hoofdgroep "BESLISSINGSMODEL TUNNELS" Eindrapport van het project door C.M.A. Jansen L.A.M. Janssen \" _._---' Ref.nr.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "hoofdgroep "BESLISSINGSMODEL TUNNELS" Eindrapport van het project door C.M.A. Jansen L.A.M. Janssen \"--------------------_._---' Ref.nr."

Transcriptie

1 hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor toegepast -natuurwetenschappelijk onderzoek Eindrapport van het project "BESLISSINGSMODEL TUNNELS" door C.M.A. Jansen L.A.M. Janssen \" _._---' I postbus AH apeldoorn bezoekadres laan van westenenk 501 telex tnoap telefoon Ref.nr Dossiernr Datum juni 1983 "Voor de rechten en verplichtingen van de opdrachtgever met betrekking tot de inhoud van dit rapport wordt verwezen naar de Algemene Voorwaarden van TNO". Niets uh deze uitgave mag worden verveelvoudigd e%f openbaar ge maakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van TNO. TNO aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot de inhoud e%~~fde vorm van deze uitgave.

2 /AKS INHOUDSOPGAVE Blz. SAMENVATTING 3 1. INLEIDING Algemeen 1.2 Doelstelling en omvangvan de studie 1.3 Project-organisatie OPZET VAN DE STUDIE 7 3. RESULTATEN EN CONCLUSIES 9 4. LITERATUUR 12

3 /AKS SAMENVATTING In opdracht van Rijkswaterstaat is door de Afdeling Industriële Veiligheid van de Hoofdgroep Maatschappelijke Technologie van TNO een onderzoek met betrekking tot risico's als gevolg van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels uitgevoerd. Deze studie heeft, overeenkomstig de doelstelling, geleid tot een beslissingsmodel ten behoeve van het maken van keuzen tussen zogenaamde tunnelroutes en omleidingsroutes in geval van het vervoer van gevaarlijke stoffen. In de studie is aandacht besteed aan het effect en de toepasbaarheid van brandwerende maatregelen. Daarnaast is de invloed van de mate van toelating van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels op de risico's voor de tunnelconstructie beschouwd. Het ontwikkelde beslissingsmodel is toegepast op een bestaande tunnelsituatie. Dit rapport is het afsluitend eindrapport van bovengenoemde studie. In het kader van deze studie zijn naast dit rapport drie deelrapporten uitgebracht [2, 3,4].

4 /AKS INLEIDING -1.1 Algemene inleiding Het vervoer van gevaarlijke stoffen in de zin van artikel 15a van het Wegen Verkeers Reglement (WVR) levert een aantal problemen op zoals het al dan niet toestaan van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels. Het toestaan resulteert in een kans op vernieling van de tunnel met daaruit voortvloeiende grote materiële en economische schade en veelal hoge slachtofferaantallen. Het verbieden van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels impliceert omleiding van de transporten, waardoor mogelijk een hogere kans op ongevallen kan ontstaan. Daarbij zal evenwel de mogelijke omvang van de gevolgen van ongevallen voor omleidingsroutes anders kunnen zijn dan voor tunnelroutes. Een onderbouwde keuze ten aanzien van het al dan niet toelaten van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels is daarom a priori moeilijk te m~ken. Rijkswaterstaat heeft, deze problematiek onderkennend, door de Afdeling Industriële Veiligheid van TNO een voorstudie van dit beslissingsprobleem laten uitvoeren. Deze voorstudie [1] had ten doel na te gaan op welke wijze het onderhavige beslissingsprobleem kan worden gestructureerd en in hoeverre op kwantitatieve wijze materiaal ten behoeve van de beslissing kan worden aangedragen. In de voorstudie is hiertoe een hypothetische situatie van een tunnel en een tweetal omleidingsalternatieven geanalyseerd. In het betreffende rapport is voor deze situatie een aanzet tot een beslissingsmodel gegeven. In het vervolgproject, waarvan in dit rapport verslag wordt gedaan, zijn een aantal aspecten met betrekking tot risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg en meer specifiek door tunnels, nader uitgewerkt: het risico voor de tunnelconstructie, voor de tunnel- en weggebruikers en het risico voor de omgeving van routes. De resultaten, welke daarbij zijn verkregen, zijn gebruikt in het uiteindelijk ontwikkelde beslissingsmodel.

5 /AKS l.~ Doelstelling en omvang van de studie De algemene doelstelling van de studie is geweest het ontwikkelen van een beslissingsmodel, dat het mogelijk maakt om tunnelroutes en omleidingsroutes voor wat betreft risico's.ten gevolge van het vervoer van gevaarlijke stoffen te vergelijken. Met dit model worden de volgende doelen beoogd. Het model moet het mogelijk maken om via een met de hand uitvoerbare methode de mogelijke consequenties in termen van aantallen slachtoffers en materiële schade vergelijkenderwijs voor de beschouwde routes te schatten. Het model dient inzicht te geven in de aard van het beschouwde keuzeprobleem om daarmee te onderkennen welke aspecten van wezenlijk belang zijn bij de te maken keuze. Daarbij dient het model ook de mogelijkheid te geven de hardheid van de verkregen resultaten te toetsen. Tenslotte dient het model steunpunten aan te bieden bij de waardering van het resultaat, welke nodig zijn om tot een keuze te komen. Met betrekking tot de hier geformuleerde doelstelling is het van belang erop te wijzen dat uitgangspunt is geweest dat Rijkswaterstaat gebruiker is van het model ten behoeve van rijkstunnels. Andere tunnelbeheerders kunnen dit model eveneens gebruiken. Naast het risico-aspect van het vervoer van gevaarlijke stoffen is tevens, meer algemeen, aandacht besteed aan de milieuaspecten geluidshinder en luchtverontreiniging. Om tot het beslissingsmodel te komen zijn in de studie een aantal onderdelen onderscheiden: Onderzoek naar de risico's voor tunnelconstructies bij normaal verkeer (de huidige situatie), waarbij ook de invloed van het nemen van brandbeschermende maatregelen wordt beschouwd, alsmede de schatting van risico's voor tunnelgebruikers. Onderzoek naar bovengenoemde risico's ingeval van gedeeltelijke of algehele toelating van gevaarlijke stoffen in de zin van artikelisa van het WVR, waarbij onderscheid wordt gemaakt naar risico's met betrekking tot brand en explosie.

6 /AKS Onderzoek naar de risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen in bebouwd gebied. 'Ontwikkeling van een beslissingsmodel en uitwerking daarvan met behulp van de resultaten van bovenstaande onderzoekspunten, alsmede het toetsen van de toepasbaarheid aan de hand van een specifieke situatie. 1.3 Project-organisatie Het project is uitgevoerd door de Afdeling Industri~le Veiligheid van de Hoofdgroep Maatschappelijke Technologie van TNO in opdracht van de Directie Sluizen en Stuwen van Rijkswaterstaat. Het project is begeleid vanuit de Rijkswaterstaat door een begeleidingscommissie bestaande uit de volgende leden: Ir. M.R.W. Bos * Hoofddirectie van de Waterstaat P.H. Kuipers Hoofddirectie van de Waterstaat Ir. H.J.C. Oud (voor- Directie Sluizen en Stuwen RWS zitter) Ing. R.F.B. Quack Hoofddirectie van de Waterstaat Ir. G.1. Tan Directie Sluizen en Stuwen RWS Mw. J. Vedder Hoofddirectie van de Waterstaat Ir. D. Wiebes Rijkswaterstaat, Directie Zuid-Holland Ing. P.F. Zorn Rijkswaterstaat, Directie Zuid-Holland * als vervanger van Ing. R.F.B. Quack Van de zijde van TNO is de studie uitgevoerd door: D. van der Brand Ir. C.D.J. Cieraad C.M.A. Jansen Dr. Ir. 1.A.M. Janssen W. Mulder Ir. G. Snellink Ir. J.F.J. van Steen Als secretaris van de Begeleidingscommissie fungeerde Ir. A.C. van Mameren van het Bureau Industriële Veiligheid TNO.

7 82-0l2195/AKS OPZET VAN DE STUDIE Als vervolg op de voorstudie [1], waarin een algemene vorm voor het beslissingsmodel werd geformuleerd, zijn in deze studie een aantal aspecten nader beschouwd alvorens tot de formulering en invulling van het uiteindelijke beslissingsmodel te komen. Hiertoe zijn in de studie een aantal deelstudies [2, 3, 4] te onderscheiden (paragraaf 1.2). In een drietal deelrapporten, welke in het kader van deze studie zijn uitgebracht, zijn deze deelstudies beschreven [2, 3, 4]. In dit hoofdstuk zal in het kort aan de hand van deze deelstudies de opzet van de totale studie worden toegelicht. 1. Risico's voor tunnelconstructies in verband met brand, het effect van brandbeschermende maatregelen [2]. In het onderzoek is allereerst aandacht besteed aan het afschatten van verwachtingswaarden voor kosten als gevolg van schade aan tunnelconstructies ten gevolge van brand. Hierbij zijn op grond van schattingen voor.ongevalsfrequenties en schattingen voor de kans op zogenaamde vervolggebeurtenissen verwachtingswaarden voor tunnelschade berekend. Dit is gedaan voor de huidige situatie (geen toelating op basis van art. 15a van het Wegen Verkeers Reglement) en voor de situatie waarbij beperkte toelating is verondersteld. Ingeval van beperkte toelating worden stoffen die in de huidige situatie niet tot de tunnel worden toegelaten in geringe mate of volledig toegelaten. Zo worden tot vloeistof verdichte gassen (bijvoorbeeld LPG) slechts in zeer geringe hoeveelheden toegelaten terwijl brandbare vloeistoffen (bijvoorbeeld benzine) ongelimiteerd worden toegelaten. Voor gedetailleerde gegevens worden verwezen naar [2]. Voor beide situaties is daarbij nagegaan wat de invloed van brandwerende maatregelen is op de verwachtingswaarde voor materiële schade. 2. Risico's voor tunnelconstructie en tunnelgebruikers afhankelijk van de mate van toelating [3]. In dit tweede deelonderzoek zijn de risico's in de vorm van schadeomvang en frequentie van voorkomen voor zowel persoonlijk letsel (aantal doden) als voor materiële schade aan de tunnel

8 /AKS - 8- nader uitgewérkt voor de huidige situatie, de situatie in geval van beperkte toelating en de situatie van algehele toelating. Aan de hand van ongevalsfrequenties, kans schattingen voor mogelijke vervolggebeurtenissen, modellen en scenariobeschrijvingen voor de te onderscheiden effecten en schadesituaties zijn de genoemde risico's geschat. 3. Het Beslissingsmodel [4]. In het derde deel van de studie is het onderzoek gericht geweest 9P het ontwikkelen van het beslissingsmodel en het verzamelen van nog ontbrekende gegevens hiervoor. Ten aanzien van de nog te verzamelen gegevens is het onderzoek vooral gericht geweest op het nader analyseren en toepassen van ongevalsfrequenties op basis van verkeersgegevens en op het nader uitwerken van risico's in de vorm van schadeomvang voor persoonlijk letsel en materiële schade voor de omgeving van routes. De opzet van het beslissingsmodel is kort samengevat als volgt gegaan. Op basis van verkeersgegevens z1jn ongevalsfrequenties per voertuig bepaald voor wagens die gevaarlijke stoffen vervoeren, hierbij is onderscheid gemaakt tussen l-baans- en 2-baanswegen. Op basis van transportgegevens is de gemiddelde vervoerssamenstelling van gevaarlijke stoffen bepaald. Daarbij is onderscheid gemaakt in 4 stofcategorieën: ontploffingsgevaarlijke stoffen, brandbare gassen, t.cxf.schevloeistoffen en toxische gassen. Op basis van ongevalscasuïstiek is, gegeven een ongeval, de kans op vrijkomen van gevaarlijke stof bepaald, alsmede de kans op de onderscheiden vervolggebeurtenissen. Aan de hand van ongevalsscenario's zijn de gevolgen van de beschouwde vervolggebeurtenissen bepaald (effecten). Bij de beschrijving van de gevolgen (schade) is onderscheid gemaakt in een 4-tal omgevingscategorieën, variërend van nauwelijks tot dicht bebouwd. In het model zijn deze resultaten uiteindelijk samengevat in kans- en schadecijfers per wegtype en omgevingscategorie. Voor de tunnel zijn aparte cijfers bepaald.

9 /AKS Aan de.hand van deze cijfers kunnen met het model gemiddelde verwachtingswaarden voor aantal (dodelijke) slachtoffers en materiële schade worden bepaald. Voor de interpretatie van het rekenresultaat dat zodoende gevonden wordt, is een methodiek ontwikkeld om-op inzichtelijke wijze de aard van het keuzeprobleem duidelijk te maken. Afweging tussen slachtoffers en materiële schade en risico-aversie ten aanzien van grote ongevallen zijn daartoe als belangrijkste áspecten beschouwd.

10 /AKS RESULTATEN EN CONCLUSIES De resultaten van de in hoofdstuk 2 genoemde deelstudies zijn in een eerder stadium al gerapporteerd in een drietal deelrapporten [2, 3, 4]. Voor zover cijfermatige resultaten op basis van, tijdens het verdere verloop van de studie, nieuw verkregen inzichten zijn veranderd, zijn deze veranderingen in het ontwikkelde beslissingsmodel [4] opgenomen. In dit hoofdstuk zijn de belangrijkste resultaten en conclusies kort samengevat. Ten aanzien van het effect van brandwerende maatregelen heeft de" studie tot de volgende conclusies geleid. De verwachtingswaarde voor brandschade aan tunnels welke voor de huidige situatie is geschat op gulden per tunnel per jaar 1 ) kan naar schatting worden gereduceerd met een factor 100 tot gulden per tunnel per jaar door het aanbrengen van een thermisch isolerende deklaag van 2 cm dikte. De kosten van een dergelijke voorziening zijn geschat op circa gulden per tunnel per jaar. In geval van beperkte toelating is in het onderzoek voor de gemiddelde verwachtingswaarde voor brandschade aan tunnels een waarde geschat van gulden per tunnel per j aar*. Ook hier kan een reductie met een factor 100 worden bereikt van gulden per tunnel per jaar door het aanbrengen van een brandwerende voorziening in de vorm van een thermisch isolerende deklaag van 3,5 cm dikte. De kosten van een dergelijke voorziening zijn geschat op circa gulden per tunnel per jaar. Voor wat betreft de invloed van de mate van toelating van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels heeft de studie tot de volgende conclusies geleid. 1) Gebaseerd op een gemiddelde tunnelwaarde van gulden.

11 /AKS Het effect dat voor wat betreft de frequentie van voorkomen het grootste risico vormt voor het onherstelbaar beschadigen van de tunnel, zowel bij de huidige situatie als bij beperkte toelating, is brand. Bij beperkte toelating wordt de frequentie van optreden van brand waarbij onherstelbare schade optreedt ruim twee maal zo groot geacht als voor de huidige situatie. In het geval van algehele toelating kan naast brand ook onherstelbare schade optreden als gevolg van BLEVE en van explosie. De frequentie van optreden van onherstelbare schade wordt in dat geval geschat op tweemaal zo groot als die voor beperkte toelating en circa vijf maal zo groot als die voor de huidige situatie. Voor de huidige situatie is voor de frequentie van optreden van onherstelbare schade een waarde geschat van circa per tunneljaar. Het ontwikkelde beslissingsmodel zelf is beschreven in deelrapport 3 [4]. In figuur 1 is een algemeen schema van het model weergegeven. Het model omvat de volgende onderdelen: Het opnemen van routegegevens van de te beschouwen route-alternatieven aan de hand van kaartgegevens. In het model worden daarbij de volgende aspecten onderscheiden: Het inventariseren van de verschillende wegtypen waaruit de routes zijn samengesteld. Indien mogelijk dienen hierbij ongevalsfrequenties van de betreffende wegen, bij voorkeur aan de hand van VOR1)-gegevens, te worden bepaald. Als dit niet mogelijk is, worden in het model voor de verschillende wegtypen gemiddelde ongevalsfrequenties toegepast. Het inventariseren van de omgeving langs de routes. In het model wordt de schade-omvang, ten gevolge van de beschouwde ongevallen, bepaald voor een viertalomgevingscategorieën met verschillende bebouwings- en inwonerdichtheid. 1) VOR: Verkeers Ongevallen Registratie

12 /AKS Het karakteriseren van de in de routes aanwezige tunnel en desgewenst andere kunstwerken. Het rekenschema Met behulp van het rekenschema wordt, aan de hand van een aantal factoren, de mogelijke consequenties van de routekeuze gekwantificeerd. Deze consequenties beperken zich tot 3 hoofdaspecten: slachtoffers, gedifferentieerd - naar doden in de omgeving van de route en onder de verkeersdeelnemersj materiële schade zowel in de omgeving als onder de verkeersdeelnemers alsook de economische schade; de directe kosten van eventuele omleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het toegepaste rekenschema maakt gebruik van een schademodel. Met behulp van het schademodel wordt het aantal slachtoffers bepaald aan de hand van de volgende parameters: de ongevalsplaats, de bij het ongeval betrokken stof en de ongevalsontwikkeling. Op analoge wijze vindt de vaststelling van de omvang van de materiële schade plaats. Naast een schademodel wordt tevens een kansmodel toegepast. Het kansmodel wordt toegepast omdat er "slechtst! een mogelijkheid is dat een ongeval zich voordoet. Het plaatsvinden van een dergelijk ongeval is onzeker. Gegeven een ongeval is het onzeker welke stof er bij het ongeval betrokken is. Vervolgens bestaat de mogelijkheid van verschillende ongevalsontwikkelingen alsmede verschillende schade~ontwikkelingen. Met behulp van een kansmodel worden bovenstaande onzekerheden gekwantificeerd. In het rekenschema z~jn nu het genoemde kansmodel en schademodel zodanig geaggregeerd dat factoren ontstaan per wegtype en omgeving, gesplitst naar slachtofferaantallen en materiële schade, aan de hand waarvan statistische verwachtingswaarden voor slachtofferaantallen en materiële schade ontstaan voor de onderscheiden routes.

13 /AKS Om onderscheid te kunnen make~ tussen kleine en grote ongevallen, worden vier verwachtingswaarden voor schade per route berekend: 1. Totale verwachtingswaarde voor het slachtofferaantal; 2. Verwachtingswaarde voor slachtoffers van alleen grote ongevallen; 3. Verwachtingswaarde materiële en economische schade; 4. Verwachtingswaarde materiële en economische schade bij grote ongevallen. Evaluatie van het rekenresultaat. Met behulp van de vier berekende verwachtingswaarden per route, wordt het keuzeprobleem gekarakteriseerd. Hierbij worden de volgende situaties onderscheiden: geen afwegingsprobleem; alle resultaten leiden tot dezelfde voorkeur; een afwegingsprobleem tussen persoonlijke schade en materiële schade; hierbij is de voorkeur voor een route, bij beschouwing van persoonlijke schade tegengesteld aan de voorkeur op grond van materiële schade; een risico-aversie-probleem; hierbij is de voorkeur op grond van de totale verwachtingswaarde (alle ongevallen) anders dan op grond van de verwachtingswaarden voor ernstige ongevallen. De uiteindelijke voorkeur is afhankelijk van de mate van waardering van schade ten gevolge van ernstige ongevallen; Een totaal afwegingsprobleem; hierbij is er zowel sprake van afweging tussen persoonlijke schade als van risico-aversie. Het model laat zien hoe, afhankelijk van de waardering van de diverse aspecten, er voorkeur voor één van de routes bestaat. Met behulp van uitgewerkte gevoeligheidsrelàties, kan met het model tevens nagegaan worden in hoeverre het eindresultaat verandert in geval van een andere waarde voor de diverse invoerfactoren. Daarnaast biedt het model de mogelijkheid om de berekende verwachtingswaarden voor de schade te differentiëren naar schadegroepen; schade op de weg, schade in de omgeving alsmede schade ten gevolge van normale verkeersongevallen.

14 /AKS Naast de risico's in termen van slachtoffers en directe materiële schade is in het model ook in meer algemene zin aandacht besteed aan de milieuaspecten geluidshinder en luchtverontreiniging. Ten aanzien van deze aspecten heeft het onderzoek tot de conclusie geleid dat als gevolg van het nauwelijks aanwezige effect ervan op de feitelijke situatie, deze aspecten vooralsnog nauwelijks een keuze zullen kunnen beïnvloeden. Het beslissingsmodel is als voorbeeld toegepast op een bestaande tunnelsituatie in het Drechtstedengebied [4, bijlage 1].

15 /AKS LITERATUUR [1] Cieraad, C.D.J. en Wiekema, B.J. Verkenning om te komen tot een model voor de beoordeling van de consequenties van het vervoer van gevaarlijke stoffen door tunnels of via omleidingsroutes. Ref.nr , februari [2] Jansen, C.M.A., Mulder, 'W., Snellink, G. Deelrapport 1. Beoordeling van de wenselijkheid van het aanbrengen van brandwerende bekleding in tunnels. Ref.nr , maart [3] Jansen, C.M.A. en Brand, van der D. Deelrapport 2. Omvang en frequentie van het optreden van schade als gevolg van effecten bij ongevallen in de huidige situatie, en bij beperkte dan wel algehele toelating. Ref.nr , november [4] Deelrapport 3. Handboek voor het toepassen van het beslissingsmodel vervoer gevaarlijke stoffen door tunnels of via omleidingen. Ref.nr , oktober 1982.

16 ver.zamelen kaart ge gevens opnemen route gegevens rekenscbema.categoriseren keuzeprobleem oms lagpunt en, af standen uitsplitsingen gevoeligbeidsanalyse (factoren) Figuur 1: Opzet van de methode

hoofdgroep ACTUALISATIE EV- EN ELA-WAARDEN TEN BEHOEVE VAN BESLISMODEL VERVOER GEVAARtIJKE STOFFEN DOOR TUNNELS OF VIA OMLEIDINGEN t.a.v. Ir. G.L.

hoofdgroep ACTUALISATIE EV- EN ELA-WAARDEN TEN BEHOEVE VAN BESLISMODEL VERVOER GEVAARtIJKE STOFFEN DOOR TUNNELS OF VIA OMLEIDINGEN t.a.v. Ir. G.L. hoofdgroep maatschappelijke techqologie organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek ACTUALISATIE EV- EN ELA-WAARDEN TEN BEHOEVE VAN BESLISMODEL VERVOER GEVAARtIJKE STOFFEN DOOR TUNNELS

Nadere informatie

Transportrisicoberekening N348 ter hoogte van Lemelerveld, gemeente Dalfsen

Transportrisicoberekening N348 ter hoogte van Lemelerveld, gemeente Dalfsen Tebodin Netherlands B.V. Jan Tinbergenstraat 101 7559 SP Hengelo Postbus 233 7550 AE Hengelo Telefoon 074 249 64 96 Fax 074 242 57 12 hengelo@tebodin.nl www.tebodin.com Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen

Nadere informatie

Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden

Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden 33 Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) 34 Veiligheidsregio Haaglanden HlMlIIlil

Nadere informatie

Bestemmingsplan Kern Roosteren. Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico

Bestemmingsplan Kern Roosteren. Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico Adviseurs externe veiligheid en risicoanalisten Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Bestemmingsplan Kern Roosteren Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico Project : 122179 Datum : 16

Nadere informatie

BOOT organiserend ingenieursburo BV. QRA Appartementencomplex Tollensstraat 211, Nijmegen

BOOT organiserend ingenieursburo BV. QRA Appartementencomplex Tollensstraat 211, Nijmegen BOOT organiserend ingenieursburo BV QRA Appartementencomplex Tollensstraat 211, Nijmegen Projectkenmerk: Datum: Versie: 3.0 Opdrachtgever: Uitgevoerd door: BOOT organiserend ingenieursburo BV TOP-Consultants

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel

Quickscan externe veiligheid Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel projectnr. 201716 revisie 00 november 2009 Auteur ing. S. M. O. Krutzen Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Postbus

Nadere informatie

In voorliggende notitie wordt ingegaan op het aspect groepsrisico vanwege de K1-vloeistofleiding van de DPO (Defensie Pijpleidingen Organisatie).

In voorliggende notitie wordt ingegaan op het aspect groepsrisico vanwege de K1-vloeistofleiding van de DPO (Defensie Pijpleidingen Organisatie). Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-04 2 november 31 Betreft DPO buisleiding - DELA 1 Inleiding Dela heeft Grontmij opdracht verleend voor het voorbereiden van een bestemmingplan voor een uitvaartfaciliteit

Nadere informatie

Onderzoek Externe Veiligheid Corridor te Breukelen

Onderzoek Externe Veiligheid Corridor te Breukelen Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport 2006-A-R0091/B

Nadere informatie

: Externe veiligheid Wielewaal in Zundert

: Externe veiligheid Wielewaal in Zundert Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Notitie : Externe veiligheid Wielewaal in Zundert Opdrachtgever : Wematech Milieu Adviseurs B.V. Contactpersoon F. van Gils Datum : 31 oktober 2012 Auteur

Nadere informatie

Ons kenmerk C210/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C210/ Aantal bijlagen Aan de leden van de commissie Algemeen Bestuur Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 9162 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid Centrum Vught e.o. Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen

Quickscan externe veiligheid Centrum Vught e.o. Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen revisie 00 maart 2011 Auteur: Tom van der Linde Save Postbus 321 7400 AH Deventer Opdrachtgever Gemeente Vught datum vrijgave beschrijving revisie 04 goedkeuring

Nadere informatie

Quickscan Externe Veiligheid N240

Quickscan Externe Veiligheid N240 Quickscan Externe Veiligheid N240 projectnr. 194453 revisie 0.1 februari 2009 Auteur M. Beterams MSc. Opdrachtgever Gemeente Wieringermeer Postbus 1 1770 AA Wieringerwerf datum vrijgave beschrijving revisie

Nadere informatie

Maatregelen ter verbetering van Bijlagen bij Inventarisatie van de externe veiligheid EV-risico s bij het vervoer van gevaarlijke stoffen

Maatregelen ter verbetering van Bijlagen bij Inventarisatie van de externe veiligheid EV-risico s bij het vervoer van gevaarlijke stoffen Maatregelen Bijlagen bij Inventarisatie ter verbetering van EV-risico s de bij externe het vervoer veiligheid van gevaarlijke stoffen hier in het klein de titel van de uitgave 2 3 Bijlage 5 bij Inventarisatie

Nadere informatie

Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken

Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken Bezoekadres Oostzeestraat 2 Deventer Postadres 1 ste Weerdsweg 96 7412 WV Deventer

Nadere informatie

MILIEUADVIES. Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart WOE1513.T001

MILIEUADVIES. Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart WOE1513.T001 MILIEUADVIES aan t.a.v. van Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart datum 1 februari 2016 kenmerk WOE1513.T001 onderwerp Notitie gevaarlijke stoffen rijksweg A12

Nadere informatie

Een effectieve donormailing: vooral personen tussen de 45 en 49 jaar Zomer 2006

Een effectieve donormailing: vooral personen tussen de 45 en 49 jaar Zomer 2006 Deze factsheet is geschreven door RD Friele en R Coppen van het NIVEL in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt. Versie

Nadere informatie

Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor. DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam

Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor. DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor DWI-locatie, Polderweg

Nadere informatie

Externe veiligheid bestemmingsplan stationsplein

Externe veiligheid bestemmingsplan stationsplein NOTITIE datum 4 juli 2016 Bezoekadres: Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg tel. (013) 206 01 00 aan betreft Kees Vissers Gemeente Etten-Leur Externe veiligheid bestemmingsplan stationsplein Postadres: Postbus

Nadere informatie

Advies over juridische consequenties verlenging/overschrijding vastgelegde normtijden voor opkomst van de brandweer

Advies over juridische consequenties verlenging/overschrijding vastgelegde normtijden voor opkomst van de brandweer Advies over juridische consequenties verlenging/overschrijding vastgelegde normtijden voor opkomst van de brandweer 14 februari 2011 A.M. Hol, Universiteit Utrecht 1 Vraagstelling: Heeft overschrijding

Nadere informatie

Advies: 1. In te stemmen met RIB 15R en deze verzenden aan de raad. NEE. wethouder de Weger. Van: B. Wouda Tel nr: 8621 Nummer: 15A.

Advies: 1. In te stemmen met RIB 15R en deze verzenden aan de raad. NEE. wethouder de Weger. Van: B. Wouda Tel nr: 8621 Nummer: 15A. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & Raadsinformatiebrief Van: B. Wouda Tel nr: 8621 Nummer: 15A.01378 Datum: 14 december 2015 Tekenstukken: Nee Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Aan de leden van de commissie Algemeen Bestuur

Aan de leden van de commissie Algemeen Bestuur 1. Vervoer De Directie Bestuur & Drganisatie Aan de leden van de commissie Algemeen Bestuur Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (24) 329 91 11 Telefax (24) 329 9162 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Externe veiligheid transport over de A12 langs deelplan 26 Vlietzone

Externe veiligheid transport over de A12 langs deelplan 26 Vlietzone Externe veiligheid transport over de A12 langs deelplan 26 Vlietzone Externe Veiligheid Gemeente Den Haag Mei 2011 Externe veiligheid transport over de A12 langs deelplan 26 Vlietzone Externe Veiligheid

Nadere informatie

Bijlage 4 Memo externe veiligheid spoorlijn

Bijlage 4 Memo externe veiligheid spoorlijn Bijlage 4 Memo externe veiligheid spoorlijn SAB 1 memo datum: 6 mei 2010 betreft: 90569, Bestemmingsplan Maastricht Centraal, gemeente Maastricht, paragraaf externe veiligheid Inleiding In december 2009

Nadere informatie

Regelgeving brandwerendheid wegtunnels

Regelgeving brandwerendheid wegtunnels Regelgeving brandwerendheid wegtunnels 16 november 2017 Rutger Veldhuijsen Inhoud Omgevingsdienst NZKG, mandaat tunnels Verandermomenten in de tunnelregelgeving Regelgeving brandwerendheid Consequenties

Nadere informatie

TNO-Milieu en Energie

TNO-Milieu en Energie TNO-Milieu en Energie instituut voor Milieu~ en Energietechnologie TNO (IMET) Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn Telex 36395 tnoap nl Fax 055-41 9837 Telefoon 055-49 34 93 Schatting van

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico

Verantwoording groepsrisico Verantwoording groepsrisico Bestemmingsplan Weijpoort 21 en 21a-c Status: Definitief Datum: 4 juli 2017 Kenmerk Omgevingsdienst Midden-Holland: 2017112780 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

: Externe veiligheid hotel bestemmingsplan Bedrijvenpark A1

: Externe veiligheid hotel bestemmingsplan Bedrijvenpark A1 Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Notitie : Externe veiligheid hotel bestemmingsplan Bedrijvenpark A1 Opdrachtgever : Gemeente Deventer J.H.M. Bisseling Datum : 13 juni 2012 Auteur :

Nadere informatie

Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost

Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost Gemeente Deventer september 2011 Definitief Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost dossier : BA7081 registratienummer : MD-AF20111742/MVI versie :

Nadere informatie

Externe Veiligheid beheersverordening Prins Hendrikpark te Baarn

Externe Veiligheid beheersverordening Prins Hendrikpark te Baarn Externe Veiligheid beheersverordening Prins Hendrikpark te Baarn Opdrachtgever : Gemeente Baarn, mevrouw E. Nelissen Adviseur : Servicebureau Gemeenten Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : SB G/POLR/541886

Nadere informatie

Nr.: Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014

Nr.: Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014 Agendapuntnr.: 14 Nr.: 142585 Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014 Geachte raad, Aan de gemeenteraad Samenvatting:

Nadere informatie

Inleiding: Huidige regeling:

Inleiding: Huidige regeling: Inleiding: Op grond van artikel 18 Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS) is de gemeenteraad gerechtigd over rijks-, provinciale-, waterschaps- en gemeentelijke wegen het transport van gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Risicoberekening vervoer gevaarlijke stoffen Randweg Zundert

Risicoberekening vervoer gevaarlijke stoffen Randweg Zundert Risicoberekening vervoer gevaarlijke stoffen projectnr. 196747 revisie 00 december 2010 Opdrachtgever Gemeente Zundert datum vrijgave beschrijving revisie 00 goedkeuring vrijgave December 2010 Menno de

Nadere informatie

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG IT 00 * * FI _ NO 4 5 ilzm 1 W. - j r* * * * * * Ri.:istaaI Pctu' 20.)(iO 3'2 LA U'çhi TNO-rapport 99M1-00809ISCAJVIS WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG TNO

Nadere informatie

Externe veiligheid A4 gemeentehuis Leiderdorp

Externe veiligheid A4 gemeentehuis Leiderdorp Externe veiligheid A4 gemeentehuis Leiderdorp Project : 091571 Datum : 9 juni 2009 Auteur : ir. G.A.M. Golbach Opdrachtgever: Gemeente Leiderdorp Postbus 35 2350 AA Leiderdorp Adviesgroep AVIV BV Langestraat

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat. Directie Oost-Nederland. Bibliotheek. Nr.

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat. Directie Oost-Nederland. Bibliotheek. Nr. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland Bibliotheek Nr.WE1410-131/VII ON PI : ig NOTA betr. Aannames m.b.t. de ontwikkeling van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid Landgoed 'Klein Wolfswinkel' te Renswoude

Quickscan externe veiligheid Landgoed 'Klein Wolfswinkel' te Renswoude projectnr. 172050 revisie 01 december 2008 Auteur drs. T. (Tim) Artz Opdrachtgever Boom Holding BV Hamersveldweg 109 3833 GM Leusden datum vrijgave beschrijving revisie 01 goedkeuring vrijgave december

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade Auteur : J. van Berkel Datum : 17 december 2014 RUD Utrecht Archimedeslaan 6 3584

Nadere informatie

Goirle, Vennerode. Onderzoek externe veiligheid. Auteur(s) drs. M. de Jonge. Opdrachtgever Woonstichting Leyakkers Postbus 70 5120 AB Rijen

Goirle, Vennerode. Onderzoek externe veiligheid. Auteur(s) drs. M. de Jonge. Opdrachtgever Woonstichting Leyakkers Postbus 70 5120 AB Rijen Goirle, Vennerode Onderzoek externe veiligheid projectnr. 183803 revisie 02 31 maart 2009 Auteur(s) drs. M. de Jonge Opdrachtgever Woonstichting Leyakkers Postbus 70 5120 AB Rijen datum vrijgave beschrijving

Nadere informatie

Externe veiligheid waterstofleiding gemeente Zwijndrecht

Externe veiligheid waterstofleiding gemeente Zwijndrecht Externe veiligheid waterstofleiding gemeente Zwijndrecht Project : 111935 Datum : 27 april 2011 Auteur : ir. G.A.M. Golbach ing. A.M. op den Dries Opdrachtgever: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Postbus

Nadere informatie

Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie

Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie Samenvatting Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie In dit proefschrift wordt een aantal studies gepresenteerd waarin tijdreeksanalyse wordt toegepast

Nadere informatie

Rapportage quickscan externe veiligheid

Rapportage quickscan externe veiligheid BIJLAGE 7 Rapportage quickscan externe veiligheid revisie D0 februari 2008 Auteur ing. A. A. Zoethout drs. M. de Jonge Opdrachtgever Dhr. S. Weidenaar It Rak 1 8406 EX TIJNJE datum vrijgave beschrijving

Nadere informatie

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven.

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven. Notitie 2015.245.02-01: Beperkte verantwoording tijdelijk asielzoekerscentrum Jachthuisweg te Hardenberg Berg en Terblijt, 6 oktober 2015 1. Inleiding Men is voornemens een asielzoekerscentrum te vestigen

Nadere informatie

het project "Informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het onderwijs" in 2002

het project Informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het onderwijs in 2002 Accountantsdienst OCenW Servicegroep Cultuur en Apparaatskosten Bredewater 8 Postadres Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079) 323 31 55 Telefax (079) 323 39 20 Rapport over het project "Informatie-

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 17 september P. Coenen-Stalman

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 17 september P. Coenen-Stalman Notitie 20120783-07 Brandweerkazerne Beek Verantwoording groepsrisico Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 17 september 2012 20120783-07 P. Coenen-Stalman 1 Inleiding In opdracht van BRO Tegelen

Nadere informatie

"^&& groningen 1/) CC UJ 2 5 MEI 2011. Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op

^&& groningen 1/) CC UJ 2 5 MEI 2011. Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op "^&& groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Geachte heer Heijnen,

Geachte heer Heijnen, Gemeente Maastricht t.a.v. dhr. Heijnen Postbus 1992 6201 BZ MAASTRICHT Postbus 35 6269 ZG Margraten Telefoon (088) 450 74 50 Fax (088) 450 74 51 info@brwzl.nl www.brwzl.nl Datum 17 oktober 2016 Telefoon

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Brandweeradvies Externe Veiligheid Speelboot in IJ-haven in Amsterdam Referentie: 0000019/RoEv-2013 Datum: 5 juni 2013 Behandeld door: C.

Nadere informatie

Voorstel EV Ruimtelijke onderbouwing Harderweide deelplan 2

Voorstel EV Ruimtelijke onderbouwing Harderweide deelplan 2 Aan: Pascal Lunshof p.lunshof@odnv.nl Van: I.E. Riegman i.riegman@ovij.nl Voorstel EV Ruimtelijke onderbouwing Harderweide deelplan 2 Externe veiligheid 1 van 4 Uw kenmerk - Het beleid voor externe veiligheid

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid

Quickscan externe veiligheid Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel projectnr. 201716 revisie 02 mei 2011 Auteur ing. S. M. O. Krutzen Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Postbus

Nadere informatie

Memo. Van : Leon Morauw. Aan : Team ontwikkeling, Martijn van der Made. Datum : 20 november 2013

Memo. Van : Leon Morauw. Aan : Team ontwikkeling, Martijn van der Made. Datum : 20 november 2013 Memo Van : Leon Morauw Aan : Team ontwikkeling, Martijn van der Made Datum : 20 november 2013 Onderwerp : Externe veiligheid Bestemmingsplan Hooipolderweg Route gevaarlijke stoffen rijksweg A4 en provinciale

Nadere informatie

Datum : 16 april 2015 : Externe veiligheid aanzet verantwoording groepsrisico

Datum : 16 april 2015 : Externe veiligheid aanzet verantwoording groepsrisico Notitie Project Projectnummer : 15-056 EV Betreft : Externe veiligheid aanzet verantwoording groepsrisico Behandeld door : Linda Gelissen 1 Inleiding Aan de Beatrixlaan te Weert wordt een Kennis en Expertise

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE EXTERNE VEILIGHEID

OPLEGNOTITIE EXTERNE VEILIGHEID OPLEGNOTITIE EXTERNE VEILIGHEID NIEUWBOUW CAPGEMINI LEIDSCHE RIJN, UTRECHT Opdrachtgever BBN Adviseurs B.V. Dhr. E.V. Bijker Postbus 94 3990 DB Houten Opdrachtnemer Falck AVD Postbus 142 5680 AC Best Telefoon

Nadere informatie

Holland Casino Utrecht

Holland Casino Utrecht Holland Casino Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 14 oktober 2011 / rapportnummer 2550 38 1. Oordeel over het MER en de aanvulling daarop De gemeente Utrecht

Nadere informatie

Onderzoek Externe Veiligheid Verbeekstraat 1-12. Opdrachtgever: Dhr. C. van Duijn NVG te Leiden

Onderzoek Externe Veiligheid Verbeekstraat 1-12. Opdrachtgever: Dhr. C. van Duijn NVG te Leiden Onderzoek Externe Veiligheid Verbeekstraat 1-12 Opdrachtgever: Dhr. C. van Duijn NVG te Leiden Milieu consultancy Watermanagement Ruimtelijke ordening Aqua-Terra Nova BV Onderzoek Externe Veiligheid Verbeekstraat

Nadere informatie

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV CONSULT aan Rijkswaterstaat MOGELIJKE VERMINDERING VAN HET BENZINEVERBRUIK DOOR DE INSTELLING VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN R-7~-3 Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan'

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Een onderzoek naar letselongevallen met bromfietsers een jaar

Nadere informatie

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Inhoud 1. Inleiding 3 2. Opzet plannen voor ondersteuning 4 3. Plannen voor verminderen huishoudelijk restafval 5 3.1 Eisen

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Ligging van het plangebied

Notitie. 1 Inleiding. 2 Ligging van het plangebied Notitie Datum: 5 december 2014 Project: Woningbouw op voormalige RWZI Uw kenmerk: - Locatie: Sassenheim Ons kenmerk: V070983aa.00003.pvv Betreft: Beoordeling externe veiligheid Versie: 01_001 1 Inleiding

Nadere informatie

Situatie groepsrisico van de risicobronnen in Kerkrade. I Route gevaarlijke stoffen Euregioweg Kerkrade

Situatie groepsrisico van de risicobronnen in Kerkrade. I Route gevaarlijke stoffen Euregioweg Kerkrade Adviseurs voor de externe veiligheid AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Situatie groepsrisico van de risicobronnen in Kerkrade I Route gevaarlijke stoffen Euregioweg Kerkrade Status : Definitief Project

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Oog in Al

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Oog in Al RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Oog in Al Auteur : J. van Berkel Datum : 4 december 2014 RUD Utrecht Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht

Nadere informatie

Rapportage advies externe veiligheid

Rapportage advies externe veiligheid Rapportage advies externe veiligheid Ontwerp bestemmingsplan Gochsedijk Siebengewald Gemeente Bergen Adviesaanvrager: Gemeente Bergen Datum: 14 april 2016 Status: Opgesteld door: Collegiaal getoetst door:

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren

Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren Op grond van de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (crnvgs), moet het groepsrisico worden betrokken in

Nadere informatie

1.1 Externe veiligheid Beoordelingskader

1.1 Externe veiligheid Beoordelingskader 1.1 Externe veiligheid 1.1.1 Beoordelingskader Beleid Externe veiligheid heeft betrekking op de risico s voor de omgeving bij het gebruik, de productie, opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. De

Nadere informatie

14011 lil 07. 1 8 FEB. 20U SÏ3 OiH. loi'i. Omgevingsadvisering. m M mm» m «a^ Brabant > Zuidoost veiligheidsregio

14011 lil 07. 1 8 FEB. 20U SÏ3 OiH. loi'i. Omgevingsadvisering. m M mm» m «a^ Brabant > Zuidoost veiligheidsregio m M mm» m «a^ Brabant > Zuidoost veiligheidsregio 14011 lil 07 1 8 FEB. 20U SÏ3 OiH. loi'i Retouradres, Postbus 242, 5600 AE Eindhoven College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Helmond H.

Nadere informatie

2. Situering. De situering van het geplande woning is in onderstaande figuur weergegeven.

2. Situering. De situering van het geplande woning is in onderstaande figuur weergegeven. Notitie 2015.394-1: Beperkte verantwoording realisatie van een woning aan de Duisterestraat 30A te Doornenburg in de gemeente Lingewaard Berg en Terblijt, 23 november 2015 1. Inleiding In verband met de

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 21 juni 2013 20112327-05 L. Gelissen

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 21 juni 2013 20112327-05 L. Gelissen Notitie 20112327-05 MER Beneden-Lek (Bergambacht) Externe veiligheid Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 21 juni 2013 20112327-05 L. Gelissen 1 Inleiding In opdracht van Consortium 2.0 1 is een

Nadere informatie

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV SCHEIDING VAN VERKEERSSOORTEN IN FLEVOLAND Begeleidende notitie bij het rapport van Th. Michels & E. Meijer. Scheiding van verkeerssoorten in Flevoland; criteria en prioriteitsstelling voor scheiding van

Nadere informatie

Risicoanalyse Avia tankstation. Drievogelstraat in Kerkrade. Adviseurs voor de externe veiligheid

Risicoanalyse Avia tankstation. Drievogelstraat in Kerkrade. Adviseurs voor de externe veiligheid Adviseurs voor de externe veiligheid AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Risicoanalyse Avia tankstation Drievogelstraat in Kerkrade Status : notitie Project : 071207 Datum : 17 september 2008 Projectdoc.

Nadere informatie

Het verkeer moet veiliger en kan veiliger

Het verkeer moet veiliger en kan veiliger We hebben er allemaal mee te maken: met 1300 doden en 50.000 gewonden jaarlijks in het verkeer. Op verschillende manieren proberen we dit aantal terug te brengen. Het verkeer moet veiliger en kan veiliger

Nadere informatie

Beleidsnota Tunnelveiligheid

Beleidsnota Tunnelveiligheid Beleidsnota Tunnelveiligheid Deel B: Veiligheidseisen Ministeries van Verkeer en Waterstaat Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Den Haag, juli

Nadere informatie

Bijlage VIII Onderzoek externe veiligheid

Bijlage VIII Onderzoek externe veiligheid Bijlage VIII Onderzoek externe veiligheid Opdrachtgever: NieuwBlauw Contactpersoon: dhr. S. Klein Obbink Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier

Nadere informatie

TNO-Milieu en Energie

TNO-Milieu en Energie TNO-Milieu en Energie Instituut voor Milieu- en Energietechnoiogie TNO (lmet) Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn Telex 36395 tnoap nl Fax 055-41 9837 Telefoon 055-49 34 93 Schatting van

Nadere informatie

Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf

Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf Zorgspectrum mei 2010 definitief Externe veiligheid uitbreiding Houtens Erf dossier : D1417-01.001 registratienummer : MD-AF20100152/MVI versie : 2 Zorgspectrum

Nadere informatie

Externe Veiligheid. Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein

Externe Veiligheid. Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein Externe Veiligheid Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein Opdrachtgever: Aldi Roermond BV Dhr. O. Lebon Postbus 1335 6040 KH Roermond Betreft: Projectnummer: Externe veiligheid Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Oostelijke Handelskade 4 (Club Panama) In Amsterdam Referentie: Datum: Behandeld door: 0000016/RoEv-2012 12 juni

Nadere informatie

memo betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728)

memo betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728) memo aan: van: Green Real Estate BV Bas Hermsen c.c.: datum: 12 juni 2015 betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728) 1. Aanleiding De ontwikkeling in het plangebied voorziet

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen. Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' d.d. 14 november 2012

Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen. Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' d.d. 14 november 2012 Verantwoording groepsrisico Hogedruk aardgastransportleidingen Bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 2013' d.d. 14 november 2012 Inhoudsopgave 1 1 Aanleiding In en in de nabijheid van het bestemmingsplangebied

Nadere informatie

NVVK Congres Risicobeoordelingsmethode van Consument en Veiligheid voor producten

NVVK Congres Risicobeoordelingsmethode van Consument en Veiligheid voor producten NVVK Congres 2004 1 Risicobeoordelingsmethode van Consument en Veiligheid voor producten Auteur : C. van der Sman (technisch onderzoeker en projectleider risicobeoordeling), Ir. J. Gerritse (programma

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. ALGEMEEN BESLUIT

HOOFDSTUK 4. ALGEMEEN BESLUIT HOOFDSTUK 4. ALGEMEEN BESLUIT INHOUD 4. ALGEMEEN BESLUIT...1 4.1 INLEIDING...1 4.2 SAMENVATTING EN BESLUIT...1 4.2.1 Directe mensrisico s...1 4.2.2 Indirecte mensrisico s Domino-effecten...2 4.2.3 Milieurisico

Nadere informatie

Wij stellen voor dat alle wegen in beheer bij de provincie, bij de waterschappen en bij het

Wij stellen voor dat alle wegen in beheer bij de provincie, bij de waterschappen en bij het 1 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 33 Haarlem, 19 mei 1998 Onderwerp : vaststellen provinciaal wegennet ten behoeve van het vervoer van gevaarlijke stoffen, zoals aangegeven in artikel 16

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu, van nr. IenM/BSK-2012/ Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken;

Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu, van nr. IenM/BSK-2012/ Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken; Besluit van houdende milieukwaliteitseisen voor externe veiligheid in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen over transportroutes (Besluit externe veiligheid transportroutes) Op de voordracht

Nadere informatie

-+tj.e.ol~o. hoofdgroep maatschappelijke technologie. t>~,:i?a~:z PROJECT: BESLISSINGSMODEL VOOR HET VERVOER VAN GEVAARLIJKE STOFFEN DOOR TUNNELS

-+tj.e.ol~o. hoofdgroep maatschappelijke technologie. t>~,:i?a~:z PROJECT: BESLISSINGSMODEL VOOR HET VERVOER VAN GEVAARLIJKE STOFFEN DOOR TUNNELS hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek t>~,:i?a~:z PROJECT: -+tj.e.ol~o BESLISSINGSMODEL VOOR HET VERVOER VAN GEVAARLIJKE STOFFEN DOOR TUNNELS

Nadere informatie

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Datum 12 december 2011 Bijlage(n) - Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Achtergrond Het kabinet is voornemens de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen naar 130

Nadere informatie

Bestemmingsplan ML-NW Risicoanalyse externe veiligheid

Bestemmingsplan ML-NW Risicoanalyse externe veiligheid 0G Ingenieursbureau Bestemmingsplan ML-NW Risicoanalyse externe veiligheid Opdrachtgever ds+v Projectcode 2005-1162 (MR 5151) Datum: 4 juni 2007 Versie: definitief Opsteller/projectleider Ing. P.J.G. Bruijkers

Nadere informatie

Risicoanalyse vervoer gevaarlijke stoffen provinciale weg N 996 en Spoorwegtraject Sauwerd Delfzijl te Loppersum

Risicoanalyse vervoer gevaarlijke stoffen provinciale weg N 996 en Spoorwegtraject Sauwerd Delfzijl te Loppersum Risicoanalyse vervoer gevaarlijke stoffen provinciale weg N 996 en Spoorwegtraject Sauwerd Delfzijl te Loppersum Opdrachtgever: Mv. T. Swijghuizen gemeente Loppersum Opgesteld door: P.P. van Lennep Steunpunt

Nadere informatie

Paragraaf externe veiligheid bij planbesluit Zijlweg 245 Haarlem met een verantwoording van het groepsrisico

Paragraaf externe veiligheid bij planbesluit Zijlweg 245 Haarlem met een verantwoording van het groepsrisico Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Adviseurs externe veiligheid en risicoanalisten Paragraaf externe veiligheid bij planbesluit Zijlweg 245 Haarlem met een verantwoording van het groepsrisico

Nadere informatie

Risicoanalyse LPG-tankstation Nieuwe Hemweg te Amsterdam

Risicoanalyse LPG-tankstation Nieuwe Hemweg te Amsterdam Risicoanalyse LPG-tankstation Nieuwe Hemweg te Amsterdam Project : 091658 Datum : 7 oktober 2009 Auteur : ir. G.A.M. Golbach Opdrachtgever: Haven Amsterdam Sector Infrastructuur en Milieu Postbus 19406

Nadere informatie

Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving. MiIieu-effecten van. rapport demontabel bouwen

Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving. MiIieu-effecten van. rapport demontabel bouwen Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving rapport 94-15 MiIieu-effecten van demontabel bouwen I u!i Postbus 420 2800 AK Gouda Telefoon 01820-39600 94-15 MILIEU-EFFECTEN VAN DEMONTABEL

Nadere informatie

Notitie 1. Inleiding

Notitie 1. Inleiding Notitie Datum: 14 juli 2015 Project: Nauernasche Vaartdijk 50 Westzaan Uw kenmerk: - Locatie: Westzaan Ons kenmerk: V073260aa.00001.cvg Betreft: Externe Veiligheid, vervoer gevaarlijke Versie: 01_001 stoffen

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied Sandelingen Ambacht heeft vanaf 19 april 2012, gedurende een periode

Nadere informatie

Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen

Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen 21 augustus 2014 Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen Bestemmingsplan Gemeenschapspolder E. Dolman 1 Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen Bestemmingsplan Gemeenschapspolder E. Dolman Bezoekadres

Nadere informatie

Waterdunen. Verantwoording groepsrisico; nieuwe locatie hotel. Auteur: A.S. Veger MSc. Opdrachtgever Provincie Zeeland Postbus AD Middelburg

Waterdunen. Verantwoording groepsrisico; nieuwe locatie hotel. Auteur: A.S. Veger MSc. Opdrachtgever Provincie Zeeland Postbus AD Middelburg projectnr. 200080 revisie 00 12 augustus 2009 Auteur: A.S. Veger MSc. Opdrachtgever Provincie Zeeland Postbus 165 4330 AD Middelburg datum vrijgave beschrijving revisie 00 goedkeuring vrijgave 12-08-2009

Nadere informatie

ANALYSE EXTERNE VEILIGHEID HEIDELAAN A ERMELO

ANALYSE EXTERNE VEILIGHEID HEIDELAAN A ERMELO HEIDELAAN A ERMELO GEMEENTE ERMELO 6 februari 2007 Defintief 141223.000504 Beperkte bijwerking d.d. 28 maart 2008 d.d. 4 augustus 2008. Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel 3 1.3 Leeswijzer

Nadere informatie

hoofdgroep maatschappelijke technologie

hoofdgroep maatschappelijke technologie hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor. toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Rapport nr. Project nr. Datum R 84/41 10881 15-03-1984 ONDERZOEK NAAR DE BIODEGRADATIE VAN DE KLEURSTOF

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 maart M. Souren

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 maart M. Souren Notitie 20122367-09 Wijzigingsbevoegdheid voor de bestemming spoorwegdoeleinden Beoordeling bedrijven & milieuzonering, luchtkwaliteit en externe veiligheid Datum Referentie Uw referentie Behandeld door

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse Carola Veenendaal-PR/GR-knelpunten Gasunie. Door: Peter van der Meiden Milieudienst Zuidoost-Utrecht 26 april 2012

Kwantitatieve Risicoanalyse Carola Veenendaal-PR/GR-knelpunten Gasunie. Door: Peter van der Meiden Milieudienst Zuidoost-Utrecht 26 april 2012 Kwantitatieve Risicoanalyse Carola Veenendaal-PR/GR-knelpunten Gasunie Door: Peter van der Meiden Milieudienst Zuidoost-Utrecht 26 april 2012 Samenvatting Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid

Nadere informatie

Intern memo. Projectgroep bestemmingsplan Youri Egorovweg. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp

Intern memo. Projectgroep bestemmingsplan Youri Egorovweg. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectgroep bestemmingsplan Youri Egorovweg

Nadere informatie

MEMO. Gemeenteraad van Delft, Raadscommissies Leefbaarheid en Duurzaamheid Kernteam werkgroep Integrale Veiligheid Spoorzone Delft

MEMO. Gemeenteraad van Delft, Raadscommissies Leefbaarheid en Duurzaamheid Kernteam werkgroep Integrale Veiligheid Spoorzone Delft MEMO AAN: VAN: Gemeenteraad van Delft, Raadscommissies Leefbaarheid en Duurzaamheid Kernteam werkgroep Integrale Veiligheid Spoorzone Delft ONDERWERP: Overzicht consequenties transport gevaarlijke stoffen

Nadere informatie