er voor zorgen dat Arnhems Buiten een echt park blijft waar het prettig verblijven is. Naast kantoorfuncties wil TCN bepaalde publieksfuncties op het park een plek geven, waardoor het werkplezier op Arnhems Buiten nog meer wordt vergroot. Op dit moment zijn er mooie vergaderruimtes, een kinderdagverblijf, tennisbaan en een horecapaviljoen op het business park gevestigd. Mogelijk komen daar in de toekomst nog een fitness/health voorziening en een hotelfunctie bij.

8 duurzaam park management Arnhems Buiten heeft een eigen park management organisatie. Die zorgt voor onderhoud van de vele monumentale panden in het park, maar ook voor onderhoud van het park zelf en de gedeelde voorzieningen op het park, zoals de wegen, terreininventaris en de beveiliging. En natuurlijk het onderhoud van de gebouwen en de installaties in deze gebouwen. Arnhems Buiten is een open business park met eigen park management, onderhoud en beveiliging.

9 Uitgangspunt hierbij is het ontzorgen van onze huurders, zodat zij optimaal van de groene (werk)omgeving kunnen genieten en zich op hun core business kunnen richten. Huurders op Arnhems Buiten betalen alleen voor wat ze werkelijk afnemen. Behalve de standaard diensten kan een aantal extra diensten afgenomen worden, zoals glasbewassing of de beveiliging van het pand. Ook afvalmanagement is een belangrijk onderdeel van de duurzame ontwikkeling van het gebied. Op Arnhems Buiten betalen de organisaties alleen voor afval dat daadwerkelijk wordt afgevoerd. Deze manier van afvalmanagement is er op gericht organisaties bewust te maken van hun verbruik en ze te stimuleren het verbruik terug te dringen.

10 proeftuin voor energie innovaties

11 innovatie, energie en milieutechnologie Arnhems Buiten noemt zichzelf niet voor niets energy business park. Niet alleen huisvest het park een aantal van de meest vooruitstrevende organisaties uit de energiesector, ook op het gebied van innovatie in energieen milieutechnologie gebeurt er veel op Arnhems Buiten. Zo onderzoeken we in samenwerking met de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en Stichting kiemt de mogelijkheden om de testfaciliteiten die op Arnhems Buiten maar ook op andere plekken in Arnhem aanwezig zijn, open te stellen voor meerdere bedrijven. Ook zijn wij één van de partners van de HAN in een nieuwe studie die zich richt op energie innovaties vanuit een multidisciplinaire opzet.

12 kennisplatform Arnhems Buiten is niet zomaar een verzameling bedrijven, het is een platform. Dat betekent dat wij de organisaties die gevestigd zijn op het business park ondersteunen in hun groei, dat we kennisuitwisseling faciliteren en regisseren en dat we actief op zoek gaan naar partijen die de profilering van het park als centrum van energie verder kunnen versterken. De samenwerking met kiemt is hier een voorbeeld van. kiemt (kennis en innovatie in Energie- en MilieuTechnologie) is een netwerk van ongeveer 200 EMT-gerelateerde bedrijven, overheden en kennis- instellingen in Oost-Nederland. TCN is actief participant van kiemt en biedt op Arnhems Buiten de ruimte om kansrijke innovaties en nieuwe levensvatbare initiatieven in de regio te scouten, screenen en ontwikkelen.

13 kennisuitwisseling vergroot innovatiekracht Ook studenten participeren hierbij actief. Samen met studenten van TU Delft onderzoeken wij bijvoorbeeld de herontwikkelingsmogelijkheden van verschillende gebouwen op Arnhems Buiten. Eén van de doelstellingen is om in één van de oude gebouwen een (zakelijk) hotel te ontwikkelen. Verder ontwikkelen wij momenteel samen met een aantal partijen op het park een Energy Club, een clubhuis waar kleinere bedrijven uit de energiesector elkaar ontmoeten en waar ze tegen flexibele voorwaarden werk- en vergaderruimte kunnen huren. Kennisdeling, kennisoverdracht en samenwerken staan hierbij centraal. Dat Arnhems Buiten partijen uit de sector en de regio samenbrengt blijkt ook uit de ondertekening van het convenant Energie made in [Arnhem]. In 2011 tekenden zo n 80 bedrijven, organisaties en instellingen, waaronder TCN het convenant op Arnhems Buiten. Doel van dit convenant is om afspraken vast te leggen over een gezamenlijke aanpak van succesvolle initiatieven op het terrein van energie, nieuwe bedrijvigheid en duurzaamheid voor de stad Arnhem.

14 A50 A12 utrecht A50 A12 E35 N785 rozendaal N224 N225 INGANG oosterbeek INGANG velp arnhem centrum BUSHALTE Arnhems Buiten ligt net buiten het centrum van Arnhem en is goed bereikbaar, zowel met openbaar vervoer als met de auto. Vanaf het Centraal Station vertrekt elke 10 minuten een bus die stopt bij de hoofdingang van Arnhems Buiten. emmerich (d) nijmegen N784 INGANG Arnhem M04 A325 N325 M05 B52 MARIENDAAL B54 B18 B31 B13 B48 B06 B17 B30 B09 B02 B01 B33 B42M05 B44 tse we B40 g B15 MARIENDAAL B52 B16 B20 B08 Utrechtseweg B18 B31 B12 B04 B14 B48 B06 Utrechtseweg B11 B05 B38 B17 B30 B09 B02 B33 B01 H01 B42 Utr B46 tse we B40 g H34 H29 Nij me gen H33 H34 H12 H15 H40 Expeditie ingang H41H42 H43 H21 H31A R43 H33 H23 H29 H34 H15 H25 R11 R24 H16 Expeditie ingang g we ek be ijp Sl H30 H34 R9 Ro sa nd ep nisveld R12 R32 ROSANDE R14 R10R25 r we g Ro R14 sa nd ep ol R27 R23 R26 R20 R22 de R25 R15 R18 r R17 Tennisveld R45 R27 R23 R30 R26 R20 R22 R11 R32 R21 R24 R19 ROSANDE R17 R12 ek be jp de Water Wandelpaden R44 R43 R21 R19 Ontwikkelgebied Parkeerplaatsen R40 R42 R15 R18 Sli ol LegendaTen Gebouwen eg ksew Klin R30 R10H12 H11 H13 H20 Wandelpaden Kli R45 ee gelb R9 H32 Parkeerplaatsen eg sew eek lb nge R44 H16 H44 Hesweg H31 R40 H01 R42 H23 H25 Gebouwen weg eekse gelb Klin H11 H13 H20 Legenda Bushalte business park Arnhem Hesweg H21 H31A eg ew eks lbe nge Kli Utrechtseweg H41H42 H43 DE HES H31 DEN BRINK B44 ech H44 H40 B50 B54 B13 B07 DE HES B32 B22 B19 JN ech DEN BRINK B46 RI Middellaan Utr Arnhem M04 Ingang Ontwikkelgebied Spoor Water IngPa angrkeren all JN Utrecht alstraat B04 B38 RI rechtseweg B11 B05 Diepend B08 B14 B12 B07 B50 dalstra B16 B20 Diepen B15 B32 B22 B19 at locatie en bereikbaarheid nijmegen een toegestaan op de daarvoor bestemd e plaatsen Spoor Op par is de wegenver Parkeren alleons en toegesktaa keerswet n op de vantem daarvoor bes toe depas plasin atsegn Op ons park is de wegenverkeerswe t van toepassing

15 Nieuwsgierig? Kijk op te huur Arnhems Buiten ondergaat een metamorfose. Veel van de historische gebouwen zullen worden gerenoveerd als onderdeel van de duurzame gebiedsontwikkeling die we op dit business park willen bewerkstellingen. Bij deze renovaties worden de historische architectuur en monumentale elementen gespaard, en zorgen wij voor een verduurzaming van de gebouwen. Monumentaal of nieuwbouw Op Arnhems Buiten zijn diverse kantoor- en bedrijfsruimten te huur. Bedrijven kunnen zich vestigen in één van de vele monumentale panden, maar ook nieuwbouw in deze fantastische parkachtige omgeving behoort tot de mogelijkheden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, kijk dan op voor een overzicht van ons actuele aanbod.

16 neem contact met ons op Utrechtseweg AR ARNHEM Postbus ET ARNHEM T +31 (0) F +31 (0) E I foto s van o.a. Luc Verhees en Arthur-A.

Waar haalt u de energie vandaan?

Waar haalt u de energie vandaan? Waar haalt u de energie vandaan? De belevingswaarde van een gebouw wordt bepaald door de gebruikers, of ze zich er comfortabel voelen, of ze succesvol zijn in hun onderneming, maar vooral of het een plek

Nadere informatie

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven De economische route voor de regio Stedendriehoek 1In de regio Stedendriehoek is het prima wonen, recreëren en werken. De regionale economie is veelzijdig van aard.

Nadere informatie

Over Merin. Merin in cijfers 10-4-2014

Over Merin. Merin in cijfers 10-4-2014 Rob Lith Technical Director van Merin sinds Juli 2013 Verantwoordelijk voor de kwaliteit van de vastgoedportefeuille en de services Meer dan 28 jaar werkervaring bij PRC en ARCADIS in diverse functies,

Nadere informatie

Convenant Energie Made in Arnhem

Convenant Energie Made in Arnhem Convenant Energie Made in Arnhem Convenant pagina 1 Energie Made in Arnhem Partijen: De energiesector is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Arnhem. Met de specifiek in Arnhem 1. De gemeente Arnhem,

Nadere informatie

water noaberschap landgoederen ondernemend innovatiekracht landbouw papier natuur hout

water noaberschap landgoederen ondernemend innovatiekracht landbouw papier natuur hout noaberschap ondernemend water innovatiekracht papier landgoederen landbouw natuur hout i n n o v e r e n m e t o U d e Wa a r d e n C o n C e p t- t o e K o m s t v i s i e 2 0 3 0 brummen 5 maart 2013

Nadere informatie

pagina Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 onderwerp Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014

pagina Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 onderwerp Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 1 Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 Programmaplan Arnhem Energiestad 1 2011-2014 0.1 Visie De energiesector is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Arnhem. Met de specifiek in Arnhem aanwezige

Nadere informatie

Koersdocument Duurzame Energie Aanzet beleid duurzame energie 2012-2015

Koersdocument Duurzame Energie Aanzet beleid duurzame energie 2012-2015 Koersdocument Duurzame Energie Aanzet beleid duurzame energie 2012-2015 1 Voorwoord Voor u ligt het Koersdocument Duurzame Energie. Noord-Holland kiest onder het in 2011 aangetreden college van Gedeputeerde

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIE. Koersdocument Duurzame Energie. Beleid duurzame energie 2012-2015 DUURZA

DUURZAME ENERGIE. Koersdocument Duurzame Energie. Beleid duurzame energie 2012-2015 DUURZA DUURZAME ENERGIE Koersdocument Duurzame Energie Beleid duurzame energie 2012-2015 DUURZA 2 INHOUD CONTENTS 4 1 Energie & Economie in Noord-Holland 6 2 Governance en Financiën 6 2.1 Institutioneel kader

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

De regionale en de landelijke energienetbeheerders hebben een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening als topprioriteit.

De regionale en de landelijke energienetbeheerders hebben een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening als topprioriteit. De regionale en de landelijke energienetbeheerders hebben een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening als topprioriteit. Inleiding Werken aan het energienet van morgen Hoe moet de energievoorziening

Nadere informatie

INSPIRERENDE RUIMTE VOOR ONDERNEMENDE BEDRIJVEN

INSPIRERENDE RUIMTE VOOR ONDERNEMENDE BEDRIJVEN INSPIRERENDE RUIMTE VOOR ONDERNEMENDE BEDRIJVEN EEN GEBOUW, UNIEK VOOR ZIJN TIJD IN MATERIAAL EN VORM, EN VANUIT SOCIAAL OOGPUNT ZIJN TIJD VER VOORUIT A. ABOUTALEB, BURGEMEESTER ROTTERDAM IMPOSANT VAN

Nadere informatie

Januari 2014 Economische Zaken (Barbara Timmermans, Dionne Baaré) Datum. Auteurs. Versie

Januari 2014 Economische Zaken (Barbara Timmermans, Dionne Baaré) Datum. Auteurs. Versie Aanpak lege kantoren tweede fase Datum Auteurs Versie Januari 2014 Economische Zaken (Barbara Timmermans, Dionne Baaré) 2.0 Voorwoord Voor u ligt de nieuwe kantorenaanpak van de gemeente Nieuwegein. De

Nadere informatie

Het Helmondse kantorenbeleid

Het Helmondse kantorenbeleid Het Helmondse kantorenbeleid Op weg naar een nieuw evenwicht Afdeling Economie en Cultuur, mei 2013 Logo in Grijs: PA Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Kenmerken van de regionale en Helmondse kantorenmarkt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 2018

Verkiezingsprogramma 2014 2018 Verkiezingsprogramma 2014 2018 Altijd op zoek naar het beste voor alle Zwollenaren Inzet heeft geen zin als God je er niet bij helpt en ondersteunt. Thomas à Kempis Passie voor Zwolle. Dat is wat ons,

Nadere informatie

Onze initiatieven voor 2015. Jaarplan

Onze initiatieven voor 2015. Jaarplan Onze initiatieven voor 2015 Jaarplan Alliander Jaarplan 2015 Energie voor vandaag en morgen 2 Energie voor vandaag en morgen In onze moderne samenleving is energie overal noodzakelijk: thuis, op het werk

Nadere informatie

Driven to move the future 1

Driven to move the future 1 Driven to move the future 1 DRIVEN TO MOVE THE FUTURE Visie 2014-2018 2 Driven to move the future Driven to move the future 3 Technology, Talent & Traffic CONTENT 05 Introductie 33 08 The world s 39 13

Nadere informatie

CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL AMSTERDAM

CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL AMSTERDAM CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL AMSTERDAM CREATIVE VALLEY DE SCHINKEL INSPIRATIE sharing is the concept Mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig; het contact, de interactie, de inspiratie, de bewondering.

Nadere informatie

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 December 2014 Inhoud Inleiding... 5 Doelstelling... 5 Opbouw van het plan... 6 Scope... 7 1 Ontwikkeling van het energieverbruik

Nadere informatie

LEIDEN BIO SCIENCE PARK

LEIDEN BIO SCIENCE PARK LEIDEN BIO SCIENCE PARK Key to discovery Nederlands PROFIEL HOLLANDSE CAMPUS ONTSTAAN TOEKOMST kenmerken, gebouwen, ligging, indeling, concept geschiedenis, beroemde geleerden, groei, uitbreiding, visie

Nadere informatie

OVERIJSSEL IS EEN WERKPLAATS OUDE GEBOUWEN IN HET OVERIJS- SELS LANDSCHAP

OVERIJSSEL IS EEN WERKPLAATS OUDE GEBOUWEN IN HET OVERIJS- SELS LANDSCHAP OVERIJSSEL IS EEN WERKPLAATS OUDE GEBOUWEN IN HET OVERIJS- SELS LANDSCHAP KERN VAN HET ADVIES Oude gebouwen bepalen mede de schoonheid van Overijssel. Het is zaak om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed.

Nadere informatie

innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap water landgoederen innovatiekracht ondernemend landbouw papier natuur hout

innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap water landgoederen innovatiekracht ondernemend landbouw papier natuur hout innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap ondernemend innovatiekracht water landgoederen landbouw 1 papier natuur hout brummen 25 juni 2013 int.13.0925 inleiding Deze toekomstvisie zet

Nadere informatie

Innovatie, retrofit en toekomstwaarde Concurrerende gebiedsontwikkeling door duurzaamheid Linda van Hilten, Jurgen van der Heijden (AT Osborne)

Innovatie, retrofit en toekomstwaarde Concurrerende gebiedsontwikkeling door duurzaamheid Linda van Hilten, Jurgen van der Heijden (AT Osborne) (Gepubliceerd als: Jurgen van der Heijden, Linda van Hilten (2015), Innovatie, retrofit en toekomstwaarde, Concurrerende gebiedsontwikkeling door duurzaamheid, p. 67-74 in: Geiske Bouma, Elke Vanempten

Nadere informatie

2014-2018 COALITIEAKKOORD 2014-2018 SP-GROENLINKS-PVDA-DE NIJMEEGSE FRACTIE

2014-2018 COALITIEAKKOORD 2014-2018 SP-GROENLINKS-PVDA-DE NIJMEEGSE FRACTIE 2014-2018 COALITIEAKKOORD 2014-2018 SP-GROENLINKS-PVDA-DE NIJMEEGSE FRACTIE gesteund door vsp Samen voor Nijmegen: sociaal, duurzaam en ondernemend COALITIEAKKOORD 2014-2018 SP-GROENLINKS-PVDA-DE NIJMEEGSE

Nadere informatie

Conversie en hergebruik The Corridor

Conversie en hergebruik The Corridor Conversie en hergebruik The Corridor Auteurs: A. Dullaert, N. van Spronsen, W. Steunenberg en M. Waanders Opdrachtgever: Gemeente Enschede in samenwerking met Stichting Pioneering Kader: Minor Regie Stedelijke

Nadere informatie

Onze initiatieven voor 2014. Jaarplan

Onze initiatieven voor 2014. Jaarplan Onze initiatieven voor 2014 Jaarplan 2 Alliander Jaarplan 2014 Voorwoord inhoudsopgave > De energievoorziening van morgen Als netwerkbedrijf hebben wij een belangrijke maatschappelijke taak. Wij zorgen

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Actiepunten voor een sterke l kale groeiagenda

Actiepunten voor een sterke l kale groeiagenda GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 Actiepunten voor een sterke l kale groeiagenda AANBEVELINGEN AAN POLITIEKE PARTIJEN IN DE ZEVEN GEMEENTEN IN DE REGIO STEDENDRIEHOEK 1 Geachte (kandidaat) leden van de gemeenteraden

Nadere informatie

ENERGY INNOVATION PARK Alkmaar - Nederland

ENERGY INNOVATION PARK Alkmaar - Nederland Alkmaar - Nederland Alkmaar - Nederland PARK Ruimte voor innovatie en groei Uw bedrijf tussen nationale en internationale spelers uit de energiebranche met kavelmogelijkheden tussen de 2.000 en 27.000

Nadere informatie

De Hoef weer op één!

De Hoef weer op één! De Hoef weer op één! De Hoef weer op één! 2 De Hoef weer op één! Eindconcept, 15 maart 2011 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Waarom een visie op De Hoef ontwikkelen?...5 Hoofdstuk 2: Vijf speerpunten...7 Hoofdstuk

Nadere informatie

De ideale werkplek voor de ondernemer

De ideale werkplek voor de ondernemer De ideale werkplek voor de ondernemer Bedrijfshuisvesting van innovatieve startende bedrijven in de Westas Schiphol, 12 juni 2014 Ruth Engels De ideale werkplek voor de ondernemer Bedrijfshuisvesting

Nadere informatie