Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen (projectnummer 162 / RMpw28510)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen (projectnummer 162 / RMpw28510)"

Transcriptie

1 Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 'De weg waarlangs' Mei 2011

2 Inhoudsopgave 1 Inleiding Aanleiding Noordrand Zevenbergen N285 Noordelijke randweg Zevenbergen Projectdefinitie Doelstelling Randvoorwaarden en kaders Uitvoering Relaties met andere projecten / werken Projectafbakening Organisatie Partijen Projectorganisatie Voortgangsrapportage Producten Ontwerpfase Uitvoeringsfase Nazorg en evaluatie Communicatie Planning Financiën en risico s Financiën Risicoparagraaf Projectcontrol Bijlagen...13 Bijlage 1 Intentieverklaring totstandkoming noordelijke randweg Zevenbergen Bijlage 2 Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk Bijlage 3 Plan van aanpak Moerdijk MeerMogelijk Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 1 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

3 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Op 3 juli 2009 is de Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk (hierna: Bestuursovereenkomst) ondertekend door Rijk, provincie en gemeente. In juli 2009 hebben Provinciale Staten en de gemeenteraad ingestemd met deze overeenkomst en daarmee is een historisch besluit een feit. Na jaren van onderlinge strijd is in goede harmonie een oplossing gevonden voor enerzijds de benodigde opvang van bovenregionale bedrijvigheid en anderzijds wordt een forse impuls gegeven aan de leefbaarheid in de omgeving. Precies in lijn met de onderstaande dubbelstelling. 1. Het creëren van ruimte voor economie (regionaal en bovenregionaal) door optimaal gebruik te maken van het bestaande Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk (intensivering en herstructurering) en door het realiseren van het Logistiek Park Moerdijk. 2. Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving op andere locaties binnen de gemeente Moerdijk, door daar vooral in te zetten op versterking van de leefbaarheid, het milieu en de ruimtelijke kwaliteit. De gebiedsontwikkeling Moerdijk-Oost biedt een pakket aan ruimtelijke ontwikkelingen om de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit op een hoger niveau te krijgen. Deze plannen zijn samengevoegd onder de noemer Moerdijk MeerMogelijk. Met de Bestuursovereenkomst is het sein op groen gegaan voor de planvoorbereiding van diverse plannen en daarmee voor de uitvoering van Moerdijk MeerMogelijk! 1.2 Noordrand Zevenbergen Eén van de plannen, die onderdeel uitmaakt van het project 120 Moerdijk MeerMogelijk (een totaalpakket bestaande uit negen plannen) is het project 029 Herontwikkeling Noordrand Zevenbergen (hierna te noemen: project Noordrand). Het project Noordrand heeft betrekking op het gebied gelegen ten noorden en noordoosten van de kern Zevenbergen, globaal begrensd zoals aangegeven op onderstaand kaartje. Figuur 1: globale ligging onderzoeksgebied Noordrand Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 2 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

4 Voor de toekomstige ontwikkeling van dit gebied heeft de gemeenteraad op 3 juli 2008 ingestemd met het Visiedocument Noordkant Zevenbergen. In dit visiedocument zijn vier ontwikkelingsvarianten beschreven voor de mogelijke herontwikkeling van het gebied. Vanuit de beschreven varianten is door de gemeenteraad een voorkeursmodel vastgesteld: de variant Model A Compact. Figuur 2: voorkeursmodel A Compact (bron: visiedocument Noordkant Zevenbergen) 1.3 N285 Noordelijke randweg Zevenbergen Volgens het voorkeursmodel A Compact wordt ter ontlasting van de bestaande route een gedeelte van de provinciale weg N285 omgelegd en ontstaat er een nieuwe noordelijke verkeersrandweg. Deze sluit aan op de Oostrand en zal via een nog nader te bepalen tracé weer aantakken op provinciale weg N285 ter hoogte van sportpark De Knip. Hierbij worden de Achterdijk, de spoorlijn en de Roode Vaart gekruist. Binnen het project Noordrand vergt deze nieuwe randweg als eerste de aandacht. Zij wordt bepalend voor verdere ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden aan de noordoostzijde van Zevenbergen. Daarom wordt hiermee als eerste fase gestart en is hiervoor een apart project aangemaakt (162 N285 Noordelijke randweg Zevenbergen / RMpw285.10). De producten die dit deelproject oplevert zijn mede randvoorwaarden voor de verdere uitwerking van het project Noordrand. De tweede fase en volgende fasen van het project Noordrand richten zich op de ontwikkelingsmogelijkheden rond de nieuwe randweg. De tweede fase zal niet eerder starten dan na vaststelling van het voorkeurstracé voor de nieuwe randweg door gemeente en provincie na afronding van de m.e.r.-procedure (m.e.r.). Planstudie randweg Conform de intentieverklaring van 24 november 2008 tussen provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk, zal een gezamenlijke planstudie worden uitgevoerd naar de realisatie van de noordelijke randweg Zevenbergen. De gemeente neemt de regiorol op zich in de planstudiefase 1. Als eerste zal gestart worden met het uitvoeren van de m.e.r. en richt zich op de randweg en niet op de toekomstige ontwikkelingen rond de nieuwe randweg. Wel vormen vastgestelde (ruimtelijke) ontwikkelingen input voor de milieueffectrapportage (MER). 1 De gemeente Moerdijk hanteert voor deze fase de term ontwerpfase. Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 3 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

5 Het thans voorliggende plan van aanpak beschrijft het proces, de organisatie en de producten van het deelproject N285 Noordelijke randweg Zevenbergen. Figuur 3: studiegebied N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 2 Projectdefinitie 2.1 Doelstelling De realisatie van een nieuwe noordelijke randweg. Hiermee wordt beoogd: het verbeteren van de leefbaarheid in Zevenbergen; het verbeteren van het milieu en de ruimtelijke kwaliteit; het verbeteren van de verkeersafwikkeling op de N285; het creëren van een 'ruggengraat' voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in Zevenbergen. 2.2 Randvoorwaarden en kaders De volgende bestuursbesluiten, overeenkomsten en uitgangsdocumenten vormen randvoorwaarden en kaders bij de verdere uitwerking van het noordelijke randweg Zevenbergen: a. Visiedocument Noordkant Zevenbergen Op 3 juli 2008 heeft de gemeenteraad met het Visiedocument Noordkant Zevenbergen ingestemd. In het visiedocument zijn vier ontwikkelingsvarianten beschreven voor de mogelijke herontwikkeling van het gebied. Vanuit de beschreven varianten is door de gemeenteraad Model A Compact als voorkeursmodel vastgesteld. Bij de behandeling in de gemeenteraad is afgesproken dat alle vier de ontwikkelingsvarianten die worden beschreven in dit Visiedocument, worden onderzocht in een nog op te stellen MER. b. Intentieverklaring totstandkoming noordelijke randweg Zevenbergen Op 24 november 2008 is een intentieverklaring (zie bijlage 1) getekend tussen de provincie en de gemeente, waarin zij hebben verklaard gezamenlijk te werken aan de totstandkoming van de noordelijke randweg. In deze verklaring zijn principeafspraken vastgelegd over de aanpak en financiering, de taak- en kostenverdeling en de overdracht van het af te snijden gedeelte van het huidige tracé aan de gemeente. Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 4 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

6 Na afronding van de planstudie leggen partijen definitieve afspraken vast in een uitvoeringsen financieringsovereenkomst. c. Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk In de tussen Rijk, provincie en gemeente op 3 juli 2009 gesloten Bestuursovereenkomst (zie bijlage 2) is o.a. afgesproken dat de noordelijke omlegging van de N285 plaats vindt onder verantwoordelijkheid en voor rekening van de provincie, onder verwijzing naar de intentieverklaring van 24 november d. Plan van aanpak Moerdijk MeerMogelijk Op 2 maart 2010 heeft het college het Plan van Aanpak Moerdijk MeerMogelijk (zie bijlage 3) vastgesteld. Dit Plan van Aanpak vormt de basis voor de aanpak en communicatie van Moerdijk MeerMogelijk. Gemeentelijke Structuurvisie Moerdijk 2030 De nieuwe gemeentelijke Structuurvisie Moerdijk 2030 wordt naar verwachting medio 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. De Structuurvisie vormt de ruimtelijke uitwerking van de door de gemeenteraad vastgestelde Strategische Visie en bevat de ruimtelijke kaders voor de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente Moerdijk. Als zodanig vormt de Structuurvisie ook het ruimtelijke referentiekader voor toekomstige bestemmingsplannen. Noordelijke randweg Zevenbergen in Structuurvisie De noordelijke randweg Zevenbergen is specifiek benoemd in de Structuurvisie waarbij op kaart een zoektracé is aangegeven. Door de aanleg van een nieuwe randweg om de kern van Zevenbergen en het bedrijventerrein de Koekoek, nemen de verkeersveiligheid en de doorstroming toe. Het doorgaande verkeer hoeft namelijk niet meer door de kern van Zevenbergen (huidige N285/De Langeweg). Dit zorgt ook voor een verbetering van de leefbaarheid in de kern Zevenbergen (vermindering geur-/geluidsoverlast). De binnen de randweg vrijkomende gronden bieden ruimte voor woningbouw, bedrijvigheid, recreatie en groen en water. Bron: Ontwerp-Structuurvisie Moerdijk 2030 d.d. 8 maart 2011 Met de aanleg van de noordelijke randweg wordt aangesloten op de Oostrand (oostelijke randweg). In de Structuurvisie is tevens een zoektracé voor de Zuidrand (zuidelijke randweg) opgenomen, waarmee de randwegstructuur om Zevenbergen wordt voltooid en de kern van Zevenbergen optimaal wordt ontlast. 2.3 Uitvoering De gemeente is gedelegeerd opdrachtgever in de ontwerpfase 2 en vervult hierbij de rol van initiatiefnemer, regisseur en bevoegd gezag. Zodra de uitvoeringsfase 3 begint, neemt de provincie die rol van de gemeente over en treedt zij op als opdrachtgever. Na realisatie van de nieuwe randweg komen het beheer en onderhoud van de nieuwe randweg bij de provincie te liggen. Het afgesneden gedeelte van het huidige tracé komt op dat moment in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente. De gemeente en de provincie werken in dit project nauw samen. 2 Provincie hanteert hiervoor de term planstudiefase 3 Provincie hanteert hiervoor de term realisatiefase Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 5 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

7 2.4 Relaties met andere projecten / werken 029 Noordrand Zevenbergen (deelplan van het project 120 Moerdijk MeerMogelijk) 046 Oostrand Zevenbergen 113 Koekoek II 120 Moerdijk MeerMogelijk (bestaande uit negen deelplannen) 147 Nieuwe bestemming terrein Huizersdijk-Zuid Zevenbergen 153 Revitalisering Centrum Zevenbergen; 158 Opstellen nieuwe Structuurvisie Moerdijk Planstudie Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer 2.5 Projectafbakening Het project N285 Noordelijke randweg Zevenbergen (projectnummer 162/RMpw285.10) wordt in nauwe samenwerking met de provincie uitgevoerd onder de vlag van Moerdijk MeerMogelijk. Tot de realisatiefase heeft de gemeente de regie, daarna neemt de provincie de regie over. Het project omvat: uitsluitend de noordelijke randweg van de N285; de initiatieffase tot en met de afrondingsfase. Het project omvat dus niet: een onderzoek naar de haalbaarheid van een noordelijke randweg van de N285 (deze is reeds vastgelegd in de Bestuursovereenkomst); de ontwikkelingsmogelijkheden rond de nieuwe randweg (het zogenaamde 'binnen'- en 'buitengebied' zijn een 2 e fase en worden opgepakt binnen het project 029 Noordrand Zevenbergen). 3 Organisatie 3.1 Partijen Gemeente Moerdijk; Provincie Noord-Brabant. 3.2 Projectorganisatie Om het gehele proces in goede banen te leiden is een projectorganisatie vereist. Het initiatief wordt binnen de gemeente Moerdijk als een project opgepakt binnen de afdeling Ruimtelijke en Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), met een projectleider van de gemeente. Binnen de gemeentelijke organisatie fungeert het college als opdrachtgever en wethouder Koevoets als bestuurlijk primaathouder. Het gemeentelijke project 029 Noordrand Zevenbergen maakt reeds deel uit van het gemeentelijke project 120 Moerdijk MeerMogelijk. Als deelproject van project 029 Noordrand Zevenbergen wordt de projectorganisatie voor project 162 N285 Noordelijke randweg Zevenbergen ingebed. Dit is noodzakelijk in verband met de integrale afstemming tussen de verschillende plannen. Bovendien is deze integrale afstemming gewenst vanwege de bestuurlijke, functionele en financiële relaties tussen de plannen die onderdeel uitmaken van Moerdijk MeerMogelijk. De samenstelling, bevoegdheden en werkwijze van de gemeentelijke projectorganisatie Moerdijk MeerMogelijk ligt reeds vast (zie volgende organisatieschema). De projectgroep voor het onderhavige project 162 N285 Noordelijke randweg Zevenbergen is hieraan toegevoegd en in groen gearceerd. In de toelichting na het organisatieschema zal ook de rol van de provincie worden toegelicht. Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 6 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

8 Gemeentelijke projectorganisatie Moerdijk MeerMogelijk Bestuurlijk overleg Moerdijk MeerMogelijk (gemeente en provincie) Stuurgroep Moerdijk MeerMogelijk (120) Werkgroep Moerdijk MeerMogelijk (120) Projectgroep Logistiek Park Moerdijk (120) Werkgroep Communicatie Projectgroep Waterfront Moerdijk (080) Projectcontrol Projectgroep Noordrand Zevenbergen (029) N285 Noordelijke randweg Zevenbergen (162) Projectgroep Gemeentelijk Programma (147) Projectgroep Stationsgebied Lage Zwaluwe (164) Moerdijk MeerMogelijk Bestuurlijk overleg In het kader van de realisatie van het Logistiek Park Moerdijk vindt periodiek bestuurlijk overleg plaats tussen provincie en gemeente. Alle andere deelprojecten van Moerdijk MeerMogelijk, zoals het project noordelijke randweg Zevenbergen, kunnen agendapunten aanleveren voor dit overleg. Stuurgroep Moerdijk MeerMogelijk In de stuurgroep nemen de portefeuillehouders van de gemeente zitting die betrokken zijn bij Moerdijk MeerMogelijk (portefeuille Economische Zaken en portefeuille Leefbaarheid en Welzijn). De portefeuillehouder Verkeer, Ruimtelijke Ordening en Milieu wordt direct betrokken en geïnformeerd. Vanuit het management neemt het teamhoofd RMO deel aan het overleg. Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 7 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

9 De werkgroep communicatie wordt in de stuurgroep vertegenwoordigd door de communicatie adviseur, daarnaast nemen als agendalid deel de adviseur planeconomie/projectcontrol vanuit zijn functie als projectcontroller zitting in de stuurgroep en de afdelingsmanager RMO. Alle separate projectgroepen hebben een projectleider. Deze projectleiders nemen als agendalid zitting in de stuurgroep en schuiven aan indien de agenda daartoe aanleiding geeft. De stuurgroep fungeert als opdrachtgever en de projectgroepen als opdrachtnemer. De stuurgroep komt om de twee weken bijeen. De stuurgroep stuurt mede de projectgroepen aan (o.a. toetsing van de voortgang en resultaat op basis van de bestuurlijk verstrekte opdracht ). De stuurgroep accordeert de eindproducten die worden voorgelegd aan het bestuur van zowel gemeente als provincie én ook de belangrijkste tussenproducten. Tenslotte neemt de stuurgroep besluiten over zaken die door de projectgroepen worden voorgelegd. Werkgroep Moerdijk MeerMogelijk In de ambtelijke werkgroep nemen de partijen deel die de voorbereiding van documenten en besluiten ter hand nemen. Dit overleg is bedoeld als afstemmingsoverleg tussen de verschillende plannen die onder Moerdijk MeerMogelijk vallen. In de werkgroep nemen de projectleiders deel, de communicatieadviseur, de adviseur planeconomie/projectcontrol. Het teamhoofd RMO ontwikkeling is agendalid. Werkgroep Communicatie Moerdijk MeerMogelijk De werkgroep Communicatie treedt op als adviseur en toezichthouder voor alle communicatie aspecten. De communicatieadviseur is verantwoordelijk voor het pro-actief aansturen van de communicatieprocessen en de afstemming hierover met de projectleider(s). De communicatieadviseur neemt deel aan de projectgroepen en levert daarin een bijdrage. In de werkgroep neemt verder deel de projectmedewerker (RMO, team Ontwikkeling) en als agendalid de projectleider Moerdijk MeerMogelijk. De werkgroep is verantwoordelijk voor de eenduidige en frequente communicatie richting: Inwoners Gemeenteraad College Betrokken partijen (stakeholders) Belangenbehartigers De richtlijn Regie op Communicatie bij projecten en RO-dossiers geldt hier als basis. Gelet op het belang van een eenduidige en heldere communicatie zijn de hoofdlijnen van de communicatiestructuur uitgewerkt in een separate communicatieplan bij project 120 Moerdijk MeerMogelijk. Projectcontrol Moerdijk MeerMogelijk In paragraaf 7.3 staat een toelichting op dit aspect. N285 Noordelijke randweg Zevenbergen Projectgroep N285 Noordelijke randweg Zevenbergen De projectgroep is verantwoordelijk voor de praktische uitwerking van het project binnen de kaders en afspraken, die zijn vastgelegd in dit Plan van Aanpak. De projectgroep is inhoudelijk verantwoordelijk voor de tussen- en eindproducten, die ter goedkeuring worden voorgelegd aan de stuurgroep Moerdijk MeerMogelijk. De projectgroep maakt in opdracht van de stuurgroep de documenten gereed voor besluitvorming. De projectgroep bestaat uit de projectleider van de gemeente en de projectingenieur en de projectmanager van de provincie Noord-Brabant en kan in onderling overleg worden aangevuld met andere gemeentelijke en provinciale ambtenaren (bijv. een verkeerskundige, ro-deskundige, m.e.r.-specialist, communicatieadviseur) en met externe adviseurs. De projectgroep wordt aangestuurd door de projectleider van de gemeente. Afhankelijk van de samenstelling, vergadert de projectgroep in het gemeentehuis in Zevenbergen of in het provinciehuis in s-hertogenbosch. Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 8 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

10 3.3 Voortgangsrapportage Om de voortgang van alle Moerdijk MeerMogelijk plannen duidelijk onder de aandacht te brengen, zowel intern als extern, wordt op halfjaarlijkse basis een voortgangsrapportage opgesteld waarin voor alle plannen de stand van zaken wordt gepresenteerd. Ook het project N285 Noordelijke randweg Zevenbergen maakt hier onderdeel van uit. De voortgangsrapportage wordt via een raadsinformatiebrief aangeboden aan de gemeenteraad en zal ter kennisgeving worden toegezonden aan de projectmanager van de provincie. 4 Producten 4.1 Ontwerpfase Het accent en het initiatief van de werkzaamheden ligt in de ontwerpfase bij de gemeente. Doel Inventariseren van reeds beschikbare en nog benodigde informatie; aanbesteding en opdrachtverlening aan externe adviesbureaus; uitvoeren van diverse onderzoeken; uitvoeren van wettelijk voorgeschreven procedures; kiezen van een definitief tracé (voorkeursalternatief); uitwerken van het ontwerp voor het definitieve tracé; inventariseren van benodigde vergunningen; verwerving van gronden en gebouwen (door de provincie); sluiten van een uitvoeringsovereenkomst tussen provincie en gemeente en het voorbereiden van de realisatiefase. Producten 1 Een programma van eisen en wensen (uitgangspunten); 2 een ruimtelijke vormgeving (schetsplan en Voorlopig Ontwerp); 3 een nadere financiële- en risico-analyse; 4 een communicatieplan; 5 een tijdplanning; 6 aanbestedingsstukken voor uit te voeren onderzoek door externe adviesbureaus inzake: het MER; het ontwerp van de weg (N285); het bestemmingsplan voor de weg; 7 opdrachtverstrekking voor werkzaamheden; 8 notitie reikwijdte en detailniveau (voorheen startnotitie); 9 een MER (N285 Noordelijke randweg Zevenbergen), gebaseerd op de vier ontwikkelingsvarianten beschreven in het Visiedocument Noordkant Zevenbergen); 10 het ontwerp (beeldkwaliteitsplan, inrichtingsplan, Voorlopig Ontwerp+; 11 het bestemmingsplan; 12 een taxatierapport van de te verwerven onroerende zaken; 13 een eventueel onteigeningsplan; 14 de realisatieovereenkomst (incl. overdracht huidig tracé); 15 het bestek c.q. een uitvoeringscontract (Design en Construct-contract); 16 indien noodzakelijk een exploitatieplan. 4.2 Uitvoeringsfase Het accent en het initiatief van de werkzaamheden ligt in de uitvoeringsfase bij de provincie. Doel Werkvoorbereiding; aanvragen van vergunningen; aanbesteding en opdrachtverlening aan de aannemer; realisatie en oplevering van de weg; Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 9 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

11 grondtransacties tussen gemeente en provincie (o.a. overdracht van het huidige tracé aan de gemeente). Producten 1 Opdrachtverstrekking voor werkzaamheden; 2 de kostenbegroting (volgens de SSk-methodiek); 3 aanbestedingsstukken voor de (voorbereiding van de) aanbesteding van de realisatie van de weg; 4 overeenkomsten voor grondtransacties. 4.3 Nazorg en evaluatie Doel Projectevaluatie door gemeente en provincie. 5 Communicatie Inleiding Het project noordelijke randweg Zevenbergen is een onderdeel van Moerdijk MeerMogelijk. Dat heeft ook gevolgen voor de communicatie. In de communicatie is het belangrijk om het individuele proces en project goed neer te zetten, maar daarbij ook altijd de inbedding in het grotere geheel van Moerdijk MeerMogelijk te waarborgen. Communiceren vanuit de paraplu Moerdijk MeerMogelijk betekent 'regie houden op de communicatie'. Communiceer over het hele pakket Moerdijk MeerMogelijk en communiceer per project. Moerdijk MeerMogelijk als samenhangend gebiedsontwikkelingsplan is inmiddels bekend in de regio. Blijf over de voortgang op het totaalniveau informeren en benader de media daarin actief. De meerwaarde van Moerdijk MeerMogelijk als paraplu boven de individuele projecten wordt met name zichtbaar door de communicatiestrategie. De individuele plannen kennen hun eigen voortgang, hun eigen mijlpalen en dus hun eigen communicatiemomenten. Doelgroepen Vereniging Belangen Buurtschap Achterdijk (BBA) Milieu- en andere belangenorganisaties Omwonenden en ondernemers huidige provinciale weg N285 + toekomstige N285 Overige inwoners Zevenbergen Stadsraad Zevenbergen Gemeenteraad Communicatiedoelen De inzet van communicatie vindt plaats om daarbij verschillende communicatiedoelen te halen. De aanleg van de noordelijke randweg zal bij een aantal doelgroepen op weerstand stuiten, dat is onvermijdelijk. Toch is voor een veel grotere groep veel voordeel te halen uit het aanleggen van de nieuwe randweg. Met goede communicatie kunnen we dit grotere collectieve belang benadrukken en inzetten als middel om draagvlak te verkrijgen en te versterken, en weerstand te neutraliseren of zelfs te verminderen. De communicatiedoelen zijn daarom: Het collectieve belang benadrukken van de nieuwe randweg, door te communiceren over milieu-, geluids- en veiligheidsvoordelen die deze oplevert en het draagvlak van omwonenden van de huidige randweg te versterken; randweg als onderdeel van Moerdijk MeerMogelijk neerzetten en wijzen op leefbaarheidsimpuls; weerstand neutraliseren en verminderen bij tegenstanders (BBA en milieuorganisaties). Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 10 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

12 Communicatiestrategie Bij het bereiken van de communicatiedoelstellingen worden de verschillende communicatiefuncties ingezet. Bij de communicatie over de noordelijke randweg moeten we in ieder geval de functies burgerparticipatie, voorlichting, inspraak, en strategisch inzetten van de pers, als intermediair benutten. In het communicatieplan worden strategie en middelen verder uitgewerkt. Fasering, mijlpalen en communicatiemomenten Aan de fases en mijlpalen in het project hangen communicatiekansen. Denk daarbij aan de start van de m.e.r., de keuze van het tracé, en de inspraakmomenten. In het communicatieplan worden deze kansen neergezet in een zogenaamde communicatiekalender. De kalender geeft een overzicht van de mijlpalen en communicatiemomenten, gekoppeld aan de te gebruiken communicatiemiddelen. 6 Planning In de planning is uitgegaan van richtinggevende termijnen. In overleg zal de planning door partijen worden bijgehouden en aangepast. In deze planning is geen rekening gehouden met mogelijke vertraging door bezwaarprocedures in het kader van bijvoorbeeld het bestemmingsplan en verwerving gronden.de indicatieve planning per fase is als volgt: Fase (Hoofd)activiteiten Gereed Te leveren door Ontwerpfase Plan van aanpak 2 e kwartaal 2011 Gemeente Inventarisatie 2 e kwartaal 2011 Gemeente Programma van eisen 2 e kwartaal 2011 Gemeente Planning 2 e kwartaal 2011 Gemeente Communicatieplan 2 e kwartaal 2011 Gemeente Financiën en risicoanalyse 2 e kwartaal 2011 Gemeente Aanbestedingsstukken 3 e kwartaal 2011 Gemeente Notitie reikwijdte en detailniveau MER 1 e kwartaal 2012 Gemeente MER 3 e kwartaal 2012 Gemeente Tracékeuze 1 e kwartaal 2013 Gemeente Bestemmingsplan 3 e kwartaal 2013 Gemeente Ontwerp (Voorlopig Ontwerp+) 4 e kwartaal 2013 Gemeente Verwerving gronden 2 e kwartaal 2014 Gemeente Evaluatie ontwerpfase 2 e kwartaal 2014 Gemeente en provincie Uitvoeringsfase Vergunningen 3 e kwartaal 2014 Provincie Aanleg 2015 Provincie Oplevering 2016 Provincie Afrondingsfase Evaluatie 2016 Gemeente en provincie Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 11 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

13 7 Financiën en risico s 7.1 Financiën In de intentieverklaring noordelijke randweg Zevenbergen (d.d. 24 november 2008) is vastgelegd dat de werkelijk te maken kosten voor de werken van de randweg voor rekening van de provincie komen. Hiervan zijn uitgezonderd de eigen apparaatskosten van de gemeente en de kosten van eventuele aansluitingen van gemeentelijke wegen op de nieuwe randweg. Vooralsnog is in de provinciale begroting voor de aanleg van de noordelijke randweg Zevenbergen een bedrag van 12 miljoen opgenomen. De werkelijke kosten worden echter bepaald bij de aanleg van de weg, met als uitgangspunt hetgeen is afgesproken in de intentieverklaring. De door externe bureaus werkelijk te maken kosten voor studies en onderzoek komen voor rekening van de provincie. Voordat via deelopdrachten tot opdrachtverlening aan de externe bureaus wordt overgegaan, wordt de provincie gevraagd om schriftelijk in te stemmen met de opdrachtverlening van alle bedoelde deelopdrachten. In tegenstelling tot de intentieverklaring van 24 november 2008, waarin is opgenomen dat declaratie zal plaatsvinden exclusief BTW, dient de gemeente Moerdijk conform de nieuwe wetgeving de kosten, vermeerderd met de wettelijke BTW, in te dienen bij de provincie. Specificaties en bewijsstukken hiervan moeten worden bewaard om ze bij de provincie te kunnen declareren. De kosten van externe bureaus die kunnen worden gedeclareerd bij de provincie, worden tijdelijk voorgeschoten door de gemeente. Hiervoor kan worden geput uit het krediet De declaraties worden door de gemeente binnen een maand na ontvangst van de factuur van het externe bureau doorgestuurd aan de provincie. Conform de intentieverklaring van 24 november 2008, zal provincie binnen een maand na ontvangst van de declaratie overgaan tot betaling. De ontvangsten van aan de provincie doorberekende kosten worden weer ten gunste van dit budget geboekt. De kosten van planvoorbereiding over de gehele looptijd van het project (van initiatieffase tot en met afrondingsfase) worden geraamd op circa 1,0 mln Risicoparagraaf Op dit moment worden geen noemenswaardige risico s voorzien ten aanzien van het project. Een nadere risico-analyse wordt opgesteld na ondertekening van het plan van aanpak. 7.3 Projectcontrol De paraplu Moerdijk MeerMogelijk wordt gekenmerkt door een groot aantal financiële verbanden en procesmatige relaties. Om deze relaties op de juiste wijze te verwerken in de individuele plannen speelt de projectcontroller een belangrijke functie. Voor alle Moerdijk MeerMogelijk plannen zorgt de projectcontroller voor de onderlinge afstemming vanuit de financiële relaties. Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 12 Paraaf gemeente: Paraaf provincie:

14 8 Bijlagen 8.1 Bij dit Plan van Aanpak behoren de volgende bijlagen: 1 Intentieverklaring totstandkoming noordelijke randweg Zevenbergen 2 Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk 3 Plan van aanpak Moerdijk MeerMogelijk Overeengekomen te Zevenbergen op 2011 namens de gemeente Moerdijk, te s-hertogenbosch op 2011 namens de provincie Noord-Brabant, L.M. Koevoets wethouder ing. C.A.F.M. van Luxemburg, bureauhoofd Contract- en Projectmanagement Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 13

15 Bijlage 1 Intentieverklaring totstandkoming noordelijke randweg Zevenbergen Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 14

16 15

17 16

18 17

19 18

20 Bijlage 2 Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 19

21 20

22 21

23 22

24 23

25 24

26 25

27 26

28 27

29 28

30 29

31 30

32 31

33 32

34 33

35 34

36 35

37 36

38 Bijlage 3 Plan van aanpak Moerdijk MeerMogelijk Plan van Aanpak N285 Noordelijke randweg Zevenbergen 37

39 38

40 39

41 40

42 41

43 42

44 43

45 44

46 45

47 46

48 47

49 48

50 49

Noordelijke randweg Zevenbergen

Noordelijke randweg Zevenbergen Noordelijke randweg Zevenbergen Informerende raadsvergadering, 22 augustus 2012 Noordelijke randweg Zevenbergen Informerende raadsvergadering Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Marleen Zantingh

Nadere informatie

Voortgang Dossier Verbinding A8-A9. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 4 juni 2014

Voortgang Dossier Verbinding A8-A9. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 4 juni 2014 Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 4 juni 2014 nut en noodzaak Waarom willen we deze verbinding? Robuustheid netwerk Bovenregionale bereikbaarheid Regionale bereikbaarheid Sluipverkeer Leefbaarheid

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 375089 Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Moerdijk MeerMogelijk. Mei 2011

Voortgangsrapportage Moerdijk MeerMogelijk. Mei 2011 Voortgangsrapportage Moerdijk MeerMogelijk Mei 2011 Inhoudsopgave 1 De kracht van Moerdijk MeerMogelijk... 3 2 Het kader... 4 2.1 Plan van Aanpak Moerdijk MeerMogelijk 2010-2012... 4 2.2 De plannen van

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie Startnotitie Nieuw Bedrijventerrein Voorlopige projectnaam: Bestuurlijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtnemer: Nieuw bedrijventerrein H.T.J. van Beers C.L. Jonkers Ambtelijk opdrachtgever: Ambtelijk

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 15 mei 2017 / projectnummer: 2732 1. Toetsingsadvies Inleiding De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Plan van aanpak aanvulling Regionale Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Projectnaam/ onderwerp: Aanvulling Regionale Holland Rijnland met de Rijnstreekgemeenten Status:

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit: Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Alex Jansen Telefoon 5113661 E-mail: a.jansen@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 2007/215162 Bijlage A B & W-vergadering

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG MEMO ADVIESSTUK: Structuurvisie Randweg N266 Nederweert 1. Onderwerp / plan Structuurvisie Randweg N266 Nederweert inclusief onderliggende stukken (Plan-

Nadere informatie

Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt

Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt 2017-2026 Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt a Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt Gedeputeerde Staten van Drenthe Juni 2018 Colofon Dit

Nadere informatie

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland Procesafspraken tussen de gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland over de realisatie van Nieuw Reijerwaard in de gemeente Ridderkerk Ondergetekenden,

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Gemeenteraad 22 maart 2016

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Gemeenteraad 22 maart 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Gemeenteraad 22 maart 2016 Maatregelenpakket PHS Boxtel Agenda even opfrissen.wat hebben we in de bestuursovereenkomst vastgelegd plan van aanpak Maatregelenpakket PHS

Nadere informatie

Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 8.1. Onderwerp: 166. Gebiedsplannen. Plan van aanpak, Intentieverklaring en startkrediet

Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 8.1. Onderwerp: 166. Gebiedsplannen. Plan van aanpak, Intentieverklaring en startkrediet RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 344445 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 8.1 Onderwerp: 166. Gebiedsplannen. Plan van aanpak, Intentieverklaring en startkrediet Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

In de samenwerkingsovereenkomst (SOK) wordt de bestuurlijke voorkeur voor het Heemskerkalternatief uitgesproken.

In de samenwerkingsovereenkomst (SOK) wordt de bestuurlijke voorkeur voor het Heemskerkalternatief uitgesproken. nummer : onderwerp : Indienen zienswijze over de verbinding A8-A9. Aan de raad, Inleiding De provincie Noord-Holland heeft het eindrapport Plan MER Verbinding A8-A9 van 9 juni jongstleden en bijbehorende

Nadere informatie

Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting

Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting Registratienummer: : 2013011476 Opdrachtgever: : Tames Kokke/Ton van der Wees Opdrachtnemer(s) : Wim van der Vliet Budgetnummer : 000210013 Datum : 4 april

Nadere informatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie Voorstel aan de raad Nummer: 131023210 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: I.C. From Afdeling: BLD Ruimtelijk Economisch Beleid Telefoon: 0320-278892 E-mail: ic.from@lelystad.nl Wethouder

Nadere informatie

Bestuursopdracht. Centrumvisie

Bestuursopdracht. Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Ruimte en Groen W. Hilbink/W.Algra Datum: 2 december 2014 Centrumvisie Scherpenzeel -1-

Nadere informatie

Logistiek Park Moerdijk

Logistiek Park Moerdijk Logistiek Park Moerdijk Info - avond milieu-effectrapportage 5 oktober 2009 PROGRAMMA 20.00 opening door dhr. J. Van der Wijst (m.e.r.-coördinator provincie en avondvoorzitter) 20.10 toelichting op m.e.r.-procedure

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning U wilt een locatie ontwikkelen of een bouwproject starten dat niet past in het bestemmingsplan. Daarvoor zijn formele afspraken met de gemeente nodig.

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Startnotitie. Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen

Startnotitie. Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen Startnotitie Voorlopige projectnaam: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Voorgenomen projectleider: Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen

Nadere informatie

Cl) Mededeling. Datum. Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot-Kampen. Registratienummer

Cl) Mededeling. Datum. Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot-Kampen. Registratienummer PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot-Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang van de grote

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Hard Gras Projectplan actief en betrokken dewolden.nl Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Projectplan Hard Gras Hier mee wordt de oriëntatiefase afgesloten, de voorbereidingsfase afgerond en de

Nadere informatie

Overeenkomst Bouwfonds KVL-terrein fase I

Overeenkomst Bouwfonds KVL-terrein fase I Overeenkomst Bouwfonds KVL-terrein fase I zakelijke weergave (openbaar) Noot: Op 10 oktober 2013 behandelt de gemeenteraad het masterplan voor de ontwikkeling van het KVL-terrein in Oisterwijk. Onderdeel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

Intentieverklaring Herontwikkeling Locatie Betonson. Arkel

Intentieverklaring Herontwikkeling Locatie Betonson. Arkel Intentieverklaring Herontwikkeling Locatie Betonson in Arkel INTENTIEVERKLARING Ondergetekenden: 1. Gemeente Giessenlanden, gevestigd in het gemeentehuis Groeneweg 33, 4223 ME te Hoornaar, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Bijlage D: Projectplan Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Realisatie, Implementatie en overdracht aan beheer Inhoudsopgave 1 Projectdefinitie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Reikwijdte 4 1.4 Randvoorwaarden,

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

In deze raadsinformatie brief informeren wij u over de stand van zaken van het project en de te nemen stappen en besluiten.

In deze raadsinformatie brief informeren wij u over de stand van zaken van het project en de te nemen stappen en besluiten. Aan: de gemeenteraad Ons kenmerk 2584520 Bezoekadres Cranendonck 3-4 6027 RK Soerendonk Postadres Postbus 2090 6020 AB Budel www.cranendonck.nl Contactpersoon Ben Driessen T 0495-431241 E b.driessen@cranendonck.nl

Nadere informatie

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT RVOI-2001 Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT Deze Bijlage is opgesteld door de heer ir. C.H. Wentink, sectordirecteur Ruimte, vastgoed en economie van Witteveen + Bos. Hij heeft zich hierbij o.a. laten

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Gabriel Tel.nr. : Datum: 19 augustus 2014 8522 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Ruimtelijke Plannen Weth. Schreurs,

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR

PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR BIJLAGE 3: PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR 1. Organisatiemodel Partijen en de publiekrechtelijke rechtspersoon Stadsregio Parkstad Limburg (gevestigd te 6412 CN Heerlen aan de Kloosterweg 1, Carbon

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Datum: : 16 oktober 2012 Aan : Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan : Van Voor informatie Onderwerp: : Wethouder van Zwanenburg : G.B.J. Overbeek, Ruimtelijke

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg Voorstel: 1. De Kroon conform het onteigeningsplan en de conceptbrief verzoeken om ten name

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017.

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Activiteit Wie Planning Actie Gemeentelijk projectplan Uitspreken intentie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Wijk- en Stadsbeheer. 22 december november Voorbereidingskrediet Integraal Kindcentrum West Onderwijs

RAADSVOORSTEL. Wijk- en Stadsbeheer. 22 december november Voorbereidingskrediet Integraal Kindcentrum West Onderwijs RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad Voorstelnummer Datum 22 december 2016 2016.00095 22 november 2016 Afdeling Wijk- en Stadsbeheer Onderwerp Programma Voorbereidingskrediet Integraal Kindcentrum West Onderwijs

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr. 2012-049 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 21 augustus 2012 Opiniërende raad 11 september

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

8.6. Buitenring Parkstad Limburg

8.6. Buitenring Parkstad Limburg 8.6. Buitenring Parkstad Limburg Onderdeel van Programma Programma 2 Fysiek beleid en mobiliteit, programmalijn 2.4 Bereikbaarheid en mobiliteit. Relatie met andere programmalijnen Programmalijn 2.3: Ruimtelijke

Nadere informatie

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Projectnaam/ onderwerp: Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Status: concept Datum en versienr.: 14 november 2011, versie 1.1 Naam auteur(s):

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Informatieavond Vries Zuid

Informatieavond Vries Zuid Informatieavond Vries Zuid Programma Welkom en introductie Vries Zuid David Inden Estheticon Gebiedsontwikkeling: wat komt daar bij kijken? Pepijn Vemer wethouder wonen en participatie Waar en wanneer

Nadere informatie

Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA)

Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) Inleiding In het integraal dorpsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

Projectopdracht Regionale Woonvisie

Projectopdracht Regionale Woonvisie Projectopdracht Regionale Woonvisie Regio Zuidwest Drenthe Gemeenten De Wolden Meppel Westerveld Hoogeveen Februari 2011 1 Projectopdracht Regionale Woonvisie 1. Projectomschrijving 1.1 Aanleiding: In

Nadere informatie

Realisatiefase 7. Realisatie project Revitaliseren plein Groote Keeten September 2018 december 2018

Realisatiefase 7. Realisatie project Revitaliseren plein Groote Keeten September 2018 december 2018 Halfjaarrapportage 2018 De Kop Werkt! Nummer project : 151 Naam project : Revitalisering Groote Keeten Jaar start project : 2018 Bestuurlijk opdrachtgever : wethouder Hans Heddes Projectleider : Stefan

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: 2015.01082 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de structuurvisie Loon op Zand 2030: De recreatieve kamer

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenbrief

College van Gedeputeerde Staten statenbrief Aan Provinciale Staten Datum : 24 november 2009 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2009INT252399 Contactpersoon : I. Zetstra E-mail : Ida.zetstra@provincieutrecht.nl Doorkiesnr. : 030-258 2286 Bijlage(n) : --

Nadere informatie

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen

Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Plan van aanpak implementatie WMO-dienstverlening gemeente Drimmelen Auteur : drs. Natasja de Bruin Datum : Donderdag 16 februari 2006 Versie : 2.0 (definitief) LEGAL FINANCE PROCESS Inhoudsopgave 1. Inleiding...3

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Herstructurering Frederikkazerne

Nota van Uitgangspunten Herstructurering Frederikkazerne Nota van Uitgangspunten Herstructurering Frederikkazerne Status: Definitief Gemeente Den Haag Projectmanagement Den Haag Opsteller: Jerry de Vries, projectleider Inleiding De gemeente wenst te beschikken

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie Evaluatie P&C Cyclus 2014 Projectdefinitie februari 2015 INLEIDING Als onderdeel van het implementatietraject CGM is in 2013 in de 3 afzonderlijke raden van Cuijk, Grave en Mill en st Hubert besloten tot

Nadere informatie

Datum college 12 februari 2019 Infrastructuur en duurzaamheid H.G.W.M. van Rooijen Voorkeursalternatief Hoogwaterbescherming Sint-Oedenrode

Datum college 12 februari 2019 Infrastructuur en duurzaamheid H.G.W.M. van Rooijen Voorkeursalternatief Hoogwaterbescherming Sint-Oedenrode Raadsvoorstel Datum raad 28 maart 2019 Zaaknummer 1948192570 Datum college 12 februari 2019 Portefeuille Infrastructuur en duurzaamheid H.G.W.M. van Rooijen Onderwerp Voorkeursalternatief Hoogwaterbescherming

Nadere informatie

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD

BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Definitieve versie BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD aan van de gemeenteraad Fred Dellemijn, namens het college bespreken in raadscommissie Openbare Ruimte, woensdag 12 februari 2014 onderwerp Overeenkomst

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk, 2 juni 2009

Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk, 2 juni 2009 Bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk, 2 juni 2009 1. De Minister van Economische Zaken, mw M.J.A. van der Hoeven, en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Nadere informatie

N35 i.r.t. Haarle. 24 november 2015 Wethouder Beintema

N35 i.r.t. Haarle. 24 november 2015 Wethouder Beintema N35 i.r.t. Haarle 24 november 2015 Wethouder Beintema Inhoud Proces tot op heden Financiën Bestuursovereenkomst Onderzochte varianten Gekozen variant Vervolgtraject Organisatie Communicatie en participatie

Nadere informatie

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025 Projectopdracht / Plan van Aanpak Afdeling Beleid, cluster Maatschappij januari 2013 Inhoudsopgave Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Resultaat... 3 Afbakening...

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie

Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden. Startnotitie Actualisatie Bestemmingsplan Industrieterrein Heusden Startnotitie 1 Doelstelling project Het project is gericht op het tot stand brengen van een actuele bestemmingsregeling (eindproduct) voor de bedrijventerreinen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Titel Visienota bestemmingsplan Buitengebied Nummer 11 38 Datum 29 juni 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale staten

Voortgangsrapportage Provinciale staten Voortgangsrapportage Provinciale staten Algemeen Periode Status: Project: N62 Sloeweg (fase II) Vierde Datum 22-01-2018 kwartaalrapportage SW II SW17000272 Definitief Korte omschrijving van het project

Nadere informatie

Procesnotitie Centrale Huisvesting

Procesnotitie Centrale Huisvesting Procesnotitie Centrale Huisvesting 1. Doel procesnotitie Het raadsbesluit van 14 december 2010 voor de locatiekeuze, was een eerste mijlpaal in de initiatieffase van het project Centrale Huisvesting. De

Nadere informatie

De rol van de gemeente is het stellen van beleidskaders en het benoemen van de gewenste maatschappelijke effecten, welke de gemeenteraad vast stelt.

De rol van de gemeente is het stellen van beleidskaders en het benoemen van de gewenste maatschappelijke effecten, welke de gemeenteraad vast stelt. Voorsorteren op deel B Deel B van de woonvisie wordt gevormd door het uitvoeringsprogramma. De kaders en doelen worden hierin doorvertaald naar projecten en inspanningen opdat de doelen behaald worden.

Nadere informatie

A. de 1 e fase betreffende het buitengebied. De eerste fase is de aanleg van glasvezel in

A. de 1 e fase betreffende het buitengebied. De eerste fase is de aanleg van glasvezel in Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie bestuurlijke zaken en middelen van 12maart de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Aanleg glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Realisatie Fietsbrug Gaasp langs de A9

Realisatie Fietsbrug Gaasp langs de A9 GROENGEBIED AMSTELLAND Adviescommissie agendapunt 10 Dagelijks bestuur Algemeen bestuur 21 juni 2012 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Besluit Korte toelichting Consequenties Realisatie Fietsbrug Gaasp langs

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016

Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 22 november 2016 Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-362 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte,

Nadere informatie

Projectplan. : Verhuuroptimalisatie Cultuurhuis Pléiade. Ambtelijk opdrachtgever : Ab van de Craats. Bestuurlijk opdrachtgever : Wethouder Bert Homan

Projectplan. : Verhuuroptimalisatie Cultuurhuis Pléiade. Ambtelijk opdrachtgever : Ab van de Craats. Bestuurlijk opdrachtgever : Wethouder Bert Homan Projectplan Projectnaam : Verhuuroptimalisatie Cultuurhuis Pléiade Ambtelijk opdrachtgever : Ab van de Craats Bestuurlijk opdrachtgever : Wethouder Bert Homan Projectleider : Arie Overheul Inhoud: 1. Inleiding

Nadere informatie

Project: Nieuw Hydepark

Project: Nieuw Hydepark Project: Nieuw Hydepark 2e Voortgangsrapportage over de periode: juni t/m augustus 2013 Kleine Synode 20 september 2013 OZ 13-09 27 augustus 2013 Bestuur Dienstenorganisatie Pagina 3 van 7 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden

Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden 1. Inleiding Het college heeft op 17 juli 2013 besloten om een intentieoverkomst met Rijkswaterstaat

Nadere informatie

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker.

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker. mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 ETTENILEUR Aan de raad J' JA NEE Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Postbus 10.100 4870 GA Etten-Leur T: 14 076 E: info@etten-leur.nl I: www.etten-leur.nl

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19-12-2017 NUMMER PS PS2018MME07 AFDELING Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER A.M. van 't Zand DOORKIESNUMMER 3346 DOCUMENTUMNUMMER 81C4B60E PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

kijk wij presenteren u

kijk wij presenteren u wij presenteren u... 20-7-2018 1 https://youtu.be/rmipc5fsihy 20-7-2018 2 Hoe verder na verlegging N 35: - inpassingstudie verlegging Kroesenallee - inrichting bestaande Heinoseweg/ Kroesenallee 20-7-2018

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Documentversie: WISH 1.0 / 4 oktober 2011 (definitief) Paragraaf 5.4 van het projectplan WISH (pagina 12) is gewijd aan Informatie en communicatie. Dit document

Nadere informatie

Project Hoekse Park en Kooilaan

Project Hoekse Park en Kooilaan Voortgangsrapportage 3 e kwartaal 2014 Project Hoekse Park en Kooilaan Voortgangsrapportage 3 e kwartaal 2014 1 Rapportageperiode: 1 juli tot en met 30 september 2014 Kenmerken Project Opdrachtgever: Stadsregio

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN Datum: juli 2009 1 Inleiding Reeds in 2007 is door de toenmalige wethouder verkeer toegezegd om de integrale toegankelijkheid voor het Busstation aan te pakken.

Nadere informatie

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties De ondergetekenden: de ondernemers, hierbij vertegenwoordigd door de heer Gerrit Jan Pillen, voorzitter

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders en werkgroep Oosteind Datum juni 2008

College van Burgemeester en wethouders en werkgroep Oosteind Datum juni 2008 Plan van Aanpak Autonome groei+ Oosteind Aan van Burgemeester en wethouders en werkgroep Oosteind Datum juni 2008 Inleiding Het kerkdorp Oosteind krijgt de mogelijkheid uit te breiden ten behoeve van de

Nadere informatie

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012 svoorstel jaar stuknr. Onderwerp: Herstructurering bedrijventerrein De Tweeling Portefeuillehouder: B.R. Arends Beleid en Regie D. van Heteren, telefoon ((0591)68 93 13) Team Ruimtelijk Beleid Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal PROJECTOPDRACHT Naam deelproject : VORMGEVING BRZO-RUD NOORD-NEDERLAND (LAT-RB) Opdrachtgever : Dick Bresser, namens de noordelijke regisseurs RUD Projectleider : Jan Smittenberg Organisatie : Provincie

Nadere informatie