Nieuws van het front DUIDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws van het front DUIDING"

Transcriptie

1 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 43 (24 TOT 30 OKTOBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Thuisloket, Stadhuis, Vindictivelaan 1 - Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstr. 7 - dienst Cultuur, Stadhuis, Vindictivelaan 1 - Vuurtorenwijk: Bakkerij Maenhout, Voorhavenlaan Raversijde: Kruidenier de 4 seizoenen, Nieuwpoortsesteenweg 919A - Zandvoorde: Bakkerij Filip, Zandvoordedorpstr Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 Aankondigingen worden aangenomen: dienst Cultuur stad Oostende tel.: 059/ cultuur@oostende.be Volg ons dagelijks op Nieuws van het front Balkan - Servië 24 oktober - Bulgaarse troepen voorkomen dat Britse-Franse troepen die vanuit Saloniki oprukken, het in moeilijkheden verkerende Servische leger tegemoetkomen (zie Gazet van Oostende - Week 39, 40, 41 & ). Bron: I. WESTWELL, De Eerste Wereldoorlog dag na dag, Aartselaar, Zuidnederlandse Uitgeverij n.v., 2013, pp. 79. Bulgaren een aanval in op de spoorwegverbinding tussen Saloniki (Griekenland) en Nish (Servië). Niet enkel spoorwegverbindingen maar ook rivieren en bruggen hadden een groot strategisch belang. Op de tekening een voorstelling van de gevechten tussen Bulgaren en Serviërs voor de controle van een brug. Italië oktober - Oostenrijks-Hongaarse luchtaanval op Venetië. DUIDING Geen enkele Italiaanse stad lag meer onder vuur tijdens W.O. I dan Venetië. Op 24 mei 1915 vielen de eerste bommen op Venetië. De stad kreeg in totaal 42 luchtaanvallen te verduren waarbij 52 burgers gedood en 84 verwond werden. Naast het menselijke lijden was de schade aan het (kunst-)patrimonium erg groot. Het Arsenaal, het station en het Sint-Marcoplein werden herhaaldelijk Onherstelbare schade werd aangericht tijdens de nachtelijk raid van 24 op 25 oktober. Een Oostenrijks-Hongaars vliegtuig dropte een bom op de Chiesa degli Scalzi waardoor een unieke plafondfresco van Tiepolo voorgoed verloren ging.

2 Gazet van Oostende WEEK 43 (24 TOT 30 OKTOBER 1915) en st Cu ltu ur WEKELIJKSE OORLOGSKRANT In de pers werd de aanslag op de Italiaanse kerk vergeleken met de barbaarse brandstichting van Leuven in augustus 1914 (zie Gazet van Oostende - Week ). Di &ROOHFWLH (UZLQ 0DKLHX Duitse prent van de Oostenrijk-Hongaarse luchtaanval op Venetië. Het arsenaal staat in brand. %URQ,OOXVWULHUWH *HVFKLFKWH GHV :HOWNULHJHV GULࡇH %DQG 8QLRQ 'HXWVFKH 9HUODJVJHVHOOVFKDࡄ 6WXࡇJDUW %HUOLQ /HLS]LJ :LHQ &ROOHFWLH (UZLQ 0DKLHX )RWR YDQ GH ZHUHOGYHUPDDUGH SODIRQGIUHVFR YDQ 7LHSROR LQ GH &ڤ KLHVD GHJOL 6FDO]L ڥ LQ 9HQHWL %URQ ࡋH,OOXVWUDWHG :DU 1HZV %HLQJ D 3LFWRULDO 5HFRUG RI WKH *UHDW :DU 9ROXPH SDUW /RQGRQ,OOXVWUDWHG /RQGRQ 1HZV 6NHWFK /WG &ROOHFWLH (UZLQ 0DKLHX 'H /HJHUERGH RNWREHU %URQ KࡇS ZZZ YODDPVH HUIJRHGELEOLRWKHHN EH nieuws/2011/10/2084-kuleuven-digitaliseert legerbode. Internet, laatst geraadpleegd op 27/10/2015.

3 Gedicht DUIDING Soldaat James Martin staat bekend als de jongste Australische soldaat die stierf tijdens W.O. I. Hij was slechts veertien jaar en negen maanden oud en behoort hiermee tot de lijst van twintig gekende Australische toen ze overleden in de oorlog. Tegen de wil van zijn familie in, gaf hij zich op in de Australian Imperial Force op 12 april Martin verklaarde bij zijn in- Vertaald uit het Frans door Bart Van den Bossche. Bron: G. BUELENS (samenstelling en verantwoording), De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen, Veen Bosch & Keuning uitgevers n.v., pp Midden-Oosten - Turkije 25 oktober - Glenart Castle. Eind augustus 1915 scheepte hij in op de ting Gallipoli (zie Gazet van Oostende - Week 33, 32, 31 en vorige ). Onderweg werd het schip onder vuur genomen door een Duitse onderzeeër. James Martin kon gered worden nadat hij vier uur in het water had gedobberd. Gedurende zijn verblijf in Gallipoli schreef hij een brief naar zijn familie waarin hij het volgende vermeldt: from us. Ook vroeg hij dat ze zich geen zorgen zouden maken: I am doing splendid over here. Op 25 oktober 1915 werd Martin naar het hospitaalschip geëvacueerd omdat waaraan hij overleed. Internet, laatst geraadpleegd op 23/10/ leed. Hij werd de dag nadien begraven op zee. W.O. I (Gallipoli). geraadpleegd op 27/10/2015.

4 Het Oorlogskruis DUIDING Op 25 oktober 1915 werd in België het bronzen Oorlogskruis in het leven geroepen en toegekend aan binnen- en buitenlandse militairen van de land-, zee of luchtmacht. Het kruis bekroonde niet alleen daden van moed maar ook het behalen van vijf frontstrepen (d.i. drie jaar frontdienst waarbij een eerste streep na een jaar en de volgende strepen telkens na zes maanden werden uitgereikt), goed gedrag, vrijwilli- in een gevechtseenheid, ontsnapte krijgsgevangenen die opnieuw in militaire dienst gingen of militairen die wegens verwondingen op non-actief werden geplaatst. Het ereteken kon postuum worden verleend; raals en soldaten die gedood werden door de vijand, ontvingen een benoeming tot ridder in de Orde van Leopold II met palm en ontvingen ook het Oorlogskruis. Op het lint van het Oorlogskruis konden zich volgende tekens bevinden: een vermelding bij regimentsdagorder; 29 oktober mei 1935), bekend van haar pionierswerk als sociaal werkster, waarschuwt de president van de Verenigde Staten Woodrow Wilson over de gevaren die het instappen in de Eerste Wereldoorlog met zich kan brengen. een vermelding bij brigadedagorder; vermelding bij divisiedagorder; A voor een vermelding bij legerdagorder; vijf bronzen palmen worden door een zilveren palm en vijf zilveren palmen worden door een gouden palm vervangen. vervangen door de eerder beschreven palmen. Een nestel, koord of fourragère in de kleur van een Belgische Ridderorde kon in miniatuurversie op het lint worden aangebracht voor verdiensten van volledige eenheden zoals een regiment of een divisie. Dit voor minstens twee citaties op het legerdagorder. Het Oorlogskruis werd dan toegekend aan de vlag van deze eenheid en daarom soms vaandeldecoratie genoemd. De medaille in de vorm van een kruis vertoont tussen de armen twee gekruiste zwaarden. In het medaillon staat een leeuw afgebeeld. De ommezijde is identiek het koninklijk monogram A van Albert I vervangt de leeuw. Het lint is rood met vijf groene strepen. Internet, laatst geraadpleegd op 22/10/2015. Algemeen nieuws guerre en Kriegskreuz genoemd, werd op 25 oktober 1915 bij Koninklijk Besluit in het leven geroepen. Internet, laatst geraadpleegd op 22/10/2015. Jane Addams was een Amerikaanse sociaal de Eerste Wereldoorlog hield ze vurige pleidooien voor de vrede wat haar het verwijt opleverde pro-duits te zijn. In 1940 kreeg ze in de V.S. een postzegel met haar beeltenis. Jane Addams.

5 24 oktober - Het perk P van ons stedelijk kerkhof, waar sedert 26 juni de duitschers worden begraven, is vol - er liggen 223 duitschers in - van heden af zullen de begravingen geschieden in het perk T. In Oostende werden de gesneuvelde soldaten aantal doden liep snel op waardoor in het najaar van 1915 een nieuw perk in gebruik moest worden genomen. DUIDING Toen de oorlog uitbrak, propageerde president Wilson een neutrale houding van de VS en was hij volgende mening toebedeeld over de oorlog: a cause with which we have nothing to do, whose causes cannot touch us. Die visie veranderde echter door (zie Gazet van Oostende - Week ) waarbij 124 Amerikanen het leven lieten. De publieke opinie was voorstander van een Amerikaanse interventie in de oorlog en de president begon maatregelen te nemen om Amerika militair voor te bereiden op een oorlog. Als voorzitster van de Women s Peace Par- gen president Wilson: At this crisis of the - ons fear instead of trust us. It has been the proud hope of American citizens who love - to a lasting peace, but of aiding toward a gradual and proportional lessening of that vast burden of armament which has crus- Haar verzet werd niet in dank afgenomen; ze werd zwart gemaakt in de pers en ontslaan uit the Daughters of the American Revolution. Maar ze vond in haar medewerking aan de voedselvoorzieningen die opgezet werden door Herbert Hoover een uitlaatklep voor haar humanitaire inzet. Dagelijkse optekening van de Oostendse gebeurtenissen - Hierover schreef ze in het boek Peace and Bread in Time of War (1922). In mei 1915 presideerde ze in Den Haag het Vrouwenvredescongres, en bij die gelegen- Balch de Internationale Vrouwenliga voor Vrede en Vrijheid op. Zij was lid van de Amerikaanse Anti-Imperialistische Liga en stichter van zowel de American Civil Liber- Addams de Nobelprijs voor de Vrede. Bronnen: peace/laureates/1931/addams-bio.html. Internet, laatst geraadpleegd op 23/10/ Niets bijzonders te melden, tenzij dat van heden af de elektrieke tram (beter gekend onder den naam van kluite- centiemen kan men dus rijden van aan het einde van de Victorialaan (Vuurtoren) tot tegen Mariakerke. tel vlak voor de oorlog met op de voorgrond een elektrische tram. Vermits een kort ritje met de wagon, genomen in 1915 ter hoogte van het kruispunt Koningsstraat en de Van Iseghemlaan. Oostendenaars konden de tram nemen - transport van troepen en bevoorrading. drukt en verkocht als oorlogssouvenir.

6 Pierre Wellecomme was een Oostends delijk 1943 gevestigd was in de Van de echte voornaam van de fotograaf. en kwam op een eigenaardige manier aan zijn andere voornaam. Eduard Kerckvoorde die de eigenaar en uitbater van de Cinema Palace was, waar maar liefst vijf werknemers dezelfde voornaam hadden. Om alle Eduards uit elkaar te houden, gaf Jean Kerckvoorde elk van de vijf medewerkers een andere voornaam en werd Eduard Wellecomme Pierre. Voor de rest van zijn leven bleef hij die tweede voornaam gebruiken. Eduard, alias Pierre, foto-prentkaarten uit over de Duitse met de kostbare glazen clichés is gebeurd, weet niemand nog te vertellen. De foto-prentkaarten werden pas na W.O. I uitgegeven. (zie ook Gazet van Oostende - Week ) Renteniersleven bij de artillerie Plots gaat alles heel snel. Valentin wordt op zijn beurt bestemd voor de 28 oktober 1915 ment op transport gesteld van Saint-Lô naar Eu, Seine-Maritime bij Dieppe. De mannen reizen in bomvolle treinen, evenveel burgers als militairen. Er zijn lange haltes in allerlei onooglijke stationnetjes. Ze reizen in 3 de klas, dan in 2 de, veranderen van trein, en voor de laatste etappe wordt hun wagon vastgekoppeld aan een goederentrein. 24 uur duurt de reis. In Eu slapen ze aanvankelijk op stro in een verlaten fabriek en ze mogen meteen op een paard klimmen. Ze krijgen een kapotjas, een nieuwe broek en een nieuwe jas. In de artillerie draagt men een ander uniform. Ze ontvangen borstel en roskam om de dieren te verzorgen. Zijn eerste paard heet Jack, en deugt niet. Zijn tweede lijkt op een ezel, maar valt voor de rest nog mee. Het wordt een heerlijke tijd, huizingen naar hoeven, zolders, schuren en stallen, in één woord: een renteniersle- want het wordt koud, en om spannende de jrg., september 1980, nr. 9, pp oktober - Op de markt, noch boter, noch eieren. De aardappelen verduren van markt- ctm. het steen en zijn daarbij zeer moeilijk om krijgen. De groensels en het fruit zijn aan nagenoeg dezelfde prijzen als verleden week. De duitsche overheid eischte he- peerden in te plaatsen. Tezelvertijd werd al het hout - waaronder van eerste kwaliteit - in dien hangaar liggend, opgeeischt en door pioniers buiten gezet. Te rekenen van den 1 n November moeten de Oostendsche beenhouwers slachten in de vischmijn. Het slachthuis Carbon wordt veranderd in eene worstenfabriek, ten dienste der duitschers natuurlijk. Electriciens en smeden zijn, op stadskosten, met de inrichting ervan bezig. 29 oktober ter van den lokaalhouder der schenkzaal van de Cooperatief der Staatsbedienden, aangehouden voor de zaak der liedjes Ma De oorlog van Valentin onderbroeken omdat ze zo vlug verslijten in het zadel. Het achterste ziet af, maar er is genoeg jodiumtinctuur voorhanden. Ook kaki zakdoeken zijn welkom, maar vooral geen rode zoals zijn moeder eerst had opgestuurd. Hij vindt nieuwe vrienden, Robert Duthoit voor wie hij thuis ook onderbroeken bestelt, en Rodolphe De Buck. Vergeet zijn moeder niet hem een potlood te sturen? En ook een elektrische lamp, want ze bevinden zich vaak op zeer donkere plaatsen, een lamp in Frankrijk kost 5 frank, wat veel te duur is; in Londen is het maar 2 shilling. Als ze in boerderijen worden ondergebracht, kunnen ze het goed vinden met de boeren en mogen ze met hen aan tafel eten, krijgen melk, suiker, cider, in deeg gebakken aardappeltjes en taart. Anderhalf uur per dag wordt aan paardrijden besteed. De instructeur zit met de zweep achter hen aan, om de paarden te laten draven of galopperen en zijn mannen te harden. Voor de Op 28 oktober ontvangt Valentin een briefkaart van zijn vriend, Maurice Lejour die reeds aan het front is: 28 oktober 1915 Ik heb je laatste twee brieven goed ontvangen. Je gelaten. Men zal zich herinneren dat over poste, Kristinastraat, gehouden door Mevr. ting terug open te doen mits betaling eener paper. 30 oktober - Heden morgen werd alhier ten zijnent, Amsterdamstraat, aangehouden, de sergeant-majoor Désiré Hoornaert van het 3 e linie, alhier gezien zijnen ziekelijken en sedert meer dan een jaar verstoken op den zolder zijner woonst. Zijn verblijf werd zoo stipt mogelijk geheim gehouden; zelfs toen zijne vrouw (Florence Vergison) op 28 n kwam hij van den zolder niet af voor de doopplechtigheid. Men denkt dat hij door een vrouwspersoon beklapt is geworden. der Duitsche barbaren: oorlogsnota s, Oostende, 15 oktober 1914 tot 17 oktober 1918, s.p. Vindplaats: Bibliotheek Kris Lambert, Fonds Ostendiana. is van Eu! Ik was er en heb het me niet beklaagd. Voor de post van conducteur maak je geen kans. - hem op stap geweest. Beeld je in dat die knaap zich elke dag bezuipt als een beroepsboemelaar! Je kan je geen ongedisciplineerder soldaat voorstellen! iemand anders. Ik moet hieraan wel toevoegen dat hij blaakt van gezondheid. Ik heb alle oude kennissen van Saint-Lô ontmoet, o.a. Dethier, en an- mannen hadden mijn overgang naar de artillerie grondig bestudeerd en kenden mijn dossier tot in de kleinste details. Dat vond ik hoogst amusant. van je moeder in Londen, als ik daar toevallig te- bezoeken. Groeten aan De Laet. Je vriend, Bron: J. DEWAELE, De oorlog van Valentin. Brieven van Oostendenaar Valentin Dewaele, kanonnier aan het

7 Stadsnieuws industriële burgerij. Ze monopoliseerden de politieke en economische macht. Beide deden het in hun broek voor de volksmassa s en het spook van de revolutie. Volgens de Belgisch-Canadese - - Weerkundige waarnemingen - Onze Oostendse gesneuvelden dienstplichtige sinds 1911, 3 e stamboeknr , Oostende op 1 ma. 1891, werktuigkundige, wonende met zijn vrouw, Janssens Leonie en zijn 2 dochters, Rabotstraat 14. Gestorven in het Belgian Field Hospital in Hoogstade op 28 okt De Duinengalm, 4 maart Vindplaats: Bibliotheek Kris Lambert Oostende ACTIVITEITENKALENDER Lezing De groote klassenoorlog gratis toegang, verplicht inschrijven via Wereldoorlog een strijd voor de democratie was. Nochtans was het algemeen stemrecht in het Europa van 1914 bijna onbestaand. Overal heerste een kleine

8 log gewild door de adel en de burgerij om de revolutie en democratisering te stoppen. Het draaide anders uit dan I. Bovendien toont hij aan dat oorlogen, tot op vandaag, steeds om economische redenen gestreden worden. Lezing Requiem - Dirk Blockeel en muzikanten Pieter Jaspers, Wannes Cuvelier en Roel - inschrijven via cultuur@oostende.be of Op deze avond leest dichter en Oosten- - gesneuvelde soldaten. Speciaal voor de bundel componeerde Dirk Blockeel de door Pieter Jaspers (hobo), Wannes Cuvelier (fagot) en Roel Smedts (trombone) benadrukt het karakter van de gedichten. De sfeer is soms meditatief, soms grotesk. Belevingsroute Oostende lie van Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2. Gratis smartphone-applicatie beschikbaar op langs markante historische plaatsen in jaar Groote Oorlog. Onderweg laten infoborden je kennismaken met de historische achtergrond van Oostende tijdens de Groote Oorlog: het belang van de haven van Oostende en van de kustverdediging, de vluchtelingenstroom, enz. Digitale belevingswandeling W.O. I in Oostende Te verkrijgen aan de balie van Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2. Prijs: - uur. De wandeling leidt je langs het oorlogserfgoed van de Groote Oorlog van de Stad. De initiatiefnemers zijn Toerisme Oostende vzw en de dienst Cultuur van de Stad. De route belicht de historische achtergrond van Oostende tijdens de de Duitse kustverdediging, de rol van de haven, de vernieling en wederopbouw. Tentoonstelling Steene t Schorre Steene, de molen, Stenedorpstraat, gratis toegang. Op 15 oktober 1914 was het honderd jaar geleden dat Stene en omstreken bezet werd door het Duitse leger. Een slepen. Tijdens gevechten tussen Belgische en Duitse soldaten in het prille begin van de Groote Oorlog en ook velden tal van jonge Steense dienstplichtigen. De Groote Oorlog trof ook de burgerbevolking door onder meer bombardementen en beschietingen. Met de jaarlijkse thematentoonstelling en belicht ze de Duitse militaire bezetting van Stene. volgende onderwerpen behandelt: de in Stene woonden, een chronologie van de gebeurtenissen in Stene, de verplichte arbeid voor de bewoners. Ook de berichten, verordeningen, opeisingen en leger komen aan bod. Daniel Deschacht, stelde de publicatie Steene ten). De oplage is beperkt. plaar vooraf reserveren: heemkringschorre.steene@telenet.be. Meer info: Oproep Belgian Refugees Ze waren met velen, de Belgen die Jong en oud, man en vrouw, arm en rijk, burger en arbeider, stedeling en buitenmens, dromden samen op de wegen, in de stations en in de havens met één doel: ontsnappen aan de vlug optrekkende Duitse troepen. In 1915 waren er in Engeland al een kwart miljoen vluch- detective Hercule Poirot zou trouwens geïnspireerd zijn op Belgische vluch- kustdorpje waar Agatha Christie woonde. Wees zelf een Poirot en help ons in onze speurtocht naar de verhalen van die mannen, vrouwen en kinderen die tijdens W.O. I in Engeland leefden en werkten. Help ons de uitdaging aan te gaan met de Engelse nieuwszender BBC die beweert dat de Belgische vluchtelingen geen enkel spoor hebben achtergelaten en zo de geschiedenis van die vluchtelingen naar het Engelse en Belgische publiek te brengen in een virtuele tentoonstelling. Mail naar martine.vermandere@amsab. be - Het project Aan de slag over het kanaal is een internationaal cultureel-erfgoedproject van Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Het wordt ondersteund door de Vlaamse overheid. Partners in Vlaanderen: In Flanders Fields Museum, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen. Partners in Engeland: Imperial War (Manchester). Initiële research en concept: Virginie Michils, dienst Cultuur Oostende Samenstelling: Gregory Boite, historicus; Virginie Michils en Erwin Mahieu Extern adviseur: Erwin Mahieu Communicatie: Amelie Ingelbrecht, dienst Cultuur Oostende Eindredactie: Virginie Michils, dienst Cultuur Oostende en Martine Meire, directeur Druk en lay-out: drukkerij Lowyck Dank aan: Martine Vandermaes & Nadia Stubbe, Bibliotheek Kris Lambert; Claudia Vermaut, archivaris stad Oostende

www.facebook.com/gazetvanoostende 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

www.facebook.com/gazetvanoostende 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 1 (3 TOT 9 JANUARI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Nieuws van het front. (vrije vertaling) Collectie: Erwin Mahieu. Entre Nieuport et Dixmude, les alliés ont ou- Beaucoup d etre eux sont noyés.

Nieuws van het front. (vrije vertaling) Collectie: Erwin Mahieu. Entre Nieuport et Dixmude, les alliés ont ou- Beaucoup d etre eux sont noyés. WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 45 (1 TOT 7 NOVEMBER 1914) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Oostende Nieuws van het front De vierde bom (van elf bommen) afgeworpen op

Oostende Nieuws van het front De vierde bom (van elf bommen) afgeworpen op WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 3 (17 TOT 23 JANUARI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Thuisloket,

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 37 (12 TOT 18 SEPTEMBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Thuisloket,

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront. Dagboekfragment van Margriet-Marie, Iepers kloosterzuster. Het westfront

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront. Dagboekfragment van Margriet-Marie, Iepers kloosterzuster. Het westfront WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 48 (22 TOT 28 NOVEMBER 1914) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Het westfront Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Nieuws van het front. Collectie: Erwin Mahieu DUIDING. aangezien de SMS Undine sinds het begin. Zichtkaart van de SMS Undine die op 7 no-

Nieuws van het front. Collectie: Erwin Mahieu DUIDING. aangezien de SMS Undine sinds het begin. Zichtkaart van de SMS Undine die op 7 no- WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 45 (7 TOT 13 NOVEMBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 20 (16 tot 22 mei 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 46 (8 TOT 14 NOVEMBER 1914)

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 46 (8 TOT 14 NOVEMBER 1914) WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 46 (8 TOT 14 NOVEMBER 1914) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Gazet van Oostende WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 30 (25 TOT 31 JULI 1915)

Gazet van Oostende WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 30 (25 TOT 31 JULI 1915) WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 30 (25 TOT 31 JULI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 38 (19 TOT 25 SEPTEMBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

www.oostendecultuurstad.be 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 8400 Oostende

www.oostendecultuurstad.be 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 8400 Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Aankondigingen worden

Nadere informatie

Nieuws van het front. landing op 3 juni wordt Amara veroverd, een belangrijk commercieel centrum op de

Nieuws van het front. landing op 3 juni wordt Amara veroverd, een belangrijk commercieel centrum op de WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 22 (30 mei tot 5 juni 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Het oostfront. Einde van het Gorlice-Tarnow offensief. WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 25 (20 tot 26 juni 1915)

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Het oostfront. Einde van het Gorlice-Tarnow offensief. WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 25 (20 tot 26 juni 1915) WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 25 (20 tot 26 juni 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Politiek - GrootBrittannië. Luchtoorlog - Groot-Brittannië DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Politiek - GrootBrittannië. Luchtoorlog - Groot-Brittannië DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 41 (10 TOT 16 OKTOBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 09 (27 FEBRUARI TOT 4 MAART 1916) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Aankondigingen worden aangenomen: GRATIS Plaatsen

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Oostende Algemeen Nieuws

Oostende Algemeen Nieuws WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 21 (23 tot 29 mei 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 2 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje 800045-2-736b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Reclame voor fietsrijlessen voor vrouwen (1896). bron 2 Op de

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het front Het westfront Gezamenlijk Frans en Brits offensief in Frankrijk is een gemengd succes DUIDING

Gazet van Oostende. Nieuws van het front Het westfront Gezamenlijk Frans en Brits offensief in Frankrijk is een gemengd succes DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 19 (9 tot 15 mei 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Volg ons dagelijks op Stadssecretaris, www.oostende1418.be Vindictivelaan 1,

Volg ons dagelijks op Stadssecretaris, www.oostende1418.be Vindictivelaan 1, WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 36 (5 TOT 11 SEPTEMBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet.

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet. Vriendschap, Vrij en ongedwongen, Zonder vriendschap kun je iemand niet helemaal vertrouwen in je blijdschap en verdriet. Wie ben jij, wie is de ander? In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Luchtoorlog. Het relaas van onderluitenant Raoul Snoeck. Duitse zeppelins vallen Groot-Brittannië aan

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Luchtoorlog. Het relaas van onderluitenant Raoul Snoeck. Duitse zeppelins vallen Groot-Brittannië aan WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 23 (6 tot 12 juni 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede heb ik meegekregen van mijn vader, die de gastvrijheid van de Duitse bezetter aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn vader heeft in Scheveningen gezeten,

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda.

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Ridders Militaire Willems-Orde

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Oostende onderspit moeten delven. DUIDING

Oostende onderspit moeten delven. DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 10 (07 TOT 13 MAART 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme

Nadere informatie

4 de LEGERDIVISIE 15 de Gemengde brigade. 1ste Jagers te voet. 4 de Jagers te voet. 15 de Compagnie Mitrailleurs. Groep Artillerie.

4 de LEGERDIVISIE 15 de Gemengde brigade. 1ste Jagers te voet. 4 de Jagers te voet. 15 de Compagnie Mitrailleurs. Groep Artillerie. 4 de LEGERDIVISIE 15 de Gemengde brigade 1ste Jagers te voet. 4 de Jagers te voet. 15 de Compagnie Mitrailleurs. Groep Artillerie. 1 ste en 4 de JAGERS TE VOET HUNNE GESCHIEDENIS Bij de mobilisatie, in

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-1-b 1 / 14 lees verder bron 1 Een zin uit het programma van een politieke partij (1894): Het

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Toespraken van koning Boudewijn en premier Lumumba op de onafhankelijkheidsdag van Congo op 30 juni 1960.

Toespraken van koning Boudewijn en premier Lumumba op de onafhankelijkheidsdag van Congo op 30 juni 1960. Toespraken van koning Boudewijn en premier Lumumba op de onafhankelijkheidsdag van Congo op 30 juni 1960. Vergelijk deze punten en geef er uitleg bij: a. Hoe is de dekolonisatie er gekomen? b. Was er sprake

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1045 woorden 3 jaar geleden 8,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Samenvatting geschiedenis H3 Paragraaf 1 Indirecte

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis vwo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de landen die Napoleon veroverde, voerde hij een beleid dat: enerzijds paste binnen het gelijkheidsideaal van de Franse Revolutie

Nadere informatie

Fototentoonstelling WO I

Fototentoonstelling WO I Fototentoonstelling WO I gewone dieren, bijzondere situaties Ook op de kinderboerderij zijn we de herdenking van WO I niet vergeten. Hoe kan het ook anders, bij ons staat deze in het teken van de dieren.

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 HONDERD JAAR GELEDEN aflevering 12 Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 Een vast onderwerp waaraan in de kranten aandacht werd besteed, was de oorlog op de Balkan. Turkije was er bij betrokken

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014 Andy Vandevelde Schepen van Openbare Werken, Begroting, Financiën, Ruimtelijke Ordening KABINET VAN DE SCHEPEN Gemeentehuis Linter Helen-Bosstraat 43 3350 Linter GSM: 0478 21 72 28 andy.vandevelde@skynet.be

Nadere informatie

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum 1. Wat voor rare mensen waren dat daarstraks? (zijn) 2. Zodra we de film, zullen we je vertellen wat we ervan vonden.

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand.

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand. St Jozefkapel, 19 maart 2017 Beste mensen, Ik vind het heel erg fijn dat ik vandaag samen met jullie naar deze bijzondere plek mocht lopen. Als 3 jarige nam mijn vader me mee als hij hielp om deze plaats

Nadere informatie

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod!

algemene informatie Ook voor de Merelbeekse scholen is er een boeiend erfgoedaanbod! algemene informatie contact: dienst erfgoed openingsuren: T 09 210 32 92 ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Waarvoor

Nadere informatie

Het museum museum mu

Het museum museum mu Het museum museum inhoud. Het museum 3 2. Schilderijen 4 3. Schepen van vroeger 5 4. Natuur 6 5. Het kasteel 7 6. Treinen van vroeger 8 7. Water 9 8. Leven in vroeger tijd 0 9. Reis door je lichaam 0.

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. ENERGIE Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

NOORDFRANKRIJK. Een reis langs oorlogsmonumenten van WOI 07/09-09/09/2018 OZ GROEPSREIZEN 2018

NOORDFRANKRIJK. Een reis langs oorlogsmonumenten van WOI 07/09-09/09/2018 OZ GROEPSREIZEN 2018 OZ GROEPSREIZEN 2018 NOORDFRANKRIJK 07/09-09/09/2018 Een reis langs oorlogsmonumenten van WOI De Eerste Wereldoorlog tekent onze geschiedenis. Ook in het Noorden van Frankrijk vinden we de sporen ervan

Nadere informatie

Bezoek Flanders Field American Cemetery

Bezoek Flanders Field American Cemetery Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 22 april 2017 Bezoek Flanders Field American Cemetery PROGRAMMA We brengen een geleid bezoek aan Flanders Field American Cemetery, de enige Amerikaanse

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-13-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-13-2-b Bijlage VMBO-KB 2013 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-13-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een prentbriefkaart uit 1908 Dit is Kenau, die in 1573 in Haarlem

Nadere informatie

www.facebook.com/gazetvanoostende 8400 Oostende Nieuws van het front

www.facebook.com/gazetvanoostende 8400 Oostende Nieuws van het front WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 17 (25 april tot 1 mei 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Uit een openbare brief van iemand die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017. Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een battlefield tour naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Nadere informatie

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment Rotselaar 1914 2014 100-jarige Herdenking van de Slag aan de Molen In het Vossenblad van juni hebben jullie de uitnodiging voor de deelname aan de jaarlijkse herdenking

Nadere informatie

Mens en natuur in oorlogstijd

Mens en natuur in oorlogstijd 1 Mens en natuur in oorlogstijd Langs bossen en tuinen Hoe wijzigde de Eerste Wereldoorlog het landschap en de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving? 2 Naar de bron Zaterdag 8 januari '16.

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

www.facebook.com/gazetvanoostende 8400 Oostende Nieuws van het front Leipzig, Wien. - Collectie: Erwin Mahieu

www.facebook.com/gazetvanoostende 8400 Oostende Nieuws van het front Leipzig, Wien. - Collectie: Erwin Mahieu WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 14 (4 tot 10 april 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

... het geweer in de hand, in die loopgraaf vol bajonetten... ter nagedachtenis aan de franse soldaten die rechtstaand slapen...

... het geweer in de hand, in die loopgraaf vol bajonetten... ter nagedachtenis aan de franse soldaten die rechtstaand slapen... ter nagedachtenis aan de franse soldaten die rechtstaand slapen...... het geweer in de hand, in die loopgraaf vol bajonetten...... levend begraven tijdens de strijd, eeuwige wachters van het franse vaderland...

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie