zondag 26 juni 2016 in het Kruispunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zondag 26 juni 2016 in het Kruispunt"

Transcriptie

1 zondag 26 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 21, 4-9 lied Liedboek 806 Zomaar te gaan... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 9, lofprijzing Liedboek 339 a uitleg en verkondiging Gemeente, lieve mensen van onze Heer, ---tegenwind--- Het was in mijn eerste werkplek in Duitsland. De Kirchentag kwam er aan. Dat betekent vaste deelnemers en dan nog de dagjesmensen. De Nederlandse Kerk in Duitsland had ook een kraam in een gigantisch beurscomplex. Wij zouden laten zien dat we er zijn in Duitsland, daarvoor hadden wij een brochure gemaakt en die zouden wij uitdelen. Gratis aan iedereen die hem hebben wil, zo dachten wij, dan bereiken wij zoveel mogelijk mensen. Maar het werd ons door de organisatie ten zeerste afgeraden om de brochure gratis weg te geven. We konden daar beter minstens een symbolisch bedrag voor vragen, want, zo zeiden ze, wat je gratis weggeeft dat ervaren mensen als waardeloos en dat halen wij op het eind van de dag dan ook weer uit de vuilnisbakken. Dus dat hebben we toen maar gedaan.

2 Wat je voor niets krijgt, ervaar je ook als niets waard. Zitten wij zo in elkaar? Het speelt ook in de lezing uit Numeri. De mensen klagen over het manna. Brood uit de hemel, gratis verstrekt aan iedereen, hoef je niets voor te doen, maar het komt hen de strot uit. En dat is nog zacht uitgedrukt, als je het woord leest dat hier staat. Manna. Andere teksten in de bijbel geven daar heel andere geluiden over: psalm 78 en 105 prijzen dat manna juist de hemel in. God houdt zijn volk op weg en zorgt voor ze. Brood uit de hemel, eten van God. Om dankbaar voor te zijn en nooit te vergeten. Maar nu is er bij het volk van God, onderweg naar en niet meer ver van het beloofde land, weer een punt bereikt. Er komt tegenwind. Edom wil hen niet over zijn grondgebied laten gaan. Macedonië doet de grens dicht voor de talloze vluchtelingen, zal ik maar zeggen. Andere weg zoeken? Hoe moet dat? Wordt het ooit nog wat? Je dacht hier een bestaan op te kunnen bouwen, maar je bent verder weg dan ooit. Hoe lang zou het nog duren totdat je iets hopen mag? En waar is God? Nòg langer onderweg, wat doen we hier eigenlijk? Alles zit tegen. En dat ellendige manna kunnen we niet meer zien.

3 Wat je zomaar krijgt wordt gauw als waardeloos ervaren. Wat gratis uitgedeeld wordt, is niks waard. Maar gratis is iets anders dan voor niks. Gratis heeft te maken met het woord gratia, genade. De Israëlieten eten geen waardeloos manna, maar genadebrood. Maar dat zien ze niet meer, dat kunnen ze niet meer zien, omdat hun ziel, hun levenskracht op is. De ziel van het volk kon het niet langer verdragen, zo staat het er. Ja, dat is minachten van de gave van God. Maar dat komt ook omdat de ziel geen kracht meer heeft. Als de ziel geen kracht meer heeft, worden mensen onredelijk. Vergeten wat goed is. Conflicten, dreigingen, tegenwind. En dan staat alles weer ter discussie. Moedeloos en ongeduldig worden ze. En dan komen weer de waarom-vragen: Waarom heb je ons weggehaald uit Egypte? Zij verwijten het God en Mozes, zo staat er. Aäron kunnen ze niets meer verwijten, die leeft niet meer. En nu is voor het eerst God degene tegen wie zij hun verwijten richten. Hoewel, als je goed leest lijkt het erop dat ze dat eigenlijk niet durven. Er staat god als soortnaam, de algemene term voor God, niet het woord dat staat voor de God van Israël. Als de toekomst onzeker is dan ga je het verleden idealiseren. In Egypte was vlees. Dat is begrijpelijk, dat je dat doet. Maar de tekst lijkt ons te zeggen dat dat niet goed is.

4 De woestijn is ook de plaats van de verzoeking. Je gaat gauw onderuit en kijkt naar wat achter je ligt. Zoals de man in het evangelie, die ploegt, maar kijkt naar wat hij al heeft gedaan, mooi. Maar dan trek je geen rechte voren meer, dan ben je juist bezig om problemen te veroorzaken. Je blik gericht houden op waar je heen wil, dat is de uitdaging. ---genezing--- Als het tegenzit worden mensen onredelijk. Hebben geen oog meer voor wat genade is. De woestijn is de plaats voor de beproeving. De woestijn is ook de plaats voor de slangen. Die kunnen heel lang zonder brood en water, en mensen kunnen dat niet. Het is alsof de mensen door slangenbeten weer tot bezinning worden gebracht en weer leren zien hoe belangrijk datgene is wat ze wel hebben. In de woestijn, in de beproeving, de zelfreflectie, veranderen de verwijten weer in gebeden, schietgebeden misschien, in smeekbeden, in kyrie eleison. Dat wil zeggen, het is meer dan kyrie eleison, Heer, ontferm u, het is ook een idee hoe dat er uit zou moeten zien. "Bid tot de Heer dat hij ons van de slangen verlost" zeggen ze tegen Mozes. "Wij hebben gezondigd". En het verhaal vertelt ons dat er inderdaad hulp komt van Godswege. Hij is toch met mensen begaan. Ze willen de slangen weg hebben.

5 Maar dat is niet wat er gebeurt. Er komt een mogelijkheid tot genezing voor wie gebeten is, maar de slangen verdwijnen niet. Voor mensen die in hun nood God zoeken is dit vaak wat er geleerd schijnt te moeten worden: God neemt het kwaad niet weg. Hij leert je hoe je het tegemoet kan treden. Dat schijnt vaak zijn lijn te zijn. Dat, als we het moeilijk hebben en zijn hulp zoeken, het ook nog de bedoeling is dat wij daar nog van leren. De omgeving en de situatie van het volk verandert niet wezenlijk. Nog steeds zijn zij in de woestijn en nog steeds hebben zij een lange weg te gaan, maar ze kunnen er weer tegen. Misschien kan ieder van u daar wel een eigen verhaal bij vertellen. Dat je iets weg wil hebben wat het je moeilijk maakt. Ziekte. Gebeurtenis waar je tegen opziet. Een last die te zwaar voor je is. En dat het antwoord op "kyrie eleison" dus niet het verdwijnen van de dreiging is, maar wel een manier om overeind te blijven. En zo de dreiging de vernietigende kracht te ontnemen. ---opzien--- Het is een spel met dood en leven wat ons wordt verteld: wie door een levende slang een dodelijke beet moet incasseren zal in leven blijven door het zien van een levenloze slang, een koperen slang. Het is paradox, het lijkt bijna op therapie, het heeft iets van confrontatie: juist het symbool van ondergang moeten ze aankijken.

6 Kennelijk is er een angst die niet alleen verlamt maar ook iets van redding in zich heeft. "Dit is geen overwinningsteken dat opgericht wordt" schrijft Dietrich Bonhoeffer bij deze tekst, "het is een teken van dood. Niet de heerlijke toekomst moeten zij zien, maar de straf, hun dood, hun schuld, tot teken opgericht. Daarvoor moeten zij niet weglopen, maar daarin moeten zij juist God terugvinden". Het is niet zo eenduidig welke associaties wij bij het woord "slang" zouden moeten hebben. In de bijbel is de slang het symbool van het kwaad en de verleiding (Gen 3). In Egypte was de kobra het symbool voor de macht van de farao. In Babylon was de slang een vruchtbaarheidssymbool, voor de Godin Astarte. En de griekse God Asklepios is de naamgever van de esculaap, teken van genezing. In ieder geval is dit symbool van de slang op een staf lang met Israel meegegaan. Koning Hizkia (2 Kon 18) vernietigt de slang van Mozes, omdat men voor die slang bleef wieroken, en dat was niet de bedoeling. Het was voor nu bedoeld, in de woestijn, op dit moment. Kijk naar de koperen slang. Niet alleen kijken, méér dan dat. In vers 9 staat een ander woord voor zien dan in vers 8. Het betekent zoiets als "vol vertrouwen opzien naar". Verschillende rabbijnse commentaren zeggen dat het niet de slang is die redt, maar het opzien, het aandachtig kijken naar de slang. Door deze slang op een staak heffen de Israëlieten hun hoofden weer omhoog. Zij laten het hoofd niet langer hangen, maar kijken weer omhoog, vooruit.

7 En voorbij de slang heffen zij hun hoofd weer op naar God. En zo mogen wij dat ook doen. In de pijn van het leven, in de last van alledag, in de gevolgen van verkeerde orientatie. En als wij het hoofd weer opheffen naar God, zien we misschien ook weer veel beter hoe waardevol de dingen kunnen zijn die je krijgt, voor niets, gratis, uit genade. Om van te leven en om overeind te blijven en naar het beloofde land te gaan. Amen Jan-Hendrik Kip stilte lied Liedboek 807 Een mens te zijn op aarde...

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Zacharia 8, 19-23 lied Liedboek 1016 Kom, laat ons opgaan... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 6, 1-15 lied Liedboek 836, 1.2.3.

Nadere informatie

Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd?

Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd? De koperen slang. Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd? Numeri 21:1 1 Toen de Kanaäniet, de koning van Harad, die in het Zuiderland woonde, hoorde dat Israël langs

Nadere informatie

Zondag 10 juli 2016 Vol vertrouwen verder. Lezingen: Numeri 21 : 4-9 en Numeri 27 : 12-23

Zondag 10 juli 2016 Vol vertrouwen verder. Lezingen: Numeri 21 : 4-9 en Numeri 27 : 12-23 Zondag 10 juli 2016 Vol vertrouwen verder Lezingen: Numeri 21 : 4-9 en Numeri 27 : 12-23 Vandaag twee verschillende lezingen uit het boek Numeri. Maar misschien wel met elkaar verbonden door de vraag:

Nadere informatie

zondag 10 juli 2016 in het Kruispunt

zondag 10 juli 2016 in het Kruispunt zondag 10 juli 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 27, 12-23 lied Liedboek 316 Het woord dat u ten leven riep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 10, 21-37 lied Liedboek 320

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 50, 4-7 lied Liedboek 586 Zie de mens... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 19, 28-40 lied Liedboek 554 Welkom, welkom, koning

Nadere informatie

Lezing uit het eerste testament: Numeri 21: 4-9

Lezing uit het eerste testament: Numeri 21: 4-9 Lezing uit het eerste testament: Numeri 21: 4-9 4 Van de Hor trokken ze verder in de richting van de Rode Zee; ze moesten immers om Edom heen trekken. Maar onderweg werd het volk ongeduldig. 5 Waarom hebt

Nadere informatie

8: 1 en 3 (uit de rode liedbundel) Zomaar te gaan

8: 1 en 3 (uit de rode liedbundel) Zomaar te gaan Moment met de kinderen De afgelopen weken hebben we in de kerk steeds gelezen over de Israëlieten die op weg waren in de woestijn. God had ze bevrijd uit Egypte en nu waren ze op weg naar het beloofde

Nadere informatie

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt zondag 31 december 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 8, 11-15 lied Liedboek 266 Die ons schiep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 2, 22-40 lied Liedboek 517, 1.2.3. Christus,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Orde van dienst voor viering op zondag 26 juni 2016

Orde van dienst voor viering op zondag 26 juni 2016 Orde van dienst voor viering op zondag 26 juni 2016 1 Thema: eigen schuld, dikke bult??? Voorganger: Ds. Wim van der Wel m.m.v. het liedboekkoor en achter het orgel Bert Slijkhuis 2 Voor de dienst: Muziek

Nadere informatie

Numeri 21 : 9. dia 1. Num21v09 1

Numeri 21 : 9. dia 1. Num21v09 1 Numeri 21 : 9 het wordt een beetje eentonig: Israël moppert God straft het af maar er is ook een nieuw element verrassend positief de Israëlieten komen zelf tot inkeer zij vragen Mozes om voor hen te bidden

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid

Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Liturgie: Gezang 255: 1,2 Begroeting Gezang 255: 4 Geloofsbelijdenis van Nicea Psalm 62: 1,5 Gebed Lezen: Johannes 2:

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Graankorrels in de aarde 5 e zondag van de veertigdagentijd ( "zondag "Schaf mij recht" - 1 e passiezondag) 22 maart 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organist: Līga

Nadere informatie

Orde van de dienst van Schrift en Tafelzondag

Orde van de dienst van Schrift en Tafelzondag Locatie Emmakerk Orde van de dienst van Schrift en Tafelzondag 16 juni 2019 VOORBEREIDING ORGELSPEL WELKOM door ouderling van dienst Iedereen gaat staan We zingen Lied 670 1 en 2 Kom Schepper God, o Heilige

Nadere informatie

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 20, 2-13 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 lied Liedboek 525, 1.4.5.

Nadere informatie

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds.

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart 2018 4 e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, We luisterden naar het verhaal van het teken

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt

zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 17, 16-26 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer een nieuw gezang... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 8, 26-39 lied Liedboek

Nadere informatie

thema: JE NAAM OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari 2018 om uur -3-

thema: JE NAAM OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari 2018 om uur -3- OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG thema: JE NAAM -3- Vandaag op de eerste dag van het jaar 2018 staat de naam centraal. We beginnen elk nieuw jaar anno Domini met de naamdag van Jezus. In de

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

zondag 12 juni 2016 in het Kruispunt

zondag 12 juni 2016 in het Kruispunt zondag 12 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 13, 1-2. 21 14,9 lied Liedboek 723 Waar God de Heer zijn schreden zet... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 7, 36 8, 3 lied

Nadere informatie

zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt

zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 2 Koningen 4, 18-21. 32-37 lied Liedboek 142, 1. 3. 4. Tot God de Heer hief ik mijn stem... lezing nieuwe testament (lector) Markus

Nadere informatie

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom MORGENGEBED Welkom -2- in de morgen van de achtste dag Volheid der dagen Openingswoorden Wij zijn hier bijeengekomen op de vroege ochtend in dit nieuwe jaar om God te bidden om licht en wijsheid, om vuur

Nadere informatie

zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 6, 1-8 lied Liedboek 985 Heilig, heilig, heilig... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 5, 1-11 evangelielied Liedboek 531

Nadere informatie

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 58, 1-10 lied Liedboek 537, 1. 2. Zo spreekt de Heer die ons... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 20, 9-19 lied Liedboek

Nadere informatie

zondag 29 september 2019 in het Kruispunt

zondag 29 september 2019 in het Kruispunt zondag 29 september 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 1 Samuel 21, 2-10 lied Liedboek 279 Met koning David zingen wij... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 16, 19-31 lied Liedboek

Nadere informatie

Numeri 21: 4-9 Ochtenddienst 26 juni 2016, Heusden

Numeri 21: 4-9 Ochtenddienst 26 juni 2016, Heusden 1 Numeri 21: 4-9 Ochtenddienst 26 juni 2016, Heusden Gemeente van Christus, Gisteravond, tijdens een gezellige kerkenraadsavond, zei een ouderling tegen me, dat hij nog nooit een nacht in een tent had

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Evangelielezing: Johannes 6 : 1-15 Vorige week ging het om de vraag naar een glas water en van daag gaat het om de vraag naar een brood. Weer een wonderlijk

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg ORDE VAN DIENST voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg Bij de symbolische bloemschikking: De beproeving van Jezus in de woestijn is

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt

zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 34, 27-35 27 De HEER zei tegen Mozes: Stel deze geboden op schrift, want op grond van deze geboden sluit ik met jou en de Israëlieten

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Russische ikoon, 17 e eeuw 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 24 februari 2013 voorganger: ds. N.J. Pronk organist:

Nadere informatie

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel lezing oude testament (lector) Jesaja 66, 5-14 lied Liedboek 811 Zoals een moeder zorgt... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 6, 24-34 lied

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Gemeente van Jezus Christus, Ons verhaal van vanmorgen vertelt over de tweede wonderbare broodvermenigvuldiging, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. De eerste keer was nadat de leerlingen teruggekomen

Nadere informatie

Culemborg, 26 juni Tekst: Numeri 21: 4-9 Thema: Verhoogd Voorganger: ds. Henri Veldhuis. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Culemborg, 26 juni Tekst: Numeri 21: 4-9 Thema: Verhoogd Voorganger: ds. Henri Veldhuis. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Culemborg, 26 juni 2016 Tekst: Numeri 21: 4-9 Thema: Verhoogd Voorganger: ds. Henri Veldhuis Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Kom je op een mooie zondagmorgen in de kerk, en dan krijg je een liturgie

Nadere informatie

De zondag van de weeskinderen

De zondag van de weeskinderen DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de weeskinderen De zevende zondag van Pasen 13 mei 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied:

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Opwekking van Lazarus (detail), Emmanuel Fokas 1436/37 kerk van de heilige Georgios in Embaros (Kreta) 5 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Doe mij recht" (ps. 43)

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) WAREN WE NOG MAAR IN EGYPTE... NUM. 11:4-10

Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) WAREN WE NOG MAAR IN EGYPTE... NUM. 11:4-10 Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) Egypte -het leven zonder God, waar je leeft als slaaf van de zonde Beloofde land het leven zoals God het heeft bedoeld en uiteindelijk de hemel Farao

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie 2018 Drie wijken Groningen Noord naam datum voorganger lezing Zondag na Kerst 31 december Y.C. de Groot Jesaja 8, 11-15 Lucas 2, 33 40 1 e zondag na Epifanie

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen

Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen 26 november 2017 Lezing Daniël 12, 1-3 Lied Liedboek 725 Gij boden rond Gods troon... Lezing Openbaring 7, 2-12 Lied Liedboek 769, 1.2.3. Eens, als

Nadere informatie

zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt

zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 59, 9-19 lied Liedboek 859, 1. 2. Schuldig staan wij voor u... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 10, 46-52 lied Liedboek

Nadere informatie

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate eerste lezing (lector) Openbaring 14, 1-8 lied Liedboek 726, 1. 2. 6. Hoor, een heilig koor... evangelielezing (lector) Johannes 16, 5-15 lied Liedboek

Nadere informatie

Hij zorgt voor zijn volk, ook in de woestijn.

Hij zorgt voor zijn volk, ook in de woestijn. Voor volwassenen is het boekje Feest van het Koninkrijk beschikbaar. Hierin staan de themahoofdstukken waar je elke dag thuis een stukje uit kunt lezen. Hier ligt de nadruk op je eigen persoonlijke verwerking

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit)

Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit) O N T M O E T E N D Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit) Intochtslied NLB 150: 1, 2 staande 1 Looft God, looft Hem overal. Looft de Koning van 't heelal om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD. orde voor de dienst op witte donderdag, 17 april uur in de Emmaüskerk te Lewenborg

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD. orde voor de dienst op witte donderdag, 17 april uur in de Emmaüskerk te Lewenborg PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst op witte donderdag, 17 april 2014 19. 00 uur in de Emmaüskerk te Lewenborg de kinderen die catechese hebben gevolgd werken mee: Jelle Hoft Jesse Gerrits

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' Viering Heilig Avondmaal op zondag 30 oktober 2016 om Om te beginnen

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' Viering Heilig Avondmaal op zondag 30 oktober 2016 om Om te beginnen Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' iering Heilig Avondmaal op zondag 30 oktober 2016 om 10.00 De organist speelt Als kerkenraad is binnengekomen: moment van stilte Mededelingen namens de kerkenraad Zingen,

Nadere informatie

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Lieve Gemeente, De Engelse acteur Stephen Fry, een overtuigd atheïst, gelooft niet in God, want zegt hij: Als er een God is waarom is er dan nog altijd

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 15 maart 2015, vierde zondag 40dagentijd Klein Pasen, zondag Laetare: wees blij! Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Ouderling

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 2 e zondag van Pasen Beloken Pasen Zondag 27 april 2014 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : J. van Schaardenburgh : Jaap v.d. Horst : Rita van Oosterom :

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 21 juni Cantatedienst i.s.m. Stichting Vrienden van de Botanische Tuin

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 21 juni Cantatedienst i.s.m. Stichting Vrienden van de Botanische Tuin Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 21 juni 2015 Cantatedienst i.s.m. Stichting Vrienden van de Botanische Tuin Protestants Kralingen orgelspel: An Wasserflüssen Babylon

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Online Bijbel voor kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Online Bijbel voor kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 22 december 2013, 4 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 6, 2-8 lied Liedboek 103 c, 1. 2. 3. Loof de koning, heel mijn wezen... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 13, 1-9 lied

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST OPGANG. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 28 april orgelspel aansteken van de kaarsen stilte

ORDE VAN DIENST OPGANG. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 28 april orgelspel aansteken van de kaarsen stilte ORDE VAN DIENST Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 28 april 2019 OPGANG orgelspel aansteken van de kaarsen stilte bemoediging: o Onze hulp is in de Naam van de Heer, a die hemel

Nadere informatie

Voorganger: ds. Tj. de Boer Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert Boersma

Voorganger: ds. Tj. de Boer Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert Boersma DUINZICHTKERK, zondag 5 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Tj. de Boer Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Willemien de Vlieger Organist: Gert Boersma DE INTREDE

Nadere informatie

zondag 17 januari 2016 in het Kruispunt

zondag 17 januari 2016 in het Kruispunt zondag 17 januari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 62, 1-5 lied Liedboek 96a Zing een nieuw lied, alle landen... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 evangelielied

Nadere informatie

zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt

zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Job 10 lied Liedboek 941, 1.2.3. Waarom moest ik uw stem... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 4, 26-34 lied Liedboek 923 Wil je

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Rembrandt van Rhijn, 1635/1640 1 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Roept hij mij aan dan antwoord Ik" 9 maart 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse 10 e zondag van de zomer 25 augustus 2013 dienst van Schrift en Tafel voorganger: ds. Nico Pronk organiste: Līga Vilmane ouderling: mevr. Mannie Molderink koster:

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 3 februari 2019 om 10.00 uur in Open Hof Aandacht voor de afsluiting van de tentoonstelling Al waren onze monden vol van zang van de classicale werkgroep

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Ere wie ere toekomt! Ahasveros en Haman aan de maaltijd van Esther, Rembrandt van Rhijn

Ere wie ere toekomt! Ahasveros en Haman aan de maaltijd van Esther, Rembrandt van Rhijn Ere wie ere toekomt! hasveros en Haman aan de maaltijd van Esther, Rembrandt van Rhijn De klok luidt Orgelspel en verstilling OORBEREIDEN op ontmoeting NDEREN tot de Eeuwige anvang: NLB 207: 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Kees Bregman Ouderling: Hilly Vonk Diaken: Adriaan Vonk Organist: Martijn Griffioen Lector:

Nadere informatie

Vredesdienst. oecumenische viering. Pauluskerk. zondag 20 september 2015, uur

Vredesdienst. oecumenische viering. Pauluskerk. zondag 20 september 2015, uur Vredesdienst oecumenische viering voorgangers: ds. A. Matahelumual Th. Jongerius ds. H.H. Schorren organist: Diederik Bos oecumenische cantorij: o.l.v. Diederik Bos Toelichting Liturgische schikking: Vandaag

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden.

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden. Protestantse gemeente De Bron Groningen Zondag: 11 december 2016 Aanvang 10:00 uur 3 e zondag van Advent kleur: paars viering voorbereid door gemeenteleden piano: Vincent van Ravels Wilt U zich voorzien

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Deuteronomium 18, 15 Ochtenddienst Eerste zondag advent

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Deuteronomium 18, 15 Ochtenddienst Eerste zondag advent Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Deuteronomium 18, 15 Ochtenddienst Eerste zondag advent Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 171 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Epifanie Ontmoetingskerk Enschede. Einde van het Lutherjaar

Epifanie Ontmoetingskerk Enschede. Einde van het Lutherjaar Epifanie 2018 Ontmoetingskerk Enschede Einde van het Lutherjaar Epifanie 2018 Datum Epif. Profetie Graduale Psalm Evangelie Bijzonderheden 14-1 2 e Num 20, 2-13 107:1,7,8 Joh 2, 1-11 Maaltijd van de Heer

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

ZWO-dienst. Oude Kerk, zondag 5 februari 2017, uur. zoutend zout. lichtend licht. voorganger ds. Johan Meijer

ZWO-dienst. Oude Kerk, zondag 5 februari 2017, uur. zoutend zout. lichtend licht. voorganger ds. Johan Meijer ZWO-dienst Oude Kerk, zondag 5 februari 2017, 10.00 uur zoutend zout lichtend licht voorganger ds. Johan Meijer m.m.v. Chanoeka o.l.v. Bertus van 't Foort pianist Jasper van der Deen lectoren Marianne

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel.

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel. Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse 7 e zondag van de zomer 6 augustus 2017 'U gaf hen brood uit de hemel' Dienst van Schrift en Tafel. voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane Fioreze ontmoeting

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 19 juni 2016 1e zondag van de zomer Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG

OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG thema: VEUL HAIL EN ZEEG N welkom -3- inleidende woorden Veul hail en zeeg n int nije joar. Dat wensen Groningers elkaar op 1 januari toe. Als ze wat korter

Nadere informatie

Duinzichtkerk Zondag 25 januari 2015. In deze dienst wordt de doop bediend aan Louise Christine Neggers

Duinzichtkerk Zondag 25 januari 2015. In deze dienst wordt de doop bediend aan Louise Christine Neggers Duinzichtkerk Zondag 25 januari 2015 In deze dienst wordt de doop bediend aan Louise Christine Neggers DUINZICHTKERK Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds Corrie van Duinen; ouderling van

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Voorstel orde van dienst voor zondag 27 november, 1 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Bent u het al zat? Steeds weer diezelfde verhalen uit Numeri? Nou ja, de verhalen zelf zijn steeds anders, maar het grondpatroon is hetzelfde: een mopperend

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van Goede Vrijdag, Kruispasen op 14 april 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden

Orde van dienst voor de viering van Goede Vrijdag, Kruispasen op 14 april 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Orde van dienst voor de viering van Goede Vrijdag, Kruispasen op 14 april 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Bij deze orde van dienst heeft u tevens een liedboek nodig. Op de avond van Goede Vrijdag scharen

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 28 februari 2016, 3 e zondag in de Veertigdagentijd Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. Kees Benard = = =

Nadere informatie

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Welkom en mededelingen Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Stil gebed Votum en groet van Sela Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte laat niet

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 5

BIJBELROOSTER GROEP 5 HOOFDSTUK 1 HET BEGIN Dag 1 De schepping Genesis 1 2 : 7 Dag 2 Het paradijs Genesis 2 : 8 25 Dag 3 De eerste zonde Genesis 3 Dag 4 Het begin Lesboek p. 6 & 7, Werkboek p. 2 & 3 HOOFDSTUK 2 HOOP! Dag 1

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie