zondag 10 juli 2016 in het Kruispunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zondag 10 juli 2016 in het Kruispunt"

Transcriptie

1 zondag 10 juli 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 27, lied Liedboek 316 Het woord dat u ten leven riep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 10, lied Liedboek 320 Wie oren om te horen heeft... uitleg en verkondiging Gemeente, lieve mensen van onze Heer, Met de Brexit zijn er nu een aantal politici die het volk min of meer in verwarring achterlaten. In Brussel en ook in het Verenigd Koninkrijk (wat nu meer het verdeeld koninkrijk is). Zou het het plan van David Cameron geweest zijn om nu te stoppen? Ik denk van niet, ik denk dat hij van een andere uitkomst van het referendum is uitgegaan. En van een andere voortzetting van zijn politieke loopbaan. En Boris Johnson? En Nigel Farrage? Is dit wat ze wilden, de bekroning van hun carriere? Hebben ze hun doel bereikt? Kunnen ze tevreden zijn? Of juist niet? Is het een afgang? Hadden zij zich dat laatste stuk anders voorgesteld?

2 Een hoop mensen zijn verward. Misschien nog wel meer teleurgesteld. Of boos. We lezen voor de laatste keer in Numeri. Als er één leidersfiguur is waar het volk van Israël tegen opkijkt, dan is het Mozes wel. Israel kan het verhaal van zijn identiteit niet vertellen zonder deze man. Mozes is de man die het volk uit de slavernij leidde, de confrontatie met de farao aanging, door water en woestijn het volk geleid heeft. Mozes de onmisbare leider als er tekort aan voedsel of water was, als er dreiging van vijanden was, als de geboden van God naar de mensen moesten was hij de bemiddelaar. Het volk uit het land van benauwdheid naar het land van belofte leiden, dat is zijn levenswerk. Zijn naam is daar mee verbonden. En nu horen wij: Mozes is een man die zijn doelen niet bereikt. Hij zal de voltooiïng van zijn levenswerk niet meemaken. Hij mag van God het beloofde land niet binnen. Hij mag het zien, van God, maar hij mag niet verder. Want hij is ook geen heilig boontje, zo zou je kunnen zeggen. En nu vraag ik u: als je de verwezenlijking niet mee mag maken van datgene waar je je hele leven aan gewerkt hebt, dan moet je toch boos worden? Kwaad? Alsof je rol ontkend wordt! Al die jaren is hij de voorbeeldige leider geweest, en het allerlaatste stukje van de weg, de verwezenlijking, dat mag niet? Dat pikt een mens toch niet?

3 Dan moet je toch in opstand komen? Dan zou er toch iets moeten gebeuren als wat we van Abraham kennen? Dat je de voet tussen de deur zet en zegt: wacht even, God! Zou je dat wel doen? Is dat wel eerlijk? En vooral: verdraagt zich dat wel met hoe u God wil zijn? Weet je wel hoe de mensen dan over u zullen denken? Dat zou je van Mozes verwachten: verzet. Mozes moet dat kunnen, hij heeft dat gedaan. Dat hij zichzelf in het spel bracht en God tot stilstand bracht. Als u dit volk wil vernietigen, God, neem mij dan maar in plaats van deze mensen. Mozes kan dat, in verzet komen tegen God. Maar van verzet is niets te merken. Bij Mirjam en bij Aäron ook al niet. De twee broers en een zus maken het einde van de tocht niet mee. Mirjam, Aäron, Mozes gaan het land niet binnen. In eerdere hoofdstukken is over het sterven van Aäron en Mirjam al geschreven. Dat ze het niet mee mogen maken komt door hun gedrag bij het water van Meriba. Zij zijn gediskwalificeerd. En het lijkt alsof ze dat lijdzaam aanvaarden, want er blijkt niets van verzet. Het punt waar het om gaat: er kwam wel water uit de rots bij Meriba, maar het werd op de verkeerde manier uitgelegd. De opdracht was: spreken tot de rots, en hij zou water geven. Maar ze slaan op de rots. En ze zeggen woorden die henzelf in de schijnwerpers zetten: zullen wij eens even laten zien dat we uit deze rots water kunnen laten vloeien? Dat was ontkenning van de rol van God.

4 Dat was taal die je van politici nogal eens hoort, als ze aan hun imago denken te moeten werken. Maar geen verzet van Mozes dus. Ook geen emotie, althans niet opgeschreven. Nee, hij denkt alleen aan wat hij achterlaat. Dan moet er een andere leider komen... Je kunt hier op twee manieren naar kijken: De eerste manier is: Mozes is niets bijzonders, hij is net als alle anderen. De tweede manier is: Mozes is juist wel heel bijzonder, wás heel bijzonder, en nu zal het anders worden. ---Mozes is niets bijzonders--- Het is een terugkerend patroon bij het volk onderweg. In die weken dat we Numeri lezen zijn we dat steeds weer tegengekomen. Het zit tegen, tegenwerking, tegenslag, tegenwind - en het volk is van slag. Wil weer terug naar Egypte, idealiseert het verleden en roept de leiders ter verantwoording. Numeri legt dat uit als gebrek aan vertrouwen in de leiding van God. Maar nu ziet het volk dat zij niet de enigen zijn. Het gemopper, de opstand, de onvrede, het verzet - dat is niet alleen bij hun, ook de leiders Mirjam, Aäron, en nu ook Mozes hebben gebrek aan godsvertrouwen. Zij zijn niet anders. Ze zijn geen heiligen, ze zijn net als iedereen, hebben twijfels, brengen het vertrouwen niet op, zien het niet zitten. Ook hen valt het een en ander te verwijten. Net als het volk. Godsvertrouwen is geen prestatie. Niet iets dat de een beter beheerst dan de ander.

5 Godsvertrouwen is iets waartoe we steeds weer geroepen zijn, uitgedaagd. Ieder persoonlijk. Misschien is het wel een ontnuchtering geweest voor het volk. Mozes, Aäron, Mirjam, zij zijn net als alle anderen. En dat betekent ook: iedereen is persoonlijk verantwoordelijk voor zijn/haar woorden en daden. En ieder is persoonlijk geroepen om de eigen relatie met God vorm te geven en in stand te houden. Je moet niet leunen op je leiders als het om de dingen van God gaat. Niet Mozes roepen als je het met God niet meer kan vinden, maar zelf proberen het vertrouwen weer te vinden. Zelf contact leggen met "de God die al wat leeft de adem geeft". Leun niet op je leiders. Zij zijn geen andere mensen dan jullie. Dominees zijn ook geen ander soort mensen. Maar dat wist u natuurlijk al Mozes is wat bijzonders--- Mozes wordt zijn einde aangezegd. Ook al krijgt hij daarna nog het een en ander te doen, als we de volgende hoofdstukken zouden lezen, zijn einde is aangekondigd, en hij leeft met dat perspectief. Maar hij maakt wel iets bijzonders mee: hij ondergaat zijn laatste levensfase met het zicht op wat komen gaat voor het volk. Mozes mag het beloofde land zien. Mirjam en Aäron mochten dat niet. Mozes is dus iets bijzonders. Niemand is als Mozes. Ongeëvenaard.

6 En er is nog iets waardoor de schrijver de unieke rol van Mozes benadrukt. Jozua wordt de opvolger van Mozes, een man die aangeraakt is door de Geest. Het volk kent Jozua al, hij was samen met Kaleb degene die met een minderheidsstandpunt kwam toen het er om ging hoe angstig je moest worden voor de inwoners van Kanaan. Hij was degene die zich niet bang liet maken door de overdreven verhalen van de verkenners. Maar hij krijgt de opdracht om in de toekomst, als er een beslissing moet worden genomen, altijd eerst te rade te gaan bij de priester Eleazar die dan het orakel zal vragen. Dat heeft Mozes nooit hoeven doen!!! Mozes had zelf contact met God. Niemand is als Mozes... Mozes sprak, zo hebben we het tot nu toe vaak kunnen lezen, "van mond tot mond" met God, alsof ze naast elkaar liepen, een communicatie op gelijke hoogte. Nu is er een overgang, nu het volk het beloofde land zal binnengaan: contact met God is er niet meer "van mond tot mond" maar via de priester. Dat benadrukt de rol van de priester, zou je kunnen zeggen, maar belangrijker is nu de andere kant hiervan: het verstaan van de stem v God gaat niet meer rechtstreeks. Het gaat niet meer zoals bij Mozes die het wel regelde. Je weet niet zomaar wat de wil van God is. Hij spreekt niet van mond tot mond, hij moet gezocht en gevonden worden. En er is geen Mozes meer die dat voor je gaat doen. Het is na Mozes dichter bij ons, zoals wij het ook ervaren. Je hebt God niet zomaar beschikbaar, hij moet gezocht worden, en dat gaat vaak met moeite.

7 Dus of je nu van de tekst meeneemt: Mozes is niets bijzonders, hij is als alle anderen of dat je van de tekst meeneemt: Mozes is iets bijzonders, niemand is als hij ---leiding--- - de boodschap is in beide gevallen een van meer persoonlijke verantwoordelijkheid voor de dingen met God. Leun niet op je leiders, ze zijn gewone mensen. En: wacht niet dat God op jouw niveau en onweerlegbaar spreekt, zo overtuigend alsof hij een mens is, maar zoek zijn stem te horen, en zoek zijn weg te vinden, zoek zijn wil te doen. Zo zal het gaan in het beloofde land. Geen Mozes meer... Jozua is de nieuwe leider, hij is de man die iets heeft van de Goede Herder. Luisteren naar de stem van God, luisteren naar de behoeften van de mensen. Dat zal misschien ook betekenen dat hij niet de taal gebruikt zoals Mozes dat eens had gedaan: "Wij zullen wel even laten zien dat er water uit de rots kan komen..." waardoor hij zichzelf in het middelpunt plaatste. Taal van politici heeft hier vaker iets van weg. Ik las in de krant dat Nigel Farrage tegen zijn tegenstanders zei dat hij genoot van hun boe-geroep. Dat is taal uit de arena, dat is niet de taal van de gerichte aandacht, de taal van de Goede Herder,

8 of van de Barmhartige Samaritaan waarover we Jezus hoorden vertellen in de gelijkenis. In het land van de belofte zijn de leiders geen machthebbers maar herders... En in het land van de belofte zijn de mensen zoekers naar de wil van God. Zoekers naar de wil van God - met hart en ziel. Misschien kunnen wij ons dagelijks leven een vleugje meegeven van hoe het zal zijn in dat land van belofte. Amen Jan-Hendrik Kip stilte lied Liedboek 816 Dat wij onszelf gewonnen geven...

zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt

zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 17, 16-26 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer een nieuw gezang... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 8, 26-39 lied Liedboek

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, vandaag het laatste verhaal in de reeks verhalen uit Numeri. Vanaf zondag 29 mei zijn we met dit bijbelboek op weg. Misschien hoorde u alle verhalen, misschien een paar of

Nadere informatie

zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt

zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 59, 9-19 lied Liedboek 859, 1. 2. Schuldig staan wij voor u... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 10, 46-52 lied Liedboek

Nadere informatie

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 58, 1-10 lied Liedboek 537, 1. 2. Zo spreekt de Heer die ons... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 20, 9-19 lied Liedboek

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

zondag 26 juni 2016 in het Kruispunt

zondag 26 juni 2016 in het Kruispunt zondag 26 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 21, 4-9 lied Liedboek 806 Zomaar te gaan... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 9, 51-62 lofprijzing Liedboek 339 a uitleg

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 6, 1-8 lied Liedboek 985 Heilig, heilig, heilig... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 5, 1-11 evangelielied Liedboek 531

Nadere informatie

zondag 12 juni 2016 in het Kruispunt

zondag 12 juni 2016 in het Kruispunt zondag 12 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 13, 1-2. 21 14,9 lied Liedboek 723 Waar God de Heer zijn schreden zet... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 7, 36 8, 3 lied

Nadere informatie

INLEIDING: Verbonden zijn..

INLEIDING: Verbonden zijn.. INLEIDING: Verbonden zijn.. Vanmorgen staan we stil bij de stap van de vierjarigen naar de basisschool en de nevendienst én bij de stap van de 11 jarigen naar het middelbare onderwijs en de jeugdkerk.

Nadere informatie

Bijbelrooster. Ik ben de HEERE, uw God Samenstelling: mw. H.J. de Jongste-Huisman en mw. M. Quist

Bijbelrooster. Ik ben de HEERE, uw God Samenstelling: mw. H.J. de Jongste-Huisman en mw. M. Quist Ik ben de HEERE, uw God Samenstelling: mw. H.J. de Jongste-Huisman en mw. M. Quist God, Die deze woorden sprak, reist met de Israëlieten mee. Ik ben de HEERE, uw God. Ik, Die alleen waarachtig ben. Ik,

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt

zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 34, 27-35 27 De HEER zei tegen Mozes: Stel deze geboden op schrift, want op grond van deze geboden sluit ik met jou en de Israëlieten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Samenzang voor de dienst

Samenzang voor de dienst 17 april 2016; Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Gerard de Waardt, muziekgroep alle liederen uit het Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven Zingen: Breng ons samen (Hemelhoog 391) Samenzang voor de

Nadere informatie

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate

zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate zondag 14 mei 2017 in het Kruispunt zondag cantate eerste lezing (lector) Openbaring 14, 1-8 lied Liedboek 726, 1. 2. 6. Hoor, een heilig koor... evangelielezing (lector) Johannes 16, 5-15 lied Liedboek

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Hebreeën 3. vrucht van de Geest. Dat is een hemelse roeping.

Hebreeën 3. vrucht van de Geest. Dat is een hemelse roeping. - - Hebreeën 3 Daarom, heilige broeders, deelgenoten aan de hemelse roeping, let op de Apostel en Hogepriester van onze belijdenis: Christus Jezus. Waarom begint dit vers met: Daarom? Omdat, zoals in vers

Nadere informatie

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af?

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? Welke immens wonderlijke gebeurtenissen had Gods volk ervaren op het moment

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen!

Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen! Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen! Voorzang: Psalm 121, 1 en 4 Votum en groet Zingen: OvK 79 (Ik hoor bij Jezus) Heer, U kent mij als geen ander Leefregels Zingen: Opwekking 518 Heer,

Nadere informatie

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 6, 2-8 lied Liedboek 103 c, 1. 2. 3. Loof de koning, heel mijn wezen... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 13, 1-9 lied

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 825 : 1 en 2 Nieuwe Liedbundel De wereld is van Hem vervuld

Wij zingen voor de dienst: Lied 825 : 1 en 2 Nieuwe Liedbundel De wereld is van Hem vervuld Wij zingen voor de dienst: Lied 825 : 1 en 2 Nieuwe Liedbundel De wereld is van Hem vervuld Mededelingen Wij zingen als aanvangslied: Psalm 146 : 1 en 2 Nieuwe Liedbundel Zing, mijn ziel, voor God,

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

zondag 3 september 2017 in het Kruispunt

zondag 3 september 2017 in het Kruispunt zondag 3 september 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 6, 8-13 lied Liedboek 912, 1. 2. 3. Neem mijn leven... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 7, 31-37 evangelielied Liedboek

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 280: 1 t/m 5

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 280: 1 t/m 5 DUINZICHTKERK, zondag 10 februari 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. C. M. Pumplun, Amsterdam Ouderling van dienst: Ruerd Ruben Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Gert Boersma

Nadere informatie

Zondag 12 november Ref500 Slotsom in De Hoeksteen, Maasdijk. Intochtpalm Lied 138 vers 1: U loof ik, Heer, met hart en ziel

Zondag 12 november Ref500 Slotsom in De Hoeksteen, Maasdijk. Intochtpalm Lied 138 vers 1: U loof ik, Heer, met hart en ziel Zondag 12 november 2017 Ref500 Slotsom in De Hoeksteen, Maasdijk Welkomstwoord. Danken, Denken, Durven Doen! Intochtpalm Lied 138 vers 1: U loof ik, Heer, met hart en ziel Votum uit Ps. 138 gelezen. 1

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

zondag 10 september 2017 in het Kruispunt

zondag 10 september 2017 in het Kruispunt zondag 10 september 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 33, 2-10 lied Liedboek 74, 1.2.7.13. Waarom, o God, verstoot Gij... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 10, 23-37 lied

Nadere informatie

zondag 29 september 2019 in het Kruispunt

zondag 29 september 2019 in het Kruispunt zondag 29 september 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 1 Samuel 21, 2-10 lied Liedboek 279 Met koning David zingen wij... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 16, 19-31 lied Liedboek

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 5

BIJBELROOSTER GROEP 5 HOOFDSTUK 1 HET BEGIN Dag 1 De schepping Genesis 1 2 : 7 Dag 2 Het paradijs Genesis 2 : 8 25 Dag 3 De eerste zonde Genesis 3 Dag 4 Het begin Lesboek p. 6 & 7, Werkboek p. 2 & 3 HOOFDSTUK 2 HOOP! Dag 1

Nadere informatie

Kerstavond in het Kruispunt

Kerstavond in het Kruispunt Kerstavond in het Kruispunt 24 december 2016 21 uur Lezing Oude Testament Jesaja 9, 1-7 Lied Liedboek 96 a Zing een nieuw lied, alle landen... Lezing Epistel Titus 2, 11-14 Lied Zingend Geloven 8.5: Een

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Online Bijbel voor kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Online Bijbel voor kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 43, 9-12 lied Liedboek 513 God heeft het eerste woord... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 5, 13-16 lied Liedboek 838, 1.

Nadere informatie

zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 50, 4-7 lied Liedboek 586 Zie de mens... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 19, 28-40 lied Liedboek 554 Welkom, welkom, koning

Nadere informatie

HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst. 30 juni Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper

HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst. 30 juni Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst 30 juni 2019 Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en mededelingen Muzikale inleiding Zingen (staande) Lied 8b Hoor de zee, hoor de wind,

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST Overstap van Geeske Vader Iris van Noord Joëlle van den Doel Meerle van Groningen Zondag 17 juni 2018 Exoduskerk Voorganger: ds. Rob van der Plicht Organist:

Nadere informatie

Wat maakt jou sterk? Kun je dat oefenen?

Wat maakt jou sterk? Kun je dat oefenen? Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, (Ze verschijnen ook op de Oase website.) Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Vastentijd Wat maakt jou sterk? Kun je

Nadere informatie

De strijd is van de Heer

De strijd is van de Heer De strijd is van de Heer 18 En aan wie heeft Hij gezworen dat zij Zijn rust niet zouden binnengaan, dan aan hen die ongehoorzaam geweest waren? 19 Zo zien wij dat zij niet konden ingaan vanwege hun ongeloof.

Nadere informatie

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar.

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar. Het leven en overlijden van Aaron. Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Exodus 6:19 19 Amram nam Jochebed, zijn tante, voor zichzelf tot vrouw, en zij baarde hem Aäron en Mozes. De levensjaren

Nadere informatie

Zondag 11 juni Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN. Voorbereiding

Zondag 11 juni Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN. Voorbereiding Zondag 11 juni 2017 Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN 15.00 uur Organist: Hans van Noord Lector: Maaike Lok Voorbereiding Binnenkomst kerkenraad De gemeente wordt

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt

zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Job 10 lied Liedboek 941, 1.2.3. Waarom moest ik uw stem... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 4, 26-34 lied Liedboek 923 Wil je

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Ingaan in de rust van de Vader

Ingaan in de rust van de Vader Ingaan in de rust van de Vader Hebreeen 4: 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn stevige woorden uit de Bijbel die we vanmorgen hebben gelezen. Het begon al met de eerste lezing, uit het boek Deuteronomium: Mozes geeft het

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling: Stan Butijn; diaken: Willemien de Vlieger; organist: Gert Boersma DE INTREDE - de

Nadere informatie

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 60, 1-6 lied Liedboek 453, 1. 2. 3. Wachters van de tijd... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 2, 1-12 evangelielied

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Bij de voorbereiding van deze dienst kwam ik de volgende teksten tegen, die ik u graag wil voorlezen. Het zijn teksten uit het begin van onze jaartelling,

Nadere informatie

Zondag 3 juli de bloeiende staf

Zondag 3 juli de bloeiende staf Zondag 3 juli 2016 - de bloeiende staf Lezing: Numeri 17 : 16-26 In Numeri, tijdens de woestijntocht van het volk Israël, wordt het gezag van Mozes en Aäron steeds weer betwist. Waarom zouden zij de leiders

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Zacharia 8, 19-23 lied Liedboek 1016 Kom, laat ons opgaan... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 6, 1-15 lied Liedboek 836, 1.2.3.

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op pad voor een paar dagen, een paar weken of zomaar een dagje

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 20, 2-13 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 lied Liedboek 525, 1.4.5.

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Zondag 19 maart 2017 Derde zondag in de 40-dagentijd VIERING HEILIG AVONDMAAL

Zondag 19 maart 2017 Derde zondag in de 40-dagentijd VIERING HEILIG AVONDMAAL Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Lied 25: 6, 7, 10 6 Wie heeft lust de Heer te vrezen, t allerhoogst en eeuwig goed? God zal zelf zijn leidsman wezen, leren hoe hij wandelen moet. Wie

Nadere informatie

zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt

zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 2 Koningen 4, 18-21. 32-37 lied Liedboek 142, 1. 3. 4. Tot God de Heer hief ik mijn stem... lezing nieuwe testament (lector) Markus

Nadere informatie

Mar. 1, preek - NGKE

Mar. 1, preek - NGKE Mar. 1, 14-20 - preek - NGKE - 21-1-2017 Roeping? Wat is jouw roeping in het leven? Weet je dat? Van sommige mensen menen we dat te wéten. Wij thuis vroeger meenden dat van mijn broer te weten. Toen hij

Nadere informatie

- moment van stilte BRONKERK UGCHELEN. ORDE VAN DIENST voor de tweede zondag na Trinitatis. 5 juni 2016 OM TE BEGINNEN. Orgelspel

- moment van stilte BRONKERK UGCHELEN. ORDE VAN DIENST voor de tweede zondag na Trinitatis. 5 juni 2016 OM TE BEGINNEN. Orgelspel BRONKERK UGCHELEN ORDE VAN DIENST voor de tweede zondag na Trinitatis. 5 juni 2016 OM TE BEGINNEN Orgelspel Welkom en mededelingen (ouderling van dienst) Aanvangslied: Heer, onze Heer, hoe heerlijk is

Nadere informatie

Numeri 13: 1-2, 13: 21-14:1 en 14: 6-10 Doopdienst, Heusden 12 juni 2016.

Numeri 13: 1-2, 13: 21-14:1 en 14: 6-10 Doopdienst, Heusden 12 juni 2016. 1 Numeri 13: 1-2, 13: 21-14:1 en 14: 6-10 Doopdienst, Heusden 12 juni 2016. Gemeente van Christus, Israël is er bijna. In het Beloofde Land. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Gisteravond zag ik

Nadere informatie

zondag 25 september 2016 in het Kruispunt

zondag 25 september 2016 in het Kruispunt zondag 25 september 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Genesis 28, 10-22 lied Liedboek 275 Heer onze Heer hoe zijt Gij aanwezig... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 16, 19-31 lied

Nadere informatie

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde.

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde. - 1 - Woestijnlessen Ons thema is: welke lessen kunnen wij als nieuw testamentische christenen leren van de veertig jarige omzwervingen van het volk Israël in de woestijn. We lezen in Hebreeën 3:7 Daarom,

Nadere informatie

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify Onze Moeder die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify band en gospelkoor uit Middelburg ds. Freek Schipper werkgroep Nieuwe Kerkvieringen 1 Welkom

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen: 146c: 1, 7 > > Stil gebed > Groet & Onze hulp> Gebed om ontferming > Zingen 152:2,4,9,10 > > > > Gebed > Lezen: Jesaja 40:1-11 > 1. Troost, troost mijn volk, zegt jullie

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel lezing oude testament (lector) Jesaja 66, 5-14 lied Liedboek 811 Zoals een moeder zorgt... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 6, 24-34 lied

Nadere informatie

Zondag Gezamenlijke dienst - Kruiskerk

Zondag Gezamenlijke dienst - Kruiskerk Zondag 19-1-2014 Gezamenlijke dienst - Kruiskerk OPENING Woord van welkom. Openingslied: Psalm 84 vers 1 en 3. (NLB Lied 84) Votum en groet. Zingen: - Zanggroep zingt: lied 297 vers 1 (Evangelische liedbundel).

Nadere informatie

Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen

Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen Zondag van de voleinding gedachtenis van de gestorvenen 26 november 2017 Lezing Daniël 12, 1-3 Lied Liedboek 725 Gij boden rond Gods troon... Lezing Openbaring 7, 2-12 Lied Liedboek 769, 1.2.3. Eens, als

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Zondag 12 juni 2016 Hoe kunnen we verder? Lezing: Numeri 12 : 1 16 U heeft het vast wel eens meegemaakt. Met goede zin ben je naar een verjaardag

Zondag 12 juni 2016 Hoe kunnen we verder? Lezing: Numeri 12 : 1 16 U heeft het vast wel eens meegemaakt. Met goede zin ben je naar een verjaardag Zondag 12 juni 2016 Hoe kunnen we verder? Lezing: Numeri 12 : 1 16 U heeft het vast wel eens meegemaakt. Met goede zin ben je naar een verjaardag gegaan. Je zit daar een tijdje. En wat merk je? Er wordt

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

Lezen: Exodus 15:1-6 en 19-21; Romeinen 8:14-17 Bijzonderheid: dienst ter afsluiting van de week van gebed, die als thema had Recht door zee!

Lezen: Exodus 15:1-6 en 19-21; Romeinen 8:14-17 Bijzonderheid: dienst ter afsluiting van de week van gebed, die als thema had Recht door zee! Lezen: Exodus 15:1-6 en 19-21; Romeinen 8:14-17 Bijzonderheid: dienst ter afsluiting van de week van gebed, die als thema had Recht door zee! Lieve mensen, Deze dienst markeert het einde van de gebedsweek.

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Gezongen vespers 11 maart Thema: Loven en Bidden

Gezongen vespers 11 maart Thema: Loven en Bidden Gezongen vespers 11 maart 2018 Thema: Loven en Bidden Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Jan Braakman (orgel) Onder muziek willen we ons in stilte voorbereiden op deze dienst

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie