HET SPORTBESTUUR. Dé afspiegeling van het ledenbestand! Diversiteit is essentieel voor het optimaal functioneren van je organisatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET SPORTBESTUUR. Dé afspiegeling van het ledenbestand! Diversiteit is essentieel voor het optimaal functioneren van je organisatie."

Transcriptie

1 HET SPORTBESTUUR Dé afspiegeling van het ledenbestand! Diversiteit is essentieel voor het optimaal functioneren van je organisatie.

2 WeG MeT SmOeZeN van sportbesturen BeStUuRdErS zouden actief op zoek moeten gaan naar andere doelgroepen om zo het bestuur van de sportvereniging meer kleur te geven.

3 Smoes 1 We kunnen ze binnen de sportvereniging niet vinden. Deze is favoriet bij sportbestuurders die daarmee hopen aan te tonen dat zij wel willen maar niet kunnen. Toch ligt de oorzaak van het niet kunnen vinden meestal in het feit dat de wil tot verandering niet krachtig genoeg aanwezig is. Ga op zoek naar de omgeving waar de gewenste potentiële bestuurders (vrouwen en jongeren) zich bevinden en ga met elkaar in gesprek. Zo kun je kennis opdoen en leren van elkaars inzichten. Dit vergemakkelijkt het zoekproces op langere termijn. Schakel zittende jongere of vrouwelijke bestuurders in wanneer er een vacature vrijkomt; misschien kunnen zij wel mensen uit hun eigen omgeving aandragen? Smoes 2 Wij letten bij selectie alleen op kwaliteit. Man of vrouw, jong of oud; het speelt bij onze selectie geen enkele rol. Het lijkt betrekking te hebben op een doordacht en zorgvuldig selectiebeleid waarbij professionaliteit hoog in het vaandel staat. Maar vaak weten sportbestuurders niet welke onbewuste processen een rol spelen bij de werving van nieuwe bestuursleden. Uit onderzoek blijkt dat de werving van bestuursleden onbewust wordt beïnvloed door persoonlijke achtergronden en voorkeuren. Het is maar de vraag of een leeftijd- en seksevrij wervingsproces bestaat. Kijk bij de beoordeling van kwaliteit naar het geheel als sportbestuur; zijn er voldoende verschillende invalshoeken aanwezig in jullie vertegenwoordiging? Het functioneren van het bestuur is wellicht juist gebaat bij de zienswijze van een vrouw of jonger iemand. Hiermee kunnen ex-bestuurders hun kennis overdragen en stromen nieuwe ideeën de vereniging binnen; dat is ook kwaliteit! Let daarom goed op welke criteria je opstelt voor de werving en vraag je af of deze werkelijk leeftijd- en seksevrij zijn.

4 Smoes 3 Gericht werven van jongeren of vrouwen is niets voor ons. Om te beginnen zijn ze heus wel in staat voor zichzelf op te komen. Bovendien werkt een doelgroepenbeleid stigmatiserend. Het is niet zozeer de vraag of jongeren en vrouwen in staat zijn voor zichzelf op te komen, maar in hoeverre zij de kans krijgen om voor zichzelf op te komen. Die kans kan geboden worden door gericht te werven. Het tweede gedeelte van de smoes wordt gebruikt als argument om niet aan doelgroepenbeleid te doen. Persoonlijk contact met potentiële bestuurders; vrouwen en jongeren, is het sleutelwoord. Werk aan bewustwording binnen je sportvereniging door het creëren van draagvlak voor meer diversiteit in het bestuur. Daarbij draait het niet alleen om mannen en vrouwen en leeftijd. De essentie van diversiteit is dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft en dat je juist al die verschillende kwaliteiten inzet binnen je vereniging. Dat geeft handvaten die jouw vereniging alleen maar ten goede komen. Door deze kwaliteiten actief na te jagen, voelen minderheidsgroepen zich sneller geroepen om een bestuursfunctie te bekleden bij jouw sportvereniging. Smoes 4 Vrouwen voelen zich niet thuis in onze bestuurscultuur. Veel mannen voelen zich als een vis in het water in de mannelijke bestuurscultuur. Zij zien dan ook geen reden de samenstelling van het bestuur te veranderen. Naast mannen gebruiken ook vrouwen deze smoes. Soms weten vrouwen niet wat besturen inhoudt en zeggen dat het hen niet aantrekt. Of zij zien het niet zitten om als enige vrouw aan een mannenbolwerk deel te nemen. Probeer in contact te komen met gemengde besturen zodat je hun ervaringen hoort en kan ontdekken welke meerwaarde vrouwen hebben in het bestuur. Daarnaast heeft het werven van twee vrouwen vaak een grotere invloed op de veranderingen van de bestuurscultuur. Ook voor de nieuwelingen zelf pakt het gunstig uit als ze met twee vertegenwoordigd te zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen het veiliger en vooral leuker vinden als ze met iemand samenwerken die ze graag mogen.

