Nieuwsbrief januari 2016 schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief januari 2016 schooljaar"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief januari 2016 schooljaar Algemeen Studiedag De studiemorgen van 28 januari stond in het teken van inspiratie om Handelings Gericht Werken een volgende impuls te geven. NTO-Effekt nam ons mee in het gedachtegoed van John Hettie en Shirley Clark, Leren zichtbaar maken. In gesprekken met elkaar is er verkennend gesproken over welke kansen er liggen om de basisondersteuning sterker te maken. De PowerPoint Presentatie van deze morgen zal binnenkort op de website geplaatst worden. Vanuit de scholen Schaepman Excellente school ! Op 18 januari 2016 hebben de teamleden van de Schaepmanscholen te horen gekregen dat de school het predicaat Excellent toebedeeld heeft gekregen. Van harte gefeliciteerd namens alle collega s van het samenwerkingsverband. Een Excellente school is een school waar kinderen, ongeacht hun niveau, worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan op meerdere manieren zoals: onderscheidend onderwijsaanbod focus op talent van leerlingen uitstekende docenten en schoolleiders een innovatieve cultuur het creëren van maatschappelijke (meer)waarde Alle excellente scholen zijn lerende organisaties. Ze creëren een cultuur die gericht is op verbetering en ze delen hun kennis met andere scholen.

2 Vanuit de overheid Rapport onderwijsinspectie RiBA Op 8 januari 2016 is het rapport van bevindingen kwaliteitsonderzoek van de Onderwijsinspectie vastgesteld. Op 10 februari 2015 bezocht de Onderwijsinspectie swv- RiBA. In het kort is de conclusie: De inspectie heeft er vertrouwen in dat het bestuur en directie van dit samenwerkingsverband met het huidige beleid en werkwijze in deze regio passend onderwijs goed kunnen vormgeven. Het rapport van de Onderwijsinspectie staat op de website van RiBA; Vanuit het bestuur Koppeling RiBA op de homesite van de school Om RiBA toegankelijker te maken voor ouders en leerkrachten willen we graag dat er op de website van je school een koppeling gemaakt wordt naar de website van RiBA. Het liefst in een andere kleur dan de koppelingen die er al staan bijvoorbeeld in paars omdat deze kleur in het logo van RiBA zit. Aandachtspunt daarbij is dat de informatie op de website toegankelijk is voor ouders. Bijstelling School Ondersteuningsplan (SOP): Hierbij de herinnering aan de bijstelling van het SOP. In de bijlage vind je nog een keer het format dat we graag ingevuld aangeleverd willen hebben bij het SWV. Elke school vult het format in. Deze informatie zullen we in het samenwerkingsverband met elkaar delen. Op basis van de SOP s en onze gesprekken zal vastgesteld worden hoe RiBA tot een dekkend netwerk van ondersteuning in de regio zal komen. Aangeraden wordt het bijgestelde SOP te delen met de orthopedagoog/psycholoog van RiBA. Het is van groot belang dat ook de orthopedagoog/psycholoog op de hoogte is van het ondersteuningsplan van de school. De SOP s vormen ook een onderdeel van het ondersteuningsplan van SWV-RiBA. Zie hiervoor verder in deze nieuwsbrief: Concept Ondersteuningsplan Ingevulde bijstellingen van het SOP kunnen voor 22 april 2016 naar het Loket worden gestuurd. Na de meivakantie kunnen de formats dan gedeeld worden met de scholen in dezelfde gemeente. De bijgestelde SOP graag sturen naar: Loket@swv-riba.nl Langdurig schoolverzuim/thuiszitters De Onderwijsinspectie heeft in een schrijven van 19 oktober 2015 het samenwerkingsverband gevraagd op 27 november 2015 en vervolgens tweemaandelijks (eind januari 2016 etc.) een overzicht toe te sturen van het aantal thuiszitters in het samenwerkingsverband. SWV-RiBA zal op basis van een bestuursbesluit, op structurele wijze gegevens verzamelen over thuiszitters en langdurig schoolverzuim. (Er is sprake van langdurig verzuim als een kind meer dan vier weken geen of parttime onderwijs krijgt aangeboden.) Registratie is op basis van de 15 de van de oneven maand. In de bestuursvergadering is afgesproken dat elk schoolbestuur (parttime) verzuim en thuiszitten centraal registreert en dat scholen in Kindkans een melding verzuim opstellen voor dit kind. Kort geleden zijn scholen hierover ingelicht middels een mail.

3 Vanuit de directie Concept Ondersteuningsplan De afgelopen periode is er hard gewerkt aan het nieuwe ondersteuningsplan. Hartelijk dank voor de bijdragen die we binnen hebben gekregen. Geprobeerd is om ze zoveel mogelijk in het nieuwe plan te verwerken. Het nieuwe plan is een stuk compacter en bevat zo min mogelijk vakjargon. Op 1 februari wordt het conceptplan voorgelegd aan de ondersteuningsplanraad (OPR) en daarna in de REA aan de 3 wethouders. Het stuk is te vinden op onze website. Pilot Dyslexieonderzoek Barendrecht In de gemeente Barendrecht is m.i.v een pilot van een half jaar gestart m.b.t. de dyslexiezorg. In deze pilot komt de regie voor de diagnostiek van ernstige lees- /spellingproblemen en dyslexie te liggen bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs RiBA Het wijkteam speelt géén rol meer in de toeleiding naar dyslexieonderzoek. De gedragswetenschapper van de school bekijkt of de desbetreffende leerling voldoet aan de criteria voor ernstige enkelvoudige dyslexie (EED). Wanneer een kind in aanmerking komt voor onderzoek naar EED, wordt vanuit RiBA psychodiagnostisch onderzoek verricht door een gz-psycholoog, of orthopedagoog van RiBA onder toezicht van een gz- psycholoog. Indien vastgesteld is dat er sprake is van EED en een dyslexieverklaring is afgegeven, kunnen ouders hun kind via het wijkteam aanmelden voor gespecialiseerde dyslexiebehandeling bij één van de door de gemeente gecontracteerde behandelinstituten. Aanmelding voor behandeling moet wèl via het wijkteam. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de bekostiging, inkoop, controle e.d. van de dyslexie-behandelinstituten NOGMAALS: HET GAAT BIJ DE PILOT OM ONDERZOEK NAAR DYSLEXIE, NIET OM BEHANDELING EN ALLEEN OM LEERLINGEN DIE WOONACHTIG ZIJN IN DE GEMEENTE BARENDRECHT. Vanuit het Loket Leespaleis: Het is de bedoeling dat de ondersteuning door de medewerkers van Het Leespaleis zo preventief mogelijk plaatsvindt. Het kan zijn dat al in groep 2 gesignaleerd wordt dat een kind niet aan de leesvoorwaarden voldoet, dan kan al ondersteuning gevraagd worden. Na de herfst- en wintersignalering in groep 3 kan het duidelijk worden dat een kind problemen heeft om tot lezen te komen. Ook dan kan Het Leespaleis ondersteuning bieden. Aanmelding leespaleis kan tot uiterlijk november groep 4.

4 Vanuit de trajectbegeleiders Afscheid De trajectbegeleidersgroep neemt afscheid van Wilma Diepenhorst. Hartelijk dank, Wilma voor de integere en zuivere manier waarop je het trajectbegeleiderschap hebt ingevuld in de afgelopen jaren. Het afscheid is niet definitief; Wilma zal haar werkzaamheden als intern begeleider van het Kompas en de Klimop natuurlijk voortzetten. De scholen die bediend werden door Wilma in de afgelopen jaren, zullen bij een HIAverzoek een andere trajectbegeleider toegewezen krijgen. RiBA beschikt momenteel over voldoende trajectbegeleiders om aan de vraag te voldoen. Voor een HIA-verzoek kun je een melding HIA opmaken in Kindkans. Heb je vragen, dan kun je telefonisch of via de mail contact opnemen met Emiel de Jager. Vanuit de ambulant ondersteuners Preventief werken: Tijdens het laatste overleg van de ambulant ondersteuners is er o.a. gesproken over het moment waarop zij worden ingeschakeld in een arrangement. Net als bij Het Leespaleis willen zij graag zo preventief mogelijk werken. Helaas komt het voor dat zij worden ingeschakeld op het moment dat het kind al helemaal is vastgelopen. Schroom dus niet als school om eerder ondersteuning aan te vragen bijvoorbeeld in een consult. Actueel Vragen en antwoorden op de website Passend Onderwijs ( Vraag: Moet de school van aanmelding elke leerling aannemen? Antwoord: Nee. De school waar een leerling wordt aangemeld hoeft niet alle leerlingen op de eigen school te plaatsen. Wel moet de school altijd eerst onderzoeken of zij de leerling een passend onderwijsprogramma kan bieden. Als blijkt dat plaatsing een onevenredige belasting is voor de school, moet de school (het bestuur) een andere school vinden die een passend onderwijsaanbod kan bieden en waar het kind ook kan worden geplaatst. De verantwoordelijkheid om een passende plek te vinden op een andere school is geregeld in de Wet passend onderwijs. Vraag: Hoe bepaalt de school welke plek geschikt is voor mijn kind? Antwoord: De school onderzoekt eerst of zij zelf een passend aanbod kan bieden. Dat doet ze op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Daarbij spelen 3 factoren een belangrijke rol: - de (on)mogelijkheden van het kind - de (on)mogelijkheden van de school - de wensen van de ouders Als de plaatsing een onevenredige belasting vormt voor de school, heeft zij een argument om de leerling niet toe te laten. De school moet dan een andere school vinden die uw kind kan toelaten.

5 Stroomschema zorg op school Wie er onderwijsondersteuning of zorg moet bieden tijdens onderwijstijd, hangt af van de ondersteunings- en/of zorgbehoefte van de leerling. In het nieuwe Stroomschema zorg op school is aangegeven welke mogelijkheden er zijn en hoe de inzet van zorg in onderwijs wordt geregeld en verantwoord. Hoewel de zorg en ondersteuning van een leerling soms vanuit verschillende systemen worden geleverd, komen deze in een gezamenlijke aanpak van zorg- en onderwijspartners samen. Zij bekijken samen met ouders en leerling wat er nodig is en wie welke ondersteuning of zorg kan bieden. RiBA is intensief in gesprek met zorgpartners en de gemeenten om onderwijs en zorg op elkaar af te stemmen. Tot slot:

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen.

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen. Zoetermeer, april 2014. NIEUWSBRIEF PASSEND ONDERWIJS NUMMER 10 Met deze nieuwsbrief willen we alle betrokkenen in het kort informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot Passend Onderwijs.

Nadere informatie

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs Roel Weener Kwartiermaker Passend Onderwijs MYTHEN EN LEGENDEN Mijn naam is Passend Onderwijs: en ik zorg er voor dat alle busjes de andere kant op gaan rijden en ik zorg voor inclusief onderwijs en ik

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans.

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans. Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 Samenwerkingsverband PO 30-03 Optimale Onderwijskans. Beschrijving van de beleidsafspraken die zijn gemaakt gedurende het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Lia van Meegen Schoolondersteuningsprofiel februari 2012 Wat staat in de wetsvoorstellen? Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Wat is een ondersteuningsplan? Wat is een ondersteuningsplanraad? Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Inleiding De scholen in een samenwerkingsverband stellen minstens eenmaal in de vier jaar een

Nadere informatie

Notulen Ondersteuningsplanraad

Notulen Ondersteuningsplanraad Notulen Ondersteuningsplanraad Datum: 15-01-2019 Aanvangstijd: 19.30 uur Locatie: gebouw SWV: Jean Monnetpark 15 Lid SWV-MT aanwezig: Anja OPR leden aanwezig: Arco, E, Alice, Annet, René, Sylvia, Annelies,

Nadere informatie

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO Ouderbrochure samenwerkingsverband de Meierij PO Wat is passend onderwijs? Op 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs ingegaan. Uitgangspunt van passend onderwijs is dat elk kind recht heeft op goed

Nadere informatie

Hoe zit het eigenlijk met Passend Onderwijs?

Hoe zit het eigenlijk met Passend Onderwijs? Hoe zit het eigenlijk met Passend Onderwijs Wat merk ik daarvan in de groep op school Wat merkt mijn kind daarvan Ehm... Wat is dat Passend Onderwijs SWV de Eem legt in deze brochure uit hoe er wordt

Nadere informatie

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen Pagina 1 van 5 De nieuwe regels voor aanmelding en plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, die in beginsel duidelijk zijn, roepen vragen op. Deze vragen komen voort uit de specifieke situaties,

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2015-2016 Gouda, september 2016 Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de ondersteuningsplanraad (OPR) van Samenwerkingsverband (SWV) V(S)O Midden Holland Rijnstreek. De OPR is in 2013

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

SWV PO3002 Jaarplan 2015-2016

SWV PO3002 Jaarplan 2015-2016 SWV PO3002 Jaarplan 2015-2016 Bijlage 9 In het Ondersteuningsplan 2015-2019 zijn de ambities van het samenwerkingsverband verwoord om te komen tot thuisnabij passend onderwijs voor alle leerlingen in de

Nadere informatie

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG Henk Keesenberg 0651926723 henk@wkonderwijs.nl wetgeving In november 2012 is de wetgeving passend onderwijs in de Staatscourant gepubliceerd en in december de

Nadere informatie

Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03

Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03 Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03 inleiding Door de invoering van passend onderwijs en de inrichting van het RSV Breda PO 30.03, is ook een aanpassing van de ondersteuningsstructuur

Nadere informatie

Wat betekent passend onderwijs voor onze school?

Wat betekent passend onderwijs voor onze school? Informatieavond Julianaschool 27 maart Van 19.30-20.30 uur Wat betekent passend onderwijs voor onze school? Passend Onderwijs Voorstellen: MR: Nelly IB: Frederike en Imca SMPO: Wim Boskeljon (Steunpunt

Nadere informatie

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen Zorgplicht In de wetgeving m.b.t. passend onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. Deze zorgplicht geldt voor de leerlingen waarvan is vastgesteld

Nadere informatie

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Inleiding In januari 2017 heeft het bestuur van het RSV Breda PO 30-03 de aanvulling

Nadere informatie

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Inleiding en relevantie van deze notitie De Amsterdamse scholen hebben in de aanloop naar passend onderwijs in de periode voor 1 augustus 2014 hun eerste

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Adaptief onderwijs Onderwijs dat zich aanpast aan de ontwikkelingsmogelijkheden en behoeften van elk (individueel) kind. Arrangement Extra onderwijsondersteuning

Nadere informatie

Bijlage E. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs,

Bijlage E. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, Bijlage E Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2014-2015 Inleiding In dit document worden de afspraken binnen Passenderwijs 26.04 inzake plaatsing en voorkomen van thuiszitters beschreven

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Augustus/september 2015 NUMMER 4

NIEUWSBRIEF Augustus/september 2015 NUMMER 4 NIEUWSBRIEF Augustus/september 2015 NUMMER 4 SWV PO 2203 AFDELING HOOGEVEEN Van Goghlaan 3 7901 GK Hoogeveen T 0528 233 688 E:c.tulleken.hgv@po2203.nl VAN DE REDACTIE De eerste dag na de zomervakantie

Nadere informatie

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen I : Algemeen Richtinggevend kader De visie van het samenwerkingsverband: kijken naar kansen en mogelijkheden in plaats van naar belemmeringen; Het proces van extra ondersteuning en verwijzen binnen onze

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

IB - directie dag. 20 en 22 november 2018

IB - directie dag. 20 en 22 november 2018 IB - directie dag 20 en 22 november 2018 Agenda 08.45 uur Inloop met koffie/thee 09.00 uur Opening en welkom 09.05 uur Ontwikkelingen binnen het SWV - Ad 09.30 uur Nieuwe criteria afgifte Toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Inleiding In het kader van Passend Onderwijs is bij wet vastgelegd dat scholen vanaf 1 augustus 2014 aan leerlingen een passende onderwijsplek moeten aanbieden. Ook

Nadere informatie

Jaarverslag publieksversie

Jaarverslag publieksversie Jaarverslag 2016 publieksversie 1 Het samenwerkingsverband Met het jaarverslag legt het samenwerkingsverband verantwoording af over het gevoerde beleid in 2016. Deze publieksversie geeft de belangrijkste

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE BRON SPIESHEEM NJ VEENENDAAL TEL

BASISSCHOOL DE BRON SPIESHEEM NJ VEENENDAAL TEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL BASISSCHOOL DE BRON SPIESHEEM 54 3907 NJ VEENENDAAL TEL. 0318-508510 E-MAIL: DEBRON@GAVESCHOLEN.NL PASSEND ONDERWIJS - ELKE SCHOOL ZORGPLICHT?! Met het ingaan van de Wet passend

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2019-2021 Prinses Beatrixschool P.W.A. Park 602 3905 DR Veenendaal tel. 0318-522807 e-mail. beatrixschool@gavescholen.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het

Nadere informatie

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN Bronnen: Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam (Pameijer, Van Beukering & De Lange, 2009, ACCO) Handelingsgerichte

Nadere informatie

4 Extra ondersteuning in het regulier onderwijs

4 Extra ondersteuning in het regulier onderwijs 4 Extra ondersteuning in het regulier onderwijs In principe wordt aan zoveel mogelijk leerlingen die dat nodig hebben ondersteuning op maat geboden. Daarvoor ontwikkelen we in gezamenlijkheid een dekkend

Nadere informatie

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0 Bijlage H V2.0 Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2015-2016 Inleiding In dit document worden de afspraken binnen Passenderwijs inzake plaatsing en voorkomen van thuiszitters beschreven

Nadere informatie

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage)

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage) De intakefase Vóór plaatsing. Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zijn alleen toelaatbaar tot sbo de Blinker indien het SWV PO 31.04 een toelaatbaarheidsverklaring heeft afgegeven. De procedure

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek

Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek Noordwijkerhout, 3 maart 2015 Dick Rasenberg Algemeen directeur SWV 28-12 Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma;

Nadere informatie

SWV Driegang heeft haar ambitie gelegd bij PO-kwaliteit. Wij willen daar in twee stappen komen;

SWV Driegang heeft haar ambitie gelegd bij PO-kwaliteit. Wij willen daar in twee stappen komen; Schoolondersteuningsprofiel 2016-2017 1 Inleiding Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van obs Het Mozaïek In dit plan staat beschreven welke zorg en ondersteuning wij onze leerlingen kunnen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Kader kwaliteitszorg. Versie: 1.0 Datum: Status: Definitief

Kader kwaliteitszorg. Versie: 1.0 Datum: Status: Definitief Kader kwaliteitszorg Versie: 1.0 Datum: 26-06-2019 Status: Definitief Inhoudsopgave 1. Visie... 3 2. Inrichting kwaliteitszorg... 3 3. Borging... 4 4. Verantwoording... 5 5. Toekomst... 5 Bijlage 1...

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen p1 Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen Algemeen Coördinatie CvT OPR Kwaliteit op orde info@swv2201ponl rschenk@swv2201ponl

Nadere informatie

OPDC SWV Fultura. Fultura-Flex. Sneek, november SWV Fultura Beschrijving Fultura-Flex

OPDC SWV Fultura. Fultura-Flex. Sneek, november SWV Fultura Beschrijving Fultura-Flex OPDC SWV Fultura Fultura-Flex Sneek, november 2017 1 SWV Fultura Beschrijving Fultura-Flex Inhoud Voorwoord... 3 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelen Fultura-Flex... 4 Doelstellingen... 4 Doelgroep... 5 Fultura-Flex...

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Inleiding In het kader van Passend Onderwijs is bij wet vastgelegd dat scholen vanaf 1 augustus 2014 aan leerlingen een passende onderwijsplek moeten aanbieden. Ook

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS RIBA

Jaarverslag 2017 SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS RIBA 2017 SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS RIBA Inhoudsopgave Bestuursverslag Voorwoord... 4 1. Inleiding... 5 2. Organisatie en bestuurlijke inrichting... 6 3. Doelen ondersteuningsplan 2016-2020...

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

Publieksversie Ondersteuningsplan

Publieksversie Ondersteuningsplan samenwerkingsverband primair onderwijs Publieksversie Ondersteuningsplan Passenderwijs 26.0 Voor elk kind een passend aanbod Passenderwijs is het samenwerkingsverband van scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Onderschrijding onderwijstijd en thuiszitters

Onderschrijding onderwijstijd en thuiszitters Onderschrijding onderwijstijd en thuiszitters 1 Opbouw presentatie - Doel - Definiëring begrippen - Definiëring categorieën leerlingen - Omschrijving benodigde acties per categorie - Uitwisseling leerlingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015

NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015 NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015 Nieuwsbrief voor scholen en ouders die zijn aangesloten bij de Onderwijszorgkoepel Noord- Veluwe (OZKNV) Passend Onderwijs, het eerste jaar Het eerste jaar Passend

Nadere informatie

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0 Bijlage H V2.0 Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2015-2016 In dit document staan afspraken weergegeven inzake het plaatsen van kinderen en het voorkomen van thuiszitters. Hierbij wordt

Nadere informatie

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet?

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? Passend Onderwijs & OndersteuningsPlanRaad Wat is passend onderwijs? Passend onderwijs is m.i.v. 1 augustus 2014 de nieuwe manier waarop onderwijs aan kinderen,

Nadere informatie

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO.

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO. Reglement Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs Samenwerkingsverband Kop van Noord Holland VO 27.01 Reglement van de Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs, hierna te noemen CTPaO, zoals bedoeld

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie 2016

Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie 2016 Perceelbeschrijving Ernstige Enkelvoudige Dyslexie 2016 Samenwerkende gemeenten regio West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec Perceelbeschrijving Ernstige

Nadere informatie

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Deze brochure is opgesteld voor het samenwerkingsverband Unita en

Nadere informatie

Uw leerling en dyslexie

Uw leerling en dyslexie Uw leerling en dyslexie Brochure voor scholen Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

Memorie van antwoord passend onderwijs

Memorie van antwoord passend onderwijs Memorie van antwoord passend onderwijs Samenvatting Door beleidsmedewerker Simone Baalhuis van VOS/ABB Algemeen Samenwerking met jeugdzorg De wetsvoorstellen inzake het nieuwe jeugdstelsel en passend onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal tel. 0318-508510 e-mail. De bron@shsveenendaal.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het ingaan van de Wet

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte

Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Passend Onderwijs is van start gegaan in augustus 2014. Sindsdien heeft de Geschillencommissie Passend Onderwijs (GPO) nogal wat klachten

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO, VO, SBO & (V)SO Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband Deze kwaliteitskaart bevat de belangrijkste informatie rond toewijzing en leerlingstromen

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

Verslag 2 e OPR-vergadering RSV Breda PO d.d

Verslag 2 e OPR-vergadering RSV Breda PO d.d Oosterhout: 20 oktober 2015 RSVA03 Ons kenmerk: Aanwezig: Afwezig: Notulant: Tijs (voorzitter) Ronald Theuns, Ben Kusters, Femke van Roozendaal, Mona Boelhouwers, Francy Derijck, van den Born, Babette

Nadere informatie

Verslag Wat ouders verwachten van Passend onderwijs - Amsterdam

Verslag Wat ouders verwachten van Passend onderwijs - Amsterdam Verslag Wat ouders verwachten van Passend onderwijs - Amsterdam Thema: Passend onderwijs in Amsterdam: wat verandert er volgend schooljaar voor mijn kind Organisatie: Onderwijs Consumenten Organisatie

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor uw kind. SPPOH, presentatie voor ouders (voorjaar 2014)

Passend Onderwijs voor uw kind. SPPOH, presentatie voor ouders (voorjaar 2014) Passend Onderwijs voor uw kind SPPOH, presentatie voor ouders (voorjaar 2014) Wat is passend onderwijs? Voor de meeste leerlingen is het regulier onderwijs prima, Voor sommige leerlingen is extra ondersteuning

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 1, nieuwsbrief 2, mei 2015

NIEUWSBRIEF. Jaargang 1, nieuwsbrief 2, mei 2015 NIEUWSBRIEF Jaargang 1, nieuwsbrief 2, mei 2015 Beste lezer, De afgelopen maanden is er weer veel gebeurd binnen ons samenwerkingsverband passend onderwijs Rijnstreek. Met deze tweede nieuwsbrief praten

Nadere informatie

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders Uw kind en dyslexie Brochure voor ouders Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018 2018-2019 Status Vastgesteld MT 20 juni 2018-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim. 4 1.1 Ongeoorloofd verzuim... 4 1.2 Geoorloofd verzuim... 4 2. Procedure na het vaststellen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Daar u deze nieuwsbrief ontvangt in de laatste week voor de kerstvakantie wil ik u namens alle medewerkers van het SWV Rijnstreek.

NIEUWSBRIEF. Daar u deze nieuwsbrief ontvangt in de laatste week voor de kerstvakantie wil ik u namens alle medewerkers van het SWV Rijnstreek. Jaargang 1 nieuwsbrief 1 december 2014 NIEUWSBRIEF Beste lezer, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het nieuwe samenwerkingsverband passend onderwijs Rijnstreek. Helaas wat later dan de bedoeling,

Nadere informatie

Samenwerkingsverband RiBA 28.05. Ondersteuningsplan 2016 2020

Samenwerkingsverband RiBA 28.05. Ondersteuningsplan 2016 2020 Samenwerkingsverband RiBA 28.05 Ondersteuningsplan 2016 2020 Inleiding Sinds augustus 2014 heeft samenwerkingsverband RiBA als een van de 77 samenwerkingsverbanden primair onderwijs in Nederland, de opdracht

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht

Samenvatting Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht Samenvatting Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband VO Zuidoost Utrecht, pag. 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Prof. Dr. Leo Kanner College Leiden. Schoolondersteuningsprofielen 2018

Schoolondersteuningsprofiel Prof. Dr. Leo Kanner College Leiden. Schoolondersteuningsprofielen 2018 Schoolondersteuningsprofiel Prof. Dr. Leo Kanner College Leiden Schoolondersteuningsprofielen 2018 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Dit is het schoolondersteuningsprofiel (of schoolprofiel) van Prof. Dr. Leo

Nadere informatie

ROUTEKAART DYSLEXIEZORG

ROUTEKAART DYSLEXIEZORG ROUTEKAART DYSLEXIEZORG Context Zes gemeenten en de regionale samenwerkingsverbanden passend onderwijs (BePO en Berséba) hebben de krachten gebundeld om goede dyslexiezorg in de regio te bieden voor de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN TVO-PROCEDURE TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN Van overnemen naar versterken: een passend onderwijstraject voor elke leerling ingangsdatum 1 augustus

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2014-2015 Inhoudsopgave Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Het nieuwe schooljaar is begonnen. Het samenwerkingsverband is gestart met een nieuwe naam. We heten niet langer SWV PO3010, maar Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena.

Nadere informatie

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND informatie voor de SCHOOL augustus 2016 ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND Elstarstraat 1a 4421 DV Kapelle Secretariaat: 06-516 003 09 Zorgmakelaar: 06-130 977 96 E:

Nadere informatie

Startdagen. Intern Begeleiders Welkom

Startdagen. Intern Begeleiders Welkom Startdagen Intern Begeleiders 2017-2018 Welkom Programma 9.00 Welkom en Inleiding door Bert Klompmaker, directeur samenwerkingsverband SPPOH 9.30 Presentatie Daniëlla Nicolaes, inspectie PO Leergroei zichtbaar

Nadere informatie

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012 passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek SWV VO Utrecht en Vechtstreek 22 scholen voor VO 15.000 leerlingen 152 rugzakleerlingen verwijzing naar VSO bijna op landelijk gemiddelde gemiddeld

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017 2017-2018 Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim 4 1.1 Beginnend verzuim... 4 1.2 Luxe verzuim... 4 1.3

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Passend Onderwijs van start. Augustus In dit nummer

Nieuwsbrief. Passend Onderwijs van start. Augustus In dit nummer 2014 NUMMER 1 Nieuwsbrief Augustus 2014 Passend Onderwijs van start In dit nummer 1 Passend onderwijs van start 2 Even voorstellen: Jack Biskop 2 MDC: Multi-disciplinaire commissie 3 Passend Onderwijs:

Nadere informatie

Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van versie juni 2016

Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van versie juni 2016 Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van 1-8-2016 versie 0.6 2 juni 2016 1. Inleiding Deze notitie is een concretisering van de uitgangspunten, principes en motieven uit

Nadere informatie

Van thuiszitten naar schoolgaan intensivering van de thuiszittersaanpak in de regio Utrecht West

Van thuiszitten naar schoolgaan intensivering van de thuiszittersaanpak in de regio Utrecht West Van thuiszitten naar schoolgaan intensivering van de thuiszittersaanpak in de regio Utrecht West Samenvattend onze afspraken 1. Wij verbinden ons in de regio Utrecht-West aan de landelijke ambitie dat

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Oosterschelderegio

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Oosterschelderegio RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Oosterschelderegio Plaats : Goes Administratienummer : PO2902 Bestuursnummer : 21694 Onderzoeksnummer : 285883

Nadere informatie

Bijlage 11 Verklarende woordenlijst

Bijlage 11 Verklarende woordenlijst Bijlage 11 Verklarende woordenlijst Noot vooraf: voor de cursief gedrukte begrippen is gebruik gemaakt van de begrippenlijst van het steunpunt passend onderwijs. Ambulante begeleiding Er bestaan twee vormen

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg

Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg Voor de directeuren en intern begeleiders van basisscholen, rectoren en zorg coördinatoren van scholen voor voortgezet onderwijs met leerlingen die wonen

Nadere informatie

Passend Onderwijs: Passend onderwijs. Wat is het? extra ondersteuning. school. Heeft u een idee??? alle leerlingen die.

Passend Onderwijs: Passend onderwijs. Wat is het? extra ondersteuning. school. Heeft u een idee??? alle leerlingen die. Eerst even voorstellen Passend Onderwijs Wat is het? Wat verandert er? Rol ouders? Wat kunnen ouders doen? Ik U? Bert Beuving, projectmedewerker BOSK ouder? medewerker? medewerker samenwerkingsverband?

Nadere informatie