De Psychologie van de Voetbaltrainer

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Psychologie van de Voetbaltrainer"

Transcriptie

1 De Psychologie van de Voetbaltrainer Doel Inhoud Team docenten Trainer seniors Trainer Jeugd Programma voorjaar Maak uw spelers mentaal sterker! Unieke opleiding voor voetbaltrainers Verhoog uw inzicht in de psychologie van het voetbal Verbeter uw vaardigheden om uw spelers te begeleiden op mentaal vlak Interactieve opleiding van 5 weken, in kleine groepen in alle Vlaamse provincies, in Luik & Bergen Doel Waarom deze opleiding? In tijden waar de druk op trainers op alle niveau s groter en groter wordt, leek het ons noodzakelijk om de bagage van de trainers verder te stofferen met een opleiding die hen in staat moet stellen om hun spelers op een nog effectievere manier te coachen. We willen dat de trainers een aantal vaardigheden verwerven die hen in staat stellen om hun spelers beter te begeleiden op mentaal vlak. Door hun kennis en inzicht in voetbalpsychologie te verhogen en een aantal technieken aan te leren zullen ze nog beter in staat zijn om hun spelers optimaal te ontwikkelen. We organiseren de opleiding in de 5 Vlaamse provincies en vanaf april ook in Wallonië. De opleiding is opgesplitst in 2 aparte trajecten, de jeugdtrainer en de trainer seniores, om het mogelijk te maken nog specifieker in te gaan op de vereisten van die verschillende groepen spelers. Gedurende 5 weken worden de trainers in relatief kleine groepen opgeleid, met veel praktische oefeningen, zodat er ook onderlinge kennisoverdracht kan plaats vinden. De eerste reacties van deelnemende trainers zijn alvast erg positief. We gaan ervan uit dat we dit seizoen al 200 trainers zullen kunnen opleiden.

2 Opleiding trainer seniors Wat kunnen trainers verwachten? In de eerste module starten we met het grondig definiëren van het algemene begrip de mentaal sterke speler. We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten rond dit concept en vertalen het dan naar het veld. We maken daarbij het onderscheid tussen de mentale vaardigheden van de speler (concentratie, emotiemanagement), zijn motivatie en zijn persoonlijkheid als voetballer en we zoeken met de trainers naar de meest relevante gedragingen op het terrein. Hoe kan ik als trainer zien aan het gedrag tijdens de training hoe sterk geconcentreerd mijn speler is? In een tweede deel (de tweede helft zeg maar) bekijken we het psychologisch profiel van de trainer zelf; op verschillende manier leren we trainer in de spiegel kijken en de eigen coachingstijl haarfijn definiëren. Deze module is een basissessie en is dan ook voor de beide trajecten identiek. In module 2 van het seniortraject, de psychologie van de speler, bekijken we welke mentale eigenschappen echt het verschil maken in het moderne voetbal. We bespreken verschillende motivatietheorieën, bekijken via videoclips van voetballers hoe verschillende types spelers zich op het terrein gedragen en onderzoeken samen (mede vanuit de aanwezige ervaring van de trainers) welke prikkels best werken voor die spelers. Daarna staan we stil bij een van de meest cruciale competenties van de trainer, het geven van effectieve feedback. We stellen een model voor vanuit de laatste inzichten in de positieve psychologie en de hersenwetenschappen, maar maken dit opnieuw erg concreet en praktisch (via een toepassing die o.a. ook door de mental coaches van Manchester City en Fulham wordt gebruikt). De trainers krijgen een raamwerk voor hun gesprekken met de spelers, zodat ze onmiddellijk hun aanpak kunnen verfijnen en een klimaat kunnen creëren waar spelers worden uitgedaagd het beste van zichzelf te geven. Module 3 richt zich op de groepsdynamiek ( Psychologie van de kleedkamer ). Gewapend met de inzichten in het psychologisch profiel van de spelers helpen we de trainers bij de volgende vragen: Hoe maak ik van een groep spelers een echt team, welke fasen in groepsvorming bestaan er en wat is als trainer dan de beste aanpak tijdens die verschillende fasen? Daarna bekijken we een aantal interessante fenomenen die zich kunnen voordoen in teams, de samenwerking tussen spelers van uiteenlopende culturen, het integreren van jongeren in de A-kern, het kiezen van de kapitein, het omgaan met sterspelers, bankzitters en revaliderende spelers. Opnieuw worden de trainers via praktische voorbeelden en getuigenissen uitgedaagd om hun kennis en inzichten ter zake te delen.

3 In de vierde module zoomen we in op de wedstrijd, het moment waarop veel goede voornemens vaak opzij worden geschoven. We bekijken de communicatie van de wedstrijdselectie en geven concrete tips om de wedstrijd in optimale toestand te starten. We onderzoeken op welke manier het wedstrijdpraatje zijn vruchten afwerpt (opnieuw aangepast aan de psychologie van de speler), bespreken het optimale gebruik van de 15 tijdens de rust en de do s & don ts voor de feedback na de wedstrijd. Ook het beheren van de wedstrijdstress bij de trainer zelf krijgt hier een plaats, zowel de pre-game stress als de druk tijdens de wedstrijd zelf. Tenslotte bekijken we de psychologische oorlogsvoering tegen trainers en spelers van het andere team en bespreken we de relatie met de scheidsrechter. In de 5e sessie bekijken we de samenwerking in de trainerstaf. Hoe kan je als trainer optimaal gebruik maken van de complementariteit in de staf, van de verschillende karakters en de mogelijke teamrollen die mensen opnemen. Welke communicatie- en overlegstructuren moet ik opzetten en hoe gaan we om met de vaak hooggespannen verwachtingen van het bestuur en de buitenwereld. We ontwerpen een model voor succesvolle samenwerking in de staf, hoe beperkt of uitgebreid die staf ook is. Jeugdtrainer Het traject voor de jeugdtrainer omvat eveneens 5 sessies. Zoals gezegd is de eerste sessie gelijk aan de start van de trainer seniores, maar daarna volgt deze opleiding haar eigen weg. In een tweede module bekijken we de ontwikkeling van de jonge voetballer. Een kind is niet zomaar een mini-volwassene en dus is het de taak van de trainer om jongeren op maat te begeleiden. Wat gaat er om in het hoofd van de jonge voetballer? Hoe werkt het puberende brein? Aan de hand van videobeelden van training- en wedstrijdsituaties observeren we het typisch gedrag van de spelers in onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Dankzij inzichten in de breinontwikkeling leren we de typerende gedachten, gevoelens en gedragingen van de spelers in de verschillende leeftijdscategorieën kennen en hoe deze zich vertalen op het terrein. Vervolgens wisselen we (succes)ervaringen uit op vlak van coachingsinterventies binnen deze leeftijdsgroepen. Ouders krijg je er gratis bij, dus is het belangrijk om als coach van in het begin van het seizoen proactief afspraken te maken met hen, om te voorkomen dat er 22 medecoaches aan de zijlijn staan. Dit werken we uit in een concrete visie.

4 De derde sessie binnen het jeugdtraject werpt een licht op het motiveren van jonge voetballers. Hoe zorgen we ervoor als coach dat spelers zich blijven inzetten op training? Hoe kunnen we als coach een gunstig leerklimaat creëren voor de spelers? Coachen we voor plezier of voor topprestaties? Hoe voorkomen we dropout? We formuleren een aantal concrete do s & don ts op vlak van effectief coachen. Meer nog, we zoeken naar manieren om de speler te stimuleren tot zelfontwikkeling en -sturing. Daarin spelen vaardigheden zoals observeren, feedback geven en doelen stellen een belangrijke rol. Ook de zin en onzin van straffen en belonen komt aan bod. In de vierde sessie maken we kennis met mentale training. Het is allerminst de bedoeling dat trainers de rol overnemen van sportpsychologen, maar wel belangrijk dat de trainers notie hebben van basisvaardigheden op vlak van concentratie en omgaan met emoties. We verwachten van jonge spelers dat ze zichzelf handhaven in het heetst van de strijd, maar wat moeten ze dan precies doen en vooral, hoe moeten ze zichzelf onder controle houden? We reiken handvaten en concrete tips aan die de trainers toelaten om mentale vaardigheden te oefenen op het terrein. We vertalen dit zo praktisch mogelijk in oefenstof en wedstrijdroutines. In de vijfde en laatste sessie van het jeugdtraject begeven we ons op het niveau van het team. We leren verschillende persoonlijkheidstypes kennen en verklaren hoe spelers zich zo anders kunnen gedragen, terwijl de trainingsituatie dezelfde is voor iedereen. We identificeren de teamrollen die spelers spontaan opnemen en hoe we deze optimaal kunnen doen samenwerken. We leren werken met interculturele verschillen. De focus ligt op fairplay, maar om spanningen, selectiekwesties en conflicten kunnen we helaas niet heen, dus concretiseren we hoe we dergelijke situaties effectief kunnen managen. Alle modules worden op eenzelfde manier opgebouwd: de laatste wetenschappelijke inzichten worden voorgesteld en de meest bruikbare conceptuele denkkaders worden vertaald naar het terrein. We tonen video s, getuigenissen van spelers en trainers en concrete voorbeelden uit het Belgische en internationale voetbal om een goed begrip te garanderen. Daarna duiken we de praktijk in en gebruiken we de ervaring van de trainers zelf om via praktische oefeningen en discussies de inzichten te vertalen naar het eigen team. In elke sessie zorgen we ervoor dat de instrumenten die worden aangereikt, als take-away beschikbaar zijn, zodat onmiddellijke toepassing (in de volgende training of wedstrijd) mogelijk is. De trainers krijgen naast het cursusmateriaal tal van links naar nuttige literatuur en websites om hun kennis verder te verdiepen.

5 Team docenten Een team van ervaren voetbalpsychologen, onder leiding van Kris Perquy & Eva Maenhout, mental coaches bij de nationale jeugdploegen van de KBVB. Jan Dierens (sportpsycholoog, o.a. Westerlo), Emilie Schollaert (sportpsychologe, o.a. KRC Genk), Jean Colinet (sportpsycholoog Standard Luik), Estelle André (sportpsychologe, Luik), Antoine Pecher (sportpsycholoog, RAEC Mons). Doorklikken voor CV

6 Het team van docenten Kris Perquy Opleiding -- Master Psychologie (Bedrijfspsychologie), Universiteit Gent 1990 Ervaring jaar ervaring als consultant en coach in het bedrijfsleven -- 6 jaar ervaring als mental coach in (top)sport -- Mental coach voor KSV Cercle Brugge sinds , voor jeugdploegen van de KBVB sinds februari Projecten voor Club Brugge KV en Club Academy, KV Oostende, Topsportscholen Voetbal, KFC Varsenare, Euphony Asse-Lennik en Argex Duvel Puurs (volleyball), zwemproject Gold. -- Lesgever en gastspreker voor KBVB, VFV, FEPSAC (Europese Associatie van Sportpsychologen), gastdocent sportpsychologie aan HO West Brugge. -- Initiatiefnemer voor International Network of Football Psychologists Eva Maenhout Opleiding -- Master Psychologie (Klinische Psychologie), Universiteit Gent Postgraduaat Bedrijfskunde en -communicatie, Hogeschool Gent Master in Human Resources Management, EHSAL 2005 Ervaring jaar ervaring als consultant en coach in het bedrijfsleven -- 6 jaar als mental coach in topsport: -- Opdrachten als mental coach in verschillende teamsporten: j eugdinternationals KBVB (sinds 2009) jeugd KAA Gent (sinds 2012) beloften Eendracht Aalst (sinds 2012) Basket Telenet Oostende (sinds 2009) A-kern SV Zulte-Waregem ( ) volleybal Knack Roeselare ( ) zwemproject GOLD ( )

7 -- Lesgever en gastspreker voor KBVB, VFV, UGent, KATHO, KULeuven, Sportcongres, Dag van de Trainer, Lid van Bloso Expertenplatform Sportpsychologie, VVSP en FEPSAC (Vlaamse en Europese Associatie van Sportpsychologen) en van International Network of Football Psychologists. JAN DIERENS Opleiding -- Master Psychologie (Klinische Psychologie), Vrije Universiteit Brussel European Master Sport and Exercise Psychology, Katholieke Universiteit Leuven Praktijksportpsycholoog VSPN i.o. Ervaring -- 4 jaar ervaring als consultant in het bedrijfsleven -- 4 jaar ervaring als sportpsycholoog/mental coach in (top)sport -- Sportpsycholoog/mental coach individuele trajecten (top)sporters in eigen praktijk sinds 2008 (grote variatie aan sporten). -- Sportpsycholoog/mental coach KVC Westerlo voor jeugd en eerste elftal, Gymfederatie Artistieke Gymnastiek Dames en Acrogymnastiek sinds 2010, Parantee (voorheen Vlaamse Liga Gehandicaptensport) sinds Lesgever voor VTS en gastspreker op allerhande clinics, workshops, etc. EMILIE SCHOLLAERT Opleiding -- Master in Psychologie (Arbeids-, Organisatie- en Gemeenschapspsychologie), Katholieke Universiteit Leuven, Master in Sportpsychologie, Université Catholique de Louvain-la-Neuve, (DES- Diplôme d études spécialisées, Promotor: Prof.Dr.Ph.Godin), Accreditatie Personal Profile Analysis, persoonlijkheidsprofiel gebaseerd op het DISC-model, 2005

8 Ervaring -- Assistent van Prof.Dr.Ph.Godin, Université Catholique de Louvain-la-Neuve, Departement Sportpsychologie (2006) -- Lesgever & Programmaontwikkelaar voor het post-graduaat programma Executive Master in Business Coaching, Université Catholique de Louvain-la-Neuve ( ) -- Partner & Unicorn Group: Coaching van teams en individuen in bedrijfscontext (2005-heden) -- Sportpsycholoog: Mental coaching van individuele atleten, teams of trainers. (2006-heden) -- Projecten: Mental Coach van de WBNT- Women National Hockey Team (Belgian Panthers) ( ), Mentale screening van KRC Genk (2011), Sportpsycholoog van het sportmedisch centrum van de Duitstalige Gemeenschap en voor de Trainer A opleiding (2006-heden), Sportpsycholoog van het Limburgs Sportmedisch Adviescentrum (2011-heden), Lid van de RVB van de Vlaamse Vereniging voor Sportpsychologie (VVSP) ESTELLE ANDRE Formation -- Master en psychologie clinique Université de Liège (2005) -- D.E.S en psychologie du sport et de la performance (2007) Expérience -- Depuis 2007, psychologue dans le service de gériatrie du CHU de Liège -- Depuis 2007, psychologue du sport -- Suivis de sportifs moins valides élites, participation au staff des Jeux Paralympiques de Londres 2012 ; -- Suivis d espoirs : en escrime (sport-études) et en tennis de table (sport-études) ; -- Suivis de sportifs en tennis, football D1, ski, cyclisme, trial, karaté ; -- Cours de niveau 1 et niveau 2 donnés aux futurs entraîneurs tennis de table ; cours, sur invitation, à l UCL en psychologie du sport ; membre effectif de la société belge francophone de psychologie du sport. -- Membre effectif du C.A. de la société belge francophone de psychologie du sport (SBFPS)

9 JEAN COLLINET Formation -- Licencié en éducation physique (2000) -- Licencié en psychologie (2005) Expérience ans d expérience dans le sport professionnel (préparation physique, mental coaching, assistant coach ) -- Suivi de plusieurs athlètes «olympiques» (Pékin et Londres) -- Préparation physique équipe pro basket Brussels, Oostende, Trèves, Gent, Mons ( ) -- Assistant coach équipe pro basket Gent et Mons ( ) -- Assistant coach équipe nationale Basket Dames ( ) -- Chargé de formation pour fédération francophone basket, fédération flamande basket et Université Libre de Bruxelles ( ) -- Mental coach sportifs individuels athlétisme, triathlon, natation, basket, foot ( ) -- Mental coach Standard de Liège ( ) ANTOINE PECHER Formation -- Licence en psychologie à l UMons (2007) -- Certificat Universitaire en Psychologie du Sport à l Université Catholique de Louvain (2008) -- Certificat Universitaire en Thérapie cognitivo-comportementale à l Université Libre de Bruxelles (2011) -- Formation à la Thérapie Familiale et Systémique au Centre d Etudes de la Famille et des Systêmes (en cours) Expérience -- Psychologue du Sport depuis Expérience passée auprès de différents sportifs pratiquant le cyclisme, l équitation ou l athlétisme. -- Actuellement, coach mental au Centre de Formation du RAEC Mons (U17 et U19). -- Inscrit à la Commission des Psychologues -- Membre de la Société Belge Francophone de Psychologie du Sport

10 Programma voorjaar 2 trajecten van 5 sessies seniores en 5 sessies jeugd (18u30 tot 22u30) Alternerend les jeugd en seniores zodat u desgewenst beide trajecten kan volgen. Limburg: VV Zonhoven: De Basvelden, Herestraat 124A, 3520 Zonhoven Antwerpen: KVC Westerlo: Stadion Het Kuipje, De Merodedreef 189, 2260 Westerlo West-Vlaanderen (Senior): KFC Varsenare: Stadion Van Caloen, Ter Straetendreef 8490 Varsenare West-Vlaanderen Jeugd: KV Kortrijk Jeugdacademie, Weverstraat 8500 Kortrijk Trajecten in Wallonië (Bergen en Luik) starten vanaf 15 april Limburg Maandagavond Seniors Jeugd 25/02/ /03/ /03 18/03 25/03 15/04 22/04 29/04 06/05 13/05 Antwerpen Woensdagavond Seniors Jeugd 27/02/ /02/ /03 13/03 27/03 27/03 24/04 24/04 08/05 08/05 West-Vlaanderen Maandag + Woensdag Seniors Jeugd 04/03/ /03/ /03 13/03 25/03 27/03 15/04 17/04 22/04 24/04

Het mentale aspect voor optimale prestaties

Het mentale aspect voor optimale prestaties Optimaal presteren door geïntegreerd en preventief denken Het mentale aspect voor optimale prestaties Bloso Expertenplatform Sportpsychologie Els Snauwaert Mentale Aspect voor Optimale prestatie J. Loehr

Nadere informatie

Nummer 2/2015 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat Brugge Tel.: 050/ Fax: 050/ Kleuterkamp Wingene 2015

Nummer 2/2015 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat Brugge Tel.: 050/ Fax: 050/ Kleuterkamp Wingene 2015 Nummer 2/2015 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Kleuterkamp Wingene 2015 Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel

Nadere informatie

Kalender - Calendrier Jupiler Pro League Calendrier - Kalender

Kalender - Calendrier Jupiler Pro League Calendrier - Kalender Calendrier - Kalender Speeldag / Journée 1 (27/07/2013) Speeldag / Journée 16 (23/11/2013) Club Brugge KV - Sporting Charleroi Standard de Liège - RAEC Mons RSC Anderlecht - KSC Lokeren O.-Vl. KAA Gent

Nadere informatie

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG Voorstellen Omgaan met opvallend gedrag en het ontstaan Doelen en werkwijze Deelnemers en opbouw cursus Inhoudelijk Afsluiting VOORSTELLEN

Nadere informatie

Datum / Date HOME AWAY. Rechtenhouder / Détenteu

Datum / Date HOME AWAY. Rechtenhouder / Détenteu Datum / Date HOME AWAY Rechtenhouder / Détenteu 28/07/2012 20:00 Club Brugge KV Waasland - Beveren Telenet VOOfoot 29/07/2012 18:00 Standard de Liège Zulte Waregem NEW Telenet VOOfoot 29/07/2012 20:30

Nadere informatie

Opleidingsniveaus UEFA PRO. Minimum 1 jaar ervaring als UEFA A + extra voorwaarden KBVB. Trainer A Voetbal Elite Jeugd & Seniors

Opleidingsniveaus UEFA PRO. Minimum 1 jaar ervaring als UEFA A + extra voorwaarden KBVB. Trainer A Voetbal Elite Jeugd & Seniors Voortraject richting Trainer A - UEFA A Opleidingsniveaus Basisopleidingen: Professional level UEFA PRO Minimum 1 jaar ervaring als UEFA A + extra voorwaarden KBVB Basisopleidingen: A(dvanced) level Trainer

Nadere informatie

Kalender - Calendrier Jupiler Pro League Calendrier - Kalender

Kalender - Calendrier Jupiler Pro League Calendrier - Kalender Calendrier - Kalender JUPILER PRO LEAGUE 2015/2016 Speeldag / Journée 1 (24-26/07/2015) Speeldag / Journée 16 (20-22/11/2015) RSC Anderlecht - Waasland-Beveren Club Brugge KV - Zulte Waregem KRC Genk -

Nadere informatie

double pass education.

double pass education. Inschrijven double pass education. Master Class mentale ontwikkeling in jeugdvoetbal Een unieke opleiding die jou als coach in staat stelt om mentale ontwikkeling echt te integreren in je trainingen Een

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

Op de website kunnen mogelijk geïnteresseerden informatie vinden en zich inschrijven voor de workshops.

Op de website  kunnen mogelijk geïnteresseerden informatie vinden en zich inschrijven voor de workshops. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 408 van PETER WOUTERS datum: 16 maart aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Motiverend Coachen - Participatie In de beleidsnota Sport

Nadere informatie

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are." Sven Goran Eriksson

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. Sven Goran Eriksson Inleiding Eigenlijk kan je als sporter niet verliezen. Het wedstrijdresultaat staat voorop, maar er is duidelijk meer. Wie of wat bepaalt het resultaat? Talent. Conditie. Motivatie. Maar ook je mentale

Nadere informatie

Poule-indelingen. 2 de Telenet Internationaal U9 tornooi. Voortornooi donderdag 14 augustus Hoofdtornooi vrijdag 15 augustus 2014

Poule-indelingen. 2 de Telenet Internationaal U9 tornooi. Voortornooi donderdag 14 augustus Hoofdtornooi vrijdag 15 augustus 2014 Poule-indelingen Voortornooi donderdag 14 augustus 2014 Jules Verriest - POULE A Wim Kooiman - POULE B R. Antwerp FC KSV Roeselare Woluwe Zaventem KVK Westhoek AFC Tubize KVV Coxyde KSK Maldegem PSV Eindhoven

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

MASTER COACH TALENTONTWIKKELING. Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal

MASTER COACH TALENTONTWIKKELING. Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal MASTER COACH TALENTONTWIKKELING Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal 2 Inleiding In seizoen 2017/ 18 willen we starten met een tweejarig Master coach programma

Nadere informatie

K. LIERSE S.K. (00030) Laatste update : 29/07/ :12(*) ORG: K.LIERSE SK.(00030)

K. LIERSE S.K. (00030) Laatste update : 29/07/ :12(*) ORG: K.LIERSE SK.(00030) K. LIERSE S.K. (00030) Laatste update : 29/07/2014-21:12(*) NATIONALE (30-07-2014-14-08-2014) KAMPIOENSCHAP ZO 03/08 18:00 JUPILER PRO LEAGUE CLUB BRUGGE KV.(00003) - K.LIERSE SK.(00030) JAN BREYDELSTADION

Nadere informatie

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers.

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. COACH DE COACH Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. Wil je als vereniging het beste halen uit trainers en coaches, zodat (jeugd) spelers met veel plezier bij de club blijven

Nadere informatie

IMEXSO CUP 2014 TOURNOI DIABLOTINS TORNOOI DUIVELTJES. U8 (2006) - 5vs5. 25 Mai/Mei 2014

IMEXSO CUP 2014 TOURNOI DIABLOTINS TORNOOI DUIVELTJES. U8 (2006) - 5vs5. 25 Mai/Mei 2014 IMEXSO CUP 2014 TOURNOI DIABLOTINS TORNOOI DUIVELTJES U8 (2006) - 5vs5 25 Mai/Mei 2014 Informations Marcou Michaël 0032 474 832 043 0032 471 880 297 imexsocup@gmail.com IMEXSO CUP 2014 DIABLOTINS/DUIVELTJES

Nadere informatie

HAZARD TOURNAMENT TOURNOI DIABLOTINS TORNOOI DUIVELTJES. U8 (2007) - 5vs5. 25 Mai/Mei 2015

HAZARD TOURNAMENT TOURNOI DIABLOTINS TORNOOI DUIVELTJES. U8 (2007) - 5vs5. 25 Mai/Mei 2015 HAZARD TOURNAMENT TOURNOI DIABLOTINS TORNOOI DUIVELTJES U8 (2007) - 5vs5 25 Mai/Mei 2015 Informations Marcou Michaël 0032 474 832 043 marcou.michael@hotmail.com HAZARD TOURNAMENT 2015 Diablotins/Duiveltjes

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

www.flowmentaletraining.nl

www.flowmentaletraining.nl Er is tijdens deze workshop kennis gemaakt met de sportpsychologie en de toepassing van een mentale routine voor jonge sporters. Het gaat om plezier, motivatie en zelfvertrouwen van de sporter, als voorwaarde

Nadere informatie

MEISJESVOETBAL. Recreatieve Formats. 8 vs 8. Jeugdcup U 13 U 16 INFO / ORGANISATIE

MEISJESVOETBAL. Recreatieve Formats. 8 vs 8. Jeugdcup U 13 U 16 INFO / ORGANISATIE MEISJESVOETBAL Recreatieve 8 vs 8 U 13 U 16 INFO / ORGANISATIE 12 1 Recreatieve Wat en Waarom? Info en inschrijvingen Het meisjesvoetbal is aan een enorme opmars bezig in België! Inschrijven Je hebt de

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 64359 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG N. 2004 3391 (2004 2305) [2004/202310] 12 MEI 2004. Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve

Nadere informatie

Jeugdcup Het Nieuwsblad 2014-2015 43ste editie Jeugdcup meisjes U13 U16

Jeugdcup Het Nieuwsblad 2014-2015 43ste editie Jeugdcup meisjes U13 U16 Jeugdcup Het Nieuwsblad 2014-2015 43ste editie Jeugdcup meisjes U13 U16 www.jeugdcup.be mailen naar jeugdcup@corelio.be follow us : www.facebook.com/jeugdcup W. www.voetbalfederatievlaanderen.be F. fb

Nadere informatie

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel inzicht krijgen in het belang van en ervaren van mentale vaardigheden

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

Special Olympics Belgium

Special Olympics Belgium Special Olympics Belgium Een grootste prestatie verdient een groot publiek Une grande performance mérite un grand public Belgium 1 / Special Olympics Belgium Wat is Special Olympics? Opgericht in 1968

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

PARTNERSHIP 2013-2014. voetbalacademie. player development

PARTNERSHIP 2013-2014. voetbalacademie. player development PARTNERSHIP 2013-2014 voetbalacademie. player development Geachte kandidaat-partner, We zijn erg verheugd u hierbij het partnership infodossier van Adelanto vzw te kunnen voorstellen. Graag geven we een

Nadere informatie

v.v. Kloetinge cursusaanbod Seizoen

v.v. Kloetinge cursusaanbod Seizoen Jeugdkader cursus Zoals al verschillende keren is aangekondigd, worden er dit seizoen binnen v.v. Kloetinge cursussen voor het jeugdkader aangeboden. Er is voor gekozen om de stof in verschillende kleine

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

A OEFENSTOF A-JUNIOREN

A OEFENSTOF A-JUNIOREN A OEFENSTOF A-JUNIOREN A-JUNIOREN TECHNISCH WERKPLAN VOOR A-JUNIOREN De kenmerken van A-junioren Basistaken De A-junioren kunnen het voetbal vaak al op een volwassen manier spelen. Meestal is de favoriete

Nadere informatie

Wie is Jan Jacobs? Wie ik ben in enkele woorden?

Wie is Jan Jacobs? Wie ik ben in enkele woorden? Wie is? Wie ik ben in enkele woorden? coach, trainer, docent, getrouwde man met Leen, kersverse papa van Marie, prille dertiger, Mechelaar met West-Vlaamse roots, psychotherapeut i.o., goede eter, droge

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

Management in de non-profit

Management in de non-profit Postgraduaat Management in de non-profit 2015-2016 De sessies vinden plaats in de campus van VIVES HOGESCHOOL BRUGGE. 1 MANAGEMENT IN DE NON-PROFIT Bij non-profit organisaties ligt de belangrijkste klemtoon

Nadere informatie

KU Leuven. Wat maakt dat mijn team in winst gelooft? De bronnen van teamvertrouwen in volleybalteams. Katrien Fransen

KU Leuven. Wat maakt dat mijn team in winst gelooft? De bronnen van teamvertrouwen in volleybalteams. Katrien Fransen 2012 KU Leuven Wat maakt dat mijn team in winst gelooft? De bronnen van teamvertrouwen in volleybalteams Katrien Fransen M.m.v. Prof. Bert De Cuyper, Prof. Filip Boen, Prof. Norbert Vanbeselaere, Prof.

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BINNEN HET JEUGDVOETBAL WAT BETEKENT HET VOOR ONS? INFOAVOND 04 JUNI 2014 DE ZEYPE KAMPENHOUT

WIJZIGINGEN BINNEN HET JEUGDVOETBAL WAT BETEKENT HET VOOR ONS? INFOAVOND 04 JUNI 2014 DE ZEYPE KAMPENHOUT WIJZIGINGEN BINNEN HET JEUGDVOETBAL INFOAVOND 04 JUNI 2014 DE ZEYPE KAMPENHOUT Agenda Jeugdhervorming seizoen 2014-2015: een overzicht Wat betekent dit voor ons? Overzicht ploegen 2014-2015 Jeugdhervorming

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk.

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. 2. VISIE EN MISSIE Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. Het doel van de Jeugdopleiding van KVK Tienen is in de eerste plaats

Nadere informatie

Workshops en PE bijeenkomsten. Black Swan. ODC en adem. Acquisitie

Workshops en PE bijeenkomsten. Black Swan. ODC en adem. Acquisitie Coach - techniek Workshops en PE bijeenkomsten Ik-sterkte Overdracht en tegenoverdracht Brein en dynamiek Schaduw en complexen Waarnemen-interpreterencommuniceren Omgaan met schaduw Black Swan Individuatie

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Kick ff Seizoen

Kick ff Seizoen Kick ff Seizoen 2015-2016 Programma Kick Off 18.30-19.30 uur ontvangst en buffet 19.30-20.00 uur presentatie visie en voorstelronde 20.00-21.00 uur onderlinge afstemming 21.00-21.15 uur conclusies 21.15-22.00

Nadere informatie

Management in de non-profit

Management in de non-profit Postgraduaat Management in de non-profit 2015-2016 De sessies vinden plaats in de campus van VIVES HOGESCHOOL BRUGGE. 1 MANAGEMENT IN DE NON-PROFIT Bij non-profit organisaties ligt de belangrijkste klemtoon

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA HERKEN JE DIT? Weet je nog hoe opwindend het is om aan het begin van een carrière te staan? Daarom wil je ook jouw young professionals helpen bij hun ontwikkeling.

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Traject Leiderschap. Aanpak traject

Traject Leiderschap. Aanpak traject Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur individuele coaching. Er wordt

Nadere informatie

2. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal personen dat reeds een initiatiesessie gevolgd heeft sinds de opstart van het project?

2. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal personen dat reeds een initiatiesessie gevolgd heeft sinds de opstart van het project? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 736 van PETER WOUTERS datum: 4 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Motiverend Coachen - Participatie In de beleidsnota

Nadere informatie

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN

Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN g Als je zegt dat je het niet kan, dan heb je gelijk Als je zegt dat je het wel kan, heb je ook gelijk ALBERT EINSTEIN onze waarden: vernieuwend plezier stoer inzicht leiderschap beweging verbinding vertrouwen

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Training & Ontwikkeling

Training & Ontwikkeling Inleiding FOCUS Leren & Ontwikkelen uit Wormerveer is een sterk groeiende Human Resources Development dienstverlener met een duidelijke focus op resultaatgerichtheid en professionalisering. Wij onderscheiden

Nadere informatie

Sessie 16. Sportpromotor in de leefwereld van armoede

Sessie 16. Sportpromotor in de leefwereld van armoede Sessie 16 Sportpromotor in de leefwereld van armoede inhoud omgang met mensen uit kansarmoede Inleidende reportage De reportage vertelt het verhaal van vzw Armen tekort. Deze vzw is actief in Antwerpen

Nadere informatie

REEKS / SERIE A U12 / U11 Speeldag / Journée 1 ( 20/08/2016 ) Speeldag / Journée 12 ( 12/11/ 2016 )

REEKS / SERIE A U12 / U11 Speeldag / Journée 1 ( 20/08/2016 ) Speeldag / Journée 12 ( 12/11/ 2016 ) U12 / U11 Speeldag / Journée 1 ( 20/08/2016 ) Speeldag / Journée 12 ( 12/11/ 2016 ) KV Kortrijk - Club Brugge KV Zulte Waregem - Club Brugge KV Excel Mouscron - KV Oostende Cercle Brugge KSV - KV Oostende

Nadere informatie

Wat is Topsport Golf?

Wat is Topsport Golf? Wat is Topsport Golf? VVG in relatie tot de andere actoren Profliga Amateur jeugdopleiding Amateurs Belgian team KBGF VVG PGA VVG T O P S P O R T TOPSPORTSTRUCTUUR VVG Structuur Topsportbeleid VVG RAAD

Nadere informatie

Vernieuwde PJO-werking : West - Vlaanderen

Vernieuwde PJO-werking : West - Vlaanderen VOETBALFEDERATIE VLAANDEREN vzw Vlaamse vleugel van de KBVB Stamnummer 5000 aatschappelijke zetel : Houba de Strooperlaan, 145 1020 Brussel Tel. 02/477 12 11 Fax 02/476 85 95 IBAN : BE76 7330 5502 4995

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

Belgisch kampioenschap / Championnat de Belgique

Belgisch kampioenschap / Championnat de Belgique Belgisch kampioenschap / Championnat de Belgique Mountain Bike Cross-Country 18 & 19/07/2015 Bois des Rêves Ottignies 1, Hoe is het evenement bereikbaar? / Comment atteindre l'événement? Voiture * Autoroute

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

FAIRE DU SPORT. Final.indd 56 3/11/2011 10:36:20

FAIRE DU SPORT. Final.indd 56 3/11/2011 10:36:20 56 FAIRE DU SPORT Final.indd 56 3/11/2011 10:36:20 SPORTBEOEFENING 57 Final.indd 57 3/11/2011 10:36:21 Le centre sportif / Het sportcentrum Le centre sportif met à disposition de ses membres des salles

Nadere informatie

De opleiding wordt op meerdere locaties georganiseerd in de verschillende Vlaamse provincies, op verschillende dagen en/of avonden.

De opleiding wordt op meerdere locaties georganiseerd in de verschillende Vlaamse provincies, op verschillende dagen en/of avonden. De opleiding physical trainer niveau 1-jeugd bestaat uit 8 lesdagen van 4h (totaal 32h) + 4h stage in Elite club. De opleiding wordt op meerdere locaties georganiseerd in de verschillende Vlaamse provincies,

Nadere informatie

De werking van het brein in relatie tot fitheid. Ruben C. Dekker. Clinic: 8 april 16

De werking van het brein in relatie tot fitheid. Ruben C. Dekker. Clinic: 8 april 16 De werking van het brein in relatie tot fitheid Clinic: 8 april 16 o Privé Even voorstellen o (1967) te Amsterdam getrouwd 2 kinderen, wonend in Hilversum (t Gooi) o Sportachtergrond o Jeugdplan Zeist/

Nadere informatie

K.RUPEL BOOM F.C. INFOVERGADERING Jeugdwerking K.Rupel BoomFC 20 Maart 2014 AGENDAPUNTEN Visie jeugdwerking K.Rupel Boom FC - Afspraken & Regels Hervorming Jeugdvoetbal vlaanderen Samenstelling jeugdploegen

Nadere informatie

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum Informatie Voetbalschool v.v. Kollum De Voetbalvereniging Kollum start een voetbalschool om haar jongste jeugdspelers te helpen om een completere voetballer te worden. De clubmensen achter deze voetbalschool

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Modules Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor 1. Psychologie en Psychopathologie 2. Sociale psychologie

Nadere informatie

De coach als stoorzender

De coach als stoorzender De coach als stoorzender Kris Perquy Dag van de Trainer 13 December 2014 Een goede coach brengt zijn atleten in flow UlEeme doel = een atleet in flow! Spelers met Sociale vertrouwen cohesie Verveling FLOW

Nadere informatie

Cercle d Escrime LA LICORNE. Les 19 et 20 mars 2016

Cercle d Escrime LA LICORNE. Les 19 et 20 mars 2016 Cercle d Escrime LA LICORNE Hall des sports du parc de la Dodaine, (Avenue J. Mathieu) 1400 Nivelles Les 19 et 20 mars 2016 TOURNOI DES JEUNES, coupe «Vers l Avenir» - coupe «Wallonie Bruxelles», TOURNOI

Nadere informatie

DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag

DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag 2014-2015 Passie Binding Prestatie Ontwikkeling Inleiding Dit document vormt een verslag van de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van jeugdbeleid. Dit seizoen

Nadere informatie

Karin de Bruin De sportpsycholoog kan in preventieve zin nuttige handvatten aanreiken

Karin de Bruin De sportpsycholoog kan in preventieve zin nuttige handvatten aanreiken Karin de Bruin De sportpsycholoog kan in preventieve zin nuttige handvatten aanreiken De opbouw van een sportcarrière is niet zelden een kwestie van vallen en opstaan. Onderweg komt het sporttalent diverse

Nadere informatie

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren.

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Een trainer maakt afspraken met zijn spelers, binnen en buiten de lijnen.

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2015

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2015 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2015 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

Ouders & Clubs: één doel?!

Ouders & Clubs: één doel?! Ouders & Clubs: één doel?! Workshop Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Kenniscentrum Hoger Instituut

Nadere informatie

Ontdekken we op dit mooie tornooi de voetbalsterren van morgen? Zeker weten! Want onze kinderen zijn onze sterren, op alle niveaus!

Ontdekken we op dit mooie tornooi de voetbalsterren van morgen? Zeker weten! Want onze kinderen zijn onze sterren, op alle niveaus! Beste voetbalvriend, Ontdekken we op dit mooie tornooi de voetbalsterren van morgen? Zeker weten! Want onze kinderen zijn onze sterren, op alle niveaus! Laat ons genieten van de puurheid waarmee ze het

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

JEUGDBELEIDSPLAN STRATEGISCH

JEUGDBELEIDSPLAN STRATEGISCH JEUGDBELEIDSPLAN STRATEGISCH Inhoud Voorwoord Missie en visie van de jeugdwerking Strategische doelstellingen Uitwerking Strategische doelstellingen SWOT-analyse Besluit Voorwoord VSV Gent is een club

Nadere informatie

VOETBAL. KU Leuven. Het belang van leidersfiguren binnen een sportteam. Katrien Fransen

VOETBAL. KU Leuven. Het belang van leidersfiguren binnen een sportteam. Katrien Fransen VOETBAL KU Leuven Het belang van leidersfiguren binnen een sportteam Katrien Fransen I.s.m. de Vlaamse Trainersschool M.m.v. Prof. Bert De Cuyper, Prof. Filip Boen, Prof. Norbert Vanbeselaere, Prof. Gert

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Informatie Certificering. voor het

Informatie Certificering. voor het Informatie Certificering voor het werken met persolog Profielen juli 2014 INHOUD 1. Waarom profielen van persolog? 2. Certificering modules Module 1 Assessment met Online profielen Module 2 Training Module

Nadere informatie

Traject Leiderschap 2015-2016

Traject Leiderschap 2015-2016 Traject Leiderschap 2015-2016 Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

Periodiseren van Voetballen

Periodiseren van Voetballen www.worldfootballacademy.nl Clubcursussen Periodiseren van Voetballen met trainer, coach & opleider Raimond Massop Bestemd voor: amateurclubs in Nederland op de verenigingslocatie WORLD FOOTBALL ACADEMY

Nadere informatie

REGLEMENT TOERNOOI U9

REGLEMENT TOERNOOI U9 REGLEMENT TOERNOOI U9 Datum : Het toernooi vindt plaats op Zondag 16 April. Algemeen: Bij uw aankomst, presenteert u onmiddellijk op het secretariaat om de wedstrijdformulieren in te vullen, uw lijst van

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Sport en Innovatie De één scoort fluitend doelpunt na doelpunt, de ander krijgt slappe knieën bij het nemen van een strafschop. De één vliegt over de horden

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Programma en doelgroep Your Career in Control voorziet in de ontwikkelbehoefte van potentials in de logistieke en supply chain omgeving. Het

Nadere informatie

UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap. 2 maart 2011

UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap. 2 maart 2011 UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap 2 maart 2011 Basketbal: DAMES ½ Fin. 14u00 3 KULeuven HG 54-38 ½ Fin. 14u00 4 UGent HUB 74-29 Troost 16u45 4 HG HUB 67-30 Finale 16u45 3 KULeuven UGent 47-31

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Ewout Schröder Positief Enthousiast Gedreven Theoretische kaders Wat is het doel van talentontwikkeling binnen jouw vereniging? Het te allen tijde (vroeg)tijdig

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

K. Bocholt V.V. vzw Eikenlaan z/n, 3950 Bocholt Tel. 089/ 46 31 90 Bankrek.nr.: 068-0381620-49 BTW nr: 705.100.126

K. Bocholt V.V. vzw Eikenlaan z/n, 3950 Bocholt Tel. 089/ 46 31 90 Bankrek.nr.: 068-0381620-49 BTW nr: 705.100.126 K. Bocholt V.V. vzw Eikenlaan z/n, Bocholt, 5 juli 2013. 089/46 49 09 Beste spelers, bestuursleden, scheidsrechters, ouders, supporters en sympathisanten. De Koninklijke BOCHOLT VV richt voor de ZESDE

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE CURRICULUM CREDITS HRM: introductie 3 E-Uitdagingen voor HRM 3

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Kick-off Doelen stellen

Kick-off Doelen stellen Kick-off Doelen stellen Door: Afke van de Wouw Sportpsycholoog, bewegingswetenschapper Yannick Balk Sportpsycholoog, PhD candidate www.afkevandewouw.nl Cruijff: 'Mentaal probleem bij Nederlandse clubs.

Nadere informatie