Dit werkvoorschrift is van toepassing op het in de handel brengen van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit werkvoorschrift is van toepassing op het in de handel brengen van:"

Transcriptie

1 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 1 van 20 versie datum toelichting 02 3-juni-2010 Gewijzigde wetgeving 03 8-mei 2012 Gewijzigde wetgeving 04 1-juli-2015 Nieuwe sjabloon en Gewijzigde wetgeving 1 Onderwerp In dit werkvoorschrift worden de voorwaarden beschreven die gelden bij de uitvoer van aquacultuurdieren en de producten daarvan vanuit Nederland naar andere lidstaten. Dit werkvoorschrift is van toepassing op het in de handel brengen van: - Waterdieren voor sierdoeleinden die afkomstig zijn van of bestemd zijn voor gesloten siervoorzieningen - Aquacultuurdieren bestemd voor de kweek, inclusief heruitzettingsgebieden, put and take -visbedrijven, open siervoorzieningen en heruitzetting in het wild - Aquacultuurdieren en producten daarvan bestemd voor menselijke consumptie 2 Wettelijke basis EU-regelgeving: Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren Verordening (EG) Nr. 1251/2008 van de Commissie van 12 december 2008 ter uitvoering van Richtlijn 2006/88/EG van de Raad wat betreft de voorwaarden en certificeringsvoorschriften voor het in de handel brengen en de invoer in de Gemeenschap van aquacultuurdieren en producten daarvan en tot vaststelling van een lijst van vectorsoorten. Laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011 Besluit 2010/221/EU van de Commissie van 15 april 2010 tot goedkeuring van nationale maatregelen ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij aquacultuurdieren of wilde waterdieren overeenkomstig artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG Nationale wetgeving: Regeling aquacultuur 3 Begrippen Waterdier: vis die behoort tot de superklasse Agnatha en de klassen Chondrichthyes en Osteichthyes; weekdier van het phylum Mollusca; schaaldier van het subphylum Crustacea.

2 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 2 van 20 Aquacultuurdier: een waterdier in al zijn levensfases, inclusief in een kwekerij of kweekgebied van weekdieren gekweekte eieren en sperma/gameten, met inbegrip van een waterdier uit het wild dat voor een kwekerij of een kweekgebied van kweekdieren bestemd is. Aquacultuurproductiebedrijf: onderneming, zowel publiek- als privaatrechtelijk, die, al dan niet met winstoogmerk, met het kweken, houden of telen van aquacultuurdieren samenhangende activiteiten uitvoert. Kwekerij: gebouwen, gesloten ruimte of installaties van een aquacultuurproductiebedrijf waar aquacultuurdieren worden gekweekt om in de handel te worden gebracht, met uitzondering echter van bedrijven waar wilde waterdieren die voor menselijke consumptie verzameld of gevangen worden, in afwachting van de slacht tijdelijk worden gehouden zonder te worden gevoederd. Kweken: het kweken van aquacultuurdieren in een kwekerij of in een kweekgebied van weekdieren. Kweekgebied van weekdieren: een productiegebied of heruitzettingsgebied waarbinnen alle aquacultuurproductiebedrijven hun bedrijfsactiviteiten overeenkomstig een gemeenschappelijk bioveiligheidssysteem uitvoeren. "Put-en-take -visbedrijven: vijvers of andere voorzieningen waar het bestand uitsluitend voor de recreatievisserij in stand wordt gehouden door de aanvulling met aquacultuurdieren. Heruitzettingsgebied: een gebied in zoet water, in zee, in een lagune of in een estuarium dat duidelijk met boeien, palen of andere verankerde materialen is afgebakend en dat uitsluitend bestemd is voor de natuurlijke zuivering van levende weekdieren. Gesloten siervoorzieningen: dierenwinkels, tuincentra, tuinvijvers, handelsaquaria of groothandels die waterdieren voor sierdoeleinden houden die niet in rechtstreeks contact staat met de natuurlijke wateren in de Gemeenschap, of die over een systeem voor de behandeling van effluenten beschikt waardoor het risico van de overdracht van ziekten naar de natuurlijke wateren tot een aanvaardbaar niveau wordt teruggebracht. Open siervisvoorzieningen: andere siervisvoorzieningen dan gesloten siervisvoorzieningen. Heruitzetting in het wild: het uitzetten van aquacultuurdieren in de vrije natuur. Gebied: een duidelijk begrensd geografisch gebied met een homogeen hydrologisch systeem dat bestaat uit een deel van het stroomgebied van de bron(nen) tot aan een natuurlijke of kunstmatige barrière die waterdieren belet om van lager gelegen gedeelten van het stroomgebied stroomopwaarts te migreren, uit een volledig stroomgebied van de bron(nen) ervan tot het estuarium, of uit meer dan een stroomgebied, met inbegrip van de estuaria ervan, als gevolg van de verbinding die er in epizoötiologisch opzicht via de estuaria tussen de stroomgebieden bestaat.

3 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 3 van 20 Compartiment: één of meer kwekerijen waarvoor een gemeenschappelijk bioveiligheidssysteem geldt en waar een populatie waterdieren met een duidelijk onderscheiden gezondheidsstatus ten aanzien van een specifieke ziekte wordt gehouden. Ziektevrij verklaarde gebieden of compartimenten: gebieden of compartimenten die overeenkomstig artikel 49 of 50 van Richtlijn 2006/88/EG ziektevrij verklaard zijn. Vector: een soort die niet gevoelig is voor een ziekte, maar de besmetting verspreidt door pathogenen van de ene gastheer op de andere over te brengen. 4 Benodigdheden N.v.t. 5 Werkwijze Richtlijn 2006/88/EG bepaalt dat voor het in de handel brengen van aquacultuurdieren diergezondheidscertificaten moeten worden afgegeven wanneer de dieren worden binnengebracht in een lidstaat, gebied of compartiment die/dat overeenkomstig die richtlijn ziektevrij is verklaard of die/dat onderworpen is aan een bewakings- of uitroeiingsprogramma. In Verordening (EG) Nr. 1251/2008 worden certificeringsvoorschriften en geharmoniseerde modellen van gezondheidscertificaten vastgesteld. Wanneer aquacultuurdieren en de producten daarvan in de handel worden gebracht, geldt dat de gezondheidsstatus op de plaats van bestemming met betrekking tot de in bijlage IV, deel II van de Richtlijn 2006/88/EG vermelde ziekten, geen gevaar loopt. In het algemeen geldt dat geen verplaatsing mag plaatsvinden naar een bestemming met een hogere gezondheidsstatus. De richtlijn 2006/88/EG geeft gedetailleerde regels betreffende de verplaatsing van aquacultuurdieren, in het bijzonder verplaatsingen tussen lidstaten, gebieden of compartimenten met een verschillende gezondheidsstatus, zoals bedoeld in bijlage III, deel A van deze richtlijn. Bijlage III, deel A van de richtlijn bevat een schema over de mogelijkheid van verplaatsingen tussen lidstaten en geeft aan wanneer een certificaat vereist is. Deze bijlage is in Bijlage 1 van dit voorschrift opgenomen. Aquacultuurdieren bestemd voor de kweek, heruitzetting in het wild of in"put-en-takevisbedrijven", moeten klinisch gezond zijn en niet afkomstig zijn van een kwekerij of kweekgebied van weekdieren waar zich een onopgeloste verhoogde sterfte voordoet. Om te beslissen of een export wel of niet kan plaatsvinden en of een certificaat wel of niet vereist is, zijn verschillende factoren van belang:

4 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 4 van 20 - Soort aquacultuurdier behoort tot de gevoelige soorten voor een of meer van de ziekten die opgenomen zijn in bijlage IV deel II van Richtlijn 2006/88/EG en/of behoort tot de vectorsoorten opgenomen in Bijlage I van Verordening (EG) Nr. 1251/2008. De lijst van ziekten en gevoelige soorten die opgenomen zijn in bijlage IV deel II van Richtlijn 2006/88/EG is te vinden op Bijlage 2 van dit voorschrift. De lijst van vectorsoorten opgenomen in Bijlage I van Verordening (EG) Nr. 1251/2008 is opgenomen in Bijlage 3 van dit voorschrift. De lijst van mogelijke vectorsoorten en de voorwaarden waaronder deze soorten als vector moeten worden beschouwd zijn opgenomen in Bijlage I van Verordening (EG) Nr. 1251/2008. Aquacultuurdieren die in Bijlage I, kolom 2, van deze verordening als vector zijn opgenomen, worden slechts als vector beschouwd indien deze dieren aan bepaalde voorwaarden voldoen met betrekking tot de plaats van oorsprong (kolom 3) en plaats van bestemming (kolom 4). Indien aan één van de voorwaarden niet wordt voldaan, wordt het desbetreffende aquacultuurdier niet als vector beschouwd. - Doel of bestemming van de aquacultuurdieren: De eisen zijn afhankelijk van het doel van de bestemming van de aquacultuurdieren. Deze bestemmingen kunnen zijn: kweek, uitzetting in het wild, put and take -visbedrijven, open siervisvoorzieningen, gesloten siervoorzieningen of verdere verwerking met het oog op menselijke consumptie. - De gezondheidsstatus op de plaats van bestemming. Er zijn verschillende gezondheidstatus met betrekking tot de ziekten die opgenomen zijn in bijlage IV deel II van Richtlijn 2006/88/EG: vrij verklaard, onderworpen aan een bewakings- of uitroeiingsprogramma, onbepaald en besmet. De gezondheidsstatus van de plaats van bestemming is te vinden op: en, - De gezondheidsstatus van land van herkomst met betrekking tot de ziekten die opgenomen zijn in bijlage IV deel II van Richtlijn 2006/88/EG. De gezondheidsstatus van Nederland voor deze ziekten is in principe onbepaald (zie tabel van Bijlage 1 van dit voorschrift) behalve voor Infectieuze zalmanemie (ISA), waarvan het hele grondgebied van Nederland vrij is verklaard. Als een uitbraak van een van deze ziekten wordt bevestigd, verandert de status waar de ziekte is geconstateerd van onbepaald naar besmet. De export vanuit een besmet gebied of lidstaat kan alleen plaatsvinden naar een gebied of lidstaat die ook besmet is voor dezelfde ziekte, in dit geval is een certificaat vereist. Om te beslissen of een export van aquacultuurdieren mogelijk is en om te bepalen of een certificaat vereist is, is als hulpmiddel een beslisboom opgesteld. Deze beslisboom is in Bijlage 4 van dit werkvoorschrift opgenomen.

5 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 5 van 20 De beslisboom is gemaakt met het uitgaanspunt dat de gezondheidsstatus van Nederland onbepaald is. Zendingen van aquacultuurdieren bestemd voor de kweek, heruitzettingsgebieden, put and take -visbedrijven, open siervoorzieningen en heruitzetting in het wild die vaatbaar zijn voor één of meer van bovengenoemde ziekten en binnengebracht worden in lidstaten of delen daarvan die ziektevrij zijn verklaard of zijn onderworpen aan een uitroeiingsprogramma of bewakingsprogramma moeten vergezeld gaan van een diergezondheidscertificaat volgens model van Bijlage II, deel A van Verordening (EG) Nr. 1251/2008 Laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011 Zendingen van aquacultuurdieren bestemd voor verdere verwerking, verzendingscentra, zuiveringscentra en soortgelijke bedrijven met het oog op menselijke consumptie die vaatbaar zijn voor één of meer van bovengenoemde ziekten en binnengebracht worden in lidstaten of delen daarvan die ziektevrij zijn verklaard of zijn onderworpen aan een uitroeiingsprogramma of bewakingsprogramma moeten vergezeld gaan van een diergezondheidscertificaat volgens model van Bijlage II, deel B van Verordening (EG) Nr. 1251/2008 Laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011. De zendingen moeten voldoen aan de veterinairrechtelijke voorschriften die opgenomen zijn in het certificaat en de toelichting van Bijlage 5 van deze verordening. Nationale maatregelen ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij aquacultuurdieren of wilde waterdieren. Besluit 2010/221/EU Naast de in Richtlijn 2006/88/EG vermelde ziekten, zijn er andere ziekten die een aanzienlijk risico kunnen vormen voor de gezondheidssituatie van aquacultuurdieren of wilde waterdieren of voor het milieu. Deze andere ziekten zijn opgenomen in Bijlage II, deel C van Verordening (EG) Nr. 1251/2008 laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011 en in Bijlage 5 van dit voorschrift. In Besluit 2010/221/EU worden nationale maatregelen goedgekeurd ter beperking van het effect van deze ziekten bij aquacultuurdieren en wilde waterdieren. De lidstaten of delen daarvan die vrij verklaard zijn van één of meer van deze ziekten of die onderworpen zijn aan een uitroeiingsprogramma kunnen voorschrijven dat de binnengebrachte zendingen van aquacultuurdieren aan bepaalde eisen voldoen. (Nationale maatregelen). Bepaalde lidstaten hebben goedgekeurde nationale bewakingsprogramma s met betrekking tot Ostreid herpesvirus 1 µνar (OsHV-1 µνar) deze lidstaten stellen ook Nationale maatregelen voor het binnenbrengen van bepaalde zendingen. De lijst van lidstaten en delen daarvan die vrij verklaard zijn, de lijst van lidstaten en delen daarvan met een goedgekeurd uitroeiingsprogramma en de lijst van lidstaten en

6 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 6 van 20 delen daarvan met een goedgekeurd bewakkingsprogramma met betrekking tot Ostreid herpesvirus 1 µνar zijn opgenomen in Bijlage 5 van dit voorschrift Zendingen van aquacultuurdieren bestemd voor de kweek, heruitzettingsgebieden, put and take -visbedrijven, open siervoorzieningen en heruitzetting in het wild of bestemd voor verdere verwerking, verzendingscentra, zuiveringscentra en soortgelijke bedrijven met het oog op menselijke consumptie die vaatbaar zijn voor één of meer van bovengenoemde ziekten en binnengebracht worden in lidstaten of delen daarvan die ziektevrij zijn verklaard of zijn onderworpen aan een uitroeiingsprogramma of bewakingsprogramma moeten vergezeld gaan van een diergezondheidscertificaat volgens model van Bijlage II, deel A of deel B van Verordening (EG) Nr. 1251/2008. De zendingen moeten voldoen aan de veterinairrechtelijke voorschriften die opgenomen zijn in het certificaat en de toelichting van Bijlage 5 van deze verordening. Zendingen van vissen van alle soorten, die afkomstig zijn uit wateren waar soorten die vaatbaar zijn voor Gyrodactilus salaris aanwezig zijn, moeten ook aan bovengenoemde eisen voldoen. Deze eisen zijn eveneens in de beslisboom van Bijlage 4 van dit voorschrift opgenomen. Voorschriften transport Tijdens het vervoer van aquacultuurdieren worden de noodzakelijke ziektepreventiemaatregelen genomen, zodat de gezondheidsstatus van deze dieren gedurende het vervoer niet wordt gewijzigd en het risico van verspreiding van ziekten wordt teruggedrongen. De aquacultuurdieren worden onder zodanige omstandigheden vervoerd dat de gezondheidsstatus ervan en de gezondheidsstatus van de plaats van bestemming niet in gevaar wordt gebracht. De vervoerders van aquacultuurdieren dienen een register bij te houden van: - de mortaliteit tijdens het vervoer, voor zover dit voor het soort vervoer en de vervoerde soorten in de praktijk mogelijk is; - de door het vervoermiddel bezochte kwekerijen, kweekgebieden voor weekdieren en verwerkingsbedrijven, en - de waterverversing tijdens het vervoer, met name de herkomst van nieuw water en de plaats van lozing van gebruikt water. In het geval van vis gelden de algemene voorschriften van Verordening (EG) Nr. 1/2005 ( Transportveroordening ) Voor transporten korter dan 65 kilometer heeft de transporteur geen vergunning nodig. Voor transporten die korter duren dan 8 uur (inclusief laden en lossen van de dieren) heeft de transporteur een vergunning type I (conform artikel 10 van de Transportverordening)

7 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 7 van 20 nodig. Als de vervoerder ook transporten uitvoert die langer dan 8 uur duren: vergunning type II De eigenaar van het wegvervoermiddel dient tevens een certificaat van goedkeuring te hebben voordat het wegvervoermiddel kan worden ingezet voor transport langer dan 8 uur. Een certificaat van goedkeuring wordt afgegeven door de RDW na een keuring. Meer informatie is te vinden in de NVWA website: Melding in TRACES Voor onderstaande verplaatsingen van aquacultuurdieren tussen lidstaten geldt een kennisgevingsverplichting in TRACES (TRACES-melding): verplaatsingen van aquacultuurdieren tussen lidstaten waar een diergezondheidscertificaat vereist is - alle andere verplaatsingen van levende aquacultuurdieren voor de kweek of voor uitzetting in het wild tussen lidstaten waar geen diergezondheidscertificaat vereist is - verplaatsingen van waterdieren voor sierdoeleinden die bestemd zijn voor gesloten siervoorzieningen wanneer de dieren: - bestemd zijn voor een lidstaat indien het gehele grondgebied of bepaalde gebieden of compartimenten daarvan vrij verklaard zijn van één of meer van de ziekten genoemd in bijlage IV deel twee van Richtlijn 2006/88/EG of onderworpen aan een bewakings- of uitroeiingsprogramma en, - behoren tot de soorten die vatbaar zijn voor één of meer van de ziekten waarvoor betrokken lidstaat of gebied of compartiment ziektevrij is verklaard, of waarvoor een bewakings- of uitroeiingsprogramma geldt. Werkzaamheden aquacultuurbedrijf bij exportcertificering Aan de hand van de beslisboom van Bijlage 4 van dit voorschrift kan de exploitant van het aquacultuurbedrijf bepalen of de export mogelijk is. Als de export mogelijk is kan bepaald worden of een certificaat vereist is. Bij twijfel contact opnemen met de NVWA. Een export wordt via de NVWA website aangevraagd. Indien een diergezondheidscertificaat vereist is, of een kennisgevingsverplichting in TRACES is (zie punt kennisgevingsverplichting in TRACES ), dient het bedrijf een account aanvragen via de mail bij de helpdesktraces van de NVWA. helpdesktraces@vwa.nl De TRACES-coördinator zorgt dat bedrijven toegang tot TRACES krijgen en zorgt dat er een korte opleiding verzorgd wordt om TRACES te kunnen gebruiken. kennisgevingsverplichting in TRACES

8 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 8 van 20 Het bedrijf voert Deel I van het desbetreffende certificaat in TRACES. De status van de melding is dan "nieuw". De NVWA moet deze melding nog "geldig" maken. Als dat niet gebeurt, kan de ontvanger in de lidstaat van bestemming problemen met de lokale autoriteiten krijgen. Hiertoe dient het bedrijf via de mail de laatste 5 cijfers van het Intra.NL nummer van de ingebrachte melding aan de Helpdesk Traces van de NVWA door te geven met het verzoek deze melding op geldig te zetten. Mailadres: helpdesktraces@vwa.nl Als de (nieuwe) meldingen geldig gemaakt zijn ontvangt het bedrijf hierover bericht via de mail. Certificeren via TRACES Het bedrijf voert Deel I van het desbetreffende certificaat in TRACES. De status van de melding is dan "nieuw" de viscontroleur voert TRACES Deel II in van het certificaat en tekent de papierversie af. Het afgetekende certificaat dient het transport te vergezellen. Werkzaamheden medewerker NVWA (visteam) bij exportcertificering In geval er een aanvraag exportcertificeren is ingediend controleert de NVWA controleur aan de hand van het aanvraagformulier de gezondheidsstatus van herkomst. Deze status is in principe onbepaald voor alle ziekten (behalve ISA: Vrijverklaard). Er wordt gecontroleerd of geen uitbraak van een bepaalde ziekte geconstateerd is en daardoor de status van onbepaald naar besmet is veranderd. Indien de gezondheidsstatus van herkomst onbepaald is checkt de NVWA controleur afhankelijk van soort aquacultuurdier, doeleinde van de aquacultuurdieren en gezondheidsstatus van bestemming of de export kan plaatsvinden en of inderdaad een certificaat vereist is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de beslisboom van Bijlage 4 van dit voorschrift. Indien volgens de beslisboom een certificaat vereist is, controleert de NVWA controleur op de dag van certificering (verlading) of de vis geen zichtbare klinische afwijkingen vertoont. Wanneer dit het geval is kan er geen certificaat worden afgegeven. De NVWA medewerker controleert in het geval van vis of het vervoersbedrijf aan de algemene voorschriften van Verordening (EG) Nr. 1/2005 ( Transportveroordening ) voldoet. Wanneer aan alle eisen wordt voldaan kan het certificeren plaatsvinden. Deel I van het certificaat wordt door het bedrijf in TRACES ingevoerd, de viscontroleur voert TRACES Deel II van het certificaat in en tekent de papierversie af

9 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 9 van 20 Het afgetekende certificaat dient het transport te vergezellen. 6 Registratie en archivering N.v.t. 7 Interventie N.v.t. 8 Arbo, milieu en veiligheid N.v.t. 9 Divers Bijlage 1: schema van de mogelijkheid van verplaatsingen van aquacultuurdieren tussen lidstaten en wanneer een certificaat vereist is. (Bijlage III, deel A van Richtlijn 2006/88/EG). Bijlage 2: lijst gevoelige soorten per ziekte opgenomen in Bijlage IV, deel II van Richtlijn 88/2006/EG. Bijlage 3: lijst vectorsoorten per ziekte opgenomen in Bijlage I van Verordening (EG) Nr. 1251/2008 Bijlage 4: beslisboom voor de verzending van aquacultuurdieren vanuit NL naar andere EU lidstaten. Bijlage 5: lijst van ziekten en gevoelige soorten van Bijlage II, deel C van Verordening (EG) nr. 1251/2008 laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011. Bijlage 6: lijst van ziektevrij verklaarde lidstaten en delen daarvan en lijst van lidstaten en delen daarvan met uitroeiingsprogramma s voor de ziekten van Bijlage II, deel C van Verordening (EG) nr. 1251/2008 laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011

10 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 10 van 20 Bijlage 1: schema van de mogelijkheid van verplaatsingen van aquacultuurdieren tussen lidstaten en wanneer een certificaat vereist is. (Bijlage III, deel A van Richtlijn 2006/88/EG). Richtlijn 2006/88/EG

11 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 11 van 20 Bijlage 2: Lijst van gevoelige soorten per ziekten: Bijlage IV, deel II van Richtlijn 88/2006/EG

12 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 12 van 20 Bijlage 3: lijst vectorsoorten per ziekte opgenomen in Bijlage I van Verordening (EG) Nr. 1251/2008 BIJLAGE I Lijst van mogelijke vectorsoorten en de voorwaarden waaronder deze soorten als vector moeten worden beschouwd

13 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 13 van 20

14 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 14 van 20

15 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 15 van 20 Bijlage 4: Beslisboom voor verzending aquacultuurdieren vanuit NL naar andere EU lidstaten JA De in de handel te brengen aquacultuurdieren horen bij de gevoelige soorten voor één of meer in bijlage IV, deel II van NEE NEE RL 88/2006/EG van genoemde ziekten? en/of (1) Zijn bestemd voor lidstaten, gebieden of compartimenten die vrij verklaard zijn of onderworpen zijn aan een bewakings- of uitroeiingsprogramma voor de ziekte(s) waarvoor het aquacultuurdier gevoelig is? Gezondheidsstatus Zijn opgenomen in kolom 2 van de tabel in Bijlage I van Vo (EG) 1251/2008 als vectorsoort? NEE NEE JA GEEN export mogelijk 2 uitzonderingen (2) JA Zijn de Aquacultuurdieren bestemd voor de kweek, heruitzettingsgebieden, put and take -visbedrijven, open siervisvoorzieningen of heruitzetting in het wild? NEE Export mag GEEN CERTIFICAAT vereist (4) JA NEE NEE NEE Zijn bestemd voor lidstaten, gebieden of compartimenten die vrij verklaard zijn of onderworpen zijn aan een bewakings- of uitroeiingsprogramma voor de ziekte(s) waarvoor het aquacultuurdier vector is? Gezondheidsstatus Voldoen de Voldoen de aquacultuurdieren JA aquacultuurdieren aan de JA aan de voorwaarden van voorwaarden van kolom 3 kolom 4 van de tabel in JA van de tabel in bijlage I van bijlage I van Vo (EG) 1251/2008? Vo (EG) 1251/2008? Export met certificaat volgens het model van bijlage II, Deel A Vo (EG) 1251/2008 Quarantaine vereist (3)

16 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 16 van 20 (1) Nationale maatregelen Besluit 2010/221/EU (1) Aquacultuurdieren horen bij de soorten die vatbaar zijn voor de ziekten van Bijlage II, deel C van Verordening (EU) 1251/2008? Zijn bestemd voor lidstaten of delen daarvan JA die vrij verklaard zijn of met JA JA uitroeiingsprogramma s zoals genoemd in van Bijlage I, Bijlage II of Bijlage III van Besluit 2010/221/EU? Aquacultuurdieren voldoen aan de veterinairrechtelijke voorschriften van het modeldiergezondheidscertificaat van bijlage II, deel A of B en de toelichting van Bijlage V van Verordening (EU) 1251/2008 NEE NEE Export mag GEEN CERTIFICAAT vereist GEEN export mogelijk NEE JA Export met TRACES Certificaat van bijlage II, deel A of B en de Verordening (EU) 1251/2008 Zendingen van vissen van alle soorten, die afkomstig zijn uit wateren waar soorten aanwezig zijn die in deel C van bijlage II van Verordening (EU) 346/2010 zijn opgenomen als soorten die vatbaar zijn voor besmetting met Gyrodactylus salaris, moeten aan dezelfde eisen voldoen als de vaatbare soorten wanneer die zendingen bestemd zijn voor een lidstaat of een deel daarvan, opgenomen in bij- lage I bij Besluit 2010/221/EU als zijnde vrij van Gyrodactylus salaris (GS). (2) Uitzondering 1 Het hele grondgebied van Nederland is ziektevrij verklaard van Infectieuze zalmanemie (ISA) infectie met genotype HPR-negatief van het geslacht Isavirus (ISAV) (Bijlage I Deel C van Beschikking 2009/177/EG) Dat betekent dat Nederland gevoelige soorten voor (ISA), naar lidstaten, gebieden of compartimenten die vrij verklaard van (ISA) zijn of onderworpen aan een bewakings- of uitroeiingsprogramma mag exporteren. Een certificaat volgens itspraak van de Cie. niet vereist

17 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 17 van 20 (2) Uitzondering 2 In het geval van aquacultuurdieren en producten daarvan voor verdere verwerking met het oog op menselijke consumptie mogen tijdelijk op de plaats van verwerking opgeslagen worden alleen indien: tijdelijk in verzendingscentra, zuiveringscentra of soortgelijke bedrijven worden gehouden die over systemen voor de behandeling van effluenten beschikken waarmee de desbetreffende pathogenen geïnactiveerd worden, of waar de effluenten andere behandelingen ondergaan, waardoor het risico van overdracht van de ziekten naar de natuurlijke wateren tot een aanvaardbaar niveau wordt teruggebracht. Dat geldt ook voor levende weekdieren en schaaldieren die tijdelijk in communautaire wateren worden uitgezet of in verzendingscentra, zuiveringscentra of soortgelijke bedrijven worden binnengebracht. Export mogelijk met certificaat volgens model diergezondheidscertificaat voor in het handel brengen van aquacultuurdieren of producten daarvan die bestemd zijn voor verdere verwerking, verzendingscentra, zuiveringscentra en soortgelijke bedrijven met het oog op menselijke consumptie (Bilage II, deel B van Vo (EG) 1251/2008) (3) Indien voor de export van vectorsoorten quarantaine vereist is moeten de dieren naar een quarantainevoorziening gebracht worden die voldoet aan de voorschriften van Beschikking 2008/946/EG. Deze quarantainevoorziening mag zich bevinden in het land van herkomst of in het land van bestemming. Nederland heeft geen erkende quarantainevoorziening. (4) Voor alle verplaatsingen van levende aquacultuurdieren voor de kweek of voor uiteenzetting in het wild waarvoor geen diergezondheidscertificaat vereist is geldt een kennisgevingverplichting in TRACES. (Alleen Deel I van het model certificaat van bijlage II, Deel A van Vo (EG) 1251/2008 moet dan ingevuld worden)

18 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 18 van 20 Bijlage 5: Lijst van ziekten en gevoelige soorten van Bijlage II, deel C van Verordening (EG) nr. 1251/2008 laatst gewijzigd door Verordening (EU) nr. 346/2010 en Verordening (EU) nr. 350/2011

19 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 19 van 20 Bijlage 6: lijst van ziektevrij verklaarde lidstaten en delen daarvan en lijst van lidstaten en delen daarvan met uitroeiingsprogramma s voor de ziekten van Bijlage II, deel C van Verordening (EG) nr. 1251/2008 Besluit 2010/221/EU BIJLAGE I

20 code OVEAQ-01 versie 04 ingangsdatum pag. 20 van 20 Besluit 2010/221/EU BIJLAGE II Besluit 2010/221/EU BIJLAGE III

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Locaal referentienummmer: I.3 Bevoegde centrale

Nadere informatie

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Locaal referentienummmer: I.3 Bevoegde centrale

Nadere informatie

L 322/30 Publicatieblad van de Europese Unie BESLUITEN/BESCHIKKINGEN COMMISSIE

L 322/30 Publicatieblad van de Europese Unie BESLUITEN/BESCHIKKINGEN COMMISSIE L 322/30 Publicatieblad van de Europese Unie 2.12.2008 II (Besluiten op grond van het EG- en het Euratom-Verdrag waarvan publicatie niet verplicht is) BESLUITEN/BESCHIKKINGEN COMMISSIE BESCHIKKING VAN

Nadere informatie

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Locaal referentienummmer: I.3 Bevoegde centrale

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 mei 2006 (15.05) (OR. en) 9133/06 ADD 2. Interinstitutioneel dossier: 2005/0153 (CNS) LIMITE

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 mei 2006 (15.05) (OR. en) 9133/06 ADD 2. Interinstitutioneel dossier: 2005/0153 (CNS) LIMITE Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 0 mei 2006 (5.05) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2005/053 (CNS) 933/06 ADD 2 PUBLIC LIMITE AGRILEG 76 AGRIFIN 35 ADDENDUM BIJ HET VERSLAG van: de Groep

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. Erkende quarantainevoorzieningen voor vogels afkomstig uit 3 e landen

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. Erkende quarantainevoorzieningen voor vogels afkomstig uit 3 e landen code OVQV-01 versie 02 ingangsdatum 08-01-2014 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 02 December 2013 Aanpassing aan NVWA sjabloon en enkele correcties 1 Onderwerp Vogels, die ingevoerd worden uit 3e-landen,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 5.6.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 144/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 468/2012 VAN DE COMMISSIE van 1 juni 2012 tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

code RNDA-003 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 7

code RNDA-003 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 7 code RNDA-003 versie 3 ingangsdatum 01-03-2014 pag. 1 van 7 versie datum Toelichting 2 20-08-2013 Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassing aan gewijzigde regeling preventie 3 01-03-2014 Wijziging ivm

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 94/44 31.3.2004 VERORDENING (EG) Nr. 599/2004 VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R0028 NL 25.06.2012 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D048570/03.

Hierbij gaat voor de delegaties document D048570/03. Raad van de Europese Unie Brussel, 26 januari 2017 (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 20 januari 2017 aan: Nr. Comdoc.: D048570/03 Betreft: het

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.1.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 12/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 januari 2012 tot vaststelling van voorschriften voor

Nadere informatie

SGIU-001 bijlage 9.1.8b Bijlage 5

SGIU-001 bijlage 9.1.8b Bijlage 5 SGIU-001 bijlage 9.1.8b Bijlage 5 Invulvoorbeeld Traces certificaat mestschapen/mestgeiten II. Informatie over de gezondheid Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart dat de in dit certificaat beschreven

Nadere informatie

GEZONDHEIDSTATUS VAN AQUACULTUURBEDRIJVEN (VISSEN, SCHAALDIEREN, WEEKDIEREN)

GEZONDHEIDSTATUS VAN AQUACULTUURBEDRIJVEN (VISSEN, SCHAALDIEREN, WEEKDIEREN) GEZONDHEIDSTATUS VAN AQUACULTUURBEDRIJVEN (VISSEN, SCHAALDIEREN, WEEKDIEREN) 1/ De gezondheidsstatussen De wetgeving erkent 5 gezondheidsstatussen: status I (ziektevrij), status II (onder bewakingsprogramma),

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R1012 NL 26.11.2012 000.003 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1012/2012 VAN DE

Nadere informatie

code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum pag. 1 van 7

code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum pag. 1 van 7 code BIPVS-13 versie 1.3 ingangsdatum 28-05-2015 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum 3.1 28-05-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie Aanpassing van de tekst, aangegeven d.m.v. kantlijn. Opmaak

Nadere informatie

Instructie export varkenssperma en embryo s naar EU-lidstaten. code VRKES-01 versie 02 ingangsdatum pag. 1 van 7

Instructie export varkenssperma en embryo s naar EU-lidstaten. code VRKES-01 versie 02 ingangsdatum pag. 1 van 7 code VRKES-01 versie 02 ingangsdatum 19-10-2018 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum Wijzigingen ten opzichte van vorige versie 02 01-08-2018 Lay-out cf. voorgeschreven sjabloon en algemene/taalkundige

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN 4.2.2017 NL L 31/13 VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/193 VAN DE COMMISSIE van 3 februari 2017 tot wijziging van bijlage II bij Beschikking 2007/777/EG en bijlage I bij Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (2011/874/EU)

(Voor de EER relevante tekst) (2011/874/EU) 23.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 343/65 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 15 december 2011 tot vaststelling van de lijst van derde landen en gebieden waaraan een machtiging is verleend

Nadere informatie

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie 25.11.2006 II (Besluiten waarvan de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 17 november 2006 tot wijziging

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. 3 Begrippen. 4 Benodigdheden

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. 3 Begrippen. 4 Benodigdheden code RNDIU-03 versie 14 ingangsdatum 29-08-2017 pag. 1 van 5 Versie datum toelichting 09 08-01-2016 Bremen, Hessen en Nedersaksen zijn art 10 geworden 10 26-02-2016 Toevoeging over IBR verklaring herkomstbedrijf

Nadere informatie

Vertaling. Overwegende:

Vertaling. Overwegende: Vertaling Protocol van akkoord over de voorwaarden voor de grensoverschrijdende handel in slachtdieren en slachtpluimvee tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom Luxemburg en de Franse Republiek.

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE 23.2.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 50/51 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 17 februari 2012 tot wijziging van bijlage E bij Richtlijn 92/65/EEG van de Raad, wat betreft de modellen van

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 171/100 26.6.2019 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1084 VAN DE COMMISSIE van 25 juni 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de harmonisatie van de lijst van erkende of geregistreerde

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.9.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 237/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 914/2011 VAN DE COMMISSIE van 13 september 2011 tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

Controle op 30 dagentermijn op Nederlandse VVE s en Scheepsleveranciers. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum pag.

Controle op 30 dagentermijn op Nederlandse VVE s en Scheepsleveranciers. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum pag. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum 28-05-2015 pag. 1 van 9 Versie Goedkeuring datum 1.4 28-05-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie Aanpassing van de tekst, aangegeven d.m.v. kantlijn. Opmaak

Nadere informatie

Titel: BIPVS_15 Transportverordening

Titel: BIPVS_15 Transportverordening Titel: BIPVS_15 Transportverordening Opgesteld door: TO Import/Export Inhoudelijk beoordeeld door: Teamleideroverleg TUI Goedgekeurd door documenteigenaar: Teamleider TO Import/Export d.d.: Vervallen verklaard

Nadere informatie

SANITAIRE WETGEVING IN DE SECTOR AQUACULTUUR

SANITAIRE WETGEVING IN DE SECTOR AQUACULTUUR Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen SANITAIRE WETGEVING IN DE SECTOR AQUACULTUUR Dr. Ch. Rettigner 14 december 2012 Dr. E. Hoc Vlaams aquacultuursymposium Presentatie dr. J. Verhaeghe

Nadere informatie

code BPR 30 versie 07 ingangsdatum pag. 1 van 7 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie

code BPR 30 versie 07 ingangsdatum pag. 1 van 7 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie code BPR 30 versie 07 ingangsdatum 01-09-2016 pag. 1 van 7 Versie 07 Goedkeuring datum Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie Aanpassing van de layout. Wijzigingen in de tekst zijn aangegeven d.m.v.

Nadere informatie

Algemene Informatie (ALIM08) Bestemmingscontrole kanalisatieprocedure volgens art. 8, 15 en 17 van Richtlijn 97/78/EG Versie 1.1.

Algemene Informatie (ALIM08) Bestemmingscontrole kanalisatieprocedure volgens art. 8, 15 en 17 van Richtlijn 97/78/EG Versie 1.1. 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze instructie beschrijft de uitvoering van de bestemmingscontrole in TRACES door de NVWA in geval van kanalisatie van een partij goederen naar het bedrijf van bestemming in

Nadere informatie

Invulvoorbeeld Traces certificaat fokschapen met dubbel ARR genotype naar Denemarken, Finland, Oostenrijk, Slovenië of Zweden.

Invulvoorbeeld Traces certificaat fokschapen met dubbel ARR genotype naar Denemarken, Finland, Oostenrijk, Slovenië of Zweden. Bijlage 4.1 Invulvoorbeeld Traces certificaat fokschapen met dubbel ARR genotype naar Denemarken, Finland, Oostenrijk, Slovenië of Zweden. II. Informatie over de gezondheid Ondergetekende, officieel dierenarts,

Nadere informatie

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart dat de in dit certificaat beschreven dieren aan de volgende voorwaarden voldoen:

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart dat de in dit certificaat beschreven dieren aan de volgende voorwaarden voldoen: code K-LV-SGIU-01b6.6 versie 1 ingangsdatum 01-10-2018 pag. 1 van 7 Bijlage 6.6 Voorbeeld deel II Tracescertificaat fokschapen en fokgeiten van bijzondere rassen naar lidstaten zonder een verwaarloosbaar

Nadere informatie

komen uit een beslag dat (beslagen die) officieel brucellosevrij is (zijn), en [II [II Deze optie aanvinken. II [II

komen uit een beslag dat (beslagen die) officieel brucellosevrij is (zijn), en [II [II Deze optie aanvinken. II [II Code K-LV-RNDIU-01b1 Versie 1 Ingangsdatum 03-09-2018 pag. 1 van 5 Voorbeeld invullen Traces deel II runderen II. Informatie over de gezondheid hetzij (2)hetzij II.1. hetzij [Ondergetekende, officieel

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis code RNDIU-03 versie 13 ingangsdatum 22-03-2017 pag. 1 van 5 Versie datum toelichting 02 10-10-2013 Aanpassing aan sjabloon en 1 correctie over testmogelijkheden 04 30-10-2013 Correctie onder 5.1, deense

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het toekennen van een statuut verwaarloosbaar of gecontroleerd risico op klassieke scrapie, noodzakelijk in het

Nadere informatie

ADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0136(COD) van de Commissie visserij. aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling

ADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0136(COD) van de Commissie visserij. aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie visserij 27.1.2014 2013/0136(COD) ADVIES van de Commissie visserij aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling inzake het voorstel voor een verordening van

Nadere informatie

L 249/20 Publicatieblad van de Europese Unie

L 249/20 Publicatieblad van de Europese Unie L 249/20 Publicatieblad van de Europese Unie 23.7.2004 BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 15 juli 2004 tot uitvoering van Richtlijn 64/432/EEG van de Raad voor wat betreft aanvullende garanties voor het

Nadere informatie

code SGIU-002 versie 1.2 ingangsdatum pag. 1 van 9

code SGIU-002 versie 1.2 ingangsdatum pag. 1 van 9 code SGIU-002 versie 1.2 ingangsdatum 01-02-2018 pag. 1 van 9 versie datum Toelichting 01 01-02-2018 Nieuwe instructie. 1 Onderwerp Deze instructie beschrijft de werkwijze van de NVWA bij het verlenen

Nadere informatie

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. 26.7.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/31 VERORDENING (EU) Nr. 717/2013 VAN DE COMMISSIE van 25 juli 2013 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de vermeldingen inzake

Nadere informatie

Varkenssperma naar lidstaten en derde landen, algemeen (VRKES-01) 14 augustus 2012 Versie: 1.0.3

Varkenssperma naar lidstaten en derde landen, algemeen (VRKES-01) 14 augustus 2012 Versie: 1.0.3 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Algemene instructie voor het keuren en certificeren van varkenssperma i.v.m. export naar lidstaten en derde landen. 2 WETTELIJKE BASIS 2.1 EU-regelgeving RL 90/429/EEG RL 92/65/EEG

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis code RNDIU-02 versie 15 ingangsdatum 22-03-2017 pag. 1 van 8 Versie datum toelichting 02 10-10-2013 Omzetting naar nieuwe sjabloon, 1 correctie tav de testmethode 03 28-10-2013 Correctie onder 5.1, deense

Nadere informatie

1 Onderwerp Wet- en regelgeving EU-Regelgeving Begrippen en definities Benodigdheden Werkwijze...

1 Onderwerp Wet- en regelgeving EU-Regelgeving Begrippen en definities Benodigdheden Werkwijze... Code K-IK-EP-W09 Versie 01 Ingangsdatum 28-08-2019 pag. 1 van 6 Versie Goedkeuring datum Wijzigingen ten opzichte van vorige versie 03 02 01 28-08-2019 Oude code was WIEP-004. Nieuw sjabloon, opnieuw begonnen

Nadere informatie

Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassingen ivm wijziging RL92/65 door Vo 846/2014

Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassingen ivm wijziging RL92/65 door Vo 846/2014 code PRDEE-001 versie 1 ingangsdatum 20-01-2015 pag. 1 van 7 versie datum toelichting 01 20-01-2015 Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassingen ivm wijziging RL92/65 door Vo 846/2014 1 Onderwerp Deze

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 20.1.2017 L 16/37 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/98 VAN DE COMMISSIE van 18 januari 2017 tot wijziging van de bijlage bij Uitvoeringsbesluit 2013/519/EU wat betreft het modeldiergezondheidscertificaat voor

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.11.2007 COM(2007) 761 definitief 2007/0266 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité EG-Faeröer

Nadere informatie

Export van verwerkte dierlijke eiwitten en producten die verwerkte dierlijke eiwitten bevatten

Export van verwerkte dierlijke eiwitten en producten die verwerkte dierlijke eiwitten bevatten Export van verwerkte dierlijke eiwitten en producten die verwerkte dierlijke eiwitten bevatten 1. Doel Verordening (EG) nr. 999/2001 zoals gewijzigd door verordening (EU) nr. 893/2017 legt voorwaarden

Nadere informatie

BIPVS-16 Voorleggen van veterinaire partijen aan de douaneautoriteiten. code BIPVS-16 versie 04 ingangsdatum Pagina 1 van 5

BIPVS-16 Voorleggen van veterinaire partijen aan de douaneautoriteiten. code BIPVS-16 versie 04 ingangsdatum Pagina 1 van 5 code BIPVS-16 versie 04 ingangsdatum 01-10-2017 Pagina 1 van 5 versie datum toelichting 04 1-10-2017 aanpassen voorschrift volgens nieuwe sjabloon 03 02 1 Onderwerp 1.1 Doel Deze procedure beschrijft de

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III BIJLAGE III Instructies en toelichtingen http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 1. De administratieve instantie van afgifte geeft elk certificaat een uniek nummer.

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 173/42 VERORDENING (EU) 2019/1091 VAN DE COMMISSIE van 26 juni 2019 tot wijziging van bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de voorschriften voor

Nadere informatie

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 8 ingangsdatum pag. 1 van 6

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 8 ingangsdatum pag. 1 van 6 code PA-40 versie 8 ingangsdatum 04-06-2013 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 7 20-09-2011 Splitsen van het overdracht deel van de PM keuring en het toezicht op de bedrijfskeurders. Dit voorschrift

Nadere informatie

Besluit van 4 juni 2003, houdende vaststelling van retributies krachtens de Warenwet (Warenwetbesluit retributies veterinaire controles)

Besluit van 4 juni 2003, houdende vaststelling van retributies krachtens de Warenwet (Warenwetbesluit retributies veterinaire controles) (Tekst geldend op: 12-04-2011) Besluit van 4 juni 2003, houdende vaststelling van retributies krachtens de Warenwet (Warenwetbesluit retributies veterinaire controles) Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de voorschriften voor de nationale handel, het handelsverkeer en de invoer van sperma, eicellen en embryo s van

Nadere informatie

tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor het verkeer van paardachtigen en de invoer van paardachtigen uit derde landen;

tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor het verkeer van paardachtigen en de invoer van paardachtigen uit derde landen; 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Algemene instructie voor het keuren en certificeren of afgeven van verklaringen i.v.m. de verzending van levende paardachtigen (verder aangeduid als paarden) vanuit Nederland

Nadere informatie

Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren

Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren 51 BIJLAGE IV CSR Garantiesysteem Tracering SKV-Vleeskalveren Het Garantiesysteem Tracering SKV Vleeskalveren (GTSKV) maakt onderdeel uit van het Controle- en Sanctiereglement SKV (CSR). 1. Doel en reikwijdte

Nadere informatie

Algemene Informatie T5-Instructie (ALIM08) 04 maart 2014 Versie 1.0.8

Algemene Informatie T5-Instructie (ALIM08) 04 maart 2014 Versie 1.0.8 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze instructie beschrijft de uitvoering van de T5-procedure door de NVWA in geval van kanalisatie naar het bedrijf van bestemming van dierlijke producten bij invoer of wederinvoer

Nadere informatie

code INV VS 07 versie 01 Ingangsdatum 22-04-2014 pag. 1 van 5

code INV VS 07 versie 01 Ingangsdatum 22-04-2014 pag. 1 van 5 code INV VS 07 versie 01 Ingangsdatum 22-04-2014 pag. 1 van 5 versie datum toelichting 0.1 01-10-2013 Nieuw document 1. Voorschrift Verder vervoer Dit voorschrift beschrijft hoe verder vervoer werkt. Een

Nadere informatie

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 9 ingangsdatum pag. 1 van 6

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 9 ingangsdatum pag. 1 van 6 code PA-40 versie 9 ingangsdatum 13-09-2018 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 7 20-09-2011 Splitsen van het overdracht deel van de PM keuring en het toezicht op de bedrijfskeurders. Dit voorschrift

Nadere informatie

Aquacultuur. Kirsten Schoonaert. LNE- Afdeling Milieuvergunningen. Vlaremtrein-2013. VLAREM-trein 2013. Kirsten Schoonaert

Aquacultuur. Kirsten Schoonaert. LNE- Afdeling Milieuvergunningen. Vlaremtrein-2013. VLAREM-trein 2013. Kirsten Schoonaert Aquacultuur Vlaremtrein-2013 LNE- Afdeling Milieuvergunningen 1 DOEL Verordening nr. 708/2007 van de Raad van 11 juni 2007 inzake het gebruik van uitheemse en plaatselijk niet-voorkomende soorten in de

Nadere informatie

Certificaat voor de uitvoer van paarden van de EU naar Canada - permanent verblijf

Certificaat voor de uitvoer van paarden van de EU naar Canada - permanent verblijf I. Toepassingsveld Beschrijving van het NC-code Land product Paarden 0101 II. Europees certificaat Type certificaat TRACES TRACES TRACES Titel van het certificaat Certificaat voor de uitvoer van paarden

Nadere informatie

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum juli 2016

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum juli 2016 Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Contactpersoon T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 info@nvwa.nl Titel Feedban Nummer DV-01 Om de verspreiding van BSE en soortgelijke

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de uitvoering van het protocol voor het grensoverschrijdend handelsverkeer van slachtdieren tussen België, Frankrijk en

Nadere informatie

titel Voorschrift Destructieadministratie code NVWA_WIEP_005 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 7

titel Voorschrift Destructieadministratie code NVWA_WIEP_005 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 7 code NVWA_WIEP_005 versie 3 ingangsdatum 29-06-2018 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie 03 29-06-2018 terugtrekking douane verwerkt, melden formulieren, dossiervorming

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 september 2006, TRCJZ/2006/2966 houdende wijziging (9) van de Regeling beperkingsgebieden

Nadere informatie

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008

CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 CIRCULAIRE Gewijz. 10/4/2008 EIEREN VLEES VEE nummer : 19/2008 datum : 10 maart 2008 onderwerp bijlagen : Voorwaarden bij de invoer van fokrunderen van zuiver ras : Zie inhoudsopgave Voorwaarden bij de

Nadere informatie

http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 BIJLAGE I

http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 BIJLAGE I BIJLAGE I Instructies en toelichtingen http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 1. Volledige naam en adres van de feitelijke (weder)uitvoerder, niet van een agent. In

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE VETERINAIRRECHTELIJKE VOORSCHRIFTEN VOOR DE INVOER EN HET VERKEER VAN SCHAPEN EN GEITEN 10.08.2005 (B.S. 25.08.

KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE VETERINAIRRECHTELIJKE VOORSCHRIFTEN VOOR DE INVOER EN HET VERKEER VAN SCHAPEN EN GEITEN 10.08.2005 (B.S. 25.08. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen - 1 - KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE VETERINAIRRECHTELIJKE VOORSCHRIFTEN VOOR DE INVOER EN HET VERKEER VAN SCHAPEN EN GEITEN 10.08.2005 (B.S.

Nadere informatie

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum januari 2017

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum januari 2017 Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Contactpersoon T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 info@nvwa.nl Titel Feedban Nummer DV-01 Om de verspreiding van BSE en soortgelijke

Nadere informatie

Geconsolideerde TEKST

Geconsolideerde TEKST NL Geconsolideerde TEKST samengesteld door het CONSLEG-systeem van het Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen CONSLEG: 2002D0994 03/02/2003 Aantal bladzijden: 5 < Bureau voor officiële

Nadere informatie

oktober 2013 Veterinair certificaat voor de uitvoer naar Marokko van runderen bestemd voor de vetmesting afkomstig uit België

oktober 2013 Veterinair certificaat voor de uitvoer naar Marokko van runderen bestemd voor de vetmesting afkomstig uit België I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Runderen 0102 II. Bilateraal certificaat Code FAVV EX.VTL.MA.04.01 Titel van het certificaat Veterinair certificaat voor de uitvoer naar van runderen

Nadere informatie

Algemene Informatie M-Controle Frequentie Reduced Checks (ALIM06) 29 December 2015 Versie: 1.1.1

Algemene Informatie M-Controle Frequentie Reduced Checks (ALIM06) 29 December 2015 Versie: 1.1.1 1. DOEL Deze instructie schrijft voor met welke frequentie de NVWA de materiële controle moet uitvoeren van partijen met oorsprong en herkomst een derde land, die worden aangeboden bij een Nederlandse

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2006D0415 NL 16.12.2011 007.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 14 juni 2006 betreffende

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 14.5.2016 L 126/13 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2016/759 VAN DE COMMISSIE van 28 april 2016 tot vaststelling van lijsten van derde landen, delen van derde landen en gebieden waaruit de lidstaten het binnenbrengen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 104/37 COMMISSIE

Publicatieblad van de Europese Unie L 104/37 COMMISSIE 21.4.2007 Publicatieblad van de Europese Unie L 104/37 COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 16 april 2007 tot vaststelling van nieuwe veterinaire certificaten voor levende dieren, sperma, embryo

Nadere informatie

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Locaal referentienummmer: I.3 Bevoegde centrale

Nadere informatie

Verzoekcertificering (VCA-01) 3 juli 2014 Versie: 1.0.8 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED

Verzoekcertificering (VCA-01) 3 juli 2014 Versie: 1.0.8 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze instructie beschrijft de procedure van de beoordeling van teksten in het kader van verzoekcertificering. Deze instructie is van toepassing op certificaatteksten die worden

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 92/65/EEG van de Raad wat betreft de

Nadere informatie

Voorschriften module tweede verzamelslag en weideschapen

Voorschriften module tweede verzamelslag en weideschapen Voorschriften module tweede verzamelslag en weideschapen Voorschriften verzamelcentra Norm 01 01a AANVOERMOGELIJKHEDEN Voorafgaand aan de aanvoer dient een blokperiode te worden aangevraagd voor ofwel

Nadere informatie

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Locaal referentienummmer: I.3 Bevoegde centrale

Nadere informatie

Augustus Deze instructiebundel beschrijft de modaliteiten inzake pre-attestatie en precertificatie.

Augustus Deze instructiebundel beschrijft de modaliteiten inzake pre-attestatie en precertificatie. I. Toepassingsgebied Omschrijving van het product GN-code Land Broedeieren Levende dieren Sperma Embryo s Eicellen Producten van dierlijke oorsprong bestemd voor humane consumptie Diervoeders Levensmiddelen

Nadere informatie

titel BPR 29 (VGC) Afhandeling GDB in VGC en vorming van dossier van levende dieren code BPR 29 versie 7 ingangsdatum pag.

titel BPR 29 (VGC) Afhandeling GDB in VGC en vorming van dossier van levende dieren code BPR 29 versie 7 ingangsdatum pag. code BPR 29 versie 7 ingangsdatum 03-06-2016 pag. 1 van 5 Versie Goedkeuring datum Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie 07 Omzetten procedure in nieuw format 1 Onderwerp Deze procedure beschrijft

Nadere informatie

Gezondheidscertificaat voor de export van pluimveeen kalkoenvlees en separatorvlees naar de Republiek

Gezondheidscertificaat voor de export van pluimveeen kalkoenvlees en separatorvlees naar de Republiek I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Pluimveevlees 0207 Pluimveeseparatorvlees 020890 II. Bilateraal certificaat Type certificaat EX.VTP.CU.01.02 Titel van het certificaat Gezondheidscertificaat

Nadere informatie

Titel: BIPVS_11 Doorgereden veterinaire partijen

Titel: BIPVS_11 Doorgereden veterinaire partijen Titel: BIPVS_11 Doorgereden veterinaire partijen Opgesteld door: TO Import/Export Inhoudelijk beoordeeld door: Teamleideroverleg TUI Goedgekeurd door documenteigenaar: Teamleider TO Import/Export d.d.:

Nadere informatie

Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassingen ivm wijziging RL92/65 door Vo 846/ Instructie aangevuld voor eicellen

Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassingen ivm wijziging RL92/65 door Vo 846/ Instructie aangevuld voor eicellen code PRDEE-001 versie 2 ingangsdatum 05-05-2017 pag. 1 van 7 versie datum toelichting 01 20-01-2015 Aanpassing aan nieuwe sjabloon en aanpassingen ivm wijziging RL92/65 door Vo 846/2014 02 28-12-2016 Instructie

Nadere informatie

Deel I: Gegevens betreffende de zending. Officieel certificaat voor de EU. I.1. Verzender/exporteur Naam

Deel I: Gegevens betreffende de zending. Officieel certificaat voor de EU. I.1. Verzender/exporteur Naam Deel I: Gegevens betreffende de zending NL BIJLAGE I MODELLEN VAN OFFICIËLE CERTIFICATEN VOOR DE BINNENKOMST IN DE UNIE VAN DIEREN, PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG, SAMENGESTELDE PRODUCTEN, LEVENDE PRODUCTEN

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3 24.11.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1097/2012 VAN DE COMMISSIE van 23 november 2012 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 tot uitvoering van

Nadere informatie

titel Werkvoorschrift voor exportcertificering van levende varkens vanuit Nederland code K-LV-VRKIU-01b6 versie 2 ingangsdatum pag.

titel Werkvoorschrift voor exportcertificering van levende varkens vanuit Nederland code K-LV-VRKIU-01b6 versie 2 ingangsdatum pag. code K-LV-VRKIU-01b6 versie 2 ingangsdatum 19-10-2018 pag. 1 van 5 Bijlage 6 - Maatregelentabel bij exportcertificering varkens De export kan alleen plaatsvinden indien de resultaten van de DOM-controle

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de informatie gevraagd aan de erkende dierenartsen bij vaststelling van het illegaal binnenbrengen van honden,

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Verzoekcertificering (VCA-01) 14 februari 2018 Versie: DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED

Verzoekcertificering (VCA-01) 14 februari 2018 Versie: DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze instructie beschrijft de procedure van de beoordeling van teksten in het kader van verzoekcertificering. Deze instructie is van toepassing op certificaatteksten die worden

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE 2004D0292 NL 19.07.2005 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 betreffende

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden

Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden 1/ In welke mate gelden de identificatievoorschriften uit het koninklijk besluit van 16 juni 2005 voor uit het buitenland afkomstige paarden? Wat wordt

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 337/41

Publicatieblad van de Europese Unie L 337/41 16.12.2008 Publicatieblad van de Europese Unie L 337/41 VERORDENING (EG) Nr. 1251/2008 VAN DE COMMISSIE van 12 december 2008 ter uitvoering van Richtlijn 2006/88/EG van de Raad wat betreft de voorwaarden

Nadere informatie

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending

Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending Certificaat voor de intracommunautaire handel Deel I: Informatie betreffende de aangeboden zending I.1 Verzender I.2 Referentienummer certificaat I.2.a. Locaal referentienummmer: I.3 Bevoegde centrale

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD >r >r COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 23.2.2004 COM(2004) 125 definitief Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt van de Gemeenschap met betrekking tot de wijziging

Nadere informatie

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013 1 TOELICHTING HANDELSNORMEN VOOR EIEREN VERZAMELAARS Inhoud 1 Algemeen 2 Vergunning / registratie 3 Ontvangst, transportverpakking, begeleidend document eieren 4 Intraverkeer van eieren 5 Merken van de

Nadere informatie

code NVWA_WIEP_007 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 5 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie

code NVWA_WIEP_007 versie 3 ingangsdatum pag. 1 van 5 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie code NVWA_WIEP_007 versie 3 ingangsdatum 29-06-2018 pag. 1 van 5 Goedkeuring Versie datum 03 29-06-2018 02 03-08-2017 01 18-11-2016 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie n.a.v. terugtrekking douane,

Nadere informatie