Aanpak stimuleren ondernemerschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpak stimuleren ondernemerschap"

Transcriptie

1 1 Collegenota bij Raadsinformatiebrief stimuleren ondernemerschap.docx Aan burgemeester en wethouders Zaaknummer Portefeuillehouder(s) Ron König Cluster Beleid en Regie Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Michelle van Amerongen Datum in college 13 juni 2017 Telefoonnummer Datum fataal n.v.t. ONDERWERP: Aanpak stimuleren ondernemerschap Voorstel 1. De raad door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over hoe we ondernemerschap stimuleren. Inleiding In de Economische Koers van de gemeente Arnhem, alsmede in de regionale investeringsagenda Arnhem- Nijmegen zetten we in op het stimuleren van meer en beter ondernemerschap. Met als doel mensen aan het werk te houden en meer werk in Arnhem en in de regio te realiseren. Op 9 februari 2017 zijn door mevrouw Pape en de heer Combée schriftelijk vragen gesteld op grond van artikel 44 van het Reglement van Orde voor de politieke maandag van de gemeente Arnhem over het startersklimaat in Arnhem. In de beantwoording van deze vragen is aangegeven de gemeenteraad op een later moment nader te informeren over de aanpak/acties op het gebied van starters, start-ups en scale-ups. Beoogd effect 1. Mensen aan het werk te houden en meer werk in Arnhem en in de regio te realiseren. 2. De gemeenteraad te informeren over de aanpak/acties op het gebied van het stimuleren van ondernemerschap. Argumenten 2.1 De raadsinformatiebrief is een vervolg op de toezegging die is gedaan in de beantwoording van art 44 vragen over het startersklimaat in Arnhem (d.d. 14 maart 2017) In de beantwoording van de art 44 vragen over het startersklimaat in Arnhem van 14 maart jl. heeft het college de raad toegezegd de raad op een later moment te informeren over de doelen en aanpak/acties op het gebied van starters, start-ups en scale-ups. Bijgevoegde raadsinformatiebrief geeft hieraan uitvoering.

2 Kanttekeningen Niet van toepassing. Financiën Activiteiten worden in 2017 binnen het beschikbare economisch budget uitgevoerd. Uitvoering In het ondersteunen van starters, start-ups en scale-ups zijn veel partijen actief. Het ecosysteem wordt gevormd door enerzijds (vaak jonge) ondernemers en anderzijds de zogenaamde 'feeders'. De feeders zijn de investeerders, kennisinstellingen, overheden en incubators, bestaande bedrijven en ondersteuners. Door partijen (landelijk, regionaal en lokaal) wordt een breed scala aan diverse ondersteuningsprogramma's en projecten beschikbaar gesteld. Insteek van de programma's is generiek of sectoraal. Bij de start ups en scale ups is behoefte aan verbinding van de verschillende initiatieven en partijen. Ook is er behoefte aan betere en duidelijke ontsluiting van de beschikbare informatie. Wij willen hierop inzetten en ruimte en support geven aan anderen. Gemeente Arnhem heeft een faciliterende rol, partijen in de stad pakken de uitvoering op. We gebruiken 2017 om samen met partijen in de stad en regio concrete activiteiten uit te voeren en tegelijkertijd - samen met hen - toe te werken naar een robuuste en gestructureerde aanpak van het onderwerp voor de langere termijn. Door dit samen te doen en tussentijds te evalueren kan tijdig worden bijgesteld en de koers worden aangepast. Focus van de aanpak: Vanwege de grotere economische betekenis richt de aanpak zich vooral op de start-ups en scale-ups. De starter wordt door de gemeente, vanuit de ondernemersdienstverlening, en door andere partners (o.a. Kamer van Koophandel) ondersteund. Inhoudelijke focus ligt op de sector energy. We sluiten hiermee aan bij de Economische Koers van gemeente Arnhem. De creatieve component is echter van cruciaal belang bij vele innovaties. De aanwezigheid van deze creatieve economie in Arnhem is groot en de combinatie van de sector energy met de creatieve economie geeft de ingrediënten om tot succesvolle start-ups en/of scale-ups te komen. Juist op dit onderwerp heeft samenwerking op regionaal niveau toegevoegde waarde. Denk alleen al aan de mogelijkheden voor schaalvergroting en het vinden van proeftuinen. Focus dus op zowel Arnhemse insteek maar ook op nauwere samenwerking met de regio op dit onderwerp (o.a. Nijmegen, Duiven, Rheden, Renkum, Lingewaard, Overbetuwe) en provincie Gelderland. Activiteiten 2017 Lokale activiteiten: Een kick-off bijeenkomst met (lokale) stakeholders: o.a. Rabobank (om mede uitvoering te geven en aan te sluiten bij "Arnhem Connect"), Start-up Arnhem, Kamer van Koophandel, een aantal broedplaatsen en de Innovatiefabriek. Om na te gaan wie wat het beste kan doen en oppakken en wie wat gaat doen. En hoe community of practice kan worden gestart.