5 Smoes 5 Wij zijn als bestuur een team en dat gaat heel goed. We moeten dus wel iemand hebben die daar goed op aansluit. Anders gaat onze synergie verloren. Bestuursleden weten wat ze aan elkaar hebben, kennen elkaars netwerken en zijn perfect op elkaar ingespeeld. Dit heeft als gevolg dat bestuurders in hun eigen netwerk blijven vissen bij het werven van nieuwe bestuursleden. Zo weten zij wat ze binnenhalen en blijft het karakter van de vriendenclub behouden. Richt een raad van advies op voor oud-bestuurders. Zo kan de vriendenclub voortbestaan en fungeert het daarnaast als een bron van kennis en ervaring voor de huidige sportbestuurders. Het doelgroepgericht werven zorgt er daarnaast voor dat jarenlange ingesleten patronen doorbroken worden en heeft het gevolg dat er een nieuwe frisse blik in het bestuur van de vereniging komt. Smoes 6 We hebben helaas geen vacatures binnen ons sportbestuur. Het sluit buitenstaanders niet direct maar indirect uit. Vaak zijn er immers wel vacatures binnen het bestuur van een sportvereniging maar deze zijn ingevuld door bekenden uit het eigen netwerk. De zittingstermijnen worden overschreden, waardoor roulatie van nieuwe bestuurders achterwege blijft. Maak vacatures zichtbaar voor iedereen. Ontwikkel een openbare vacaturebank (bijvoorbeeld op de clubwebsite) voor bestuursfuncties zodat het voor iedereen duidelijk is waar de vacatures te vinden zijn. Communiceer en kijk als bestuurslid ook buiten de grenzen van je eigen netwerk wanneer er een bestuursfunctie beschikbaar komt. Stel daarnaast, wanneer dit nog niet het geval is, in de statuten een aftreedrooster op zodat er meer roulatie ontstaat en nieuw enthousiastelingen meer kans krijgen om in te stromen. (Bron: Netwerk CS. Smoezenboek diversiteit in besturen, 2006)

6 EeN rijtje van FeItEn De functie van voorzitter (90%) en ook die van penningmeester (79%) worden relatief vaak vervuld door een man. Bij secretarissen is dat in mindere mate het geval (62%). (NOC*NSF. Sportaanbiedersmonitor, 2012) Tweederde (66%) van de voorzitters en de helft van de secretarissen (54%) en penningmeesters (50%) is 55 jaar of ouder. (NOC*NSF. Sportaanbiedersmonitor, 2012) Maar 5% van de voorzitters, 12% van de secretarissen en 13 % van de penningmeesters is jonger dan 44 jaar. (NOC*NSF. Sportaanbiedersmonitor, 2012) 85% van de Young Professionals (jongeren onder de 35 jaar die werkzaam zijn in de sport) die momenteel geen bestuursfunctie hebben zouden dat op korte of lange termijn wel willen. (NOC*NSF. Besturen in de sport monitor, 2014) Maar liefst 59% van de Young Professionals die momenteel geen bestuursfunctie bekleden zouden dat wel doen als zij hiervoor persoonlijk benaderd zouden worden. (NOC*NSF. Besturen in de sport monitor, 2014) 10% van de bondsbestuurders van olympische disciplines in Nederland zijn vrouw hoewel 34% van de leden van deze bonden vrouwelijk is. (NOC*NSF & Sport en zaken. Bondenmonitor, 2012) Het percentage vrouw in bondsbesturen steeg van 10% (2002) naar 21% (2010) (NOC*NSF & Sport en zaken. Bondenmonitor, 2012)

7 1. Leg contact met succesvolle gemengde besturen van andere sportverenigingen en bespreek hun ervaringen. Zo kom je erachter wat de toegevoegde waarde is van jongeren en vrouwen in het bestuur. EeN rijtje van TiPs 2. Zoek niet 1 maar 2 mensen van deze minderheidsgroepen om zitting te nemen in het bestuur. Dit is fijner voor de nieuwe leden en zorgt voor een snellere verandering in de cultuur. 3. Kijk bij het beoordelen van kwaliteit naar het geheel als sportbestuur en niet teveel naar het individu. Zou het bestuur niet juist gebaat zijn bij een vrouw of een jonger persoon? 4. Houd het bestuur aan een aftreedrooster (stel deze vast in de statuten wanneer dit nog niet het geval is). Dit zorgt voor meer roulatie en zo hebben jongeren en vrouwen meer kans om in te stromen. 5. Richt een raad van oude bestuurders op. Zij kunnen het sportbestuur van advies voorzien waardoor hun kennis en ervaring niet verloren zal gaan.

8

BESTUURLIJKE VERNIEUWING

BESTUURLIJKE VERNIEUWING BESTUURLIJKE VERNIEUWING GEREEDSCHAP VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWERS VOOR EEN SPORTVERENIGING MET AMBITIES EN ONDERNEMERSZIN DIE NIEUWE BESTUURSLEDEN WIL WERVEN EN GAAT VOOR KWALITEIT DIE VERNIEUWING BELANGRIJK

Nadere informatie

smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen

smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen smoezen culturele smoezen diversiteit in smoezen het culturele smoezen bestuur smoezen smoezen Every single word in this document is utterly worthless unless you do something about it Uit: The

Nadere informatie

Handboek divers talent

Handboek divers talent Talent Solutions Handboek divers talent Het vinden, aantrekken en behouden van talent in vele vormen talent.linkedin.com 1 Inhoudsopgave Inleiding 03 03 Kandidaten aantrekken 10 01 Draagvlak creëren 04

Nadere informatie

Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR.

Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR. Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR. Want hoe overtuig je je collega s dat dit de beste bonusbaan is die er bestaat? Gepubliceerd

Nadere informatie

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE

DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE DISCRIMINATIE TIJDENS SOLLICITATIE Onbewust hebben we allemaal vooroordelen. Werkgevers net zo goed. Ontdek in dit document hoe je voorkomt dat ze het sollicitatieproces beïnvloeden. Stap ook over je vooroordelen

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Stichting Maaltijd voor een Kind

Stichting Maaltijd voor een Kind Beleidsplan 2015-2019 Stichting Maaltijd voor een Kind Beleidsplan 2015-2019 Wassenaar, april 2015 Inhoudsopgave Beleidsplan 2015-2019 Activiteiten Werving van gelden Het vermogen van de stichting Beleidsplan

Nadere informatie

Diversiteit in kaderfuncties

Diversiteit in kaderfuncties Diversiteit in kaderfuncties Printversie websheet Diversiteit in kaderfuncties Resie Hoeijmakers Agnes Elling 1. Diversiteit in kaderfuncties Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Het aantal leden dat een OR telt, wordt in beginsel bepaald door het aantal in de onderneming werkzame

Nadere informatie

BESTUURSVERKIEZING AGENDAPUNT 9 ALGEMENE LEDENVERGADERING WOENSDAG 11 SEPTEMBER 2019

BESTUURSVERKIEZING AGENDAPUNT 9 ALGEMENE LEDENVERGADERING WOENSDAG 11 SEPTEMBER 2019 BESTUURSVERKIEZING AGENDAPUNT 9 ALGEMENE LEDENVERGADERING WOENSDAG 11 SEPTEMBER 2019 Dit vergaderstuk is per 1 september 2019 vernieuwd vanwege ontvangen kandidaatstellingen voor de positie van voorzitter.

Nadere informatie

HOE SCHRIJF JE EEN VACATURETEKST?

HOE SCHRIJF JE EEN VACATURETEKST? Nadat je een profiel hebt aangemaakt op het platform kun je aan de slag met het plaatsen van vacatures. Je moet hiervoor een aantal velden invullen: TITEL Benoem in één zin (5 tot 10 woorden) op een pakkende

Nadere informatie

Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact

Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact Rondom het generatiepact leven veel vragen bij HRM-adviseurs, bestuurders en OR-leden. De meest voorkomende hebben we bij elkaar gebracht en voorzien

Nadere informatie

Zorgeloos jouw ideale stagiair.

Zorgeloos jouw ideale stagiair. Zorgeloos jouw ideale stagiair. Stagebemiddeling Natural Talent Contactpersoon: Vincent Broeckaert t +31 (0)6 23 65 28 56 e v.broeckaert@naturaltalent.nl Zoek je voor jouw bedrijf één of meerdere geschikte

Nadere informatie

RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS In opdracht van NOC*NSF 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan netto n=000 Nederlanders

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Kies je kernwaarden De eerste stap die je moet nemen om je concept in kaart te brengen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden

Nadere informatie

Uw vereniging. Wie heeft een tekort aan vrijwilligers?

Uw vereniging. Wie heeft een tekort aan vrijwilligers? Hubert Habers (30) Opleiding Sportmanagement en Marketing (HBO) Gewerkt op de Jaap Eden IJsbanen 10 jaar werkzaam bij Sportservice Noord-Holland 7 jaar bestuurslid vrijwilligers / communicatie bij Topklasse

Nadere informatie

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden 15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden Hoe trek je goede werknemers aan maar vooral ook: hoe behoud je ze? 15 tips INTRODUCTIE De arbeidsmarkt wordt krapper en krapper. Bedrijven ondervinden

Nadere informatie

Opvolging voorzitter NOC*NSF

Opvolging voorzitter NOC*NSF 1/6 Opvolging voorzitter NOC*NSF Profiel- en processchets Aanleiding In de voorjaars-av van mei 2019 wil de huidige voorzitter van NOC*NSF het stokje overdragen aan een opvolger 1. Het bestuur heeft een

Nadere informatie

Rapportage werkgroep Bestuurlijke vernieuwing

Rapportage werkgroep Bestuurlijke vernieuwing Agendapunt 7 Rapportage werkgroep Bestuurlijke vernieuwing Naar aanleiding van de opdracht van het bondsbestuur met betrekking tot het onderzoek naar bestuurlijke kweekvijvers dient de werkgroep hierbij

Nadere informatie

Reglement benoemingen voor bestuur en overlegorganen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de Stichting Opleiding Belastingadviseurs

Reglement benoemingen voor bestuur en overlegorganen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de Stichting Opleiding Belastingadviseurs Reglement benoemingen voor bestuur en overlegorganen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de Stichting Opleiding Belastingadviseurs zoals vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

ACQUISITIEFOLDER INFORMATIE EN PAKKETTEN

ACQUISITIEFOLDER INFORMATIE EN PAKKETTEN ACQUISITIEFOLDER INFORMATIE EN PAKKETTEN WAT IS HET CNN Het Criminologisch Netwerk Nederland (Het CNN) is een landelijk netwerk voor criminologen waarin het bijeenbrengen van de academische wereld en het

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Kwartaalmeting november 2016

Kwartaalmeting november 2016 Kwartaalmeting november 2016 1 ACHTERGROND - Steekproef STEEKPROEFGROOTTE: METING: TOTAAL - N=194 Noc*nsf panel - n=105 CLUBDOEL - n=19 INFO bestand - N=69 Kwartaalmeting over de culturele activiteiten

Nadere informatie

Onderzoek diversiteit cultuursector

Onderzoek diversiteit cultuursector Onderzoek diversiteit cultuursector rapportnr. 1736 21 december 2018 Uitsplitsingen BIS-instellingen en niet-bis-instellingen Onderzoek diversiteit cultuursector Uitsplitsingen BIS-instellingen en niet-bis-instellingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Colofon. Harderwijk 2014 Sportaanbiedersmonitor. 1. Achtergrond van het onderzoek. 3

Inhoudsopgave. Colofon. Harderwijk 2014 Sportaanbiedersmonitor. 1. Achtergrond van het onderzoek. 3 2 Inhoudsopgave 1. Achtergrond van het onderzoek. 3 2. Resultaten sportaanbiedersmonitor Harderwijk..... 4 2.1 De sportaanbieders.. 4 2.2 Leden en activiteiten..... 4 2.3 Organisatie en beleid....... 6

Nadere informatie

Competentieprofielen bestuurders FOG

Competentieprofielen bestuurders FOG Competentieprofielen bestuurders FOG INLEIDING Ten behoeve van het beschrijven van de competentieprofielen van bestuurders van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten hebben er meerdere gesprekken met de

Nadere informatie

Vrijwilligers (beleid) binnen sportverenigingen

Vrijwilligers (beleid) binnen sportverenigingen Vrijwilligers (beleid) binnen sportverenigingen Workshop Kirsten Zitman, idoe Verwachtingen Waarom ben je vanavond bij deze workshop aanwezig? Waarom ben je geïnteresseerd in vrijwilligersbeleid? Wat gaan

Nadere informatie

Bewogen Leiderschap in de Sport

Bewogen Leiderschap in de Sport Bewogen Leiderschap in de Sport i Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Context 2 1.2 Doelstelling/ambitie 3 1.3 Doelgroep 3 1.4 Leerconcept 3 1.5 Spelopvatting 4 1 1. Inleiding 1.1 Context Najaar 2013 hebben

Nadere informatie

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en

Met het op stoom komen van de economie, barst de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid los. Het voert druk uit op succesvolle werving en RECRUITMENT EVENT EEN KRACHTIG MIDDEL OM BRILJANT TOPTALENT VAN MORGEN TE VERLEIDEN Om een plek te verkrijgen in de drukke agenda van scholieren en young professionals moet het event de nodige triggers

Nadere informatie

Lobby. Pagina 1 van 5

Lobby. Pagina 1 van 5 Lobby Inleiding De basis voor de uiteindelijke toewijzing van evenementen vormt de lobby. Binnen de structuur van de modelaanpak moet de lobby niet gezien worden als een fase die volgt op het haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Met de wervingscirkel kun je stap voor stap een wervingsactie voorbereiden:

Met de wervingscirkel kun je stap voor stap een wervingsactie voorbereiden: Wervingscirkel 1 Veel vrijwilligersorganisaties hebben probelemen met het werven van vrijwilligers. Je hebt tenslotte geen baan te bieden met salaris, maar je biedt een vorm van vrijetijdsbesteding. In

Nadere informatie

Realiseer je ambities! Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank

Realiseer je ambities! Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Realiseer je ambities! vanuit de Rabobank Inhoud In dit boekje vind je informatie over hoe de Rabobank samen met haar partners in sport en cultuur jouw club, vereniging of stichting kan ondersteunen met

Nadere informatie

Slimmer en eenvoudiger werven

Slimmer en eenvoudiger werven Slimmer en eenvoudiger werven Hoe vindt u anno 2012 de juiste kandidaten zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan het eindeloos doorspitten van cv s? Dit whitepaper is bedoeld om u als (HR-)professional

Nadere informatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Aan de hand van enkele vragen geven we je stapsgewijs inspiratie en praktische aanknopingspunten. We willen je een flinke aanzet

Nadere informatie

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6

Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Hoe denken we? 8 + 4 = 12 9 + 5 = 13 4 + 4 = 8 3 x 2 = 6 Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Een tekort aan vrijwilligers staat al 25 jaar in de top drie van door de sportverenigingen genoemde knelpunten.

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging. Nel Garrelfs

Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging. Nel Garrelfs Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging Nel Garrelfs 1 Hoe ben jij bij de club vrijwilliger geworden? Gevraagd Zelf aangemeld Advertentie Website Clubblad Opleiding Anders.. 2 Waarom

Nadere informatie

Congo s protocol bestuursvorming

Congo s protocol bestuursvorming Congo s protocol bestuursvorming 1 Inhoud Voorwoord 3 Afkortingen lijst 4 Aanstelling MotivaCie 5 Aanstelling nieuw bestuur 6 Conclusie/Discussie 8 2 Voorwoord Amsterdam, 07-10-2014 In 2009 is er bij Congo

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN MSVN-FRYSLÂN

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN MSVN-FRYSLÂN BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN MSVN-FRYSLÂN Meerjarenbeleidsplan 2016 2019 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan 2016-2019 van Stichting Vrienden van MSVN-Fryslân. In dit beleidsplan staan de activiteiten

Nadere informatie

Participatiemodel Medezeggenschap bij ABN AMRO. Mei 2016

Participatiemodel Medezeggenschap bij ABN AMRO. Mei 2016 Participatiemodel Medezeggenschap bij ABN AMRO Mei 2016 Inhoud 1. Waarom een participatiemodel? 2. Wat zijn de belangrijkste verschillen met een standaardmodel? 3. Hoe ziet het model eruit? 4. Resultaten

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid Vrijwilligersbeleid Het vinden en binden van (nieuwe) vrijwilligers 2016-2020 Voorwoord Voetbal is een teamsport en binnen de teamsport is samenwerken de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen binnen

Nadere informatie

Met vier workshops op weg naar succes!

Met vier workshops op weg naar succes! 1 Met vier workshops op weg naar succes! Aan dit voor u liggende werkboek wordt bij iedere workshop een aantal documenten toegevoegd. Deze documenten zijn instrumenten waarmee u de methode Meer Vrijwilligers

Nadere informatie

Introductie presentator informatiebijeenkomst. Roel Hazenberg Gelderse Sport Federatie

Introductie presentator informatiebijeenkomst. Roel Hazenberg Gelderse Sport Federatie Introductie presentator informatiebijeenkomst Roel Hazenberg Gelderse Sport Federatie Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd Een tekort aan vrijwilligers staat al 25 jaar in de top drie van door de sportverenigingen

Nadere informatie

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen 24 november 2018 Theo Hermsen Procesbegeleider Achtergrond verenigingsondersteuning Nederland telt ruim 50.000 verenigingen

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Tabita

Beleidsplan Stichting Tabita Beleidsplan 2013 Stichting Tabita Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Organisatie...4 2.1 Het bestuur...4 2.2 Vergadercyclus...4 2.3 ANBI...4 2.4 Jaarverslag...4 2.5 Gedragscode...4 3. Strategie...5 3.1

Nadere informatie

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN Volgens de herziene Statuten en Reglementen van de Partij van de Arbeid, zoals vastgesteld tijdens het afgelopen congres 2012, worden zowel de voorzitter als de penningmeester

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie. Euroforce B.V.

Bedrijfspresentatie. Euroforce B.V. Bedrijfspresentatie Algemeen is opgericht in 2001 en is begonnen als uitzendorganisatie, inmiddels heeft Euroforce zich ontwikkeld tot een breder dienstverlenende organisatie en hebben we veel ervaring

Nadere informatie

Meer meiden in je groep: hoe pak je dat aan? Meiden in Scouting

Meer meiden in je groep: hoe pak je dat aan? Meiden in Scouting Meer meiden in je groep: hoe pak je dat aan? Meiden in Scouting Inhoudsopgave 1 Aanleiding 1.1 Aanleiding project Meiden in Scouting 1.2 Waarom moet jouw groep of regio hiermee aan de slag? 3 3 3 2 Stap

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Handleiding Vrijwilligersbeleid

Handleiding Vrijwilligersbeleid Handleiding Vrijwilligersbeleid Inleiding Wij definiëren vrijwilligersbeleid als volgt: Het geheel aan voorwaarden dat nodig is om vrijwilligers binnen een organisatie tot hun recht te laten komen en hun

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Zoekboekje Kies voor een bestuursjaar bij DWARS Groningen!

Zoekboekje Kies voor een bestuursjaar bij DWARS Groningen! Zoekboekje 2017-2018 Kies voor een bestuursjaar bij DWARS Groningen! bestuursfunctie bij DWARS Groningen Wil jij een jaar lang bezig houden met groene en linkse politiek? Bestuurlijke en politieke ervaring

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK)

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK) Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat Jens van der Kerk (VSK) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht van VWS 1. Bevorderen gewenst gedrag & terugdringen ongewenst gedrag 2. Verenigingen

Nadere informatie

Voordracht Kandidaatbestuur aan de Provinciale ledenvergadering GroenLinks Gelderland

Voordracht Kandidaatbestuur aan de Provinciale ledenvergadering GroenLinks Gelderland Voordracht Kandidaatbestuur aan de Provinciale ledenvergadering GroenLinks Gelderland Opdracht Op 13 augustus 2013 heeft het voltallige bestuur van de Gelderse afdeling van GroenLinks haar functie te beschikking

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid. HRM binnen Regio Groningen

Vrijwilligersbeleid. HRM binnen Regio Groningen HRM binnen Regio Groningen Inleiding Beleid & Werkplan Uitvoeren Do s and Don t Vragen - Inleiding Cijfers: 24 groepen 6 zelfstandige stammen 2326 jeugdleden (stabiel) 858 meisjes 1468 jongens 606 kaderleden

Nadere informatie

Modern Besturen. In de Vereniging van de Toekomst. Huibert Brands Adviseur Organisatieontwikkeling NOC*NSF

Modern Besturen. In de Vereniging van de Toekomst. Huibert Brands Adviseur Organisatieontwikkeling NOC*NSF Modern Besturen In de Vereniging van de Toekomst Huibert Brands Adviseur Organisatieontwikkeling NOC*NSF Agenda 1. Waarheen Waarvoor 2. Sport in Transitie 3. Vereniging van de Toekomst 4. Modern Besturen

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij Introductie FONDSENWERVING door Carla van de Brake werkzaam bij Inleiding Waarom fondsen werven? 1. Fondsen willen hun geld graag kwijt aan maatschappelijke projecten/ontwikkelingen. 2. Georganiseerde

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Do s en dont s werkgeversdienstverlening: betrekken, bedienen, beïnvloeden

Do s en dont s werkgeversdienstverlening: betrekken, bedienen, beïnvloeden Do s en dont s werkgeversdienstverlening: betrekken, bedienen, beïnvloeden sprekers Tanja Willemsen - Projectleider Werkgeversdienstverlening Programmaraad Ida Dral -!DE Advies voor innovatie en verbinding

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond

Nederlandse Culturele Sportbond Bestuursprofielen Type bestuur De NCS heeft een collegiaal bestuur. Alle bestuursleden zijn gelijk verantwoordelijk voor het totale beleid. Binnen het bestuur is er een portefeuilleverdeling, waarbij de

Nadere informatie

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Inleiding Jongeren hebben de toekomst. Met de Maatschappelijke Stage (MaS) wordt een hoop jonge energie aan het vrijwilligerscollectief toegevoegd. In Zwolle

Nadere informatie

Inclusie. Hoe creëert de gemeente Amsterdam een inclusieve organisatiecultuur? 10 oktober 2017

Inclusie. Hoe creëert de gemeente Amsterdam een inclusieve organisatiecultuur? 10 oktober 2017 Inclusie Hoe creëert de gemeente Amsterdam een inclusieve organisatiecultuur? 10 oktober 2017 Even voorstellen Mariska Bogaart Projectmanager Diversiteit en Inclusie Aanpak Amsterdam inclusieve organisatie

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

PROJECT VERENIGING VAN DE TOEKOMST KICK OFF MEETING 9 OKTOBER Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging

PROJECT VERENIGING VAN DE TOEKOMST KICK OFF MEETING 9 OKTOBER Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging PROJECT VERENIGING VAN DE TOEKOMST KICK OFF MEETING 9 OKTOBER 2017 ORGANISATIEPERSPECTIEF MJBP 2017-2020 EEN SAMENWERKINGS- EN RESULTAATGERICHTE VERENIGINGSSTRUCTUUR Lidmaatschap is geen automatisme meer

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

welkom. brochure 2019

welkom. brochure 2019 welkom. brochure 2019 for those who make it possible. Possible is er voor mensen. Niet zomaar mensen, maar vakmensen zoals jij. Professionals die weten waar ze mee bezig zijn, hun vak beheersen en hun

Nadere informatie

Uitnodiging Speciale Ledenvergadering

Uitnodiging Speciale Ledenvergadering Uitnodiging Speciale Ledenvergadering Woensdag 19 november 2014 19:30 uur Locatie: PWA Sporthal in het sportcafé Speciale Ledenvergadring BC Epe Pagina 1 Uitnodiging belangrijke speciale ledenvergadering

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING STEUN NIJEPOORTSCHOOL 2013

BELEIDSPLAN STICHTING STEUN NIJEPOORTSCHOOL 2013 BELEIDSPLAN STICHTING STEUN NIJEPOORTSCHOOL 2013 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 STRATEGIE... 3 BEHEER... 6 BIJLAGE... 7 1 INLEIDING Stichting Steun Nijepoortschool is opgericht op 8 mei 1996. De stichting

Nadere informatie

Workshop Vrijwilligers werven

Workshop Vrijwilligers werven Workshop Vrijwilligers werven Studiedag Vluchteling zkt. Woning 13 juni 2019 Sarah Eelen sarah.eelen@kenniscentrumwwz.be T. 02 218 55 16 www.steunpuntvrijwilligerswerk.be Hoe komen we aan meer, nieuwe

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

Afdeling Veldhoven Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016

Afdeling Veldhoven Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016 Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016 Taakomschrijving: Wijk coördinator Activiteiten De wijk coördinator draagt zorg voor een goede uitvoering van de activiteiten

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan

Vrijwilligersbeleidsplan Vrijwilligersbeleidsplan Nieuw-Buinen, juli 2012 Voorwoord Een vereniging staat of valt met de hulp die een vereniging krijgt van vrijwilligers. Heel kort; zonder vrijwilligers geen v.v. Nieuw Buinen.

Nadere informatie

Bijlage 1: Proef Anoniem Solliciteren

Bijlage 1: Proef Anoniem Solliciteren Bijlage 1: Proef Anoniem Solliciteren 1. Inleiding De raad heeft gemeente Haarlem als werkgever via motie 31 dd. 30 juni 2016 opgeroepen een substantiële proef uit te voeren met anoniem solliciteren bij

Nadere informatie

Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal RD Amsterdam Tel.: +31 (0) Fax : +31 (0)

Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal RD Amsterdam Tel.: +31 (0) Fax : +31 (0) SAMENSTELLING SCHOOLBESTUREN EN RADEN VAN TOEZICHT Herhaalde meting Eutonos - eindrapport - dr. M. de Weerd dr. M. Gemmeke Amsterdam, mei 2007 Regioplan publicatienr. 1535 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds

Nadere informatie

Beleidsplan Stg. Vrienden Hondenliefhebber Petten 2015-2020

Beleidsplan Stg. Vrienden Hondenliefhebber Petten 2015-2020 VOORWOORD In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting vrienden hondenliefhebbers Petten (hierna te noemen VHP). Ook informeren wij u over onze plannen voor de

Nadere informatie

Saskia Hordijk

Saskia Hordijk Saskia Hordijk saskiahordijk@galant.nl Vrijwilligerswerk Hoe staat het ermee? Welke uitdagingen zijn er? Vrijwilligerswerk 3 onderzoeken in de afgelopen periode over vrijwilligerswerk: Vrijwilligers Tevredenheid

Nadere informatie

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Profielen van bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform Schollevaar Dit document bevat een omschrijving van de diverse bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform

Nadere informatie

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Preambule Bij het opstellen van onderhavige bestuurscode is uitgegaan van de richtlijnen die zijn vastgesteld door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) in het

Nadere informatie

PROBUS Eindhoven 85 ASSOCIATION OF RETIRED PROFESSIONAL AND BUSINESS MEN OPGERICHT 10 JANUARI 1985 TE EINDHOVEN STATUTEN NAAM EN ZETEL.

PROBUS Eindhoven 85 ASSOCIATION OF RETIRED PROFESSIONAL AND BUSINESS MEN OPGERICHT 10 JANUARI 1985 TE EINDHOVEN STATUTEN NAAM EN ZETEL. PROBUS Eindhoven 85 ASSOCIATION OF RETIRED PROFESSIONAL AND BUSINESS MEN OPGERICHT 10 JANUARI 1985 TE EINDHOVEN STATUTEN NAAM EN ZETEL. Artikel 1 De club is een vereniging in de zin van Boek 2 van het

Nadere informatie

Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid. In een notitie vrijwilligersbeleid komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid. In een notitie vrijwilligersbeleid komen de volgende onderwerpen aan de orde: Meer informatie over het organiseren van vrijwilligerswerk: www.vrijwilligersaanzet.nl Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid. Deze checklist is te gebruiken voor de opzet en het ontwikkelen van

Nadere informatie

Student & Starter. Beleidsplan. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht. Voorwoord. 1. Verenigingsdoelen

Student & Starter. Beleidsplan. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht. Voorwoord. 1. Verenigingsdoelen Beleidsplan Student & Starter 2014 Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht Contents Voorwoord 1. Verenigingsdoelen 1.1 Fractieondersteuning 1.2 Benadering achterban 1.3 Detecteren en aanpakken

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

In dit websheet wordt dieper ingegaan op ontwikkeling van de ruim sportverenigingen die Nederland telt.

In dit websheet wordt dieper ingegaan op ontwikkeling van de ruim sportverenigingen die Nederland telt. Printversie websheet Sportverenigingen in Nederland. Ontwikkeling van 2000 tot nu Auteur: Janine van Kalmthout Link: https://www.mulierinstituut.nl/publicaties/websheet-sportverenigingen-innederland/ Hoe

Nadere informatie

6 december Diversiteitsbeleid Pensioenfonds Vervoer

6 december Diversiteitsbeleid Pensioenfonds Vervoer 6 december 2018 Diversiteitsbeleid Pensioenfonds Vervoer Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Code Pensioenfondsen... 3 3. Uitgangspunten voor het beleid van Pensioenfonds Vervoer... 5 4. Beleidsmaatregelen/stappenplan...

Nadere informatie

Vrijwilliger met bagage? Welkom!

Vrijwilliger met bagage? Welkom! Vrijwilliger met bagage? Welkom! Handleiding voor vrijwilligersorganisaties Inleiding Deze handleiding is gemaakt door de Vrijwilligerscentrale Delfzijl, onderdeel van Stichting Welzijn & Dienstverlening.

Nadere informatie

Even voorstellen het nieuwe De Kuil bestuur 2015

Even voorstellen het nieuwe De Kuil bestuur 2015 Even voorstellen het nieuwe De Kuil bestuur 2015 Steven van den Eynde Leeftijd: 48 jaar Lid sinds: 2003 In het dagelijks leven ben ik: Consultant Private Banking & Vermogensbeheer; mede-eigenaar BètaHuijs/

Nadere informatie

Functieprofiel Bestuurslid IEKC Lichtenvoorde

Functieprofiel Bestuurslid IEKC Lichtenvoorde Functieprofiel Bestuurslid IEKC Lichtenvoorde Inhoudsopgave 1. IEKC (Integraal Educatief Kind Centrum) Lichtenvoorde... 2 1.1 De structuur... 2 1.2 De organisatie van het IEKC... 3 1.3 Ambitie, visie en

Nadere informatie

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam ! De gemeente Appingedam wil jongeren actiever laten participeren in beleidsvorming, zodat ze beter kan inspelen op de behoeften van jongeren. Om dit

Nadere informatie

Algemeen reglement. Paarden sportvereniging de Burcht

Algemeen reglement. Paarden sportvereniging de Burcht Algemeen reglement Paarden sportvereniging de Burcht Versie 3, Januari 2018 Inhoudsopgave Artikel 1. Algemene bepalingen... 3 Artikel 2. Aanmelding en toelating tot het lidmaatschap... 3 Artikel 3. Categorieën

Nadere informatie