Notie Bedrijfsvoering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notie Bedrijfsvoering"

Transcriptie

1 Wij willen contact Wij hopen dat de notie bij u beelden oproept. Bijvoorbeeld over hoe we big data kunnen gaan gebruiken. Of ideeën hoe we efficiënter kunnen werken, zo nodig met ruimte voor maatwerk. Misschien ziet u oplossingen voor onze dilemma s en vraagstukken. Wij gaan er graag over in gesprek. Want alles wat ons werk naar een hoger niveau tilt, is natuurlijk welkom! We maken de stad immers samen en we informeren u graag over onze ideeën op de gemeentelijke bedrijfsvoering. Spreken we elkaar? Notie Bedrijfsvoering College van B&W September 2014

2 Dit is een Notie. Dit is géén beleidsnota. In woorden typeren wij de richting van de bedrijfsvoering en in 4 pagina s geven wij concrete illustraties. Bedrijfsvoering is de drijvende kracht die de gemeentelijke organisatie optimaal laat functioneren. Wij zorgen bijvoorbeeld dat Wat is dit? medewerkers en bestuur hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Ons werk gaat van financiële administratie tot het verzorgen van catering. Wij willen dat u weet wat er op het gebied van bedrijfsvoering speelt. Nu en in de komende jaren. Want wij hebben stappen gezet, maar we zijn nog niet klaar. En in die verandering staan we voor forse uitdagingen. We hopen dat u er notie van neemt.

3 Uit doorlichtingen in 2010 is gebleken dat er in Utrecht verbeteringen mogelijk waren op het gebied van de bedrijfsvoering. Met de organisatiestrategie Wij hebben Via B hebben we in 2011 een koers uitgezet om onze bedrijfsvoering robuuster en tegelijkertijd flexibeler te maken. We zijn afgeslankt tot de laagste overhead van alle grote gemeenten. We hebben de organisatie gewijzigd, processen eenvoudiger gemaakt en werken nu meer uniform. Met grote investeringen in ICT-infrastructuur stappen gezet is een inhaalslag gemaakt. Hierdoor is de basis voor het digitaal werken gelegd. Ook onze medewerkers zetten stappen om de nieuwe kernwaarden open, wendbaar, scherp en betrouwbaar dagelijks in de praktijk te brengen. Het Stadskantoor is een belangrijke mijlpaal en het begin van een nieuwe fase. We lopen met onze bedrijfsvoering nu voorop in de overheid. Wij zijn trots op het bereikte resultaat, u ook?

4 Wij hebben nu een stevige basis. Van daaruit gaan we verder. Dat is nog veel werk, want veranderen kost veel tijd. Een groot deel van de Wij zijn werkprocessen moet nog worden aangepast zodat we met minder mensen betere kwaliteit kunnen leveren. We hebben een mooi begin gemaakt met zaakgericht werken, waarbij we alle informatie van de aanvraag tot het leveren verzamelen, zodat we de bewoners, bedrijven en interne collega s over de voortgang en nooit klaar belangrijke besluiten kunnen informeren. Medewerkers moeten leren om op een nieuwe manier te werken en gebruik te maken van de mogelijkheden van onze nieuwe voorzieningen. Het duurt in ieder geval nog twee jaar om het investeringsprogramma informatievoorzieningen af te ronden en de voordelen daarvan maximaal te benutten. Daarna houdt het niet op, want we moeten blijven inspelen op de veranderingen om ons heen. We geven onze medewerkers daarbij de ruimte om te innoveren. De bereidheid om te veranderen is aanwezig. Welke mogelijkheden tot verbetering ziet u?

5 Zoals we ook hebben genoemd in verder Via B gaan het takenpakket Wij veranderen en de rol van de gemeente Utrecht de komende jaren veranderen. We gaan anders samenwerken met de stad en krijgen er veel taken bij. We hebben de bedrijfsvoering zoveel mogelijk gestandaardiseerd om kosten te besparen, maar bedienen een steeds complexere organisatie. Van het ophalen van vuilnis in de E-dienst tot contractbeheer in de zorg. Van wijkeconomie tot milieu, van cultuur tot het bestrijden van vrouwenhandel. Deels zelf doen, deels regie voeren, vaak overlaten aan de stad. Om ons werk in de bedrijfsvoering goed te doen moeten we mee ook meebewegen op specifieke vragen die op ons afkomen. En willen we zoveel mogelijk ruimte geven aan de stad. Maar dat geeft wel dilemma s, want maatwerk is vaak duurder. En we moeten natuurlijk wel blijven voldoen aan de gestelde kaders en wetgeving. Hoe graag we bijvoorbeeld ook de Utrechtse economie willen stimuleren, we hebben wel te maken met (Europese) aanbestedingsregels. Hoe ver kunnen we meebewegen met de samenleving?

6 De samenleving vraagt van ons een andere werkwijze, waarbij we niet Wij zijn op weg naar automatisch dezelfde rol blijven spelen. Ons takenpakket verandert continu, Daar willen we op kunnen anticiperen zonder grote reorganisaties. De organisatiestructuur is er klaar voor, maar het gaat natuurlijk vooral om de medewerkers. Medewerkers vragen om variatie en eigen verantwoordelijkheid. We dagen onze mensen uit om mee te bewegen, initiatief te nemen en zich te ontwikkelen. Er is veel talent in de organisatie dat we soms nog onvoldoende benutten. Op sommige gebieden komen we kwaliteit te kort. Dat vraagt wendbaarheid strategische planning van personeel en een slimme manier van organiseren. We gaan daarom toe naar een organisatie met een vaste kern en een grotere interne flexibele schil. Dit verhoogt de wendbaarheid en maakt het mogelijk talent gericht in te zetten. Gerichte externe inhuur vult deze wendbaarheid waar nodig aan. We stappen af van de vaste functie met een afgebakend takenpakket, een deel van de mensen gaat flexibel werken. Wat vindt u van deze aanpak?

7 We willen een adequate dienstverlening bieden. Dat vraagt om sterke voelsprieten in de organisatie. Wij willen open zijn over wat we doen. Eerlijk Wij zijn open over onze prestaties. Transparant over geld. De deuren en ramen van het Stadskantoor zetten we heel wijd open. We willen leren van zaken die niet goed gaan en geluiden uit de samenleving horen. We werken er op afspraak en bieden diensten zoveel mogelijk ook digitaal aan. Wij ondersteunen en dichtbij de organisatie om kennis op te halen uit de samenleving en zo betere producten en diensten aan te kunnen bieden. Buiten = binnen is het idee achter alle veranderingen die we doorvoeren. Hoe houden we u het beste op de hoogte over de bedrijfsvoering?

8 We kunnen alleen echt veranderen als we leren. We hebben echter veel besparingen doorgevoerd in de organisatie, de werkdruk is hoog Wij willen en de marges zijn krap. Leren doen we dus vooral ook tijdens het werk. We maken van de praktijk onze leerschool. We geven ruimte om te vernieuwen, experimenteren en kennis te delen. We reflecteren, onder andere via Lean-trajecten. We denken niet alles vooraf in detail uit, maar leren nog veel leren door te doen, van dingen die goed gaan, maar ook van fouten. We besteden veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. We investeren in talent via traineeprogramma s en geven jongeren de mogelijkheid werkervaring op te doen. Krijgen we van u de tijd om te leren en de ruimte om fouten te maken?

9 We zien nog veel mogelijkheden voor verbetering. Omdat we minder geld hebben vraagt dit om een andere manier van vernieuwen. Niet meer via grote We moeten investeringen, maar met kleine stappen en continu verbeteren. We onderzoeken daarom bijvoorbeeld de mogelijkheden van datagedreven sturing om onze dienstverlening te verbeteren. Doordat we data uit ons dagelijkse werk combineren en analyseren en verbinden met data uit andere bronnen, komen slim werken we tot betere inzichten. En daarmee kunnen we betere maatregelen nemen. Slim werken is ook anders samenwerken. Gebruik maken van kennis van buiten. Samenwerken met andere gemeenten en overheidsinstellingen. Bij het innen van belasting zijn we zo n samenwerking gestart. Maar ook op wijkniveau, met lokale partijen en burgers is meer mogelijk. We zorgen dat burgers kunnen bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijke aanbesteding. Heeft u nog ideeën voor ons om slimmer te werken?

10 Anders werken met de stad, wendbaar zijn, leren, innoveren, voorop Wij gaan er voor! Maar lopen. Wij gaan er voor! Maar we werken gemeentebreed wel met lagere investeringsbudgetten en minder mensen. Mensen, die zich nog hun nieuwe rol en gedrag eigen moeten maken. Het is niet vanzelfsprekend dat we in een keer al onze ambities gaan halen en daarom moeten we prioriteren. De omstandigheden vragen van ons in de bedrijfsvoering scherpe keuzes te maken en niet op alle terreinen de lat gelijktijdig even hoog te leggen. Maar wij durven het aan en wachten niet met vernieuwen tot alles is uitgedacht. niet alles kan. We durven dingen uit te proberen, te leren van fouten, houden de lijnen open en zijn eerlijk over onze vorderingen. Welke focus vindt u belangrijk?

11 Waar staan wij en wat gaan wij doen? Organisatiestrategie (Verder) Via B De afgelopen jaren is onze organisatie is opnieuw ingericht en zijn wij kleiner geworden. Onderdelen als de stadschouwburg, bibliotheek, en de GGGD zijn zelfstandig verder gegaan. De overhead is gekrompen en de omvang is in control. Concernsturing is ingevoerd, aansluitend op de bestuurlijke en ambtelijke wens voor gemeentebrede sturing ( wij zijn één gemeente). In het programma Bedrijfsvoering hebben we de basis op orde gebracht en eerste vernieuwingen in de processen doorgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn: Eén keer aan de bal, papierloos vergaderen en IBAN. De komende jaren werken we aan lopende en nog komende verzelfstandigingen voor Natuur- en milieueducatie, Regionale uitvoeringdienst en U10. De werkzaamheden van de jeugdadviesteams, leerplicht en participatie coaches worden beëindigd per en in andere vorm door buurtteams overgenomen. Organisatieeenheden met vooral uitvoerende en enkelvoudige taken, zoals Stadswerken en het beheer van sport en welzijnsaccommodaties worden een e-dienst, maar blijven onderdeel van de gemeente. We proberen hiermee ruimte te creëren voor ondernemerschap, efficiency en snelheid van handelen. We staan klaar voor de volgende stap. ICT Infrastructuur De afgelopen vier jaar heeft het investeringsprogramma ervoor gezorgd dat het netwerk tussen en binnen gebouwen, het platform voor onze applicaties, het nieuwe datacenter in het stadskantoor en de hard- en software van de werkplek inclusief telefonie, zijn vernieuwd. Door de snelle technologische ontwikkelingen zullen we moeten blijven inzetten op het moderniseren van onze ICT infrastructuur. Stadskantoor Op 31 mei 2014 is het Stadskantoor overgedragen aan de gemeente en op 6 oktober zullen 3721 medewerkers hun werkdag starten in het Stadskantoor. Er zijn 2500 werkplekken, zoals een stilte of interactie werkplek, een huiskamer, een vergaderplaza en aanlandplekken. Het Stadskantoor brengt de verschillende organisatieonderdelen samen en maakt Het Nieuwe Werken mogelijk. De komende jaren blijven we inzetten op het verbeteren van de werkomgeving voor onze medewerkers en het digitaal laten werken van het primaire proces. We willen volledig digitale dossiervorming mogelijk maken per Aan de slag met nieuwe voorzieningen De afgelopen periode zijn nieuwe voorzieningen ontwikkeld en geïmplementeerd. De komende jaren moeten wij deze nieuwe voorzieningen, zoals het inkoopsysteem, zaakgericht werken, digiplaza en ehrm optimaal leren gebruiken. Pas bij een goed gebruik leveren de nieuwe voorzieningen meerwaarde op. Dit vergt een omslag in kennis en vaardigheden bij medewerkers en klanten. We passen de werkprocessen rondom de voorzieningen aan. Continu veranderen We hebben gewerkt aan een cultuur van continu verbeteren met behulp van het Lean gedachtengoed. De organisatie en een generiek functiehuis zijn zodanig ingericht, dat het eenvoudiger is om in te spelen op ontwikkelingen in de samenleving. De komende jaren zullen we gebruik kunnen maken van de ingezette cultuurverandering en de flexibelere organisatie. Het maakt mogelijk meer in te spelen op de actuele vraag uit de samenleving. Maatschappelijke ontwikkelingen De maatschappij verandert en dat heeft een ingrijpend effect op de taken, werkwijzen en rol van de gemeentelijke overheid. en invloed op de bedrijfsvoering Om in te spelen op deze veranderingen hebben we in alle bedrijfsvoeringsdomeinen stappen gezet. Declaraties, medewerkergegevens, ziekteverzuim zijn als eerste gedigitaliseerd, de rest van de processen volgen de komende jaren. Strategische personeelsplanning is in pilotfase, de methodiek wordt de komende jaren uitgerold over de organisatie. In de toekomst zal de ambtenarenrechtspositie worden genormaliseerd. Deze nieuwe wet gaat gelden vanaf Samen met VNG en vakbonden gebruiken we die ruimte om goede afspraken te maken voor medewerkers en organisatie. We denken na over de arbeidsmarkt. Op termijn verwachten we krapte en zal de gemeentelijke overheid niet vanzelfsprekend een aantrekkelijke werkgever zijn. Wendbare organisatie De afgelopen tijd hebben we het begrip wendbaarheid als belangrijke kwaliteit van de gemeentelijke organisatie geïntroduceerd. De komende jaren creëren we flexibiliteit zowel wat betreft werkprocessen, informatievoorzieningen, medewerkers, cultuur als in het financiële instrumentarium. Voorbeelden hierbij zijn; Mobilteitstafels en markten, een generiek functiehuis, actief risicomanagement, experimenteren met verandermanagement in alle domeinen en scrummethodiek. Buiten=binnen De afgelopen periode hebben we hard gewerkt om onszelf intern te versterken en te vernieuwen. De komende periode gaat onze blik naar buiten. Onze organisatie gaat meedenken, faciliteren, verbinden en het proces

12 managen. Werkverdeling en samenwerkingsverbanden zullen de komende jaren over de grenzen van afdelingen en de gemeente Utrecht heen gaan. Onze medewerkers zetten zich in om te voorzien in de vraag die de omgeving aan ons stelt. Verder vergroten we onze zichtbaarheid en betekenis voor de stad door innovatie en co-creatie te stimuleren. Wij onderzoeken financiële instrumenten om in te zetten (crowdfunding, cofinanciering, etc.) en zijn een actieve gesprekspartner met de G4, VNG, het Rijk en de plus gemeenten. Hierdoor kunnen we invloed uitoefenen op ontwikkelingen die van invloed zijn op onder andere gemeentefinanciën, cao, rechtspositie en standaardisatie van zaaktypen voor in het zaaksysteem. Lerende organisatie De komende jaren starten we met het concept van de lerende organisatie. We willen de veranderende doelen van de organisatie verbinden met het gedrag en de performance van onze medewerkers. Continu verbeteren is het werk van iedere medewerker. We creëren een cultuur van experimenteren, leren en snel verbeteren en een moderne stijl van leiding geven. We zorgen voor nieuwe vormen van leren (in plaats van alleen trainingen), organiseren traineetrajecten en nemen deel aan managementdevelopment in G4 / ABD verband. Data gedreven sturing De komende vier jaar staat data gedreven sturing centraal, zowel voor de raad als voor de organisatie en de stad. De organisatie zal slimmer werken met beschikbare data en zo beter kunnen voorspellen. Het beschikbaar stellen van data voor de stad draagt bij aan transparantie voor de inwoners en ondernemers. Initiatief en participatie worden beloond. Ook de interne sturing lift mee op deze ontwikkelingen. We werken aan aan het realiseren van betrouwbare realtime informatie op het terrein van de bedrijfsvoering. Deze informatie is direct toegankelijk (bijvoorbeeld via het web) en vergelijkbaar met andere organisaties. Minder medewerkers, minder budget De afgelopen periode is de organisatie van de gemeente Utrecht kleiner geworden door verzelfstandigingen en bezuinigingen. Ook de komende jaren verandert onze organisatie, door afbouw van de grondexploitaties en de decentralisaties. We besparen op arbeidsvoorwaarden, overhead, inkoop, beleid en door innovatie. Deze bezuinigingen hebben impact op de omvang en het budget van de organisatie. Minder medewerkers staan voor de uitdaging om de ambities waar te maken met behulp van standaardisatie en innovatie. Projecten die hieraan bijdragen hebben prioriteit, bijvoor beeld de implementatie van het inkoopsysteem. Utrecht maken we samen! Ter illustratie: trends voor de komende jaren Gaat omhoog 90 Herontworpen processen Social return inkoop 552 mensen Bedrijfsvoering voor derden 1,7 miljoen euro Op tijd betaalde facturen 94,6% E-facturering 25% Zaaktypen in productie km opgeruimd papier = Blijft gelijk 6000 euro ICT kosten per medewerker Omvang overhead 29% Werkplekfactor stadskantoor 0,7 Gemiddelde leeftijd 47,0 jaar Gaat omlaag Formatie 3744 fte * Verzuim 6,5% Kosten bedrijfsvoering 85,6 miljoen euro 67,5 miljoen euro externe inhuur 150 Overplaatsbaren * * per

Stand van zaken na 2,5 jaar Via B

Stand van zaken na 2,5 jaar Via B Stand van zaken na 2,5 jaar Via B De Raad heeft gevraagd om de stand van zaken en een overdrachtsdocument bij de behandeling van het rapport van de Rekenkamer Een lange adem. Met Verder Via B komt het

Nadere informatie

2.4 Bedrijfsvoering. Uitvoering van de begrotingsprogramma s is Open en wendbaar.

2.4 Bedrijfsvoering. Uitvoering van de begrotingsprogramma s is Open en wendbaar. 2.4 Bedrijfsvoering Uitvoering van de begrotingsprogramma s is Open en wendbaar. Wij moderniseren onze processen en richten deze vraaggericht en zaakgericht in. We moderniseren onze informatievoorzieningen.

Nadere informatie

Uitvoering van de begrotingsprogramma s is Open en wendbaar Wij moderniseren onze processen en richten deze vraaggericht en zaakgericht in

Uitvoering van de begrotingsprogramma s is Open en wendbaar Wij moderniseren onze processen en richten deze vraaggericht en zaakgericht in 2.5 Bedrijfsvoering Uitvoering van de begrotingsprogramma s is Open en wendbaar Wij moderniseren onze processen en richten deze vraaggericht en zaakgericht in We moderniseren onze informatievoorzieningen

Nadere informatie

Bedrijfsvoering ondersteunend aan primaire proces: governance in Utrecht

Bedrijfsvoering ondersteunend aan primaire proces: governance in Utrecht Bedrijfsvoering ondersteunend aan primaire proces: governance in Utrecht De Utrechtse achtergrond Fundamentele reorganisatie Via B Problemen in 2010 De nieuwe organisatie Sturing op bedrijfsvoering Dilemma

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

Programma 9. Bestuur

Programma 9. Bestuur Programma 9 Aandeel programma 9 in totale begroting 17% Overige programma's 83% 55 Programma 9 Beleidsvelden Binnen het programma bestuur werken we met de volgende beleidsvelden: 1. sorganen 2. sondersteuning

Nadere informatie

Visie op Dienstverlening

Visie op Dienstverlening Visie op Dienstverlening 2019 2023 1. Inleiding en context Dronten geeft je de ruimte en is een gemeente met lef. De samenleving verandert snel, de gemeente Dronten verandert mee. Het is een tijd van verdere

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie KOERS 2018-2023 Route 23 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken gericht op oplossingen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Poeldijk 2, 3621 CZ Breukelen Telefoon (0346) 25 94 90 E-mail info@vechtenomstreken.nl

Nadere informatie

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Innovatie in Eersel Eersel onderweg naar 2030 Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Programma Het begrip Innovatie Eerselse innovatiestrategie Strategie in

Nadere informatie

Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein

Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein Samen zoeken naar mogelijkheden Ellen Grooteman (VNG) Hilko de Boer (Gemeente Barneveld) Regiodagen Gemeentefinanciën 2015 2 juli, Den Haag nieuwe rol

Nadere informatie

Digitale Agenda 2020

Digitale Agenda 2020 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Digitale Agenda 2020 Bestuurdersdag 30-11-2015 Jan Westmaas Ingrid Hoogstrate Koen Wortmann Wat is DA2020? Ambities Aanpak Meedoen

Nadere informatie

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder organisatieontwikkeling Colofon Dit is een uitgave van Postbus 9000 7390 HA Voorst www.voorst.nl 2017 en verder Oktober 2016 Beeldmateriaal Infographics: De Betekenaar Stills: Het Programmahuis Ontwerp:

Nadere informatie

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing Matrix voor 3 modellen van zelfsturing De term zelfsturing wordt verschillend uitgelegd en invulling gegeven. In een verandertraject naar meer eigen verantwoordelijkheid en regelruimte voor medewerkers

Nadere informatie

Organisatiestrategie Via B

Organisatiestrategie Via B Organisatiestrategie Via B RIA 31 mei 2011 Jeroen Kreijkamp, wethouder Organisatievernieuwing 1-6-2011 1 Organisatievernieuwing: de ambitie Gemeentelijke organisatie, slank, slagvaardig kostenbewust Regisserende

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Nota IPP. Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Informatie en Participatie Platform (IPP) Inleiding

Nota IPP. Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Informatie en Participatie Platform (IPP) Inleiding Nota IPP Onderwerp: Voortgang ontwikkeling Informatie en Participatie Platform (IPP) Inleiding In de huidige maatschappij neemt het gebruik van data een grote vlucht. Termen als open data, big data en

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers Zaakgericht samenwerken Visie en Koers 2009032816 We staan voor diverse ambities en knelpunten Burgers 7x24 inzicht in status aanvragen Efficiënter werken Borgen rechtmatigheid Inzicht bij medewerkers

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Convenant. College van Burgemeester en Wethouders. Dagelijkse Besturen:

Convenant. College van Burgemeester en Wethouders. Dagelijkse Besturen: Convenant College van Burgemeester en Wethouders Dagelijkse Besturen: - Stadsdeel West - Stadsdeel Zuid - Stadsdeel Oost - Stadsdeel Centrum - Stadsdeel Noord - Stadsdeel Zuidoost en - Stadsdeel Nieuw

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

1 www.rijksoverheid.nl/i-strategie-venj 2 I-Strategie VenJ 2017-2022 Aanleiding Een moderne en veilige informatievoorziening is essentieel voor VenJ om haar doelstellingen te behalen De medewerkers hebben

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Organisatiestructuur 3.0

Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Uitgangspunten / Bestuurlijk Coalitieprogramma: - Groeien in externe gerichtheid, slagvaardigheid, ondernemerschap - Investeren in de kwaliteit van de

Nadere informatie

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging PROCESDOCUMENT 10 juli 2017 1 Inleiding Op 1 juli 2015 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel Omgevingswet aan. Het nieuwe stelsel bundelt 26 wetten tot 1 nieuwe wet. Maar niet alleen die omvang verandert.

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Bedrijfsvoering in het sociale domein. Generiek of specifiek?

Stroomopwaarts. Bedrijfsvoering in het sociale domein. Generiek of specifiek? Stroomopwaarts Bedrijfsvoering in het sociale domein Generiek of specifiek? opbouw Introductie Wat is Stroomopwaarts Visie op bedrijfsvoeringsvraagstukken Desiree Curfs 12 jaar onderwijs (van docent tot

Nadere informatie

Bestuurswissel Organisatieontwikkeling

Bestuurswissel Organisatieontwikkeling Bestuurswissel 2018 Organisatieontwikkeling Agenda Achtergrond organisatieontwikkeling Visie, Strategische Agenda en Kernnormen Greep uit de resultaten 2015-2018 Organisatie kwalitatief in beeld Organisatie

Nadere informatie

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE Sturen op ICT en samenhang met business Maes als onderzoek model Vanuit onderzoek in bedrijfsleven: IT beslissing Rol Directie Consequentie

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst Wendbaar Organiseren Waar de samenleving voorheen relatief stabiel, eenvoudig en voorspelbaar was, is deze in de laatste decennia steeds wispelturiger, complexer en turbulenter geworden. Er is een andere

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen

Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen Informatieve raad 24 november 2011 Proces SPP Stap Datum Vorm Wat 1 13 oktober Informatieve raad Toelichting SPP, feiten

Nadere informatie

Wine te Meerman. Omgaan met schaarste. April 2012. Praktische oplossingen voor inzet en werving van personeel

Wine te Meerman. Omgaan met schaarste. April 2012. Praktische oplossingen voor inzet en werving van personeel Omgaan met schaarste Praktische oplossingen voor inzet en werving van personeel Wine te Meerman April 2012 Inhoud 1. Aanleiding: schaarse middelen 2. Slimme werving a. Interne werving personeel en vrijwilligers

Nadere informatie

Dag Fenna, Wil jij dit met hen delen? Met vriendelijke groet, Bert van Rossum Directeur-bestuurder

Dag Fenna, Wil jij dit met hen delen? Met vriendelijke groet, Bert van Rossum Directeur-bestuurder Van: Bert van Rossum Verzonden: donderdag 21 juni 2018 09:05 Aan: Menke, Fenna CC: Schmitz, Jacqueline

Nadere informatie

Transformatie naar een wendbare organisatie

Transformatie naar een wendbare organisatie Transformatie naar een wendbare organisatie Ervaringen bij ING Paul Spronk Wat speelt er in de banksector? Zijn er overeenkomsten met de zorgsector? - Productie gedreven - Gefragmenteerd - Veel procedures

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid Introductie AWVN 6 trends voor HRM trend flexibeler Innoveren met HR flexibiliteitsbeleid Verander richtingen arbeidsverhoudingen arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Drs. Eveline Castelijns MBA 12 april 2016 Inhoudsopgave 1 2 3 Zelforganisatie in de zorg Werkende principes Vragen 1 Zelforganiseren in de

Nadere informatie

Manager Bedrijfsvoering

Manager Bedrijfsvoering Manager Bedrijfsvoering Verbinder, peoplemanager en sparringpartner op strategisch niveau Severinus Severinus noemt zich dé zorgorganisatie in Veldhoven en omgeving. Zij bieden primair zorg voor mensen

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

De Moderne Werkplek. Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst

De Moderne Werkplek. Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst De Moderne Werkplek Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst Een sterke basis voor elke organisatie die klaar wil zijn voor de toekomst Bij veel organisaties staat digitalisering

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

De visie en doelen van de ondernemingsraad.

De visie en doelen van de ondernemingsraad. De visie en doelen van de ondernemingsraad. Juni 2013 1 1. Inleiding Blz. 3 2. Visie van de ondernemingsraad. Blz. 3 3. Hoofddoelen Blz. 4 4. Visie op Medezeggenschap Blz. 4 5. Aandachtsgebieden & Speerpunten

Nadere informatie

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Profiel Manager Bibliotheken 20 maart 2015 Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie

Nadere informatie

MijnGemeenteDichtbij. Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel. Informatie-avond 13 december 2016

MijnGemeenteDichtbij. Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel. Informatie-avond 13 december 2016 MijnGemeenteDichtbij Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel Informatie-avond 13 december 2016 Programma vanavond Visie en ambities gemeenten verwoord in het

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het reduceren van de lasten van verzuim en arbeidsongeschiktheid

Inzetbaarheid verbeteren door het reduceren van de lasten van verzuim en arbeidsongeschiktheid Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het reduceren

Nadere informatie

Visie op Dienstverlening. BAR-organisatie

Visie op Dienstverlening. BAR-organisatie Visie op Dienstverlening BAR-organisatie Onze excellente dienstverlening Wij zijn er voor onze inwoners. Zij zijn de kern van ons bestaan. Onze inwoners staan centraal. Wij staan dicht bij onze inwoners.

Nadere informatie

CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties

CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties Hoe zorgen we ervoor dat we nieuwe diensten en producten soepel in onze bedrijfsvoering op kunnen nemen? Hoe geven we betere invulling

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

In de afsluiting van deze paragraaf zijn de belangrijkste doelstellingen voor de uitvoering opgenomen.

In de afsluiting van deze paragraaf zijn de belangrijkste doelstellingen voor de uitvoering opgenomen. 2.5 Bedrijfsvoering De Gemeente Utrecht speelt dagelijks in op de vraagstukken en ontwikkelingen van de stad en levert dagelijkse producten en diensten voor de stad. De bedrijfsvoeringfuncties zorgen ervoor

Nadere informatie

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek We durven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We divers We maken kwaliteit samen We bekennen kleur We du ven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We zijn div We maken kwaliteit samen We

Nadere informatie

De levendige stad De stad en haar sociaal domein De stad ruimtelijk en economisch Verbindend bestuur en dienstverlening De stad financieel

De levendige stad De stad en haar sociaal domein De stad ruimtelijk en economisch Verbindend bestuur en dienstverlening De stad financieel In dienst van de stad De levendige stad De stad en haar sociaal domein De stad ruimtelijk en economisch Verbindend bestuur en dienstverlening De stad financieel Maatschappij Aantrekkelijke en bruisende

Nadere informatie

Organisatievisie. Cie Bestuur en Middelen, 26 november 2010

Organisatievisie. Cie Bestuur en Middelen, 26 november 2010 Organisatievisie Cie Bestuur en Middelen, 26 november 2010 Doel en inhoud DOEL: bepaling van de richting INHOUD: 1. Aanleiding 2. Consequenties voor de organisatie 3. De organisatie visie I. Arbeidscapaciteit

Nadere informatie

betrokkenheid raad bij de omgevingswet en de omgevingsvisie Raads-info-bijeenkomst 31 augustus 2017

betrokkenheid raad bij de omgevingswet en de omgevingsvisie Raads-info-bijeenkomst 31 augustus 2017 betrokkenheid raad bij de omgevingswet en de omgevingsvisie Raads-info-bijeenkomst 31 augustus 2017 Agenda voor vanavond 1. Invulling raadsinformatie avonden (door Otwin) 2. Toelichting implementatie omgevingswet

Nadere informatie

Samen sterk in communicatie. Zomer 2015

Samen sterk in communicatie. Zomer 2015 Samen sterk in communicatie Zomer 2015 Missie Communicatie maakt het leven. Als voor mensen horen of communiceren niet vanzelfsprekend is, maakt Kentalis de beste communicatiemogelijkheden toegankelijk.

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Strategie Onze missie Onze ambitie

Strategie Onze missie Onze ambitie Het beste waarmaken Ons DNA maakt dat we willen worden herkend aan de kwaliteit van ons werk. Kwaliteit doordat we doen wat we belangrijk vinden, waar we goed in zijn en wat bij ons past. Vanuit de basis

Nadere informatie

Analyse enquête GVAG. Individueel en binnen groep. Tussen groepen

Analyse enquête GVAG. Individueel en binnen groep. Tussen groepen Analyse enquête GVAG Individueel en binnen groep Betrokkenheid hoog (bestuur, thematrekkers en groepen) Projectgroepen verdienen aandacht Vaardigheden sluiten aan bij rol versus praktijk Jaarplannen wel

Nadere informatie

Gemeenten Gelderland. Nieuwe perspectieven 1. Naar een duurzaam begrotingsevenwicht. Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory

Gemeenten Gelderland. Nieuwe perspectieven 1. Naar een duurzaam begrotingsevenwicht. Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory Gemeenten Gelderland Naar een duurzaam begrotingsevenwicht Nieuwe perspectieven 1 Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory Wat gaan we doen? 1. Inleiding en verwachtingen 2. Bevindingen

Nadere informatie

Zaakgericht werken in Emmen. Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015

Zaakgericht werken in Emmen. Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015 Zaakgericht werken in Emmen Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015 Voorstellen Debby Gillet Projectleider zaakgericht werken/dimpact Gemeente Emmen Contactgegevens d.gillet@emmen.nl 06-52169186

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

Catharina Stichting visie op zelfsturing

Catharina Stichting visie op zelfsturing Catharina Stichting visie op zelfsturing Verhalende versie Binnen Catharina Stichting werken we steeds nadrukkelijker op basis van zelfsturing. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat we werken vanuit

Nadere informatie

Raadsmededeling. Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp

Raadsmededeling. Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 9 februari 2016 11598 Openbaar De heer

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

Kennismiddag: Demand Management

Kennismiddag: Demand Management Kennismiddag: Demand Management Agenda Agenda Even voorstellen Inleiding FM FM en uitbesteden Een praktijkvoorbeeld Pauze Wat is Demand management? Borrel 9-10-2014 Kennismiddag: Demand Management Even

Nadere informatie

podium 3 podium 5 podium 9 podium 10 podium voor kunst

podium 3 podium 5 podium 9 podium 10 podium voor kunst 09:00 09:15 09:30 09:45 10:00 10:15 10:30 10:45 11:00 11:15 11:30 11:45 12:00 12:15 12:30 12:45 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 14:15 14:30 14:45 15:00 15:15 15:30 15:45 16:00 16:15 16:30 16:45 17:00 podium

Nadere informatie

Profiel. Verandermanager beleid. 27 mei 2015. Opdrachtgever Ieder(in)

Profiel. Verandermanager beleid. 27 mei 2015. Opdrachtgever Ieder(in) Profiel Verandermanager beleid 27 mei 2015 Opdrachtgever Ieder(in) Voor meer informatie over de functie Lidewij Geertsma, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie www.leeuwendaal.nl

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Presentatie Managementinformatie en Managementcontracten Gemeente Castricum 1...met de bocht mee. 14 februari 2013 Lars Schotel Fred Hulst

Presentatie Managementinformatie en Managementcontracten Gemeente Castricum 1...met de bocht mee. 14 februari 2013 Lars Schotel Fred Hulst Presentatie Managementinformatie en Managementcontracten Gemeente Castricum 1 Sturen..met de bocht mee 14 februari 2013 Lars Schotel Fred Hulst Agenda Introductie Doel en verwachtingen Managementinformatie

Nadere informatie

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je?

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je? Inwoners Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen Individualistisch Samenwerkend Inwoners Ik heb een idee om mijn buurt te verbeteren, maar heb daar de ondersteuning

Nadere informatie

Informatievisie IJmond gemeenten DEFINITIEF (1.0)

Informatievisie IJmond gemeenten DEFINITIEF (1.0) Informatievisie 2016 2020 IJmond gemeenten DEFINITIEF (1.0) PRE-AMBULE De informatievisie zal, na vaststelling door de gemeenteraden, richting- en sturinggevend zijn aan de informatievoorziening van de

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 1 P a g i n a Inhoudsopgave DEEL I... 4 INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2017... 4 1 Inleiding... 4 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 4 1.2 Doelstellingen inkoop-

Nadere informatie

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede (2013-2020): Sterke samenleving, kleine(re) overheid versie : 23 juli 2013 wijziging naar aanleiding van : vaststelling in DT (8 juli 2013) bespreking met wethouder

Nadere informatie

Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering

Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering Lumens in de Welzijn buurt, Eindhoven, Lumens buurtruimten, Dynamo, Speelpark Dynamo, de Vrijwilligerspunt Splinter, Adviespunt en Speelpark Discriminatie

Nadere informatie

Adviseur Personeel en organisatie (32-36 uur)

Adviseur Personeel en organisatie (32-36 uur) De gemeente Deurne zoekt een: De afdeling Ruimte en Samenleving heeft een vacature: Adviseur Personeel en organisatie (32-36 uur) Deurne is een centrumgemeente in de Peel, gelegen in de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Den Haag, 1 mei 2009 Digital Groep Definitief MANAGEMENTSAMENVATTING De gemeente X heeft hoge ambities op het gebied van dienstverlening en

Nadere informatie

Functieprofiel Innovatiemanager Provincie Zuid-Holland

Functieprofiel Innovatiemanager Provincie Zuid-Holland Functieprofiel Innovatiemanager Provincie Zuid-Holland Provincie Zuid-Holland Innovatiemanager De provincie Zuid-Holland is een bedrijvige, veelzijdige provincie met 3,5 miljoen inwoners op een gebied

Nadere informatie

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018 Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober 2018 Afdelingsnaam, 2 november 2018 Gemeente Raalte 37.000 inwoners 9 kernen, waaronder Raalte en Heino Sterke groei vanaf 1960 Opgaves in de openbare ruimte Enige

Nadere informatie

- HR - topics voor de toekomst. Met de juiste applicaties van HR-administratie naar businessgericht opereren

- HR - topics voor de toekomst. Met de juiste applicaties van HR-administratie naar businessgericht opereren - HR - topics voor de toekomst Met de juiste applicaties van HR-administratie naar businessgericht opereren Talent- en organisatieontwikkeling, topics voor HR Verlagen van de kosten en verhogen van productiviteit

Nadere informatie

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID maart 2018 Inleiding In onderhavige notitie is het organisatie- en personeelsbeleid van de gemeente Rucphen beschreven. Dit organisatie- en personeelsbeleid is in samenspraak

Nadere informatie

Informatievisie IJmondgemeenten

Informatievisie IJmondgemeenten september 2016 Informatievisie 2016 2020 IJmondgemeenten Wij stellen de informatievoorziening van de burger en de informatievoorziening van onszelf centraal en verstevigen beide posities optimaal Inhoudsopgave

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Profielschets Teammanager samenleving Fusiegemeente Altena

Profielschets Teammanager samenleving Fusiegemeente Altena Profielschets Teammanager samenleving Fusiegemeente Altena Altena De nieuwe gemeente Altena gaat op 1 januari 2019 van start en bestaat uit de huidige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Met de

Nadere informatie

Oplegvel Informatienota

Oplegvel Informatienota Onderwerp Masterplan ICT; voortgang in 2012 Oplegvel Informatienota Portefeuille C. Mooij Auteur Dhr. MC Baas Telefoon 0235114558 E-mail: mcbaas@haarlem.nl MenS/ICT Reg.nr. 2012/290658 GEEN bijlagen kopiëren

Nadere informatie

De Heusdense Manier van Werken 2.0

De Heusdense Manier van Werken 2.0 De Heusdense Manier van Werken 2.0 Congres Digital Groep 23 september 2010 De heer H. Fo Team-& programmamanager Informatievoorziening 43.000 inwoners gebied tussen s-hertogenbosch en Waalwijk 3 grote

Nadere informatie