Wegwijs in het Centrum voor Slaapgeneeskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegwijs in het Centrum voor Slaapgeneeskunde"

Transcriptie

1 Informatie voor patiënten Wegwijs in het Centrum voor Slaapgeneeskunde

2

3 Gespecialiseerd in slaapstoornissen Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe is het grootste multidisciplinaire slaapcentrum van Nederland. Slaapgeneeskundigen van Kempenhaeghe dragen de Europees erkende titel van somnoloog of richten zich daarop. We bieden uitgebreide diagnostiek en behandeling als het gaat om ernstige en complexe slaapstoornissen. Om een goede diagnose (probleem en oorzaak) en behandeling vast te stellen, is vaak de kennis van meerdere deskundigen nodig. Kempenhaeghe heeft deze specialisten in huis.* De dienstverlening van Kempenhaeghe is opgebouwd uit jarenlange ervaring en uitgevoerd onderzoek naar uiteenlopende slaapstoornissen. * De dienstverlening van Kempenhaeghe op het gebied van slaapstoornissen is opgenomen in de basiszorgverzekering Verwijzing U heeft een schriftelijke verwijzing nodig van een specialist uit een algemeen of academisch ziekenhuis of een vrijgevestigd psychiater. Soms kan de huisarts of bedrijfsarts u direct doorverwijzen. In de volgende situaties kunt u denken aan doorverwijzing: als er onduidelijkheid blijft bestaan over de oorzaak van de slaapstoornis. als het niet lukt om de slaapstoornis onder controle te krijgen. als er specifieke expertise vereist is rondom de behandeling van de bepaalde slaapstoornis (bijvoorbeeld bij chronische slapeloosheid, rusteloze benen syndroom, slaapapneu, narcolepsie, slaapwandelen of andere abnormale gedragingen in de slaap). als een specialistische aanpak gewenst is door een combinatie met andere problemen zoals ontwikkelingsstoornissen, leerstoornissen, gedragsproblemen, arbeidsproblemen - of medische/psychiatrische aandoeningen. als er sprake is van slaapproblematiek die te maken kan hebben met een lichamelijke aandoening zoals een neurologische ziekte (Parkinson, MS), hersenletsel, longziekte of andere chronische ziekte. als er behoefte is aan een second opinion. als een speciale benadering is vereist (zoals bij kinderen of mensen met een verstandelijke beperking).

4 Wanneer spreken we van een slaapstoornis? Slaap is een periode van rust die we nodig hebben om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Er is geen standaardnorm voor een goede gezonde slaap. De slaapbehoefte verschilt per persoon. Veel slaapklachten zijn bovendien terug te voeren op verkeerde verwachtingen, belevingen en gedrag. Waar de ene persoon vindt dat hij prima slaapt, kan de ander met een vergelijkbaar slaappatroon menen dat hij slecht slaapt. Binnen Kempenhaeghe worden mensen gezien die last hebben van ernstige en chronische slaapklachten. We spreken van een chronische en ernstige slaapstoornis als de klachten minstens drie keer per week optreden en gepaard gaan met verschijnselen zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, gedurende minstens drie maanden. Ernstige en chronische slaapklachten komen op verschillende manieren tot uiting: Slecht slapen s nachts: Problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Piekeren, stress, angst kunnen het slapen bemoeilijken. Soms spelen daarbij verkeerde slaapgewoonten een rol. Ook kunnen er lichamelijke stoornissen in het spel zijn. Vaak voorkomende aandoeningen zijn ademhalingsstoornissen tijdens de slaap (slaapapneu) en het syndroom van rusteloze benen. Slaperigheid overdag: Sommige mensen hebben overdag last van vergrote slaperigheid. Ze vallen op willekeurige momenten in slaap zonder dat ze bij machte zijn dat tegen te gaan. Veel voorkomende oorzaken zijn narcolepsie, slaapapneu en verstoring van de nachtelijke slaap. Verstoord slaap-waakritme: De hersenen regelen het slaapwaakritme. De biologische klok is bij iedereen anders ingesteld. De biologische klok kan ontregeld worden en bij sommige mensen wijkt de biologische klok van nature af. Afwijkende gedragingen tijdens de slaap: Denk hierbij aan slaapwandelen, angstaanvallen, bedplassen of tandenknarsen.

5 SLAAPGENEESKUNDE Bundeling van kennis De slaappatiënt bestaat niet. De aard van het slaapprobleem, de gevolgen ervan voor iemands functioneren in het dagelijks leven en/of de invloed van het gebruik van slaapmedicatie verschillen per persoon. Elke patiënt vraagt dan ook een eigen vorm van hulp. Kempenhaeghe biedt hierin maatwerk. In het Centrum voor Slaapgeneeskunde zijn deskundigen vanuit meerdere vakgebieden werkzaam, waaronder neurologen, longartsen, kinderartsen en een psychiater. Slaapgeneeskundigen van Kempenhaeghe dragen de Europees erkende titel van somnoloog of richten zich daarop. Verder maken andere zogenoemde BIG-geregistreerde zorgverleners zoals GZpsychologen en gespecialiseerde verpleegkundigen deel uit van de staf. Allen hebben zich vanuit hun eigen discipline gespecialiseerd in de slaapgeneeskunde. Waar nodig worden ze betrokken bij uw zorgvraag. Als daaraan behoefte is, zijn maatschappelijk werk, arbeids- of onderwijskundige begeleiding en paramedische ondersteuning beschikbaar. Kenmerkend aan de benadering van Kempenhaeghe is het zogenoemd multidisciplinair werken. Deskundigen werken in teamverband aan de diagnose van de slaapstoornis en de behandeling ervan. De eindverantwoordelijkheid voor de diagnose en/of behandeling ligt bij de hoofdbehandelaar. Dit is een medisch specialist of een andere slaapdeskundige.

6 Kernteam en vast traject De deskundigen van het Centrum voor Slaapgeneeskunde bieden gezamenlijk diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen in de volle breedte. Daarnaast zijn er verschillende zorgprogramma s rondom specifieke slaapstoornissen waaraan een vast kernteam is gekoppeld dat bestaat uit meerdere deskundigen die elk vanuit hun eigen vakgebied naar de patiënt kijken en elkaars bevindingen overleggen. Onderzoeken worden binnen een vastgesteld tijdspad ingepland en sluiten op elkaar aan. Deze bundeling van krachten leidt tot een optimale diagnose en advies. U als patiënt, de verwijzer en eventueel andere betrokkenen vernemen op een eenduidige wijze de resultaten van onderzoek. Zo beschikt iedereen over dezelfde informatie. Dat voorkomt gefragmenteerde of tegenstrijdige adviezen. Kempenhaeghe kent zorgprogramma s voor: - volwassenen met overmatige slaperigheid overdag, waaronder narcolepsie - volwassenen die kampen met bewegingsstoornissen tijdens de slaap - volwassenen met ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen, zoals slaapapneu - volwassenen met chronische slapeloosheid (insomnie) - volwassenen met een verstoord slaap/waakritme (ook circadiane ritmestoornissen genoemd) - kinderen met slaapstoornissen - mensen met een (verstandelijke) beperking en slaapstoornissen

7 Eerste consult Nadat we de verwijzing hebben ontvangen, ontvangt u een bevestiging. De daarbij gevoegde vragenlijst en medische machtiging kunt u ingevuld retourneren. Met de medische machtiging geeft u al dan niet toestemming voor het opvragen van relevante medische gegevens bij uw (huis)arts of specialist. U ontvangt daarna een uitnodiging voor het eerste consult. Vult u de meegestuurde uitgebreide slaapvragenlijst en slaap-/ waakkalender zo volledig mogelijk in en stuurt u deze voorafgaand aan uw afspraak terug. Uw arts kan zich dan al een beeld vormen van uw slaapgewoonten, slaapbehoeften en slaapklachten. Voor een eerste consult wordt circa één uur ingepland. Indien u voor slapeloosheidsklachten komt, wordt u gezien door een arts en een GZ-psycholoog. De intake duurt dan circa anderhalf uur. Er vindt een uitgebreid gesprek plaats en er wordt lichamelijk onderzoek verricht. Brengt u bij het eerste bezoek ook uw verzekeringsgegevens, legitimatiebewijs, actueel medicatieonderzoek, rapport van recent bloedonderzoek en eventueel een video- of audio-opname van uw slaapgedrag (snurken, slaapwandelen et cetera.) mee. Heeft u een partner, dan raden wij u aan samen te komen. Uw partner kan wellicht helpen bij het toelichten van de slaapklachten. De arts luistert goed naar uw verhaal en zal u vragen stellen. U kunt uw klachten en ervaringen dus uitgebreid toelichten.

8 Diagnostiek Na een eerste bezoek aan de polikliniek kan het zijn dat u één of meerdere onderzoeken, moet ondergaan om uw slaapklachten en de oorzaak ervan zo goed mogelijk vast te stellen. De arts bespreekt met u welke onderzoeken nodig zijn. Overigens is een slaaponderzoek vaak niet nodig bij klachten van slapeloosheid zonder medische oorzaak. Vanzelfsprekend krijgt u informatie over de aard, duur, planning en plaats van het onderzoek. Ouders kunnen tijdens onderzoeken aanwezig zijn bij hun kind. Tevens kan een, geluidsregistratie of beeldopname van het slaapgedrag worden gemaakt. Voor een slaapregistratie verblijft u in de regel één nacht in Kempenhaeghe. De analyse van uw onderzoeksresultaten neemt meestal enkele weken in beslag. Dit betekent dat u voor de uitslag terugkomt bij de arts. Polysomnografie is een gangbare onderzoeksmethode. Hierbij plakt een laborant een aantal sensoren en elektroden op uw lichaam. Hiermee wordt de slaap geregistreerd en kunnen afwijkende patronen worden opgespoord. Afhankelijk van de klachten worden diverse registraties verricht, zoals van de hersenactiviteit, ademhaling, bewegingen van armen en/of benen en de hartslag.

9 Vervolg Wachttijden Als de diagnose duidelijk is, zal de arts u advies geven in verband met de slaapklachten en u een voorstel doen voor de behandeling. In overleg met u, informeert Kempenhaeghe de verwijzend arts hierover. In sommige gevallen start de behandeling en begeleiding in Kempenhaeghe en neemt de verwijzend arts de zorg op een later moment over. Wachttijden zijn gemiddeld en verschillend per situatie en persoon. U vindt de actuele wachttijden op de website van Kempenhaeghe.

10

11 Goed om te weten Balie Advies & Informatie: Als u, uw partner of kind een ernstige slaapstoornis blijkt te hebben, heeft u mogelijk vragen op het gebied van werken, inkomen, uitkering aanvragen, verzekering, kostenvergoeding, opleiding of rechtsbijstand. Met zulke vragen van sociaaljuridische aard kunnen patiënten van Kempenhaeghe van dinsdag tot en met vrijdag zonder afspraak terecht bij de balie Advies & Informatie in het hoofdgebouw van Kempenhaeghe in Heeze, T (040) , E maatschappelijkwerk@kempenhaeghe.nl Tips, suggesties en reacties: U kunt uw ideeën, verbeterpunten, tips en suggesties over de zorgverlening van Kempenhaeghe vanzelfsprekend melden bij onze medewerkers. Na uw bezoek aan Kempenhaeghe kunt u via de opinionmeter in de polikliniek uw mening daarover geven. Daarnaast kunt u deze ook inbrengen via de zogeheten Tip?-Top! -boxen. Deze vindt u op maar ook in de vorm van brievenbussen op diverse locaties. Omgaan met klachten: Medewerkers van Kempenhaeghe zetten zich in om u of uw kind of familielid zo goed mogelijk te helpen. Waar mensen werken, kunnen echter fouten worden gemaakt of misverstanden ontstaan. Bespreekt u het probleem eerst met de betreffende medewerker en (zo nodig) zijn/haar leidinggevende. Vindt u dit moeilijk of levert het gesprek niet het gewenste resultaat op, dan kunt u terecht bij de klachtenfunctionaris. Deze is van dinsdag tot en met vrijdag zonder afspraak bereikbaar bij de balie Advies & Informatie in Heeze, T (040) , E klachtenfunctionaris@kempenhaeghe.nl. De klachtenfunctionaris kan u informeren over verschillende mogelijkheden voor klachtenbehandeling. Cliëntenraad: De Cliëntenraad behartigt de belangen van patiënten van Kempenhaeghe. De raad overlegt met de directie en geeft gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die voor patiënten van belang zijn. De rechten en plichten van de raad zijn vastgelegd in de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ). De centrale doelstelling van de Cliëntenraad is medewerkers en patiënten van Kempenhaeghe optimaal bewust te maken van de medezeggenschap van de patiënt en de ruimte voor diens vrije keus. De Cliëntenraad van Kempenhaeghe heeft een eigen website: Behandelovereenkomst en privacy: Kempenhaeghe heeft een privacyreglement opgesteld dat de patiëntgegevens beschermt. Kempenhaeghe behandelt overeenkomstig de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO, 1 april 1995).

12 Meer informatie Deze brochure beschrijft in grote lijnen de zorgverlening van het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe. Hebt u vragen of wenst u meer informatie over de dienstverlening van het Centrum voor Slaapgeneeskunde? Neemt u dan contact op via het secretariaat T (040) (locatie Heeze) en T (0162) (locatie Oosterhout) of E csgsecr@kempenhaeghe.nl. Disclaimer: Aan de informatie in deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Auteursrechten voorbehouden. Kempenhaeghe Sterkselseweg VE Heeze T (040) E info@kempenhaeghe.nl W Postadres: Postbus AB Heeze Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Muldersteeg ZG Oosterhout T (0162) E info@kempenhaeghe.nl W Postadres: Postbus AG Oosterhout 03/15 03/2015/1500 ex.

Informatie voor patiënten Wegwijs in het Centrum voor Slaapgeneeskunde. Alle kennis. Alle aandacht.

Informatie voor patiënten Wegwijs in het Centrum voor Slaapgeneeskunde. Alle kennis. Alle aandacht. Informatie voor patiënten Wegwijs in het Centrum voor Slaapgeneeskunde Alle kennis. Alle aandacht. Gespecialiseerd in slaapstoornissen Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe is het grootste

Nadere informatie

Informatie voor patiënten en verwijzers Wegwijs in het Academisch Centrum voor Epileptologie. Alle kennis. Alle aandacht.

Informatie voor patiënten en verwijzers Wegwijs in het Academisch Centrum voor Epileptologie. Alle kennis. Alle aandacht. Informatie voor patiënten en verwijzers Wegwijs in het Academisch Centrum voor Epileptologie Alle kennis. Alle aandacht. Gespecialiseerd in epilepsie De hersenen zijn de regiekamer van de mens. Via elektrische

Nadere informatie

Bewegingen of ongewoon gedrag tijdens de slaap

Bewegingen of ongewoon gedrag tijdens de slaap Bewegingen of ongewoon gedrag tijdens de slaap Diagnose en behandeling van parasomnie Bewegingen of ongewoon gedrag tijdens de slaap komen in vele varianten voor, variërend van praten in de slaap tot veelvuldig

Nadere informatie

Overmatige slaperigheid overdag

Overmatige slaperigheid overdag Overmatige slaperigheid overdag Diagnose en behandeling van hypersomnie Iedereen is overdag wel eens moe en dommelt op een rustig moment wel eens in slaap. Wie lijdt aan hypersomnie kampt echter dagelijks

Nadere informatie

Langdurige slapeloosheid. Diagnose en behandeling van insomnie

Langdurige slapeloosheid. Diagnose en behandeling van insomnie Langdurige slapeloosheid Diagnose en behandeling van insomnie We spreken van langdurige slapeloosheid ofwel chronische insomnie als het niet in slaap vallen, het niet kunnen doorslapen en/of veel te vroeg

Nadere informatie

Wegwijs in het centrum voor neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen

Wegwijs in het centrum voor neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen NEUROLOGISCHE LEER- EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN Wegwijs in het centrum voor neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen Informatie voor (ouders van) patiënten Wegwijs in het centrum voor neurologische

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking

Slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking Slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking maar ze worden vaak niet herkend. Veelal kunnen deze mensen hun slaapprobleem

Nadere informatie

Centrum voor Slaapen Waakstoornissen (CSW)

Centrum voor Slaapen Waakstoornissen (CSW) = Centrum voor Slaapen Waakstoornissen (CSW) Inhoudsopgave Inleiding 3 Het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen 3 De slaap 5 Wat is slaap? 5 Het verloop van de slaap 5 Hoe wordt de slaap geregeld? 6

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij kinderen

Slaapstoornissen bij kinderen Slaapstoornissen bij kinderen Bijna alle ouders maken het wel eens mee: een kind dat niet wil of niet kan slapen of s nachts een paar keer wakker wordt. Gelukkig gaat zo n periode van slecht slapen bij

Nadere informatie

Verstoorde ademhaling tijdens de slaap

Verstoorde ademhaling tijdens de slaap Verstoorde ademhaling tijdens de slaap Diagnose en behandeling van slaapapneu Als u last heeft van een verstoorde ademhaling tijdens de slaap bent u zich daarvan niet altijd bewust. Een verstoorde ademhaling

Nadere informatie

Informatie voor (ouders van) patiënten en verwijzers. Wegwijs in het Centrum voor Leer- en Ontwikkelingsstoornissen. Alle kennis. Alle aandacht.

Informatie voor (ouders van) patiënten en verwijzers. Wegwijs in het Centrum voor Leer- en Ontwikkelingsstoornissen. Alle kennis. Alle aandacht. Informatie voor (ouders van) patiënten en verwijzers Wegwijs in het Centrum voor Leer- en Ontwikkelingsstoornissen Alle kennis. Alle aandacht. Zicht op capaciteiten en kansen voor kinderen met een neurologische

Nadere informatie

Het slaapcentrum voor kinderen

Het slaapcentrum voor kinderen Het slaapcentrum voor kinderen Informatie voor patiënten F0749-4310 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Centrum voor slaap- en waakstoornissen

Centrum voor slaap- en waakstoornissen Centrum voor slaap- en waakstoornissen U heeft zich bij het Slaapcentrum van het HMC (Haaglanden Medisch Centrum) aangemeld met slaap- en/of waakproblemen. In deze folder vindt u algemene informatie over

Nadere informatie

Het slaapcentrum voor kinderen

Het slaapcentrum voor kinderen Het slaapcentrum voor kinderen Kinderen met slaapproblemen kunnen voor onderzoek en behandeling terecht bij het slaapcentrum van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. Er is een speciaal behandelteam

Nadere informatie

Wegwijs in het centrum voor epilepsie Informatie voor patiënten

Wegwijs in het centrum voor epilepsie Informatie voor patiënten EPILEPSIE Wegwijs in het centrum voor epilepsie Informatie voor patiënten Gespecialiseerd in epilepsie De hersenen zijn de regiekamer van de mens. Via elektrische prikkels geven hersencellen opdrachten

Nadere informatie

Psychogene niet-epileptische aanvallen

Psychogene niet-epileptische aanvallen Psychogene niet-epileptische aanvallen Diagnose en advies Psychogene niet-epileptische aanvallen Diagnose en advies Sommige mensen hebben aanvallen die sterk op epileptische aanvallen kunnen lijken, maar

Nadere informatie

Welkom bij het Slaap Waak Centrum

Welkom bij het Slaap Waak Centrum Welkom bij het Slaap Waak Centrum Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2014 pavo 1085 Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak bij het Slaap Waak Centrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder

Nadere informatie

Info. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Slaap-Waakcentrum SEIN Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Slaap-Waakcentrum SEIN SLAAP-waakCENTRUM Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het Slaap-Waakcentrum van Stichting

Nadere informatie

Spieren en brein: leren en gedrag

Spieren en brein: leren en gedrag Multidisciplinaire expertise over leren en gedrag bij kinderen en jongeren met een spierziekte Spieren en brein: leren en gedrag Alle kennis. Alle aandacht. Spieren en brein: leren en gedrag Het Centrum

Nadere informatie

Welkom bij het Slaapwaakcentrum

Welkom bij het Slaapwaakcentrum Welkom bij het Slaapwaakcentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak bij het Slaapwaakcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Nadere informatie

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde INFO Slaap-Waakcentrum SEIN Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Slaap-Waakcentrum SEIN SLAAP-WAAKCENTRUM Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het Slaap-Waakcentrum van Stichting

Nadere informatie

Slaapcentrum Slingeland

Slaapcentrum Slingeland Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het Slaapcentrum Slingeland is er voor mensen met

Nadere informatie

Samen richting geven aan toekomst

Samen richting geven aan toekomst Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe & Maastricht UMC+ Samen richting geven aan toekomst Transitie voor jongeren met epilepsie Epilepsie ontstaat vaak in de kindertijd. Veel kinderen worden

Nadere informatie

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde INFO Slaap-Waakcentrum SEIN Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Slaap-Waakcentrum SEIN SLAAP-WAAKCENTRUM Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het Slaap-Waakcentrum van Stichting

Nadere informatie

Epilepsie en het schoolgaande kind Programma voor schoolgaande kinderen met ontwikkelingsproblemen ten gevolge van epilepsie

Epilepsie en het schoolgaande kind Programma voor schoolgaande kinderen met ontwikkelingsproblemen ten gevolge van epilepsie EPILEPSIE Epilepsie en het schoolgaande kind Programma voor schoolgaande kinderen met ontwikkelingsproblemen ten gevolge van epilepsie Het programma Epilepsie en het schoolgaande kind van het epilepsiecentrum

Nadere informatie

Epilepsie en verstandelijke beperking 18+ Expertise in epilepsie, slaapstoornissen, probleemgedrag en andere gezondheidsvragen

Epilepsie en verstandelijke beperking 18+ Expertise in epilepsie, slaapstoornissen, probleemgedrag en andere gezondheidsvragen EPILEPSIE Epilepsie en verstandelijke beperking 18+ Expertise in epilepsie, slaapstoornissen, probleemgedrag en andere gezondheidsvragen Van de mensen met een verstandelijke beperking heeft ruim een kwart

Nadere informatie

De huid en het brein. Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1

De huid en het brein. Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1 De huid en het brein Multidisciplinaire expertise bij ontwikkeling, leren en gedrag van kinderen en jongeren met neurofibromatose type 1 Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

Poli longziekten. Bezoek aan de OSAS-poli

Poli longziekten. Bezoek aan de OSAS-poli Poli longziekten Bezoek aan de OSAS-poli 1 U bent doorverwezen naar de OSAS-poli om te kijken of er bij u sprake is van OSAS. OSAS is de afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom. In deze folder

Nadere informatie

Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte

Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte NEUROLOGISCHE LEER- EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte Het centrum

Nadere informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het Centrum voor Slaapstoornissen. Het is van belang deze informatie goed te lezen, zodat u goed voorbereid

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1 Patiënteninformatie Slaapapneu Syndroom 1260428 Slaapapneu Syndroom.indd 1 30-09-16 13:16 Slaapapneu Syndroom Martini Slaapcentrum Tel. (050) 524 5930 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Polysomnografie in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met u is afgesproken dat de polysomnografie

Nadere informatie

Ketogeen dieettherapie als behandelmethode voor epilepsie Ketogeen dieet. Alle kennis. Alle aandacht.

Ketogeen dieettherapie als behandelmethode voor epilepsie Ketogeen dieet. Alle kennis. Alle aandacht. Ketogeen dieettherapie als behandelmethode voor epilepsie Ketogeen dieet Alle kennis. Alle aandacht. Ketogeen dieettherapie als behandelmethode voor epilepsie De ketogeen dieettherapie is een behandelmethode

Nadere informatie

Nervus Vagus Stimulatie Voorbereidingstraject en nazorg rondom de behandeling van epilepsie met Nervus Vagus Stimulatie

Nervus Vagus Stimulatie Voorbereidingstraject en nazorg rondom de behandeling van epilepsie met Nervus Vagus Stimulatie EPILEPSIE Nervus Vagus Stimulatie Voorbereidingstraject en nazorg rondom de behandeling van epilepsie met Nervus Vagus Stimulatie Nervus Vagus Stimulatie (NVS) is een behandeling die wordt toegepast om

Nadere informatie

Behandeling van uw slaapklacht door psychologen van het slaapcentrum

Behandeling van uw slaapklacht door psychologen van het slaapcentrum Behandeling van uw slaapklacht door psychologen van het slaapcentrum De psychologen van het slaapcentrum bieden cognitieve gedragstherapie aan patiënten met chronische slapeloosheid. U heeft baat bij een

Nadere informatie

Centrum voor slaap- en waakstoornissen

Centrum voor slaap- en waakstoornissen Centrum voor slaap- en waakstoornissen Informatie voor patiënten F0008-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens staan uw rechten en plichten als patiënt beschreven. Het is belangrijk

Nadere informatie

slaapproblemen en autisme Inservice Autisme 2018

slaapproblemen en autisme Inservice Autisme 2018 Dia 1 slaapproblemen en autisme Inservice Autisme 2018 Bert van de Meeberg, Arts VG Dia 2 slaapproblemen en autisme Wat is slaap? Wat is gezonde slaap? Wanneer spreken we van een slaapprobleem? Waarom

Nadere informatie

Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS)

Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) Bij u is (mogelijk) sprake van een obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). In deze folder staat informatie over de aandoening OSAS, mogelijke oorzaken van OSAS, onderzoek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

Onderwerpen. Slaapstoornissen. ICSD-2 hoofdcategorieën. De rol van slaapdiagnostiek in de slaapgeneeskunde. Slaap & Slaapgeneeskunde

Onderwerpen. Slaapstoornissen. ICSD-2 hoofdcategorieën. De rol van slaapdiagnostiek in de slaapgeneeskunde. Slaap & Slaapgeneeskunde Onderwerpen Basiscursus slaapgeneeskunde 24 maart 2011 De rol van slaapdiagnostiek in de slaapgeneeskunde Slaap & Slaapgeneeskunde Slaapdiagnostiek Do s en don ts. Nanny Duis, Physician Assistant Centrum

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1 Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen 20170044 Slaap bevorderende adviezen.indd 1 01-09-17 13:41 Slaap bevorderende adviezen Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

Slapeloosheid (Insomnia)

Slapeloosheid (Insomnia) Slaap Waak Centrum Slapeloosheid (Insomnia) Afspraak op het Slaap Waak Centrum Een slaapprobleem of een slaapgerelateerd probleem heeft vaak een brede aanpak nodig. In het Slaap Waak Centrum werken wij

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave Behandeling bij GGz Breburg Wat betekent dit voor u... 5 1. Aanmelding... 5 Uw gegevens

Nadere informatie

Centrum voor Epilepsiewoonzorg. Kempenhaeghe. Psycho-educatie Pepe en Pepa. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en epilepsie

Centrum voor Epilepsiewoonzorg. Kempenhaeghe. Psycho-educatie Pepe en Pepa. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en epilepsie Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Psycho-educatie Pepe en Pepa Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en epilepsie Wie goed kan omgaan met zijn ziekte, kan er gemakkelijker mee leven.

Nadere informatie

Bezoek aan de OSAS-polikliniek. Ziekenhuislocatie Scheper

Bezoek aan de OSAS-polikliniek. Ziekenhuislocatie Scheper Bezoek aan de OSAS-polikliniek Ziekenhuislocatie Scheper 1 U bent doorverwezen naar de OSAS-poli kliniek om te kijken of er bij u sprake is van OSAS. OSAS is de afkorting voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Nadere informatie

EPILEPSIE. Epilepsie en verstandelijke beperking Gespecialiseerde kennis: hypothalamus hamartoom

EPILEPSIE. Epilepsie en verstandelijke beperking Gespecialiseerde kennis: hypothalamus hamartoom EPILEPSIE Epilepsie en verstandelijke beperking Gespecialiseerde kennis: hypothalamus hamartoom Epilepsie en verstandelijke beperking Gespecialiseerde kennis: hypothalamus hamartoom Het epilepsiecentrum

Nadere informatie

St. Antonius Slaapcentrum

St. Antonius Slaapcentrum St. Antonius Slaapcentrum St. Antonius Slaapcentrum Binnen dit centrum werken meerdere afdelingen samen om patiënten met slaapproblemen optimaal te behandelen en te begeleiden. Het centrum is aangesloten

Nadere informatie

Wat kan er fout gaan tijdens onze slaap? Neurologie van de slaap. Maarten Dewil, MD, PhD Neuroloog Imeldaziekenhuis Bonheiden

Wat kan er fout gaan tijdens onze slaap? Neurologie van de slaap. Maarten Dewil, MD, PhD Neuroloog Imeldaziekenhuis Bonheiden Wat kan er fout gaan tijdens onze slaap? Neurologie van de slaap Maarten Dewil, MD, PhD Neuroloog Imeldaziekenhuis Bonheiden 1 Overzicht Inleiding Waarom slapen we? Wat kan er fout gaan in de slaap? Dokter,

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen in de slaap

Periodieke beenbewegingen in de slaap Periodieke beenbewegingen in de slaap Periodieke beenbewegingen in de slaap (Periodic limb movement disorder (PLMD)) is een slaapstoornis. Tijdens de slaap treden schokkende bewegingen op in de benen.

Nadere informatie

Gespecialiseerde woonzorg in het centrum voor epilepsie Informatie voor ouders, familie en/of verzorgers van kandidaat-bewoners

Gespecialiseerde woonzorg in het centrum voor epilepsie Informatie voor ouders, familie en/of verzorgers van kandidaat-bewoners EPILEPSIE Gespecialiseerde woonzorg in het centrum voor epilepsie Informatie voor ouders, familie en/of verzorgers van kandidaat-bewoners Gespecialiseerde woonzorg in het centrum voor epilepsie Van de

Nadere informatie

SLAAP- & SNURKCENTRUM SFG ROTTERDAM

SLAAP- & SNURKCENTRUM SFG ROTTERDAM SLAAP- & SNURKCENTRUM SFG ROTTERDAM 17131 Inhoudsopgave ALGEMEEN...3 Inleiding...3 Centrale intake...3 Behandelproces...4 Behandelprogramma...4 SLAAPSTOORNISSEN...5 Snurken...5 Oorzaken...5 Voorkomen...5

Nadere informatie

Medische Psychologie

Medische Psychologie Medische Psychologie Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en behandeling plaats (van kinderen, volwassenen

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Klachtenprocedure Cliënten

Klachtenprocedure Cliënten Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging en begeleiding.

Nadere informatie

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie)

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Uw afspraken: 1. Voor de Slaapregistratie is voor u een bed gereserveerd voor één nacht op afdeling A4 van Rode Kruis Ziekenhuis. U kunt zich daar om 22.00 uur melden

Nadere informatie

SLAAP- & SNURKCENTRUM FRANCISCUS GASTHUIS

SLAAP- & SNURKCENTRUM FRANCISCUS GASTHUIS SLAAP- & SNURKCENTRUM FRANCISCUS GASTHUIS Inhoudsopgave ALGEMEEN... 3 Centrale intake... 3 Zelftest... 3 SLAAPSTOORNISSEN... 4 Snurken... 4 Slaapapneu syndroom (ademstops)... 5 1. Obstructief slaapapneu

Nadere informatie

Indicatie Advies Centrum

Indicatie Advies Centrum Geriatrie Indicatie Advies Centrum i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent door de huisarts of specialist verwezen naar het Indicatie Advies Centrum. Er is zorg of behandeling voor

Nadere informatie

Moeheid bij sarcoïdose: invloed van biologische klok slaapstoornissen

Moeheid bij sarcoïdose: invloed van biologische klok slaapstoornissen Moeheid bij sarcoïdose: invloed van biologische klok slaapstoornissen Marcel Smits, neuroloog-somnoloog 1,2 1: Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede Multidisciplinair expertise centrum voor slaapwaak stoornissen

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij Parkinson

Slaapstoornissen bij Parkinson Slaapstoornissen bij Parkinson Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. 1. Parkinsonverschijnselen 2 2. REM-slaapstoornis (REM Sleep Behavior Disorder - RSBD) 2 3. Slaap-apneu syndroom 3

Nadere informatie

specialistische hulp kleinschalig dichtbij

specialistische hulp kleinschalig dichtbij P R A K T I S C H E I N F O R M A T I E specialistische hulp kleinschalig dichtbij De Hoofdlijn De menselijke maat in hulpverlening Doorverwijzing Als u bent doorverwezen naar De Hoofdlijn, meestal door

Nadere informatie

Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie

Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie Een verwijzing naar de polikliniek Kinderen Jeugdpsychiatrie Algemene informatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Doelgroep 1 Aanmelding 2 Intake 2 Uitslag/advies 3 Aanvullend onderzoek

Nadere informatie

AHI OK Patiënt niet Wat nu?

AHI OK Patiënt niet Wat nu? AHI OK Patiënt niet Wat nu Mw. dr. Hennie Janssen, longarts & somnoloog Kempenhaeghe Centrum voor Slaapgeneeskunde Waar komen onze Apneu patiënten vandaan AHI OK Patiënt niet Wat nu normaal 1 Hersenactiviteit

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

SLAAPSTOORNIS PATIËNTENINFORMATIE

SLAAPSTOORNIS PATIËNTENINFORMATIE SLAAPSTOORNIS PATIËNTENINFORMATIE ALGEMEEN Slapen lijkt zo normaal. Toch zijn er heel wat mensen bij wie slapen niet vanzelf gaat. 20 tot 30% van de mensen heeft wel eens een paar slechte nachten achter

Nadere informatie

Regionaal zorgpad Slaapproblemen Zorggroep Synchroon

Regionaal zorgpad Slaapproblemen Zorggroep Synchroon Regionaal zorgpad Slaapproblemen Zorggroep Synchroon Versie april 2015 Zorgpad Slaapproblemen 22-4-2015 1 Regionaal zorgpad Slaapproblemen Zorggroep Synchroon, april 2014 Zorgpad Slaapproblemen 22-4-2015

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Alles over de nacht in het Slaapcentrum en het vervolg van de behandeling

Slaaponderzoek. Alles over de nacht in het Slaapcentrum en het vervolg van de behandeling Slaaponderzoek Alles over de nacht in het Slaapcentrum en het vervolg van de behandeling Jurgen, longpatiënt en specialist van zijn eigen leven Slaaponderzoek U komt een nacht slapen in het Academisch

Nadere informatie

Slapeloosheid (Insomnia)

Slapeloosheid (Insomnia) Slaap Waak Centrum Slapeloosheid (Insomnia) Afspraak op het Slaap Waak Centrum Een slaapprobleem of een slaapgerelateerd probleem heeft vaak een brede aanpak nodig. In het Slaap Waak Centrum werken wij

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

Snurken en/of slaapapneu Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Snurken en/of slaapapneu Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Snurken en/of slaapapneu Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Slaapcentrum locatie Eindhoven Inhoudsopgave Snurken kan minder onschuldig zijn dan u denkt 2 Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) 2

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Pulmonologie Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1391 11-11-v1 - H 12 1 Poli longziekten

Nadere informatie

ME-patiënten met slaapstoornissen

ME-patiënten met slaapstoornissen ME-patiënten met slaapstoornissen Ziekenhuis Gelderse Vallei De ME-polikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei richt zich op onderzoek en behandeling van patiënten met ME (myalgische encefalomyelitis),

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding Slaapcentrum 2 U bent verwezen, omdat u klachten heeft van snurken en/of adempauzes of omdat bij u de diagnose slaapapneu wordt vermoed. Bij slaapapneu is er sprake van ademstilstanden s nachts. Om u de

Nadere informatie

Cure + Care Solutions

Cure + Care Solutions Cure + Care Solutions is hèt landelijk behandel- en expertisecentrum voor complexe psychische aandoeningen en werkt nauw samen binnen een landelijk netwerk van zorginstellingen door het hele land. Cure

Nadere informatie

Polysomnografie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Polysomnografie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Polysomnografie In overleg met uw neuroloog heeft u besloten om een slaaponderzoek te ondergaan om meer inzicht te krijgen in uw slaappatroon en de oorzaak van uw klachten. Tijdens dit onderzoek meten

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie 00 Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen Afdeling Klinische Psychologie Wat doet een psycholoog in het ziekenhuis? Een klinisch psycholoog of een gezondheidszorgpsycholoog is een deskundige

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Slaapproblemen en het ouder wordende brein. Julia van den Berg Onderzoeker Parnassia, divisie 55+ Den Haag

Slaapproblemen en het ouder wordende brein. Julia van den Berg Onderzoeker Parnassia, divisie 55+ Den Haag Slaapproblemen en het ouder wordende brein Julia van den Berg Onderzoeker Parnassia, divisie 55+ Den Haag 4 oktober 2012, Current Biology Oktober 2012: Archives of General Psychiatry 28 september 2012:

Nadere informatie

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Medische Psychologie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De specialist bij wie u onder behandeling bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis, heeft u verwezen naar

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hoofdpijncentrum hoofdpijncentrum.indd 1

Patiënteninformatie. Hoofdpijncentrum hoofdpijncentrum.indd 1 Patiënteninformatie Hoofdpijncentrum 1469111 hoofdpijncentrum.indd 1 13-02-13 14:40 Hoofdpijncentrum Polikliniek Neurologie, route 06 Telefoon (050) 524 5665 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Klachten- behandeling 1

Klachten- behandeling 1 1 Klachtenbehandeling Inhoud 3 Kwaliteit van Zorg 4 Waar kunt u terecht met uw klacht? 5 1) Via het formulier 6 2) Via de klachtenfunctionaris 7 3) Via de klachtencommissie 8 Klacht over de factuur? 2

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Klinische Psychologie

Klinische Psychologie Klinische Psychologie Psychologisch onderzoek en behandeling in het Ikazia Ziekenhuis Beter voor elkaar Inleiding In deze folder kunt u lezen over de manier van werken van de klinisch psycholoog in het

Nadere informatie

Het programma Epilepsie en ontwikkelingsstagnatie van DIAGNOSE Kempenhaeghe richt zich op kinderen die kampen met een

Het programma Epilepsie en ontwikkelingsstagnatie van DIAGNOSE Kempenhaeghe richt zich op kinderen die kampen met een Het programma Epilepsie en ontwikkelingsstagnatie van Kempenhaeghe richt zich op kinderen die kampen met een moeilijk behandelbare epilepsie en een ontwikkelingsstagnatie. Daarnaast kan er sprake zijn

Nadere informatie

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten Informatie Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging

Nadere informatie

SLAAPMAKEND. Workshop Slaap en Persoonlijke effectiviteit NVAB

SLAAPMAKEND. Workshop Slaap en Persoonlijke effectiviteit NVAB Workshop Slaap en Persoonlijke effectiviteit NVAB 11-06-2018 Slaapquiz: 1) Je hersenen rusten tijdens je slaap 2) Sommige mensen dromen nooit tijdens hun slaap

Nadere informatie

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats F 2011.1 Versie 2 15-09- 2013 Vragenlijst Instituut voor Slaapgeneeskunde Woerden Ruimte voor adressticker Deze vragenlijst biedt ons inzicht in uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Vult u daarom

Nadere informatie

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep Rechten en plichten Als patiënt van MC Groep Patiënteninformatie Deze folder is een uitgave van de Klachtenbemiddeling_versie februari 2018 1172998PR/2-2018-Rechten en plichten patiënten MC Groep U vertrouwt

Nadere informatie

Slaapapneu in de praktijk. Jeffrey Benistant, MCs.

Slaapapneu in de praktijk. Jeffrey Benistant, MCs. Slaapapneu in de praktijk Jeffrey Benistant, MCs. Over mij Technische Geneeskunde 2008-2016 Afgestudeerd MST, Longgeneeskunde, Sleep Apnoea Detection Using Small & Cheap Sensors Medeoprichter & werkzaam

Nadere informatie

Hét verschil maken bij complexe slaapstoornissen. Supplement Alle kennis. Alle aandacht.

Hét verschil maken bij complexe slaapstoornissen. Supplement Alle kennis. Alle aandacht. Hét verschil maken bij complexe slaapstoornissen Supplement 2018 Alle kennis. Alle aandacht. Juiste zorg bij complexe, zeldzame en moeilijk behandelbare slaapstoornissen Het Centrum voor Slaapgeneeskunde

Nadere informatie

Slaapstoornissen. Als de nacht geen rust geeft

Slaapstoornissen. Als de nacht geen rust geeft Als de nacht geen rust geeft Slapeloze nachten Urenlang liggen piekeren en niet kunnen inslapen. Slecht slapen bij het vooruitzicht van een spannende of drukke dag. Wakker schrikken uit een nachtmerrie.

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij Parkinson. Dr. C. Gerlach neuroloog

Slaapstoornissen bij Parkinson. Dr. C. Gerlach neuroloog Slaapstoornissen bij Parkinson Dr. C. Gerlach neuroloog 07-11-2015 Inhoud: De normale slaap Voorkomen van slaapstoornissen Overzicht van slaapstoornissen bij Parkinson REM slaap gedragsstoornissen slaapadviezen

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Medische Psychologie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Medische Psychologie 00 Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen Afdeling Medische Psychologie Wat doet een psycholoog in het ziekenhuis? Een klinisch psycholoog of een gezondheidszorgpsycholoog is een deskundige

Nadere informatie

Adviezen om beter te slapen

Adviezen om beter te slapen Adviezen om beter te slapen U heeft last van slapeloosheid. Dit is een veel voorkomende klacht, waarvoor vaak geen duidelijke oorzaak te vinden is. In deze folder leest u tips om beter te kunnen slapen.

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson Ziekte van Parkinson De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening van de hersenen die progressief is. In deze folder leest u meer over deze ziekte en over de polikliniek Neurologie van het Havenziekenhuis.

Nadere informatie

Omgaan met slaapproblemen

Omgaan met slaapproblemen Leven met Multipele Sclerose uitgave 12 Omgaan met slaapproblemen EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Tekst: drs. Bep Franke-Barendse Uitgever: Nationaal MS Fonds 2 Inleiding We besteden ongeveer eenderde

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Medische psychologie en Maatschappelijk werk Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Kinderpsycholoog. Slingeland Ziekenhuis

Medische psychologie en Maatschappelijk werk Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Kinderpsycholoog. Slingeland Ziekenhuis Medische psychologie en Maatschappelijk werk Kindergeneeskunde Kinderpsycholoog i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent op advies van een medisch specialist met uw kind verwezen naar

Nadere informatie