Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Het oostfront. Einde van het Gorlice-Tarnow offensief. WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 25 (20 tot 26 juni 1915)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Het oostfront. Einde van het Gorlice-Tarnow offensief. WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 25 (20 tot 26 juni 1915)"

Transcriptie

1 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 25 (20 tot 26 juni 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Thuisloket, Stadhuis, Vindictivelaan 1 - Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstr. 7 - dienst Cultuur, Stadhuis, Vindictivelaan 1 - Vuurtorenwijk: Bakkerij Maenhout, Voorhavenlaan Raversijde: Kruidenier de 4 seizoenen, Nieuwpoortsesteenweg 919A - Zandvoorde: Bakkerij Filip, Zandvoordedorpstr Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 Het oostfront Einde van het Gorlice-Tarnow offensief 22 juni - Lemberg. Het Oostenrijks-Hongaarse Tweede leger herverovert het fort van Lemberg, dat sinds september 1914 door de Russen bezet werd. Deze overwinning resulteert uit de recente doorbraak op Gorlice-Tarnow, bewerkstelligd door generaal August von Mackensen. Von Mackensen wordt dezelfde dag nog gepromoveerd tot veldmaarschalk. Aankondigingen worden aangenomen: dienst Cultuur stad Oostende tel.: 059/ cultuur@oostende.be Volg ons dagelijks op (@A_Vervliet) Nieuws van het front gepromoveerd tot veldmaarschalk. - Kaart van Lemberg (heden Lviv) met omgeving. Lviv ligt in Galicië aan het riviertje de Poltva. De ligging van Lemberg, op de grens tussen Polen en Oekraïne was strategisch erg belangrijk. Lemberg (of Lviv) ligt vandaag in Oekraïne.

2 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) op een betonnen blok om de schok bij het afvu- inname van Lemberg. op de achtergrond is van het brandende spoor- lichterlaaie werd gestoken. De prent werd ge- in een stofwolk. De bevolking van het dorpje kijkt gelaten toe DUIDING Het Oostenrijks-Hongaarse leger begon op 2 mei 1915 met een aanval tussen Gorlice en Tarnow. Het doel was om het front van het Russische Derde Leger open te breken en naar het oosten op te rukken en zo de belangrijkste vijandelijke troepen vast te Derde Leger kon weinig uithalen tegen de opmars van de Oostenrijks-Duitse troepen die in snel tempo oprukten. Alleen al in mei bedroegen de verliezen aan doden en gewonden en halverwege juni was het tekort aan geweren opgelopen tot Op 17 juni erkenden de Russen het verlies van Galicië en op 10 juni gaven ze het bevel om Lemberg, de belangrijkste stad cieren rijden Lemberg binnen en worden, vol- van Noord-Galicië, te evacueren toen de Oostenrijkse troepen de stad naderden. Op 22 juni werd Lemberg ingenomen. In maar zeven weken had het Oostenrijks-Duitse offensief de Russische legers teruggedrongen tot de linies van waaruit ze de oorlog in Galicië waren begonnen. De dreiging van een Russische aanval op Oostenrijk was weggenomen. Oostenrijk-Hongarije kon zich nu richten op de dreiging vanuit Italië, dat zich inmiddels had aangesloten bij de Entente. Bronnen:

3 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) Het westfront Eerste slag aan de Isonzo. De Italianen openen de eerste Slag aan de Isonzo, het begin van een reeks van elf gevechten in Noordoost- Italië langs de grens met Oostenrijk-Hon- de Oostenrijks-Hongaarse haven Triëst veroveren, waar twee derde van de inwoners Italianen zijn. De Italianen moeten echter grote fysieke obstakels overwinnen, voornamelijk de Isonzo zelf, die langs de grens meandert en waarachter steile bergen liggen. Met in totaal slechts zeven divisies zijn de Oostenrijkers in de minderheid, maar ze beschikken over een superieure artillerie en mitrailleurs. In de eerste schermutselingen die plaatsvinden, beklimmen de Italiaanse Alpenjagers in één nacht de Mont Nero en dedigingsposten die de bergtop bewaken. Stafchef Luigi Cadorna wil Gorizia inne- ontvlucht, en het onherbergzame Carsoplateau dat de toegang vormt tot Triëst. De belangrijkste opmars begint op 23 juni met een spervuur van de artillerie dat het klooster van Sveta Gora, een nationaal Sloveens pronkstuk, vernietigt, maar dat weinig verdedigingsposten uitschakelt. Er vallen een meer dan doden en gewonden, de Oostenrijkers meer dan hand uit in de richting van de bil (en de romp) DUIDING Toen Italië zich op 23 mei 1915 in de oorlog mengde, verklaarde het alleen maar de oorlog aan Oostenrijk-Hongarije in de hoop dat het de gebieden zou terugkrijgen die de Italianen waren beloofd in het Verdrag van Rome, waarover met de geallieerden in april was onderhandeld. De grens tussen Oostenrijk en Italië, bijna 650 km lang, liep door bergachtige streken. Er waren maar twee gebieden waar de Oostenrijks-Hongaarse verdediging doorbroken zou kunnen worden, namelijk de passen naar de Trentino in het noorden en het dal van de rivier de Isonzo in de Julische alpen in het oosten. De Trentino-route viel af omdat de passen in Oostenrijke handen waren en zwaar verdedigd werden. De belangrijkste Italiaanse op het gebied aan de overzijde van Slovenië, Triëst en Istrië. Het vroege Italiaanse succes leidde tot hooggespannen verwachtingen. De slagen aan de Isonzo, tussen de Italië en Oostenrijk-Hongarije, zouden nog tot 1918 duren. Algemeen nieuws Westfront wordt beslissend oorlogstoneel. De Franse opperbevel- overtuigd dat geallieerde aanvallen aan het westfront moeten plaatsvinden om het Duitse leger uit Frankrijk te verdrijven. De aanstaande Britse politici, onder wie Winston Churchill, de Marineminister, en David Lloyd George willen het vastgelopen westelijk front omzeilen en elders in Europa tegen minder ingegraven vijanden optrekken. schalk van de British Expeditionary Force, sir John French, tijdens een ontmoeting in Chantilly dat het westfront het beslissende oorlogstoneel is. Ze plannen een groot offensief laat in de zomer. Beiden hebben ze tijd nodig om versterkingen te verzamelen. (bovenaan de prent), die langs de grens meandert en waarachter steile bergen liggen, maakten de Bronnen:

4 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) DUIDING Frankrijk voor een militaire nederlaag door wist de opmars van het Duitse leger te stoppen. loopgravenoorlog. Nationale Duits- Amerikaanse meeting Zo n mensen wonen de nationale Duits-Amerikaanse meeting bij in het New Yorkse Madison Square Garden. Ook aan de overzijde van de oceaan is de betrokkenheid bij de oorlog in Europa (en elders) groot. deelnemers plaatsvond. oudgediende bij het Britse leger bij het uitbreken opperbevel over de Britse troepen in Frankrijk. Dit was het begin van het oost-westdebat dat de geallieerde planning het vervolg van de oorlog zou bezighouden. Suggesties voor een alternatief in het oosten behelsden on- Noord-Duitse laagvlakte met een directe dreiging voor Berlijn, de landing van troepen in Griekenland ter ondersteuning van de Serven en de landing van troepen in Gallipoli om Duitslands nieuwste bondgenoot, Turkije, te verslaan. De meeste Britse militaire leiders, onder wie French en in het oosten. In hun ogen was Duitsland de hoofdvijand en zou met een aanval in Turkije de nederlaag van Duitsland geen stap dichter komen. De Fransen moesten de hoofdstoot van de oorlog opvangen en hadden derhalve veel in de pap te brokken waar het de geallieerde planning betrof. In 1915 concentreerden de geallieerden hun grootste inspanningen dan ook aan het westfront. Bronnen: Nieuws uit Oostende De Kommandatuur ziet er geen graten in om smeden te gelasten onbewoonde huizen open te breken. Smid Emiel Schepens uit de Ooststraat wordt doorgaans met dit werk belast. Sinds enkele dagen is hiervoor zelfs een speciale commissaris aangesteld die zijn bureel in het Hôtel Con- staat de hele dag ter beschikking van deze commissaris. Om uur klinken kanonschoten boven Oostende geworpen. Er vallen geen Duitse papieren marken Elke koopman die zich in de Kommandatuur aanbiedt om een paspoort te verkrijgen, krijgt sinds enige dagen de of 100 frank in goud voorleggen, dan krijgt hij gemakkelijker een paspoort los. De paspoortvrager krijgt dan in ruil voor zijn goud Duitse papieren marken. Wanneer de Kommandatuur te weten komt dat iemand goud bezit, wordt de eigenaar ontboden en vriendelijk verzocht zijn goud om te ruilen commissaris, die gelast was met het openbreken tegen papiergeld. Aimé Borrey, handelaar drietal Franse goudstukken van 100 frank in zijn bezit. De Duitsers vragen hem om er twee af te geven tegen Duitse Darlehenskassenscheine (1). Het derde kon hij op tijd veilig verbergen. (1) tijdens de Eerste Wereldoorlog speciaal voor de oorlog werden gemaakt.

5 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) voor de oorlog, was dit nieuwe betaalmiddel 22 juni. De Duitse gendarmes bezoeken verschillende herbergiers om te controleren of ze sterke drank verkopen. Verschillende herbergiers worden betrapt. De herbergier uit de Smet de Naeyerlaan die cognac verkoopt, komt ervan af met een boete van 200 mark en twee maanden sluiting van zijn herberg. Een herbergierster uit de Brabantstraat schenkt in de keuken een glaasje aan twee vrouwen. De vrouw betaalt dat met 100 mark boete en 15 dagen sluiting van haar herberg. Op het Sint-Petrus-en-Paulusplein is een herbergier zo onvoorzichtig om sterke drank aan een tafel voor het ven- Hotel verblijven, betrappen hem. Nadat de herbergier moet verklaren waar de alcohol vandaan komt, wordt een huiszoeking uitgevoerd bij de heer Lekens, handelaar in sers nemen er tweehonderd liter alcohol in beslag. Een zware geldboete volgt voor herbergier en leverancier. - tierd waren, betrapten in de omgeving een herbergier die, ondanks het Duitse verbod, toch nog alcohol schonk. die enkele dagen geleden werd doodgeschoten, wordt uit het dodenhuis gehaald. Begeleid door muziek, een compagnie solda- de Romestraat en de Alfons Pieterslaan naar het station overgebracht. Onderweg mogen voorbijgangers niet roken en moeten ze het lijk groeten. Arthur Defonseca, bierhandelaar uit de Godshuizenstraat, zeewezen, groeten het lijk niet en worden de Kommandatuur verschijnen. Defonseca wordt veroordeeld tot 300 mark boete en tot 100 mark boete. Veel groenten en fruit op de markt. worden voor 1 frank en 1.20 frank per kilogram verkocht, de voor 80 centiem tot 1 frank. Boter kost 3.75 tot 3.90 frank, de prijs van de eieren is verlaagd tot 13 centiem. Voor bloemkolen vraagt men 50 centiem tot 1 frank, voor een bos jonge wortels 20 centiem, voor een kilogram jonge erwten 45 tot 50 centiem per kilogram. Ismaël Vancraeynest, Ercole en Gilissen openen deze morgen een winkel met primeurs (jonge groenten en fruit) in de bakkerij van de broers Bloch op de hoek van de Grote Markt en de Sint-Sebastiaanstraat. Niet lang na de opening wordt de gens sommigen is de nodige toelating niet aan de Kommandatuur gevraagd. Die toelating moet verleend worden, aangezien het huis vroeger door Duitsers werd bewoond. Volgens anderen is er sprake van jaloezie. van Oscar Helsmoortel en zijn meesterknecht Louis Coppejans die werden aangehouden nadat op 12 juni verborgen wapens in het huis van Helsmoortel werden twintigtal mensen in de Ooststraat, in de omtrek van de Kommandatuur, om beide gevangenen te zien. Om uur worden de gevangenen binnen gebracht, elk door telt in kamer nr. 8 van de Kommandatuur, op de eerste verdieping, en bestaat uit vijf rechters, het openbaar ministerie en een beuren in het Duits, een Duitser doet dienst als vertaler. Rond uur wordt de zaak rond Helsmoortel en Coppejans opgeroe- eerste vaststellingen deed in het huis van Helsmoortel, de heer Claessens en Gustaaf Vanhee, kantoorbedienden bij Oscar Helsmoortel, de keukenmeid van Helsmoortel en Alida Vandamme, de weggezonden meid die het verbergen van de wapens verklapt zou hebben, worden als getuigen opgeroepen. Er worden ook zes getuigen opgeroepen voor de verdediging van de betichten. optreedt ter verdediging van de betichten, laat in zijn pleidooi uitschijnen dat Helsmoortel een fout en geen misdaad beging. Helsmoortel wordt veroordeeld tot zes maanden vestingstraf, Coppejans tot één maand. De Duitsers maakten 4 grijsgeschilderde schepen, ongeveer 8 tot 10 meter lang, die het uitzicht van torpedoboten nabootsen. Van tijd tot tijd worden deze schepen naar zee gesleept waar ze als schietschijf dienen. Aangezien die schepen de Franse en Engelse vlag voeren en de naam Poincaré, kanonniers in de zevende hemel wanneer Zicht op de oude visserskreek achter de vismijn. bootste en grijs geschilderde neptorpedoboten. - logsvloot te misleiden bij beschietingen.

6 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) %URQ 2RVWHQGH JHGXUHQGH GH 'XLWVFKH EH]HࡇLQJ 2VWHQGH SHQGDQW O ڥ RFFXSDWLRQ $OOHPDQGH 8LWJDYH 0 2RVWHQGH 'H 9ULHVH V G SS 9LQGSODDWV %LEOLRWKHHN.ULV /DPEHUW )RQGV 2VWHQGLDQD %URQ 2RVWHQGH JHGXUHQGH GH 'XLWVFKH EH]HࡇLQJ 2VWHQGH SHQGDQW O ڥ RFFXSDWLRQ $OOHPDQGH 8LWJDYH 0 2RVWHQGH 'H 9ULHVH V G SS 9LQGSODDWV %LEOLRWKHHN.ULV /DPEHUW )RQGV 2VWHQGLDQD %URQ 2RVWHQGH JHGXUHQGH GH 'XLWVFKH EH]HࡇLQJ 2VWHQGH SHQGDQW O ڥ RFFXSDWLRQ $OOHPDQGH 8LWJDYH 0 2RVWHQGH 'H 9ULHVH V G SS 9LQGSODDWV %LEOLRWKHHN.ULV /DPEHUW )RQGV 2VWHQGLDQD

7 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) Fonds Ostendiana. Weerkundige waarnemingen Fonds Ostendiana.

8 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT Gazet van Oostende week 25 (20 tot 26 juni 1915) ACTIVITEITENKALENDER Tentoonstelling De eerste Wereldoorlog op de Oosteroever 11 april tot 16 augustus 2015, uur en tot uur, Stadsmuseum, Langestraat 69. Davidsfonds Vuurtoren selecteerde een 90-tal foto s uit de beeldbank die de vereniging de voorbije jaren uitbouwde. Die belichten uiteenlopende aspecten van het leven in oorlogstijd: de bouw van de bunkers op Oosteroever, het dagelijkse leven van de Duitse soldaten, de verwoestingen van de wijk door Geallieerde bombardementen en vliegtuigaanvallen, de oorlogsslacht- het verhaal van de Vindictive, Veel van het tentoongestelde beeldmateriaal komt uit Duitse militaire archieven en werd niet eerder aan het brede publiek getoond. Tentoonstelling Vier jaar marinezone in Oostende 13 juni tot 13 september 2015, uur en tot uur, door WEFIS, Stadsmuseum, Langestraat 69. De tentoonstelling belicht de invloed van de Eerste Wereldoorlog op maritiem vlak en op de bevolking. Vier riode tot half oktober 1914, de bezettingsperiode vanaf half oktober 1914 tot oktober 1918, de bevrijding in oktober 1918 en Oostende in den vreemde tijdens de oorlog. Museumnocturne Atlantikwall 22 augustus 2015, tot uur, Nieuwpoortsesteenweg 636, gratis toegang. Breng een exclusief avondbezoek aan de Atlantikwall. Onderweg word je verrast door muzikanten, kunstenaars, dansers en dichters en gidsen geven je meer historische informatie. Dit jaar wordt er samengewerkt met o.a. het dichterscollectief De Wolven van La Mancha en de muziekorganisatie Silken Tofu. Tijdens de museumnocturne kun je een beeldje maken in het kader van het project CWXRM. Natuurpunt Mid- ders en vleermuizen die er te zien zijn. Vraag aan de balie naar de gratis zoektochtbrochure voor kinderen en/of volwassenen en maak kans om een mooie prijs te winnen. Tentoonstelling W.O. I in Oostende Tot eind november 2018, op weekdagen van uur, Woon- en Zorgcen- animatielokaal, gratis toegang. De expo is samengesteld met materiaal uit de rijke W.O. I-collecties van de vrijwilligers (en familieleden) van de bewoners van De Boarebreker, i.s.m. met de laatstejaarsstudenten van het Sint-Andreasinstituut. Wie over foto s of ander W.O. I-materiaal beschikt en dit graag wil tentoonstellen, kan mailen naar willylefevere@ hotmail.com. Digitale belevingswandeling W.O. I in Oostende Te verkrijgen aan de balie van Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2. Prijs: 5,00 euro (volwassenen)/3,00 (kinderen). Duur van de wandeling: 1.30 à 2.00 uur. De wandeling leidt je langs het oorlogserfgoed van de Groote Oorlog van de Stad. De initiatiefnemers zijn Toerisme Oostende vzw en de dienst Cultuur van de Stad. De route belicht de historische achtergrond van Oostende tijdens de de Duitse kustverdediging, de rol van de haven, de vernieling en wederopbouw. Belevingsroute Oostende lie van Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2. Gratis smartphone-applicatie beschikbaar op km. brengt je langs markante historische plaatsen in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Onderweg laten infoborden je kennismaken met de historische achtergrond van Oostende tijdens de Groote Oorlog: het belang van de haven van Oostende en van de kustverdediging, de vluchtelingenstroom, enz. Oproep Belgian Refugees Ze waren met velen, de Belgen die vluchtten bij het uitbreken van W.O. I. Jong en oud, man en vrouw, arm en rijk, burger en arbeider, stedeling en buitenmens, dromden samen op de wegen, in de stations en in de havens met één doel: ontsnappen aan de vlug optrekkende Duitse troepen. In 1915 waren er in Engeland al een kwart miljoen vluchtelingen, 95 % - zijn op Belgische vluchtelingen die in Torquay verbleven, het kustdorpje waar Agatha Christie woonde. Wees zelf een Poirot en help ons in onze speurtocht naar de verhalen van die mannen, vrouwen en kinderen die tijdens W.O. I in Engeland leefden en werkten. Help ons de uitdaging aan te gaan met de Engelse nieuwszender BBC die beweert dat de Belgische vluchtelingen geen enkel spoor hebben achtergelaten en zo de geschiedenis van die vluchtelingen naar het Engelse en Belgische publiek te brengen in een virtuele tentoonstelling. Mail naar martine. vermandere@amsab.be - Het project Aan de slag over het kanaal is een internationaal cultureel-erfgoedproject van Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Het wordt ondersteund door de Vlaamse overheid. Partners in Vlaanderen: In Flanders Fields Museum, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen. Partners in Engeland: Imperial War Museum, University College London, Women s Library (London School of Economics) en People s History Museum (Manchester). Wie graag activiteiten i.v.m. W.O. I wil aankondigen via de Wekelijkse Oorlogskrant kan een mail sturen naar: cultuur@oostende.be Initiële research en concept: Virginie Michils, dienst Cultuur Oostende Samenstelling: Annelies Dierickx-Visschers, Virginie Michils en Erwin Mahieu Extern adviseur: Erwin Mahieu Coördinatie: Amelie Ingelbrecht, dienst Cultuur Oostende Eindredactie: Virginie Michils, dienst Cultuur Oostende en Martine Meire, directeur Druk en lay-out: drukkerij Lowyck Dank aan: Martine Vandermaes & Nadia Stubbe, Bibliotheek Kris Lambert; Claudia Vermaut, archivaris stad Oostende

www.facebook.com/gazetvanoostende 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

www.facebook.com/gazetvanoostende 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 1 (3 TOT 9 JANUARI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Nieuws van het front. (vrije vertaling) Collectie: Erwin Mahieu. Entre Nieuport et Dixmude, les alliés ont ou- Beaucoup d etre eux sont noyés.

Nieuws van het front. (vrije vertaling) Collectie: Erwin Mahieu. Entre Nieuport et Dixmude, les alliés ont ou- Beaucoup d etre eux sont noyés. WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 45 (1 TOT 7 NOVEMBER 1914) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Oostende Nieuws van het front De vierde bom (van elf bommen) afgeworpen op

Oostende Nieuws van het front De vierde bom (van elf bommen) afgeworpen op WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 3 (17 TOT 23 JANUARI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Thuisloket,

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront. Dagboekfragment van Margriet-Marie, Iepers kloosterzuster. Het westfront

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront. Dagboekfragment van Margriet-Marie, Iepers kloosterzuster. Het westfront WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 48 (22 TOT 28 NOVEMBER 1914) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Het westfront Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Thuisloket,

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Gazet van Oostende WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 30 (25 TOT 31 JULI 1915)

Gazet van Oostende WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 30 (25 TOT 31 JULI 1915) WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 30 (25 TOT 31 JULI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 20 (16 tot 22 mei 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Nieuws van het front. landing op 3 juni wordt Amara veroverd, een belangrijk commercieel centrum op de

Nieuws van het front. landing op 3 juni wordt Amara veroverd, een belangrijk commercieel centrum op de WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 22 (30 mei tot 5 juni 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1764 woorden 15 november 2002 6,2 311 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O. Het gekke is dat

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 46 (8 TOT 14 NOVEMBER 1914)

Gazet van Oostende. Nieuws van het westfront DUIDING WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 46 (8 TOT 14 NOVEMBER 1914) WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 46 (8 TOT 14 NOVEMBER 1914) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

De tijd van: Wereldoorlogen

De tijd van: Wereldoorlogen De tijd van: Wereldoorlogen WoI Interbellum WoII Wereldoorlog I Casus Belli (Latijn, de oorzaak van de oorlog) Wereldoorlog I Tweefronten oorlog: Oostfront/Westfront Tannenberg 1914: Bewegingsoorlog: Verdun

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 37 (12 TOT 18 SEPTEMBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Geschiedkundige gebeurtenis

Geschiedkundige gebeurtenis Operatie Lüttich WO2 STREEK MORTAIN Geschiedkundige gebeurtenis Voor de geïnteresseerden geven we graag wat geschiedkundige informatie over de operatie Luttich in de streek van Mortain. Hilde : +32 (0)497

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

www.oostendecultuurstad.be 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 8400 Oostende

www.oostendecultuurstad.be 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 8400 Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende - UiT-loket, CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A - Aankondigingen worden

Nadere informatie

De Tweede Wereldoorlog: aanloop en verloop

De Tweede Wereldoorlog: aanloop en verloop De Tweede Wereldoorlog: aanloop en verloop Instap/actualiteit: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.38887?video=1.2338096 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/2.38741?eid=1.2414225

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG ZUID Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

IEPERBOOG BELEGERDE STAD

IEPERBOOG BELEGERDE STAD IEPERBOOG BELEGERDE STAD Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 HONDERD JAAR GELEDEN aflevering 12 Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 Een vast onderwerp waaraan in de kranten aandacht werd besteed, was de oorlog op de Balkan. Turkije was er bij betrokken

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding Wereldoorlog 2 => Ongeveer 20 jaar na de Grote Oorlog (WO

Nadere informatie

Werkblad van RJ Tarr www.activehistory.co.uk / 1

Werkblad van RJ Tarr www.activehistory.co.uk / 1 Werkblad van RJ Tarr www.activehistory.co.uk / 1 Oorzaken van de Eerste Wereldoorlog: invuloefening Werkblad bij het simulatiespel www.activehistory.co.uk Instructie: Vul het witte veld in terwijl je het

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Nieuws van het front. Collectie: Erwin Mahieu DUIDING. aangezien de SMS Undine sinds het begin. Zichtkaart van de SMS Undine die op 7 no-

Nieuws van het front. Collectie: Erwin Mahieu DUIDING. aangezien de SMS Undine sinds het begin. Zichtkaart van de SMS Undine die op 7 no- WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 45 (7 TOT 13 NOVEMBER 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment:

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 2 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje 800045-2-736b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Reclame voor fietsrijlessen voor vrouwen (1896). bron 2 Op de

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding => WO 1 = totale oorlog => Nooit eerder geziene vernietiging =>

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Geschiedenis INHOUDSOPGAVE: Aantekeningen Pagina 2/3 Wat moet je leren Pagina 3 Wat moet je kennen en kunnen? Pagina 4/6 Tekst Samenvatting Pagina 6/8 Begrippen Pagina 8 1 Aantekeningen H1.1

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje 800045-2-612b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Kiesgerechtigden (als percentage van de bevolking van

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Vroeger voerden Europese landen vaak oorlog met elkaar. De laatste keer was dat met de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Er zijn in die oorlog veel mensen gedood en er

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden Druk op Ctrl-L, doorbladeren met pijltjestoets en eruit met Esc Vijf stuks Vijf stuks Erik Fraikin & Rian van der

Nadere informatie

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Luchtoorlog. Het relaas van onderluitenant Raoul Snoeck. Duitse zeppelins vallen Groot-Brittannië aan

Gazet van Oostende. Nieuws van het front. Luchtoorlog. Het relaas van onderluitenant Raoul Snoeck. Duitse zeppelins vallen Groot-Brittannië aan WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 23 (6 tot 12 juni 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: V.U. Kristof Beuren, Stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende Verschijningsmoment: elke

Nadere informatie

Eerste Wereldoorlog vmbo12

Eerste Wereldoorlog vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62174 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een Nederlandse munt (voor- en achterzijde): Op de munt links staat: Willem

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 - Eerste Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 - Eerste Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 - Eerste Wereldoorlog 1914-1918 Samenvatting door een scholier 1878 woorden 31 maart 2012 7,7 41 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 2 Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1 Butte de Vauquois 5-6-2014 De slag bij Verdun 1 Verdun moeder van alle veldslagen 21-02 tot 19-12 1916 Rian van Meeteren 1916: Strategie Centralen Duitsland gaat in het westen in de aanval Geen coordinatie

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 2713 woorden 13 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud

5,4. Werkstuk door een scholier 2713 woorden 13 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud Werkstuk door een scholier 2713 woorden 13 juni 2007 5,4 34 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1 De oorzaken van de Eerste Wereldoorlog voor Oostenrijk-Hongarije Hoofdstuk 2 De

Nadere informatie

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación)

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) Brussel, donderdag 13 augustus (1914) De colonne die gisteren nabij Diest verslagen werd heeft zich gereorganiseerd

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

www.facebook.com/gazetvanoostende 8400 Oostende Nieuws van het front Leipzig, Wien. - Collectie: Erwin Mahieu

www.facebook.com/gazetvanoostende 8400 Oostende Nieuws van het front Leipzig, Wien. - Collectie: Erwin Mahieu WEKELIJKSE OORLOGSKRANT week 14 (4 tot 10 april 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 10-14 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 De bron maakt duidelijk dat de

Nadere informatie

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING 2016 2017 2018 BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING TENTOONSTELLING FRONT 14/18 - DE EERSTE WERELDOORLOG IN 3D 10.04 7.08 / Gratis

Nadere informatie