DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten Monique van Dam DEEL 1: YOU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU"

Transcriptie

1 DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten

2 BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14 Nieuwe stijl 16 En nu 17

3 Introductie bouwsteen 2: Je Gedachten Je gedachten hebben KRACHT! Wat jij denkt & gelooft wordt jouw werkelijkheid 3 BOUWSTEEN 2 Gedachten kun je loslaten of vasthouden Je bent de manager van je gedachten! Zodra je weet hoe je de manager van je gedachten kunt zijn, heb je de kans om aan je zelfbeeld te werken. Je hebt dan de kans om de negatieve gedachten die je belemmeren om de basisgedachten van je zelfbeeld sterk te maken, te veranderen in positieve, ondersteunende gedachten. Je kunt dan bewust gaan bouwen aan deze sterke basis, die je als ondernemer van je leven & toekomst goed kunt gebruiken: Ik ben goed zoals ik ben, ik hoor er 100% bij, ik ben belangrijk! Mijn talenten, ideeën en inzet tellen mee. Ik ben de ondernemer van mijn eigen ontwikkeling en bijdrage aan de samenleving. Je zelfbeeld is de verzameling van alle gedachten die je tot nu toe over jezelf bent gaan geloven.. Je kunt de gedachten die je over jezelf hebt, veranderen en zo je zelfbeeld positiever & sterker maken.

4 ANDERS denken Je gedachten hebben kracht! Alles waar jij je gedachten en aandacht aan geeft wordt groter en sterker Met positieve, ondersteunende gedachten kan je je zelfbeeld veranderen en sterker maken! Een goed en eerlijk zelfbeeld helpt je om de kansen en uitdagingen die bij jou passen te pakken Negatieve gedachten die je verzwakken, kan je vervangen door andere, positieve gedachten. De nieuwe gedachten kan je door herhaling sterk en van jezelf maken. Jij bent de manager van je gedachten: jij kiest welke gedachte je vasthoudt en extra aandacht geeft en welke gedachte je verandert. Focus = aandacht met spierballen 4 Een groot deel van de gedachten, die nu samen je zelfbeeld vormen, heb je overgenomen van anderen toen je zelf nog niet in staat was om er goed over na te denken of die gedachten wel bij je pasten. En een groot deel van deze gedachten ben je tussen 0 en 4 jaar over jezelf gaan geloven. Een periode waar je over het algemeen geen bewuste herinneringen aan hebt! Super interessant: deze gedachten, die zonder dat je het weet veel invloed hebben op wie jij bent en hoe jij je voelt, kan je opsporen en checken! En als je ze niet wilt houden, kan je ze loslaten. En als je dit doet, verandert je zelfbeeld direct.

5 Wist je dat. Je gedachten hebben kracht! Met gedachten is iets bijzonders aan de hand: gedachten waar jij vaak aan denkt en die je steeds in jezelf herhaalt, worden sterker en groter. Je gaat ze 100% geloven. Deze gedachten bepalen hoe jij naar jezelf, de ander, het leven en de wereld kijkt. Dit geldt voor positieve gedachten over jezelf, maar ook voor de negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Hoe vaker je bepaalde gedachten denkt (je aandacht geeft), hoe meer diezelfde gedachten gaan bepalen. Als je meer positieve gedachten over jezelf hebt, sta je steviger in je schoenen en zal je eerder nieuwe kansen en uitdagingen aangaan. Als je negatieve gedachten in de meerderheid zijn, ben je vaker onzeker over jezelf en zal je nieuwe kansen en uitdagingen juist ontwijken. Als je het zo bekijkt, kan je zien dat gedachten kracht hebben. Een voorbeeld ter illustratie Als je gelooft: ik ben dom en niet voor succes in de wieg gelegd zie je alles door de bril van die gedachte. Je hebt het idee dat anderen slimmer zijn dan jij en je kunt niet zien waar jij dan goed in bent. Je kiest niet snel voor nieuwe doelen, want je gaat er bij voorbaat al van uit dat de kans groot is dat jij die toch niet gaat bereiken. Als je gelooft: ik weet en kan genoeg om succes te boeken. Ik weet misschien niet alles, 5 Wat jij denkt & gelooft over jezelf word je werkelijkheid! Als positieve gedachten in je zelfbeeld in de meerderheid zijn, wordt jezelf ontwikkelen & kiezen voor je eigen leven een stuk makkelijker!

6 maar ik vind altijd wel een eigen oplossing als het even tegenzit durf je voor nieuwe doelen en uitdagingen te gaan. Mocht het mislukken, dan heb je pech gehad, maar toch weer wat geleerd. De aanhouder wint heb je gezien aan anderen en daar geloof je in! 6 Met positieve, ondersteunende gedachten kan je je zelfbeeld veranderen en sterker maken! Het voorbeeld laat zien welke verschillen negatieve en positieve gedachten die je over jezelf kunt hebben teweeg brengen. Als ondernemer van je eigen leven en toekomst, blijf je nieuwsgierig naar nieuwe kansen en uitdagingen, want je weet dat je ze nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Je bent dan in het voordeel als je steeds opnieuw voor kansen en uitdagingen durft te kiezen. En dit lukt je als je in staat bent om negatieve gedachten in je zelfbeeld op te sporen en te veranderen in positieve, ondersteunende gedachten, gaat je leven echt veranderen. Kies nu voor een sterk & eerlijk zelfbeeld Negatieve gedachten die je verzwakken, kan je vervangen door andere, positieve gedachten. De nieuwe gedachten kan je door herhaling sterk en van jezelf maken. Negatieve gedachten verzwakken je. De meeste van je negatieve gedachten heb je als jong kind opgepikt van anderen en ben je gaan geloven als ze maar vaak genoeg herhaald werden. Het goede nieuws is: je kunt ze opsporen en minder aandacht geven (dus minder sterk maken) door ze te vervangen door een tegenovergestelde, positieve gedachte.

7 En als je zo n nieuwe gedachte vaak genoeg herhaald, ga je m geloven (net zoals je ooit aan de negatieve gedachten bent gekomen). Een goed en eerlijk zelfbeeld helpt je om de kansen en uitdagingen die bij jou passen te pakken. Als ondernemer van je eigen leven en toekomst ben je in het voordeel als je een goed (overwegend positief) en eerlijk zelfbeeld hebt. En hierbij gaat het er niet om dat je gelooft dat je alles kunt! Je mag dit natuurlijk wel denken en geloven en tegelijkertijd is het belangrijk dat je eerlijk met jezelf bent en even goed weet wat je sterke én wat je zwakke punten zijn. Als je dit goed in het vizier hebt, pak je kansen en doelen die je aankunt en waarmee je jezelf stap voor stap verder ontwikkelt. Waarom niet alleen maar positief denken over mezelf? denk je misschien. Als je jezelf steeds te hoog inschat, wordt jezelf ontwikkelen minder leuk. Je loopt dan vaker vast en tegen teleurstellingen aan, waardoor de kans groot is dat je opnieuw negatieve gedachten over jezelf verzameld. Gedachten als mij lukt ook niets! of het wordt nooit wat met mij. 7 Een eerlijk zelfbeeld is een mix van positieve & negatieve gedachten, waarbij de positieve gedachten in de meerderheid zijn. Veel leuker is als je bij de eerste kansen en uitdagingen die je aan wilt gaan, eerlijk met jezelf bent en jezelf goed inschat. Juist als je kiest voor uitdagingen die goed bij je passen bouw je snel het zelfvertrouwen op dat je nodig hebt om grotere kansen en uitdagingen te pakken.

8 Jij bent de manager van je gedachten Je hebt niet alle gedachten over jezelf bewust gekozen, zoals je inmiddels weet, maar nu je ze hebt zijn ze wel van jou. Jij bent de manager van je gedachten, want jij kunt kiezen of je een gedachte vasthoudt en blijft geloven of verandert en vervangt door een andere, betere gedachte. Gedachten komen en gaan en je kunt niet voorkomen dat een gedachte in je hoofd opkomt. Waar het om gaat is wat je met de gedachte doet als ie er eenmaal is. Want dat kan je wel bepalen. Blijf je de gedachte in jezelf herhalen, geef je hem je volle aandacht en maak je hem belangrijk? Of laat je de gedachte los door een andere gedachte ervoor in de plaats te kiezen en je volle aandacht aan te geven? Daar zit je eigen inbreng als manager van je gedachten. Je hebt positieve gedachten en negatieve gedachten, dat is heel normaal. Als je meer negatieve gedachten dan positieve gedachten over jezelf vasthoudt en herhaalt, vorm je een negatief zelfbeeld. Andersom werkt het ook: meer positieve gedachten vasthouden en herhalen geeft je een sterk zelfbeeld. Negatieve gedachten kan je opsporen en veranderen en dat heeft zin! Het verhaal over je linker & rechter hersenelft in sessie 1 heeft laten zien dat het logisch is dat nu nog met negatieve gedachten in je zelfbeeld rondloopt. Toen, als kind van 0 tot 4 jaar, had je geen keuze en nam je ideeën van anderen aan zonder te checken of het klopte en er zelf over na te denken. 8 Negatieve gedachten kunnen vertrouwd & veilig aanvoelen. Je hebt ze al zolang De vraag is nu: Waar kies je voor? Vasthouden of loslaten?

9 Maar nu je ouder bent, kan je ervoor kiezen om je zelfbeeld in eren te herstellen. Met een goed en eerlijk zelfbeeld kom je veel verder dan je denkt. Zo n zelfbeeld bereik je door zelf te onderzoeken welke negatieve gedachten een belangrijke rol spelen in jouw zelfbeeld. Vind je zo n gedachte, dan verander je m in een positieve, tegenovergestelde gedachte en herhaal je die gedachte regelmatig, net zo lang tot je m zelf gelooft. In het begin is het even wennen, want gedachten die je allang over jezelf gelooft (en dit geldt ook voor negatieve gedachten) voelen vertrouwd aan. Maar als je eenmaal aan de slag gaat, merk je vanzelf dat je van elke negatieve gedachte die je verandert, sterker en blijer wordt. Je gaat anders naar jezelf kijken. Je kiest sneller voor kansen en uitdagingen aan die echt bij je passen. En dat zorgt ervoor dat je steeds meer plezier krijgt in het observeren en veranderen van je gedachten. 9 FOCUS = AANDACHT + Focus = aandacht met spierballen & prof worden in opkomende gedachten loslaten Dan tot slot nog iets interessants om te weten: gedachten en beelden kunnen je aandacht vangen én afleiden. En als je zelf niets doet, wisselt je aandacht steeds van onderwerp. Maar als je er wel iets aan doet, als je bewust met je aandacht omgaat, kan je echt dingen bereiken. Jij kunt kiezen waar je je aandacht op richt. Dit kan je oefenen. Aandacht kan je bundelen, richten en vasthouden. Dit wordt ook wel focus genoemd. Met focus kan je bijvoorbeeld doelen bereiken. Kijk maar naar topsporters, die maken daar gebruik van om de top te kunnen bereiken.

10 Je focus richten en vasthouden, lukt je alleen als je gedachten die vanzelf opkomen en je afleiden, kunt loslaten. Hoe beter je wordt in opkomende gedachten loslaten, hoe minder je wordt afgeleid. Zo kan je je focus gericht houden en hoe meer je als ondernemer van je ontwikkeling & toekomst echt en zelf kunt bereiken Ezelsbruggetjes Hebben je gedachten grip op jou? Of is het andersom? Je hebt gemiddeld tot gedachten per dag. Lekker veel dus! En interessant om te weten: minstens 95% hiervan zijn dezelfde gedachten die je gisteren ook al had. De gedachten die over jezelf gaan, hebben grote invloed op de loop van je leven. Zij bepalen voor een groot deel je kans op het geluk en succes dat jij in je leven gaat ervaren. Wat jij over jezelf en het leven denkt en gelooft, word je werkelijkheid. De manier waarop je over jezelf denkt, bepaalt welke mensen en situaties je aantrekt. En je gedachten zijn vaak bezig met het verleden of de toekomst. Gedachten als: wat heb ik fout gedaan? en wat zal er gebeuren als.. Je vergeet daardoor in het nu te leven. en NU is het enige moment waarin je echt iets kunt ondernemen.

11 Zolang je je gedachten de vrije loop laat, bepalen zij je leven en toekomst. Maar als je bereid bent de manager van je gedachten te zijn, kan je je gedachten die je geen aandacht wilt geven loslaten en kan je de volle kracht van je gedachten inzetten om het leven en de toekomst die jij voor ogen wilt hebben, te creëren. 11 Het geheim van focus Alles waar jij je aandacht aan geeft, groeit en wordt sterker. Als je je aandacht aan veel verschillende dingen tegelijkertijd geeft, doe je van alles een beetje, weet je van alles een beetje en word je in van alles een beetje goed. Als je je aandacht bewust aan 2 of 3 dingen tegelijkertijd geeft, doe je die 2 of 3 goed, kom je er veel van te weten en word je er erg goed in. Topsporters en andere mensen die voor de top kiezen, weten dit en maken goed gebruik van dit geheim Het cadeautje van je uitstraling Hoe je jezelf ziet en voelt, straal je ook uit naar anderen. Voel je je verlegen, ongelukkig of onzeker, dan zie je dat zelf in de spiegel, maar zien anderen dat ook aan jouw houding. Dit werkt vanzelf zo. Tenzij je goed bent in toneel spelen, je anders voordoen dan je voelt. Dan lukt het je ook om sterk en zelfverzekerd te kijken en hebben anderen niet meteen door hoe jij je van binnen voelt. Het cadeautje van je uitstraling is: wat je uitzendt krijg je terug. Als jij je van binnenuit sterker en zelfverzekerder voelt, straal je dat ook uit en trek je andere situaties en mensen aan. Dit is een super mooi avontuur om uit te proberen. Want dat is waar de meeste mensen van binnenuit naar op zoek zijn: samen leven, genieten en werken met Het GEHEIM van focus: AANDACHT + Maximaal 2-3 DOELEN tegelijkertijd = Je doelen BEREIKEN!

12 mensen die bij je passen en waar je mooie en leuke dingen mee kunt doen. Voor je eigen geluk, maar ook voor het geluk van anderen. Nieuwe kansen 12 Opgroeien & jezelf ontwikkelen oude stijl Lange tijd dachten we met z n allen dat je als mens en land alleen maar gelukkig, succesvol en belangrijk kon worden als je veel bezat, veel presteerde en veel aanzien (macht over anderen) had of populair was (zoals artiesten kunnen zijn). Deze manier van denken bepaalde natuurlijk ook ons zelfbeeld en hoe we naar elkaar keken en samen leefden. Het was in om je beter voor te doen dan anderen, ervoor te zorgen dat je meer geld en bezittingen had dan anderen en steeds liet zien dat je beter, mooier, rijker en belangrijker was dan de meeste mensen om je heen. Want dat was dé manier om je echt gelukkig te voelen dachten we. met heel veel mensen samen. Slechts haalbaar voor 5% Wel pech voor de meeste mensen, want in deze race om bezittingen, macht en populariteit kon maar een kleine groep mensen (maximaal 5 %) winnen en echt gelukkig worden, de grootste groep mensen voelde zich vaak minder waard, minder gelukkig, minder mooi en een aantal van hen voelde zich zelfs een verliezer/loser!

13 Deze manier van samenleven veroorzaakt(e) ook een groot verschil tussen rijke en arme mensen, waar je ook vandaag de dag nog de gevolgen van ziet in je eigen omgeving en de hele wereld. Er zijn zelfs oorlogen om macht uit voortgekomen. En dat is niet niets! Maar wel bedacht en uitgevoerd door mensen zelf. En omdat veel mensen en landen deze manier van denken en leven aanhingen, leek het alsof dit heel normaal was. Opvoeden en onderwijs oude stijl Ook de opvoeding en het onderwijs van kinderen was op deze denkwijze aangepast. Als kind en leerling moest je altijd je uiterste best doen, lief en aardig zijn, anderen laten zien dat jij beter en mooier was dan je leeftijdgenootjes en meedoen in de race van de beste willen zijn. Een race, waarin je de finish maar zelden kon halen. Het was nooit goed genoeg, het kon altijd beter. Als je niet mooi genoeg was (aan de buitenkant) of op school geen hoge cijfers kon halen, had je pech. Anderen vertelden je dan dat je dom, lui, slecht of niet mooi was en probeerden je soms zelfs met harde hand en straf beter je best te laten doen. 13 Recept oude stijl voor gelukkig zijn Verzamel zoveel mogelijk: geld volle agenda bezittingen aanzien macht populariteit Niet eerlijk natuurlijk!! Maar zo ging het lange tijd wel. Thuis, in de buurt, in je land en in de wereld. En zo gaat het op meerdere plekken op de wereld nog steeds!

14 Nog geen internet en weinig tv In die tijd had je als kind of tiener geen internet en keek je geen of weinig tv. Daarom was je niet (zoals nu) in de gelegenheid om jezelf, je situatie en je mening te vergelijken met anderen en zelf te checken of het klopte wat de mensen om je heen je vertelden over jezelf en je manier van leven. Je paste je aan en deed zo goed mogelijk mee. En zo bouwde je een zelfbeeld en ideeën over het leven op die je vandaag nog je eigen leven en gedrag kunnen bepalen. logisch. 14 Van toen naar nu In deze tijd is de manier waarop we kijken naar gelukkig en succesvol worden aan het veranderen. De oude manier van leven gaat in deze tijd voorbij en de crisis helpt daar een handje aan mee. Waar vroeger het geld, de banen en de kansen altijd klaar leken te liggen voor de mensen die genoeg hun best deden, is het nu anders aan het worden. Nog geen internet & weinig op TV Nieuw recept in de maak Ook opvoeding en onderwijs zijn aan het veranderen. Steeds meer mensen ontdekken dat gelukkig en succesvol worden ook samen kan gaan met je talenten ontwikkelen, je kennis en ervaring delen met anderen en gelijkwaardig en eerlijk met elkaar omgaan. Macht over anderen hebben of uitoefenen is niet meer zo normaal en zeker niet meer zo geaccepteerd als vroeger. Als je om je heen kijkt, kan je zien dat

15 jeugd beter voor zichzelf kan opkomen en dat in landen waar de macht erg oneerlijk verdeeld is, groepen mensen in opstand komen tegen het machtsspel en de machthebbers. Veranderen vraagt tijd & moed Toch is de oude manier van denken, kijken en samenleven nog lang niet verdwenen. En dat heeft zo zijn redenen. Een belangrijke reden is dat we door onze voorgeschiedenis (de stijl van leven waarin jezelf vertrouwen en met een gerust gevoel voor risico s kiezen niet werden gestimuleerd om zo te zeggen) zijn we bang geworden voor verandering, zeker als we niet precies kunnen zien wat we ervoor terug krijgen. Het kan nog wel een behoorlijke tijd duren voor het echt en overal anders gaat. Maar de veranderingen die nodig zijn om anders op te kunnen groeien en eerlijk, gelijkwaardig te kunnen samenleven, zijn al begonnen! Steeds meer mensen zijn aan het veranderen, gaan anders denken over zichzelf en elkaar, kiezen voor een eigen pad, een andere levensstijl en bouwen mee. Jeugd heeft de toekomst in zich De echte verandering gaat van jeugd, komen. Elke nieuwe generatie heeft de vaardigheden en ideeën in zich voor de ontwikkeling van mens en samenleving in de volgende decennia. Dit is al eeuwen zo Jeugd van nu groeit helemaal op in het digitale tijdperk en weet nu al meer dan de meeste volwassenen vroeger wisten. Hun innovatieve ideeën, plannen en aanvoelen voor de toekomst zijn nodig om samen een echt grote (en eerlijke) verandering waar te maken. De verrassing begint als jeugd en 15 Jeugd heeft de toekomst in zich & als wij bij jeugd aansluiten hebben we allemaal toekomst!

16 volwassenen overal waar vernieuwing en verandering nodig is als gelijkwaardige partners gaan samenwerken. Dan krijgen we optimale kennisdeling en slagkracht om een nieuwe stijl van leven en samenleven te ondernemen. 16 Nieuwe Stijl Een nieuwe stijl van leven begint bij onszelf, een nieuw zelfbeeld met sterk makende, ondersteunende gedachten. Als grote groep kunnen we vanuit een nieuw zelfbeeld ervoor kiezen om belangrijke beslissingen, die ons allemaal aangaan niet aan anderen over te laten, maar samen te nemen. Als we met de grote groep gaan zien dat ieder mens in aanleg goed is, eigen talenten en ideeën heeft en meetelt, kunnen we met een veel groter vertrouwen in onszelf en elkaar aan de slag en onze stijl van samenleven over grenzen heen veranderen. Grote veranderingen zijn in de geschiedenis ook bij enkelen, bij kleine groepen pioniers begonnen. En het zou daarom kunnen dat je bij de groep van pioniers van deze tijd hoort als deze cursus je aanspreekt. Wat we als grote groep in de nabije toekomst kunnen bereiken, wordt nu voorbereid door mensen die er klaar voor zijn om te kiezen voor verandering in hun eigen leven. Om zo met aantrekkelijke voorbeelden in hun omgeving te laten zien dat leven anders kan en anders mag. Alles begint bij een gedachte. Elke verandering, elk nieuw idee, jouw toekomst! De basisgedachten van Sessie 1 geven een nieuwe kijk op jezelf en maken de weg vrij voor De nieuwe stijl begint bij de nieuwe mindset, anders denken over jezelf & de gedachte Ik ben de ondernemer van mijn eigen ontwikkeling & toekomst!

17 een nieuwe stijl van leven. Als je negatieve gedachten, die je zelfbeeld verzwakken loslaat, krijg je ruimte voor de vragen: Welk recept van gelukkig en succesvol leven past bij mij? Wat geeft mijn leven zin en geeft mij zin in mijn leven? En dat is het begin van jouw verandering! De antwoorden op deze vragen zijn de start van het ondernemen van je eigen leven en toekomst. En nu Je bent de manager van je gedachten! De basisgedachten ik ben goed zoals ik ben & ik ben belangrijk waren lange tijd geen vast onderdeel van opvoeding en onderwijs, daarom kan het zijn dat het nieuw is om met deze gedachten over jezelf na te denken. Maar als je ervoor kiest om de gedachten sterk te maken in je zelfbeeld, worden zij de basis van de kijk op jezelf, je leven én je toekomst. Alles komt ermee in een ander daglicht te staan. Je werkboek In Werkboek 2 vind je eigen onderzoeksopdrachten en oefeningen waarmee je de nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen, die je nodig hebt om je talenten, ideeën en inzet in de samenleving vanaf nu zelf te ondernemen. 17 Wat je aandacht geeft groeit! Jij bent de manager van je aandacht & gedachten. Kies bewust waar jij je aandacht aan geeft! Dan krijg je meer grip op het leven dat jij wilt leven.

18 Aan de slag met het management van je gedachten Om de manager van je gedachten te zijn, oefen je jezelf in het loslaten en veranderen van je gedachten. Met FreeMind en MindChange die je bij TOOLS 2 vindt, heb je iets in handen waarmee je op elk gewenst moment je gedachten kunt loslaten en veranderen. Bij TOOLS 2 vind je ook meer informatie over het effect van het gesprek dat je met jezelf voert. Dit gesprek heeft invloed op je uitstraling én je gezondheid. Als die info bij je past, kan je je gedachtenkracht voortaan ook inzetten om gezond & lekker oud te worden. Kies voor een nieuw toekomstbeeld van & voor jezelf Tools 2 sluit af met een samenvatting van de informatie en kansen die Bouwsteen 2 je opleveren in de toekomst. Als het toekomstbeeld je aanspreekt, kan je er meteen voor aan de slag. In Bouwsteen 3 gaat het over de functie van je emoties en hoe je die kunt benutten om te ontdekken wat bij je past en de eigen keuzes en doelen te vinden, die jij wilt ondernemen. Kies bewust voor positieve gedachten als: ik ben goed zoals ik ben & ik ben belangrijk! Dan wordt het steeds makkelijker om je eigen leven en toekomst te zien en zelf te ondernemen. SUCCES! 18 Laat oude gedachten die je tegenhouden om je doelen te bereiken los & Kies voor nieuwe gedachten waarmee je jouw doelen goed kunt bereiken, want ervaar je als snel: Ik onderneem mijn eigen leven & toekomst en dat voelt goed!

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 2 Je Gedachten Inhoud 2 1. Onderzoek je zelfbeeld: welke negatieve gedachten heb je? 3 2. Oefen jezelf in gedachten veranderen 4 3. Oefen jezelf in gedachten loslaten 5 4. Bouw aan je

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld BOUWSTEEN 1 Zelfbeeld Inhoud 2 Introductie bouwsteen 1: Zelfbeeld 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 3 Ezelsbruggetjes 13 Nieuwe kansen 14 Van toen naar nu 17 Nieuwe

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 6 2x Respect Inhoud 2 1. Communiceren met jezelf 3 2. Communiceren met anderen 7 3. FairTalk: open & eerlijk confrontaties aangaan 9 4. Vervolg & afronding 13 1. Communiceren met jezelf

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 4 Theorie Je Eigenwaarde. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 4 Theorie Je Eigenwaarde. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 4 Theorie Je Eigenwaarde BOUWSTEEN 4 Eigenwaarde 2 Inhoud Introductie bouwsteen 4: Eigenwaarde 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 Ezelsbruggetjes 12 Nieuwe kansen 14 Van toen naar nu 16

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 1.1. VOORWOORD. 3 1.2. WIE BEN IK?... 4 2. INLEIDING 4 2.1. INLEIDING... 4 2.2. WAAROM EN VOOR WIE?... 5 3. 3 GOUDEN TIPS.. 6 3.1. WEES AARDIG VOOR JE SPIEGELBEELD 6 3.2. VERZAMEL

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties BOUWSTEEN 3 Emoties Inhoud 2 Introductie bouwsteen 3: Emoties 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Extra info over onverwerkte emoties 12 Nieuwe kansen

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

DEEL 1. INTRODUCTIE Life Twister Je doelen. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. INTRODUCTIE Life Twister Je doelen. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 INTRODUCTIE Life Twister Je doelen 2 Alle verandering, elk goed idee of initiatief begint bij een gedachte. denk ANDERS begint bij de gedachten We bevinden ons in een verandering van tijdperk.

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN -

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN - Beste collega, Ik houd van quotes. Zoals je misschien wel weet, plaats ik dagelijks waardevolle tips, verhalen, video s en quotes op mijn Facebookpagina: www.fb.com/positiefleren.nl Ik merk dat ik veel

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één Lichaam en geest zijn één Je geest en lichaam zijn op een subtiele manier verbonden en reageren voortdurend op elkaar. Als we aan stress lijden heeft dat gevolgen voor ons lichaam omdat we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Inhoud 2 1. Welk zelfbeeld heb je nu? 3 2. De basis van je zelfbeeld sterker maken 5 3. Leer je rechten kennen! 6 4. Je bent goed zoals je bent! 12 5. Wat heb je al in

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat?

Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat? Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat? Succesvol in Balans van Stress naar Rust Pagina 1 van 6 Disclaimer Niets uit deze training / dit werkboek mag zonder schriftelijke toestemming vooraf gereproduceerd

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN Vijf daagse Experience WERKBOEK Hartelijk welkom bij De Ontwikkel Cirkel en onze Experience Omdat JIJ Het Waard Bent! Wij zijn Linda en Annemiek en wij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1 Door Jack Boekhorst klantenservice@optimalegezondheid.com Pagina 1 Inleiding Zoals ik reeds in het artikel heb verteld, komen we er niet onderuit. Een stukje theorie

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren.

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren. INLEIDING Welkom in de affirmatiewereld. Je hebt ervoor gekozen om gebruik te gaan maken van het gereedschap dat in dit boek beschreven wordt en je hebt daarmee de bewuste beslissing genomen om je leven

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

EFT kinderinstructiekaart voor pesten

EFT kinderinstructiekaart voor pesten EFT kinderinstructiekaart voor pesten EFT voor pesten EFT (Emotional Freedom Techniques) is een simpele techniek om het rotgevoel dat je hebt als je wordt gepest te verminderen of op te lossen. EFT kan

Nadere informatie

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum:

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum: WERKBOEK compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Stephanie van Workum ACT COACH Naam: Datum: compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Wat fijn dat je meedoet met

Nadere informatie