Commissie-informatiebrief inzake reisverslag wethouder Uff

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Commissie-informatiebrief inzake reisverslag wethouder Uff"

Transcriptie

1 uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2012/UIT/ november 2012 SECR/Bestuursondersteuning AAN de voorzitter van de commissie Bestuur en IVIiddelen bijlage(n) betreffende Commissie-informatiebrief inzake reisverslag wethouder Uff Geachte voorzitter, Conform artikel 9.1 van de gedragscode voor raads- en collegeleden is de gemeenteraad op 17 september 2012 via een raadsinformatiebrief (2012/UIT/43554) geïnformeerd over het collegebesluit om in te stemmen met mijn bezoek aan de Oise regio in Picardië, Frankrijk. Dit bezoek vond plaats op uitnodiging van Adéroise; een vereniging die de economische ontwikkeling van de regio Picardië langs de rivier de Oise als doel heeft. Een verslag van deze reis treft u bijgaand ter kennisname aan. Dit reisverslag is opgesteld door de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten. Ik vertrouw erop u met het bovenstaande voldoende te hebben geïnformeerd. Ik verzoek u de brief door te leiden naar de leden van de commissie. Hoogachtend, De wethquder.voor ruimte, infrastructuur en sport. Drs. Gerard Uff

2 Bezoek van VNR delegatie aan Adéroise Algemeen Op 29 en 30 september hebben de heren Penninx en IJff en mevrouw van der Hoeven een bezoek gebracht aan de Oise regio in Picardië, Frankrijk. Dit bezoek vond plaats op uitnodiging van Adéroise; een vereniging die de economische ontwikkeling van de regio Picardië langs de rivier de Oise als doel heeft. Adéroise heeft een diversiteit aan leden. Zowel gemeenten, bedrijven als particulieren kunnen lid worden. Zij doen dit met het doel om een bijdrage te kunnen leveren aan kennisontwikkeling voor maatregelen en ontwikkelingen om de economische situatie in de Oise regio te bevorderen. Bestuur van Adéroise bestaat uit: Jean Paul Legrand, Voorzitter, Tweede burgemeester Creil Frédéric Besset, vice voorzitter, burgemeester Saint Leu d Esserent Eric Picktevicht, vice voorzitter, afgevaardigde Viller Saint Paul Marilyn Desjardins, secretaris Sacha Godau, Penningmeester Emmanuel de Mortemart, bestuurslid internationale zaken Laurence Lagand, bestuurslid In dit uitgebreide verslag komen alle programmaonderdelen aan de orde. Het programma was zodanig samengesteld dat er zowel ruimte was voor inhoudelijke informatie uitwisseling, als een kennismaking met het gebied.

3 Ontvangst in het stadhuis van Saint Leu d Esserent De burgemeester van Saint Leu d Esserent, Frédéric Besset, tevens bestuurslid van Adéroise, was gastheer voor het ochtendgedeelte, met een ontvangst in het stadhuis van Saint Leu d Esserent. De ochtend stond in het teken van informatie uitwisseling. Aanwezig waren diverse leden van Adéroise (alleen in het gemeentehuis en bij de rondleiding in Saint Leu d Esserent), bestuursleden en een vertegenwoordiger van Voie Navigable de France. Presentatie Adéroise De heer Jean Paul Legrand is voorzitter van Adéroise. Hij is tevens tweede burgemeester van de gemeente Creil. Hij geeft een toelichting op de organisatie Adéroise, hun manier van werken en de projecten die zij ondersteunen. Adéroise is in 2009 ontstaan op initiatief van burgers, om onafhankelijk van overheden economische ontwikkeling van de grond te krijgen. De Oise is een strategische schakel in het Noorden van Frankrijk; de rivier ontspringt in België, mondt uit in de Seine en doorsnijdt een aantal arrondissementen. Het is een schat voor de omgeving met vele kansen: geschiedenis, verdediging, watervoorziening, verplaatsing, transport en communicatie. Vandaag de dag doen zich twee grote kansen voor het gebied voor: Mogelijke realisatie van Canal Seine Nord Europe LGV Picardie Roissy via Creil (hoge snelheidstrein) Dit zal werkgelegenheid en bezoek aan de regio stimuleren. Bovendien is hier sprake van de ontwikkeling van duurzame manieren van vervoer en dat is het handelingsperspectief van Adéroise; de CO2 factor en het aantal vrachtwagens op de A1 te verminderen. Met de aanleg van het Canal Seine Nord Europe sluiten de Franse waterwegen aan op de Europese waterwegen en zijn er meer verbindingen en alternatieve vaarroutes beschikbaar. Een kaart van Europa met de waterwegen laat zien dat Nederland een belangrijke schakel in dit netwerk is. Adéroise maakt graag gebruik van onze kennis op dit gebied om het netwerk te kunnen ontwikkelen. De heer Barrosso staat zelfs achter dit plan, maar de Franse regering maakt in het kader van bezuinigingen een heroverweging. De ontwikkeling van het waternetwerk is ook een kans om het watertoerisme te ontwikkelen. Ook op dit onderwerp heeft Nederland veel ervaring. In dit kader is de doelstelling van Adéroise: De voordelen van de rivier laten zien Actoren bijeen brengen De regio promoten Presentatie VNR Jos Penninx start met de presentatie van de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten. Eerst stelt hij de VNR voor, wie we zijn en wat we doen. Dat onze activiteiten op dit moment vooral gericht zijn op het Deltaprogramma met een blik op Daarna lichtte hij het project IJselsprong toe; hoe van een bedreiging een kans is gemaakt en wat de rol van de gemeenten en de VNR hier in is geweest. Gerard IJff gaf vervolgens een toelichting op een diversiteit aan concrete projecten die rondom Roermond spelen: Grensmaas, Lus van Linne, Maasplassen, Ooijen Wanssum.

4 Ontvangst in gemeentehuis Saint Leu d Esserent Presentatie VNF VNF staat voor Voie Navigable de France. De heer Yves Brygo is manager van het arrondissement Picardië en geeft een toelichting op de organisatie en de activiteiten. VNF is 1991 ontstaan als onderdeel van het Ministerie van Ecologie, duurzame ontwikkeling en Energie. De VNF beheert, exploiteert, onderhoudt, moderniseert en ontwikkelt een groot netwerk van (Europese) waterwegen, bestaande uit 6700 km rivier, kanaal of bevaarbaar water in Frankrijk, meer dan 3000 kunstwerken en ha waterrijk gebied. De organisatie is een combinatie van wat in Nederland Rijkswaterstaat is, gecombineerd met belangengroep voor de binnenvaart. Het gaat over de rivier en de omgeving, maar ook het bevorderen van (economische) ontwikkeling. Andere organisaties houden zich bezig met eventuele preventie voor / tegen water. Het arrondissement betreft het bekken van de Seine in het arrondissement Picardië. In dit gebied zijn eigenlijk geen overstromingen te verwachten, de Oise heeft een redelijk constante afvoer van 600 m3/s.. Ontwikkelingen en projecten die uitgevoerd worden hebben een andere achtergrond dan waterveiligheid. Een deel van de inkomsten komt van de staat, een ander deel van de gebruikers. Grote waterprojecten zijn: Canal Seine Nord Europe; deze mondt in Compiegne uit in de Oise (van daaruit kan verder worden gevaren naar Creil); Studie naar de verkeersbewegingen op de Oise: vooral om het vrachtvervoer over de weg te ontlasten; Opstellen van Europese afmetingen voor vervoer over de Oise; Ontwikkelen haven in Longeuil Saint Marie. Adéroise en VNF hebben te maken met de ontwikkeling van dezelfde projecten. VNF moet hiervoor de mogelijkheden bieden, Adéroise is nu hard aan de slag om en petitie voor te bereiden om het kanaal er te laten komen. Draagvlak onder de bevolking is van groot belang. Aan de ontwikkeling van watertoerisme kan VNF binnen haar mogelijkheden ook bijdragen. Door de mogelijkheden mede te verkennen en toestemming te geven. De plannen moeten uit de gemeenten zelf komen.

5 Mogelijkheid VNR: meer aandacht voor internationale waterwegennetwerk en de mogelijkheden die het vervoer over water biedt (in relatie tot duurzame vervoersmodaliteiten en ontlasting van de wegen). Daarnaast economische ontwikkeling via binnen havens. Presentatie gemeente Saint Leu d Esserent Frédéric Besset geeft als burgemeester van Saint Leu d Esserent een presentatie van de plannen binnen de gemeente: een watertroef voor het zuiden van de Oise. Saint Leu is een klein stadje aan de Oise, dat zich presenteert met geschiedenis, erfgoed (steenindustrie), watertoerisme en natuur. Het telt een kleine 5000 inwoners en is ruim 1300 ha groot. De stad ligt op korte afstand van snelweg, trein en vliegveld en is dus goed bereikbaar. Het heeft een abdijkerk met klooster en grot als trekker, maar ook een traditie van vervoer van steen over de rivier de Oise. Daar is een haven voor. Er werd ook veel suiker over het water vervoerd, er is een warmtekrachtcentrale en 2,5 km industriële oever. Meer in het centrum zijn er kades aangelegd om van de rivier te kunnen genieten, die tevens toegankelijk zijn voor aken en. Aansluitend aan de Oise is een kleine plas, waar veel (watergerelateerde) activiteiten mogelijk zijn. Er zijn plannen voor verdere ontwikkeling van het stadje, met de Oise en wateractiviteiten als basis; een goederenhaven, watertoerisme met bijvoorbeeld een botenstalling, oude schepen herstellen bij de suikerfabriek, een groene zone, overnachtingsplaatsen. De start is gemaakt en er zijn voorzieningen. De potenties van het water als trekker voor ontwikkelingen worden gezien en plannen zijn gemaakt. Nu moet de stap gezet worden naar ontwikkeling en uitvoering. Daar is kennis en kunde van anderen zeer bruikbaar bij. Rondleiding langs potentiële projectlocaties in Saint Leu Na de inleiding over de mogelijkheden in Saint Leu d Esserent zijn twee mogelijke projectlocaties bekeken; de oude suikerfabriek en het terrein van de elektriciteitscentrale. In de oude suikerfabriek moet een opslagmogelijkheid voor plezierboten gaan komen. Hoe dit vorm te geven moet nog uitgewerkt worden. Het gebouw is langs de Oise gelegen, maar er ligt nog een weg tussen. Het ligt in de bedoeling om er ook een opleidingsinstituut te creëren, waar bijvoorbeeld vaarbewijscursussen gegeven worden. De heer IJff gaf een toelichting op een gebouw in Roermond dat omgebouwd is tot recreatieve voorziening. De heer Besset is zeer geïnteresseerd in voorbeelden als deze. De energiecentrale kan verder ontwikkeld worden. Naast de centrale ligt op dit moment een braakliggend terrein. De energiecentrale ziet daar mogelijkheden, maar er kan ook een goederenhaven / binnenhaven gerealiseerd worden. Daar moet nog verder over gesproken worden.

6 Oude suikerfabriek wordt botenstalling? Terrein energiecentrale Lunch aangeboden door de gemeente Creil De gemeente Creil heeft een lunch aangeboden. Burgemeester Jean Claude Villemain heeft ons kort welkom geheten. Hij had andere verplichtingen. De heer Legrand heeft de honneurs waargenomen. Er was mogelijkheid om na te praten met de heer Brygo. Bezoek aan informatiecentrum projecten Creil

7 In het informatiecentrum in Creil zijn de waterprojecten van de gemeente Creil toegelicht. Het informatiecentrum is ingericht om de bewoners over de plannen te informeren en reactie te laten geven. Ook Creil is gunstig gelegen ten opzichte van snelwegen, de LGV (zelfs kruispunt van spoorwegen) en luchthavens. Binnenstadontwikkeling (de realisatie van 700 nieuwe woningen) wordt gecombineerd met de ontwikkeling van een jachthaven en het vernieuwen van de kades langs de Oise. Dit moet een punt worden om met verschillende vervoersmodaliteiten diverse soorten bezoekthema s te ontwikkelen (natuur, oudheid, stenen, industrie). Maar ook het hart van de stad. Daarnaast wordt het gebied rondom het station gerenoveerd, zodat er ook ruimte is voor een halte van de hoge snelheidstrein. Het project zit nu in de voorbereidingsfase. Begin 2013 wordt overgestapt naar de programmeringsfase. Na verdere studie moet in 2014 begonnen worden met de werkzaamheden. De heer Legrand ligt de ontwikkelingen in Creil toe Bezoek museum La maison de la Faïence Creil (huis van het aardewerk) Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van Creil is een bezoek gebracht aan museum La maison de la Faïence, waar de geschiedenis van de aardewerkcultuur in beeld gebracht is. Aandacht wordt gericht op het beschilderen van het aardewerk en de verschillende technieken die daar in de loop van de tijd voor gebruikt zijn. In hetzelfde gebouw is ook de schat van de sluis te vinden; een verzameling munten die bij vergravingen gevonden is. Dit museum ligt achter het stadhuis van Creil. Hier lag vroeger het gefortificeerde kasteel van Creil. Aansluitend heeft een interview plaats gevonden in het gemeentehuis van Creil met een journaliste. Bezoek Abdijkerk en wijnkelder Saint Leu d Esserent Een trekker in het plaatsje Saint Leu d Esserent is het klooster met de abdijkerk. De heer Besset heeft als burgemeester de sleutel van de kerk. Hij gaf een toelichting op de kerk en binnen een korte rondleiding. De kerk is nog in gebruik. Tevens heeft hij de sleutels van de wijnkelders van het klooster. De wijnkelders worden ontwikkeld tot een plek waar feesten en partijen en wijnproeverijen gehouden kunnen worden.

8 Abdijkerk van Saint Leu d Esserent, met op de voorgrond het stadhuis Diner aangeboden door de gemeente Saint Leu d Esserent De burgemeester van Saint Leu heeft een diner aangeboden in restaurant hotel de l Oise. Aanwezig waren: Adéroise: heren Besset, Legrand, Demortemart, Fickert, Godeau en mevrouw Desjardins Gemeente Saint Leu: mevrouw Dekker en een heer van de gemeenteraad De voorzitter van de Kamer van Koophandel: Philippe Eljoras. Toezegging: VNR stuurt een brief ter ondersteuning van de lobby voor de aanleg van het Canal Seine Nord Europe. Afspraak: toesturen gegevens watertoeristische beurzen en botenbouwers. Gemeenten die ervaring hebben met het wijzigen van een bestemming van een pand naar toeristische bestemming en de ontwikkeling van watertoeristische voorzieningen. Presentatie Oise Tourisme De heer Pierre Sabouraud is directeur van Oise Toerisme. Hij geeft een toelichting op de Oise regio met een toeristische blik. Wat er op dit moment te doen is, maar vooral waar mogelijkheden en kansen liggen. Dit vanuit het perspectief van het water. De markt die daarbij voor ogen gehouden wordt is divers. Met diverse vervoersmodaliteiten als uitgangspunt Oise Toerisme is de organisatie die de Oise regio ontwikkelt en promoot. Het gebied ligt net ten noorden van Parijs. Parijzenaren zijn een doelgroep, voor een dag of een weekend. Daarnaast is het vliegveld Charles de Gaulle dichtbij gelegen en beschikt Beauvais over een vliegveld waar Ryanair op vliegt. Gezinnen en ouderen zijn hierdoor belangrijke doelgroepen. Net als de zakelijke markt, met bijvoorbeeld seminairs is in beeld. De regio ligt dicht bij Nederland en België. Die mensen gaan vaak naar Parijs. Als zij weten wat er in de Oise regio te doen is, kunnen zij ook dit gebied een bezoek brengen. Dit betekent dat er een mix gezocht wordt tussen massa, maar ook hoog niveau toerisme, wat het hele jaar door plaats kan vinden. De trein (TGV) loopt langs Creil. Het gebied ligt dus overal tussenin, maar is niet toeristisch ontwikkeld. Dat is een nieuw project geworden, met aandacht voor het bestaande landschap. Dit staat omschreven in een plan. De rivier is hierbij een belangrijk onderdeel. Op en langs de Oise moeten ontwikkelingen plaats gaan vinden. Bijvoorbeeld zoals de plannen voor Creil en Saint Leu. Aandachtspunt is wel dat de bewoners van deze steden toerisme op de rivier moeten accepteren. Het beeld bestaat nu dat het alleen maar rijke mensen zijn, die in hun bootje langs komen varen. Het actieplan is veel breder en staat ontwikkeling van en voor het gehele gebied voor. Het onder de aandacht brengen van het

9 gebied zal op verschillende manieren plaats vinden, zowel via papier als internet. Journalisten hebben 30 jaar lang geschreven dat Picardië een buitenwijk van Parijs is. Dat verandert nu onder het motto Spirit van Picardië, welkom like a friend. Binnen dat motto wordt samengewerkt met alle actoren. Bezoek aan Pavillion de Manse Le Moulin des princes De presentatie van Oise Toerisme vond plaats in de oude watermolen van Chantilly. Het gebouw is nu in gebruik als museum en de watermolen kan nog in werking gesteld worden. Na de presentatie volgde een rondleiding. De molen is aangelegd om water te verzamelen om de fonteinen van het kasteel te laten spuiten. Via de molen kwam het water in een bassin en werd naar de tuinen geleid. Aan de watermolen was ook de wasserij van het kasteel verbonden. In grote bakken werden de kledingstukken en ander textiel te weken gelegd en vervolgens in de wasmachine en centrifuge gestopt. Bezoek aan de Watermolen Bezoek aan kasteel Chantilly Het kasteel van Chantilly was oorspronkelijk een fort en bestaat uit verschillende delen: Het Petit Chateau Kapiteinshuis, daterend uit de 16 e eeuw en nog in oorspronkelijke staat is De grote stallen uit de 18 e eeuw, tegenwoordig in gebruik als museum Het Chateau Neuf, oorspronkelijk uit de 16 e eeuw, verwoest gedurende de Franse Revolutie Hendrik van Orleans heeft het landgoed opgebouwd en er een kunstcollectie in verzameld. Het geheel heeft hij bij testament over gedragen aan het Instiut Francais, met de bepaling dat geen enkel manuscript het museum mag verlaten. Tot op heden hangen alle stukken nog steeds op dezelfde plek. Bestuurslid Sacha Godeau is werkzaam in de beveiliging van het kasteel en heeft een (Engelstalige) rondleider geregeld. Op diverse plekken buiten en in het kasteel heeft zij een toelichting gegeven op de kunst die daar in grote getale aan de muur hangt. Wij mochten ook een kijkje nemen bij de gastenverblijven en als speciale gasten mochten wij ook in de grote bibliotheek kijken, die ook als theater dienst gedaan heeft. Er staat een indrukwekkende collectie goed bewaarde boeken opgesteld.

10 Bestuur van Adéroise, VNR delegatie, de heren Sabouraud en Denis voor kasteel Chantilly Lunch aangeboden door Les Eaux de Normandie (onderdeel Suez) Meneer Alain Denis was aanwezig namens Les Eaux de Normandie, een bedrijf dat zorg draagt voor de drinkwatervoorziening in een groot deel van het noorden van Frankrijk. Het bedrijf wil graag de activiteiten verbreden, om meer inkomsten te genereren. Er wordt nu gekeken naar het ontwikkelen en beheren van een jachthaven (in Creil) of botenstalling (in Saint Leu). Dit bedrijf maakt onderdeel uit van een zeer groot bedrijf Suez (waar bijvoorbeeld ook Sita in Nederland onder valt). Een andere activiteit die Suez wil ontwikkelen is het opwekken van getijdenstroom. Ze zijn op de Noordzee bezig om een deel van de zuidkust van Groot Brittannië van stroom te voorzien. Afspraak: doorgeven van namen van personen, organisaties of bedrijven die zich in de Zuidwestelijke Delta bezig houden met (innovatieve) getijdenstroomprojecten. Afsluitend Het was een interessant bezoek en er is kennis gemaakt met prettige en enthousiaste mensen. De uitwisseling vond plaats in uitstekende sfeer, ondersteund door het aanbieden van enkele attenties in de vorm van blauwe borden, stropdassen en sjaaltjes van Voorst en Roermond, en een zwemvest van de VNR voor de Franse organisator. Het bestuur van Adéroise wil graag naar Nederland komen om hier te bekijken hoe ontwikkelingen in de praktijk vorm krijgen. Door middel van een bezoek aan gemeenten en bedrijven die eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt hebben of daar nu mee bezig zijn. Wellicht kan dit leiden tot een structurele samenwerking, gebruik makend van Europese subsidies.

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie St Jean de Losne is een stadje gelegen in een omgeving met talrijke waterwegen. Op deze waterwegen zijn er veel binnenvaartschepen, maar de haven is ook de grootste plezierjachthaven

Nadere informatie

Verslag vergadering Taakgroep Maas Vereniging Nederlandse Riviergemeenten

Verslag vergadering Taakgroep Maas Vereniging Nederlandse Riviergemeenten Verslag vergadering Taakgroep Maas Vereniging Nederlandse Riviergemeenten Datum: 18 januari 2013, te s-hertogenbosch Aanwezig: De heer G. IJff gemeente Roermond, voorzitter De heer P. Sanders gemeente

Nadere informatie

Decize Basis Informatie

Decize Basis Informatie Decize Basis Informatie Varen door de regio s Bourbonnais en Nivernais zal u een gevoel geven van ontspanning en zal uw zintuigen prikkelen. Dit is een regio die bekend staat om zijn rustige manier van

Nadere informatie

Persdossier riviertoerisme

Persdossier riviertoerisme Persdossier riviertoerisme Nord-Pas de Calais Fotocredits gehele dossier en voorkant: Samuel Bellet, Alain Bénard, Fantasia, Samuel Dhote NORD-PAS DE CALAIS Nord-Pas de Calais ligt op slechts 3 uur rijden

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

OP AVONTUUR LANGS ONGEREPTE WATERWEGEN

OP AVONTUUR LANGS ONGEREPTE WATERWEGEN OP AVONTUUR LANGS ONGEREPTE WATERWEGEN In het hart vindt u de West Midlands, een regio met een rijke geschiedenis, culturele bezienswaardigheden, heerlijk eten, populaire steden en een prachtig landschap.

Nadere informatie

Base Le Boat St. Jean de Losne. LE BOAT St Jean de Losne La Gare D Eau St Jean De Losne France. GPS : Lat x Lon , 5.

Base Le Boat St. Jean de Losne. LE BOAT St Jean de Losne La Gare D Eau St Jean De Losne France. GPS : Lat x Lon , 5. Base Le Boat St. Jean de Losne LE BOAT St Jean de Losne La Gare D Eau 21 170 St Jean De Losne France GPS : Lat x Lon 47.1079067, 5.2604744 Tél 0033 (0) 380 270 350 Fax 0033 (0) 380 270 351 Email : losne@leboat.com

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Kent, een geweldige plek om zaken te doen

Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent is de beste plek om zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk. Gelegen in Zuidoost-Engeland is Kent de regio die het dichtst bij het vasteland van Europa ligt.

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,-

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,- Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier 4.700.000,- Referentienummer ERB F34561927 Prijs 4.700.000,- Gebouwd in XII Algemene staat Goed Perceel van 680000m² Woonoppervlak 1700m² Ligging

Nadere informatie

Base Le Boat Condom. LE BOAT Condom Quai De La Bouquerie 32100 Condom - Frankrijk. Email : lemas@leboat.com Base Manager : Christian Lassaunière

Base Le Boat Condom. LE BOAT Condom Quai De La Bouquerie 32100 Condom - Frankrijk. Email : lemas@leboat.com Base Manager : Christian Lassaunière Base Le Boat Condom LE BOAT Condom Quai De La Bouquerie 32100 Condom - Frankrijk Email : lemas@leboat.com Base Manager : Christian Lassaunière Tél - 0033 (0) 562 28 46 46 Fax - 0033 (0) 562 28 37 28 GPS

Nadere informatie

De middeleeuwen. het jaar 1018. in Vlaardingen zoeken ze ruzie

De middeleeuwen. het jaar 1018. in Vlaardingen zoeken ze ruzie De middeleeuwen het jaar 1018 in Vlaardingen zoeken ze ruzie een korte, maar hevige strijd volgt precies 1000 jaar later, dagen ze ons opnieuw uit! Tiel rond het jaar 1000 Tiel maakt rond het jaar 1000

Nadere informatie

Uitwisseling Leerdam Blois

Uitwisseling Leerdam Blois Uitwisseling Leerdam Blois 2017 Waarom een uitwisseling? Het Europees Platform stelt een uitwisseling in de eerste drie jaren van TTO als verplicht Europese bewustwording Culturele bewustwording Bevordering

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting RiverArt R&D

Beleidsplan Stichting RiverArt R&D stichting RiverArt R&D Houttuinen 36 3311 CE Dordrecht Inleiding De wens in 2013 van het college B&W Dordrecht, om de culturele samenwerking met de stad Rotterdam te intensiveren, leidde tot het idee van

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2021 Versie 1 Stichting Raadhuis Grootschermer Grootschermer, augustus 2017 1 INHOUD 1. Inleiding 2. Doel, missie, visie 3. Wat doet de Stichting 4. Hoe doet de Stichting dat 5. Korte/lange

Nadere informatie

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2. Bronnenboekje. HA-0131-a-18-2-b

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2. Bronnenboekje. HA-0131-a-18-2-b Bijlage HAVO 2018 tijdvak 2 aardrijkskunde Bronnenboekje HA-0131-a-18-2-b Wereld Opgave 1 Globalisering in de staalindustrie Top 10 van de staalproducerende landen in 1985, 2000 en 2015 1985 2000 2015

Nadere informatie

MIGENNES Basis Informatie

MIGENNES Basis Informatie MIGENNES Basis Informatie Een zacht glooiend landschap dat cultuur, weidegrond en wijngaarden combineert, verwelkomt u in het gastronomische Bourgondië dat wereldwijd faam geniet vanwege haar uitstekende

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

DE MAAS (in Belgie)

DE MAAS (in Belgie) DE MAAS (in Belgie) Hier geldt het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas https://www.binnenvaartkennis.nl/wp-content/uploads/2018/12/scheepvaartreglement-gemeenschappelijke-maas.pdf In Nederland

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

Heeft u al na gedacht over de volgende vakantie?

Heeft u al na gedacht over de volgende vakantie? Heeft u al na gedacht over de volgende vakantie? Dat is het! Het is zomer en u kunt gaan genieten van een welverdiende vakantie. Nu heeft u voldoende tijd om uw vakantie voor 2017 te organiseren zonder

Nadere informatie

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad,

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad, Agendapuntnr.: 6 Renswoude, 29 maart 2016 Nr.: 153207 Behandeld door: A.E. Eilander/J. van Dijk Onderwerp: verschillende initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme Geachte raad, Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

www.kv.nl/opdrachten/ Directeur Bevlogen, communicatief, (cultureel) ondernemend, innovatief Naarden Directeur Stichting Grote Kerk Naarden Organisatie Stichting Grote Kerk Naarden Stichting Grote Kerk

Nadere informatie

Roadmapenergiebesparing Nibbixweer. Nibbixweer energieneutraal: verantwoord investeren in een duurzame toekomst

Roadmapenergiebesparing Nibbixweer. Nibbixweer energieneutraal: verantwoord investeren in een duurzame toekomst Roadmapenergiebesparing Nibbixweer Nibbixweer energieneutraal: verantwoord investeren in een duurzame toekomst Voorwoord Beste lezer Nibbixweer staat voor samen leven in een duurzame omgeving. Het gemeentelijk

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

commissie-informatiebrief inzake groenadoptie door inwoners

commissie-informatiebrief inzake groenadoptie door inwoners ^tó gemeente Roermond uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlictitingen bij sector/afdeting doorkiesnr. 4Januari 2013 itö JAN. 2013 tvt. Buurman SECR/Kabinet en Communicatie 0475-359 342

Nadere informatie

JAARVERSLAG December Spoorstraat 15 Postbus ED Bodegraven 2410 AD RSIN

JAARVERSLAG December Spoorstraat 15 Postbus ED Bodegraven 2410 AD RSIN JAARVERSLAG 2012 December 2013 Spoorstraat 15 Postbus 165 2411 ED Bodegraven 2410 AD RSIN 823081175 1 Inhoudsopgave Bestuur en organisatie... 3 Activiteiten... 3 Beleidsplan... 4 Inleiding... 4 Geschiedenis,

Nadere informatie

TREBES Basis Informatie

TREBES Basis Informatie TREBES Basis Informatie Pas wanneer u van een vakantie op Canal du Midi heeft genoten kun je echt zeggen dat je geproefd hebt van de genoten van het leven. Vaar door de lagere vlaktes van de Languedoc

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

Positie van de gemeente Venlo in de Integrale MIRT/HWBP Verkenning Meer Maas Meer Venlo

Positie van de gemeente Venlo in de Integrale MIRT/HWBP Verkenning Meer Maas Meer Venlo venlo Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR onderwerp RIB nummer 2018 114 Positie van de gemeente Venlo in de Integrale MIRT/HWBP Verkenning Meer Maas Meer Venlo collegevergadering d.d. g oktober 2018 programma

Nadere informatie

Datum : 12 december 2016 Agenda nr : 6, cie R&E : Aanleg vlonder en herinrichting Haspel en Genneperhuisweg

Datum : 12 december 2016 Agenda nr : 6, cie R&E : Aanleg vlonder en herinrichting Haspel en Genneperhuisweg G E N N E P VERGADERING GEMEENTERAAD Datum : 12 december 2016 Agenda nr : 6, cie R&E 29-11-2016 Datum : 23 augustus 2016 Zaaknummer : 218294 Onderwerp : Aanleg vlonder en herinrichting Haspel en Genneperhuisweg

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Subsidie musea Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende Commissie

Nadere informatie

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al lang voorbij zijn, bevindt zich in Moustiers ook nog

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 12 november 2015 Agendapunt 06 Onderwerp: Subsidie Boerderijmuseum 'De Bovenstreek'. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0690, d.d. 23 juni 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Voortgangsrapportage project Biodiversiteits-actieplan Lekker groen in en om Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer 58467 Datum: 15 december 2015 Portefeuillehouder: wethouder D.A. Heijkoop Bijlage: 3 Onderwerp: communicatie met bewoners

Nadere informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie St Jean de Losne is een stadje gelegen in een omgeving met talrijke waterwegen. Op deze waterwegen zijn er veel binnenvaartschepen, maar de haven is ook de grootste plezierjachthaven

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van het Noordbrabants Museum

Beleidsplan Stichting Vrienden van het Noordbrabants Museum Beleidsplan Stichting Vrienden van het Noordbrabants Museum 2019-2022 1 Inleiding 1.1 Stichting Vrienden De Stichting Vrienden van het Noordbrabants Museum is op 9 mei 1984 opgericht en heeft als doel

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

Diepzeehaven als Ontwerpopgave

Diepzeehaven als Ontwerpopgave Diepzeehaven als Ontwerpopgave Graafwerken gestart aan nieuw kanaal Nauwelijks nog vrachtwagens op onze wegen Verschillende ministers gaven gisteren met een symbolische spadesteek het startschot voor de

Nadere informatie

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Rhenen en zijn Buren. Vele keren ben ik heen en weer gevaren, ik hoorde alles wat er gebeurde in de stad en iedereen kende mij.

Rhenen en zijn Buren. Vele keren ben ik heen en weer gevaren, ik hoorde alles wat er gebeurde in de stad en iedereen kende mij. Rhenen en zijn Buren Hallo ik ben Janus, misschien kennen jullie mij nog. Vroeger toen de brug er nog niet was zorgde ik ervoor dat iedereen over de Rijn kwam met mijn pont. Vele keren ben ik heen en weer

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris Deltacommissaris > Retouradres Postbus 9Ũ653 2509 LR Den Haag Waterschap Peel en Maasvallei De weledelgestrenge heer mr. A.M.G. Gresel Postbus 3390 5902 RJ Venlo ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll

Nadere informatie

Decize Basis Informatie

Decize Basis Informatie Decize Basis Informatie Varen door de regio s Bourbonnais en Nivernais zal u een gevoel geven van ontspanning en zal uw zintuigen prikkelen. Dit is een regio die bekend staat om zijn rustige manier van

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie St Jean de Losne is een stadje gelegen in een omgeving met talrijke waterwegen. Op deze waterwegen zijn er veel binnenvaartschepen, maar de haven is ook de grootste plezierjachthaven

Nadere informatie

Woont U mee? Onderscheidend wonen aan de Ganzenmarkt in Oldenzaal. Verslag eerste werktafel 1 april 2010

Woont U mee? Onderscheidend wonen aan de Ganzenmarkt in Oldenzaal. Verslag eerste werktafel 1 april 2010 Woont U mee? Onderscheidend wonen aan de Ganzenmarkt in Oldenzaal Verslag eerste werktafel 1 april 2010 Woont U mee? Op donderdagavond 1 april 2010 is een kleine groep geïnteresseerden aanwezig in de Abdij

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

ONTVANGSTEN STIJLKAMERS EN FILMZAAL

ONTVANGSTEN STIJLKAMERS EN FILMZAAL ONTVANGSTEN STIJLKAMERS EN FILMZAAL Het Schielandshuis is dé plek in Rotterdam waar mensen worden geïnspireerd en geïnformeerd. In het Huis van de stad komen partners uit de stad bijeen om zaken te doen,

Nadere informatie

BEDRIJFSRUIMTE MACHINEFABRIEK A. RUINARD IN GEBRUIK GENOMEN

BEDRIJFSRUIMTE MACHINEFABRIEK A. RUINARD IN GEBRUIK GENOMEN Onderwerpen in deze nieuwsbrief: Bedrijfsruimte machinefabriek A. Ruinard in gebruik genomen Zaken gemeenschappelijk regelen: van start met oprichten Bedrijven Investeringszone Werkzaamheden op Cornelisland

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief inzake toeristische informatievoorziening in de gemeente Roermond

Raadsinformatiebrief inzake toeristische informatievoorziening in de gemeente Roermond uw nummer uw datum ons nummer RU/200 /UIT/2645 onze datum 12 juli 2007 Verzonden inlichtingen bij sector/afdeling J. Timmermans RU / Stedelijke Ontwikkeling doorkiesnr. 0475 359283 AAN de voorzitter van

Nadere informatie

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg.

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Op één van de mooiste plekjes gelegen. Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Recreatiechaletnr. 31 Vraagprijs 65.000,-- k.k. Indeling recreatiechalet: Woonkamer met kleine open

Nadere informatie

Economie in de Zuid Westelijke Delta

Economie in de Zuid Westelijke Delta Economie in de Zuid Westelijke Delta Inhoud Toelichting op de economische staat van Zeeland Structuurversterkingsprogramma Zeeland in stroomversnelling Z4 steden Focus op de gemeente Terneuzen Huidige

Nadere informatie

institut pour la photographie Persbericht

institut pour la photographie Persbericht institut pour la photographie Persbericht 6 juli 2018 1 / 8 het PROJEcT In september 2017 heeft de regio Hauts-de-France, in samenwerking met Les Rencontres d Arles, besloten Institut pour la photographie

Nadere informatie

Barneveld. Nr Aan het college van burgemeester en wethouders

Barneveld. Nr Aan het college van burgemeester en wethouders 'Hj gemeente Barneveld Nr. 620335 Aan het college van burgemeester en wethouders Onderwerp: Memo wifi-winkelcentra en memo toeristische informatiestructuur Veluwe Gevraagde beslissing: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! Den Haag Rotterdam Dordrecht Moerdijk Zierikzee Voorwoord Breda Middelburg Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal De politiek heeft na een uitgebreide verkenning besloten om

Nadere informatie

Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en

Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en vandaag 6 km extra heeft moeten afleggen. Saint Ferme

Nadere informatie

Citytrip. Noord-Holland & Friesland

Citytrip. Noord-Holland & Friesland Citytrip Noord-Holland & Friesland 2013 Citytrip Noord-Holland & Friesland Leeuwarden, 18 Oktober 2013 Groepsleden: Fenna Palsma René Zondervan Docent: K. Siegers 2 P a g e Inleiding Citytrip is een project

Nadere informatie

Nort-sur-Erdre Basis Informatie

Nort-sur-Erdre Basis Informatie Nort-sur-Erdre Basis Informatie Nort-sur-Erdre biedt een zeer mooie, rustige en natuurlijk omgeving aan de rivier de Erdre. Ontdek het natuurlijk erfgoed, de mooie wandelpaden, de picknickplaatsen en meren.

Nadere informatie

GEMEENTE. i^oqyy^)('< ^'^ Ons kenmerk Q310/10.0032858

GEMEENTE. i^oqyy^)('< ^'^ Ons kenmerk Q310/10.0032858 Gemeenteraad van Nijmegen GEMEENTE Ijmegen Aan de gemeenteraad van Nijmegen 6 i^oqyy^)('< ^'^ Gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 30 Telefax (024) 323 59 92 E-mail Postadres

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

FONTENOY LE CHATEAU BASIS INFORMATIE. Base Le Boat Fontenoy le Chateau

FONTENOY LE CHATEAU BASIS INFORMATIE. Base Le Boat Fontenoy le Chateau BASIS INFORMATIE FONTENOY LE CHATEAU Base Le Boat Fontenoy le Chateau Le Boat Fontenoy le Château Port de Plaisance 88 240 Fontenoy Le Château Frankrijk Tél 0033 (0) 329 30 43 98 Fax - 0033 (0) 329 30

Nadere informatie

Sportieve activiteiten rond het domein le Bocage in Savigny, Haute-Marne

Sportieve activiteiten rond het domein le Bocage in Savigny, Haute-Marne Sportieve activiteiten rond het domein le Bocage in Savigny, Haute-Marne Activiteiten en bezienswaardigheden. In dit document zijn voor de bezoekers van het landgoed Le Bocage de verschillende bezienswaardigheden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083692 Datum: Behandeld door: 19 juni 2013 Brian Scott, Harm Jan Stalman Paul Heye Mare Jansen Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

Reizen 6 7 32 33 58 59 84 85. Wonen 8 9 34 35 60 61 86 87. Koken & genieten 10 11 36 37 62 63 88 89. Cultuur & vermaak 12 13 38 39 64 65 90 91

Reizen 6 7 32 33 58 59 84 85. Wonen 8 9 34 35 60 61 86 87. Koken & genieten 10 11 36 37 62 63 88 89. Cultuur & vermaak 12 13 38 39 64 65 90 91 inhoud lente zomer herfst winter Reizen 6 7 32 33 58 59 84 85 Wonen 8 9 34 35 60 61 86 87 Koken & genieten 10 11 36 37 62 63 88 89 Cultuur & vermaak 12 13 38 39 64 65 90 91 Mode & schoonheid 14 15 40 41

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017

BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017 BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017 Inleiding. De doelstellingen van het beleidsplan 2008-2010 zijn nagenoeg volledig gerealiseerd. De volgende zaken zijn daarbij uitgevoerd:

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland omvat de provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Als veelbelovende regio met ongeveer 100.000 bedrijven

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie V GEMEENTE VALKE SWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Uw kenmerk Kenmer Onderwerp Be andeld door Bijlage(n) Datum 799874/830360 Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

Nadere informatie

Fontenoy le Château Basis Informatie

Fontenoy le Château Basis Informatie Fontenoy le Château Basis Informatie Fontenoy-le-Château is een kleine marktstad waar de rivier de Coney doorheen loopt. Fontenoy was eens een bijzonder levendige stad met mooie bestrating van kinderkopjes.

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Geachte burgemeester en schepenen, geachte collega s raadsleden,

Geachte voorzitter, Geachte burgemeester en schepenen, geachte collega s raadsleden, Geachte voorzitter, Geachte burgemeester en schepenen, geachte collega s raadsleden, De nieuwe meerderheid heeft de koppen bij elkaar gezet om een nieuw impuls te geven aan onze mooie gemeente, en wij

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Beleidsplan Vereniging Vrienden Walburgiskerk Zutphen

Beleidsplan Vereniging Vrienden Walburgiskerk Zutphen Beleidsplan Vereniging Vrienden Walburgiskerk Zutphen 2019-2023 1 1. Inleiding De Walburgiskerk (daterend in opzet uit ca. 1050) is een van de belangrijkste museale kerken in Nederland en het belangrijkste

Nadere informatie

Agendapunt: 6.2/17042013 Documentor.: RV12.0825 Raad d.d. I. Aan de gemeenteraad. Roden, 10 april 2013. Bask*

Agendapunt: 6.2/17042013 Documentor.: RV12.0825 Raad d.d. I. Aan de gemeenteraad. Roden, 10 april 2013. Bask* Aan de gemeenteraad Roden, 10 april 2013 G E M E E N T E t N O O R D E N V E L D Agendapunt: 6.2/17042013 Documentor.: RV12.0825 Raad d.d. I Bask* Onderwerp Experiment "Met de post Peize naar de brandweer

Nadere informatie

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN ROUTE 20 km 20 19 Welkom bij deze klimaatloop van Deventer-Colmschate naar Zutphen, speciaal gemaakt voor de klimaattop in oktober 2015 in Parijs om te kiezen voor een rechtvaardig

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden.

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden. De gemeenteraad van 's-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : J. Pawiroredjo Uw kenmerk : - Tel. : (073) 615 5675 Ons kenmerk : BAZ/BO Fax : Datum : 22 februari 2017 E-mail : j.pawiroredjo@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern Nr.: ZK18-004956 / 19-0006877 Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 18 maart 2019 Onderwerp : Gebiedsbod, de versterking

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer

Nieuwsbrief nummer Nieuwsbrief nummer 1-2019 De eerste nieuwsbrief van 2019 In de eerste maand van het nieuwe jaar willen we jullie al over een aantal zaken informeren. Afgelopen week hebben we in onze bestuursvergadering

Nadere informatie

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot.

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot. Meander Samenvatting groep 5 Thema 5 Over de grens Samenvatting Transport Producten die je in de supermarkt koopt, komen soms uit verre landen. Bananen uit Brazilië bijvoorbeeld zijn weken met de boot

Nadere informatie

+Zi IJsselstein. Concernstaf. Leden Gemeenteraad Postbus AA IJSSELSTEIN. betreft Communicatie uitvoeringsplan Geachte raadsleden,

+Zi IJsselstein. Concernstaf. Leden Gemeenteraad Postbus AA IJSSELSTEIN. betreft Communicatie uitvoeringsplan Geachte raadsleden, Gemeente +Zi IJsselstein Concernstaf postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Leden Gemeenteraad Postbus26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 030 6861611 f 030 6884350 e

Nadere informatie

Nord-Pas de Calais. Een geweldige plek om zaken te doen

Nord-Pas de Calais. Een geweldige plek om zaken te doen Nord-Pas de Calais Een geweldige plek om zaken te doen Photo : Michaël Lachant /Conseil Régional Nord-Pas de Calais Photo : Michaël Lachant /Conseil Régional Nord-Pas de Calais Photo : Emmanuel Watteau

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Openbaar Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Programma / Programmanummer Citymarketing & Externe betrekkingen / 1013 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Het bestuur van

Nadere informatie

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 28 september 2015 Documentnummer : 2015.0.072.749 Zaaknummer: 2015-03-01380 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan 'Stadsblokken - Meinerswijk 2015'

Nadere informatie