Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De kracht van het Noorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De kracht van het Noorden"

Transcriptie

1 Samenwerkingsverband Noord-Nederland De kracht van het Noorden

2 2

3 3 De kracht van het SNN Drie provincies, één doel Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is al meer dan twintig jaar de stem van het verenigde Noorden: Drenthe, Fryslân en Groningen. De samenwerking heeft één centraal doel: de economie in het Noorden versterken. Daarin spelen de vier grote steden Groningen, Leeuwarden, Emmen en Assen een belangrijke rol. Het SNN werkt samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere overheden, ook in het buitenland. Het SNN brengt partijen samen, stimuleert innovatie en jaagt die zoveel mogelijk aan met subsidies.

4 4 Agribusiness Agribusiness is voor het Noorden van groot belang met ruim bedrijven, banen en een toegevoegde waarde van circa 1,3 miljard euro. Er is sterk geïnvesteerd in kenniscentra als de Dairy Campus en het Carbohydrate Competence Center (CCC), het expertisecentrum op het gebied van koolhydraten.

5 5 Inzet op vier taken Afstemming, subsidies, lobby, netwerken Het SNN zet zich op vier manieren in voor Noord-Nederland: als bestuurlijke organisatie, als managementautoriteit, als lobbyorganisatie en als netwerkorganisatie. Bestuurlijke organisatie voor afstemming De drie noordelijke provincies en de vier grote steden stemmen in SNN-verband hun ruimtelijk-economisch beleid op elkaar af. Dat gebeurt onder het wisselende voorzitterschap van de drie commissarissen van de koningin. Ook kijkt het SNN geregeld over de grenzen. Zo zijn er belangrijke samenwerkingsverbanden met Noordwest-Duitsland (Nedersaksen), Noordoost-Europa en Noordwest-Rusland. Managementautoriteit voor subsidies Het SNN is een Europese managementautoriteit. De organisatie beheert en verdeelt de subsidies vanuit het Rijk en Europa, die als doel hebben de economie te versterken. Die subsidies worden voor bepaalde programmaperiodes verstrekt. In de periode ging het om in totaal 1 miljard euro, in de periode om ruim 375 miljoen. Al dat geld is daadwerkelijk in de noordelijke

6 6 G2G-project: samenwerking met Leningrad Oblast Het SNN zoekt zo mogelijk ook samenwerking met overheden en bedrijven in het buitenland, onder meer om kennis vanuit het cluster agribusiness te delen. In het G2G-project (Government to Government) Agro Valley werkt het SNN bijvoorbeeld samen met de Leningrad Oblast om de aardappelteelt in de Russische provincie te verbeteren. Zo maakte een Russische delegatie met wetenschappers, agronomen en directeuren van boerderijen een vierdaagse studietoer in Noord-Nederland. Ze gingen op bezoek bij onderzoeksinstituten, proefboerderijen en agrarische bedrijven, waaronder het Friese kweekbedrijf van HZPC, leverancier van pootgoed. Ook kregen ze bedrijfspresentaties van machineleveranciers en van het Drentse bedrijf Dacom, dat systemen ontwikkelt om betere beslissingen te kunnen nemen over irrigatie en gewasbescherming. Het project Agro Valley biedt niet alleen de Russen kansen, het opent ook deuren voor Nederlandse bedrijven die actief willen worden op de Russische markt. Via de agrarische sector zelf is het lastig om in Rusland voet aan de grond te krijgen, via de overheid is dat veel gemakkelijker. Het G2G-project biedt die mogelijkheid.

7 7 economie geïnvesteerd en heeft in de regio meer dan het driedubbele aan investeringen uitgelokt. De subsidie gaat naar grote infrastructurele en innovatieprojecten, maar is ook bestemd voor stimuleringsregelingen voor het regionale midden- en kleinbedrijf, de motor van de noordelijke economie. Lobbyorganisatie voor één noordelijk geluid De drie provincies en de vier grote steden gebruiken het SNN om samen op te trekken in de richting van het Rijk en de Europese Unie. Ze hebben een gemeenschappelijke agenda en komen op voor de belangen van Noord-Nederland. Het SNN laat zien wat er in het Noorden gebeurt en wat er nodig is om die dynamiek te versterken. Er is geen andere regio in Nederland waar zo intensief wordt samengewerkt. Een sterke gezamenlijke lobby waar niemand om heen kan. Netwerkorganisatie voor krachtenbundeling Het SNN vervult een netwerkfunctie voor overheden, kennisinstellingen en intermediaire organisaties in Noord-Nederland, ook in de richting van buitenlandse overheden, instellingen en bedrijven. Het SNN is het loket waar ze terecht kunnen als ze projecten en activiteiten in of met Noord-Nederland willen starten. Het SNN brengt partijen bijeen en schept of versterkt de randvoorwaarden om projecten tot een succes te maken.

8 8 Healthy Ageing Noord-Nederland heeft in verhouding meer werkgelegenheid in de sector Healthy Ageing dan Nederland als geheel. De brede Noord-Nederlandse gezondheidssector telt bedrijven met banen en is goed voor een omzet van 5 miljard euro.

9 9 SNN focust op innovatie Het succes van de drie O s Noord-Nederland moet het hebben van innovatie. Oftewel slimme groei, groene groei en inclusieve groei, zoals dat in Europa wordt genoemd. Dat wil zeggen: met aandacht voor de combinatie van kennis en innovatie, natuurlijke hulpbronnen, werk gelegenheid en leefbaarheid. Dat is precies wat het SNN nastreeft. Het SNN bevordert actief de samenwerking tussen de drie O s: overheid, onderwijs en onder nemers. Al deze partijen zijn verenigd in de Programmaraad, de economische denktank van het SNN die jaarlijks een agenda opstelt met projecten en andere initiatieven. De drie noordelijke provincies hebben op vijf belangrijke kennisgebieden clusters gevormd waarin de drie O s actief samenwerken. Het gaat om watertechnologie, energie, sensortechnologie, agribusiness (biobased economy) en Healthy Ageing (life sciences). Zo n cluster bestaat uit een groep bedrijven en kennisinstellingen die binnen een bepaald vakgebied en in een bepaalde regio actief zijn. De Noord-Nederlandse kennisclusters behoren tot de top van Europa. Ze hebben geweldige kennis en mogelijkheden in huis en leveren een belangrijke bijdrage aan de grote

10 10 Energie Het aantal bedrijven in de energiesector is tussen 2000 en 2010 in het Noorden met maar liefst 83 procent gegroeid. Het aantal energiebanen groeide met 18 procent; dat is tweemaal zoveel als landelijk. In totaal kent de energiesector in de Energy Valley-regio ruim banen en bedrijven.

11 11 vraagstukken waar Nederland en Europa in deze tijd voor staan. Ook doordat ze elkaar door korte lijnen en dwarsverbanden versterken. Het onderscheidend vermogen van Noord-Nederland zit dan ook in de totaalbenadering. Bijvoorbeeld: Healthy Ageing gaat niet alleen over geneesmiddelen, maar ook over een gezonde leefstijl en innovatieve zorgsystemen. Watertechnologie heeft dwarsverbanden naar energie en sensortechnologie. Het SNN heeft de taak om die samenwerking te faciliteren en te stimuleren. Met bijvoorbeeld als uiteindelijk resultaat dat toponderzoekers gaan samenwerken met hogescholen en bedrijven om nieuwe producten te ontwikkelen die kansrijk zijn op de markt en banen opleveren in Noord-Nederland. Het SNN zorgt ervoor dat mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen elkaar tegenkomen.

12 12 NIOF-regeling stimuleert lokale innovatie De Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit, beter bekend als NIOF, is de meest succesvolle subsidieregeling van het SNN voor het mkb. De NIOF ontvangt 1100 aanvragen per jaar van individuele ondernemers. Parkingware uit Gieterveen is een bedrijf dat al diverse keren een beroep op de regeling heeft gedaan. Directeur Gerard Spin: Wij zijn als bedrijf continu in ontwikkeling. Zonder de NIOF zouden wij de technologische ontwikkelingen niet zo goed kunnen bijbenen. Parkingware richt zich op de ontwikkeling van systemen voor toegangsbeheer en voertuigregistratie op basis van kentekenherkenning. Een voorbeeld is Gateview: een nieuw product voor toegangsbeheer bij slagbomen en in parkeergarages. Abonnementen of kaartjes worden gekoppeld aan een kenteken, zodat automobilisten gemakkelijker kunnen in- en uitrijden. Spin deed voor de ontwikkeling van Gateview een beroep op het NIOF-onderdeel kennisdragers, waarmee tijdelijk onderzoeksexperts kunnen worden aangetrokken. Zo kon hij de binnen het bedrijf werkzame hbo ers aan de slag houden. Als de NIOF er niet zou zijn geweest, hadden we moeten outsourcen naar India of China. Dat zou zonde zijn geweest voor de ontwikkeling hier. We moeten ervoor zorgen dat we Drenthe innoverend houden. De NIOF is er voor ondernemers in Noord-Nederland die willen investeren in innovatie. Bijvoorbeeld op terreinen als energie, water, sensortechnologie, Healthy Ageing en agribusiness. Bedrijven moeten voldoen aan de mkb-criteria en mogen niet actief zijn in de primaire productie of detailhandel. De subsidie kan onder meer worden gebruikt om extern advies in te huren of deel te nemen aan buitenlandse beurzen.

13 13 Veel aandacht voor het mkb Innovatieve ondernemers brengen groei Het SNN heeft veel aandacht voor het bedrijfsleven, met name voor het midden- en kleinbedrijf. Het mkb is immers de motor van de noordelijke economie. Naast grotere programma s zoals de aanleg van bedrijventerreinen, infrastructuur en haven gebonden infrastructuur, ondersteunt het SNN ook individuele bedrijven. Sinds 1993 voert het SNN subsidieregelingen uit voor individuele bedrijven. Dat begon met een investeringsregeling om bedrijven te stimuleren zich in Noord-Nederland te vestigen. Later kwamen daar subsidieregelingen voor bijvoorbeeld innovatie en toerisme bij. Per jaar ontvangt het SNN tussen de 1200 en 1400 subsidieaanvragen van individuele bedrijven. Het SNN voert op dit moment verschillende regelingen uit, ook voor provincies en gemeenten: Noordelijke Innovatie Ondersteunings faciliteit (NIOF) subsidie voor innovatieve projecten. Toeristische regelingen subsidies voor toeristische projecten in de verschillende provincies. Energiebesparingsregelingen subsidies voor energiebesparing bestemd voor woningbezitters en wooncorporaties. 123subsidie.nl Om ondernemers te ondersteunen in hun zoektocht naar subsidieregelingen heeft het SNN de website gelanceerd. De website biedt toegang tot zo n 80 verschillende subsidiemogelijkheden (dus niet alleen van het SNN) voor het mkb in Noord-Nederland. In drie stappen zien onder nemers welke subsidieregeling aansluit bij hun plannen en de behoeften van hun bedrijf. Vanaf de website kunnen ze rechtstreeks doorklikken naar de subsidieverstrekkende instantie. Met deze gebruiksvriendelijke website en de achterliggende helpdesk is de zoektocht naar beschikbare subsidies een stuk eenvoudiger geworden.

14 14 Watertechnologie Watertechnologie is een groeiende sector in het Noorden. Er zijn 150 bedrijven actief in de watertechnologie met circa banen en een toegevoegde waarde van 150 miljoen euro.

15 15 Resultaat van de eerste twintig jaar Het Noorden heeft een enorme inhaalslag gemaakt Noord-Nederland heeft in de afgelopen twintig jaar een geweldige inhaalslag gemaakt vergeleken met de rest van het land. De verschillende stimuleringsprogramma s van het SNN hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Het SNN is erin geslaagd om het beschikbare geld daad werkelijk te benutten. Bovendien blijkt uit controles van verschillende instanties dat de gelden goed en verantwoord zijn besteed Kompas voor het Noorden Het eerste grote stimuleringsprogramma dat het SNN heeft uitgevoerd, is Kompas voor het Noorden. Dit programma ging in 2000 van start en werd in 2012 definitief afgerond met een afrekening en verantwoording. Het Kompasprogramma is het meest omvangrijke stimuleringsprogramma dat ooit in Noord- Nederland is uitgevoerd: in totaal ging het om 1 miljard euro, deels afkomstig van het Rijk, deels van de Europese Unie. Het programma is zeer succesvol gebleken: al het beschikbare geld is daadwerkelijk benut en de belangrijkste doelen zijn behaald: de economische achterstand van het Noorden op de rest van het land is verkleind; er zijn in Noord-Nederland nieuwe voltijdsbanen gecreëerd.

16 16 Sensortechnologie Net als Watertechnologie is sensortechnologie een groeiende sector in Noord-Nederland. Dit cluster is goed voor circa banen en heeft een toegevoegde waarde van circa 100 miljoen euro.

17 17 Europa Kijkdagen Het SNN organiseert elk jaar in mei de Europa Kijkdagen. In het weekend na de Dag van Europa (9 mei) zetten projecten die met hulp van Europese subsidie tot stand zijn gekomen hun deuren open voor het publiek. Het gaat bijvoorbeeld om bouwprojecten, projecten voor natuurbehoud, scholingsprojecten en innovaties. In Noord-Nederland zijn de Europa Kijkdagen elk jaar een groot succes. Het evenement wordt niet alleen in Noord-Nederland gehouden, maar in het hele land. Er doen verschillende Europese fondsen aan mee. Alle projecten die met subsidie vanuit de Europese Unie worden ondersteund, zijn ook te vinden op de website Europaomdehoek.nl. Het Kompas is het begin geweest van de ontwikkeling van de kennisclusters in Noord-Nederland. Er ontstonden niet allerlei losstaande initiatieven, er werd juist gefocust op kansrijke sectoren. Voorbeelden van initiatieven die in de Kompasperiode zijn ontstaan, zijn het water technologieinstituut Wetsus in Fryslân, Energy Valley in Groningen en LOFAR ( s werelds grootste radiotelescoop) in Drenthe Koers Noord en Operationeel Programma Noord In 2007 ging het tweede economische stimuleringsprogramma van start: opnieuw met subsidies van het Rijk (Koers Noord) en van Europa (Operationeel Programma Noord). Samen goed voor in totaal ruim 370 miljoen euro. Alle subsidies zijn uitgegeven. Om de laatste 21 miljoen van het Rijksgeld uit te zetten, heeft het SNN tenders gehouden, waarvoor projectvoorstellen konden worden ingediend. Op de website europaomdehoek.nl zijn alle projecten te vinden die met Europese subsidie zijn ondersteund Nieuwe programmaperiode In 2014 gaat de nieuwe programmaperiode vanuit Europa van start. Het SNN staat voor de uitdaging om aan het Rijk en de Europese Unie te laten zien dat de innovatieagenda s van zowel Den Haag als Brussel zeer gebaat zijn bij de ontwikkeling en versterking van de noordelijke kennisclusters. Om bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar Europa voor staat. Hoe groot de fondsen voor Noord-Nederland worden, in een tijd waarin zowel het Rijk als Europa moeten bezuinigen, is nog niet bekend.

18 18 SNN: een strakke organisatie Heldere lijnen, brede samenwerking Het SNN is een dynamische organisatie met zo n 70 medewerkers, die zich inzetten voor de bestuurlijke organisatie, de uitvoering van subsidies, internationale samen werking en lobby. Het kantoor van het SNN is gevestigd in Groningen. De afdeling Interne en Bestuurszaken verhuist mee met het voorzitterschap, en zit dus afwisselend in Assen, Groningen of Leeuwarden. Het SNN heeft een Dagelijks Bestuur (DB), bestaande uit de drie commissarissen van de koningin, zes gedeputeerden en de burgemeesters van de vier grote steden. Het Algemeen Bestuur (AB) bestaat uit het DB aangevuld met negen leden uit de drie Provinciale Staten. De onderwerpen waar het SNN over gaat, worden besproken in twee bestuurscommissies: Economische Zaken (EZ) en Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit (SOM). De Programmaraad, in 2012 ingesteld, bestaat uit 35 leden: het DB van het SNN en vertegenwoordigers van kennisinstellingen, het bedrijfsleven, clusterorganisaties en maatschappelijke organisaties. De Programmaraad stelt jaarlijks een gezamenlijke uitvoeringsagenda op.

19 19

20 Uitgave Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Teksten Corien Lambregtse Fotografie Ewoud Rooks, Willem Jan Kleppe, Reyer Boxem, Niels Cornelis Meijer, Rien Linthout en anderen SNN januari 2013 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Laan Corpus den Hoorn 200, 9728 JS Groningen Postbus AT Groningen T +31 (0) F +31 (0) E info@snn.eu

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

Noord-Nederland en OP EFRO

Noord-Nederland en OP EFRO N o o r d - N e d e r l a n d Noord-Nederland en OP EFRO versterking van de noordelijke economie O P E F R O De afgelopen jaren heeft Noord-Nederland hard gewerkt aan de versterking van haar sociaal economische

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2014 Operationeel Programma Noord-Nederland 2007-2013. Finish in zicht

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2014 Operationeel Programma Noord-Nederland 2007-2013. Finish in zicht Publiekssamenvatting Jaarverslag 2014 Operationeel Programma Noord-Nederland 2007-2013 Finish in zicht 1 Finish in zicht Noord-Nederland heeft voor de periode 2007-2013 ruim 169 miljoen uit het Europees

Nadere informatie

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland Versnelling is nodig

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland Versnelling is nodig Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland 2007-2013 Versnelling is nodig Operationeel Programma Noord-Nederland 2012 Crisis zorgt voor tegenwind Noord-Nederland heeft

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

SNN in alle Staten 9

SNN in alle Staten 9 SNN in alle Staten SNN in alle Staten 9 Nieuwsbrief voor Statenleden Voorjaar 2013 nummer 9 Voorwoord Voor u ligt een nieuw nummer van In Alle Staten, de nieuwsbrief waarmee wij u als Statenlid graag informeren

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Fotoverslag Leningrad Oblast week in Noord-Nederland. 4-7 maart 2013

Fotoverslag Leningrad Oblast week in Noord-Nederland. 4-7 maart 2013 Fotoverslag Leningrad Oblast week in Noord-Nederland 4-7 maart 2013 2 In het kader van het bilaterale vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland bracht een delegatie uit Leningrad Oblast, onder begeleiding

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN

JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN JA: DE KRACHT VAN HET MKB! DE KRÊFT FAN IT MKB PVDA FRYSLÂN MKB-PLAN Foto: Pixabay, Creative Commons MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF: BANENMOTOR VAN DE SAMENLEVING Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is dé banenmotor

Nadere informatie

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken.

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken. Toespraak van SNN-voorzitter Max van den Berg, bijeenkomst EFMI Business School (Academisch kennisinstituut voor de foodsector), Groningen op 18 november 2010 [Inleiding] Sommige mensen verdienen hun geld

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 SNN. Samenwerken is het sleutelwoord

Jaarverslag 2013 SNN. Samenwerken is het sleutelwoord i 01 02 03 04 05 06 Samenwerken is het sleutelwoord SNN Jaarverslag 2013 Sinds een half jaar mag ik de voorzittersrol van het SNN, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, vervullen. Een mooie taak. Met

Nadere informatie

Voorwoord. nied mer 8

Voorwoord. nied mer 8 VOOR DE NOORDELIJKE ECONOMIE nied mer 8 Voorwoord Laan Corpus den Hoorn 200 Postbus 779 9700AT Groningen www.snn.eu Colofon SNN in alle Staten is een uitgave van het SNN, namens de provincies Drenthe,

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND JAARVERSLAG 2007 OP WEG NAAR PIEKEN

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND JAARVERSLAG 2007 OP WEG NAAR PIEKEN SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND OP WEG NAAR PIEKEN SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND 5 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND Voorwoord 2007 STOND VOOR ONS IN HET TEKEN VAN TRANSITIE. WE HEBBEN HET

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 SNN. Samenwerken is het sleutelwoord

Jaarverslag 2013 SNN. Samenwerken is het sleutelwoord i 01 02 03 04 05 06 Samenwerken is het sleutelwoord SNN Jaarverslag 2013 Sinds een half jaar mag ik de voorzittersrol van het SNN, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, vervullen. Een mooie taak. Met

Nadere informatie

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Inleiding Eind vorig jaar/begin dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe subsidieregelingen beschikbaar gekomen. Voor ondernemers maar ook voor

Nadere informatie

SNN in alle Staten 7

SNN in alle Staten 7 SNN in alle Staten SNN in alle Staten 7 Nieuwsbrief voor Statenleden November 2011 nummer 7 Voorwoord Hoe gaan we de toekomst van Noord- Nederland en de noordelijke samenwerking op een goede manier invulling

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t.

2 1 OKT. 20U. 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 Otten J.A. (050)316 4292 n.v.t. provincie groningen Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage nderwerp 2 1 KT. 20U 2014-43.160/43/A.7, EZP 542347 tten

Nadere informatie

Position Paper. Noord-Nederland en EU 2020

Position Paper. Noord-Nederland en EU 2020 versie 11-1 Position Paper Noord-Nederland en EU 2020 Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Rijksuniversiteit Groningen, Hoger en Middelbare Beroepsonderwijsinstellingen, Universitair Medisch Centrum Groningen,

Nadere informatie

combining scientific excellence with commercial relevance Knipselkrant aanvulling

combining scientific excellence with commercial relevance Knipselkrant aanvulling combining scientific excellence with commercial relevance Knipselkrant aanvulling INHOUDSOPGAVE KNIPSELKRANT SEPTEMBER 2009 Titel Bron Die heilenden Geheimnisse des Wassers Natürlich gesund+munter 6 juli

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Samenwerken is de toekomst

Jaarverslag 2011 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Samenwerken is de toekomst Jaarverslag 2011 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Samenwerken is de toekomst Jaarverslag Jaarverslag 2011 2011 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Samenwerken is de toekomst Van de voorzitter

Nadere informatie

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013.

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013. Speech van Commissaris van de Koningin en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 8 januari 2013 Dames en heren, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Hoofdstad: Assen Oppervlakte: km 2 Inwoners: Bevolkingsdichtheid: 184 inwoners per km 2

Hoofdstad: Assen Oppervlakte: km 2 Inwoners: Bevolkingsdichtheid: 184 inwoners per km 2 Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 24 april 2013 Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Ôfdieling : SOBD Behanneljend amtner : Dolf Jansen Tastel : 5360 Registraasjenûmer : 1048244 Primêr nûmer : Ûnderwerp

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Vertrouwen in eigen kracht

Jaarverslag 2012 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Vertrouwen in eigen kracht Jaarverslag 2012 Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) Vertrouwen in eigen kracht Jaarverslag Inhoudsopgave 2011 I Van de voorzitter 3 II Terugblik 5 III Vier rollen, één doel 8 IV Subsidies 12 V

Nadere informatie

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014

Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014 Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014 Dames en heren, [Intro] Europa begint in Groningen. Zéker als het

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Inzet op innovatie en een koolstofarme economie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Inzet op innovatie en een koolstofarme economie Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie oktober 2014 In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren

Nadere informatie

nummer 59 van 2004 Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van16 juni 2004, kenmerk Ec/A3/2004006263, Productgroep Economie Nummer 59 van 2004

nummer 59 van 2004 Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van16 juni 2004, kenmerk Ec/A3/2004006263, Productgroep Economie Nummer 59 van 2004 nummer 59 van 2004 Vaststelling Subsidieregeling tender ICT en zorg, onderwijs, cultuur, toerisme, arbeidsmarkt, sport, welzijn, landbouw en verkeer en vervoer 2004-2005 Besluit namens gedeputeerde staten

Nadere informatie

Strategische agenda voor Noord-Nederland 2007-2013

Strategische agenda voor Noord-Nederland 2007-2013 Strategische agenda voor Noord-Nederland 2007-2013 Gelukkig heeft Noord-Nederland nog de ruimte. Ruimte om te leven en ruimte om te ondernemen. Nu en in de toekomst. Op zoek naar de kansrijke ruimte 1

Nadere informatie

Regiobericht 1.0 Noord

Regiobericht 1.0 Noord Economie, innovatie, werk en inkomen 1 Kenmerken van het landsdeel Het landsdeel Noord bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies werken samen in het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Subsidie- & innovatieadvies. De brug tussen kans en succes

Subsidie- & innovatieadvies. De brug tussen kans en succes Subsidie- & innovatieadvies De brug tussen kans en succes 2 3 Wilt u snel duidelijkheid over de haalbaarheid van uw subsidieaanvraag en een hoge kans op honorering? Zoekt u naar manieren om een hoger rendement

Nadere informatie

BELEIDSREGEL DUURZAME STRUCTUURVERSTERKING LAND- EN TUINBOUW (VOLLEDIGE KETEN)

BELEIDSREGEL DUURZAME STRUCTUURVERSTERKING LAND- EN TUINBOUW (VOLLEDIGE KETEN) BELEIDSREGEL DUURZAME STRUCTUURVERSTERKING LAND- EN TUINBOUW (VOLLEDIGE KETEN) Behorende bij Budget 4, Kennis Werkt P-4.2 Landbouw, 440179 Landbouw structuurversterking 1, Inleiding De primaire agrarische

Nadere informatie

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen.

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen. Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg t.g.v. bezoek Duitse handelsdelegatie onder leiding van Minister Bode op 31 oktober 2011, Gasunie Groningen. Dames en heren, Vandaag en morgen wijzen

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland Rob de Greef en Roeland Stolk Doelstelling en agenda Doelstelling Zicht krijgen op wat gemeenschappelijke regelingen zijn Zicht krijgen op hoe

Nadere informatie

Beoogd resultaat De gemeente blijft een gerespecteerde en professionele speler in subsidieland

Beoogd resultaat De gemeente blijft een gerespecteerde en professionele speler in subsidieland Onderwerp Doorontwikkeling werkwijze met betrekking tot subsidies Voorgesteld besluit 1. Subsidienetwerk inrichten 2. Trojka bestuurt voor aanjaagfunctie 3. Drie jaar deelnemen aan het Europaservicepunt

Nadere informatie

3. Beoogd effect Versterken van de regionale economie en de concurrentiekracht van het Flevolandse

3. Beoogd effect Versterken van de regionale economie en de concurrentiekracht van het Flevolandse ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Financieringsinstrumenten MKB: nieuwe TMI-regeling en Kredietfaciliteit Besluitvormingsronde Statendag 18 december 2013 (ov) / 15 januari 2014 Agendapunt 1. Beslispunten

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 10 februari 2009 Briefnummer : 2009-04825/7/A.8, EZ Zaaknummer : 145014 Behandeld door : Westerink A.J. Telefoonnummer : (050) 316 4078 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020 Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Overzicht succesvolle waterprojecten Vanaf 2000 wordt in Fryslân gewerkt aan de ontwikkeling van het watertechnologiecluster

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Beleidsevaluatie art. 217a Provinciewet van het programma Leefbaarheid@Brabant 2012-2015 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van de beleidsevaluatie

Nadere informatie

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Door: Hans Wouters Programma energietransitie Provincie Gelderland Geactualiseerde verdeling 100 mln Verdeling nog te bestemmen revolverende

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Noordelijke Clusters in Beeld

Noordelijke Clusters in Beeld Noordelijke Clusters in Beeld Verkenning langs 62 EFRO-projecten Arjen Edzes (RUG) / Jan Dirk Gardenier (CAB) / Hans van Rijn (CAB) / Jouke van Dijk (RUG) Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke

Nadere informatie

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Symposium Healthy Ageing in mbo en hbo Joost Degenaar Directeur Centre of Expertise Healthy Ageing Centre of Expertise Healthy Ageing

Nadere informatie

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011 Verkort verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen 2011 2 maart 2011 Inhoud 1 Fryslân blijft een zelfstandige provincie Pagina 3 2 De Friese Cultuurpas Pagina 3 3 Agrarisch ondernemen pagina 4

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie oktober 2014 In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren

Nadere informatie

Innoveren in de topsectoren chemie en energie. InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning

Innoveren in de topsectoren chemie en energie. InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning Innoveren in de topsectoren chemie en energie InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning Om innovaties in de topsectoren chemie en energie kansrijker te maken helpt InnovatieLink

Nadere informatie

Groningen, 20 maart 2018

Groningen, 20 maart 2018 Provincie Drenthe College van Gedeputeerde Staten T.a.v. T. Telpstra Postbus 122 9400 AC Assen Groningen, 20 maart 2018 Betreft: Factory Outlet Center Assen Geacht college, Als gemeentes, ondernemersverenigingen,

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Subsidieregeling tender ICT en zorg, onderwijs, cultuur, toerisme, arbeidsmarkt, sport, welzijn, landbouw en verkeer en vervoer 2004-2005

Subsidieregeling tender ICT en zorg, onderwijs, cultuur, toerisme, arbeidsmarkt, sport, welzijn, landbouw en verkeer en vervoer 2004-2005 Subsidieregeling tender ICT en zorg, onderwijs, cultuur, toerisme, arbeidsmarkt, sport, welzijn, landbouw en verkeer en vervoer 2004-2005 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 4-8-2004 tot 1-1-2006) Gegevens

Nadere informatie

Voorschotformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Verhoging inzetbaarheid werknemers

Voorschotformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Verhoging inzetbaarheid werknemers Voorschotformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Verhoging inzetbaarheid werknemers Heeft u hulp nodig? Meer informatie kunt u vinden op onze website www.snn.eu/niof2013. Uiteraard

Nadere informatie

Aanvraagformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Deelneming aan buitenlandse beurzen

Aanvraagformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Deelneming aan buitenlandse beurzen Aanvraagformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Deelneming aan buitenlandse beurzen Heeft u hulp nodig? Meer informatie kunt u vinden op onze website www.snn.eu/niof2013. Uiteraard

Nadere informatie

2004-171. Voorgestelde behandeling: - provinciale staten op 15 december 2004 - fatale beslisdatum: 31 december 2004. Voorgestelde status: A-stuk

2004-171. Voorgestelde behandeling: - provinciale staten op 15 december 2004 - fatale beslisdatum: 31 december 2004. Voorgestelde status: A-stuk 2004-171 Wijziging Subsidieregelingen Human Resource Management 2001, kwaliteitsinvesteringen in de toeristische sector 2000 en Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2000 Voorgestelde behandeling:

Nadere informatie

In de Brabantse HRM-regio s zijn eind 2009 crisisplannen in uitvoering (gebruikmakend van adviezen die voortkomen uit 10- punten plan Pact Brabant)

In de Brabantse HRM-regio s zijn eind 2009 crisisplannen in uitvoering (gebruikmakend van adviezen die voortkomen uit 10- punten plan Pact Brabant) 1 Versterken arbeidsmobiliteit (NB: betreft versnelling van bestaand beleid) Kenniswerkers en technisch personeel behouden. Voorkomen jeugdwerkloosheid. Optimaliseer werk naar werk April feb In de Brabantse

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s:

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s: RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland thema s: - duurzaamheid - landbouw - innovatie - internationaal ondernemen Onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Vaststellingsformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Verhoging inzetbaarheid werknemers

Vaststellingsformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Verhoging inzetbaarheid werknemers Vaststellingsformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Verhoging inzetbaarheid werknemers Heeft u hulp nodig? Meer informatie kunt u vinden op onze website www.snn.eu/niof2013. Uiteraard

Nadere informatie

Het kennisintensieve MKB in Taiwan

Het kennisintensieve MKB in Taiwan Het kennisintensieve MKB in Taiwan door: Erik Blomjous, Tokio, 23 juli 2004 Samenvatting Het MKB speelt in Taiwan een zeer belangrijke rol in de economische en sociale structuur van het land. Ondanks dat

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Geachte aanwezigen, Noord-Nederland zet stevig in op sterke economische clusters rond agrofood,

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Pieken in Oost-Nederland. Brochure voor subsidieaanvragers 2010

Pieken in Oost-Nederland. Brochure voor subsidieaanvragers 2010 Pieken in Oost-Nederland Brochure voor subsidieaanvragers 2010 1 Pieken in de Delta In het voorjaar en najaar van 2010 worden de Pieken in de Delta subsidietenders voor Oost-Nederland geopend. Met Pieken

Nadere informatie

Welkomstwoord commissaris van de koningin Max van den Berg viering Russisch Nieuwjaar, 13 januari 2013, provinciehuis Groningen

Welkomstwoord commissaris van de koningin Max van den Berg viering Russisch Nieuwjaar, 13 januari 2013, provinciehuis Groningen Welkomstwoord commissaris van de koningin Max van den Berg viering Russisch Nieuwjaar, 13 januari 2013, provinciehuis Groningen Namens de stuurgroep Noord Nederland Rusland 2013 wil ik graag met u het

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Wijzigingsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn Citeertitel: Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio

Nadere informatie

Vaststellingformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Ontwikkelingsprojecten van en vermarkting door ondernemingen

Vaststellingformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Ontwikkelingsprojecten van en vermarkting door ondernemingen Vaststellingformulier Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2013 Ontwikkelingsprojecten van en vermarkting door ondernemingen Heeft u hulp nodig? Meer informatie kunt u vinden op onze website

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Uitvoeringsregeling vouchers IkBenDrentsOndernemer.nl 3.0

PROVINCIAAL BLAD. Uitvoeringsregeling vouchers IkBenDrentsOndernemer.nl 3.0 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 5152 18 juli 2019 Uitvoeringsregeling vouchers IkBenDrentsOndernemer.nl 3.0 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 9 juli 2019,

Nadere informatie

Subsidieprofiel vestigingsregeling. 1. Probleemanalyse. Welk probleem moet worden opgelost?

Subsidieprofiel vestigingsregeling. 1. Probleemanalyse. Welk probleem moet worden opgelost? Subsidieprofiel vestigingsregeling 1. Probleemanalyse Welk probleem moet worden opgelost? De Friese economie heeft de laatste jaren last gehad van de economische crisis. Ondanks een voorzichtig herstel

Nadere informatie

1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR

1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR 1 1. INLEIDING 1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR Dit rapport is opgesteld in kader van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. De monitor, die in juni 2016 wordt gelanceerd, is

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling. Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Gemeenschappelijke Regeling. Samenwerkingsverband Noord-Nederland Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland 1 Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de commissarissen van de Koning

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio (verslagjaar 2014)

Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio (verslagjaar 2014) Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio (verslagjaar 2014) Inhoudsopgave Inleiding 2 Bevindingen 3 1.1. Totale energiesector 4 1.1.1 Vestigingen energiesector 5 1.1.2 Werkgelegenheid energiesector

Nadere informatie

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3 PS2011MME05-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 30-08-2011 Nummer PS: PS2011MME05 Afdeling : ECM Commissie : MME Registratienummer : 8096D8F2 Portefeuillehouder : Van Lunteren Titel

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

FIRST CLASS BUSINESS TRAVELS. First Class Business Travels. organiseert een handelsmissie i.s.m.

FIRST CLASS BUSINESS TRAVELS. First Class Business Travels. organiseert een handelsmissie i.s.m. FIRST CLASS BUSINESS TRAVELS EVENTS INCENTIVE BUSINESS TRAVELS TRADE MISSIONS First Class Business Travels organiseert een handelsmissie i.s.m. de Provincie Fryslân Dairy Valley Dutch Dairy Centre naar

Nadere informatie

Fryslân Fernijt. Een nieuw Fries programma voor innovatie

Fryslân Fernijt. Een nieuw Fries programma voor innovatie Een nieuw Fries programma voor innovatie Om innovatie in Fryslân een impuls te geven hebben de en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF) opgezet. Dit programma wil de in

Nadere informatie

Aanvraagformulier Verordening Transitie II en Pieken (VO) Tender 2013

Aanvraagformulier Verordening Transitie II en Pieken (VO) Tender 2013 Aanvraagformulier Tender 2013 Aanvraagformulier Verordening Transitie II en Pieken (VO) Tender 2013 Contact? Informatie kunt u vinden op onze website www.snn.eu/tender2013. Uiteraard kunt u ook telefonisch

Nadere informatie

3 SEAN Noord-Nederland

3 SEAN Noord-Nederland 3 SEAN -Nederland Er viel een opvallend grotere aandacht voor de SEAN in de pers te constateren. Hoewel de publiciteit niet werd gezocht, blijkt daaruit wel het belang van de SEAN. Maar nog meer moet de

Nadere informatie

Eindevaluatie Economisch Actieprogramma Groningen

Eindevaluatie Economisch Actieprogramma Groningen Eindevaluatie Economisch Actieprogramma Groningen 2012-2015 1 Inleiding Voor u ligt de eindevaluatie van het Economisch Actieprogramma Groningen 2012-2015 (EAG). De aanleiding van deze eindevaluatie was

Nadere informatie

ZORG ECONOM 1 E nieuwsbrief

ZORG ECONOM 1 E nieuwsbrief - Ecozorg - Project - Woonconcept - Tussenevaluatie Juni Nieuwsbrief Zorgeconomie juni 2017 Page 1 of6 Subscribe Past Issues Tr Maandelijkse nieuwsbrief Zorgeconomie - 2017 Bekijk de webversie ZORG ECONOM

Nadere informatie