groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten"

Transcriptie

1 groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten

2 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek Bezoek nu: En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 3-4 en de groepen 7-8. Dit e-boek mag gekopieerd en verspreid worden.

3 inhoud. 1. Inleiding 4 2. Kaviaar, het zwarte goud 5 3. De truffel, de diamant van de keuken 6 4. Gemasseerd rundvlees 7 5. Vogelnestsoep 8 6. Kogelvis! Durf jij? 9 7. Kreeft Oesters Saffraan, het rode goud 12 Colofon 14 Bronnen en foto s 15

4 1.Inleiding Kinderboekenweek 2009 Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. Ben je dol op pannenkoeken? Friet met een kroket? Spaghetti? Lekker hoor, maar natuurlijk wel een beetje een gewone hap. Dit e-boek gaat niet over een dagelijkse prak eten. De gerechten in dit e-boek zijn bijzonder. Ze hebben allemaal één overeenkomst: ze zijn duur. Je leest onder andere over onbetaalbare visseneitjes, rundvlees na een massage, vogelslijm in je soep, een gevaarlijke vis en over het rode goud. Lees smakelijk!

5 2.Kaviaar, het zwarte goud Als je kaviaar eet, eet je de piepkleine eitjes van een steur. De steur is een grote vis die vooral in kustwater leeft. De vis zwemt naar rivieren en meren om zich voort te planten en eitjes te leggen. De duurste kaviaar heeft een zwarte kleur en komt uit Rusland uit de Kaspische Zee. Andere soorten kunnen groenachtig of grijs zijn. Als je een hap van de eitjes neemt en ze kapot bijt, krijg je een beetje een zoutige en visachtige smaak in je mond. In een restaurant eet je er maar weinig van op een klein toastje. Ook wordt het wel geserveerd op een schelp, die je in één keer leeg hapt. Kaviaar wordt niet met een metalen lepel gegeten. Metaal verandert de smaak van de kaviaar. Voor de beste kaviaar wordt veel geld betaald. Voor één kilo goede kaviaar betaalt een restauranthouder wel 2000 euro.

6 3.De truffel, de diamant van de keuken De truffel is een zwam of schimmel. Eigenlijk is het een paddenstoel die onder de grond tussen de wortels van bomen groeit. Je hebt verschillende soorten truffels: zwarte truffels, witte truffels, zomer en wintertruffels. Truffels hebben een scherpe geur als ze gesneden worden. Die geur lijkt op de geur van walnoten. De kok snijdt ze in flinterdunne reepjes. Hij gebruikt maar kleine beetjes op andere gerechten. Truffels zijn duur, omdat ze schaars zijn. De weinige truffels die er zijn, zijn ook nog eens moeilijk te vinden. Honden en varkensneuzen helpen bij het opsporen van de truffels onder de grond. Witte truffels zijn het duurst. Er wordt wel 7000 tot 8000 euro voor een kilo betaald. Zwarte truffels zijn goedkoper maar kosten nog altijd 1000 euro per kilo.

7 4.Gemasseerd rundvlees In de omgeving van de Japanse stad Kobe wordt al eeuwen een speciaal soort koe gefokt. Het is de Wagyu. Dit rund werd vroeger in de bergachtige omgeving van Kobe alleen gebruikt als trek en lastdier. De Wagyu was gespierd en sterk en werd niet gauw moe. Vanaf 1950 nemen machines steeds meer het zware werk van de Wagyu over. Het rund wordt vanaf die tijd gefokt om zijn vlees, dat een zeer bijzondere smaak heeft. Het recept van dat malse vlees blijft een beetje een geheim. Men weet wel dat de runderen bier of rijstwijn door hun voer krijgen. Ook wordt er gezegd dat de dieren klassieke muziek te horen krijgen. Om het vlees nog malser te maken, krijgen de Wagyu zelfs een massage. Wat het meest opvalt, zijn de witte lijnen die door het vlees lopen. Dat is het vet, dat het vlees zo mals maakt. De prijs voor een kilo van dit bijzondere rundvlees kan wel oplopen tot 1000 euro per kilo.

8 5.Vogelnestsoep Deze soep staat in Azië op het menu. In de soep gaat het vogelnestje van een zeezwaluw. De zeezwaluwen maken nesten in grotten bij de zee. Die grotten zijn moeilijk te bereiken voor mensen. Het kost dus veel moeite om de nestjes te pakken te krijgen. En dat maakt de nestjes extra duur. De zeezwaluw haalt onder zijn tong spuug vandaan. Daarmee maakt hij een half nestje tegen de wand van de grot. De spuug wordt na een tijdje vanzelf hard. In het restaurant doet de kok de nestjes in warm water. De nestjes lossen op en zo ontstaat een beetje een slijmerige soep. De nestjes worden voor 1300 euro per kilo verkocht. En in een restaurant in Hongkong betaal je voor een kop van deze speciale soep tussen de 20 en 60 euro.

9 6. Kogelvis! Durf jij? Kogelvis of fugu (foekoe) wordt in restaurants in Japan opgediend. De kogelvis kan zich vol laten lopen met water. Hij wordt dan zo rond als een kogel en is moeilijk te pakken voor vijanden. Bovendien is deze vis giftig en geeft voor andere vissen een vervelende smaak. Voor mensen is het gif dodelijk. Een giftige vis in een restaurant? Ja, deze giftige vis staat toch op het menu, maar eerst wordt de vis goed schoongemaakt door een speciaal opgeleide kok. De giftige delen, vooral de huid en de lever, worden er nauwkeurig uitgehaald. Het is de kunst om een heel klein beetje gif te laten zitten. Op die manier krijgt de eter van vis tijdens het eten een speciaal gevoel. De tong en de lippen raken een beetje verdoofd. De vis wordt vaak rauw gegeten en een goedkope schotel kost rond de 15 euro. Een dure schotel kan al gauw zo n 100 euro kosten.

10 7. Kreeft Kreeften zijn schaaldieren en staan ook vaak op het menu in dure restaurants. Kreeften komen overal op de wereld voor, zowel in zoet als in zout water. Om de scharen van de gevangen kreeften gaat een bandje, zodat ze andere kreeften en mensen niet kunnen beschadigen. De kreeften worden in leven gehouden, zodat ze vers blijven. In het restaurant gaan de kreeften meestal levend de pan in. Daar is veel protest tegen, omdat het een wrede manier van doen is. In sommige land is dit daarom verboden. Het meeste vlees zit in twee voorklauwen en in de staart. Je kunt de kreeft na het koken eten, maar er kan ook kreeftensoep van gemaakt worden.

11 8. Oesters Oesters zijn schelpdieren die in rustig, helder, zout water leven. Ze zitten vastgegroeid aan stenen of rotsen. Meestal zitten de oesters aan elkaar vastgegroeid. Oesters voor restaurants worden gekweekt in oesterkwekerijen. Meestal worden oesters rauw gegeten. De schelpen horen helemaal dicht te zijn. Staat een schelp open dan geeft de kok nog een klein tikje op de schelp. Soms sluit de oester na de tik. Blijft de oester open dan is de oester dood en kan hij niet gegeten worden. Met een speciaal mes maakt de kok de oesters open. Oesters kunnen ook gekookt, gerookt, gestoomd, gefrituurd of gebakken worden.

12 9. Saffraan, het rode goud Saffraan is een specerij en wordt gebruikt om de smaak van gerechten te verbeteren. Ook kleurt het gerechten geel. Saffraan heeft de eigenschap om gerechten een gele kleur te geven. Saffraan wordt gewonnen uit de saffraankrokus. Uit de bloem worden met de hand de drie oranje meeldraden geplukt. Dat is veel werk. Voor 1 kilo saffraan heb je ongeveer bloemen nodig. Dat zijn twee voetbalvelden vol met bloemetjes. Je betaalt voor één kilo saffraan ongeveer 1600 euro. Gelukkig heb je maar heel weinig saffraan nodig in de keuken. Als je één draadje in één liter kokend water doet, is het water na een uur diepgeel van kleur geworden Saffraan wordt verkocht als meeldraad, maar ook als poeder. Saffraan geeft een bijzondere geur aan gerechten. De smaak is een beetje zoetig en bitter. Het wordt vooral gebruikt in soepen, sauzen, stoofgerechten en rijst.

13 Andere boeken voor groep 5 en6 bij Eduboek

14 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek Bezoek nu: En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 3-4 en de groepen 7-8. Dit e-boek mag gekopieerd en verspreid worden.

15 Bronnen Foto s Dit e-boek mag gekopieerd en verspreid worden.

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl Een vis met vleugels Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100 www.sealife.nl 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand

Nadere informatie

Winterslaap. groep 5/6

Winterslaap. groep 5/6 Winterslaap groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers 8 Werkblad winterslaap 15 Schrijf je eigen e-boek 16

Nadere informatie

Winkelen, shoppen, kopen, verkopen, het winkeltje, de kiosk, de markt, de galerij: waar hebben we allemaal centen voor nodig? En waar halen we wat?

Winkelen, shoppen, kopen, verkopen, het winkeltje, de kiosk, de markt, de galerij: waar hebben we allemaal centen voor nodig? En waar halen we wat? TINGELINGELING! Winkelen, shoppen, kopen, verkopen, het winkeltje, de kiosk, de markt, de galerij: waar hebben we allemaal centen voor nodig? En waar halen we wat? Tingelingeling! doet de bel van de winkel.

Nadere informatie

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ...

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ... Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN... HET JAARTHEMA VOOR 2010. Elk jaar geeft de VN (=Verenigde Naties) een thema aan een jaar. De Verenigde Naties zijn op 24 oktober 1945 opgericht. Ze willen

Nadere informatie

Inhoud. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

Inhoud. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden. Geld Inhoud 1. Voedsel en veiligheid 3 2. Samenwerken 3 3. Specialiteit 4 4. Delen 4 5. Ruilen 5 6. Diensten 5 7. Nadelen 6 8. Schelpen 6 9. China 7 10. Munten 7 11. Wegen 8 12. Munten slaan 8 13. Reclame

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Winterboek. Groep 3/4

Winterboek. Groep 3/4 Winterboek Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden in de winter 10 8. Het land van de Eskimo 11 Werkblad winter

Nadere informatie

Dieren kan je indelen in groepen. Een papegaai is geen vis, geen reptiel, geen insect, geen zoogdier maar een vogel.

Dieren kan je indelen in groepen. Een papegaai is geen vis, geen reptiel, geen insect, geen zoogdier maar een vogel. Spreekbeurt van mij Mijn spreekbeurt gaat over papegaaien, in het kort : 1. WAT IS EEN PAPEGAAI?---VEREN & EIEREN--- 2. SOORTEN 3. WAAR LEVEN ZE OP DE WERELD? 4. PAPEGAAIEN IN HET WILD 5. DE GEBOORTE----WAT

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Spreekbeurt of Werkstuk over dolfijnen

Spreekbeurt of Werkstuk over dolfijnen Spreekbeurt of Werkstuk over dolfijnen Als mensen het woord dolfijn horen, denken de meeste mensen meteen aan een tuimelaardolfijn (Tursiops truncatus). Deze dolfijnen zijn bekend van dolfinaria, boeken,

Nadere informatie

verschillen: die & deze // dit & dat...

verschillen: die & deze // dit & dat... verschillen: die & deze // dit & dat... ROC van Amsterdam educatie ROC van Amsterdam verschillen: die & deze // dit & dat... mooi lelijk snel langzaam groot klein winter zomer aan uit kort lang zoet zuur

Nadere informatie

OVER CHIMPANSEES LENGTE

OVER CHIMPANSEES LENGTE OVER CHIMPANSEES Wil je graag iets weten over chimpansees? Hier vind je van alles over hun! Handig voor als je bijvoorbeeld iets over ze wilt vertellen op school, een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

basisschool WWW.VOORKOM.NL

basisschool WWW.VOORKOM.NL UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud Inleiding 3 Les 1: Roken en Blowen 4 Roken: de werking 4 Lichamelijke en geestelijke verslaving 5 Blowen

Nadere informatie

Spreekbeurt over Burgers Zoo

Spreekbeurt over Burgers Zoo Spreekbeurt over Burgers Zoo 9-12 jaar Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over Burgers Zoo? Hartstikke leuk! Met deze tekst kom je meer te weten over Burgers Zoo. Hopelijk helpt het je

Nadere informatie

leerwerkboek leerwerkboek Naam ISBN 978-90-01-84103-4

leerwerkboek leerwerkboek Naam ISBN 978-90-01-84103-4 leerwerkboek 6 leerwerkboek 6 ISBN 978-90-01-84103-4 Naam 9 789001 841034 255545 Wijzer Natuur & Techniek 6 LWB.indd 1 25-09-14 22:17 Inhoud 1 Zo werkt je lichaam 4 4 Nieuw leven 68 Les 1 Lekker bewegen

Nadere informatie

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Inhoudsopgave Les 1: Speurneuzen 6 Les 2: Waar komt ons eten vandaan? 9 Kopieerblad 1 20 Les 3: Lekker uit de Schijf van

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Inleiding Elephants World Op Elephants World werken de olifanten NOOIT voor de mensen! De mensen werken voor de olifanten. Geschiedenis Werken

Inleiding Elephants World Op Elephants World werken de olifanten NOOIT voor de mensen! De mensen werken voor de olifanten. Geschiedenis Werken Spreekbeurt Inleiding Welkom allemaal bij mijn spreekbeurt over Elephants World, in het Nederlands olifanten wereld. Ik ga jullie wat vertellen over het leven van olifanten in Thailand, de problemen rondom

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

30 dagen PALEO. challenge. CrossFit 075 Paleo Challenge werkboek

30 dagen PALEO. challenge. CrossFit 075 Paleo Challenge werkboek 30 dagen PALEO challenge Wat is Paleo voeding?! 3 Samenvatting! 4 Proteïne! 4 Koolhydraten: Groenten! 4 Koolhydraten: Fruit! 4 Vetten! 4 Resultaten Paleo voeding! 5 Paleo voor top prestaties! 5 Maar..!

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Door: Fleur Venmans Groep 6 a

Door: Fleur Venmans Groep 6 a Door: Fleur Venmans Groep 6 a 1 Inhoudsopgave: Voorwoord Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Hoofdstuk 1: Wat is een orthodontist en wie werken er allemaal? Blz. 5 Hoofdstuk 2: Geschiedenis van de beugel en uitvinders.

Nadere informatie

Wat weet je van water?

Wat weet je van water? Vragenset Wat weet je van water? Genoeg schoon water voor iedereen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Wat weet jij van (schoon) water? Het waterschap zorgt voor

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas Vlinderlessen in de klas is een verzameling lessuggesties ter introductie van het onderwerp vlinders. Als vervolg op deze lessen kun je de

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Kwaaltjes

hoofdstuk 1 Kwaaltjes hoofdstuk 1 Kwaaltjes Ken je dat? Je bent niet echt ziek, maar je bent ook niet helemaal in orde. Als je last hebt van je lijf noem je dat een kwaaltje. Je hebt bijvoorbeeld brandend maagzuur. Of een slechte

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie