Onderwerp Oordeel en overwegingen Verbetersuggestie / mogelijke oplossing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp Oordeel en overwegingen Verbetersuggestie / mogelijke oplossing"

Transcriptie

1 Specifieke consultatiereacties Hoogheemraadschap van Delfland (AMvB s Omgevingswet) In onderstaande tabel zijn de specifieke opmerkingen van het Hoogheemraadschap van Delfland weergegeven op de vier AMvB s van de Omgevingswet. Deze specifieke inspraakreacties behoren bij de brief van 16 augustus 2016 met het onderwerp Inspraakreactie Ontwerp AMvB s Omgevingswet met het kenmerknummer , paragraaf, hoofdstuk of blz. NvT Onderwerp Oordeel en overwegingen Verbetersuggestie / mogelijke oplossing Reactie Algemeen In artikel 2.7 van de Omgevingswet staat dat bij AMvB bepaald kan worden dat gevallen kunnen worden aangewezen waarin regels niet in een waterschapsverordening hoeven te worden opgenomen. In de Memorie van toelichting wordt een legesverordening als voorbeeld genoemd. Klopt het dat in geen van de AMvB's gevallen zijn genoemd? Zo ja, is het werkelijk de bedoeling dat legesverordening en belastingverordeningen etc. in de waterschapsverordening worden opgenomen? In toelichting hier verduidelijking opnemen. Bestuursorganen moeten de mogelijkheid houden om te kiezen voor toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Bij projecten die grote gevolgen kunnen hebben voor de omgeving of die gevoelig liggen, kan het tijdwinst opleveren als eerst een zienswijzeprocedure wordt gedaan. Na het nemen van het definitieve besluit/het verlenen van de definitieve vergunning kunnen belanghebbenden direct beroep instellen. Er is dan voor iedereen eerder duidelijk of het besluit onherroepelijk kan worden, dan wanneer eerst een bezwaarprocedure moet worden doorlopen.

2 Reacties op Omgevingsbesluit (Ob) 3.1 Waterschap is bevoegd gezag voor aanvraag om omgevingsvergunning bij lozingsactiviteit op regionaal water en op Rwzi en bij vergunningplichtige activiteiten uit de Waterschapsverordening, of een combinatie daarvan. Waterschap is ook bevoegd gezag bij 'magneet activiteit'zijnde een combinatie met andere wateractiviteiten tenzij GS of minister bevoegd is. * raar dat voor de lozingsactiviteit wordt verwezen naar een lozing op het regionaal water ipv naar de vergunningplichtige lozingen uit het Bal -voor zover minister niet bevoegd is- (zoals in art.3.2) * Overigens als in de aanhef in eerste lid na wateractiviteit wordt toegevoegd: 'of een combinatie daarvan' dan kan het tweede lid onder a vervallen (hetzelfde geldt voor artt. 3.2, 3.3.,3.4,3.6,3.7) 3.3 Minister is bevoegd gezag bij aanvraag omgevingsvergunning als de wateractiviteit plaatsvindt in rijkswater of een stortingsactiviteit op zee buiten eez. Minister is ook bevoegd gezag bij magneetactiviteit van een lozingsactiviteit op rijkswater vanuit een ippc of een sevezo-inichting in combinatie met andere wateractiviteiten. en bij een beperkingenactiviteit bijaanleg of wijziging van een waterstaatswerk 3.4, 3.6, , afdeling 11.2 in artikel 3,3 lid 2 onder b onder 1, wordt niet geregeld wat in de nota van toelichting is beschreven. Het moet alleen gaan om beperkingengebiedactiviteiten in waterstaatwerken in beheer bij het rijk als die worden verricht ikv een aanleg of wijziging daarvan slaat 'de zinsnede 'anders dan wateractiviteiten' terug op heel onderdeel b, of alleen sub 3? Deze afdeling over 'kwaliteitsbevordering & Onduidelijk is wat in deze afdeling gaat worden afstemming' bij handhaving en uitvoering staat nu geregeld. Wordt er bijvoorbeeld relatie gelegd met de nog als GERESERVEERD gekwalificeerd. 'Kwaliteitscriteria VTH in het domein Waterbeheer' (kwaliteitsbevordering)? Tevens de vraag of in deze afdeling wordt vastgelegd hoe er in de handhaving moet worden samengewerkt met mede-overheden, zowel op het gebied van bestuurs- als strafrechtelijke handhaving (afstemming)? Reacties op Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Toevoegen gemengde riolen 3.23 Het artikel beperkt zich tot vuilwaterriolen. In de praktijk liggen er ook gemengde riolen en hemelwaterriolen. Daarover is niets geregeld Het artikel beperkt zich tot het beperken van de overstorten. Hierbij wordt niet ingegaan op de doelmatige werking van de zuivering en het transportstelsel er is geen calamiteitenplan voor de riolering, terwijl hier wel degelijk sprake van een calamiteit kan zijn Toevoegen: d. de werking van de afvalwaterzuivering en het transportstelsel doelmatig kan plaatsvinden Toevoegen artikel analoog aan 3.22

3 bij art. 4.4 Aanwijzing maatschappelijke functies aan water en beoordelingsregels wateractiviteit. In de toelichting bij art. 4.4 staat dat de in het regionale of nationale waterprogramma aangewezen maatschappelijke functies een rol spelen bij de beoordeling van een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit (8.70 Bkl). Er staat ook dat een omgevingsvergunning slechts kan worden verleend als de activiteit verenigbaar is met de op grond van de Omgevingswet vastgelegde maatschappelijke functies. Gezien de toelichting lijkt het er op dat bij de beoordeling van omgevingsvergunningen voor wateractiviteiten alleen rekening hoeft te worden gehouden met maatschappelijke functies die in water(beheer)programma aan (onderdelen van) het watersysteem worden toegekend. Is dit een juiste veronderstelling of kunnen ook functies die in een omgevingsplan aan een locatie zijn toegewezen een rol spelen? 5.23 kustfundament De bedoeling is onduidelijk van artikel 25 lid 3. Waarom is deze niet van toepassing is op het gehele kustfundament maar alleen op de primaire kering en gebied conform lid 2? Lijkt te suggereren dat de keringbeheerder dit wel gaat handhaven maar het Rijk als kustbeheerder niet. Is dat de bedoeling? 8.12d Hier is onderkend wat de invloed is van afvalwater op het ontvangend werk 8.78 In de kop is het zuiveringtechnisch werk separaat opgenomen, in de inhoud van het artikel niet. art Zwemwater bevoegd gezag te vervangen door Gedeputeerde Staten of beheerder. Verzoek tot nadere toelichting. Relatie leggen met artikel 3.23 Toevoegen "of zuiveringtechnisch werk" Met bevoegd gezag wordt namelijk het waterschap bedoeld, dat volgens dit artikel dan het opruimen van glas, rubber, plastic of ander afval zou moeten doen. Dit is de taak van de beheerder van de zwemlocaties en de provincie houdt hier toezicht op via de Omgevingsdienst. Volgens de Zwemwaterrichtlijn worden zwemwateren visueel geïnspecteerd op verontreiniging door teerachtige residuen, glas, plastic, rubber of ander afval. Indien dit soort verontreiniging is vastgesteld, worden passende beheersmaatregelen genomen, waaronder zo nodig, voorlichting van het publiek.

4 Hst Weging van het waterbelang en de verwijzing naar 5.22 In 'Behoud van ruimte voor waterveiligheid en het voorkomen of beperken van wateroverlast' wordt wel specifiek ingegaan op bescherming van primaire waterkeringen, maar geen specifieke uitleg over het voorkomen of beperken van wateroverlast en de daarbij behorende thema s klimaatadaptatie, waterschaarste en waterrobuust bouwen In de BRO is een koppeling richting het AWB (artikel 3:2 Awb en artikel 3:6 Awb), deze is niet opgenomen binnen de omgevingswet Voor het overzicht en duidelijkheid een subparagraaf toevoegen voor het thema voorkomen van of beperken van wateroverlast, zoals de kop van ook suggereert. Vertrouwen wordt gekweekt op basis van duidelijke verwachtingen richting belanghebbende, daarom wordt een suggestie gedaan om wel een verwachting op te nemen dat een adviseur binnen een redelijke termijn op de hoogte wordt gesteld van een plan De term 'beheer van watersystemen' wordt niet uitgewerkt, terwijl verderop wel invulling wordt gegeven aan onderdelen ervan of aan aanverwante begrippen. In art 5.23 lid 1 is bijv sprake van instandhouding, onderhoud of versterking van de primaire waterkering, en in art 7.7 lid 1 van bescherming, instandhouding en ontwikkeling van natuurgebieden. Beheer moet niet alleen gericht zijn op bescherming en onderhoud, maar ook op aanpassing en ontwikkeling met het oog op een goede instandhouding In de toelichting bij dit artikel is te lezen dat de verplichting tot het opnemen van de primaire keringen in het omgevingsplan komt te vervallen, omdat de primaire waterkeringen in dezelfde digitale omgeving te zien zijn als het omgevingsplan. Er is een risico dat de keringen over het hoofd worden gezien door initiatiefnemers in de digitale omgeving, terwijl de impact er van op het initiatief groot kan zijn. Diverse artikelen Definitie ie De invulling van de term beheer van watersystemen door de waterschappen te laten bepalen, en dat benoemen. de ligging van de primaire keringen wel verplicht op te laten nemen in een omgevingsplan Reacties op Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) In het activiteitenbesluit werd een inwonerequivalent In toelichting aandacht voor geven. Betekent o.a. gedefinieerd als 54 g BZV/ie.d. In BAL wordt de vergunning zuiveringen vanaf 2500 ie. Een zuivering definitie van de Europese Richtlijn gehanteerd 60 g vroeger ie wordt nu ie, een zuivering die BZV /d (zie ook p. 405 BAL) ie was wordt nu P-eis was 1,0 en wordt 2,0 mg P/l. Waarschijnlijk voor PRTR gold al Europese richtlijn definitie.

5 2.3 artikel lid 3 er staat dat "tenzij in artikelen 2.5 t/m 2.8 anders is bepaald, is... gemeente... het bevoegd gezag"; in combinatie met artikel 2.4 kan dit situaties opleveren waar gemeente en waterschap allebei bevoegd gezag zouden zijn; artikel 2.4 zou ook achter de "tenzij" genoemd moeten worden Een zuiveringstechnisch werk is in beheer bij de overheid. Op bedrijfs-afvalwaterzuiveringen is paragraaf van toepassing. Betreft teelt en kweek van waterplanten en dieren. De teelt van algen valt niet onder de genoemde categorieën, terwijl het wel een opkomende activiteit is. De paragraaf is niet van toepassing op het telen van gewassen in de open lucht alleen bij een huishouden of bij het uitoefenen van beroep of bedrijf aan huis. Bij nagenoeg iedere teelt van gewassen in de openlucht is een huishouden aanwezig. En menig bedrijf heeft ook nog een ander bedrijf aan huis. Daarnaast is het de vraag of dit fysiek aanwezig moet zijn of dat een inschrijving in kvk als voldoende is. Hierdoor valt nagenoeg geen enkel bedrijf onder het toepassingsbereik. aanpassen naar "tenzij in artikelen 2.4 t/m 2.8 anders is bepaald" Het beheer van twee zuiveringen van Delfland zijn uitbesteed via een PPS constructie aan een private partij. Delfland heeft in deze constructie als openbaar lichaam wel de zorg voor deze taak. Hierbij kan ook verwezen worden naar ontwerpbesluit leefomgeving alwaar de volgende definitie gehanteerd wordt: De wet omschrijft een zuiveringstechnisch werk als een werk voor het zuiveren van stedelijk afvalwater, dat in exploitatie is bij een waterschap of gemeente, of een rechtspersoon die door het bestuur van een waterschap met de zuivering van stedelijk afvalwater is belast, inclusief het daarbij behorende transportwerk. Voorstel: definitie hanteren als in ontwerpbesluit leefomgeving algen toevoegen aan toepassingsbereik toepassingsbereik zoeken in de formulering in omvang bedrijfsmatig

6 De paragraaf is niet van toepassing op het telen van gewassen in kassen alleen bij een huishouden of bij het uitoefenen van beroep of bedrijf aan huis. Bij nagenoeg ieder tuinbouwbedrijf is een huishouden aanwezig. En menig bedrijf heeft ook nog een ander bedrijf aan huis. Daarnaast is het de vraag of dit fysiek aanwezig moet zijn of dat een inschrijving in kvk als voldoende is. Hierdoor valt nagenoeg geen enkel tuinbouwbedrijf onder het toepassingsbereik. lid g. gaat in op het beheer van afvalwater, dat is te beperkt Er geldt een verbod voor lozen van een BES op oppervlaktewater. Er wordt nergens gesproken over lozing op de riolering. Het is logisch dat 'het winnen van aardwarmte' in veel gevallen vergunningplicht is; echter vallen ook de andere activiteiten die worden verricht op dezelfde locatie onder deze vergunningplicht wanneer deze rechtstreeks samenhangen, in technisch verband staan, en gevolgen kunnen hebben voor de emissies en verontreiniging of deze functioneel ondersteunen. In combinatie met een tuinbouwbedrijf betekent dit dat Ministerie van EZ de vergunning hiervoor moet verlenen (en handhaven). De vraag, die hierbij gesteld kan worden is waarom is de lozingsvolgorde niet altijd in de bodem? De vuilwaterriool is niet bedoeld voor dun water. Voorkeur zou zijn om het bentoniet direct bij de aanleg te verwijderen. Bovendien is ervaring van Delfland dat het water erg zout kan zijn en zelfs kwik kan bevatten. Een en ander betekent dat de voorkeur moet zijn het terugbrengen in de bodem of lokaal zuiveren De vraag, die hierbij gesteld kan worden is waarom is de lozingsvolgorde niet altijd in de bodem? De vuilwaterriool is niet bedoeld voor dun water. Voorkeur zou zijn om het bentoniet direct bij de aanleg te verwijderen. toepassingsbereik zoeken in de formulering in omvang bedrijfsmatig, tevens in de richting aanwijzer het gebruik van grondwater toevoegen. toevoegen bij lid g.: het zuiveren van afvalwater Specifiek bij lid 4. "riolering" toevoegen uitzondering maken voor specifieke activiteiten waarvoor dan een omgevingsvergunning vereist is. Voorkeursvolgorde aanpassen: eerst lozing in de bodem Voorkeursvolgorde aanpassen: eerst lozing in de bodem

7 g. de bij het verwerken van afvalstoffen die per as van buiten de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden aangevoerd toe te passen beste beschikbare verwerkingstechnieken. c. als gevolg van dat maatwerk in totaal ten minste 75% van totaal fosfor en totaal stikstof wordt verwijderd in de zuiveringtechnische werken onder de zorg van degene die de activiteit verricht. Dit staat ook in het activiteitenbesluit. Kan hier een verwijzing komen naar wat er in dit verband verstaan wordt onder de best beschikbare verwerkingstechnieken. Voor de duidelijkheid stelt Delfland voor om een vergelijkbare tekst in het activiteitenbesluit te handhaven: 3.5e lid 7: en dat op de onder de zorg van hetzelfde openbaar lichaam of dezelfde andere rechtspersoon staande gezamenlijke zuiveringtechnische werken wordt aangevoerd, ten minste 75 procent bedraagt en het een zuiveringtechnisch werk paragraaf en 4114 paragraaf 4.75 drainwater bij substraatteelt in een kas In dit artikel wordt gesproken over overig afvalwater, dit betreft dus alle afvalwaterstromen die je maar kunt bedenken met uitzondering van de twee genoemde en drain- en drainagewater. In de nota van toelichting staat wel een uitleg maar een toelichting is geen wetgeving. Verder de vraag: Moeten we hier lezen dat lozen op het riool verplicht is ongeacht de capaciteit van de riolering? (deze formulering van 'afhankelijk van de capaciteit van de riolering' wordt elders in het bal wel gebruikt). bij het boren wordt in het ene geval polymeer gebruikt in het ander geval niet. Staat nu op gereserveerd. In de preconsultatie waren voorwaarden opgenomen. Wij hebben onze zorg over de invulling, omdat in de preconsulatie onvoldoende emissiebeperkende maatregelen waren opgenomen Motivatie: De huidige tekst kan verwarring opleveren in de situatie van het Hoogheemraadschap van Delfland waar de bedrijfsvoering van twee van de vier zuiveringen uitbesteed zijn aan een private partij door middel van een publiek private samenwerking. Het moet duidelijk zijn dat bij het gebiedsrendement alle zuiveringen van het openbaarlichaam Delfland betrokken zijn. concreter in voorschrift opnemen Dit lijkt een verschil, klop dit? Delfland wil betrokken worden bij de invulling van dit onderdeel en attenderen op de toezegging die is gedaan om de huidige voorschriften uit het activiteitenbesluit 1 op 1 over te nemen.

8 paragraaf artikel drainagewater bij grondgebonden teelt in een kas Staat nu op gereserveerd. In de preconsultatie waren voorwaarden opgenomen. Wij hebben onze zorg over de invulling, omdat in de preconsulatie onvoldoende emissiebeperkende maatregelen waren opgenomen Erd: de na de zuivering geloosde hoeveelheid stedelijk afvalwater op de bemonsteringsdag, door het zuiveringtechnisch werk, in m3: Erd kan in de praktijk zowel aan het influent als effluent gemeten worden. Erd zou derhalve gelijk moeten zijn aan de debietmeting, die een monsterappara(a)ten van influent(en) respectievelijk effluent aanstuurt. In praktijk kan de bemonsteringsdag van effluent en influent(en) van elkaar afwijken. Dus om voor beide stromen de letter d toe te kennen, kan tot misverstanden leiden. Dit moge ook blijken uit het feit dat de monstername op verschillende rwzi's (aangeduid door r in de formule) ook niet op dezelfde dag genomen worden. Hierin lijkt verondersteld te worden dat alle zuiveringen voorbezinking hebben, uitgerust zijn met een selector en ook vergisting hebben (minimaal voor primiar slib). Delfland wil betrokken worden bij de invulling van dit onderdeel en attenderen op de toezegging die is gedaan om de huidige voorschriften uit het activiteitenbesluit 1 op 1 over te nemen. Graag deze verduidelijking overnemen. Niet alle zuiveringen hebben voorbezinking of een selector. Beschrijving zuivering generieker maken Tabel De te gebruiken toetsmethode staat beschreven in het Handboek Immissietoets,14 eventueel aangevuld met een specifiek watermodel voor dat oppervlaktewaterlichaam In de tabel is geen frequentie van meten voor onopgeloste stoffen opgenomen Dimensionering van de zuiveringtechnische werken vindt in Nederland plaats op basis van de door de Vereniging van Zuiveringbeheerders van de waterschappen opgestelde richtlijnen. Moet dit niet Handboek Immissie toets 2016 zijn?. Dit moet aangevuld worden zowel voor CZV en BZV. Er wordt verwezen naar een door de Vereniging van Zuiveringsbeheerders opgestelde richtlijn. Er is geen verwijzing in het besluit kwaliteit leefomgeving. Graag verwijzing concreter maken, zodat het document minimaal op internet vindbaar is

9 art juncto art Voor de parameters biochemisch zuurstofverbruik (BZV), chemisch zuurstofverbruik (CZV) en onopgeloste bestanddelen is het maximum aantal toegestane overschrijdingen van een bepaalde grenswaarde per parameter afhankelijk van de ontwerpcapaciteit van een zuiveringtechnisch werk Om te voldoen aan de richtlijn stedelijk afvalwater kan slechts in beperkte bij maatwerkvoorschrift van de grenswaarden worden afgeweken. Dit betreft o.a. de regeling volgens artikel 5, vierde lid, van de richtlijn. Tekstueel: Zin is onvolledig Daarnaast is in artikel xx, lid 4b, ook opgenomen dat de ontvanger alleen afvalstoffen in mag nemen als de procedures worden nageleefd geeft aan dat hoofdstuk 4 van toepassing is boven de 10 stuks rundvee. Echter in (=hoofdstuk 4) wordt gesproken over maximaal 10 koeien. Dus dit voorschrift is nooit van toepassing gelet op toepassingsbereik t/m 6.33 beperkt zich tot huishoudelijk afvalwater. Hier is niet opgenomen over bedrijfsafvalwater en of afvloeiend hemelwater. artikelen 6.30 en 7.47 artikel artikelen en 4.673, en Absoluut geldend lozingsverbod voor het lozen van toiletwater vanuit recreatieschepen op Rijkswater (niet geldend voor regionaal water). Dit onderwerp leent zich niet voor decentrale regelgeving; boten zijn mobiel en eenduidige beheergebiedoverstijgende regelgeving is gewenst. In de richtingaanwijzer voor de autowasstraat ontbreekt het onttrekken van grondwater/gebruik van een RO-installatie. Wat gebeurt er met het brijn? Bij lozing op riool wordt soms wel de capaciteit van de riolering meegenomen als factor om op een oppervlaktewaterlichaam te mogen lozen en soms niet zoals in en Dit is niet correct: Het maximum aantal toegestane overschrijdingen van CZV, BZV en onopgeloste bestanddelen zijn niet afhankelijk van de ontwerpcapaciteit van een zuiveringstechnisch werk maar van de monstername frequentie. Voor een installaties kan gekozen worden voor een hogere frequentie van metingen, waardoor er meer toegestane overschrijdingen mogelijk zijn. Zin is onvolledig xx nog invullen synchroniseren naar toepassingsbereik voor alle landbouwhuisdieren (rundvee is een voorbeeld). Verwijzing maken naar waarin dit wordt benoemd, omdat het vaak gemengde stromen zijn. geen onderscheid in regelgeving Rijkswater & regionaal water. Tevens ruimte creëren voor innovatieve zuiveringstechnische voorzieningen ter behandeling van dit toiletwater aan boord (door middel van "erkende maatregelen"). gebruik/onttrekking grondwater en de mogelijke brijnlozing toevoegen. eenduidigheid nastreven.

10 6.6 Hoofdstuk (maatwerkvoorschriften) 1. Een Tekstueel Bedoel = bedoeld maatwerkvoorschrift of een vergunningvoorschrift als bedoel in artikel 5.35 van de wet kan worden gesteld over de onderwerpen in artikel 6.5 en afdeling 6.2, met uitzondering van de bepalingen Er staat een foutieve verwijzing naar Aanpassen naar 6.2.4

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0, vastgesteld Toelichting/context: In de Handreiking waterschapsverordening geven we aan wat nodig is

Nadere informatie

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein Datum: 30 april 2018 Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Inhoudsopgave Regulering van activiteiten Vergunningverlening Maatwerkvoorschriften

Nadere informatie

Bijlage II: Wat moet en wat kan

Bijlage II: Wat moet en wat kan Bijlage II: Wat moet en wat kan Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0 Toelichting/context: In de Handreiking geven we aan wat nodig is om te komen tot een digitale op grond van de Omgevingswet.

Nadere informatie

Wijzigen van lozingsroutes

Wijzigen van lozingsroutes Wijzigen van lozingsroutes Het wijzigen van voorgeschreven lozingsroutes in het Besluit activiteiten leefomgeving Emma Hoogendijk (3864332) Sterre Pellens (3963128) Universiteit Utrecht Practicum Waterrecht

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Het Besluit activiteiten leefomgeving is één van de vier AMvB s die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Het besluit bevat, samen met het Besluit

Nadere informatie

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Waterschappen). Met name de hoofdstukken 1 en 2 en bijlagen. De Omgevingswet

Nadere informatie

VOORWOORD EN LEESWIJZER AFKORTINGEN LIJST VAN OVERZICHTEN BEGRIPPENLIJST

VOORWOORD EN LEESWIJZER AFKORTINGEN LIJST VAN OVERZICHTEN BEGRIPPENLIJST VOORWOORD EN LEESWIJZER V AFKORTINGEN XV LIJST VAN OVERZICHTEN XIX BEGRIPPENLIJST XXI MANAGEMENT SAMENVATTING 1 Algemeen...1 Rijksregels...1 Waar gaat dit besluit over?...1 Instructieregels voor programma's,

Nadere informatie

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef Onderwerp Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.5e van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor RWZI Piershil, voor het lozen van fosfor op het Spui. Zaaknummer RWSZ2016-00018059 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Zorgplichten en maatwerk in het Bal

Zorgplichten en maatwerk in het Bal 1 Zorgplichten en maatwerk in het Bal prof. mr. K.J. (Kars) de Graaf 1) Zorgplichten: functies huidige situatie Omgevingswet Bal 2) Maatwerk: huidige situatie Omgevingswet Bal 3) Afsluiting 2 Functies

Nadere informatie

FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen. Veranderingsvergunning (nr ) op grond van de Waterwet

FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen. Veranderingsvergunning (nr ) op grond van de Waterwet Ontwerpbeschikking FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen Veranderingsvergunning (nr. 14-02) op grond van de Waterwet FrieslandCampina Domo Beilen, veranderingsverg. nr. 14-02 Inhoud 1. Aanhef...

Nadere informatie

5 Uitvoeren van activiteiten

5 Uitvoeren van activiteiten 5 Uitvoeren van activiteiten 5.1 Algemene regels Algemene regels 5.1.1 Reguleren van activiteiten door middel van algemene regels Reguleren van activiteiten door middel van algemene regels De PS kunnen

Nadere informatie

Omgevingsvisie in de Omgevingswet

Omgevingsvisie in de Omgevingswet Omgevingsvisie in de Omgevingswet LG Water en Ruimte Nicole Hardon RWS Leefomgeving Bodem+ Ontwikkelingen in de samenleving Verbeterdoelen Omgevingswet Knelpunten in het omgevingsrecht Groeiende samenhang

Nadere informatie

ONTWERP VERGUNNING. Zaaknummer: Z

ONTWERP VERGUNNING. Zaaknummer: Z Wijziging van vergunning MVI Willems America BV te H orst a/d M aas 2 december 2016 Ja Wijziging van vergunning MVI Willems America BV te ARCHIEF *2016-004-220937* i.a.a. PaVH/PACA/2016-004-220937 Zaaknummer:

Nadere informatie

Hoe schrijf je regels? Wetgevingstechniek voor de Omgevingswet

Hoe schrijf je regels? Wetgevingstechniek voor de Omgevingswet Hoe schrijf je regels? Wetgevingstechniek voor de Omgevingswet Programma Regels en tips voor het schrijven van goede regels 100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgeving (Igr) Toegankelijk wetgeven onder

Nadere informatie

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Omgevingswet Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Afweging tussen verschillende uitgangspunten: zo snel mogelijk over naar nieuwe stelsel waarborgen bestaande rechten

Nadere informatie

Afwegingen bij Afvalwaterzuivering

Afwegingen bij Afvalwaterzuivering Afwegingen bij Afvalwaterzuivering Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu De uitgangspunten voor de bescherming van het milieu tegen verontreiniging door de lozing van afvalwater zijn

Nadere informatie

Het verzoek betreft rioolwaterzuiveringsinstallatie Rozenburg, gelegen aan de Boulevard 12 in Rozenburg.

Het verzoek betreft rioolwaterzuiveringsinstallatie Rozenburg, gelegen aan de Boulevard 12 in Rozenburg. Onderwerp Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.5 e van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor RWZI Rozenburg, voor het lozen van totaal fosfor op de Nieuwe Waterweg. Zaaknummer RWSZ2016-00019680

Nadere informatie

FrieslandCampina Nederland Holding B.V. Postbus 1551 3818 LE AMERSFOORT. Leeuwarden, 12 juli 2013 Verzonden,

FrieslandCampina Nederland Holding B.V. Postbus 1551 3818 LE AMERSFOORT. Leeuwarden, 12 juli 2013 Verzonden, FrieslandCampina Nederland Holding B.V. Postbus 1551 3818 LE AMERSFOORT Leeuwarden, 12 juli 2013 Verzonden, Ons kenmerk : 01066552 Afdeling : Omgevingsvergunningen en Toezicht Behandeld door : Uw kenmerk

Nadere informatie

Yes, ik ben vergunningverlener!

Yes, ik ben vergunningverlener! Yes, ik ben vergunningverlener! Ministerie BZK Juni 2019 Patricia Palmen Aan de slag met de Omgevingswet De 4 verbeterdoelen van de Omgevingswet Inhoud Proces van initiatief tot en met vergunningverlening

Nadere informatie

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor:

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor: Watervergunning Datum : 24 september 2018 Documentnummer : 2018033630 Case nr. : WV118.0311 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 6 april 2018 een aanvraag ontvangen van

Nadere informatie

Beoordelingsregels omgevingsvergunning. Tonny Nijmeijer VMR 15 september 2016

Beoordelingsregels omgevingsvergunning. Tonny Nijmeijer VMR 15 september 2016 Beoordelingsregels omgevingsvergunning Tonny Nijmeijer VMR 15 september 2016 Te bespreken Functie beoordelingsregels Hardheid rijksbeoordelingsregel Afwegingsruimte bevoegd gezag Functie Duiding van door

Nadere informatie

De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen:

De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen: Bijlage bij oefeningen agrarische lozingen. De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen: Riolering: Lozen in vuilwaterriool: toegestaan,

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit Omgevingsbesluit

Samenvatting Ontwerpbesluit Omgevingsbesluit Samenvatting Ontwerpbesluit Omgevingsbesluit Het Omgevingsbesluit richt zich tot alle partijen die in de fysieke leefomgeving actief zijn: burgers, bedrijven en de overheid. Het Omgevingsbesluit regelt

Nadere informatie

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant c2ļ2223073472392 Van Gansewinkel Milieutechniek BV, Middenweg 15 te Moerdijk. t9mgevingsdí'm.sŕÿ Midden-

Nadere informatie

Hoe past het Omgevingsbesluit in het stelsel?

Hoe past het Omgevingsbesluit in het stelsel? Omgevingsbesluit 1 Hoe past het Omgevingsbesluit in het stelsel? 2 Omgevingsbesluit Gericht op burgers, bedrijven en overheid In het Omgevingsbesluit gaan onder meer op: Bro, Bor, div. natuurbesluiten,

Nadere informatie

Wet van 13 november 1969, houdende regelen omtrent de verontreiniging van oppervlaktewateren

Wet van 13 november 1969, houdende regelen omtrent de verontreiniging van oppervlaktewateren (Tekst geldend op: 30-03-2008) Wet van 13 november 1969, houdende regelen omtrent de verontreiniging van oppervlaktewateren Wij JULIANA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

Ontwerp Watervergunning

Ontwerp Watervergunning Ontwerp Watervergunning Datum : 28 augustus 2014 Documentnummer : 2014025455 Case nr. : WV114.0470 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 25 juni 2014 een aanvraag ontvangen

Nadere informatie

Compare Hoofdstuk 16 Toetsversie Hoofdstuk 18 Wetsvoorstel

Compare Hoofdstuk 16 Toetsversie Hoofdstuk 18 Wetsvoorstel HOOFDSTUK 16 BESTUURSRECHTELIJKE18 HANDHAVING EN UITVOERING Afdeling 16.1 Algemene bepalingen18.1 Bestuursrechtelijke handhaving 18.1.1 Bestuursrechtelijke handhavingstaak en handhavingsbevoegdheid Artikel

Nadere informatie

Consultatieversie Invoeringsbesluit

Consultatieversie Invoeringsbesluit Consultatieversie Invoeringsbesluit 4. OMGEVINGSBESLUIT Leeswijzer Dit is de consultatieversie van het Invoeringsbesluit Omgevingswet. Deze consultatieversie bestaat uit zes onderdelen: 1. Een geconsolideerde

Nadere informatie

Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving

Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving Besluit activiteiten leefomgeving en Besluit bouwwerken leefomgeving 1 Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving Doel Opbouw Wijzigingen Wat volgt nog? Besluit activiteiten leefomgeving Doel Opbouw Wijzigingen

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verleggen van telecomkabels ten behoeve van de verbreding van de A27 ter hoogte van Groenekan.

Watervergunning. Voor het verleggen van telecomkabels ten behoeve van de verbreding van de A27 ter hoogte van Groenekan. Watervergunning Voor het verleggen van telecomkabels ten behoeve van de verbreding van de A27 ter hoogte van Groenekan Datum 30 mei 2017 Zaaknummer 12346 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030)

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Nummer : 2009.09833V Venlo, Bijlage(n) : Het Dagelijks Bestuur heeft op 12 augustus 2009 een aanvraag om vergunning op grond van de Wet verontreiniging

Nadere informatie

Zuiveringstechnieken. 31 mei Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving

Zuiveringstechnieken. 31 mei Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving Zuiveringstechnieken 31 mei 2018 Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving Voor wie geldt de zuiveringsplicht? De zuiveringsplicht geldt voor alle kassen (vaste opstanden glas of kunststof) Geen onderscheid

Nadere informatie

Welkom bij de bijeenkomst: Wet- en regelgeving Bronneringen

Welkom bij de bijeenkomst: Wet- en regelgeving Bronneringen Welkom bij de bijeenkomst: Wet- en regelgeving Bronneringen Doel van deze bijeenkomst: Voorlichten over wet- en regelgeving grondwateronttrekkingen. Het creëren van een eenduidig beeld V&H op de grote

Nadere informatie

Activiteitenbesluit milieubeheer

Activiteitenbesluit milieubeheer Activiteitenbesluit milieubeheer Algemene regels en maatwerkbeschikking voor de lozingssituatie van: VOF Hoekstra Lozingsadres: Lisdoddeweg 61 Lelystad Waterschap Zuiderzeeland Team Waterprocedures Postbus

Nadere informatie

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Besluit Activiteiten Leefomgeving Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Maatschappelijke doelen Met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V.

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor de activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1985 Kenmerk: 2016/48004 d.d. 23 juni 2016 Verzonden:

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit bouwwerken leefomgeving

Samenvatting Ontwerpbesluit bouwwerken leefomgeving Samenvatting Ontwerpbesluit bouwwerken leefomgeving Het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna Bbl of dit besluit) is één van de vier AMvB s die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Het besluit bevat,

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Beschikking OMGEVINGSVERGUNNING Beslissing van Gedeputeerde Staten van Gelderland inzake het uitvoering geven aan de bevoegdheid ingevolge artikel 2.33 tweede lid

Nadere informatie

OMGEVINGSBESLUIT JUNI 2017 ONTWERP OMGEVINGSBESLUIT

OMGEVINGSBESLUIT JUNI 2017 ONTWERP OMGEVINGSBESLUIT OMGEVINGSBESLUIT JUNI 2017 ONTWERP OMGEVINGSBESLUIT 1 OMGEVINGSBESLUIT JUNI 2017 Besluit van houdende procedurele regels en regels over algemene onderwerpen over het beschermen en benutten van de fysieke

Nadere informatie

Lozingsactiviteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving

Lozingsactiviteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving Lozingsactiviteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving Mr. Z. (Zinzi) Aben LL.Mleg en mr. ir. S. (Simon) Handgraaf* 188 1 Inleiding De waterwereld is een van de werelden die opgaat in het nieuwe

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885 Watervergunning Voor het graven van een watergang ter compensatie van het versneld afvoeren en lozen van hemelwater vanaf nieuw verhard oppervlak op de locatie Van Musschenbroekbaan 13 in Nieuwegein Datum

Nadere informatie

Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit. Paul Bodden Hekkelman Advocaten

Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit. Paul Bodden Hekkelman Advocaten Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit Paul Bodden Hekkelman Advocaten VMR Praktijkdag 27 november 2013 Afbakening Agrarische inrichtingen: Glastuinbouwbedrijven Open teelt (bijv. akkerbouw

Nadere informatie

Omgevingswet Procedureel

Omgevingswet Procedureel Omgevingswet Procedureel Jan van der Grinten 11 oktober 2016 jan.van.der.grinten@kvdl.com Inhoudsopgave Systematiek Omgevingswet (1 wet, 4 AMvB s) Kerninstrumenten van de Omgevingswet Uitgangspunten procedureregels

Nadere informatie

De bruidsschat: milieubelastende activiteiten. Astrid van der Wijst & Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Schakeldag, 25 juni 2019

De bruidsschat: milieubelastende activiteiten. Astrid van der Wijst & Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Schakeldag, 25 juni 2019 De bruidsschat: milieubelastende activiteiten Astrid van der Wijst & Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Schakeldag, 25 juni 2019 Animatie bruidsschat https://www.omgevingswetportaal.nl/beeld-engeluid/documenten/videos/2018/11/28/bruidsschat-omgevingswet

Nadere informatie

ISG De heer P. Carton Oostpolder XT EEMSHAVEN. Gedoogbeschikking. Geachte heer Carton,

ISG De heer P. Carton Oostpolder XT EEMSHAVEN. Gedoogbeschikking. Geachte heer Carton, ISG De heer P. Carton Oostpolder 4 9979 XT EEMSHAVEN Uw brief van: 2 maart 2016 Groningen, 29 maart 2016 Uw kenmerk: PC 001 Ons kenmerk: Z/16/000375/1 Behandeld door: I.F. (Iris) Nijhof Bijlage(n): - Onderwerp:

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Omgevingsdienst Regio Nijmegen OMGEVINGSVERGUNNING. Aanvrager Datum besluit Onderwerp

Omgevingsdienst Regio Nijmegen OMGEVINGSVERGUNNING. Aanvrager Datum besluit Onderwerp Omgevingsdienst Regio Nijmegen D161392657 D161392657 OMGEVINGSVERGUNNING Aanvrager Datum besluit Onderwerp Gemeente / locatie OLO-nummer Zaaknummer Activiteit ARN B.V. 25 augustus 2016 Verwerking luiers,

Nadere informatie

Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening

Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening Notitie Omgevingsvergunning Inleiding De Omgevingswet introduceert een vijftal kerninstrumenten voor gemeenten. De invoering en het gebruik van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1993-1994 23603 Wijziging van de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 18juli 1994 In het voorstel

Nadere informatie

Spiekbriefje Gemeentelijke Omgevingsvergunning Versie 1.0 (September 2019)

Spiekbriefje Gemeentelijke Omgevingsvergunning Versie 1.0 (September 2019) Typen (Plicht en/of keuze) Type : Verplicht, geen keuze. Type 2: Verplicht, met keuzemogelijkheden. Type : Als dit speelt in uw gemeente, heeft u keuze. Type 4: Geen plicht, wel keuze. Contactpersoon VNG:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 AANVULLING EN WIJZIGING OMGEVINGSWET. Artikel 1.1 (Omgevingswet) De Omgevingswet wordt als volgt gewijzigd: Artikel 1.

HOOFDSTUK 1 AANVULLING EN WIJZIGING OMGEVINGSWET. Artikel 1.1 (Omgevingswet) De Omgevingswet wordt als volgt gewijzigd: Artikel 1. Wet van tot aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstel voorbereidingsprocedure omgevingsvergunning: Voorgesteld wordt artikel 16.62, lid 3, Omgevingswet als volgt te wijzigingen:

Wijzigingsvoorstel voorbereidingsprocedure omgevingsvergunning: Voorgesteld wordt artikel 16.62, lid 3, Omgevingswet als volgt te wijzigingen: Bijlage 88962/LH Bijlage MEER GEDETAILLEERDE OPMERKINGEN INVOERINGSWET Wijzigingsvoorstel voorbereidingsprocedure omgevingsvergunning: Voorgesteld wordt artikel 16.62, lid 3, Omgevingswet als volgt te

Nadere informatie

Besluit Milieuneutraal veranderen. Vecozuivel B.V., Werktuigenweg 37 Zeewolde

Besluit Milieuneutraal veranderen. Vecozuivel B.V., Werktuigenweg 37 Zeewolde Milieuneutraal veranderen Vecozuivel B.V., Werktuigenweg 37 Zeewolde Gemachtigde: Bk Bouw- & Milieuadvies B.V. Dokweg 17a 1976 CA IJMUIDEN Correspondentieadres: Vecozuivel B.V. Werktuigweg 37 3899 AN ZEEWOLDE

Nadere informatie

VTH en het BAL. voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd

VTH en het BAL. voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd VTH en het BAL voor bedrijfsactiviteiten. Hans Koops en Edwin Voogd 28-11-2017 Wat gaan we doen? VTH algemeen Overzicht Rijksregels Overzicht Besluit activiteiten leefomgeving De MBA: hoofdstuk 2-5 en

Nadere informatie

tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt

tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op de op 23 mei 2013 bij hen binnengekomen aanvraag van de Stichting Vergunning Moleneind om vergunning

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154 Watervergunning Voor het aanpassen van de waterhuishouding t.b.v. de uitbreiding van de carpoolvoorziening op de locatie Streektransferium Linielanding te Nieuwegein Datum 15 mei 2017 Zaaknummer 11154

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

Bescherming van bronnen voor ons drinkwater. Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (OASEN)

Bescherming van bronnen voor ons drinkwater. Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (OASEN) Bescherming van bronnen voor ons drinkwater Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (OASEN) Zwolle, 22 april 2016 1 Programma 1. Belang van Omgevingswet voor drinkwater 2. Amendement drinkwatervoorziening

Nadere informatie

Beleidslijn toezicht en handhaving. Wassen van machines op agrarische bedrijven

Beleidslijn toezicht en handhaving. Wassen van machines op agrarische bedrijven Beleidslijn toezicht en handhaving Wassen van machines op agrarische bedrijven Samenwerking Noordoostelijke waterschappen Eenheid Techniek en Diensten Team agrarisch VTH Roel Koekoek Henk Langeler Renske

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS ONGECLASSIFICEERD besch ï kki ng 08 JUNI 2075 Nummer Onderwerp Maatwerkbesluit op grond van artikel 3.5, vijfde lid van het Activiteitenbesluit

Nadere informatie

De Veranderende Zorgplicht

De Veranderende Zorgplicht De Veranderende Zorgplicht Ede 23 april 2015 Frans Debets Debets b.v. i.s.m. Een korte versie van een cursus op 14 juni 1- De Veranderende Waterwetwetgeving 1. Achtergronden en betekenis van de veranderingen

Nadere informatie

Bodem in de Omgevingswet

Bodem in de Omgevingswet Bodem in de Omgevingswet Martin van Gelderen november 2017 Herziening bodembeleid: Veranderen Minder sectoraal, meer in verbinding met andere domeinen Na voltooien spoedopgave geen zelfstandige saneringsplicht

Nadere informatie

Waternet, sector Afvalwater. Maatwerkbesluit (ambtshalve) Lozen effluent rwzi Amstelveen. Datum 27 februari Objectcode W-17.

Waternet, sector Afvalwater. Maatwerkbesluit (ambtshalve) Lozen effluent rwzi Amstelveen. Datum 27 februari Objectcode W-17. Waternet, sector Afvalwater Datum 27 februari 2017 Objectcode W-17.00465 Kenmerk 17.061650 Maatwerkbesluit (ambtshalve) Lozen effluent rwzi Amstelveen Inhoud Samenvatting 4 1 Besluit 5 2 Overwegingen 6

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : A. Talen Recycling Aangevraagde activiteiten : Het aanleggen van twee in- en uitritten Locatie : Burgemeester Niemeijerstraat

Nadere informatie

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Omgevingswet Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Afweging tussen verschillende uitgangspunten: zo snel mogelijk over naar nieuwe stelsel waarborgen bestaande rechten

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting VOORSCHRIFTEN behorende bij het ontwerpbesluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting Jellice Pioneer Europe te Kapitein Antiferstraat 31 te Emmen 2 INHOUDSOPGAVE 1 OPSLAG GEVAARLIJKE STOFFEN

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's besluit op het verzoek tot gedogen van waterschap Hunze en Aa s te Veendam.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's besluit op het verzoek tot gedogen van waterschap Hunze en Aa s te Veendam. Gedoogbeschikking Nummer HAS2013_4258 Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's besluit op het verzoek tot gedogen van waterschap Hunze en Aa s te Veendam. Aanvraag Op 1 november 2013 heeft

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1632 Kenmerk: 2015/95267 d.d. 10 december 2015 Verzonden:

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017 Watervergunning Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt Datum 19 juni 2017 Zaaknummer 13121 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 290 Besluit van 3 juli 2018, houdende procedurele regels en regels over algemene onderwerpen over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

Regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet)

Regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet) Regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet) Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk

Nadere informatie

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit Wetgevingsupdate, 26 november 2018, Amersfoort Paul Pestman, programmamanager Omgevingswet Inhoud Amvb s van de Omgevingswet

Nadere informatie

Grondwater en Omgevingswet. 31 januari 2019 Utrecht

Grondwater en Omgevingswet. 31 januari 2019 Utrecht Grondwater en Omgevingswet 31 januari 2019 Utrecht Inhoud Taken irt grondwaterkwaliteit Bevoegdheden irt grondwaterkwaliteit Samenwerken aan grondwaterkwaliteit Kaderrichtlijn water Doelen Relatie met

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering,

Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering, Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering, 1990-2016 Indicator 1 oktober 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besluit op het verzoek tot gedogen van de heer A. Vergeer, Electraweg 3, 9883 TB Oldehove.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besluit op het verzoek tot gedogen van de heer A. Vergeer, Electraweg 3, 9883 TB Oldehove. Gedoogbeschikking Nummer: Z/16/000383 Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besluit op het verzoek tot gedogen van de heer A. Vergeer, Electraweg 3, 9883 TB Oldehove. Aanvraag Op 2 maart

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het aanleggen van een vlonder aan de Kerkweg 36 in Cothen. Datum 24 oktober Zaaknummer 16573

Watervergunning. Voor het aanleggen van een vlonder aan de Kerkweg 36 in Cothen. Datum 24 oktober Zaaknummer 16573 Watervergunning Voor het aanleggen van een vlonder aan de Kerkweg 36 in Cothen Datum 24 oktober 2017 Zaaknummer 16573 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl www.destichtserijnlanden.nl

Nadere informatie

Het projectbesluit onder de Omgevingswet 7 november 2017 mr. A.M.M. Ferwerda en mr. A.J.G. Vegt. #kennismarkt2017

Het projectbesluit onder de Omgevingswet 7 november 2017 mr. A.M.M. Ferwerda en mr. A.J.G. Vegt. #kennismarkt2017 Het projectbesluit onder de Omgevingswet 7 november 2017 mr. A.M.M. Ferwerda en mr. A.J.G. Vegt #kennismarkt2017 I. Het Projectbesluit: een beetje achtergrond Kenmerken van het Projectbesluit II. III.

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij de veranderingsvergunning Wm

VOORSCHRIFTEN. behorende bij de veranderingsvergunning Wm VOORSCHRIFTEN behorende bij de veranderingsvergunning Wm betreffende het voornemen tot het reinigen van afvalwater van derden in de bestaande Biologische Voorzuivering Installatie (BVZI) Attero Noord BV

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering,

Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering, Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering, 1990-2017 Indicator 1 oktober 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Van Gansewinkel Nederland B.V. Aangevraagde activiteiten : Ambtshalve wijziging in verband met IPPC toets Locatie

Nadere informatie

De vergunning wordt aangevraagd door Pondera Consult B.V., namens TenneT TSO B.V.

De vergunning wordt aangevraagd door Pondera Consult B.V., namens TenneT TSO B.V. Watervergunning waterschapscheldestromen Datum Documentnummer Case nr. 14 juni 2016 2016021081 WV116.0080 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 2 februari 2016 een aanvraag

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018-2019 34 986 Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling

Nadere informatie

RWS-2016/52817 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschriften 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef

RWS-2016/52817 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschriften 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef Onderwerp Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.5 e en artikel 3.6, van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor RWZI Rotterdam Dokhaven, voor het lozen van fosfor, stikstof en warmtevracht op de

Nadere informatie

Advies aan Hoogheemraadschap van Rijnland Dhr. Van der Gaag Totstandkoming waterschapsverordening

Advies aan Hoogheemraadschap van Rijnland Dhr. Van der Gaag Totstandkoming waterschapsverordening Advies aan Hoogheemraadschap van Rijnland Dhr. Van der Gaag Totstandkoming waterschapsverordening Melina Christen (4015002), Amber van Driel (3836819) en Saskia Vosselman (4056868) Dinsdag 18 april 2017

Nadere informatie

Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen. Een pilot met de gemeente Bussum

Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen. Een pilot met de gemeente Bussum Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen Een pilot met de gemeente Bussum Bestemmingsplannen Bussum e.o. Crisis- en herstelwet? Aangewezen gemeenten Experimenteren Verschillende tranches Bestemmingsplan

Nadere informatie

Rood = wetsvoorstel Aanvullingswet bodem (34864 nr. 2) Paars = nota van wijziging Aanvullingswet bodem (34864 nr. 7) HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Rood = wetsvoorstel Aanvullingswet bodem (34864 nr. 2) Paars = nota van wijziging Aanvullingswet bodem (34864 nr. 7) HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Tekst Omgevingswet waarin de in het wetsvoorstel Invoeringswet Omgevingswet voorgestelde wijzigingen (zie hoofdstuk 1 van het wetsvoorstel) zijn verwerkt + wetsvoorstel Aanvullingswet bodem (34864 nr.

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Watervergunning Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Datum 14 juli 2017 Zaaknummer 13919 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Technische briefing Tweede Kamer 2016 29 september 2016 Eenvoudig Beter Inhoud presentatie 1. Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving 2. Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning als bedoeld in artikel 6.26, tweede lid Waterwet voor:

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning als bedoeld in artikel 6.26, tweede lid Waterwet voor: Vergunning RWS-2015/279 Onderwerp Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning als bedoeld in artikel 6.26, tweede lid Waterwet voor: BP Europa SE BP Nederland, Hornweg 10, 1045 AR Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

De vergunning wordt aangevraagd door Pondera Consult B.V., namens TenneT TSO B.V.

De vergunning wordt aangevraagd door Pondera Consult B.V., namens TenneT TSO B.V. Watervergunning waterschapscheldestromen Datum Documentnummer Case nr. 2016005620 WV116.0080 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 2 februari 2016 een aanvraag ontvangen

Nadere informatie

Antwoorden bij de casus wateroverlast

Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij vraag 1: Nee, om het lokale probleem (6 bedrijven die lozen) op te lossen hoeft gemeente A niet iets op te nemen in haar omgevingsvisie. Door aanpassing

Nadere informatie

Omgevingswet en het stedelijk waterbeheer / waterketen

Omgevingswet en het stedelijk waterbeheer / waterketen Communicatie 2016 #Samenwaw Omgevingswet en het stedelijk waterbeheer / waterketen KNW 25 januari 2018 Gert Dekker De Omgevingswet De Omgevingswet, kerninstrumenten Doelen Maatregelen Regels Waterbeheerprogramma

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSBESLUIT

ONTWERP OMGEVINGSBESLUIT PRECONSULTATIE CONCEPT ONTWERP OMGEVINGSBESLUIT Disclaimer: Deze compares zijn automatisch gegenereerd. Eventuele onzorgvuldigheden kunnen hiervan het gevolg zijn. NautaDutilh staat niet in voor de juistheid

Nadere informatie

Artikel (bodem: bodembeschermende voorziening) Artikel 5.45 (activiteiten bergend deel rivierbed)

Artikel (bodem: bodembeschermende voorziening) Artikel 5.45 (activiteiten bergend deel rivierbed) 1 2 3 Om de doelen van de wet te realiseren: beschermen en ontwikkelen fysieke leefomgeving. Fysieke leefomgeving in ieder geval: bouwwerken infrastructuur watersystemen water bodem lucht landschappen

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk

WATERVERGUNNING. Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk 6 juli 2017 WATERVERGUNNING Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk Zaaknummer: 2017-Z4357 Documentnummer: 2017-D49288 Datum: 31

Nadere informatie

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens De nieuwe Omgevingswet Molenadviesraad 7-4-2017 Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens Uitgangspunten Omgevingswet Vormt basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN DER PROVINCIE GRONINGEN

GEDEPUTEERDE STATEN DER PROVINCIE GRONINGEN GEDEPUTEERDE STATEN DER PROVINCIE GRONINGEN Groningen, 2 oktober 2001 Nr. 2001-16006/40, RMM Verzonden: 10 oktober 2001 Beslissen bij dit besluit op de aanvraag tot het veranderen van de vergunning ingevolge

Nadere informatie