Dossier : Light Rail R4 oost

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dossier : Light Rail R4 oost"

Transcriptie

1 Dossier : Light Rail R4 oost Samen werken aan duurzame mobiliteit in de Gentse Kanaalzone. Beschrijving van de huidige situatie: Langzij de R4-oost (John Kennedylaan) ligt spoorlijn 204 (Gent- Terneuzen). Deze spoorlijn is in beheer bij de NMBS. Deze loopt momenteel tot op de terreinen van Arcelor-Mittal en heeft een aftakking naar Moerbeke ( de bietenroute). Volgens het Rom-Project wordt deze route strak met de R4-oost, op termijn doorgetrokken naar Terneuzen toe. De huidige Park-and Ride in Oostakker mist zijn doel. Verbinding openbaar vervoer naar de Gentse haven is niet goed uitgebouwd. (belbus, bus 73) Geld gaat nu naar vervoer op vraag Project Max-Mobiel Fijn stof is een groot probleem in Gent. We behoren in de Gentse kanaalzone en het centrum van Gent tot de Hot-spot s van vlaanderen. Volgens EU richtlijn 1999/30/EG mag de daggrenswaarde PM10 concentratie hoger dan 50 µg/m 3 vanaf 1/1/2005 niet meer dan 35 keer (dagen) per jaar overschreden worden. In dit gebied zien we een concentraties die tweemaal zo hoger zijn!!! Er is een Vlaams actieplan, maar dit is enkel gebaseerd op inspanningen van bedrijven die reeds beslist waren voor de realisatie van dit plan. Er staat niks geschreven over acties om de uitstoot van het verkeer in dit gebied te doen dalen.

2 Lightrail is een railvervoersysteem dat zich ergens tussen een trein, een tram en metro in bevindt: sneller dan een tram, lichter en goedkoper dan een trein. Maar vooral een win verhaal voor het milieu en de fijn stof problematiek. Waarom dit alternatief? Personeel moet op vlotte manier de bedrijven bereiken. Liefst op een duurzame manier! Werken op R4-oost gestart in de zomer van 2007, deze gaan jaren duren op diverse plaatsen. Is nadelig voor de economie, veroorzaakt files (fijn stof, stress, kosten, etc). De groei van de Gentse haven gaat het verkeer op de R4-oost alleen maar doen toenemen. De kanaalbewoners van de oostelijke dorpen raken moeilijk met het openbaar vervoer naar het Gent centrum. Mogelijkheden om Park and Ride te bouwen in de buurt van de spoorlijn om meer auto s uit centrum Gent te houden. Is veel effectiever gezien rechtstreekse verbinding naar Dampoort station. Om fijn stof te doen dalen in zowel Gent als de kanaalzone.(hot-spot). Om Gent op de kaart te zetten en klaar te zijn voor een Gent in 2020.

3 Wie ondersteunt dit voorstel? Vegho: (Koepel van bedrijven uit Gentse haven) Staat steeds open voor nieuwe initiatieven om de verbinding naar de Gentse haven te verbeteren. In het Skaldenparkcomité werd in 2004 en 2005 hard gewerkt aan het thema van de mobiliteit. In dat kader werd een Bedrijfsvervoerplan voor de hele haven opgesteld. Op basis van dit bedrijfsvervoerplan heeft de Lijn vervolgens een voorstel gedaan voor extra lijnen en aangepaste uurroosters, maar haakte omwille van te hoge kosten uiteindelijk af. Gent, Stad in Werking richt nu een Sociaal Mobiliteitsbedrijf op dat projecten ter verbetering van het woon-werkverkeer moet realiseren. Het vervoer tussen de Dampoort en Skaldenpark maakt ook deel uit van dit project. Het gaat hier om vervoer op vraag en niet om openbaar vervoer. Algemeen vindt VeGHO dat de bediening van het havengebied door De Lijn ondermaats is en in sommige gevallen totaal onbestaand. Gezamenlijk vervoerbeheer: Uit studies bleek de slechte bereikbaarheid van het Skaldenpark voor een aanzienlijk aantal potentiële werknemers een struikelblok te vormen. Openbaar vervoer is in de Gentse haven nagenoeg onbestaande en het geringe aanbod is niet afgestemd op de werkuren van de ploegenarbeiders. Zowat alle werknemers verplaatsen zich met de wagen en vaak alleen. Dat dit autosolisme mede oorzaak is van de dichtslibbende wegen, hoeft geen betoog. Binnen Milieuclusters lieten de GOM Oost-Vlaanderen, VeGHO en een tiental bedrijven een bedrijfsvervoerplan opmaken. Dit plan leidde tot gesprekken met De Lijn en die resulteerden op hun beurt in trajecten en uurregelingen voor 4 nieuwe buslijnen in de haven. De bussen kwamen er echter niet. De bereikbaarheid van bedrijventerreinen is geen prioriteit voor De Lijn. Toch bleef het Bedrijfsvervoerplan niet zonder resultaat. Sinds december 2004 rijdt dagelijks een shuttle service tussen het station Gent-Dampoort en de bedrijven van het Skaldenpark en Moervaartpark. Momenteel werkt Max Mobiel aan de bestendiging van deze shuttle service. Het bedrijfsvervoerplan bevat nog andere aanbevelingen, m.n. rond fietsen en carpoolen. Bedrijventerreinmanagement geeft ons de gelegenheid ook deze aspecten van duurzaam woon-werkverkeer uit te werken. (Tekst: Beleidsplan Gentse Haven 2006). Diverse politieke partijen: We vinden op vele websites en partijprogramma s Vakbond ACV Heeft in 2007 hetzelfde voorstel aangebracht via ludieke actie. Havenbedrijf Gent Heeft deze optie destijds aangekaart bij de NMBS. Project is momenteel in een frigo beland? Niet meer op agenda. Iedere bewoner van de Oostelijke dorpen en Gent Centrum We hebben een enorm groot draagvlak voor dit project. Milieugroeperingen (ivm daling Fijn stof ) Belangstelling vanuit Nederland (Terneuzen-Dampoort)

4 Impact op het milieu, na realisatie? Impact op het verkeer, na realisatie? Verkeerstelling R4-oost Aantal voertuigen Volgens bovenstaande gegevens van de Vlaamse overheid is er op tijd van 7 jaar een stijging van 18% verkeer op de John F. Kennedylaan ( R4-oost). Gezien de economische groei en uitbreiding van de haven, is er dringend nood aan alternatieven om de groei in het verkeer op te vangen! De tellingen van het verkeer voor de R4 naar Gent-Centrum toe tonen dezelfde trend. Het verkeer neemt zelfs toe met 50% naar het centrum van Gent toe. SWOT analyse : (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) Strengths Weaknesses Opportunities Threats Stand van zaken dossier : Pegasusplan 1 juli 03 De lijn stelt haar plan voor. Termijn 25 jaar In dit plan is sprake van een lightrail langs de R4oost richting Terneuzen. Werkgroep 7 december 06 Werkgroep mobiliteit opgericht door projectbureau Gentse kanaalzone. Stuurgroep 26 maart Agentschap infrastructuur Vlaamse Overheid. Rapport verkeerstellingen 2006,Pag 41.

5 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk vraagt naar de huidige stand van zaken van actie 4.10 ; onderzoek naar mogelijkheden personenvervoer langs beide R4 s en dan voornamelijk wat betreft de bereikbaarheid van Sint-Kruis-Winkel via de spoorlijn Mevr. Godefroid antwoorde dat na onderzoek in het kader van het pegasusplan Vlaanderen een nieuwe tramlijn langs de R4-oost van Gent naar Terneuzen niet weerhouden is. De mogelijkheden voor een light-rail via de bestaande spoorlijnen langs de R4-oost wordt onderzocht door een haalbaarheidsstudie die door de NMBS wordt opgemaakt. Dhr.Rogge merkt op dat deze studie nog in opmaak is. Stuurgroep 3 mei 07 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk vraagt naar de haalbaarheidsstudie die NMBS & De Lijn hebben toegezegd. Dhr. Rogge(nmbs) verduidelijkt dat wegens een korte tijdspanne men niet klaar is met hun studie. Ze zouden klaar zijn tegen volgende vergadering 11sept. Helaas hebben we van het projectbureau Gentse Kanaalzone vernomen dat er hoogst waarschijnlijk geen stuurgroep en geen bevoorrechte getuige meer zal plaatsvinden in De beloofde resultaten van de studie van de NMBS laten op zich wachten! Antwoord Dienst Mobiliteit 16 mei 07 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk vraagt aan schepen Mathias De Clercq hoe de stad Gent staat t.o.v. openbaar vervoer naar de haven toe. Het Kabinet van schepen Temmerman verwijst naar eerdere studies en verkiest het project Maxmobiel. Dit antwoord is héél kortzinnig en de argumentatie is heel vaag. Bewonersvergadering 27 juni 07 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk verteld aan alle inwoners en aanwezige schepenen dat we het project terug onderzoeken. Visie havenbedrijf Gent 14 augustus 07 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk vraagt aan Dhr. Mortier hoe het havenbedrijf dit project genegen is. Men staat enorm positief t.o.v. dit project en verteld dat men in het verleden tegenwerking kreeg van de NMBS. Visie Arcelor Mittal Gent 7 september 07 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk vraagt aan Dhr. Cornelis hoe het bedrijf staat t.o.v. dit project. Men staat enorm positief en zal ons ondersteunen indien we dit project terug op tafel brengen. Dorpsbevraging Dorp inzicht eind 07 De vzw bewonersgroep Sint-Kruis-Winkel/Mendonk ondervraagt alle bewoners over dit project.

6 Enkele bedenkingen: Het Pegasusplan Gent vraagt een extra investering over ongeveer iets meer dan 20 jaar tot een horizon van 2025 van 230 miljoen euro voor infrastructuur. Dit plan zou na realisatie neerkomen op een jaarlijkse exploitatiekost van ongeveer 12 miljoen euro. Met dit plan kunnen we enkel voor het grootstedelijk gebied Gent en de omliggende regio een reizigerswinst van 15 miljoen extra reizigers per jaar realiseren. Dat is de bondige samenvatting van het Pegasusplan Oost-Vlaanderen.

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse Samenvatting van de masterthesis van Toon Bormans met als promotor Prof.Dr.S.Proost- KUL. Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse NB: lightrail = sneltram Inleiding : 1. Kosten/

Nadere informatie

BTTB ondersteunt vraag light rail Gent-Zelzate. Verantwoordingsnota

BTTB ondersteunt vraag light rail Gent-Zelzate. Verantwoordingsnota Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) BTTB ondersteunt vraag light rail Gent-Zelzate Verantwoordingsnota Auteurs Rudy De Ceunyck, voorzitter BTTB-werkgroep Oost-Vlaanderen Kees Smilde, BTTB-medewerker

Nadere informatie

SENSIBILISATIE VOOR EEN POSITIEVE MODAL SHIFT BIJ EEN VERHUIS

SENSIBILISATIE VOOR EEN POSITIEVE MODAL SHIFT BIJ EEN VERHUIS SENSIBILISATIE VOOR EEN POSITIEVE MODAL SHIFT BIJ EEN VERHUIS 19/01/2015 ELIEN SPOOREN ENVIRONMENTAL SPECIALIST BENELUX THOMAS VANDER PUTTEN DELIVERY SERVICES MANAGER BENELUX NESPRESSO BELGIË N.V. Nespresso

Nadere informatie

Project Gentse Kanaalzone. Veerle De Bock Terreinbezoek Zeeland Seaports

Project Gentse Kanaalzone. Veerle De Bock Terreinbezoek Zeeland Seaports Project Gentse Kanaalzone Veerle De Bock 04-10-2013 Terreinbezoek Zeeland Seaports 2 Wat is Project Gentse Kanaalzone? Actie! (1) Wat is Project Gentse Kanaalzone? 3 1 van de 4 Vlaamse zeehavens, goed

Nadere informatie

Bedrijfsvervoersplan voor de industrieterreinen Genk-Zuid en Genk-Noord

Bedrijfsvervoersplan voor de industrieterreinen Genk-Zuid en Genk-Noord Bedrijfsvervoersplan voor de industrieterreinen Genk-Zuid en Genk-Noord Infovergadering bedrijven 9 maart 2010: toelichting BVP www.traject.be BVP Genk-Zuid en Genk-Noord 01/04/2010 page 1 Agenda Probleemstelling

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

DOORGAAND VRACHTVERKEER werkgroep mobiliteit Gentse kanaalzone 17 maart 2009

DOORGAAND VRACHTVERKEER werkgroep mobiliteit Gentse kanaalzone 17 maart 2009 DOORGAAND VRACHTVERKEER werkgroep mobiliteit Gentse kanaalzone 17 maart 2009 Inhoud aanleiding studiegebied structuur INHOUD doorgaand vrachtverkeer aanleiding studiegebied structuur doorgaand vrachtverkeer

Nadere informatie

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Pieter Derudder Diensthoofd Mobiliteit 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link Bedrijfsvervoerplan Een bedrijfsvervoerplan is een pakket van maatregelen op maat van

Nadere informatie

4de netwerkmeeting voor mobiliteitscoördinatoren

4de netwerkmeeting voor mobiliteitscoördinatoren 4de netwerkmeeting voor mobiliteitscoördinatoren Wat bieden de taxiondernemers? Nationale Groepering van ondernemingen met Taxien Locatievoertuigen met chauffeur 08.03.2012 De taximarkt België : 7.108

Nadere informatie

#02 NIEUWSBRIEF. December 2007. WWW.MOERVAARTVALLEI.BE V.U. : VZW bewonersgroep Sint-Kruiswinkel/Mendonk

#02 NIEUWSBRIEF. December 2007. WWW.MOERVAARTVALLEI.BE V.U. : VZW bewonersgroep Sint-Kruiswinkel/Mendonk #02 NIEUWSBRIEF December 2007 WWW.MOERVAARTVALLEI.BE V.U. : VZW bewonersgroep Sint-Kruiswinkel/Mendonk p2 INLEIDING... van de voorzitter Jan Roelen: Beste inwoners van Sint-Kruis-Winkel / Mendonk De bewonersvergadering

Nadere informatie

POTENTIEELONDERZOEK INNOVATIEVE VERVOERSSYSTEMEN HAVEN GENT-OOST

POTENTIEELONDERZOEK INNOVATIEVE VERVOERSSYSTEMEN HAVEN GENT-OOST POTENTIEELONDERZOEK INNOVATIEVE VERVOERSSYSTEMEN HAVEN GENT-OOST 4 februari 2008 Maria Hendrikaplein 65 C 9000 GENT Tel: 09/242.32.80 - Fax: 09/242.32.29 traject@traject.be www.traject.be Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER Goiendag! Om de drie jaar moet elke instelling van publiek of privaat recht die meer dan 100 personeelsleden op dezelfde plaats tewerkstelt in het Brussels Gewest een bedrijfsvervoerplan (BVP) opstellen

Nadere informatie

ontwerp-wijkcirculatieplan Sint-Pieters-Buiten Werkgroep St-Pieters-Buiten april 2014

ontwerp-wijkcirculatieplan Sint-Pieters-Buiten Werkgroep St-Pieters-Buiten april 2014 ontwerp-wijkcirculatieplan Sint-Pieters-Buiten Werkgroep St-Pieters-Buiten april 2014 1 Inleiding wie zijn wij: Werkgroep St-Pieters-Buiten vzw Natuurpunt Gent 300-tal aangesloten leden in onze wijk 20

Nadere informatie

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen'

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Gent in België tot Vlissingen in Nederland, groeit en bloeit. Het havengebied

Nadere informatie

Masterclass Provincie Zuid Holland. Collectieve acties Bedrijventerreinen. Collectief Vervoer

Masterclass Provincie Zuid Holland. Collectieve acties Bedrijventerreinen. Collectief Vervoer Masterclass Provincie Zuid Holland Collectieve acties Bedrijventerreinen Collectief Vervoer Vragen vooraf Bent u bekend met diverse Collectieve Vervoersvormen? Maakt u al gebruik van Collectieve Vervoersvormen?

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen VSV basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Bart Desmedt, Traject, 18 april 2013 Opportuniteiten om te werken rond mobiliteit

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

slim op weg De Gentse Feesten: hoe komt u er bij? Te voet Met de fiets Met de moto

slim op weg De Gentse Feesten: hoe komt u er bij? Te voet Met de fiets Met de moto slim op weg De Gentse Feesten: hoe komt u er bij? Per dag zakken gemiddeld 100.000 mensen af naar Gent voor de Fieste. De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van de Feestenzone

Nadere informatie

Companies and sustainable mobility The company car debate and beyond 22/04/2016 VUB

Companies and sustainable mobility The company car debate and beyond 22/04/2016 VUB Companies and sustainable mobility The company car debate and beyond 22/04/2016 VUB 1 Wet van 8 april 2003 2005 2008 2011 2014 Om de 3 jaar een diagnostiek Ondernemingen of openbare instellingen met >

Nadere informatie

SUBREGIONAAL NETWERK GENTSE KANAALZONE Afsprakennota betreffende de samenwerking (hierna het SRN Gentse Kanaalzone genoemd) (d.d.

SUBREGIONAAL NETWERK GENTSE KANAALZONE Afsprakennota betreffende de samenwerking (hierna het SRN Gentse Kanaalzone genoemd) (d.d. Provincie Oost-Vlaanderen Dienst 81 Projectbureau Gentse Kanaalzone 081/GP/GK/PRJB/05/06-002 SUBREGIONAAL NETWERK GENTSE KANAALZONE Afsprakennota betreffende de samenwerking (hierna het SRN Gentse Kanaalzone

Nadere informatie

Inleiding opleidingsmodule Energie besparen en duurzame mobiliteit

Inleiding opleidingsmodule Energie besparen en duurzame mobiliteit 1 opleidingsmodule Energie besparen en duurzame mobiliteit Deze inleiding op het thema energie besparen en duurzame mobiliteit werd ontwikkeld voor personen die werken met mensen met een migratie-achtergrond

Nadere informatie

Project Gentse Kanaalzone. Alain Moerman EVO Regiobestuur Zeeland

Project Gentse Kanaalzone. Alain Moerman EVO Regiobestuur Zeeland Project Gentse Kanaalzone Alain Moerman 28 05 2014 EVO Regiobestuur Zeeland 2 1. De Gentse kanaalzone 2. Project Gentse Kanaalzone 3. Lopende projecten (1) De Gentse Kanaalzone 3 1 van de 4 Vlaamse zeehavens,

Nadere informatie

Herinrichting Aalst stationsomgeving Persconferentie 25 april 2007

Herinrichting Aalst stationsomgeving Persconferentie 25 april 2007 Herinrichting Aalst stationsomgeving Persconferentie 25 april 2007 Programma Ilse Uyttersprot, burgemeester stad Aalst Christiane Van Rijckeghem, districtsdirecteur NMBS- Holding Marc Feys, afdelingshoofd

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 25 april 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00411 Onderwerp: Engagementsverklaring 'Ontwikkeling van een Cleantech Cluster Regio Gent' en Kadertekst maart

Nadere informatie

Agenda presentatie. 1. Achtergrondinfo. 2. Onze bezwaren. 3. Status van het dossier. 4. Vervolgstappen. 5. Vragen?

Agenda presentatie. 1. Achtergrondinfo. 2. Onze bezwaren. 3. Status van het dossier. 4. Vervolgstappen. 5. Vragen? Agenda presentatie 1. Achtergrondinfo 2. Onze bezwaren 3. Status van het dossier 4. Vervolgstappen 5. Vragen? 1. Achtergrondinfo Rijsveld : gebied van 18 ha tussen Ronkenburgstraat, Jezuïetenstraat, Barrevoetsehoek

Nadere informatie

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers Het centrum in cijfers 1,155 miljoen inwoners in het Brussels Gewest BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 1,106 miljoen inwoners in Vlaams-Brabant BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 619.000 jobs

Nadere informatie

nr. 419 van KATIA SEGERS datum: 15 december 2016 aan BEN WEYTS Brabantnet - Stand van zaken drie tramlijnen

nr. 419 van KATIA SEGERS datum: 15 december 2016 aan BEN WEYTS Brabantnet - Stand van zaken drie tramlijnen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 419 van KATIA SEGERS datum: 15 december 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Brabantnet - Stand van zaken

Nadere informatie

Europese Raad WERKBLAD

Europese Raad WERKBLAD Europese Raad Jullie vinden het belangrijk dat mensen sneller en goedkoper met de trein kunnen reizen tussen Europese hoofdsteden. Zo hoeft niet iedereen meer in het vliegtuig te stappen voor korte afstanden.

Nadere informatie

6/02/2013. Samen voor duurzame mobiliteit. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen. Inhoud. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen

6/02/2013. Samen voor duurzame mobiliteit. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen. Inhoud. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen Mandatarissen Gent, 07-02-2013 Oost-Vlaanderen Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud Voorstelling Oost-Vlaanderen Partnerschap en lokale overheden Thema-avond Oost-Vlaanderen Gent, 24 april 2013 Dia 2

Nadere informatie

Deze fiche lijst alle aspecten op waarmee rekening moet gehouden worden bij het vastleggen van deze trajecten.

Deze fiche lijst alle aspecten op waarmee rekening moet gehouden worden bij het vastleggen van deze trajecten. 1 Vriendelijk Anders Pendelen Liften onder Buren Inlichtingenfiche over de gemeente Update van 17 12 2012 De gemeente is het best geplaatst om de trajecten te bepalen die het meest geschikt zijn om VAP

Nadere informatie

Kosten per jaar Fiets 40 minuten Levert op: 192,70. Openbaar vervoer Bus 35 minuten 42,20 Trein + tram 40 minuten 92,60

Kosten per jaar Fiets 40 minuten Levert op: 192,70. Openbaar vervoer Bus 35 minuten 42,20 Trein + tram 40 minuten 92,60 Naam en adres aanvrager Naam personeelslid Chicagostraat 2 2030 Antwerpen Adres werklocatie Francis Wellesplein 1 2018 Antwerpen Woon-werkafstand rechtstreeks 7,3 km SAMENVATTING Tijd Kosten per jaar Fiets

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 12 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Het regionaal mobiliteitsplan

Het regionaal mobiliteitsplan Het regionaal mobiliteitsplan 1 1 1 Inhoud Kader voor de regionale mobiliteitsplanning - doelstellingen Schaalniveau in de mobiliteitsplanning Fasering van een RMP Stand van zaken vervoerregio s 2 2 Kader

Nadere informatie

MAX MOBIEL brengt werk dichterbij

MAX MOBIEL brengt werk dichterbij MAX MOBIEL brengt werk dichterbij Maatschappelijk doel: De ontwikkeling en de implementatie van duurzame initiatieven ter bevordering van mobiliteit en werkgelegenheid in de Gentse regio MAX MOBIEL brengt

Nadere informatie

Workshop Scenariodenken 16 oktober uur

Workshop Scenariodenken 16 oktober uur 1 Mobiel zonder olie Workshop Scenariodenken 16 oktober 2008 13-17 uur 2 - Hoge olieprijs - Energievoorzieningszekerheid - Grote gevolgen voor, maar ontbreken kennis en aandacht binnen sector verkeer -

Nadere informatie

Memorandum Openbaar vervoer Nazareth

Memorandum Openbaar vervoer Nazareth Memorandum Openbaar vervoer Nazareth Het hoeft geen betoog dat Nazareth met zijn 11.350 inwoners, waar bovendien twee belangrijke regionale bedrijvenzones zijn gevestigd, een aanzienlijk potentieel aan

Nadere informatie

Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering Gebruik de RIA-leidraad en de RIA-checklist om deze RIA in te vullen. 1 Gegevens van het advies 1.1 Gegevens van de

Nadere informatie

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Fiets je rijk Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Om te stimuleren dat werknemers op de fiets naar het werk rijden, stelt de wet van 8 augustus 1997 de vergoeding voor werknemers die met de

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Congres Ademloos

Congres Ademloos Congres Ademloos 12.09.12 VAN OOSTERWEELVERBINDING TOT OVERKAPPING VAN DE ANTWERPSE RING VAN MOBILITEIT TOT VOLKSGEZONDHEID 10 JAAR VOORTSCHRIJDEND INZICHT 1. De voorgeschiedenis 1 e Masterplan in 1998

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST Anderlecht, Brussel Stad, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem Versie 11.2015 1 INHOUD EEN

Nadere informatie

Brussels Mobility Technologische activiteit veiligstellen. Persconferentie

Brussels Mobility Technologische activiteit veiligstellen. Persconferentie Brussels Mobility Technologische activiteit veiligstellen Persconferentie 16 10 2008 Traject Diamant-Meiser-Bordet-Ring Ring Meiser: files + ITS Bordet: GEN + transitparking Interregionaal: samenwerking,

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 11 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn

Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn Hoofdstuk 27. RijnGouweLijn Samenvatting Ruim acht op de tien Leidenaren weet dat er een nieuwe light-railverbinding komt die Leiden, Gouda en de kust van Noordwijk en Katwijk met elkaar verbindt. Dit

Nadere informatie

Connect2Change 2019 Autodelen en circulaire economie

Connect2Change 2019 Autodelen en circulaire economie Connect2Change 2019 Autodelen en circulaire economie AUTODELEN.NET: VLAAMS NETWERK AUTODELEN DOEL: de ecologische-, sociale en economische voordelen van autodelen te maximaliseren door: De belangen te

Nadere informatie

Impact op Mobiliteit en Milieu

Impact op Mobiliteit en Milieu Impact op Mobiliteit en Milieu Tom Van Lier MOBI Vrije Universiteit Brussel Impact van telewerken in grote bedrijven in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Tom van Lier & Cathy Macharis Rondetafel Nieuwe Werken

Nadere informatie

R4 oost = De groene navelstreng van de rechteroever?

R4 oost = De groene navelstreng van de rechteroever? ADVIES TOT BUFFERING MASTERPLAN V.L.M. & A.W.V. R4 oost = De groene navelstreng van de rechteroever? 1 Inhoud 1. Situering 2. Aandachtspunten Sint-Kruis-Winkel 3. Dorpsbevraging 4. Vraag om versnelde realisatie

Nadere informatie

Ravenshout, -logisch op weg

Ravenshout, -logisch op weg Ravenshout, -logisch op weg Fietscongres VSV 24 maart 2014 Dienst Mobiliteit / Mobidesk provinciebestuur Limburg 1. Situering: bedrijventerrein Ravenshout 3 gemeenten: Beringen, Tessenderlo en Ham 2 e

Nadere informatie

Functionele Fietskaart voor de werknemers van de Gentse Zeehaven

Functionele Fietskaart voor de werknemers van de Gentse Zeehaven Functionele Fietskaart voor de werknemers van de Gentse Zeehaven Pieter Derudder Provincie Oost-Vlaanderen Op een dag vind je de job Gentse Haven De haven van Gent telt 65.353 jobs, waarvan 26.638 directe

Nadere informatie

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag?

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Plattelandsacademie Landelijke Gilden 12 maart 2019 Sven Lieten Voorzitter Vervoerregio Limburg Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Nadere informatie

Stadsvernieuwingsproject Stationsomgeving Aalst. Een samenwerking tussen

Stadsvernieuwingsproject Stationsomgeving Aalst. Een samenwerking tussen Stadsvernieuwingsproject Stationsomgeving Aalst Een samenwerking tussen NMBS-Groep Christiane Van Rijckeghem districtsdirecteur Station Aalst Een poort naar spoor en stad Christiane Van Rijckeghem districtsdirecteur

Nadere informatie

Mobiliteitsvisie Barneveld

Mobiliteitsvisie Barneveld Mobiliteitsvisie Barneveld Veilig op weg naar de toekomst CROW Utrecht 16 november 2017 28-11-2017 1 Inhoud presentatie Trends in Mobiliteit Ontwikkelingen Mobiliteitsvisie Lokale MO-behoefte Draagvlak

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Concessiemonitor MRDH - Mei 2016

Concessiemonitor MRDH - Mei 2016 Concessiemonitor MRDH - Mei 216 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze maand Te vroeg

Nadere informatie

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm 21 november 2018, 16:00 (CET) Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm Het college van burgemeester en schepenen heeft op 15 november 2018 het voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)

Nadere informatie

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 - algemeen 1. Waarom komt er eigenlijk een tram en wat zijn de voordelen? De campuspartners zijn al jaren vragende partij voor een uitbreiding

Nadere informatie

Klankbordgroep Gent Sint-Pieters Thema Mobiliteit 17 oktober Buurtcomité BuitenSporig 1

Klankbordgroep Gent Sint-Pieters Thema Mobiliteit 17 oktober Buurtcomité BuitenSporig 1 Klankbordgroep Gent Sint-Pieters Thema Mobiliteit 17 oktober 2006 Buurtcomité BuitenSporig 1 Mobiliteit Boven-lokaal Lokaal Werfverkeer Buurtcomité BuitenSporig 2 Doel van het project Meer pendelaars reizen

Nadere informatie

31 Met Velo fietsen: praktisch

31 Met Velo fietsen: praktisch 31 Met Velo fietsen: praktisch VELO APP in real-time opzoeken in welke Velo-stations er beschikbare fietsen of vrije plaatsen zijn zoeken naar een Velo-station of specifieke locatie in Antwerpen en je

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

College van 23 oktober 2015

College van 23 oktober 2015 College van 23 oktober 2015 Stad en haven investeren 350 miljoen euro in leefbaarheid en mobiliteit...2 Kom Slim naar Antwerpen tijdens de grote wegenwerken (SW A234 nr. 08845)...5 Stad en haven investeren

Nadere informatie

Logistieke Dag Limburg 2012:

Logistieke Dag Limburg 2012: Logistieke Dag Limburg 2012: Langetermijnvooruitzichten (2030) voor transport in België Bruno Hoornaert, Federaal Planbureau Logistieke dag Limburg 2012 21 september 2012 Vooruitzichten van de transportvraag

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd

Voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. WWW.MOERVAARTVALLEI.BE V.U. : VZW bewonersgroep Sint-Kruiswinkel/Mendonk Sint-Kruis-Winkeldorp 9, 9042 Sint-Kruis-Winkel #03

NIEUWSBRIEF. WWW.MOERVAARTVALLEI.BE V.U. : VZW bewonersgroep Sint-Kruiswinkel/Mendonk Sint-Kruis-Winkeldorp 9, 9042 Sint-Kruis-Winkel #03 #03 NIEUWSBRIEF Augustus 2008 WWW.MOERVAARTVALLEI.BE V.U. : VZW bewonersgroep Sint-Kruiswinkel/Mendonk Sint-Kruis-Winkeldorp 9, 9042 Sint-Kruis-Winkel p2 INLEIDING... Beste inwoners van Sint-Kruis-Winkel

Nadere informatie

Nieuw mobiliteitsdecreet

Nieuw mobiliteitsdecreet voor mandatarissen 19-02-2012 Yvan Bellaert Afdelingshoofd Marketing & Communicatie Nieuw mobiliteitsdecreet Dia 1 Inhoud De Lijn algemeen Samenwerking Vlaams Gewest Lokale overheden De Lijn Samenwerkingsovereenkomsten

Nadere informatie

Mobiscan. Sint-Denijs-Westrem

Mobiscan. Sint-Denijs-Westrem Mobiscan Sint-Denijs-Westrem Mobiscan Doel: Optimaliseren van duurzaam woonwerkverkeer Inhoud: Bereikbaarheidsprofiel Mobiliteitsprofiel Kansrijke maatregelen (maatwerk) Schematisch BEREIKBAARHEIDSPROFIEL

Nadere informatie

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veiligheid in de schoolomgeving is belangrijk, en dat geldt zeker voor de (fiets)routes van en naar school. Daarom ontwikkelden de Stad Gent en de Provincie

Nadere informatie

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE»

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het Gemeentehuis Aanvraag van een/de parkeerkaart(en)

Nadere informatie

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur Nero Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Handelsdokbrug Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent Openbaar onderzoek van 9 januari tot 8

Nadere informatie

De Gentse Feesten : hoe komt u er bij?

De Gentse Feesten : hoe komt u er bij? De Gentse Feesten : hoe komt u er bij? Per dag zakken gemiddeld 100.000 mensen af naar Gent voor de Fieste. De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van de Feestenzone vlot

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance Houston! We have a

Nadere informatie

Meerwaarde bedrijventerreinmanagement voor Vlaamse overheid. Koen Vermoesen Diensthoofd Vestiging & Ruimtelijke Economie

Meerwaarde bedrijventerreinmanagement voor Vlaamse overheid. Koen Vermoesen Diensthoofd Vestiging & Ruimtelijke Economie Meerwaarde bedrijventerreinmanagement voor Vlaamse overheid Koen Vermoesen Diensthoofd Vestiging & Ruimtelijke Economie Inhoud 1. Historiek 2. Beleidsdoelstellingen? 3. Nood aan beleidsevaluatie 4. Via

Nadere informatie

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen Olympus Proeftuin elektrische voertuigen WAAROM IS ELEKTRISCHE MOBILITEIT BELANGRIJK VOOR NMBS-HOLDING? Koen Van De Putte, NMBS-Holding NMBS-Holding, motor van genetwerkte mobiliteit...stimuleert de samenwerking

Nadere informatie

Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility

Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility 19 mei 2011 Destination mieux 1. Het netwerk 2. Aanbodsverbeteringen Juni 2007 10.06.07 : heropening stopplaats Evergem op lijn 58 Eeklo - Gent December

Nadere informatie

KBVB. Toegankelijkheid tijdens wedstrijden van de Belgian Red Flames en U21 Belgian Red Devils

KBVB. Toegankelijkheid tijdens wedstrijden van de Belgian Red Flames en U21 Belgian Red Devils KBVB Toegankelijkheid tijdens wedstrijden van de Belgian Red Flames en U21 Belgian Red Devils 2018-2019 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Voor de wedstrijd... 4 2.1 Ticketverkoop... 4 2.1.1 Rolstoeltribune...4

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder Stad, dorp en platteland LES 1 IN DE TREIN Hoi! Ik ben Benan. Ik ben bij mijn opa en oma in Den Haag geweest. Nu brengt opa mij met de trein naar Zwolle. Ik woon in een dorp in de buurt van Zwolle. JE

Nadere informatie

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer

Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Bovengemeentelijk lokaal openbaar vervoer Platteland en bereikbaarheid OV Bewoners vaak aangewezen op gespecialiseerde zorg/voorzieningen elders: periferie, stad of gecentraliseerd op het platteland Voorzieningen

Nadere informatie

De Gentse winterfeesten 2014: hoe komt u er bij?

De Gentse winterfeesten 2014: hoe komt u er bij? De Gentse winterfeesten 2014: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle vervoersmogelijkheden

Nadere informatie

Klankbordgroep Oude Dokken 21 maart 2009

Klankbordgroep Oude Dokken 21 maart 2009 Project Oude Dokken - een nieuwe thuishaven Klankbordgroep Oude Dokken 21 maart 2009 Project Oude Dokken - klankbordgroep 1 Klankbordgroep 21 maart 2009 Verloop van de dag - Kennismaking - Verwelkoming

Nadere informatie

De Kusttram = duurzaam toerisme

De Kusttram = duurzaam toerisme De Kusttram = duurzaam toerisme Toelichting door: Dirk Schockaert, De Lijn West-Vlaanderen Sinds 1885 > een unieke traditie In 1885 > eerste tramlijn tussen Oostende en Nieuwpoort In 1912 > eerste elektrische

Nadere informatie

Drechtsteden en de BARgemeenten

Drechtsteden en de BARgemeenten Bereikbaarheid in Drechtsteden en de BARgemeenten Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Samen werken aan slimmer reizen! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

New Zebra ligt op wandelafstand van het centrum en is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken.

New Zebra ligt op wandelafstand van het centrum en is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. Routebeschrijving New Zebra ligt op wandelafstand van het centrum en is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. 1. Met de auto: Van de autosnelweg tot de Okapiparking, tov

Nadere informatie

maart 2012 Alphen - Aantrekkelijk & Bereikbaar

maart 2012 Alphen - Aantrekkelijk & Bereikbaar maart 2012 Alphen - Aantrekkelijk & Bereikbaar 1 2 Alphen - Aantrekkelijk & Bereikbaar Bereikbaarheid is een belangrijk goed. Voor de samenleving maar ook voor de mensen zelf. Maar waarom gaan plannen

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Aanbeveling. Over de verdere opvolging en uitwerking van het Flanders Port Area thema Opleidingen en Arbeidsmarkt

Aanbeveling. Over de verdere opvolging en uitwerking van het Flanders Port Area thema Opleidingen en Arbeidsmarkt Brussel, 29 mei 2009. JPM - Aanbeveling Over de verdere opvolging en uitwerking van het Flanders Port Area thema Opleidingen en Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanbevelingen... 4 2.1. Zeer goed initiatief,

Nadere informatie

Samen op weg naar een leefbaar en groen Baarle

Samen op weg naar een leefbaar en groen Baarle Zaterdag 10 maart 2018 - Herne Samen op weg naar een leefbaar en groen Baarle Wim Vancauwenberghe Voorzitter Leefbaar Baarle vzw Inhoud Baarle Wat is Leefbaar Baarle Wat doet Leefbaar Baarle Impact Leefbaar

Nadere informatie

WELKOM. Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk. Leirekensroute Dossier 2015 Stuurgroep 27 oktober 2015 te Opwijk

WELKOM. Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk. Leirekensroute Dossier 2015 Stuurgroep 27 oktober 2015 te Opwijk WELKOM Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk AGENDA Welkom Overzicht van de actoren Alle stappen sinds de laatste stuurgroep van 20 mei 2015 Project Fietsberaad Vlaanderen De tellingen

Nadere informatie

Huidig vervoersmiddel

Huidig vervoersmiddel VROOMENQUETE Dit zijn de resultaten van de anonieme bevraging die plaats vond op de Industriezones Gullegem- Moorsele, Kanaalzone Harelbeke-Kortrijk en Waregem Zuid. De bevraging werd online ingevuld door

Nadere informatie

* Werkgeversdelegatie : Mevr. Delmal, Dhr. Vandenbussche, Dhr. Beeckmans, Mevr. Vanschoenwinkel

* Werkgeversdelegatie : Mevr. Delmal, Dhr. Vandenbussche, Dhr. Beeckmans, Mevr. Vanschoenwinkel Notulen van de ondernemingsraad van 10 oktober 2011 Aanwezig : * Werkgeversdelegatie : Mevr. Delmal, Dhr. Vandenbussche, Dhr. Beeckmans, Mevr. Vanschoenwinkel * Werknemersdelegatie : Dhr. Van Esch, Dhr.

Nadere informatie

Pendelfonds UGent UGent Pendelfonds Pieter Van Vooren 22/04/2014

Pendelfonds UGent UGent Pendelfonds Pieter Van Vooren 22/04/2014 Pendelfonds UGent UGent Pendelfonds Pieter Van Vooren 22/04/2014 Mobiliteitsbeleid UGent 1999 fietsvergoedingen woon-werkverkeer 2001 integrale terugbetaling ov investeringen in fietsenstallingen 2003

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Voorstel opmaak slimwegfiches bedrijventerreinen Gent en rondom Gent

Voorstel opmaak slimwegfiches bedrijventerreinen Gent en rondom Gent Voorstel opmaak slimwegfiches bedrijventerreinen Gent en rondom Gent Bron kaarten bedrijventerreinen: http://magdageo.vlaanderen.be/desk/ao_pub/ Slimwegfiches: http://www.slimweg.be Dit voorstel werd uitgewerkt

Nadere informatie

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Waarom een horecabeleidsplan? Waarom een horecabeleidsplan? Is er een duidelijke visie op de rol van horeca in je gemeente?

Nadere informatie

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent Tine Heyse Schepen voor Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Stad Gent 10 oktober 2016 Mobiliteitsplan Gent: Duurzame MODAL SHIFT Bijdrage (lokaal)

Nadere informatie

Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent.

Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent. Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent. Ademen in Antwerpen. Aandeel autosnelwegen in de totale luchtvervuiling

Nadere informatie