Visies van de politieke partijen in Breda op de geluidsoverlast door de HSL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visies van de politieke partijen in Breda op de geluidsoverlast door de HSL"

Transcriptie

1 HSL REGIO BREDA Visies van de politieke partijen in Breda op de geluidsoverlast door de HSL Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda (Contactgegevens: zie aan het einde van de nota) 5 maart Inleiding De stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda is van mening, dat de geluidsproblematiek in het dichtbevolkte Nederland in de politiek onvoldoende aandacht krijgt. Daarom twijfelen vele omwonenden langs de HSL, of zij op 19 maart op dezelfde politieke partij zullen stemmen als in de vorige verkiezingen voor de gemeenteraad van Breda. Om de omwonenden te helpen bij het bepalen van hun stem hebben wij de politieke partijen in Breda zes vragen over de geluidsoverlast door de HSL voorgelegd. De volgende partijen nemen deel aan de verkiezingen op 19 maart 2014: (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) (Partij van de Arbeid) CDA (Christen-Democratisch Akkoord) (Socialistische Partij) Breda 97 (Trots op Nederland / Ouderen Politiek Actief) (Breda s ondernemers en Ouderen Belang) Alle partijen met uitzondering van het CDA en Breda 97 hebben aan ons verzoek voldaan om onze vragen te beantwoorden. Wij hebben het CDA en Breda 97 ter herinnering een tweede verzoek om beantwoording van onze vragen toegezonden. Het CDA reageerde daarop als volgt... Beantwoording van de vragen die u ons voorlegt sturen ons in een bepaalde richting. De daarbij horende acties zullen naar onze inschatting nu niet tot het door u gewenste resultaat leiden en dan is ons kruit verschoten. Vandaar dat het ons beter lijkt te wachten totdat meer gegevens bekend zijn op het moment dat de HSL ten volle wordt benut en op basis van de dan verkregen gegevens actie te nemen indien nodig. Naar onze mening durft het CDA de vragen niet te beantwoorden, omdat daaruit zou blijken, dat het CDA de huidige geluidsoverlast acceptabel vindt. Het CDA wil tot tenminste 2021

2 2 met eventuele actie wachten, want pas in 2021 wordt de HSL volgens het voorstel van NS/NMBS ten volle benut. Breda 97 reageerde zelfs niet op onze herinnering. Wij kunnen slechts naar hun motieven gissen. Mogelijk heeft deze partij geen standpunt of durft ze geen standpunt in te nemen. Het is ook denkbaar, dat Breda 97 geen interesse heeft in de Bredase kiezers in de omgeving van de HSL. Om de beantwoording van de vragen te vergemakkelijken hadden wij bij de vragen onze notitie Geen Gehoor gevoegd. Bij elke vraag stond een verwijzing naar het desbetreffende onderdeel van genoemde notitie. Deze verwijzing hebben wij in de onderhavige nota vervangen door een korte toelichting op elke vraag. De notitie Geen Gehoor is in januari 2014 naar de donateurs van Geen Gehoor HSL Regio Breda gezonden alsmede naar de fracties in de gemeenteraad van Breda, de Raadscommissie Economie van de gemeenteraad, de Vaste Commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, en ProRail. heeft een korte, algemene reactie gegeven zonder de vragen afzonderlijk te beantwoorden. Omwille van de systematiek hebben wij de reactie van deze partij aan de afzonderlijke vragen toegedeeld. 2 Vragen en antwoorden Vraag 1 Bent u als politieke partij in Breda van mening, dat de geluidsproblematiek de gezondheid van de bevolking en daarmee tevens de economische ontwikkeling schaadt? Toelichting. Schade aan de gezondheid in de vorm van hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en cognitieve stoornissen geeft niet alleen persoonlijk leed, maar kan maatschappelijk ook tot verloren arbeidsdagen en verminderde leerprestaties leiden. Antwoorden op vraag 1 In zijn algemeenheid is het zo dat geluidsoverlast aan regels is gebonden en dat heet SWUNG (Samen Werken in de Uitvoering van Nieuw Geluidbeleid). De invoering van geluidproductieplafonds voor de rijksinfrastructuur (Swung-1) is per 1 juli 2012 geregeld via een nieuw hoofdstuk 11 Geluid in de Wet milieubeheer. Dit is voor wegen en spoor; voor spoor is de begrenzing vastgesteld op 55 db. Er is de mogelijkheid om in Swung hogere waarden toe te staan indien de maatregelen onevenredig duur of ingewikkeld zijn ten opzichte van de geluidswinst die ze opleveren. Breda is gunstig gelegen aan het spoor. De bereikbaarheid van een stad is van belang voor de economische ontwikkeling. De wil graag de bereikbaarheid blijvend garanderen, en dan moeten de problemen ook netjes worden opgelost. Zo hoort dat in Nederland. Ja. Ook wij maken ons ongerust over de gezondheidsschade. Bovendien bedreigt de geluidsproblematiek de leefbaarheid van buurten en het woongenot van mensen. Dat heeft weer effect op de aantrekkelijkheid van Breda als geheel en dus op de economische ontwikkeling.

3 3 Zoals de vraag gesteld is kunnen wij hier niet met een ja of nee op antwoorden. is zich ervan bewust dat de geluidsproblematiek invloed kan hebben op de gezondheid en we willen hier zorgvuldig mee omgaan. We hebben er moeite mee om gezondheidsaspecten uitsluitend vanuit een economisch perspectief te benaderen. Wij delen uw mening dat de geluidsproblematiek de gezondheid kan schaden en dat dat financiële gevolgen met zich kan brengen. Ja, de erkent de ernstige gevolgen die geluidsoverlast voor de volksgezondheid heeft. Het is momenteel een van de snelst groeiende milieuproblemen van ons land. Daarom staan wij zowel lokaal als landelijk in de Tweede Kamer vooraan als het gaat om de aanpak van geluidshinder. Ongetwijfeld kan geluidshinder schade aan de gezondheid veroorzaken en dat heeft onvermijdelijk ook negatieve gevolgen voor de economische ontwikkeling. Ja, daar zijn wij het helemaal mee eens. Geen antwoord op vraag 1. Vraag 2 Wilt u zich als politieke partij in Breda daadwerkelijk inzetten voor meer aandacht voor de geluidsproblematiek? Toelichting. De geluidsproblematiek wordt aanhoudend groter en ernstiger in het dichtbevolkte Nederland. Antwoorden op vraag 2 Wij gaan dat zeker doen en kijken wat eraan te doen valt. We hebben ook regelmatig contact met u en de Tweede Kamerfractie van de over dit probleem. Natuurlijk zet de Breda zich in voor aandacht voor de geluidsproblematiek. Maar aandacht is vanzelfsprekend niet voldoende. Het gaat om de aanpak ervan en de notitie van de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda laat zien dat er serieuze maatregelen mogelijk zijn en ook nog worden onderzocht. Maar het is kennelijk ingewikkeld, want ProRail komt naar aanleiding van onderzoek tot andere conclusies dan Geen Gehoor HSL Regio Breda. Een voortvarende aanpak kan pas echt werken als de richting ervan eenduidig is. Ja, wil zich inzetten voor meer aandacht voor de geluidsproblematiek. Ook beseffen wij dat veel zaken die te maken hebben met het geluid van infrastructuur niet lokaal opgelost kunnen worden. Veranderingen van landelijke wet- en regelgeving zijn vaak lange trajecten.

4 4 De fractie heeft altijd aandacht gevraagd voor geluidsoverlast. Bij de behandeling van het actieplan omgevingsgeluid vorig jaar heeft onze fractie een initiatiefvoorstel ingediend om de plandrempel te verlagen zodat meer burgers voor geluid reducerende maatregelen in aanmerking zouden komen. Helaas kregen wij voor dit voorstel onvoldoende steun zodat dit voorstel het niet gehaald heeft. De heeft zich afgelopen jaren zowel lokaal als landelijk nadrukkelijk ingezet om de geluidsproblematiek langs de HSL-Zuid en elders in de stad aan te pakken. zal deze problematiek op haar politieke agenda zetten en daarvoor meer aandacht vragen. Ja Wel zal er altijd een afweging moeten zijn tussen milieu en economie, waarbij mensen/woongenot zwaar meegewogen moeten worden. Als lokaal politicus heb ik [John Stubenitsky, lijsttrekker] al eerder uitgebreid aandacht besteed aan de geluidsoverlast. Vraag 3 Bent u bereid om bij uw collega s in de Tweede Kamer te bepleiten, dat naast de norm voor het gemiddelde geluidsniveau per etmaal bij spoorwegen een norm voor het piekgeluid dient te worden geformuleerd? Toelichting. De norm voor het gemiddelde geluidsniveau per etmaal is inclusief de stilteperiodes tussen de treinpassages (en de nacht wanneer er geen treinen rijden) en is dus veel lager dan het piekgeluid. Antwoorden op vraag 3 Jazeker, op initiatief van de Breda heeft de Tweede Kamerfractie van de vragen gesteld aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, en ProRail. [Geen Gehoor HSL Regio Breda heeft bij de naar deze vragen en de gegeven antwoorden geïnformeerd maar geen reactie ontvangen.] De in Breda heeft de problematiek al bij de kamerleden van de onder de aandacht gebracht en zal dat blijven doen. We zullen dat sterker maken Ja, Breda zal contact opnemen met onze portefeuillehouder in de Tweede Kamer, Stientje van Veldhoven, en bij haar het belang van een norm voor het piekgeluid langs spoorwegen onder de aandacht brengen. We hebben dit reeds aangekaart; we zullen dit opnieuw onder de aandacht brengen.

5 5 Tweede Kamerlid Paulus Jansen is goed op de hoogte van de problemen en ondersteunt lokale groepen, zoals de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda, met raad en daad om bestaande knelpunten op te lossen. Hij bepleit in de Tweede Kamer al heel lang een degelijke normering voor de geluidsoverlast langs het spoor. Er moet wat de betreft een norm komen waarin niet op basis van rekenmodellen de overlast wordt uitgemiddeld maar waarin wordt uitgegaan van de daadwerkelijke geluidsproductie langs spoorwegen. heeft geen politieke geestverwanten in de Tweede Kamer, maar OPA kan inbreng hebben bij de landelijke partij 50Plus. wil haar steun geven aan initiatieven om te komen tot een norm voor het piekgeluid. Wij hebben helaas geen vertegenwoordiger in de Tweede Kamer, maar lokale vertegenwoordigers worden steeds sterker en krijgen meer invloed. Bij landelijke partijen zien lokale politici de gemeenteraad dikwijls als opstapje naar Den Haag. Wij zijn het ermee eens, dat ook een norm voor het piekgeluid moet komen. Geen antwoord op vraag 3. Vraag 4 Bent u bereid om bij uw collega s in de Tweede Kamer te bepleiten, dat de snelheid van de Thalys van 300 km/h in de bebouwde gebieden, waaronder die van Breda, met 50 km/h wordt teruggebracht? Toelichting. Daarmee wordt de geluidsenergie gehalveerd, terwijl de reistijd op het traject Amsterdam-Parijs met 1 minuut toeneemt. Antwoorden op vraag 4 Als dat de meest adequate oplossing zou zijn voor het oplossen van de geluidsproblematiek dan zullen we dat zeker niet nalaten. Misschien zijn er nog andere oplossingen denkbaar of in ontwikkeling. We willen er goed naar kijken. Het verlagen van de maximumsnelheid is de meest eenvoudige maatregel om de problematiek aan te pakken. Maar een probleem daarbij is dat ProRail in oktober vorig jaar stelde dat snelheidsverlaging geen wezenlijke betekenis had. We maken graag gebruik van de deskundigheid van Geen Gehoor HSL Regio Breda om op een goede manier met dit onderzoek van ProRail om te gaan. ziet het HSL traject van en naar Breda als een belangrijke motor voor de regionale economie. De intercity direct verbindt Breda nu al met Rotterdam, Schiphol en Amsterdam; straks komen er verbindingen naar Eindhoven, Antwerpen en Brussel bij. Breda is daarmee een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bewoners en bedrijven. De Thalys verbindt de Randstad met Europa. Inzet van geluidsarmer materieel en goede geluidwerende voorzieningen zien wij als effectieve instrumenten om geluidsoverlast aan te pakken. Het verlagen van de snelheid van een hogesnelheidstrein is wat ons betreft geen stap vooruit.

6 6 Wij willen dat er extra geluidswerende maatregelen worden genomen om de overlast te beperken en zullen dit blijven bepleiten bij onze kamerleden. De wil vooral graag dat de geluidshinder wordt weggenomen. Als in de afweging van mogelijke oplossingen blijkt dat daarvoor snelheidsverlaging van de Thalys de beste oplossing is dan moet dat zo zijn. Snelheidsbeperking in bebouwde gebieden acht zeer gewenst. Voor wat betreft de landelijke politiek, zie ons antwoord op vraag 3. Voor wat betreft de landelijke politiek, verwijzen wij naar ons antwoord op vraag 3. Wij vinden, dat de snelheidsverlaging meer dan 50 km/h kan zijn indien dat voor het woongenot noodzakelijk is. Indien men de snelheid niet wil verminderen dan zijn aanpassingen aan de geluidsschermen noodzakelijk. Als lokale partij kan ik niet bij mijn landelijke collega s ergens op aandringen, maar als lokaal politicus heb ik erop aangedrongen om een snelheidsbeperking op het traject door Breda-West in te stellen. Waarom is op sommige trajecten van de A16 wel een snelheidslimiet ingesteld en niet op het spoor? Vraag 5 Bent u bereid om bij uw collega s in de Tweede Kamer te bepleiten, dat de geluidsschermen ten noorden en ten zuiden van Princenhage worden verhoogd en ook direct aan de westzijde van de spoorbaan worden geplaatst? Toelichting. Volgens het onderzoek van Lloyd s Register Europe Rail leiden deze maatregelen tot een belangrijke geluidsreductie. Antwoorden op vraag 5 Als dit een goede oplossing is voor de geluidsproblematiek dan zullen we dat zeker doen. Zie ook het antwoord op vraag 4. Als het verhogen van de schermen de meest effectieve maatregel blijkt te zijn en andere goedkopere maatregelen minder effect sorteren, dan zijn wij daar natuurlijk toe bereid. Het is dus zaak om in goed overleg met alle betrokkenen (omwonenden, uw stichting, lokale bestuurders) een traject uit te zetten waarin we de rijksoverheid op een eenduidige manier vragen om de problemen aan te pakken. vindt dat alle geluidsreducerende maatregelen die in sectie 8 van de notitie Geen Gehoor worden genoemd aan de orde moeten komen. We wachten de uitkomsten van de pilotstudie van TNO af voordat we ons standpunt bepalen welke maatregel het beste ingezet kan worden.

7 7 De meest efficiënte geluidsweringen of een mix daarvan dienen toegepast te worden. De wil vooral graag dat de geluidshinder wordt weggenomen. Als in de afweging van mogelijke oplossingen blijkt dat daarvoor verhoging van de geluidsschermen noodzakelijk is dan moet dat ook gebeuren. Verhoging van de geluidsschermen en plaatsing direct aan de westzijde van de spoorbaan acht zeer gewenst geacht, mits dit technisch uitvoerbaar is. Voor wat betreft de landelijke politiek, zie ons antwoord op vraag 3. Ja, helemaal mee eens. Voor wat betreft de landelijke politiek, verwijzen wij naar ons antwoord op vraag 3. De Haagse Beemden is stiefmoederlijk bedeeld met geluidsschermen ten opzichte van Prinsenbeek. De mensen in de Haagse Beemden worden van heel veel zaken de dupe waar de rest van Breda van profiteert. Vraag 6 Wat is uw visie op het bereiken van een reële balans tussen het belang van de reiziger (maximale snelheid) en het belang van de omwonende (minimale geluidsbelasting)? Antwoorden op vraag 6 Er moet inderdaad een balans zijn en dat is precies de reden dat er landelijk gewerkt is aan regelgeving met betrekking tot geluidsoverlast in Swung. Het economisch belang van doorgaande treinverbindingen, het belang van de reiziger en de overlast voor omwonenden moeten in balans zijn. Het belang van de reiziger is bij een snelheidsverlaging nauwelijks in het geding. U noemt een reistijdverlenging van 1 minuut op een reistijd van meer dan drie uur. Ook al zou het om een verlenging van 5 tot 10 minuten gaan, dan nog zou dit naar onze mening het belang van de reiziger nauwelijks schaden. Een reële balans vinden tussen het belang van de reiziger en het belang van de omwonende is voor het uitgangspunt. Wanneer ingezet wordt op de uitbreiding van de regelgeving met een norm voor het piekgeluid, dan zullen er effectievere maatregelen genomen kunnen worden voor het beheersbaar houden van de geluidsoverlast voor de omwonenden. Naar onze mening kunnen zowel het belang van de reiziger als het belang van de omwonende gediend worden als er efficiënte geluidsweringen worden aangebracht.

8 8 Het belang van de reiziger mag niet ten koste gaan van de volksgezondheid en het woongenot van de omwonenden. Er zijn duidelijk wettelijke normen voor een maximale geluidsbelasting van de omwonenden waaraan het vervoer over spoor moet voldoen. Die normen mogen wat de betreft veel scherper zijn om de belangen van de omwonenden te beschermen. Dat moet wat ons betreft op basis van de daadwerkelijke geluidsproductie (de pieken) van de HSL en het geluid van de naastgelegen autosnelweg. Het belang van de reiziger (maximale snelheid) weegt naar de mening van minder zwaar dan het belang van de omwonende (minimale geluidsbelasting). Vraag 6 is geen vraag, want het belang van leefgenot is het belangrijkst, zeker bij een prestigeobject als de HSL. Dan is 1 minuut of mogelijk 4 minuten meer reistijd van geen belang. Is die reistijdverlenging niet acceptabel, dan zal men geluidsvoorzieningen moeten treffen die dusdanig zijn dat ze in het omgevingsbeeld passen en de overlast zo terugbrengen dat het woongenot niet verstoord wordt. Geen antwoord op vraag 6. 3 Conclusies De antwoorden van de partijen kunnen als volgt kort worden samengevat. Vraag 1 (Schadelijk effect op gezondheid en economische ontwikkeling),,, en zijn het hiermee eens. en zijn terughoudend in hun beantwoording. Vraag 2 (Inzet voor meer aandacht voor de geluidsproblematiek),,,,,, en beantwoorden deze vraag bevestigend. Vraag 3 (Niet alleen een norm van het gemiddelde geluidsniveau per etmaal maar ook een norm voor het piekgeluid),,,, en beantwoorden deze vraag bevestigend. bepleit een degelijke normering voor geluidsoverlast, niet op basis van gemiddelden uit rekenmodellen maar op basis van de feitelijke geluidsproductie. Vraag 4 (snelheidsverlaging),,,, en beantwoorden deze vraag bevestigend, althans indien dit een adequate oplossing van de geluidsoverlast is. wijst snelheidsverlaging af en bepleit de inzet van geluidsarmer materieel en goede geluidswerende voorzieningen. benadrukt geluidswerende maatregelen. Vraag 5 (Hogere geluidsschermen en ook direct aan de westzijde van de spoorbaan)

9 9,,,,,, en beantwoorden deze vraag bevestigend, althans indien dit een adequate oplossing van de geluidsoverlast is. Vraag 6 (Reële balans tussen het belang van de reiziger en het belang van de omwonende) Deze vraag wordt door de volgende partijen bevestigend beantwoord, maar met verschillende accenten: met accent op de bestaande wetgeving Swung; met accent op het aanvaarden van geringe reistijdverlenging omwille van geluidsreductie; met accent op een uitbreiding van de regelgeving en een norm voor het piekgeluid; met accent op efficiënte geluidsweringen; met accent op strengere geluidsnormen en de feitelijke geluidsproductie (pieken) van de HSL en het geluid van de A16 als uitgangspunten; met accent op het belang van de omwonende; met accent op de prioriteit van het woon- en leefklimaat. CDA en Breda 97 hebben de zes vragen niet beantwoord. Zij zullen naar onze verwachting zich in de komende tijd passief opstellen ten aanzien van de geluidsoverlast door de HSL. De HSL valt onder de beslissingsbevoegdheid van de rijksoverheid. De landelijke partijen in de gemeenteraad hebben ten opzichte van de lokale partijen het voordeel, dat zij hun visie bij hun collega s in de Tweede Kamer naar voren kunnen brengen. Dat neemt niet weg, dat ook de lokale partijen hun visie in Den Haag kunnen bepleiten. Bovendien kan iedere partij de bevoegde wethouder verzoeken het gewenste beleid in Den Haag aan de orde te stellen. 4 Afsluiting Met deze nota hebt u als omwonende en als kiezer informatie over de standpunten van,,,,,, en inzake de geluidsoverlast door de HSL. Het spreekt vanzelf, dat uw keuze voor een bepaalde politieke partij op meer zaken zal worden gebaseerd dan de geluidsoverlast. De stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda betuigt haar hartelijke dank aan die partijen, welke de moeite hebben willen nemen om haar vragen te beantwoorden. Contactpersoon: Floris van de Vooren Voorzitter stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda Dr. F.W.C.J. van de Vooren Oude Rijsbergsebaan BJ Breda Tel.: fwcjvandevooren@planet.nl

Geen Gehoor. Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda (Contactgegevens: zie aan het einde van de notitie) 21 januari 2014.

Geen Gehoor. Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda (Contactgegevens: zie aan het einde van de notitie) 21 januari 2014. HSL REGIO BREDA Geen Gehoor Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda (Contactgegevens: zie aan het einde van de notitie) 21 januari 2014 1 Inleiding Geluidsoverlast is een fenomeen, dat zich in het dichtbevolkte

Nadere informatie

Bescherming van de omwonenden tegen de geluidsoverlast van de HSL-Zuid

Bescherming van de omwonenden tegen de geluidsoverlast van de HSL-Zuid HSL REGIO BREDA Bescherming van de omwonenden tegen de geluidsoverlast van de HSL-Zuid Aan: Vaste Commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer Van: Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda

Nadere informatie

HSL REGIO BREDA i.o. Nota Geluidshinder ten gevolge van de HSL-Zuid

HSL REGIO BREDA i.o. Nota Geluidshinder ten gevolge van de HSL-Zuid HSL REGIO BREDA i.o. Nota Geluidshinder ten gevolge van de HSL-Zuid Aan: Zie verzendlijst aan het einde van de nota Van : Stichting GeenGehoor, HSL Regio Breda i.o. Contactpersoon: dr. F.W.C.J. van de

Nadere informatie

HSL REGIO BREDA. 1 Inleiding

HSL REGIO BREDA. 1 Inleiding HSL REGIO BREDA Commentaar op het rapport TNO 2012 R10874 Geluidimmissiemetingen van Thalys passages op het HSL spoor bij twee woningen in Breda door de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda Aan: Staatssecretaris

Nadere informatie

Geluid van de HSL-Zuid: Meten is weten

Geluid van de HSL-Zuid: Meten is weten HSL Regio Breda Geluid van de HSL-Zuid: Meten is weten Aan: Van: De Minister van Infrastructuur en Milieu De leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda Breda, 15

Nadere informatie

Afweging van maatregelen ter beteugeling van de geluidsoverlast van de HSL-Zuid Visie van de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda

Afweging van maatregelen ter beteugeling van de geluidsoverlast van de HSL-Zuid Visie van de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda HSL REGIO BREDA Afweging van maatregelen ter beteugeling van de geluidsoverlast van de HSL-Zuid Visie van de stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda Datum : 17 februari 2015 Contact: Floris van de Vooren,

Nadere informatie

Nadere toelichting op en uitwerking van wat we willen bereiken. Reconstructie Knooppunt Hoevelaken als een test case voor SWUNG 1

Nadere toelichting op en uitwerking van wat we willen bereiken. Reconstructie Knooppunt Hoevelaken als een test case voor SWUNG 1 Nadere toelichting op en uitwerking van wat we willen bereiken. Reconstructie Knooppunt Hoevelaken als een test case voor SWUNG 1 Inleiding Namens de inwoners van Hoevelaken en Holkerveen wil de Stichting

Nadere informatie

Onderwerp: Persbericht van de Werkgroep A16/HSL van de gemeente Breda d.d. 28 november 2011

Onderwerp: Persbericht van de Werkgroep A16/HSL van de gemeente Breda d.d. 28 november 2011 HSL REGIO BREDA Opheldering verzocht Aan: Werkgroep A16/HSL van de gemeente Breda Van: Stichting Geen Gehoor HSL Regio Breda Datum: 4 december 2011 Onderwerp: Persbericht van de Werkgroep A16/HSL van de

Nadere informatie

Vragen, antwoorden en commentaar met betrekking tot de 28 e Voortgangsrapportage van de HSL-Zuid

Vragen, antwoorden en commentaar met betrekking tot de 28 e Voortgangsrapportage van de HSL-Zuid HSL REGIO BREDA Vragen, antwoorden en commentaar met betrekking tot de 28 e Voortgangsrapportage van de HSL-Zuid Aan: Vaste Commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer Van: Stichting Geen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 525 Wijziging van de Tracéwet, de Wet milieubeheer en de Wet geluidhinder in verband met de verruiming van de mogelijkheid om fouten in het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Onderwerp : Geluidwerende voorzieningen langs de A73. Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : Stoffels Datum college : 2 oktober 2012 Openbaar : Ja Afdeling : RMO Contactpersoon

Nadere informatie

Besluit hogere grenswaarden Wet Geluidshinder bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg

Besluit hogere grenswaarden Wet Geluidshinder bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg Besluit hogere grenswaarden Wet Geluidshinder bestemmingsplan Partiele herziening bestemmingsplan Monnikenberg Overwegende Burgemeester en wethouders van Hilversum; - Gelet op artikel 110a van de Wet geluidhinder

Nadere informatie

BESLUIT WET GELUIDHINDER

BESLUIT WET GELUIDHINDER BESLUIT WET GELUIDHINDER Vaststelling hogere waarden weg- en railverkeer voor woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen in de Indische Buurt te Almere, artikel 110a Wet geluidhinder Besluit Wet geluidhinder

Nadere informatie

Planstudie Knooppunt Hoevelaken als test case voor SWUNG 1

Planstudie Knooppunt Hoevelaken als test case voor SWUNG 1 Referentie: 121204 Planstudie Knooppunt Hoevelaken als test case voor SWUNG 1 In de onderstaande tekeningen ziet u de gegevens van RWS voor geluidsschermen en de huidige GPP s voor Planstudie Knooppunt

Nadere informatie

REGELGEVING VOOR GELUID

REGELGEVING VOOR GELUID BIJLAGE 1 REGELGEVING VOOR GELUID Regelgeving voor geluid De belangrijkste wettelijke instrumenten ter voorkoming of vermindering van geluidshinder, slaapverstoring en andere gezondheidseffecten zijn de

Nadere informatie

Informatie over de huidige en verwachte geluidsoverlast in Hoevelaken en Holkerveen, vooral langs de oostkant van de A28

Informatie over de huidige en verwachte geluidsoverlast in Hoevelaken en Holkerveen, vooral langs de oostkant van de A28 Informatie over de huidige en verwachte geluidsoverlast in Hoevelaken en Holkerveen, vooral langs de oostkant van de A28 Ligging van Hoevelaken, Het Hoevelakense Bos en Holkerveen Hoevelaken en Holkerveen

Nadere informatie

BESLISBOOM TOEPASSING GELUIDSREDUCEREND ASFALT

BESLISBOOM TOEPASSING GELUIDSREDUCEREND ASFALT BIJLAGE 3 BESLISBOOM TOEPASSING GELUIDSREDUCEREND ASFALT Beslisboom toepassing geluidsreducerend asfalt Bij de keuze om geluidsreducerend asfalt toe te passen, wordt gebruik gemaakt van de onderstaande

Nadere informatie

Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012

Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012 Geluidshinder in Nederland door weg-, rail- en vliegverkeer, 2012 Indicator 10 september 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Europese Unie dr. Edwin van Rooyen 10-9-2012 PvdA, VVD en SP zijn voorstander van het vergroten van de controle op

Nadere informatie

Nota zienswijzen, ontheffing hogere grenswaarden Wet geluidhinder Briellaerd Noord Onderwerp Voornemen Procedure Zienswijzen

Nota zienswijzen, ontheffing hogere grenswaarden Wet geluidhinder Briellaerd Noord Onderwerp Voornemen Procedure Zienswijzen [De persoonsgegevens zijn weggelaten in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens] Nota zienswijzen, ontheffing hogere grenswaarden Wet geluidhinder Briellaerd Noord In deze nota worden de ingediende

Nadere informatie

Besprekingsverslag overleg op het ministerie van VROM 8 april 2010

Besprekingsverslag overleg op het ministerie van VROM 8 april 2010 Besprekingsverslag overleg op het ministerie van VROM 8 april 2010 Aanwezig: Namens VROM: Marjan van Giezen, clustermanager geluid Leo Jacobs, geluid Inez Kleijs, juridische zaken Caspar Franken, VROM-inspectie

Nadere informatie

HSL in Lansingerland: terugblik, stand van zaken, vervolg 27 mei Tanja Dronkers

HSL in Lansingerland: terugblik, stand van zaken, vervolg 27 mei Tanja Dronkers HSL in Lansingerland: terugblik, stand van zaken, vervolg Tanja Dronkers Terugblik Transformatie Lansingerland 1990-2014 1990: Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra 1995: Uitvoeringsconvenant VINEX Opgelegde

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai

Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai 2014 2017 Actieplan EU richtlijn omgevingslawaai 2014 2017 Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 19 augustus 2014 (Foto gemeente Kapelle voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl)

Nadere informatie

Samen voor Vught. 13 juni 2013

Samen voor Vught. 13 juni 2013 Samen voor Vught 13 juni 2013 Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is de aanleiding dat DKC is ingeschakeld Het PHS van het Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

EEN NIEUWE START VOOR DE HSL ZUID

EEN NIEUWE START VOOR DE HSL ZUID EEN NIEUWE START VOOR DE HSL ZUID Notitie Carla Dik-Faber Tweede Kamerfractie ChristenUnie 19 juni 2013 Een nieuwe start met de HSL-Zuid Met het besluit van NS en NMBS om te stoppen met de Fyra treinen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG a 1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D ONDERWERP Samenvatting Akoestisch onderzoek Zevenaar-Didam-Wehl DATUM 25-8-2016 PROJECTNUMMER D02131.000095 ONZE REFERENTIE 078983752 D VAN Johan Christen AAN ProRail Het spoortraject Arnhem-Winterswijk

Nadere informatie

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen

Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid. Woningbouw Waardeel Glimmen Ontwerp-besluit Hogere grenswaarde geluid Woningbouw Waardeel Glimmen Besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren. Nummer: Datum: INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. BEOORDELINGSKADER...

Nadere informatie

Kreuger/Hondelink ONS NUMMER NUMMER PS. BIJLAGE

Kreuger/Hondelink ONS NUMMER NUMMER PS. BIJLAGE College van Gedeputeerde Staten statenbrief Aan Provinciale Staten Statencommissie Milieu, Mobiliteit en Economie DATUM 6-11-2018 REFERENTIE Kreuger/Hondelink ONS NUMMER 81DEB2CA DOORKIESNUMMER 030-2583117

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 22 026 Nederlands deel van een hogesnelheidsspoorverbinding Amsterdam-Brussel-Parijs en Utrecht-Arnhem-Duitse grens Nr. 476 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

uw kenmerk: ons kenmerk: min-crevits.doc onderwerp: Geluidsschermen N

uw kenmerk: ons kenmerk: min-crevits.doc onderwerp: Geluidsschermen N Per e-mail en gewone post aan: Mevrouw Hilde CREVITS Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 1 B-1000 BRUSSEL uw kenmerk: ons kenmerk: 120718-min-crevits.doc

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 22 026 Nederlands deel van een hogesnelheidsspoorverbinding Amsterdam Brussel Parijs en Utrecht Arnhem Duitse grens Nr. 306 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

ons kenmerk 14UIT00522 doorkiesnummer fase PHS Goederenroutering Oost Nederland en de Reactienota MER 1 ste

ons kenmerk 14UIT00522 doorkiesnummer fase PHS Goederenroutering Oost Nederland en de Reactienota MER 1 ste Centrum Publieksparticipatie PHS GON aanvulling MER eerste fase Postbus 30316 2500 GH 'S-GRAVENHAGE, I II I, I T I,I, I,I IENM/BSK- 2103/266002 14UIT00522 2 3 JAN. 20M contactpersoon J. Wissink doorkiesnummer

Nadere informatie

INTERNE NOTITIE. Hanzewijk (2).doc 1 Eelko Leusink

INTERNE NOTITIE. Hanzewijk (2).doc 1 Eelko Leusink INTERNE NOTITIE Datum : 3 maart 2011 Gewijzigd : -- Van : Eelko Leusink Aan : Sybren Koopmans Afdeling : Beleidsontwikkeling en Advisering RO Kopie aan : Jaap Vosselman [B&A] / Niek Verhoeff [O&I] Onderwerp

Nadere informatie

Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013

Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013 Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013 Vragen Nut en noodzaak Waarom is programma Hoogfrequent Spoorvervoer nodig? Waarom zouden wij extra hinder moeten accepteren terwijl het voor

Nadere informatie

DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal

DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal DMC -L DoelMatigheidsCriterium Locaal 1. Inleiding In de afgelopen jaren groeit behoefte aan duidelijke vergelijking van de akoestisch en financiële uitkomsten van de te treffen maatregelen. Vooral in

Nadere informatie

schriftelijke vragen EXTRA OVERLAST RANDSTADRAIL Zoetermeer, 6 juli 2015 Geacht college,

schriftelijke vragen EXTRA OVERLAST RANDSTADRAIL Zoetermeer, 6 juli 2015 Geacht college, schriftelijke vragen EXTRA OVERLAST RANDSTADRAIL Zoetermeer, 6 juli 2015 Geacht college, De RandstadRail zorgt in Oosterheem voor meer overlast dan was afgesproken bij de bouw van de RandstadRail. De mensen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 200 20 22 026 Nederlands deel van een hogesnelheidsspoorverbinding Amsterdam Brussel Parijs en Utrecht Arnhem Duitse grens Nr. 332 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: Verzonden:

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: Verzonden: AFSCHRIFT GEMEENTE Leden van de gemeenteraad van Gulpen Wittem Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 23 april 2014 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.01929 Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

Nota van Antwoord. Antwoorden op de inspraak op het. Voornemen om een milieueffectrapport (MER) op te stellen. Verbreding A58 St. Annabosch - Galder

Nota van Antwoord. Antwoorden op de inspraak op het. Voornemen om een milieueffectrapport (MER) op te stellen. Verbreding A58 St. Annabosch - Galder Nota van Antwoord Antwoorden op de inspraak op het Voornemen om een milieueffectrapport (MER) op te stellen Verbreding A58 St. Annabosch - Galder Datum 28 mei 2018 Status definitief Inhoudsopgave Leeswijzer...

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 15 juni 2007 Ons kenmerk RWS/SDG/2007/903 Onderwerp Financiële gevolgen verschuiven aanvangsdatum

Nadere informatie

Gedragslijn integriteit Haarlemmermeer

Gedragslijn integriteit Haarlemmermeer Voorwoord Voor u ligt de gedragslijn integriteit van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Deze gedragslijn is een akkoord dat berust op commitment en betrokkenheid van raadsleden. De gedragslijn dient ter

Nadere informatie

MAGNEETTREIN ALS OPLOSSING VOOR GEBREKKIGE BRABANTSE MOBILITEIT

MAGNEETTREIN ALS OPLOSSING VOOR GEBREKKIGE BRABANTSE MOBILITEIT MAGNEETTREIN ALS OPLOSSING VOOR GEBREKKIGE BRABANTSE MOBILITEIT Artikel eerder geplaatst in e52 op 20 apr 2016 Tags: Het Zuidelijke Perspectief, magneettrein, Techniek, Vervoer Door Wouter van Gessel,

Nadere informatie

Saneringsplan spoordelen zonder saneringsobjecten en maatregelen

Saneringsplan spoordelen zonder saneringsobjecten en maatregelen Saneringsplan spoordelen zonder saneringsobjecten en maatregelen In het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering Spoor Regio Randstad Zuid Van ProRail, afdeling Leefomgeving, Juridische Zaken en

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Geacht College,

gemeente Eindhoven Geacht College, gemeente Eindhoven Inboeknummer STR11bst02386 Beslisdatum B&W 20 december 2011 Dossiernummer 11.51.103 2.7.1 Raadsvragen van het raadslid mw. A. Heesterbeek (SP) over de voorgenomen inzet van NOMOS als

Nadere informatie

Informatienota raad. Uitvoering moties bestemmingsplan 'Kempenbaan-West'

Informatienota raad. Uitvoering moties bestemmingsplan 'Kempenbaan-West' gemeente Informatienota raad Uitvoering moties bestemmingsplan 'Kempenbaan-West' Voor vragen Ronald Bon Telefoon: 4350 Email: Ronald.bon@veldhoven.nl Datum B&W: 7 april 2015 MyCorsa: 15bs00277 Kennisnemen

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Rapport. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Rapport. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt Rapport Zeggen wat je doet en doen wat je zegt Een onderzoek naar de informatieverstrekking door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer bij de uitbreidingen van een speelveld. Oordeel

Nadere informatie

- - Motie Geluidsmaatregelen buslus Parkweg. T. Zaal. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 82 86 7 5046778

- - Motie Geluidsmaatregelen buslus Parkweg. T. Zaal. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 82 86 7 5046778 Motie Geluidsmaatregelen buslus Parkweg T. Zaal De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 82 86 7 5046778 - - Geachte heer, mevrouw, Inleiding Op 28 mei 2014 heeft uw raad het

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni 2011 Rapportnummer: 2011/196 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG a 1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T

Nadere informatie

B. Wouda. wethouder De Weger. Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 15A.00491 Datum: 12 mei 2015

B. Wouda. wethouder De Weger. Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 15A.00491 Datum: 12 mei 2015 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 15A.00491 Datum: 12 mei 2015 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Nota zienswijzen vaststelling hogere waarden, Wet Geluidhinder, Oud Gastel Noord

Nota zienswijzen vaststelling hogere waarden, Wet Geluidhinder, Oud Gastel Noord Nota zienswijzen vaststelling hogere waarden, Wet Geluidhinder, Oud Gastel Noord Overzicht Reclamanten Nr. Naam / Adres 1. XXX (Rijpersweg 108, Oud Gastel) 2. XXX (Rijpersweg 73a, Oud Gastel) 3. XXX (Rijpersweg

Nadere informatie

GELUID BUITENHOF EN PICCARDTHOF

GELUID BUITENHOF EN PICCARDTHOF GELUID BUITENHOF EN PICCARDTHOF In de zienswijzen op de Kennisgeving project-mer is geluidsoverlast in de wijken Buitenhof en Piccardthof door de A7 als aandachtspunt voor de verdere uitwerking van de

Nadere informatie

1 Hebben deze extra intercity s per uur een positieve of een negatieve invloed op je reistijd?

1 Hebben deze extra intercity s per uur een positieve of een negatieve invloed op je reistijd? Trein Vanaf september gaan er meer treinen rijden op het traject Eindhoven-Den Bosch. Dit betekent dat er iedere tien minuten een intercity vertrekt op het traject. 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0%

Nadere informatie

TWEEDE KAMERVRAGEN TBV VOORBEREIDING ALGEMEEN OVERLEG OVER HSL OP 22 JUNI

TWEEDE KAMERVRAGEN TBV VOORBEREIDING ALGEMEEN OVERLEG OVER HSL OP 22 JUNI TWEEDE KAMERVRAGEN TBV VOORBEREIDING ALGEMEEN OVERLEG OVER HSL OP 22 JUNI 60. Is het waar dat de conclusie uit de in de voortgangsrapportage (Kamerstuk 22026 nr. 332) op pagina 15 genoemde metingen en

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

F.B.J. Elbers dbvision J.W. Lammers ProRail. frank.elbers@dbvision.nl janwillem.lammers@prorail.nl

F.B.J. Elbers dbvision J.W. Lammers ProRail. frank.elbers@dbvision.nl janwillem.lammers@prorail.nl 1/6 F.B.J. Elbers dbvision J.W. Lammers ProRail frank.elbers@dbvision.nl janwillem.lammers@prorail.nl Inleiding Dit artikel gaat over de geluidsbelastingkaarten, actieplannen en de sanering van de hoofdspoorwegen.

Nadere informatie

hogere grenswaarde geluid zorgappartementen Torenstraat Drunen

hogere grenswaarde geluid zorgappartementen Torenstraat Drunen College Onderwerp: V200801438 hogere grenswaarde geluid zorgappartementen Torenstraat Drunen Collegevoorstel Inleiding: Op 15 juli 2008 heeft u een ontwerpbesluit genomen om een hogere grenswaarde op grond

Nadere informatie

Toelichting nieuwe geluidwetgeving: SWUNG-1 Samenvatting informatieavond 10 november 2011 Rijkswaterstaat november 2011

Toelichting nieuwe geluidwetgeving: SWUNG-1 Samenvatting informatieavond 10 november 2011 Rijkswaterstaat november 2011 Toelichting nieuwe geluidwetgeving: SWUNG-1 Samenvatting informatieavond 10 november 2011 Rijkswaterstaat november 2011 Inleiding: Geluidsbelasting en nieuwe wetgeving Voor de omwonenden van de Ring Utrecht

Nadere informatie

Presentatie: woensdag 17 oktober Schiphol

Presentatie: woensdag 17 oktober Schiphol Presentatie: woensdag 17 oktober 2018 Schiphol 1. Wat is er aan de hand? 2. Het Aldersakkoord 2. MER en eigen onderzoek 3. Wat vinden wij? 4. Wat doen wij? Inhoud presentatie 1. Wat is er aan de hand?

Nadere informatie

VRACHTVERKEER HAVENDIJK

VRACHTVERKEER HAVENDIJK VRACHTVERKEER HAVENDIJK Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om uw foto op maat te knippen......zo, dat de randen van uw foto

Nadere informatie

Verslag informatieavond HSL op 9 december 2009 in Sporthal De Hertogshal in Rijpwetering

Verslag informatieavond HSL op 9 december 2009 in Sporthal De Hertogshal in Rijpwetering Verslag informatieavond HSL op 9 december 2009 in Sporthal De Hertogshal in Rijpwetering Aanwezige forumleden: Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Brigit Gijsbers, plaatsvervangend directeur Spoorvervoer.

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Heimond T.a.v. mevrouw K. Aqulna Postbus AZ HELMOND

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Heimond T.a.v. mevrouw K. Aqulna Postbus AZ HELMOND Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 97 3440 AB WOERDEN Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Heimond T.a.v. mevrouw K. Aqulna Postbus 950 5700 AZ HELMOND De Bleek 10

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 22 026 Nederlands deel van een hogesnelheidsspoorverbinding Amsterdam Brussel Parijs en Utrecht Arnhem Duitse grens Nr. 323 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

Stedenbouwkundige visie Halderberge: geluidsschermen langs het spoor met betrekking tot het Meerjaren Programma Geluid Spoor

Stedenbouwkundige visie Halderberge: geluidsschermen langs het spoor met betrekking tot het Meerjaren Programma Geluid Spoor Stedenbouwkundige visie Halderberge: geluidsschermen langs het spoor met betrekking tot het Meerjaren Programma Geluid Spoor 1 INHOUD I INLEIDING 3 II VISIE OP GELUIDSSCHERMEN 4 III SCHERMTYPEN EN BEGROEIIING

Nadere informatie

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL Vught Jp Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL afd. Ũ 7 MEI 2015 ovb kopie ļ m Uw kenmerk Ons kenmerk BMO/PB I ZÍ5-065514 I UIT/15-121144 Behandeld door P.M. van den

Nadere informatie

Wordt voor de exploitatie van de HSL gekeken naar andere mogelijkheden dan het huidige contract met de High Speed Alliance (HSA)? Zo nee, waarom niet?

Wordt voor de exploitatie van de HSL gekeken naar andere mogelijkheden dan het huidige contract met de High Speed Alliance (HSA)? Zo nee, waarom niet? Geachte voorzitter, Naar aanleiding van de 29 e Voortgangsrapportage HSL-Zuid ontving ik van uw vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu een lijst van vragen. Hierbij beantwoord ik de vragen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol?

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol? Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 22 april 2008 Ons kenmerk VenW/DGTL-2008/1760 Onderwerp Kamervragen experimenten Schiphol Doorkiesnummer

Nadere informatie

Tot het besluit behoren twee lijsten van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoren twee lijsten van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij bij besluit van, kenmerk IenM/BSK-2012/236322, met toepassing van artikel 4.7 en artikel 4.23, van het

Nadere informatie

IPG-advies Toepassing Tweelaags ZOAB op het Nederlandse hoofdwegennet

IPG-advies Toepassing Tweelaags ZOAB op het Nederlandse hoofdwegennet Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq IPG-advies Toepassing Tweelaags ZOAB op het Nederlandse hoofdwegennet Deel 1: Advies DWW-2005-030 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq.......................................................................................

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Commissie voor Mobiliteit en Financiën

Commissie voor Mobiliteit en Financiën Griffie Commissie voor Mobiliteit en Financiën Datum commissievergadering : 9 november 2012 Document nummer : 3268783 Behandelend ambtenaar : Wim Brinker Directie/bureau : E&M/OV Nummer commissiestuk :

Nadere informatie

college van burgemeester en wethouders

college van burgemeester en wethouders RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00325 Van: college van burgemeester en wethouders gemeente WOERDEN Datum 12 mei 2015 Portefeuillehouders) Portefeuille(s) Contactpersoon wethouder

Nadere informatie

Afwijking van het bestemmingsplan

Afwijking van het bestemmingsplan 1 Besluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting (Wet geluidhinder) Afwijking van het bestemmingsplan -----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Postbus 45 2800 AA Gouda 088-54 50 000 www.odmh.nl Besluitdatum 16-4-2019 Verzenddatum Ons kenmerk 2018147661 Bijlagen: 1 Besluit hogere waarden Wet geluidhinder Behorende bij Oude Tol deelplan 2b (eilanden

Nadere informatie

1 Geluidbeleid IenM. Dolf de Gruijter Directie Klimaat, Lucht en Geluid. 12 oktober 2011

1 Geluidbeleid IenM. Dolf de Gruijter Directie Klimaat, Lucht en Geluid. 12 oktober 2011 ? 1 Geluidbeleid IenM Dolf de Gruijter Directie Klimaat, Lucht en Geluid Inhoud Nieuw ministerie Infrastructuur en Milieu Algemeen beleid Eenvoudig Beter Swung Europa Bronbeleid Reken- en meetvoorschrift

Nadere informatie

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Zes intercity s en zes sprinters per uur in de drukste

Nadere informatie

Reactieformulier Aanbiedingsontwerp Combinatie A1/A28

Reactieformulier Aanbiedingsontwerp Combinatie A1/A28 Reactieformulier Aanbiedingsontwerp Combinatie A1/A28 De Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar (SHB&L) wil de Combinatie A1/28 feliciteren met het ontwerp voor het nieuwe knooppunt. Wij zijn bijzonder

Nadere informatie

Inspreken bij Provincie Gelderland Commissie Mobiliteit Innovatie Economie

Inspreken bij Provincie Gelderland Commissie Mobiliteit Innovatie Economie Inspreken bij Provincie Gelderland Commissie Mobiliteit Innovatie Economie Datum : 09 januari 2013 Onderwerp : Planstudie knoopunt Hoevelaken; wensenpakket in zake verbreding ter hoogte van Hoevelaken

Nadere informatie

Geluidsbelasting woningen door weg- en railverkeer,

Geluidsbelasting woningen door weg- en railverkeer, Geluidsbelasting woningen door weg- en railverkeer, 2000-2014 Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid en meten met twee maten.

Verantwoordelijkheid en meten met twee maten. Ref: 130125: 25 januari 2013 Reactie op Notitie GS PS2013-80 dd 22/01/2013 - Regionale wensen bij reconstructie knooppunt Hoevelaken Geachte lezer, Verantwoordelijkheid en meten met twee maten. Zoals u

Nadere informatie

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk.

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Bijdrage Has Bakker 13 april 2017 Geachte voorzitter, leden van de raad, het college, Utrechters, Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Een ronkende

Nadere informatie

4. Ondersteuning van het Plan van Aanpak Europese Cultuurregio Randstad.

4. Ondersteuning van het Plan van Aanpak Europese Cultuurregio Randstad. Ruimte voor kunst en cultuur in de Randstad Doel De Minister van OCW en de wethouders Kunst en Cultuur van Amsterdam/Rotterdam/Den Haag en Utrecht stellen zich ten doel de internationale betekenis en concurrentiepositie

Nadere informatie

Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit

Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Mei 2008 Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Uitbreiding snelwegen vraagt extra aandacht voor leefbaarheid In deze brochure wordt een oplossing

Nadere informatie

GEMEENTE BOXTEL 0 3 AUG 2011. kopie ' IIQ

GEMEENTE BOXTEL 0 3 AUG 2011. kopie ' IIQ Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Gemeente Boxtel College van burgemeester en wethouders de heer F.HJ.M. van Beers Postbus 10000 5280 AD Boxtel GEMEENTE

Nadere informatie

Tot het besluit behoren twee lijsten van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.

Tot het besluit behoren twee lijsten van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting. BEKENDMAKING WET GELUIDHINDER De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat hij bij besluit van, kenmerk, met toepassing van artikel 4.7 en artikel 4.23, van het Besluit geluidhinder,

Nadere informatie

Toetsingskader en aanpak fijn stof bij veehouderijen

Toetsingskader en aanpak fijn stof bij veehouderijen Toetsingskader en aanpak fijn stof bij veehouderijen Diederik Metz Tom Kierkels (Nederweert) Toetsingskader: onderscheid naar type woning In Monitoring 2013 is gemeenten gevraagd om per TBO aan te geven

Nadere informatie

Uitsnede BBK. In bijlage 1 zijn een drietal tekeningen opgenomen die door Grontmij zijn gedownload vanuit ArtiWin.

Uitsnede BBK. In bijlage 1 zijn een drietal tekeningen opgenomen die door Grontmij zijn gedownload vanuit ArtiWin. Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 26 mei 2014 333197 Betreft Quickscan maatregelen brug Purmerend/Where (C1.0) 1 Inleiding Ter plaatse van de spoorbrug over de Where in Purmerend worden de geluidsproductieplafonds

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 26 juni 2012 Betreft Eindbeeld verhoging maximumsnelheid

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 26 juni 2012 Betreft Eindbeeld verhoging maximumsnelheid > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid 18 juni 2013 RA131070 Samenvatting Een vrouw ondervindt geluidsoverlast van een ondergelegen kapsalon.

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 OPINIËRENDE NOTA

OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 OPINIËRENDE NOTA OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 1 OPINIËRENDE NOTA Politieke Ronde d.d. 11 april 2013 Raadsvergadering d.d. 25 april 2013

Nadere informatie

R. Kraus 9402

R. Kraus 9402 Aan de raads- en commissieleden E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 07-09-2017

Nadere informatie