3 In samenwerking met partners ondersteunen van de ontwikkeling van een digitaal platform, waarop voor start-ups en scale-ups benodigde informatie wordt ontsloten. Regionale activiteiten: Starten met bijeenkomst met (regionale) stakeholders: o.a. starters, kennisinstellingen, broedplaatsen en financierders. Om na te gaan wie wat het beste kan doen en oppakken. Het opzetten van een activiteitenagenda waar we regionale bijeenkomsten (laten) organiseren. Communicatie De communicatie met het externe netwerk wordt gestart met de organisatie van de kick-off bijeenkomst. Bijlagen Stukken voor college - Raadsinformatiebrief stimuleren ondernemerschap - Beantwoording artikel 44 vragen over het startersklimaat in Arnhem van 14 maart Artikel 44 vragen van de VVD fractie over het startersklimaat in Arnhem van 9 februari 2017 Ter inzage stukken voor college n.v.t. Stukken voor gemeenteraad - Raadsinformatiebrief stimuleren ondernemerschap - Beantwoording artikel 44 vragen over het startersklimaat in Arnhem van 14 maart Artikel 44 vragen van de VVD fractie over het startersklimaat in Arnhem van 9 februari 2017 Ter inzage stukken voor gemeenteraad n.v.t.

4 1 Raadsinformatiebrief aanpak ondernemerschap AANGEPAST.docx Aan de gemeenteraad Datum : 13 juni 2017 Zaaknummer : Contactpersoon : Michelle van Amerongen Telefoonnummer : Onderwerp: Aanpak ondernemerschap (start-ups en scale-ups) Geachte voorzitter en leden, Hierbij informeren wij u over hoe we ondernemerschap stimuleren, zoals toegezegd in de beantwoording van de artikel 44 vraag van de fractie van de VVD over het startersklimaat in Arnhem (d.d. 14 maart 2017). Inleiding Het stimuleren van innovatie en bedrijfsontwikkeling bij bestaande snelgroeiende ondernemingen (scaleups) en het beter benutten van het potentieel van innovatieve starters (start-ups) versterkt het vestigingsklimaat. Ook zorgt het voor economische groei en een toename van de werkgelegenheid. In onze eigen Economische Koers alsmede in de regionale investeringsagenda van het stedelijk netwerk Arnhem-Nijmegen zetten we in op het stimuleren van meer en beter ondernemerschap. Met als doel mensen aan het werk te houden en meer werk in Arnhem en in de regio te realiseren. De afgelopen jaren hebben we in diverse succesvolle programma's geparticipeerd en verschillende projecten op dit gebied ondersteund. Voorbeelden hiervan zijn: Gelderland Valoriseert, cleantech incubator Greenhouse, de Mode incubator, Centrum voor Jong Ondernemerschap (tegenwoordig Startup Arnhem) en Ik Start Smart. Aanleiding om onze inzet en rol op dit onderwerp nu aan te scherpen is dat een aantal van bovengenoemde programma's en initiatieven afloopt, partijen in de stad ontwikkelvraagstukken op dit onderwerp signaleren én de eigen wens om zowel lokaal als regionaal nadrukkelijker op start-ups en scale-ups in te zetten. Huidig ecosysteem voor starters, start-ups en scale-ups Definities Wanneer we het over starters hebben gaat het over alle startende bedrijven (die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel). Een subcategorie zijn startende bedrijven met een schaalbaar en vernieuwend businessmodel waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe of opkomende technologie (eigenlijk groeipotentieel). Deze bedrijven worden start-ups genoemd. Een bedrijf is een scale-up als het een jaarlijkse groei in omzet en/of werkgelegenheid genereert van 20% over een periode van drie jaar.

5 Datum: 13 juni 2017 Zaaknummer: Pagina: 2 Daarbij moet het bedrijf aan het begin van de driejarige periode een omzet hebben van minstens 5 mln. of 10 medewerkers of meer. Het ecosysteem In het ondersteunen van starters, start-ups en scale-ups zijn veel partijen actief. Het ecosysteem wordt gevormd door enerzijds (vaak jonge) ondernemers en anderzijds de zogenaamde 'feeders'. De feeders zijn de investeerders, kennisinstellingen, overheden en incubators, bestaande bedrijven en ondersteuners. Hieronder een overzicht van partijen die het Arnhemse ecosysteem vormen. Door partijen (landelijk, regionaal en lokaal) wordt een breed scala aan diverse ondersteuningsprogramma's en projecten beschikbaar gesteld. Insteek van de programma's is generiek of sectoraal. Hieronder een overzicht van regionale en lokale projecten en ondersteuningsprogramma's waarbij gemeente Arnhem betrokken is (geweest).

6 Datum: 13 juni 2017 Zaaknummer: Pagina: 3 Programma/project Bestemd voor Status Ik Start Smart Starter Afgelopen (krijgt een vervolg) Generation-E Start up Energie Loopt Gelderland Valoriseert > Startup Accelerator Gelderland Greenhouse Fonds creatieve industrie Ondersteunen totstandkoming broedplaats Coehoorn Centraal Scale-up in Energie, chemie en creatieve industrie Start up energie- en milieutechnologie Starter, start up of scale up creatieve industrie Starter, Start up en Scale up Loopt Loopt Loopt Loopt 155-help-een-bedrijf Starter, Start Up en Scale up Loopt Mode Incubator Bureau Zelfstandigen Start Up en Scale op creatieve industrie Starters (komende uit de bijstand) Afgerond in 2015 Loopt Aanpak start-ups en scale-ups Om scherper te krijgen waaraan in (regio) Arnhem op dit moment behoefte is, heeft gemeente Arnhem een quickscan 1 op dit onderwerp laten uitvoeren en hebben gesprekken met de belangrijkste stakeholders plaatsgevonden. Op basis van de quickscan en de gesprekken kan geconcludeerd worden dat er vooral behoefte is aan verbinding van de verschillende initiatieven en partijen. Ook is er behoefte aan betere en duidelijke ontsluiting van de beschikbare informatie. Gemeente Arnhem heeft een faciliterende rol, partijen in de stad pakken de uitvoering op. We gebruiken 2017 om samen met partijen in de stad en regio concrete activiteiten uit te voeren en tegelijkertijd - samen met hen - toe te werken naar een robuuste en gestructureerde aanpak van het onderwerp voor de langere termijn. Duidelijk moet worden wat aanvullend nodig is om start ups en scale ups beter te faciliteren. Te denken valt aan mogelijkheden voor o.a. financiering, schaalvergroting of andere instrumenten die daarvoor kunnen worden ingezet. Door dit samen te doen en tussentijds te evalueren kan tijdig worden bijgesteld en de koers worden aangepast. Focus van de aanpak: Vanwege de grotere economische betekenis richt de aanpak zich vooral op de start-ups en scale-ups. De starter wordt door de gemeente, vanuit de ondernemersdienstverlening, en door andere partners (o.a. Kamer van Koophandel) ondersteund. Inhoudelijke focus ligt op de sector energy. We sluiten hiermee aan bij de Economische Koers van gemeente Arnhem. De creatieve component is echter van cruciaal belang bij vele innovaties. 1 Quick scan ecosysteem starters en innovatie in Arnhem, Christiaan Holland (2016)

7 Datum: 13 juni 2017 Zaaknummer: Pagina: 4 De aanwezigheid van deze creatieve economie in Arnhem is groot en de combinatie van de sector energy met de creatieve economie geeft de ingrediënten om tot succesvolle start-ups en/of scale-ups te komen. Juist op dit onderwerp heeft samenwerking op regionaal niveau toegevoegde waarde. Denk alleen al aan de mogelijkheden voor schaalvergroting en het vinden van proeftuinen. Focus dus op zowel Arnhemse insteek maar ook inzetten op nauwere samenwerking met de regio op dit onderwerp (o.a. Nijmegen, Duiven, Rheden, Renkum, Lingewaard, Overbetuwe) en provincie Gelderland. Activiteiten 2017 Lokale activiteiten: Een kick-off bijeenkomst organiseren met (lokale) stakeholders: o.a. Rabobank (om mede uitvoering te geven en aan te sluiten bij "Arnhem Connect 2 "), Start-up Arnhem, Kamer van Koophandel, een aantal broedplaatsen en de Innovatiefabriek. Om na te gaan wie wat het beste kan oppakken en uitvoeren. En hoe community of practice kan worden gestart. In samenwerking met partners ondersteunen van de ontwikkeling van een digitaal platform, waarop voor start-ups en scale-ups benodigde informatie wordt ontsloten. Regionale activiteiten: Starten met bijeenkomst met (regionale) stakeholders: o.a. starters, kennisinstellingen, broedplaatsen en financierders. Om op procesniveau na te gaan wie wat het beste kan doen en oppakken. Het opzetten van een activiteitenagenda waar we regionale bijeenkomsten (laten) organiseren; Activiteiten worden in 2017 binnen het beschikbare budget uitgevoerd. Communicatie De communicatie met het externe netwerk wordt gestart met de organisatie van de kick-off bijeenkomst. Hoogachtend het college van burgemeester en wethouders van Arnhem, de secretaris, de burgemeester, Bijlagen: - Beantwoording artikel 44 vragen over het startersklimaat in Arnhem van 14 maart Artikel 44 vragen van de VVD fractie over het startersklimaat in Arnhem van 9 februari Arnhem Connect- samen sterk voor de regio - Rabobank (2017)

8 Aan de leden van de raad Datum : 14 maart 2017 Zaaknummer : Contactpersoon : Ingelien Kroodsma Telefoonnummer : (026) Onderwerp : Schriftelijke vragen art. 44 Rvo inzake het startersklimaat in Arnhem Geachte voorzitter en leden, Mevrouw Pape en de heer Combée van VVD Arnhem hebben ons op 10 februari 2017 schriftelijk vragen gesteld op grond van artikel 44 van het Reglement van Orde voor de politieke maandag van de gemeente Arnhem 2014 over het startersklimaat in Arnhem. Onderstaand vindt u de integrale tekst van de vragen. Banen ontstaan niet zomaar. Ze worden gecreëerd door ondernemers, die het lef hebben om werk te maken van hun idee. Veelbelovende start-ups, die in de toekomst heel veel mensen een baan kunnen bezorgen leveren daar een grote bijdrage aan. Als zij de ruimte krijgen, gaat het beter met ons allemaal. Zowel de gemeente als de provincie hebben verschillende programma s om het starten van een bedrijf zo laagdrempelig mogelijk te maken. Echter blijkt uit onderzoek dat Christiaan Holland van de innovatiefabriek in opdracht van de gemeente deed en uit gesprekken die wij met ondernemers gevoerd hebben, dat krachten nog onvoldoende gebundeld worden en dat de startende ondernemer nog vaak zoekende is. Er is behoefte aan meer overzicht en structuur; welke faciliteiten zijn er voor start ups, welke wet en regelgeving is van belang en waar kunnen ondernemers terecht. De Arnhemse economische agenda geeft aan de komende jaren de aandacht te versterken naar innovatieve kracht en ondernemerschap voor start ups en spin offs. Er zijn veel initiatieven gestart, maar ook veel alweer gestopt (zoals Ik start smart, EFRO innovatie vouchers, de innovatievouchers van de RCT's en de valkey-bureau's). Sinds 2003 is het aantal startende ondernemers in Arnhem toegenomen en sinds 2004 is deze groei zelfs sneller dan gemiddeld in Nederland. Het aantal startende bedrijven blijft echter wel onder het gemiddelde in de grote steden. Kortom er gaat al veel goed, maar het moet nog beter. Daarom heeft VVD Arnhem de volgende vragen:

9 Datum: 14 maart 2017 Zaaknummer: Pagina: 2 - Welke doelstellingen heeft het college voor Arnhem geformuleerd voor de komende jaren op het gebied van start ups, hoe maken we Arnhem klaar voor de volgende stap? - In hoeverre is het aanbod voor start-ups voldoende afgestemd op de vraag en in welke behoefte wordt nog niet voorzien? - Hoe pro-actief is de rol van de gemeente op dit moment? En welke ideeën zijn er om hier nog verbetering in aan te brengen? Ter beantwoording van deze vragen delen wij u het volgende mee. Het college deelt uw mening dat het stimuleren van innovatie en bedrijfsontwikkeling bij bestaande ondernemers (scale-ups) en het beter benutten van het potentieel van innovatieve starters (start-ups) het vestigingsklimaat versterkt. En dat dit zorgt voor economische groei en een toename van de werkgelegenheid. Zowel lokaal (Economische Koers Arnhem) als regionaal (Investeringsagenda Arnhem Nijmegen) hebben wij afgesproken om van dit onderwerp meer werk te maken. De afgelopen jaren hebben we in diverse succesvolle programma's geparticipeerd en verschillende projecten op dit gebied ondersteund. Voorbeelden hiervan zijn Gelderland Valoriseert, cleantech incubator Greenhouse, de Mode incubator, Centrum voor Jong Ondernemerschap (tegenwoordig Startup Arnhem) en Ik Start Smart. Het college is met de VVD-fractie van mening dat we, samen met andere daartoe geëigende partijen in stad en regio, nog meer kunnen betekenen om het ecosysteem van start-ups en scale-ups in Arnhem te versterken. Om hierin meer inzicht te krijgen, hebben we in 2016 een quick scan door de heer Holland laten uitvoeren. De resultaten van deze quick scan en ervaringen met (af)lopende programma's en projecten vormen input voor de concretisering van onze visie en aanpak met betrekking tot starters, start-ups en scaleups. Wij werken onze ambitie op dit gebied op dit moment uit in acties die er op gericht zijn start-ups en scale-ups te faciliteren. Daarbij bekijken we ook welke rol andere organisaties hierin kunnen nemen. 1. In mei 2017 informeren wij u graag over onze doelen en aanpak/acties op het gebied van starters, start-ups en scale-ups. Wij gebruiken de maanden maart en april om onze aanpak uit te werken 2. Een analyse van vraag en aanbod voor deze doelgroepen wordt in het kader van deze aanpak gemaakt. 3. De rol van gemeente Arnhem in het speelveld van starters, start-ups en scale-ups maakt eveneens onderdeel uit van deze aanpak.

10 Datum: 14 maart 2017 Zaaknummer: Pagina: 3 Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Arnhem, de secretaris, de burgemeester, cc: Raadsleden en fractievolgers d.m.v. het RIS.

11 1 Bijlage 2 Artikel 44 vragen van de VVD fractie over het startersklimaat in Arnhem van 9 februari 2017.docx Arnhem, 9 februari 2017 Betreft vragen ex-artikel 44 RVO: Startersklimaat Arnhem Geacht College, Banen ontstaan niet zomaar. Ze worden gecreëerd door ondernemers, die het lef hebben om werk te maken van hun idee. Veelbelovende start-ups, die in de toekomst heel veel mensen een baan kunnen bezorgen leveren daar een grote bijdrage aan. Als zij de ruimte krijgen, gaat het beter met ons allemaal. Zowel de gemeente als de provincie hebben verschillende programma s om het starten van een bedrijf zo laagdrempelig mogelijk te maken. Echter blijkt uit onderzoek dat Christiaan Holland van de innovatiefabriek in opdracht van de gemeente deed en uit gesprekken die wij met ondernemers gevoerd hebben, dat krachten nog onvoldoende gebundeld worden en dat de startende ondernemer nog vaak zoekende is. Er is behoefte aan meer overzicht en structuur; welke faciliteiten zijn er voor start ups, welke wet en regelgeving is van belang en waar kunnen ondernemers terecht. De Arnhemse economische agenda geeft aan de komende jaren de aandacht te versterken naar innovatieve kracht en ondernemerschap voor start ups en spin offs. Er zijn veel initiatieven gestart, maar ook veel alweer gestopt (zoals Ik start smart, EFRO innovatie vouchers, de innovatievouchers van de RCT's en de valkey-bureau's). Sinds 2003 is het aantal startende ondernemers in Arnhem toegenomen en sinds 2004 is deze groei zelfs sneller dan gemiddeld in Nederland. Het aantal startende bedrijven blijft echter wel onder het gemiddelde in de grote steden. Kortom er gaat al veel goed, maar het moet nog beter. Daarom heeft VVD Arnhem de volgende vragen: - Welke doelstellingen heeft het college voor Arnhem geformuleerd voor de komende jaren op het gebied van start ups, hoe maken we Arnhem klaar voor de volgende stap? - In hoeverre is het aanbod voor start-ups voldoende afgestemd op de vraag en in welke behoefte wordt nog niet voorzien? - Hoe pro-actief is de rol van de gemeente op dit moment? En welke ideeën zijn er om hier nog verbetering in aan te brengen? Steffenie Pape Leendert Combée VVD Arnhem

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer.

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer. Raadsplein Info/debat TaKzaal Datum 7 januari 2019 onderwerp portefeuillehouder René de Heer informant medeopstellers afdeling bijlagen Verantwoording inzet business connector Labs Sterkenburg, Marijke

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Onderwerp Bijdrage Project GO! Gelderland Onderneemt! Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Voor het eerst in zeven jaar stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven weer in Nederland

Voor het eerst in zeven jaar stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven weer in Nederland Voor het eerst in zeven jaar stijgt het aantal snelgroeiende bedrijven weer in Nederland Voornamelijk binnen de zakelijke dienstverlening neemt het aandeel snelgroeiende bedrijven snel toe. Binnen de topsectoren

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Transformatieaanpak Binnenstad Programma Economie & Werk Portefeuillehouder B. van

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) Arnhem, 15 december 2015

Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) Arnhem, 15 december 2015 Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) Arnhem, 15 december 2015 A15 Minister Schultz van Haegen en gedeputeerde Bieze-Van Eck hebben gezamenlijk het Ontwerptracébesluit voor de A15 ter

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Coalitieakkoord Uitdagend Gelderland Economie is hèt belangrijkste thema in deze coalitieperiode 195

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Invulling horizontale verantwoording op basis van de Wet revitalisering generiek toezicht

Raadsvergadering. Onderwerp Invulling horizontale verantwoording op basis van de Wet revitalisering generiek toezicht RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 18-09-2014 14-082 Onderwerp Invulling horizontale verantwoording op basis van de Wet revitalisering generiek toezicht Aan de raad, Onderwerp Invulling horizontale

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [ ]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO D66-Ambities DEP 1- Notagegevens Notanummer 2019-000249 Datum 30-01-2019 Programma: 10 Economie, kunst en cultuur Portefeuillehouder

Nadere informatie

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3 PS2011MME05-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 30-08-2011 Nummer PS: PS2011MME05 Afdeling : ECM Commissie : MME Registratienummer : 8096D8F2 Portefeuillehouder : Van Lunteren Titel

Nadere informatie

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting

Nadere informatie

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage.

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij Rapportage voor bepaling koers WSD en een zienswijze op de betreffende rapportage. Raadsvoorstel Datum: 14 maart 2017 Onderwerp Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage. Status Besluitvormend

Nadere informatie

ScaleUp Dashboard 2015

ScaleUp Dashboard 2015 Rapportage ScaleUp Dashboard 2015 ScaleUp Dashboard 2015 Prof. dr. Justin Jansen Lotte de Vos Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship Conclusies Nederland staat aan de Europese

Nadere informatie

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met Aan de gemeenteraad Zaaknummer 209444 Onderwerp: schulden a Voorstel Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met 1. Het college opdracht te geven de invulling van het revolverend fonds per 1 februari

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

weesie.h; baggen.i; lee.s; visser.m Advies: zend bijgevoegde rib aan de raad. Nee & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Haverkamp Tel nr: Nummer: 17A.

weesie.h; baggen.i; lee.s; visser.m Advies: zend bijgevoegde rib aan de raad. Nee & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Haverkamp Tel nr: Nummer: 17A. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Haverkamp Tel nr: Nummer: 17A.00978 Datum: 12 september 2017 Team: directie Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen. Openbaar Onderwerp geen stage Programma BW-nummer Onderwijs Portefeuillehouder R.D. Helmer-Englebert Samenvatting In mei van dit jaar hebben wij de gemeenteraad Nijmegen via een raadsinformatiebrief een

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de fractie van Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie & Toerisme / 1041 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines

Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Op

Nadere informatie

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Inspanningen voor startende ondernemers besluiten:behoudens advies van de commissie 1. De brief vast te stellen inzake Inspanningen voor startende ondernemingen,

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de CDA-fractie aangaande de OBGZ Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De CDA-fractie heeft ons College

Nadere informatie

Onderwerp Raadsmededelingen: Beantwoording motie ondernemerschap van de VVD - Besluitvormend

Onderwerp Raadsmededelingen: Beantwoording motie ondernemerschap van de VVD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 11 maart 2014 nummer: 2014_BW_00156 Onderwerp Raadsmededelingen: Beantwoording motie ondernemerschap van de VVD - vormend Beknopte samenvatting Beantwoording van de motie

Nadere informatie

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda.

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 1 oktober 2015 15-061 Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Aan de raad, Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW B en W Adviesnota Onderwerp Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW Zaaknummer 460582 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 1 april 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Maatschappelijke

Nadere informatie

investeringsagenda Investeringsagenda

investeringsagenda Investeringsagenda investeringsagenda ARNHEM, Nijmegen, provincie gelderland 2017-2018 1 2 20 december 2016 Behorende bij het Bestuursakkoord stedelijk netwerk Arnhem-Nijmegen d.d. 20 december 2016 3 1. inleiding Deze investeringsagenda

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009. Pagina 1 van 9

AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009. Pagina 1 van 9 AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009 Pagina 1 van 9 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2009.0.071.903 Datum Zaaknummer 2009-08-00863

Nadere informatie

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G.

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. Mik Titel : Inzet middelen

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.3 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Routekaart energietransitieopgave 2030 Te besluiten om: 1. De gidsprincipes voor de energietransitieopgave in Doetinchem vast te stellen,

Nadere informatie

Notitie StartersCampus Zeeland. 'Creëer je eigen job in Zeeland'

Notitie StartersCampus Zeeland. 'Creëer je eigen job in Zeeland' Notitie StartersCampus Zeeland 'Creëer je eigen job in Zeeland' COLOFON Partij: ChristenUnie Zeeland Fractievoorzitter: Jan Henk Verburg Opstellers notitie: Adrie Kodde en Jan Henk Verburg Datum: oktober

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

Advies: -Instemmen met verzending van bijgevoegde RIB inzake gewijzigde aanpak update Kloppende Binnenstad.

Advies: -Instemmen met verzending van bijgevoegde RIB inzake gewijzigde aanpak update Kloppende Binnenstad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: I. Baggen Tel nr: Nummer: 17A.01033 Datum: 26 september 2017 Team: RBP Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: Carolien van Dam,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0076 Rv. nr.: 12.0076 B&W-besluit d.d.: 26-6-2012 B&W-besluit nr.: 12.0647 Naam programma +onderdeel: Economie en Toerisme, kenniseconomie Onderwerp: Beleidskader cofinanciering Leiden

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom 3 0 SEP 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk U15-015951 Datum Uw brief Beh. door P.C.C. van de Watering Doorkiesnr.

Nadere informatie

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Presentatie 8 februari 2017 Provincie Gelderland Provinciale Staten Commissie Economie, Energie en Milieu Linze Rijswijk,

Nadere informatie

Advies: akkoord gaan met beantwoording art. 40 vragen

Advies: akkoord gaan met beantwoording art. 40 vragen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: E. van den Elshout Tel nr: 8743 Nummer: 18A.00351 Datum: 28 maart 2018 Team: vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3802123v2 Aan : Gemeenteraad Datum : 14 juni 2011 Portefeuillehouder : Wethouder M.C. Barendregt Agendapunt : HB-6 B&W-vergadering : 31-05-2011

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO PvdA-Inzet rijksmiddelen en beleid bij strijd tegen kinderarmoede 1- Notagegevens Notanummer 2017-000487 Datum 01-04-2017 Programma:

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017.

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Wij

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 12 augustus Pagina 1 van 8

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 12 augustus Pagina 1 van 8 AGENDAPUNT NR: 2009.0.068.567 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 12 augustus 2009 Pagina 1 van 8 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2009.0.068.567 Datum Zaaknummer 2009-07-02925

Nadere informatie

Ambtenaar Paul Bramme In college Ja 25-11-2014. intentieovereenkomst gronduitgifte voor plaatsing windturbines

Ambtenaar Paul Bramme In college Ja 25-11-2014. intentieovereenkomst gronduitgifte voor plaatsing windturbines Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2014.0.110.016 Datum Zaaknummer 2013-08-01402 Datum 14-11-2014 Vertrouwelijk nee Portefeuillehouder Van Burgsteden Leisink Cluster Gebiedsrealisatie

Nadere informatie

15R RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00018

15R RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00018 RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00018 ^ 3 gemeente WOERDEN Van: college van burgemeester en wethouders Datum : 20 januari 2015 Portefeuillehouder(s) : burgemeester Portefeuille(s)

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Beantwoording Schriftelijke vragen ex art 41 RvO, pachttarieven en nadeelcompensatie strandpaviljoens

Beantwoording Schriftelijke vragen ex art 41 RvO, pachttarieven en nadeelcompensatie strandpaviljoens Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Zaaknummer : 2014-004312 Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 13 maart 2014 Afdeling : Beheer en Vastgoed Paraaf Medewerk(st)er : ing. R.W. van Keulen

Nadere informatie

R&B/Reintjes. Advies: in te stemmen met de antwoorden en de RIB aan de raad zenden. wethouder De Weger

R&B/Reintjes. Advies: in te stemmen met de antwoorden en de RIB aan de raad zenden. wethouder De Weger VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: F. Pleket Tel nr: 8327 Nummer: 15A.00027 Datum: 12 januari 2015 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Openbaar Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Programma / Programmanummer Citymarketing & Externe betrekkingen / 1013 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Het bestuur van

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Lidmaatschap Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Lidmaatschap Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Lidmaatschap Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie Registratienr. 6238328 Steller/telnr. Geert.Kamminga/ 0652759635 Bijlagen 3 Classificatie Openbaar Portefeuillehouder

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Aanvulling op de Economische agenda "Woerden werkt" behandeld in de commissie Welzijn.

Gemeente Woerden. Aanvulling op de Economische agenda Woerden werkt behandeld in de commissie Welzijn. RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00014 Gemeente Woerden 14R.00014 PM gemeente WOERDEN Van Wethouder Duindam Datum 14 januari 2014 Portefeuillehouder(s) : wethouder Duindam Portefeuille(s) : Economische zaken Contactpersoon

Nadere informatie

Arnhem Schaliegasvrij?

Arnhem Schaliegasvrij? Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) 2014 Arnhem, 25 juni Arnhem Schaliegasvrij? Namens de fractie Verenigd Arnhem wil ik de volgende vragen aan het College van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

Workshop Ondernemerschap

Workshop Ondernemerschap HBO Congres 17 april 2014 Workshop Ondernemerschap Geert-Jan Sweers Onno Bieleman - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Birch Consultants 1 Onderzoek en ondernemerschap Lectoraten (t=539) 90% 5% 5% Lectoraten

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen Groen Links over het Cultuurfonds Rijk van Nijmegen Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Paraaf toetser. Burgemeester. Weth. Verloop

Paraaf toetser. Burgemeester. Weth. Verloop B&W voorstel Zaaknummer Onderwerp 153447 ToekomstAgenda Informele Zorg voor Veenendaal Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer P.G.M. Martens Maatschappelijke Ondersteuning (0318) 538391 Paraaf afdelingsmanager

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief *19.I000181* 19.I Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief *19.I000181* 19.I Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma Geachte raadsleden, Inleiding De Kempenvisie VTE en het Uitvoeringsprogramma zijn na advies van de Kempencommissie door

Nadere informatie

Commissie bestuur en financiën

Commissie bestuur en financiën Commissie bestuur en financiën Vergadering Agendapunt Consultatie Tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân Voorstel De tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân voor kennisgeving

Nadere informatie

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t.

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t. provincie groningen Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage nderwerp 2 1 KT. 20U 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 tten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

mi ALTIJD NIJMEGEN Onafhankelijke Nijmeegse Partij Zwanenveld 65-03 6538 RV Nijmegen KvK 09181463

mi ALTIJD NIJMEGEN Onafhankelijke Nijmeegse Partij Zwanenveld 65-03 6538 RV Nijmegen KvK 09181463 Onafhankelijke Nijmeegse Partij Zwanenveld 65-03 6538 RV Nijmegen KvK 09181463 W: www.onafhankelljkenijmeegsepartij.nl E: info@onafhankelijkenijmeeg$epartij.nl T: @ONP_Nljmegen Nijmegen, maandag 28 ol

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. 1. De vragen van de VVD conform bijgevoegde antwoorden beantwoorden. Beantwoording vragen VVD

B en W Adviesnota ADVIES. 1. De vragen van de VVD conform bijgevoegde antwoorden beantwoorden. Beantwoording vragen VVD B en W Adviesnota Onderwerp Beantwoording vragen VVD Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 13 augustus 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Leon

Nadere informatie

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Directie Dar NV Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting In onze brief aan de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar: Uitvoeringsagenda Achterhoek

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: Uitvoeringsagenda Achterhoek gemeente Bronckhorst Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/15 15 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z25604.RD14-00795 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail

Nadere informatie

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen Raadsvoorstel Vergadering : 25 oktober 2011 Voorstelnummer : 10.11 Registratienummer : 11.018346 Portefeuillehouder : C.H.W. Buurman Afdeling : Ruimtelijke Ordening Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer : 13

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen D66 over betaling van facturen van ondernemers

Beantwoording schriftelijke vragen D66 over betaling van facturen van ondernemers Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen D66 over betaling van facturen van ondernemers Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H.

Nadere informatie

PEILING MET ALTERNATIEVEN

PEILING MET ALTERNATIEVEN Gemeente Amersfoort PEILING MET ALTERNATIEVEN Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4518181 Aan : Gemeenteraad Datum : 4 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg Programma : 1

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 2 juli 2013 zaaknr

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 2 juli 2013 zaaknr op Statenvragen PS2013-588 Arnhem, 2 juli 2013 zaaknr. 2013-009481 Beantwoording schriftelijke Statenvragen statenlid M. Schriks ( VVD ) over subsidieverzoek Masterplan mode en vormgeving De leden van

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Instelling

Nadere informatie

Innovatiefinanciering in Zeeland

Innovatiefinanciering in Zeeland Innovatiefinanciering in Zeeland Ecosysteem onder regie van en coördinatie door Impuls Edwin van Houte 9 juli 2018 MKB Roadshow, Zeeuws-Vlaanderen Impuls Structuurversterking en ontwikkeling van de Zeeuwse

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Programma / Programmanummer Integratie & Emancipatie

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Samenvoegen Leefbaarheidsbudget en Bewonersondersteuningsbudget - Uitvoeringsregeling Leefbaarheid en Initiatiefbudget

Collegebesluit. Onderwerp Samenvoegen Leefbaarheidsbudget en Bewonersondersteuningsbudget - Uitvoeringsregeling Leefbaarheid en Initiatiefbudget Collegebesluit Onderwerp Samenvoegen Leefbaarheidsbudget en Bewonersondersteuningsbudget - Uitvoeringsregeling Leefbaarheid en Initiatiefbudget Nummer 2017/523728 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld

Nadere informatie

R.L.H. de Haas 3794

R.L.H. de Haas 3794 Agendapunt commissie: 3.7 steller telefoonnummer email R.L.H. de Haas 3794 Rob.de.Haas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder wethouder Buiter onderwerp Economisch

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Door: Hans Wouters Programma energietransitie Provincie Gelderland Geactualiseerde verdeling 100 mln Verdeling nog te bestemmen revolverende

Nadere informatie

Advies: instemmen met de beantwoording en de RIB aanbieden aan de gemeenteraad

Advies: instemmen met de beantwoording en de RIB aanbieden aan de gemeenteraad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: F. Pleket Tel nr: 8327 Nummer: 16A.00158 Datum: 16 februari 2016 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad

Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 1 september 2015 sloot de indieningstermijn

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Versterking Europa-aanpak in Haarlem Oplegvel Collegebesluit Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Catherine Konijnenbelt Telefoon 0235113064 E-mail: ckonijnenbelt@haarlem.nl CS/ Reg.nr. CS/SB 2012/435176

Nadere informatie

Alide de Leeuw (SD Beleid) Advies: stem in met de beantwoording van de vragen en zend de RIB aan de gemeenteraad. Besluit : Akkoord

Alide de Leeuw (SD Beleid) Advies: stem in met de beantwoording van de vragen en zend de RIB aan de gemeenteraad. Besluit : Akkoord VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: F. Pleket Tel nr: 8327 Nummer: 17A.01131 Datum: 18 oktober 2017 Team: Concern Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie