DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten Monique van Dam DEEL 1: YOU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU"

Transcriptie

1 DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten

2 BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14 Nieuwe stijl 16 En nu 17

3 Introductie bouwsteen 2: Je Gedachten Je gedachten hebben KRACHT! Wat jij denkt & gelooft wordt jouw werkelijkheid 3 BOUWSTEEN 2 Gedachten kun je loslaten of vasthouden Je bent de manager van je gedachten! Zodra je weet hoe je de manager van je gedachten kunt zijn, heb je de kans om aan je zelfbeeld te werken. Je hebt dan de kans om de negatieve gedachten die je belemmeren om de basisgedachten van je zelfbeeld sterk te maken, te veranderen in positieve, ondersteunende gedachten. Je kunt dan bewust gaan bouwen aan deze sterke basis, die je als ondernemer van je leven & toekomst goed kunt gebruiken: Ik ben goed zoals ik ben, ik hoor er 100% bij, ik ben belangrijk! Mijn talenten, ideeën en inzet tellen mee. Ik ben de ondernemer van mijn eigen ontwikkeling en bijdrage aan de samenleving. Je zelfbeeld is de verzameling van alle gedachten die je tot nu toe over jezelf bent gaan geloven.. Je kunt de gedachten die je over jezelf hebt, veranderen en zo je zelfbeeld positiever & sterker maken.

4 ANDERS denken Je gedachten hebben kracht! Alles waar jij je gedachten en aandacht aan geeft wordt groter en sterker Met positieve, ondersteunende gedachten kan je je zelfbeeld veranderen en sterker maken! Een goed en eerlijk zelfbeeld helpt je om de kansen en uitdagingen die bij jou passen te pakken Negatieve gedachten die je verzwakken, kan je vervangen door andere, positieve gedachten. De nieuwe gedachten kan je door herhaling sterk en van jezelf maken. Jij bent de manager van je gedachten: jij kiest welke gedachte je vasthoudt en extra aandacht geeft en welke gedachte je verandert. Focus = aandacht met spierballen 4 Een groot deel van de gedachten, die nu samen je zelfbeeld vormen, heb je overgenomen van anderen toen je zelf nog niet in staat was om er goed over na te denken of die gedachten wel bij je pasten. En een groot deel van deze gedachten ben je tussen 0 en 4 jaar over jezelf gaan geloven. Een periode waar je over het algemeen geen bewuste herinneringen aan hebt! Super interessant: deze gedachten, die zonder dat je het weet veel invloed hebben op wie jij bent en hoe jij je voelt, kan je opsporen en checken! En als je ze niet wilt houden, kan je ze loslaten. En als je dit doet, verandert je zelfbeeld direct.

5 Wist je dat. Je gedachten hebben kracht! Met gedachten is iets bijzonders aan de hand: gedachten waar jij vaak aan denkt en die je steeds in jezelf herhaalt, worden sterker en groter. Je gaat ze 100% geloven. Deze gedachten bepalen hoe jij naar jezelf, de ander, het leven en de wereld kijkt. Dit geldt voor positieve gedachten over jezelf, maar ook voor de negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Hoe vaker je bepaalde gedachten denkt (je aandacht geeft), hoe meer diezelfde gedachten gaan bepalen. Als je meer positieve gedachten over jezelf hebt, sta je steviger in je schoenen en zal je eerder nieuwe kansen en uitdagingen aangaan. Als je negatieve gedachten in de meerderheid zijn, ben je vaker onzeker over jezelf en zal je nieuwe kansen en uitdagingen juist ontwijken. Als je het zo bekijkt, kan je zien dat gedachten kracht hebben. Een voorbeeld ter illustratie Als je gelooft: ik ben dom en niet voor succes in de wieg gelegd zie je alles door de bril van die gedachte. Je hebt het idee dat anderen slimmer zijn dan jij en je kunt niet zien waar jij dan goed in bent. Je kiest niet snel voor nieuwe doelen, want je gaat er bij voorbaat al van uit dat de kans groot is dat jij die toch niet gaat bereiken. Als je gelooft: ik weet en kan genoeg om succes te boeken. Ik weet misschien niet alles, 5 Wat jij denkt & gelooft over jezelf word je werkelijkheid! Als positieve gedachten in je zelfbeeld in de meerderheid zijn, wordt jezelf ontwikkelen & kiezen voor je eigen leven een stuk makkelijker!

6 maar ik vind altijd wel een eigen oplossing als het even tegenzit durf je voor nieuwe doelen en uitdagingen te gaan. Mocht het mislukken, dan heb je pech gehad, maar toch weer wat geleerd. De aanhouder wint heb je gezien aan anderen en daar geloof je in! 6 Met positieve, ondersteunende gedachten kan je je zelfbeeld veranderen en sterker maken! Het voorbeeld laat zien welke verschillen negatieve en positieve gedachten die je over jezelf kunt hebben teweeg brengen. Als ondernemer van je eigen leven en toekomst, blijf je nieuwsgierig naar nieuwe kansen en uitdagingen, want je weet dat je ze nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Je bent dan in het voordeel als je steeds opnieuw voor kansen en uitdagingen durft te kiezen. En dit lukt je als je in staat bent om negatieve gedachten in je zelfbeeld op te sporen en te veranderen in positieve, ondersteunende gedachten, gaat je leven echt veranderen. Kies nu voor een sterk & eerlijk zelfbeeld Negatieve gedachten die je verzwakken, kan je vervangen door andere, positieve gedachten. De nieuwe gedachten kan je door herhaling sterk en van jezelf maken. Negatieve gedachten verzwakken je. De meeste van je negatieve gedachten heb je als jong kind opgepikt van anderen en ben je gaan geloven als ze maar vaak genoeg herhaald werden. Het goede nieuws is: je kunt ze opsporen en minder aandacht geven (dus minder sterk maken) door ze te vervangen door een tegenovergestelde, positieve gedachte.

7 En als je zo n nieuwe gedachte vaak genoeg herhaald, ga je m geloven (net zoals je ooit aan de negatieve gedachten bent gekomen). Een goed en eerlijk zelfbeeld helpt je om de kansen en uitdagingen die bij jou passen te pakken. Als ondernemer van je eigen leven en toekomst ben je in het voordeel als je een goed (overwegend positief) en eerlijk zelfbeeld hebt. En hierbij gaat het er niet om dat je gelooft dat je alles kunt! Je mag dit natuurlijk wel denken en geloven en tegelijkertijd is het belangrijk dat je eerlijk met jezelf bent en even goed weet wat je sterke én wat je zwakke punten zijn. Als je dit goed in het vizier hebt, pak je kansen en doelen die je aankunt en waarmee je jezelf stap voor stap verder ontwikkelt. Waarom niet alleen maar positief denken over mezelf? denk je misschien. Als je jezelf steeds te hoog inschat, wordt jezelf ontwikkelen minder leuk. Je loopt dan vaker vast en tegen teleurstellingen aan, waardoor de kans groot is dat je opnieuw negatieve gedachten over jezelf verzameld. Gedachten als mij lukt ook niets! of het wordt nooit wat met mij. 7 Een eerlijk zelfbeeld is een mix van positieve & negatieve gedachten, waarbij de positieve gedachten in de meerderheid zijn. Veel leuker is als je bij de eerste kansen en uitdagingen die je aan wilt gaan, eerlijk met jezelf bent en jezelf goed inschat. Juist als je kiest voor uitdagingen die goed bij je passen bouw je snel het zelfvertrouwen op dat je nodig hebt om grotere kansen en uitdagingen te pakken.

8 Jij bent de manager van je gedachten Je hebt niet alle gedachten over jezelf bewust gekozen, zoals je inmiddels weet, maar nu je ze hebt zijn ze wel van jou. Jij bent de manager van je gedachten, want jij kunt kiezen of je een gedachte vasthoudt en blijft geloven of verandert en vervangt door een andere, betere gedachte. Gedachten komen en gaan en je kunt niet voorkomen dat een gedachte in je hoofd opkomt. Waar het om gaat is wat je met de gedachte doet als ie er eenmaal is. Want dat kan je wel bepalen. Blijf je de gedachte in jezelf herhalen, geef je hem je volle aandacht en maak je hem belangrijk? Of laat je de gedachte los door een andere gedachte ervoor in de plaats te kiezen en je volle aandacht aan te geven? Daar zit je eigen inbreng als manager van je gedachten. Je hebt positieve gedachten en negatieve gedachten, dat is heel normaal. Als je meer negatieve gedachten dan positieve gedachten over jezelf vasthoudt en herhaalt, vorm je een negatief zelfbeeld. Andersom werkt het ook: meer positieve gedachten vasthouden en herhalen geeft je een sterk zelfbeeld. Negatieve gedachten kan je opsporen en veranderen en dat heeft zin! Het verhaal over je linker & rechter hersenelft in sessie 1 heeft laten zien dat het logisch is dat nu nog met negatieve gedachten in je zelfbeeld rondloopt. Toen, als kind van 0 tot 4 jaar, had je geen keuze en nam je ideeën van anderen aan zonder te checken of het klopte en er zelf over na te denken. 8 Negatieve gedachten kunnen vertrouwd & veilig aanvoelen. Je hebt ze al zolang De vraag is nu: Waar kies je voor? Vasthouden of loslaten?

9 Maar nu je ouder bent, kan je ervoor kiezen om je zelfbeeld in eren te herstellen. Met een goed en eerlijk zelfbeeld kom je veel verder dan je denkt. Zo n zelfbeeld bereik je door zelf te onderzoeken welke negatieve gedachten een belangrijke rol spelen in jouw zelfbeeld. Vind je zo n gedachte, dan verander je m in een positieve, tegenovergestelde gedachte en herhaal je die gedachte regelmatig, net zo lang tot je m zelf gelooft. In het begin is het even wennen, want gedachten die je allang over jezelf gelooft (en dit geldt ook voor negatieve gedachten) voelen vertrouwd aan. Maar als je eenmaal aan de slag gaat, merk je vanzelf dat je van elke negatieve gedachte die je verandert, sterker en blijer wordt. Je gaat anders naar jezelf kijken. Je kiest sneller voor kansen en uitdagingen aan die echt bij je passen. En dat zorgt ervoor dat je steeds meer plezier krijgt in het observeren en veranderen van je gedachten. 9 FOCUS = AANDACHT + Focus = aandacht met spierballen & prof worden in opkomende gedachten loslaten Dan tot slot nog iets interessants om te weten: gedachten en beelden kunnen je aandacht vangen én afleiden. En als je zelf niets doet, wisselt je aandacht steeds van onderwerp. Maar als je er wel iets aan doet, als je bewust met je aandacht omgaat, kan je echt dingen bereiken. Jij kunt kiezen waar je je aandacht op richt. Dit kan je oefenen. Aandacht kan je bundelen, richten en vasthouden. Dit wordt ook wel focus genoemd. Met focus kan je bijvoorbeeld doelen bereiken. Kijk maar naar topsporters, die maken daar gebruik van om de top te kunnen bereiken.

10 Je focus richten en vasthouden, lukt je alleen als je gedachten die vanzelf opkomen en je afleiden, kunt loslaten. Hoe beter je wordt in opkomende gedachten loslaten, hoe minder je wordt afgeleid. Zo kan je je focus gericht houden en hoe meer je als ondernemer van je ontwikkeling & toekomst echt en zelf kunt bereiken Ezelsbruggetjes Hebben je gedachten grip op jou? Of is het andersom? Je hebt gemiddeld tot gedachten per dag. Lekker veel dus! En interessant om te weten: minstens 95% hiervan zijn dezelfde gedachten die je gisteren ook al had. De gedachten die over jezelf gaan, hebben grote invloed op de loop van je leven. Zij bepalen voor een groot deel je kans op het geluk en succes dat jij in je leven gaat ervaren. Wat jij over jezelf en het leven denkt en gelooft, word je werkelijkheid. De manier waarop je over jezelf denkt, bepaalt welke mensen en situaties je aantrekt. En je gedachten zijn vaak bezig met het verleden of de toekomst. Gedachten als: wat heb ik fout gedaan? en wat zal er gebeuren als.. Je vergeet daardoor in het nu te leven. en NU is het enige moment waarin je echt iets kunt ondernemen.

11 Zolang je je gedachten de vrije loop laat, bepalen zij je leven en toekomst. Maar als je bereid bent de manager van je gedachten te zijn, kan je je gedachten die je geen aandacht wilt geven loslaten en kan je de volle kracht van je gedachten inzetten om het leven en de toekomst die jij voor ogen wilt hebben, te creëren. 11 Het geheim van focus Alles waar jij je aandacht aan geeft, groeit en wordt sterker. Als je je aandacht aan veel verschillende dingen tegelijkertijd geeft, doe je van alles een beetje, weet je van alles een beetje en word je in van alles een beetje goed. Als je je aandacht bewust aan 2 of 3 dingen tegelijkertijd geeft, doe je die 2 of 3 goed, kom je er veel van te weten en word je er erg goed in. Topsporters en andere mensen die voor de top kiezen, weten dit en maken goed gebruik van dit geheim Het cadeautje van je uitstraling Hoe je jezelf ziet en voelt, straal je ook uit naar anderen. Voel je je verlegen, ongelukkig of onzeker, dan zie je dat zelf in de spiegel, maar zien anderen dat ook aan jouw houding. Dit werkt vanzelf zo. Tenzij je goed bent in toneel spelen, je anders voordoen dan je voelt. Dan lukt het je ook om sterk en zelfverzekerd te kijken en hebben anderen niet meteen door hoe jij je van binnen voelt. Het cadeautje van je uitstraling is: wat je uitzendt krijg je terug. Als jij je van binnenuit sterker en zelfverzekerder voelt, straal je dat ook uit en trek je andere situaties en mensen aan. Dit is een super mooi avontuur om uit te proberen. Want dat is waar de meeste mensen van binnenuit naar op zoek zijn: samen leven, genieten en werken met Het GEHEIM van focus: AANDACHT + Maximaal 2-3 DOELEN tegelijkertijd = Je doelen BEREIKEN!

12 mensen die bij je passen en waar je mooie en leuke dingen mee kunt doen. Voor je eigen geluk, maar ook voor het geluk van anderen. Nieuwe kansen 12 Opgroeien & jezelf ontwikkelen oude stijl Lange tijd dachten we met z n allen dat je als mens en land alleen maar gelukkig, succesvol en belangrijk kon worden als je veel bezat, veel presteerde en veel aanzien (macht over anderen) had of populair was (zoals artiesten kunnen zijn). Deze manier van denken bepaalde natuurlijk ook ons zelfbeeld en hoe we naar elkaar keken en samen leefden. Het was in om je beter voor te doen dan anderen, ervoor te zorgen dat je meer geld en bezittingen had dan anderen en steeds liet zien dat je beter, mooier, rijker en belangrijker was dan de meeste mensen om je heen. Want dat was dé manier om je echt gelukkig te voelen dachten we. met heel veel mensen samen. Slechts haalbaar voor 5% Wel pech voor de meeste mensen, want in deze race om bezittingen, macht en populariteit kon maar een kleine groep mensen (maximaal 5 %) winnen en echt gelukkig worden, de grootste groep mensen voelde zich vaak minder waard, minder gelukkig, minder mooi en een aantal van hen voelde zich zelfs een verliezer/loser!

13 Deze manier van samenleven veroorzaakt(e) ook een groot verschil tussen rijke en arme mensen, waar je ook vandaag de dag nog de gevolgen van ziet in je eigen omgeving en de hele wereld. Er zijn zelfs oorlogen om macht uit voortgekomen. En dat is niet niets! Maar wel bedacht en uitgevoerd door mensen zelf. En omdat veel mensen en landen deze manier van denken en leven aanhingen, leek het alsof dit heel normaal was. Opvoeden en onderwijs oude stijl Ook de opvoeding en het onderwijs van kinderen was op deze denkwijze aangepast. Als kind en leerling moest je altijd je uiterste best doen, lief en aardig zijn, anderen laten zien dat jij beter en mooier was dan je leeftijdgenootjes en meedoen in de race van de beste willen zijn. Een race, waarin je de finish maar zelden kon halen. Het was nooit goed genoeg, het kon altijd beter. Als je niet mooi genoeg was (aan de buitenkant) of op school geen hoge cijfers kon halen, had je pech. Anderen vertelden je dan dat je dom, lui, slecht of niet mooi was en probeerden je soms zelfs met harde hand en straf beter je best te laten doen. 13 Recept oude stijl voor gelukkig zijn Verzamel zoveel mogelijk: geld volle agenda bezittingen aanzien macht populariteit Niet eerlijk natuurlijk!! Maar zo ging het lange tijd wel. Thuis, in de buurt, in je land en in de wereld. En zo gaat het op meerdere plekken op de wereld nog steeds!

14 Nog geen internet en weinig tv In die tijd had je als kind of tiener geen internet en keek je geen of weinig tv. Daarom was je niet (zoals nu) in de gelegenheid om jezelf, je situatie en je mening te vergelijken met anderen en zelf te checken of het klopte wat de mensen om je heen je vertelden over jezelf en je manier van leven. Je paste je aan en deed zo goed mogelijk mee. En zo bouwde je een zelfbeeld en ideeën over het leven op die je vandaag nog je eigen leven en gedrag kunnen bepalen. logisch. 14 Van toen naar nu In deze tijd is de manier waarop we kijken naar gelukkig en succesvol worden aan het veranderen. De oude manier van leven gaat in deze tijd voorbij en de crisis helpt daar een handje aan mee. Waar vroeger het geld, de banen en de kansen altijd klaar leken te liggen voor de mensen die genoeg hun best deden, is het nu anders aan het worden. Nog geen internet & weinig op TV Nieuw recept in de maak Ook opvoeding en onderwijs zijn aan het veranderen. Steeds meer mensen ontdekken dat gelukkig en succesvol worden ook samen kan gaan met je talenten ontwikkelen, je kennis en ervaring delen met anderen en gelijkwaardig en eerlijk met elkaar omgaan. Macht over anderen hebben of uitoefenen is niet meer zo normaal en zeker niet meer zo geaccepteerd als vroeger. Als je om je heen kijkt, kan je zien dat

15 jeugd beter voor zichzelf kan opkomen en dat in landen waar de macht erg oneerlijk verdeeld is, groepen mensen in opstand komen tegen het machtsspel en de machthebbers. Veranderen vraagt tijd & moed Toch is de oude manier van denken, kijken en samenleven nog lang niet verdwenen. En dat heeft zo zijn redenen. Een belangrijke reden is dat we door onze voorgeschiedenis (de stijl van leven waarin jezelf vertrouwen en met een gerust gevoel voor risico s kiezen niet werden gestimuleerd om zo te zeggen) zijn we bang geworden voor verandering, zeker als we niet precies kunnen zien wat we ervoor terug krijgen. Het kan nog wel een behoorlijke tijd duren voor het echt en overal anders gaat. Maar de veranderingen die nodig zijn om anders op te kunnen groeien en eerlijk, gelijkwaardig te kunnen samenleven, zijn al begonnen! Steeds meer mensen zijn aan het veranderen, gaan anders denken over zichzelf en elkaar, kiezen voor een eigen pad, een andere levensstijl en bouwen mee. Jeugd heeft de toekomst in zich De echte verandering gaat van jeugd, komen. Elke nieuwe generatie heeft de vaardigheden en ideeën in zich voor de ontwikkeling van mens en samenleving in de volgende decennia. Dit is al eeuwen zo Jeugd van nu groeit helemaal op in het digitale tijdperk en weet nu al meer dan de meeste volwassenen vroeger wisten. Hun innovatieve ideeën, plannen en aanvoelen voor de toekomst zijn nodig om samen een echt grote (en eerlijke) verandering waar te maken. De verrassing begint als jeugd en 15 Jeugd heeft de toekomst in zich & als wij bij jeugd aansluiten hebben we allemaal toekomst!

16 volwassenen overal waar vernieuwing en verandering nodig is als gelijkwaardige partners gaan samenwerken. Dan krijgen we optimale kennisdeling en slagkracht om een nieuwe stijl van leven en samenleven te ondernemen. 16 Nieuwe Stijl Een nieuwe stijl van leven begint bij onszelf, een nieuw zelfbeeld met sterk makende, ondersteunende gedachten. Als grote groep kunnen we vanuit een nieuw zelfbeeld ervoor kiezen om belangrijke beslissingen, die ons allemaal aangaan niet aan anderen over te laten, maar samen te nemen. Als we met de grote groep gaan zien dat ieder mens in aanleg goed is, eigen talenten en ideeën heeft en meetelt, kunnen we met een veel groter vertrouwen in onszelf en elkaar aan de slag en onze stijl van samenleven over grenzen heen veranderen. Grote veranderingen zijn in de geschiedenis ook bij enkelen, bij kleine groepen pioniers begonnen. En het zou daarom kunnen dat je bij de groep van pioniers van deze tijd hoort als deze cursus je aanspreekt. Wat we als grote groep in de nabije toekomst kunnen bereiken, wordt nu voorbereid door mensen die er klaar voor zijn om te kiezen voor verandering in hun eigen leven. Om zo met aantrekkelijke voorbeelden in hun omgeving te laten zien dat leven anders kan en anders mag. Alles begint bij een gedachte. Elke verandering, elk nieuw idee, jouw toekomst! De basisgedachten van Sessie 1 geven een nieuwe kijk op jezelf en maken de weg vrij voor De nieuwe stijl begint bij de nieuwe mindset, anders denken over jezelf & de gedachte Ik ben de ondernemer van mijn eigen ontwikkeling & toekomst!

17 een nieuwe stijl van leven. Als je negatieve gedachten, die je zelfbeeld verzwakken loslaat, krijg je ruimte voor de vragen: Welk recept van gelukkig en succesvol leven past bij mij? Wat geeft mijn leven zin en geeft mij zin in mijn leven? En dat is het begin van jouw verandering! De antwoorden op deze vragen zijn de start van het ondernemen van je eigen leven en toekomst. En nu Je bent de manager van je gedachten! De basisgedachten ik ben goed zoals ik ben & ik ben belangrijk waren lange tijd geen vast onderdeel van opvoeding en onderwijs, daarom kan het zijn dat het nieuw is om met deze gedachten over jezelf na te denken. Maar als je ervoor kiest om de gedachten sterk te maken in je zelfbeeld, worden zij de basis van de kijk op jezelf, je leven én je toekomst. Alles komt ermee in een ander daglicht te staan. Je werkboek In Werkboek 2 vind je eigen onderzoeksopdrachten en oefeningen waarmee je de nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen, die je nodig hebt om je talenten, ideeën en inzet in de samenleving vanaf nu zelf te ondernemen. 17 Wat je aandacht geeft groeit! Jij bent de manager van je aandacht & gedachten. Kies bewust waar jij je aandacht aan geeft! Dan krijg je meer grip op het leven dat jij wilt leven.

18 Aan de slag met het management van je gedachten Om de manager van je gedachten te zijn, oefen je jezelf in het loslaten en veranderen van je gedachten. Met FreeMind en MindChange die je bij TOOLS 2 vindt, heb je iets in handen waarmee je op elk gewenst moment je gedachten kunt loslaten en veranderen. Bij TOOLS 2 vind je ook meer informatie over het effect van het gesprek dat je met jezelf voert. Dit gesprek heeft invloed op je uitstraling én je gezondheid. Als die info bij je past, kan je je gedachtenkracht voortaan ook inzetten om gezond & lekker oud te worden. Kies voor een nieuw toekomstbeeld van & voor jezelf Tools 2 sluit af met een samenvatting van de informatie en kansen die Bouwsteen 2 je opleveren in de toekomst. Als het toekomstbeeld je aanspreekt, kan je er meteen voor aan de slag. In Bouwsteen 3 gaat het over de functie van je emoties en hoe je die kunt benutten om te ontdekken wat bij je past en de eigen keuzes en doelen te vinden, die jij wilt ondernemen. Kies bewust voor positieve gedachten als: ik ben goed zoals ik ben & ik ben belangrijk! Dan wordt het steeds makkelijker om je eigen leven en toekomst te zien en zelf te ondernemen. SUCCES! 18 Laat oude gedachten die je tegenhouden om je doelen te bereiken los & Kies voor nieuwe gedachten waarmee je jouw doelen goed kunt bereiken, want ervaar je als snel: Ik onderneem mijn eigen leven & toekomst en dat voelt goed!

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Vo or pubers met power

Vo or pubers met power 1 Vo or pubers met power Puber Power. Niet voor niets is dat de titel van dit boek. Of je het nu wilt of niet, de pubertijd is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd waarin je begint te ontdekken wie

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt en met bronvermelding.

Nadere informatie

De Mindset van Ondernemen

De Mindset van Ondernemen De Mindset van Ondernemen Artikelen: 1. Waarom je ondernemer wilt zijn 2 2. Ondernemershemel (geschreven door Zlata Brouwer) 7 3. De ondernemer: een bijzondere diersoort 9 4. Waarom kleine bedrijven de

Nadere informatie

www.winnendzelfvertrouwen.nl

www.winnendzelfvertrouwen.nl 1 2 Succes & Geluk Daadkracht Zelfwaarde Zelfvertrouwen Creëer een winnend zelfvertrouwen Beste lezer, Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet in het verbeteren van je 3 zelfvertrouwen! Een groter

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Werkboek De weg naar jezelf

Werkboek De weg naar jezelf Werkboek De weg naar jezelf Tips en oefeningen in de zoektocht naar jezelf. Suam Coaching Authentiek zijn Waarden en drijfveren Zelfbeeld Behoeften en gevoelens Los laten Acceptatie 1 Inleiding Dit werkboek

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Doen wat we weten!

Hoofdstuk 1: Doen wat we weten! Jouw competenties Hoofdstuk 1: Doen wat we weten Competenties zijn de verzameling van kennis, vaardigheden en attitudes. Het gaat dus over het kennen, het kunnen en het zijn. Of anders gezegd de kennis

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is Beste ouders en verzorgers. Voor de vakantie zijn we begonnen met een aanpak om het op en rond onze school voor kinderen nog veiliger te maken. Nu, na de vakantie, pakken we de draad met veel élan weer

Nadere informatie

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier]

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier] ~Flow~ en Massagetherapie Heb je het geduld om te wachten tot de modder zakt en het water weer klaar is? Kun je onbewogen blijven tot de juiste actie ontstaat door zichzelf? Lao Tze Minne van Woersem Eindopdracht

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

Coaching. aan de lopende band. Leidinggeven aan mensen die het doen voor de poen. Jack de Waard en Bart Godding

Coaching. aan de lopende band. Leidinggeven aan mensen die het doen voor de poen. Jack de Waard en Bart Godding Coaching aan de lopende band Leidinggeven aan mensen die het doen voor de poen Jack de Waard en Bart Godding Voorwoord Dit is een boek voor leidinggevenden die met beide benen in de praktijk staan en willen

Nadere informatie

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat De 10 tips voor

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. 1. De universiteit van de straat. 2. Straatcultuur en aanpak. 3. Bolletjes verzamelen. 4. Van onmacht naar macht

Inhoud. Inleiding. 1. De universiteit van de straat. 2. Straatcultuur en aanpak. 3. Bolletjes verzamelen. 4. Van onmacht naar macht Inhoud Inleiding 1. De universiteit van de straat 2. Straatcultuur en aanpak 3. Bolletjes verzamelen 4. Van onmacht naar macht 5. Het bejegeningsprofiel 6. De MES-factoren 7. Contact maken 8. Jeugd en

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 Inleiding 6 Oefening 1: Kennismaking Wie ben ik? 6 Oefening 2:

Nadere informatie

SPECIALE UITGAVE. door Gertrud de Witte. www.esenzia.nl

SPECIALE UITGAVE. door Gertrud de Witte. www.esenzia.nl SPECIALE UITGAVE Doe de Assertiviteits- Check! door Gertrud de Witte www.esenzia.nl Inhoud 1. Waar ligt jouw grens? 3 2. Is dit E-book interessant voor jou? 4 3. De AssertiviteitsCheck! 5 4. Wat betekent

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie