DEEL 1. BOUWSTEEN 4 Theorie Je Eigenwaarde Monique van Dam DEEL 1: YOU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL 1. BOUWSTEEN 4 Theorie Je Eigenwaarde. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU"

Transcriptie

1 DEEL 1 1 BOUWSTEEN 4 Theorie Je Eigenwaarde

2 BOUWSTEEN 4 Eigenwaarde 2 Inhoud Introductie bouwsteen 4: Eigenwaarde 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 Ezelsbruggetjes 12 Nieuwe kansen 14 Van toen naar nu 16 Nieuwe stijl 17 En nu 18

3 Introductie bouwsteen 4: Eigenwaarde Je eigen waarde bepaal jezelf en niemand anders! Als je er zo mee om durft te gaan, heb je meer houvast en zelfvertrouwen om je eigen keuzes te maken en je eigen leven te ondernemen. 3 BOUWSTEEN 4 Je eigen waarde bepaal je zelf! En heeft alles te maken met je talenten, zelfvertrouwen en moed om nieuwe kansen te pakken. Lange tijd hebben we ons gevoel van eigenwaarde af laten hangen van de hoeveelheid geld, bezit en populariteit die je in je leven kon verzamelen. We leerden ons gevoel van eigenwaarde op te bouwen aan de hand van goedkeuring en waardering van anderen en de hoeveelheid materiële zaken, die we binnen wisten te slepen (merkkleding, huis, 2 e huis, bootje, boompje beestje, etc.). Als je het nu bekijkt, zie je dat je hiermee je gevoel van eigenwaarde buiten jezelf hebt leren leggen. In handen van anderen en afhankelijk van het succes dat je had met geld scoren. Best spannend als je het zo hebt leren opbouwen, want op die manier heb je altijd de goedkeuring en waardering van anderen én een hoop geld nodig om je goed te blijven voelen. Goed nieuws: het kan anders! Je kunt je gevoel van eigenwaarde ook zelf bepalen. Hoe, dat ontdek je in deze sessie. Lange tijd dachten we Jij bent zoveel waard als: Je huisje(s) + Je auto( s) + Je boot + Je boompje + Je beestje(s) + Je aantal vrienden/fans Of niet?

4 ANDERS denken Je kunt zelf voelen wat je waard bent! Een goed & sterk gevoel van eigen waarde bouw je zelf door je talenten te ontwikkelen en in de praktijk met anderen te delen. In de praktijk ontdek je zelf wat je al waard bent en wat je nog wilt ontwikkelen. Je gevoel van eigen waarde maak je groter door steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan om je talenten verder te ontwikkelen. Je gevoel van eigenwaarde maak je compleet door je verborgen talenten op te sporen en te ontwikkelen. Talenten gaan verder dan het talent voor sport, muziek, schaken, etc. Verborgen talenten vind je door: - te onderzoeken wat je aan anderen bewondert - anderen feedback te vragen over wie je bent en wat je doet. Ieder mens heeft een eigen pakketje (verzameling) talenten, jij ook! Je pakketje talenten bepaalt je bijdrage aan de samenleving. Als je met deze gedachten je eigen waarde anders gaat bekijken, geef je jezelf de kans om nu al te ontdekken dat je meer bent en kunt dan je tot nu toe dacht! Je ziet dan ook dat je niet langer je gevoel van eigenwaarde door anderen hoeft te laten bepalen. Je kunt zelf je gevoel van eigenwaarde groter en sterker kunt maken. Als je dit door krijgt, word je onafhankelijker van wat anderen van je vinden en denken en kan je vanuit eigen kracht en ondernemerschap je leven leuk en zinvol maken. En dat voelt goed! 4 Met de gedachten van ANDERS denken & het spel Talentenjacht (dat je in het werkboek vindt) ontdek je je verborgen talenten & maak je je persoonlijke ontwikkeling compleet!

5 Wist je dat.. Je eigen waarde is van jou en kan je zelf bepalen Je ouders en andere belangrijke mensen om je heen vertellen je als kind waar je goed in bent en wat wel en niet goed is aan jou en je gedrag. Op school haal je goede en minder goede cijfers en hoor je bijna elke dag van je meester, juf of van anderen of zij vinden dat je goed bezig bent of niet. Al deze reacties maak je mee en als je nog niet beter weet, dan bepalen anderen en vooral hoe zij naar jou kijken, of jij een goed gevoel over jezelf hebt of niet. Een goed gevoel over jezelf (ook wel je gevoel van eigenwaarde genoemd) ligt dan eigenlijk in handen van anderen. Je gevoel van eigen waarde, het gevoel dat je iets waard bent, krijg je op deze manier van anderen en.. kan je ook weer kwijt raken. 5 Denk nog maar eens terug aan Lotje en haar Pa Gelukkig kan het ook anders: je kunt ook zelf je waarde bepalen. is er ook een andere manier om je gevoel van eigen waarde te bepalen. Hierbij past het idee dat je gevoel van eigenwaarde groeit met elk talent en elke vaardigheid die je ontwikkelt en toepast in je leven. Bij deze manier bouw je je gevoel eigenwaarde op door je talenten te ontwikkelen en in de praktijk met anderen te delen. Het gevoel van eigenwaarde dat je hiermee verzamelt, is van jou, zit van binnen en kan je niet kwijtraken. Het maakt je sterk en geeft je houvast in jezelf.

6 Je gevoel van eigen waarde groeit met elk talent dat je ontwikkelt Je gevoel van eigen waarde groeit als je de tijd neemt om de talenten, waarvan je al weet dat je ze hebt, verder gaat ontwikkelen. En als je tegelijkertijd de talenten die nog in jou verborgen zitten, gaat opsporen. Als je een talent blijft ontwikkelen wordt je er door oefenen en uitproberen steeds beter in. Je kunt er zelfs expert in worden! Als je je talent dan ook nog met anderen deelt, zie je aan de waardering die je van die anderen krijgt, wat je talent waard is. En. dat dit talent de moeite waard is om verder te ontwikkelen. Je talenten verder ontwikkelen Even een voorbeeld: Stel voor dat je merkt dat je zingen leuk vindt en dat je er ook best wel goed in bent. Onder de douche of als je meezingt met je karaoke dvd op je Wii heb je al gemerkt dat je niet vals zingt en een mooie stem hebt. Je zou dus iets met je talent voor zingen kunnen ondernemen.. Als je dan besluit dat je daar tijd voor vrij gaat maken, ga je meer oefenen en word je steeds beter in zingen. Het leuke is: elke keer als je merkt dat je beter wordt in zingen, krijg je een (nog) beter gevoel over jezelf. Bezig zijn met zingen (je talent in ontwikkeling) geeft je energie en je gaat zelfs dromen van een toekomst waarin je jezelf ook voor anderen ziet zingen en applaus ziet ontvangen. En dat moment komt. Op een gegeven moment voel je van binnen: ik ben er klaar voor. Als ik dit talent verder wil ontwikkelen moet ik de volgende stap nemen en gaan delen met anderen. Je verzamelt al je moed en organiseert een eerste optreden. En zodra je voor je publiek staat en na afloop hun applaus ontvangt, ontdek je dat jouw talent niet alleen voor jezelf van waarde is, 6 Je eigen waarde bepaal je zelf door: je talenten te ontwikkelen & te delen met anderen.

7 maar dat anderen jouw talent ook waarderen. Op dat moment groeit je gevoel van eigenwaarde enorm. Je voelt je sterk en raakt gemotiveerd om je talent nog verder te ontwikkelen. Aan dit voorbeeld kan je zien hoe het met het ontwikkelen van alle talenten gaat. Een talent ga je in eerste instantie ontwikkelen omdat je het zelf graag wilt en omdat je er een goed gevoel en energie van krijgt. Als je er goed genoeg in bent, ga je het vanzelf met anderen delen om te ontdekken wat je talent voor anderen waard is. Als het ook voor hen iets waard is raak je extra gemotiveerd om je talent nog verder te ontwikkelen. Voor jezelf en voor anderen Je talenten op deze manier ontwikkelen (eerst voor jezelf en dan voor anderen) werkt het allerbest en houd je het langst gemotiveerd. Andersom werkt het ook, maar minder sterk. Je kunt bijvoorbeeld op school je talent voor rekenen heel lang blijven ontwikkelen, omdat je een 8 of 10 wilt halen. Anderen hebben jou verteld dat je hun applaus (of een andere beloning)krijgt als jij een 10 kunt halen. Prima natuurlijk als rekenen ook echt jouw ding is, je blij maakt en energie geeft. Dan wil je zelf ook graag 10-en halen en blijf je van binnenuit zoeken naar mogelijkheden om nog beter te worden. Maar minder goed als blijkt dat rekenen niet echt je grootste talent is en jij de 10-en wel wilt blijven halen omdat je het beloofde applaus wilt ontvangen (de anderen een plezier wilt doen). Zonde van je tijd eigenlijk! Een 6 voor rekenen is ook prima voor de rest van je leven. Een 6 laat zien dat je het talent voldoende hebt ontwikkeld, je kunt het inzetten op elk gewenst moment. Dan maar 7 Ieder mens heeft in aanleg een eigen pakketje talenten. Jij ook! Je pakketje talenten maakt je uniek & belangrijk!

8 beter tevreden met de 6 en geen applaus en liever een ander talent zoeken, dat je verder wilt ontwikkelen en waar je een goed gevoel van krijgt. Zo werkt het met je gevoel van eigenwaarde, je talenten en je ontwikkeling. Je kunt zelf kiezen voor het ontwikkelen van je talenten en hoeft het niet alleen of teveel door je omgeving te laat bepalen. Als je het zo aanpakt, bepaal je zelf je eigenwaarde. denkanders definitie van TALENT Als je niet uitkijkt, zie je bij het woord talenten maar een klein deel van alle talenten die je als mens in deze tijd kunt ontwikkelen. Dit komt omdat we lange tijd bij talenten met z n allen dachten aan talenten op het gebied van sprot (voetballen, schaatsen, turnen, etc.), muziek (zingen, viool spelen, etc.), vakken op school (rekenen, talen, etc.), kunst (schilderen, tekenen, etc.) en zaken doen (leiderschap, geld verdienen, miljonair worden, etc.). Als je het anders bekijkt, is de verzameling talenten die je kunt ontwikkelen, veel groter. Zeker als je uitgaat van de volgende definitie die denkanders er aan geeft. Een talent is een kwaliteit, een vaardigheid van jou, dat kwaliteit geeft (waarde toevoegt) aan je leven en toekomst. Elk talent dat je ontwikkelt, draagt bij aan je gevoel van eigen waarde en kwaliteit van leven. 8 Volgens deze definitie van talenten is de verzameling talenten die je als mens kunt ontwikkelen velen malen groter dan je tot nu toe dacht! Interessant!! Want: Elk ontwikkeld talent maakt je gevoel van eigenwaarde groter!

9 Kwaliteit van leven, wat heeft daarmee te maken? Als je talenten ook te maken hebben met vaardigheden die je kunt ontwikkelen en die je leven leuker, fijner, makkelijker maken én meer zin geven, dan horen daar ook vaardigheden bij als: eigen keuzes maken, zelfvertrouwen hebben, nieuwe kansen durven pakken, eigen ideeën uitproberen, duidelijk voor jezelf opkomen, genieten van wat je al bereikt hebt, lachen, doorzetten als je het nodig hebt om je doelen te bereiken, op tijd je emoties ontladen, open en eerlijk communiceren met anderen, kiezen voor een goede balans tussen werken en ontspannen, enzovoort. Al deze vaardigheden dragen bij aan meer kwaliteit van leven én samenleven. Je gevoel van eigenwaarde maak je compleet met het opsporen en ontwikkelen van je verborgen talenten Eerst even een geruststellende gedachte delen: je hebt je hele leven de tijd om je talenten te ontwikkelen. Je bent als mens in de wieg gelegd om jezelf te blijven ontwikkelen en je talenten en ervaring te delen met anderen. Zo leven we al eeuwen en hebben we met z n allen al heel wat ontwikkeling bereikt. Je ziet het als je 2-3 eeuwen terugkijkt en het leven van toen vergelijkt met het leven nu. Verborgen talenten zijn logischer wijze ontstaan en iedereen heeft er wel een paar. Enerzijds omdat we lange tijd een beperkt beeld van talenten hadden. Het leek alsof er een top zes van talenten was, die door iedereen gehaald moest worden: goed leren, sport, muziek, geld/bezit verzamelen, populair- of machtig worden. Onderwijs en opvoeden was lange op het ontwikkelen van deze talenten gericht. 9 Verborgen talenten zijn talenten: die je tot nu toe nog niet ontdekt hebt of die je in je jeugd hebt onderdrukt in reactie op het antwoord: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!

10 Alle andere talenten bleven daardoor onderbelicht. Anderzijds groeiden we op in het nuchtere Nederland, waar de bekende reactie doe maar normaal dan doe je al gek genoeg de ontwikkeling van nieuwe talenten goed onder de duim hield. Jezelf ontwikkelen was maar tot zekere hoogte normaal en wilde je meer dan moest je daar meestal offers voor brengen. Dan lag je uit de groep, werd je onterft of op een andere wijze buiten spel gezet. Sommige hadden daar in die tijd de kracht al voor, maar de meeste van ons bleven binnen de kaders van wat normaal was. Alles bij elkaar hadden we als kind en volwassene lange tijd een goeie reden om genoegen te nemen met de begeleiding en uitdaging die we in onderwijs en opvoeding meekregen. Je wilde erbij horen en waardering krijgen, zoals je dat met de paplepel meekreeg. En. er was nog geen internet met zelfstudie en voorbeeld/uitleg filmpjes zoals vandaag de dag. Je verborgen talenten ontdekken en ontwikkelen Verborgen talenten kan je op twee manieren opsporen: door je bewondering aan anderen te onderzoeken en door anderen feedback te vragen over wie je bent en wat je doet. Beide activiteiten geven je informatie over wat nog in jou verborgen zit. Als je eenmaal weet hoe het werkt kan je er met plezier mee omgaan en krijg je de keuze welke talenten je wilt ontwikkelen. In het werkboek van deze sessie lees je meer over het ontdekken van je verborgen talenten en bij Gereedschap vind je Talentenjacht en FeedbackMe waarmee je daarna meteen aan de slag kunt. 10 Verborgen talenten kan je zelf opsporen & alsnog ontwikkelen!

11 Ieder mens heeft een eigen pakketje (verzameling) talenten, jij ook! De schepping zit goed in elkaar! Ieder mens heeft in aanleg een eigen pakketje talenten om te ontwikkelen. De verschillende talenten die je bij elkaar hebt, hebben invloed op wie je bent en kunt worden én op wat je gaat doen en delen met anderen. Jouw pakketje talenten maakt je uniek en belangrijk! Want daarmee kan je op jouw manier, met wat jij weet en kunt, bijdragen aan de samenleving. Iedereen heeft een eigen pakketje talenten en daarmee een eigen belangrijke bijdrage aan de samenleving. En dat is niet voor niets. Iedere mens heeft zijn eigen inbreng en bij elkaar hebben we alle talenten, ideeën, beroepen en inzet die nodig zijn om goed samen te leven, voor elkaar te zorgen en nieuwe ontwikkelingen op gang te brengen. Het is voor ieder van ons de kunst om zelf te ontdekken welke talenten je hebt en hoe je ze wilt ontwikkelen. Door zelf te onderzoeken en uit te proberen ontdek je welke opleiding, studie en beroep het beste bij je passen. En als je de kans krijgt/neemt om dit te doen, vind je niet alleen vanzelf je weg naar opleiding en beroep, maar ook de rol en plek die bij jou passen in gezin, vriendenkring en samenleving. Jouw pakketje bepaalt je bijdrage aan de samenleving & wereld 11 Ieder heeft zijn eigen pakketje talenten, zijn/haar eigen bijdrage aan de samenleving. We zijn aanvullend: samen hebben we alle talenten, ideeën & inzet die nodig is! Het is niet alleen in je eigen belang om nieuwsgierig onderzoek te doen naar je (verborgen) talenten en ontwikkeling! De uitkomst ervan telt voor ons allemaal!

12 2 Ezelsbruggetjes Waarom anderen aantrekkelijk zijn en aantrekkelijke vriendschappen of relaties ook weer voorbij kunnen gaan 12 Mensen die een talent hebben dat jij nog verborgen houdt, zijn vaak extra aantrekkelijk voor je. Je bent er graag bij in de buurt, want dat geeft je een spannend en energiek gevoel, zonder dat je precies weet waarom. Je kunt zelfs verliefd worden. Als je een tijdje met zo n aantrekkelijk persoon optrekt en samen samenleeft of dingen onderneemt, is de kans groot dat je het talent dat eerst verborgen zat van de ander afkijkt en zelf ontwikkelt. Dat gaat vanzelf, dat zit in je natuur. Afkijken en nadoen van anderen zit in ons bloed, zo ontwikkelen we onszelf. Het gebeurt ook wel dat de ander die eerst zo aantrekkelijk en spannend was, opeens niet meer aantrekkelijk is als je eenmaal je talent ontwikkelt hebt. Dat is altijd een raar moment van binnen. Je kunt het niet verklaren en het kan je overkomen dat opeens een ander persoon voor jou heel aantrekkelijk wordt (grote kans dan dat je volgende talent staat te trappelen om ontwikkeld te worden). Aantrekkingskracht is er van nature tussen mensen om ons te blijven ontwikkelen. Een belangrijk doel in je leven. Met de ene mens kan je je zelf een leven lang ontwikkelen en met de ander maar voor een kortere periode. En daarom kan de ene relatie of vriendschap langer duren dan de andere. Niet altijd makkelijk om elkaar los te laten als de aantrekkingskracht verdwenen is, maar wel goed om te weten!

13 Prestatie, competitie en ambitie zijn gezond, tenzij je er je gevoel van eigen waarde helemaal aan hebt vastgeknoopt. Want als dat zo is, ben je er afhankelijk van om je goed te voelen en moet je altijd verder in de race om meer doen, nog beter je best doen, nog beter dan anderen zijn en zelden tevreden zijn met jezelf. Heel vermoeiend en slecht voor je gezondheid op de lange termijn. Dit was de manier van leven die lange tijd de beste was. en waar best veel volwassenen ook nu nog voor kiezen. Je bent in het voordeel als je prestatie, competitie met anderen en ambitie kunt gebruiken om nieuwe kansen en uitdagingen aan te gaan en jezelf te blijven ontwikkelen. En als je dit tegelijkertijd kunt combineren met genieten en ontspannen. Je gevoel van eigen waarde zit in je en verzamel je juist door blij te zijn met wat je al kunt en wat je al hebt bereikt. Jezelf ontspannen, tevreden zijn met jezelf en af en toe niets doen, hoort net zo goed bij jezelf ontwikkelen. Als je het goed combineert, houd je het veel gemakkelijker vol om gezond en gelukkig te leven. 13 Wie of wat bepaalt jouw eigen waarde? Ben jij het zelf? DOEN!

14 Nieuwe Kansen Opgroeien & jezelf ontwikkelen oude stijl 14 Lange tijd hebben we ons gevoel van eigenwaarde af laten hangen van de hoeveelheid geld, bezit en populariteit die je in je leven kon verzamelen. Deze manier van je eigenwaarde opbouwen begon eigenlijk al thuis en op school met het idee dat je goed was als je voldoendes - of beter nog hoge cijfers - kon scoren op je rapport en minstens HAVO-VWO wist te halen. Als je daarna ging studeren, trouwen en een goedbetaalde baan wist te bemachtigen had je het helemaal goed gedaan! Dan was succes en geluk verzekerd, was je verantwoord bezig en veel waard! Haalde je dit niet, dan lag dat aan jou, werd gedacht, had je je niet genoeg ingespannen en was je minder waard (volgens anderen). Dat voelde je dan ook! Beperkte kijk op de verzameling talenten In de oude stijl dachten we bij talenten niet verder dan talenten op het gebied van sport (voetballen, schaatsen, turnen, etc.), muziek (zingen, viool spelen, etc.), vakken op school (rekenen, talen, etc.), kunst (schilderen, etc.) en zaken doen (de baas zijn, geld verdienen, miljonair worden, etc.). Logisch, want de talenten hoorden bij het toekomstbeeld dat je in die tijd meekreeg met betrekking tot succesvol en gelukkig leven. Het toekomst beeld van gelukkig worden door veel hebben, druk-druk-druk zijn en populair of machtig zijn. Een manier van leven waarin geld, buitenkant en wat anderen van je vonden heel bepalend waren voor je gevoel van eigen waarde.

15 Talenten ontwikkelen om jezelf van anderen te onderscheiden De motivatie die je als kind meekreeg om je talenten te ontwikkelen en daarbij je uiterste best te doen was: je talenten heb je nodig om je van anderen te onderscheiden. Om beter te zijn dan anderen en daarmee boven aan de laatschappelijke ladder te komen. Je werd aangespoord om voor de eerste plaats te gaan. De tweede of derde plaats was ook wel goed, maar dan had je toch nog het gevoel verliezer te zijn. Terwijl je in die tijd met 2 e of 3 e plaats natuurlijk een prima prestatie had geleverd. Talenten moest je in de oude stijl ontwikkelen om beter te zijn dan anderen en meer kans te maken op een goed betaalde baan en macht. 15 Wedstrijd, competitie en maar één kon winnen: de allerbeste De sfeer waarin je je talenten in de oude stijl ontwikkelde was die van competitie, je steeds opnieuw bewijzen, nog beter je best doen en anderen de loef afsteken. En elke keer de boodschap: er kan maar 1 de winnaar zijn, die moest je zien te worden!! Veel stress, nooit goed genoeg, het kon altijd beter en je moest mee in de race van meer en meer. Vaak ongezellig, huilen en een minderwaardigheidsgevoel als je de nummer 1 niet werd en af en toe een prijs, aai over je bol (maar niet te lang, op naar de volgende wedstrijd). Oogkleppen en oneerlijkheid Met deze oogkleppen voor had je als kind een valse start op school, thuis en in de samenleving. Oneerlijk als je het wilt zien, want elk kind in ontwikkeling is waardevol!

16 Van toen naar nu Oogkleppen verdwijnen in snel tempo 16 De oude stijl van leven en samenleven, maar ook van opvoeden en onderwijs wordt in snel tempo vervangen door een nieuwe stijl waarin opgroeien, jezelf ontwikkelen, succesvol en gelukkig zijn heel anders en veel eerlijker kan! Grote maatschappelijke en sociale ontwikkelingen als recessie, uitputting van de aarde en meer gelijkwaardigheid en gelijke kansen in de samenleving helpen ons de oude stijl van leven los te laten. Steeds meer mensen worden zich bewust van wie ze zijn en willen zijn en kiezen voor een nieuwe stijl van leven, waarin zij zelf de ondernemer zijn van eigen ontwikkeling, talenten, keuzes, relaties en werkkring zijn. De tijd waarin we nu leven met internet, social media en de wereld heel dichtbij laten duidelijk zien dat andere talenten en vaardigheden ook belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar woorden als competenties, talentontwikkeling en sociale vaardigheden (empathie, communicatie, assertiviteit, etc.) dan zie je dat die pas de laatste tien jaar overal bekend zijn. En dat deze te maken hebben met talenten en vaardigheden die in deze tijd belangrijk zijn om te ontwikkelen. Ook thuis en op school kan je zien dat we met z n allen aan het onderzoeken zijn hoe opvoeden en onderwijs beter kan, zodat het meer gaat aansluiten bij wat jeugd nu nodig heeft. Waar het op school in de oude stijl alleen maar ging om het ontwikkelen

17 en toetsen van kennis, zie je nu ook aandacht voor sociale vaardigheden en nieuw manieren om kennis te verzamelen met al doende leren. Kortom: overal komt de ontwikkeling en beweging op gang waarin je als mens veel meer de kans krijgt om je talenten te onderzoeken en te ontwikkelen. Niet om beter dan anderen te zijn en de top te kunnen bereiken. Maar juist om meer jezelf te zijn en je talenten te ontwikkelen om te delen met anderen. Dit bied je de kans om nu op ontdekkingstocht te gaan naar wie je bent, wat jouw talenten zijn en welke je nog wilt ontwikkelen. Succesvol en gelukkig zijn of worden werkt met wat we nu steeds beter zien, juist door jezelf te zijn en jezelf te blijven ontwikkelen. Van binnenuit. Van wat jij weet en voelt dat bij jou past en jou gelukkig maakt. Daar ligt je sleutel naar succes, geluk en een goed gevoel van eigenwaarde. 17 Nieuwe stijl It s time for change! Het is nu dé tijd om beperkingen uit eeuwen oude stijl voorgoed achter ons te laten. Er is genoeg kennis, ervaring en bewustzijn over jezelf zijn en worden. Met de kennis van Sessie 4 kan je vanaf vandaag je eigenwaarde zelf bepalen en ben je de ondernemer van je eigen manier van gelukkig en succesvol leven!

18 En nu Je eigen waarde bepaal je zelf! Het kan zijn dat je door aanpassen en erbij willen horen tot nu toe nog heel wat talenten en vaardigheden verborgen houdt. Geen probleem, juist extra kans om talenten van jezelf te kunnen ontdekken, die je alsnog kunt ontwikkelen. Als je hiervoor kiest, geef je jezelf een groot cadeau. Je krijgt de kans om je gevoel van eigenwaarde in eigen hand te nemen en snel groter te maken. En dat voelt sterk, evenwichtig. Dit heb je nodig als ondernemer van je eigen leven! Je werkboek In Werkboek 4 vind je eigen onderzoeksopdrachten en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt om je talenten te inventariseren en verborgen talenten op te sporen. Aan de slag met het ontdekken van talenten Je hebt al gelezen dat je verborgen talenten kunt vinden in bewondering en feedback. Hoe dit precies in z n werk gaat, ontdek je bij Tools 4, waar je Talentenjacht en FeedbackMe vindt. 18 Gun jezelf een eerlijk en goed gevoel van eigenwaarde! Begin vandaag & bepaal het voortaan zelf.

19 Bij Tools 4 vind je ook informatie over de (normale) angst en onzekerheid die je kunt tegenkomen als je je verborgen talenten opspoort. Met deze kennis in je achterhoofd kan je beide emoties snel herkennen als je ermee te maken krijgt en ze grondig aanpakken zodat ze je niet kunnen belemmeren om het nieuwe talent alsnog te ontwikkelen. Tools 4 sluit af met een samenvatting en het toekomstbeeld dat je met de theorie en tools van Bouwsteen 4 kunt bereiken. In sessie 5 gaat het over je eigen keuzes maken, kiezen voor doelen waarmee jij je leven zin en inhoud geeft. Een manier van leven waarbij je zelf de ondernemer bent. Kies bewust voor het ontwikkelen van je talenten en spoor talenten die nog in jou verborgen zijn op. Want dan ga je ervaren dat je de kwaliteit van je leven veel meer in eigen hand hebt dan je dacht. En dat je je eigen waarde en al het goede gevoel en de energie die daarbij hoort zelf kunt bepalen. SUCCES! 19 Investeer tijd en aandacht aan je talenten en bepaal je eigen waarde. Je bent het waard & doet ook anderen er een groot plezier mee!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 1 Theorie Zelfbeeld BOUWSTEEN 1 Zelfbeeld Inhoud 2 Introductie bouwsteen 1: Zelfbeeld 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 3 Ezelsbruggetjes 13 Nieuwe kansen 14 Van toen naar nu 17 Nieuwe

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 2 Je Gedachten Inhoud 2 1. Onderzoek je zelfbeeld: welke negatieve gedachten heb je? 3 2. Oefen jezelf in gedachten veranderen 4 3. Oefen jezelf in gedachten loslaten 5 4. Bouw aan je

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

DEEL 1. INTRODUCTIE Life Twister Je doelen. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. INTRODUCTIE Life Twister Je doelen. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 INTRODUCTIE Life Twister Je doelen 2 Alle verandering, elk goed idee of initiatief begint bij een gedachte. denk ANDERS begint bij de gedachten We bevinden ons in een verandering van tijdperk.

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 3 Theorie Emoties BOUWSTEEN 3 Emoties Inhoud 2 Introductie bouwsteen 3: Emoties 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Extra info over onverwerkte emoties 12 Nieuwe kansen

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Hoe vind ik mijn droombaan?

Hoe vind ik mijn droombaan? Hoe vind ik mijn droombaan? Denk eens aan een collega of vriend van je die in jou ogen een droombaan heeft. Hij is niet alleen goed in zijn werk, maar geniet er ook elke dag met volle teugen van. Anderen

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 1 Je Zelfbeeld Inhoud 2 1. Welk zelfbeeld heb je nu? 3 2. De basis van je zelfbeeld sterker maken 5 3. Leer je rechten kennen! 6 4. Je bent goed zoals je bent! 12 5. Wat heb je al in

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 6 2x Respect Inhoud 2 1. Communiceren met jezelf 3 2. Communiceren met anderen 7 3. FairTalk: open & eerlijk confrontaties aangaan 9 4. Vervolg & afronding 13 1. Communiceren met jezelf

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

5 waardevolle vragen voor je kind.

5 waardevolle vragen voor je kind. 5 waardevolle vragen voor je kind. Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela 0610318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl Hallo mijn naam is Monique Postema. Al jaren werk ik met kinderen en

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie?

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie? Carol Dweck Wat is Intelligentie? 1 Wat is Intelligentie? Wat is Intelligentie? Meervoudige Intelligentie - Gardner 2 Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het Werkbladen Uitdaging! Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het één ten koste van het ander? Waar word jij gelukkig van? De uitdaging van deze tool is dat je je eigen antwoorden bepaalt. We raden

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit Veerkracht Vitaliteit en levenskunst Welkom Wat is veerkracht? Vertel een eigen positieve ervaring van veerkracht aan je buurman/-vrouw Wat is veerkracht? Terugveren na tegenslag, weerbaar, minder last

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Workshop Netwerken Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Breekt het zweet je uit als je het woord netwerken hoort? Toch netwerken we overal, ook jij: in de rij bij de bakker,

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

Keuzespecialist voor #workingmoms (35+) die meer voldoening in hun leven willen

Keuzespecialist voor #workingmoms (35+) die meer voldoening in hun leven willen In dit e-book krijg je van mij de meest effectieve en onderschatte tool die onmisbaar is in de voorspoedige ontwikkeling van ieder kind, mens en professional en ik geef je 3 redenen waarom dat zo is. Ik

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Training Een GROOTS leven

Training Een GROOTS leven Training Een GROOTS leven Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet naar een grootster leven. Je bent de meeste van jouw onzekerheden wel voorbij en je bent

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Inhoudsopgave van de gehele gids:

Inhoudsopgave van de gehele gids: Inhoudsopgave van de gehele gids: 1. Inleiding 2. De rol van werk 3. Talent 3.1 Wat is talent en toptalent? 3.2 Hoe ontstaat een talent? 4. Talent ontdekking: Ontdek je talenten 4.1 Waaraan herken je een

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1 Door Jack Boekhorst klantenservice@optimalegezondheid.com Pagina 1 Inleiding Zoals ik reeds in het artikel heb verteld, komen we er niet onderuit. Een stukje theorie

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

In 3 maanden regie op je leven

In 3 maanden regie op je leven In 3 maanden regie op je leven In 3 maanden regie op je leven? Ons leven verandert voortdurend. Soms door onszelf ingegeven, in andere gevallen door keuzes van anderen of door onvoorziene omstandigheden.

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie